Камен Костадинов: Пеевски има качествата да оглави ДАНС

Камен Костадинов. Снимка БГНЕС/архив

Делян Пеевски притежава необходимите качества, за да оглави ДАНС.

Това мнение изрази за пореден път депутатът от ДПС Камен Костадинов в интервю за Нова телевизия. И по-рано зам. председателят на парламентарната група на ДПС е заявявал, че Пеевски има нравствените качества да бъде начело на Държавната агенция “Национална сигурност”.

Според Костадинов предсрочно избори в страната би било логично да се насрочат, ако на дадени избори управляващите партии по-малко от тези, които се заявяват за тяхна алтернатива.

 „Ако от 17 депутати (толкова трябва да бъдат избрани на вота за евродепутати догодина – б.р.) ние задено с БСП имаме по-малко от половината на избори, то е логично да се постави въпросът на предсрочни избори. Ако това нещо се случи през май, има някакво технологично време за организация на подобни избори, биха се свикали през есента, някъде септември, октомври или ноември”, изчисли Костадинов.

 По повод скандала с бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров, Камен Костадинов заяви: „Човек не разказва дори на близките си приятели какъв бизнес прави и какви са финансовото положение на семейството си”. Според него Бисеров никога не е ходил в ДАНС и може би е научил за задаващия се проблем с превода по банковата му сметка от банката.

 „Добре е да се изчака малко. Поискан е отговор от чуждите банки. Може би има някакви логични отговори, които самият Бисеров ще даде, когато му дойде времето. Той никога не е демонстрирал, че води охолен живот и това, което бе раздуто в медиите, е далеч от истината. Но не съм страна по този спор”, обясни още Костадинов.

 Запитан дали е вярно, че Доган все още е в депресия и затова не ходи на заседанията по делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов, Костадинов отговори: „Той не е човек, който ще шикалкави. Може би наистина се намира в такова състояние”.

Статията "Камен Костадинов: Пеевски има качествата да оглави ДАНС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Левски" победи с 4:1 слаб "Литекс" и излезе трети


"Левски" постигна една от най-изразителните си победи срещу силен съперник в последните години. Сините спечелиха с 4:1 срещу втория "Литекс" и се изкачиха поне временно на третото място.

Очаквайте подробности!

Лияна: Голямата ми любов е неизживяна

Фолкдивата Лияна сподели, че не е изживяла голямата си любов. "По-скоро мъжете в живота ми са били мои приятели, отколкото да усещам голяма страст. Тази голяма моя любов загина в катастрофа", разказа тя в предаването Dikoff по Нова Тв.

Друг нейн любим на име Пламен е застрелян пред очите й. "Нито се разбра кой е виновника, нито се разбра причина Фолкдивата Лияна сподели, че не е изживяла голямата си любов. "По-скоро мъжете в живота ми са били мои приятели, отколкото да усещам голяма страст. Тази голяма моя любов загина в катастрофа", разказа тя в предаването Dikoff по Нова Тв. Друг нейн любим на име Пламен е застрелян пред очите й. "Нито се разбра кой е виновника, нито се разбра причина

Още един район остава без вода днес

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария, без вода ще останат абонатите в част от местност "Пчелина до 22 часа. Припомняме, че без вода по-рано днес останаха следните места: - района около Очна клиника до 18 часа - част от Западна промишлена зона до 19 часа.

Майка назаем е мода сред известните

В България законът за сурогатното майчинство от години чака да бъде приет, но по света използването на В България законът за сурогатното майчинство от години чака да бъде приет, но по света използването на "майка назаем" е възприето отдавна и много знаменитости от шоубизнеса точно така се сдобиват с наследници. След като преди по-малко от месец примата на руската естрада Алла Пугачова и нейната половинка Максим Галкин се обзаведоха с близнаци...

Тодор пречука баба си и отиде на кафе

Полицията залови и остави в ареста за 72 часа убиеца на 72-годишната баба Пенка от Бузовград. Това е 27- годишният внук на жертвата Тодор Стоев, съобщиха от МВР.

Осъдихме британец заради канал за бежанци

Фалшиви финландски паспорти издават семейство от Иран, което се опитва да стигне до Западна Европа с болното си дете от церебрална парализа.

Най-ексцентричните европроекти в България

Археологически парк с възстановки на сгради, чиито останки се намират на друго място; ферибот, изграден само от едната страна на реката; туристически атракции, известни само на местните. Неизброими са успешните опити да се усвоят европейски пари с проекти за атракции, които трябва да привлекат туристи и да създадат поминък на местните жители. Археологически парк с възстановки на сгради, чиито останки се намират на друго място; ферибот, изграден само от едната страна на реката; туристически атракции, известни само на местните. Неизброими са успешните опити да се усвоят европейски пари с проекти за атракции, които трябва да привлекат туристи и да създадат поминък на местните жители.

28-годишен моторист загина след удар в мантинела

28-годишен мотоциклетист загина на главен път Е-79 в Благоевград, съобщават от БГНЕС. В 15:15 часа днес, мотициклетистът се блъснал в предпазна ограда и загинал на място. 
Лекарски екип от Благоевград е установил смъртта му. Инцидентът станал на около 100 метра преди отбивката на Е-79 за влизане в града. Мотоциклетът е спрял... 28-годишен мотоциклетист загина на главен път Е-79 в Благоевград, съобщават от БГНЕС. В 15:15 часа днес, мотициклетистът се блъснал в предпазна ограда и загинал на място. Лекарски екип от Благоевград е установил смъртта му. Инцидентът станал на около 100 метра преди отбивката на Е-79 за влизане в града. Мотоциклетът е спрял...

Земеделският министър призова общините да се възползват от евросредствата


"През изминалите седем години от прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. у нас се осъществиха редица общински проекти, насочени към подобряване на условията на живот в малките общини. Макар и по-малки като мащаб тези проекти са жизненоважни за много населени места в страната, които не разполагат с достатъчно финансови средства и разчитат изключително на тази подкрепа, затова призовавам всички общини да се използват по наддоговарянето на средства по ПРСР", каза днес...

Откъс от "Светецът на неизбежната лудост" на Елиф Шафак


В рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме новата книга на турската писателка Елиф Шафак на местния книжен пазар. Поредната й творба, която излиза на български, е "Светецът на неизбежната лудост". Сюжетът й е частично посветен на САЩ, където писателката живее в продължение на години.

Романът на Шафак се издава от "Егмонт", а преводът от английски език, на който творбата е оригинално написана, е дело на Красимира Абаджиева. 

"Очите ми съзряха гарван да се щура с...

Лияна: Не съм изживяла голямата си любов

Фолкдивата Лияна сподели, че не е изживяла голямата си любов. Фолкдивата Лияна сподели, че не е изживяла голямата си любов. "По-скоро мъжете в живота ми са били мои приятели, отколкото да усещам голяма страст. Тази голяма моя любов загина в катастрофа", разказа тя в предаването Dikoff по Нова Тв. Друг нейн любим на име Пламен е застрелян пред очите й. "Нито се разбра кой е виновника, нито се разбра причина

Туризмът ни – много над средното ниво в света

Постигнатото през 2013 г. в отрасъла - очаквани над 3 млрд. евро приходи

Българският туризъм е над средното световно ниво

„Толкова много се самокритикуваме и очерняме, а забравяме да споменем, че България е с много над средните показатели за развитие на туризъм в световен мащаб. Има не една сфера, в която ние сме над средното световно ниво", каза заместник-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Латвийският президент определи като акт на „масово убийство" срутването на магазин в Рига

Латвийският президент Андрис Берзинш определи като акт на „масово убийство срещу невинни хора" срутването на покрива на супермаркета в Рига, който отне живота на над 50 души. Държавният глава увери, че всички обстоятелства около случилото се ще бъдат разследвани , а отговорниците ще понесат последствията. Днес в страната, а също и в съседна Литва е обявен ден на национален траур.Спасителната операция по откриването на оцелели продължава. Полицията работи по три версии - нарушения при проектирането, лош строеж и складирани на покрива строителни материали, чиято тежест би могла да предизвика срутването.Коментира се, че трагедията е най-голямата по брой жертви в историята на независима Латвия.

Френският посланик: Причините за протестите са не само в това правителство

Френският посланик у нас Ксавие Лапер Дьо Кабан коментира, че причината за протестите у нас трябва да се търси не само в настоящото правителство.

Моторист загина след сблъсък в мантинела

28-годишен мотоциклетист загина на главен път Е-79 в Благоевград, съобщават от БГНЕС. В 15:15 часа днес, мотициклетистът се блъснал в предпазна ограда и загинал на място. 
Лекарски екип от Благоевград е установил смъртта му. Инцидентът станал на около 100 метра преди отбивката на Е-79 за влизане в града. Мотоциклетът е спрял... 28-годишен мотоциклетист загина на главен път Е-79 в Благоевград, съобщават от БГНЕС. В 15:15 часа днес, мотициклетистът се блъснал в предпазна ограда и загинал на място. Лекарски екип от Благоевград е установил смъртта му. Инцидентът станал на около 100 метра преди отбивката на Е-79 за влизане в града. Мотоциклетът е спрял...

Мотоциклетист загина на място край Благоевград

/КРОСС/ 28-годишен мотоциклетист загина на място на главен път Е-79 до Благоевград. Инцидентът е станал в 15:15 часа днес, когато младият мъж се блъска в предпазната мантинела и изхвърча от пътя. Мотоциклетът е спрял на около 50 метра след мястото на удара.  Лекарски екип от Спешна помощ само е констатирал смъртта на загиналия. На мястото има патрул на КАТ-Пътна полиция и група мотористи. Започва оглед на местопроизшествието за установяване причините за катастрофата, отнела живота на младия мъж.    

Емилия изгря в календара на "Пайнер"

Емилия засне фотосесия за традиционния календар на "Пайнер"

ВИДЕО: Зрелищно равенство си спретнаха Ливърпул и Евертън

Отборите на Евертън и Ливърпул не успяха да се победят и завършиха 3:3 в мача от 12-я кръг на Премиърлийг. За сметка на това двата тима направиха изключително зрелищен мач, изпълнен с обрати и интересни ситуации пред двете врати. Дербито на Мърсисайд успя напълно да оправдае очакванията, като зрителите станаха свидетели на множество голови положения. Двубоят се игра на „Гудисън парк“. Още в 5-та минута гостите от Ливърпул поведоха в резултата. След центриране от корнер и разбъркване, топката стигна до далечния стълб на вратата, Фелипе Коутиньо,...

Откриха 33 осакатени трупа в Мексико

Предполага се, че са жертви на наркокартели

    


Българският туризъм е над средното световно ниво

/КРОСС/ „Толкова много се самокритикуваме и очерняме, а забравяме да споменем, че България е с много над средните показатели за развитие на туризъм в световен мащаб. Има не една сфера, в която ние сме над средното световно ниво", каза заместник-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той се позова на постигнатото през 2013 г. в отрасъла - очаквани над 3 млрд.евро приходи, близо 7 млн. туристи и сериозен принос от 13,6% при формирането на брутния вътрешен продукт на страната. Туризмът затвърждава значението си за българската икономика и доказателство за това е фактът, че той става самостоятелна политика, заложена в бюджета за 2014 г. До този момент такава отраслова политика отсъстваше. За първи път ще има бюджет, който в пъти ще надхвърля предишните, които са били отделяни за национална реклама и целеви пазари, подчерта Ботев. Зам.-министърът коментира пред Дарик очакванията на родните туроператори за предстоящите празници и акцентира върху увеличаващия се брой чуждестранни туристи от съседните на България държави, които идват да ги изкарат у нас. „Има рестарт на българската икономика, потреблението, макар и бавно, започва да се увеличава. Това е добре и в крайна сметка туризмът е един от показателите, които Световната организация по туризъм към ООН следи като показател за динамиката на пазара и по отношение на потреблението", допълни зам.-министър Ботев

16 латвийци може да са останали под срутилия се супермаркет

До 16 души може да остават под развалините на срутилия се в Рига супермаркет, заяви кметът на града Нил Ушаков, съобщи Фокус.

По последни данни, в резултат на срутването на покрива и стената в супермаркета в латвийската столица са загинали 52-ма души, а 40 са ранени, от които 29 са в критично състояние.
До 16 души може да остават под развалините на срутилия се в Рига супермаркет, заяви кметът на града Нил Ушаков, съобщи Фокус. По последни данни, в резултат на срутването на покрива и стената в супермаркета в латвийската столица са загинали 52-ма души, а 40 са ранени, от които 29 са в критично състояние.

Иран няма да се откаже от правата си в ядрената област

Водещи дипломати от „шесторката" по иранската програма посочиха, че преговорите в Женева са трудни, пише Бтв.
Иран ще се противопостави на всяко прекомерно искане, което би я лишило от правата й в ядрената сфера. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който участва в Женева в преговорите по иранската ядрена програма, предаде Водещи дипломати от „шесторката" по иранската програма посочиха, че преговорите в Женева са трудни, пише Бтв. Иран ще се противопостави на всяко прекомерно искане, което би я лишило от правата й в ядрената сфера. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който участва в Женева в преговорите по иранската ядрена програма, предаде

Полиция “за кафе” в двора на Ректората

Полиция в двора на Ректората на СУ Снимка: НОрешарски

Група от десетина полицаи е влязла в двора на Ректората на Софийския университет днес следобед, съобщиха антиправителствената информационна служба “НОрешарски” и “Ранобудните студенти.

Бяха разпространени и снимки, на които се виждат униформени служители в двора – нещо, което не се е случвало досега. Запитани от студенти с каква задача са там, полицаи отговорили, че са влезли “за кафе”. Униформените са носели палки, каски и щитове.

Полиция в двора на Ректората на СУ Снимка: НОрешарскиДнес е първата учебна събота за факултетите, които се помещават в Ректората на СУ. По заповед на ректора дните, в които сградата бе затворена за учебни занятия, ще се отучват разсрочено във времето.

Миналата седмица Ранобудните студенти решиха да отстъпят от тоталната окупация на Ректората, като останат само в аулата, и така занятията бяха възстановени. Ранобудните обаче подчертаха, че това не означава край на протестните им действия.

Статията "Полиция “за кафе” в двора на Ректората" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 24 ноември - неделя, без електрозахранване ще са следните райони: - от 13:00 ч. до 17:00 ч.– в района на Южна Промишлена Зона, фирми засегнати от изключването „ММ 13 ЕООД”, „Ескана АД”, „Технофер ЕООД”.

Повече пари за училищата, подобрили резултатите си от матурите

В Разград, министърът на образованието и науката Анелия Клисарова зачви, че училищата, които подобрят резултатите на възпитаниците си на матурите след седми клас, ще получат допълнения към делегирания бюджет, съобщи БНР. 
 
Тя каза също така ,че от следващата година ще се въведе единна базова стойност за издръжка на училищата, която не е... В Разград, министърът на образованието и науката Анелия Клисарова зачви, че училищата, които подобрят резултатите на възпитаниците си на матурите след седми клас, ще получат допълнения към делегирания бюджет, съобщи БНР. Тя каза също така ,че от следващата година ще се въведе единна базова стойност за издръжка на училищата, която не е...

За президента на Латвия срутването на търговския център е масово убийство


"Това е масово убийство на невинни хора", така латвийският президент Андрис Берзинш определи срутването на покрива на търговски център в Рига, което до момента взе 53 жертви. Според него виновниците трябва да понесат наказание. "Като цяло бих искал тези хора да попаднат в следствения изолатор", каза Берзинш по латвийската телевизия, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 
По думите му много хора носят отговорност за тази трагедия, при положение че не става дума за нещастен случай или бедствие....

За президента на Латвия срутването на търговския център е масово убийство


"Това е масово убийство на невинни хора", така латвийският президент Андрис Берзинш определи срутването на покрива на търговски център в Рига, което до момента взе 53 жертви. Според него виновниците трябва да понесат наказание. "Като цяло бих искал тези хора да попаднат в следствения изолатор", каза Берзинш по латвийската телевизия, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 
По думите му много хора носят отговорност за тази трагедия, при положение че не става дума за нещастен случай или бедствие....

"Евертън" и "Ливърпул" завършиха 3:3 в красиво дерби


"Евертън" и "Ливърпул" завършиха 3:3 в един от най-красивите мачове във Висшата лига през сезона. Двата отбора предложиха зрелище, обрати и размяна на много голови възможности до последната секунда.

Очаквайте подробности!

Моторист загина на главен път Е-79

31-годишен мъж загина при пътен инцидент на главен път Е-79 на входа на Благоевград. Сигналът е получен около 15:16 часа на тел.112, информираха от пресцентъра на полицията. Неправоспособният водач на мотоциклет „Ямаха”,  движейки се в посока от Симитли към Благоевград, губи управление над мотора и се удря в странично намиращата се на пътя мантинела. Вследствие на инцидента мъжът с инициали И. А. е загинал на място....

Възрастен мъж на патерици обира автомобили на главен път Е-79

/КРОСС/ Възрастен мъж на патерици обикаля трасето на автомагистрала Струма и се възползва от милосърдието на преминаващите. Старецът проси, обира автомобилите или размахва юмруци срещу шофьорите, ако не успее да предизвика тяхното милосърдие.  Мъжът не е толкова слаб, колкото самият той се опитва да внуши. Всеки, който пътува по международния път Е-79 може да срещне човека, който снове предимно в отсечката между Перник и Дупница - една от най-натоварените пътни артерии в страната. Със сключени в молитва ръце, подпрян на двете си патерици, с липсваща обувка на десния крак, старецът предизвика съжалението на пътниците. Разказът му към онези, у които е успял да разпали човещината заради болнавия си вид, е кратък и традиционен за просещите - излиза от болница, иска да се прибере, няма пари за автобус. И бързо се шмугва в колата. Почти винаги се качва на задната седалка. Разказва една история - излиза от болницата, защото бил премръзнал, а „некадърните доктори" му отрязали пръстите на десния крак. Живеел в Перник, имал дъщеря в Дупница. Моли за пари, за съжаление и милостиня. Докато тече разговорът, старецът се озърта около себе си. Не подбира вещите и предметите, които попадат пред очите му. С учудваща бързина и ловкост, прибира под шубата всичко, което се намира в задната част на колата. Става агресивен, ако чуе забележка или отказ да го финансират. Гневът го завладява лесно и бързо, размахва юмруци, заплашва със саморазправа

Баба Парашкева за зетя си Червенков: "Лош, лош, ама добър"

Bълко Червенков не проявява особен интерес към спорта. Не ходи на мачове и на състезания. Но на 23 октомври 1955 г. отива на наскоро построения стадион Bълко Червенков не проявява особен интерес към спорта. Не ходи на мачове и на състезания. Но на 23 октомври 1955 г. отива на наскоро построения стадион "Васил Левски", за да гледа мача България - Великобритания. Българите побеждават с 2:0. В еуфорията човек от официалната ложа решава да се подмаже: "Другарю Червенков, ваша е заслугата,

Цветанов очаква още репресия

Хубаво е една партия да мине и през опозиция, за да види какви слабости е допуснала, когато е била управляваща. Това заяви пред журналисти в Пловдив зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че партията минава през изключително важен период на своето съществуване, като изтъкна, че когато си в опозиция виждаш кой е бил искрен в намеренията си.По отношение на обвиненията към него Цветанов заяви, че очаква още репресивни действия от страна на управляващите към него.Очаквам още репресия както към мен, така също и към нашия лидер и към всички тези, които са фактор в ГЕРБ", категоричен бе той, като съобщи, че очаква да бъде повдигнато и четвърто обвинение към него. Бившият вътрешен министър бе в Пловди, за да участва на кръгла маса по проблемите на професионалното образование у ...

Дъжд на запад, вятър на изток

Прогноза за 24 ноемви, неделя През нощта облачността над страната ще бъде предимно значителна и на места в Западна България ще превали дъжд. В Източна България ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 5° и 10°, в Сливен около 8°. В неделя валежи ще има в Западна България и Родопите, значителни по-късно през деня, когато ще превали и в Централна, а през нощта срещу понеделник и в Източна България. В източната половина от страната ще духа до умерен южен вятър, но по-късно през деня в Изто...

4500 по-малко бебета проплакали в сравнения с 2012

Тази година ще се родят 4500 бебета по-малко в сравнение с миналата, затова държавата трябва да завие по посока на майките, на децата и на младите семейства. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на Националния форум "Майчинство и детско здравеопазване".

Бащите под пагон също с право на отпуск или болнични за дете

Бащите под пагон също с право на отпуск или болнични за дете. Поправката в закона за отбраната изравнява правата на бащите в армията с тези на майките и вече е в Народното събрание. Дъщерята на капитан Анатоли Емилов е едва на три години, когато майка й загива при катастрофа.

Между 20 и 30 хил. лв. за всяко училище, обеща Клисарова

Средствата ще бъдат за отопление, вода и други разходи

    


Никой не потърси печалба от $16 млн. от лотарията в САЩ

Крайният срок за предявяване на претенции върху крупната сума изтече в петък и печелившият билет беше обявен за невалиден

Догодина и петокласниците на целодневното обучение

Целодневното обучение ще се въведе от следващата учебна година и за петокласниците, поетапно това ще се случи и за учениците до 7 клас. Това обяви в Разград министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя се срещна с училищни директори, които на неин въпрос се обявиха против въвеждането на трета матура – задължителна по математика. Поводът за посещението на министър Клисарова бе актуализацията на проект за изграждане на спортна зала за едно от разградските училище – ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“. Стойността му е 1 милион лева, трябва да се отпусна...

Жена с разбита челюст след падане в трап

Жена оцеля след като падна в 4-метров изкоп във врачанския кв. Кулата. 57 годишната Ангелина Йорданова пропаднала в трапа пред дома си, а племенницата й я открила стенеща от болка в петък и повикала линейка.
Пострадалата е с счупена челюст, разбит нос и множество охлузвания по тялото, но е без опасност за живота. Жена оцеля след като падна в 4-метров изкоп във врачанския кв. Кулата. 57 годишната Ангелина Йорданова пропаднала в трапа пред дома си, а племенницата й я открила стенеща от болка в петък и повикала линейка. Пострадалата е с счупена челюст, разбит нос и множество охлузвания по тялото, но е без опасност за живота.

С два гола на Тишо Кънев горноряховци пречупиха коравите видинчани

С два гола на Тишо Кънев и един на Красен Трифонов горнооряховските локомотивци спечелиха с 3:1 “Бдин” /Видин/ и завършиха полусезона в Северозападната “В” група с шест поредни победи. Успехът обаче не дойде лесно, за което заслуга имат, както домакините, неуспели в големи периоди от време да наложат надмощие, така и коравите гости, играли откри и агресивен футбол. Мачът тръгна с натиск на “железничарите”, но в 9- ата минута вратаря им Александър Димов сбърка при изнасянето на топката. Последва силен удар от движение на видински футболист, при ...

Срутването на супермаркета в Рига - масово убийство, обяви латвийският президент

Днес в страната е ден на траур за жертвите на трагичния супермаркет

Политолог: Проблем на протестиращите е липсата на политическа идентичност

Най-големият проблем на протестиращите е, че нямат ясна политическа идентичност, заяви пред Фокус политолога проф. Тодор Галунов. По думите му, хората от протестите не могат да бъдат припознати като символ на промяна, както през 90-та година.

’’Няма ярки лица на протестите, по-скоро са припознавани като обща промяна и може би проблемът е в Най-големият проблем на протестиращите е, че нямат ясна политическа идентичност, заяви пред Фокус политолога проф. Тодор Галунов. По думите му, хората от протестите не могат да бъдат припознати като символ на промяна, както през 90-та година. ’’Няма ярки лица на протестите, по-скоро са припознавани като обща промяна и може би проблемът е в

Бареков подкрепи решението за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

/КРОСС/ Подкрепяме българското правителство в решението да построи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с американска технология и с участието на американски капитали. Това се казва в специална позиция на гражданското движение "България без цензура". "Очевидно е, че правителството, ДПС и част от БСП, тръгва по правилен път за развитието на българската енергетика", заяви лидерът на платформата Николай Бареков. В позицията се изреждат и аргументите в полза на решението да се възложи проектът 7- ми блок на АЕЦ „Козлодуй" на американската компания "Уестингхаус": 1.Българските граждани се произнесоха категорично за ядрената енергетика на проведен референдум.2.Участието на САЩ в този проект очевидно подкрепя енергийната ни независимост.3.Предлага ни се най- модерната технология от гледна точка на сигурността на населението, с която ще бъдем първи в Европа.4.Очевидно става въпрос за икономически изгоден и прозрачен проект, финансиран от голяма американска банка - „Ексимбанк".5.Проектът ще спомогне да развием нашите специалисти по ядрена енергетика.6.Този проект слага край на идеологиите в българската енергетика и ще спрем да я делим на лява и дясна.Гражданското сдружение „България без цензура", призовава Реформаторския блок и ГЕРБ, също да подкрепят това правителство, в желанието им да развиват ядрените технологии с американски партньори, завършва позицията на "България без цензура"

Държавата готова да гарантира заем на БЕХ за VІІ блок

Hе е нужно да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото AP- 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света, а и в други страни са строени ядрени мощности с пряко договаряне на технологията. Освен това е възможно държавата да даде гаранции за осигуряване на финансирането на изграждането на новия блок в Козлодуй и той да е изцяло собственост на "Българския енергиен холдинг”, а казусът със спряната АЕЦ "Белене” ще се решава поне още две години. Това заяви пред журналисти в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев веднага след кацането си от САЩ, откъдето ден по-рано съобщи, че ще предложи на правителството да даде на "Българския енергиен холдинг” (БЕХ) мандат за преговори с американската компания "Уестингхаус” за построяването на новата ядрена мощност в Козлодуй. Той отново каза, че до шест месеца ще бъде готов финансовият модел на проекта, който към момента се изпълнява от компанията "АЕЦ Козлодуй –Нови мощности”, дъщерна на АЕЦ "Козлодуй”, чийто собственик е БЕХ. Не стана ясно кой изработва финансовия модел, но от него и от това дали БЕХ ще успее да намери изгодно финансиране щяло да зависи дали ще се търси и частен партнор за реализацията на новата ядрена мощност, или тя ще е изцяло на БЕХ. Възможно е да има държавни гаранции, инвестицията в проекта ще се изплаща чрез продажбата на електроенергия, коментира още Стойнев. Той не се ангажира с размер на необходимата за новия реактор инвестиция, но посочи, че американската "Ексимбанк”  (която финансира и застрахова американския износ – бел. ред.), била готова да осигури до 70 на сто от стойността на реактора. Не е ясно обаче как ще се отрази на БЕХ допълнително задлъжняване дори и за останалите 30 на сто от новата мощност при положение, че наскоро холдингът записа облигации за 500 млн. евро, а още 620 млн. евро ще вземе назаем от руската "Газпром” за финансирането на своя дял от строежа на газопровода "Южен поток”.   Стойнев коментира евентуалната цена на американския реактор с думите "аз се надявам, че ние ще имаме най-евтин реактор от това поколение". По думите на министъра "Уестингхаус” ще доставя и горивото за новия реактор.  Директорът на АЕЦ "Козлодуй” Иван Генов, който също бе в САЩ, каза в отговор на въпрос, че и френската "Арева” също има възможност да доставя такъв тип ядрено гориво за АР-1000, но практиката е именно производителят на оборудването да доставя и горивото, още повече, че "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво в света. Генов обясни също, че отработеното ядрено гориво от бъдещия реактор няма да се връща в САЩ, каквато е сега практиката при експлоатацията на руските ВВЕР-1000 в АЕЦ "Козлодуй” . "Очаквам подкрепа от всички политически сили за този проект, тъй както той е на българската държава и от него ще се възползва най-вече следващото поколение”, заяви Драгомир Стойнев относно идеята VІІ блок да е АР-1000. Той акцентира на това, че животът на реактора е 60 години плюс още 20 години при удължаване на експлоатационния срок. Макар и все още да няма пуснат в експлоатация подобен реактор, тъй като в САЩ той бе лицензиран едва в началото на тази година и в момента се строят две такива мощности в САЩ и две в Китай, Стойнев аргументира избора си с това, че докато се изгради българският реактор, вече ще има работещи технологии АР-1000. Той обеляза още, че ако сега не бъдат взети мерки за създаване на нови мощности за производство на енергия, след 15 години положението у нас ще стане драматично. Изявлението му не бе подплатено с конкретни данни за спиране на централи, прогнози за потреблението и за износа на ток за периода след евентуалното построяване на новата ядрена мощност, което според очакванията на министъра ще е около 2021 г. Стойнев очаква строежът да почне през 2016 и да продължи пет години, докато два дни по-рано представител на "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” обяви, че първият бетон на новия реактор може да бъде излят през 2019 г. Думите за "драматичното положение” идват и на фона на това, че през цялото минало лято държавата ограничаваше производството не само на възобновяемите източници, но и на въглищните централи и дори на АЕЦ "Козлодуй” заради ниското потребление на ток. Също така, според изискванията на Европейската комисия, консумацията на електроенергия в България трябва да спадне с 50 процента до 2020 г. Иван Генов подчерта като предимство на американската технология пасивните й системи за защита, при които дори и да се случи най-тежката авария и централата да остане без електрическо захранване, какъвто бе случаят в АЕЦ "Фукушима", ядреният реактор може да осигури енергия на системите за сигурност още поне 7 дни. Шефът на ядрения оператор допълни, че дори и да бъде започнат новият реактор, АЕЦ "Козлодуй" ще има достатъчно средства за удължаване на експлоатационния срок на работещите сега V и VІ блок на централата, чиито лицензи изтичат през 2017 и 2091 г., и намеренията са животът им да бъде удължен с още поне 20 години. На въпрос какво ще прави страната ни с поръчания и изработен от руската "Атомстройекспорт" реактор за спряната АЕЦ "Белене", за който се разглеждаше възможността  да бъде инсталиран на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй”,  Стойнев заяви, че въпросът  по проекта "Белене" ще се решава поне още две години и няма да го коментира заради арбитражното дело, за да не се използват думите му в съда в Париж.

Държавата готова да гарантира заем на БЕХ за строежа на VІІ блок

Hе е нужно да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото AP- 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света, а и в други страни са строени ядрени мощности с пряко договаряне на технологията. Освен това е възможно държавата да даде гаранции за осигуряване на финансирането на изграждането на новия блок в Козлодуй и той да е изцяло собственост на "Българския енергиен холдинг”, а казусът със спряната АЕЦ "Белене” ще се решава поне още две години. Това заяви пред журналисти в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев веднага след кацането си от САЩ, откъдето ден по-рано съобщи, че ще предложи на правителството да даде на "Българския енергиен холдинг” (БЕХ) мандат за преговори с американската компания "Уестингхаус” за построяването на новата ядрена мощност в Козлодуй. Той отново каза, че до шест месеца ще бъде готов финансовият модел на проекта, който към момента се изпълнява от компанията "АЕЦ Козлодуй –Нови мощности”, дъщерна на АЕЦ "Козлодуй”, чийто собственик е БЕХ. Не стана ясно кой изработва финансовия модел, но от него и от това дали БЕХ ще успее да намери изгодно финансиране щяло да зависи дали ще се търси и частен партнор за реализацията на новата ядрена мощност, или тя ще е изцяло на БЕХ. Възможно е да има държавни гаранции, инвестицията в проекта ще се изплаща чрез продажбата на електроенергия, коментира още Стойнев. Той не се ангажира с размер на необходимата за новия реактор инвестиция, но посочи, че американската "Ексимбанк”  (която финансира и застрахова американския износ – бел. ред.), била готова да осигури до 70 на сто от стойността на реактора. Не е ясно обаче как ще се отрази на БЕХ допълнително задлъжняване дори и за останалите 30 на сто от новата мощност при положение, че наскоро холдингът записа облигации за 500 млн. евро, а още 620 млн. евро ще вземе назаем от руската "Газпром” за финансирането на своя дял от строежа на газопровода "Южен поток”.   Стойнев коментира евентуалната цена на американския реактор с думите "аз се надявам, че ние ще имаме най-евтин реактор от това поколение". По думите на министъра "Уестингхаус” ще доставя и горивото за новия реактор.  Директорът на АЕЦ "Козлодуй” Иван Генов, който също бе в САЩ, каза в отговор на въпрос, че и френската "Арева” също има възможност да доставя такъв тип ядрено гориво за АР-1000, но практиката е именно производителят на оборудването да доставя и горивото, още повече, че "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво в света. Генов обясни също, че отработеното ядрено гориво от бъдещия реактор няма да се връща в САЩ, каквато е сега практиката при експлоатацията на руските ВВЕР-1000 в АЕЦ "Козлодуй” . "Очаквам подкрепа от всички политически сили за този проект, тъй както той е на българската държава и от него ще се възползва най-вече следващото поколение”, заяви Драгомир Стойнев относно идеята VІІ блок да е АР-1000. Той акцентира на това, че животът на реактора е 60 години плюс още 20 години при удължаване на експлоатационния срок. Макар и все още да няма пуснат в експлоатация подобен реактор, тъй като в САЩ той бе лицензиран едва в началото на тази година и в момента се строят две такива мощности в САЩ и две в Китай, Стойнев аргументира избора си с това, че докато се изгради българският реактор, вече ще има работещи технологии АР-1000. Той обеляза още, че ако сега не бъдат взети мерки за създаване на нови мощности за производство на енергия, след 15 години положението у нас ще стане драматично. Изявлението му не бе подплатено с конкретни данни за спиране на централи, прогнози за потреблението и за износа на ток за периода след евентуалното построяване на новата ядрена мощност, което според очакванията на министъра ще е около 2021 г. Стойнев очаква строежът да почне през 2016 и да продължи пет години, докато два дни по-рано представител на "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” обяви, че първият бетон на новия реактор може да бъде излят през 2019 г. Думите за "драматичното положение” идват и на фона на това, че през цялото минало лято държавата ограничаваше производството не само на възобновяемите източници, но и на въглищните централи и дори на АЕЦ "Козлодуй” заради ниското потребление на ток. Също така, според изискванията на Европейската комисия, консумацията на електроенергия в България трябва да спадне с 50 процента до 2020 г. Иван Генов подчерта като предимство на американската технология пасивните й системи за защита, при които дори и да се случи най-тежката авария и централата да остане без електрическо захранване, какъвто бе случаят в АЕЦ "Фукушима", ядреният реактор може да осигури енергия на системите за сигурност още поне 7 дни. Шефът на ядрения оператор допълни, че дори и да бъде започнат новият реактор, АЕЦ "Козлодуй" ще има достатъчно средства за удължаване на експлоатационния срок на работещите сега V и VІ блок на централата, чиито лицензи изтичат през 2017 и 2091 г., и намеренията са животът им да бъде удължен с още поне 20 години. На въпрос какво ще прави страната ни с поръчания и изработен от руската "Атомстройекспорт" реактор за спряната АЕЦ "Белене", за който се разглеждаше възможността  да бъде инсталиран на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй”,  Стойнев заяви, че въпросът  по проекта "Белене" ще се решава поне още две години и няма да го коментира заради арбитражното дело, за да не се използват думите му в съда в Париж.

Втори антиправителствен протест на студенти в Хасково

Втори протест на студенти срещу управлението на страната се проведе в Хасково в събота. Те се обявиха за незабавно разпускане на парламента и свикване на Велико народно събрание. Според младите хора е необходимо броят на депутатите да се намали от 240 на 100. Освен това е задължително въвеждането на мажоритарната изборна система, защото по думите им сегашната пропорционална система създава безпринципни коалиции. Протестиращите се обявиха и за отнемане правото за гласуване на хора без основно образование, защото според тях именно те упражняват купения вот. Студентите възнегодуваха срещу ниските доходи, които са недостатъчни за покриването на най-необходимите разходи. Според тях, ниските заплати на българите довеждат до мнозинство на работещи - социално слаби. Протестиращите в Хасково студенти се заканиха да се събират на площада всяка събота до оставката на правителството и парламента.

Повечето мечки край Белица вече спят зимен сън

По думите на Димитър Иванов, управител на парка за мечки до Белица, общият брой на танцуващите мечки в парка, е 23, съобщи Фокус. „Седем от тях не са заспали зимен сън. Останалите вече спят”, каза Иванов. 

Управителят на парка обясни, че не се знае дали мечето Монти ще заспи зимен сън тази година. „До сега не е спало. Обяснението за това е, че е По думите на Димитър Иванов, управител на парка за мечки до Белица, общият брой на танцуващите мечки в парка, е 23, съобщи Фокус. „Седем от тях не са заспали зимен сън. Останалите вече спят”, каза Иванов. Управителят на парка обясни, че не се знае дали мечето Монти ще заспи зимен сън тази година. „До сега не е спало. Обяснението за това е, че е

Стартира поредната благотворителна акция за децата от дома във кв. Виница

Варненката Силвия Грошева стартира поредната си благотворителна акция. Този път в благотворителната инициатива се събират играчки за децата от Дома за медико-социални грижи в кв. „Виница“ . "Коледните празници наближават и затова сега реших да събера неща, които биха зарадвали децата, нищо специално, знаем на какво се радват - играчки! Затова, който има желание - може да се включи, не е нужно да е нова, просто да бъде чиста и в добро състояние.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване