Протест и заплахи за оставки в болницата в Горна Оряховица

https://petel.bg/Protest-i-zaplahi-za-ostavki-v-bolnitsata-v-Gorna-Oryahovitsa__300129

Кадър Нова тв Протест и заплахи за оставки в болницата в Горна Оряховица. Всичко това се случва, след като фелдшерът Наталия Армянова бе...

Промяна в офертите за газ от "Турски поток" през България - вече има по-ниска цена

https://www.actualno.com/business/promjana-v-ofertite-za-gaz-ot-turski-potok-prez-bylgarija-veche-ima-po-niska-cena-news_717735.html

Държавната компания "Булгартрансгаз" намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от "Турски поток", след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех. Това става ясно от публикуваните документи за вече обявената втора фаза, цитирани от в. "24 часа". Резервацията е необходима за набиране на капитал - поне 2,76 млрд. лева, за да бъде подсигурено финансово строителството на новите тр

НАТО вече не е същото: САЩ излизат ли от Алианса?

http://pogled.info/svetoven/nato-veche-ne-e-sashtoto-sasht-izlizat-li-ot-aliansa.100542

/Поглед.инфо/ Въпросът за съществуването на НАТО е изключително актуален. Тръмп редовно изразява недоволството си от Алианса. И дори ако го прави в „тесен“ кръг, въпреки това медиите разбират за това. Така се случи и наскоро, когато американският президент събра „своите” и сподели опасенията си.

Православен календар за 23 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7227843

Православен календар за 23 януариСв. свщмчк Климент,  еп. Анкирски. Св. мчк Агатангел. Св. Павлин, еп. Нолански Св. Климент 20-годишен бил избран за Анкирски (днешна Анкара) епископ. Станал първата жертва на деветото гонение на християните в Мала Азия - бил хвърлен в тъмница и изтезаван цели 28 години. В чест на пристигането на нов управител на Анкира позволили на Климент да

Новини или Novini - картината на печата за 23 януари

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-23-januari-news_717727.html

Actualno.com ви представя по традиция краткия преглед на печета за днешния 23 януари (сряда). И да, едва в средата на седмицата сме, а скандалите вече отекват във всички посоки. Елена Йончева, ТЕЛК-овете, неразбориите в коалицията... Има и още! Вестник "Сега" Изданието пише за отношенията между коалиционните партньори в управлението у нас, като посочва, че ВМРО и "Атака" са "настъпили" ГЕРБ. Напрежението при "Обединени патриоти", разбира се, не е от вчер

Грипната епидемия обхвана половин България

http://clubz.bg/78576-gripnata_epidemiq_obhvana_polovin_bylgariq

Снимки 2 МЕДИЦИНА ЗДРАВЕ грипболни Cropped

Грипната епидемия в България вече обхваща половината от областите в страната - 14 от 28. От днес и Хасково е официално в епидемия, а училищата и детските заведения в града ще бъдат затворени до понеделник включително, съобщиха местните власти. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации.

Също от днес спират учебните занятия и в Сливенска област. Там грипната ваканция е до петък. Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция, призова хората при първи симптоми на неразположение да търсят лекарска помощ, цитирана от БНР:

„Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус“.

Д-р Калева напомни, че грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не бива да се подценява.

Вследствие на усложнения от грипа смъртните случаи в страната досега са 5. 

Вчера епидемия беше обявена и за София-област и Варненска област. В областите Бургас и Стара Загора, които бяха сред първите с обявена епидемия, учениците от днес се връщат в клас. В Перник ваканцията се удължава до петък.

Пред епидемия са в Кърджали, Плевен, Русе и Кюстендил.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че учебният материал, пропуснат по време на грипните ваканции, ще бъде преструктуриран, за да може учениците да го наваксат бързо и без това да се отрази на нормалния учебен процес.

Серина Уилямс изпусна четири мачбола и отпадна

http://clubz.bg/78575-serina_uilqms_izpusna_chetiri_machbola_i_otpadna

В тенис класика на "Аустрелиън оупън" се превърна последният четвъртфинал при жените - между Серина Уилямс и Каролина Плишкова. Американката водеше с 5:1 в третия сет и имаше четири мачбола, но чехкинята оцеля, направи паметен обрат и е на полуфинал след 6:4, 4:6, 7:5.

Уилямс първа обърна негативен за нея развой във втория сет, когато изоставаше след сет и пробив. След това нещата се обърнаха.

Отражение даде контузия в глезена, която Серина получи при изпълнение на сервис. Нататък най-успешната състезателка в съвременния тенис видимо се чувстваше некомфортно на моменти. Плишкова не чака покана и записа шест поредни успешни гейма.

На полуфинала Каролина Плишкова ще срещне Наоми Осака (Япония), която елиминира Елина Свитолина (Украйна) - 6:4, 6:1. На другия полуфинал ще се срещнат Даниел Колинс (САЩ) и Петра Квитова (Чехия). Така е възможен чешки финал.

Каролина Плишкова.

Някои фенове се надяваха на полуфинал между Серина и Осака - повторение на скандалната битка за титлата на US Open през миналата година, когато азиатката спечели, а за това помогна и поведението на Уилямс в споровете й със съдията на стола.

Плишкова за първи път стига толкова напред на Откритото първенство на Австралия. Серина Уилямс пропусна още една възможност да изравни рекорда от 24 титли на сингъл от Големия шлем на Маргарет Корт.

"Вече се виждах в съблекалнята, а сега стоя тук като победител, не пропусна да изрази изненадата си от развоя Плишкова. - При 1:5 си помислих, че краят е близо, но бързо си казах, че е важно да спечеля следващия гейм, пък да видим какво ще стане. Бях твърде пасивна и психически смазана. Но след това получих шансове, от които се възползвах. Тя изглеждаше малко несигурна в края. Наоми Осака е опасна, но никоя тенисистка не е по-опасна от Серина."

Уилямс прояви спортсменство - за пореден път на "Аустрелиън оупън" тази година (тя утешаваше някои от съперничките си, след като ги побеждаваше), и не отдаде загубата си на контузията в глезена:

"Не мисля, че това даде голямо отражение. Плишкова просто заигра различно в един момент. Тя беше различна при възможностите ми да спечеля мача. Аз не се възползвах и загубих."

Днес са последните четвъртфинали при мъжете.

Продължава издирването на момчето, паднало в микроязовир край Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-izdirvaneto-na-momcheto-padnalo-v-mikroiazovir-kraj-plovdiv-2143722

Тази сутрин продължава издирването на момчето, което падна в заледения микроязовир край Пловдив.
 
15-годишното момче потъна вчера в ледените води на микроязовир между селата Марково и Първенец, докато си прави селфи. Детето било с двама свои приятели

Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vegetarianstvoto-shte-spasi-milioni-choveshki-zhivoti-2143643

Отказване от консумацията на телешко в полза на други източници на протеини може да спаси милиони човешки животи и да намали по впечатляващ начин парниковите газове, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
<

Високопоставен US дипломат хвърли оставка! Причините са смайващи

https://petel.bg/Visokopostaven-US-diplomat-hvarli-ostavka--Prichinite-sa-smayvashhi__300128

Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е подал оставка. Това съобщи в. "Вашингтон ...

Пет снежни снаряда и циклон-чудовище бушуват из Европа, а на Балканите и в България...

https://petel.bg/Pet-snezhni-snaryada-i-tsiklon-chudovishhe-bushuvat-iz-Evropa--a-na-Balkanite-i-v-Balgariya---__300127

Снимка Булфото След сравнително сухото и малко по-топло от нормалното за разгара на януари и на календарната зима десетдневие, финалнит...

Виктор и Ади в шаш: Снимки в "Моята новина" запечатаха... екип на "Нова"

https://petel.bg/Viktor-i-Adi-v-shash--Snimki-v-Moyata-novina-zapechataha----ekip-na-Nova__300126

Интересна ситуация се разигра преди минути в ефира на "Нова телевизия". Водещите на "Здравей, България" Виктор Николаев и Аделина Радев...

Законова промяна облекчава бюрокрацията по делото "КТБ"

https://www.actualno.com/crime/zakonova-promjana-oblekchava-burokracijata-po-deloto-ktb-news_717734.html

Една от големите пречки пред делото "КТБ" ще отпадне в края на тази седмица. В петък, 25 януари, в сила влизат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съгласно които няма да има нужда в зала да бъде четен обвинителния акт по дадено дело. Промените бяха направени именно заради делото "КТБ", тъй като обвинителният акт там (диспозитив и обстоятелствена част) е 11 000 страници. По старите правила той трябваше да бъде прочетен на глас, след като и защитата на обвиняемите

Новата киберстратегия на САЩ: за световно господство в прав текст

http://pogled.info/svetoven/novata-kiberstrategiya-na-sasht-za-svetovno-gospodstvo-v-prav-tekst.100541

/Поглед.инфо/ В края на миналата седмица бях в Държавната Дума на публични изслушвания по т.нар. Законопроект „Бокова-Клишас-Луговой” за стабилността на руския интернет при изключване от външна страна и други заплахи и рискове. Изслушването бе организирано от комитета по информационна политика, информационни технологии и комуникации.

Отидоха твърде далеч в разрушаването на ДРСМО

http://pogled.info/svetoven/otidoha-tvarde-dalech-v-razrushavaneto-na-drsmo.100540

/Поглед.инфо/ Датата на оттеглянето на САЩ от Руско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обхват (ДРСМО) ще бъде 2 февруари 2019 г., заяви наскоро заместник-държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън. Във Вашингтон представят нещата така, все едно че ДРСМО не се спазва от Русия. САЩ, според техния посланик в Москва Джон Хънтсман, „отидоха далеч, за да запазят договора.”

Дрон предизвика временно спиране на пристигащите полети на летище Нюарк

//dariknews.bg/novini/sviat/dron-predizvika-vremenno-spirane-na-pristigashtite-poleti-na-letishte-niuark-2143718

Летището в американския град Нюарк, което обслужва Ню Йорк, временно спря да приема пристигащи полети във вторник, след като на друго летище наблизо бе забелязан дрон, предаде АП.

Още две големи инвестиции във Враца през 2019

https://www.actualno.com/vraza/oshte-dve-golemi-investicii-vyv-vraca-prez-2019-news_717733.html

Голяма автомобилна компания се готви да инвестира във Враца, съобщи на сайта си кметът на града Калин Каменов. Добрата новина бе потвърдена от министъра на икономиката Емил Караниколов в предаването на бTV “Лице в Лице”. Кметът подчерта,че тези планове са отнели близо година на местната управа и са били подкрепени от правителството на ГЕРБ. Инвеститорите ще пристигнат след седмица, за да бъдат договорени последните детайли и сроковете за реализация. Новият инвеститор е компа

След минути започва акцията по издирването 15-годишното момче, което пропадна в язовир в Марково

https://petel.bg/Sled-minuti-zapochva-aktsiyata-po-izdirvaneto-15-godishnoto-momche--koeto-propadna-v-yazovir-v-Markovo__300125

Малко след 7,30 ч. трябва да се поднови акцията по издирването на 15-годишното момче, което пропадна в заледения язовир в пловдивското село М...

Парламентът решава отлагането на закона за горивата

https://petel.bg/Parlamentat-reshava-otlaganeto-na-zakona-za-gorivata__300124

Снимка Булфото Народното събрание ще решава дали да отложи закона за горивата. Следваща точка от дневния му ред са промени в Закона за з...

Жълт код за силни дъждове в няколко области на България

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-silni-dazhdove-v-nyakolko-oblasti-na-Balgariya__300123

Снимка Булфото Предстои период със значителни, дори екстремни валежи в южната половина на страната. Те ще започнат днес вечерта и ще про...

Дневен хороскоп: Ако една от зодиите си мисли, че има проблеми, то друга направо ще бъде смазана от шефа си

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Ako-edna-ot-zodiite-si-misli--che-ima-problemi--to-druga-napravo-shhe-bade-smazana-ot-shefa-si__300122

Източник lamqta.com Овен  През този ден партньора или началника може да са в лошо настроение, поради което той (или тя) може и да не споделя В...

14 области на страната вече с в грипна епидемия

https://petel.bg/14-oblasti-na-stranata-veche-s-v-gripna-epidemiya__300121

Снимка Булфото 14 области на страна вече са в грипна епидемия. От днес във ваканция са и учениците в Сливен и Хасково – децата там няма д...

Столипиново се е превърнало в нарицателно за безнаказаност и своеволие

http://pogled.info/bulgarski/stolipinovo-se-e-prevarnalo-v-naritsatelno-za-beznakazanost-i-svoevolie.100539

/Поглед.инфо/ Кръгла маса, на която да бъде изработена „Стратегия за Столипиново“ предлагат социалистите в Пловдив

ПВО на Сирия унищожиха повече от 30 крилати ракети на ВВС на Израел

http://pogled.info/svetoven/iztok/pvo-na-siriya-unishtozhiha-poveche-ot-30-krilati-raketi-na-vvs-na-izrael.100538

/Поглед.инфо/ ПВО на Сирия са унищожили повече от 30 крилати ракети и управляеми авиационни бомби в хода на отразяването на удар на ВВС на Израел, съобщава Националният център за управление на отбраната на Русия.

Без повече брифинги в Белия дом?

//dariknews.bg/novini/sviat/bez-poveche-brifingi-v-beliia-dom-2143715

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че за края на брифингите в Белия дом са отговорни "медиите за фалшиви новини", предаде Франс прес.
 
Всекидневната пресконференция на говорителя на Белия дом, излъчвана по телевизиите директ

Ники Василковски показа спиращ дъха кадър

https://petel.bg/Niki-Vasilkovski-pokaza-spirashh-daha-kadar__300120

Преди минути синоптикът на "Нова телевизия" Николай Василковски показа спиращ дъха кадър. Става дума за Ниагарския водопад, който е замръзнал. Уникалната гледка е заради ниските температури от минус 20 градуса зад Океана.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258135

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-раноВече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Забраниха на Тръмп със закон да вади САЩ от НАТО

http://clubz.bg/78574-zabraniha_na_trymp_sys_zakon_da_vadi_sasht_ot_nato

Камарата на представителите на САЩ одобри закон, който забранява на президента Доналд Тръмп да извади страната от НАТО, съобщават ТАСС и ДПА.
Законът "За подкрепа на НАТО" бе одобрен със 357 гласа "за" срещу 22 "против". Той предвижда "отклоняване на всякакви опити на президента да напусне алианса и забранява използването на бюджетни средства за осъществяването на подобна стъпка", поясни един от вносителите - Джим Панета от Демократическата партия. Законът подкрепя стремежа на страните членки на НАТО да отделят минимум два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана и предполага отпускане на значителни средства за т. нар. Европейска инициатива за противодействие на руската агресия.

В. "Ню Йорк таймс" писа преди няколко дни, че Тръмп е предложил миналата година САЩ да се изтеглят от НАТО. Подобна стъпка на практика ще унищожи 70-годишния алианс, посочва БТА.

"НАТО е от най-голямо значение за американската сигурност и за поддържането на мира и стабилността в света", заяви преди гласуването лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стени Хойер.

Родните бизнесмени все пак бяха заставени да влагат в Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/rodnite-biznesmeni-vse-pak-byaha-zastaveni-da-vlagat-v-rusiya.100537

/Поглед.инфо/ Всеки ден в медиите се появяват позитивни новини за изпълнението на мащабни руски проекти. Тези, които предричаха крах на Русия, не ги забелязват усърдно, но ние няма да бъдем като тях.

Руската икономика възхити французите. Почти рекорд (Видео)

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskata-ikonomika-vazhiti-frantsuzite-pochti-rekord-video.100536

/Поглед.инфо/ Днес ще разкажем за това как руската икономика предизвиква завист във Франция, къде бяга капиталът от Русия, как държавата възстановява контрола над още една стратегическа компания и друго./ВИДЕО/

Задава се сериозно влошаване на времето - къде и колко ще вали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadava-se-seriozno-vloshavane-na-vremeto-kyde-i-kolko-shte-vali-2143712

На много места в страната ще има валежи: в Северозападна България - от дъжд и сняг, в останалите райони предимно от дъжд. Значителни ще са количествата в Рило-Родопската област. Ще духа слаб, след обяд в Източна и Южна България умерен вятър от юг-югоизток, в северозападните райони - от североизток,

5 приложения за Android, които е добре да пробвате тази седмица

https://petel.bg/5-prilozheniya-za-Android--koito-e-dobre-da-probvate-tazi-sedmitsa__300113

digital.bg RedPapers Семпло приложение, което сменя „тапета“ на началния екран на избрани от потребителя интервали. Дотук нищо ново. Интерес...

Откровено за балетното изкуство

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/otkroveno-za-baletnoto-izkustvo.100535

/Поглед ТВ/ Две примабалерни - Елена Андриенко - на Большой театр и Маша Илиева - на Софийската опера и балет в интервю на Калина Красимирова за балетното изкуство като призвание, талант и професия. Какво, освен талант и силен характер се изисква за успешна балетна кариера? По повод предлаганата от Гранд денс академи през август прекрасна възможност за обучение на млади балерини, съчетано с отдих в КК Камчия те споделят, че децата, които се докоснат до това изкуство, освен майсторство и дисциплина, получават и едни здрави културни основи, върху които да надграждат личността си. /ВИДЕО/

Всеки пети не е успял да си купи електронна винетка

https://petel.bg/Vseki-peti-ne-e-uspyal-da-si-kupi-elektronna-vinetka__300110

Всеки пети шофьор, който се е опитал да си купи електронна винетка или да презавери вече закупена такава, не е успял, показват резултатите ...

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258182

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Напрежение: Сирия заплаши да обстреля летището в Тел Авив

https://petel.bg/Naprezhenie--Siriya-zaplashi-da-obstrelya-letishheto-v-Tel-Aviv__300119

Сирия може да нанесе въздушен удар на летището в Тел Авив. Това е заявил постоянният представител на Сирия към ООН Башар ал-Джафари, съобщ...

5 признака за неизправни спирачки

https://petel.bg/5-priznaka-za-neizpravni-spirachki__300118

а въпроса, защо спирачките се нуждаят от регулярна инспекция и обслужване, могат да отговорят дори и онези, които не управляват автомобил...

ВМРО: Ставаме единни или разтуряме “Обединени патриоти” (Обзор с реакции)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258332

ВМРО: Ставаме единни или разтуряме “Обединени патриоти” (Обзор с реакции)Волен: Каракачанов нямаше да е силов вицепремиер. А сега, като е, да пребори престъпността - у него е лостът Симеонов: Изключително некоректно - уж партньори, а през медиите. А и изразите са на ниво читалище КРИСТИНА КРЪСТЕВА През последните месеци коалицията “Обединени патриоти” (ОП) бе под знака на скандали и междуличностни противопоставяния.

Сала изпратил аудио съобщение от борда на самолета

https://petel.bg/Sala-izpratil-audio-saobshhenie-ot-borda-na-samoleta__300117

Малкият самолет с аржентинския нападател Емилиано Сала изчезна от радарите над Ламанша по време на полет от Нант до Кардиф вчера. Издирва...

В навечерието на Китайската нова година

https://petel.bg/V-navecherieto-na-Kitayskata-nova-godina__300116

Броени дни до настъпването на Китайската нова година. В град Дзъгун беше открит колоритен фестивал на хартиени и порцеланови фенери. Ня...

Мадлин Олбрайт става първата жена, заела поста Държавен секретар на САШ

https://www.actualno.com/chronicles/madlin-olbrajt-stava-pyrvata-jena-zaela-posta-dyrjaven-sekretar-na-sash-news_717537.html

Мадлин Корбел Олбрайт е американски дипломат и политик от Демократическата партия. Тя е държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън от 1997 г. до 2001 г. Първата жена държавен секретар, Олбрайт е силно критикувана от опонентите си заради твърдата ѝ подкрепа на санкциите срещу правителството на Ирак. Мадлин Олбрайт произхожда от семейство на чешки евреи, приели католицизма. Родена в Прага, още като малка получава прозвището „Мадленка“, както я наричала баба ѝ. Славяно

Орлин Павлов има дъщеричка Елизабет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7258480

Орлин Павлов има дъщеричка ЕлизабетТази вечер певецът Орлин Павлов се е сдобил с дъщеричка. За радостното събитие съобщи самият той във фейсбук: Елизабет Павлова, добре дошла на този свят! Неизмерими благодарности на д-р Anna Ivova Bogdanova и целия екип на акушер-гинекологията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Невероятни сте!!!Диана обичам те!

WWF предостави на МС визия за устойчивото раз

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=341870

Представители на WWF напомниха на МС за икономическите ползи от опазването на Пирин © WWFПредставители на природозащитната организация WWF предоставиха на Министерския съвет визия за устойчивото развитие на Пирин. Това стана преди началото на редовното заседание на МС. Докладът „Хлъзгави склонове", изготвен преди година от консултанската фирма за развитие Dalberg по поръчка на WWF, представя варианти за устойчиво развитие на Пирин.

В доклада се посочва за пореден път какви загуби понася регионът от изкривения модел на управление. На Национален парк „Пирин", който е едно от най-важните места за биоразнообразието в Европа, са нанесени необратими щети в резултат на разрастването на ски-зона Банско. Докладът подчертава, че концесионерът на ски-зоната е построил ски съоръжения на територия 60% по-голяма от тази, предоставена му по договор. В следствие на това две зони вече са загубили статуса си на световно природно наследство на ЮНЕСКО. А допълнителни строежи биха довели до изсичането на вековни гори и биха засегнали някои от най-дивите и ценни територии в парка.

Анализът показва още, че ски зоната има неясен икономически ефект върху местната икономика към днешна дата – безработицата е нараснала, населението е намаляло, а цените на недвижимите имоти драстичното са се понижили. Банско също така не усвоява ефективно потенциала на съществуващата материална база.  В допълнение, се очаква климатичните промени да повлияят на снежната покривка, увеличавайки зависимостта от изкуствен сняг, драстично повишавайки цената на управлението на ски-зоната и поставяйки под въпрос наличните водни ресурси.

Един от водещите изводи на доклада е, че районът на Пирин е богат на възможности за развитие, основано на опазената уникална природа на парка. За да бъдат реализирани обаче, заинтересованите от опазването и управлението на Национален парк „Пирин" страни, трябва да съгласуват законни и прозрачни действия. Това ще отвори едностранния модел на управление на района на парка за множество нови бизнес инициативи и ще осигури дългосрочното му развитие.

Въпреки че докладът беше публикуван преди година, до настоящия момент управляващите не са проявили интерес към него. В същото време в общественото пространство се налага тезата, че природозащитниците са против развитието на туризма и икономиката на територията на България.

Всъщност WWF предлага конкретни решения за целогодишен устойчив туризъм на Пирин и за диверсификация на приходите в района. А с проведената акция, организацията цели да отвори конструктивен диалог за законосъобразни решения за устойчиво развитие на региона. Докладът заключва, че ако бъде управляван правилно, Национален парк „Пирин" би могъл да послужи като пример в устойчивото управление на планински екосистеми в България и света, а природата му да бъде запазена за поколенията – днес и в бъдеще.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване