Гено Тонев: Излизането на фонда Артио от БФБ бе рубикон за пазара

Може да приемем сегашния момент като добър за дългосрочна инвестиция, но е въпрос на рискова нагласа, смята анализаторът

    


Янукович прие оставката на Азаров

/КРОСС/ Президентът на Украйна Виктор Янукович подписа указа за оставката на министър-председателя Микола Азаров, съобщи РИА "Новости". Документът е публикуван на интернет страницата на украинския президент. Оставката на кабинета също е приета. "Приемам оставката на министър-председателя Микола Азаров. Приемам оставката на кабинета", пише в разпореждането на Янукович.

Висш мениджър се самоуби след спор с жена си

Карл Слим, изпълнителен директор на "Тата мотърс", който е отговорен за индийския пазар, сложи край на живота си след скандал с жена си, съобщава агенция "Блумбърг".

51-годишният Слим бил в Банкок за среща с ръководители на местните структури на индийския производител на коли. Той скочил от малък прозорец от хотелския си апартамент на 22 етаж. Карл Слим, изпълнителен директор на "Тата мотърс", който е отговорен за индийския пазар, сложи край на живота си след скандал с жена си, съобщава агенция "Блумбърг". 51-годишният Слим бил в Банкок за среща с ръководители на местните структури на индийския производител на коли. Той скочил от малък прозорец от хотелския си апартамент на 22 етаж.

С очила на “Гугъл” разменяш записи при секс

Бихте ли искали да носите очилата на Бихте ли искали да носите очилата на "Гугъл", докато правите секс? Със сигурност, ако и партньорът ви е оборудван с тях и така всеки от вас може да вижда това, което вижда другият. Ново приложение на очилата позволява на партньорите обмяна на кадри в реално време от гледната точка на другия, споделяне на видеозаписи на сексуални преживявания

„Актив груп“ ЕООД прекратява изпълнението на проекта „Как разбираме Европейския парламент”

През изминалата седмица агенция „Актив груп През изминалата седмица агенция „Актив груп" ЕООД изпрати писмо до Европейския парламент, с което уведомява институцията, че прекратява изпълнението на проекта „Как разбираме Европейския парламент". Всички инвестирани до момента средства в проекта са собствени на агенцията. Полученият аванс в размер на 29 679.93 евро ще бъде възстановен. Агенци

Фабио и Заха отиват в Кардиф

Двамата ще бъдат отдадени под наем до края на сезона

    


След среща с Янев, Борисов поиска изслушване на Тенева

На срещата Янев е предоставил на уличаващи документи и данни за кандидата за главен съдебен инспектор

Тунизиец обра детска занималня във Варна

Вчера е подаден сигнал от собственик на детска занималня затова, че неизвестно лице е обрало детското заведение. Крадецът е разбил входната врата на помещението, където се помещава занималнята, проникнало е вътре и е откраднало преносим компютър.

"Ботев" (Пловдив) подписа с голямата си трансферна цел


Нападателят на румънския "Петролул" Хамза Юнес е шестото ново попълнение на "Ботев". 27-годишният тунизиец подписа договор за две години и половина, съобщава plovdivnews.

Според румънските медии "Петролул" ще получи 750 000 евро от продажбата на Юнес. Нападателят, който вкара 34 гола в 52 мача за две години в отбора от Плоещ, беше основната трансферна цел на старши треньора на "Ботев" Станимир Стоилов.

Очакваше се сделката да бъде финализирана още преди десетина дни, но се...

Греков: Свиневъдите и птицевъдите ще могат да използват и възможностите на ПРСС

София /КРОСС/ Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се срещна в МЗХ с Асоциацията на земеделските производители в България и представители на браншови организации - Съюза на птицевъдите и Асоциациите на свиневъдите, на индустриалното свиневъдство и на месопреработвателите.По време на срещата представителите на браншовите асоциации поставиха въпроси, свързани с нормативната база и регулаторните режими, и получиха уверение от министър Димитър Греков за тяхното бързо разглеждане. Министърът посочи, че освен подкрепа с национални средства, свиневъдите и птицевъдите могат да използват и възможностите на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.    

"Ботев" (Пловдив) привлече още един играч от румънското първенство


Нападателят на румънския "Петролул" Хамза Юнес е шестото ново попълнение на "Ботев". 27-годишният тунизиец подписа договор за две години и половина, съобщава plovdivnews.

Според румънските медии "Петролул" ще получи 750 000 евро от продажбата на Юнес. Нападателят, който вкара 34 гола в 52 мача за две години в отбора от Плоещ, беше основната трансферна цел на старши треньора на "Ботев" Станимир Стоилов.

Очакваше се сделката да бъде финализирана още преди десетина дни, но се...

Първанов и Петков вън от БСП на 1 февруари

Димитър Дъбов обясни, че двамата са в нарушения на 6-7 члена от Устава на БСП

БСП решава за Първанов и Петков на 1 февруари

Надявам се със заседанието на Националния съвет на 1 февруари страницата АБВ де бъде затворена за нашата партия, каза евродепутатът от БСП Илияна Йотова

За БСП Първанов се е самоизключил от партията

Предишният президент Георги Първанов се е самоизключил от БСП заради проекта си АБВ. Такава констатация ще направи в събота пленумът на БСП, който ще гласува същото и за бившия вътрешен министър Румен Петков, както и за други социалисти, които подкрепят проекта на бившия президент и алтернативна лява листо начело с Ивайло Калфин. Това стана известно на пресконференция днес, на която зам.-председателят на партията по организационните въпроси Димитър Дъбов обяви, че "по смисъла и съдържанието на...

Местан изследва "любовта" на ГЕРБ и реформаторите: Свенливи погледи, после прегръдки

„Окупацията на Софийския университет прояви някои нови политически тенденции, най-важната от които е - ако довчера ГЕРБ или Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, то от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се сформират в една политическа прегръдка. Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.
„Окупацията на Софийския университет прояви някои нови политически тенденции, най-важната от които е - ако довчера ГЕРБ или Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, то от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се сформират в една политическа прегръдка. Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.

Лавина уби двама датски скиори във френските Алпи

Двама датски скиори загинаха, след като бяха затрупани от лавина във френските Алпи, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на информация на полицията.

Телата на загиналите, братя на 41 и 45 години, са открити вчера под няколко метра сняг в извънпистов ра

























Двама датски скиори загинаха, след като бяха затрупани от лавина във френските Алпи, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на информация на полицията. Телата на загиналите, братя на 41 и 45 години, са открити вчера под няколко метра сняг в извънпистов ра

Хайди Клум заряза гаджето си бодигард

Секси моделът скъса с приятеля си бодигарда Мартин Кирстен.

Печалбата на IKEA расте въпреки слабото търсене в Европа

През настоящата година шведският производител на мебели възнамерява да инвестира 2,5 млрд. евро

    


Янкова: Кметовете са благодарни, че Съветът за децентрализация е в работен режим

София /КРОСС/ Срещата във Велико Търново беше с изключително работен характер. Отчетохме това, за което през октомври във Враца кметовете зададоха като въпроси и проблеми. Това заяви Дора Янкова, зам.-председател на ПГ на КБ и член на ИБ на БСП, на пресконференция в централата на партията. „Един напредък за решени въпроси чрез Закона за бюджета, за чути предложения чрез публично-инвестиционната програма и възможности да се участва, да се направят балансите и устойчивото развитие в регионите", допълни тя. По нейните думи изключително благодарни са били кметовете, че Съветът за децентрализация е в работен режим. „Министър-председателят лично се ангажира с това, че готвим Закона за местни данъци и такси с участие на кметовете, гражданското общество и гражданите, законодатели и правителството. Паралелно с това има воля за делегиране и на други данъци към общините. Необходим е нов прочит за приходната част за местни и държавни дейности в общините и за облекчаване на административните тежести от регионалните власти, прехвърляне на такива задължения и поемане, с финансова обосновка, от самите общини", обясни Янкова.Народният представител каза още, че това е била среща за активен диалог между властите и припомни, че подобна среща е била проведена във Враца миналата година

Полицията издирва две момичета на 13 и 14 години в столицата

Едното е изчезнало на 16 януари, а другото - на 21-ви

    


Драма в "Овча купел": Мъж кла жена си, подпали апартамента, внучето им оцеля по чудо

При семеен скандал днес преди обяд Петър Коцев (66 г.) нападнал с нож съпругата си Йоана, наръгал я няколко пъти в корема, след което подпалил семейния апартамент в София и опитал да се самоубие.

Сигнал за горящия апартамент в „Овча купел" е подаден до МВР, съобщиха от неговия пресцентър. Това е станало около 10:07 часа. 

Пристигналите на мяс При семеен скандал днес преди обяд Петър Коцев (66 г.) нападнал с нож съпругата си Йоана, наръгал я няколко пъти в корема, след което подпалил семейния апартамент в София и опитал да се самоубие. Сигнал за горящия апартамент в „Овча купел" е подаден до МВР, съобщиха от неговия пресцентър. Това е станало около 10:07 часа. Пристигналите на мяс

Гай Ричи ще ни върне към легендата за крал Артур

С този проект режисьорът се захваща за втори път

    


КЗК не откри картел между ЕСО и ЕРП-тата

Дружествата не могат да носят отговорност за действията си на регулирани пазари, обяви регулаторът

    


Обмисля се нов модел на управление на "Топлофикация София"

Нов модел на управление на "Топлофикация София" ще обсъжда Столична община (СО). Това съобщи на брифинг председателят на Столичния общински съвет...

Обмисля се нов модел на управление на "Топлофикация София"

Нов модел на управление на "Топлофикация София" ще обсъжда Столична община (СО). Това съобщи на брифинг председателят на Столичния общински съвет...

Висш мениджър се самоуби след скандал с жена си

Карл Слим, изпълнителен директор на Карл Слим, изпълнителен директор на "Тата мотърс", който е отговорен за индийския пазар, сложи край на живота си след скандал с жена си, съобщава агенция "Блумбърг". 51-годишният Слим бил в Банкок за среща с ръководители на местните структури на индийския производител на коли. Той скочил от малък прозорец от хотелския си апартамент на 22 етаж.

От 1990-а насам пчеларите са намалели 5 пъти

От 1990 г. насам пчеларите в България са намалели пет пъти и сега общо регистрираните и нерегистрирани пчелари в страната са 20 000 души. Това каза доц. Юлиян Станчев, председател на областния съюз на пчеларите в Плевен. България е единствената страна в Европейския съюз, която изнася меда си, докато всички други държави го консумират в рамките на страната.

Холандия трябва да положи усилия за интегрирането на българи и румънци

За да се избегне лошия опит с работниците имигранти от миналото, Холандия трябва да инвестира в социално-икономическата интеграция на румънците и българите, пишат холандските сайтове "Дъчнюз" и "Ен Ел тайм", като цитират анализ на холандския Научен съвет за правителствена политика (WWR). Съветът посочва, че правителството и работодателите трябва да предприемат действия, след като вече холандският пазар е изцяло отворен за страните от Източна Европа. Досега икономическите ползи от европейската трудова миграция за Холандия и други страни в ЕС изпреварват разходите, отбелязва съветът, цитиран от "Дъчнюз". Има обаче причина за безпокойство, особено що се отнася до по-ниския сегмент на трудовия пазар, според учените. Докато румънците, които вече работят в Холандия, като цяло са по-добре образовани от поляците, пристигнали в страната, "групата на румънските работници включва също така хора с ниско образование и обучение, а много български работници имат уязвима позиция на пазара", отбелязват авторите на анализа, цитирани от БТА. Според съвета основният урок от миналото е, че цената на трудовата миграция става по-висока, ако хората и техните деца не работят. Много от мароканците и турците, пристигнали в Холандия през 70-те години, сега са безработни, а и вероятността децата им да работят е по-малка в сравнение с холандските им връстници. От особено внимание се нуждае най-ниският сегмент на пазара на труда, а освен това трябва да бъдат положени повече усилия за премахването на нелоялната конкуренция. Това включва правилно използване на сегашните закони и участие в новите европейски инициативи. В същото време възможностите във високия сегмент на трудовия пазар остават неизползвани. Това е така въпреки мнението на много холандци, търсещи работа, които твърдят, че губят работните си места заради работниците мигранти, отбелязва "Ен Елтайм". Холандия трябва да направи повече, за да привлече добре образовани имигранти, които сега са около една пета от новопристигналите, допълва "Дъчнюз". Инвестирането в образователни и научни инфраструктури, създаването на доброжелателна среда и предложенията за кариера на различни равнища, могат да помогнат за привличането на по-високообразовани мигранти. Така има шанс румънските и българските студенти, които съответно са 1050 и 1600, да бъдат привлечени в Холандия, отбелязва "Ен Ел тайм". Някои от тези студенти са записани в специалности – особено технически - които се търсят на трудовия пазар в страната, уточнява съветът, цитиран от "Дъчнюз".

Взирвните дейности на устието на река Велека продължават

Продължават взривно-изкопни дейности на устието на река Велека, съобщи Агенция Фокус. Заради запушеното от пясъчни наноси устие на реката  тя заля моста и така затвори пътя Ахтопол-Резово. В...

Очаквано: Берое даде още седмица на ЦСКА за Христов

Берое даде още няколко дни на ЦСКА да се разплати за Венци Христов, както по-рано днес Actualno.com съобщи. В основата на това решение стои желанието на играча да премине при "червените". От...

14 изумителни факта за историята на България

Има много неща, които не знаем за българската история и много такива, които са ни до болка познати. Хубаво е от време-на време да си припомняме на какво сме способни и колко малко ни трябва, за да се ...

45 хил. имигранти са рискували да минат Средиземно море в търсене на нов живот в ЕС

Близо 45 000 имигранти са рискували живота си в Средиземно море, за да стигнат до италианския и малтийския бряг, сочат данни на Международната организация по миграцията, оповестени в Женева, предаде...

73% от завършилите средно образование в Кюстендил приети в университети

73% от завършилите 12-и клас в средните училища в област Кюстендил продължават образованието си във ВУЗ, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в града Радостина Новакова, цитирана от "Дарик".
Най-голям сред тях е броят на завършилите ПМГ в Кюстендил - 93%, Гимназия "Христо Ботев " в Дупница- 93%, следвани от СОУ 73% от завършилите 12-и клас в средните училища в област Кюстендил продължават образованието си във ВУЗ, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в града Радостина Новакова, цитирана от "Дарик". Най-голям сред тях е броят на завършилите ПМГ в Кюстендил - 93%, Гимназия "Христо Ботев " в Дупница- 93%, следвани от СОУ

Местан за ГЕРБ и реформаторите: След свенливите погледи дойдоха прегръдките

„Окупацията на Софийския университет прояви някои нови политически тенденции, най-важната от които е - ако довчера ГЕРБ или Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, то от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се сформират в една политическа прегръдка. Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.
„Окупацията на Софийския университет прояви някои нови политически тенденции, най-важната от които е - ако довчера ГЕРБ или Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, то от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се сформират в една политическа прегръдка. Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.

Сръбското правителство поиска предсрочни избори

Сръбското правителство прие предложение за разпускане на Скупщината и насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. След заседанието на правителството сръбският премиер Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич се отправиха към президента Томислав Николич, за да му предадат лично предложението за насрочване на избори. В предложението се казва, че правителството е постигнало важни резултати в много области от обществения живот, включително началото на преговори за присъединяване към ЕС и резултатите от диалога между Белград и Прищина. Посочва се също, че значителни резултати са постигнати в сферата на вътрешните реформи и борбата с престъпността и корупцията. "С цел създаване на условия за изясняване на гражданите за бъдещата посока на държавната политика и осъществяването на възможно по-широка обществена подкрепа за ускорени реформи и модернизация на обществото, предлагаме народната скупщина да се разпусне, да се произведат нови избори за народни представители и в съответствие с волята на народа да се избере ново правителство", се казва в предложението, подписано от премиера Дачич. Президентът на Сърбия Томислав Николич има срок от 72 часа да насрочи избори. След срещата си с Дачич и Вучич той обяви, че най-вероятно утре ще обяви датата на изборите. За да бъдат изборите насрочени за 16 март, когато са и изборите за кмет на Белград, президентът на Сърбия трябва да ги насрочи най-късно до утре, посочва сръбската държавна телевизия РТС. В неделя Сръбската прогресивна партия на влиятелния вицепремиер Александър Вучич, която доминира коалиционното правителство в Сърбия, поиска организирането на предсрочни парламентарни избори две години преди края на официалния четиригодишен мандат на настоящия парламент. Според анализатори, цитирани от Франс прес, с изборите партията иска да се възползва от изключително голямата подкрепа, с която се ползва сред избирателите, особено след началото миналата седмица на преговорите за присъединяване към ЕС и след арестите на редица богати бизнесмени в рамките на борбата с корупцията и организираната престъпност. Неотдавнашно обществено допитване показа, че Сръбската прогресивна партия има подкрепата на 43% от избирателите, следвана от Демократическата партия, която има само 13%. На трето място е Социалистическата партия на премиера Ивица Дачич с 11%.

ЦСКА е на път да вземе португалски защитник, с който селекцията ще е "на плюс"


ЦСКА посрещна португалския защитник Нуно Енрике Гонсалвеш Ногейра в лагера си в Турция. 27-годишният футболист е пристигнал в понеделник вечерта.

Очаква се той да се включи в тренировките. От клуба заявиха, че по-късно ще има яснота "около бъдещето му в ЦСКА".

Ногейра е бил футболист на "Брага" и "Блекбърн", но според данните в "Уикипедия" той не е изиграл нито един мач за тези два отбора. От 2010 г. насам е сменил пет отбора, като след 2011 г. е участвал общо в десет...

Застреляха египетски генерал пред дома му в Кайро

Въоръжени нападатели убиха висш служител на египетското вътрешно министерство пред дома му в Кайро, заявиха източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс.
"Генерал Мохамед Саид, ръководител на техническото бюро на министерството на вътрешните работи, беше нападнат от въоръжени лица в кола, които го застреляха и избягаха", каза един от из Въоръжени нападатели убиха висш служител на египетското вътрешно министерство пред дома му в Кайро, заявиха източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс. "Генерал Мохамед Саид, ръководител на техническото бюро на министерството на вътрешните работи, беше нападнат от въоръжени лица в кола, които го застреляха и избягаха", каза един от из

Денят в снимки

Ледени морски картини и първи тестове във Формула 1

    


Кървава драма в "Овча купел" завърши с пожар и двама ранени

При семеен скандал днес преди обяд Петър Коцев (66 г.) нападнал с нож съпругата си Йоана, наръгал я няколко пъти в корема, след което подпалил семейния апартамент в София и опитал да се самоубие. Сигнал за горящия апартамент в „Овча купел" е подаден до МВР, съобщиха от неговия пресцентър. Това е станало около 10:07 часа. Пристигналите на мяс

До два дни Йончев напуска Коалиция за България

Румен Йончев напуска Коалиция за България до два дни, обяви Николай Бареков пред БЛИЦ.

Финансовите министри на ЕС приеха нови правила за ипотечните кредити


Европейските министри на финансите приеха днес на среща в Брюксел европейско законодателство за по-добро регулиране на ипотечните кредити, за де се избегнат нови кризи, предизвикани от балони на недвижимите имоти, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Новата директива има за цел да установи високо ниво на защита едновременно с предотвратяване на безотговорно поведение на заемодателите и кредитополучателите, които в сегашния контекст на финансова криза допринесоха за увеличаването в...

Дора Янкова: Ще облекчим административните тежести на местните власти

Срещата във Велико Търново беше с изключително работен характер. Отчетохме това, за което през октомври във Враца кметовете зададоха като въпроси и проблеми. Това заяви Дора Янкова, зам.-председател на ПГ на КБ и член на ИБ на БСП, на пресконференция в централата на партията.

Бранимир Ботев: Няколко пъти е увеличен ресурсът за реклама на туризма в България

През 2014 г. няколко пъти е увеличен ресурсът за национална реклама на България като туристическа дестинация. За 2013 г. ефективно са предоставени малко над 3 млн. лв., а за настоящата година правителството е предвидило 18 млн. лв. Надявам  се, че туристическата индустрия ще убеди с резултатите си правителството в своя потенциал и този възходящ тренд ще продължи. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференция за обявяване на междинните резултати по изпълнението на Средносрочна рамкова инвестиционна програма. Оповестените резултати са по проект “Укрепване на капацитета на МИЕ като конкретен бенефициент по схема за предоставяне на безвъзмездна помощ “Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”.

За периода 2008-2013 г. по Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) са  изпълнени 8 проекта, целящи да структурират и подпомогнат представянето на България на целеви пазари  и да създадат единна стратегия по отношение на общата визия на страната ни. По тези проекти са сключени 127 договора и общо усвоените средства  по схемата до момента са на стойност  31 млн. лв., обяви зам.-министър Ботев. Сред най-съществените резултати от проекта са успешно реализираната рекламна кампания сред целевите аудитории в интернет и създадената Методика за 400-те избрани обекта, която служи за основа при създаването и приемането на новата Оперативна програма „Региони в растеж“  2014-2020 г. – приоритетна ос 5 „Регионален туризъм“. Отчита се и увеличеният интерес към България като туристическа дестинация от  страна на чуждестранните туристи от Германия, Великобритания и Русия.

За краткия период от встъпването ми в длъжност, успяхме да мобилизираме своите сили и използвахме експертната помощ и огромния ресурс на БАН, СУ “Св. Климент Охридски”, Икономически университет – Варна, УНСС и браншовите организации, каза още Бранимир Ботев. В момента МИЕ изпълнява 6 проекта на обща стойност 21 127 344 лв., каза още заместник-министъра с ресор туризъм.  По думите на Бранимир Ботев  по проектите са минали процедурите по ЗОП и са сключени 32 договора за  туристически щандове и представителство на България по ОПРР, без нито едно обжалване. В предишния период 2008 – 2013 г.  са налице 8 жалби от кандидати. Опитахме се да бъдем максимално прозрачни и открити в своите действия пред обществеността, наблюдаващите институции и браншовите организации, категоричен бе зам.-министър Ботев. За тази цел съставът на комисиите по ЗОП бе променен и отворен за специалисти от браншовите организации, както и външни експерти – юристи, специалисти по маркетинг и публична реклама. Направихме необходимото процедурите да бъдат под постоянен външен контрол, за да бъдат максимално обективни и прозрачни. Опитахме се да бъдем трансмисия между европейските програми и бизнеса, с цел по-добро позициониране на българския туризъм, по-голяма яснота за страната ни като туристическа дестинация и по-голяма популяризация на туристическите ни продукти на външния пазар, каза още зам.-министър Ботев.

Четири терена за изграждане на ново училище обсъждаха във Варна

Терените са общински имоти и не се налага отчуждаване

    


Национална мрежа за децата иска оставката на директора на Фонда за лечение на деца


За оставката на директора на Фонда за лечение на деца и за подобряване на ефективността на работата му настояват от Национална мрежа за децата.

"От няколко месеца са налице сигнали за нередности във Фонда за лечение на деца в чужбина. Една част от Обществения съвет открито застанаха с имената си и заявиха, че има забавяне на разглеждане на документите за лечение в чужбина на повече от 10 деца с онкологични заболявания. Забавянето е с месеци, което може да е въпрос на живот за тези...

Моника Станишева връща парите по спорен европроект

След поискано разследване на проект, възложен от ЕП на съпругата на председателя на ПЕС, Станишева обяви, че се отказва от него

Не сме и помисляли да изпратим полиция в СУ, обяви проф. Илчев

Охранителната фирма на СУ щяла да бъде сменена още утре

Ратко Младич отказва да свидетелства на процеса срещу Радован Караджич

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич отказа да свидетелства днес на процеса срещу бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде АФП. Не искам да свидетелствам и отказвам да свидетелствам по здравословни причини и защото това ще ми причини вреда по моето дело, заяви Младич по време на съдебно заседание в Хага. Радован Караджич, който е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, желае Ратко Младич, обвинен в същите престъпления в отделен процес, да свидетелства в негова защита. Младич не искаше да свидетелства и затова се наложи да бъде призован да се яви в съда. Неговият адвокат Бранко Лукич се опита за последен път днес сутринта да убеди съдиите да не дават разрешение за свидетелски показания на неговия клиент, изтъквайки като причина здравословното му състояние. "Ние смятаме, че Младич не е в състояние да свидетелства", каза Лукич, като добави, че неговият клиент страда от смущения на паметта и не може да различи "истината от измислицата". "Той измисля неща и смята, че става дума за истина", каза адвокатът. В крайна сметка Младич положи клетва пред съда тази сутрин като нарече Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия "сатанински"  и "трибунал на омразата". "Информирали ли сте ме някога писмено или устно, че задържаните в Сребреница ще бъдат екзекутирани?", попита Радован Караджич бившия генерал. На този въпрос, както и на всеки следващ, Младич отговаря: "отказвам да свидетелствам, имайки предвид че това крие риск да ме обвинят по моето собствено дело".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване