Истината за първия биограф на Левски

/КРОСС/ Първият биограф на Васил Левски не е Захари Стоянов, както се знае у нас, а Георги Яковлев Кирков, който е чичо на известния социалист Георги Кирков-Майстора. Стереотипът по темата разчупва в най- новата си книга преподавателят по история във Великотърновския университет проф. Иван Стоянов. Вчера той представи в БАН новата си книга „Първият биограф на Апостола", на която е съавтор с доцент Ружа Симеонова-директорка на научния архив на Българската академия на науките.Георги Яковлев Кирков завършва гимназия в град Николаев /Украйна/, където живее в прочутия пансион на Тодор Минков. По- късно учи две години в Технологическия университет в Петербург, след което довършва висшето си образование в Одеса през 1876 г. Завръща се в България по време на Руско-Турската война и работи в гражданска канцелария, участва в Учредителното събрание и изработването на Търновската конституция, става първият директор на Националната библиотека, директор на Държавната печатница и създател на Картографския институт у нас. Изключителен ерудит, за когото материалните облаги от заеманите длъжности, остават без съществено значение. Истински строител на Нова България, но не като Симеонрадевите, които хукват да гонят постове. Той завършва биографията на Васил Левски на 20 март 1882 година, две години преди тази на Захари Стоянов. От скромност не оставя името си върху ръкописа. На другия ден безплатно раздава книгата на ученици и гражданите на София, за да знаят за Апостола

Кейт Мидълтън и кралица Елизабет II приветстваха звезди в Бъкингамския дворец

Кейт Мидълтън и кралица Елизабет II приветстваха филмови звезди в Бъкингамския дворец в понеделник, 17-ти февруари,по случай, 60-ата годишнина, откакто кралица Елизабет Втора е патрон на Кралската академия за драматично изкуство.Част от гостите бяха Хелън Мирън, , Алън Рикман и Джоан Колинс,британски легенди от сферата на киното, като Роджър Мур Кейт Мидълтън и кралица Елизабет II приветстваха филмови звезди в Бъкингамския дворец в понеделник, 17-ти февруари,по случай, 60-ата годишнина, откакто кралица Елизабет Втора е патрон на Кралската академия за драматично изкуство.Част от гостите бяха Хелън Мирън, , Алън Рикман и Джоан Колинс,британски легенди от сферата на киното, като Роджър Мур

В Карлово се срамуват от Народното събрание

Депутатите не приемали декларация в памет на загиналите в Илинденско-преображенското въстание

Истина или лъжа: Мартина Вачкова молила Дарина Павлова да я уреди при Берлускони

Мартина Вачкова карала своята дългогодишна приятелка Дарина Павлова да  уреди работа в телевизията на Силвио Берлускони, пише жълт сайт. Двете са близки още от студентските години, когато се запознават във ВИТИЗ. Актрисата решила, че щом Павлова е близка със скандалния политик, няма проблем да използва контактите . Мартина Вачкова карала своята дългогодишна приятелка Дарина Павлова да уреди работа в телевизията на Силвио Берлускони, пише жълт сайт. Двете са близки още от студентските години, когато се запознават във ВИТИЗ. Актрисата решила, че щом Павлова е близка със скандалния политик, няма проблем да използва контактите .

Дучето пред Фрог: Само в България ти разбиват главата, когато замеряш полицай

Протестът в петък в Пловдив не беше срещу джамията, беше срещу Главно мюфтийство. Не беше атакувана Джумая джамия, бяха счупени до 5 прозореца на сладкарница, която е търговски обект на Главно мюфтийство.

Първанов: В парламента често се чуват речи, пораждащи етническо напрежение

Парламентът е първоизточникът на това, което се случва на улицата. Именно от парламентарната трибуна твърде често се чуват речи, които пораждат етническо напрежение, коментира той. Това заяви в Стара Загора Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на АБВ.
Едно от най-опасните неща в момента е да се етнизира предизборната кампания – удобен, Парламентът е първоизточникът на това, което се случва на улицата. Именно от парламентарната трибуна твърде често се чуват речи, които пораждат етническо напрежение, коментира той. Това заяви в Стара Загора Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Едно от най-опасните неща в момента е да се етнизира предизборната кампания – удобен,

Минимални отклонения в началото на търговията на Wall Street*

Липсата на макроданни свива пазарната активност

    


Минимални отклонение в началото на търговията на Wall Street*

Липсата на макроданни свива пазарната активност

    


До юни се чака одобрение за ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Възможно е от есента да стартират пилотни процедури преди официално излязлата нотификация, каза Любомир Ганчев, експерт в МИЕ

    


Новата кримка на Роулинг излиза през юни

/КРОСС/ Новият роман на британската писателка Джоан Катлин Роулинг "The Silkworm" ще бъде публикуван на 19 юни 2014 година. Както и предишната й работа "Зовът на кукувицата", книгата ще излезе под псевдонима Робърт Галбреайт. Историята отново ще включва частния детектив Корморан Страйк. Този път той ще разследва убийство на писател. Заедно със своя асистент Робин Елакот той ще трябва да открие убиеца на автора, чийто последен ръкопис е щял да съсипе живота на няколко души, ако беше публикуван.

Новата кримка на Роулинг излиза през юни

/КРОСС/ Новият роман на британската писателка Джоан Катлин Роулинг "The Silkworm" ще бъде публикуван на 19 юни 2014 година. Както и предишната й работа "Зовът на кукувицата", книгата ще излезе под псевдонима Робърт Галбреайт. Историята отново ще включва частния детектив Корморан Страйк. Този път той ще В новия роман Страйк разследва убийство на писател. Заедно със своя асистент Робин Елакот той ще трябва да открие убиеца на автора, чийто последен ръкопис е щял да съсипе живота на няколко души, ако беше публикуван.

Елън Пейдж и Джулиан Мур ще играят двойка в драма със Зак Галифианакис


Номинираните за "Оскар" актриси Елън Пейдж и Джулиан Мур ще играят изправена пред изпитания дългогодишна двойка в предстоящата политическа драма Freeheld, пише сп. "Холивуд рипортър".

От страна на Елън Пейдж участието поражда асоциации с реалния й живот, тъй като през миналия уикенд тя обяви на конференцията за защита на правата на човека Time to Thrive, че е лесбийка.

Героинята й, автомобилен механик, e на път да изгуби дългогодишната си партньорка Лоръл Хестър (Мур),...

Мария Киркова: Малко не ми достигна за топ 30, нямахме късмет с времето


Българската представителка в алпийските ски Мария Киркова изрази съжаление, че малко не й е достигнало да попадне сред първите 30 в крайното класиране на гигантския слалом.

28-годишната софиянка завърши на 36-ото място от 89 участнички. Тя финишира с общо време от двата манша 2:47.59 минути, като изостана с 10.72 секунди от новата олимпийска шампионка Тина Мазе.

"Направих добро първо спускане и това ме амбицира за второто. Все пак яд ме е, че не можах да вляза в първите...

О. Октай: Контактьорите на Доган завършват много зле

При много сложна социална, управленска и политическа криза, винаги на преден план излизат скандални, активни мероприятия, смята бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

Поморийката Ива Кусева става депутат

Общинският съветник от БСП – Поморие Ива Кусева трябва да заеме мястото  на починалия по-рано днес депутат от БСП- Димчо Михалевски.

Поморийката е следващата в списъка на кандидатите за народни представители от БСП в листата на 2-ри МИР Бургас и по право тя трябва да влезе в парламента. В края на миналата година юристката стана майка, но продължи да се занимава с общинските дела като съветник.

Ива Кусева e родена в гр. Поморие. Завършила е Бургаски свободен университет, специалност „Право”, степен Магистър. Член е на Бургаската адвокатска колегия. Занимава се с частен семеен бизнес в сферата на туризма и хотелиерството.

Народното събрание почете паметта на Михалевски с минута мълчание

С едноминутно мълчание Народното събрание почете паметта на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски, съобщиха от пресцентъра на парламента.   Напусна ни Димчо Михалевски, наш колега от 41-то и 42-рото Народно събрание, депутат от Смолянски и Бургаски многомандатни райони, съобщи в пленарната зала председателят на парламента Михаил Миков. С едноминутно мълчание Народното събрание почете паметта на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски, съобщиха от пресцентъра на парламента. Напусна ни Димчо Михалевски, наш колега от 41-то и 42-рото Народно събрание, депутат от Смолянски и Бургаски многомандатни райони, съобщи в пленарната зала председателят на парламента Михаил Миков.

Първанов: Етническото напрежение често идва от парламента

Парламентът е първоизточникът на това, което се случва на улицата. Именно от парламентарната трибуна твърде често се чуват речи, които пораждат етническо напрежение, коментира той. Това заяви в Стара Загора Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на АБВ.
Едно от най-опасните неща в момента е да се етнизира предизборната кампания – удобен, Парламентът е първоизточникът на това, което се случва на улицата. Именно от парламентарната трибуна твърде често се чуват речи, които пораждат етническо напрежение, коментира той. Това заяви в Стара Загора Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Едно от най-опасните неща в момента е да се етнизира предизборната кампания – удобен,

Задържаха 15 кг псевдоефедрин, укрит в БГ автомобил

Съвместен екип от служители на ГДГП и Агенция "Митници" разкри 15 кг псевдоефедрин, укрит в български автомобил, съобщиха от МВР.

Каква е разликата между секс и правене на любов

Има ли значение дали правите едното или другото?

    


МВР пресече канал за вътрешен трафик на бежанци

В района на Малко Търново са задържани 23-ма сирийци и 4-ма пловдивчани

Пловдивският съд реши да остави в ареста заловен на наша територия терорист

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" за Сюлейман Сидики. Той е афганистанец с германско гражданство, за когото е издадена европейска заповед за арест ...

Руснаците разгромиха Норвегия на хокей

Отборът на Русия се класира за четвъртфиналите на мъжкия хокеен турнир на Олимпийските игри в Сочи, след като победи Норвегия с 4:0 в квалификационния мач.Руснаците се представят доста неубедително от...

Варна с нов терминал за 150-200 млн. лв.

Заданието за проектиране на новия интермодален терминал, който ще се изгражда във Варна, вече е предадено в Министерството на транспорта - това съобщи Божидар Чапаров - изпълнителен директор на пристанище Варна. Той допълни, че общата стойност за реализацията на терминала е 150-200 милиона лева, 15 милиона вече са осигурени от правителството.

Бизнес доверието в Германия се понижи още през февруари

Анализаторите на Credit Agricole прогнозират, че индексът на института ZEW ще остане стабилен на фона на подобрените икономически условия

    


Фиксинг на БНБ за вторник, 18 февруари

Валутните курсове на БНБ за 18 февруари в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре са:   ...

ДКЕВР таксува ВЕИ-тата със задна дата?

Таксите за достъп ще са дължими от септември

Парите за промоции на агропродукти се увеличават над три пъти до 2020 г.

Български браншови организации се възползваха успешно от програмите за рекламиране на продуктите на чужди пазари

    


Кандидат за кмет на предстоящите избори в Атина призна, че е бил компаньон на мъже

Григори Валянатос предизвика шок в гръцкото общество с признанието си. Кандидатът за кмет на Атина на предстоящите избори обяви, че е серопозитивен, а в миналото е бил и компаньон на мъже. 

Решението му да обяви пред обществеността, че е ХИВ-позитивен е продиктувано от добри намерения, насочени към всеки човек, имащ подобен проблем. Григори Валянатос предизвика шок в гръцкото общество с признанието си. Кандидатът за кмет на Атина на предстоящите избори обяви, че е серопозитивен, а в миналото е бил и компаньон на мъже. Решението му да обяви пред обществеността, че е ХИВ-позитивен е продиктувано от добри намерения, насочени към всеки човек, имащ подобен проблем.

Българи ще може да кандидатстват безплатно в над 1000 руски университета

Български студенти ще могат да кандидатстват за безплатно обучение в над 1000 руски частни и държавни университети през учебната 2014-2015 година, след като руското министерство на образованието е решило да увеличи квотите за прием на чуждестранни студенти през следващата учебна година.   Всеки кандидат има право да избере по собствено желание до шест учебни заведения (но не повече от две в един и същи федерален окръг), където да подадат документи. Желаещите имат възможност да кандидатстват за бакалавър, магистратура, аспирантура, доктурантура, стажове и допълнително професионално образование (повишаване на квалификацията). Това обясни Сергей Александрович, зам.-директор на Руския културен-информационен център в България, където желаещите да получат висше образование в Русия могат да подават своите документи.   "Чуждестранните граждани ще получават държавна академична стипендия през целия период на обучение, без да има значение какъв успех имат. На българските студенти ще им бъдат предоставени общежития със същите условия, каквито ползват и руските студенти. Тези, които не владеят руски език - ще имат право и на безплатно обучение по езика в университета, в който са приети", заяви Александрович.   Александрович допълни, че след най-предпочитаните специалности са медицина, фармация, икономика и бизнес, както и науки за преработка на суровини.   "Русия разбира, че в момента има недостиг на нефто-газови специалисти, затова за тези специалности ще бъдат открити допълнителни места за прием", каза още Александрович.   Документите за кандидатстване трябва да бъдат преведени на руски език и да имат заверка от нотариус. Крайният срок за подаването им е 1 април 2014 година в Руския културно-информационен център www.rkic-bg.com в София, а резултатите ще бъда ясни през юли тази година.   Към момента близо 50 хил. български студенти са възпитаници на руските вузове, даде статистика Александрович.

ВМРО: Синодът да не се гърчи пред гърците

София /КРОСС/ Безпрецедентни отстъпки пред гръцката патриаршия направи Българската православна църква. В черквите по южното Черноморие веднъж месечно ще може да се служи на гръцки. Паметникът на екзарх Антим I пък ще бъде премахнат от двора на българската черква в „Св. св. Константин и Елена" в Одрин.Паметникът не бил възприет от Вселенският патриарх Вартоломей, защото Антим I бил виновник за разделението между църквите. Преместването на монумента по същество е опит за демонстративна ревизия на историческата памет на българите, които постигнаха църковна независимост и изтърпяха схизма от страна на Вселенската патриаршия.ВМРО остро протестира срещу безсмислените отстъпки на Св. Синод. Няма нужда от богослужения на гръцки език по Черноморието. Чувстващите се като гърци са се изселили по силата на няколко спогодби. В България остават единствено такива, които се самоопределят като българи.Служби на гръцки в момента ще обслужат единствено модното гърчеене в няколко черноморски града. Затова ВМРО призовава Св. Синод да не се гърчи пред гърчеенето.В същото време Организацията пита дали са издействани служби на български език в църквите в Беломорска Македония, където живее компактно българоезично население. ВМРО пита също щом Вартоломей е „вселенски" патриарх, защо се застъпва единствено за гръцкия език? Явно гръцката мегаломания вече вижда и вселената като гръцка, подчертават от ВМРО.        

Първанов съзря сделка между БСП и ДПС за Изборния кодекс

АБВ има огромен шанс да бъде трета политическа сила на евровота, а това ще извади от ролята на балансьор ДПС и други политически формации, смята лидерът на АБВ.

Пресечен е канал за вътрешен трафик на бежанци

Канал за вътрешен трафик на бежанци е пресечен тази нощ в района на Малко Търново, съобщиха от песцентъра на МВР.

Удължава се срока за ваучерите за горива на земеделските производители

Удължава се срока за кандидатстване по държавната помощ "Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство...

Удължава се срока за ваучерите за горива на земеделските производители

Удължава се срока за кандидатстване по държавната помощ "Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство...

Китай е най-големият производител и купувач на злато в света

Китай изпревари Индия като най-голям потребителски пазар за злато, след като отчете скок на потреблението от 31% за миналата година, съобщи Световният съвет за златото, цитиран от ДПА.
Китайските потребители са купили 1066 тона златни продукти през 2013 г., докато индийците са купили 975 тона, което е растеж от 13 процента спрямо 2012 г. Китай изпревари Индия като най-голям потребителски пазар за злато, след като отчете скок на потреблението от 31% за миналата година, съобщи Световният съвет за златото, цитиран от ДПА. Китайските потребители са купили 1066 тона златни продукти през 2013 г., докато индийците са купили 975 тона, което е растеж от 13 процента спрямо 2012 г.

Безредиците в Киев взеха три жертви

/КРОСС/ Трима души са станали жертви на днешните безредици в украинската столица Киев. Това съобщи на страницата си във Фейсбук депутатът от опозиционната партия "Отечество" Леся Оробец.По думите й телата на загиналите са в Дома на офицерите, където протестиращите са направили импровизиран медицински център. Съобщава се, че седем други активисти са били сериозно ранени.

Гласуваме с два знака на изборите

Народните представители приеха на изборите да гласуваме с два знака в хартиената бюлетина - „X" и „V". Червеният депутат Мая Манолова поиска да се въведат и двата знака за гласуване, за да се даде по-добра възможност на избирателя да упражни правото си на глас.

Опозицията в Украйна: 3-ма наши са убити в Киев!

3-ма демонстранти от Украйна са били убити днес?

Екоминистерството спря строителството на дюните край Несебър до второ нареждане

От МОСВ напомнят, че имотът в местността "Кокала" в землището на Несебър попада в защитена зона "Ахелой - Равда - Несебър"

    


Христо Йовов: Грешка е президенти на клубове да присъстват в изпълкома


Присъствието на президенти на клубове в изпълнителния комитет към Българския футболен съюз (БФС) е грешно, твърди спортният директор на "Левски" Христо Йовов.

Той се изказа на въпрос относно избора на нови членове за изпълкома, където повечето водещи клубове имат свои "представители". Според него в БФС не бива да бъдат защитавани интересите само някои клубове, а на всички.

"За мен е доста нелепо това някой да представлява друг в изпълкома, който трябва да решава сам по...

Норвежецът Свендсен със злато в масовия старт на биатлона

Норвежецът Емил Хегле Свендсен е олимпийски шампион в масовия старт в биатлон на зимните олимпийски игри в Сочи. Свендсен, предварително смятан за един от основните фаворити за олимпийските отличия в мъжкия биатлон, се провали в предишните три старта. Във вторник обаче той пробяга 15-те километра в добро темпо, не направи нито една грешка в стрелбата и в изключително драматичен финален спринт успя да изпревари досегашният носител на 2 златни медала от Сочи Мартен Фуркад от Франция. Едва 20-минутен преглед на фотофиниша определи победителя. Двамата завършиха с равно време, но Свендсен бе обявен за шампион заради минимална преднина на ската му при пресичането на финалната линия. Това е трети златен олимпийски медал в кариера на норвежеца след победите му в индивидуалния старт и в щафетата във Ванкувър. Трети финишира Ондрей Моравец от Чехия и спечели втория си медал от Сочи след среброто в преследването.

Суинг и цирк от началото на миналия век

The Smugglers Collective с парти на пътуващите циркове

    


И Гърция затяга закона срещу педофилията

Гръцкото министерство на правосъдието готви промени в закона, свързани със сексуалните престъпления срещу деца. Законопроектът ще бъде внесен в парламента в началото на идната седмица.

Разбиха канал за вътрешен трафик на бежанци

Бургас /КРОСС/ Канал за вътрешен трафик на бежанци е пресечен тази нощ в района на Малко Търново. Операцията е реализирана от служители на отдел „Криминална полиция" към ОДМВР - Бургас и Граничен полицейски участък - Малко Търново. В хода й са задържани 23-ма сирийски граждани, преминали в България през граничната бразда в района на Малко Търново. Установено е, че след предварителна уговорка чужденците трябвало да бъдат откарани с два автомобила и микробус във вътрешността на страната. Задържани са четирима пловдивчани, /на възраст от 26 до 64 години/, които трябвало да осъществят трафика, срещу тях са образувани досъдебни производства. Чужденците са отведени в Граничен полицейски участък - Малко Търново, установена е самоличността им. Образувани са бързи досъдебни производства за нелегално преминаване на границата на Република България.

Психо - пироман вършее между Несебър и Айтос

35-годишният И.И. от Несебър е бил задържан за умишлен палеж на зимна кошара в с. Мъглен, Айтоско. По пръвоначални данни, той е с психични отклонения и не е бил във вражда със стопанина на постройката.

Божинов и другите нови попълнения в "Левски" очакват титли и купи (видео)


Националният нападател Валери Божинов и останалите нови попълнения Пламен Крумов, Рафаел Бастов, Павел Чмовш и Аймен Белаид очакват да печелят шампионски титли и купи с екипа на на "Левски",

Петимата играчи бяха представени днес на официална пресконференция, а единственият отсъстващ от привлечените през зимната пауза беше Антон Огнянов, който получи много тежка контузия в приятелския мач с "Виктория" (Пилзен).

Божинов, който ще играе в "Левски" до края на сезона в опит...

Ще може ли Yahoo да се отърве от партньорството си с Microsoft?

Yahoo обмисля начини отново да върне славата на търсачката си, но самостоятелно

    


Диян Димов за Френския легион: Сриват ти психиката и те карат да забравиш за болката

Диян Димов е  от Бургас, млад и смел мъж, който преди 2 години се присъединява към една от най-тайнствените военни формации в света - Френския чуждестранен легион. След множество тестове, бойна подготовка и учения, бургазлията, завършил Руската езикова гимназия в морския град, влиза в редиците на Легиона. Сгоден е и има син на 1,8 м.   Легионът е международно професионално военно формирование, създадено от крал Луи Филип през 1831 година, с цел да защитава интересите на Франция по света. Личният състав на Легиона днес се състои от 8500 военни от цял свят.   Как попада в редиците на легиона, за живота и условията там, 27-годишният легионер разаказа за burgasutre.bg. В момента младият мъж е на мисия в Мали-Африка.  -Здрав ли си? Има доста българи , които казват, че по времето , когато са били легионери са хванали куп болести? Не мога да кажа, че съм здрав. Имам доста травми, но те освен болка са ми и спомени. -Страх ли те е от смъртта. Говори се, че смъртта и травмите са постоянен спътник на легионерите? Най-вече травмите на коленете и гърба. Иначе всеки го е страх от смъртта. -Защо реши да кандидатстваш във Френския легион? Защо не остана да печелиш в родината си? Работих като охранител в нощни заведения, но в един момент останах без работа. Тогава приятелката ми беше бременна, а аз без доходи. След двумесечно търсене на работа, реших, че няма смисъл да стоя в България

ГЕРБ изпрати съболезнования до близките на Димчо Михалевски

ПП ГЕРБ изпрати съболезнователен адрес до семейството на Димчо Михалевски, народен представител на КБ.
"Изказваме нашите най-искрени съболезнования към семейството, близките и приятелите на нашия уважаван колега Димчо Михалевски. С неговата кончина българският парламентаризъм загуби един достоен политик. ПП ГЕРБ изпрати съболезнователен адрес до семейството на Димчо Михалевски, народен представител на КБ. "Изказваме нашите най-искрени съболезнования към семейството, близките и приятелите на нашия уважаван колега Димчо Михалевски. С неговата кончина българският парламентаризъм загуби един достоен политик.

Спад на инвеститорското доверие в Германия

Индексът на инвеститорското доверие в Германия се понижи за втори пореден месец през февруари, засилвайки опасенията, че неустойчивото възстановяване...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване