Стъкленица с кръвта на покойния папа Йоан Павел II е била открадната от църква

Стъкленица с кръвта на покойния папа Йоан Павел II е била открадната от църквата Сан Пиетро дела Йенка в Италия. В издирването на стъкленицата са включени специално обучени кучета и 50 полицейски служители, предаде btvnews.bg.

Шишето е било откраднато в събота от църква в планинския район Абруцо в централната част на Италия, където покойният глава на римокатолическата църква обичал да ходи през зимата.

В света има само три стъкленици с кръвта на покойния папа.

Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

Студентите се чувствали предадени от народа

    

Преглед на печата от 28 януари


Държавно управление

Капитал Daily

Държавата изтегли втора порция дълг за земеделците
Аукционът на 9-месечни ДЦК за 400 млн. лв. бе успешен, с което планът за поемане на нов дълг през януари е изпълнен

Парк "Странджа" с нов директор
Временно изпълняващ длъжността става досегашният заместник Петко Ненчев, конкурсът предстои

Сега

Заплатите на висши чиновници, кметове и депутати ударно растат
Най-сериозно е увеличението при...

Среща на върха ЕС – Русия стартира в Брюксел

Срокът за провеждане на срещата на върха бе съкратена от два дни на един, в рамките на който не се планира подписване на документи, предаде КРОСС. Предполага се, че страните ще обсъдят въпроси, свързани с двустранната търговия, доставките на газ, както и съдбата на базовото споразумение, чийто срок изтече през 2007 г.

Освен това руската страна планира да засегне въпроса за визовия режим с Европейския съюз, подготовката за обсъждането на който се водеше усилено от страна на Русия през последните месеци.

В официалната програма не фигурира обсъждане на ситуацията в Украйна, но европейската страна заяви, че ще повдигне този въпрос. Руските представители отбелязват, че никакви съвместни споразумения между Москва и Брюксел не трябва да се очакват, тъй като Русия не смята да подписва нищо зад гърба на украинските си партньори.

Среща на върха между Русия и ЕС се провежда за 32 път. От руска страна в нея ще участват президентът на Руската федерация Владимир Путин и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, от страна на Европейския съюз – неговият председател Херман ван Ромпой, председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу и ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън.

 

 

 

Руснаци тестват в космоса камери за наблюдение на Земята

Специалисти от руския Център за управление на полетите тестват монтираната от космонавтите на външната повърхност на Международната космическа станция камера със средна резолюция за наблюдение на планетата Земя, с която преди имаше проблеми, съобщи пред журналисти ръководителят на научно-техническия център на ракетно-космическата корпорация „Енергия” – космонавтът Александър Калери, предаде КРОСС.

Камери с висока и средна резолюция за наблюдаване на Земята бяха монтирани от руските космонавти при излизането им в открития космос още през декември, но тогава Центърът за управление на полетите не получи сигнали от тях, поради което се наложи камерите да бъдат демонтирани.

Сега камерите са монтирани отново от космонавтите Котов и Рязански.

„Камерата с висока резолюция бе монтирана първа. От нея е получена цялата необходима информация и работоспособността й е потвърдена. Сега се прави оценка на подаването на сигнал от камерата със средна резолюция. Работата още не е приключила. Тестът се състои в преминаване на сигнал до запомнящото устройство”, уточни Александър Калери.

 

 

 

Религиозен календар за 28 януари

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски
 Преп. Ефрем бил родом от Едеса, Сирия. Съвсем млад отишъл в пустинята и станал монах. Написал множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено писание. Основал училище в Едеса, от което излезли знаменити учители на сирийската църква. Ръкоположен бил за дякон и за свещеник от св. В Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски Преп. Ефрем бил родом от Едеса, Сирия. Съвсем млад отишъл в пустинята и станал монах. Написал множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено писание. Основал училище в Едеса, от което излезли знаменити учители на сирийската църква. Ръкоположен бил за дякон и за свещеник от св. В

Житие на Свети преподобни Ефрем Сириец

Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия - син на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал монах и прекарвал в подвизи. Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, о...

Трябва ли любовта да продава чорапи?

Св. Валентин или Трифон Зарезан? Вечният въпрос, който всеки от нас си задава, наближи ли 14 февруари. Това е една от онези дати, които носят в себе си колкото противоречия, толкова и хубави емоции. В...

Правителството вдига тавана на заплатите на висшата администрация с по около 1000 лева

Увеличение с по около 1000 лева на максималния размер на висшите държавни чиновници – това решение вече е взето от Министерския съвет. Според информация на вестник „Сега&rdquo...

Прокуратурата и МВР отказаха да се месят в окупацията на СУ

Прокуратурата няма да се занимава с новата окупация на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и ще се съобрази с автономията му, полицията също няма намерение да се меси, ако не й нареди прокуратурата. Това бе реакцията на двете ведомства след сигнала на ректора на СУ проф. Иван Илчев до главния прокурор Сотир Цацаров и молбата му държавното обвинение да предприеме действия, за да възстанови незабавно законността в учебното заведение. Ректорът се мотивира с факта, че във вуза има имущество за милиони, оставено без надзор. Но в сигнала не е посочено конкретно престъпление. Описана е само хронологията на събитията от последните два дни.

В неделя Академическият съвет на университета взе решение ректорът да предприеме всички законови мерки, за да бъде освободена сградата и да се възстановят учебните занятия.

През изминалата нощ се проведоха преговори между хората в сградата на висшето училище, преподаватели в Алма Матер и представители на Ранобудните студенти.

След приключването на преговорите окупаторите са взели решение да напуснат доброволно университета.

Младежите, които са вътре, сега си събират багажа. “Те не успяха да издържат на напрежението”, каза един от окупаторите.

Охраната отряза веригите на Софийския университет с клещи.

Студентите са разделени. Една част от тях подкрепят протестите, другата искат да учат./КРОСС/

 

 

 

Най-голямата сестра Кардашиян си продава шареното имение

Домът на риалити звездата е сякаш излязъл от приказката „Алиса в страната на чудесата“

    

Най-голямата сестра Кардашян си продава шареното имение

Домът на риалити звездата е сякаш излязъл от приказката „Алиса в страната на чудесата“

    


Стойнев ще участва в българо-катарската смесена комисия

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще участва във втората сесия на българо-катарската Смесена комисия за икономическо и техническо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Спират водата в столични квартали

На сухо са "Кремиковци","Сеславци", Яна, Желява, Бухово

    


Остава снежно и студено

В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо с разкъсана облачност, съобщиха от НИМХ за БГНЕС. Сутринта ще бъде студено, с минимални температури между минус 12 и минус 7 градуса, на отделни мес...

40 коли се удариха във верижна катастрофа в Канада

Ранени са 32-ма, 7 от тях са в критично състояние

    


Мениджърските тактики, които подлудяват служителите

Ако се държите по този начин, нищо чудно, че подчинените ви ви мразят и системно напускат

    


На 28 януари рожден ден имат

Венцислав Венков, областен управител на Шумен

Д-р Веселин Тенев, психиатър

Георги Христов, певец и композитор

Джейхан Ибрямов, зам.-министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски

Димитър Бонгалов, юрист, зам.-министър в правителствата на Сергей Станишев и Марин Райков

Иван Генов, журналист

Венцислав Венков, областен управител на Шумен Д-р Веселин Тенев, психиатър Георги Христов, певец и композитор Джейхан Ибрямов, зам.-министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски Димитър Бонгалов, юрист, зам.-министър в правителствата на Сергей Станишев и Марин Райков Иван Генов, журналист

Открита е първата отсечка на Софийското метро

Софийското метро е първото и единствено метро в България. Въведено е в експлоатация на 28 януари 1998 г. Има обща дължина 31 km с 27 метростанции към 31 август 2012 г. Към 2013 г. е на 34 място по гол...

Малките партии набират скорост за евровота

АБВ цепи гласове от БСП, Реформаторите от ГЕРБ, прогнозират социолози

    


Бизнесмен спаси четирима, паднали в река

Бизнесмен спаси четирима пътници, паднали с колата си от 10 метра в река Бистрица.
Инцидентът, завършил с щастлив край, станал в неделя вечер в планинската местност Бодрост, над Благоевград.
Четиримата пътували с автомобил “Опел Астра” към града. Според полицията 25-годишната шофьорка карала с несъобразена скорост. На десен завой колата... Бизнесмен спаси четирима пътници, паднали с колата си от 10 метра в река Бистрица. Инцидентът, завършил с щастлив край, станал в неделя вечер в планинската местност Бодрост, над Благоевград. Четиримата пътували с автомобил “Опел Астра” към града. Според полицията 25-годишната шофьорка карала с несъобразена скорост. На десен завой колата...

Слух връща Бербатов в Леверкузен

Загубата 2:3 от Загубата 2:3 от "Фрайбург" в първия кръг на Бундеслигата за 2014 г., която е общо трета поред за "Байер" (Леверкузен), накара в. "Експрес" да прогнозира връщане на Димитър Бербатов при "аспирините". Според изданието има слух, че българският нападател може да бъде привлечен от "Фулъм" заради кризата в немския тим. Бербо пристигна в "Байер"

Грабители копаят тунел във Флоренция

Във Флоренция бандити изкопаха 12-метров тунел до пощенска станция, за да я ограбят, съобщава АФП.

Лидерите на украинската опозиция отказаха да влязат в правителството

Председателят на украинската опозиционна партия "УДАР" Виталий Кличко не прие предложението на президента Виктор Янукович да стане вицепремиер, а лидерът на най-голямата опозиционна фракция "Баткивщина" - Арсений Яценюк, е отхвърлил предложението да стане премиер...

Каубоят на Marlboro почина от емфизем

На 73-годишна възраст в САЩ почина актьорът и модел Ерик Лоусън, известен от рекламата на Marlboro.

В Мексико заловиха един от най-издирваните наркобарони

Дионисио Лоя Планкарте, с прякор Чичото, е един от водачите

Любим виц на Моисей Стойчев

Разговор между баба и нейния внук:

- Защо си се затворил в стаята?

- С момиче съм, бабо!

- Излизай бързо да ядеш, как ще се оправиш гладен!
























































































Разговор между баба и нейния внук: - Защо си се затворил в стаята? - С момиче съм, бабо! - Излизай бързо да ядеш, как ще се оправиш гладен!

Американската армия обмисля замяна на хиляди войници с роботи

Високопоставен американски генерал обяви, че американската армия обмисля възможността да намали числеността на своите бойни части, като компенсира липсващите войници с роботи, съобщи наскоро Defence News.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

По време на военен симпозиум командирът на армейск Високопоставен американски генерал обяви, че американската армия обмисля възможността да намали числеността на своите бойни части, като компенсира липсващите войници с роботи, съобщи наскоро Defence News. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS По време на военен симпозиум командирът на армейск

Google купува компания за изкуствен интелект

Google e пред финализиране на покупката на британската компания DeepMind, като сумата по сделката е 400 млн. долара.

Бяла оставя септичните ями в историята

До края на тази година септичните ями в курортния град Бяла ще изчезнат напълно. Това стана ясно на церемонията, която даде старт на строителните дейности по проект “Подобряване екологичното състояние на Община Бяла чрез изграждане и реконструкция на инженерна ВиК инфраструктура”. 
Дейностите се финансират от Оперативна програма “Околна среда” До края на тази година септичните ями в курортния град Бяла ще изчезнат напълно. Това стана ясно на церемонията, която даде старт на строителните дейности по проект “Подобряване екологичното състояние на Община Бяла чрез изграждане и реконструкция на инженерна ВиК инфраструктура”. Дейностите се финансират от Оперативна програма “Околна среда”

Верижна катастрофа в Канада, 33-ма ранени

Близо 40 автомобила се сблъскаха на магистрала в Канада, в резултат на което пострадаха 33-ма души.

Мозъкът ни расте с часове когато учим

В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири изумително бързо капацитета си, откриха американски и китайски учени.

 
Те накарали доброволци да научат измислени имена на нюанси на синия и зеления цвят и само след 2 часа установили, че кората на главния им мозък е увеличена. Досега изследователите на мозъка смятаха, че за такъв расте В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири изумително бързо капацитета си, откриха американски и китайски учени. Те накарали доброволци да научат измислени имена на нюанси на синия и зеления цвят и само след 2 часа установили, че кората на главния им мозък е увеличена. Досега изследователите на мозъка смятаха, че за такъв расте

Обиски в Лондон за опасни химически вещества

Лондонската полиция обискира жилищата на двама души, които са задържани по подозрение, че съхраняват опасни за живота химически вещества.

Газопровод взривен на Синайския полуостров в Египет

Тръбопровод за износ на газ взривен в северната част на Синайския полуостров в Египет.

Много жени в САЩ непросветени за репродуктивното здраве

Около половината от жените в детеродна възраст в САЩ никога не са говорили за създаване на поколение с лекар, а 30% никога не са ходили на гинеколог или посещават такъв по-рядко от веднъж годишно.

В киевското метро счупиха крака на милиционер

В Киев неизвестни пребиха милиционер, счупвайки му крака, предава РИА Новости.

Композиторката Добринка Табакова не можа да спечели "Грами"

в категорията сборен албум с класическа музика. Вместо българката награда получи Паул Хиндемит. Албумът String Paths излезе през лятото на 2013 г. 



























































































в категорията сборен албум с класическа музика. Вместо българката награда получи Паул Хиндемит. Албумът String Paths излезе през лятото на 2013 г.

Руснаци тестват в космоса камери за наблюдение на Земята

/КРОСС/ Специалисти от руския Център за управление на полетите тестват монтираната от космонавтите на външната повърхност на Международната космическа станция камера със средна резолюция за наблюдение на планетата Земя, с която преди имаше проблеми, съобщи пред журналисти ръководителят на научно-техническия център на ракетно-космическата корпорация „Енергия” – космонавтът Александър Калери, предаде РИА „Новости”. Камери с висока и средна резолюция за наблюдаване на Земята бяха монтирани от руските космонавти при излизането им в открития космос още през декември, но тогава Центърът за управление на полетите не получи сигнали от тях, поради което се наложи камерите да бъдат демонтирани. Сега камерите са монтирани отново от космонавтите Котов и Рязански. „Камерата с висока резолюция бе монтирана първа. От нея е получена цялата необходима информация и работоспособността й е потвърдена. Сега се прави оценка на подаването на сигнал от камерата със средна резолюция. Работата още не е приключила. Тестът се състои в преминаване на сигнал до запомнящото устройство”, уточни Александър Калери. 

370 нови дръвчета ще има в Цар-Симеоновата градина

В най-красивия зелен парк в Пловдив - Цар-Симеоновата градина, ще бъдат засети 370 нови дръвчета. Това ще стане в рамките на реконструкцията на площите, чийто старт бе даден в понеделник. 
Символичната първа копка на модернизацията направи кметът Иван Тотев (ГЕРБ). Паркът е създадена през 1892 г. от френския архитект Люсиен Шевалас. В най-красивия зелен парк в Пловдив - Цар-Симеоновата градина, ще бъдат засети 370 нови дръвчета. Това ще стане в рамките на реконструкцията на площите, чийто старт бе даден в понеделник. Символичната първа копка на модернизацията направи кметът Иван Тотев (ГЕРБ). Паркът е създадена през 1892 г. от френския архитект Люсиен Шевалас.

Студ скова американския Среден Запад

Студът, идещ откъм Арктика, наложи затварянето на десетки училища в американския среден Запад.

ЕНП изключи земеделците на Румен Йончев заради Бареков

Решението е било гласувано тайно с 46 гласа "за" и 8 "против"

Откраднаха кръв на Йоан Павел II

Крадци отмъкнаха мощехранителница с кръв на папа Йоан Павел II от църква в планините на изток от Рим през уикенда, съобщи Ройтерс. При огледа на полицията станало ясно, че липсва и едно разпятие.
Йоан Павел II, който почина през 2005 г., обичал много планините в област Абруцо. През 2011 г. бившият му личен секретар кардинал Станислав Дживиш Крадци отмъкнаха мощехранителница с кръв на папа Йоан Павел II от църква в планините на изток от Рим през уикенда, съобщи Ройтерс. При огледа на полицията станало ясно, че липсва и едно разпятие. Йоан Павел II, който почина през 2005 г., обичал много планините в област Абруцо. През 2011 г. бившият му личен секретар кардинал Станислав Дживиш

Един убит и двама ранени при стрелба до училище в САЩ

Неизвестен откри стрелба до сградата на училище в американския град Лоурънсвил, щата Джорджия. Според представители на полицията при стрелбата е загинал един човек, а още двама са ранени.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване