Растежът и глобализацията не могат да излекуват всички болести на света

Изправени пред опасна политическа заплаха, правителствата по света са склонни да вярват на едно и също магическо лекарство - икономическия растеж. Когато световните лидери се опитват да се заемат с корените на тероризма, например, те инстинктивно приемат, че благоденствието и заетостта трябва да е дългосрочният отговор. И когато регионален конфликт заплаши да излезе от контрол - в Източна Азия или Близкия изток - стандартният политически отговор е да се призове за по-голяма икономическа интеграция. От Европа до Китай правителствата се уповават на икономическия растеж като на ключа към политическа и социална стабилност.

Само че точно както лекарите се страхуват от появата на бактерии, които не реагират на съществуващите лекарства, така и световните лидери започват да стават свидетели на възникването на нови форми на политически конфликт, които са резистентни на техните политически предписания - повече търговия и повече инвестиции, прокарвани с добра доза структурна реформа. Три политически бактерии пораждат особено безпокойство. Първата е разпространението на конфликта в Близкия изток. Втората е нарастващото съперничество между Китай и Япония. Третата е увеличаващото се неравенство в западния свят - и съпровождащата го заплаха от социален конфликт.

Делегатите на Световния икономически форум в Давос, който приключи миналата седмица,са типичните вярващи, че капитализмът и глобализацията са най-добрите антидоти на конфликта. Тази вяра е толкова дълбоко вкоренена, че вече дори няма нужда да бъде изразявана. Можете просто да я видите в начина, по който аудиторията в Давос реагира на политическите лидери.

Тази година президентът (на Иран) Хасан Рохани бе посрещнат с ентусиазъм, главно защото бе по-заинтересован от търговия и инвестиции, отколкото от ядрени оръжия. Рохани не промени позицията на Иран по трудните политически въпроси - като Сирия, Израел или ядрените оръжия - по някакъв значим начин. Той обаче изпрати важен сигнал, като започна речта си, давайки израз на амбицията си Иран да стане една от 10-те най-големи икономики в света.

Иранският лидер също така подчерта необходимостта страна му да подобри отношенията си с останалата част от света, за да може да постигне тази цел. Това акцентиране на икономиката подсказа на аудиторията, че президентът Рохани буквално е човек, с когото бихте могли да правите бизнес.

В резултат Рохани е в необичайната позиция за ирански лидер да бъде възприеман като глас на разума в Близкия изток. Само че възвишеният статут на президента в очите на множеството в Давос е и признак за това колко безрадостни изглеждат нещата на други места в региона.

Призивът за икономическа рационалност вероятно няма да сложи край на войната в Сирия, където и двете страни се борят за оцеляване. Ясно е също, че джихадистите, които са във възхода си в Сирия, Ирак и другите, не се трогват от плодовете на глобализацията. Ако нещо не се влоши сериозно, те скоро няма да се откроят в Давос.

Мнозина все още се надяват, че подобрението на икономическата ситуация в Близкия изток ще смекчи икономическото отчаяние, въз основа на което се допуска, че процъфтява войнстващият ислямизъм. И все пак не всички джихадисти произхождат от бедни държави или семейства Някои от бунтовниците, появили се в Сирия, са пристигнали от Европа. Други са дошли от Саудитска Арабия или от страните в Залива. Джихадизмът е болест, която не се повлиява добре от традиционните икономически лекарства.

Засилването на напрежението между Китай и Япония е още по-отчетлива илюстрация на факта, че икономическият егоизъм не е панацея за политическите проблеми. Китай сега е най-големият търговски партньор на Япония и най-големият получател на японски инвестиции - факти, които много анализатори все още се надяват, че ще направят значително по-малко вероятен конфликта между двете страни.

И все пак в някои отношения нарастващият просперитет на Китай всъщност движи ескалацията на международното напрежение в Азия. Това е така, защото възходът на Китай променя баланса на силите между Пекин и Токио и - в съчетание с горчивата история между двете държави - това обяснява защото отношенията се влошават.

В Европа и Северна Америка по-скоро заплахата от политическо и социално напрежение, а не толкова международните съперничества, безпокоят световната плутокрация. Централен елемент от кредото на Давос е вярата, че глобализацията е добра и за западния свят, и за нововъзникващите сили.

Вече обаче е почти общоприето убеждение, че лекарството глобализация има неприятен страничен ефект. Дори и да вдига равнищата на общия растеж, то е допринесло в голяма степен за стагнацията на заплатите и за нарастващото неравенство на запад. В резултат европейските политици се опасяват от евентуално възраждане на националистическото дясно и радикалното ляво. И американците се безпокоят все повече за пропастта между най-богатия 1% и останалото население - и за политическите последици, ако бездната продължи да се увеличава.

Лесно е да се присмеем на глобалната плутокрация, тормозеща се за войните и неравенството, докато пие изтънчени вина в обезопасен периметър високо в швейцарските планини. И все пак световните банкери и бизнесмени са най-малкото до голяма степен имунизирани за вирусите на ксенофобията и национализма. Тяхното неофициално мото е “Правете пари, не война”. И те възприемат чужденците като потенциални клиенти, а не като политически врагове.

И този смисъл идеята, че капитализмът и глобализацията са най-добрите антидоти за политическия конфликт - с всичките му недостатъци - остава много привлекателна. Макар старите икономически лечения за политически конфликт да губят част от ефикасността си, те все още са най-доброто, което имаме.


Грипът уби 18 гърци. Вирусът остава активен

Досега 77 души са хоспитализирани с тежка форма на инфлуенца в Гърция. От усложнения в резултат на вируса са починали 18 души, съобщават гръцки медии.

Българите вече се жалват от бавно правосъдие и в България


С 36 процента са намалели през 2013 г. висящите жалби пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, подадени от български граждани.

Една от причините е въведената възможност за подаване на жалби пред български държавни институции за понесени щети от некачествено правосъдие - тъй нареченият Компенсаторен механизъм за обезщетение на засегнати от бавно правосъдие. За последното тримесечие на 2013 г. са били сключени 108 споразумения със  заявители за обезщетения , по 101...

Европейска работна група обмисля въвеждането на устройство за дистанционно спиране на коли

Европейска работна група обмисля въвеждането на устройство, което ще позволява на полицията в ЕС да спира колите от разстояние, съобщава ВВС.
В момента членовете на Европейската мрежа на правоприлагащите служби обсъжда приложимостта на подобна технология, която може да има отражение както върху безопасността на пътищата, така върху гражданските свободи.
За формулирането на каквото и да е предложение по темата обаче ще бъдат необходими няколко години работа.
Въпреки това началото е положено с документ, в който е зададена програмата на Европейската мрежа за 2014-2020 година и който включва „Дистанционно спиране на превозни средства”.

Марио Варгас Льоса: Какво е да си либерал

Също както и хората думите променят своя смисъл в зависимост от времето и мястото. Проследяването на тези промени е много поучително, макар че понякога подобна любознателност може да предизвика у нас многобройни съмнения. Например думата "либерал".

В романа "Дон Кихот" и в други литературни произведения от онази епоха тази дума се споменава няколко пъти. Какво е нейното значение тогава? Човек с открит характер, добре възпитан, толерантен, общителен. С други думи, човек, който предизвиква симпатия. В нея отсъстват каквито и да било политически и религиозни оттенъци. Само етнически и граждански – в най-широк смисъл.

В края на ХVІІІ век думата "либерал" променя своето значение и придобива нов смисъл, свързан с идеалите за свобода на френските и британски мислители от епохата на Просвещението /Джон Стюърт Мил, Джон Лок, Дейвид Юм, Адам Смит, Волтер/. Либералите се борят с робството и намесата на държавата в живота на хората, защитават частната собственост, свободата на търговията, конкуренцията, личностната свобода и се обявяват против догмите и абсолютизма.

През ХІХ век либералът е човек, който преди всичко проповядва свобода. Той се бори за светска държава, за отделяне на църквата от държавата и за освобождаването на обществото от религиозния обскурантизъм. Неговите разногласия с консерваторите и авторитарните режими водят много често до граждански войни и революции.

Либералите от онова време са тези, които днес наричаме хора с прогресивни възгледи, обявяващи се в защита на гражданските права /самото понятие човешки права се заражда в епохата на Великата френска революция/ и демокрацията.

С появата на марксизма и разпространението на социалистическите идеи либерализмът отстъпва първите позиции, защото се обявява в защита на политическата и икономическа система /капитализма/, която социализмът и комунизмът смятат да премахнат в името на социалната справедливост, отъждествявана от тях с колективизма и одържавяването. Думата "либерал" не променя навсякъде своето значение. В САЩ до ден-днешен с нея се обозначават хората с радикално мнение, социалдемократите или социалистите. Превръщането на комунистическото течение през социализма в авторитаризъм подтиква демократичният социализъм към центристки възгледи и го сближава /без да го обедини напълно/ с либерализма.

В наши дни "либерал" и "либерализъм", в зависимост от културата и страната, означават доста различни неща, а понякога дори са противоречиви. Партията на никарагуанския диктатор Самоса се наричаше либерална, също както се нарича и неофашистката партия в Австрия. Объркването достигна такъв размах, че диктаторските режими на Аугусто Пиночет в Чили и на Алберто Фухимори в Перу понякога се наричат "либерални" или "неолиберални", защото са приватизирали отделни предприятия и са открили достъп до пазара. С подобни извращение на либералното учение грешат и някои либерали, убедени, че то преди всичко има отношение към икономиката, в основата на която лежи пазарът, някакво вълшебно средство за разрешаването на всички социални проблеми. Тези хора, наричащи себе си либерали, достигат до такива форми на догматизъм и са готови да направят отстъпки на крайнодесните и неофашистите, че са дискредитирали либералните идеи, които мнозина днес смятат за прикритие на реакцията и експлоатацията.

При това трябва да се признае, че някои консервативни лидери като Роналд Рейгън /1981-1989/ в САЩ и Маргарет Тачър /1979-1990/ във Великобритания проведоха абсолютно либерални по своите цели и задачи икономически и социални реформи, давайки значителен тласък на културата на свободата, макар че в някои други области имаше движение назад. Същото може да се каже и по отношение на някои социалистически правителства, по-конкретно Фелипе Гонсалес /1982-1996/ в Испания и Хосе Мухика в Уругвай. Те постигнаха значителни успехи в областта на човешките права, слагайки край на вкоренилата се несправедливост по редица въпроси и създавайки по-широки възможности за по-бедните граждани.

Една от ясно изразените черти на либерализма в наши дни е това, че той се проявява там, където най-малко от всичко го очакват, и напълно отсъства там, където, според някои профани, трябва да се заяви. За хората и партиите трябва да се съди не по това какво те говорят, а по техните дела.

Лудвиг фон Мизес, философ и либерален икономист от така наречената австрийска икономическа школа, се обявяваше срещу либералните политически партии, защото според него, либерализмът трябваше да бъде култура, която захранва широк кръг от движения и течения, които даже при най-сериозните разногласия, имат общ знаменател в лицето на основополагащите либерални принципи.

Нещо подобно вече отдавна се случва във водещите демократични страни, където при всички различия /засягащи, преди всичко, не главните, а второстепенните въпроси/ между християндемократите, социалдемократите и социалистите, либералите и консерваторите, републиканците и демократите винаги съществува някакво съгласие, осигуряващо непрекъсната работа на всички държавни институции, приемственост на социалната и икономическа политика. Заплахата пред тази система представляват само екстремистките формации, като Националният фронт във Франция, Ломбардската лига в Италия, крайно левите и анархистичните групи и групички.

В Латинска Америка този процес не се развива толкова убедително. Заради слабата демократична култура, която има по-стабилна традиция само в Чили, Уругвай и Коста Рика, а в останалите страни се намира в зачатъчно състояние, там съществува по-сериозен риск от преобръщане на процесите и връщане към миналото, в сравнение с останалите части на света. Но демократичните процеси все пак набират сила и най-доброто доказателство за това са, че военните диктатури на практика прекратиха своето съществуване, а от въоръжените формирования останаха само ФАРК /Революционните въоръжени сили на Колумбия/. А и те самите са в състояние на клинична смърт, защото все по-малко хора ги подкрепят.

Освен анахронизма, каквато е Куба, съществуват правителства на популисти и демагози. Например Венецуела, мечтаеща да се превърне във велик катализатор на социалистическия революционен процес в Латинска Америка, преживява остра икономическа, политическа и социална криза, придружена от срив на националната валута, чудовищна скъпотия и разгул на престъпността и едва ли ще може да се превърне в образец на подражание, в какъвто искаше да я превърне Уго Чавес.

Либералите имат свой набор от основополагащи идеи. Че свободата - най-висшата ценност – е единна и неделима, именно тя осигурява настоящия напредък във всички области. Политическата, икономическата, социалната и културна свобода са неотделими една от друга и представляват единно цяло, което осигурява правосъдието, благоденствието, спазването на човешките права, равните възможности и мирния живот на обществата. Ако дори една от тези области на свобода бъде нарушена, тогава над всички останали надвисва опасност. Либералите смятат, че малката държава е по-ефективна, отколкото тази, която расте с големи темпове. И че когато това се случва, страдат не само икономиката, но и всички обществени свободи взети заедно. Те също смятат, че главната задача на държавата не е създаването на богатства, защото с това по-добре ще се справи гражданското общество в условията на свободния пазар, непризнаващ привилегии и уважаващ частната собственост. Осигуряването на безопасността, обществения ред, спазването на законността, образованието и здравеопазването са сред прерогативите на държавата, но не в монополна форма, а във формата на тясно сътрудничество с гражданското общество.

Тези и други либерални убеждения се реализират на практика по най-различен начин, зависейки от нивото на развитие на обществото, неговата култура и обичаи. За тяхното осъществяване няма строги формули и единни рецепти. Прибързаните и необмислени либерални реформи, които не почиват на съгласието на всички страни, могат да доведат до разочарование, да предизвикат безредици и политически кризи, поставящи под съмнение демократичния строй. Това е също толкова важен принцип на либералното мислене, както и икономическата свобода и уважението на човешките права. По тази причина либералите трябва да ценят преди всичко търпимостта, която ни се отдава с толкова много труд, особено на нас испанците и латиноамериканците, свикнали да смятаме единствено за правилно своето собствено мнение. Да проявиш търпимост означава да допуснеш вероятността, че твоите собствени възгледи може да се окажат погрешни, а чуждите – правилни.

Следователно е напълно нормално сред либералите да възникнат различни гледни точки по такива въпроси като абортите, еднополовите бракове и други. По отношение на всички споменати по-горе проблеми либералите нямат единен каноничен подход. Както е казал Карл Попър истината винаги има временен характер. Тя съществува дотогава, докато не възникне друга, която да я потвърди или опровергае. Конгресите и срещите на либералите много често напомнят събранията на троцкистите /когато троцкизмът все още съществуваше/: борбата на умовете, защитаващи противоположните идеи. Някои виждат в това признаци на неефективност и откъсване от действителността. Аз самият смятам, че благодарение на тези спорове, които Исая Бърлин наричаше "противоречиви истини", либерализмът продължава да остава това учение, което в най-голяма степен съдейства за съвместното съществуване на различните социални класи и укрепването на човешката свобода.

Първанов:Снетото доверие - стягане редиците чрез показен разстрел

Лаская се от мисълта, че им направих точен прочит на устава дни преди това. Използваха понятие самоизключване, което го няма в устава.Това е възможно най-тежко като решение на НС. Няма съмнение това е демонстриране на мускули, стягане на редиците, показно отстрелване на някои, които мислят различно.Така бившият президент Георги Първанов коментира решението на НС за снемане на политическото доверие от 13 души, сред които Първанов, Петков и др.

Бойко Борисов прогнозира катастрофа за държавата през 2015 година, ако правителството остане на власт

Ако това правителство остане през 2015 година, държавата ще е катастрофирала. За това алармира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на нарочен брифинг в неделя. От партията са разтревожени от изнесените данни на финансовото министерство за изпълнението на бюджета към 31 декември 2013 година.

Шойбле изготвя нов пакет от помощи за Гърция

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изготвя нов, трети пакет, от помощи за Гърция.

Това се очаква да се случи преди провеждането през месец май на европейските избори, съобщава германското списание "Шпигел".
Изданието съобщава, че притежава документ от пет страници, изготвени от Министерството на финансите. Този път помощта предвижда опрощаване на държавния дълг или нова ограничителна програма, което ще даде възможност властите в Атина да получат свежи средства от Европейския спасителен фонд.
Новият пакет от помощи ще бъде между 10 и 20 млрд. евро, но пряко ще бъде обвързан с извършването на реформи от страна на правителството на Гърция.
В същото време от германското министерство на финансите отрекоха за съществуването на подобен документ. "Няма нови моменти", бе краткият коментар на говорителя на министерството.
От 2010 година насам Гърция под различна форма получи кредити за над 240 млрд. евро при доста изгодни лихви. Заемите бяха отпуснати при условие, че в страната се извършат необходимите мерки за намаляване на разходите и реформи в обществения сектор.

Facebook и "Енерго-Про" зарадваха пазарите

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант
ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

София. Финансовите пазари и през миналата седмица бяха основно под давлението на новините от САЩ.

В средата на седмицата инвеститорите бяха попарени от решението на Федералния резерв да продължи с намаляването на програмата си за количествени улеснения, която по същество е монетарна мярка за стимулиране на икономиката. Това е второ намаление на месечните изкупувания на дългови книжа от страна на ФЕД, които от 85 млрд. долара вече се понижават до 65 милиарда. Решението на централните банкери в известна степен изненада пазарите, тъй като имаше очаквания, че е възможно намалението да се отложи поради проблемите, които се разразиха напоследък в някои развиващи се пазари като Турция и Аржентина, а също и Китай, където икономическото развитие се забавя все по-осезаемо. ФЕД обаче показа, че на този етап смята да се придържа към плана си, тъй като американската икономика се справя все по-добре. Още в четвъртък оптимизмът за американската икономика се потвърди от добрите данни за БВП на страната през четвъртото тримесечие на миналата година.

Допълнителна позитивна роля за ръста на пазарите на акции изиграха и някои финансови отчети на водещи компании, като този на Facebook. Позитивното движение в четвъртък обаче не се оказа достатъчно и водещият американски борсов индекс S&P500 продължи спада си за трета поредна седмица, наливайки все повече вода в мелницата на тези, които смятат, че най-сетне е започнала по-сериозна корекция на дългия възходящ тренд. Така през януари индексът приключва с понижение от 3%, което е първият му отрицателен резултат след 4 поредни повишения.

Лидерът по поскъпване сред водещите борсови пазари през миналата година - японският Nikkei 225, сега се оказа в другия край на класациите, понижавайки се с над 8% през януари, което е най-лошото му месечно представяне от май 2012 г. Информациите, че местните институционални намаляват експозициите си в японски акции поради високите им оценки, смущава останалите участници на пазара, а растящата инфлация и 16-годишното дъно на безработицата заедно с почти замръзналото заплащане на труда изправят концепцията на Абеномиката (по името на премиера Абе) пред изпитание. След като Федералният резерв започва да се оттегля от икономиката, много възможно е централната банка на Япония също да преосмисли намеренията си за евентуални по-нататъшни стимули. От тези настроения на пазара все по-осезаемо започна да печели и йената.

Поевтиняването на световните акции беше съпроводено от засилване на позициите на долара и поевтиняване на златото, корелация, така позната на инвеститорите преди години, която напоследък се беше позагубила. Еврото поевтиня с фигура и половина до 1,3530 долара, а златото прекъсна 5-седмичния си възход и отбеляза сериозен спад от над 1,5%, вероятно започвайки ново низходящо движение и опит за пробив на двойното дъно при 1180 долара за тройунция.
В същото време на Българска фондова борса позитивизмът продължи да властва след бурното поскъпване от 42% през 2013 г., макар и в доста по-умерени граници. Финансовите отчети на компаниите за последното тримесечие на миналата година създадоха доста емоции на инвеститорите, нещо, което не бяхме виждали през предходните години на борсова апатия. Безспорно в това отношение най-силно впечатление направи феноменалната печалба на "Енерго-Про продажби" за последните 3 месеца на м. г., което повиши цената на акциите на компанията с близо 50%. На обратния полюс на емоциите бяха акционерите в "Юрий Гагарин", които останаха озадачени от изненадващото и доста съмнително свиване на рентабилността на продажбите на компанията.

10-те най-поскъпнали акции на БФБ за миналата седмица

1. Българска захар АД 1081,69%
2. Спарки АД 293,87%
3. Енерго-Про Продажби АД 50,25%
4. Видахим АД 25,00%
5. ИД Надежда АД 23,04%
6. Тексим Банк АД 22,22%
7. ОЦК АД 15,79%
8. Проучване и добив на нефт и газ АД 13,88%
9. Регал Инвест АД-Варна 12,90%
10. Холдинг Варна АД 12,38%

10-те най-поевтинели акции на БФБ за миналата седмица

1. Златни пясъци АД -45,74%
2. Формопласт АД -21,52%
3. Инфра холдинг АД (Железопътна инфраструктура - холдингово дружество) -17,95%
4. Енергони АД -16,67%
5. Мостстрой АД /в несъстоятелност/ -15,71%
6. Българска Холдингова Компания АД -14,83%
7. Свилоза АД -13,14%
8. Булгар Чех Инвест Холдинг АД -12,60%
9. Метизи АД -10,26%
10. Ломско пиво АД -10,01%


Крава изхвърли влак в Гърция

Крава изхвърли от релсите влаковата композиция пътуваща по линията Атина - Солун, край местността Лианоклади, в централната част на Гърция.

Безработицата през декември над средната за ЕС

Международният валутен фонд ни препоръча смели структурни реформи, които ще доведат до повишаване на растежа, ще създадат работни места и ще подобрят продуктивността на икономиката.

Швейцарци и китайци зарязаха БГ лозята

Бизнес партньори от Великобритания, Швейцария и Китай зарязаха лозята на "Винпром Пещера" тази година. Навръх празника на винарите лидерът в производството на вино и високоалкохолни напитки "Винпром Пещера" покани свои чуждестранни партньори, за да изпълнят заедно българската традиция на Трифоновден.

Чужденците се включиха в обредните обичаи за зарязването на лозята за здраве и берекет. По традиция компанията отбеляза празника Трифон Зарезан по нов стил според календара на Българската православна църква. Наричайки лозята за добра реколта и през тази година, изпълнителният директор на компанията Иван Папазов представи успешните резултати за изминалата, когато компанията отбеляза рекорден добив на грозде от собствените си лозя, получи над 10 международни отличия и сключи десетки успешни експортни сделки. Продуктите на винпрома се изнасят в над 40 държави по целия свят и усилията на производителя са насочени към разработването на нови пазари, където е потенциалът за растеж и развитие на бизнеса.

За да уважат празника на най-големия производител на алкохолни напитки и вино в България, при изгрев-слънце, заедно с изпълнителния директор на компанията Иван Папазов, зарязаха лозето за здраве и берекет и председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев, както и Константин Маджаров, председател на лозаро-винарска камара "Тракия". Сред гостите, които избраха и новия Цар на виното по стара традиция, бяха и кметове и представители на общините Пловдив и Съединение.

20 000 дка отбрано грозде

20 000 декара лозя в най-добрите райони на страната отглежда "Винпром Пещера". За зарезана тази година компанията избра лозов масив от 5000 дка от собствените си лозя край село Найден Герово. "Винпром Пещера" от години развива своите насаждения в региона, избран сред редица замервания и проучвания, поради благоприятните условия и спецификациите на тероара за отлично зреене на червените сортове каберне совиньон, мавруд, мерло, каберне фран, сира и белите шардоне, мускат, совиньон блан, тамянка и просеко. Това са само част от всички първокласни червени и бели сортове грозде, които стотици експерти на компанията отглеждат на общо 20 000 дка из цялата страна, с което компанията е известна като най-големия собственик на лозови насаждания в България.


Сделките с имоти - без ДДС

София /КРОСС/ Сделките с имоти да бъдат изцяло освободени от ДДС предлагат от Сдружението Брокери на имоти. Това е една от идеите на СБИ за увеличение на приходите в хазната, които са представени пред Националната агенция за приходи.В момента с ДДС не се облага цената на продаваната земя или сграда (ако не е нова), но комисионата за посредничество в сделката не е освободена от ДДС, коментират от СБИ. Според брокерите, ако сделките изцяло бъдат освободени от ДДС, ще се намали чувствително размерът на укритите приходи от агенциите, регистрирани по ДДС. Друга стъпка към осветляването на приходите на брокерите е въвеждането на данъчни облекчения за техните клиенти. Предложението на СБИ е парите, похарчени за услугата на брокерите, да се признават за разходи на физическите лица. Така те ще имат стимул да изискват фактури за платените суми за комисиона.Намаляването на налога за прехвърляне на недвижими имоти е третото предложение на СБИ за увеличаване на приходите в държавната хазна. Идеята е местният данък при прехвърляне на недвижим имот да се начислява върху данъчната оценка, а не както е в момента върху по-високата от данъчната или уговорената цена. Според брокерите по този начин продавачът ще има интерес да посочи в договора по-високата цена, като така ще легализира доходите си. Интерес ще има и купувачът, който в случай на разваляне на сделката ще може да претендира за връщане на истинската сума, която е платил

Лек трус пак стресна Перник

Магнитудът е 2,4 по Рихтер на дълбочина 7 километра

Бебе почина в съня си след поставена ваксина

Бебето Павел е починал в съня си, 8 дни след като му е поставена ваксина. Според майката Павлина Стефанова именно ваксината е причина за смъртта на детето  на 24 януари.
Досъдебно производство за смъртта на тримесечно бебе е образувано в Областната дирекция на МВР Стара Загора. 

Експертизата от направената аутопсия все още не е готова. 

А Бебето Павел е починал в съня си, 8 дни след като му е поставена ваксина. Според майката Павлина Стефанова именно ваксината е причина за смъртта на детето на 24 януари. Досъдебно производство за смъртта на тримесечно бебе е образувано в Областната дирекция на МВР Стара Загора. Експертизата от направената аутопсия все още не е готова. А

Първанов: Решението на Националния съвет е демонстриране на мускули

София /КРОСС/ Затварянето на глава „Енергетика" стана през главата на президента. Това заяви пред Нова телевизия президентът Георги Първанов в отговор на твърденията на лидера на „Атака" Волен Сидеров, че ЕК не е искала от нас да затваряме блокове на АЕЦ „Козлодуй". Първанов обясни, че всичко е тръгнало от обвързването на съдбата на малките блокове с членството на България в Европейския съюз. Никой не искаше това от нас, но някой може би реши да ускори процеса по еврочленството ни и ги хариза. Мисля, че сега трябва да гоним удължаването на стока на Пети и Шести блок, а не да гледаме назад.Що се отнася до вчерашното решение на Националния съвет на БСП, Първанов заяви, че това е демонстриране на мускули, стягане на редиците, показно отстрелване на хора, които мислят различно. Вътре има няколко имена, които са качествени, и от които е снето доверието, посочи той. Според него всичко това ще окаже негативно отношение към БСП и то ще си проличи още на изборите. Никой не е спечелил изборите с това, че е затегнал дисциплината, подчерта Първанов.

Бебе почина след бита ваксина

Бебето Павел е починал в съня си, 8 дни след като му е поставена ваксина. Според майката Павлина Стефанова именно ваксината е причина за смъртта на детето  на 24 януари.
Досъдебно производство за смъртта на тримесечно бебе е образувано в Областната дирекция на МВР Стара Загора. 

Експертизата от направената аутопсия все още не е готова. 

А Бебето Павел е починал в съня си, 8 дни след като му е поставена ваксина. Според майката Павлина Стефанова именно ваксината е причина за смъртта на детето на 24 януари. Досъдебно производство за смъртта на тримесечно бебе е образувано в Областната дирекция на МВР Стара Загора. Експертизата от направената аутопсия все още не е готова. А

Българските шофьори направили милион нарушения за година

За една година българските шофьори са направили 1 007 000 нарушения по пътищата. КАТ отчита 8% повече наказания. Най-често българите са били глобявани за превишена скорост, шофиране в насрещното и...

Чобанов отрече твърденията на ГЕРБ, че бюджетът е застрашен

Петър Чобанов отрече изнесените по-рано днес от ГЕРБ данни, според които правителството има прекалено големи разходи и бюджетът няма да издържи на това. "Ние сме много далеч от една апокалиптичн...

“Глупаци” от Нийл Саймън премиерно на сцена във Варна

След своя прочит на „Дон Жуан или Любовта към геометрията” по Макс Фриш на варненска сцена, режисьорът Георги Михалков прави сериозен преход от драмата към комедията с постановка на пиесата „Глупаци” на един от най-популярните съвременни американски драматурзи Нийл Саймън.

Първанов: От БСП отстрелват тези, които мислят различно

Това, което направиха от БСП, е демонстриране на мускули, отстрелване на тези, които мислят различно. Това заяви пред Нова телевизия Георги Първанов по повод снетото партийно доверие на БСП от членовете на АБВ.

„Лаская се от мисълта, че им направих един коректен прочит на Устава на БСП. Такова понятие като изключване от партията там няма", комен Това, което направиха от БСП, е демонстриране на мускули, отстрелване на тези, които мислят различно. Това заяви пред Нова телевизия Георги Първанов по повод снетото партийно доверие на БСП от членовете на АБВ. „Лаская се от мисълта, че им направих един коректен прочит на Устава на БСП. Такова понятие като изключване от партията там няма", комен

Първанов: От БСП демонстрират мускули

Това, което направиха от БСП, е демонстриране на мускули, отстрелване на тези, които мислят различно. Това заяви пред Нова телевизия Георги Първанов по повод снетото партийно доверие на БСП от членовете на АБВ.

Никой не е спечелил изборите със затягане на дисцплината, това ще има негативен ефект върху партията, каза още той.

Според него ДПС т Това, което направиха от БСП, е демонстриране на мускули, отстрелване на тези, които мислят различно. Това заяви пред Нова телевизия Георги Първанов по повод снетото партийно доверие на БСП от членовете на АБВ. Никой не е спечелил изборите със затягане на дисцплината, това ще има негативен ефект върху партията, каза още той. Според него ДПС т

ЦСКА срази "Есберг" с 2:1

СИДЕ - ЦСКА срази "Есберг" с 2:1 в третата си контрола на лагера в Турция. Емил Гъргоров и Ивайло Чочев вкараха попаденията за "червените" в 7-ата и 14-ата минута. Особено красив беше голът на Чочев, който от въздуха изстреля удар след асистенция на Мартин Петров.

Атаката на ЦСКА водеше новото попълнение Гуидо ди Вани, но не успя да стигне до СИДЕ - ЦСКА срази "Есберг" с 2:1 в третата си контрола на лагера в Турция. Емил Гъргоров и Ивайло Чочев вкараха попаденията за "червените" в 7-ата и 14-ата минута. Особено красив беше голът на Чочев, който от въздуха изстреля удар след асистенция на Мартин Петров. Атаката на ЦСКА водеше новото попълнение Гуидо ди Вани, но не успя да стигне до

Хиляди на протест срещу еднополовите бракове в Париж

/КРОСС/ Над 500 000 души взеха участие в участваха в демонстрации против еднополовите бракове в Париж, съобщи „Франс прес". По данни на полицията обаче в шествието са участвали едва 80 000 души. За реда по улиците бдят над 1 500 полицаи.Припомняме, че на 18 май Франция прие закон за легализиране на еднополовите бракове. По този начин Франция стана шестата страна в Европейския съюз , след Холандия, Белгия, Дания, Швеция и Испания , където еднополовите бракове са легализирани.    

Първанов: Никой не е печелил със затягане на дисциплината

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването "Всяка неделя" по Нова ТВ

Първанов: Избори не се печелят със затягане на дисциплината

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването "Всяка неделя" по Нова ТВ

Сидеров се подготви за тв участие като за държавен изпит

"Няма решение за спиране на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви Волен Сидеров във "Всяка неделя". 

Политикът се похвали, че се е подготвил като за държавен изпит за участието си по телевизията тази вечер.

Очаквайте подробности
















































"Няма решение за спиране на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви Волен Сидеров във "Всяка неделя". Политикът се похвали, че се е подготвил като за държавен изпит за участието си по телевизията тази вечер. Очаквайте подробности

Сидеров: Няма решение на ЕК за спиране на „Козлодуй"

София /КРОСС/ Няма решение на ЕК за спиране на АЕЦ „Козлодуй". Това заяви пред Нова телевизия лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Има внушение обаче от страна на еврокомисаря по разширяването Ферхойген, който оказваше натиск и направи измама. Каква е играта? Френската банка „Париба", която има сигурно десетки дела за измами и далавери, Жак Ширак приватизира, тази банка се бори отдавна да закрие блоковете. Защо? Защото е инвестирала милиарди в румънската централа „Черна вода" и българската е конкуренция - тя има най-евтиния ток - трябва да се закрие. Кой ще я закрие - госпожа Кунева, тя започва тази дейност, след което получава награда. Тя като си приключи функциите с предаването на интересите на България, я сложиха в Надзорния съвет на „Париба" с огромна заплата. Това е факт, поради който даже имаше обвинения в конфликт на интереси, когато тя участва в изборите. Специално за нея връзката е тази. За Паси, Кобургготски, Ковачев, връзките са по-преплетени, каза още Волен Сидеров. По думите му големи специалисти отчитат безопасността на нашата АЕЦ, добави той. По думите му затворените блокове на „Козлодуй" могат да бъдат реактивирани. България можела да се позове на Виенската конвенция, която сме били подписали през 1987 г. В нея пишело, че когато дадена държава подпише договор след измама, той можел да не се спазва.

Митовете за щастието

Малките радости в живота са в състояние да направят една жена щастлива

    


Сидеров: Няма решение за спиране на АЕЦ "Козлодуй" (обновена)

"Няма решение за спиране на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви Волен Сидеров във "Всяка неделя". Политикът се похвали, че се е подготвил като за държавен изпит за участието си по телевизията тази вечер. Очаквайте подробности

Ураганни ветрове и преспи все още блокират части от Сърбия


Метеорологичната обстановка в Сърбия остава усложнена, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По информация на посолството на България в Белград, метеорологичната обстановка на територията на Сърбия продължава да бъде усложнена. Най-тежка е обстановката в Северозападна Сърбия, Административна област Войводина. По данни на метеорологичната служба вятърът на места достига скорост до 140 км/ч, което води и до навявания на преспи. Очакванията са вятърът да започне...

Украинската опозиция ще поиска отмяна на закона за амнистията

/КРОСС/ Украинската опозиция има намерение да поиска в парламента на 4 февруари преразглеждане на спорния закон за амнистията.Както заяви по време на речта си пред протестиращите лидерът на УДАР Виталий Кличко, през изминалата седмица е станало ясно, че властта е готова на отстъпки. По думите му приетият закон трябва да бъде отменен и приет друг, който би осигурил освобождаването на затворници без никакви условия. Според закона демонстрантите разполагат с 15 дни, за да освободят административните сгради и пътища, завзети по време на протестните акции.

Иран получи 500 млн. от замразените си финансови активи

Иран получи първи транш на стойност 500 милиона долара от активите си, замразени от Запада, съобщи иранският заместник външен министър Абас Аракчи. "Първи транш от 500 млн. долара беше внесен по сметка в швейцарска банка, всичко е направено съгласно споразумението", каза Аракчи.

Последната любов на убитата Мария: На гроба ѝ ще остана

Бабата на зверски убитата Мария Златанова не спира да плаче, когато си спомня за любимата си внучка, кръстена на нея. 
Мария Ангелова не приема, че животът на младата жена може да се овъзмезди само с 25-те години затвор за убиеца Михаил Менашки. „Много ми е тежко. Но не се умира насила. Така ще съм до края". Това каза тя през сълзи пред TV7. 

Бабата на зверски убитата Мария Златанова не спира да плаче, когато си спомня за любимата си внучка, кръстена на нея. Мария Ангелова не приема, че животът на младата жена може да се овъзмезди само с 25-те години затвор за убиеца Михаил Менашки. „Много ми е тежко. Но не се умира насила. Така ще съм до края". Това каза тя през сълзи пред TV7.

Снежни бури и наводнения в Европа, пътуването през Сърбия остава опасно

Снежни бури, наводнения, огромни вълни - времето в големи части от Европа продължи да причинява хаос през почивните дни. Особено тежко са засегнати Австрия, Швейцария, Италия и Испания, а на Балканите - Сърбия и Словения.   В неделя българското външно министерство излезе със специално предупреждение за въздържане от пътуване пред Сърбия. По информация на посолството на България в Белград, най-тежка е обстановката в Северозападна Сърбия, Административна област Войводина. По данни на метеорологичната служба вятърът на места достига скорост до 140 км/ч, което води и до навявания на преспи. Очакванията са вятърът да започне на отслабва едва в понеделник.   Силно затруднено е движението във Войводина, където на много места пътищата са непроходими, а в някои части е обявено извънредно положение. Забранено е движението на автомобили по магистралата Суботица-Нови Сад в двете посоки. Участъкът на магистралата от Нови Сад до Белград е проходим.   Граничният пункт Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен за движение. Тежка е пътната обстановка и към границата с Румъния.   Отворен за движение е граничният пункт Батровци на границата между Сърбия и Хърватия, като движението се осъществява по магистрала Е-70 (Белград-Загреб). Продължават разчистването и спасителните операции.   Блокираните автомобили и хора се извозват до най-близките населени места, като им се осигуряват топли напитки, храна и помещения. Посолството в Белград е в постоянен контакт със създадения от сръбските власти кризисен щаб, както и с български граждани, които са блокирани на територията на Сърбия. Те са настанени в топли помещения и са им осигурени топли напитки и храна.   Сръбските власти призовават да не се пътува в района на Северозападна Сърбия, Войводина, а за пътуване към и от Западна Европа да се използва магистралата Е-70, Белград-Загреб, граничният пункт Батровци. При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството на България в Белград, и посолството на България у нас, прикани МВнР.   Евакуирани са хората, блокирани след преобръщане на български ТИР   Към 16 ч местно време е приключила евакуацията и на последните 38 души, блокирани в преспите на сръбската магистрала между Нови Сад и Суботица край Фекетич, след като български ТИР се преобърна в локалното платно и попречи на спасителните операции, предадоха агенциите Бета и ТАНЮГ. След катастрофирането на българския камион близо 50 коли останаха блокирани по пътя. Спасителните екипи доставиха храна и вода на всички пътници, които останаха в преспите през изминалата нощ. Екипи на пожарната, жандармерията и военни участваха в спасителните операции. "В близкия час се очаква магистралата да бъде напълно проходима и пусната за движение", каза сръбският министър на транспорта Александър Антич. Той уточни, че близо 1500 души са били настанени в различни центрове, където им е указана необходимата помощ.   От петък вечерта в района на Фекетич, на 120 км северно от Белград, в капана на снега се оказаха над 200 коли.   Наводненията в Италия взеха жертви Продължителните силни валежи причиниха наводнения в Италия. В неделя са загинали поне трима души, включително седемгодишно дете, което заедно с две жени било блокирано в автомобил и отнесено от придошлите води, съобщи ДПА, цитирана от БТА.   В Бергамо, Северна Италия, след свличане на земни маси са евакуирани множество хора. В Рим утре и вдругиден ще останат затворени множество училища. Папа Франциск изрази съпричастност към пострадалите на неделната литургия.   Вълни с височина до десет метра пометоха северното атлантическо крайбрежие на Испания, нанасяйки тежки щети. В Астурия бе опустошен морския музей в Луарка, хвалещ се с една от най-големите колекции на гигантски сепии в света, като директорът му оцени щетите на два милиона евро. В крайбрежния град Сан Себастиан улиците са залети от 1.5 метра вода, а в рибарското пристанище Бермео край Билбао вълните разкъсаха кейови стени, потопиха три кораба и наводниха множество рибни складове. В много курорти са разрушени крайбрежни алеи.   Сняг и лед сковаха Швейцария и Австрия. В неделя положението леко се подобри, но опасността от лавини навсякъде остава висока, а много населени места са откъснати от света.   В Австрия поне един човек е загинал при свличане на лавина, хиляди войници са изпратени да се борят със снеговете. В Швейцария са отменени множество влакове. В Германия зимата засега показва по-меката си страни и се очаква това положение да се задържи и през следващата седмица.        

В Египет започва дело срещу осем израелски шпиони

/КРОСС/ В сряда в египетския град Исмаилия ще започне съдебното дело срещу пет офицера от израелското разузнаване "Мосад" и трима граждани на Египет, обвинени в шпионаж.Според „Франс прес" те са обвинени в шпионаж в полза на Израел и предоставяне на информация, която може да навреди на националната сигурност на Египет.Припомняме, че през април миналата година бе съобщено, че в Египет е разкрита мрежа от израелски агенти, за които се твърди, че са вербувани от тайните служби на еврейската държава. Сред разобличените шпиони са египетски граждани и жители на Палестина.Обвиняемите ще бъдат съдени задочно.

Нешка към АБВ: Ние не сме идиоти!

Доста крайна в оценката си за пристаналите на АБВ членове на БСП беше легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Бившият депутат от партията и някогашен член на ръководството на С...

Арсенал ще гледа от високо Сити - Челси

Отборът на Арсенал си върна първото място в класирането, поне за ден, след като победи Кристъл Палас с 2:0 у дома в лондонския сблъсък от 24-ия кръг на Висшата лига."Артилеристите" не бяха у...

Последният приятел на убитата Мария искал да спи на гроба ѝ

Бабата на зверски убитата Мария Златанова не спира да плаче, когато си спомня за любимата си внучка, кръстена на нея. 
Мария Ангелова не приема, че животът на младата жена може да се овъзмезди само с 25-те години затвор за убиеца Михаил Менашки. „Много ми е тежко. Но не се умира насила. Така ще съм до края Бабата на зверски убитата Мария Златанова не спира да плаче, когато си спомня за любимата си внучка, кръстена на нея. Мария Ангелова не приема, че животът на младата жена може да се овъзмезди само с 25-те години затвор за убиеца Михаил Менашки. „Много ми е тежко. Но не се умира насила. Така ще съм до края". Това каза тя през сълзи пред TV7.

Караянчева: За да не изтърват властта, от БСП са готови и на трохите

Убедена съм, че ДПС е основен двигател в кадруването. От БСП са навели глава. За да не изтърват властта, те са готови на трохите, на малките назначения. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й правителството определено усеща, че няма да изкара мандата си и затова налива свои хора в различните служби ... Убедена съм, че ДПС е основен двигател в кадруването. От БСП са навели глава. За да не изтърват властта, те са готови на трохите, на малките назначения. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й правителството определено усеща, че няма да изкара мандата си и затова налива свои хора в различните служби ...

Янкова: Хората ще имат достъп до горите, без да ги плашат с глоби и въоръжена охрана

Смолян /КРОСС/ До сряда ще внесем промени в Закона за горите, с които ще отпаднат огражденията на ловни стопанства, поставени от предишното правителство. Това заяви на срещи в смолянските села Петково, Славейно и Белев дол депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Представители на ловните дружинки в трите населени места, както и много жители, настояха правителството да отмени лобистката поправка на ГЕРБ в закона, с която огромни горски територии се предоставиха на многогодишни концесии. Предишното правителство позволи частните собственици да оградят площите и да забранят достъпа на хора, от което пострада местното население и туристическия бизнес. Ловджиите пък се оплакаха, че концесионерите залагат капани, с което незаконно ловят дивеча, който пускат в оградените територии. Янкова увери, че в новия закон за горите огражденията ще отпаднат, а достъпът на граждани ще е гарантиран и свободен. Пред жители на трите селища, червената депутатка направи отчет за свършеното от правителството до момента, както и амбициозната управленска програма в краткосрочен и дългосрочен план. На срещата в село Петково, хората настояха да се намерят средства за подмяна на 3.5км от главния водопровод. Заради амортизираните тръби селото страда от недостиг на вода през лятото. Петковци поставиха и въпроса за бъдещето на базата на бившата оздравителна гимназия

Куркумата оцветява тъкани и храни, но избелва зъбите

Почитателите на здравословното хранене са наясно с изключителните лечебни свойства на подправката куркума. Но освен полезна за храненето тя има още едно, много странно приложение - използва се за избелване на зъбите.

Твърдението звучи почти абсурдно, предвид че подправката оцветява

в яркожълто всичко,
върху което попадне

Но се оказва Почитателите на здравословното хранене са наясно с изключителните лечебни свойства на подправката куркума. Но освен полезна за храненето тя има още едно, много странно приложение - използва се за избелване на зъбите. Твърдението звучи почти абсурдно, предвид че подправката оцветява в яркожълто всичко, върху което попадне Но се оказва

Караянчева: ДПС е основен двигател в кадруването. От БСП са навели глава

Убедена съм, че ДПС е основен двигател в кадруването. От БСП са навели глава. За да не изтърват властта, те са готови на трохите, на малките назначения. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й правителството определено усеща, че няма да изкара мандата си и затова налива свои хора в различните служби ... Убедена съм, че ДПС е основен двигател в кадруването. От БСП са навели глава. За да не изтърват властта, те са готови на трохите, на малките назначения. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й правителството определено усеща, че няма да изкара мандата си и затова налива свои хора в различните служби ...

Непочистени спирки затрудняват възрастните хора във Варна

Наред с проблемите около снегопочистването и сметоизвозването в истинските зимни дни във Варна, читатели сигнализират и за непочистено пространство пред автобусни спирки. Поредното писмо бе изпратено до редакцията ни от момиче на 18 години.

Вин Дизел взриви нета с кръшна снага

Екшън звездата пусна видео клип, на който танцува в продължение на 7 мин. и половина. Мечтата на много жени се кълчи, рапира и на моменти докосва мъжкото си достойнство, с което определено предизвика въображението на дамската аудитория (а и не само!).

Йотова: Снемането на политическо доверие е най-тежкото наказание

София /КРОСС/ Решението ни вчера е израз на логиката. На Изпълнителното бюро имаше много и различни мнения. За мен замразяването на членството и снемането на политическото доверие е най-тежкото наказание, каза пред bTV евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Това не беше другарски съд или трибунал. Изборите ще покажат кой ще спечели и кой ще загуби от тези действия. Вече нямам илюзии, че може да отидем заедно на изборите. Тези хора пречат на БСП да вземе първо място на евроизборите, категорична бе Йотова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване