Червените може да не изключат Първанов, Петков и другите от АБВ?

 
Възможно е червеният пленум да не вземе решение за изключване на Георги Първанов, Румен Петков и другите „отцепници“ от АБВ, съобщи репортер на „24 часа“.
Настроенията на „Позитано“ 20 са в тази посока, стана ясно след двете заседания от късно снощи и тази сутрин. Имаше предположения и че Първанов,   Възможно е червеният пленум да не вземе решение за изключване на Георги Първанов, Румен Петков и другите „отцепници“ от АБВ, съобщи репортер на „24 часа“. Настроенията на „Позитано“ 20 са в тази посока, стана ясно след двете заседания от късно снощи и тази сутрин. Имаше предположения и че Първанов,

Подновиха един от процесите срещу Морси

Морси ще отговаря пред съда по 4 обвинения

Жена почина от измръзване в силистренско

Тялото на 34-годишна жена е открито измръзнало в землището на село Краново вчера следобед, съобщиха от полицията в Силистра.

Как да смачкате кутийка от сода, без да използвате никаква физическа сила (ВИДЕО)

Смачкването на кутийка от даден вид безалкохолно или бира с голи ръце, чрез стрелба, или скачане върху нея, е доста приятен процес, който често пъти...

Кризата в Тайланд и спиралата на насилието

Желанието на Таксин да се върне в родната си страна доведе до вихър от проблеми в управлението на Инглук Шинаватра

    


Възможно и нужно ли е електронното гласуване?

Темата е „гореща", поради предложения от президента референдум, с който да се попитат гражданите дали искат електронно гласуване. Останалите два въпроса няма да ги разисквам, но като (уж) експерт в технологиите, имам какво да кажа по темата с електронното гласуване. Преди години, когато бях „по-малък експерт", написах нещо по въпроса, но тогава още не виждах пълната картина. Не твърдя, че и сега я виждам, но сега е по-пълна. През лятото обсъждахме с Илф темата няколко пъти, дори започнахме да нахвърляме бележки за реализацията на примерна система за електронно гласуване. Тогава Пейо ме убеди донякъде, че от нея няма смисъл, а е и опасно, и аргументите му наистина имат смисъл. Но аз все пак продължавам да смятам, че отдалеченото, електронно гласуване е правилният начин за гласуване, и че не е технологична утопия. Ще отделя един абзац на технологията. Ключовите елементи са: PKI (Public Key Infrastructure), електронен подпис в личната карта (а може и в мобилния телефон), Anonymous credentials (осигуряване на анонимност на извършеното действие, което все пак е проверено чрез електронния подпис). Инфраструктурата се вдига лесно, електронните подписи се издават лесно, анонимната автентикация дори мисля, че вече е реализирана в един пилотен проект на Борика от преди година. Системата, разбира се, трябва да е разпределена, така че да няма Single point of failure (т.е. компонент, който, ако се „развали", цялата система спира да работи)

Нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания във Варна остава високо

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници. Леко понижена е заболеваемостта от чревни инфекции в сравнение с предходната седмица. Регистрирани са 31 заболели лица от чревни инфекции спрямо 42 заболели през предходната седмица: съответно 18 болни от остър ентероколит, 3 - от вирусни хепатити, 5 - от ротавирусен ентерит, 1 - от дизентерия и 4 - от колиентерити.

Twitter придоби над 900 патента от IBM

Twitter обяви, че е придобил над 900 патента от технологичния гигант IBM. Компнията за софтуер и интернет услуги заведе жалба през ноември...

Фермери блокираха центъра на Солун

Протестите им са свързани с новото данъчно облагане

Отиде си легенда на ЦСКА

Стефан Божков почина на 91-годишна възраст

    


МВнР препоръчва да се избягват пътувания в Сърбия заради снега

Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през Сърбия поради крайно усложнена метеорологична обстановка. В Сърбия има силен снеговалеж и снегонавявания, в някои участъци пътищата са непроходими, по магистралата Белград-Будапеща са се образували колони от автомобили. Граничният пункт Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен.  От МВнР препоръчват пътуващите да се информират за актуалната обстановка, да следват указанията на местните власти и при нужда да се обръщат за съдействие към посолството ни в Белград.

Плевнелиев:Порокът на прехода- недвусмислената оценка на комунистическите престъпления

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Мудис” понижи кредитния рейтинг на Украйна

Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи с една степен дългосрочния рейтинг на суверенните облигации на Украйна поради ескалацията на политическата криза. В публикувано комюнике, Мудис отбелязва също, че решението й да постави "негативна" прогноза е предизвикано от продължаващият риск от криза на външната ликвидност на Украина, дори ако външната подкрепа от Русия бъде изплатена, както се планира, тази година. На 28 януари Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи оценката си на Украйна с отрицателна прогноза заради политическата нестабилност.

Какво носи февруари на всяка една зодия

ОвенБезбройангажиментиПрез месец февруари вие, представители на зодия Овен, буквално няма да имате покой. Ще сте ангажирани с много задачи и трудно ще угодите както на началниците си, така и на близките си.Всеки ще смята, че не сте изпълнили всичко и че не работите. Наложително е още в началото на месеца да ... ОвенБезбройангажиментиПрез месец февруари вие, представители на зодия Овен, буквално няма да имате покой. Ще сте ангажирани с много задачи и трудно ще угодите както на началниците си, така и на близките си.Всеки ще смята, че не сте изпълнили всичко и че не работите. Наложително е още в началото на месеца да ...

Много малко силички имаха тези отвън

Това заяви на влизане за Пленума на БСП лидерът на партията Сергей Станишев с ехидна усмивка, визирайки протеста на 50-тина души срещу червената партия.

22-годишна загина в катастрофа

Сигналът е подаден около 08,45 часа

Граждани протестираха срещу строежа на спортна база в резиденция "Бояна"


Граждани протестираха срещу строежа на Национална тренировъчна спортна база в резиденция "Бояна". Около 30 души днес сутринта блокираха входа на строителната площадка на проекта, който включва изграждането на три футболни игрища и два тенис корта. Сред плакатите бяха: "Защо най-влиятелната жена не спря строжа", а сред скандиранията: "Мафия".

Причината за протеста е, че главният архитект на София Петър Диков е издал разшерение за строеж на Българския футболен съюз, а не е обезщетел...

Премиерът размаха пръст на митниците и НАП

Премиерът Пламен Орешарски не е доволен от работата на двете приходни агенции - НАП и Агенция "Митници" въпреки добрите резултати в края на миналата година. "Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции", посочи той в интервю пред радио К2, цитиран от пресцентъра си.

Плевнелиев: Стига митове, покажете документите на ДС

В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим президентът призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив

Мила Йовович идва в София

/КРОСС/ Мила Йовович пристига в София заедно с Пиърс Броснан и Анджела Басет за снимките на филмa "Survivor". В момента звездите снимат в Лондон, но най-мощните сцени ще са в България. За целта половината от декорите на Ню Йорк в Киноцентър "Бояна" ще бъдат променени така, че да пресъздадат лондонска атмосфера.Йовович играе държавен служител, който току-що е назначен в американското посолство в Лондон и трябва да се бори с терористи. Пиърс Броснан пък е неин враг.

Мила Йовович и Пиърс Броснан снимат в София

Мила Йовович ще пристигне в София заедно с Пиърс Броснан и Анджела Басет за снимки в Кремиковци за филмa "Survivor". Мила Йовович ще се снима във филм по Шекспир В момента звездите снимат в Лондон, но най-мощните сцени ще са в България.

Ники Михайлов към Алисия: Аз също те обичам!

Симпатичната чантичка на фолк певицата Алисия от колекцията на Louis Vuitton, с която преди дни се похвали в Инстаграм, се оказа, че е от Михайлов, а не от Наско.

Плевнелиев: Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат.

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия

Референдумът и управляващите - а сега накъде?

Предложението на президента за референдум по изборните правила стресна управляващите. Какви ходове имат те и какво може да се очаква от тук нататък? Мнението на двама експерти. Парламентът не е задължен да насрочи предложения референдум с трите въпроса - за мажоритарни избори, задължителен вот и дистанционно гласуване по интернет. Само 500 хиляди подписа правят насрочването неизбежно. Но управляващите партии не могат и да не реагират, а засега изглежда, че и приемането, и отхвърлянето на идеята им носят рискове. Позициите са поляризирани - от силно одобрение за предложението на Росен Плевнелиев до рязко отричане и съзиране на скрити сценарии. Два дни по-късно политическият дебат не изглежда генерално променен - отново лидерите на парламентарните партии се замерят с обвинения за срещи с престъпници като Петното, с подслушани разговори и намеци за общото си участие в задкулисието. „Този акт е със силата на атомна бомба за т.нар. политически елит" - така обяснява стъписването Антоанета Цонева, директор на Института за развитие на публичната среда и активен участник в протестите срещу правителството. Социологът Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет на БСП, предполага, че президентът или иска да помогне на опозицията, или да запази сегашния Изборен кодекс. „Всъщност гадая", признава Асланов. Властта се страхува Идеята за референдума е много добра, мисли Антоанета Цонева

Орешарски не е доволен от работата на НАП и митниците

Премиерът Пламен Орешарски заяви в събота, че въпреки добрите резултати в края на миналата година, не е доволен от работата на НАП и митниците. ”Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции”, заяви Орешарски пред радио К2 Той посочи, че големият приоритет пред кабинета остава борбата с безработицата, но резултатите не могат да се очакват за една година. По думите му, тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката. ”Дори перфектни мерки да вземем, трябва бизнесът да инвестира. А ние трябва да осигурим освен всичко друго, и стабилност. Засега не се справяме като общество”, смята премиерът. Той припомни, че ако една инвестиция се прави сега, тя е замислена преди месеци или година. Не случаен е фактът, че 2013 година е била най-слабата година по обем чуждестранни инвестиции – малко над 1 млрд. евро, което Орешарски определи като ”близо до нулата”. Подобряването на бизнес климата той посочи като една от най-важните задачи, която ще спомогне и за реализирането на социалните политики. Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите. Премиерът се обяви също за промяна в нагласите, че всеки, който инвестира, е мошеник. ”Той създава работни места и блага. Ако гледаме на него като на спекулант, ще останем винаги бедни”, смята министър-председателят. По този повод Пламен Орешарски коментира, че печалбата е нормален резултат от правенето на бизнес, но се обяви против свръхпечалбите, чиято тежест се понася от потребителите. Орешарски коментира, че бъдещи енергийни проекти ще допринесат не само за разкриване на работни места, но и за стабилността на енергийната ни система и важността на страната ни като разпределителен център. Той отхвърли спекулациите за обвързване на реализацията им с външни политически влияния. ”Нашето общество отдавна е направило избора си – ние сме евроатлантическа страна. Не обвързвайте икономиката и ориентацията към евроатлантическите структури. Това са различни неща”, каза премиерът и изтъкна неразкрития потенциал на източните пазари. Според него са необходими подобрения в редица сфери, но с най-голямо значение са образованието – по отношение на професионалното обучение и качеството във висшето образование, здравеопазването – модернизирането на спешната помощ, по-ефективен контрол върху източването на НЗОК, въвеждането на електронна здравна карта, рационализация на звената и електронизация на услугите в администрацията, което освен че ще облекчи гражданите и бизнеса, е и антикорупционна мярка. ”Организирането на избори е голямо изпитание, особено след последните четири години, когато се засилиха съмненията в обществото, че се правят не дотам честно. Макар да се организират от администрацията, отговорността за тях е на правителството и за нас ще бъде важно не какъв е резултатът, а хората да са убедени, че са участвали в честни избори, коментира още Орешарски. По думите му макар изборният кодекс все още да не е готов, съществува принципно разбиране, че бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост. ”Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския”, каза премиерът. Орешарски си пожела в края на мандата картината в България да е променена. „Няма да успеем да свършим всичко, но целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас”, каза министър-председателят.

Папазов: Електронното правителство не е затворена страница

София /КРОСС/ Надявам се през следващата седмица да има решение на проблема с преминаването на турската граница. Това заяви пред Дарик министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той допълни, че българската страна продължава да настоява за среща с турската страна, на която да бъдат уточнени всички въпроси. До момента от Турция не е насрочила дата за среща.Министър Данаил Папазов каза още, че в момента текат разговори между експерти от ИА „Автомобилна администрация" и представители на браншови организации, на която се обсъждат проблемите на превозвачите на границата и при преминаването на турска територия. По време на срещата превозвачите са заявили, че осигуряват топла храна и напитки за всички шофьори чакащи на българската граница, независимо от тяхната националност. Те отново са изразили подкрепа за позицията и действията на българската държава.„През тази седмица имаше среща с посланика на Турция и с представители на българските превозвачи и мисля, че ще се направят необходимите постъпки за решаване на този въпрос", съобщи министър Папазов. По думите му българската страна иска равнопоставеност при разпределянето на еднократните разрешителни между двете държави

Рекордна 2013 година и за AMG

Спортното подразделение на Mercedes регистрира 20-процентов ръст при продажбите си

    


Поклон пред паметта на жертвите от комунизма

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунизма и осъдените от Народния съд. Близо 30 000 представители на политическия и интелектуален елит на нацията станаха жертва на този трибунал и платиха с живота, младостта и свободата си. Никога няма да забравим, че голямата саможертва продължи през следващите 20 години в лагерите на смъртта, където хиляди духовници, учени, творци и общественици загубиха живота и здравето си, след като отказаха да приемат комунистическия строй и да се присъединят към Държавна сигурност. Припомням, че Народният съд е учреден и е издавал присъди в името на Негово Величество Царя, заради все още действащата Търновска конститиуция. Този исторически цинизъм продължава и днес, защото в първите редици на десния политически елит застанаха децата и внуците на комунистите, които издаваха присъдите.Кой на практика олицетворява дясното политическо пространство днес? На първо място това е бившият член на БКП и изпълнител във Възродителния процес Бойко Борисов. До него са партийният секретар на Плевен Цецка Цачева и синът на шофьор от ДС Цветан Цветанов. Там е Росен Плевнелиев, чиито баща е бивш функционер от върхушката на БКП, а самият той е активен комсомолски секретар. На първия ред стоят още преподавателят по политикиномия Иван Костов и снахата на бивш секретар на ЦК на БКП Меглена Кунева-Пръмова. Гордея се, че не присъствам в номенклатурните първи редици на "дясното" в днешния ден

Плевнелиев призова документите на бившата ДС да станат публични (видео)


В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим президентът Росен Плевнелиев призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

Това се казва в негово обръщение.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заявява държавният глава...

Не остана чисто място по "герба"…

Последното Петно на Бойко Борисов запълни до дупка целия сиво-черен периметър върху "герба". Откъдето и да се погледне вече няма празно. На старта бяха "калинките", после дойде ред на "Ало, Ваньо" и "Мишо Бирата", включиха се и депутатите Вяра Петрова и Димитър Аврамов със своите далавери, след тях изгря звездата на афериста Харизанов редом с подслушването и Костинброд, преди да замирише "WC-Банкя" и цялата криминална епопея да лъсне от страниците на Тефтерчето на Филип Златанов...Така стигнахме до последните разкрития за сделките на ББ с разни одиозни фигури, търгуващия с гражданския мир, оценен на 500 бона!? В тази сметка естествено трябва да бъдат включени и офшорните фокуси на сламения президент Плевнелиев, и апартаментите на ЦЦ, и тъмните комбинации на кръга "Капитал", и антинационалната проституция на НПО-бардака, издържан от Сорос и други външни сутеньори.Като теглим калема излиза, че националният герб е фатално замърсен от онези, които го превърнаха в парцал за лична и партийна (зло)употреба. В този списък естествено влизат и Станишевци, но нахалството на Бойко Борисов и придворните му няма аналог в съвременната българска история

"Ботев" отстрани вратар заради "системна проява на непрофесионализъм"


"Ботев" обяви, че се разделя с втория си вратар Росен Андонов. Младият футболист, който на 19 януари навърши 20 години, е отстранен от отбора.

Ръководството на "канарчетата" мотивира решението си със "системна проява на непрофесионализъм" от страна на Андонов.

Вратарят ще бъде отпратен от лагера в Кипър в неделя. Той ще се включи в подготовката на "Раковски", който е сателит на "Ботев".

Треньорът Станимир Стоилов и колегите му в щаба са решили да дадат...

Пътуваща фотоизложба на природни паркове гостува в ОИЦ-Варна

Пътуваща фотоизложба на природни паркове в България гостува в Областния информационен център - Варна. Тя представя приключените дейности по проект „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 защитени зони в българските гори, LIFE08NAT/BG/281“, който се реализира по програмата на ЕС за околна среда „LIFE +“.

Опозицията в Украйна призова Запада за подкрепа

Нуждаем се от „План Маршал“, смята опозиционният лидер Яценюк

    


Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП. Въпреки че ситуацията накара много хора да изчетат устава на БСП, продължавам да твърдя, че там няма точно такъв механизъм, по който ние да сме се самоизключили, „Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП. Въпреки че ситуацията накара много хора да изчетат устава на БСП, продължавам да твърдя, че там няма точно такъв механизъм, по който ние да сме се самоизключили,

БСП-София сне политическото си доверие от всички, свързани с АБВ

Софийската градска организация на БСП реши да снеме политическото си доверие както от Георги Първанов, така и от всички, които по един или друг начин ще работят по проекта АБВ и неговата листа за ев...

През април ще има президентски избори в Македония

На 13-ти април тази година в Македония ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в страната, предаде БГНЕС. Днес председателят на македонския парламент Трайко Веляновски насрочи дат...

Жена загина при опит да спаси пешеходец

София /КРОСС/ Жена загина в катастрофа до Южния парк. Инцидентът е станал днес сутринта на улица "Бяла Черква". Жената шофирала лек автомобил Фолксваген "Голф", когато пред нея излязъл пешеходец. В опит да избегне сблъсък с минувача, тя завила рязко и автомобилът се забил челно в уличен стълб.   Снимки: Булфото, всички права запазени

Плевнелиев: Търсят се причини документите на комунистическите служби да останат непрочетени

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия

Столичани почетоха жертвите на комунистическия режим

София /КРОСС/ Близо 200 души се събраха пред паметника на загиналите при НДК, за да отдадат почит пред жертвите на комунистическия режим. Присъстващите запалиха свещ и си припомниха за загиналите по времето на комунизма. Пред паметника слово произнесе Драго Михалев, председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим, който припомни, че на този ден са прочетени присъдите на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати. Следват процесите, а те са 132, с близо 11 хиляди осъдени с различни присъди - 2816 са осъдени на смърт и убити, а 1233-ма са с доживотни присъди и останалите до 11 хиляди - на различни видове срокове затвор, по лагери, по затворите, с изселвания, после с процеса на кооперациите. По тези процеси са избивани много хора, но по наши данни надхвърлят 300 000 - 400 000 души, с различни видове присъди, каза Драго Михалев. Присъстват представители на Горяните, първият демократично избран президент Жельо Желев и други.

Вапцаров смути молитвата за убитите от комунизма

Около 200 души се събраха на молитвата за жертвите на комунистическия режим.

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП. Въпреки че ситуацията накара много хора да изчетат устава на БСП, продължавам да твърдя, че там няма точно такъв механизъм, по който ние да сме се самоизключили, „Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП. Въпреки че ситуацията накара много хора да изчетат устава на БСП, продължавам да твърдя, че там няма точно такъв механизъм, по който ние да сме се самоизключили,

Нумеруложка: Ремонт, оставка или и двете за кабинета "Орешарски"

Трудна и тежка година очаква премиера Пламен Орешарски. Ще трябва често да се изправя на „сцена“ пред обществото. Той е доста затворен и не е гъвкав. Хората не му се доверяват на „пръв прочит“. Това коментира пред Нова телевизия нумеруложката Ели Маринова. „Юни и ноември виждам някакъв проблем за него. Може да има оставка, но и да има ремонт на кабинет“, допълни тя.

Плевнелиев: Документите, свързани с комунистическите тайни служби, да отидат в Архива

София /КРОСС/ В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим президентът Росен Плевнелиев призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив. „Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заявява държавният глава в специално видеообръщение по повод събитията от 1 февруари 1945 година.„След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави", апелира президентът в обръщението си.Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим

На "Кулата" задържаха 65 000 къса контрабандни цигари

/КРОСС/ 65 000 къса контрабандни цигари са иззети от митнически и полицейски служители на ГКПП-Кулата.Акцизната стока е открита вчера в 15.25 часа на ГКПП - Кулата на влизане в страната на два автомобила. Екип по противодействие на контрабандата, нарушенията и престъпленията, свързани с ДДС и вътрешно-общностното придобиване на стоки в зоната за отговорност на ГПУ Петрич, селектират два леки автомобила с румънска регистрация - "Ситроен С4", управляван от 41-годишен румънски гражданин, и лек автомобил Ауди "А6", с водач 24-годишен румънски гражданин, който направил безуспешен опит да избегне проверката. При сканиране митническите служители виждат специално пригодени тайници на различни места в двата автомобила. Цигарите са от марките "Pride" и "Palatine", а общото им количество е 65 000 къса. Двамата водачи са задържани и настанени в помещение за временно настаняване на задържанилица - ГПУ Петрич. Уведомена е районната прокуратура, случаят е поет от разследващ митнически инспектор при Митница Югозападна. Срещу мъжете са образувани досъдебни производства за престъпление по чл.234, ал.1 от НК. Цигарите и колите са иззети и оставени на съхранение на Митнически терминал - Кулата. Работа по случая продължава.    

Премахването на мобилните камери на КАТ ще доведе до увеличаване на произшествията, според шофьори

Решението на Върховния административен съд да спре дейността на мобилните камери на КАТ се приема с притеснение от шофьорите. Парадоксално, повечето зад волана са на мнение, че присъствието на снимачна техника по улиците предотвратявала произшествия.

БСП София свали политическото си доверие от всички, свързани с АБВ

Столичните социалисти издигат Станишев за водач на листата за евровота

    


Снегът напълни Банско с туристи

/КРОСС/ Хиляди туристи атакуваха курорта Банско тези дни. Падналият сняг стана причина за наплива на комшиите от Македония, Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. Близо 10 000 са гостите на града под Тодорка. В Пирин планина е пълно със скиори и сноубордисти.„Българските туристи също се увеличават, тъй като има все по-добри условия за ски. Комшиите от Македония, Сърбия и Румъния по традиция пътуват с колите си и не правят предварителни резервации. Пристигнаха, защото падна достатъчно сняг", заяви председателят на Туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова.Освен гостите от почти всички държави на Балканите, в курорта има доста англичани и руснаци. Албанците също са открили Зимната столица на Балканите Банско. Само три писти все още не са отворени за любителите на белия спорт - на Чалин валог, на Платото и трасе №12. Но съвсем скоро ски центърът ще заработи с пълния си капацитет - 17 писти. Очаква се ръст на гостите в курорта през февруари и март. Защото не само в България, но и в цяла Европа нямаше достатъчно сняг. Затова сега има глад за хубави писти и добри условия за ски сред туристите от страната и чужбина, пише "Стандарт".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване