Ердоган пристигна в Русия за среща с Путин

http://www.cross.bg/erdogan-pytin-prezident-1594630.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на еднодневно посещение в Русия, предаде ТАСС. В Москва Ердоган ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. В най-скоро време ще започне срещата на двамата лидери, посочи пред ТАСС източник, свързан с организирането на срещата. По данни на агенцията турският президент е пристигнал в Москва с външния министър, министъра на отбраната, ръководителя на разузнаването и други високопоставени турски представители. Очаква се сред основните въпроси, които Путин и Ердоган ще обсъждат, да бъде ситуацията в Сирия и в частност в провинция Идлиб.  

ВСУ „Черноризец Храбър“ стартира прием за летен семестър

http://budnavarna.bg/43546-vsu-chernorizets-hrabar-startira-priem-za-leten-semestar/

За първи път тази година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ провежда прием за летен семестър в бакалавърските и магистърските си програми. Това дава възможност на кандидат-студентите да започнат обучението си още в края на февруари, вместо през октомври.

Кандидатстудентският прием след завършено средно образование се осъществява по професионални направления – „Право“, „Психология“, „Национална сигурност“, „Политически науки“,  „Администрация и управление“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „Архитектура, строителство и геодезия“, „Изобразително изкуство“ и „Музикално и танцово изкуство“.

„Надявам се, че летният прием ще помогне на студенти, които по една или друга причина, са пропуснали есенния прием. Разчетите на Варненския свободен университет, извършени на базата на проучване и на досегашния опит, сочат че акцентът ще падне върху магистърските програми. Вече имаме записани кандидат-студенти за февруарския прием, като набирането продължава“, коментира проф. Петър Христов – ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Кандидатстудентските изпити се провеждат на място – в университета или онлайн. За успешно положен кандидатстудентски изпит се признават и резултатите от държавните зрелостни изпити или оценките от кандидатстване в други висши училища. Изключение прави приемът в държавно регулираните специалности като „Право“ и „Архитектура“.

Срокът за подаване на документи от кандидат-студентите е до 28 февруари 2019 г.

Желаещите могат да получат допълнителна информация в Центъра за кандидатстудентски прием на Варненския свободен университет – на тел.: 052/ 355 106.

Източник: varna24.bg

Материалът ВСУ „Черноризец Храбър“ стартира прием за летен семестър е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Изтребителите F-16 за България ще се произвеждат в САЩ, а не в Индия

https://www.mediapool.bg/iztrebitelite-f-16-za-bulgaria-shte-se-proizvezhdat-v-sasht-a-ne-v-indiya-news288965.html

Изтребителите F-16 Block 70 за България ще бъдат произведени в САЩ, съобщиха от американската компания "Lockheed Martin" (Локхийд Мартин). Преди ден в български медии беше разпространена информация, че изтребителите за България може да бъдат произведени в Индия. До този извод се стигна заради възможността "Локхийд Мартин" да построи завод в азиатската страна, ако получи мащабна военна поръчка там. Според публикация в Ройтерс компанията може да превърне Индия в единствения си глобален производствен център за F-16, който ще отговаря на изискванията на индийската армия, както и на чуждестранните пазари. Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин", обаче уточнява, че предлаганите на България машини ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, Южна Каролина. “Изтребителите F-16 Block 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на F-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия. Не сме планирали, нито пък сме предлагали F-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия”, посочва Робинсън, цитиран в прессъобщение на компания. От там уточняват, че "Локхийд Мартин" е базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, и има 100 000 служители в цял свят. В Индия американската компания се конкурира с F/A -18 на Boeing, "Gripen" на Saab, Rafale на Dassault Aviation, Eurofighter Typhoon и руски самолет за доставката на 115 бойни машини за индийските военно-въздушни сили в сделка на стойност над 15 млрд. долара. Поръчката в България е далеч по-скромна – 8 машини F-16 Block 70, като амбицията на България е цената им да влезе в 1.8 млрд. лева с ДДС. В средата на февруари започват междудържавни преговори, като един от неясните моменти е кога ще бъдат произведени изтребителите за България. Първоначално България искаше да получи първите машини до две години след подписването на договора, но към момента САЩ и "Локхийд Мартин" трудно биха могли да отговорят на това изискване. Парламентът обаче допусна "отклонение" от изискванията и всички срокове предстои да бъдат договорени. В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина. Oт "Локхийд Мартин" твърдят, че вече са намерили начин да ускорят доставката.  

Брюксел разкритикува хлабавите правила за даване на гражданство срещу инвестиции в България

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/23/3379147_brjuksel_razkritikuva_hlabavite_pravila_za_davane_na/?ref=rss


За първи път Европейската комисия представи подробен доклад за схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от някои държави членки на ЕС, предаде пресслужбат ана институцията.<br /><br />В доклада се очертават съществуващите практики и се посочват някои рискове за ЕС, свързани с тези схеми, по-специално за сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. В доклада се констатира, че липсата на прозрачност в начина, по който функционират...

САЩ уведомиха Русия, че окончателно напуснат Договора за ликвидиране на ракетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259557

САЩ уведомиха Русия, че окончателно напуснат Договора за ликвидиране на ракетитеСъединените щати са уведомили Русия по дипломатически канали, че решението им да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е окончателно и не представлява покана за диалог. Това съобщи руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков на брифинг за журналисти и акредитираните в Москва чуждестранни военни

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7259520

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в НорвегияНа 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Британската полиция: При Брекзит без сделка и ние, и ЕС ще сме в много лошо положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259565

Британската полиция: При Брекзит без сделка и ние, и ЕС ще сме в много лошо положениеРъководителят на антитерористичните дейности на британската полиция предупреди за опасностите от излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение, предаде Асошиейтед прес. Помощник-комисар Нийл Басу каза, че ако се стигне до Брекзит без сделка, при което бъде прекъснат британският достъп до системите за споделяне на данни и

Агенцията по вписванията става обект със стратегическо значение

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/agenciiata-po-vpisvaniiata-stava-obekt-sys-strategichesko-znachenie-275833/

Според управляващите по този начин ще се гарантира по-добра сигурност и ще се елиминират рисковете от нов срив

Франция е най-социалната държава в света

http://www.cross.bg/frantziya-razhodi-durzhava-1594628.html

/КРОСС/ Пенсии, здравеопазване, семейни надбавки, трудово подпомагане: социалните разходи на френската държава са били миналата година 32 на сто от брутния продукт (БВП) на страната. Това е най-щедрата страна сред богатите държави по това перо, изпреварвайки Белгия, сочат резултатите на проучване, публикувано днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Както през 2016-а и 2014-а, Франция е безспорен лидер в класацията на ОИСР. С брутни държавни разходи за социални цели, които са равняват на 32 на сто от БВП Франция е на първото стъпало, следвана от Белгия с 28,9 на сто и Финландия с 28,7 на сто. В долния край на списъка, включващ страните от ОИСР, са Република Корея (11,1 на сто), Чили (10,9 на сто и Мексико (7,5 на сто). При все това разходите на френската държава не са най-големите във всички категории. В здравеопазването (8,8 на сто от БВП) Франция е плътно след САЩ и Германия. Тя е трета при разходите за пенсии (13,9 от БВП след Гърция и Италия) и седма за подпомагане на активното население (при безработица, нетрудоспособност и за семейни надбавки) Дори да се включат частните разходи, независимо дали те са "доброволни" или "задължителни", към финансите на всяка една от държавите членки на ОИСР, Франция е номер едно в света по нетни социални разходи, които са 31,7 на сто от нейния БВП.  

Археолози „проучват“ създаден от фермер „мини-Стоунхендж“

http://www.moreto.net/novini.php?n=389989

Преди около месец край градчето Алфорд в североизточна Шотбандия археолозите откриха неизвестен им до този момент "праисторически" каменен кръг. Каменните кръгове, които се срещат само в Шотландия и Ирландия, като цяло доста добре са проучени от археолозите.

МЗ готви по-строг контрол над работата на ТЕЛК

https://www.mediapool.bg/mz-gotvi-po-strog-kontrol-nad-rabotata-na-telk-news288964.html

Министерството на здравеопазването подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК, съобщи пред журналисти в сряда зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод акцията на прокуратурата срещу фалшивите медицински свидетелства. Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи в началото на февруари нови мерки за контрол над издаването на свидетелствата. Министерството е готово и с анализ от действието на наредбата за медицинската експертиза, която е в сила от август миналата година и с нея беше затегнат режимът по освидетелстването. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че твърденията за неправомерно издадени решения на ТЕЛК трябва да бъдат доказани. Той припомни, че лекарите в ТЕЛК работят по документи, които идват от различни специализирани кабинети. "Във веригата, когато един пациент се освидетелства, има много колеги. Има колега, който го изпраща, има колега, който му поставя диагнозата, има колеги, които работят в ТЕЛК. Така че аз се надявам, че компетентните органи ще си свършат работата. Не всички лекари са престъпници, защото в последните дни ние научаваме как лекарите, специално колегите от ТЕЛК източват една огромна сума от пари. Очакваме да видим завършени следствени действия и осъдителни присъди", коментира Маджаров. По думите му трябва да се направи така, че работоспособността да е свързана с това дали наистина пациентът може да изпълнява дадена професия, а не с това дали е болен или здрав. “Има хора, които страдат от определено заболяване, но за дадена работа са на сто процента работоспособни“, поясни той. “Истински болните хора искат да се чувстват като всички останали и искат да работят, а тези, които искат да измамят системата, много държат да бъдат болни и да получат най-високата степен на неработоспособност“, смята Маджаров. 

С над 270 000 лв. обновиха три отделения в общинската болница в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/7259540

С над 270 000 лв. обновиха три отделения
в общинската болница в Горна ОряховицаПриключи ремонтът на три отделения в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Обновените отделения бяха осветени от архийерейския наместник отец Николай и отец Антоний в присъствието на областния управител проф. Любомира Попова, кмета инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Николай Георгиев и Деница Коева,

Федерацията по спортна акробатика се надява на държавна помощ, за да вземе Евро 2021

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/23/3379190_federaciiata_po_sportna_akrobatika_se_nadiava_na/?ref=rss


Българската федерация по спортна гимнастика се е насочила към кандидатстване за домакинството на европейското първенство през 2021 г. Това заяви селекционерът на националния отбор Драгомир Драганов при награждаването на Мариела Костадинова и Панайот Димитров за златните им медали от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.<br /><br />Градът, с който федерацията кандидатства, е Варна. Другата кандидатура е на Италия.<br /><br />"Истина е, че сме започнали процедура...

НСИ започва подготовката за преброяването през 2021 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nsi-zapochva-podgotovkata-za-prebroiavaneto-prez-2021-g-275832/

През тази година се очаква да бъдат проведени 271 изследвания с цел събиране на данни за субсидиите за околната среда и наблюдение на структурата на заплатите

Изпълнителният шеф на "Левски" Красимир Иванов: Приключвам с клуба

https://www.24chasa.bg/sport/article/7259555

Изпълнителният шеф на "Левски" Красимир Иванов: Приключвам с клубаИзпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов обяви, че напуска клуба, съобщи БНР. Дясната ръка на Спас Русев разкри, че е взел решението след като стана ясно, че Павел Колев е новият силен човек на Герена и сам не пожелал да остане като финансов директор. "С новите промени в "Левски" и влизането на новите хора в клуба моята работа приключва.

Британски ексминистър: Най-вероятният сценарий е отлагането на Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259558

Британски ексминистър: Най-вероятният сценарий е отлагането на БрекзитОтлагането на Брекзит е най-вероятният сценарий, прогнозира бившият министър на финансите Джордж Озбърн. Премиерът Тереза Мей обаче продължава да настоява, че одобряването на нейната сделка е най-добрият начин да се изключи излизането от ЕС без сделка, предава БНР.  Джордж Озбърн заяви пред Би Би Си,

НС приема ограниченията за журналистически публикации

https://frognews.bg/novini/priema-ogranicheniiata-jurnalisticheski-publikatsii.html

Новите промени в Закона за защитата на личните данни, чрез които може да бъдат репресирани за работата си журналисти, минават на второ четене в Народното събрание. За опасностите от ограниченията и забраниете, които се налагат с промените, алармираха журналисти и неправителствени организации.

Учени откриха нов вид кръвоносен съд в костите

https://petel.bg/Ucheni-otkriha-nov-vid-kravonosen-sad-v-kostite__300204

Германски учени откриха капиляри, които проникват в твърдия външен слой на дългите кости, кръвоснабдяват ги и пренасят имунни клетки от к...

Намалява броят на децата в детските градини във Варна заради обявената грипна епидемия

https://petel.bg/Namalyava-broyat-na-detsata-v-detskite-gradini-vav-Varna-zaradi-obyavenata-gripna-epidemiya__300203

Снимка: Булфото, архив Намалява броят на децата в детските градини във Варна заради обявената грипна епидемия. Пред Радио „Фокус“ – Ва...

Майка е шокирана, след като трите й деца се родиха със зъби

https://petel.bg/Mayka-e-shokirana--sled-kato-trite-y-detsa-se-rodiha-sas-zabi__300205

Майка е шокирана от това, че три от четирите й деца са с родили със зъби.  Вики Харисън, на 40 години от Нюбридж споделя, че три от четирите ...

Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

https://petel.bg/Deklaratsiite-s-barkod-sami-smyatat-dalzhimiya-danak__300206

От НАП напомниха, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се ...

Кола блъсна сърна край Кърджали

https://pik.bg/кола-блъсна-сърна-край-кърджали-news814014.html

Кола блъсна сърна край Кърджали

Товарен автомобил ударил внезапно изскочила на пътното платно сърна. Това съобщиха от ОДМВР – Кърджали. Произшествието станало вчера в 13.45 часа на изхода на Ардино в посока Кърджали.

Тестът на 43-годишният водач за употреба на алкохол е с отрицателен резултат.

Съставен е акт по ЗДвП.

Най-големият грях на българските медии

http://clubz.bg/78616-naj_golemiqt_grqh_na_bylgarskite_medii

Ние, българите, сме големи инати и затова, когато апокалипсисът продължава да не идва, ние си го създаваме сами. За склонността ни да се самобичуваме са отговорни редица фактори, но сред най-важните със сигурност е картината, която ни представят медиите.

Като човек, който е завършил журналистика и следи работата на медиите, аз знам добре, че новинарската индустрия в цял свят следва идентична философия и затова ни запознава на първо място с трагичното, страшното и скандалното. В страна като България обаче този подход има по-сериозни последствия заради изострения ни песимизъм и развиваното с десетилетия усещане за разяждаща несправедливост. Вместо да подхождат отговорно спрямо местните условия, родните медии (в по-голямата си част) рисуват една деформирана (и деформираща) реалност, като се фокусират върху скандали, трагедии и висококалорична политика и представят крайно ограничен брой гледни точки.

Апокалипсисът идва по време на новините

Да, България страда заради корупция. Да, в България се случват кражби, телефонни измами, побоища, изнасилвания и убийства. Да, в България стават транспортни инциденти заради неподдържани или некачествено изградени пътища. Тези и всички останали проблеми действително заслужават вниманието ни и трябва да бъдат решени възможно най-скоро, но те не трябва да ни карат да заключаваме, че тук нищо не върви както трябва. Защото, както пише покойният шведски лекар и университетски преподавател Ханс Руслинг в книгата си Factfulness, едно нещо може едновременно да бъде в лошо състояние и да се подобрява.

Руслинг също така предлага просто, но ефективно средство за запазване на спокойствие при сблъсък с някаква ужасна новина. В тези случаи той ни съветва да се запитаме дали, ако е имало равно по сила положително явление, сме щели да чуем за него.

Веднага давам пример. През последната седмица хиляди българи научиха за учителката от столичното училище, която преподава на четвъртокласници, че човек не е стъпвал на Луната. Този случай е важен, защото повдига въпроса за разделителната линия между критично и конспиративно мислене, и затова е нормално, дори наложително, медиите да ни информират за него. Също толкова нормално и наложително обаче, поне според мен, е те да ни разказват далеч по-често и за хора като Добрин Пелтеков – учител по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново, който превръща обучението в музикална приказка, като среща учениците си с творци като Звездомир Керемидчиев (Звезди) от група „Ахат“, Мария Мутафчиева от групата Mary Boys Band, Маги Джанаварова, дует „Мания“, музикална формация „Оратница“, музикална формация „Тъпани и гайди“ и др.

Вие чували ли сте за Добрин Пелтеков? Аз лично научих за него едва преди около два месеца.

Преекспонирането на негативното, особено когато липсва контекст, създава отровна среда, която задушава надеждата и поражда гняв или апатия. Такава среда се създава много лесно в епохата на социалните мрежи, когато, за да пламне пожар, е достатъчна само една клечка. В книгата The News: A User’s Manual швейцарският философ, писател и предприемач Ален де Ботон обобщава последиците от подхранването на чувството ни за безнадеждност от страна на медиите така:

„Ако редовно ни се казва, че много от сънародниците ни са побъркани и яростни, ние ще бъдем изпълнени със страх и недоверие всеки път, когато излизаме навън. Ако получаваме фини послания, че парите и общественото положение имат по-голямо значение от всичко останало, ние ще изпитваме унижение, ако водим обикновен живот. Ако се предполага, че всички политици лъжат, ние тихичко ще оставим идеализма и невинността си настрана и ще се присмиваме на всеки техен план и всяко тяхно изказване. А ако ни се казва, че икономиката е най-важният индикатор за удовлетворение и че тя ще бъде в катастрофално състояние поне за десетилетие, ние никога повече няма да можем да погледнем на реалността с голяма увереност.”

Предозиране с политика

Няма нищо странно в това политиката да заема централно място в дневния ред на едно общество. Това твърдение се отнася с още по-голяма сила за страни като България, които продължават да изпитват редица политически, социални, икономически и демографски проблеми в резултат на историческото си наследство. В същото време смятам, че животът ни не се ограничава до политика и че медиите би трябвало да ни информират далеч повече за останалите аспекти от нашия живот.

Но какво правят много от родните медии, особено телевизиите? Те не просто отразяват случващото се в родната политика. Те ни заливат почти изцяло с политика, а когато не го правят, ни бомбардират с новини за катастрофи, престъпления, терористични атаки и всякакви други катаклизми, гарнирани от интервюта с „ВИП“ персони, станали популярни с това, че са популярни заради участието си в риалити формати. И да не си помислите, че можете да не мислите за политика събота и неделя, защото според българските медии няма по-приятен начин да започнеш уикенда от това да слушаш същите празни приказки за същите политически боричкания, които слушаш цяла седмица, цял месец, цяла година...

Облъчването с политика е по-вредно в България, отколкото на други места, поради това, че тук в повечето случаи става дума за чиста проба политиканстване. Политиката, както например я представят много от родните телевизии, прилича по-скоро на шоу програма, включваща политически скандали, безхаберия и манипулации. Тези материали създават усещането, че гледаш филм, който жанрово съчетава елементи на екшън и комедия, които на моменти преливат в трилър и пародия.

Едни и същи говорещи глави

Проследете сутрешните блокове и публицистичните предавания по телевизията за няколко седмици и ще установите, че в тях участват неколцина (настоящи и бивши) министри, депутати и анализатори. Ако ги гледате за по-дълъг период, дори ще се научите да познавате кой ще говори само на базата на темата на разговора. Ще забележите също, че има немалко хора, които получават покани да говорят по всякакви теми, и съвсем естествено ще се запитате кога изобщо работят представителите на правителството и парламента, след като постоянно прескачат от едно телевизионно студио в друго.

Защо се получава така ли? Ами защото по този начин всичко се случва по-лесно и по-бързо. Медиите имат контактите на един кръг от политици и могат просто да ги поканят за интервю, вместо да търсят различни гледни точки, хабейки време и енергия. От своя страна политиците с радост приемат поредната покана, защото хем напомнят за себе си, хем имитират дейност. Постоянното говорене по едни и същи въпроси, представени през погледа на едни и същи хора, ни кара да се чувстваме така, сякаш годините си минават, а ние стоим на едно място. Не се изненадвайте, че много образовани и предприемчиви млади българи не гледат телевизия и дори нямат телевизор у дома.

Нека влезе позитивното

С този текст не искам да кажа, че трябва да си затваряме очите за проблемите в България. Напротив, днес повече от всякога се нуждаем от медии и журналисти, които ни осигуряват достъп до проверена информация, анализират предизвикателствата пред страната ни в подходящия контекст и разкриват нередности от обществено значение. Същевременно обаче споделям мнението на Ален де Ботон, че медиите имат отговорност да ни показват повече от онези истории, които изваждат на повърхността нашата по-добра страна:

„Новинарските медии имат за задача не само всекидневно да ни напомнят за най-големите недостатъци на обществото, но също – понякога – да развиват и да насочват капацитета ни за гордост, издръжливост и надежда. Националният упадък може да бъде ускорен не само или основно от сантиментален оптимизъм, но и от форма на клинична депресия, причинена от медиите […] Наред с обичайния си фокус върху катастрофи и злини, новинарските медии би трябвало понякога да изпълняват критичната функция да дестилират и да концентрират малко от надеждата, от която се нуждае една нация, за да премине през трудностите, пред които е изправена.”

Добрата новина: у нас вече има проекти като „Вярваме в доброто“ с Лиляна Боянова (bTV), „Завърналите се“ с Петя Кертикова (Bulgaria ON AIR) и „Успелите“, които ни разказват за добрите дела и добрите хора около нас. Позитивното си пробива път и в други телевизионни и радио предавания, сайтове и печатни издания и така предлагането постепенно започва да отговаря на търсенето. А повярвайте ми, потизитивните истории се търсят все повече, за което свидетелства простичкият факт, че един-единствен репортаж с главен герой Доброто – „Магазинчето в Пазарджик, в което всеки ден е Коледа“ – е гледан над 1,3 млн. пъти и е споделен повече от 15 000 пъти във Facebook.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Агенцията по вписванията става обект със стратегическо значение

http://www.cross.bg/agentziyata-znachenie-vpisvaniyata-1594627.html

/КРОСС/ Правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност като измени свое Постановление № 181/2009 г. Гарантирането на нормалното функциониране на Агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на Агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г. На Агенцията е възложено да води и поддържа следните регистри: Имотен регистър; Регистър БУЛСТАТ; Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел; Регистър на имуществените отношения между съпрузите. Всеки от тях съдържа важна информация относно правния статут и правата на изключително широк кръг от правни субекти, а вписванията в тях имат определено от закона правопораждащо, защитно или оповестително действие.  

Тереза Мей: Опитите за отлагане на Брекзит не решават въпроса

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-opitite-za-otlagane-na-brekzit-ne-reshavat-vyprosa-2143871

Британската премиерка Тереза Мей заяви в парламента, че опитите на някои депутати да отложат излизането на страната от ЕС, използвайки парламентарни процедури, не решават ключовия въпрос затова как ще бъде осъществен Брекзит, предаде Ройтерс. 

Прокуратурата за Елена Йончева: Имала e съучастник Б.М., чрез него получила 333 000 евро от КТБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/23/3379118_prokuraturata_za_elena_ioncheva_imala_e_suuchastnik_bm/?ref=rss


Ден след като бе повдигнато обвинение на депутата от БСП и журналист Елена Йончева за пране на пари, Специализираната прокуратура излезе със съобщение, според което тя имала съучастник с инициали Б.М., който бил привлечен като обвиняем преди седмица - на 16 януари.<br /><br />От пространния документ се разбира, че създаването и управлението на дружеството "Офроуд" на което Йончева е управител, е в съответствие със законодателството. Но вината на Елена Йончева е в това, че...

Цитат: Магдалена Адамович

https://terminal3.bg/citat-magdalena-adamovich/

“Отговорността е на националната телевизия. Нейната реч на омразата подбуди убиеца да избере Павел за жертва. Думите убиха съпруга ми… Настоящите власти имат средства да преследват и унищожават хора.”

Магдалена Адамович,
вдовица на убития кмет на Гданск

Огнян Донев и Радосвет Радев купуват банка – «гнила ябълка» – в Молдова

https://bivol.bg/doverie-micb.html

Борисов: Коалицията си работи

https://frognews.bg/novini/borisov-koalitsiiata-raboti.html

Сутринта имахме Министерски съвет, Коалицията си работи прекрасно. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на журналист, дали напрежението сред Патриотите може да се отрази на управляващата коалиция.

Спецпрокуратурата влезе в столичното 4-о РПУ, разследват корупция в МВР

https://offnews.bg//temida/spetcprokuraturata-vleze-v-stolichnoto-4-o-rpu-razsledvat-koruptcia-v-696061.html

Спецпрокуратурата и дирекцията "Вътрешна сигурност" в МВР влязоха в столичното 4-то РПУ. Разследващи съобщиха, че акцията е по разследване за корупция сред служители на МВР, съобщи БТА.

Към момента информацията по случая е изключително оскъдна и неофициална. Не е ясно дали има задържани и, ако да – на какво ниво са.

Очаква се да бъдат съобщени подробности по-късно днес.

Очаквайте подробности!

Петима души от икономическа полиция към 4-то РПУ са задържани за рекет

https://offnews.bg//temida/petima-dushi-ot-ikonomicheska-politcia-kam-4-to-rpu-sa-zadarzhani-za-r-696061.html

Специализираната прокуратира е задържала петима души от икономическа полиция, служители на столичното 4-то РПУ, занимаващи се с корупционна дейност, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Според разследващите задържаните, които предстои да бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група, са изнудвали дребни собственици на заведения в района на 4-то РПУ, като са искали т.нар. "такса спокойствие".

От Специализираната прокуратура твърдят, че полицаите от икономическа полиция са искали различни по размер суми, за да стопират проверки. Били са водени и преговори за подкупи. 

Иван Гешев посочи, че разследването е извършено от службите на МВР, които в последствие са се свързали с прокуратурата. "Изключително неприятно е да работиш с колеги, но тези проблеми трябва да бъдат в някакви здравословни рамки. Това нещо ще е доста здравословно за цялата правоохранителна система", заяви още Гешев пред журналисти.

Съдят шофьор, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259547

Съдят шофьор,  причинил катастрофа с един загинал и седем ранениОкръжна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на камион, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени. Обвинението срещу Я. Б. е за това, че на 26.06.2018 г., в община Габрово, на път III-4403, км 3+870, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Атего“, нарушил правилата за движение,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7259545

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен райКоя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Борисов е спокоен за коалиционния си партньор

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/23/3379189_borisov_e_spokoen_za_koalicionniia_si_partnyor/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов демонстрира спокойствие за политическото бъдеще на коалиционния си партньор "Обединени патриоти", чиито лидери днес заговориха за нейния разпад.<br /><br />"Сутринта в Министерския съвет прекрасно си работи коалицията", коментира Борисов пред журналисти при откриването на нова производствена компания в Димитровград .<br /><br />Той отказа да коментира резултати от социологическо проучване на агенция "Афис" на члена на...

България е на челно място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

https://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-chelno-myasto-v-es-po-zabolevaemost-i-smartnost-ot-rak-na-matochnata-shiyka-news288963.html

България е на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 година с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г. Това съобщи управителят на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов по повод Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка 23-25 януари. Смъртността от рак на маточната шийка в България е нараснала 3 пъти – от 1.8 на 100 000 души през 1980 година до до 5.7 на 100 000 през 2015 година. Ракът на маточната шийка е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените в България със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. Най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград. В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Данните показват, че всяка година над 61 000 жени в Европа са диагностицирани със заболяването и близо 26 000 умират от него. Д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина припомни, че ваксините срещу човешкия папилома вирус имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от рак на маточната шийка, причинен от онкогенните видове човешки папилома вирус (16 и 18). По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с човешки папилома вирус и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета и жени на възраст между 15 и 26 години. Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ваксини срещу човешки папилома вирус, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита, че та са изключително безопасни. Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 91 държави в света (вкл. 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация), които имат национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка, финансирани с публични средства.

Все по-млади варненци се оплакват от съдови заболявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=390004

Все повече пада възрастовата граница на пациентите със съдови заболявания. Основните причини за това са начинът на животът, стресът и некачествената храна, заяви в студиото на Дарик проф. Веселин Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия във варненската болница „Св.

Барние: Лондон трябва да плати разходите по развода дори и при Brexit без сделка

https://www.actualno.com/europe/barnie-london-trjabva-da-plati-razhodite-po-razvoda-dori-i-pri-brexit-bez-sdelka-news_717856.html

Британското правителство ще се изправи пред многомилиардна сметка за уреждане на разделянето с ЕС дори и ако напусне блока без сделка, разкри преговарящият от страна на Брюксел Мишел Барние. Някои антиевропейци, противници на договореното споразумение с Брюксел, се противопоставят на идеята за уреждане на сметката, която собственото им правителство оценява на 39 милиарда британски лири (44 милиарда евро) за покриване на неизплатени задължения. В интервюта с няколко европейски вестника обаче Ба

БАБХ: Всички южни области в България са под специален надзор за ЧДПЖ

https://www.actualno.com/politics/babh-vsichki-ujni-oblasti-v-bylgarija-sa-pod-specialen-nadzor-za-chdpj-news_717855.html

Заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума по свинете (АЧС) са овладяни и под контрол у нас, но България продължава да е със статут на страна, инфектирана с ЧДПЖ, тъй като има неликвидирано огнище в гр. Болярово. Това съобщи днес на брифинг за медиите изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, съобщиха от агенцията. Мерките от страна на ветеринарните власти за превенция и контрол на заболяването, както и рестрик

Мъж почина от грип в Пазарджик, двама берат душа

https://frognews.bg/novini/maj-pochina-grip-pazardjik-dvama-berat-dusha.html

Мъж на 62 години е починал в пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване, съобщи БНР.

Кабинетът отмени решението за Пирин, екоактивисти предлагат алтернативно развитие на региона

https://www.mediapool.bg/kabinetat-otmeni-reshenieto-za-pirin-ekoaktivisti-predlagat-alternativno-razvitie-na-regiona-news288962.html

Кабинетът отмени в сряда решението си за бързи ски строежи в Национален парк "Пирин" с промяна на действащия план за управление на защитената територия. Решението беше очаквано, след като Върховният административен съд постанови, че кабинетът е нарушил закона, като е приел промени в плана без преди това да се направи оценка на въздействието им върху територията. Решението за разрешаване на нови ски строежи в планината беше мотивирано с нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от Банско до ски пистите над курорта. Концесионер на съоръженията и пистите е компанията "Юлен", а наскоро за неин собственик се обяви ски легендата Марк Жирардели. В деня, в който правителството отмени решението си за Пирин, природозащитници внесоха визия за дългосрочното развитие на националния парк и туризма в региона. Докладът е изготвен по поръчка на Фонда за дивата природа и предлага конкретни мерки за осигуряването на устойчиво бъдеще за общините в региона. Екоорганизацията призовава за разработване на визия за опазване на природното богатство, припомняйки, че Пирин осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро. Докладът "Хлъзгави склонове", представен преди година, се спира върху това, че зимният курорт Банско има много по-голям бизнес потенциал, ако развитието му не е изцяло подчинено на ски туризма, който уврежда природата в националния парк "Пирин" и облагодетелства единици заинтересовани, докато в общината през последните години растат незаетите хотели, падат цените на имотите и се увеличава безработицата. Според документа има начин Банско да бъде както отличен ски курорт, без да е необходимо ново строителство на ски съоръжения и хотели, така и предлагащ целогодишно спа, уелнес и културно-исторически туризъм. На държавата се препоръчва да не се приема изработеният от свързана със ски концесионера "Юлен" фирма нов план за управление на парк "Пирин", а да се изготви съвършено нов документ, който да отчита интересите на всички в региона, където в последните години се отчита ръст на безработица, намаление на населението и драстичен спад на цените на имотите. Докладът предлага вместо нови ски съоръжения модернизация на сегашните, превръщане на ски пистите през лятото в място за екстремно колоездене и организиране на опознавателни екскурзии до археологически обекти в парка. "Има много възможности, които са напълно неизползвани за спа туризъм. Районът около Пирин е пълен с извори, но да сте чували някой да ходи на спа курорт в Симитли?", коментира Константин Иванов от WWF, цитиран от БНР. Според него може да се стимулира развитието на пешеходен туризъм за сметка на фокусирането само върху ски спортовете. "Това е и апел към държавата да насочва парите си не само към община Банско, а и към останалите общини, не само към зимния туризъм, а и към други неща", добави Екатерина Раковска. Според природозащитниците дори съдебното решение, отменило поправките в плана за управление на парк "Пирин", не спира натиска за застрояване на планината.

"Алпин a110" е европейската гей колата на 2019 г.

https://www.avtora.com/alpine-a110-e-gei-kolata-na-godinata/

Беше обявено коя е гей колата на 2019 г. Тя беше избрана чрез онлайн гласуване, организирано от френската организация Ledorga, създадена с цел да организира ежегодно по една голяма среща на любителите на ретро гей автомобили. Гласувалите са участници в автомобилните състезания и други подобни събития за хомосексуални хора, които организацията прави през годината.От 2005 г. Ledorga избира Европейска гей кола на годината European Gay Car of the Year, като за 2019 г. титлата се пада на Алпин а110 Alpine a110. Това е модел спортни автомобили сегмент S на френската компания Алпин, произвеждан от 2017 година в нейния завод

ЕК за българското гражданство - дава се без ключови задължения и изисквания

https://www.actualno.com/europe/ek-za-bylgarskoto-grajdanstvo-dava-se-bez-kluchovi-zadyljenija-i-iziskvanija-news_717839.html

В България, Малта и Кипър няма нито задължение за физическо пребиваване на лице, което получава "златен паспорт", нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство. Това гласи публикуваният днес (23 януари) доклад на Европейската комисия относно пропуските в системите на трите държави, за който се разбра още в началото на седмицата. Става въпрос за т.нар. схеми за даване на гражданство срещу инвестиции. Специално в България условията са следни

Таралеж се събуди от зимен сън по-рано и оплешивя от стрес (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259539

Таралеж се събуди от зимен сън по-рано и 
оплешивя от стрес (Видео)Приют за диви животни в английския град Мъч Уенлок се грижи за таралеж, който оплешивял от стрес, след като се събудил от зимен сън по-рано заради паразити в ушите, съобщи в. "Дейли мейл". Окаяният таралеж, наречен Беър (Мечо), всеки ден има право на процедури. Масажират го с алое вера, за да му върнат бодливия вид.

Молдова дава втората си банка на български фонд

https://www.vesti.bg/moldova-dava-vtorata-si-banka-na-bylgarski-fond-6091250

С продажбата на „Молдиндконбанк” Молдова трябва да изпълни условията на програмата на МВФ

Откриха отвлечената майка на управител на имуществото на фамилия Естерхази

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259534

Откриха отвлечената майка на управител на имуществото на фамилия Естерхази В австрийския град Китцбюел днес сутринта беше открита 88-годишната жена, отвлечена във вторник след обяд от улица в Айзенщат. Говорител на полицията заяви, че е изяснена и самоличността й, съобщи БТА. Както бяха изказани още снощи предположения, действително става дума за майката на Щефан Отрубай,

Елена Йончева остава на свобода срещу 20 000 лева гаранция

http://www.transmedia.bg/2019/01/23/%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-20/

 

Депутатката от БСП Елена Йончева остава на свобода срещу „парична гаранция“ от 20 000 лева, след като бе обвинена от Специализираната прокуратура в пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), пише правният сайт „Лекс“.

За повдигнатото обвинение съобщиха първо от БСП и го обявиха за абсурд и репресия от страна на управляващите от ГЕРБ. Днес от прокуратурата официално огласиха, че Йончева е обвинена за изпирането на 333 000 евро от КТБ, за което Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 г. затвор.

Според държавното обвинение Йончева е имала и помагач в престъпната дейност, който също е обвинен, но името му не се споменава.

 

Както „Трансмедия“ писа,  изпирането на парите е свързано с офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“. През април 2012 г. Йончева, като едноличен собственик на „Авторска телевизия“, решила да учреди съвместно с офшорната компания фирмата „Офроуд“ ООД. В това дружество, на което Йончева станала и управител, офшорката превела на два пъти общо 333 000 евро.

От прокуратурата твърдят, че са установили, че тези пари са на КТБ и са били присвоени от три длъжностни лица от банката, на които предстои повдигане на обвинения. Сумите били преведени в полза на 5 фирми, контролирани от Цветан Василев, като една от тях била офшорката „Далии Трейдинг Лимитед“.

От държавното обвинение подчертават, че всеки месец Йончева е теглила в брой и заплатата си като управител на „Офроуд“ ООД, която сама си определила на 12 720 лева. Тя единствена можела да се разпорежда с банковите сметки на фирмата, с които купувала аудио и видеотехника.

„Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване“, казаха днес от прокуратурата, като допълниха, че престъплението е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

„Обвинението, че работейки за Тв7 в периода 2012-2014 г. съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. Средствата за тези филми са преведени през банка КТБ в периода, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейния срив. Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат“, каза днес Йончева. Според прокуратурата обаче  тя не е работила в ТВ7, а е продавала филмите си на телевизията.

От държавното обвинение обясниха още, че от 11 януари са опитвали безуспешно да призоват Йончева на известните нейни адреси, но открили само майка ѝ, която не знаела къде живее дъщеря ѝ. След обаждане по телефона обаче се свързали с депутатката.

Снимка: БГНЕС

 

БЛС осъжда насилието над медицински лица

https://pik.bg/блс-осъжда-насилието-над-медицински-лица-news814006.html

БЛС осъжда насилието над медицински лица

Българският лекарски съюз (БЛС) изразява безпрекословната си подкрепа, както към д-р Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново, така и към Наталия Армянова - фелдшер в Спешна помощ-Горна Оряховица.
 
Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. Случилото се с фелдшер Армянова, с д-р Маринова и нейния екип е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен, заявяват от БЛС.

 Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място,за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие. 

Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият инструментариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица.
 
Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени.

БЛС апелира към всички да бъдем по-човечни един към друг и да оценяваме труда на ближния, заявяват още от лекарския съюз.

Брюксел ни препоръча проверка на произхода на парите за „златни визи"

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-chlenki-durzhavi-1594624.html

/КРОСС/ Европейската комисия представи за първи път обстоен доклад относно схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от някои държави - членки на ЕС. В доклада се очертават съществуващите практики и се посочват някои рискове за ЕС, свързани с тези схеми, и по-специално по отношение на сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. В доклада се констатира, че липсата на прозрачност в начина, по който функционират схемите, както и липсата на сътрудничество между държавите членки допълнително засилват тези рискове.В три държави - членки на ЕС (България, Кипър и Малта) понастоящем се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори в тези държави при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три държави членки няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство.Тези схеми представляват общ интерес за ЕС, тъй като всяко лице, което придобие гражданство на държава членка, придобива едновременно с това гражданство на Съюза. Решението на една държава членка да предостави гражданство в замяна на инвестиции дава автоматично права по отношение на другите държави членки, и по-специално правата на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, за да се упражнява икономическа дейност, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и местни избори

ПСЖ е глобен 100 хил. евро заради расово профилиране на млади играчи

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/23/3379186_psj_e_globen_100_hil_evro_zaradi_rasovo_profilirane_na/?ref=rss


Френският шампион ПСЖ е глобен със 100 хил. евро заради расово профилиране при подбора на млади футболисти. Това става, след като френският сайт "Медиапарт" разкри документи, които показват детайли при привличането на играчи в академията на парижани.<br /><br />В тези доклади младите футболисти били описвани и на база на произхода. Според френското законодателство не е позволено да се събират лични данни, които да разкриват расата или етническия произход на лицето, посочва...

Община Дупница започна с арестите на безстопанствените коне, първите са прибрани снощи

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-dupnica-zapochna-s-arestite-na-bezstopanstvenite-kone-purvite-sa_144722/

Първите обитатели на изградения временен приют за безстопанствено пуснати едри животни в Дупница бяха "арестувани" снощи, информират от пресцентъра на администрацията. Конете се движели без надзор и свободно пуснати в района на жк.Бистрица, а преди това са забелязани на шосето в участъка между Дупница и село Бистрица.

След сигнал на граждани до дежурния телефон на Община Дупница 0879 523 474, отговорникът за животинския обект ги е установил на място и прибрал, където са...

Продължава

Кабинетът обяви Агенцията по вписванията за стратегически обект

https://offnews.bg//politika/kabinetat-obiavi-agentciata-po-vpisvaniata-za-strategicheski-obekt-696059.html

Правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност като измени свое Постановление № 181/2009 г.

Според кабинета трябва да се гарантира нормалното функциониране на Агенцията, като се преосмисли съществуващата система за сигурност и се въведат допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми.

Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на Агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г., обясниха от правителствената пресслужба. 

Търговският регистър спря работа за 18 дни през лятото, което сериозно навреди на бизнеса. Заради проблемите изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка. 

На Агенцията е възложено да води и поддържа следните регистри: Имотен регистър; Регистър БУЛСТАТ; Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел; Регистър на имуществените отношения между съпрузите. Всеки от тях съдържа важна информация относно правния статут и правата на изключително широк кръг от правни субекти, а вписванията в тях имат определено от закона правопораждащо, защитно или оповестително действие. В този смисъл воденето и поддържането на регистрите от Агенцията по вписванията има основно значение за обезпечаване на правната сигурност в страната, допълват от МС.

Ердоган се среща с Путин в Москва

https://www.actualno.com/europe/erdogan-se-sreshta-s-putin-v-moskva-news_717850.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Русия на еднодневно посещение, предаде ТАСС. В Москва Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин. "В близко бъдеще ще започне среща на лидери", твърди източник, участващ в организирането на визитата. Той съобщава още, че президентът на Турция е придружен от ръководителя на Външното министерство на страната, министъра на отбраната, ръководителя на Националната разузнавателна организация, както и ръководителите на няколко

Ето го прокурорското обвинение срещу Елена Йончева в пълния му вид

https://dnes.dir.bg/temida/eto-go-prokurorskoto-obvinenie-sreshtu-elena-joncheva-v-palniya-mu-vid

От официалното съобщение става ясно, че майката на червената депутатка не знаела къде живее дъщеря й

Кабинетът одобри проект на споразумение между КЕВР и ЕБВР

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-одобри-проект-на-споразумение-между-КЕВР-и-ЕБВР_l.a_i.768625_at.1.html

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и...

Брюксел ни посочи като лош пример за даване на гражданство срещу инвестиции

https://dnes.dir.bg/svyat/ek-grazhdanstvo-investitsii

Схемите за разрешенията за пребиваване на инвеститори не са уредени на европейско равнище и може да са заплаха за сигурността

В. "Нова Македония: Изборите напролет - ключов тест за властта и опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259519

В. "Нова Македония: Изборите напролет - ключов тест за властта и опозициятаПредстоящите избори напролет, двойни (заедно с парламентарните) или отделни (само президентски), са своебразен нов референдум за гражданите, на който те ще оценят досегашните политики на властта и опозицията, твърдят анализатори. Макар председателят на парламента Талат Джафери да обяви, че на 8 февруари ще насрочи президентските избори,

Пътната агенция все още е на автопилот

https://www.mediapool.bg/patnata-agentsiya-vse-oshte-e-na-avtopilot-news288961.html

Вече две седмици Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е на автопилот и няма кой да придвижва дори документацията за публикуване. След оставките на двамата членове на Управителния съвет на АПИ – председателят Светослав Глосов и Веселин Давидов, заради хаоса с винетките, третият – Дончо Атанасов е излязъл в болнични или в отпуск и от началото на миналата седмица не е на работа, твърдят източници на Mediapool от АПИ. Така в момента няма дори кой да подпише документи, за да бъдат публикувани. Най-вероятно това е причината да няма движение по публикуването на договора между АПИ и държавната компания "Автомагистрали". Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обеща това да се случи след 20 януари, но все още не е факт, показа проверка на Mediapool. Най-вероятно по същата причина няма никакво движение и по другия важен договор – за изграждането на тунел "Железница", който беше спечелен от "Джи Пи Груп". Междувременно преди ден в пътната агенция се разнесе мълва, че вече има нов шеф и това е Стилиян Кротнев. Официално потвърждение от АПИ обаче няма. По неофициална информация Кротнев все още не е дал съгласието си да заеме ветровития пост. Стилян Кротнев е роден през 1981 г. и е завършил "Финанси" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Магистър е по публична администрация от Университета по национално и световно стопанство. Работил е в пътната агенция като експерт и достига до началник на отдела, отговарящ за проектите по оперативна програма "Транспорт". Работил е и в Националната компания "Железопътна инфраструктура", където също се занимава с европроектите. Бил е заместник-директор на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". В момента е шеф на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР. Освен двама нови членове на Управителния съвет на АПИ без началник е и Националното тол управление. Неговият шеф Антон Антонов първи подаде оставка заради проблемите с въвеждането на тол системата, заедно с Веселин Давидов от управителния съвет на АПИ.  

Приятелят на благоевградчанката Силвана Ханджийска, волейболният спец Найден Найденов остана без работа

http://www.struma.com/sport/priyatelyat-na-blagoevgradchankata-silvana-handjiiska-voleibolniyat-spec-naiden-naidenov-ostana_144721/

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) се раздели с досегашния си старши-треньор Найден Найденов, като решението за рокадата бе взето вчера.

Ръководството на клуба се раздели с него заради незадоволителни резултати през настоящия сезон. Миналата година бургаският тим постигна златен требъл у нас, след като спечели титлата, купата и суперкупата на България.

През настоящия сезон обаче тимът не се представя според очакванията и въпреки че бяха привлечени известните ни играчи Николай...

Продължава

Първо във Фрог: Акцията в 4-то районно е заради шефа на икономическа полиция, задържаха го

https://frognews.bg/novini/parvo-vav-frog-aktsiiata-4-raionno-zaradi-shefa-ikonomicheska-politsiia-zadarjan.html

Акцията на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР е заради шефа на икономическа полиция. Това съобщиха за Фрог нюз източници от вътрешното ведомство.

Първо във Фрог: Акцията в 4-то районно е заради шефа на икономическа полиция, задържаха го

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/parvo-vav-frog-aktsiiata-4-raionno-zaradi-shefa-ikonomicheska-politsiia-zadarjan.html

Акцията на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР е заради шефа на икономическа полиция Красимир Кръстев. Това съобщиха за Фрог нюз източници от вътрешното ведомство.

Огромни заплати за директорите на банки 10 години след голямата криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=389988

Десет години след голямата криза на Уол стрийт, заплатите на директорите на банки отново са огромни, съобщава АФП. Въпреки редица тревожни процеси, като колебания на борсите, по-слаб ръст на световната икономика, търговски войни и неясноти около Брекзит, директорите на големите банки получават все повече.

Ако отложим "Брекзит", не решаваме нищо, казва Мей

http://clubz.bg/78613-ako_otlojim_brekzit_ne_reshavame_nishto_kazva_mej

Британската министър-председателка Тереза Мей каза в парламента в сряда, че опитите на някои депутати да отложат излизането на страната от ЕС, използвайки парламентарни процедури, не решават ключовия въпрос затова как ще бъде осъществен Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Това, което виждаме, са предложения за поправки, които имат за цел да създадат ситуация за удължаване на срока на процедурата по член 50 (от Лисабонския договор за ЕС), но то не решава проблема, винаги ще дойде момент за решение. А решението си остава същото: (напускане) без споразумение, със споразумение, или без Брекзит изобщо", каза тя. 

ЕС не може да предоговори споразумението за предпазния механизъм за границата в Ирландия, заяви днес вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс. 

"Ние ще подкрепим Ирландия. . . (Предпазният механизъм) е "червена линия", по която не можем да преговаряме с британското правителство", каза Тимерманс на събитие в полския град Краков.

Утре главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде приет в Берлин от германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи заместник-говорителят на федералното правителство Мартина Фиц, цитирана от ТАСС. 

Говорейки за неяснотата около Брекзит, тя напомни, че Брюксел и Германия в частност очакват от Лондон "конкретни предложения". "Топката е в полето на британците", каза Фиц, но не отговори на въпроса дали Германия би се съгласила за отлагане на срока за Брекзит при сегашните условия. Според нея ЕС може да действа "само на основата на запитване" от страна на Лондон. 
Долната камара на британския парламент отхвърли на 15 януари проекта за споразумение с ЕС за условията на напускането, одобрен от Лондон и Брюксел през ноември м. г. след година и половина преговори. Самият Брекзит е планиран за 29 март, след което, според плана, трябва да започне преходният период, който ще продължи до края на 2020 г. 

 

Барние: "Брекзит" без сделка ще затрудни преговорите за бъдещите отношения

 

Европейският съюз никога не е предпочитал Великобритания да се оттегли от Общността без споразумение. Това заяви главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние пред Европейския икономически и социален съвет в сряда, цитиран от БТА.
По неговите думи, ако Великобритания напусне без договорени правила, това ще урони доверието, необходимо за преговорите по бъдещите отношения с ЕС. Барние отбеляза, че от днешна гледна точка напускане без споразумение не е изключено. Той предупреди, че ако Великобритания излезе от ЕС, без да прилага постигнатото споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница.
Барние посочи, че ЕС досега е договорил петдесетина търговски споразумения, като с тяхното сключване чуждата страна и Общността са се сближавали. Той отбеляза, че при договарянето на бъдещите търговски отношения с Лондон за пръв път ще става дума за раздалечаване. По неговите думи, провалите на търговските преговори досега са водили до запазване на съществуващото положение, докато в случая с Великобритания ще се наблюдава влошаване.
Главният европейски преговарящ поясни, че ако Лондон отстъпи "в следващите часове и дни" от т. нар. червени линии в преговорите с ЕС, има пространство за напредък, който да бъде отразен в политическото изявление, придружаващо постигнатото споразумение за раздялата. Времето за постигането на успех не е много. Британската страна има малко време, за да приключи с обсъжданията, обобщи Барние.
Колкото и да съжаляваме, че Великобритания напуска, тя остава приятелска, съседна, съюзническа държава в икономически и културен план, каза той. Барние призова ЕС да запази постигнатото единство в преговорите с Лондон и да го използва за съграждане. 

Скробанска с нова победа за купа "Пампорово"

https://www.24chasa.bg/sport/article/7259523

Скробанска с нова победа за купа "Пампорово"

Симона Скробанска ("Юлен") спечели и слалома за купа "Пампорово". Ден по-рано тя бе първа и в гигантския слалом. На писта "Стената" Скробанска постигна днес резултат от 1:54,75 мин. Втора на 1,25 сек е Диана Рентеа (Рум), а трета на 7,15 сек е Мила Гелова ("Витоша ски"). При дамите участваха алпийки от 4 държави. Това съобщиха от БФСки.

WWF отново настоя министрите да се съобразят с доклада за устойчиво развитие на Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/01/23/3378833_wwf_otnovo_nastoiaha_ministrite_da_se_suobraziat_s/?ref=rss

Докладът на WWF България за възможностите за устойчиво развитие на планината Пирин и съседните й населени места бе в деловодството на Министерския съвет. С това неправителствената организация напомни, че след решението на Върховния административен съд срещу по-нататъшно застрояване на национален парк "Пирин" е време правителството да подкрепи икономически изгодни и щадящи природата сектори на туризма и други местни поминъци.<br /><br />Докладът за Пирин, който е разработен...

Здравният министър сезира Цацаров за нападенията над медици

https://frognews.bg/novini/zdravniiat-ministar-sezira-tsatsarov-napadeniiata-nad-meditsi.html

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново, министърът на здравеопазването изпрати до Главния прокурор доклада за двата инцидента с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Кутев: Донорите в България трябва да се увеличат 7 пъти

http://www.cross.bg/bulgariya-hora-tazi-1594622.html

/КРОСС/ „Трансплантациите и донорството са начин за спасяване на животи. За съжаление се запознах с много хора, за които това е въпрос на дни или на седмици. С днешната инициатива наистина ще помогнем на много хора". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев по време на откриването на изложба в подкрепа и насърчаване на донорството в страната. „Изложбата има конкретна цел - да подпомогнем донорството до степен, в която то трябва да се увеличи 7 пъти, в сравнение с данните към момента. Единствено такова увеличение на донорите в България ще даде възможност да бъдем равноправни членове на „Евротрансплант", а това би дало възможност на десетки хора годишно да оживяват", подчерта народният представител. По неговите думи това в момента не се случва, защото няма достатъчно донори. „Следващата цел е да съберем средства, за да стартираме програма за изграждане на чешми в различни градове", допълни народният представител. Кутев благодари на всички, които са се включили в инициативата, пренебрегвайки свои политически и други различия. „Всяка една от парламентарните групи ще се включи в кампанията, като дари средства в един български град да бъде построен паметник на донора. Каузата е позитивна и много добра", каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България"

Червеният кръст бие тревога за използването в бъдещи войни на "роботи убийци"

https://www.mediapool.bg/cherveniyat-krast-bie-trevoga-za-izpolzvaneto-v-badeshti-voini-na-roboti-ubiytsi-news288960.html

Държавите трябва да се споразумеят за строги правила за "роботите убийци" - автономни оръжия, които могат да убиват без човешка намеса. Това заявява високопоставен представител на Червения кръст на фона на нарастващите етични опасения за тяхното използване в бъдещи войни. Полуавтономни оръжейни системи - от дронове до танкове - се използват от десетилетия в съвременното военно дело за унищожаването на мишени, но те всички са под контрола на човек. Поради стремителното развитие на изкуствения интелект сред хуманитаристите има опасения, че той ще бъде използван при разработването на машини, които самостоятелно да вземат решение кого да убият. Ив Дакор, генерален директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), казва, че през следващите години това ще бъде критичен проблем, тъй като възникват етични въпроси относно делегирането на смъртоносни решения на машини и относно отговорностите. "Ще имаме оръжия, които летят без дистанционно управление от човек и разполагат с достатъчно интелект, за да локализират мишена и да решават дали това е точния човек за отстраняване" , казва Дакор в интервю за Фондация "Томсън Ройтерс". "Няма да има човек, който да взема решението; машината ще решава и по същество светът ще прехвърли върху алгоритъм отговорността за решението кой е враг и кой не е, а също кой трябва да живее и кой трябва да умре", добавя той. МКЧК е инициатор за международното одобряване на четирите Женевски конвенции, залегнали в сърцевината на международното хуманитарно право от 1949 г. Оттогава МКЧК приканва правителствата да адаптират международното хуманитарно право към променящите се обстоятелства, в частност съвременното развитие на военното дело, така че да се осигури по-ефективна защита и помощ за жертвите на конфликти. Едно глобално изследване, публикувано от "Хюман райтс уоч" и "Кампанията за спиране на роботите убийци" (международна коалиция от неправителствени организации) установява, че шестима от десетима човека се противопоставят на разработването на автономни смъртоносни оръжия. Проучването, извършено от "Ипсос", обхваща 18 795 души в 26 държави, сред които Бразилия, Великобритания, Израел, Индия, Китай, САЩ, Южна Африка и Япония. Дакор казва, че автономните оръжия преминават отвъд нравствената бариера, защото машините не притежават човешки характеристики като състрадание, необходими за вземането на сложни етични решения. Те нямат човешката преценка да решат дали една атака е пропорционален отговор, да различават цивилните от военните и да се придържат към основните принципи на международното хуманитарно право, добавя той. Въпросът за "роботите убийци" разделя хуманитаристите. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е призовал за пълната им забрана, докато други организации като МКЧК са привърженици на строга регулация. "Не трябва да стигаме до забрана, но съм на мнение, че трябва да запазим равнището на човешки контрол върху такива оръжия. Това означава, че по всяко време на операцията да е възможна намесата на човек", казва Дакор. "Не съществуват наръчници за тяхното използване и те даже още не са дефинирани, така че ние трябва да създадем общи правила между държавите и насоките в разработките или задължаващ договор", препоръчва той. Правилата трябва да обхващат въпроси като дефиниция за автономно оръжие, ниво на човешки надзор върху тези оръжия (като възможност за намеса и деактивиране), както и оперативните условия за тяхното прилагане, заявяват от МКЧК. Поддръжниците на автономните оръжия твърдят, че те ще направят войната по-хуманна. Те ще бъдат по-прецизни при набелязването и елиминирането на мишените, няма да се поддават на човешки емоции като страх от отмъщение и ще сведат до минимум цивилните жертви, казват те. Но Дакор смята, че такива машини може да се повреждат, а това повдига въпроси за това кой ще носи отговорност. "Можеш да държиш под отговорност по международното хуманитарно право хора заради дистанционно управлявани оръжия като дронове. С автономните оръжия отиваме в друга територия", казва той. "Този процес е в ход, но трябва да съберем страните да се споразумеят по общ текст, което не е лесно. По-добре е те да започнат да преговарят още сега и да постигнат споразумение, отколкото да чакат голямо бедствие", заключава генералният директор на Международния комитет на Червения кръст. По БТА

Правителството отмени решението си за Пирин

https://www.actualno.com/politics/pravitelstvoto-otmeni-reshenieto-si-za-pirin-news_717846.html

На днешното правителствено заседание кабинетът отмени решението си от 29 декември 2017 г., свързано с бъдещето на Национален парк "Пирин". "Във връзка с отмененото от Върховния административен съд Решение № 821 на Министерския съвет от 29.12.2017 г. за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, Министерският съвет отмени свое решение № 823 от 29.12.2017 г. за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство

България не изисква от кандидатите за гражданство дори да знаят езика

http://clubz.bg/78612-bylgariq_ne_iziskva_ot_kandidatite_za_grajdanstvo_dori_da_znaqt_ezika

КАЛЕЙДОСКОП София Терзиева паспорт чужденци

Инвеститорите, кандидатстващи да българско гражданство или право на постоянно пребиваване у нас, могат на практика да прекарат в страната ни само ден, преди да получат документите, които им дават права на европейци.

Това става ясно от огласения днес доклад на Еврокомисията за опасностите, които представляват схемите, практикувани от нашата и други страни в ЕС.

Кандидатите дори не са задължени да знаят български език.

Какво се казва за България в доклада

България въвежда схемата за даване на гражданство срещу инвестиции през 2005 г. - две години, преди да стане член на ЕС. Целта е по-лесно привличане на вложения от граждани на трети страни.

Изискваната от властите в София сума е 1 милион евро. Отделно кандидатът трябва да плати при подаването на молба административна такса, която не подлежи на възстановяване в случай на отказ. Тя обаче е значително по-малка от тези в Кипър и Малта.

В България действат две схеми за предоставяне на гражданство. Обикновената схема изисква кандидатът да има разрешение за постоянно пребиваване за срок от 5 години, преди да подаде молба за натурализиране. А ускорената схема изисква разрешение само за 1 година.

България изисква от кандидатите за гражданство физическо присъствие единствено при подаването на молба за гражданство. Което означава, че на практика той може изобщо да не живее там, изтъква докладът.

Макар кандидатите за българско гражданство да трябва да се явяват на интервю при подаването на молбата, от тях дори не се изисква знанието на български език. Те не са задължени и да имат познания за обществения живот у нас.

Българското законодателство изисква от кандидатите да представят справка за чисто съдебно минало и документ, че в момента срещу тях не се водят криминални дела. ДАНС проверява всички кандидати за българско гражданство, включително на тези по споменатите вече инвестиционни схеми. Няма обаче информация за политиката на България по отношение на лица, срещу които ЕС е наложил ограничителни мерки. Не е ясно и дали властите в София използват Шенгенската информационна система (ШИС).

В България не съществува регулатор, който да управлява и надзирава схемите за даване на гражданство или право на пребиваване на инвеститорите. Такива органи обаче има и в Кипър, и в Малта. Властите в Никозия дори са изработили специален „кодекс на поведение“.

В нито една от трите страни обаче схемите за инвестиции не дават всеобхватна информация нито за лицата, които са получили гражданство срещу вложенията си, нито за страните, от които те произхождат.

Но докато Кипър и Малта са въвели през 2018 г. таван на броя одобрени кандидатури за гражданство – съответно от 700 и 1800 годишно, в България това не е направено.

Много слабо е регулирането на схемите за получаване на жителство срещу инвестиции. В България например единственото, което се изисква по закон, е Дирекция „Миграция“ в МВР да уведомява Българската агенция за инвестиции за издадените разрешения за пребиваване.

Румен Радев: Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259508

Румен Радев:  Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа

На среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз Румен Радев призова единството и солидарността да останат водещи принципи за справяне с общите предизвикателства Икономическото и социално сближаване на държавите от Европейския съюз е инвестиция в бъдещето на обединена Европа и това следва да бъде заложено в Многогодишната финансова

Борисов за БСП: Те за "добро утро", за "лека нощ" трябва да казват Бойко Борисов (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259505

Борисов за БСП: Те за "добро утро", за "лека нощ" трябва да казват Бойко Борисов (На живо)Прекрансо и работи коалицията. Днес си имаше министерски съвет и всичко е наред. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди минути.  "Крадецът казва дръжте крадеца. Не се занимавам с такива хора. Те за "добро утро" за "лека нощ" трябва да казват Бойко Борисов. Нито имам нещо общо с КТБ нито с който и да е било".

Първи фестивал на служителите от затворите ще се проведе в Сливен

https://www.actualno.com/sliven/pyrvi-festival-na-slujitelite-ot-zatvorite-shte-se-provede-v-sliven-news_717843.html

На 24 януари Сливен ще бъде домакин на първия Национален фолклорен фестивал на самодейните състави на служителите в системата на изпълнение на наказанията. Той е част от програмата за честване на 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите и ще премине под надслов „Да се върнем при извора“. В проявата ще участват над 130 служители от затворите и от областните служби „Изпълнение на наказанията“. Авторитетно жури от

Показни арести в центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pokazni-aresti-v-centyra-na-sofiia-snimkivideo-2143863

При спецакция на полицията на столичния булевард „Васил Левски“ са арестувани трима души за извършване на грабежи, предава БГНЕС.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че двама от задържаните

Акция и арести: Полицаи от 4-то районно в София изнудвали търговци за такса „спокойствие“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/akciia-i-aresti-policai-ot-4-to-rajonno-v-sofiia-iznudvali-tyrgovci-za-taksa-spokojstvie-2143837

Спецпрокуратурата и дирекцията "Вътрешна сигурност" в МВР влязоха в столичното 4-то РПУ. Разследващи съобщиха, че акцията е по разследване за корупция сред служители на МВР.
 
По-късно стана ясно, че

Огромна трагедия в село край Дупница! Съпруга видя мъжа си да виси на дърво. Бащата на две деца е...

https://petel.bg/Ogromna-tragediya-v-selo-kray-Dupnitsa--Sapruga-vidya-mazha-si-da-visi-na-darvo--Bashhata-na-dve-detsa-e---__300202

Баща на две деца сложи край на живота си. Тежкото решение 45-годишният мъж от дупнишко село взел днес малко след обяд. Той намерил дърво в зе...

Болниците във Варна се пукат по шевовете

https://petel.bg/Bolnitsite-vav-Varna-se-pukat-po-shevovete__300201

Вътрешните отделения на големите здравни заведения препълнени, никъде няма свободни легла, научи “Нова Варна”. Няма нито едно свобо...

Бебе прекара 4 дни в болница, борейки се за живота си, след като почти не го убиха с целувка

https://petel.bg/Bebe-prekara-4-dni-v-bolnitsa--boreyki-se-za-zhivota-si--sled-kato-pochti-ne-go-ubiha-s-tseluvka__300200

Бебе прекара четири дни, борейки се за живота си в болница с херпес, след като член от семейството го е целунало. Кайла Мерит, на една годи...

Омбудсманът Мая Манолова събира граждани и експерти за мръсния въздух

https://petel.bg/Ombudsmanat-Maya-Manolova-sabira-grazhdani-i-eksperti-za-mrasniya-vazduh__300199

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха, която ще се състои утре, 24 ...

Борисов обясни защо заплатите у нас трябва да са високи

https://petel.bg/Borisov-obyasni-zashho-zaplatite-u-nas-tryabva-da-sa-visoki__300198

Снимка: Блиц Искаме високи доходи, защото и квалификацията на нашите работници е достатъчно висока. Това заяви министър-председателят Б...

Две деца избягаха от детска градина в Русия при температура от -45 градуса

https://petel.bg/Dve-detsa-izbyagaha-ot-detska-gradina-v-Rusiya-pri-temperatura-ot--45-gradusa__300197

Две деца избягаха от детска градина в Русия при температура от -45 градуса. Инцидентът е станал в село северно от Якутск, пише bgonair.bg. 5-го...

Софийският университет прави два научни института

https://www.mediapool.bg/sofiyskiyat-universitet-pravi-dva-nauchni-instituta-news288959.html

Два научни института ще бъдат открити в структурата на Софийския университет "Св. Климчент Охридски". Създаването им беше одобрено в сряда от правителството. Единият ще се занимава с научни изследвания и проекти в областта на правото, икономиката и интелектуалната собственост, а другият с разработки в областт на големите данни и изкуствения интелект. Институтът "Големи данни в полза на интелигентно общество" се създава с цел развиване на интердисциплинарна научноизследователска и иновационна дейност в областта на големи данни и изкуствен интелект съвместно с правителствени организации, индустрия и предприемачи. Освен да развива разработки в тези области институтът трябва да разширява и връзките на университета с бизнеса и индустрията чрез трансфер на технологии и научни резултати. Предвидено е в основното звено да работят най-малко 15 души в четири структурни звена: секция "Анализ на големи данни", секция "Интегриране на големи данни", секция "Визуализация на големи данни" и секция "Методологии и технологии за големи данни". Другият институт е наречен Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост. В него ще се извършва дългосрочна научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети на Софийския университет. Създаването му би трябвало да позволи провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. "Ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, включително чрез създаване на нови научни знания и научно-приложими продукти", пише в прессъобщението на правителството. В института не се предвижда обучение на студенти.

Ето всички важни решения на Министерски съвет

https://pik.bg/ето-всички-важни-решения-на-министерски-съвет-news814060.html

Ето всички важни решения на Министерски съвет

Правителството одобри Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г. 

Министерският съвет одобри Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г. Документът е разработен в съответствие с Националната стратегия за развитие на концесиите и служи за определяне на концесиите, чрез възлагането на които ще се изпълнят целите и приоритетите, включени в стратегията. 

Очакваните резултати от изпълнението на Плана са: привличане на частния капитал за изпълнение на строителство и услуги; използване на професионалния опит на икономическите оператори в областта на организацията и управлението на строителството и предоставянето на услуги и на тяхното финансово управление; освобождаване на администрацията от несвойствени дейности, в резултат на които се изразходват неефективно публични средства; задоволяване на належащите нужди на обществото от качествени инфраструктурни, рекреационни и други обществени услуги, при най-добро съотношение качество-цена; развитие на качествени и достъпни инфраструктура и услуги от обществен интерес чрез партньорство между публичните органи и икономическите оператори; икономическа ефективност при управлението на публичната собственост в защита интереса на гражданите и обществото. 

Останалите очаквани резултати от изпълнение на Стратегията за концесиите, която е с хоризонт на действие до 2027 г., се предвижда да се изпълнят през следващия програмен период. 

Одобрен е План за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността за 2019-2020 г. 

Правителството прие План за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване за периода 2019-2020 г. и Отчет за изпълнението й през 2017 и 2018 г. 

Сред основните приоритети в новия двугодишен план са създаването на възможности за заетост и повишаване на доходите от труд чрез активно включване на пазара на труда, както и осигуряването на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование. Предвидени са мерки и дейности за повишаване на пригодността на безработните към заетост чрез обучения за придобиване на квалификацията, които ще се финансират със средства от държавния бюджет и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Включени са и дейности за осигуряване на работни места за уязвими групи на пазара на труда - продължително безработни, хора в предпенсионна възраст и младежи до 29 години, хора с увреждания. 

Сред приоритетните области в плана е и осигуряването на равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване, премахването на институционалния модел на грижа и развитието на междусекторни услуги за социално включване, както и осигуряването на устойчивост и адекватност на социалните плащания. Предвидени са дейности за повишаване на минималната работна заплата и пенсиите. Документът включва също мерки за създаване на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот и осигуряване на социално-икономическата им защита. 

Приет е План за действие за 2019 г. за изпълнение на стратегията за борба с нередностите, засягащи финансовите интереси на ЕС 

Правителството прие План за действие за 2019 г. за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз за периода 2014-2020. 

Планът за действие за 2019 г. е изготвен в тясна комуникация с всички членове на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, и с Прокуратурата на Република България, и е одобрен на 28 ноември 2018 г. на редовно заседание на Съвета. 

Като инструмент за изпълнение на Националната стратегия, Планът поставя годишната рамка за достигане на заложените стратегически и оперативни цели. Дейностите, включени в него, надграждат постигнатите до момента резултати и осигуряват необходимата приемственост с предходния План за действие за 2018 г.  

Правителството разреши пребиваването на сръбски военнослужещи и техника за провеждането на съвместни бойни стрелби на полигона „Шабла“ 

Правителството разреши пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на въздухоплавателни средства, въоръжение и техника и личен състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия. 

Решението на Министерския съвет е във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на зенитен полигон на ВВС „Шабла“ през месец юни 2019г. 

Oткриват се два института в структурата на Софийския университет 

Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“. 

Предложението е въз основа на решения на Академичния съвет (АС) на висшето училище и мотивирани писма на ректора му за необходимостта от създаването им.

В Югоизточноевропейския институт по право, икономика и интелектуална собственост ще се извършва дългосрочна научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети на Софийския университет. Създаването му ще позволи провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. Ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, включително чрез създаване на нови научни знания и научно-приложими продукти. 


В института не се предвижда обучение на студенти по специалности от акредитирани професионални направления във висшето училище. В изпълнение на Закона за висшето образование АС на университета е приел Правилник за устройството и дейността на новия институт. 

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ се създава с цел развиване на интердисциплинарна научноизследователска и иновационна дейност в областта на големи данни и изкуствен интелект съвместно с правителствени организации, индустрия и предприемачи. Звеното ще способства за създаване на цялостна научноизследователска среда и стимулиращи възможности за осъществяване на научна дейност и предоставяне на услуги, отговарящи на потребностите на обществото, както и за разширяване и укрепване на връзките на университета с бизнеса и индустрията чрез трансфер на технологии и научни резултати.

Предвидено е в основното звено да работят най-малко 15 души в четири структурни звена: секция „Анализ на големи данни“, секция „Интегриране на големи данни“, секция „Визуализация на големи данни“ и секция „Методологии и технологии за големи данни“. 

Академичният съвет на висшето училище е приел Правилник за устройството и дейността на институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“. 

Откриването на научните институти съответства на изискванията в Закона за висше образование, на мерките в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 година и на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020. 

Откриването на институтите в структурата на висшето училище няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет. 

Одобрен е отчетът за изпълнението на Плана за действие с мерките за подобряване на инвестиционната среда 

Правителството одобри отчет за напредъка в изпълнението на Плана за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите. 

В рамките на отчетния период към 29 декември 2018 г. са изпълнени две мерки от проблемна област „Време за плащане на данъци“. 
Прието е изменение на Закона за счетоводството, с което от задължителен независим финансов одит се освобождават финансовите отчети на акционерни дружества и командитни дружества с акции, които са микропредприятия. 

Разработена и внедрена в реална среда е нова електронна услуга на Националната агенция за приходите, свързана с подаване на искания за удостоверения за местно лице по електронен път. 

Правителството утвърди годишните разчети на сметката за средствата от ЕС на Националния фонд за 2019 г. 

Министерският съвет утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2019 г. С решението се осигурява финансов ресурс за приключване на САПАРД и Кохезионен фонд (Регламент (ЕО) № 1164/94), както и за ефективно и ефикасно изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд на Европейския съюз за финансовата рамка 2014 - 2020 г., програмите за трансгранично сътрудничество по външни граници на Европейския съюз и други инструменти за финансова помощ, като по този начин ще бъде гарантирана прозрачност при разходването на публични средства. 

Решението се приема в изпълнение на разпоредбата на чл. 79, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. 

Одобрени са промени във финансирането, приема и отпускането на стипендии за държавните висши училища 

Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпускането на стипендии в държавните висши училища и научните организации. 

С промените в ПМС № 328/2015 г. се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране, запазвайки концепцията, заложена в Закона за висшето образование и подзаконовите нормативни разпоредби. В Плана за изпълнение на Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 - 2020 г. е предвидено делът от средствата за издръжка на обучението, които се получават въз основа на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, да нарасне на 55 на сто през 2019 г. и да достигне 60 на сто през 2020 г. 

Комплексната оценка за качеството на обучението се формира на базата на индикатори със съответна тежест, групирани по основни дейности в образованието като учебен процес, научни изследвания и реализация на пазара на труда. За информационна база на индикаторите се използва Рейтинговата система на висшите училища в Република България, администрирана от Министерството на образованието и науката. В комплексната оценка са включени индикатори, за които е налице пълна, точна и проверима информация. 

В Постановление № 162 на Министерския съвет от 2001 г. за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления предложените промени се изразяват в изменението на коефициентите по професионални направления „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“, по които се умножава базовият норматив за издръжка на обучението. Към настоящия момент коефициентът за тези направления е 1,00, като предложението е той да стане 1,15. 

Направените промени са израз на усилията, които Министерството на образованието и науката полага за повишаване ефективността на публичните разходи в системата на висшето образование. Необходимостта от корекция на съотношенията в нормативите между отделните професионални направления произтича от възникващ към момента дисбаланс в държавното финансиране. 

Предложената промяна в Постановление № 90 на Министерския съвет от 2000 година за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации касае актуализирането на размера от 200 лв. на 240 лв. месечно на стипендията за студентите, приети на основание на Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, на Постановление № 228 на Министерския съвет от 1997 година за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България и на чуждестранните студенти по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен. Увеличаването на размера на стипендията ще допринесе за осъществяването на националната политика за привличане към родината на млади сънародници зад граница. То ще допринесе за повишаването на конкурентоспособността на българските държавни висши училища в условията на силна международна конкурентна среда и ще стимулира трансграничната студентска мобилност и интернационализирането на обучението в системата на българското висше образование. 

С измененията в ПМС № 64 от 25.03.2016 г. се създава възможност приемът във висшите училища да се диференцира в зависимост от качеството на провежданото обучение и нуждите на пазара на труда. 

Максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти по приоритетни професионални направления в зависимост от реализирания прием през предходната година може постепенно и трайно да нараства при определено съотношение на оценката от програмната акредитация, оценката за научната дейност и оценката за реализацията на завършилите студенти от Рейтинговата система на висшите училища. В резултат на това в средносрочен план се очаква пазарът на труда да се обезпечи постепенно с необходимите кадри, придобили висше образование по специалностите от направления в областта на педагогическите, хуманитарните, техническите, аграрните, природните науки, математиката и информатиката. 

Във всички останали професионални направления, с изключение на „Социология, антропология и науки за културата“ и „Социални дейности“, приемът на студенти може да намалява в средносрочен план. 

В Списъка на защитените специалности се добавя специалността „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“. Определянето на специалността „Хидростроителство“ за защитена е от значение не само за компетентната експлоатация на водните басейни и безопасността на населението, стопанската инфраструктура и околната среда, но има пряко отношение и към националната сигурност. 

Друга от предлаганите промени има за цел да даде възможност на междуведомствена експертната комисия, въз основа на оценка на потребностите на пазара на труда, да определя максимално допустимия брой на приеманите за обучение студенти и докторанти за новооткрити професионални направления и специалности от регулираните професии за срока до получаване на редовна програмна акредитация. 

Всички промени в цитираните постановления на Министерския съвет са израз на държавната политика, очертана в Стратегията за развитие на висшето образование, приета от Народното събрание, и направените анализи на висшето образование и пазара на труда. 

Правителството се разпореди с имоти 

Правителството прехвърля на община Пловдив собствеността върху държавни имоти на територията на общините Пловдив и Марица за реконструкцията и разширението на „Голямоконарско шосе“. С реализирането на проекта ще се подобри организацията на движението и ще се повиши пропускателната способност на една от най-натоварените входно-изходни артерии на град Пловдив, която е основна пътна връзка с автомагистрала „Тракия“. Общината разполага с необходимия финансов ресурс за управлението и поддържането на предоставените имоти, а в бюджета й са предвидени средства за изпълнението на проекта. 

На община Казанлък се прехвърля собствеността върху имот - частна държавна собственост в гр. Крън за изграждането на велосипедна алея - Крън - Шипка, по Оперативна програма „Региони в растеж“. Алеята ще бъде продължение на съществуващата и ще обслужва туристическите обекти в така наречената „Долина на тракийските царе“. 

Също за изграждането на велосипедна алея община Септември получава безвъзмездно имоти – частна държавна собственост, намиращи се в селата Варвара и Ветрен дол, с обща площ 21 046 кв. м. Върху терените ще бъде изградена велосипедната алея, свързваща двете села. С реализирането на проекта районът ще бъде облагороден и ще се стимулира развитието на спорта и местния туризъм. 

Поради отпаднала необходимост от Министерството на вътрешните работи се отнема управлението върху имот - публична държавна собственост. Той се намира в гр. Ямбол и представлява поземлен имот с площ 5 659 кв. м, заедно с построените в него три сгради с обща застроена площ 999 кв. м. Имотът се предава в управление на областния управител на Ямбол съгласно Закона за държавната собственост. 

Друг имот, управляван от Министерството на вътрешните работи, променя статута си от публична в частна държавна собственост. Имотът се намира в село Средногорци и представлява едноетажна сграда - административна част и контролно- технически пункт, със застроена площ 17,20 кв. м. Имотът не се използва от МВР и промяната в статута му ще даде възможност за предприемане на действия за продажбата му по реда на Закона за държавната собственост. 

Държавната агенция „Електронно управление“ получава за управление едноетажна сграда - Дом № 3 в комплекс „Бояна“. Сградата - публична държавна собственост, е с площ 1337 кв. м. До момента имотът е управляван от Министерския съвет, но е с отпаднала за него необходимост. Сградата ще се използва от ДАЕУ за изпълнение на нейните функции. 

България и Черна гора ще си сътрудничат в сферата на международните автомобилни превози на пътници и товари 

Правителството одобри проект на Спогодба между България и Черна гора за международни автомобилни превози на пътници и товари. Това е първият документ, с който се регламентират отношенията между двете държави, засягащи автомобилните превози от или до територията на договарящите се страни, както и за транзитното преминаване. 

Спогодбата няма да засяга правата и задълженията, произтичащи от други международни споразумения, в които участват България и Черна гора и е съобразена с действащото законодателство в ЕС. 

Смесена комисия от представители на компетентните органи на двете страни ще осигурява изпълнението на спогодбата чрез обсъждане и решаване на възникнали проблеми при осъществяването на международните автомобилни превози на пътници и товари между България и Черна гора и транзит през техните територии. 

Отбелязано е като задължение на двете страни да насърчават използването на превозни средства, отговарящи на стандартите за безопасност и опазване на околната среда. 

Правителството одобри сключването на Споразумение за извършване на Икономически преглед на България от ОИСР 

Правителството одобри сключването на Споразумение за извършване на Икономически преглед на страната ни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Осъществяването на Икономически преглед е задължителна стъпка по пътя на членството на България в Организацията. В края на миналата година правителството потвърди сътрудничеството на България с ОИСР и конкретизира действията, които страната ни следва да предприеме за присъединяване. Едно от тях е именно Икономическият преглед. 

В рамките на прегледа се очертават макроикономическите предизвикателства, пред които страната е изправена и областите, в които се очаква подобрение: пазар на труда, конкуренцията, иновациите, човешкия капитал, финансовите пазари, устойчивото развитие, социалното осигуряване, данъчното облагане и др. 

Очаква се в резултат на прегледа да се подобрят реформите във всички сектори на социално-икономическия живот на България и да се привлекат нови инвестиции. 

Одобрен е годишният доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси през 2018 г. 

Министерският съвет прие Годишен доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) през 2018 г. 

Годишният доклад съдържа информация за взетите от СЕВ решения и за изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на Република България в ЕС, през 2018 г. През изминалата година СЕВ проведе общо тридесет и едно редовни заседания и двадесет и четири процедури за неприсъствено вземане на решения, по време на които прие общо 613 решения. 

През 2018 г. тенденцията за нарастване обема на работата в рамките на координационния механизъм по въпросите на ЕС продължи да бъде възходяща, като периодът беше интензивен и белязан от провеждането на първото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на отчетната година.

Координационният механизъм по въпросите на ЕС в България запази своята основна роля, както за изготвянето на единни и съгласувани национални позиции и тяхното последователно отстояване в ЕС, така и по отношение на мониторинга на изпълнението на ангажиментите, произтичащи от членството на страната в ЕС.

СЕВ имаше ключова роля при формулирането на приоритетите, изготвянето и отчитането както на Програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., така и на 18-месечната програма на Съвета на ЕС (1 юли 2017 г. - 31 декември 2018 г.). 

СЕВ беше форматът, в който бяха координирани и дискутирани ключови дейности и събития с хоризонтален характер във връзка с първото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., в допълнение към създадения с Постановление № 190 на МС от 1.09.2017 г. Координационен борд по въпросите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

Правителството одобри резултатите от три заседания на Съвета на ЕС 

Правителството одобри резултатите от три заседания на Съвета на ЕС, проведени през декември миналата година в Брюксел. 

На 17 и 18 декември в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство бяха обменени мнения относно актуализираната стратегия на ЕС за биоикономиката. Министрите дискутираха доклад за напредъка по пакета за реформа на ОСП след 2020 г. Постигнато беше и политическо споразумение по предложението за регламент относно определянето на възможностите за риболов и квотите за Атлантическия океан и Северно море за 2019 г. 

В рамките на заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, проведено на 20 декември, министрите постигнаха общ подход по предложението за Регламент за определяне на стандарти за емисиите на СО² от нови тежкотоварни автомобили. Държавите-членки приеха частичен общ подход по предложението за Регламент за програма LIFE за финансиране на дейностите в областта на околната среда и климата за програмен период 2021 -2027 г. Европейската комисия представи своята Стратегическа дългосрочна визия за просперираща, модерна, конкурентоспособна и неутрална по отношение на климата икономика. 

Съвет „Общи въпроси“ проведе заседание на 11 декември. Подготвено беше заседанието на Европейския съвет за 13-14 декември, като вниманието бе фокусирано върху темата „миграция“. По отношение на Единния пазар Съветът призова за приемане на възможно най-много законодателни предложения до края на настоящия мандат на ЕК. Беше откроено значението на гражданските консултации по бъдещето на ЕС, чиито резултати следва да бъдат отчетени в Стратегическия дневен ред на ЕС. Министрите подкрепиха Плана за действие на ЕСВД за борба с дезинформацията и проведоха политически дебат по Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. 

Правителството одобри също така българската позиция по предложение на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка за извършване на промени в Устава на банката. 

Приета е шестмесечна програма с приоритетните за България теми и досиета по време на Румънското председателство на Съвета на ЕС 

С Решение на Министерския съвет беше приета Шестмесечна програма с приоритетните за Република България теми и досиета по време на Румънското председателство на Съвета на Европейския Съюз (януари - юни 2019 г.). 

Програмата е оперативен документ, чиято цел е да насочи усилията на българската страна към отстояване на националните интереси и позиции по важните за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на ЕС по време на новото Председателство. 

Шестмесечната програма включва конкретните теми/досиета и целите, които си поставяме по тях в различните формати на Съвета на Европейския съюз в областите общи въпроси; икономически и финансови въпроси; правосъдие и вътрешни работи; транспорт и телекомуникации; околна среда и климат; социална политика, заетост и свободно движение на хора; конкурентоспособност и култура. 

В Програмата са включени общо 68 законодателни досиета и теми, които ще бъдат приоритетни за страната ни през следващите 6 месеца по време на Румънското председателство на Съвета на ЕС, и по които ще се стремим в максимална степен да защитим националния интерес. 
С друго свое Решение правителството прие Годишна програма за участието на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз през 2019 година. 

Програмата определя въпросите от европейския дневен ред, които са от приоритетно значение за страната през текущата година и формулира националния интерес по всеки един от тях. Тя гарантира координираното и ефективно участие на страната на всички нива в процеса на вземане на решения на ЕС и последователното прилагане на европейските политики. 

Годишната програма е разработена при отчитане на Работната програма на Европейската комисия за 2019 г., приоритетите на тройката Председателства на Съвета на ЕС - Румъния, Финландия и Хърватия (1 януари 2019 г. - 30 юни 2020 г.) и програмата на Румънското председателство на Съвета на ЕС (1 януари - 30 юни 2019 г.). 

Изменя се наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата 

Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса.

С изменението на Наредбата се въвеждат изисквания за предотвратяване на умишлено превръщане на суровини в отпадъци, които да се използват за производство на биогорива от ново поколение. Определят се правила за изчисляване на емисиите на парникови газове от непреки промени в земеползването. 

Новите изисквания ще осигурят прозрачност и отчетност за спазването на критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса. Ще допринесат за насърчаване на производството и потреблението на биогорива и енергия от възобновяеми източници в транспорта и за постигане на заложените в националното законодателство цели в сектора. 

Измененията са насочени и към стандарти за създаване на доброволни схеми за сертифициране на производството на биогорива и течните горива от биомаса.

Предвидените промени произтичат от Директива (ЕС) 2015/1513 на Съвета от 9 септември 2015 година за изменение на Директива 98/70/ЕО относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и за изменение на Директива 2009/28/ЕО за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. 

НСИ стартира подготовката за преброяването през 2021 г. 

Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 година, и както и програма за 2019 година. 

През изминалата година НСИ стартира подготовката и осигуряването на необходимите условия за успешното протичане на преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., включително чрез разработване на проект на национален закон. 

През 2018 г. НСИ осъществи 267 статистически изследвания, като за първи път бяха публикувани данни за „Районни отоплителни и охладителни системи“, компютърната осигуреност, предоставянето на достъп до Интернет и наличието на зали за представления в читалищата. Наред с това НСИ постави като приоритет повишаването на информационната сигурност и внедряването на Система за управление на сигурността съгласно ISO/IEC 27001. През 2018 г. НСИ проведе обучения, предназначени за млади статистици, от страни от Европейската политика за добросъседство и Балканския регион. 

Съгласно програмата на НСИ за 2019 г. ще бъдат проведени 271 изследвания, сред които се открояват нови статистически данни за сметки за субсидиите и трансферите за околната среда и наблюдение на структурата на заплатите. Същевременно институтът ще продължи участието си в различни проекти на ЕК като наблюдение на работната сила, подкрепа за подобряване на статистиката за престъпността, национални сметки и платежен баланс, Програма за европейски сравнения 2019 г., установяване на нови индекси на производство в услугите и търговията, подобряване на краткосрочната бизнес статистика. 

Одобрен е съставът на българската делегация за първата сесия на българо-египетската комисия за икономическо сътрудничество 

Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за първата сесия на българо-египетската междуправителствена Смесена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще се проведе от 31 януари до 1 февруари в София под председателството на министър Румен Порожанов и д-р Сахар Насър, министър на международното сътрудничество и инвестициите на Арабска република Египет. 

По време на сесията ще бъдат обсъдени перспективите и възможностите за сътрудничеството в областта на търговията, енергетиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията, земеделието, храните и горите, туризма, труда и социалната политика, образованието, науката и културата.

Сред обсъжданите теми е двустранно съгласуване и одобрение от египетска страна на сертификатите за износ за Египет на редица български селскостопански продукти. 

Двама български съдии в Люксембург с нови мандати 

България подкрепя предложенията за подновяване мандатите на двама български съдии - г-жа Марияна Кънчева и г-н Александър Корнезов, в Общия съд на Европейския съюз в Люксембург. 

Това одобри правителството днес като част от българската позиция за предстоящото заседание в Брюксел на ниво постоянни представители към ЕС (КОРЕПЕР II). На заседанието на 30 януари 2019 г. ще бъде разгледано назначаването на двама съдии и един генерален адвокат в Съда на ЕС, както и назначаването на осем съдии в Общия съд на ЕС. 

Марияна Кънчева е съдия в Общия съд на ЕС от 19 септември 2011 г., а Александър Корнезов - от 19 септември 2016 г. България предложи подновяване на мандатите им до 31 август 202S г. с решение на МС от 9 август 2018 г. Кандидатурите им трябва да бъдат подкрепени и от останалите държави-членки. 

България подкрепя и предложенията за останалите кандидатури за Общия съд на ЕС: г-н Стефан Гервасони и г-н Лоран Трушо от Франция, г-жа Инга Рейне от Латвия, г-н Фредрик Шалин и г-н Улф Оберг от Швеция и г-жа Мирела Станку от Румъния. Страната ни подкрепя и кандидатурата на Естония за генерален адвокат в Съда на ЕС - г-н Прийт Пикамае, както и тези на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на Финландия съответно - г-н Кристофър Вайда и г-н Нийло Яскинен, за съдии в Съда на ЕС. 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката за 2019 г. 

Във връзка с изпълнението на разпоредбата на чл. 4 от Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход бе създадена нова дирекция в Министерството на икономиката - дирекция „Регулиране на икономически дейности“. Отпуснатата сума по бюджета на ведомството в размер на 2 676 708 лв. ще бъде за осъществяване дейността на дирекцията. 

Одобрен е проект на споразумение между КЕВР и ЕБВР 

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Със споразумението КЕВР ще получи консултантска помощ от ЕБВР за подобряване на аналитичния и технически капацитет, както и за регулирането на цените и ефективността на електроенергийния пазар. 

В рамките на споразумението ще бъдат разработени методики и анализи за мониторинг на пазара, разходите и ползите от инвестиционните проекти, капиталовите и оперативните разходи на мрежовите предприятия за регулаторни цели, методика за обвързване на регулираните приходи на мрежовите предприятия с показателите за ефективност и качество на услугите. Предвижда се развитие на капацитета на КЕВР в посока провеждане на проверки, изземване на електронни доказателства, снемане на устни обяснения, налагане на наказания, уреждане на спорове и начини за обжалване от страна на дружествата, както и други процедурни и правни въпроси. 

В рамките на проекта е предвидено да бъде извършен преглед и анализ на законодателството и да бъдат изготвени предложения за нормативни промени с цел подобряване на регулаторната рамка на електроенергийния пазар и респективно на регулаторната дейност на КЕВР.

 

Здравният министър поиска приоритетно разследване на нападения над медици

https://www.mediapool.bg/zdravniyat-ministar-poiska-prioritetno-razsledvane-na-napadeniya-nad-meditsi-news288958.html

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор доклад с два случая на насилие над медици от последните дни и поиска да се осигури приоритетно разследване по тях. В единия случай става въпрос за нападение над фелдшерка от Спешна помощ в Горна Оряховица, а в другия за нападната лекарка от Центъра по хемодиализа във великотърновската болница. Заради случая с битата фелдшерка от майка на болно бебе лекарите от Спешна помощ в Горна Оряховица са готови да напуснат колективно. Скандалът възникнал след като майката на бебето, което трябвало да бъде транспортирано с линейка от спешното отделение на болницата в Горна Оряховица до Велико Търново, се ядосала, че фелдшерката тряснала врата под носа й. 35-годишната жена от ромски произход започнала да удря фелдшерката с телефон по лицето. При втория случай двама мъже и една жена, също от ромски произход, са нападнали медицински екип в центъра по хемодиализа на великотърновската болница. Инцидентът станал във вторник следобед, когато екип бил повикани по спешност да реанимира възрастна жена в тежко състояние в резултат на диабет. Докато лекарите се опитвали да спасят жената, близките й нахлули в центъра по хемодиализа в болницата и започнали да се саморазправят с медиците.   Те отправяли закани и заплахи към лекарите и заплашвали, че няма да ги пуснат да излязат живи от там. Въпреки усилията на лекарите, възрастната пациентка е починала, което още повече ожесточило близките й. На мястото веднага били повикани охранители и екип на полицията, които се наложило със сила да изведат нападателите. “Министерството на здравеопазването остро осъжда посегателството спрямо медицински специалисти и се обръща към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците“, се казва в съобщение на министерството. Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство. Сигналът на Ананиев е на основание подписаното споразумение за сътрудничество и взаимодействие между прокуратурата и Министерството на здравеопазването. Предмет на споразумението е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици. Още в края на 2017 г. във връзка с увеличаващия се брой на нападенията и проявената агресия спрямо медици, главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция при установена агресия над медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения. С декларация в подкрепа на медицинското съсловие излезе и Българският лекарски съюз, който осъди нападенията. “Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. Случилото се е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен”, се посочва в позицията на БЛС, подписана от председателя на организацията д-р Иван Маджаров. “Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие”, заявява Маджаров. Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият интрументариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица, уверява председателят на БЛС. “Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени”, пише още в позицията. “БЛС апелира към всички да бъдем по-човечни един към друг и да оценяваме труда на ближния”, завършва становището.  

Гъбите шийтаке помагат срещу високо кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7259493

Гъбите шийтаке помагат срещу високо кръвноХората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от британски специалисти, е да се консумира определен вид гъби, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Според някои експерти гъбите шийтаке допринасят за понижаване на високото кръвно налягане.

Мауридес "счупил" кантара в Австрия, прекалил с празнуването през ваканцията

https://www.24chasa.bg/sport/article/7259489

Мауридес "счупил" кантара в Австрия, прекалил с празнуването през ваканциятаТрансферът на централния нападател на ЦСКА Мауридес във виенския "Рапид" се е провалил, защото бразилецът показал незадоволителни резултати по време на двудневните функционални тестове, твърди австрийският "Кронен Цайтунг". От "Рапид" вчера обявиха, че на този етап замразяват преговорите за привличането му.

Идея за ограничаване на скоростта по аутобаните разгневи шофьорите в Германия

https://www.mediapool.bg/ideya-za-ogranichavane-na-skorostta-po-autobanite-razgnevi-shofyorite-v-germaniya-news288957.html

Изтекло в медиите предложение за налагането на ограничение върху скоростта по аутобаните в Германия предизвика гнева на автолюбителите в страната, предаде АП. Германия е една от малкото страни в света, в която няма ограничение за скоростта по автомагистралите. Идеята тя да бъде ограничена до 130 км/ч е предложена с аргументи като намаляване на замърсяването на въздуха, принос в борбата срещу климатичните промени и намаляване на броя на катастрофите. Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел, се опита да успокои вълната от възмущение сред германските шофьори, като каза, че една комисия, назначена от правителството, проучва различни предложение, но още нищо не е решено. Министърът на транспорта Андреас Шойер заяви, че идеята "противоречи на здравия разум". Видният депутат от партията "Зелени" Джем Йоздемир обаче смята, че това е "разумен акт".

Здравното министерство сезира прокуратурата заради нападенията над медици

http://www.cross.bg/meditzinski-agresiya-prokyror-1594621.html

/КРОСС/ Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново, министърът на здравеопазването изпрати до Главния прокурор доклада за двата инцидента с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях. На 21 януари 35-годишна жена, на чието дете служител от ФСМП - Горна Оряховица е оказвал медицинска помощ, е проявила физическо насилие спрямо медицинското лице. На 22 януари двама мъже и една жена са нападнали медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов". Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство. Още в края на 2017 г. във връзка с увеличаващия се брой на нападенията и проявената агресия спрямо медицински лица, Главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и Градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция при установена агресия над медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения.    

Кабинетът разреши на сръбски военни и техника да пристигнат у нас за бойни стрелби

https://offnews.bg//obshtestvo/kabinetat-razreshi-na-srabski-voenni-i-tehnika-da-pristignat-u-nas-za-696058.html

Правителството разреши пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства, въоръжение и техника и личен състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия.

Решението на Министерския съвет е във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на зенитен полигон на ВВС „Шабла“. 

Стрелбите ще се проведат през месец юни 2019 г.

Салвини изрази надежда, че французите няма да гласуват за партията на Макрон

https://www.mediapool.bg/salvini-izrazi-nadezhda-che-frantsuzite-nyama-da-glasuvat-za-partiyata-na-makron-news288956.html

Италианският вицепремиер Матео Салвини изрази надежда, че французите няма да гласуват за партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред!" на изборите за Европейски парламент тази година, предаде Ройтерс. Отношенията между традиционните съюзници Италия и Франция се обтегнаха след идването на власт миналата година в Италия на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", които са критично настроени към проевропейската партия на Макрон "Република, напред!". "Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор", заяви Салвини в интервю за италианското държавно радио РАИ. Френското външно министерство привика в понеделник италианската посланичка във Франция, след като другият италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо обвини Париж, че създава бедност в Африка и така провокира масова миграция към Европа. Салвини каза вчера, че Франция не е заинтересувана в стабилизирането на Либия, тъй като френските енергийни интереси там си противоречат с тези на Италия. Салвини, който е лидер на "Лига", заяви също, че няма опасения, че спорът с Франция ще се отрази на опитите на италианското правителство да спаси изпитващата трудности авиокомпания "Алиталия". Италиански вестници съобщиха, че френско-холандската компания "Ер Франс Ка Ел Ем" води преговори за придобиване на участие в "Алиталия". "Има и други лица, способни да придобият дялово участие в капитала на "Алиталия", отбеляза Салвини.

Париж отговори на Рим: Няма да си играем на "конкурс за това кой е по-глупав"

https://www.mediapool.bg/parizh-otgovori-na-rim-nyama-da-si-igraem-na-konkurs-za-tova-koi-e-po-glupav-news288956.html

Франция няма да си играе на "конкурс за това кой е по-глупав" с Италия, чиито лидери увеличиха критиките и обидните изказвания към френския президент Еманюел Макрон. Това заяви в сряда френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес. Отношенията между традиционните съюзници Италия и Франция се обтегнаха след идването на власт миналата година в Италия на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", които са критично настроени към проевропейската партия на Макрон "Република, напред!". "Не възнамеряваме да си играем на конкурс за това кой е по-глупав", подчерта Лоазо след заседание на френското правителство. Така тя даде да се разбере, че Франция няма намерение да влиза в словесна война или да предприема наказателни мерки срещу Италия заради изказвания на нейни лидери, отбелязва Франс прес. "Когато думите идват в повече, и като тон, и като бройка, те стават незначителни", коментира Лоазо. В същото време тя подчерта, че в този контекст не може да се мисли за посещения на представители на френските власти в Италия, независимо от волята за съвместна работа. "Имаме много неща за вършене с нашия важен съсед Италия и искаме възможността за съвместна работа да продължи", каза Лоазо. "Но климатът позволява ли министерски визити, сякаш нищо не е станало? Аз бих отишла в Италия, когато климатът се поуспокои", отбеляза тя. Италианският вицепремиер Матео Салвини, който се опитва да организира крайнодесен фронт в ЕС срещу привържениците на европейската интеграция, отправи остри нападки срещу френския президент еврофил в перспективата на изборите за Европейски парламент през май. Салвини, който е лидер на крайнодясната партия Лига и е смятан за "силния човек" в италианското правителство, изрази по-рано днес надежда френският народ скоро да се освободи от "един много лош президент". "Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор", заяви Салвини в интервю за италианското държавно радио РАИ. В неделя другият италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо, лидер на антисистемното Движение "Пет звезди", обвини Франция, че тласка мигрантите от Африка да идват в Европа чрез политиката си на "колонизация". Той обвини Франция, че допринася за обедняването на Африка. Заради това изказване посланичката на Италия във Франция бе извикана във френското външно министерство, а думите на Ди Майо бяха определени от Париж като "неприемливи и безпредметни". В началото на януари двамата вицепремиери на Италия изразиха подкрепата си за "жълтите жилетки" във Франция. "Жълти жилетки, не се давайте!", написа Луиджи ди Майо в блога на партията си. "Подкрепям почтените граждани, които протестират срещу един президент, управляващ против своя народ", заяви Матео Салвини. Вчера пък той каза, че Франция не е заинтересувана от стабилизирането на Либия, тъй като френските енергийни интереси там си противоречат с интересите на Италия. От друга страна италианският вътрешен министър нямал опасения, че спорът с Франция ще се отрази на опитите на италианското правителство да спаси изпитващата трудности авиокомпания "Алиталия". Италиански вестници съобщиха, че френско-холандската компания "Ер Франс Ка Ел Ем" води преговори за придобиване на участие в "Алиталия". "Има и други лица, способни да придобият дялово участие в капитала на "Алиталия", отбеляза Салвини. Като цяло френското правителство досега реагира много сдържано на италианските нападки, като внимава да не "налива масло в огъня", на фона на кризата с протестното движение на "жълтите жилетки" в самата Франция, отбелязва Франс прес. "Дали всички тези изказвания правят услуга на италианския народ? Дали допринасят за неговото благосъстояние? Не мисля. Променя ли това ситуацията във френската политика? Не мисля", каза днес Лоазо.

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259497

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медициМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев е сезирал главния прокурор за зачестилите нападения над медици. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заради последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на област Велико Търново, министър Ананиев е изпратил до Главния прокурор доклада за

КЕВР ще получи консултантска помощ от Европейската банка за развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259488

КЕВР ще получи консултантска помощ от Европейската банка за развитиеПравителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Със споразумението КЕВР ще получи консултантска помощ от ЕБВР за подобряване на аналитичния и технически капацитет,

Брекзит събужда стари страхове в Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259491

Брекзит събужда стари страхове в Северна Ирландия

Раните на Северна Ирландия са дълбоки: Кървавата неделя, Енискилън, междуобщностите убийства на католици и протестанти в Белфаст от паравоенни групи от двете страни и стрелбите и силовите действия на британските сухопътни войски и Кралската полиция на Ълстър. Времето не е излекувало напълно омразата,

Правителството официално отмени решението си за Пирин

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-ofitcialno-otmeni-reshenieto-si-za-pirin-696057.html

Министерският съвет официално отмени решението си за промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. 

Решението за промените беше взето на 29 декември 2017 г.

Преди дни обаче петчленен състав на Върховния административен съд го отмени окончателно. 

Решението на кабинета разширяваше възможностите за строежи в националния парк, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство. То предизвика протести в София и други градове у нас и в чужбина.

По предложение на екоминистър Нено Димов правителството одобри частично изменение в Плана за управление на парк „Пирин“, с което се дава възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Решението бе мотивирано със строителството на втори лифт в Банско.

Делото бе образувано по 2 касационни жалби – на Министерския съвет на Република България и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли м.г., че с промените в плана за управление на парк „Пирин”, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство, са нарушени разпоредби от българското и международното право.

Ердоган пристигна в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259486

Ердоган пристигна в РусияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган днес пристигна на еднодневно посещение в Русия, предаде ТАСС. В Москва Ердоган ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. В най-скоро време ще започне срещата на двамата лидери, посочи пред ТАСС източник, свързан с организирането на срещата. По данни на агенцията турският президент е пристигнал в

Над 900 училища затвориха врати заради грипната епидемия

https://pik.bg/над-900-училища-затвориха-врати-заради-грипната-епидемия-news814003.html

Над 900 училища затвориха врати заради грипната епидемия

В 901 училища са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково. 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес.

По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област.

В 60 училища в област Смолян и в 43 училища в област Ямбол учениците не учат, а в област Перник за 40 училища грипната ваканция е удължена до 24.01.2019 г.

Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. Това са СУ „Кл. Охридски", Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ „Хр. Павлович" в гр. Дупница.

Кабинетът определи Агенцията по вписванията за стратегически обект

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/23/3379150_kabinetut_opredeli_agenciiata_po_vpisvaniiata_za/?ref=rss


Правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, съобщи правителствената информационна служба след днешното заседание на кабинета.<br /><br />Управляващите мотивират решението си с това, че е нужно да се гарантира нормалното функциониране на Агенцията, което налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. През...

Община Варна дава 700 000 лв. за ремонт на два храма

http://www.moreto.net/novini.php?n=390002

Община Варна ще даде 700 000 лева за ремонт на два православни храма. По 350 000 лв. ще получат "Св. Прокопий Варненски" и катедралата "Успение Богородично", стана ясно на днешната комисия "Култура и духовно развитие" в морския град, предаде репортер на Moreto.

Мъж, пренасящ хероин, задържаха на границата ни с Турция (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/burgas/myj-prenasjasht-heroin-zadyrjaha-na-granicata-ni-s-turcija-snimki-news_717812.html

На 21.01.2019 г. на ГКПП „Малко Търново“, при проверка, митничарите са открили шест пакета с херонин с общо тегло от 3 килограма. Автомобилът се е движел от Турция към България. Наркотикът е бил скрит в акумулатора на лекия автомобил, управляван от Тодор П. Той е задържан за 72 часа с нареждане на Окръжна прокуратура Бургас. Прецизната проверка на митническите служители е довела до разкриване на престъплението. Те са извършили щателно претърсване и така са открили вещество

Във Франция са открити токсични вещества в бебешки пелени

https://www.mediapool.bg/vav-frantsiya-sa-otkriti-toksichni-veshtestva-v-bebeshki-peleni-news288955.html

Токсични вещества, включително глифозат, са открити в бебешки пелени във Франция. Това сочи изследване, публикувано днес от френската агенция за околната среда АНСЕС (ANSES), информира Ройтерс. След проучвания на пелените за еднократна употреба и как те се използват, контролиращата служба е установила доказателства за няколко химични вещества с опасно високи равнища на съдържание, посочи агенцията. Според проучването сред веществата са бутилфенил метилпропионал, използван в козметиката, някои ароматични хидрокарбонати и глифозат, използван в борбата с вредителите в селското стопанство. Всички те представляват потенциална опасност. Френското правителство посочи, че производителите и търговците трябва да гарантират, че вредните вещества са премахнати от пелените за еднократна употреба. Призовахме производителите и търговците да вземат мерки през следващите 15 дни за премахване на тези вещества от бебешките пелени за еднократна употреба, се посочва в съобщение на министерствата на здравеопазването, околната среда и финансите. Глифозатът се очаква да бъде спрян от употреба във Франция до три години, макар че се прави изключение от забраната в случаите, при които няма достатъчно надеждни алтернативи на пестицида в земеделието.

Правителството отмени незаконното си решение за Пирин

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/23/3379156_pravitelstvoto_otmeni_nezakonnoto_si_reshenie_za_pirin/?ref=rss


Правителството днес отмени незаконното си решение да действа спешно, ако има инвестиционно намерение за построяване на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.<br /><br />Решението беше взето на 29 декември 2017 г. на последното заседание на Министерския съвет за годината. Тогава министрите промениха плана за управление на Националния парк "Пирин" и възложиха на екоминистъра при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско да се предприемат спешно...

Джокович е полуфиналист в Мелбърн, Нишикори не успя да довърши мача

https://www.actualno.com/tennis/djokovich-e-polufinalist-v-melbyrn-nishikori-ne-uspja-da-dovyrshi-macha-news_717841.html

Новак Джокович се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като Кей Нишикори се отказа във втория сет поради контузия на бедрото при резултат 6-1, 4-1 в полза на световния номер 1. Двубоят започна по-добре за сърбина, който поведе с ранен пробив за 3-0 и оттам насетне нямаше проблеми до края на сета, като даде само един гейм на японеца. Във втория картината се повтори, като Джокович продължи да бъде по-свежият от двамата на корта, а съперникът му изглеждаше в

Кабиненът одобри създаването на два нови института към Софийския университет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/23/3379159_kabinenut_obodri_suzdavaneto_na_dva_novi_instituta_kum/?ref=rss


Министерският съвет одобри създаването на два института в структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество", съобщава правителствената инфомационна служба.<br /><br />Предложението е въз основа на решения на Академичния съвет (АС) на висшето училище, направено през декември. Откриването на институтите в структурата...

НСИ стартира подготовката за преброяването през 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259484

НСИ стартира подготовката за преброяването през 2021 г.Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 година, и както и програма за 2019 година. Това съобщиха от Министерски съвет.  През изминалата година НСИ стартира подготовката и осигуряването на необходимите условия за успешното протичане на

АФИС: ГЕРБ и БСП са с изравнени шансове на евроизборите

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/afis-gerb-i-bsp-sa-s-izravneni-shansove-na-evroizborite-275829/

Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се изостря, показва проучване

Руската архиепископия в Париж отказа да се саморазпусне

http://www.cross.bg/arhiepiskopiyata-patriarshiya-arhiepiskopiya-1594618.html

/КРОСС/ Руската архиепископия (Вселенска патриаршия) с доскорошен статут на екзархия, чийто център е в Париж, отказа да се подчини автоматично на решението на своята върховна власт - Вселенска патриаршия, като се саморазпусне и предаде своите енории на подчинение към местните епископи на патриаршията в страните, където архиепископията има свои енории. Решението за разпускането на емблематичната за историята на 20 век Руска архиепископия беше взето неочаквано от Св. Синод на Вселенската патриаршия в края на ноември м. г., в разгара на обсъжданията за украинската криза. Духовниците от архиепископията изразиха недоумението си от липсата на всякакво обсъждане с тях на това решение. Други пък заподозряха договорка между Фенер и Москва като компенсация за автокефалията на Украйна. Но и досега няма яснота по въпроса: защо се стигна до този акт? Още през декември ръководителят на Руската екзархия архиеп. Йоан Хариуполски (Жан Ренето) заяви, че решението на патриаршията не може да влезе в сила автоматично като административен акт, защото това противоречи на съборния характер на Църквата, както и на устава на Руската архиепископия. Той насрочи общо събрание в Париж на 23 февруари. На това общо събрание клириците на архиепископията ще обсъждат варианти за нейното запазване като автономна структура, управлявана по устав с основните принципи на събора през 1917 г

Репортерка на bTV ще съди Иван Гарелов заради "ромския гаф"

http://www.varna24.bg/news/844122.html

Съпругата на водещия Светослав Иванов – Вяра Деянова, обмисля да съди журналиста Иван ...

Пожарът на двата кораба в Черно море все още не е изгасен

https://www.mediapool.bg/pozharat-na-dvata-koraba-v-cherno-more-vse-oshte-ne-e-izgasen-news288954.html

Усилията за гасене на пожара, избухнал в понеделник на два танкера в района на Керченския проток край Крим, остават безрезултатни заради изтичане на втечнен газ от резервоарите. Това съобщил за ТАСС Азовско-Черноморският филиал на руската Морска спасителна служба. "Сега гори само излизащият газ. Всички надстройки са изгасени. Гори на принципа на горелката - газът излиза и гори", казал източникът на ТАСС. Последни данни танкерът "Канди" е превозвал около 2,5 хиляди тона газ. Няма точни сведения за другия танкер - "Маестро", но доколкото корабите са еднакви, може и обемът на товара да е сравним. По-рано бе съобщено, че газът на "Маестро" също е към 2 хиляди тона. Специализиран кораб обработва конструкциите на двата плавателни съда, за да намали вероятността от експлозия. По данни на спасителите "Маестро" има крен 30 до 35 градуса към левия борд, "Канди" - 15 до 20 градуса към десния. Наклонът обаче не се увеличава, тъй като корабите "стоят един до друг и се подпират взаимно". Танкерите не потъват, корпусите им не са повредени, околната среда не е замърсена с петролни продукти, констатира службата. На местопроизшествието се връща буксирът "Меркурий", за да издири още тела на загинали моряци. По-рано бе съобщено, че от общо 32 души на танкерите са спасени 12 и са открити мъртви 10 души. Издирват се още 10, но няма шансове да бъдат открити живи, добавя ТАСС.

Министърът на здравеопазването сезира Главния прокурор за зачестилите нападения над медици

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%b8/

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново, министърът на здравеопазването изпрати до Главния прокурор доклада за двата инцидента с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях. На 21 януари 35-годишна жена, на чието дете служител от ФСМП – Горна Оряховица е оказвал медицинска […]

Стартира подготовката за преброяването през 2021 г.

http://www.varna24.bg/news/844115.html

Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на ...

Почина бащата на Николай Банев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259421

Почина бащата на Николай БаневБащата на бизнесмена Николай Банев е починал тази сутрин. Тъжната вест съобщи самият той в страницата си във фейсбук. "Днес-23 януари, 2019 г., на 85 достойни години, почина Йордан Вълчев Банев. Полковникът умря, защото не прие "новото" време, разочарова се от "Прехода", дълбоко се обиди (до смърт) на специализираната прокуратура! Дълбок поклон!

Готвят преброяване на населението през 2021 г.

https://www.actualno.com/society/gotvjat-prebrojavane-na-naselenieto-prez-2021-g-news_717838.html

Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 година, и както и програма за 2019 година. През изминалата година НСИ стартира подготовката и осигуряването на необходимите условия за успешното протичане на преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., включително чрез разработване на проект на национален закон. През 2018 г. НСИ осъществи 267 статистически изсл

ЕК: В България, Кипър и Малта се прилагат схеми за даване на гражданство на инвеститори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259433

ЕК: В България, Кипър и Малта се прилагат схеми за даване на гражданство на инвеститориЕвропейската комисия представи днес доклад, в който очертава опасностите, свързани с предоставянето на гражданство и право на пребиваване в ЕС срещу инвестиции, предава БТА. Изразени са опасения по отношение на сигурността, прането на пари, данъчните измами и корупцията. В доклада се посочва, че липсата на прозрачност в начина,

Акцията в четвърто РУ - икономически полицаи рекетирали търговци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259418

Акцията в четвърто РУ - икономически полицаи рекетирали търговциИкономически полицаи от столичното четвърто РУ са разследвани за рекет на търговци, съобщиха за "24 часа" запознати с разследването. В момента в районното тече операция за дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и спецпрокуратурата. Вземат се доказателства. Засега не е ясно колко души ще бъдат задържани.

Британското обществено мнение е силно разделено за Брекзит

https://www.mediapool.bg/britanskoto-obshtestveno-mnenie-e-silno-razdeleno-za-brekzit-news288953.html

Таблоидът "Дейли експрес" публикува в сряда резултатите от социологическо проучване, според които излизането без сделка е най-предпочитано сред британците. Анкетата на социологическата агенция Ай Си Ем установява, че 28 на сто от британците смятат, че премиерът Тереза Мей трябва да е готова да напусне ЕС по правилата на СТО. Но мненията на поданиците на Елизабет Втора са силно раздробени - 24 на сто от респондентите смятат, че Мей трябва да започне подготовка за нов референдум, 20 на сто са на мнение за отлагане на член 50 от Лисабонския договор, а 18 процента поддържат тезата за нови преговори с Брюксел и настояват за "по-твърдо споразумение за Брекзита". Точно осем на сто от запитаните 2046 човека заявяват, че Мей трябва продължи с опитите си да прокара своя план през Камарата на общините. Въпреки че анкетата регистрира дълбоката поляризация в мненията на британците, тя показва почти единодушното отхвърляне на договореното от Тереза Мей в преговорите с ЕС, пише "Дейли експрес".

МЗ сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

https://www.actualno.com/crime/mz-sezira-glavnija-prokuror-za-zachestilite-napadenija-nad-medici-news_717840.html

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново, министърът на здравеопазването изпрати до Главния прокурор доклада за двата инцидента с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях. На 21 януари 35-годишна жена, на чието дете служител от ФСМП – Горна Оряховица е оказвал медицинска помощ, е проявила физическо насилие спрямо медицинското лице, съобщиха от Министерството на здравеопазването. На 22 януари два

Агенцията по вписванията става обект със стратегическо значение

https://pik.bg/агенцията-по-вписванията-става-обект-със-стратегическо-значение-news814059.html

Агенцията по вписванията става обект със стратегическо значение

Правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност като измени свое Постановление № 181/2009 г. 

Гарантирането на нормалното функциониране на Агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на Агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г. 

На Агенцията е възложено да води и поддържа следните регистри: Имотен регистър; Регистър БУЛСТАТ; Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел; Регистър на имуществените отношения между съпрузите. Всеки от тях съдържа важна информация относно правния статут и правата на изключително широк кръг от правни субекти, а вписванията в тях имат определено от закона правопораждащо, защитно или оповестително действие. В този смисъл воденето и поддържането на регистрите от Агенцията по вписванията има основно значение за обезпечаване на правната сигурност в страната. 

Изменят критериите за устойчивост на биогоривата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259397

Изменят критериите за устойчивост на биогориватаМинистерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С изменението на Наредбата се въвеждат изисквания за предотвратяване на умишлено превръщане на суровини в отпадъци,

Хакери шокираха американци с предупреждение за ядрена атака

http://www.moreto.net/novini.php?n=389980

Компания за производство на камери за сигурност предупреди клиентите си да сменят паролите, заради злонамерени хакерски атаки, пише АФП. Семейство в малък град край Сан Франциско изпаднало в паника, след като камера за сигурността, монтирана в дома им проговорила.

По-голямата част от субсидията за университетите ще зависи от качеството

https://www.mediapool.bg/po-golyamata-chast-ot-subsidiyata-za-universitetite-shte-zavisi-ot-kachestvoto-news288952.html

От качеството на обучението и съответствието му с пазара на труда ще зависи 55% от държавната субсидия за университетите. Това реши правителството с промени в постановлението, с което се определя финансирането за държавните висши училища. Процентът се вдига с 5 пункта и ще се увеличи с още толкова през 2020 г. "Комплексната оценка за качеството на обучението се формира на базата на индикатори със съответна тежест, групирани по основни дейности в образованието като учебен процес, научни изследвания и реализация на пазара на труда. За информационна база на индикаторите се използва рейтинговата система на висшите училища", пише в съобщението на правителствената пресслужба. Приоритетни специалности Субсидията зависи и от броя на студентите и от това в кои направления се обучават. Като цяло броят на студентите през последните години намалява до някъде и заради политиката на правителството да свива приема в раздути направления, за които има свръхпредлагане на кадри, което не отговаря на търсенето. Броят на първокурсниците също ще зависи от качеството на обучението. В приоритетните за пазара на труда направления той ще може да нараства при определено съотношение на оценката от програмната акредитация, оценката за научната дейност и оценката за реализацията на завършилите студенти от рейтинговата система на висшите училища. "В резултат на това в средносрочен план се очаква пазарът на труда да се обезпечи постепенно с необходимите кадри, придобили висше образование по специалностите от направления в областта на педагогическите, хуманитарните, техническите, аграрните, природните науки, математиката и информатиката", обясняват от правителствената пресслужба. Във всички останали професионални направления, с изключение на "Социология, антропология и науки за културата" и "Социални дейности", приемът на студенти може да намалява в средносрочен план. В списъка със защитените професии се добавя специалността "Хидростроителство". Друга от промените има за цел да даде възможност на междуведомствена експертната комисия, въз основа на оценка на потребностите на пазара на труда, да определя максимално допустимия брой на приеманите за обучение студенти и докторанти за новооткрити професионални направления и специалности от регулираните професии за срока до получаване на редовна програмна акредитация. Дисбаланси С промяна на друг нормативен акт се променя и начинът на определяне на издръжката на един студент в направления, в които в последните години държавният прием беше намаляван. Става въпрос за "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм". В тях се обучават повече студенти от нужното на пазара на труда и за това в последните години правителството свива местата за първокурсници в тези специалности. Тъй като субсидията на университетите зависи от броя на студентите, правителството компенсира свиването на приема с увеличаване на коефициента, от който зависи и издръжката на един студент. От 1 той нараства на 1.15. "Необходимостта от корекция на съотношенията в нормативите между отделните професионални направления произтича от възникващ към момента дисбаланс в държавното финансиране", пише в съобщението на правителствената информационна служба. Увеличава се и стипендията за студентите от българските диаспори в чужбина. Тя нараства от 200 на 240 лева. "Увеличаването на размера на стипендията ще допринесе за осъществяването на националната политика за привличане към родината на млади сънародници зад граница", пише в мотивите за промяната.

Приеха програмата с приоритетните за България теми по време на Румънското председателство на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259380

Приеха програмата с приоритетните за България теми по време на Румънското председателство на ЕСС Решение на Министерския съвет беше приета Шестмесечна програма с приоритетните за Република България теми и досиета по време на Румънското председателство на Съвета на Европейския Съюз (януари - юни 2019 г.). Това съобщиха от Министерски съвет.  Програмата е оперативен документ, чиято цел е да насочи усилията на българската страна към отстояване

77-годишна от Сливен хвърли през терасата си 4 000 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259382

77-годишна от Сливен хвърли през терасата си 4 000 лева на ало измамнициЖена от Сливен е хвърлила през балкона си 4000 лева на телефонни измамници, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. На 22 януари 77-годишната жена е била въведена в заблуждение, че помага на полицията за залавянето на телефонни измамници. По случая е започнато досъдебно

Тайланд отново отложи с месец първите избори след преврата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3379149_tailand_otnovo_otloji_s_mesec_purvite_izbori_sled/?ref=rss


Тайланд обяви, че окончателната дата за първите над седем години избори е 24 март, предаде "Ройтерс".<br /><br />Първоначалният план бе те да са на 24 февруари. Миналия месец управляващата военна фунта, дошла на власт с преврат през 2014 г., премахна забраната за политическа дейност в страната. След това избирателната комисия насрочи вота за февруари.<br /><br />Превратът на 22 май 2014 г. последва месеци на протести, насрочени (и впоследствие отменени)...

Циганинът Кольо, пребил баба Иванка за 35 лева, се оказа криминален злобар от фамилия за "чудо и приказ"

http://www.struma.com/bulgariya/ciganinut-kolio-prebil-baba-ivanka-za-35-leva-se-okaza_144720/

Окръжната прокуратура в Стара Загора, която наблюдава разследването срещу 39-годишния Кольо Рашков, който преби и ограби 83-годишната баба Иванка Койчева в град Гурково, ще поиска съдът да му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдебното заседание за мярката е насрочено за утре, четвъртък, 24 януари, в Окръжния съд на Стара Загора. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Рашков бе арестуван за това, че помля от бой самотната...

Продължава

/Видео/ Фурор на парти в Банско! Срещу 25 бона бизнесдама от разложкото село Бачево "подари" легендата Саша Матич за рождения ден на любимия си Олег!

http://www.struma.com/hailaif/video-furor-na-parti-v-bansko-sreshtu-25-bona-biznesdama_144719/

Над 100 известни бизнесмени от региона уважиха празника на О. Филипов. Партито разтърси курортния град със своята пищност и невероятно преживяване

Истински фурор направи чаровната бизнесдама от разложкото село Бачево Мария Кулинчева, която срещу 25 000 лева покани сръбската легенда, покорила Балканите, Саша Матич да пее на рождения ден на любимия и Олег Филипов. Дни наред влюбената Мария пазела в тайна дълго подготвяната изненада, с която буквално изуми не само над 100-те гости на рождения ден, но и самия рожденик, който от години е фен на певеца.

Партито, което нямаше равно по своята пищност, събра бизнесмени от целия регион,...

Продължава

Метеорит е ударил Луната по време на затъмнението

http://www.cross.bg/lynata-zemyata-ydaril-1594617.html

/КРОСС/ В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка и Европа бяха насочени към Луната, за да видят и заснемат вълнуващи кадри на последното пълно лунно затъмнение до 2022 година.Астрономите обаче са уловили и нещо по-интересно от затъмнението - метеорит се е сблъскал с Луната, при което в следствие от експлозията се е получил силен проблясък, пише National Geographic. Космическият обект е ударил Луната в 6:41 ч. българско време, разкриват записите на проекта МИДАС - Moon Impact Detection and Analysis System, който следи за удрящи се в повърхността на Луната метеорити.Подобни сблъсъци е трудно да се наблюдават при пълнолуние, тъй като повърхността на Луната е твърде осветена и камерите трудно биха уловили експлозията от удара. Рекордният брой телескопи насочени към нашия естествен спътник и затъмнената му от Земята повърхност са спомогнали за заснемането на сблъсъка.Учените разкриват, че метеорит с подобни размери удря Луната поне веднъж на седмица, като мощността на взрива при удара се оценява на еквивалента на няколко тона тротил. Астрофизиците заявяват, че Луната е една от причините на Земята да има живот. Тя е стабилизирала орбитата на нашата планета, както и въртенето около оста ѝ. Освен това не рядко вместо да се сблъскват с нас, метеоритите и астероидите удрят Луната.  

Доживотен затвор за 5-има, убили по зверски начин християнски мисионери в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259344

Доживотен затвор за 5-има, убили по зверски начин християнски мисионери в ТурцияВърховният касационен съд на Турция потвърди присъдите на петима души във връзка с убийството на трима християнски мисионери през 2007 г., предаде Анадолската агенция. Делото се отнася до убийството на трима мисионери протестанти - един германец и двама турци, които са били измъчвани в продължение на няколко часа,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване