Солидна глоба за Пари Сен Жермен заради етническо разделение

https://www.24chasa.bg/sport/article/7258969

Солидна глоба за Пари Сен Жермен заради етническо разделениеФренската футболна лига (ЛФП) глоби Пари Сен Жермен със 100 хиляди евро, след като години наред скаутите на клуба разделяха набелязани футболисти по етнически произход. Дисциплинарната комисия взе решението след изслушване на всички засегнати бивши и настоящи служители на отбора от 2013 до 2018 година, както и генералния мениджър Жан-Клод Блан,

Цвети Пиронкова и Данчо Йовчев станаха посланици на Sofia Open 2019

http://www.varna24.bg/news/844073.html

По-малко две седмици преди старта на четвъртото изключително силно издание на тенис турнира Sofia ...

3 телефонни измами за ден в Стара Загора, взети са 13 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258985

3 телефонни измами за ден в Стара Загора, взети са 13 000 лева Три телефонни измами са регистрирани за ден в Стара Загора, взети са 13 000 лева, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР. Жена на 55 години е дала вчера 340 лева, таблет и кредитна карта; жена на 58 години - 10 000 лева, и 75-годишен мъж - 2660 лева. И тримата са станали жертва на мъж, който се представител като служител в полицията и поискал

БСП вече е първа, дръпна с над 1% преди евровота, патриотите губят доверие

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b5-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%bf%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-1-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80/

Междинните електорални нагласи, броени месеци преди изборите за Европейски парламент, предвещават оспорвана борба за първото място. Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. В рамките на статистическата грешка се регистрира леко предимство за червената партия.

Към този, сравнително отдалечен от събитието момент, изглежда слабо вероятно да се очертае такава изненада, която да позволи на нов играч да се намеси в спора за призовото място.

Независимо от зачестилите изявления и коментари по повод на предстоящите избори, интересът към тях остава на традиционно ниско ниво. По скалата от 0 до 10 едва 35 на сто са абсолютно сигурните гласоподаватели, при това състоящи се предимно от привърженици на три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите партии и коалиции са твърде условни и пренебрежимо малки. Единствено коалицията „Обединени патриоти“ разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно.

При цялата условност на изчислението полагащите се на България 17 мандата, според сегашните предварителни нагласи и с уговорката, че до изборите има достатъчно време за размествания в класацията, биха се разпределили по начина, представен на следващата диаграма. Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. В случай, че коалицията „Обединени патриоти“ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Слабият интерес към европейските избори не е български феномен, така е и в останалата част от континенталния съюз. За сравнение можем да отбележим, че ако предстоящите избори не бяха за Европейски, а за местни парламенти, очертаващата се избирателна активност би била с 15-25 на сто по-висока. В България, по-специално, тя би била с 19 на сто по-висока.

Ако в България има отлика от ситуацията в другите държави-членки на ЕС, тя е в отношението към съюза като цяло. Почти навсякъде в ЕС недоверието към общоевропейските институции превишава доверието. У нас е обратно: след известен период на колебание преди няколко години, когато избухна бежанската вълна, доверието на българските граждани към ЕС е устойчиво.

Защо при това положение избирателната активност е ниска и се очертава като ниска и на предстоящите през месец май избори? Защото, въпреки сравнително високото доверие в ЕС, българските граждани не смятат, че нещата в съюза са наред и всичко се развива в правилната посока.

От данните, представени на диаграмата личи, че ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас.

Защо при това положение избирателната активност не пада още по-ниско – така, както е в повечето от останалите страни в ЕС? Има два възможни варианта за отговор на този въпрос.

Първо, защото българинът по време на политически кампании е настроен не да избира, а да протестира и наказва. Иначе казано, пред избирателните урни се явяват не само граждани, които гласуват „за“ някого, а и такива (в някои случаи дори повече), които предпочитат да заявят с гласа си, че са „против“ нещо. Заради това в края на миналата година БСП напусна рамките на традиционното си ядро и започна да добавя, макар и плахо засега, периферия за сметка на противници на статуквото, която я припознават като инструмент за протест.

Второ, защото българите загубиха доверието в собствената си държава и в съзнанието им ЕС е оформил образа си на нещо като убежище, накъдето да се упътят, ако им се отвори възможност. Това е причината, поради която у нас е изключително и нетипично високо одобрението на идеята за общоевропейска прокуратура, тъй като 71% от пълнолетните български граждани са убедени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона е идея само на книга. Това е и причината, поради която във всяко второ българско домакинство има най-малко един член, който или е напуснал страната, или в близко време възнамерява да го стори.

В представата на мнозина наши сънародници Европа е спасителен бряг от несгодите, които понасят във водите на българската река. Затова и избирателната активност тук през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори.

Материалът БСП вече е първа, дръпна с над 1% преди евровота, патриотите губят доверие е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пиронкова и Йовчев станаха посланици на Sofia Open 2019

http://www.cross.bg/iiovchev-tenis-pironkova-1594607.html

/КРОСС/ По-малко от две седмици преди старта на четвъртото изключително силно издание на Sofia Open големите звезди на българския спорт Цветана Пиронкова и Йордан Йовчев се срещнаха в „Арена Армеец", за да анонсират, че влизат в звездния тим от посланици на турнира от категория ATP 250. Двамата с нетърпение очакват елитните тенис мачове, на които лично ще присъстват между 3 и 10 февруари.Първата ракета на България при дамите доскоро Цветана Пиронкова се съгласи отново да изпита тенис емоциите отблизо, да бъде част от голямото събитие за мъже в София, но и иска лично да подкрепя родните участници в битките им срещу световните звезди. Най-добрият ни гимнастик, шесткратен участник и носител на един сребърен и три бронзови медала от летни олимпийски игри Йордан Йовчев засвидетелства любовта си и към тениса. Многократният световен шампион по спортна гимнастика от години се вълнува от този спорт, лично го практикува, но и синът му играе. „Тенисът за мен е един уникално красив и прекрасен спорт, който изисква много широк спектър качества - изключително голям интелект, креативност, вяра, позитивизъм, тактика, психическа устойчивост и огромна жажда за победа. Тенисът дава много емоции, но и възможност да го практикуваш на една по-зряла възраст като мен", споделя Йовчев

Нова смърт потресе футболна България!

http://www.varna24.bg/news/844083.html

Нова смърт потресе футболна България днес. Само няколко дни, след като от този свят си отиде Иван ...

Македонският външен министър не изключи да се кандидатира за президент

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3379063_makedonskiiat_vunshen_ministur_ne_izkljuchi_da_se/?ref=rss


Македонският външен министър Никола Димитров каза, че не изключва да се кандидатира за президент на страната на изборите тази пролет.<br /><br />В интервю за телевизия "24 вести" той каза, че изборът на кандидати на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) е въпрос на консултации, преговори и проверка на общественото мнение.<br /><br />Той потвърди, че "обсъжда сам със себе си" възможността и "не я изключва", като човек,...

"Локхийд Мартин": Ф-16 за България ще се произвеждат в САЩ, не в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258970

"Локхийд Мартин": Ф-16 за България ще се произвеждат в САЩ, не в ИндияАмериканската корпорация "Локхийд Мартин" излезе с официално опровержение на информацията, че бъдещите изтребители за родните ВВС ще бъдат произведени в Индия, съобщи offnews.bg. “Изтребителите Ф-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на Ф-16 на Lockheed

Десетки семейства търсиха изчезнало 11-годишно в Ловеч през нощта, намериха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258957

Десетки семейства търсиха изчезнало 11-годишно в Ловеч през нощта, намериха гоНамерена жива и здрава! Това гласи последният пост на Стефан Веселинов след цяла нощ издирване на 11-годишната Александра.  Снощи Борислав Кръстев публикува в "Забелязано в Ловеч" снимка на момиченцето и написа: "Изгубено дете на 11 години, облечено с бял клин и бежово яке. Отговаря на името Александра.

Разкриха извършителите на три кражби от автомобили

http://www.varna24.bg/news/844087.html

Разкрити са извършителите на три кражби от автомобили, извършени на територията на Четвърто РУ на ...

Путин в Белград. С “руска мечка” срещу протестите

https://www.eurochicago.com/2019/01/putin-b/

Ясно е като бял ден, че посрещането на Путин нямаше за цел да впечатли самия Путин и русофилските му приятели в Сърбия и на Балканите. Целта беше с руската мечка да се изплашат организаторите на гражданските протести и да се укрепи разклатеното самочувствие на управляващите в Белград. Вучич вече се паникьосва пред все по-шумните площади в сръбските градове, на които гражданите скандират за неговата оставка. Пространството му за маневриране е доста ограничено.

Джокович е на един мач от финала, Нишикори се отказа

http://clubz.bg/78599-djokovich_e_na_edin_mach_ot_finala_nishikori_se_otkaza

И вторият мъжки полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис е ясен - Люка Пуй (Франция) срещу световния №1 Новак Джокович (Сърбия).

Кей Нишикори получи помощ от рехабилитатор, но това не му помогна.

Жокера получи подарък от съдбата - съперникът му на последния четвъртфинал, Кей Нишикори (Япония), се отказа заради контузия след 1:6, 1:4. Азиатецът мина през три 5-сетови битки в Мелбърн, като последната срещу Пабло Кареньо Буста (Испания) в предишната фаза продължи над пет часа. Това явно даде отражение днес.

Така Джокович е изявен фаворит срещу Люка Пуй, който спря победния ход на Милош Раонич (Канада). Французинът спечели със 7:6(4), 6:3, 6:7(2), 6:4.

Мачът започна чудесно за Раонич, който поведе с 3:0 след пробив, ала 24-годишният Пуй отвърна и доведе първия сет до тайбрек, в който взе връх. След това удвои аванса си. В края на третия сет етническият сърбин (роден е в Подгорица) се скара със съдията на стола и дори го нарече "некадърник". Беше му спестено наказание.

Люка Пуй

Гневът поне помогна на Раонич да вземе частта и да намали пасива, но Пуй продължи да играе на много високо ниво и грабна четвъртия сет, а оттам и мача. Той за първи път е на полуфинал в турнир от Големия шлем. Неотдавна Люка взе за своя треньорка сънародничката си и бивша елитна състезателка Амели Моресмо и това очевидно дава резултати.

Полуфиналът на Пуй с Джокович е в петък, а утре Рафаел Надал ще се противопостави на Стефанос Циципас. Мъжкият финал е в неделя.

Смърт в семейството на Николай Банев, почина баща му

https://petel.bg/Smart-v-semeystvoto-na-Nikolay-Banev--pochina-bashha-mu__300179

Снимка Булфото Бащата на арестувания бизнесмен Николай Банев е починал тази сутрин. Това съобщиха източници, близки до семейството, цит...

Арман Бабикян за обвинението срещу Йончева: Ако е заради интервюто ѝ при Слави, е много зле за демокрацията ни

https://petel.bg/Arman-Babikyan-za-obvinenieto-sreshhu-Yoncheva--Ako-e-zaradi-intervyuto----pri-Slavi--e-mnogo-zle-za-demokratsiyata-ni__300178

„Фалшива информация и лъжи са се дистрибутирали винаги. Днес просто инструментите са такива, че дават възможност на повече хора да правя...

Кърваво убийство в Турция! Пенсионер закла жена си заради чат с германци

https://petel.bg/Karvavo-ubiystvo-v-Turtsiya--Pensioner-zakla-zhena-si-zaradi-chat-s-germantsi__300177

74-годишна туркиня бе убита от четири години по-възрастния си съпруг заради чат с мъже, написа местният в. Хюриет, цитиран от Блиц. Билал...

БСП обяви обвинението на Елена Йончева за пране на пари за репресия от "шайката ГЕРБ"

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/23/3379000_bsp_obiavi_obvinenieto_na_elena_ioncheva_za_prane_na/?ref=rss


В отсъствието на лидера Корнелия Нинова днес почти всички депутати от парламентарната група на "БСП за България" се наредиха за изявление на една от трибуните в кулоарите на Народното събрание, за да подкрепят колегата си Елена Йончева, за която във вторник се разбра, че е обвинена за изпиране на пари в особено големи размери от фалиралата КТБ. Според един от депутатите в този момент Нинова била заета да пише доклади.<br /><br />Самата Йончева обяви, че "шайката...

Новото международно летище на Пекин навлезе в тестова фаза

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258609

Новото международно летище на Пекин навлезе в тестова фаза
Новото международно летище на Пекин в района Дасин посрещна първия самолет във вторник. С това започнаха и тестовете, които ще приключат на 15 март. Те включват проверка на четирите писти, шестте системи за кацане и седемте комплекта за осветление, съобщи "Радио Китай". Директорът на Центъра за инспекция на полетите Сиун Дзие каза,

Във Варна отмениха домашния арест и задържаха разследвана за разпространение на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=389943

Апелативният съд във Варна отмени като незаконосъобразно определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което спрямо Елица П., привлечена като обвиняема затова, че в съучастие с друго лице приготвяли и разпространявали забранени от закона наркотични вещества е била определена мярка за неотклонение „домашен арест“, съобщават за Moreto.

Търговският регистър - обект от националната сигурност. За да не гърми

http://clubz.bg/78598-tyrgovskiqt_registyr_obekt_ot_nacionalnata_sigurnost_za_da_ne_gyrmi

Търговският регистър става обект за националната сигурност. За да не се повтаря сценарият от миналото лято, когато "изгърмя".

Това се разбира от решение на Министерския съвет, прието на днешното му заседание. С него правителството включва Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър, в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. А формано описаният мотив е:

"Гарантирането на нормалното функциониране на агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г."

Миналия август бе критичен за бизнеса, след като се оказа, че ТР е "изгърмял" и не работи в продължение на 20 дни. Заради срива бе отстранена шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. 

Проблемите бяха предизвикани от поддръжката на системите, която от 2012 г. се извършваше от "Лирекс БГ". Договорите обаче бяха засекретени от съображения за националната сигурност. Напрежение създаде и мълчанието на Даскалова, която реши да даде пресконференция чак на петия ден след аварията. Тогава тя увери, че няма загубена информация.

Скандал с регистъра имаше и в края на миналата година, когато стана ясно, че в Агенцията са били раздадени солидни бонуси, в т.ч. за времето в което Търговският регистър не работеше. Бонусите бяха по перото "за добре свършена работа". Те бяха на обща стойност над половин милион лева.

Поредна жертва на грипа

http://www.varna24.bg/news/844078.html

Втора жертва взе грипът в Пазарджик. Мъж на 62-годишна възраст е издъхнал вчера в Интензивното ...

Радо Стойчев ще съди играчи

https://www.24chasa.bg/sport/article/7258884

Радо Стойчев ще съди играчиРадостин Стойчев ще заведе съдебно дело срещу волейболистите на "Азимут Модена", които по безпрецедентен начин го атакуваха публично и поискаха напускането му. Миналата година двамата капитани на италианския тим - Бруно Резенде и Ървин Нгапет, заедно с почти всички останали състезатели участваха в телевизионно предаване.

Във Франция са открити токсични вещества в памперси

http://www.cross.bg/veshtestva-ypotreba-frantziya-1594606.html

/КРОСС/ Токсични вещества, включително глифозат, са открити в памперси във Франция. Това сочи изследване, публикувано днес от френската агенция за околната среда АНСЕС (ANSES), информира "Ройтерс". След проучвания на пелените за еднократна употреба и как те се използват контролиращата служба е установила доказателства за няколко химични вещества с опасно високи равнища на съдържание, посочи агенцията. Според проучването сред веществата са бутилфенил метилпропионал, използван в козметиката, някои ароматични хидрокарбонати и глифозат, използван в борбата с вредителите в селското стопанство. Всички те представляват потенциална опасност. Френското правителство посочи, че производителите и търговците трябва да гарантират, че вредните вещества са премахнати от пелените за еднократна употреба. Призовахме производителите и търговците да вземат мерки през следващите 15 дни за премахване на тези вещества от бебешките пелени за еднократна употреба, се посочва в съобщение на министерствата на здравеопазването, околната среда и финансите. Глифозатът се очаква да бъде спрян от употреба във Франция до три години, макар че се прави изключение от забраната в случаите, при които няма достатъчно надеждни алтернативи на пестицида в земеделието.  

Рекордно големият джакпот достигна до феноменалните над 7 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258965

Рекордно големият джакпот достигна до феноменалните над 7 милионаТази седмица джакпотът на СПОРТ ТОТО се очаква да нарасне до 7 500 000 лева, анализаторите предвиждат да падне всеки момент За тиражa в неделя се очаква джакпотът да придобие колосалния размер от почти 7 500 000 лева, което го прави третия най-голям джакпот в историята на СПОРТ ТОТО. Според математици и анализатори шансът джакпотът да бъде ударен

Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в закона за горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258958

Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в закона за гориватаПарламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в т.нар. закон за горивата, срещу които протестират собствениците на малки бензиностанции и превозвачи на горива. Досега крайната дата беше 28 януари т.г. Промените задължават малките бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лв. капитал, още 20 000 лв.

Пуй е на първи полуфинал от Големия шлем след триумф над Раонич в Австралия

https://www.actualno.com/tennis/puj-e-na-pyrvi-polufinal-ot-golemija-shlem-sled-triumf-nad-raonich-v-avstralija-news_717799.html

Лука Пуй се класира за първи път в кариерата си на полуфинал от Големия шлем, след като надигра в четири сета Милош Раонич на Откритото първенство на Австралия по тенис – 7-6 (4), 6-3, 6-7 (2), 6-4. Двубоят започна по-добре за канадеца, който проби подаването на френския си съперник и сервираше за сета в откриващия сет при 5-3 в своя полза. Тогава обаче 24-годишният Пуй показа чудесна игра и не само върна пробива, но успя да поведе в сетовете след тайбрек, спечелен на четири точки.

Спецакция срещу служители на МВР

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specakciia-sreshtu-sluzhiteli-na-mvr-2143837

Спецпрокуратурата и дирекцията "Вътрешна сигурност" в МВР влязоха в столичното 4-то РПУ.
 
Разследващи съобщиха, че акцията е по разследване за корупция сред служители на МВР.
 
Очаква се да бъдат съобще

10 дестинации, които да посетите през 2019 година

https://www.actualno.com/travel/10-destinacii-koito-da-posetite-prez-2019-godina-news_713614.html

Рим, Париж, Лондон… все дестинации, които присъстват в списъка на всеки любител-пътешественик. Но не пропускате ли нещо? Те често са пълни с туристи и ще ви отнеме много време и често нерви да стигнете до наистина важните забележителности. За сметка на това, по света има още много прекрасни дестинации, които не са толкова популярни, но пък са наистина прекрасни. Ето 10 от тях, които да включите в списъка си за 2019г. Талин, Естония Естония предлага невероятна история и почти с

Над 900 училища у нас преустановиха учебни занятия

https://www.actualno.com/education/nad-900-uchilishta-u-nas-preustanoviha-uchebni-zanjatija-news_717798.html

В 901 училища днес, 23 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия. От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково, съобщиха от МОН. 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес. По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област. В 60 училища в област Смолян и в 43 училища в област Ямбол учениците не учат,

Турската полиция иззе 5 килограма хероин при акция в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258895

Турската полиция иззе 5 килограма хероин при акция в Истанбул
Екипи на турската полиция иззеха 5 килограма хероин при акция в Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.  Операцията на екипите на полицията за борба с разпространение на дрога е била предприета след получен сигнал. Полицията е обискирала два апартамента в луксозна кооперация в квартал Кягътхане.

НФСБ прекратява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=389978

НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Това се посочва в декларация на НФСБ, разпространена от пресцентъра на партията. "В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията", се казва в декларацията.

Още един мъж е починал след грип в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258952

Още един мъж е починал след грип в ПазарджикМъж на 62 години е починал в пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Вчера вследствие на грипа почина и 43-годишен мъж. Има и двама души в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж,

Лаура Кьовеши е сред петимата кандидати за главен прокурор на ЕС

http://clubz.bg/78597-laura_koveshi_e_sred_petimata_kandidati_za_glaven_prokuror_na_es

Лаура Кьовеши е попаднала в краткия списък с потенциални кандидати за бъдещ главен прокурор на Европа, предава румънската редакция на „Свободна Европа“. Тя бе главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията от 2013 до 2018 г., когато бе отстранена по искане на управляващите.

Крайният срок за подаването на кандидатури изтече на 14 декември миналата година. Източник на „Свободна Европа“ от Брюксел, цитиран от българската редакция, заявява, че от първоначалните 30 кандидати са останали само петима. Освен Кьовеши е имало и други две кандидатури от Румъния, но те са били отхвърлени.

Процедурата се ръководи от 12 души

Процедурата по селекцията на европейски главен прокурор е такава, в която няма значение държавата на произход на кандидата. Тя се ръководи единствено и само от комитет от 12 членове (бивши представители на различни институции като Европейския съд, Европейската сметна палата, членове на националните Евроджъст, Върховна прокуратура, както и прокурори и адвокати от най-високо ниво), назначен през септември 2018 г. Списъкът с кандидати ще бъде разгледан от Съвета по правосъдие и вътрешни работи и вероятно от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Финалното решение ще бъде взето от 12-членния комитет и Европейския парламент.

Казано с други думи, процедурата по избиране на европейски прокурор не зависи от национални институции, а само от европейски. Този факт донякъде обяснява започналата в последно време вълна от атаки срещу Кьовеши от страна на контролираните от управляващата социалистическа партии медии в Румъния.

В България Кьовеши, както и бившата правосъдна министърка Моника Маковей (и двете гостуваха у нас по покана на "Правосъдие за всеки") също са обект на ожесточени "кафяви" атаки ог корпулентния кръг единомислени медии.

Причината подобна процедура да съществува е проста и е обяснена от чл. 6 на Наредбата за европейски прокурор (НЕП), която е учредена през 2017 г. В него изрично се подчертава, че главният прокурор не трябва да следва интереса на нито една друга институция освен ЕС и че трябва да декларира всякакви интереси, за които може да бъде прието, че влияят на независимостта му, пише още "Свободна Европа".

Румъния няма право да блокира избора

Въпреки че Румъния пое ротационното председателство на Европейския съвет, тя няма право да блокира евентуално назначение на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер е председател на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС, но заради лошия имидж на властта в Букурещ по отношение на независимостта на съдебната система враждебното поведение срещу Кьовеши би могло да има обратен ефект.

Европейският главен прокурор може да започва разследвания, свързани с всички държави членки, както и в определени случаи да постанови арест на заподозрени в престъпление лица. Европейската прокуратура ще разследва престъпления, свързани с ощетяването на бюджета на ЕС. Мандатът на европейския прокурор ще продължава 7 години.

Заслон в планината

https://www.eurochicago.com/2019/01/zaslon/

Когато тръгвам, не искам да забравя, какво ще им оставя на изморените ръце и на очите със сломени хоризонти – дърва, кибрит и сол. Когато тръгна.

Експерт: Грипът е непредвидим

http://www.varna24.bg/news/844068.html

"Грипът е заболяване, което винаги може да ни изненада. Той е непредвидим. Малките деца често ...

3 кила хероин, скрити в акумулатор, задържаха на Малко Търново (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258867

3 кила хероин, скрити в акумулатор, задържаха на Малко Търново (Снимки)Арестуван е Тодор П., опитал да прекара наркотика от Турция Три килограма хероин, скрити в акумулатора на автомобил, са задържали митничари на ГКПП Малко Търново. Арестуван е Тодор П., опитал да внесе наркотика от Турция. Бургаската окръжна прокуратурата му е наложила мярка за неотклонение задържане за срок от 72 часа. Срещу Тодор П.

Рецидивист счупи ръцете на гаджето си и заплаши, че ще се хвърли от осмия етаж

http://www.varna24.bg/news/844062.html

Млад рецидивист счупи ръцете на гаджето си, преби я почти до смърт, а щом видя полицията, заплаши, ...

10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път

http://www.varna24.bg/news/844056.html

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ...

Удар на митничарите: Опитаха да вкарат от Турция 3 кг хероин, скрит в акумулатор на автомобил

http://www.varna24.bg/news/844051.html

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа Тодор П. Той е обвинен за това, че на ...

Потребителското кредитиране достигна и задмина нивата отпреди кризата

https://news.bg/credits/potrebitelskoto-kreditirane-dostigna-i-zadmina-nivata-otpredi-krizata.html

Хората вече си купуват по-качествени стоки на по-висока цена, казва Нели Недялкова от "БНП Париба Лични Финанси"

Ежедневният прием на аспирин може да бъде опасен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7258893

Ежедневният прием на аспирин може да бъде опасенМилиони хора в добро здраве ежедневно пият малки дози аспирин с цел да намалят риска от инфаркт на миокарда или инсулт. Но все повече изследвания поставят под въпрос тази стратегия, изтъквайки, че са подценени свързаните с приема на аспирин рискове, предаде Франс прес. Ново изследване разкрива, че за хората в добро здраве ползата от приема на

Задържаха 23-годишен дилър в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258879

Задържаха 23-годишен дилър в СилистраСпециализирана полицейска операция срещу наркоразпространението е проведена вчера от служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра. В хода на полицейските действия около 11.00 часа на обществено място в областния град бил засечен 23-годишен мъж. При извършения обиск у него били намерени 1.0 грама канабис и 1.

БСП обяви обвинението на Елена Йончева за пране на пари за репресия

http://www.cross.bg/iioncheva-elena-bulgariya-1594605.html

/КРОСС/ В отсъствието на лидера Корнелия Нинова днес почти всички депутати от парламентарната група на "БСП за България" се наредиха за изявление на една от трибуните в кулоарите на Народното събрание, за да подкрепят колегата си Елена Йончева, за която във вторник се разбра, че е обвинена за изпиране на пари в особено големи размери от фалиралата КТБ. Според един от депутатите в този момент Нинова била заета да пише доклади. Самата Йончева обяви, че "шайката ГЕРБ" се опитва да смаже всеки, който разкрива как се разграбва България, но това няма да я спре, а от парламентарната група заявиха, че обвинението срещу "депутата и журналист Йончева" е политическа репресия от страна на ГЕРБ. Изявленията продължиха по-малко от 5 минути, след което депутатите не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси. Йончева мина по кулоара на парламента, в който репортери и камери не се допускат, и влезе в пленарната зала. "Обвинението, че работейки за Тв7 в периода 2012-2014 г. съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. Средствата за тези филми са приведени през банка КТБ в периода, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейния срив

Решават дали да се отложи с 6 месеца новият закон за горивата

http://www.varna24.bg/news/844032.html

Очаква се днес депутатите от икономическата комисия да гласуват отлагането с 6 месеца на новия ...

Изтребителите за България ще се произвеждат в САЩ

https://offnews.bg//obshtestvo/iztrebitelite-za-balgaria-shte-se-proizvezhdat-v-sasht-696031.html

Американската корпорация Локхийт Мартин излезе с официално опровержение на информацията, че бъдещите изтребители за родните ВВС ще бъдат произведени в Индия.

“Изтребителите Ф-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на Ф-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия", заявяват от компанията производител.

Оттам уточняват, че изобщо не е бил обсъждан вариант самолетите за бойната ни авиация да се правят на друго място.

"Не сме планирали, нито пък сме предлагали Ф-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия”, каза Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin.

Компанията е базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ. За нея работят близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.

Разликите между истинската и фалшивата любов

https://www.actualno.com/curious/razlikite-mejdu-istinskata-i-falshivata-lubov-news_717606.html

Има два вида любов – истинска и токсична. Случвало ли ви се е да се чудите защо не се чувствате добре, въпреки че имате някого до себе си? Няма нищо странно в това, просто любовта ви е от втория вид. Трябва добре да помислите над разликите, които сме подготвили и, ако определите любовта си с даден човек като токсична, по-добре прекратете тази връзка. Грижата за себе си и фокусирането само върху връзката При истинската любов можете да се реализирате, развивате и като цяло да работите

Ромските нападения над медици във Великотърновско зачестяват

https://www.actualno.com/velikotarnovo/romskite-napadenija-nad-medici-vyv-velikotyrnovsko-zachestjavat-news_717793.html

Вчера, 22 януари 2019 г. роми са нападнали лекарски екип в Центъра по хемодиализа в Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде агенция „Фокус“. Двама мъже и една жена – близки на пациентка с диабет в много тежко състояние се нахвърлили върху лекарите от Реанимацията, повикани по спешност да я реанимират. Заканите и заплахите към медиците били „Няма да излезете живи оттук!&ld

Намериха тялото на удавеното 15-годишно дете в язовира край Пловдив

http://www.varna24.bg/news/844026.html

В 9,45 ч. е намерено тялото на удавеното 15-годишно дете в язовира край Марково, потвърдиха от ...

България дава прекалено лесно гражданство на инвеститори

http://clubz.bg/78596-bylgariq_dava_prekaleno_lesno_grajdanstvo_na_investitori

В България, Кипър и Малта действат схеми, които предоставят на инвеститори гражданство при условия, които не са достатъчно стриктни като обичайните режими за натурализиране.

Това се казва в огласен преди малко доклад на Еврокомисията. За него събщи и еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова.

В тези държави не съществува изискването за физическо пребиваване, нито за някакви други връзки със съответната страна, необходими за получаване на гражданство.

Очаквайте подробности.

ЕК: България дава прекалено лесно гражданство на инвеститори

http://clubz.bg/78596-ek_bylgariq_dava_prekaleno_lesno_grajdanstvo_na_investitori

В България, Кипър и Малта действат схеми, които предоставят на инвеститори гражданство при условия, които не са достатъчно стриктни като обичайните режими за натурализиране.

Това се казва в огласен преди малко доклад на Еврокомисията. За него събщи и еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова.

В тези държави не съществува изискването за физическо пребиваване, нито за някакви други връзки със съответната страна, необходими за получаване на гражданство.

Тези схеми представляват особен интерес, тъй като всеки, получил гражданство на държавата членка, автоматично става гражданин и на ЕС. Решението на една членка на предостави гражданство срещу инвестиции автоматично дава права по отношение на други членки на Съюза, най-вече на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС за упражняване на икономическа дейност, както и правото да гласуват и да бъдат избирани на европейски или местни избори. На практика тези схеми често биват рекламирани като начин за получаване на гражданство на ЕС заедно с всички права и привилегии, свързани с него.

Кои сфери застрашават схемите

• Сигурността. Проверката на кандидатите не е достатъчно задълбочена. Самите европейски централизирани системи за информация като Шенгенската инфорационна система (ШИС) не се използват толкова често, колкото и трябвало.

• Прането на пари. Необходими са проверки, които да гарантират, че не се заобикалят регламентите и правилата, насочени срещу това явление.

• Укриването на данъци. Необходимо е наблюдение и уведомяване, за да се гарантира, че лицата не се възползват от тези схеми, за да получат данъчни облекчения.

• Прозрачността и информацията. Липсва ясна информация как точно действат схемите, включително за броя на подадените, удовлетворените или отхвърлените молби, както и за произхода на кандидатите. Отделно страните членки не обменят помежду си информация за кандидатите, нито се информират взаимно за отхвърлените кандидатури.

„Златните визи“

Това са схеми за пребиваване на инвеститорите. Те се различават от схемите за гражданството в сферата на правата, които предоставят. Но представляват същата заплаха за страните членки и за ЕС като цяло. Валидно разрешение за жителство дава на гражданите на трети страни правото да живеят във въпросната членка на Съюза, но също така и правото на свободно пътуване в Шенгенското пространство. Докато ЕС регулира условията за влизане на определени категории, предоставянето на правото на жителство на инвеститори в момента не е регулирано на ниво ЕС и остава от компетенция на отделните държави. В момента такива схеми действат в 20 държави – България, Чехия, Естония, Ирландия, Гърци, Испания, Франция, Хъвратия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта,Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Великобритания.

В доклада на ЕК са посочени опасения за следните сфери.

• Проверките за сигурност. Има определени изисквания,свързани със сигурността, които трябва да бъдат изпълнени преди издаването на виза или разрешение за пребиваване на чужди инвеститори. Липсва обаче информация за практическото прилагане и дискретността в начина, по който страните членки се справят с този проблем.

• Изискването за физическо пребиваване. Разрешенията за пребиваване, получени срещу инвестиции, с ограничено или не изискване за физическо пребиваване, на инвеститора във въпросната страна може да се отрази на молбата и правата, свързани със Статута за дългосрочно пребиваване в ЕС. То може да доведе дори до ускорено получаване на гражданство на съответната страна, а следователно и на ЕС.

• Липса на прозрачност. В доклада се изтъква липсата на прозрачност и на наблюдение на схемите, най-вече на статистика колко хора получават разрешение за престой по тези схеми.

България - по-добре от Кипър и Малта

България е най-малко проблематичната от трите страни, стана ясно от отговора на Вера Йоурова на журналистически въпрос. Тя бе попитана дали има конкретна информация за страната ни.

Комисарката отговори, че при проверката на действието на тази схема самата тя била принудена да зададе много въпроси. Това обаче било направено преди всико в Кипър и Малта. Йоурова се интересувала от конкретни кандидати, дали има някакви годишни квоти или ограничения, до каква степен извършват проверката за сигурност.

„В България също имахме срещи. Откровено казано, не можах отблизо да проследя българската схема, тъй като получих предварителна информация, че България ще я премахне и ще продължи в тази насока. И ще видим осезателни резултати“, каза чешката комисарка.

Очаквайте подробности.

Японците наливат вода във воденицата на Путин

http://clubz.bg/78595-qponcite_nalivat_voda_vyv_vodenicata_na_putin

По време на тежкитe преговори в Москва на руския президент Владимир Путин с премиера на Япония Шиндзо Абе не се удаде да се намери решение на териториалния спор за Южните Курилски острови. Така остава напразна надеждата за сключване на мирен договор, какъвто 70 години след крdя на Втората световна война все още няма.

Това пише Кристиан Щайнер в швейцарския всекидневник “Нойе Цюрхер цайтунг”.

Във вторник след повече от три часа преговори в Москва Владимир Путин и Шиндзо Абе и по време на 25-ата си среща не успяха да сложат край на териториалния си спор по Южните Курили и така да отворят пътя между двете страни и формално да се сложи край на Втората световна война.

“Нерешеният 70-годишен проблем по сключването на мирен договор не може да се реши лесно, но сме длъжни да го направим”, заяви пред журналисти японският премиер Абе.

Токио и Москва възнамеряват да продължат преговорите и през февруари по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

В края на миналата година все още имаше оптимизъм. По време на срещата на върха на АСЕАН (Асоциация на държавите от Югоизточна Азия – б. р.) в Сингапур Путин и Абе оповестиха, че възнамеряват да сключат мирен договор въз основа на декларацията от 1956 г.

За много наблюдатели това беше изненадващо, но вдъхна живот на забуксувалите преговори. Изглеждаше, че Токио ще направи отстъпки. До този момент японците държаха първо да се реши териториалния проблем около оспорваните острови, преди да се говори за мирен договор. Токио винаги е бил категоричен, че Русия първо трябва да върне на Япония четирите острова. Споразумението от 1956 г. обаче предвижда, че това ще стане след сключването на мирен договор между Москва и Токио. И още – Русия ще запази като своя територия два от островите – Кунашир и Итуруп, на японски Еторофу.

Няколко седмици преди срещата Путин - Абе настроенията на руснаците коренно се промениха. Москва се почувства измамена. Според Кремъл изведнъж японското правителство започнало да се държи така, като че ли първите острови вече са техни, ще последват и останалите два. Руснаците привикаха японския посланик и настояха за обяснения. И среща в средата на януари между външните министри на Русия и Япония не спомогна да се изчистят разногласията.

Както често се е случвало и сега въпросът около Курилите показа, че колкото по-близо е решението, изведнъж пробивът се отдалечава във времето. Не помага и фактът, че двамата политици – Путин и Абе, имат  железен интерес най-сетне да се сложи край на конфликта. Абе иска да си осигури място в историята и да изпълни завета на баща си, който като японски външен министър е разговарял с Горбачов и двамата са били на крачка от пробив по спора между Токио и Москва.

И Путин проявява слабост към велики моменти, но по въпроса около Курилите съзира лост, чрез който да отдалечи поне малко Япония от най-важния й съюзник – САЩ. Москва очаква от Токио да подкрепи Русия в битката срещу санкциите, наложени й от американците.

Става дума за нещо повече

Проблемът е, че за Абе и Путин става дума за нещо далеч повече, отколкото за четири незначими острова северно от Хокаидо. Националисти в двете държави подклаждат напрежението. Японците си искат “северните територии”, както наричат Южните Курили. Руснаците пък не искат да отстъпят и най-малкото петънце руска земя. В Русия това води до смехотворни изяви. Миналата неделя опоненти от левия и десния спектър съвместно демонстрираха “срещу капитулацията” по въпроса за Курилите.

Путин ще трябва добре да помисли дали отново ще се противопостави на общественото мнение, както това стана при оспорваната пенсионна реформа. Според социологчески проучвания над 70 на сто от руснаците отхвърят остъпването дори на един остров на японците.

Времето е на страната на Москва, тъй като в момента островите са руска територия. И без мирен договор отношенията с Япония са приятелски. Държавните лидери често се срещат, японски туристи заливат Русия, търговията също донякъде върви.

Въпреки териториалния спор за японците Русия е най-големият енергиен доставчик. В Токио икономическите аргументи са по-значими от мечтите на един правителствен ръководител. Това налива вода във воденицата на Путин.

"София оупън" очаква много гръцки туристи заради Циципас

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/23/3379049_sofiia_oupun_ochakva_mnogo_grucki_turisti_zaradi/?ref=rss


Тенис турнирът в София очаква огромен брой гръцки туристи заради присъствието на Стефанос Циципас. Младият състезател се представя впечатляващо на Australian Open, където достигна полуфиналите и му предстои мач с Рафаел Надал.<br /><br />Министърът на спорта Красен Кралев посочи, че това е добре дошло за организаторите на "София оупън". Според него това ще е най-силният от досегашните сезони на турнира.<br /><br />"Да започнем със Стефанос Циципас, той...

Пешеходецът, загинал вчера при катастрофа в Бургас, е 56-годишен мъж от Айтос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258890

Пешеходецът, загинал вчера при катастрофа в Бургас, е 56-годишен мъж от АйтосПешеходецът, загинал вчера при катастрофа в Бургас, е 56-годишен мъж от Айтос. Това съобщиха от полицията в в морския град. Инцидентът стана в 18,40 часа по пътя за квартал Ветрен на входа на Бургас. Мъжът е загинал на място. Блъснал го е автомобил "Ягуар" с ямболска регистрация, управляван от 59-годишен шофьор от Ямбол.

Операта "Парсифал" на Рихард Вагнер отново пред българска публика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7258894

Операта "Парсифал" на Рихард Вагнер отново пред българска публикаПреди два дни в София пристигна Мария Гулегина. Световноизвестната оперна прима ще играе на сцената на Софийската опера и балет на 30 януари и първи февруари тази година в спектакъла „Парсифал” от Рихард Вагнер на режисьора - академик Пламен Карталов. Той споделя, че тази опера има за цел да изпрати към публиката важното послание – за смирение и

КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО: Психично болна жена лежи насред пътя в Бобов дол, иска пари

https://pik.bg/карайте-внимателно-психично-болна-жена-лежи-насред-пътя-в-бобов-дол-иска-пари-news813969.html

КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО: Психично болна жена лежи насред пътя в Бобов дол, иска пари

За спешни мерки от страна на институциите настояват жителите на Бобов дол, които ежедневно се сблъскват с 65-годишна психично болна жена. Проблемите с Христина Стаменкова започнали преди 2-3 години. Жената освен здравословните си проблеми, имала зависимост към алкохола и често предизвиквала хаос по пътищата в града.

Най-редовното изпълнение на Христина било да ляга на пътното платно и да се прави на умряла. Неведнъж дори изкачала пред колите, само и само водачите да й спрат, за да я подпомогнат финансово. 

„Доколкото знаем тази жена има две деца. Сега е самичка. Дъщеря й е омъжена в друго населено място, а синът й е в чужбина. Вече всички вдигнахме ръце от нея. Толкова ли няма институции, които да се погрижат за нея? Ако някой я блъсне или стане най-лошото, кой ще е виновен? Тя излиза сутрин рано или вечер, когато е тъмно и няма достатъчна видимост“, обясниха притеснени жители от града. 

С проблема вече се ангажира и общинският съвет от Бобов дол, д-р Борис Дашков. По негови думи Христина едва преди седмица е излязла от Психиатрично отделение, но не е насочена за долекуване.

„Днес проведох няколко срещи. Това, което може да се направи за Христина е да се хоспитализира принудително заради това, че застрашава живота на хората и нарушава реда в общината. От там вече, след като й поставят диагноза, може да се изпрати за долекуване. През м.г. ѝ беше предложено от Общината да бъде настанена в Дома за стари хора в Кочериново, но тя отказа“, коментира  Дашков. 

Съдят плевенчанин, който опитал да се пенсионира с чужди трудови книжки

https://www.actualno.com/pleven/sydjat-plevenchanin-kojto-opital-da-se-pensionira-s-chujdi-trudovi-knijki-news_717794.html

Плевенчанин, който опитал да се пенсионира с трудови книжки на друг човек, ще отговаря пред Темида за документно престъпление, съобщи Районната прокуратура в Плевен. Според прокуратурата обвиняемият А.Н. не упражнявал каквато и да е трудова дейност. По неустановен при разследването начин той се сдобил с две трудови книжки, издадени на друг човек – Н.Г.  Едната трудова книжка била от 1972 г., издадена от някогашното ДАТ „Автостопанство 2“ – Плевен

Константин Симеонов: Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това срещу Елена Йончева

https://frognews.bg/novini/konstantin-simeonov-prokuraturata-podgotvila-nad-30-obvineniia-kato-tova-sreshtu-elena-ioncheva.html

Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това, което беше повдигнато вчера срещу депутатът от БСП Елена Йончева. Това каза пред журналисти адвокат Константин Симеонов по време на поредното дело за КТБ.

Константин Симеонов: Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това срещу Елена Йончева (обновена)

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/konstantin-simeonov-prokuraturata-podgotvila-nad-30-obvineniia-kato-tova-sreshtu-elena-ioncheva.html

Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това, което беше повдигнато вчера срещу депутатът от БСП Елена Йончева. Това каза пред журналисти адвокат Константин Симеонов по време на поредното заседание по делото за КТБ.

Мистериозна катастрофа на бул. „Ал. Стамболийски“, „Ауди“ остана с огънати ламарини

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d0%b0%d0%bb-%d1%81%d1%82/

Лек автомобил „Ауди“ с благоевградска регистрация пострада в мистериозна катастрофа тази нощ.
Возилото е с материални щети и следи от сблъсък, огънат калник и горен капак. Не е ясно какви са щетите по другата кола.

Ауди–то е отбито е в страни на пътя в близост до гробищният парк на улица „Алексадър Стамболийски“, вероятно поради повреда, за да не пречи на движението.
Официална информация за сблъсъка не е получена, няма информация и за пострадали хора.

 

Материалът Мистериозна катастрофа на бул. „Ал. Стамболийски“, „Ауди“ остана с огънати ламарини е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Афера съшита с бели конци! Как един рецидивист -протестър бе употребен срещу полицията! "Битият" от полицая Ив. Баладжанов, Кр. Методиев от Кресна- не е бит!

http://www.struma.com/krimi/afera-sushita-s-beli-konci-kak-edin-recidivist-protestur-be_144702/

Проверката категорична: Няма такъв случай! Няма среща между полицая и Методиев в ПУ на МВР в Сандански! Обвиненият Баладжанов: Ще го съдя, това е истинско безобразие!!!!!

Скандално оплакване на известен кресненски рецидивист с десетки дела за кражби и други престъпления, провокира спешна проверка в полицейското управление в Сандански, която е на финала си.. Красимир Методиев, известен местен крадец, обвини пред публика полицая Ивайло Баладжанов в нанесен му побой по време на арест, изобретателният Методиев размаха в мрежата разкъсана по време на побоя тениска и показа следи по гърба си, от това, че е бит.

Оказа се, че в деня, в който Методиев е...

Продължава

Явор Божанков: ГЕРБ се притесняват от честен вот

http://www.transmedia.bg/2019/01/23/%d1%8f%d0%b2%d0%be%d1%80-%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%87/

Явор Божанков е роден на 11 февруари 1990 г. в Горна Оряховица. Той е юрист и депутат в 44-ото Народно събрание от „БСП за България“. Член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по околната среда и водитe. „Студия Трансмедия“ го потърси за интервю във връзка с негова позиция по промените в изборното законодателство.

 

– Г-н Божанков, реагирахте остро срещу предлагани от ДПС промени в Изборния кодекс. Кои са те и защо са неприемливи според Вас?

– От БСП не сме съгласни с предложния, които на практика ще отменят правото да гласуваме за личности. Според предложенията, за да се зачитат преференциите за европейски избори например, кандидатът трябва да е получил преференции, равни поне на националната квота. Ако звучи неразбираемо, говорим за около 150 000 хиляди преференциални гласа. Под този непостижим праг преференциите просто няма да се зачитат. За избор на народни представители в област като Велико Търново това биха били около 15 000 преференции. В прав текст – има риск от отмяна на преференциалния вот въпреки ясно изразената воля на българите да гласуват за личности и мажоритарно.

 – БСП предлага машинно гласуване, което да се въведе повсеместно. Защо не се приема тази идея?

– Ние не предлагаме въвеждане. То вече е задължително според закона, приет през 2014. Досега имаше достатъчно време да бъде изпълнен и на следващите избори хартията да остане в историята. Машините ще решат напълно проблема с невалидните бюлетини, които са над 5% в момента. Още при гласуването на бюджета, управляващите не предвидиха средства за машинно гласуване. ГЕРБ се притесняват от честен вот и моите съмнения са, че съзнателно провалят машинното гласуване.

 – Какви други промени според Вас ще са добри за избирателната ни система?

– Въвеждане на регистър на избирателя. Избирателните списъци да се правят на база този регистър, а не на база списъците на ГРАО. Трябва да сложим край на тезата, че “мъртви души“ определят настоящето ни. Преди референдума за АЕЦ „Белене“ Националният статистически институт и Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ се разминават в данните за броя на населението в България на 18 и повече навършени години с близо милион души. Това няма нужда от коментар, а от незабавно решение. Точно това предлагаме ние.

Практиката показва, че много съмнения за злоупотреби има при броенето на гласовете. В тази връзка предлагаме промени в протоколите. В момента има 2 оригинални протокола. Предлагаме да има един оригинал и повече чернови. Сегашната система дава възможност за злоупотреби. Възможно е в началото на деня двата да се подпишат още празни. Постоянно валят сигнали за поправяне, задраскване и пр. Това трябва да се промени.

 – Какво най-силно компрометира изборните резултати?

– Доверието в изборната система е ключово за доверието в целия политически процес. Ако гражданите не са убедени, че изборите са честни, прозрачни и че вотът им е гарантиран, после логично не вярват на своите управници. Предложенията, които направихме, са точно в посока на най-компрометиращите моменти от изборното законодателство.

Метеороит е ударил Луната по време на пълното лунно затъмнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258878

Метеороит е ударил Луната по време на пълното лунно затъмнениеАстрономи потвърдиха, че видяното от някои звездобройци проблясване по време на пълното лунно затъмнение в понеделник, е било удар на метеорит в повърхността на естествения ни спътник, съобщи в. "Дейли мейл". Ударът е станал около 4, 41 ч. по Гринуич (6,41 ч. българско време). Астрофизикът Хосе Мария Мадиедо разпространи в Туитър запис на

Валери Симеонов: Коалиция "Обединени патриоти" може да се разпадне всеки момент

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/23/3379047_valeri_simeonov_koaliciia_obedineni_patrioti_moje_da/?ref=rss


Коалиция "Обединени патриоти" може да се разпадне всеки момент, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а това зависело от обстоятелствата. Симеонов не би застанал зад кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат, каквото предложение беше направено от "група интелектуалци" вчера. Симеонов каза още, че до този момент не обсъждано нито едно име за водач на листа на "Обединени патриоти", а преговорите за това между НФСБ и ВМРО са започнали едва миналата седмица....

Няколко задържани за притежание на наркотици при акция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389914

Няколко са задържани при масирани проверки на варненската полиция, съобщават за Moreto.net. В събота, около 08:10 часа на ул. „Сава“ е извършена полицейска проверка на Е.Й. (18 г.), местен жител, известен на МВР. В същия е намерено пакетче с бяло кристално вещество.

Момичето, изкачващо планини по бански, почина

https://www.vesti.bg/sviat/momicheto-izkachvashto-planini-po-banski-pochina-6091234

Причината за смъртта ѝ все още не е ясна, но според капитан Чанг Чин-пиао от пожарната служба на окръг Нантоу в Тайвн става дума за хипотермия

Община Видин представи капиталовата си програма при огромен интерес

https://www.actualno.com/vidin/obshtina-vidin-predstavi-kapitalovata-si-programa-pri-ogromen-interes-news_717792.html

Събитието се организира по покана на кмета Огнян Ценков, във връзка с постъпили запитвания и проявения голям интерес към предстоящите дейности на Община Видин – ремонт на улици и междублокови пространства. На срещата присъстваха областният управител на Видин Албена Георгиева, заместник-областният управител Лъчезар Попиванов, целият ръководен екип на Общината, общински съветници, кметове и кметски наместници, граждани. Огнян Ценков направи обръщение към хората в препълнената зала на

В 901 училища са преустановени учебните занятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258874

В 901 училища са преустановени учебните занятияВ 901 училища днес, 23 януари , са преустановени учебните занятия, съобщават от пресцентъра на МОН. От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково. Учебен процес продължава да няма в 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област

Почина един от най-известните ни футболни рефери - Боре Александров

https://www.24chasa.bg/sport/article/7258863

Почина един от най-известните ни футболни рефери - Боре АлександровПочина един от най-известните ни футболни рефери в близкото минало Борислав Александров, научи "24 часа". След края на кариерата си на международен съдия той бе шеф на Съдийската комисия към БФС и главен методист. В последно време Александров страдаше от атрофия на мускулите. Очаквайте

Аксел Вебер: ЕЦБ може да забави затягането

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/aksel-veber-ecb-moje-da-zabavi-zatiaganeto-275803/

Лихвите, поне през по-голямата част от последните 5 години, бяха прекалено ниски за икономическата среда, в която се намираме, твърди банкерът

Ниагарският водопад замръзна

https://petel.bg/Niagarskiyat-vodopad-zamrazna__300176

Снимка Инстаграм Заради тежката зима в Северна Америка прочутият Ниагарски водопад замръзна. Зимната буря, която е покрила средния З...

От утре и в Кърджали е обявена грипна епидемия

https://petel.bg/Ot-utre-i-v-Kardzhali-e-obyavena-gripna-epidemiya__300175

Снимка Булфото Регионалната здравна инспекция в Кърджали ще обяви от утре грипна епидемияза цялата област. Това каза директорът на Инс...

В момента! Тече спецакция срещу столични полицаи

https://petel.bg/V-momenta--Teche-spetsaktsiya-sreshhu-stolichni-politsai__300173

Кадър бТВ Звено „Вътрешна сигурност” на МВР провежда акция в столичното 4 РУ, съобщава bTV, като се позовава на свои източници. Към мо...

Хванаха крадци на акумулатори от коли в села във Варненско

https://petel.bg/Hvanaha-kradtsi-na-akumulatori-ot-koli-v-sela-vav-Varnensko__300172

илюстрация Булфото След проведени действия по разследване на случаи с извършени кражби на акумулаторни батерии от автомобили, паркира...

Във Франция са открити токсични вещества в бебешки пелени за еднократна употреба

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/23/3379039_vuv_franciia_sa_otkriti_toksichni_veshtestva_v/?ref=rss


Токсични вещества, включително глифозат, са открити в бебешки пелени във Франция. Това сочи изследване, публикувано днес от френската агенция за околната среда АНСЕС (ANSES), информира "Ройтерс".<br /><br />След проучвания на пелените за еднократна употреба и как те се използват контролиращата служба е установила доказателства за няколко химични вещества с опасно високи равнища на съдържание, посочи агенцията.<br /><br />Според проучването сред веществата са...

Протест, намерения за колективна оставка в Горна Оряховица

https://www.vesti.bg/bulgaria/protest-namereniia-za-kolektivna-ostavka-v-gorna-oriahovica-6091236

"Случаите на агресия над медици се случват почти на всеки час", заяви началникът на Спешна помощ – Горна Оряховица Виолета Пашова

КЗП: При стачка на авиопревозвачи пътниците ще имат право на обезщетение

https://www.actualno.com/society/kzp-pri-stachka-na-avioprevozvachi-pytnicite-shte-imat-pravo-na-obezshtetenie-news_717788.html

При организирана стачка от страна на авиопревозвачи, дори и тя да бъде обявена по надлежния ред, пътниците ще имат право на обезщетение. Това каза пред Радио „Фокус“ председателят на КЗП Димитър Маргаритов. По думите му неотдавнашно решение на съда в Люксембург промени досегашната уредба, според която стачките не се приемаха за извънредна ситуация. Той добави, че при отмяна или закъснение на полета, хората имат право и на настаняване в хотел, докато бъде намерен алтернативен

Повдигнаха обвинение на жената, нападнала фелдшер 

https://www.vesti.bg/bulgaria/povdignaha-obvinenie-na-zhenata-napadnala-feldsher-6091236

"Случаите на агресия над медици се случват почти на всеки час", заяви началникът на Спешна помощ – Горна Оряховица Виолета Пашова

Съдят 50-годишен мъж за телефонни измами в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258864

Съдят 50-годишен мъж за телефонни измами в Стара ЗагораРайонна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу В.А., на 50 г., който е извършил три телефонни измами в периода 14-21 юли, 2017 година. Това съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. В Ямбол е заблудил жена и е взел 2000 лева с измама. Четири дни по-късно е измамил мъж в гр.

Полицията издирва момичета, били дете в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258856

Полицията издирва момичета, били дете в СофияПолицията в София издирва участници в сбиване пред търговски център на столичния булевард „Стамболийски“. На видео, разпространено онлайн преди ден, се вижда как група млади момичета бият друго дете, паднало на земята. Случаят се разследва от Трето РПУ в столицата. Служителите на МВР са се самосезирали,

Бразилската версия на Тръмп разочарова Давос

https://www.investor.bg/drugi/338/a/brazilskata-versiia-na-trymp-razocharova-davos-275794/

След изказването на Жаир Болсонаро в залата имаше малцина, които не бяха щастливи от това

Още един мъж почина след усложнения от грип в Пазарджик

http://www.cross.bg/yslozhneniya-oblastnata-bolnitza-1594603.html

/КРОСС/ Втора жертва взе грипът в Пазарджик. Мъж на 62-годишна възраст е издъхнал вчера в Интензивното отделение на Областната болница след усложнения, получени от вирусна инфекция. Мъжът е от Велинградския край, бил е приет в понеделник в изключително тежко състояние, с множество съпътстващи диагнози. Преди да постъпи в пазарджишкото лечебно заведение е лекуван в специализирани белодробни болници. В момента в ОАРИЛ има четирима души, които са на командно дишане, заради белодробни усложнения в резултат на вирусно заболяване. В Двете детски отделения на Областната болница, които са с капацитет от 65 легла, в момента има настанени над 100 деца, отбеляза директорът на областното здравно заведение д-р Васил Вълчев. В 10,30 ч. при областния управител Стефан Мирев ще се проведе отново заседание на Оперативния щаб, тъй като днес изтича 3-дневната ваканция за учениците в областта. Много родители се надяват експертите да вземат решение за удължаване на отпуска поради големия брой заболели и сред децата и младежите.  

Съдът ще реши дали да продължи голямото четене по делото КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258842

Съдът ще реши дали да продължи голямото четене по делото КТБСъдът ще реши дали да продължи четенето на обвинителния акт по делото КТБ или не. Очаква се това да се случи на 5-ти февруари за когато има насрочено заседание. Вчера в държавен вестник бяха публикувани промени, според които обвинителният акт не се чете в съдебната зала. Те обаче ще влязат в сила три дни след обнародването им.

6000 лв. обезщетение за дете, нахапано от кавказка овчарка в Петричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258848

6000 лв. обезщетение за дете, нахапано от кавказка овчарка в Петричко6000 лв. обезщетение трябва да получи дете, нахапано от домашна кавказка овчарка в петричко село. Това постанови районният съд в Петрич, като решението не е окончателно. Инцидентът станал на 20 октомври 2017 г., когато 7-годишният И. Б. се връщал от училище на обяд. През дупка на оградата в двора на А. Я.

Спипаха ловец бракониер в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/7258852

Спипаха ловец бракониер в МонтанскоЛомските полицаи получили сигнал за нерегламентиран лов в землището на село Горни Цибър, община Вълчедръм. Tова съобщиха от ОД на МВР -Монтана. Извършена е незабавна полицейска проверка в района на пътя за Видин, при разклона за ракетна площадка на село Златия. Там ченгетата спипали 41-годишен ловец от Козлодуй, с лично ловно огнестрелно оръжие,

Пожарът на двата кораба в Черно море все още не е изгасен заради горящия газ

https://dnes.dir.bg/intsidenti/pozharat-na-dvata-koraba-v-cherno-more-vse-oshte-ne-e-izgasen-zaradi-goryashtiya-gaz

Специализиран кораб обработва конструкциите на двата плавателни съда, за да намали вероятността от експлозия

Психо в Бобов дол! "Умряла" жена на пътя – проси пари от шофьори

http://www.struma.com/obshtestvo/psiho-v-bobov-dol-umryala-jena-na-putya-prosi_144701/

Преди седмица Христина Стаменкова излязла от психиатрията

65-годишна жена от Бобов дол ежедневно стопира автомобили по пътищата в общината, правейки се на умряла.

Преди броени дни жената дори замерила с патерица водач на автомобил, който отказал да спре.

Случаят с Христина Стаменкова буквално потресе жителите на Бобов дол, които настояват за спешни мерки от страна на институциите.

"Най-редовното изпълнение на Христина е да ляга на пътното платно и да се прави на умряла. Тя дори изскачала пред колите, само и само...

Продължава

Двама са ранени в жестока катастрофа на пътя Велико Търново - Арбанаси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258837

Двама са ранени в жестока катастрофа
на пътя Велико Търново - АрбанасиДвама мъже пострадаха при пътен инцидент на пътя Велико Търново – с. Арбанаси, съобщи полицията. Произшествието е станало около 21,00 ч. във вторник между лек автомобил «Сеат», управляван от 37-годишен мъж от Стара Загора и лек автомобил «Пежо», управляван от 29-годишен мъж от Горна Оряховица. В мелето двете коли са смлени до неузнаваемост.

Близо 67% е изпълнението на участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“

http://www.moreto.net/novini.php?n=389979

Близо 67% е изпълнението на участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Изграждането на 9,3 км от автомагистралата стартира в края на март миналата година. Организацията на работа е много добра и е напълно възможно обектът да бъде завършен в началото на есента т.

Симеонов: Възможно е НФСБ да се яви самостоятелно на евровота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258845

Симеонов: Възможно е НФСБ да се яви самостоятелно на евровотаНФСБ може да се яви и самостоятелно на предстоящите европейски избори. Това е въпрос на партийно решение и на чест. Това заяви лидерът Валери Симеонов пред журналисти току-що, след като по-рано днес партията му излезе с декларация, че прекратява преговорите с ВМРО по темата заради медийни атаки от тяхна страна.

Пипнаха камион без номера да вози 5 кубика незаконни дърва край Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258844

Пипнаха камион без номера да вози
5 кубика незаконни дърва край Велико ТърновоКамион с незаконно добита дървесина, установиха служители на РУ – Велико Търново. Във вторник в землището на с. Плаково е извършена проверка на товарен автомобил «ГАЗ», без регистрационни табели, управляван от 36-годишен мъж от с. Водолей. В хода на проверката е установено, че в атомобила се превозват 5 пространствени кубични метра дърва за огрев

Във Франция откриха токсични вещества в бебешки пелени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258839

Във Франция откриха токсични вещества в бебешки пелениТоксични вещества, включително глифозат, са открити в бебешки пелени във Франция. Това сочи изследване, публикувано днес от френската агенция за околната среда АНСЕС (ANSES), информира Ройтерс. След проучвания на пелените за еднократна употреба и как те се използват, контролиращата служба е установила доказателства за няколко химични вещества с

Отвлякоха майката на мениджър на милиарди в Австрия

https://www.vesti.bg/otvliakoha-majkata-na-menidzhyr-na-miliardi-v-avstriia-6091238

Двe черни лимузини препречили пътя на 88-годишната Магдала Терезия Оттрубай, която е член на унгарската княжеска фамилия Естерхази

„Ангели в действие“ търсят финансиране, за да полетят

https://www.eurochicago.com/2019/01/angeli/

Липсата на уважение и подкрепа на учителите, нищожният престиж на професията, нарушената връзка между деца, родители и преподаватели, и нуждата от нови методи, които да възпитават граждани, а не поданици, са част от темите във филма „Ангели в действие“. Той разказва за онези силни изчезващи индивидуалисти, които дават летящ старт на своите възпитаници и ги вдъхновяват да постигат успехи на международно ниво, но често не получават признание за своите усилия, а младите умове, които са обучили, изтичат безвъзвратно в чужбина.

Депутатите отложиха на първо четене влизането в сила на Закона за горивата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deputatite-otlojiha-na-pyrvo-chetene-vlizaneto-v-sila-na-zakona-za-gorivata-275808/

От „Обединени патриоти“ обвиниха опозцията, че се възползва от ситуацията и сега подкрепя коригирани текстове, срещу които по-рано е възразявала

Трима нападнаха лекари в кръвен център: Няма да излезете живи!

http://www.struma.com/sinya-lampa/trima-napadnaha-lekari-v-kruven-centur-nyama-da-izlezete-jivi_144700/

Двама мъже и една жена - роми, са нападнали медицински екип в Центъра по хемодиализа във МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Инцидентът е станал днес следобед, когато екип на Реанимацията бил повикани по спешност да реанимира възрастна жена в тежко състояние в резултат на диабет, съобщиха от лечебното заведение. Докато лекарите се опитвали да спасят жената, близките ѝ нахлули в Центъра по хемодиализа в болницата, започнали да се саморазправят с медиците,...

Продължава

Радосвет Радев, БСК: Държавата спъва бизнеса по всички параметри

http://www.cross.bg/radev-biznesa-radosvet-1594602.html

/КРОСС/ Държавата спъва бизнеса в България по всички параметри, като така гони чуждите инвеститори и задушава родните компании. За това алармираха от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Защо и как - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Средата за бизнес е много компонентна и това са едни от най-досадните проблеми между държавата и бизнеса, заяви той. По думите му сега е най-подходящият момент частният бизнес, нуждаещ се от кадри, да намери такива, а държавата да съкрати част от разходите си, особено с увеличението на възнагражденията. Според Радев друг проблем е, че дигитализацията на процесите се случва бавно, около 6,7% за страната, но това е и средният процент за ЕС, а тя е важна част за държавите, които се конкурират за инвеститори. От тази гледна точка това е важно за конкурентноспособността на България като инвестиционна дестинация, защото вече на много места това е аргумент да инвестираме или не. Зад цифровизацията се гарантира и транспарентност, теоретичен модел на по-малка корумпираност, и тези неща, като обработване на документите, имат значение. Радосвет Радев коментира още, че е недопустимо при наличието на дигитален документ да се иска такъв и на хартиен носител в 21 век

Разкрития: Окошареният любовник на Мегз въртял смъртоносни и нагли схеми за огромни пари!

http://www.struma.com/sinya-lampa/razkritiya-okoshareniyat-lyubovnik-na-megz-vurtyal-smurtonosni-i-nagli-shemi_144699/

Макар и в момента да се представя за жертва на коварната Мегз, предприемачът Румен Рончев е далеч от представите за честен и почтен бизнесмен, коментират негови бивши служители. Транспортният бос, който се озова в ареста за застрахователна измама, води десетки изпълнителни дела срещу шофьори, работили във фирмите му „Розова долина” и „Ню Транс Груп”.

Повечето от тях при постъпването си на работа са били принудени да подпишат Запис на заповед като гаранция за...

Продължава

Кейт Мидълтън: Трудно е да бъдеш родител

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7258702

Кейт Мидълтън: Трудно е да бъдеш родителХерцогинята на Кеймбридж Катрин сподели за своите затруднения като майка при среща с доброволци, помагащи на родители. Въпреки, че има бавачка и прислужници, които й помагат в отглеждането на принцовете Джордж и Луи и на принцеса Шарлот, Кейт сподели, че е имало моменти, когато и тя се е чувствала изолирана, пише "Дейли мейл". "Толкова е трудно.

Влизането в сила на Закона за горивата се отлага с шест месеца, решиха депутатите на първо четене

https://www.actualno.com/politics/vlizaneto-v-sila-na-zakona-za-gorivata-se-otlaga-s-shest-meseca-reshiha-deputatite-na-pyrvo-chetene-news_717784.html

Парламентът прие предложението на Министерски съвет за отлагане на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Придобилият популярност като Закон за горивата трябваше да започне да поражда правни последици на 28 януари, но по предложение на Министерски съвет направените през лятото на 2018 г. изменения трябва да влязат в сила след 6 месеца. Въпреки че темата породи остри дебати в пленарна зала, пре

Кюстендилско пожелание на Бабинден: Колкото бебета в квартал „Изток“, толкова и в квартал „Запад“!

https://www.actualno.com/kustendil/kustendilsko-pojelanie-na-babinden-kolkoto-bebeta-v-kvartal-iztok-tolkova-i-v-kvartal-zapad-news_717778.html

Клубовете на инвалида в Кюстендил и с. Шишковци отпразнуваха атрактивно Деня на родилната помощ, който в народната традиция е Бабинден. Това не е празник на жените от третата възраст, а на „бабите“, помагали преди времето на акушерките при раждането на децата. Уважението към техните умения, труд и грижата им към родилките е една от най-големите ценности в българския морал. С промяната в календара датите за почитане на труда на баби, акушерки и лекари станаха две – 7

Образуваха досъдебно производство за закана с убийство на търновски медици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258773

Образуваха досъдебно производство за закана с убийство на търновски медициВ РУ - Вeлико Търново е започнато досъдебно производство за закана за убийство към медицински екип. Работата по случая е започнала след сигнал, получен от болницата в областния град, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново . По данни на тъжителя близки на починала възрастна жена са влезли във вербална конфронтация с медицинския екип.

Новият пакт между Берлин и Париж е необходимост предвид споровете в ЕС

https://www.mediapool.bg/noviyat-pakt-mezhdu-berlin-i-parizh-e-neobhodimost-predvid-sporovete-v-es-news288948.html

Новият френско-германски договор за сътрудничество е необходимост на фона на настоящите спорове и разногласия в ЕС, коментира в днешния си брой консервативният немски всекидневник "Франкфуртер алгемайне". "ЕС преживява най-тежкия период от своето основаване. При сегашното положение е от полза за неговите двама най-важни членове да потвърдят своята готовност да работят заедно. Усложненията заради Брекзита ще ангажират и обременят Европа за дълъг период от време занапред (като, разбира се, ударят най-тежко Великобритания). Налице е ново разделение между Изтока и Запада в ЕС, което постепенно се превръща в идеологическа схизма. ЕС не може да разчита засега на Италия като на партньор за съвместни проекти", пише в редакционния си коментар вестникът. Според него, за да бъдат постигнати при тази ситуация някакви резултати в Брюксел, Берлин и Париж трябва да действат най-малкото съгласувано. "Соловите действия, за които мнозина отново мечтаят, водят предимно до блокиране, вместо до решения", заключава "Франкфуртер алгемайне", цитиран от БТА.  

Домусчиев надви над Златев: Депутатите отложиха с 6 месеца промените в закона за горивата

https://frognews.bg/novini/deputatite-otlojiha-6-mesetsa-promenite-zakona-gorivata.html

Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата. 112 депутати гласуваха ”за”, а 28 се въздържаха. Промените бяха приети на първо четене. Заради тях се разгоря схватка между бензиновия бос Валентин Златев и сочения за олигарх Кирил Домусчиев. Първият искаше промените да се приемат незабавно, в протовен случай с петролната си асоциация ще напусне КРИБ. Вторият пък рече, че с радост ще приеме това решение.

Линията на бедност

https://offnews.bg//nashite-avtori/liniata-na-bednost-696028.html

Имаме линия на бедност. Съобщава се гордо по национални и регионални медии. Като новото ниво на река Дунав в сантиметри. Днес линията на бедност е еди-колко си. Утре еди-колко си. И всичко става някак безстрастно.

Осемдесет процента от населението били под тази линия. Ами какво да се прави, си викаме ние и си представяме линията на бедност като летва за висок скок. Щом са под тази линия сигурно ги мързи или са маргинали. Ние (под ние винаги се има предвид, че това не са аз, семейството ми и хората около мен), та ние не сме такива. И прескачаме новината, защото вниманието ни е насочено към новите силиконови протези на някаква жена, която се заканва (или хвали) че ще прави секс в Дубай.

Но нека оставим дамата с протезите и разгледаме линиите като такива. Линиите са мерило. Някой седи в тоалетната с линия и си го мери. Плюс-минус някой сантиметър не е от значение. Стига портфейлът да е едър и да убива на задника при сядане. Това също може да се измери с линия и това е линията на богатство. Ако си над тази линия, това което мериш в тоалетната е без значение.

Но освен мерило, линиите са и чудесно антистресово средство.

Когато не се говори за потенциално умиращи хора някак е стресиращо. Били бедни, нямало какво да ядат, да обличат… Децата им умирали… Съгласете се, че е стресиращо. Вместо това може да кажем, че всички тези са под линията на бедност и готово.

Нека развием идеята. Въвеждаме линията на живот и всеки, който пукне, се насочва под тази линия. Виждате ли колко е благородно и антистресово. Така по новините ще се казва, че еди-колко си човека са под линията на живот. Примерно: „Автомобилна катастрофа при която под линията на живот преминаха трима души.“ Виждате ли как няма стрес? Дори може да мине за положителна новина.

Чрез линиите няма нужда да се говори за нечие безочие. Да кажем някой бизнесмен си построил хотел на плажа. Или мол. Или просто нещо е засрал, да ме прощавате. Хората се стресират. Но ако се въведе линия на нахалство всичко си идва на местата. Казва се еди-кой си е над линията на нахалство и готово.

Също така да въведем линията на безочие. Няма нужда да се дъвче с недомлъвки кой какво окрал. Кой какво е излъгал. Въвежда се линия на безочие и въпросните хора и постъпки се качват над тази линия.

Ама някаква баба била бита и пенсията и била окрадена. Няма проблем. Тук на помощ идва линията на унижение. Класираме бабата под тази линия (където между впрочем и е мястото).

В линеарната система има само един проблем и той е че, когато всички отидат под линията на смъртта няма кой да отчита резултатите. Но да се надяваме, че дотогава изкуствения интелект ще се е развил достатъчно и ще поеме тази задача.

Общински съветник: Поне 30% от класните стаи във Варна да имат мултимедия

http://www.moreto.net/novini.php?n=389964

"Поне 30% от класните стаи във варненските училища да имат мултимедия", за това настоя общинският съветник Бонка Банкова на днешната комисия "Наука и Образование", предаде репортер на Moreto.net. По думите й колегите й отдавна се справят с тази технология и е редно при наличие на толкова много бюджет, да бъдат отделени средства и за това.

"Skoda" подготвя трети SUV за европейския пазар

https://www.avtora.com/skoda-podgotvia-treti-suv-za-evropeiskiia-pazar/

Skoda засилва фокуса си върху SUV моделите, като подготвя трето такова предложение за европейския пазар. То ще направи дебют по време на автосалона в Женева през март, т.г., съобщава Automotive News Europe.От компанията показват тъмен кадър, на който се вижда силуетът на новия модел и неговите фарове. Според Skoda това ще е най-малкият SUV в гамата. Той ще комбинира предимствата на висок модел и маневреността на кола.Прогнозите на компанията са, че това ще стане вторият най-продаван неин SUV след Karoq. Моделът ще е базиран на прототипа Vision X, който беше представен в Женева миналата година. Колата ще използва платформата

Грипът взе втора жертва в Пазарджик

https://pik.bg/грипът-взе-втора-жертва-в-пазарджик-news814002.html

Грипът взе втора жертва в Пазарджик

Втора жертва взе грипът в Пазарджик. Мъж на 62-годишна възраст е издъхнал вчера в Интензивното отделение на Областната болница след усложнения, получени от вирусна инфекция.

Мъжът е от Велинградския край, бил е приет в понеделник в изключително тежко състояние, с множество съпътстващи диагнози, съобщава "Монитор". Преди да постъпи в пазарджишкото лечебно заведение е лекуван в специализирани белодробни болници.

В момента в ОАРИЛ има четирима души, които са на командно дишане, заради белодробни усложнения в резултат на вирусно заболяване. В Двете детски отделения на Областната болница, които са с капацитет от 65 легла, в момента има настанени над 100 деца, отбеляза директорът на областното здравно заведение д-р Васил Вълчев.

В 10,30 ч. при областния управител Стефан Мирев ще се проведе отново заседание на Оперативния щаб, тъй като днес изтича 3-дневната ваканция за учениците в областта. Много родители се надяват експертите да вземат решение за удължаване на отпуска поради големия брой заболели и сред децата и младежите.

Изчезналият футболист Сала: Татко, страх ме е, самолетът ще се разпадне

https://www.24chasa.bg/sport/article/7258829

Изчезналият футболист Сала: Татко, страх ме е, самолетът ще се разпаднеИзчезналият нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала се съмнявал в способностите на самолета, с който отлетя от Нант за уелската столица, съобщава АФП, цитирана от "Гонг". В аудио съобщение, което изпратил на свои приятели и роднини, 28-годишният аржентинец казал: "Качих се на самолет, който изглежда сякаш, че ще се разпадне и тръгвам за Кардиф.

Испанските крайнолеви се обърнаха срещу Санчес в парламента заради спор за наемите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3379006_ispanskite_krainolevi_se_oburnaha_sreshtu_sanches_v/?ref=rss


Правителството на премиера Педро Санчес претърпя първото си значимо поражение в парламента, когато съюзниците, крайнолевите "Подемос", отхвърлиха указ за реформа в недвижимите имоти, предадоха "Ел паис" и "Ройтерс".<br /><br />Документът според властите в Мадрид целеше да подсили правата на наемателите и бе подложен на гласуване заедно с други, сред тях един допускащ нови частни оператори във високоскоростната жп мрежа. Кралските укази от такъв тип имат...

Американският суров петрол рязко поевтиня с над 2%*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/amerikanskiiat-surov-petrol-riazko-poevtinia-s-nad-2-275807/

Oчаква се производството на шистов петрол да нарасне още повече в краткосрочен план, но през следващи години растежът ще се забави

Македонският външен министър ще се пробва за президент

https://dnes.dir.bg/svyat/makedonskiyat-vanshen-ministar-shte-se-probva-za-prezident

Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи е против предсрочни парламентарни избори

Парадокси в МВР: Проверяван шеф назначи ревизия на самия себе си

https://frognews.bg/novini/paradoksi-mvr-proveriavan-shef-naznachi-reviziia-samiia-sebe.html

Парадоксите в МВР не свършват. Проверяваният полицейски директор на Врачанската полиция Янко Янколов назначи ревизия на самия себе си. За какво става дума:

Очаква се българският износ да надхвърли 57 млрд. лв. през 2019 година

https://petel.bg/Ochakva-se-balgarskiyat-iznos-da-nadhvarli-57-mlrd--lv--prez-2019-godina__300171

Снимка Булфото Заместник - министърът на икономиката Александър Манолев прогнозира, че сеочаква българският износ през 2019 година да на...

Метеорит е ударил Луната по време на пълното лунно затъмнение (видео)

https://petel.bg/Meteorit-e-udaril-Lunata-po-vreme-na-palnoto-lunno-zatamnenie--video-__300170

Астрономи потвърдиха, че видяното от някои звездобройци проблясване по време на пълното лунно затъмнение в понеделник, е било удар на ме...

Вдигат заплатите в Германия! България е на дъното, изостава двойно дори от Румъния

https://petel.bg/Vdigat-zaplatite-v-Germaniya--Balgariya-e-na-danoto--izostava-dvoyno-dori-ot-Rumaniya__300169

Снимка Булфото Германската минимална работна заплата е една от най-високите в Европа. До края на 2018-та година работещите на минимална ра...

Черно море мери сили с носителя на Суперкупата на Полша

https://petel.bg/CHerno-more-meri-sili-s-nositelya-na-Superkupata-na-Polsha__300168

Вторият съперник на Черно море в контролите по време на лагера в Турция е актуалният носител на Суперкупата на Полша Арка Гдиня. Двубоят е...

Част от "Владиславово" без вода днес за повече от половин денонощие

https://petel.bg/CHast-ot-Vladislavovo-bez-voda-dnes-za-poveche-ot-polovin-denonoshhie__300166

Поради изграждане на връзки от фирма "Хидрострой" днес от 9 до около 24 часа без вода ще бъдат абонатите в част от кв. "Владиславово" , съобща...

Градче в Сицилия продава къщи по 1 евро

https://petel.bg/Gradche-v-Sitsiliya-prodava-kashhi-po-1-evro__300165

Източник 24 часа Градчето Самбука ди Сицилия обяви продажбата на десетки къщи на цена 1 евро, пишат местните медии. Желанието на общината...

Парламентът отложи на първо четене действието на закона за горивата

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/23/3379034_parlamentut_otloji_na_purvo_chetene_deistvieto_na/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене предложението на Министерския съвет за отлагане на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, съобщи агенция "Фокус". <br /><br />Предложението е той да започне да действа от 1 юли 2019 г., а не от 28 януари 2019 г. "За" гласуваха 112 народни представители, 28 се въздържаха. Парламентът прие и процедурното предложение на ГЕРБ срокът...

"Системата ни убива всички" има предложения за реформата в ТЕЛК

http://nakratko.bg/category/58/170034/


„Вероятно сегашните хора с увреждания няма да усетят в пълна степен положителните резултати от една реформа, но трябва да мислим и за следващите поколения.

"Армани" и "Живанши" представиха колекциите си в Париж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7258774

"Армани" и "Живанши" представиха колекциите си в Париж
Колекциите на дизайнера Джорджо Армани и модна къща "Живанши" бяха представени на Парижката седмица на висшата мода, предаде Франс прес. Осемдесет и четири годишният Армани събра много овации, след като в колекцията на модната му къща доминираха изчистени силуети, вдъхновени от естетиката на ар деко,

Политиците не са единодушни трябва ли да отпадне възможността за "Златни визи"

http://nakratko.bg/category/59/170033/


Председателят на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев и Еевродепутатът от ГЕРБ и EНП Емил Радев са на противоположни позиции за реакциите на държавата относно доклада на ЕК  за порочните практики при отдаването на гражданство срещу инвестиции.

Тихомир Безлов за "златните визи": От ЕК бият малките

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-investitzii-vizi-1594600.html

/КРОСС/ Днес се очаква официално да излезе докладът, с който Европейската комисия критикува България за начина, по който чужденци получават българско гражданство, с мотива, че това крие рискове от влизане на членове на престъпни групи на територията на ЕС. В документа се коментира издаването на т. нар. "златни визи" - гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лева, като се посочва, че в Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване. "Поне половината държави в ЕС предлагат визи срещу инвестиции. В случая ми се струва, че бият най-малките", коментира обаче в предаването "Тази сутрин" по bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.По информация на Безлов Гърция и Кипър имат намерение да разширят програмите си за гражданство срещу инвестиции, защото виждат ефект. У нас Министерството на правосъдието заговори за прекратяване на програмата. Вчера от ведомството на Цецка Цачева съобщиха, че в проекта за промени на Закона за българското гражданство се предвижда отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции. Анализ показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие

Водолази извадиха тялото на удавеното в леден водоем дете край Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/vodolazi-izvadiha-tjaloto-na-udavenoto-v-leden-vodoem-dete-kraj-plovdiv-news_717777.html

Тази сутрин водолазите подновиха търсенето на тялото на 15 годишното момче, потънало снощи в микроязовир между селата Първенец и Марково и го извадиха. Ледът на места е 4 см дебел, но тази сутрин тялото бе извадено. След пропадането на момчето в пропукалия се лед, където бил стъпил заради ефектно селфи, както бяха първите обяснения, другите две деца са се обадили на роднини. Правен е опит от дядото на момчето да го извади от водата, но безуспешно. След обаждане на тел. 112 веднага пристига пом

Челси Клинтън е бременна с третото си дете

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chelsi-klintyn-e-bremenna-s-tretoto-si-dete-2143791

Челси Клинтън обяви, че семейството ѝ се увеличава. Дъщерята на Хилари и Бил Клинтън, която е на 38 години, написа в Twitter, че със съпруга ѝ Марк очакват дете през лятото. Тя не разкри пола му.

Бивши служители на БДЖ осъдиха дружеството за незаконосъобразно уволнение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivshi-sluzhiteli-na-bdzh-osydiha-druzhestvoto-za-nezakonosyobrazno-uvolnenie-2143819

Бивши служители на БДЖ „Товарни превози“ осъдиха дружеството за незаконосъобразно уволнение. Те бяха съкратени, след като в началото на миналата година разкриха нарушения и съмнителни обществени поръчки в компанията.
 
Предишното ръководство на БДЖ търсеше начин да бъдем отстранени от

Бивш треньор на Черно море пое национален отбор

http://www.varna24.bg/news/844048.html

Пловдивчанинът Велизар Попов стана селекционер на националния тим на Мианмар до 22 години. Родният ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване