Р.Петков:Надявам се да не стана социалист на свободна практика

Много се надявам, че ще остана член на БСП. Аз мисля, че няма да ни изключат. Просто ще бъдем извадени от всички ръководни постове и така няма да има кой да задава неудобните въпроси.

БСП обсъжда евролистата си „на закрито”

София /КРОСС/ Градската организация на БСП реши да заседава при закрити врата. Малко преди 10.00 часа, за когато бе обявено началото на заседанието, медиите се изсипаха на „Позитано" 20. Още от вчера бе пояснено, че заседанието на столичните червени ще е достъпно до медиите. Неприятна изненада се оказа внезапното решение тези предварително ясни точки да бъдат дискутирани на закрито заседание. От 14:30 часа ще се състои заседанието на Националния съвет на БСП, на което се очаква да бъде разгледан въпросът за прекратяване на членството в БСП на Георги Първанов и Румен Петков.

Майката на сестрите Белнейски: Лазар Колев е убиецът, искам да знам кой му е помагал

Фани Белнейска – майката на жестоко убитите сестри Белнейски от Пазарджик е твърдо убедена, че осъденият Лазар Колев е убил дъщерите й. Това обяви самата тя пред Нова телевизия, но каза, че не смята всичко за приключило и иска да разбере кой му е помагал.Почернената майка е категорична, че има съучастници на тежкото престъпление, Фани Белнейска – майката на жестоко убитите сестри Белнейски от Пазарджик е твърдо убедена, че осъденият Лазар Колев е убил дъщерите й. Това обяви самата тя пред Нова телевизия, но каза, че не смята всичко за приключило и иска да разбере кой му е помагал.Почернената майка е категорична, че има съучастници на тежкото престъпление,

ГЕРБ-Бургас почете паметта на жертвите на комунизма

За поредна година, по традиция, ГЕРБ-Бургас отбеляза 1 февруари -Деня  на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Народните представители Димитър Бойчев и Ивелина Василева се включиха в панихида в храм „Света Богородица” в Бургас, организирана от Съюза на репресираните от комунизма в България.  На събитието присъстваха председателят на Съюза на репресираните д-р Андрей Найденов, общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Панайот Жечков и Николай Иванов, който е в заместник в Съюза  на репресираните, представители на други десни политически партии и граждани.

Всички те запалиха свещ в бургаския храм, за да почетат емблематичната дата в българската история и паметта на загиналите при отминалия репресивен режим.

През 2011 г. българското правителство обяви официалното честване на 1 февруари. Решението бе взето след предложение на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов. Така днес, 3 години по-късно, отново свеждаме глави пред подвига на хората, защитавали с живота си своите убеждения. Датата 1 февруари 1945 г. е добила печална слава в нашата история – тогава смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд. Тези трагични събития не трябва да бъдат забравени, те ни помагат да вървим уверено напред и да се борим България да бъде демократична и достойна европейска държава.

На панахидата присъстваха и представители на Общонационалната инициатива за отдаване на почит към жертвите на режима, които са с почетното председателство на покойния Илия Минев. Той е оставил следа в историята ни като борец за граждански права, репресиран от комунистическата власт, излежал 33 години в затвори и концлагери.

Майката на сестрите Белнейски: Лазар Колев е убиецът, искам да знам кой му е помагал

Фани Белнейска – майката на жестоко убитите сестри Белнейски от Пазарджик е твърдо убедена, че осъденият Лазар Колев е убил дъщерите й. Това обяви самата тя пред Нова телевизия, но каза, че не смята всичко за приключило и иска да разбере кой му е помагал.
Почернената майка е категорична, че има съучастници на тежкото престъпление, Фани Белнейска – майката на жестоко убитите сестри Белнейски от Пазарджик е твърдо убедена, че осъденият Лазар Колев е убил дъщерите й. Това обяви самата тя пред Нова телевизия, но каза, че не смята всичко за приключило и иска да разбере кой му е помагал. Почернената майка е категорична, че има съучастници на тежкото престъпление,

Властта готова с екшън плана до 3 седмици

Следващите 2, до 3 седмици би трябвало да имаме проект за пътна карта, който да може да се гледа, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод „екшън плана” след препоръките в евродоклада.

Бившият кмет на Ню Йорк Блумбърг ще бъде специален пратеник на ООН за климата

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун назначи бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг за свой специален пратеник по въпросите на  градовете и климатичните промени, съобщиха световните агенции. ООН ще организира среща на върха по климата на 23 септември в Ню Йорк, на който 71-годишният американски милиардер и филантроп бе кмет 12 години. Блумбърг е председател на управителния съвет на Групата С40, в която са кметове на големи градове от различни части на света, които се борят за насърчаване на екологичните технологии и на използването на електроенергия от възобновяеми източници.

Марин Пенков: Никое правителство няма да се наеме да закрива болници

Търсят се свежи пари с идеята държавата да плаща пълните здравни вноски на децата

    


В Русия влезе в сила закон за досъдебното блокиране на сайтове

/КРОСС/ В Русия влезе в сила закона за досъдебното блокиране на уеб сайтове. Според новия член в закона „за информацията, информационните технологии и защита на информацията" властите получават възможност да блокират достъпа до медиите и социалните мрежи , без да прибягват до съда.Причината за блокиране на сайтове може да се превърне информация, включително и призиви към екстремистка дейност, бунтове и участие в несанкционирани събития.Блокирането ще става без да се уведомява собственикът му. Генералният прокурор на страната или заместниците му, узнавайки за нарушения, имат право да изпращат изискване за ограничаване на достъпа в Роскомнадзор .

Не страдам от психично разстройство - наслаждавам му се

Не страдам от психично разстройство - наслаждавам му се - Анджелина Джоли.

Турция спря българските тирове, на границата няма опашки

Турската страна е спряла пропускането през границата на български товарни автомобили, съобщи заместник-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Петко Ангелов. Ние сме представили на турците 15 000 разрешителни за транзитен превоз, но те искат 120 000.

Изтече срокът на проверката във "Фонд за лечение на деца"

Изтече срокът на проверката във "Фонд за лечение на деца", която трябва да установи причините за забавянето в дейността му, съобщи БНР.

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари

„На закрито” БСП-София започна обсъждане на евролистата си

Минусовите зимни температури вледениха отношението на столетницата към медиите. Изненадващо днешното заседание на градската организация на БСП реши да заседава при закрити врата.

Разделят Националната банка на Гърция на добра и лоша

Банките отиват към сливания, Групировката Пиреос предвижда големи сделки до лятото, ще се финансират само жизнеспособни компании

прочети повече

Няма опашки от ТИР-ове на границата с Турция въпреки проблемите с разрешителните

На граничния пункт "Капитан Андреево" няма образувани опашки от ТИР-ове за Турция, съобщиха от МВР. Турските власти не признават разрешителните на нашите превозвачи и спряха пропускането тежкотоварните автомобили през границата. От Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт призовават шофьорите да не тръгват за Турция. ”Ние сме представили на турците 15 000 разрешителни за транзитен превоз, но те искат 120 000. Това не може да се случи, без да бъде подписана двустранна спогодба за разрешителния режим между двете страни. Такава обаче все още няма и ние няма как да представим искания от тях брой разрешителни”, каза заместник-председателят на асоциацията на сдруженията Петко Ангелов съобщи пред Дарик радио. Той добави, че нашите превозвачи в случая подкрепят българската страна, защото си е свършила работата. Ако обаче издаде разрешителни, без да е подписана спогодбата, ще сме против и ще протестираме, защото така ще се създадат предпоставки за злоупотреба от турска страна, категоричен е Петко Ангелов. Според него проблемите се създават умишлено от турската държава, за да не допуска на пазара си български фирми.

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция „Мудис" понижи с една степен - от „Саа-1" на „Саа-2", дългосрочния рейтинг на суверенните облигации на Украйна. Решението на агенцията е продиктувано от ескалацията на политическата криза в страната, предаде "Франс прес". В петък вечерта „Мудис" публикува комюнике, в което отбелязва също, че решението й да постави „негативна" прогноза по суверенния рейтинг на Украйна е предизвикано от продължаващият риск от криза на външната й ликвидност, дори ако външната подкрепа от страна на Русия бъде изплатена, както се планира, тази година.Припомняме, че на 28 януари международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс" понижи оценката си за Украйна от В- на ССС+ с отрицателна прогноза заради политическата нестабилност.      

Опозицията в Украйна призова западните страни за подкрепа

Нуждаем се от „План Маршал“, а не военно положение, заяви в Мюнхен един от лидерите на опозицията Арсений Яценюк

    


Православната църква почита Свети мъченик Трифон

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари

Опасност от дефлация в еврозоната

Слабата инфлация в еврозоната създаде опасения от задаваща се дефлация, предаде "Би Би Си".  Годишната инфлация в еврозоната за януари 2014...

Идеята да промяна в лихвите по кредитите - политически PR

София /КРОСС/ Това, което се прави в парламента като предложение, е чисто политически ПР". Това заяви пред Нова телевизия финансовият експерт Любомир Дацов. Изказването му бе по повод предложението хората с ипотечен кредит, срещу плащане на по-висока лихва, да се отърват само със загуба на жилището си без да заплащат допълнителна сума, ако изпанат в несъстоятелност.Според него по-добро решение е хората да се образоват в сферата на икономиката и да се въведе за изучаване в училище приложна икономика за деца в 3 или 5 клас. Проблемът според него се коренял в незнанието на обществото за правата му.„Според мен също това е ПР акция на правителството. Това, че банките нямат право да си увеличават лихвите по решение на управителния съвет, не е новина. Те нямат право да го правят и по сега действащото законодателство. Тази забрана се съдържа в Закона за защита на потребителите и с този проектозакон се отменя чл. 144, с който се предвижда забраната за едностранна промяна на лихвата, и се мести в Закона за потребителския кредит. Но всъщност промяна в процедурата и законовите изисквания няма. За съжаление тази забрана не се спазва от редица банки", коментира юристът Десислава Димитрова.

Националистически вой: Ще ни попречат да регистрираме партия

Формацията на Бареков ще ни попречи да регистрираме нашата националистическа партия. Той ще се опита да подмени нашите идеи. Това заяви лидерът на Националистическата партия на България Симеон Костадинов.В студиото на „На светло“ по Нова телевизия

Референдумът и управляващите - а сега накъде?

Парламентът не е задължен да насрочи предложения референдум с трите въпроса – за мажоритарни избори, задължителен вот и дистанционно гласуване по интернет. Само 500 хиляди подписа правят ...

Папазов: Искаме ясни правила от Турция за превозвачите, без да има промени

Тук не става въпрос за търговска война, бизнесът защитава интересите си. Ние искаме правила от турската страна и правилата да не се променят постоянно, заяви пред Дарик радио министърът на транспор...

Шефът ще трябва да ни пази от течение, жега, студ и влага

София /КРОСС/ Работодателите са длъжни да контролират температурата, влажността и дори скоростта на течението в работните помещения. Това предвижда нова наредба за микроклимата на работното място, подготвена от социалното министерство. В офисите температурата не трябва да пада под 20 градуса през зимата и да не надхвърля 28 градуса през лятото, пише в наредбата. За топлите месеци се допуска изключение - при много топло време в офиса може да бъде и 31 градуса. При производствените помещения температурите не трябва да падат под 16 градуса през зимата и да не надхвърлят 21 градуса през лятото. Изключенията позволяват максимална температура до 29 градуса в най-жежките дни, както и минимални температури от 12 градуса, ако работните места са непостоянни. Наредбата въвежда и норми за скоростта, с която се движи въздухът в работните помещения. За офис течението не може да е по-бързо от 0,2 м в секунда, а за производствено хале - най-много 0,5 м в секунда. Въведени са и ограничения за влажността на въздуха в работните помещения. За да спазват наредбата работодателите ще трябва да измерват тези показатели в офиси и халета, както и да следят каква е външната температура на сянка. При много високи температури шефовете ще осигуряват студена вода на работниците и служителите, а при ниски - топли напитки. Те имат задължение да осигурят и подходящо облекло за микроклимата в работните помещения. Трябва да има и специални стаи за сгряване или разхлаждане

Къде са старите гори у нас


Къде са старите вековни гори и защитените територии в България. Вече можем да ги намерим бързо, да ги разгледаме и да съберем лесно подробна информация за тях с нова платформа, която събира информация от няколко институции, учебни заведения и архива на световния фонд за дива природа.  Географско-информационната платформа – на кратко ГИС на WWF e свободна за ползване.

Системата зарежда различни картни основи, а информацията може да се филтрира по няколко критерия – стари гори, гори на...

Валери Божинов е новият нападател на ”Левски”

Националът Валери Божинов е новият нападател на ”Левски”. Той се е разбрал с ръководството на "сините" и ще се присъедини към отбора на Антони Здравков със свободен трансфер, съобщи sportal.bg. Божинов не е играл от над половин година. За последно той се състезаваше за Виченца, а освен това е носил екипите на Лече, Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг (Лисабон) и Верона. В последните дни Божинов бе близо до договорка с ПАОК, но в крайна сметка трансферът му при гърците не се осъществи. Ако всичко е наред при медицинските тестова на Божинов, той ще замине с тима за втората част от подготовката на Левски в Кипър.

Богота набира блясък, скорост и славa

До скоро столицата на Колумбия не беше сред атрактивните градове в Латинска Америка, но това е на път да се промени

    


Седмина се борят за шеф на културата във Варна

Седем души са подали документи за участие в конкурса за директор на общинската дирекция по култура, научи ТОП НОВИНИ ВАРНА от главния секретар на общината Кристиян Богоев. Крайният срок изтече, а болшинството от кандидатите са внесли документите си в последните два дни.

Петков: Срещу нас са включени жестоки инструменти на очерняне

София /КРОСС/ Аз мисля, че няма да ни изключат. Просто ще бъдем извадени от всички ръководни постове и така няма да има кой да задава неудобните въпроси. Това каза пред bTV социалистът Румен Петков. Предателството е общо. Ние излъгахме за АЕЦ "Белене", за тютюнопушеното, за плоския данък. Въпросът с предателството трябва да бъде разглеждан цялостно. Това, че бяха предадени хората, които ти вярват е тежък политически грях. В такъв случай ставаш и си признаваш грешката. Лошото е, че БСП май въобще не участва в управлението. Примерите са много, обясни Петков. Нелепите кадрови назначения и решения не са грешка на правителството. Тези решения са на политическите партии, които подкрепят правителството. БСП не желае да си изпълни обещанията. Аз се възхищавам на г-н Йордан Цонев, който заяви, че ДПС ще защитава плоския данък. Значи ДПС могат да имат и да поставят условия, а БСП не може, попита риторично бившият вътрешен министър. Той бе категоричен, че няма никакво намерение да заема ръководни постове в БСП. Има много хора, които са разочаровани от управлението на БСП. Те няма да излязат да гласуват, ако нямат алтернатива. Това и правим с АБВ. Нашите депутати ще бъдат в групата на социалистите в Европарламента. Другото, което ме дразни, е задкулисието. Ние ръсим обещания от години, без да ги спазваме. В ръководството на БСП има усещането, че могат да лъжат избирателите безкрайно. АБВ е алтернатива на всичко това, подчерта Петков

Р.Бъчварова:Разделението в партията и референдума - провал на политиката на БСП

Социоложката Румяна Бъчварова смята, че разделението АБВ БСП и предложението за референдум са доказателство за провал в политиката на БСП. Това каза тя в сутрешния блок по БНТ.

Откриха труп на млада жена край Силистра

Трупът на 34-годишна местна жена е бил открит в землището на село Краново, Силистренско.

Компанията Tango Tech разработва най-малкия и мощен компютър в света (видео)


Макар по-голямата част от технологичните компании и потребителите да смятат, че бъдещето е в мобилните устройства като смартфони и таблети, не всички са толкова уверени. Компанията Tango Tech например разработва минатюрен джобен компютър, за който твърди, че ще е най-малкият и мощен пълнофункционален компютър.

Tango PC ще е с размери 125х80х13.5 мм. Устройството ще разполага с 4-ядрен AMD A6-5200 процесор с 2GHz тактова честота и вграден GCN HD8400 видео контролер. Оперативната памет...

Стратегията за съдебна реформа предвижда вътрешното разделяне на ВСС

Стратегията за съдебна реформа предвижда вътрешно разделяне на Висшия съдебен съвет на две части по кадровите въпроси на съдиите и прокурорите, съобщи правосъдният министър Зинаида Златанова. Темата се обсъжда от няколко години, а основният натиск за промяната идваше от Съюза на съдиите в България.   Идеята е да се остави кадровото развитие на съдиите в ръцете на самите съдии, защото те най-добре разбират естеството на работата на своите колеги и могат най-добре да преценят какво се изисква от тях. Същото важи и за прокурорите.   Висшият съдебен съвет обаче ще продължи да съществува в същия вид и дори няма да има промяна на персоналния му състав. В момента шест негови членове са избрани от квотата на съдиите, четирима са от квотата на прокурорите и един е представителят на следователите. Другите 11 членове на ВСС са избрани от Народното събрание, а последните трима са главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.   Все още не е ясно дали съдиите и прокурорите от политическата квота във ВСС ще бъдат представени във вътрешните професионални групи в съвета, които ще имат право да решават кадровите въпроси на своите колеги.   “Няма пречка това вътрешно разделяне на ВСС да се направи веднага”, каза Златанова. Тя обаче уточни, че това ще се случи само ако има консенсус върху предложението. Златанова призна, че това е една стара идея на Съюза на съдиите в България и основно тази организация настоява за вътрешното прекрояване на ВСС по кадровите въпроси. Тя допълни, че от разговорите й със съдиите в България се разбира, че реализирането на тази промяна не е първостепенно важно за магистратите в страната.   “Те се интересуват основно от битовите проблеми и голямата натовареност”, каза Златанова.   В много по-далечна перспектива правосъдното министерство смята да реши проблема със случайното разпределение на делата. Този въпрос беше засегнат в последния доклад на Европейската комисия. До средата на 2016 година институцията смята да осъществи плановете си за създаване на централизирана система, която да не позволява манипулация от съдилищата по места. Златанова каза, че за тази цел ще разчита на европейски пари.   Правосъдният министър представи и плановете на министерството да приложи няколко европейски директиви и регламенти. Така до 16 ноември 2011 година ще бъде въведено в България европейското удостоверение за наследяване. Документът ще важи във всички държави на ЕС и няма да има нужда да се минава през сегашните сложни процедури по проверка и преудостоверяване на чужди документи в България и на българските документи в чужбина   До 11 януари 2015 година България трябва да започне да издава и европейски удостоверения за защита по граждански дела. Тези документи трябва да гарантират изпълнението на съдебните решения във всички страни членки от съюза. Документът е особено полезен при признаването на наложени ограничителни мерки от съд на една държава членка на ЕС във всички останали. Така по-лесно се гарантират правата, например, на децата на разведени родители, когато единият е с ограничени права.

Адвокат Менков: Искаме подслушаните разговори да бъдат приложени по делото на Цветанов

„Защитата на Цветанов иска приобщаването като веществени доказателствени средства на подслушаните разговори и резултатите от проследяването, ако е имало такова, на контролираните деца“. Това каза пред Нова телевизия адвокат Менко Менков, по повод на твърденията, че Цветанов е подслушван като опозиционен лидер, „Защитата на Цветанов иска приобщаването като веществени доказателствени средства на подслушаните разговори и резултатите от проследяването, ако е имало такова, на контролираните деца“. Това каза пред Нова телевизия адвокат Менко Менков, по повод на твърденията, че Цветанов е подслушван като опозиционен лидер,

И пак стрелба в двор на гимназия в САЩ

/КРОСС/ Неизвестни са открили стрелба в двор на гимназия в град Финикс, щата Аризона, предаде USA Today. По информация на местните власти при инцидента няма ранени.Говорител на полицията съобщи, че около 15 изстрела са били произведени в двора на гимназия „Цезар Чавес" в югозападната част на града. Инцидентът е станал в вчера вечерта по време на баскетболно състезание, на което са присъствали над 200 души.По данни на телевизия ABC, полицията издирват трима души, свързвани с инцидента. Двама души вече са задържани за разпити.

Марин Пенков: Никое правителство няма да се наеме да закрива болници

Търсят се свежи пари, а идеята държавата да плаща пълните здравни вноски на децата, коментира експертът от болница "Св. Иван Рилски"

    


България почита паметта на жертвите на комунизма

По инициатива на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов 1 февруари е обявен за ден, в който се отдава почит на жертвите на комунизма. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. комунистическата власт убива 147 души – тримата регенти, осем царски съветници, двадесет и двама министри, шестдесет и седем народни представители и 47 генерали и висши офицери.

Адвокатът на Цветанов: Искаме приобщаване на доказателства от подслушаните разговори

„Защитата на Цветанов иска приобщаването като веществени доказателствени средства на подслушаните разговори и резултатите от проследяването, ако е имало такова, на контролираните деца“. Това каза пред Нова телевизия адвокат Менко Менков, по повод на твърденията, че Цветанов е подслушван като опозиционен лидер, „Защитата на Цветанов иска приобщаването като веществени доказателствени средства на подслушаните разговори и резултатите от проследяването, ако е имало такова, на контролираните деца“. Това каза пред Нова телевизия адвокат Менко Менков, по повод на твърденията, че Цветанов е подслушван като опозиционен лидер,

Адвокатът на Цветанов призна за дългия списък СРС-та

Нямало нито един унищожен файл от Радко Отвертката от твърдия диск на кетчъра, записите се пазели по надлежния ред в МВР -Велико Търново, хвърли бомбата адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков.

Кокинов:Уволнението ми е незаконно и несправедливо

Съдът да не зачита скандалният разговор от дома на Бойко Борисов в Банкя, настоява бившият градски прокурор на София Николай Кокинов в жалба до последната инстанция.Това е втория опит на Кокинов да зачертае уволнението от трудовата си биография.

Кокинов иска съдът да зачертае „Банкя"

София /КРОСС/ Съдът да не зачита скандалният разговор от дома на Бойко Борисов в Банкя, настоява бившият градски прокурор на София Николай Кокинов в жалба до последната инстанция. Това е втория опит на Кокинов да зачертае уволнението от трудовата си биография.В жалбата до петчленен състав на Върховния административен съд Кокинов настоява наказанието да бъде отменено, защото е незаконно и несправедливо. Решението на ВАС ще е окончателно.Скандалът "Банкя" гръмна на 26 април м.г, когато изтекоха записи от разговор между Бойко Борисов, Кокинов и Мирослав Найденов. Беседата на тримата е от 15 април м.г - часове преди прокуратурата да обяви резултатите от проверката си за незаконното подслешване, за което Цветан Цветанов стана обвиняем. На 11 юли 2-13 г. Висшият съдебен съвет уволни Кокинов - освен, че е издал служебни тайни, е търсил и политически протекции за кариерата си от лидера на ГЕРБ и е опозорил професията.Разговорът в Банкя е личен, а записът - незаконен, упорства оттогава бившият обвинител на столицата. В края на 2013 г. тричленен състав на ВАС потвърди наказанието и се позовава не на записа, а на показанията на Мирослав Найденов, а и на самия Кокинов пред прокурор. "Податливост на влияние" и "готовност да се поставя в услуга на влиятелни фигури" бе оценката на съдиите за уволнения.Тричленката "усърдно" и пристрастно се е предоверила на Найденов, изтъква Кокинов пред последната инстанция

Външно препоръчва: Не пътувайте до и през Сърбия

Причината е усложнената метеорологичната обстановка

    


Румен Йончев със самочувствие, че властта се крепи на него

София /КРОСС/ Депутатът Румен Йончев, който влезе в парламента с листата на Коалиция за България, но от една седмица се подвизава като депутата на „България без цензура" в 42-то Народно събрание, изрази самочувствието, че настоящото управление се крепи на неговия Земеделски народен съюз.Пред bTV политикът, станал известен с „частното" си пътуване до Тайван, обясни, че партията му е спечелила 30 000 гласа за левицата, а освен това е била единствената, подкрепила организирания от БСП референдум за ядрената енергетика, което му е осигурило и място в парламента.„ЗНС е направил достатъчно, за да бъда в парламента. Благодарение на нашите гласове референдумът беше успешен", изтъкна той, без да отбележи, че допитването всъщност се провали заради слаба активност, а в последствие в подписката за инициирането му бяха открити хиляди невалидни подписи. Той изрази разочарование, че проектът за АЕЦ „Белене" не получава никакъв тласък при това управление, въпреки че е бил приоритетен в предизборната програма на мандатоносителя.ончев е единственият депутат от ЗНС в парламента. „Не е лесно с един човек да правиш политика в Народното събрание. Никога не съм се опитвал да диктувам дневния ред на парламента, затова се налага да предприема този съюз с г-н Бареков", обясни Йончев

Плевнелиев призова за пълно отваряне на архивите на ДС

Президентът Росен Плевнелиев призова за пълно отваряне на архивите на Държавна сигурност в специално видеообръщение в събота, когато България отдава почит към жертвите и противниците на комунистическия режим в страната. Той се обяви за това всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив. ”Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", каза Плевнелиев. ”След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави", посочи президентът. Според него се продължава с опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков като човек от народа, за добрите сътрудници на ДС, като удобно се забравят лагерите, затворите и целия терор, който осъществиха същите тези професионалисти върху българския народ. Плевнелиев определи като ”най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим. Той посочи, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. ”1 февруари 1945 година е символична дата в нашата история, защото не само е избит цвета на българската интелигенция и политическия елит, но и направен опит да бъде брутално смазана всяка проява на гражданска активност и доблест. Днес българският народ задава много въпроси и търси решение как да се противопостави на задкулисието, на полуотворените досиета, на недоизказаната истина за комунизма и неговата тоталитарна държава”, каза Плевнелиев. В събота около 200 души почетоха с молитва жертвите на комунистическия режим при мемориала до НДК. Полиция отведе петима младежи, които издигнаха снимки на Гео Милев, Александър Стамболийски, Никола Вапцаров, Райко Даскалов и Вела Пеева. Присъстващите, дошли да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим, ги определиха като провокатори. Денят за почитане на жертвите на комунистическия режим се отбелязва за трета поредна година на 1 февруари.  На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Решението за почитането на жертвите на комунизма бе взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002) за такъв ден. В страната обаче все още няма нито един музей, нито една постоянна изложба, посветени на престъпленията на комунизма, а в училище този етап от историята ни е сведен до едва няколко учебни часа.

България почита жертвите на комунистическия режим

България отдава почит към жертвите и противниците на комунистическия режим в страната на 1-ви февруари. Денят се отбелязва за трета поредна година. На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Решението за почитането на жертвите на комунизма бе взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002) за такъв ден. "Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна", посочиха в писмото си до тогавашния премиер Бойко Борисов държавните глави Желев и Стоянов. В страната обаче все още няма нито един музей, нито една постоянна изложба, посветени на престъпленията на комунизма, а в училище този етап от историята ни е сведен до едва няколко учебни часа.

Бившият селекционер на Испания Луис Арагонес е починал


Бившият селекционер на Испания Луис Арагонес е починал на 75-годишна възраст в събота сутринта в Мадрид, съобщават медиите в Испания.

Специалистът беше в основата на похода на "фурия роха". Под негово ръководство Испания стана европейски шампион през 2008 г.

Докато беше начело на отбора между 2004 и 2008 г., Арагонес постави рекорд. Той постигна 38 победи. След напускането му на поста застана Висенте дел Боске, който подобри постижението и продължи успешния път на Испания....

Община Симитли отбелязва Трифон Зарезан

В Симитли ще отбележат празника Трифон Зарезан край лозовите масиви в симитлийска община, съобщи Агенция Фокус. Празникът ще се проведе в село Черниче и в съседното село Полето. Там за трета поредна ...

Фани Белнейска: Дано всички си понесат заслуженото, не само Лазар Колев

Очаквам Лазар Колев да остане в затвора доживот без право на обжалване. Това заяви пред  предаването „На светло с Люба Кулезич” на Нова телевизия майката на сестрите Белне...

Румен Петков се надява, че днес не е последният му ден като член на БСП

Днес, от 14:30 часа, започва Пленум на БСП, на който ще се решава дали членове на партията, които "прегърнаха каузата" на АБВ и участват в листата на движението за европейските избори ще бъд...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване