Проф. Митев: Даскал от Тетевен пръв издава Левски

/КРОСС/Проф. Пламен Митев - преподавател по история на Българското възраждане в Историческия факултет на Софийския университет; от 2007 г. е негов декан, втори мандат. Заместник-председател е на Общобългарския комитет „Васил Левски" - От години се твърди, че погрешно тачим паметта на Апостола на 19 февруари. Коя е вярната дата? - Безспорната дата е 6 февруари стар стил, пренесена по новия стил е 18 февруари. От средата на 60-те години на ХХ в. гибелта на Левски започва да се отбелязва на погрешна дата, 19 февруари. Най-масовото обяснение е, че при изчисляване на датата по новия стил е сбъркано с един ден. Но може да бъде потърсен и един код - на 19 февруари ст.ст. е подписан Санстефанският мирен договор. През 60-те години на ХХ в. в националния ни календар за Освобождението на България се налага 3 март. Паметта за 19 февруари очевидно е трябвало да се запази и почитането на Апостола по някакъв начин е заместило отбелязването на деня на Санстефанския мир. Това е само хипотеза. Не е ясно как се е появила тази грешка. Лошото е, че тя продължава да битува в държавната практика и нищо не се предприема, за да се поправи. Навремето акад. Илчо Димитров предложи да се разработи национален календар, в който всички дати да бъдат стиковани. Но не го чуха и сега националният ни календар продължава да е напълно объркан, например честваме Освобождението по нов стил, а Съединението - по стар стил

С промяна в дневния ред управляващите направиха реверанс към "Атака" в замяна на кворума


Управляващите направиха реверанс към "Атака" и решиха в дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента да включат исканата от Волен Сидеров декларация за осъждане на изказването от петък на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. В програмата на парламента беше включен и проект на декларация на Народното събрание "във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, политическа и религиозна основа", предложен от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

В петък той обяви,...

България и Турция подготвят нова спогодба за превозите

Консенсус за разрешаване на проблемите на българските превозвачи при преминаването им през Турция бе постигнат между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция Лютфи Елван. Това стана след шестчасови конструктивни преговори в Анкара, съобщиха о Консенсус за разрешаване на проблемите на българските превозвачи при преминаването им през Турция бе постигнат между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция Лютфи Елван. Това стана след шестчасови конструктивни преговори в Анкара, съобщиха о

Янков: С Пеевски никога не съм се срещал

Търпимостта към АБВ била вредна за БСП

    


Откриха живи гмуркачките, изчезнали в петък край Бали

Установено е местонахождението и на последните 2 от общо 7 японски туристки изчезнали преди 4 дни в океана до остров Бали. Другите пет жени бяха спасени по-рано.

Община Димитровград тегли два кредита за Водния проект

Два кредита за финансиране на одобрения проект „Реконструкция и доизграждане на канализационна мрежа на Димитровград- Десен бряг” ще тегли община Димитровград. За целта кметската администрация проведе обществено обсъждане.

Средствата са необходими за реконструкция на главните канализационни коректори на отпадъчните води на града. По договор общината съфинансира проекта с 595 884 лв, поясни зам.кметът на общината Росен Кузев. Общата стойност на разработката е 13 010 570 лв.

Посочените източници за погасяване на главницата са плащанията от оперативната програма, а лихвата- със собствени средства на общината при максимален годишен лихвен процент шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4,715 %. Начините за обезпечение са учредяване на залог върху вземанията на общината по договора за безвъзмездна помощ  и върху собствените й приходи.

16 кредита има Община Димитровград към момента в размер на 9 058 000 лв., като близо половината сума е издължена, информира на общественото обсъждане зам-кметът Росен Кузев . Той добави, че три от тях са на стойност 3 230 000 лв. и са към банкови институции.

Три мостови кредита по фонд “Флаг” по 3 проекта по Оперативни програми на стойност 2 167 295 лв., два от които вече погасени, има общината. Теглени са и кредит за съфинансиране по проекта за превръщането на Светилището на нимфите в туристическа дестинация в размер на 75 000 лв.

Димитър Димитров

 

Ромпой ще се консултира с ЕП за кандидата за председател на ЕК

Кандидатурите ще бъдат обсъдени и гласувани след евроизборите

    


Скок в продажбите на автомобили в Европа през януари

Пазарът на автомобили в Европа отново отбелязва увеличение. С 5,2% са скочили продажбите на превозни средства на континента, достигайки 967 778...

7-годишно момиченце натровено с алкохол на домашна сбирка в симитлийско село

 
7-годишно момиченце се натрови с алкохол по време на домашна сбирка. Инцидентът станал през почивните дни в симитлийското село Полена.
Група тийнейджъри се събрали да празнуват в домашна обстановка, баткото взел по-малката си сестричка, за да не остане сама у дома, съобщава Struma.bg. По време на сбирката домакинът сервирал и алкохол.   7-годишно момиченце се натрови с алкохол по време на домашна сбирка. Инцидентът станал през почивните дни в симитлийското село Полена. Група тийнейджъри се събрали да празнуват в домашна обстановка, баткото взел по-малката си сестричка, за да не остане сама у дома, съобщава Struma.bg. По време на сбирката домакинът сервирал и алкохол.

Продължава информационната кампания за „Наука и образование за интелигентен растеж"

/КРОСС/ Първата седмица от информационната кампания за популяризиране на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", която се реализира в партньорство с мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България, премина при изключително висок интерес. Над 500 участника посетиха събитията в Русе, Стара Загора, Плевен и Пловдив. Кампанията продължава тази седмица в Благоевград (18 февруари), Шумен (19 февруари) Габрово и Варна (20 февруари). Лектори са представители на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" на Министерството на образованието и науката.Последното събитие от инициативата е в Бургас на 25 февруари. Основната цел на кампанията, която се осъществява по места в сътрудничество с мрежата от 28 информационни центъра, е да запознае обществеността с проекта на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", която ще се изпълнява за първи път в България през настоящия програмен период.  

Цветан Василев се жалва от в."Сега" в Брюксел

КТБ е недоволна, че статията свързва критиката в първия антикорупционен доклад на ЕК срещу концентрацията на медиите в България с имената на банкера Цветан Василев и медийните магнати Делян Пеевски и Ирена Кръстева

29-годишен падна върху главата си от камион за доставки

29-годишен служител на куриерска фирма с офис в Благоевград е в болница с фрактура и травматичен шок, след като падна от камион тази сутрин, предава БГНЕС. Инцидентът с Димитър Д. станал малко след 6 ч в склада на фирмата на ул. "Покровнишко шосе".
29-годишният работник се бил качил върху каросерията на товарен автомобил, 29-годишен служител на куриерска фирма с офис в Благоевград е в болница с фрактура и травматичен шок, след като падна от камион тази сутрин, предава БГНЕС. Инцидентът с Димитър Д. станал малко след 6 ч в склада на фирмата на ул. "Покровнишко шосе". 29-годишният работник се бил качил върху каросерията на товарен автомобил,

Радан Кънев: Доган е бизнес лидерът на България

Има договор за управление на онлайн репутация с фирмата „Лийдуей" от 2011 г. Той е за създаване на онлайн репутация. Ако знаех, че го има, бих се възпротивил. Прекратен е малко преди изборната кампанията.

Таван рухна върху студенти в Южна Корея, има загинали

Броят на жертвите на срутил се хотел в южнокорейския курортен град Кьонджу на източното крайбрежие на страната достигна 10 души, а ранените са над 100. В момента на срутването в зданието са се намирали 565 студенти първокурсници от един от университетите в град Пусан.

В очакване на карнавала в Рио

/КРОСС/ Точно десет дни остават до началото на един от най-колоритните карнавали по света - този в бразилския град Рио де Жанейро. Подготовката за събитието е в разгара си. Събитието е демократично - на него са добре дошли и бедни, и богати. Бедни деца на възраст между 3 и 17 г. например усилено се подготвят за карнавала в една танцувалните школи. Обучението е безплатно. Важен е ентусиазмът да бъдеш част от колоритният карнавал. Ръководител на школата е Марсело, който е доволен, че децата не са по улиците на фавелите, а се опитват да сбъднат мечтата си. Школата не само дава възможност на децата да покажат своя талант. Тя също така им осигурява безплатни костюми, с които да се включат в световноизвестния карнавал. Самите деца трудно сдържат своето вълнение. Тази година карнавалът в Рио де Жанейро ще започне на 28 февруари и ще приключи на 4 март. Очаква се събитието да привлече стотици хиляди туристи от цял свят.  

"Тройката" ще се върне в Атина до края на седмицата


Екип на "тройката" международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще се завърне в Атина до края на седмицата, най-късно до неделя, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА.

В. "Вима" цитира финансовия министър Янис Стурнарас, който уточнява, че "тройката" идва, за да бъде финализирано на експертно ниво споразумението с кредиторите по оценката им за изпълнение на стабилизационната програма, в рамките на която Гърция получава спасителни траншове...

Папа Франциск се отказа от правото да получи ватиканско гражданство

/КРОСС/Папа Франциск ще продължи да пътува по света като гражданин на родната си Аржентина, а не според досегашната традиция - с паспорт на Ватикана, предаде Асошиейтед прес. Папата пожелал сам да заплати административната такса от 55 долара за подновяването на аржентинския си паспорт. Това е първият глава на Римокатолическата църква, който се отказва от правото да получи ватиканско гражданство.

По кой път ще поеме Apple?

Компанията се ориентира към пазара на автомобили и към медицината

    


Dr. Oetker разширява производството си в Румъния

Компанията е купила терен в близост до сегашния си завод, върху който ще строи нова фабрика

    


Добрите татковци губят желанието за секс

В качеството си на пълноценни татковци новите бащи правят все по-малко секс и изглежда това ни най-малко не ги притеснява

Иранец се самозапали пред министерството на петрола

Един служител на иранското министерство на петрола се запали след посещение на президента Рохани в министерството.

Кворум има! 127 без ГЕРБ се регистрираха

Парламентът събра кворум за заседание - 127 депутати се регистрираха, "Атака" също.

Извинете се на корейците

Земята се върти по такъв начин, че докато България тъне в дълбока нощ, Северна Корея е Страната на утринната свежест.
Толкова глупости и подигравки се изляха тия дни за подновената културна спогодба с КНДР, че вече е съмнително дали някога ще се съмне у нас. Тон даде един държавник - Бойко Борисов, който коментира спогодбата така: “Аз съм потрес Земята се върти по такъв начин, че докато България тъне в дълбока нощ, Северна Корея е Страната на утринната свежест. Толкова глупости и подигравки се изляха тия дни за подновената културна спогодба с КНДР, че вече е съмнително дали някога ще се съмне у нас. Тон даде един държавник - Бойко Борисов, който коментира спогодбата така: “Аз съм потрес

"Левски" се разбра за мач с "Бенфика"

Най-желаният от “Левски” нов играч стана “син”. Рафаел Бастош подписа до края на 2014-а след перипетии в понеделник. Бразилецът неочаквано поиска по-добри условия по контракта и се наложи Тодор Батков да се включи лично в преговорите. 
“Синята” шефска възхита ориса Рафа за перла, наследник на Гара Дембеле и Гари Родригес. Бастош не е гледан на жив Най-желаният от “Левски” нов играч стана “син”. Рафаел Бастош подписа до края на 2014-а след перипетии в понеделник. Бразилецът неочаквано поиска по-добри условия по контракта и се наложи Тодор Батков да се включи лично в преговорите. “Синята” шефска възхита ориса Рафа за перла, наследник на Гара Дембеле и Гари Родригес. Бастош не е гледан на жив

Ще вземат ли Дамбовците 85 млн. евро от България?

БРАТЯТА Пламен и Йордан Стоянови, известни като братята Дамбовци, вече 4 г. водят дело срещу България в Страсбург. Основните неща са: за незаконно задържане, унизително отношение, загуби от пълен запор върху дейността на дружествата им. Загубите им в бизнеса са изчислени от авторитетната международна одиторска фирма “Делойт”. БРАТЯТА Пламен и Йордан Стоянови, известни като братята Дамбовци, вече 4 г. водят дело срещу България в Страсбург. Основните неща са: за незаконно задържане, унизително отношение, загуби от пълен запор върху дейността на дружествата им. Загубите им в бизнеса са изчислени от авторитетната международна одиторска фирма “Делойт”.

Работник падна върху главата си от камион за доставки

29-годишен служител на куриерска фирма с офис в Благоевград е в болница с фрактура и травматичен шок, след като падна от камион тази сутрин, предава БГНЕС. Инцидентът с Димитър Д. станал малко след 6 ч в склада на фирмата на ул. 29-годишен служител на куриерска фирма с офис в Благоевград е в болница с фрактура и травматичен шок, след като падна от камион тази сутрин, предава БГНЕС. Инцидентът с Димитър Д. станал малко след 6 ч в склада на фирмата на ул. "Покровнишко шосе". 29-годишният работник се бил качил върху каросерията на товарен автомобил,

Служителка на ДАТО "снасяла" на бандити, че ги подслушват

Тарифата й стигала до 3000 лева, имала и "месечен абонамент"

    


51-годишен пешеходец катастрофира между селата Александрово и Константиново

 

51-годишен пешеходец е без опасност за живота след ПТП. Инцидентът е станал вчера в 08,10 часа на пътя между селата Александрово и Константиново. 42-годишна симеоновградчанка е управлявала лек автомобил Опел Корса с несъобразена с пътните условия скорост на мокър асфалт. На десен завой е загубила управлението, навлязла е в насрещната лента за движение, напуснала е платното и е ударила стоящият на банкета пешеходец от Димитровград. От удара, последният е транспортиран в МБАЛ “Света Екатерина” – Димитровград с порезно- разкъсно нараняване на десен крак.



 

Хасково Новини

Отгледаха човешки бял дроб в лабораторна среда

Според специалистите отглеждането на бели дробове по този начин ще може да се използва за трансплантации след 12 години

Валери Димитров: Отварят Сметната палата за партийни секретари

- Проф. Димитров, три години след реформата на Сметната палата, направена от ГЕРБ, управляващите готвят връщане към системата отпреди 2011 г. В тази връзка как гледате на внесения проект на нов закон за Сметната палата?
- Позицията ми по законопроекта е категорично отрицателна. Той създава много проблеми и е посегателство срещу професионализма. - Проф. Димитров, три години след реформата на Сметната палата, направена от ГЕРБ, управляващите готвят връщане към системата отпреди 2011 г. В тази връзка как гледате на внесения проект на нов закон за Сметната палата? - Позицията ми по законопроекта е категорично отрицателна. Той създава много проблеми и е посегателство срещу професионализма.

Кадиев: Не знаем"Атака" ще влязат ли в залата, не ни плащат, за да прекъсваме работа в 11 ч.

„Не съм изненадан от позицията на Хюсеин Хафъзов. Това, което той каза, не е нещо по-различно от принципите на ДПС да се борим за свободата и правата на нашите избиратели“, заяви Хамид Хамид от ДПС по БНР. Според него половината народни представители в залата не са чули изказването на Хафъзов и са реагирали първосигнално.

Как БНТ пребори конкуренцията

БНТ трудно може да се конкурира с двете най-големи частни телевизии по отношение на праймтайма. Ясно е, че комерсиалните риалити формати са много...

България със слаб ръст на продажбите на нови автомобили

VW Group продължава да бъде категоричен лидер на пазара в ЕС и през януари

    


Петокласник създаде сайт в помощ на ученика

/КРОСС/Петокласникът Кристиян Стефанов се е отдал на работа по създаване на сай "Учебно помагало - Помня лесно". Сайтът е в помощ на учениците, които имат проблем с възприемането и запомнянето на големия обем информация, разказва TV7. Чрез достъпни схеми е представена цялата информация от учебния материал за 4 и 5 клас. Вдъхновение за този проект 12-годишното дете получава от книга на световноизвестен британски автор, създал методика за запомняне чрез мисловни карти. "Да, аз прочетох книгата на Тони Бюзан и оттам започнах да правя мисловните карти, за да помогнат на моите приятели да си учат уроците например. В сайта се съдържат най-важните думи на всеки урок, години, събития", споделя Кристиян пред нашата камера. Този сайт все още не е популярен сред връстниците на малкия програмист, но това не го отчайва. Кристиян е изцяло отдаден на идеята и с удоволствие всеки ден обновява информацията. "Много време ми отнема и ме лишава от игри и забавления, но за сайта съм готов на почти всичко. Ще направя абсолютно целия материал. По български, математика, човек и природа, история и цивилизация, география и икономика, целите ще ги има", гарантира младежът. Бащата на Кристиян още в началото приветства идеята, но това е всичко, с което помага за разработката на сина си. Той е доволен да вижда как синът му довежда една своя идея до завършек. Освен със сайта, Кристиян се е захванал и с много други проекти

С концерт "Спомен за Васил Левски" ученици от Варна отбелязват 141 години от гибелта му

Днес, 18 февруари, с концерт "Спомен за Васил Левски" с участието на ученици от НГХНИ "Константин Преславски", ОУ "Кап. Петко Войвода" - кв. Галата, и групи от читалище "Васил Левски - Галата 1927" ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на патрона на читалището в кв.

Тиери Анри: Меси е от друга планета

"На Барса ще и бъде доста трудно срещу Манчестър Сити", прогнозира французинът

    


Разкриха престъпна дейност на държавен служител

Разкрита е престъпна дейност на държавен служител, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Подробности ще бъдат представени на брифинг от 11:00 часа в Конферентната зала на Съдебната палата.
Участие ще вземат заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и Разкрита е престъпна дейност на държавен служител, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Подробности ще бъдат представени на брифинг от 11:00 часа в Конферентната зала на Съдебната палата. Участие ще вземат заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и

Мъжът на Наталия Кобилкина: Не съм под чехъл

Половинката на сексоложката Наталия Кобилкина най-сетне се появи до нея в телевизионния ефир. Младият мъж сподели пред Нова телевизия, че наистина половинката му е била по-активната в началото на тяхната връзка и именно тя го е „свалила”.
„Действително през първите минути на първата ни среща тя ми заяви, че ще бъде с мен. Половинката на сексоложката Наталия Кобилкина най-сетне се появи до нея в телевизионния ефир. Младият мъж сподели пред Нова телевизия, че наистина половинката му е била по-активната в началото на тяхната връзка и именно тя го е „свалила”. „Действително през първите минути на първата ни среща тя ми заяви, че ще бъде с мен.

Лабораторна кръчма ще разкрие защо се напиваме

Лондонска лабораторна кръчма ще изучава научно защо хората се напиват. За целта на изследването ( за което били похарчени 20 хиляди британски лири) ще сервират на студенти-доброволци безплатни питиет...

Станислава Цалова роди момченце

Тази сутрин - 18 февруари, чаровната синоптичка на bTV Станислава Цалова роди момченце. Бебето се казва Светослав, тежи 3 кг и е 48 см, съобщават от телевизията.  

ЦСКА изнудва Милисавлевич за новия договор

ЦСКА вкарва в употреба всякакви методи в опита си да задържи Неманя Милисавлевич. Actualno.com научи, че от ръководството на "армейците" са заявили на румънеца, че няма да помирише терен пре...

Депутатите отхвърлиха предложението социологически проучвания да не се разгласяват в изборния ден

Парламентът не прие предложението от народния представител от Парламентарната група на ПП „Атака” Павел Шопов, забраняващо разгласяването на социологически проучвания в изборния де...

Ново обвинение за неправомерно използване на СРС

Служителката на ДАТО Антоанета Първанова е обвиняема заради нерегламентиран достъп до информация, свързана с прилагането на СРС. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на представите...

Юнионбанк официално стана част от ПИБ

С разрешение на подуправителя на БНБ Юнионбанк се прелива в Първа инвестиционна банка при условия на пълно правоприемство, след което вливащата се кредитна институция да бъде прекратена без ликвидация...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване