ЛИЧНА ДРАМА: Българин води битка с норвежката система за бъдещето на децата си

https://pik.bg/лична-драма-българин-води-битка-с-норвежката-система-за-бъдещето-на-децата-си-news813989.html

ЛИЧНА ДРАМА: Българин води битка с норвежката система за бъдещето на децата си

Деца с български родител има голям риск да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие – сюжетите с участието на норвежката социална система са многобройни през последните години, предава Би Ти Ви.. Битката на Чавдар Георгиев за неговите син и дъщеря обаче не е просто поредният случай, в който държавата се намесва в семеен спор.

Мъжът твърди, че неговият казус показва как социалната система на северната страна дискриминира родителите чужденци и даже поставя на карта бъдещето на самите деца.

Чавдар разказа, че след повече от 12 г. съвместен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е местна. Двамата оформили споразумение двете им деца – Петър и Георгина, да се гледат 50:50.

Преди година, обаче, от семейството на жената (което иначе нямало никакво отношение към него, тъй като е чужденец) се свързали с Чавдар, за да го уведомят, че тя е била арестувана. Бащата поел грижите за децата, водил ги при норвежките им баба и дядо за коледните подаръци.

„Бях сигурен – тя е с много утвърдено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-много след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, за да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, но с всяка следваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе”, разказа Чавдар.

В този момент в началото на миналата година, той решил да остане с Петър и Георгина у нас. По думите му още при раздялата проверките на социалните не приключили с пълно затваряне на неговия случай – с мотива, че не е създал достатъчна „норвежка атмосфера” на децата. С ареста на майката отнемането на момичето и момчето изглеждат сигурни.

„В Норвегия майката, бащата и социалната система са на едно равнище, но ако бащата е чужденец, той е на по-ниско равнище”, обясни адв. Йорданка Бекирска. Тя подчерта, че това означава, че ако майката е в ареста, децата ще отидат в приемни семейства.

Това, според бащата, поставя в риск развитието на Петър и Георгина. Норвежките власти искат да им бъде предадено момчето с мотива, че то е със забавено развитие. Бащата обаче го е записал в българска детска градина, където Петър вече е станал самостоятелен.

„Детето за 1 г. е достигнало степен на развитие, която е равноправна на децата в България, има проблем единствено с артикулацията на звуците. В доклада от Норвегия се твърди, че, едва ли не, е на легло и се храни с тръбичка”, подчерта адв. Бекиска.

„Не е редно когато българската система е показала, че може да се грижи за едни деца, те да бъдат върнати там, където родителят е възпрепятстван и с несигурно бъдеще. Децата ще бъдат разделени в приемни семейства, 30% от тези приемни семейства са по Истанбулската конвенция, ще им бъдат сменени имената, за да не се намират лесно в системата, ще им забранят да говорят български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя”, сподели Чавдар.

Трафиканти държат 20 000 нигерийски жени в Мали

http://www.cross.bg/mali-zheni-momicheta-1594597.html

/КРОСС/ Двайсет хиляди жени и момичета вероятно са станали жертва на трафиканти на хора и са прехвърлени от Нигерия в Мали, където са държани затворени, преди да бъдат принудени да проституират. Това заяви ръководителката на нигерийската агенция за борба с трафика на хора, предаде Ройтерс. Джуди Оках-Донли каза, че съвместен екип на Националната агенция за забрана на търговията с хора и на Международната организация по миграция е установил мащабите на трафика по време на мисия в южната част на Мали миналия месец. Десетки жени и момичета бяха репатрирани през последните месеци от района Кангаба в южната част на Мали. Екипът, който е отишъл там, за да разследва, е открил още стотици други, каза Оках-Донли в телефонно интервю. По думите й екипът е събрал достоверна информация от местни хора, че в южната част на Мали има разпръснати около 200 бараки с по 100-150 момичета и жени. Повечето от тях са възраст между 16 и 30 години. Била им е обещана работа в домове в Малайзия, но вместо това са принуждавани да проституират. "Те са държани в ужасни, робски условия", каза Оках-Донли. "Те не могат да избягат, защото са държани в отдалечени места, като например навътре в гора". Тази съдба сполита хиляди жени и момичета от най-населената африканска държава, където 70 процента от 190-милионното население живее с по-малко от два долара на ден. Голяма част от тях достига Европа, а други са транспортирани в други части на Западна Африка, отбелязва Ройтерс.

Арестуваха двама, крали акумулатори във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259182

Арестуваха двама, крали акумулатори във ВарненскоДвама мъже от Синдел са арестувани за серия кражби на акумулатори от леки коли във варненски села. Мъжете са на 21 и на 26 години и имат богати криминални досиета. Всички кражби са извършените на територията на Четвърто РПУ в морската столица. Засега са документирани 3 случая, но работата със задържаните продължава.

Д-р Светлозар Сардовски: Грип може да се лекува без посещение на лекарския кабинет

https://www.actualno.com/burgas/d-r-svetlozar-sardovski-grip-moje-da-se-lekuva-bez-poseshtenie-na-lekarskija-kabinet-news_717801.html

Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с европейска диплома, експерт по ехокардиография, специалист по вътрешни болести, магистър по обществено здраве, здравен мениджмънт и здравословен начин на живот. Д-р Сардовски има редица публикации в медицински списания, както в България, така и в чужбина. Като всеки съвременен медик, който се движи в крак с времето, той не се ограничава само с познания в своята медицинска специалност. Научните статии и изследванията в различни

Разедините лидери на "Обединени патриоти" с разнопосочни изказвания за евроизборите

https://www.actualno.com/politics/razedinite-lideri-na-obedineni-patrioti-s-raznoposochni-izkazvanija-za-evroizborite-news_717819.html

"Въпросът за явяването на евроизборите не е от значение за работата на коалицията. Тя е за работата в 44-то Народно събрание и за участие в изпълнителната власт." Това заяви  пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов предаде БГНЕС. Той коментира решението на Националния изпълнителен комитет на НФСБ за преустановяване на преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парла

Големият отсъстващ от ревюто на Chanel в Париж

https://www.vesti.bg/lyubopitno/golemiiat-otsystvasht-ot-reviuto-nachanel-v-parizh-6091235

Каква е причината Карл Лагерфелд да не се появи на ревюто на Chanel в Париж вчера

Разедините лидери на "Обединени патриоти" с разнопосочни изказвания за евроизборите (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/razedinite-lideri-na-obedineni-patrioti-s-raznoposochni-izkazvanija-za-evroizborite-video-news_717819.html

"Въпросът за явяването на евроизборите не е от значение за работата на коалицията. Тя е за работата в 44-то Народно събрание и за участие в изпълнителната власт." Това заяви  пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов предаде БГНЕС. Той коментира решението на Националния изпълнителен комитет на НФСБ за преустановяване на преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парла

Полицията предупреждава за опити за телефонни измами в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259140

Полицията предупреждава за опити за телефонни измами в ШуменСигнали за опити за телефонни измами са получени в оперативната дежурна част в полицейското управление в Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР. С дежурните полицаи са се свързали жители на града, които са съобщили, че на стационарен телефон им е звънял мъж, който се представял за Димитров. Казвал,

В Китай бе открит първият гаров ресторант без персонал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258611

В Китай бе открит първият гаров ресторант без персонал
Първият гаров ресторант без персонал в Китай отвори врати в гр. Циндао, провинция Шандун. Той няма сервитьори и готвачи, а осем автомата със сензорни екрани, където клиентите могат да поръчат и платят чрез мобилните си телефони. След това полуготовата храна се затопля и след не повече от 26 секунди е готова за консумация, съобщава "Радио Китай".

Софийският университет 'Св. Климент Охридски' показва ценни творби в изложба

https://offnews.bg//kultura/sofijskiat-universitet-sv-kliment-ohridski-pokazva-tcenni-tvorbi-v-696042.html

На 28 януари 2019 г. от 18:00 ч. в галерия „Академия“ на Национална художествена академия ще бъде открита изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Експозицията е по повод 130-годишнината от създаването на Софийския университет и може да бъде разгледана до 8 февруари 2019 г.

Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи и е малко позната на широката публика.

Изложбата включва произведения на: 

Живопис – Никола Ганушев, Анета Ходини, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Георги Божилов, Ради Неделчев, Милка Пейкова, Свилен Блажев, Валентин Колев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.

Графика и рисунки - Васил Захариев, Зафир Йончев, Найден Петков, Румен Скорчев, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов, Буян Филчев,  и др.   

Скулптура – Валентин Старчев, Крум Дамянов, Иван Русев, Ангел Станев, Христо Харалампиев, Богомил Живков и др.

Удължиха грипната ваканция в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/7259154

Удължиха грипната ваканция в ПазарджикГрипната ваканция в Пазарджик се удължава с два дни и ще продължи до края на седмицата. Това реши днес областния оперативен щаб за борба с грипа. Дали ще има ново удължаване на ваканцията ще се решава в петък. На заседанието стана ясно, че заболеваемостта в региона е достигнала стойности от 397 на 10 хиляди човека,

Григор Димитров от Монте Карло: Тръгнах си по-рано от Мелбърн, отколкото ми се искаше

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7259138

Григор Димитров от Монте Карло: Тръгнах си по-рано от Мелбърн, отколкото ми се искашеПървата ни ракета Григор Димитров се е прибрал в Монте Карло, след като загуби участието си в турнира Australian Open от американеца Франсис Тиафо. Димитров публикува няколко снимки в инстаграм. Към една от тях, на която е на корта, той е написал: "Няма по-добро място да започнеш годината от Мелбърн и Australian Open.

Григор Димитров от Монте Карло: Тръгнах си по-рано от Мелбърн, отколкото ми се искаше

https://www.24chasa.bg/sport/article/7259138

Григор Димитров от Монте Карло: Тръгнах си по-рано от Мелбърн, отколкото ми се искашеПървата ни ракета Григор Димитров се е прибрал в Монте Карло, след като загуби участието си в турнира Australian Open от американеца Франсис Тиафо. Димитров публикува няколко снимки в инстаграм. Към една от тях, на която е на корта, той е написал: "Няма по-добро място да започнеш годината от Мелбърн и Australian Open.

Правителствена забрана върху коментари в „Дойче веле” искат от КРИБ

http://www.transmedia.bg/2019/01/23/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82/

 

 

Правителството да забрани на медии с чужда собственост, в частност на „Дойче веле“, да коментират български теми като втория лифт в Банско и други екологични и енергийни теми. Това е заявил на пресконференция изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, цитиран от economic.bg.

Освен това според него управляващите трябва „да създадат правила за преброяването и търсенето на отговорност на екологичните организации, тъй като те имат възможност да оспорват и спират проекти за милиони.”

„Не може една месарница да обжалва проект за интерконектор за милиони, от който зависи държавата“, смята още Иванов.

Представят новата система за прием на първокласници

http://budnavarna.bg/43535-predstavyat-novata-sistema-za-priem-na-parvoklasnitsi/

Новата Система от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна, която ще влезе в сила през предстоящата учебна 2019-2020 година, вече е публична и достъпна на адрес: https://varnacouncil.bg/wp-content/uploads/2017/01/Predlojenie-ot-Kmeta-otnosno-pravila-za-elektronen-priem-v-I-klas.pdf

Приемането й се налага поради изменения и допълнения на Наредба № 10 на Министерство на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, които внасят промени в критериите за прием в първи клас.

Новите моменти са следните: в първа група за дадено училище (с най-висок брой точки), освен децата с уседналост над 3 години, вече ще попадат и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от постоянния/настоящия им адрес. Когато каките и батковците са над 12 години, детето, което кандидатства за прием в първи клас, ще получи точки по допълнителен критерий, без промяна на групата, в която попада. Има промени и в допълнителните критерии – точки вече ще получават и децата полусираци, както и малчуганите от многодетни семейства.

Допълнителните критерии, както и досега, ще се прилагат в случаите, когато броят на децата-кандидати за едно училище надхвърли броя на свободните места за прием в училището, припомнят от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Остава в сила класирането на децата по водещ критерий близост до училището по постоянен или настоящ адрес.  Няма промени в районирането на училищата, остава изискването да се кандидатства с адреса на детето, а не на родителя, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Материалът Представят новата система за прием на първокласници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Германец заведе дело за дискриминация заради паркоместа само за жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259163

Германец заведе дело за дискриминация заради паркоместа само за жениМъж съди германския град Айхщет за дискриминация заради решението на местните власти да определят няколко паркоместа само за жени след изнасилване в района, предаде ДПА. Доминик Байер попаднал на паркоместата при посещение в Айхщет. Според него те са дискриминационни както към мъжете, така и към жените, защото внушават,

Елена Йончева е била ОПГ без трети човек

http://www.transmedia.bg/2019/01/23/%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b3-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5/

Специализираната прокуратура очевидно е работила по добре познатия вече от работата й сценарий за организирана престъпна група и при разследването си срещу депутата от БСП и журналист Елена Йончева.

„Деянието („прането на пари“ – бел. ред.) е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай“, се казва в специално съобщение на прокуратурата по случая.

Според определението на чл. 93, т. 20 НК ОПГ е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години.

Вместо ОПГ обаче прокуратурата е повдигнала обвинение на Йончева и на второ лице като неин помагач. Причината за това може да е в недостатъка от трето лице, пред който се е изправила прокуратурата. Детайлите около разследването са следствена тайна, разбира се.

„На 22.01.2019 г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. в съучастие с още едно лице – Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач“, се казва в съобщение на държавното обвинение.

Според него в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от  333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване.

Обвинението към Йончева се базира на няколко факта. За начало като едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“  Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ в дружеството „Офроуд“ ООД.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ в Търговския регистър да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5%.

Според приетия дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството за управител на „Офроуд“ е избрана Елена Йончева. В това си качество тя е сключила с КТБ Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“.

На 13 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. от сметката на „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на „Офроуд“ са получени парични средства в общ размер 333 000 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева, предназначени за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата – сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ и е установено, че това са средства, собственост на КТБ, които са присвоени от три длъжностни лица от банката, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от КТБ  в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13 юни 2012 г. до 06 ноември 2014 г. Елена Йончева, която единствена е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД, е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

ИЗВЪНРЕДНО: Спецакция срещу столични полицаи - "Вътрешна сигурност" нахлу в 4 РУ

https://pik.bg/извънредно-спецакция-срещу-столични-полицаи---вътрешна-сигурност-нахлу-в-4-ру-news814040.html

ИЗВЪНРЕДНО: Спецакция срещу столични полицаи - "Вътрешна сигурност" нахлу в 4 РУ

Звено „Вътрешна сигурност” на МВР провежда акция в столичното 4 РУ, предава Би Ти Ви, като се позовава на свои източници.

Към момента информацията по случая е изключително оскъдна и неофициална.

Не е ясно дали има задържани и, ако да – на какво ниво са.

„Вътрешна сигурност” се занимава основно с разкриване на корупционни схеми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Внимание! Нова измама за пари с фалшиви фишове за неправилно паркиране

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-nova-izmama-za-pari-s-falshivi-fishove-za-nepravilno_144710/

Измамниците ставата все по - изобретателни, а доказателството за това е новата схема с фалшиви фишове за неправилно паркиране в столицата. Вече започна издирването на мнимите инспектори, които са лепили фалшиви фишове и са събирали глоби за паркиране в София.

Не е изключено същите инспектори да разширят територията на действие и да се озоват в други градове, в това число и Благоевград. От КАТ предупреждават водачите на МПС да бъдат осторожни при появата на подобни фишове върху...

Продължава

Въпреки десетте номинации за "Оскар", киносалони отказват да прожектират “Рома”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7259139

Въпреки десетте номинации за "Оскар", киносалони отказват да прожектират “Рома”Киносалоните на AMC и “Регал” в Съединените щати отказват да прожектират филма “Рома” на Алфонсо Куарон, въпреки че лентата вчера получи 10 номинации за “Оскар” заедно с “Фаворитката”, предаде Би Ти Ви. По традиция киносалоните на AMC и “Регал” всяка година прожектират всички номинирани в категорията “Най-добър филм”,

Крие ли рискове възможността за закупуване на гражданство в България

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/krie-li-riskove-vyzmojnostta-za-zakupuvane-na-grajdanstvo-v-bylgariia-275818/

Юристът проф. Иван Тодоров и Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията коментираха доколко е обективен докладът на Европейската комисия

МВР провежда вътрешна спецакция срещу столични полицаи

http://www.cross.bg/sigyrnost-vutreshna-provezhda-1594616.html

/КРОСС/ Звено „Вътрешна сигурност" на МВР провежда акция в столичното 4 РУ, съобщи bTV позовавайки се на свои източници. Към момента информацията по случая е изключително оскъдна и неофициална. Не е ясно дали има задържани и, ако да - на какво ниво са. „Вътрешна сигурност" се занимава основно с разкриване на корупционни схеми. Очаквайте подрoбности!  

Тестват системата за проследяване на лекарствата след седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=389987

Електронната система, проследяваща движението на лекарствата от вноса до евентуалния му износ, вече е разработена и следващата седмица ще се тества с участниците в бизнес процеса, ще се даде достатъчен срок за всички, за да могат да въведат първоначалната информация в системата и когато тя започне да работи нормално, ще бъде въведена в експлоатация.

МВР провежда вътрешна спецакция срещу столични полицаи

http://www.cross.bg/vutreshna-sigyrnost-provezhda-1594616.html

/КРОСС/ Звено „Вътрешна сигурност" на МВР провежда акция в столичното 4 РУ, съобщи bTV позовавайки се на свои източници. Към момента информацията по случая е изключително оскъдна и неофициална. Не е ясно дали има задържани и, ако да - на какво ниво са. „Вътрешна сигурност" се занимава основно с разкриване на корупционни схеми. Според "Нова телевизия" единият арестуван е началник на сектор Икономическа полиция. Предполага се, че арестите са заради изнудване и рекет на търговци на територията на София. Очаквайте подрoбности!  

Йончева: Атаките срещу мен започнаха след искането за експертиза на магистралите

https://frognews.bg/novini/parlamentat-otloji-vlizaneto-sila-zakona-gorivata.html

Депутатът от БСП Елена Йончева, която от вчера е обвиняема в пране на пари, заяви, че атаките срещу нея са започнали след искането за независима експертиза на българските магистрали.

Спецакция срещу столични полицаи, вероятно заради корупционни схеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259135

Спецакция срещу столични полицаи, вероятно заради корупционни схемиЗвено „Вътрешна сигурност” на МВР провежда акция в столичното 4 РУ, научи bTV от свои източници. Към момента информацията по случая е изключително оскъдна и неофициална. Не е ясно дали има задържани и, ако да – на какво ниво са. „Вътрешна сигурност” се занимава основно с разкриване на корупционни схеми.

Смолян е сред най-ползващите интернет, но не и за контакт с институциите

https://www.actualno.com/smolyan/smoljan-e-sred-naj-polzvashtite-internet-no-ne-i-za-kontakt-s-instituciite-news_717815.html

73% от жителите на Смолянска област са ползвали интернет през 2018 г., което е над средното равнище за страната – 72,1%. И по този показател областта е на седмо място, но не и за контакт с публичните институции, сочи изследване на Националния статистически институт. Според съобщението от Териториалното статистическо бюро – Юг, отбелязан е ръст от 16.5 процентни пункта в ползването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата спрямо предходната година. По дял н

БРУТАЛНА АГРЕСИЯ: Млад софиянец помля от бой гаджето си - счупи и двете й ръце

https://pik.bg/брутална-агресия-млад-софиянец-помля-от-бой-гаджето-си---счупи-и-двете-й-ръце-news814034.html

БРУТАЛНА АГРЕСИЯ: Млад софиянец помля от бой гаджето си - счупи и двете й ръце

25-годишен рецидивист е счупил двете ръце и е пребил почти до смърт 17-годишната си приятелка, съобщава вестник „Телеграф“. Инцидентът е станал в столичния квартал „Слатина“ в понеделник вечерта.

Майката на момичето получила СМС, че този път приятелят ѝ ще я убие. Жената веднага се обадила на телефон 112. Заедно с полицията е отишла на адреса на младия мъж. Там обаче момичето отказало да отвори вратата. Не искала да арестуват насилника, защото го обичала.

Накрая пострадалата склонила да отвори. Била в брутално състояние. Следите от насилие били много. Докато водили уговорки за отваряне на вратата, насилникът минал през прозорец на апартамента и се качил на покрива на блока. Плашил, че ще се хвърли. Часове наред разигравал униформените, но най-накрая слязъл и бил арестуван.

Пострадалото момиче отказвало да дава показания срещу приятеля си. Девойката твърдяла през цялото време, че едната ръка счупила, защото я дръпнало куче, а другата – в дискотека, защото се била с някакви хора, без да уточнява повече подробности.

От МВР заявиха, че е образувано досъдебно производство.

Само преди дни за бруталното убийство на Калина Симова беше арестуван приятелят ѝ Васил Василев. 25-годишната жена беше убита в жилището си в столичния квартал „Банишора“.

В края на годината в "Надежда" беше убита 23-годишната Дарина. Едногодишната ѝ дъщеричка беше убита часове след майката. За бруталното престъпление беше арестуван приятелят на Дарина и баща на бебето - Викторио Александров.

Надрусан врачанин тръгна за Благоевград, но край Дупница му се случи случка!

http://www.struma.com/krimi/nadrusan-vrachanin-trugna-za-blagoevgrad-no-krai-dupnica-mu-se_144709/

28-годишен водач на л. а. „Мерцедес“ е задържан снощи в РУ Дупница за управление след употреба на наркотични вещества. Пътните полицаи извършили проверката на АМ „Струма“ около 19. 00 ч., водачът е от Враца, пътувал е в посока Благоевград.

Тестът е направен с техническо средство. По случая е започнато бързо полицейско производство в РУ Дупница.

С. Стоянов

Последно: Затвор за младеж, убил приятел пиян зад волана в новогодишната нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259071

Последно: Затвор за младеж, убил приятел пиян зад волана в новогодишната нощ19-годишният Златомир Велчев, убил абитуриент от Бургас, шофирайки пиян и още ненавършил 16 г., отива в затвора. Това решиха върховни магистрати, оставяйки в сила решението на Бургаския апелативен съд от август, 2018 г. С него условната присъда от 18 месеца бе заменена с ефективна.  Тежкият пътен инцидент става в последните минути на 2015 година,

Вижте в кои части на София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7259119

Вижте в кои части на София спират водата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с извършване на строително-монтажни работи на ул. "Патриарх Герман", в с. Герман, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 ч. на живеещите в района на с. Лозен в карето между ул. "Кайгана", ул. "Св. Св.

Водолази откриха тялото на 15-годишното момче

http://www.cross.bg/momche-godishnoto-selo-1594614.html

/КРОСС/ Водолази откриха тялото на 15-годишното момче, което потъна във вторник в замръзнал водоем край пловдивското село Марково. Издирвателната акция беше подновена тази сутрин. Трима водолази и 6-ма пожарникари се включиха в търсенето на потъналото момче. За да влязат в замръзналия водоем, се наложи водолазите да разбиват дебелите ледени блокове. „Трудността първо е температурата, второто е опасността за екипировката, че може да замръзне дихателният апарат. Третото е ледът, защото не може да си изплува навсякъде", заяви Димитър Бришимов, началник на Спасителен отряд при ПБЗН-Пловдив. Според спасителите момчето не е имало големи шансове да изплува от леда. „Ако е загубило отвора, в който е попаднал, никакъв шанс", коментира Бришимов. „Правило е опити да излезе. Поне децата разправяха, че дълго време се е опитвал да излезе от водата, качвайки се на леда, но ледът просто се е цепил и е нямало опора да излезе. Бил е здраво момче, жилаво, по описанието на неговите приятели", разказа Пламен Кабаков, кмет на село Марково. Другата грешка според спасителите е, че децата, които са били с 15-годишното момче, са се обадили за помощ първо на свой роднина, а не веднага на тел.112. „Дядото се е опитвал да му помогне с въдица, да се хване за нея, за да излезе. За съжаление ненавременното подаване на сигнал към 112 е допринесло за трагичния инцидент", обясни още кметът Кабаков

Грипът взе още една жертва

https://offnews.bg//zdrave/gripat-vze-oshte-edna-zhertva-696038.html

Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница заради усложнение от остро респираторно заболяване. 

Смята се, че това е шестият случай на жертви на грипа от началото на епидемията. 

Сред жертвите е 5-годишно дете, което почина в болницата в Благоевград, а направената аутопсия е доказала, че смъртта му е заради усложнения вследствие на грип. 

Детето беше прието в болницата с двустранна вирусна бронхопневмония, която се е развила много бързо, и въпреки усилията на лекарите то почина. 

Двама мъже - на 42 и 60 години, починаха в болницата в Пазарджик. Според лекарите и при двамата смъртта е настъпила след усложнения вследствие на грип. Очаква се това да бъде потвърдено при аутопсиите им.

И двамата са постъпили в болницата с дихателна недостатъчност, а по-възрастният мъж е бил с белодробни усложнения.

В много тежко състояние е бил и 27-годишен мъж с двустранна бронхопневмония, но лекарите успели да го спасят. 

39-годишен мъж от Поморие почина и в болницата в Бургас. Все още няма обаче официално потвърждение от здравните власти дали той е починал заради усложнения от грип. Назначена е аутопсия. 

В половината области в страната е обявена грипна епидемия. Затворени са и повече от 1/4 от училищата и детските градини.

Специалистите съветват при първи симптоми на грип - висока температура, мускулни болки, гадене, да се приемат противовирусни препарати, а не антибиотици, както и да не се отлага посещението при личния лекар, за да не се стигне до усложнения. 

Съдебна битка! Директорката на Седмо СУ в Благоевград осъди за клевета родител

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%be-%d1%81/

Директорката на Седмо СУ “Кузман Шапкарев” Лилия Стоянова спечели в Районен съд делото за клевета срещу родител на ученичка. Благоевградският бизнесмен Атанас Божинов бе глобен с 2000 лв. и осъден да плати 2500 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди.

До съдебната зала се стигна след конфликтна ситуация на 23 февруари 2017 г., когато майката на третокласничка поискала да я придружи до класната стая заради тежка раница, но охраната не позволила заради пропускателния режим. Това породило недоволството на майката, малко след това пристигнал и бащата, който бил информиран по телефона за ситуацията. Стигнало се до намесата на директорката, която обяснила на родителите, че с оглед спокойствието и сигурността на децата е въведен пропускателен режим и не може да се влиза в класните стаи.

Бащата Атанас Божинов попитал защо класът на дъщеря му е преместен в друга стая. Директорката пояснила, че е направено ново разпределение, като в класните стаи учат ученици с редовни часове, а някои групи се помещават в центъра за целодневна организация на обучение, където има 5 зали. Двамата родители продължили да настояват децата да бъдат преместени в бившата си стая, но директорката заявила, че това са условията в училището и ако не са доволни, да си потърсят друго. Последвала размяна на реплики, което довело до покачване на напрежението. Майката казала, че децата учат в кухнята, директорката отговорила, че това е скъп проект за 240 000 лв. и не бива да се проявява неуважение. В този момент бащата попитал: “Я да видим сега колко си откраднала от проекта!”, след което размахал пръст и добавил: “Ще я видим ние тая работа, ти ще си отидеш, ние ще останем”, и си тръгнал.

На другия ден сутринта в училището пристигнала старши инспекторът от РУО Марянска, за да направи проверка на пропускателния режим. На входа чакали родители, сред които и Ат. Божинов, който се обърнал към Л. Стоянова и пред всички казал: “Хайде, госпожо, влезте и покажете какво сте направили за 200 000 лв., направете си реклама”. Директорката отговорила, че не е извършила нищо нередно, а само е гледала интересите на училището. След случката тя се почувствала зле, получила главоболие и вдигнала кръвно,пишеструмабг.

4 месеца след конфликтната ситуация в училището били направени проверки от 6 министерства и от община Благоевград, при които не са установени нарушения.
Лилия Стоянова реши да защити професионалния си авторитет и накърнено достойнство в съда и заведе частно наказателно дело за клевета срещу Атанас Божинов, като претендираше за обезщетение от 5000 лв. за причинените неимуществени вреди. След преценка на доказателствата районният съдия Мирослава Йорданова призна родителя Атанас Божинов за виновен и му наложи административно наказание 2000 лв. глоба, както и да плати 2500 лв. обезщетение за душевните болки и страдания на директорката. Той ще трябва да покрие и направените съдебни разноски за експертизи и адвокатски хонорар, с което сметката му към Темида на този етап възлиза на 6000 лв.

“Парите не ме интересуват. Делото, което заведох, не е мое, а на целия училищен колектив. Това беше кауза, която продължи близо 2 години. Ние бяхме подложени на груба преса и работихме в нечовешки стрес, но в името на доброто и истината издържахме. Съжалявам, че времето, което аз и моите колеги загубихме в негативни емоции, можехме да дадем на децата. Това училище го гледам като мое дете, 24 години съм оставила от живота си и милея за него. Жал ми е за Атанас Божинов, който е баща на три деца. Той беше употребен, но всеки прави своя избор. Удовлетворена съм, че в съда чух “виновен”, коментира директорката Лилия Стоянова.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Материалът Съдебна битка! Директорката на Седмо СУ в Благоевград осъди за клевета родител е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Храненето, стресът и навиците изменят гените ни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7258153

Храненето, стресът и навиците изменят гените ниПромените се предават на поколението ни Автор: д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Център за Асистирана репродукция, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Програмирано ли е всичко в нашия организъм? Гените, които са ни дали прародителите ли определят какви ще бъдем, или ние можем да променяме някои аспекти?

Вижте какво се случва с тялото ни, когато мразим работата си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7259126

Вижте какво се случва с тялото ни, когато мразим работата сиКакво се случва с тялото ни, когато мразим работата си – това цели да открие ново проучване, проведено от професор Джефри Пфефер от Станфордския университет, предаде Би Ти Ви. Книгата му “Умирам за заплата” е базирана върху данните, че всяка година 8% от всички разходи за здраве в Съединените щати са свързани с работната среда.

Очаква се българският износ да надхвърли 57 млрд. лв. през 2019 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259121

Очаква се българският износ да надхвърли 57 млрд. лв. през 2019 годинаЗаместник - министърът на икономиката Александър Манолев прогнозира, че се очаква българският износ през 2019 година да надхвърли 57 млрд. лв. Манолев е прогнозирал това по време на откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Министерството на икономиката. В събитието са участвали и посланикът на Япония Масато Ватанабе,

Градче в Сицилия продава къщи по 1 евро

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7259127

Градче в Сицилия продава къщи по 1 евроГрадчето Самбука ди Сицилия обяви продажбата на десетки къщи на цена 1 евро, пишат местните медии. Желанието на общината е да привлече нови жители и да се обнови жилищния фонд. В момента населението е около 6000 души, но все повече млади хора продължават да напускат заради по-добрите възможности в големите градове.

Йончева: Атаките на ГЕРБ и опитите за сплашване няма да ни спрат

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/joncheva-atakite-na-gerb-i-opitite-za-splashvane-nyama-da-ni-sprat

Това е нескопосан опит на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори, казва социалистът Иван Иванов

Здравният министър поиска приоритетно разследване на нападения над медици

https://petel.bg/Zdravniyat-ministar-poiska-prioritetno-razsledvane-na-napadeniya-nad-meditsi__300184

Снимка Булфото Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор доклад с два случая на насилие над медици от п...

Момче, извадило богоявленския кръст, помага с дарение на болно дете

https://petel.bg/Momche--izvadilo-bogoyavlenskiya-krast--pomaga-s-darenie-na-bolno-dete__300183

Снимка Булфото Борислав Илиев, който извади богоявленския кръст от река Струма в Симитли, дари парите, събрани от обиколката със светин...

Варна е търсен град за живеене и заради социалната си политика

http://budnavarna.bg/43532-varna-e-tarsen-grad-za-zhiveene-i-zaradi-sotsialnata-si-politika/

Снимка: Будна Варна

Варна става все по-привлекателен град за живеене и заради добрата си социална политика. Това съобщи д-р Лидия Маринова, председател на постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет. Поводът бе пресконференция, на която бе оповестено откриването на нова услуга за хора с тежки множествени увреждания.

Специализираният център се изгражда с европари на стойност 1 млн. лв., след като общината подписа договор с Министерството на труда и социалната политика. Той ще се помещава в жилищна сграда с отделен вход в район „Аспарухово“. Ще бъде основно ремонтиран и обзаведен спрямо нуждите на потребителите. Ще има и отделно помещение за хора с увреждания, които 14 дни в годината ще имат възможност да живеят там. Общо 90 ще са ползвателите на центъра. За тях ще се грижи екип от 23-ма специалисти.

Комплексните интегрирани услуги ще започнат да се предоставят от 1 март 2020 година. За потребителите ще бъде осигурена  дневна и почасова грижа, консултиране, информиране и подкрепа, осигуряване на терапевтична помощ и рехабилитация, включително и на семействата на хората с увреждания.

Подобни центрове ще има в още 4 градове в страната. Целта е да се осигури качествена грижа и да бъде одобрен иновативен модел на социална услуга.

След изтичането на срока на договора общината има намерение да продължи социалната услуга чрез държавно делегирана дейност.

По последни данни хората с намалена трудоспособност във Варна са 22  600.

Източник: chernomore.bg

Материалът Варна е търсен град за живеене и заради социалната си политика е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Viacom придобива Pluto TV за 340 млн. долара

https://www.investor.bg/novini/261/a/viacom-pridobiva-pluto-tv-za-340-mln-dolara-275816/

По-късно тази година се очаква да започнат преговорите за сливане на Viacom със CBS

"Избирател на 165 години" бе открит в списъците в Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3379097_izbiratel_na_165_godini_be_otkrit_v_spisucite_v_turciia/?ref=rss


Избирателните списъци преди местния вот в края на март разгорещиха страстите в Турция - в тях се оказаха имена на хора, които трудно биха могли да упражнят правото си на глас, разказва Би Би Си.<br /><br />Много хоа, които гласуват за пръв път, например са на възраст над 100 години - един дори е на 165. Опозиционни партии съобщиха и че в един от списъците има адрес с над 1000 регистрирани гласоподаватели.<br /><br />Изборите през март се очаква да са оспорвани, някои...

Социолози за смях! Как Корнелия поведе на Бойко в мечтите на члена на БСП Юрий Асланов

https://pik.bg/социолози-за-смях-как-корнелия-поведе-на-бойко-в-мечтите-на-члена-на-бсп-юрий-асланов-news814033.html

Социолози за смях! Как Корнелия поведе на Бойко в мечтите на члена на БСП Юрий Асланов

Някои социологически агенции нямат никакъв проблем да станат за смях, само и само да обслужат политическата сила, която им плаща.

АФИС например току-що разпространи изследване, в което ГЕРБ и БСП са на крачка една от друга с разлика от 1,2% в полза на БСП. Да се чудиш и маеш как се е получил този разултат. Но като погледнеш следващите в класацията, веднага разбираш - там е мерена и политическа сила, която не съществува вече 2 години. 

Това е Реформаторският блок, който беше партньор в предишното управление на ГЕРБ и веднага след предсрочното прекратяване на мандата, когато Борисов хвърли оставка след президентските избори, той се разпарна.

От него първо излезе ДСБ на Радан Кънев, сега на Атанас Атанасов, а изобщо на Иван Костов, после ДБГ на Меглена Кунева, после партията на Светльо Витков и накрая си остана едно голо СДС, но Рефрорматорски блок вече нямаше. Сетне ДСБ се обедини с "Да, България" на бившия министър от квотата на РБ Христо Иванов и със "Заелените". Те обаче не щат в редиците си ДБГ, но пък се представят като коалиция "Демократична България".

Та според АФИС "Демократична България" и Реформаторският блок иматсъответно 1% и 1,5%. Тоест, тия, които съществуват, имат по-малко от тия, които не съществуват. Колкото това е вярно, толкова е вярно, че разликата между ГЕРБ и БСП е 1,2% в полза на червените. Ей на това му се вика сметка без кръчмаря, сиреч, без бюлетините в урните - можеш да си плещиш, каквото си щеш.

Шефът на АФИС Юрий Асланов обаче не може да плещи каквото си ще, а само онова, което се иска от него и от лидерката на БСП Корнелия Нинова. На нея й харесва да води на ГЕРБ и Асланов изкарва, че води.

И няма как да бъде другояче, при положение че той не просто е член на БСП, а и на Националния съвет на партията.

Между другото в началото на мандата на Нинова като лидер той уж хвърля възмутен разни оставки, но сетне влезе в сюжета "случаят приключен, забравете!".

Хора от "Позитано" 20 разказват, че в нощта на последните парламентарни избори, когато обилната софра на партера на партийната централа останала празна и станало ясно, че БСП губи изборите, Корнелия Нинова се затворила в кабинета си, палела цигара от цигара, горчиво плачела и фучала: "Тия социолози ме излъгаха".

На социолозите от това не им увряха главите, защото при тях е "избори година хранят", а кой ще държи социолози, които им обясняват, че губят...

Но ако на лидерите, които се възползват от платена придворна социология, не им уврат главите, вече си знаят какво ще правят в нощта на изборите.

Колкото до гражданите, които се интересиват от социологически изследвания, нашият призив е внимателно да преглеждат кой какво им поднася. 

{tv}Юрий Асланов, АФИС, Корнелия Нинова, БСП{/tv}

Казусът "Московски" концентрира всички пороци на прокуратурата

http://www.cross.bg/prokyratyrata-moskovski-vsichki-1594595.html

/КРОСС/ Може да звучи невероятно, но прокуратурата успя да надмине себе си в сервилността към правителството на ГЕРБ. Дълбокият реверанс беше направен с оневиняването на бившия транспортен министър Ивайло Московски за това, че в нарушение на закона и на всички правила за безопасност качил на мощна едноместна моторна шейна невръстното си дете. Возил го без каска и извън предназначените за това пътища, в резултат на което невинният малчуган загина. Мотивите, с които се прекратява делото, са истинско жонглиране със закона и заобикаляне на изричните разпоредби на Наказателния кодекс и на основни принципи в правото. "Гимнастическото" упражнение е изключително вредно и опасно, защото всеки вече може да се позовава на прецедента "Московски" и да твърди, че незнанието на правилата го оправдаваq независимо от резултата от постъпките му.Според прокуратурата вакханалията с ATV-та, снегомобили, мотори и коли може спокойно да продължи. Ако стане произшествие, ще го пишем случаен инцидент. По тази абсурдна логика всеки може да пледира също, че няма нужда да му се прави изследване дали има алкохол в кръвта. Защото по делото, което прокуратурата търкаля почти година в търсене на мотиви Московски да бъде оневинен, няма данни той изобщо да е тестван.Реално с прекратяването на делото прокуратурата изтри от Наказателния кодекс престъпленията по непредпазливост. Особено когато завършват със смърт

МС ще предложи отмяна на законови текстове за "бързи инвестиции"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259101

МС ще предложи отмяна на законови текстове за "бързи инвестиции"Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти в МС, че правителството ще предложи да се отменят текстове в Закона за българското гражданство, с които се регламентира предоставянето на правото на пребиваване и впоследствие получаване на българско гражданство на т.нар. "бързи инвестиции" в двете законови хипотези - в размер на

Център за подкрепа на пълнолетни с увреждания заработва през 2020-та във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389990

Център за подкрепа на лица с увреждания, включително тежки множествени увреждания, предстои да заработи във Варна от началото на март 2020 година. Това стана ясно на пресконференция по повод стартирането на проекта и подготовката на материалната база, в която ще се предоставя услугата, предаде репортер на Moreto.

Домакинството на Варна за Европейски град на спорта привлече доста милиони към бюджета

http://www.varna24.bg/news/844106.html

33,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция "Култура, спорт, почивни дейности ...

Сряда вечер с много настроение в Кафе-клуб "Гранд" Благоевград, алкохол -50 %, наргилета и приятно обслужване!

http://www.struma.com/hailaif/sryada-vecher-s-mnogo-nastroenie-v-kafe-klub-grand-blagoevgrad-alkohol_144708/

Всяка сряда вечер лудо парти в Кафе-клуб Гранд. Марков алкохол на половин цена и още много промоции. Хитова музика за всеки посетител, които иска да разпусне в атрактивното заведение. Приятна атмосфера и добро обслужване.

Още изненади за всички студенти, които са редовни посетители в култовия клуб. Диджеят ще се погрижи за настроението и емоционалния комфорт на гостите. Освен всичко това клиентите се наслаждават на ароматни наргилета и приятно обслужване от екипа на кафе-клуб...

Продължава

ЦЕРН изгражда много по-голям адронен колайдер с обиколка 100 км

http://www.transmedia.bg/2019/01/23/%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d0%be-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%ba/

 

Европейската организация за ядрени изследвания (по-известна като ЦЕРН) планира изграждането на най-големия ускорител на частици в света. За целта ще е нужно изграждането на огромен тунел и Илон Мъск иска да го построи, съобщава BusinessInsider.

В момента Големият адронен колайдер е, очаквано, най-големият ускорител, като неговият тунел е кръг с обиколка 27 км. Бъдещият колайдер ще е много по-голям, като ЦЕРН иска тунелът да е кръг с обиколка 100 км.

Мъск обяви, че директорът на научната институция вече се е свързал с него дали компанията Boring Co може да построи тунела. Мъск казва, че това е възможно и „вероятно ще спести няколко милиарда евро“. Говорител на ЦЕРН потвърждава, че такъв разговор е имало още през юли миналата година.

Засега не е избран окончателен изпълнител на проекта. ЦЕРН коментира, че разглежда нови и ефикасни технологии, които може да се използват и да намалят разходите. Проектът е в дългосрочно бъдеще, като ЦЕРН иска новият ускорител да продължи работата на Големия адронен колайдер. Той е предвиден да работи поне до периода 2035-2040 г. ЦЕРН очаква да вземе окончателно решение в рамките на следващите няколко години, за да може да има достатъчно време строителството на новия ускорител да приключи навреме.

Новият ускорител засега носи името Бъдещ кръгъл колайдер (Future Circular Collider – FCC). Проектът за него се разработва от 2014 г., като след още две години трябва да се начертае и стратегията за развитие след края на работата на Големия адронен колайдер.

ЦЕРН изчислява, че изграждането на проекта ще струва около 9 млрд. евро, като 5 млрд. евро от тях ще са за тунела. Колайдерът ще може да работи 15-20 години, като може да започне от 2040 г. ЦЕРН изчислява, че да се използва сегашният тунел на Големия адроден колайдер, за да се махне стария ускорител и да се сложи нов, ще са нужни 15 млрд. евро и над 15 години техническо време. Затова се предпочита изграждането на изцяло нов ускорител, който ще е 4 пъти по-голям и много по-евтин.

Изграждането на Големия ускорител на частици започна през 2001 г. и беше открит 7 години по-късно. Над 100 български учени и досега работят по експериментите с елементарни частици, които са се образували в първите мигове след раждането на Вселената.

Новият колайдер ще даде нови възможности за изследване на тъмната материя в междузвездното пространство и ще търси отговор на въпроса защо Вселената продължава да се разширява.

Психотерапевт: Излекувайте януарската депресия като си поставите нови предизвикателства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7259081

Психотерапевт: Излекувайте януарската депресия като си поставите нови предизвикателстваПоследните дни на януари най-тежки през годината, сочат психологически проучвания по темата. Как да се преборим с лошото настроение и депресията - психотерапевтът Димитрина Митрева гостува с полезни съвети в Сутрешния блок на БНТ. По думите на експерта, апатичните и депресивни настроения през януари се дължат на факта,

Фармацевти настояват за среща с НАП и Здравната каса заради новите касови апарати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259091

Фармацевти настояват за среща с НАП и Здравната каса заради новите касови апаратиФармацевти ще настояват за среща с НАП и НЗОК, заедно с разработчици на софтуер заради новите касови апарати, каза пред журналисти главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов, цитиран от БТА. Крумов присъства на дискусия, посветена на верификацията на лекарствата. По думите му новите касови апарати е възможно да затруднят,

Трима са в реанимация след усложнения от грип във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259080

Трима са в реанимация след усложнения от грип във Велико ТърновоТрима души са настанени в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с усложнения вследствие на грип. Сред тях и 21- годишна жена, която е бременна в 30-та гестационна седмица и 6-годишно дете. И двамата са с вирусен енцефалит и е доказан грипен вирус . Днес там е постъпила и жена с двустранна пневмония.

Износът на Турция за Катар е нараснал с 62 процента през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259076

Износът на Турция за Катар е нараснал с 62 процента през 2018 г.Износът на Турция за Катар през 2018 г. е нараснал с 62 процента, достигайки един милиард и 19 милиона долара, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Очаква се тази година стойността на турския износ за тази страна да достигне 1,5 милиарда долара. Посланикът на Турция в Доха Фикрет Йозер изтъкна,

Ще вземе ли Норвегия две деца, върнати в България от баща им?

https://www.actualno.com/europe/shte-vzeme-li-norvegija-dve-deca-vyrnati-v-bylgarija-ot-bashta-im-news_717786.html

Деца, които имат български родител има голям риск да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства в Норвегия без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие. Това показва поредният случай, свързан с български деца, родени и отгледани в Норвегия. Сега става въпрос за синът и дъщерята на българина Чавдар Георгиев. Мъжът твърди, че неговият казус показва как социалната система на северната страна дискриминира родителите чужденци и даже поставя на карта бъдещето на самите деца. Бащат

Lockheed Martin: F-16 Блок 70 ще се произвеждат в САЩ, а не в Индия

https://frognews.bg/novini/lockheed-martin-16-blok-70-shte-proizvejdat-sasht-indiia.html

“Изтребителите F-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на F-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия”.

Забраниха храната във виенското метро

https://www.actualno.com/europe/zabraniha-hranata-vyv-vienskoto-metro-news_717816.html

Забраната за консумация на храни във виенското метро, въведена експериментално през септември миналата година за линия U6, важи от средата на януари за всички линии на метрото. Целта ѝ е създаване на по-комфортни условия по време на пътуване и опазването на чистотата на обществени места. Намаляването на отпадъците в метрото означава и значително по-малко разходи за почистване, които във виенското метро са средно над 2 млн. евро годишно. За повечето хора миризмата на храна по време на пътуване

Прокуратурата: Йончева е знаела за престъпния произход на парите, които е теглила

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259064

Прокуратурата: Йончева е знаела за престъпния произход на парите, които е теглилаСлед привличането на народния представител Елена Йончева като обвиняема и по повод нейни изявления пред медиите, Специализираната прокуратура предостави следната информация на своя сайт: На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния

Еврото поскъпва слабо по отношение на долара

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-слабо-по-отношение-на-долара_l.a_i.768614_at.1.html

Kypcът нa япoнcĸaтa йeнa ĸъм ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти в cpядa ce пoнижaвa зapaди извecтнo възcтaнoвявaнe нa aпeтитa ĸъм pиcĸa y инвecтитopитe....

Въпреки десетте номинации за "Оскар", киносалони отказват да прожектират “Рома”

http://www.cross.bg/selektziya-tazi-kino-1594613.html

/КРОСС/ Киносалоните на AMC и "Регал" в Съединените щати отказват да прожектират филма "Рома" на Алфонсо Куарон, въпреки че лентата вчера получи 10 номинации за "Оскар" заедно с "Фаворитката". По традиция киносалоните на AMC и "Регал" всяка година прожектират всички номинирани в категорията "Най-добър филм", но след официално изявление и на двете компании стана ясно, че "Рома" остава извън тази селекция, макар да е номиниран. Това е поредният удар на киноиндустрията срещу стрийминг гиганта "Нетфликс", от чиято платформа е "Рома". В миналото филми на компанията не бяха допускани до фестивала в Кан, защото не отговаряли на критериите да бъдат прожектирани в киносалон.Миналогодишният победител в категорията за режисура Гийермо дел Торо, както и ветеранът Педро Алмодовар, дори направиха коментари, че "Нетфликс" убива традиционното кино изживяване и техните филми нямат място в сезона на наградите.Повече от десетилетие почитателите на киното се наслаждаваха на номинираните за "Най-добър филм" в кината на AMC. Тази година обаче Академията номинира лента, която никога не е била лицензирана за кино прожекции. Поради тази причина филмът няма да бъде включен в официалната селекция на AMC", коментираха от компанията.Повече от десетилетие почитателите на киното се наслаждаваха на номинираните за "Най-добър филм" в кината на AMC

НАП проверява 13 000 фирми за укриване на данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=389981

13 хил. фирми попаднаха на мушката на данъчните. От НАП имат съмнения за укриване на данъци чрез счетоводен финт, посочва NOVA. Данъчните квалифицират тези 13 хиляди фирми като рискови. Причината - по документи в складовете им има стока за прекалено много пари, сравнено с оборотите, които са декларирани.

Бойко Борисов: Агенция "Рога и копита" дава, че ГЕРБ води с 20%

http://clubz.bg/78603-bojko_borisov_agenciq_roga_i_kopita_dava_che_gerb_vodi_s_20

"Агенция "Рога и копита" дава, че ГЕРБ води с 20%".

Така премиерът Бойко Борисов коментира социологическото проучване на "Афис", според което БСП вече води пред ГЕРБ за евровота.

"А кой е шеф на АФИС? Кой е шеф на тази агенция? Собственост на кой е тази агенция", попита още Борисов.

След което му беше подсказано, че той е член на Изпълнителното бюро на БСП (всъщност е Юрий Асланов, който е член на националния съвет на БСП - б.р.).

"Ще ми зададете ли правилно въпроса? Агенцията, собственост на член на ИБ на БСП дава... Ако агенцията на Цветан Цветанов днес излезе с проучване, вие ще ми зададете ли този въпрос", обърна се Борисов към питащата го журналистика.

След което сподели своите очаквания за евроизборите.

"Моите очаквания са, че изборите ще бъдат трудни, но ГЕРБ е направил много, за да ги спечелим. Това са моите социологически проувания", каза Борисов.

Според него агенциите, близки до БСП са специално създадени, за да манипулират общественото мнение и хората да си викат "а, може и да е вярно". Борисов припомни, че първия път, когато се яви на вота за кмет на София, същите тези агенци са давал, че Татяна Дончева и Милен Велчев му водят с 20%.

"Аз ги претрепах със 70% разлика", припомни, Борисов.

И допълни:

"Имаше там червен Кольо, зелен Кольо, известни с това че никога не са познали резултати".

Откриха огромно количество крадени вещи при специализирана акция в Кюстендил и с.Граница

http://www.struma.com/krimi/otkriha-ogromno-kolichestvo-kradeni-veshti-pri-specializirana-akciya-v-kyustendil_144707/

В рамките на операцията са осъществени процесуално-следствени действия на 2 адреса в с. Граница и на 1 в Кюстендил.

Открити и иззети са множество инструменти - електрически ъглошлайфове, шлайфмашини, електрически бормашини, водни помпи, електрически циркуляр, лазерен нивелир, комплекти гидории, електрически инструменти „Хилти, електрически двигатели, инструменти за полиране, компресори, професионална прахосмукачка, пароструйка, водоструйка, кухненски приспособления, готварски...

Продължава

Тайсън Фюри обмисля уникално световно турне

https://offnews.bg//bojni/tajsan-fiuri-obmislia-unikalno-svetovno-turne-696040.html

Бившият световен шампион в тежката категория по бокс Тайсън Фюри има намерение да проведе мащабно световно турне.

Циганския крал обмисля да проведе респектиращите 12 битки за една година в 12 различни страни, защото вярва, че това е единственият начин да постигне истинско признание и да остави името си в историята.

"Великият треньор Еманюъл Стюард веднъж ми каза, че ако наистина искам да стана велик бокьор, легенда, тогава не трябва да се бия само у дома. Трябва да пътувам по света и да се съревновавам на територията на съперника си.

Аз вече съм се боксирал в Германия, Ирландия, Канада, Англия и САЩ. Аз не съм Джошуа, който никога не се е боксирал извън Великобритания.

Какво мислите за световно турне? 12 страни – 12 битки. Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Нигерия, Испания. БУМ! Световното турне на Тайсън Фюри. Защо не?

Хубаво е да се направи нещо, което никой не е правил преди. Ето така, разбирам наследството! Аз съм сериозен! Това е моята мечта. В бокса постигнах всичко. Така че защо да не последвам мечтата си", каза Фюри.

'Живи комини' на Радослав Спасов с премиера на София Филм Фест

https://offnews.bg//kultura/zhivi-komini-na-radoslav-spasov-s-premiera-na-sofia-film-fest-696037.html

Най-новият филм на Радослав Спасов „Живи комини” (награди за най-добра второстепенна женска и мъжка роли и за музика на кинофестивала „Златна роза”) отвежда зрителя в планинско село, обитавано от столични интелектуалци.

След смъртта си един от тях, бохем и шегаджия, оставя сценарий за погребението си и видеозаписи, с които го режисира. Купил е и място в гробището, където обаче се натъкват на скала. Междувременно в кръчмата от екрана текат неговите изповеди и шеги и скръбната церемония неусетно прераства във веселие. Филм за любовта, която човек оставя и след себе си.

„Живи комини” е сниман в живописното село Ковачевица, а прототипи на героите са действително съществуващи личности и с помощта на черти от техните характери режисьорът рисува картина на едно отминало време, което хората помнят с различни ценности, морал, взаимоотношения, приятелство и силна любов.

Филмът е с участието на актьорите Ивайло Христов, Мария Коцева, Никола Додов, Валентин Ганев, Иван Савов, Бистра Кечеджиева–Кунчева, Димитър Коцев – Шошо, Борислав Чучков, Христо Бойчев, Ангелина Славова, Илиана Китанова, Рая Пеева, Николай Урумов и др.

Оператори са Кирил Проданов и Делян Георгиев, музиката е дело на Веселин Митев.

„Живи комини” е продукция на Дрийм тийм филмс ООД – Евтим Милошев, Иван Спасов, Габриел Георгиев, с подкрепата на ИА „НФЦ“.

Радослав Спасов е оператор, сценарист и режисьор. Завършва ВГИК, Москва. Оператор е на 26 филма, сред които култовите „Авантаж”, „Лачените обувки на незнайния воин”, „Мера според мера”, „Време разделно”, „А сега накъде“, „Мъжки времена“, „Вилна зона” и много други. Режисьор е на „Сирна неделя” (1993), „Откраднати очи” (2005), „Пеещите обувки” (2016) и „Живи комини” (2018). Носител е на многобройни национални и международни награди.

„Търся отговор на различни въпроси, или по-точно ги задавам – какво става с нас сега, когато сме вече де юре европейци? Опитваме ли се да се съизмерим с различна ценностна система, губим ли нещо от своята в този процес на приобщаване към досега забраненото или чуждото?

Впрочем всички филми, на които съм режисьор, изследват влиянието върху нашата духовност и морал на политически, етнически и социални катаклизми. „Сирна неделя“ е филм за вътрешните поражения върху личността в опит да се впише в системата на авторитарната държава.

В „Откраднати очи“ героите ми са от два етноса – тя е туркиня водач на протест, той – войник от специалните части, използвани по време на така наречения „възродителен процес“. Имат общ грях – невинна жертва и заедно преминават през лабиринта на изкуплението. „Пеещите обувки“ може би има елементи на епос.

Образът на главната героиня е изграден върху някои мотиви от живота и кариерата на певицата Леа Иванова. Тя преодолява изпитанията, които времето ù налага, преминава през няколко епохи, запазвайки своето житейско и творческо кредо. Това е филм за оцеляването на таланта във водовъртежа на политическите промени...”
                                                                                                   Радослав Спасов в интервю за „АРТизанин”

Сидеров: Все повече има белези за разтрогване на брака

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259074

Сидеров: Все повече има белези за разтрогване на бракаВсе повече виждам белези на разтрогване на брака, дано да е по взаимно съгласие. Така образно описа отношенията в коалицията "Обединени патриоти" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Повод за коментара му стана.напрежението между ВМРО и НФСБ след взаимно разменени декларации. Въпреки това Сидеров не изключи и варианта и трите партии да се явят заедно

Тазгодишната дълга и снежна зима се е отразила благоприятно на овошките в Кюстендилско

https://www.24chasa.bg/region/article/7259068

Тазгодишната дълга и снежна зима се е отразила благоприятно на овошките в КюстендилскоДългата и снежна зима през тази година се е отразила благоприятно на овощните насаждения в Кюстендилско. "Ако температурите продължат да бъдат обичайни за зимата, както до този момент, а през пролетта не се наблюдават аномалии и градушки, ще се радваме на добра реколта през тази година", каза директорът на Института по земеделие в Кюстендил Илияна

КФН потвърди проспекта за увеличение на капитала на Холдинг "Нов век" АД

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-potvyrdi-prospekta-za-uvelichenie-na-kapitala-na-holding-nov-vek-ad-275811/

Емисията на дружеството е в размер до 1 500 000 броя акции с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 13,50 лв.

Раонич се прости с мечтата си за първа титла от Големия шлем след загуба от Лука Пуй

https://offnews.bg//tenis/raonich-se-prosti-s-mechtata-si-za-parva-titla-ot-golemia-shlem-sled-z-696033.html

Французинът Лука Пуй се класира на полуфинал в турнир от Големия шлем за първи път в кариерата си. Без победа в Мелбърн до тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия той елиминира Милош Раонич от Канада с резултат 7:6, 6:3, 6:7, 6:4. 

Поставеният под номер 28 френски тенисист направи 62 униъра и само 24 непредизвикани грешки. До този момент той бе изгубил и трите си срещи с Раонич без да спечели сет.

Началото на двубоя бе перфектно за канадецът, който осъществи пробив за 2:0 и доведе нещата до 5:2. Пуй отказа да се предаде и в деветия гейм на свой ред върна пробива, а след това измъкна и тайбрека с резултат 7:4 точки.

Окрилен от обрата французинът не остави шансове на съперника си и с един пробив взе и втория сет с 6:3.

Изправен до стената Раонич стигна до тайбрек във третия сет където на три пъти взе подаването на опонента си, давайки му само 2 точки.

Битката продължи в четвърти сет като в него и двамата взимаха сервиз геймовете си. Така се стигна до 5:4 за Лука Пуй, който вече бе в ролята на посрещащ. Все пак стигна до два мачбола, които пропиля. Третият опит обаче беше успешен, с което си подпечата участието в полуфиналната фаза на турнира. Неговият съперник ще се определи от двойката Новак Джокович - Кей Нишикори.



Полша още не знае ще покани ли Иран за конференцията през февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259066

Полша още не знае ще покани ли Иран
за конференцията през февруари
Правителството на Полша още не е решило дали да покани Иран на международната министерска среща за Близкия изток през февруари във Варшава. Това заяви днес в интервю за "Телевизия Полска" президентът на страната Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Това разбира се е наше решение като домакини, но не бива да забравяме за участниците", каза Дуда.

Йончева: Средствата за филмите са преведени от КТБ когато и държавата не е могла да предвиди срива й

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259117

Йончева: Средствата за филмите са преведени от КТБ когато и държавата не е могла да предвиди срива йСредствата за документалните ми филми са преведени от КТБ в период, в който даже държавата, със своите контролни функции, не е могла да предвиди сривът на банката. Това заяви соцдепутатката Елена Йончева в кулоарите на Народното събрание по повод повдигнатото й обвинении. „Обвиненията, че работейки за тв 7 през периода 2012-2014 г.

Грипът убиец взе още една жертва у нас 62-годишен мъж е починал в Пазарджик

http://www.struma.com/sinya-lampa/griput-ubiec-vze-oshte-edna-jertva-u-nas-62-godishen-muj_144706/

62-годишен мъж е починал вчера след усложнение от вирусно заболяване в областната болница. Това съобщи Радио „Фокус“ – Пазарджик, позовавайки се на д-р Васил Вълчев, началник на МБАЛ - Пазарджик. Мъжът е бил настанен по спешност в ОАРИЛ, но въпреки усилията на лекарите е починал вчера около обяд.

„Приет е в много тежко състояние след усложнение от прекарана вирусна инфекция. Пробата му за грип е отрицателна. Незабавно е бил интубиран, но не е могъл да бъде...

Продължава

Гранични полицаи задържаха трима незаконни мигранти, укрити в камион

http://www.cross.bg/politzai-granichnite-migranti-1594612.html

/КРОСС/ Вчера на ГКПП Капитан Петко войвода пристигнал за влизане в страната товарен автомобил с полска регистрация, управляван от 38-годишен полски гражданин. Граничните полицаи извършили проверка с газ-анализатор. Установени били завишени стойности на въглероден двуокис в ремаркето, което доказвало, че там има хора. Това било потвърдено и с митнически рентген. Граничните полицаи открили в товарното помещение сириец и двама иракчани. Шофьорът и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Ново село. Уведомена е районната прокуратура в Свиленград.

Водолази намериха тялото на 15-годишното момче, потънало във водоем край Марково

http://www.struma.com/sinya-lampa/vodolazi-nameriha-tyaloto-na-15-godishnoto-momche-potunalo-vuv-vodoem-krai_144705/

Роднините на момчето също са на място

Водолази намериха тялото на 15-годишното момче, което потъна вчера във водоем край Марково. На място са и близките за загиналото дете. Ледът в момента е с дебелина 4 сантиметра, като това затрудни търсенето.

„Вчера вечерта обстановката беше много по-сложна, поради това, че беше по-тъмно и ледът беше по-твърд и имаше опасност да повреди екипировката на водолазите, падна и гъста мъгла. Мястото беше маркирано, беше направен оглед и днес продължихме. Трудността първо е заради...

Продължава

Джокович допълни финалната четворка след отказване на Нишикори

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/23/3379091_djokovich_dopulni_finalnata_chetvorka_v_melburn_sled/?ref=rss


Световният №1 Новак Джокович допълни полуфиналите на Australian Open след 52 минути игра срещу Кей Нишикори. Японският тенисист се отказа заради физически проблем при резултат 1:6, 1:4.<br /><br />Джокович, който преследва рекордна седма титла в Мелбърн и трета поредна в турнирите от Големия шлем, ще се изправи срещу Лука Пуи. Французинът изненада Милош Раонич след победа в четири сета и се класира за първия си полуфинал в Шлема.<br /><br />Другият полуфинал...

Драгомир Стойнев: Управляващите не са си свършили работата по закона за горивата

http://www.cross.bg/mesetza-zakona-problemite-1594611.html

/КРОСС/ „ГЕРБ и ОП са хората, които управляват тази страна. Защо досега не си свършиха работата по закона за горивата?" Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че днес в зала се гледа законопроект, който трябва да влезе в сила в понеделник, но вече има проблеми. „Този законопроект е обнародван в Държавен вестник преди 6 месеца, МС и министерството не са си мръднали пръста, а сега искат да гласуваме доверие за още 6 месеца, при положение, че тук няма и един представител на МС да обясни причините за това забавяне", коментира народният представил. Той подчерта, че това е крайно обидно за българския парламентаризъм. „Този законопроект беше разглеждан 6 месеца. Всички заинтересовани страни бяха чути и като опозиция сме искали да чуем всички проблеми на българските граждани", допълни Стойнев. Като пример посочи проблемите на земеделските производители, които са били решени. „От последното заседание на комисията се оказва, че има и други проблеми - Минно-геоложката камара и Строителната камара дойдоха с конкретни предложения, които сме готови да разгледаме, за да имаме работещ законопроект. Друг е проблемът - защо Строителната камара от юли месец досега не се е поинтересувала за промените? Тя се занимаваше с опозицията - заплашваха наши народни представители, строителна техника блокира София

Кубрат Пулев може да боксира срещу Антъни Джошуа през септември

https://www.24chasa.bg/sport/article/7259003

Кубрат Пулев може да боксира срещу Антъни Джошуа през септемвриБългарският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев може да се срещне със световния шампион Антъни Джошуа (Великобритания) през есента на тази година, прогнозира worldboxingnews.net. Джошуа трябва да прави три задължителни защити на шампионските си колани във версиите Световната боксова огранизация (WBO),

Жена даде 14 000 лева и злато за "операцията" на незнаен роднина

http://www.struma.com/sinya-lampa/jena-dade-14-000-leva-i-zlato-za-operaciyata-na_144704/

71-годишната жена е от Свиленград

Пореден случай на крупна ало измама. Този път от Свиленград, а жертва е станала 71-годишна жена.

Вчера в 15:30 часа жената посетила полицейското управление и заявила, че е измамена по схемата "Пари за операция на близък роднина", съобщават от ОДМВР-Хасково.

Тя споделила, че в телефонния разговор не успяла да разбере за кой родственик ѝ искали пари за спешна операция, но събрала наличните си пари и злато.

Следвайки инструкциите на измамниците, оставила...

Продължава

До 8 февруари трябва да махнат незаконните постройки във Войводиново

https://www.24chasa.bg/region/article/7259055

До 8 февруари трябва да махнат незаконните постройки във ВойводиновоНа 8 февруари изтича 15-дневният предупредителен срок за премахване на незаконните постройки в ромската махала на Войводиново. След това Община Марица ще започне принудително събаряне, съобщава БНР. Първият етап на акцията започна след няколкодневни протести на жители на селото, а недоволството им беше провокирано от побой над военнослужещ от

Синът на Софи Маринова: Хванах си кака, да ме отрака

http://www.varna24.bg/news/844090.html

Синът на Софи Маринова – Лоренцо,  вече уверено крачи по стъпките на звездната си майка.  Пред ...

Три позиции спад за Григор Димитров след Australian Open

https://petel.bg/Tri-pozitsii-spad-za-Grigor-Dimitrov-sled-Australian-Open__300182

Григор Димитров ще заеме 24-а позиция в световната ранглиста по тенис след края на Australian Open 2019. Топ ракетата на България започна турнира на ...

Извънредно за спецакцията срещу столични ченгета: Арестуваха началник от Икономическа полиция

https://petel.bg/Izvanredno-za-spetsaktsiyata-sreshhu-stolichni-chengeta--Arestuvaha-nachalnik-ot-Ikonomicheska-politsiya__300181

Кадър бТВ По-рано днес стана ясно, че звено „Вътрешна сигурност” на МВР провежда акция в столичното 4-то РУ.  Все още от МВР и обвинение...

10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път

https://petel.bg/10-dni-za-polzvane-na-otstapkata-za-podadena-deklaratsiya-za-dohodite-po-elektronen-pat__300180

Снимка Булфото Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данък...

Още 12 трошки набелязани за репартиране във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389966

Още 12 излезли от употреба превозни средства, които са изоставени на общински места в морската столица, са набелязани за репатриране от „Общински паркинги и синя зона“, научи Moreto.net. На автомобилите са поставени стикери-предписание, а собствениците са уведомени, че имат 14-дневен срок, в който да се погрижат да преместят МПС-то си в частен имот.

Потомка на фамилията Ганди влиза в политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259043

Потомка на фамилията Ганди влиза в политикатаПотомка на най-известната политическа династия в Индия формално влезе в политиката и получи влиятелен пост в най-голямата опозиционната партия Индийски национален конгрес, която се готви за предстоящите напролет парламентарни избори в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Приянка Ганди Вадра е 47-годишна дъщеря на бившия премиер

Филм с българско участие има номинация на "Оскарите"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/film-s-bylgarsko-uchastie-ima-nominaciia-na-oskarite-6091241

Филмът "Зелената книга" беше номиниран в няколко категории на тазгодишните награди "Оскар". В лентата участва и българският актьор Димитър Маринов

И в Италия отвориха публичен дом със секс кукли

https://www.actualno.com/curious/i-v-italija-otvoriha-publichen-dom-sys-seks-kukli-news_717811.html

След Великобритания и в Италия отвори врати първият публичен дом, чиито служителки са секскукли, съобщи ВВС. Клиентите могат да прекарат времето си със сговорчивите реалистични силициеви кукли, които не се мръщят на фантазиите. Посетителите си поръчват каквото искат: цвета на косата, извивките на тялото или дрехите на „дамите за забавление“. Повечето от клиентите са млади мъже на възраст между 20 и 30 г. Но сред клиентите също има жени и двойки, които търсят „три

Салвини: Дано французите да не гласуват за партията на Макрон на изборите за Европарламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259042

Салвини: Дано французите да не гласуват за партията на Макрон на изборите за ЕвропарламентИталианският вицепремиер Матео Салвини изрази надежда, че французите няма да гласуват за партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред!" на изборите за Европейски парламент тази година, предаде Ройтерс. Отношенията между традиционните съюзници Италия и Франция се обтегнаха след идването на власт миналата година в Италия на крайнодясната

Филм с българско участие има номинации на "Оскарите"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/film-s-bylgarsko-uchastie-ima-nominaciina-oskarite-6091241

Филмът "Зелената книга" беше номиниран в няколко категории на тазгодишните награди "Оскар". В лентата участва и българският актьор Димитър Маринов

Издирват психично болен, пребил 84-годишен

http://www.struma.com/sinya-lampa/izdirvat-psihichno-bolen-prebil-84-godishen_144703/

84-годишният мъж е открит в центъра на селото с травми по главата

Психично болен е нанесъл побой на 84-годишен мъж от село Осен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Враца.

На 21 януари в 16.30 часа в полицейското управление в Криводол е получено съобщение за лице в безпомощно състояние. 84-годишният мъж е открит в центъра на селото с травми по главата. Полицейските служители са установили, че около 16.00 часа той е бил пребит от психично болен мъж от същото село. Пострадалият е транспортиран в ЦСМП-Враца.

Извършителят на деянието се...

Продължава

Пропадна трансферът на Мауридес в "Рапид" (Виена)

http://clubz.bg/78602-propadna_transferyt_na_maurides_v_rapid_viena

Обявеният за сигурен трансфер на Мауридес от ЦСКА-София в "Рапид" (Виена) засега пропада, съобщава австрийската преса. Сигурно е, че в този трансферен прозорец таранът няма да играе за "зелено-белите". А "червените" ще продължат да му търсят отбор - явни са намеренията да бъде продаден.

Още вчера стана ясно, че Мауридес се завръща в лагера на ЦСКА-София в Испания. Не е ясно дали "деветката" ще играе в днешната контрола с китайския "Шанхай Шенхуа" от 17 часа наше време.

"Рапид" (Виена) обяви официално, че сделката не е станала факт, като не обяви конкретна причината. "Преговорите са замразени", заяви клубът. Отборът заминава на подготовка без футболиста.

Първоначално изтече информация, че агентът на играча провалил преминаването му, тъй като поискал неприемливи за "Рапид" условия. За това намекват австрийците. Двата клуба вече се бяха разбрали за трансферна цена около 1 милион евро.

Според няколко австрийски медии обаче, начело с "Кронен цайтунг", причината е друга - Мауридес е показал лоши резултати във функционалните изследвания дори за този етап от годината. Така от "Рапид" се решили да се откажат от бразилеца, тъй като са преценили, че за да навлезе той в добра физическа форма е необходим поне месец.

Любопитно е, че преди заминаването на ЦСКА-София за Испания треньорът Нестор Ел Маестро заяви пред медиите, че Мауридес няма нужда да сваля килограми, всичко с него било наред.

ЦСКА-София победи водещ китайски отбор

http://clubz.bg/78602-cska_sofiq_pobedi_vodesht_kitajski_otbor

ЦСКА-София спечели първата си победа в зимната подготовка на лагера в Испания - 1:0 срещу "Шанхай Шенхуа", един от водещите китайски клубове. Али Соу вкара в 80-ата минута.

"Червените" направиха 1:1 с "Бохум" и загубиха от унгарския "Академия Пушкаш" с 1:3 в първите си срещи. Двубоят бе равностоен и с по няколко голови ситуации пред двете врати.

Нестор Ел Маестро използва доста футболисти, както и прочутият Кике Санчес Флорес, който предвожда "Шанхай Шенхуа".

За ЦСКА-София не игра Мауридес, чийто трансфер в "Рапид" (Виена) засега пропада, независимо че беше обявен за "опечен". Сигурно е, че в този трансферен прозорец таранът няма да играе за "зелено-белите", пише австрийската преса. А "червените" ще продължат да му търсят отбор - явни са намеренията да бъде продаден.

Още вчера стана ясно, че Мауридес се завръща в лагера на ЦСКА-София в Испания. "Рапид" (Виена) обяви официално, че сделката не е станала факт, като не обяви конкретна причината. "Преговорите са замразени", заяви клубът. Отборът заминава на подготовка без футболиста.

Първоначално изтече информация, че агентът на играча провалил преминаването му, тъй като поискал неприемливи за "Рапид" условия. За това намекват австрийците в съобщението си. Двата клуба вече се бяха разбрали за трансферна цена около 1 милион евро.

Според няколко австрийски медии обаче, начело с "Кронен цайтунг", причината е друга - Мауридес е показал лоши резултати във функционалните изследвания дори за този етап от годината. Така от "Рапид" решили да се откажат от бразилеца, тъй като са преценили, че за да навлезе той в добра физическа форма е необходим поне месец.

Любопитно е, че преди заминаването на ЦСКА-София за Испания треньорът Нестор Ел Маестро заяви пред медиите, че Мауридес няма нужда да сваля килограми, всичко с него било наред.

Високите и слаби жени имат най-големи шансове за дълголетие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7259038

Високите и слаби жени имат най-големи шансове за дълголетиеВисоките и слаби жени имат най-големи шансове да доживеят до 90-годишна възраст, твърдят холандски учени, цитирани от в. "Мирър". Това обаче не важи за мъжете. При двата пола за по-дълъг живот допринася физическата активност. Учените от университета на Маастрихт са анализирали данните за повече от 120 000 мъже и жени,

Издърпаха линейка с пациент, затънала край пътя до Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259023

Издърпаха линейка с пациент, затънала край пътя до КюстендилПротивопожарната служба в Кюстендил е оказала техническа помощ на линейка на ЦСМП в Кюстендил вчера, съобщиха от полицията. Специализираният автомобил е бил изтеглен с помощта на противопожарната служба, след като затънал край пътя в землището на село Страдалово, община Невестино. Автомобилът не е претърпял пътно произшествие,

Специализирана полицейска операция в Кюстендил, иззети са много инструменти (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259000

Специализирана полицейска операция в Кюстендил, иззети са много инструменти (Снимка)Криминалисти от ОДМВР, служители от РУ Кюстендил, експерти и разследващи полицаи са извършили специализирана полицейска операция за разкриване на факти и обстоятелства, свързани с вещно укривателство, съобщиха от пресцентъра на полицията. В рамките на операцията са осъществени процесуално-следствени действия на два адреса в с.

Асоциация вижда желание за конфискация в концепцията за събуждането на "спящите" акции

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/23/3379057_asociaciia_vijda_jelanie_za_konfiskaciia_v/?ref=rss


След като преди седмица Българската стопанска камара възрази срещу идеята на финансовия министър Владислав Горанов да събуди "спящите" акции от масовата приватизация, сега към същата теза се присъединява и друга работодателска организация - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).<br /><br />В съобщение до медиите тя настоява за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен депозитар" АД.<br...

Пенев: Дано напролет ни болят по-малко главите и да махнем хапчетата

https://offnews.bg//futbol/penev-dano-naprolet-ni-boliat-po-malko-glavite-i-da-mahnem-hapchetata-696036.html

Легендата на българския футбол и ЦСКА Димитър Пенев коментира актуалните проблеми на клуба от "Българска армия" пред "Тема Спорт".

Почетният президент на "червените" хвърля поглед и върху Левски, където текат бурни процеси в момента след анонсираната вече смяна на собствеността, която ще се официализира на 6 март.

"В клуба ни всичко е наред. В отбора - също. Имаме добра конкуренция и всеки може да бъде заменен. Трябва да поглеждаме и към двора на Левски, за да знаем какво се случва. За мен е по-добре те да са силни и да създават допълнително конкуренция. Ние нямаме техните проблеми. При нас ръководството е стабилно, само трябва да се работи здраво", споделя Пенев.

Той се спира и подробно на ролята на консултанта Люпко Петрович и взаимодействието му с треньора Нестор Ел Маестро.

"Люпко ще даде повече самочувствие на играчите. С Ел Маестро е важно да си разпределят коридорите и да се спогодят добре. Мисля, че няма да имат проблеми. Те се познават и отпреди. Ще се регулират един друг. Дали ще играем по-добър футбол е трудно да се каже, защото всеки мач е различен.

Ние, привържениците, се радваме като има голове и положения. Като обърнеш страницата във вестника и ни видиш точките обаче, започва да ти става терсене, да ти е неудобно и търсиш хапче да ти се оправи главичката.

Дано напролет да ни болят по-малко главите заради отбора и да махнем хапчетата. Не стига, че гълтаме хапчета покрай живота - то не са високи цени, не е ток, вода, парни, ами и футболът да ни ядосва", завършва легендата.

Задържаха извършителите на три кражби от автомобили

http://budnavarna.bg/43530-zadarzhaha-izvarshitelite-na-tri-krazhbi-ot-avtomobili/

Разкрити са извършителите на три кражби от автомобили, извършени на територията на Четвърто РУ на МВР във Варна, научи BudnaVarna.bg.

След проведени действия по разследване на случаи с извършени кражби на акумулаторни батерии от автомобили, паркирани пред частни домове в селата Казашка река, Тръстиково и Царевци, е установено, че извършители на деянието са: А.А. (21 г.) и Д.А. (26 г.), двамата от с. Синдел, известни на органите на реда. По случаите има образувани преписки, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Извършителите са задържани за срок до 24 часа.

Материалът Задържаха извършителите на три кражби от автомобили е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Сянката на тлеещия търговски конфликт отново надвисна над борсите в Азия

https://www.investor.bg/aziia/336/a/siankata-na-tleeshtiia-tyrgovski-konflikt-otnovo-nadvisna-nad-borsite-v-aziia-275813/

Решението на Японската централна банка да снижи прогнозите си за инфлацията принуди инвеститорите да действат предпазливо

Трафиканти държат 20 хил. нигерийски жени и момичета в Мали

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3379042_trafikanti_durjat_20_hil_nigeriiski_jeni_i_momicheta_v/?ref=rss


Двайсет хиляди жени и момичета вероятно са станали жертва на трафиканти на хора и са прехвърлени от Нигерия в Мали, където са държани затворени, преди да бъдат принудени да проституират. Това заяви ръководителката на нигерийската агенция за борба с трафика на хора, предаде Ройтерс".<br /><br />Джуди Оках-Донли каза, че съвместен екип на Националната агенция за забрана на търговията с хора и на Международната организация по миграция е установил мащабите на трафика по време на...

Подновено е търсенето на самолета, превозвал "изплашения" футболист на "Кардиф"

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/23/3379061_podnoveno_e_turseneto_na_samoleta_prevozval/?ref=rss


Издирването на самолета, с който е пътувал новопривлеченият футболист на "Кардиф" Емилиано Сала, е подновено тази сутрин, съобщава AFP. Във вторник вечерта беше съобщено за намерени във водата предмети, но липсваше информация те да са от машината.<br /><br />На борда на малкия самолет Piper PA-46 Malibu са били аржентинският нападател и пилотът. Самолетът изчезнал от радарите в понеделник около 20.30 ч. вечерта на 20-ина километра северно от остров Гърнзи в Ламанша....

Йончева с обяснение за парите от КТБ, депутат заподозря атака на ГЕРБ заради евроизборите

https://www.actualno.com/politics/joncheva-s-objasnenie-za-parite-ot-ktb-deputat-zapodozrja-ataka-na-gerb-zaradi-evroizborite-news_717808.html

"Средствата за документалните ми филми са преведени от КТБ в период, в който държавата не е могла да предвиди срива на банката." Това заяви говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание. Йончева поясни, че е правила въпросните документални филми за ТВ7. „Средствата за тези филми са преведени в банка КТБ в период, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейния срив. Обвиненията, ч

Гранични полицаи задържаха трима незаконни мигранти, укрити в камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259022

Гранични полицаи задържаха трима незаконни мигранти, укрити в камионВчера на ГКПП Капитан Петко войвода пристигнал за влизане в страната товарен автомобил с полска регистрация, управляван от 38-годишен полски гражданин. Граничните полицаи извършили проверка с газ-анализатор. Установени били завишени стойности на въглероден двуокис в ремаркето, което доказвало, че там има хора.

Депутатите отложиха Закона за горивата

http://www.cross.bg/zakona-gorivata-svurzani-1594608.html

/КРОСС/ Парламентът ще разгледа промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. С промените се удължава срока на влизането в сила на закона. Той трябваше да започне да се прилага в края на януари 2019 г., но с направените промени се отлага за 1 юли 2019 г.Това се налага във връзка с проблеми в текстовете, касаещи неотчетени специфики на определени икономически дейности, които водят до невъзможност за изпълнение на законовите норми, както и до необосновано увеличаване на административната и финансовата тежест на част от структуроопределящи за икономиката на страната икономически оператори, като например - минна промишленост и строителството. С промените се отлага до 1 август 2019 г. и срокът за изработване на наредбата, с която се определят редът и условията за водене на регистъра по на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за защита на личните данни, които ще бъдат разгледани на второ четене. Промените са свързани с новата законова рамка за защита на личните данни в рамките на ЕС. Предвидено е 8 парламентарни комисии да проведат заседание. Предстои изслушване на министъра на транспорта Росен Желязков в Транспортна комисия, а членовете на Образователна комисия ще задават актуални устни въпроси към министъра на образованието Красимир Вълчев

Ето колко похарчиха Google и Facebook за лобизъм

https://news.bg/management/eto-kolko-poharchiha-google-i-facebook-za-lobizam.html

Защо миналата година похарчиха рекордни суми и кои са новите области на лобиране за тях?

Синът на Джеймс Гандолфини ще играе Тони Сопрано във филм предистория

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2019/01/23/3379071_sinut_na_djeims_gandolfini_shte_igrae_toni_soprano_vuv/?ref=rss


Майкъл Гандолфини, синът на покойния актьор Джеймс Гандолфини, ще изпълни ролята на Тони Сопрано във филма The Many Saints of Newark, който ще разказва предисторията на събитията от известния телевизионен сериал на HBO "Семейство Сопрано", съобщи "Варайъти".<br /><br />Негов режисьор ще бъде Алън Тейлър, а в актьорския състав влизат още Кори Стол, Били Магнусен, Джон Бернтал, Алесандро Нивола и Вера Фармига. Събитията във филма ще се развиват около бунтовете в...

Кърджалиец без книжка подкара "Мазерати"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258996

Кърджалиец без книжка подкара "Мазерати"36-годишен е бил засечен от полицаи в Кърджали да управлява лек автомобил „Мазерати“, без да притежава шофьорска книжка. Нарушението било установено при извършена проверка на ул.“Републиканска“. Водачът е с принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за правоуправление от лятото на 2018 година.

Турция възобновява полетите до Сулеймания в Северен Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/7259008

Турция възобновява полетите до Сулеймания в Северен ИракТурция ще възобнови полетите до Сулеймания в Иракски Кюрдистан, които бяха спрени за повече от година, съобщи днес турският министър на транспорта Мехмет Джахит Туран, цитиран от ДПА. Турският национален авиопревозвач Търкиш еърлайнс ще възобнови полетите до Сулеймания в петък, уточни Турхан. Той добави,

Видео: За насилието в училище няма междучасие

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/01/23/3379082_video_za_nasilieto_v_uchilishte_niama_mejduchasie/?ref=rss


<br /><br />За насилието в училище няма междучасие - това е мотото на кампанията "Заедно срещу насилието в училище" на детския фонд на Обединените нации УНИЦЕФ. Всяка година стотици ученици в България стават жертва на агресия и тормоз. Насилието има различни форми – физическо, психическо, сексуално, кибернасилие, тормоз. Всяка от тях оставя своите белези върху детето – вреди на физическото и психичното му здраве и развитие, на способността му да учи и да изгражда отношения...

Обявяват грипна епидемия в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/7258986

Обявяват грипна епидемия в КърджалиГрипна епидемия ще бъде обявена за област Кърджали днес, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Комисията, която ще вземе решението, ще заседава следобяд. Заболелите през последните дни са над 200 на 10 000 души, като през последните няколко дни броят им нараства лавинообразно. По информация на РЗИ в 3 от училищата в Кърджали заболелите

Тръмп спря брифингите в Белия дом, журналистите били невъзпитани и отразявали пристрастно

https://offnews.bg//sviat/tramp-spria-brifingite-v-belia-dom-zhurnalistite-bili-nevazpitani-i-o-696035.html

Американският президент Доналд Тръмп спря брифингите в Белия дом, защото според него медиите отразяват информацията пристрастно и създават фалшиви новини. 

Всекидневните брифинги на говорителя на Белия дом са традиция от десетилетия. Те се излъчват директно от зала "Уест уинг". 

От началото на мандата на Тръмп пресконференциите не се провеждат всеки ден. В началото те все пак се провеждаха често, но през последните месеци са по-скоро изключение, като последната се състоя на 18 декември. 

Сега обаче Тръмп е решил да прекрати практиката говорителката Сара Сандърс да дава брифинги. 

"Причината, поради която Сара Сандърс вече не се появява пред журналистите, е, че те се държат с нея по невъзпитан начин и отразяват новините пристрастно. Казах ѝ, че няма нужда да продължава. По-голямата част от медиите така и няма да ни отразят по почтен начин. Затова ги наричам "медии за фалшиви новини", обяви Тръмп в Туитър.

Проучване: Европа е все по-разделена преди евроизборите

http://clubz.bg/78601-prouchvane_evropa_e_vse_po_razdelena_predi_evroizborite

Очертава се на евроизборите през май да настъпи голямо разместване на политическите сили в институциите на ЕС с възхода на популистките партии и разделението на гласоподавателите по редица ключови въпроси, предаде "Политико".

Но кои проблеми тревожат избирателите и вярват ли, че Европейският съюз ще ги разреши? "Политико" отговаря чрез данни на "POLITICO research", "Eurobarometer" и "pollofpolls.eu".

Намаляващото влияние на европейските гиганти

За първи път в историята избраните депутати от двете най-големи партии - Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) - ще заемат по-малко от половината места в Европейския парламент.

Според прогнози двете партии ще заемат 44 процента от местата в Европейския парламент - на изборите през 2014 г. печелят 54 на сто.

ЕНП, най-голямата партия в ЕП, води в прогнозите само в две от десетте най-населявани държави. Партия, която е свързана с ЕНП, управлява национално правителство само в една от 13-те най-населявани държави. Ето как специалистите очакват ЕНП да се представят на изборите.

В синьо са отбелязани очакваните представители на ЕНП в ЕП след изборите през май.

Апатията е най-големият победител

Ако гласовете на всички хора, които не гласуваха на евроизборите през 2014 г., бяха прибавени към нова партия, тя щеше да бъде най-голямата политическа сила в 24 от 27 държави на ЕС.

Графиката по-долу показва процента от хора, които са се въздържали от гласуване на предишните избори за Европейски парламент.

Само в Белгия, Люксембург и Малта някои партии са се представили по-добре от групата на негласувалите.

Много малко от жителите на държави членки от Централна и Източна Европа гласуват: около една трета или по-малко са гласували в Словакия, Чехия, Словения, Унгария и Хърватска на последните евроизбори.Същевременно гласуването бе задължително през 2014 г. в Белгия, Люксембург, Гърция и Кипър.

Позитиви и негативи

Ето как според прогнозите ще бъдат разпределни депутатите в ЕП по идеология:

- Десни - 351; леви - 235; центристи - 99.

- Проевропейци - 448; меки евроскептици - 124; твърди евроскептици - 126.

Меките евроскептици не са открито срещу ЕС. Това са "Право и справедливост" (Полша), "Фидес" (Унгария), Движение "Пет звезди".

Твърдите евроспектици са - Лига "Норд" (Италия), Национален фронт (Франция) и Партията на свободата на Австрия.

Цената на всеки вот

През 2014 г. Паскал Аримонт без избран за депутат от Белгия с 11 710 вота на свое име, докато партията "Братя на Италия" получи повече от 1 милион вота, но не успя да си осигури нито един представител в ЕП, тъй като не успя да преодолее прага от 4 процента в Италия.

От какво се интересуват гражданите - и от какво се страхуват

В повечето държави членки избирателите посочиха миграцията като основен политически въпрос преди евроизборите. В графиката са показани държавите членки и темите, които изследваните граждани смятат, че трябва да се обсъжда преди изборите. 

В Италия 52 процента от анкетираните посочват миграцията за тема, която трябва да се дебатира преди евроизборите.

Северните държави са повече загрижени за климатичните промени. 

Избирателите в повечето държави членки определят тероризма като най-голямата заплаха за Съюза. 

 

Гласоподавателите в южните държави възприемат бедствията и замърсяването като основни рискове, малко под тероризма.

На кого да се доверят?

Северозападната част на Съюза изпитва повече доверие към националните институции, от колкото в ЕС, докато при югоизточните държави се наблюдава противоположната тенденция.

В синьо: По-малко доверие в ЕС; В червено: по-малко доверие в собствената държава; В сиво - равенство

 

От ВМРО готови да се извинят на НФСБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258997

От ВМРО готови да се извинят на НФСБНие от ВМРО най-малко робуваме на егото си. Ако са засегнати, сме готови да се извиним, да водим разговори. Това заяви зам.-шефът на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по повод декларация на НФСБ, че прекратява временно преговорите си с ВМРО за общо явяване на евроизборите. По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов допусна,

Родители излизат на протест срещу застрояването в столичния "Изгрев"

https://www.actualno.com/society/roditeli-izlizat-na-protest-sreshtu-zastrojavaneto-v-stolichnija-izgrev-news_717805.html

Пореден протест срещу неправомерното застрояване в столицата, този път организиран от родители на деца от 49 ОДЗ "Радост" и жители на район "Изгрев". Те се събират на 24 януари, от 17.00 ч. пред сградата на общината за протест под надслов: "Спаси район "Изгрев". Протестът, организиран от гражданска инициатива "Слънце за децата ни", е против плановете за изключително високо строителство в района и продължаващото уплътняване на кварталите и също така е

Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата

http://www.moreto.net/novini.php?n=389983

Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата. 112 депутати гласуваха "за", а 28 се въздържаха. Промените бяха приети на първо четене. Отлагането е предложено от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива, които обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв.

Агресия срещу медици: Жена окървави лицето на фелдшерка, роднини на починала към лекари: "Няма да излезете живи оттук"

https://offnews.bg//obshtestvo/agresia-sreshtu-meditci-zhena-okarvavi-litceto-na-feldsherka-rodnini-696029.html

Българският лекарски съюз реагира остро срещу агресия над лекарка от Велико Търново и фелдшерка от Горна Оряховица.

Първо е нападната Наталия Арамянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица. Майка на бебе я удря с телефона си в лицето, защото фелдшерката "затворила вратата по-рязко". В този момент Арамянова подготвяла документи за превозването на 5-месечния Давид в болницата във Велико Търново.

35-годишната Звезда Илиева и синът ѝ пристигнали с линейка на Спешна помощ - момченцето вдигнало висока температура, имало и по-сериозен проблем. Майката се уплашила, защото дишал трудно и обяснява пред Нова тв, че се е родил недоносен и с порок на сърцето.

Агресията бе предизвика възмущението на колегите ѝ, които излязоха на мълчалив протест пред горнооряховското лечебно заведение.

Акушерката - с повече от 20 години стаж - е решила да напусне системата на здравеопазването. Вече е подала заявлението си за освобождаване от длъжност.

За нападението разказва, че влязла и вратата се хлопнала, защото е с такъв механизъм. Майката започнала да крещи: "Защо ми блъскаш вратата под носа?" и я ударила с мобилния си телефон. Фелдшерката усетила, че от лицето ѝ тече кръв. Не може да се работи при това положение - треперя, с високо кръвно съм, снощи повръщах, обяснява жената решението си да напусне.

Нападателката казва, че е била провокирана. Фелдшерката я попитала защо не е дошла със собствен превоз, а е викала линейка, "два пъти ми тресна вратата". Съжалявам, не съм такъв човек, завършва Звезда.

Часове по-късно агресия е проявена и към лекарка - д-р Сибила Маринова от болницата "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Роднини на пациентка, чието състояние се влошило, отправили смъртни заплахи към лекарите там. Обвинили медиците, че са я "убили" и че ако не я спасят, "няма да излезете живи оттук". Жената починала от бъбречна недостатъчност, а лекарите опазили полицаи.

Тази сутрин Българският лекарски съюз излезе с остра позиция, в която застана твърдо зад медиците. Ето какво се казва в нея:

Български лекарски съюз изразява безпрекословната си подкрепа, както към д-р Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново, така и към Наталия Армянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица.

Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. Случилото се с фелдшер Армянова, с д-р Маринова и нейния екип е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен.

Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие.

Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият интрументариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица.

Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени.

БЛС апелира към всички да бъдем по-човечни един към друг и да оценяваме труда на ближния!


Позицията е подписана от д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на БЛС.

Терени на Община Созопол се появяват и в двата случая със застрояването на южното Черноморие от последните дни

https://zaistinata.com/8171-2/

Последните строежи, със скандален привкус, които се реализират по южното ни Черноморие си приличат не само по това, че са на метри от вълните. И при казуса с „Алепу“, и при този с къмпинг „Градина“ изплуват декари общинска земя, собственост на Созопол, харизана преди много години на частни инвеститори, пише БНР – Бургас. На източния […]

Конгресът забрани на Тръмп да извади САЩ от НАТО

https://frognews.bg/novini/kongresat-zabrani-tramp-izvadi-sasht-nato.html

Камарата на представителите на САЩ - долната камара на Конгреса, одобри закон, който забранява на президента Доналд Тръмп да извади страната от НАТО, съобщиха световните агенции.

Ето я ракетата, която нарушавала договора със САЩ

http://clubz.bg/78600-eto_q_raketata_koqto_narushavala_dogovora_sys_sasht

Руската армия представи тактико-техническите характеристики на новата си ракета 9М729 с цел да опровергае твърденията на САЩ, че това оръжие нарушава важния Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, свързан с уреждането на въпросите за ядреното въоръжение на двете страни, предаде Асошиейтед прес.
На среща днес с чуждестранни военни аташета руската армия настоя, че крилатата ракета 9М729 отговаря на ограниченията, въведени с подписания през 1987 г. договор между Москва и Вашингтон.

Генерал-лейтенант Михаил Матвеевски, началникът на ракетните войски и артилерията на руската армия, заяви на днешната среща, че новата ракета има максимален обсег от едва 480 км, тоест по-малко от предвидения в договора пределен обсег.

Неотдавна САЩ обявиха намерението си да излязат от договора и обвиниха Русия, че новата й ракета е създадена в нарушение на документа. Договорът забранява да се произвеждат, изпитват и разполагат крилати и балистични ракети с наземно базиране, чийто обсег е между 500 и 5500 км. Вашингтон обяви, че ще преустанови задълженията си по споразумението, ако Русия не започне да изпълнява своите в срок до 2 февруари.

На същата среща, която беше организирана като съвместен брифинг на руското министерство на външните работи и на отбраната за аташетата, както и за местните и чуждестранните журналисти, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия се надява разясненията, които дава за крилатата ракета 9М729, да дадат още един шанс за диалог със САЩ така, че да бъде запазен Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, предаде ТАСС.

"Договорът трябва да бъде съхранен. Изборът е на САЩ", заяви дипломатът.

Германският външен министър Хайко Маас обяви днес, че е обсъдил с Русия бъдещето на един от ключовите договори, ограничаващ надпреварата във въоръжаването, отнасящ се до ракетите със среден и малък обсег, и ясно е заявил, че очаква Москва да престане да го нарушава, за да може той да има шанс да оцелее, предаде Ройтерс. 

"Говорих с моя руски колега за това и му казах, че разчитаме, че Русия ще коригира своите нарушения на договора и ще премахне своите крилати ракети, за да може този договор да има шанс", каза Маас. 

Русия призна съществуването на нова система крилати ракети, която накара Вашингтон да заяви, че ще излезе от договора от 1987 г., но отрича да го е нарушавала, казаха в понеделник американски официални лица и дипломати от НАТО, цитирани от БТА. 

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Кола се метна в блатото край Сарафово, гъмжи от полиция

https://pik.bg/от-последните-минути-кола-се-метна-в-блатото-край-сарафово-гъмжи-от-полиция-news814026.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Кола се метна в блатото край Сарафово, гъмжи от полиция

Лек автомобил се метна в блатото близо до аутлета на пътя Поморие-Бургас, предава "Флагман".

Превозното средство вероятно се е хлъзнало на мократа настилка и не е успяло да вземе трудния завой, намиращ се точно пред големия магазин.

На място има пристигнали няколко патрулки, ври от полицаи, които се опитват да издърпат колата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване