Левски изгони универсален футболист

В следващите дни полузащитника Даниел Димов ще поддържа форма с юношите старша-възраст на отбора, след като бе отстранен от първия отбор на Левски.

Температурите днес стигат 20°, в Северна България - вятър

В Северна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и с него ще прониква по-хладен въздух. До обяд ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността - предимно висока. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните в североизточните райони ще са от 11° до 13°, В Северна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и с него ще прониква по-хладен въздух. До обяд ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността - предимно висока. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните в североизточните райони ще са от 11° до 13°,

Обучете си платените партийни тролове

Платените тролове превзеха българския интернет. И ако доскоро помагаха за промоция на марки или черен пиар на конкуренти, днес са взети на въоръжение от всички партии. БСП бяха разкрити, но и другите го правят. Финансово мотивирани политически активисти се громят във виртуалното пространство - най-вече помежду си, защото бързо прогонват нормалните хора. Основната им цел, независимо от разцветката, е да внушат, че има велико разделение на нацията, каквото всъщност няма. Превзели са Фейсбук и неразработените или неадминистрирани форуми. В старите организирани общности, в които хората се познават и лично, а не само през интернет (като БгМама или форума на в. „Сега“ например), много бързо биват натирвани и не виреят. Почти ги няма и в Туитър.

Явлението „тролене“ е познато от 90-те години на миналия век. Дигиталното общество го смята за форма на кибертормоз. Тролът е човек, който влиза със скрита самоличност в някой форум или социална мрежа и се опитва да насажда там раздори, страх, срам и агресия. Някои го правят безплатно и обикновено имат психически отклонения и нужда от внимание. А тези, които го вършат срещу заплащане, се обозначават като социопати, готови да се откъснат от личното си „аз“, да пишат под диктовка за лична финансова угода, без да се притесняват от травмите, които причиняват с думите си на нищо неподозиращи хора. Типична криминална нагласа.

Тролът се познава лесно - не води дебати по същество, няма нюанси в изказа, върти няколко клиширани фрази. Обикновено прибягва до аргументи ad hominem - на лична основа. Ако съдържанието на постинг или статия не се вписва в опорните му точки, нарича автора „платен“, „фашист“, „комунист“, „гей“, „алкохолик“. Към жените е особено жесток - те са проститутки, но най-вече грозни и непожелани крокодили. С него не бива да се влиза в диалог, защото той това чака, за да изригне нова порция обиди.

Знам, че партиите си мислят, че така правят особено оригинален пиар и манипулират общественото мнение. Но грешат. Защото с бруталния си език троловете не правят партийните им каузи симпатични, а отблъскват от тях. Разпалват само ниски страсти. Което пак показва, че партиите надменно ни смятат за лумпени, а не за разумни хора. Вкарването на възпитана и грамотна партийна „подводница“ в някой форум ще свърши работа колкото 1000 псуващи трола. Ако този човек под прикритие любезно и аргументирано излага „опорните точки“ и не се занимава с опонентите си, ще има много повече ефективност от сегашната словесна вакханалия. Тогава ще бъде наистина манипулатор, а не хейтър, намерил начин да изкара пари от психичните си отклонения.

Светият синод ще заседава в пълен състав


Светият Синод в пълен състав се събира днес за редовните си заседания до 20 февруари. Те се провеждат по решение на синода от предишните му заседания през януари.

Дневният ред, който се изпраща преди всяко заседание до членовете на синода заедно с поканата за заседанието, този път вероятно ще включва въпроси на църковната дисциплина като довършване на църковното съдопроизводство срещу епископ Павел Левкийски, изслушване на доклада на комисията, определена от Св. Синод да разследва...

Температурите днес стигат 20°, в Северна България - вятър

В Северна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и с него ще прониква по-хладен въздух. До обяд ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността - предимно висока. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните в североизточните райони ще са от 11° до 13°, В Северна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и с него ще прониква по-хладен въздух. До обяд ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността - предимно висока. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните в североизточните райони ще са от 11° до 13°,

Всяка секунда Цветанов държи смъртта на Борисов в ръцете си

Не се смущавам от 100% подкрепа, която лидерът на ГЕРБ получи на конгреса, защото това продължава да е шоуто на Бойко Борисов. ГЕРБ не е нищо друго освен партията на Бойко Борисов. Там няма никаква идеология, а има само хора, които са събрани около своя лидер. Но това ли трябва да е дефиницията за една политическа кила - да се събереш около Бойко Борисов? Който не харесва Бойко Борисов какво прави в ГЕРБ. Неговата партия наподобява тази на НДСВ. Какво е НДСВ без Симеон Сакскобургготски. Всички видяхме: като няма Симеон ІІ, няма движение.

ГЕРБ "дясната" алтернатива

ГЕРБ прави опити да се окаже дясната партия на България. Тя заема електоралното пространство на дясната партия в България, но не е дясна. Борисов не е просто избуял в центъра политик, той завзе дясното пространство. Той постигна това благодарение на своето медийно майсторство и талант. Ние не сме виждали такъв медиен талант като него в България. Той беше подпомогнат и от изключително скудоумната политика на нашите десни, които по въпроса на Борисов направиха шест грешки, при условие, че имаш право на само една – можеш да се съюзиш с него или да не се съюзиш. А те три пъти направиха и двете – общо шест. Десните направиха максимума от шест грешки, там където можеш да направиш само една и умряха. За последните два месеца взеха две решения – никога с Борисов и след изборите да се съюзят с него. С такъв противник в дясно Борисов няма никакви проблеми.

За разлика от ГЕРБ, БСП е достатъчно силна партия, която може да си смени лидерите и си остава лява партия. Разправиите от последния месец още веднъж доказват, че това е партия, в която има движения. Там политическия живот не е свързан с лидера. ГЕРБ уж се опитва да изиграе тази роля, но продължава да зависи от това дали Бойко Борисов се харесва на българите, а не от това дали те казват лодката да плава на дясно или на ляво, както е нормалната практика в демократичните страни.

Борисов, Цветанов и новите хоризонти

Политическият хоризонт на Борисов не излиза извън 2016 г., когато ще се проведат избори за президент. Някакви дългосрочни планове там не се правят, а има само план той да скочи в съответното кресло през 2016 г. От тук е много по-изгодно да се остави Цветанов и той да бъде пуснат по пистата на загасване по две линии.

Първата причина, ако Борисов планираше нещо до 2025 г., Цветанов трябва да се изреже като тумор и да се захвърли. Партията да понесе удар, да започне от едно по-ниско ниво и постепенно да си върне подкрепата. Но за две години това не може да се постигне. Отвинтването на главата на Цветанов като мина от сапьор е неизбежно, но трябва да става много бавно. Всяка секунда той държи смъртта на Борисов в ръцете си. Цветанов може да гостува в едно телевизионно студио и след като излезе на минутата Борисов ще е паднал.

Втората причина Цветанов да трябва на Борисов е, че той не разбира много от политика и продължава сериозно да мисли, че може да се върне. Това е смешно и абсурдно за всеки външен наблюдател. Всеки приятел на Цветанов би го посъветвал в тази ситуация бързо да продаде акциите и да напуска, докато още има цена. Цветанов не мисли така. Това е човек, който на всички етапи в кариерата си има една-единствена грешка, която прави, но тя е достатъчно голяма – надценяване през цялото време. Той си въобрази, че може да стане президент на страната. Той си въобрази, че може да спечели изборите и тръгна да ги фалшифицира и т.н.

На този етап всичко това е много изгодно за Борисов. Ако Цветанов искаше да си тръгне много бързо, той можеше да спазари и Борисов, а той иска да си седи и да побеждава. Това е много удобно. Имаме добрият Борисов – самият той, лошият Борисов – г-н Цветанов.


"Газпром" е доставил рекордните 30% от газа в Европа и Турция


Руският енергиен концерн "Газпром" е осигурил през 2013г. рекордните за историята си 29.9% от природния газ, използван в Европа и Турция, съобщи агенция "Интерфакс".

Предишният абсолютен максимум беше през 2011г., когато на тези пазари бяха продадени 150 млрд. куб.м газ, което бе дял от 27%.

Данните се съдържат в проспект по повод нова емисия еврооблигации на "Газпром". В документа има официална оценка на "Газпром" за размера на европейския газов пазар през миналата година...

Задкулисието е практика и в АБВ

Задкулисието се оказа, че е практика и в АБВ. Това заявипо БНР Нидал Алгафари, който се оттегли от проекта на Георги Първанов – АБВ. "Бях с усещането, с желанието, с копнежа за това, че това е една кауза, за която трябва да направим нещо – за промяна в политическата система, да направим нещо по-голямо в лявото пространство. За съжаление се оказа, че такава кауза е моя само и не отговаря на каузата на хората на Първанов“, обясни той.

Идеята, която поне аз имах за себе си, не беше да отслабваме, а даже да добавяме гласове към ПЕС, в помощ и на самия Станишев като председател на ПЕС, защото гласовете от АБВ щяха да отидат в ПЕС, допълни той. Не смятам, че човек като Първанов, който е имал такова славно минало в БСП, трябва да стои на последния ред, но за да направи нещо повече от това, той трябваше да направи крачки, да направи доста по-ярки неща.

Алгафари обясни, че е бил поканен, за да подкрепи листата, която ще води Ивайло Калфин: "Не ставаше въпрос нито за АБВ, нито някой ми беше казал, че е АБВ. Когато отидох там, се оказа, че това е щаб, който се събира за първи път, аз съм поканен там и от поканата разбрах, че може би има някакви надежди да работя като пиар на АБВ. След това лека полека разбрах, че от мен не се очаква повече от това да се използва авторитета, който имам, или медийното ми присъствие, за да може да се тласне АБВ напред, но всички останали решения, които се взимат, се взимат в много тесен кръг извън този щаб, на друго място. Т.е. това, което се говори за задкулисие в БСП, това се оказа, че е практика и тук".

„3-4 души се събират, говорят нещо, не знам дали те въобще имат някакво различно мнение от това на Първанов, после ни се стоварва на нас: „Ето това трябва да се прави", независимо дали съм съгласен, дали ми харесва, не се дискутира", разкри Нидал Алгафари. Той посочи, че не е имал амбициите да става министър, нито директор, нито началник: "Разговори за пари с Първанов не сме водили". 

По-късно пред БТВ, Нидал Алгафари каза още, че Моника Станишева е „много силна“. „Това че Сергей Станишев все още се крепи на този пост е благодарение на нея“, смята той. Според Алгафари, в рамките на АВБ двамата са често обсъждана тема.
За разлика от въпроса за идеологията на движението, каквато, по думите му, няма: „Всички работят за имиджа на Първанов, който трябва да се издига нагоре“.


Натиск, покупка или чест – съдбата на независимите

Георги Марков и Светлин Танчев: БСП не може да разчита на нас!

    


Фалшивото обещание за електронна демокрация

В миналото повечето хора разглеждаха интернет като нещо добро. Предполагаше се, че той трябва не само да ни дава възможност да пазаруваме, да запазваме връзките си с бивши съученици и да намираме някой нов суши ресторант, а и да ни дава политическа власт, като позволява на обезправените да се чуе гласът им, да помага на активистите да мобилизират поддръжници и да дава възможност на обикновените граждани да представят пред обществеността доказателства за корупция сред властимащите или полицейска жестокост.

Но се прокрадват съмнения - и то не само след разкритията за това, че държавни служби използват интернет, за да шпионират нас и лидерите ни, а и да се следят помежду си. Влиянието на интернет върху политиката е доста неясно. Докато той не стане пространство, в което се прилагат правила и права като в реалния свят, това едва ли ще се промени.

В началото ентусиасти мечтаеха, че самият достъп до интернет ще помогне за разпространението на демокрацията. Това не се случи. В края на 90-те години на 20 век 4 процента от хората по света използваха интернет; днес това правят почти 40 процента. Но делът на страните, определени от организацията за наблюдение на демокрацията “Фрийдъм хаус” като “несвободни” или “частично свободни”, почти не се е променил през този период. Изглежда, че в повечето случаи битката между мрежите и йерархиите се печели от йерархиите.

Една от причините е, че властите стават също толкова умели в използването на интернет и модерни комуникационни технологии, колкото активистите. Авторитарни правителства употребяват тези средства, за да проследяват протестни и опозиционни водачи, както виждаме напоследък в Украйна. Те използват армии от хора, за да следят и проверяват разговори в интернет. Някои хора дори твърдят, че интернет служи като политически отдушник, който помага на диктаторите да останат на власт.

Но даже най-решителният авторитарен лидер не може напълно да контролира политическата дейност в интернет. Добре запознатите с технологиите млади хора обикновено заобикалят опитите на властите да налагат цензура. И въпреки това интернет активистите не добиват непременно повече власт.

Вдъхновените от интернет движения обикновено имат трайно влияние само ако породят традиционна политическа дейност като улични протести или учредяване на политически партии. За тази цел те имат нужда от лидерство, а то обикновено е отхвърляно от интернет активистите, защото те разглеждат себе си като чисто народни движения. При липсата на осъществими стратегии и ясна посока повечето подпомагани от интернет въстания бързо стихват.

Така се оказва, че интернет не е толкова силен в борбата с тиранията, колкото се очакваше. Нито пък упражнява недвусмислено въздействие върху установените демокрации. Демокрациите определено стават по-жизнени, но техните политики стават по-променливи.

Погледнете медиите. Едва 16 процента от американците на възраст между 40 и 50 години четат (печатни) вестници в днешно време; сред хората между 20 и 30 години този дял е 6 на сто. Електронните медии предлагат голямо разнообразие, лесен достъп и възможности за коментари. Но те насърчават хората да си набавят само информации и коментари, които съответстват на възгледите им в момента. Традиционните медии могат да представят на читателите балансирани материали, но електронните медии могат да подхранват политическа поляризация.

Освен това лудите глави в политиката, популистите и радикалите - от Бепе Грило в Италия до членовете на Чаеното парти в Америка - използват социалните медии и блоговете, за да се обръщат пряко към потенциалните поддръжници. Интернет позволява на мнозина новаци бързо да спечелят голям брой последователи и също толкова бързо да изчезнат от полезрението. Но приливите и отливите могат да разстроят утвърдената политика - например, когато центристки партии възприемат по-десни възгледи, за да отдалечат избирателите от по-крайни партии.

В същото време младите хора, изглежда, мислят, че гражданският им дълг се изчерпва с активността им в социалните мрежи и блоговете. Те вече не се присъединяват към политически партии, профсъюзи и други групи по интереси. Средната възраст на партийните членове в Германия е над 50 години. Във Великобритания има по-голяма вероятност пенсионер на над 60 години да бъде член на профсъюз, отколкото работник на под 30 години. Без организациите на гражданското общество политиката става по-разпокъсана и по-несвързана, а намирането на работещи компромиси става по-трудно.

Разкритията за шпионажа на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ ще ускорят по-реалистичното оценяване на въздействието на интернет върху политиката, осигурявайки благоприятна възможност да се помисли кое се е объркало и кое може да бъде поправено.

От помощ могат да бъдат множество малки стъпки - например да се даде на подкрепящите демокрацията движения нужната технология за избягване на авторитарните лидери, да се представят електронните медии по балансиран начин и да се направят политическите партии по-съчувствителни към своите членове. Но основното предизвикателство е да се изпълни интернет със същите правила, права и ценности, с които са пропити нашите демокрации.

Свободата не може да бъде абсолютна, независимо дали става въпрос за интернет или за реалния свят. Правата на човека - и то не само правото на личен живот - трябва да се зачитат в кибернетичното пространство. Тъй като никой отделен орган или правителство не определя правилата за целия интернет, всеки евентуален електронен кодекс на поведение би трябвало да произлезе от обикновените хора - и поради това би бил доста несъвършен. Но вероятно АНС помага да се започне обсъждането: ние може да не знаем какви правила искаме, но сега може би имаме много по-добра представа какви правила не искаме.


18 февруари в историята

1229 г. — Съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил, християнските поклонници получават право да посещават Йерусалим, Витлеем и Назарет. 1688 г. — Сектата на менонитите в Пенсилвания първа осъжда робството в Северна Америка.

Красимир Стефанов: Отдавна обмислях да стана независим

Продължение от 11-а стр.)
- Какво ви каза или написа?
- Написа ми “Пожелавам успех”.
- Другите от ГЕРБ обаче бяха изненадани... 
- Това е мое лично решение. Не съм го споделял с никого. Нормално е колегите да са изненадани. 
- Но те смятат, че е трябвало да постъпите като Горанов - т.е. да напуснете парламента, а не да оставате като независи Продължение от 11-а стр.) - Какво ви каза или написа? - Написа ми “Пожелавам успех”. - Другите от ГЕРБ обаче бяха изненадани... - Това е мое лично решение. Не съм го споделял с никого. Нормално е колегите да са изненадани. - Но те смятат, че е трябвало да постъпите като Горанов - т.е. да напуснете парламента, а не да оставате като независи

Силна турболенция удари Боинг 737, има ранени

Самолет на авиокомпания United Airlines е попаднал в зона на силна турболенция, в резултат на което са получили травми трима членове на екипажа и няколко пасажери.

Не всеки обикалящ из родината монах може да бъде Паисий

По повод публикацията в “24 часа” от 8 февруари на йеромонах Висарион: “Агент Ангелов от ДС е имал задача да вреди на “Зограф По повод публикацията в “24 часа” от 8 февруари на йеромонах Висарион: “Агент Ангелов от ДС е имал задача да вреди на “Зограф" категорично заявявам, че посочената публикация срещу мен, мои сътрудници и колеги, подхожда на рубриката “Истина или лъжа” поради непроверените и тенденциозни твърдения. Нейният автор йеромонах Висарион не изразява мнение

Президентът ще се срещне с ДПС в рамките на месеца на политическите консултации


Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне днес с ръководството на ДПС, съобщиха от прессекретариата му.

Това е втората среща в рамките на провеждания по инициатива на държавния глава "месец на политическите консултации" с парламентарните сили. Преди седмица държавният глава разговаря с представители на "Атака".

На консултациите ще бъдат обсъдени приоритетите на парламентарно представените партии за 2014 г.

Президентът ще търси консенсус и по значими за...

Художник разби ваза за $1 млн. в знак на протест

В Музея на изкуствата в Маями художникът Масимо Каминеро разби ваза на стойност 1 млн. долара в знак на протест, че музеят излага твърде малко творби на местни художници.

51-годишният Каминеро взел в ръка ваза, чийто автор е известният китайски художник Ай Вейвей и я треснал в пода. На пристигналите полицаи той заявил, че сторил това в знак на протест срещу политиката на музея да излага рядко местни творци. Каминеро бил задържан, а по-късно пуснат под гаранция. Предявено му е обвинение в причиняване на вреда в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, художникът може да получи до 5 години затвор.

Обратната страна на технологичния бум в Силициевата долина

Жилищата стават все по-недостъпни за жителите на Сан Франциско със средни доходи

    


Брюксел към Москва: Стига сме мислили за сфери на влияние

"Асоциирането на Украйна с ЕС може да донесе полза и на Русия"

    


Турция не пуска наши водолази до кораба "Хера"

Турските власти са отказали на наши водолази да извършат оглед на потъналия кораб "Хера", съобщи "Труд" от запознати с разследването. Делото, което трябва да изясни причините за...

Напусналите ГЕРБ: Никой не ни е натискал

„В момента съм абсолютно независим. Решението си е мое и никой не ме е натискал”, каза в „Здравей, България” Светлин Танчев, който напусна парламентарната група...

Орешарски и Дачич откриват паметник на Левски в Цариброд

Премиерите на Сърбия и на България Ивица Дачич и Пламен Орешарски ще открият днес паметник на Апостола на свободата Васил Левски в сръбския град Цариброд (Димитровград). 
Инициативата за поставянето на бюста е на кмета на града Небойша Иванов. Скулптурата е дело на проф. Валентин Старчев и е дарение от строителна компания. 
“В 15 ч двамата премие Премиерите на Сърбия и на България Ивица Дачич и Пламен Орешарски ще открият днес паметник на Апостола на свободата Васил Левски в сръбския град Цариброд (Димитровград). Инициативата за поставянето на бюста е на кмета на града Небойша Иванов. Скулптурата е дело на проф. Валентин Старчев и е дарение от строителна компания. “В 15 ч двамата премие

Транспортните министри на България и Турция са се договорили за превозите

До края на март ще бъде готова новата спогодба, с която ще се либерализират разрешителните режими за превозвачите

    


Георги Марков очаква още депутати да напуснат скоро ГЕРБ

Още двама депутати ще напуснат парламентарната група на ГЕРБ до края на месеца. Това прогнозира пред бТВ народният представител Георги Марков, който беше първият напуснал партията на Бойко Борисов.

Марков подчерта, че не е агитирал никого да напуска парламентарната група на ГЕРБ. Според него това е неизбежен процес.

"Причината е една и съща - народен представител там не може да се развива. Потискат го дружинни ръководители като Цецка Цачева, Лиляна Павлова, Велчев... Само като ни кажат "Айде, навънка!" и ние като овце излизаме през вратата. Това за мен е унижение. Ние сме избрани в парламента да защитаваме интересите на хората от региона, от който сме избрани", уточни Марков.

Той заяви, че рядко е говорил с Красимир Стефанов, който напусна днес ГЕРБ. "Той си шушукаше с Цветанов и Борисов, стоеше зад тях. ГЕРБ го притискаше да говори срещу НАП", заяви Марков.

БГНЕС припомня, че днес Красимир Стефанов стана поредният депутат от ГЕРБ, който напусна парламентарната група. Той остава в парламента, но вече като независим народен представител.

В петък същото направи и Владислав Горанов, който подаде оставка като народен представител. Като мотив той посочи, че желае да запази своя професионален профил.

По-рано партията на Борисов се лиши от още трима свои представители – Йоана Кирилова, Георги Марков и Светлин Танчев. Кирилова беше първата, която напусна ГЕРБ. Тя го стори още през месец септември миналата година.

Прогноза за времето - 18 февруари

В Северна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и с него ще прониква по-хладен въздух. До обяд ще бъде предимно слънчево, след пладне с временни увеличения на облачността - предимно висока. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните в североизточните райони ще са от 11° до 13°, в останалата част от страната - предимно между 14° и 19°.

Гъмзата с мерак към Анелия

Двамата вплетоха еротика и математика във дуета "Феноменална"

    


Авария в украинска мина взе седем жертви

Седем миньори загинаха при инцидент в мина „Северная” на държавното предприятие „Макеевуголь” в украинската Донецка област.

Интерпол проверява Панагюрското съкровище

Интерпол започва проверка на най-известното българско златно съкровище, след като наследниците на неговите откриватели се усъмниха, че то може да е подменено с фалшификат.

Павел Цветанков и Стефка Ангелова са завели осем дела във Върховния административен съд, в които спорят чие е Панагюрското съкровище и истинско ли е то. Днес в съда за пореден път не се явиха юристи, които да защитят най-известното ни злато. Позицията им беше предоставена писмено.

Цветанков от години води спорове с държавата, като твърди, че за 64 години съкровището е променило теглото и размерите си. "На 10 декември 1949 г. е тежало 7 кг и половина, а преди 1 година, при измерване в НИМ – официално, със сертифицирани уреди, е тежало 6 кг 192 грама...", посочи той пред бТВ.

Един от ритоните с глава на елен след 64 години е станал с 11 грама по-тежък, а каните са станали по-високи с по 5 и с по 3 сантиметра. Това твърди Цветанков и показва данни от регистрите на държавния музеен фонд, Пловдивския музей и Националния исторически музей.

Позицията на институциите? "Мълчание. Разлика от 1300 грама и 7 мг се отразяват с мълчание", казва Цветанков.

От Националния исторически музей отказаха коментар с мотива, че съдебните искове са несъстоятелни. От Пловдив пък заявиха, че държавата веднъж завинаги трябва да пресече съмненията, че съкровището е подменено.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

За хората кодексът на Фидосова е абсурд

Вчера беше важен ден за ГЕРБ, тъй като трябваше да се види насоката, в която ще тръгнат. Всъщност решенията, които взеха, са доста показателни - те са крайно консервативни. Всъщност ръководството на ГЕРБ, имам предвид най-вече двамата лидери, развиха посока, която разчита на това, което е ГЕРБ до сега.

Промяната, която е необходимо да се направи, за да може един ден тази партия отново да претендира за определено обществено доверие, не се извършва. Виждането е да се разчита на старите стойности, на старите опорни точки, което не дава добра перспектива.

На тази база самите активисти на партията оценяват ситуацията и търсят своето място. Така си обяснявам техните решения да напуснат. Особено тези хора, които имат експертен потенциал и могат да търсят своето развитие извън чисто партийните структури. Не ме изненадват и техните решения, че търсят други пътища.

От страна на гражданските искания има значителни претенции по Изборния кодекс, но когато се постави въпросът да остане това, което беше старият изборен кодекс, конструиран от Искра Фидосова, хората са категорични, че това е един абсурд. Мисля, че тук ще има и сериозна обществена подкрепа по отношение на това, че трябва да има нов кодекс и с него трябва да се отиде на избори. От гледна точка на това докъде в него трябва да стигнат нещата, вече това е друг въпрос, който остава открит.

Претенциите на хората са големи. Но хората не са наясно какво следва от това, което се предлага, включително и от президента. За това е нужна доста широка обществена дискусия. Мисля, че ще има, защото въпросът е поставен и той ще продължи да стои на общественото внимание. Ще трябва и като гражданско общество да решаваме този въпрос, за да могат нещата около целия изборен процес да се изчистят.

Очевидно, че има вътрешна съпротива в партиите към това да се правят резки промени в Изборния кодекс. Но хората ги искат. Освен това не откриваме топлата вода, има и световен опит по това законодателство. Бихме могли да го ползваме. Ние имаме също достатъчно опит в рамките на тези 24 години демокрация. Така че могат да се вземат верните решения.

Този, който се опитва да лицемери, който се опитва да прокара едни неща, целейки други и криейки се зад гражданско общество или зад друга фасада, пък цели чисто партийни дивиденти, няма да успее. Мисля, че нещата са много ясни и много прозрачни и ще спечели този, който постави чисто и коректно нещата на масата и действително се опита да създаде условия за едни наистина демократични и честни избори.

Задкулисните варианти идват от най-различни страни. Досега винаги така е ставало. Но това, което предлага в момента президентът, тази уж гражданска инициатива, за която е ясно, че стои партия ГЕРБ интересите около нея, не решават проблема. Много по-чисто е да се каже, че това го иска ГЕРБ и да се пусне за обсъждане. По този начин нещата ще са много по-точни и коректни. Но да се търсят начини за промяна в ситуацията, на базата на предложения и за задължително гласуване, и дистанционно електронно гласуване, което може да позволи да се упражни допълнителен контролиран вот - няма как хората да повярват на това. Освен, ако нещата се поставят ясно, така, както са и се обясни за какво става дума. Да има мажоритарен елемент, да имат хората по-пряка възможност да избират тези, които ще влизат във властта – тука няма никакво съмнение, че трябва да се върви в тази посока.

Така че вероятно ще се стигне и до референдум, но не с тези и по този начин поставени въпроси, които просто изкривяват картината. Но задължително това трябва да мине през широка обществена дискусия, за да се стигне до истинските стойности.

За съжаление времето е малко. По-вероятно е тези неща да не станат до тези избори през май. Този Изборен кодекс, по който в момента гласуват в парламента, безспорно е много по-добър от стария. Той е значителна крачка напред. Но според мен недостатъчно голяма крачка. Ще трябва да се направи и следващата – след изборите.

Пътищата са сухи, на места има мъгли

Температурите са в интервала от -1 С° до 19 С°

"Пежо 108" стана шик


Новото поколение на най-компактното "Пежо" - 108 е станало много по-шик, показват разпространените снимки на модела. Увеличават се вариантите за персонализация, колата ще има и версия с подвижен покрив. Както и досега 108 ще се предлага с три и пет врати.

Моделът запазва компактните си размери, като дължината е 3.47 метра, а ширината 1.62 м. Радиусът на обратен завой на колата е намален и вече е 4.80 м.

Минималният багажен обем на 108 е 196 литра с комплект за ремонт на...

Откриха тялото на моден дизайнер в р. Хъдсън

Полицията в Ню Йорк идентифицира тялото, намерено в Хъдсън. То е на дизайнера Мишел Савоя, известен с работата си за американски знаменитости.

Нетаняху: Който бойкотира Израел, е антисемит

Движението за бойкот на Израел, подето от пропалестински групи, предизвиква нарастващо безпокойство в страната, отбелязва АП

Литовците ще решат на референдум дали чужденци да купуват земя


Литва ще реши на референдум дали да продължи забраната чужденци да купуват земеделска земя, съобщи "Ройтерс", цитирайки Централната избирателна комисия. Поставянето на въпроса на всенародно допитване обаче може да противоречи с регулациите на Европейския съюз за свободно движение на капитали, допълва агенцията.

Поддръжниците на референдума, сред които националисти и Рамунас Карбаускис, един от най-едрите земевладелци в балтийската република, събраха достатъчно подписи на граждани -...

25 души са ранени в катастрофи за денонощие

Пътищата са проходими, на места има мъгли

    


Един човек е с опасност за живота след катастрофа

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки катастрофи с 25 ранени, съобщиха от пресцентъра на МВР. За района на София са станали 123 леки и 10 тежки катастрофи с 11р...

4-годишните на матура?

Още на 4 години децата ще държат миниматури от началото на следващата учебна година. Тестването ще е по езиково развитие на малките в детските градини, пише 24 часа. Това предвижда проект на правит...

Религиозен календар за 18 февруари

Св. Лъв, папа Римски. Св. Агапит Изповедник, еп. Синадски. Св. Флавиан, изп. и патр. Цариградски
 Св. Лъв от ранни години се посветил на служение Богу. Възкачил се на папския престол през 440 г. и в продължение на 21 години ръководил римското паство и се трудил против ересите. 
 По негово настояване бил свикан IV Вселенски събор в Ефес (451 г.), Св. Лъв, папа Римски. Св. Агапит Изповедник, еп. Синадски. Св. Флавиан, изп. и патр. Цариградски Св. Лъв от ранни години се посветил на служение Богу. Възкачил се на папския престол през 440 г. и в продължение на 21 години ръководил римското паство и се трудил против ересите. По негово настояване бил свикан IV Вселенски събор в Ефес (451 г.),

Преглед на печата от 18 февруари


Държавно управление

Капитал Daily

Министър Данов ще регулира павилионите в общините
Разрешенията да се издават по единна наредба на инвестиционното министерство вместо с отделни актове на общините, предвиждат промени в ЗУТ

КЗК: Столичната топлофикация злоупотребява с монопола си
Компанията налага необосновани цени на дружествата за топлинно счетоводство, твърди антимонополният орган

Сметната палата се връща четири години назад...

Слаб трус е регистриран край Гърмен

Земетресението е било с магнитуд 2,3 по Рихтер

    


Награден фонд за купата по волейбол

Награден фонд ще има за финалната четворка за Купата на България по волейбол, обявиха от новия спонсор на надпреварата “Бачково - изворна вода”. Точната сума ще е ясна допълнително.
Мачовете са на 15 и 16 март в столичната зала “Христо Ботев”, до полуфиналите стигнаха “Марек Ивкони”, “Монтана”, “Левски Бол” и “Добруджа 07”.
Планират се атракции з Награден фонд ще има за финалната четворка за Купата на България по волейбол, обявиха от новия спонсор на надпреварата “Бачково - изворна вода”. Точната сума ще е ясна допълнително. Мачовете са на 15 и 16 март в столичната зала “Христо Ботев”, до полуфиналите стигнаха “Марек Ивкони”, “Монтана”, “Левски Бол” и “Добруджа 07”. Планират се атракции з

Папа Франциск отказа паспорт на Ватикана

Той ще продължи да пътува по света като аржентински гражданин

    


Къде и кога ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. От скоро се посочват и часовите пояси за отделните стоянки. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.

Мобилни камери:
Цял ден:

С. Долни Богров, ул. 35-та
бул."Тодор...

Започват доставките на мрежа и колове за границата

Първите доставки на материали за оградата по границата с Турция ще бъдат направени до този петък. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов след днешното заседание по изпълнение на операцията на Сухопътните войски "Съвместни усилия".

Туршии и бисквити еднакво оцветяват зъбите

7 храни, които да избягвате, ако желаете бяла усмивка

    


Слаб трус близо до Гърмен

Земетресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 23,55 ч. тази нощ с епицентър на 4 ...

Над 400 000 безработни са регистрирани в бюрата по труда

Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000 за първи път в кризата и през януари те са били 401 233, отчетоха вчера от Агенцията по заетостта (АЗ). За последно над 400 000 безработни е ...

Цените на земеделските земи ще продължат да се вдигат

Пазарът е атрактивен и динамичен, отчита анализ

    


На гости в имението на Патрик Демпси

Звездата от "Анатомията на Грей" отваря вратите на дома си в Малибу

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване