Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "Стандарт"Писмо в бутилка доплува от СочиРуснаци канят наше семейство на ОлимпиадатаПисмо в бутилка доплува от Сочи край брега на бургаското село Варвара. Там, сред пясъка и водораслите, го намира синът на семейство Мая и Антон Киреви - Васко. 14-годишното момче не вярва на очите си - в бутилката от сок има сгънат лист хартия. в. "Монитор" Гоце и Петков аут от АБВ и ГЕРБ с общи опорни точкиБСП заключва вратите на „Позитано" 20 за сочените за предатели бивш държавен глава Георги Първанов и дясната му ръка Румен Петков. Решение за това бе взето вчера на пленума на червените, на който бе приета декларация, че БСП снема политическо доверие и отнема временно правото за заемане на партийни длъжности и членство на ръководни органи на Столетницата на хората, които стягат отделна листа за европейските избори с АБВ. в. "Телеграф"Изровиха двама замръзнали в преспитеДва трупа бяха извадени от преспите, които затрупаха Северна България.Мъж от Шумен и жена от силистренското нали няколко дни и снега, преди вкочанените им тела да бъдат открити. Не е изключено да има и други жертви на студа, които да са скрити под бялата покривка, коментират с ужас хората в затрупаните райони. в. "Преса" Държавата плаща 309 хил. лв. за бавно правосъдиеЧетирима са получили по 10 000 лв. за дела, които са се точили над 15 години За 11 месеца - от април 2013 г. досега, държавата е платила 309 210 лв

Крайградският пътнически влак на 5:40 часа от Перник за София вече ще се движи всекидневно

Крайградският пътнически влак № 50202 от Перник за София, който заминава от Перник в 5:40 часа и пристига в София в 6:31 часа

От 1 февруари, „Холдинг Български държавни железници" ЕАД променя графика за движение на някои влакове, като 12 бързи влака ще спират на допълнителни гари и спирки, а 3 пътнически влака ще пътуват по удължени маршрути. Други 4 крайградски пътнически влака ще пътуват с корекции в своите разписания. Промените ще бъдат въведени с цел подобряване на транспортното обслужване на пътниците от различни населени места на страната.

С промените, свързани с плевенски...

Продължава

Тежки наводнения и снеговалежи в Европа

Бури и наводнения, а в планините - обилни снеговалежи връхлетяха Италия и се очаква да продължат поне до вторник. Река Тибър излезе от коритото си в Рим и предизвика мащабни наводнения. Залети са няколко шосета близо до главното летище на италианската столица "Фиумичино".

"Коста Конкордия" взе още една жертва

Загина водолаз по време на подводни работи по катастрофиралия пътнически кораб "Коста Конкордия", натъкнал се подводни скали през 2012 г.

5 храни, които ядем по неправилен начин

Банан, ябълка - толкова познати и любими плодове. Ще ви прозвучи като сензация обаче, ако чуете, че всъщност ги ядете по съвсем погрешен начин.

Това са два от петте вида храни, за които всички хора си мислят, че се справят без проблем. Останалите са суши, нар и шамфъстък.

Има няколко съвета, които ще ви помогнат те да станат по-вкусни, да Банан, ябълка - толкова познати и любими плодове. Ще ви прозвучи като сензация обаче, ако чуете, че всъщност ги ядете по съвсем погрешен начин. Това са два от петте вида храни, за които всички хора си мислят, че се справят без проблем. Останалите са суши, нар и шамфъстък. Има няколко съвета, които ще ви помогнат те да станат по-вкусни, да

Седем радомирци прибраха 9100 лева след ухапвания от бездомни кучета

9100 лева обезщетения е изплатила община Радомир на седем ухапани от бездомни кучета свои жители. Наръфаните са се жалвали в съда.

На единия от пострадалите било присъдено обезщетение от 600 лева, но недоволен, той обжалвал и по-горната инстанция увеличила левовата компенсация на преживения ужас с още толкова, пише вестник "Стандарт".

Претенциите на повечето ухапани са за по-големи суми, но съдът определя да им се плати от 1000 до 2000 лева, които...

Продължава

Иван Чепаринов с победа срещу световна шампионка по шах

Гросмайстор Иван Чепаринов записа победа срещу бившата световна шампионка Чън Чжу в партия от пети кръг на силния шахматен турнир в Гибралтар, предаде БГНЕС. Българинът принуди 37-годишната китайка...

Катастрофа при Мъглиж усложни движението между София и Бургас

Един човек пострада леко след пътен инцидент, край Мъглиж. Заради катастрофата първокласният път София - Бургас, остана затворен за часове, движението се отклоняваше през град Мъглиж и село Тулово, ...

За трагедията в "Белите брези" са виновни хора като Красимир Петров, казва бивш командос

Операцията в „Белите брези” беше пример за това как ръководеше специализираното звено за борба с тероризма. Това заяви в предаването "Лице в лице с Люба Кулезич" един от ...

Цветлин Йовчев: Вредно е да мислим, че някой прави досиета и с тях определя живота ни

Ако оставим обществото да се движи по това, че някой някъде създава досиета и тези досиета са в основата и стават двигател на обществено-политическите процеси, то това нещо е изключително вредно, з...

Гена Трайкова: Докато Би Ти Ви е кауза, ще остана там

- Гена, от 1 февруари започна новата поредица "Би Ти Ви документите", на която сте продуцент заедно с Венелин Петков. Кой стол ви е по-удобен - този на водеща на новините или на продуцент?
- На двете места естеството на работата е различна. Аз обаче най-много обичам да съм на терен и да снимам истории.
- Заради "Би Ти Ви документите" ходихте в - Гена, от 1 февруари започна новата поредица "Би Ти Ви документите", на която сте продуцент заедно с Венелин Петков. Кой стол ви е по-удобен - този на водеща на новините или на продуцент? - На двете места естеството на работата е различна. Аз обаче най-много обичам да съм на терен и да снимам истории. - Заради "Би Ти Ви документите" ходихте в

Днес е Петльовден

Днес е Петльовден (по стар стил, бел. ред.) - празник на мъжките рожби, 2 февруари е още Зимна Богородица, Вълча Богородица и Сретение господне.

Църковният празник е установен още в ранните векове на християнството. Той е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Той съвпада с четиридесетия ден от рождението на Иисус Христос, когато Днес е Петльовден (по стар стил, бел. ред.) - празник на мъжките рожби, 2 февруари е още Зимна Богородица, Вълча Богородица и Сретение господне. Църковният празник е установен още в ранните векове на християнството. Той е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Той съвпада с четиридесетия ден от рождението на Иисус Христос, когато

БСП печели 19,4%, ако евроизборите бяха днес

Ако изборите за Европейски парламент се провеждаха през януари, БСП щеше да спечели 19,4%, а ГЕРБ – 19%. “България без цензура” на Николай Бареков, ВМРО и ЗНС са на трета позиция с 5,5%. Реформаторският блок и ДПС са по-надолу в класацията с по 4%. Това сочат данните от изследване на Обществено-политическите нагласи през януари 2014 г., направено от Института за модерна политика /ИМП/. Проучването е проведено в периода 24-31 януари 2014 година. Реализирана е национална извадка на пълнолетното население на квотен принцип, която възпроизвежда параметрите на генералната съвкупност по признаците пол, възраст и населено място.

63% от респондентите декларират готовност да отидат до урните, ако изборите за Народно събрание се провеждаха към момента на проучването. Близо 1/3 (28,9%) от анкетираните заявяват твърдо намерение да не гласуват, а 8,1% заявяват, че все още не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Ако парламентарните избори се провеждаха към момента на проучването, ще има съвсем лека преднина за БСП спрямо бившите управляващи от ГЕРБ. Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за БСП е 20,5%, а за ГЕРБ – 19,8%.

На фона на сътресенията в БСП, свързани с отделянето на водещи фигури от партията в самостоятелната формация АБВ и на затихналите антиправителствени протести, данните от това изследване дават основание отново да се потвърди оценката на Института, че на този етап все още не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ. Двете партии продължават да са по-скоро в условията на “позиционна война”, отколкото в политическо настъпление или отстъпление.

От останалите политически сили потенциал за преодоляване на 4-процентната избирателна бариера и формиране на парламентарно представителство, към момента на проучването, се регистрира за три формации – публично обявеният политически съюз на партията “България без цензура” с ВМРО и Земеделския народен съюз, който получава подкрепата на 5,6%, “Реформаторски блок” – 4,5%, както и ДПС – с 4,3%.

Отново, както и в декемврийското проучване на ИМП, се регистрират близки стойности на подкрепата за двете националистически партии – “Атака” с 1,6% и НФСБ – с 1,5%. Преизчислени към декларираната избирателна активност тези резултати показват, че двете формации биха останали “под чертата”, ако парламентарните избори се провеждаха към момента на проучването.

Едва от 7,2% от респондентите са оценили положително работата на Народното събрание. Повече от половината – 58,4% са дали отрицателна оценка. 24,1%, определят оценката си като “нито положителна, нито отрицателна”. Всеки десети (10,2%) заявява, че не може да прецени как Народното събрание се справя със своите конституционни и обществени задачи, пишат ИМП.

Едва 16,7% е доверието в правителството на министър-председателя Пламен Орешарски, а към президента Росен Плевнелиев – 16,5%, сочи още изследването. /КРОСС/

 

 

 

Ихтима (Петльовден)

Втори февруари е уникален български празник, имащ изцяло езически корени, известен като Ихтима, Петловден (в Котел и селата наоколо), Петеларовден, Петелковден (в село Падина, Варненско), Свети Черна (в селата Деветак, Железник...- заради черния цвят на жертвената птица).

Отбелязват годишнина от загиналите партизани край варненското село Гроздьово

Днес от 10.30 часа в местността Шерба край варненското село Гроздьово ще се състои тържествено честване на 71-та годишнина от сражението на антифашисткия отряд “Народна дума” с полиция и жандармерия. През 1942г. Гроздьо Желев заедно със свои другари минава в нелегалност и образува партизанска чета "Народна дума", като става неин командир.

Намалява грипната вълна до края на седмицата

Пикът на заболяванията в столицата е бил до 26 януари

    


В. Дърева: АБВ е нероден, замразен Петко

Говорим за АБВ, а то не съществува в правния мир. То не съществува като движение, коалиция. Занимаваме се с нещо, което не съществува. То е една заявка, едни думи. Не се е превърнало във факт.Това каза в "Тази неделя" по bTV журналистката Велислава Дърева.

Слагат таван на лихвите по бързите кредити?

БНБ се съветва с Европейската централна банка дали може да сложи таван върху лихвите по бързите кредити. Централната банка иска препоръка и как да следи дружествата, които отпускат спешните пари.

Десетте най-коментирани статии в "Дневник" през седмицата


Има теми, които редакцията на "Дневник" смята за важни, но те не предизвикват очаквания читателски интерес. И други, които не изглеждат толкова значими, но взривяват форума.

Вижте какво обсъждаха най-оживено читателите през изминалата седмица. 

"Президентът предлага референдум за изборната система заедно с евровота (с цялото обръщение)" заема първо място с 684 коментара. В четвъртък държавният глава предложи заедно с европейските избори през май да се проведе допитване за...

Любовницата на Оланд в битка за поддържащата роля и на наградите "Сезар"

Френската актриса Жули Гайе, чието име се спряга за любовница на президента Франсоа Оланд, беше номинирана за наградата „Сезар", съобщи АФП.

Интересен факт е, че номинацията Гайе получи за ролята си на секси изкусителката  във външно министерство Валери.

Поддържащата роля е в комедията на Бертран Таверние "Ке д`Орсе" за живота във френското в Френската актриса Жули Гайе, чието име се спряга за любовница на президента Франсоа Оланд, беше номинирана за наградата „Сезар", съобщи АФП. Интересен факт е, че номинацията Гайе получи за ролята си на секси изкусителката във външно министерство Валери. Поддържащата роля е в комедията на Бертран Таверние "Ке д`Орсе" за живота във френското в

Днес е Петльовден

Днес е Петльовден – празник на мъжките рожби. Църковният празник е установен още в ранните векове на християнството. Той е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Според българските вярвания празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика – жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от “детешката” и “вънкашната болест” (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско.

Днешният празник има и други – неясни по произход наслагвания. По принцип по това време на годината по нашите земи се празнуват Големите Дионисии, които са свързани с ритуали, които по-късно християнската догма определя като разгул и разврат. По принцип в древността хомо и бисексуалността е била широко застъпена и оттам вероятно са запазени днешните наслагвания към датата 2 февруари./КРОСС/

 

 

Сняг, дъжд и вятър сковаха Европа

Метеорологичната обстановка продължава да е усложнена в Сърбия и в западната част на Унгария на и вчера българското външно министерство настоятелно препоръча на българските граждани да отложат пътуванията си през тази част на Европа.

Най-икономичната пералня в света работи с чаша вода

Пералня работи само с чаша вода с помощта на малки зрънца пластмаса, които почистват тъканите по-добре от обикновен препарат за пране, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Към прането се...

Нови улични лампи светнаха в Свети Влас

Нови улични осветителни тела са поставени на главният четирилентов път в Свети Влас. Старите лампи са подменени с 25 нови 8 метрови осветителни пилони от ковано желязо, изработени по индивидуален проект. Новите тела осигуряват осветление през цялата нощ, като е предвидено при лошо време да осигуряват светлина поне още 3 нощи. Специално устройство поддържа контрола за изключване на уличното осветление през светлата част на деня за пестене на електроенергия. Миналата година бе подменено изцяло осветлението на площада пред кметстовото.

Десетте най-четени статии в "Дневник" през седмицата


Денят за почит към жертвите на комунизма, антиправителствените протести, втората студенска окупация и предложението за референдум от президента Росен Плевнелиев са сред най-четените публикации в "Дневник" през миналата седмица.

Ето цялата класация:

"Как какокрацията обезсмисли мирния протест"  е събрал 17160 прочитания и заема първата позиция. Статията на Михаил Минаков анализира протестите в Украйна.

Втората позиция заема "Едно от най-големите онлайн общества -...

Любовницата на Оланд номинирана за "Сезар" за ролята на съблазнителка

Френската актриса Жули Гайе, чието име се спряга за любовница на президента Франсоа Оланд, беше номинирана за наградата „Сезар Френската актриса Жули Гайе, чието име се спряга за любовница на президента Франсоа Оланд, беше номинирана за наградата „Сезар", съобщи АФП. Интересен факт е, че номинацията Гайе получи за ролята си на секси изкусителката във външно министерство Валери. Поддържащата роля е в комедията на Бертран Таверние "Ке д`Орсе" за живота във френското в

ЕК обединява схемите за училищно мляко и училищен плод

След обединението новата схема ще има по-висок бюджет - 230 млн. евро годишно

    


Златните медали в Сочи ще са … сребърни

В най-високите отличия, за които ще се борят спортистите в Сочи, ще има едва 6 грама злато, а остатъкът ще бъде предимно от сребро.

Алгафари:БСП не дава на своите да общуват с АБВ

От три години тече дискусия. Тя тече там, където й е мястото - в партийните органи и медии. С тези думи Николай Малинов коментира "замразяването" на Георги Първанов и 11 други членове на БСП заради проекта АБВ в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

33 машини обработват пътищата в област Варна

Мокри са пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Областно пътно управление – Варна. 33 машини обработват пътните настилки на територията на областта, съобщават от ОПУ-Варна. Видимостта е добра. Времето е облачно и тихо, в отделни райони със слаб вятър и слаби превалявания от сняг.

По 3061 лева средно за жертви на бавно правосъдие

Жертвите на бавно правосъдие у нас получават средно 3061 лева обезщетение от министъра на правосъдието. Това показват данните на ведомството, което от април 2013 г. започна да плаща вместо Европейския съд за правата на човека компенсациите на хората, чиито дела са се точили с години. 
Шефката на дирекцията за процесуално представителство на държав Жертвите на бавно правосъдие у нас получават средно 3061 лева обезщетение от министъра на правосъдието. Това показват данните на ведомството, което от април 2013 г. започна да плаща вместо Европейския съд за правата на човека компенсациите на хората, чиито дела са се точили с години. Шефката на дирекцията за процесуално представителство на държав

Обстановката по пътищата в страната

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха за Фокус от Агенция „Пътна инфраструктура". Температурите са в интервала от - 14 С° до + 5 С°.
Времето над страната е облачно. 

Вятър има в областите:Добрич, Русе, София, Варна, Бургас, Сливен и Разград.
Слаб сняг превалява в областите Шумен, Добрич, Варна, Видин и районите н Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха за Фокус от Агенция „Пътна инфраструктура". Температурите са в интервала от - 14 С° до + 5 С°. Времето над страната е облачно. Вятър има в областите:Добрич, Русе, София, Варна, Бургас, Сливен и Разград. Слаб сняг превалява в областите Шумен, Добрич, Варна, Видин и районите н

Пътна обстановка в страната - 2 февруари

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са в интервала от – 14 С° до + 5 С°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите: Добрич, Русе, София, Варна, Бургас, Сливен и Разград. Слаб сняг превалява в областите Шумен, Добрич, Варна, Видин и районите на Първомай,Граф Игнатиево, Нова Загора, Твърдица, Костенец и Прохода на Републиката.

Масов бой в Благоевград на Трифон Зарезан

Със счупени череп и крак, масов бой, завършил с избити зъби, мъж бит от приятелката му, приключи нощта след празникът на виното Трифон Зарезан в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Счупен череп и избити зъби след масов бой в Благоевград

Със счупени череп и крак, масов бой, завършил с избити зъби, мъж бит от приятелката му, приключи нощта след празникът на виното Трифон Зарезан в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Масови боеве в Благоевград по Трифон Зарезан

Със счупени череп и крак, масов бой, завършил с избити зъби, мъж бит от приятелката му, приключи нощта след празникът на виното Трифон Зарезан в Благоевград, предаде БГНЕС. Най-тежко пострадал от з...

Предвидени наказания има, воля за изпълнение няма, казва адвокат Марковски

Има предвидени наказания за „престъпниците с бели якички, които ни съсипаха живота”. Това заяви адвокат Марин Марковски в предаването „Лице в лице с Люба Кулезич&rdqu...

Извънредни мерки в четири европейски държави заради лошото време

Тежка зима удари Централна и Югоизточна Европа, като в редица държави суровото време принуди властите да вземат извънредни мерки, пише Агенция "Фокус". Унгария Заради поледиците в Унгария ...

Честваме Световният ден на влажните зони

2 февруари e Световният ден на влажните зони. На този ден през 1971 г. е подписана Международна конвенция за опазването на влажните зони в иранския град Рамсар, съобщиха от Сдружение за дива природ...

Преглед на печата - 2 февруари

24 часа: БСП свали доверие от Първанов и Петков, но не ги изключи засега БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов, Румен Петков и още 11 от привържениците на АБВ, но не ги изключи от партията. Решението на Националния съвет вчера е гласувано със 125 гласа "за".

Пътната обстановка в страната

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха за Фокус от Агенция „Пътна инфраструктура Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха за Фокус от Агенция „Пътна инфраструктура". Температурите са в интервала от - 14 С° до + 5 С°. Времето над страната е облачно. Вятър има в областите:Добрич, Русе, София, Варна, Бургас, Сливен и Разград. Слаб сняг превалява в областите Шумен, Добрич, Варна, Видин и районите н

ОАЕ се замисли за подобряването на енергийната ефективност

Ниските цени на електричеството води до прекомерно потребление, предупреждава енергийният министър на страната

    


Днес времето ще е облачно, на места със снеговалежи

Времето ще бъде предимно облачно, на отделни места с превалявания от слаб сняг. Предимно слънчево с висока облачност ще бъде над Югозападна България. Ще продължи да духа вятър от изток-североизток, който ще се усили слабо и в Дунавската равнина и Източна България ще бъде умерен. Максимални температури в Северна България между минус 4° и 1°, в Южна Времето ще бъде предимно облачно, на отделни места с превалявания от слаб сняг. Предимно слънчево с висока облачност ще бъде над Югозападна България. Ще продължи да духа вятър от изток-североизток, който ще се усили слабо и в Дунавската равнина и Източна България ще бъде умерен. Максимални температури в Северна България между минус 4° и 1°, в Южна

Ванеса Хъджинс: Страх ме е от себе си

Звездата от "Училищен мюзикъл" се опитва да гради кариера в Холивуд

    


Днес ще е облачно, на места със снеговалежи

Времето ще бъде предимно облачно, на отделни места с превалявания от слаб сняг. Предимно слънчево с висока облачност ще бъде над Югозападна България. Ще продължи да духа вятър от изток-североизток, който ще се усили слабо и в Дунавската равнина и Източна България ще бъде умерен. Максимални температури в Северна България между минус 4° и 1°, в Южна Времето ще бъде предимно облачно, на отделни места с превалявания от слаб сняг. Предимно слънчево с висока облачност ще бъде над Югозападна България. Ще продължи да духа вятър от изток-североизток, който ще се усили слабо и в Дунавската равнина и Източна България ще бъде умерен. Максимални температури в Северна България между минус 4° и 1°, в Южна

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които медиата ще следи днес:


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване