Оставаме без математици

Остър глад за математици се задава през следващите години у нас. Причината е, че математиката е в дъното на класацията по брой студенти. Това става ясно от новото издание на рейтинговата система на университетите у нас. Тя показва, че математиката е на 50-о място от общо 52 по брой на студентите, учещи в това професионално направление.

Чобанов опроверга ГЕРБ: Няма катастрофа

"Много сме далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ"

    


Арт & Спорт

Светът е олимпиада! Така ще говорят не само емоционалните спортни коментатори от 7 до 23 февруари, когато зимните дисциплини ще се съберат на поредните си олимпийски игри. Този път в Сочи. В красивия руски курорт обаче имат и друго мото, което ревностно се повтаря от четири години насам: "Спорт и изкуство". Светът е олимпиада! Така ще говорят не само емоционалните спортни коментатори от 7 до 23 февруари, когато зимните дисциплини ще се съберат на поредните си олимпийски игри. Този път в Сочи. В красивия руски курорт обаче имат и друго мото, което ревностно се повтаря от четири години насам: "Спорт и изкуство".

Чобанов: Не идва финансов Апокалипсис

През декември се върнаха над 500 млн. лв. ДДС – най-голямото число за последните седем години, твърди финансовият министър

    


Още един призьор от олимпиада на “Дан Колов”

Още един медалист от олимпиада идва на турнира по свободна борба “Дан Колов” в София (21-23 февруари). Пуерториканците пристигат с Джими Еспенал (84 кг), втори от игрите Лондон 2012. Азерите, начело с новия си треньор Симеон Щерев, вече заявиха златните си медалисти от Лондон - Тургут Азаров (60 кг) и Шариф Шарифов (84 кг).

Същевременно № 2 в св Още един медалист от олимпиада идва на турнира по свободна борба “Дан Колов” в София (21-23 февруари). Пуерториканците пристигат с Джими Еспенал (84 кг), втори от игрите Лондон 2012. Азерите, начело с новия си треньор Симеон Щерев, вече заявиха златните си медалисти от Лондон - Тургут Азаров (60 кг) и Шариф Шарифов (84 кг). Същевременно № 2 в св

Носителят на "Оскар" Филип Сиймур Хофман бе открит мъртъв в дома му

Американският актьор Филип Сиймур Хофман бе намерен мъртъв в апартамента му в Манхатън, Ню Йорк, съобщи сайтът IMDB. Негов приятел намерил тялото му и извикал полиция. В момента се изясняват причи...

Кирил Вътев: Нужно е по-ниско ДДС за храните

Най-важното нещо е държавата да се разплати с бизнеса, а съдебната система да стане ефективна. Това коментира пред “Труд” собственикът на месопреработвателното предприятие “Тандем” Кирил Вътев, потърсен за коментар по повод предстоящата среща между бизнеса и премиера Пламен Орешарски на 11 февруари.
“Не може да очакваме инвеститори и развит бизнес Най-важното нещо е държавата да се разплати с бизнеса, а съдебната система да стане ефективна. Това коментира пред “Труд” собственикът на месопреработвателното предприятие “Тандем” Кирил Вътев, потърсен за коментар по повод предстоящата среща между бизнеса и премиера Пламен Орешарски на 11 февруари. “Не може да очакваме инвеститори и развит бизнес

“България без цензура” - балансьор

Учредената само преди седмица партия на Николай Бареков „България без цензура” вече е балансьорът в родната политика. Тя е трета сила заедно със заявените коалиционни партньори ВМРО и Земеделски народен съюз. Това показват данните от социологическо проучване на Института за модерна политика (ИМП), проведено в края на януари сред 1022 души.

Изгониха данъчни за ДДС афера

Териториалната дирекция на НАП в Търново е отстранила от длъжност трима данъчни служители, участвали в схема за точене на милиони по мегаделото Териториалната дирекция на НАП в Търново е отстранила от длъжност трима данъчни служители, участвали в схема за точене на милиони по мегаделото "Недосегаемите". Красимир Ченев, началник-сектор, и колегите му Пламен Чангов и Петър Петров са подписали заповедите си за отстраняване по Закона за държавния служител, каза директорът на местните...

Спадът на валутните курсове: чака ли ни нова криза

Пазарите на развиващите се страни се тресат, повишението на лихвите не дава резултат, курсът на много валути се понижава до рекордния минимум. Заплашена ли е световната икономика от нова финансова криза?

Националисти на бой срещу мюсюлмански училища

Двама полицаи са ранени при безредиците, избухнали по време на демонстрация на симпатизанти на крайно дясното движение „Английска лига за защита” във Великобритания.

Арестуваха педофил, карал деца да мастурбират в нета

Търновски полицаи арестуваха 37-годишен мъж, карал деца да се разголват и да мастурбират в интернет. Работата по случая е започнала в края на януари тази година след сигнал на родителите на едно от децата. По време на разследването било установено, че в периода от есента на 2013 г. до януари тази година Деян Йорданов от Дебелец се запознавал във „Фейсбук“ с малолетни момичета.

Разчистване на сметки: И хора извън АБВ попаднали в "черния списък" на "Позитано"

Сред 13-те социалисти, от които БСП сне доверието си на извънреден пленум в събота, има хора, които не са част от АБВ. Това разкри евродепутатът Ивайло Калфин, който ще води листата на АБВ за европейските избори, станала причина за вътрешния раздор в БСП.   "Видях, че в списъка, който вчера изтече в медиите, има хора, които не виждам по каква причина са в него. Има други хора, които явно участват и не фигурират. Това навява на мисълта, че някой използва тази процедура, за да си разчиства сметките...Има хора, които нито са идвали на публичните прояви, нито са участвали в обсъжданията на това, което правим, но се появиха в тези списъци. Ако са ги разпознали, това вече се казва лов на вещици - някой когато разпознава по неясни критерии врага и след това го наказва", заяви Калфин в неделя пред БНР.   Самият той е незасегнат от "жълтия картон", който БСП показа на "разколниците", тъй като не е член на партията. Според Калфин е възможно да има диалог и с БСП: "И аз и колегите ми се въздържаме от даване на квалификации на това, което се случва в БСП". Той окачестви реакцията на "Позитано" като "твърде емоционална".   Според него предложените от президента три въпроса за референдум нямат отношение към европейските практики, защото и по трите въпроса има различни практики в ЕС. Това е изцяло национално решение. "Преди да се зададат тези въпроси на референдум, трябва да се изчистят с доста дискусии преди тях, но при всички случаи трябва да има съгласие по тях", каза той.   Според Калфин дискусията за рефенрендум няма да промени темата за евровота. "Изборите са след 4 месеца, което означава, че тези теми се обсъждат на референдум по време на европейския вот, правилата преди това няма да бъдат променени. Очаквам на някои от тези въпроси да се даде отговор с новия Изборен кодекс, който така или иначе се приема изключително късно и не е редно да се приеме непосредствено преди изборите", коментира Калфин пред БНР.   Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори, ако не се променят правилата, каза още Калфин. "Проблемът не е в правителството, а в парламента и по начина, по който се упражнява властта – по един непрозрачен, неясен за хората и нямащ нищо общо с предизборните обещания начин. Трябва да се започне диалог, в който да се потърсят новите правила и да се окаже граждански натиск върху институциите и парламента – те да бъдат много по-прозрачни", поясни той.   Калфин потвърди, че АБВ ще бъде коалиция от партии, но не каза кои партии ще влизат в нея. Уточни обаче, че няма да от сега представените в парламента и подчерта, че целта не е създаването на политическа партия.

Ще изгарят “картина на Шагал”, за която платили 120 000 евро

Картина, за която се смяташе, че е на Марк Шагал, се оказа менте и може да бъде изгорена.
Произведението с гола жена било купено през 1992 г. от британския бизнесмен Мартин Ланг срещу 100 000 паунда (над 120 000 евро) след съвет от руски експерт, работещ за голяма аукционна къща. 
Неотдавна предприемачът решил да провери оригиналността Картина, за която се смяташе, че е на Марк Шагал, се оказа менте и може да бъде изгорена. Произведението с гола жена било купено през 1992 г. от британския бизнесмен Мартин Ланг срещу 100 000 паунда (над 120 000 евро) след съвет от руски експерт, работещ за голяма аукционна къща. Неотдавна предприемачът решил да провери оригиналността

Маргаринът удря в мозъка

Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчен инсулт, инфаркт, деменция, влошават качеството на майчината кърма и предизвикват затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания. Това сочат проучвания на Американската агенция за храните и лекарствата, която вече забрани тези продукти в САЩ.

Общинските съветници от ГЕРБ-Варна с приемни за граждани от 4 до 7 февруари

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Варна Даниела Димова, Мартин Байчев, Марица Гърдева и Николай Георгиев ще се срещнат с граждани в дните от 4 до 7 февруари, съобщиха от пресцентъра на партията. Приемното време на общинските съветници ще бъде от 14,00 до 16,00 ч.

Снежни бури и наводнения създадоха хаос в Европа


Снежни бури, наводнения, огромни вълни - времето в големи части от Европа продължи да причинява хаос през почивните дни, съобщи ДПА.

Особено тежко са засегнати Австрия, Швейцария, Италия и Испания, а на Балканите - Сърбия и Словения.

Продължителните силни валежи причиниха наводнения в Италия. Днес са загинали поне трима души, включително седемгодишно дете, което заедно с две жени било блокирано в автомобил и отнесено от придошлите води. В Бергамо, Северна Италия, след...

Борисов: Държавата катастрофира догодина

Ако това правителство остане, бюджетът няма да издържи и ще трябват нови дългове, предупреди лидерът на ГЕРБ

    


80 000 защитават традиционното семейство в Париж

Над 80 000 души излязоха на протест в Париж в защита на традиционните семейни ценности, предаде АФП.
Акцията бе срещу новите закони, облекчаващи органиченията за аборти и легализиращи гей браковете.
“Оланд, не ти искаме закона!”, крещяха католици традиционалисти, но и консервативни мюсюлмани, докато вървяха заедно във френската столица. Над 80 000 души излязоха на протест в Париж в защита на традиционните семейни ценности, предаде АФП. Акцията бе срещу новите закони, облекчаващи органиченията за аборти и легализиращи гей браковете. “Оланд, не ти искаме закона!”, крещяха католици традиционалисти, но и консервативни мюсюлмани, докато вървяха заедно във френската столица.

Сметките за ток с 20% по-ниски през януари 2014 г.

С 20,9%, или с 14 лева по-ниски са сметките за ток за януари в Западна България тази година в сравнение със същия месец на предходната. Това съобщиха от ЧЕЗ. Дружеството е най-големият доставчик на електроенергия у нас с 2,4 млн. клиенти.
Според данните на компанията средната януарска сметка за електроенергия през 2014 г. е 53 лева, докато година С 20,9%, или с 14 лева по-ниски са сметките за ток за януари в Западна България тази година в сравнение със същия месец на предходната. Това съобщиха от ЧЕЗ. Дружеството е най-големият доставчик на електроенергия у нас с 2,4 млн. клиенти. Според данните на компанията средната януарска сметка за електроенергия през 2014 г. е 53 лева, докато година

Украинската опозиция поиска пари от Запада

Опозицията в Украйна поиска от Запада да посредничи в преговорите с властта и за първи път призова за финансова помощ, предаде АФП.
На митинга в центъра на Киев, на който се стекоха близо 60 000 души, лидерът на УДАР Виталий Кличко обяви, че опозицията иска международно посредничество в преговорите с президента Виктор Янукович. Опозицията в Украйна поиска от Запада да посредничи в преговорите с властта и за първи път призова за финансова помощ, предаде АФП. На митинга в центъра на Киев, на който се стекоха близо 60 000 души, лидерът на УДАР Виталий Кличко обяви, че опозицията иска международно посредничество в преговорите с президента Виктор Янукович.

Монахиня Възкресия обясни в писмо отношенията си с отец Василий от Зограф

Монахиня Възкресия, която бе вкарана от медиите в скандална интрига със своя духовен наставник от Зограф, описа лично каква е истината за отношенията между нея и отец Василий в писмо до игумена схиархимандрит Амвросий и до Инициативния комитет за защита на зографското книжовно дело и на иеросхимонах Василий. 
Монахиня Възкресия, която бе вкарана от медиите в скандална интрига със своя духовен наставник от Зограф, описа лично каква е истината за отношенията между нея и отец Василий в писмо до игумена схиархимандрит Амвросий и до Инициативния комитет за защита на зографското книжовно дело и на иеросхимонах Василий. "Аз, монахиня Възкресия...

Първата група български спортисти замина за Сочи

Първата група български олимпийци замина днес за Сочи, предаде БГНЕС. От София потеглиха 20 спортисти и треньори, като сред тях беше и единственият ни представител в спортовете на шейна - Станислав Бе...

Брокери искат отпадане на ДДС при сделките с имоти

Сделките с имоти да бъдат изцяло освободени от ДДС предлагат от Сдружението Брокери на имоти. Това е една от идеите на СБИ за увеличение на приходите в хазната, които са представени пред Националнат...

Анев: Целта ми е да вляза в Топ 10

"Усещам се в добро състояние и в максимална спортна форма", каза биатлонистът Красимир Анев на заминаване за Олимпиадата в Сочи, предаде репортер на БГНЕС."За мен и чест, и тежест да съ...

Дафовска: Момчетата са много мотивирани да се представят добре

"Момчетата са много мотивирани и искат да се представят в Сочи добре", каза президентът на БФ Биатлон Екатерина Дафовска, предаде репортер на БГНЕС. Дафовска беше на летище София, където изп...

Цацаров ще обсъжда общи екипи с Европол

Създаване на смесени екипи по разследвания на Европол ще обсъждат днес главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Европол Роб Уенрайт. Обвинител №1 е на двудневна визита в Хага с двамата си заместници Борислав Сарафов и Пенка Богданова. Програмата им включва и среща с президента на Международния наказателен съд Санг-Хюин Сонг и с прокурора... Създаване на смесени екипи по разследвания на Европол ще обсъждат днес главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Европол Роб Уенрайт. Обвинител №1 е на двудневна визита в Хага с двамата си заместници Борислав Сарафов и Пенка Богданова. Програмата им включва и среща с президента на Международния наказателен съд Санг-Хюин Сонг и с прокурора...

Сексбомба в сръбското МВнР

 
Известният сръбски еротичен модел Мария Груич получи важен пост в министерството на външните работи в Белград. Груич дълго време бе сред най-честите модели на кориците в мъжките списания в страната.
Сръбският външен министър Иван Мъркич назначил лично секс модела в пресцентъра на ведомството, съобщава БГНЕС.   Известният сръбски еротичен модел Мария Груич получи важен пост в министерството на външните работи в Белград. Груич дълго време бе сред най-честите модели на кориците в мъжките списания в страната. Сръбският външен министър Иван Мъркич назначил лично секс модела в пресцентъра на ведомството, съобщава БГНЕС.

Опозицията в Украйна отново поиска оставката на президента

Нов масов протест се проведе на централния площад "Независимост" в украинската столица Киев. Опозицията за пореден път призова президента Янукович да се оттегли незабавно от властта. Лидерите на основните опозиционни партии заявиха, че законът за амнистията, приет миналата седмица, трябва да се отмени, и че демонстрантите няма да се разотидат доброволно, освен ако не бъдат изпълнени исканията им.

В Ахтопол – пролет, в Плевен – люта зима

В Сандански бяха измерени плюс 9 градуса, в Ахтопол – плюс 8 градуса, в Бургас и Сливен – плюс 6 градуса. В Плевен беше минус 7.

Ваньо Танов: Правителството назначава "готови хайдуци" в митниците

Тъй като не знае докога ще остане на власт, правителството залага на проверени хайдуци, които са наясно със схемите в митниците, каза бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов в неделя пред Нова телевизия. В митниците има безвластие. Нивото на събираемостта на акцизите е като през 2012 г., посочи Танов. Нивата на изпълнение през 2013г. са под нивата за 2012-та, тоест 2013-та се явява нулева година за приходите в държавата и това не е само по отношение на акциза. По отношение на ДДС неизпълнението е към 240-270 млн., коментира още той.   Положихме огромни усилия митниците да бъдат с нужния авторитет не само в България, но и в Европа. За три години вдигнахме летвата в приходната част с близо 2 милиарда, а сега се връщаме назад. Събирането на пари и задоволяването на политически интереси не могат да вървят заедно. Тези, които дават пари за партиите, не дават собствени пари, а преди това откраднати от държавата, коментира Ваньо Танов.   Имам чувството, че в момента, понеже не се знае колко ще продължи това правителство, то търси готови хайдути. И те веднага започват, защото знаят схемите и механизмите, те са добре подготвени митнически специалисти и познават много добре материята. Нямам статистика колко от уволнените от мен са върнати обратно, но почти всички, които са на централно управление, са освободени и преместени, коментира Танов.   Той твърди, че докато е оглавявал Агенция "Митници"е имал голяма кадрова свобода и нито един не е бил назначен по политически причини. Почти всички, които по негово време са били на възлови позиции в централното управление на агенцията, сега били преместени в "петнайста глуха".   Танов бе освободен от поста в края на август. По оценка на Танов и сега продължава да върви контрабандата през основните пунктове - Калотина и Капитан Андреево. Това се случило, защото началниците им били заплашени, че ако не рекетират вносителите с цел да пълнят партийни каси, ще бъдат уволнени.  

Над 50 хил. демонстранти протестираха в Киев

Законът за амнистията влезе в сила, но опозицията обеща да се пребори за отмяната му

Над 50 000 демонстранти протестираха в Киев

Законът за амнистията влезе в сила, но опозицията обеща да се пребори за отмяната му

Едва се държа на краката, но не се давам!

Трета седмица съм с грип, но тази вечер ще играя пак, не се отказва от театралните си ангажименти великата актриса Стоянка Мутафова.

Сидеров обвини Кунева в лична облага от договора за АЕЦ "Козлодуй"

Министрите от кабинета „Сакскобургготски“ и самият премиер затвориха 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Именно те дръпнаха шалтера на ядрената ни централа. Банка „Париба“ сключи договор с държавата, а зад измамата стоят подписите на тогавашните министри. Това посочи пред Нова телевизия Волен Сидеров.

ЦСКА победи носителя на Купата на Дания в контрола


Футболистите на ЦСКА победиха с 2:1 носителя на Купата на Дания и участник в Лига Европа "Есберг" в контролна среща.

Това е първи успех за червените на лагера в Турция след нулевото равенство с казахстанския "Жетису" и загубата от "Адмира Вакер" с 0:1 в първите две проверки.

ЦСКА отбеляза и двата си гола до 15-ата минута. Емил Гъргоров откри резултата в седмата с хубав удар от около двадесет метра по тревата, а Ивайло Чочев направи до 2:0 след центриране на Мартин Петров...

Стойчо Младенов: Доволен съм!

Стойчо Младенов изрази задоволство от победата над "Есберг" с 2:1, но добави, че ЦСКА е играл силно и в предишните мачове, които не спечели.

"Демонстрираме агресивност, а вече реализираме положенията си - каза треньорът на ЦСКА. - С всеки изминал мач съставът ще се избистря. В следващите две контроли смените няма да са толкова много. За Стойчо Младенов изрази задоволство от победата над "Есберг" с 2:1, но добави, че ЦСКА е играл силно и в предишните мачове, които не спечели. "Демонстрираме агресивност, а вече реализираме положенията си - каза треньорът на ЦСКА. - С всеки изминал мач съставът ще се избистря. В следващите две контроли смените няма да са толкова много. За

Десетки хиляди противници на гей-браковете протестираха в Париж

Десетки хиляди противници на гей-браковете, на асистираното възпроизводство при женски двойки и на "теорията за половете"демонстрираха в Париж тази неделя, разкривайки колко силен е консерватизмът във френското общество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Демонстрации имаше и в други градове, като особено многолюдна беше тази в Лион.   Въпреки че след легализацията на гей-браковете социалистическото правителство на Оланд не предвижда да разреши нито асистираното възпроизводство при женски двойки, нито легализирането на сурогатното майчинство, част от френското общество държи да защити традиционното разбиране за семейство от посегателствата на това, което протестиращите определят като "фамилиофобия", посочва Франс прес. На първа страница вестник "Монд" в неделя излезе със заглавие "Пробуждането на реакционната Франция".   Повод за демонстрацията е включително обществената полемика през тази седмица по повод експериментална училищна програма, която цели да възпитава равенство сред момичетата и момчетата. Крайнодесни организации твърдят, че тази програма "пренастройства" съзнанието на децата, подбужда ги да отхвърлят сексуалната си идентичност и дори насърчава хомосексуализма. В знак на протест много родители не пуснаха тази седмица децата си на училище.

Решението на БСП е показен отстрел на мислещи различно, обяви Първанов


Решението на националния съвет на БСП за снемане на доверието от членове на партията е най-тежкото възможно решение от страна на този орган.  Това е демонстриране на мускули, натягане вътре, стягане на редиците, показно отстрелване на мислещи различно.

Това коментира в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия предишния президенти  основател на иницативата АБВ Георги Първанов. В събота националният съвет на БСП сне политическото си доверие от него и още 12 членове на партията, за...

Снегът донесе и усмивки във Варна

Напук на отрицателните емоции, които традиционно носи снегът във Варна, не бяха малко и тези, които го чакаха с нетърпение и истински му се порадваха. Най-радостни безспорно са учениците, на които пак им се усмихна късметът с ваканцииите.

Пианист екстремист - емблема на протестите в Киев

Маскиран мъж, надянал бойна маска, през която се виждат само очите и устата му, се превърна в емблема на антиправителствените протести в Киев. Оръжието, което той си е избрал, обаче е различно - това е пианото, разказва Ройтерс. 
За пианиста екстремист, чиито импровизирани изпълнения на заледените улици пред кметството на Киев очароваха Маскиран мъж, надянал бойна маска, през която се виждат само очите и устата му, се превърна в емблема на антиправителствените протести в Киев. Оръжието, което той си е избрал, обаче е различно - това е пианото, разказва Ройтерс. За пианиста екстремист, чиито импровизирани изпълнения на заледените улици пред кметството на Киев очароваха

Остров Мавриций е известна голф дестинация в целия свят

С посланика на Република Мавриций в Германия Сарожини Синиивасен-Фрерс разговаря МИЛА ПОПОВА:

- Ваше Превъзходителство, има ли специални визови изисквания за български граждани, които искат да посетят Мавриций?

- Не, не се изисква виза на български граждани. Нужен е само паспорт, който, разбира се, да е валиден за престоя ви. Трябва да С посланика на Република Мавриций в Германия Сарожини Синиивасен-Фрерс разговаря МИЛА ПОПОВА: - Ваше Превъзходителство, има ли специални визови изисквания за български граждани, които искат да посетят Мавриций? - Не, не се изисква виза на български граждани. Нужен е само паспорт, който, разбира се, да е валиден за престоя ви. Трябва да

Министър Чобанов към ГЕРБ: Далеч сме от финансова катастрофа


Финансовият министър Петър Чобанов отрече изнесените от ГЕРБ по-рано днес данни за бюджета, според които страната е пред катастрофа. "Ние сме много далеч от една апокалиптична ситуация", отвърна той пред Би Ти Ви.

Според него фискалният резерв е с 200 млн. лева над минимума, задълженията на държавата към фирмите били на историческо ниско ниво, а бюджетният дефицит е с 170 млн. лева по-малък от очакваното.

По отношение на приходите Чобанов каза, че има по-голяма събираемост...

Десетки хиляди протестираха срещу еднополовите бракове във Франция

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в Париж и Лион в знак на протес срещу еднополовите бракове, съобщава АФП, цитирана от „Фокус”. Демонстрантите протестират срещу нов...

Киев: Мащабен опозиционен митинг иска оставката на президента

Над 50 000 демонстранти от опозицията се събраха в неделя на най-мащабната демонстрация в Киев от последните седмици и поискаха оставката на президента Виктор Янукович.   Опозиционният лидер Виталий Кличко заяви пред множеството, че единственият път за изход от кризата е оставка на президента след предсрочни избори. Янукович, който в момента е в отпуск по болест, ще се върне на работа в понеделник.   "Ние ще покажем на това управление, че сме милиони и ние не се страхуваме и ще спечелим", обяви Кличко, който току що се бе завърнал от участие в международна конференция по сигурността в Мюнхен, където западните сили дадоха подкрепа за проевропейските протести в Украйна.   Украинските опозиционни лидери получиха в Мюнхен обещания за подкрепа от високопоставени западни политици, включително държавния секретар на САЩ Джон Кери.   "На конференцията в Мюнхен въпросът за Украйна беше един от главните. Срещнах се с много европейски и американски политици, с генералния секретар на ООН... Всички са шокирани от това, което се случва в Украйна. Там бе обсъждан въпросът за изход на нашата страна от кризата. Ефективен път за това може да бъде връщането на конституцията от 2004 година и преразпределението на властовите пълномощия в държавата”, заяви Кличко.   Опозиционните лидери заявиха, че се надяват на международно посредничество в преговорите с правителството. Те настояха и за конституционна промяна, която да ограничи президентските правомощия.   Призовавайки за цялостна промяна в управлението на страната след седмици на политическа криза, която раздира страната и която настрои Запада срещу Русия заради подкрепата й към Янукович, опозиционните лидери казаха, че ще осигурят международна икономическа помощ, ако вземат властта.   "Демократичният свят разбира, че няма доверие в режима на Янукович", каза Кличко пред митинга.   Протестите в страната избухнаха през ноември заради отказа на Янукович да подпише споразумение с ЕС, а вместо това предпочете нов договор за многомилиарден заем от Москва.   Кличко призова за безусловно освобождаване на протестиращите, задържани с обвинение за участие в безредици.   На 2 февруари в Украйна влезе в сила закон, който прави това възможно само, ако опозицията изпълни три условия за ограничаване на протестите.   Лидерите на опозицията са поискали финансова помощ от Запада, съобщи пред митинга лидерът на партия "Баткивщина" Арсений Яценюк, който също беше част от опозиционната делегация на конференцията в Мюнхен.   Яценюк, който преди седмица отклони предложението на Янукович да стане министър-председател, уточни, че западните партньори на Украйна са готови да предоставят помощта при условие, че властта бъде върната на народа.   "Ние казахме на нашите западни партньори, че се нуждаем от финансова помощ, за да извадим страната от кризата. "Но като казваме "ние", ние имаме предвид украинския народ – нито пени не бива да отива у режима на Янукович", добави той.   "Те са готови да помогнат на украинския народ. Но ние трябва да възстановим управлението на народа. Парламентът трябва да промени конституцията и да премахне диктаторските правомощия на президента", каза още Яценюк.   Някои от опозиционните лидери искат ЕС да наложи санкции на Украйна, за да удари финансовите интереси на президента и привържениците му. Много малко европейски правителства обаче са готови на такъв ход, предаде Ройтрес.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване