Общинарите пращат „военното положение“ на Цацаров

Столичният общински съвет прие декларация срещу разширяването на периметъра за сигурност в центъра на София.

Задържаха апаш от Видин, задигнал златни накити

30-годишен видинчанин е задържан в РУП-Димитровград за кражби. Задържането му е станало след сигнал от димитровградчанин, че от жилището му на улица „Н. Бозвели” са откраднати златни накити с тегло 11 грам, информират от ОД на МВР.

След проведени издирвателни действия, димитровградските криминалисти са задържали мъжа и лекия му автомобил “Фолксваген Голф”, в който са открити и други инкриминирани вещи.

В хода на разследването станало ясно, че същият е извършител и на други кражби от 2 склада в Димитровград и от жилище на улица „Химик”, станали преди дни. Задържаният мъж, познат на органите на реда е направил самопризнания, образувано е досъдебно производство.

Хасково Новини

Накъде се насочва валутният пазар?

Утре столичният хотел "Шератон" ще е домакин на второто издание на конференцията за форекс и инвестиции Forex Forum Investor.BG

    


Фед направи обратен завой относно икономическите стимули

От протокола от заседанието на Фед на 29 и 30 октомври, публикуван снощи стана ясно, че "Централната банка на САЩ планира да ограничи месечните...

КНСБ: Животът на кабинета зависи от проблемите на работещите

На фона на провелия си вчера национален протест на КНСБ в столицата, въпросът дали се прегърнаха синдикатите и управлението, след като се обявиха срещу протеста на студентите и искащите оставка на правителството, остана без ясен отговор.

Виж урните за жребия на световното в Бразилия

Вече са ясни 32-та финалиста за световното първенство по футбол в Бразилия догодина. На турнира те ще бъдат разпределени 8 групи от по 4 отбора.

Според мястото на отборите в ранглистата на ФИФА те попадат в 4 урни за жребия, който ще бъде теглен на 6 декември т.г.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Вече са ясни 32-та финалиста за световното първенство по футбол в Бразилия догодина. На турнира те ще бъдат разпределени 8 групи от по 4 отбора. Според мястото на отборите в ранглистата на ФИФА те попадат в 4 урни за жребия, който ще бъде теглен на 6 декември т.г. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Живопис, мозайки и стъкло в изложбата на Иван Пенев в Дупница

С 50 авторски творби - живопис, мозайки и стъкло гостува кюстендилският художник Иван Пенев. Те са правени в последните три години и показват различните направления, в които автора работи. В изкуството няма такова понятие като лесно, всеки материал е специфичен и изисква много работа и познаване на тънкостите сподели Иван Пенев. Само на пръв поглед изглежда лесно. Иван Пенев е идвал в Дупница преди 5 години, това е втората му изложба. Зад гърба си обаче има 22 самостоятелни експозиции, участия в национални и регионални изложби, негови творби са...

Евгени Диков е предложен за шеф на Националната следствена служба

Изпълняващ длъжността шеф на Софийската градска прокуратура (СГП) Евгени Диков е предложен за директор на Националната следствена служба (НСлС) на овакантеното от Бойко Найденов място. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 


Предложението бе докладвано в началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (В Изпълняващ длъжността шеф на Софийската градска прокуратура (СГП) Евгени Диков е предложен за директор на Националната следствена служба (НСлС) на овакантеното от Бойко Найденов място. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Предложението бе докладвано в началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (В

Въведение Богородично в храм “Свети Георги”

Днес, 21.11.2013 г., на големия християнски празник “Въведение Богородично”, в храм „Св.Георги Победоносец”, децата от ЦДГ „Веселушко” , родители, учители, служители от читалище “Светлина” и гости , се помолиха пред иконата на Божията майка, пожелавайки си здраве, мир и благополучие. За силната връзка между поколенията в християнското семейство, основани на доверие, разбирателство, съпружеска вярност и любов, разказа свещеник Валентин. Той напомни, че само с дълбока вяра в сърцето се възпитават тези добродетели, още от най-ранна възраст.Така се постига семейно разбирателство, щастие и целомъдрие .

Децата от група „Делфинче” на ЦДГ „Веселушко” , с преподаватели – г-жа Стефанова, г-жа Петкова и г-жа Джафарова –Петрова, ще представят тези житейски истини, от сцената на читалище „Светлина”, днес в 16.30ч. Празникът ще бъде още по-вълнуващ и запомнящ се с тържеството, посветено на християнското семейство. Децата ще ни посочат пътя, който трябва да извървим, за да постигнем щастието, което заслужаваме.

 

Л. Груев доволен; Орешарски не поставял условия за арест на съдия

Слава Богу, зад гърба са времената, когато, за да се срещне с членовете на ВСС, вицепремиерът поставяше условия да бъде арестуван съдия. Това каза проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, на заседанието на Висшия съдебен съвет, вероятно визирайки бившия вътрешен министър и вицепремиерт Цветан Цветанов.

Няма логика предсрочният вот да се обвързва с други избори!

Румяна Коларова: Стратегията на управляващите е да отлагат максимално

    


Авиоотряд 28 преминава към транспортното министерство

Народните представители повече от два часа дебатираха дали да се прехвърли Авиоотряд 28 от подчинение на Министерския съвет към министерството на транспорта. Предложението,направено от Министерския съвет, беше подкрепено в гласуването от депутатите от БСП, ДПС и Атака. От ГЕРБ се обявиха против преместването и поискаха точен анализ на ползите и вредите от предложението.  "Доколкото зная, господин Орешарски е казал, че не иска повече Авиоотряд 28 да му тежи и веднага трябва да бъде разкаран от Министерския съвет. Затова вие така бързо гледате да...

Карзай: Не вярвам на американците

/КРОСС/ Президентът на Афганистан Хамид Карзай обяви, че не вярва на американските си партньори."Вярата ми в американците не е силна. Аз не им се доверявам. През последните десет години съм се борил с тях, а те водеха пропаганда против мен", каза Карзай, цитирани от РИА "Новости".Афганистанският лидер добави, че споразумението между Кабул и Вашингтон ще създаде условия за преходния период и за стабилизиране на положението в страната в продължение на десетилетие.Припомняме, че във вторник представители на американската администрация и Афганистан завършиха изработването на съвместно споразумение за статута и правомощията на американските войски в Афганистан и сътрудничеството между двете страни след оттеглянето на основната група войници през 2014 година.Според „Ройтерс" президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил да напише писмо до народа на Афганистан, в което да признае грешките, допуснати в хода на военната кампания. Посланието ще бъде публикувана в четвъртък.

Google предлага дебитни карти

Google ще предложи предплатени дебитни карти и по този начин ще позволи на потребителите да закупуват стоки от магазините и да теглят пари от...

Дрогиран се качи да шофира "Ауди А4"

 Бързо производство за шофиране под въздействието на упойващи вещества е започнато от служители на Второ РУП – Перник.
Вчера, около 13,40 ч., на ул. „Р. Димитров” в областния град бил спрян за проверка лек автомобил „Ауди А4”, управляван от 24-годишният И.В. от гр. Перник. Младежът бил изпробван за употреба на упойващи вещества, като резултатът бил положителен. Задържан е за 24 ч. с полицейска заповед и работата по случая продължава.

Френски министър критикува остро искането на евродепутатите да заседават само в Брюксел


Френски министър отхвърли приетия от Европейския парламент текст в сряда, според който евродепутатите могат да предпочетат да заседават единствено в Брюксел, като избегнат ежемесечните пътувания до Страсбург. Заместник-министърът на външните работи Елен Конве-Муре подчерта, че решението няма правна тежест, предаде агенция "Франс прес".

Според Конве-Муре е било "шокиращо" от страна на Европарламента да реши да отдели енергия и да гласува за текст, който подкрепя промени в договорите...

66-годишна загина при катастрофа в Разград

66-годишна жена загина при катастрофа на път ІІ-47, на жп гара Разград. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Разград. 
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  

Около 19.30 часа на 20 ноември, пешеходката пресичала пътното платно на неосветен участък, непосредствено преди кръстовището за село Стражец. 66-годишна жена загина при катастрофа на път ІІ-47, на жп гара Разград. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Разград. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Около 19.30 часа на 20 ноември, пешеходката пресичала пътното платно на неосветен участък, непосредствено преди кръстовището за село Стражец.

Катастрофирали се намериха "случайно" по Перник и оправиха проблемите си с нож

 Скандал и побой между двама перничани изясняват криминалисти.
Случката се разиграла вчера, около 09,30 ч. на ул. „Отец Паисий” в гр. Перник. Малко преди това между 27-годишният М.Ю и Д.Й./23 г./ възникнал лек пътен инцидент. По-късно двамата случайно се видели и решили да изяснят в детайли случилото се. Така се стигнало до скандал и побой, при който М.Ю. нанесъл порезни рани с нож върху главата на опонента си. За радост нараняванията не са сериозни и след медицински...

Продължава

Непълнолетен българин рани осем деца при катастрофа в Белгия


Българин с инициали М. Т. (17 г.) е предизвикал катастрофа в белгийския град Гент, при която са били ранени осем деца, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Двама от пострадалите са в тежко състояние, но без опасност за живота. Уточнява се, че младежът е имал временно свидетелство за правоуправление, но в автомобила е нямало придружител, както изисква законът.

Непълнолетният българин карал джипа на баща си с висока скорост, когато отдясно се появил мотопед, движещ се с...

Столичните общинари се обявиха срещу полицейските блокади

Столичният общински съвет се обяви срещу блокирането на центъра на София от полицията. Това стана с приемането на нарочна декларация, подкрепена в четвъртък от всички общински съветници с изключение на тези от БСП.   Декларацията ще бъде изпратена и на главния прокурор Сотир Цацаров.   Безпрецедентното струпване на полицейски сили и блокирането на огромно обществено пространство не само противоречат на българското законодателство, но и потъпкват правото на свободно придвижване, се казва в декларацията, предложена от ГЕРБ.   "Настояваме да получим отговор - защо продължава разширяването на периметъра за сигурност около сградите на основните институции, защо се нарушават разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, защо се разрушават устоите на правовата държава?", питат общинските съветници. Усещането за военно положение нагнетява общественото напрежение, твърдят те. "Противопоставяме се на всеки опит за прилагане на похвати от времето на режим в страната ни, осъден със специален закон. Настояваме отговорните институции да прекратят злоупотребите. Въвеждането на полицейски режим в центъра на столицата със задачата да се запази на всяка цена един партиен режим е недопустимо и неоправдано", се казва още в декларацията.   МВР признава, че нарушава закона   Междувременно от ДСБ съобщиха, че в писмен отговор на МВР до общината се признава, че ведомството действа в нарушение на чл. 7 ал. 3 от Закона за митингите и манифестациите. Той изрично разпорежда, че зоната за сигурност около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерски съвет не може да е повече от 20 м и задължително се одобрява от кмета на общината.   От 2010 г. насам МВР не е поискало подобно одобрение. Вместо това ведомството заявява, че заради значението на тези сгради за националната сигурност то ги охранява по собствена преценка. Обяснението на МВР е под формата на официален документ, изпратен до Столична община и огласен от кмета Йорданка Фандъкова след питане на общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов, съобщиха в четвъртък от партията. Те определиха действията на МВР като "официално признание за грубо погазване на закона от държавната институция и изисква реакция на прокуратурата”. Затова партията ще сезира държавното обвинение за кордоните в центъра на София.   Самият Атанасов призова пред журналисти и кметът на столицата да сезира прокуратурата.   Абсурдни са такива несъразмерни мерки за сигурност в София, които пречат на гражданите и ежедневното им придвижване, каза той.   По думите му, по закон кметът носи отговорност за сигурността в града. "Когато е установил по безспорен начин, че някой си превишава правата, единственият начин това беззаконие да се прекрати, е да се сезира прокуратурата”, коментира той.   Фандъкова настоя да се работи гъвкаво, за да не се блокира тотално градът   Малко по-рано на заседанието Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) припомни, че кметът на София няма ресурса да осигури обществения ред и това се прави от полицията.   "Органите на реда имат право да затварят определени зони, при необходимост. Дали тази необходимост съществува – не съм аз човекът, който може да каже. Ежедневно настоявам да се работи гъвкаво, да не се блокира тотално градът. Работим в доста добра координация и сътрудничество със СДВР, понякога спорим, но настоявам, когато има необходимост, да се затваря и веднага след това да се пуска движението. Опитваме се в тази сложна политическа ситуация да осигуряваме възможния обществен ред и го правим заедно с органите на реда”, настоя Фандъкова.   Тя обвини БСП, че се опитват да й прехвърлят цялата отговорност за създалото се положение. "Изисквайки в тази ситуация и по този повод доклад от кмета на София, означава, че се опитвате да прехвърлите цялата отговорност за ситуацията върху кмета. Кметът има правомощия да изисква от органите на реда. Аз съм готова да докладвам с колко заповеди и документи съм изисквала спазване и контрол върху обществения ред. Правим всичко възможно да съдействаме и да работим заедно с органите на реда”, каза Фандъкова на червените общинари.  

Столичният общински съвет се обяви срещу полицейските блокади

Столичният общински съвет се обяви срещу блокирането на центъра на София от полицията. Това стана с приемането на нарочна декларация, която беше подкрепена от всички общински съветници с изключение на групата на БСП. Декларацията ще бъде изпратена и на главния прокурор Сотир Цацаров. Безпрецедентното струпване на полицейски сили и блокирането на огромно обществено пространство не само противоречат на българското законодателство, но и потъпкват правото на свободно придвижване, се казва в декларацията. "Настояваме да получим отговор - защо продължава разширяването на периметъра за сигурност около сградите на основните институции, защо се нарушават разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, защо се разрушават устоите на правовата държава?", е посочено още в документа. Усещането за военно положение нагнетява общественото напрежение, смятат съветниците. "Противопоставяме се на всеки опит за прилагане на похвати от времето на режим в страната ни, осъден със специален закон. Настояваме отговорните институции да прекратят злоупотребите. Въвеждането на полицейски режим в центъра на столицата със задачата да се запази на всяка цена един партиен режим е недопустимо и неоправдано", се казва още в декларацията.

Как маркет-мейкърът ще котира ETF върху SOFIX?

Голямата опасност за фонда е ако при всяко обратно изкупуване или издаване на книжа се налага купуване/продаване на акции от индекса

    


По брой ВУЗ-ове сме сред първите, по завършили - при последните

Само 27 на сто от младите са висшисти, жалва се Клисарова

    


Три компании в България приемат разплащане с бит-монети

/КРОСС/ Три компании в България приемат разплащане с бит-монети, според CoinМap.org. Сред съседите ни само на територията на Гърция има повече възможности за използване на дигитална валута. В южната част на Гърция, където се концентрира и потокът от туристи има шест фирми, които приемат бит-монети. В Румъния са две, а в Турция и Сърбия, според картата, има по една компания, където можем да пазаруваме с витуални пари. В Македония такава възможност липсва. CoinМap.org, обаче, не претендира за изчерпателност, предаде Фокус. Интернет сайтът е отворен проект, в който всеки може да отбележи бизнеса си, ако оперира с дигитална валута, а липсва на картата, пише profit.bg.

Ваньо Танов е окончателно оправдан по обвинението за разгласяване на държавна тайна


Бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е окончателно оправдан по делото за разгласяване на държавна тайна. На практика Софийският градски съд (СГС) го оправда по това обвинение още през юли миналата година. Решението обаче можеше да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

След като се е запознала с мотивите по решението на съда, наблюдаващият прокурор Виолета Тонева се е отказала да обжалва, съобщи вестник "Преса", като цитира прокуратурата. Така решението на СГС остава в...

Авиоотрядът премина към транспортното министерство

Депутатите решиха „Авиоотряд 28" да се прехвърли към транспортното министерство.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


Това стана с приети на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване, предложени от Министерски съвет. 

Промените предвиждат преминаване на „Авиоотряд 28" като второстепенен р Депутатите решиха „Авиоотряд 28" да се прехвърли към транспортното министерство. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Това стана с приети на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване, предложени от Министерски съвет. Промените предвиждат преминаване на „Авиоотряд 28" като второстепенен р

За два дни събраха 1300 подписа в подкрепа на исканията за касиране на вота за варненски митрополит

От Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква” са изпратили отворено писмо до Негово Светейшество българския патриарх и софийския митрополит Неофит, до Високопреосвещените митрополити и членове на Светия синод с молба за касиране на изборите за варненски митрополит.

Емигранти сменят масово имена

Пловдив /КРОСС/ Емигранти масово сменят имената си в съда, за да не изпадат в смешни и дори обидни ситуации в чужбина. Двусмислиците в превода на българските им имена често ги кара да се чувстват неловко. Видинчанката Галина, която от 20 г. работи в Италия и Испания, се прекръсти на Милена, защото в превод galina означава кокошка, но тя далеч не е единствената. 68 пловдивчани са поискали от съда да промени имената им в личните им документи от началото на годината досега, казва председателят на Районния съд Иван Калибацев. За да се случи това, се завеждат съдебни дела.Анка Иванова от Пловдив е една от първите емигрантки, които заминаха за Канада със самолета към Куба още преди двайсетина години. При последното си завръщане в България тя е завела дело новото є име да бъде Ан-Мари. Мотивът є е, че в Канада е обичайно женските имена да се състоят от две имена с тире помежду им. Стайко Стайков също се е отнесъл към пловдивските магистрати с подобно искане. Младият мъж живее в САЩ и е пожелал в документите да бъде легализирано името Тони, както всичките му колеги и работодатели се обръщат към него отвъд Океана. Компютърен специалист, сменил местожителството си от Пловдив в Калифорния, не желае да се казва Костадин, а Дино. За да станеш по-бързо част от общността, името ти е от изключително значение, за да го запомнят по-лесно местните, казват препатили.Българите, получили испанско гражданство, предпочитат фамилии от две имена по испански тертип

Лазар Груев: Преди вицепремиерът искаше арестуван съдия, за да се срещне с ВСС

Слава Богу, зад гърба са времената, когато, за да се срещне с членовете на ВСС, вицепремиерът поставяше условия да бъде арестуван съдия. Това каза проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той явно имаше в предвид бившия вътрешен министър и вицепремиер от кабинета „Борисов Слава Богу, зад гърба са времената, когато, за да се срещне с членовете на ВСС, вицепремиерът поставяше условия да бъде арестуван съдия. Това каза проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той явно имаше в предвид бившия вътрешен министър и вицепремиер от кабинета „Борисов" ...

Лазар Груев: Зад гърба са времената, когато вицепремиерът искаше арестуван съдия, за да се срещне с ВСС

Слава Богу, зад гърба са времената, когато, за да се срещне с членовете на ВСС, вицепремиерът поставяше условия да бъде арестуван съдия. Това каза проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той явно имаше в предвид бившия вътрешен министър и вицепремиер от кабинета „Борисов" ... Слава Богу, зад гърба са времената, когато, за да се срещне с членовете на ВСС, вицепремиерът поставяше условия да бъде арестуван съдия. Това каза проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той явно имаше в предвид бившия вътрешен министър и вицепремиер от кабинета „Борисов" ...

Бебе на година и половина почина в Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги"

Полицията в Пловдив разследва смъртта на момченце на годинка и половина, след като бебето е било върнато два пъти от спешното отделение на УМБАЛ “Св. Георги”, съобщава “Дарик”. 

Към 22 часана 19 ноември бебето е откарано за преглед в спешния кабинет на детското отделение в УМБАЛ „Свети Георги”. Дежурният екип преглежда детето и изписва рецепта за антибиотично лечение в домашна обстановка.

Първоначалните симптоми са били като на обострен бронхит.

След няколко часа детето е върнато за втори преглед, но отново не е хоспитализирано. Малко по-късно, към 3 и половина сутринта, момченцето е починало.

Родителите на детето са в Германия и то се отглежда от майката и брата на бащата, твърди “Дарик”. Все още не са ясни причините, поради които бебето е върнато в България, но според запознати, преди 20 дни е било здраво.

Статията "Бебе на година и половина почина в Пловдив" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Джамбазки: Не оставка. Тояга трябва да играе тук

/КРОСС/ БСП се извинява, но не осъжда и не иска извинение за терор и убийства на майки с деца... Трагедия, позор, срам, но това си е тяхна, както се казва вътрешна, коминтерновска работа. Това пише във Фейсбук профила си Ангел Джамбазки от ВМРО по повод прословутото извинение на лидера на БСП Сергей Станишев по време на съботния митинг на партията, съвместно с ДПС. Неведнъж политически БСП е давала оценка на възродителния процес - още от 1989-1990 г., има го и в декларации и позиции на Националния съвет, но така го почувствах аз, когато се изправих очи в очи с много хиляди български граждани от турски произход, дошли да подкрепят правителството, обясни поведението си самият Станишев. Станишев се извини публично на българските турци за "Възродителния процес", а това даде основание на ДПС да обяви митинга за исторически. "БСП имаме историческа вина пред българските турци - за "Възродителния процес"- и се извиняваме за това", заяви Станишев. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че това е първият митинг, който се организира съвместно от БСП и ДПС и очаква различни интерпретации. "Аз знам, че има нещо особено в този митинг - той е в някаква степен исторически. Ще подчертая, че това е първият митинг, който събира 60-70 хиляди членове и симпатизанти в едно с толкова много позитивна енергия", заяви Местан

Стрелецът от Париж - стар познайник на полицията с митомански наклонности

Мистериозният стрелец, който в продължение на няколко дни паникьоса френската столица Париж, е задържан от полицията. Оказа се, че това е 52-годишния Абделхаким Дехар, който е стар познайник на полицията. Той бе арестуван след 72 часа на интензивно преследване и издирвателна операция с невиждани мащаби, пише в. "Фигаро".   Всички факти доказват съпричастността му към стрелбите в последните дни в Париж, заяви тази нощ френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, цитиран от Франс прес.   Дехар атакува медийни офиси, като рани тежко помощник фотограф на в. "Либерасион".   Мотивите на Дехар още не са известни, ясно е само, че очевидно се е опитал да се самоубие, поглъщайки голяма доза медикаменти.   Дехар бил намерен в полусъзнание в автомобил в един подземен гараж в предградието Боа Коломб. Преди това той бил локализиран, благодарение на сведения от човек, който от време не време го подслонявал и който се обадил в полицията.   За голяма изненада на французите мистериозният нападател е третият човек от случая Рей-Мопен, потресъл Франция през 1994 г. Тогава двамата млади французи Флоранс Рей и Одри Мопен, родени и израснали в добри семейства и описвани като анархисти от левицата, решават да организират серия от въоръжени грабежи.   За целта те се нуждаят от оръжия и именно тук изиграва роля Дехар. Той купува пушка и подхвърля на Одри Мопен идеята заедно с Флоранс Рей да оберат паркинг в парижкото предградие Пантен, където откарват неправилно паркирани коли. Тримата е трябвало да нахлуят в паркинга и да атакуват будката на охранителите, за да им вземат оръжията. След това с тези оръжия Рей и Мопен е трябвало да извършват планираните от тях грабежи.   Всичко върви по план в нощта на 4 октомври 1994 г., докато Рей и Мопен не решават да спрат такси и да заплашат шофьора. Той се паникьосва и предизвиква катастрофа на Площада на нацията в Париж. Колата, в която се удря, е полицейска и започва престрелка. Резултатът е трима убити - двама полицаи и водачът на таксито. Рей и Мопен успяват да избягат и да спрат друга кола. Заставят шофьора да ги отведе до Венсанската гора, но там отново се натъкват на полицейски патрул, следва престрелка и е убит трети полицаи.   Мопен е ранен тежко и умира от раните си. Рей се предава, осъден е на 20 години затвор и е освободена предсрочно за добро поведение през юни 2009 г., припомня в. "Монд", цитиран от БТА.   Дехар, авторът на плана, се отървава само с четири години затвор като съучастник. Оневинен е за нападението срещу пазачите на паркинга. После е освободен и вероятно известно време е живял в Алжир, посочва изданието. Дотук свършват фактите, но никой още не може да направи точен портрет на Дехар. Според негови адвокати той е затворен и странен човек, който твърдял, че е агент на френските тайни служби или на алжирските тайни служби. Юристите си спомнят, че Дехар казвал, че е бил направляван от чичо си, който бил на ръководен пост в алжирските тайни служби, посочва в. "Монд". Мисията му била да проникне в средите на ултралевите френски анархисти, които имали връзки с ислямисти в Алжир. В хода на процеса по случая Рей-Мопен Дехар е бил прегледан от психолози, които казват, че е имал митомански наклонности и затова се представял за таен агент, натоварен с поверителна мисия, допълва "Монд". По времето на разследването на аферата Рей-Мопен експерти твърдят обаче, че Дехар е бил наставникът на двамата младежи, посочва "Фигаро". Свидетели по процеса го описват като човек, който се е възползвал от младостта на Рей и Мопен и ги е манипулирал. В. "Либерасион" се спира върху друг аспект от случая с парижкия стрелец и насочват вниманието към ролята на камерите за видеонаблюдение, монтирани във френската столица. Именно кадри от охранителни камери помогнаха за идентифициране на стрелеца. Според френските власти обаче камерите са недостатъчни. Планът за инсталирането им започва да се изпълнява през декември 2011 г. и предвижда да има 1105 камери. Проектът е на стойност 251,9 милиона евро и ще продължи 15 години. Към началото на 2013 г. в Париж вече работят 1000 охранителни камери. Там кадрите се съхраняват максимално за 30 дни и могат да бъдат анализирани от 2500 полицаи и пожарникари. Данните от камерите отиват в команден център към парижката полиция, но двайсетте комисариата на Париж също имат достъп до тях. Полицията може да получи достъп, ако е необходимо и до хилядите камери на частни компании или до камерите в превозните средства, гарите, метростанциите, по спирките. Там кадрите обаче се съхраняват само за 72 часа. Планът за гарантиране на по-голяма сигурност в Париж чрез охранителни камери обаче поражда критики от страната на някои политици и неправителствени организации, обезпокоени, че така се нарушава правото на неприкосновен личен живот, посочва "Либерасион".

Полицията задържа мистериозния стрелец в Париж

Мистериозният стрелец, който в продължение на няколко дни паникьоса френската столица Париж, е задържан от полицията. Оказа се, че това е 52-годишния Абделхаким Дехар, който е стар познайник на полицията. Той бе арестуван след 72 часа на интензивно преследване и издирвателна операция с невиждани мащаби, пише в. "Фигаро".   Всички факти доказват съпричастността му към стрелбите в последните дни в Париж, заяви тази нощ френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, цитиран от Франс прес.   Дехар атакува медийни офиси, като рани тежко помощник фотограф на в. "Либерасион".   Мотивите на Дехар още не са известни, ясно е само, че очевидно се е опитал да се самоубие, поглъщайки голяма доза медикаменти.   Дехар бил намерен в полусъзнание в автомобил в един подземен гараж в предградието Боа Коломб. Преди това той бил локализиран, благодарение на сведения от човек, който от време не време го подслонявал и който се обадил в полицията.   За голяма изненада на французите мистериозният нападател е третият човек от случая Рей-Мопен, потресъл Франция през 1994 г. Тогава двамата млади французи Флоранс Рей и Одри Мопен, родени и израснали в добри семейства и описвани като анархисти от левицата, решават да организират серия от въоръжени грабежи.   За целта те се нуждаят от оръжия и именно тук изиграва роля Дехар. Той купува пушка и подхвърля на Одри Мопен идеята заедно с Флоранс Рей да оберат паркинг в парижкото предградие Пантен, където откарват неправилно паркирани коли. Тримата е трябвало да нахлуят в паркинга и да атакуват будката на охранителите, за да им вземат оръжията. След това с тези оръжия Рей и Мопен е трябвало да извършват планираните от тях грабежи.   Всичко върви по план в нощта на 4 октомври 1994 г., докато Рей и Мопен не решават да спрат такси и да заплашат шофьора. Той се паникьосва и предизвиква катастрофа на Площада на нацията в Париж. Колата, в която се удря, е полицейска и започва престрелка. Резултатът е трима убити - двама полицаи и водачът на таксито. Рей и Мопен успяват да избягат и да спрат друга кола. Заставят шофьора да ги отведе до Венсанската гора, но там отново се натъкват на полицейски патрул, следва престрелка и е убит трети полицаи.   Мопен е ранен тежко и умира от раните си. Рей се предава, осъден е на 20 години затвор и е освободена предсрочно за добро поведение през юни 2009 г., припомня в. "Монд", цитиран от БТА.   Дехар, авторът на плана, се отървава само с четири години затвор като съучастник. Оневинен е за нападението срещу пазачите на паркинга. После е освободен и вероятно известно време е живял в Алжир, посочва изданието.

Полицията задържа мистериозният стрелец в Париж

Мистериозният стрелец, който паникьоса Париж, е задържан от полицията.   52-годишния Абделхаким Дехар е стар познайник на полицията и е бил арестуван след 72 часа на интензивно преследване и издирвателна операция с невиждани мащаби, пише в. "Фигаро".   Всички факти доказват съпричастността му към стрелбите в последните дни в Париж, заяви тази нощ френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, цитиран от Франс прес.   Мотивите на Дехар още не са известни, ясно е само, че очевидно се е опитал да се самоубие, поглъщайки голяма доза медикаменти.   Дехар бил намерен в полусъзнание в автомобил в един подземен гараж в предградието Боа Коломб.   Дехар е бил локализиран, благодарение на сведения от човек, който от време не време го подслонявал и който се обадил в полицията.   Дехар атакува медийни офиси, като рани тежко помощник фотограф на в. "Либерасион".   За голяма изненада на французите мистериозният нападател е третият човек от случая Рей-Мопен, потресъл Франция през 1994 г. Тогава двамата млади французи Флоранс Рей и Одри Мопен, родени и израснали в добри семейства и описвани като анархисти от левицата, решават да организират серия от въоръжени грабежи.   За целта те се нуждаят от оръжия и именно тук изиграва роля Дехар. Той купува пушка и подхвърля на Одри Мопен идеята заедно с Флоранс Рей да оберат паркинг в парижкото предградие Пантен, където откарват неправилно паркирани коли. Тримата е трябвало да нахлуят в паркинга и да атакуват будката на охранителите, за да им вземат оръжията. След това с тези оръжия Рей и Мопен е трябвало да извършват планираните от тях грабежи.   Всичко върви по план в нощта на 4 октомври 1994 г., докато Рей и Мопен не решават да спрат такси и да заплашат шофьора. Той се паникьосва и предизвиква катастрофа на Площада на нацията в Париж. Колата, в която се удря, е полицейска и започва престрелка. Резултатът е трима убити - двама полицаи и водачът на таксито. Рей и Мопен успяват да избягат и да спрат друга кола. Заставят шофьора да ги отведе до Венсанската гора, но там отново се натъкват на полицейски патрул, следва престрелка и е убит трети полицаи.   Мопен е ранен тежко и умира от раните си. Рей се предава, осъден е на 20 години затвор и е освободена предсрочно за добро поведение през юни 2009 г., припомня в. "Монд", цитиран от БТА.   Дехар, авторът на плана, се отървава само с четири години затвор като съучастник. Оневинен е за нападението срещу пазачите на паркинга. После е освободен и вероятно известно време е живял в Алжир, посочва изданието.  

НСИ: 2,6% ръст на общия индекс за оборот при транспорт за Q3

През третото тримесечие на 2013 година общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 2.6% спрямо предходното тримесечие. Това показват предварителните данни на НСИ.

Красивата жена е предпоставка за щастлив брак

Мъжете с атрактивни съпруги са по-щастливи от останалите след 4 години брак

Иран няма да прекрати обогатяването на уран

/КРОСС/ Иранските власти няма да не приемат споразумението, което не позволява на страната да обогатява уран. То съобщи „Ройтерс", пзовавайки се на заместник външния министър на Иран Абас Аракчи.

Екзекутираха мъжа, опитал се да убие "краля на порното" Лари Флинт

В американския щат Мисури в сряда беше екзекутиран човекът, опитал се да убие "краля на порното" Лари Флинт, предаде Франс прес. Шейсет и три годишният Джоузеф Франклин беше умъртвен със смъртоносна инжекция с пропофол, използван за първи път за екзекуции в този американски щат. Смъртната присъда беше изпълнена в затвора на град Бон Тер. Франклин беше осъден на смърт не заради покушението срещу Флинт, което остави "краля на порното" инвалид, а за убийството на 22 души. Престъпленията са били извършени на расистка основа от 1977 г. до 1980 г. Фр...

Следващият противник на Кобрата е чехът Ондрей Пала

Следващият съперник, срещу когото ще се изправи Кубрат Пулев, е чехът Ондрей Пала. 

Двубоят ще бъде гвоздеят в програмата на гала вечерта в Нойбранденбург (Германия), която ще се проведе на 14 декември, съобщи Кобрата пред Следващият съперник, срещу когото ще се изправи Кубрат Пулев, е чехът Ондрей Пала. Двубоят ще бъде гвоздеят в програмата на гала вечерта в Нойбранденбург (Германия), която ще се проведе на 14 декември, съобщи Кобрата пред "Тема Спорт". Все още договорът между двете страни не е подписан и това е причината сблъсъкът да не е обявен официално.

Тримата, задържани за побоя над Метин, остават в ареста

Тримата задържани за побоя над Георги Димитров - Метин остават в ареста, реши Софийският апелативен съд, предаде БГНЕС. Джоно Младенов, Иво Тилков и Момчил Милчов са обвинени за това че на 9 ноември, на ъгъла на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил" в София в съучастие са се опитали умишлено да убият Георги Димитров (Метин) и то по хулигански подбуди. Защитниците и на тримата поискаха днес по-леки мерки за младежите. Според адвокатите няма опасност нито един от тримата да се укрие или да извърши друго престъпление. Защитниците поставиха и под въпрос наличието на обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили именно опит за убийство. Съдът обаче реши, че събраните до момента доказателства по делото са достатъчни, за да се предположи, че именно тримата са нанесли побоя н...

Румъния либерализира продажбата на земя на чужденци

Румънското лявоцентристко правителство прие проектозакон за либерализиране на продажбата земеделска земя в страната на граждани от държави-членки на Европейския съюз от началото на 2014 г., предаде БГНЕС. Съгласно проекта, който трябва да бъде одобрен от парламента, физически лица от ЕС и европейското икономическо пространство /Исландия, Лихтенщайн и Норвегия/ ще могат да купуват директно земеделска земя в Румъния. Досега това можеха да правят само чужденци, свързани във фирма с румънски съдружници. Предимство при продажбите ще имат държавата, съпритежатели или арендатори на земя, и земеделци на възраст под 40 години. Първоначално правителството искаше да постави условие евентуалните купувачи да имат опит в селското стопанство и закупената земя да не надхвърля 100 хектара, но ...

Ясни са всички участници на Мондиал 2014 - очаква се жребият

Преди часове официално завършиха всички баражни срещи за класиране на Световното първенство по футбол в Бразилия следващото лято. Последният двубой бе между Уругвай и Йордания завършил при резултат 0:0, като Уругвай се класира след 5:0 в първата среща в Аман. Въпреки протоколния характер на мача в Монтевидео домакините играха в титулярния си състав от уважение към сънародниците си. Така Уругвай стана 6-ият отбор от Южна Америка, който ще участва на Мондиал 2014. Освен домакините, класираща се директно, на световните финали ще играят още Аржентина, Колумбия, Чили и Еквадор. Финалистите от Северна Америка и Карибския басейн са САЩ, Коста Рика, Хондурас и Мексико. От зона Европа участниците са Белгия, Италия, Холандия, Германия, Русия, Португалия, Хърватия, Франция, Гърция, Англия,...

Семейство художници представя своето послание от миналото

Вчера (20 ноември) артистичното плевенско семейство Нина и Иво Петрови откри живописната си изложба, пристигаща от Франция, „Послания от миналото” в галерия „Артамонцев”. На събитието присъстваха известният актьор Кръстьо Лафазанов, заместник-председателят на парламентарната комисия по култура и медиите Мариана Бояджиева, политикът Васил Антонов, а кметът на Плевен проф. д-р Стойков изпрати специален поздравителен адрес. Творбите на художниците носят ретро привкус и носталгия към едно безвъзвратно отминало време, един загубен рай. А именно Бел епок (в превод от френски означава хубавото време) – периодът, обхващаш последните години на XIX век до началото на Първата световна война и характеризиращ се в Европа и Америка с бурно развитие на научно-техническия п...

Всички са доволни от Консултативния съвет за национална сигурност, твърди Орешарски

Лично аз съм доволен. Резултатите показват, че очевидно всички страни са доволни. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос дали е доволен от вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), предаде БГНЕС. От моя гледна точка, като ръководещ изпълнителната власт, това ще даде една по-добра основа за работа и на изпълнителната власт и за по-добро взаимодействие с другите институции, заяви Орешарски. Премиерът посочи, че основата ще бъде да управлява в това число и рисковете, които са в компетенциите на изпълнителната власт, а повечето са в компетенциите на изпълнителната власт. За протестите и протестиращите Информацията, която имаме, е, че идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, биват привиквани за справка в управленията на МВР, което е функ...

Работата на полицията е на улицата, спокоен Орешарски

Запитан колко време полицията ще издържи на улицата,

„Авиоотряд 28” минава към транспортното министерство

"Авиоотряд 28" преминава на подчинение на министъра на транспорта, реши на първо четене парламентът. По време на обсъждането депутати се шегуваха, че може да мине към Патриаршията или Министерство на културата.

Декларация против блокирането на софийския център гласуваха общинарите

Столичният общински съвет прие декларация против блокирането на централната градска част на София, като 43 общински съветници гласуваха „за” декларацията, представена от председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Декларацията ще бъде предоставена на главния прокурор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване