Веригата "Мтел бийч мастърс" остава в историята заради липса на генерален спонсор


Турнирите по плажен волейбол от веригата "Мтел бийч мастърс" повече няма да се провеждат. Организаторите от "ВВП Вайратер-Венцел и Партньор" обявиха за "Дневник", че "Мтел" се е оттеглил като генерален спонсор.

"Желанието ни беше да направим нова крачка напред в развитието си. Искахме тази година да организираме турнир под егидата на международната федерация FIVB. Оттеглянето на генералния ни спонсор и липсата на такъв няма да ни позволи да го направим", казаха от компанията.

Опра продуцира филм за Мартин Лутър Кинг

/КРОСС/ Телевизионната водеща Опра Уинфри ще стане продуцент на биографичния филм за Мартин Лутър Кинг „Selma", съобщава Deadline.Компанията на Уинфри Harpo вече работи над един проект за афроамериканския активист за човешки права - минисериал на HBO „America: In the King Years".Очаква се снимките на лентата да започнат в най-скоро време.

Съдът отхвърли обвиненията срещу бившия президент на Германия

Германски съд отхвърли всички обвинения в корупция срещу бившия президент на федералната република Кристиан Вулф за покрити разноски на бирен фест, докато още бил провинциален министър-председател, предаде Ройтерс. С това приключи първото дело в Германия след войната срещу бивш президент Обвиненията са свързани с посещение на Вулф на Октоберфест в Мюнхен през 2008 г., когато още е бил министър-председател на Долна Саксония. Прокуратурата твърдеше, че Вулф е позволил на филмов продуцент да покрие някои от разноските при престоя му, припомня Ройтерс. Вулф беше президент на Германия от 2010 до 2012 г. Той подаде оставка, след като прокуратурата поиска разрешение да разследва негови отношения с богати приятели в миналото. Вулф избра да защити името си, вместо да плати глобата от 20 хиляди евро, която щеше да го отърве от делото. Той бе обвинен, че се е възползвал от служебното си положение и е получил за лична изгода сума от 719 евро.

Shanghai Composite прекрати 4-дневната си негативна серия

Най-големият губещ на континентa бе индексът S&P ASX 200 след силния спад на Qantas

    


ЕП: Финансова помощ и санкции срещу отговорните за насилието в Украйна

/КРОСС/ ЕС трябва да помогне на Украйна със спешна финансова помощ и да наложи набелязаните санкции срещу отговорните за насилието, заявиха депутатите в четвъртък. Ключовите предизвикателства, пред които Украйна е изправена, са изграждането на конструктивен диалог между политическите сили, запазването на териториалната цялост, борбата с корупцията и организирането на свободни и честни избори. За да помогнат на Украйна да закрепи влошаващата се икономика и да балансира разплащателните си проблеми, ЕС и международните финансови организации трябва да предложат пакет за краткосрочна финансова помощ, както и такъв в дългосрочен план, чрез който да подпомогнат нужните реформи, заявиха членовете на Европейския парламент, които призоваха ЕС да поеме лидерството при организирането на международна дарителска конференция с цел набирането на пари. В резолюцията се заявява, че ЕС трябва да въведе забрани за пътуване и замразяване на активите в ЕС на лицата, отговорни за насилието в Украйна, както бе договорено от страните членки на 20 февруари. Депутатите също призоваха страните членки да спрат изтичането на „присвоени" пари от Украйна. Тези, които са злоупотребили с правомощия си и са отговорни за престъпления срещу украински граждани, трябва да бъдат изправени пред независим съд, се казва в текста. В резолюцията се добавя, че независим международен орган трябва да разследва нарушенията на човешките права

Неудобни обувки могат да причинят възпаление в петата

Още сутринта със ставането от леглото изпитвате внезапна и остра болка в петата. След като се пораздвижите, тя постепенно изчезва, но в края на деня може да се появи отново и да превърне всяка крачка в сериозно изпитание.
Тази симптоматика обикновено издава ортопедичното заболяване със сложното наименование плантарен фасциит. Още сутринта със ставането от леглото изпитвате внезапна и остра болка в петата. След като се пораздвижите, тя постепенно изчезва, но в края на деня може да се появи отново и да превърне всяка крачка в сериозно изпитание. Тази симптоматика обикновено издава ортопедичното заболяване със сложното наименование плантарен фасциит.

Светът на Оскарите на едно място (ИНФОГРАФИКА)

Дори за филмовите маниаци често е трудно да проследят и запомнят всички ленти, които са били номинирани или са печелели „Оскар“ за най-добър филм от...

Съдът на ЕС: Помощта за бежанците трябва да стига за жилище и на свободния пазар

Финансовата помощ, предоставена на търсещите убежище, трябва да им позволи да наемат жилище и на свободния пазар. Това реши Съдът на Европейския съюз.   Според директива на ЕС, когато националните власти не могат да осигурят жилище на бежанците, те трябва да им предоставят финансови помощи или бонове за наемане на имот.   Периодът, през който трябва да се предоставят материалните условия на прием (жилище, или пари, или бонове), започва от подаването на молбата за убежище.   Предоставената финансова помощ трябва да бъде достатъчна, за да осигури подходящо за здравето достойно равнище на живот, както и да се осигури прехраната на търсещите убежище.   Приемащата държава трябва да запази целостта на бежанските семейства и "да вземе предвид благополучието" на техните деца. Размерът на помощта трябва да позволи малолетните да бъдат настанени с родителите им.   Когато не е предоставено жилище, финансовата помощ трябва да бъде достатъчна, за да може търсещият убежище да наеме имот от свободния пазар. Това жилище не може да бъде избрано според личните предпочитания на търсещия убежище, се посочва в съдебното решение, цитирано от БТА.

Андрей Ковачев: Украйна е бойно поле между Москва и Брюксел

В Комисията по външни работи на Европейския парламент се проведе дебат за бъдещите приоритети на политиката по Източното партньорство. Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ настоя за повече положителни сигнали от Брюксел към източните партньори.

НАТО призова Русия да не се намесва в събитията в Крим

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да ненамеса в ситуацията в Крим."Загрижен съм за събитията в Крим. Призовавам Русия да не предприема никакви действия, които могат да провокират напрежение или неразбирателство", написа Расмусен в микроблога си в Twitter по време на заседанието на Комисията НАТО-Украйна в Брюксел.По-рано и.д. президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че всяко придвижване на руски военни в Крим ще се разглежда като военна агресия.

Диомов пак забрани на “Тоника” да пее песните му

Композиторът Стефан Диомов официално забрани на “Тоника” вчера да пеят песните му заради лошото отношение на Ева Найденова към него. “Да са живи и здрави “Тоника”. Няма да кажа лоша дума за групата, но не искам повече да пеят песните ми. Нека други ги пеят”, заяви бургаският композитор пред “24 часа”.
Чашата на търпението му преляла Композиторът Стефан Диомов официално забрани на “Тоника” вчера да пеят песните му заради лошото отношение на Ева Найденова към него. “Да са живи и здрави “Тоника”. Няма да кажа лоша дума за групата, но не искам повече да пеят песните ми. Нека други ги пеят”, заяви бургаският композитор пред “24 часа”. Чашата на търпението му преляла

Пътували сме повече в чужбина през януари

Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2014 г. са 272.5 хил., или с 2.3% над регистрираните през януари 2013 година, според статистическите данни на НСИ. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Франция - с 57.

Новото шоу на Discovery „Менхънт” беше представено от водещия Джоел Лабърт в София

/КРОСС/ На 26 февруари новата звезда на Discovery Channel - бившият морски тюлен Джоел Лабърт - беше гост на София. Той посети столицата като част от международното турне на своето предаване „Менхънт", изцяло нова продукция, представляваща екстремна версия на криеница. „Менхънт" изправя Джоел срещу някои от най-елитните военни и проследяващи служби на трудно достъпен терен докато той се опитва да им се изплъзне в рамките на 48 часа. Премиерата на „Менхънт" ще нажежи ефира на Discovery Channel на 2 март от 22:00 часа. Поредицата улавя тръпката от преследването и страха от евентуално залавяне, в комбинация с изобретателността на Джоел Ламбърт. Заедно с Виктория Дейвис, която оглавява офиса на Discovery в София, Джоел Ламбърт се присъдени към представители на българските медии и партньори на Discovery от региона на събитие, наподобяващо военна база под земята. Бившият морски пехотинец сподели приключенията си около заснемането на подобно динамично шоу в целия свят. Също така, Джоел показа интересни видеа „зад кадър" като сподели вълнуващи истории на неговия екип по време на всяко преследване „в кадър". „Менхънт" прави уникален обрат в жанра на оцеляването като изправя мъж със силен състезателен дух пред събития с неочакван край и много напрегнати ситуации

Холивуд - толерантен към чужденците

Ето кои режисьори доминират в надпреварата за "Оскар"

    


Административен съд София - град става все по-натоварен

/КРОСС/ През 2013 г. Административен съд София - град продължи да работи в условия на свръх натовареност и при крайно неприемливи условия на труд, заяви председателят съдия Радостин Радков на Общото събрание на съдиите за отчитане на дейността на АССГ през миналата година, проведено на 26.02.2014 г. АССГ остава най-натовареният от всички административни съдилища в страната, с фрапираща разлика в пъти спрямо 24 от тях (от общо 28). Общият брой на постъпилите през 2013 г. за разглеждане дела е 12 575. Действителната натовареност на съдиите за 2013 г. е 58 дела месечно. Общият брой на разгледаните през миналата година дела, в които са включени новообразуваните през 2013 г. и висящите дела от предходната година е 19590. При направения анализ, като основни причини за отлагане на дела в АССГ е отчетено обстоятелството, че административните органи не са комплектували административните преписки, както и фактът, че ответниците не са изпращали всички писмени доказателства, събрани в хода на административното производство. Въпреки непосилната натовареност съдиите от АССГ са положили неимоверни усилия за постановяване на съдебните актове по делата в разумен срок, а съдебните служители са изпълнявали навреме и качествено задълженията си. Става все по-очевидно, че предоставената на съда част от сграда, в която се помещава заедно с Инспектората към ВСС, не е в състояние да отговори на нуждите на най-големия административен съд в страната

"Уестингхаус" дава възможности на БГ фирми при строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Повече от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна бяха днес в София на среща с представители на български компании, във връзка с подготовката на потенциалното изграждане на реактора AP1000® на Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй". 

Целта бе местните фирми да се запознаят с очаквания начин на работа с Westinghouse, както и д Повече от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна бяха днес в София на среща с представители на български компании, във връзка с подготовката на потенциалното изграждане на реактора AP1000® на Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй". Целта бе местните фирми да се запознаят с очаквания начин на работа с Westinghouse, както и д

Джийн Хекман - все по-далеч от киното, все по-отдаден на литературата


От вече десетилетие Джийн Хекман страни от участия в нови филми, но 84-годишният двукратен носител на "Оскар" не се е отдал на почивка, а на изяви в съвсем нова област. На англоезичния книжен пазар е вече криминалният му роман Pursuit, поредно заглавие в новата му, засега не чак толкова широкоизвестна кариера на писател.

Той вече има издадени три книги в съавторство с работилия преди като биолог негов приятел Даниел Ленихан – Justice For None от 2004 г., Escape From Andersonville от...

Алжир ще използва опита на български строителни фирми

Държавата планира изграждането на 2 млн. жилища, стана ясно след визитата на министър Стойнев

    


Уникално видео: Вижте как изригва Слънцето

Огромно слънчево изригване, регистрирано през нощта на 24 срещу 25 февурари,у е заснето от НАСА. Според експерти на американската космическа агенция изригването е от клас X и се отличава с особено голям интезитет. "Клас Х означава най-силните слънчеви изригвания. Допълнителният номер показва и тяхната сила.

"Левски" е отправил оферта за Станислав Манолев


Ръководството на "Левски" е отправило предложение към българския национал Станислав Манолев, разкри старши треньорът Антони Здравков.

Сините очакват отговора на фланговия футболист до петък, когато е крайният срок за трансфери на професионални играчи в А група.

В момента Манолев е свободен агент, след като прекрати договора си с ПСВ (Айндховен). 28-годишният футболист поддържа форма в бившия си отбор "Литекс" от началото на зимната подготовка, като се надява на трансфер...

Оли Рен ще координира въпросите с финансовата помощ за Украйна

Еврокомисарят по финансовите и валутните въпроси Оли Рен е назначен за координатор за взаимодействието на ЕС с международни институции и по-специално с МВФ, както и със страни, които не са членки на ЕС, при оказването на финансова помощ на Украйна, съобщават осведомителните агенции в четвъртък. Решението бе взето на заседание на ЕК, свикано по инициатива на шефката на европейската дипломация Катрин Аштън за да се обсъди помощта за Украйна. Оли Рен има опит в организирането на антикризисни програми в еврозоната и по-специално за Гърция. Освен това в предишния състав на Европейската комисия той бе комисар за разширяването. Аштън заяви, че ЕС трябва да оказва както икономическа, така и политическа подкрепа на Украйна и съобщи, че с тази цел на 3 март отново заминава за Киев, за да се срещне с представителите на създаваните нови власти.

Допълнение в Закона за вероизповеданията ще узакони статута на "Св. Александър Невски"

/КРОСС/ Допълнение в Закона за вероизповеданията ще узакони статута на храм паметника "Св. Александър Невски". Предложението е направено от трима народни представители от Коалиция за България- Димитър Дъбов, Пламен Славов - Председател на комисията по вероизповеданията и Татяна Буруджиева. Допълнението към чл. 10, ал. 1 от закона ще уреди и законодателно исторически установеният статут на Ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски", предоставен за вечни времена на Българската православна църква - Българска Патриаршия, с оглед на целите, за които е съграден, каза народният представител Пламен Славов. Храм-паметникът "Свети Александър Невски" е въздигнат по решение от 13 април 1879 г. на Учредителното събрание, строителството е завършено през 1912 година. С решение на Министерския съвет от 5 септември 1913 г. е постановено да се предадат на Светия Синод на Българската православна църква издържането и управлението на храма "Свети Александър Невски" и на 17 септември 1924 г. Светият Синод приема Наредба за управлението на Ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски" в София. Предложеният от народните представители текст урежда собствеността на мястото за свещенослужене, като вносителите предлагат сутеренното пространство на храма, което се ползва като експозиционно пространство за представяне на най-ценните български икони и стенописи от ХІІ-ХІХ в

"Уестингхаус" разчита на БГ доставчици за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Повече от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна бяха днес в София на среща с представители на български компании, във връзка с подготовката на потенциалното изграждане на реактора AP1000® на Westinghouse в АЕЦ Повече от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна бяха днес в София на среща с представители на български компании, във връзка с подготовката на потенциалното изграждане на реактора AP1000® на Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй". Целта бе местните фирми да се запознаят с очаквания начин на работа с Westinghouse, както и д

Пешеходният надлез до Неделен пазар готов до 15 март

Пешеходният надлез в района на Неделния пазар в Димитровград ще бъде готов до 15 март, обяви днес кметът Иво Димов. Според плановете другата пасарелка, която ще се издига в района на Старата баня трябва да бъде завършена до 15 април.

Проектът предвижда надлезите да бъдат снабдени с модерни асансьори. Те ще бъдат монтирани на по-късен етап, тъй като ще бъдат доставени от чужбина, уточни градоначалникът.

В момента се работи по изграждане на временен подход за пешеходци, източно от съществуващия към момента надлез. Той ще се използва от гражданите след събарянето на жп-надлеза в началото на април. Другият вариант за преминаване в района на мащабния строеж е съществуващият подлез на жп-гарата.

След приключването на строително-монтажните работи общината ще издаде Акт 16 за въвеждане в експлоатация на обекта, каза още Димов.

Димитър Димитров

БАН: Няма опасност ромският или турският етнос „да погълнат" българския

Българската академия на науките направи нов прочит на демографската статистика, според който България няма да „изчезне" и „не се топим", съобщи bTV.

"Сред другите основни изводи на експертите е, че през 2060 г. българите ще бъдат малко над 5,5 милиона души. Структурният състав на населението се запазва и няма опасност ромският или турският етнос Българската академия на науките направи нов прочит на демографската статистика, според който България няма да „изчезне" и „не се топим", съобщи bTV. "Сред другите основни изводи на експертите е, че през 2060 г. българите ще бъдат малко над 5,5 милиона души. Структурният състав на населението се запазва и няма опасност ромският или турският етнос

5400 варненци в забранителния списък за евроизборите

5 400 са варненците, чиито имена фигурират към момента в забранителните списъци за предстоящите избори за Европарламент. Цифрата съобщи в ефира на Дарик Варна главният секретар на общината Кристиян Богоев. Той призова гражданите да проверят изборния си статут навреме, за да могат да гласуват на евроизборите.

Никой не иска да пропусне тренда при „носимите“ устройства

Samsung и Sony вече показаха умни гривни, последваха ги LG и Huawei, а скоро може би и Apple

    


Турският външен министър: България е приятелска страна

"Атака" иска да присъства на срещата между Ахмет Давутоглу и председателя на НС Михаил Миков

Давутоглу: България за нас е съюзническа страна

"Атака" иска да присъства на срещата между Ахмет Давутоглу и председателя на НС Михаил Миков

Русия започна инвентаризация на културните си ценности в Украйна

Москва. /КРОСС/ Специалния представител на президента на Руската федерация Михаил Швидкой заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна, руската страна започна инвентаризация на своите културни ценности, които са били изнесени временно от територията на Русия, цитира РИА Новости.„Естествено че, когато възниква опасност за руските културни ценности, организации и музеи, които са предоставяли експонати за участие в изложби, се стараят да ги вземат обратно. От друга страна, ние с Украйна имаме система международни договори, в които присъства юридическо право, което дава всички възможности на Русия, да изисква от страна на украинските културни институции, където има руски културни ценности, да се съобразят с всички международни наредби, свързани с опазването на културни артефакти от каквито и да било посегателства", заяви Швидкой. По негово мнение, най-разумно е всички руски културни ценности да бъдат пренесени обратно в Русия. Също така, Швидкой каза, че този процес вече е задействан: „Няма смисъл да изпадаме в паника, а просто трябва внимателно да се проследи това, което трябва да бъде върнато в Русия".      

Тарашат Общината 7-и час, Фандъкова даде документи

Разследващите продължават огледа си в Столична община.

Студентка: „В пощата" е сказуемо, тъй като там се извършват действия

/КРОСС/ Буквите в българската азбука са между 28 и 34, смятат масово първокурсниците по Български език в Пловдивския университет. Това каза на вчерашната кръгла маса, преподавателят в катедрата по Български език на ПУ „Паисий Хилендарски" гл. ас. д-р Теофана Гайдарова, цитирана от Дарик. 90% от студентите пък не разпознават всички части на речта - „на улицата" е наречие, „слънчогледът" е прилагателно, пълният и кратък член пък определят като предлози. Д-р Гайдарова сподели и още един фрапиращ случай: студентка е посочила „в пощата" като пример за сказуемо, с обяснението, че там се извършват действия. 41% от българските ученици пък са функционално неграмотни, при стойности за Европа от около 20%. При функционалната неграмотност,грамотността стига до там, че ученикът има знанията да прочете даден текст, но пък не може да извлече никаква информация от него, не може да го разкаже или да отговаря на въпроси, свързани с него. С поредния абсурд се сблъсква преподавателката по български език в пловдивско училище. При проверка на изпити след 7-ми клас тя се натъква на следния парадокс: задачата на учениците е да редактират грешките в даден текст, но след предаване на работата „верният" текст е написан ла латиница. Абсурдите не се изчерпват само с грешките на ученици и студенти. Според д-р Гайдарова грешки има в самите учебници

Намериха цаката на Йоско за Килърите-4

Спецпрокуратурата е получила писмо от Солун, че ни дават Йоско Йосифов-Костинбродския да го разследваме за "Килърите-4", което досега бе основание на съдът да го пусне от ареста, точно защото нямаме подобно разрешение от южната ни съседка.

Българи от Македония протестираха срещу кабинета "Орешарски"

Българи от Македония и Западните покрайнини и представители на ВМРО излязоха днес на протест срещу политиката на кабинета „Орешарски” спрямо сънародниците ни от тези региони. Демон...

Бившият на Мария, Митко Андонов се ожени тайно

Докато щастливата носителка на приза “Модна икона” за 2013 – фолк звездата Мария, все още очаква заветното предложение за брак от партньора си Кристиян Гущеров, бившият й...

Атака се курдиса на протест пред Министерския съвет заради Давутоглу

Точно както се бяха заканили, народните представители от "Атака" се появиха на протест пред Министерския съвет заради посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу. Националистите ...

Прокуратурата проверява документацията на бивш столичен кмет

Документацията на бивш кмет на София е предметът на проверката на полицията в Столична община, която тече вече половин ден. До момента не бе ясно от какво е предизвикана тя. И момента в района на улиц...

Батков: Чакам Манолев с отворени обятия

  Собственикът на Левски Тодор Батков би приел с отворени обятия Станислав Манолев. Ден преди края на трансферния прозорец стана ясно, че доскорошният играч на ПСВ е получил предложение от &...

„Слънчев бряг” АД спечели делото срещу Община Несебър за собствеността върху инфраструктурата

„Слънчев бряг” АД спечели делото срещу Община Несебър, което се води заради собствеността върху една от малките, второстепенни алеи в курорта. Делото бе гледано  в Бургаск...

БАН отрича: Българският етнос не се топи

Българската академия на науките направи нов прочит на демографската статистика, според който България няма да „изчезне Българската академия на науките направи нов прочит на демографската статистика, според който България няма да „изчезне" и „не се топим", съобщи bTV. "Сред другите основни изводи на експертите е, че през 2060 г. българите ще бъдат малко над 5,5 милиона души. Структурният състав на населението се запазва и няма опасност ромският или турският етнос

Прокуратурата разследва кредити за 46 млн. евро, отпуснати от ПИБ без "елементарна проверка"

Прокуратурата разследва скандален случай, свързан с два кредита на обща стойност над 46 млн. евро, отпуснати от "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) през 2012 г., които така и не са изплатени от получателите им, научи Mediapool. Казусът е твърде заплетен, тъй като в течение на разследването става ясно, че съществуват данни за извършени сериозни престъпления от всички замесени страни – от двете фирми-кредитополучатели, от поръчителя им и дори от самата банка. Досъдебното производство по случая започва след сигнал от двамата изпълнителни директори на ПИБ Димитър Костов и Васил Христов срещу две фирми, получили банкови гаранции и кредити за общо 46 627 763 евро. Ходът на делото обаче се обръща срещу банката, тъй като проверка, назначена на Българската народна банка (БНБ) във връзка със сигнала, установява, че в двата случая ръководството на ПИБ е допуснало редица нарушения на Закона за кредитните институции (ЗКИ), на Наредба №7 на БНБ, както и на вътрешните правила на частната банка. Става въпрос за отпуснати кредити на "Зитера" ООД – в размер на 14 842 800 евро, както и на "Ви Ем Корпорейшън" ЕООД – в размер на 31 784 963 евро. Според заключенията на проверяващите въпросните банкови гаранции и кредити са одобрени "без елементарни проверки", без да е посочена целта на единия заем, начина на погасяването му, без да са попълнени задължителни реквизити в заявлението и дори без да са проверени обстоятелствата, описани от кредитоискателя. Нещо повече – в случая с отпускането на по-големия заем, от ПИБ дори не са уведомили БНБ, че разрешават кредит в такъв размер, не са поискали икономическа обосновка и бизнес-план от фирмата, която е кандидатствала. И в двата случая проверяващите установяват разминаване между датите, когато е постъпило искането за кредит от клиента, когато по него е изготвено становище от кредитен експерт и когато окончателно са одобрени и сключени договорите. Другото общо между двата случая, дебело подчертано в доклада на БНБ е, че и по двата договора за заем авалист (поръчител – бел.ред.) е небезизвестният Иван Георгиев Танев, син на бившия земеделски министър в правителството на Любен Беров – Георги Танев. Иван Танев, известен с прякора си Универсалния, е разследван като лидер на престъпна банда за източване на ДДС от края на 2012 г., когато след показна акция, кръстена "Универсалните", МВР обяви, че е разбило престъпна група, ощетила бюджета с най-малко 16 млн. лева. Към момента делото все още се работи от спецпрокуратурата, а Танев е издирван от Интерпол с червена бюлетина. Променливото мнение на прокуратурата Друг странен момент в случая е, че въпреки всички констатации на БНБ за, меко казано, безотговорния начин, по който ПИБ е кредитирала двете фирми, в крайна сметка прокуратурата за момента се интересува единствено от факта, че при кандидатстването са били използвани фалшиви документи. Обстоятелство, също установено от проверката на БНБ. Не такова е мнението на разследващите през август м.г., когато тогавашният наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура преценява, че материалите по случая с двата кредита трябва да бъдат отделени в друго производство - за "особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери". Тъй като тези дела са от компетентността на Софийската градска прокуратура (СГП), казусът е пратен там. В СГП настъпва нов обрат – образувано е дело по чл.248а от НК – който, за да получи облекчени условия за кредитиране, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от 1000 до 3000 лева. Макар производството да се води срещу неизвестен извършител, уязвими по този текст са само кредитополучателите и поръчителят. СГП на практика игнорира доклада на БНБ и мнението на колегата си в спецпрокуратурата за "особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери", с което отговорност е трябвало да бъде търсена от ръководни кадри в ПИБ, а наказанието би било от съвсем друг характер - затвор от 1 до 10 години и лишаване от право за заемане на държавни и публични длъжности и упражняване на определена професия или дейност. Предисторията На 25 януари 2013 г. в спецпрокуратурата е получен сигнал от изпълнителните директори на ПИБ , в който те се оплакват от действията на две фирми – кредитополучатели. Според описаните от банкерите обстоятелства "Зитера" ООД е поискала през март 2012 г. от ПИБ да издаде банкова гаранция във връзка с нейно участие в търг на френската държавна агенция за морски храни "ФрансАгриМер" за доставка на храни на хора в неравностойно положение. Банковата гаранция е издадена, а малко по-късно фирмата е поискала друга гаранция – за добро изпълнение, тъй като е спечелила търга. Няколко седмици след това фирмата иска и получава от банката кредит за 14 842 000 евро. Поръчителят по него Иван Танев обаче няма нищо общо с дружеството. Именно той дава и единственото обезпечение по кредита – запис на заповед. Заемът е усвоен за няколко седмици. На 19 октомври 2012 г. изтича крайният срок за връщането му, но клиентът на банката не прави плащания по него. Вместо това Иван Танев представя писмо от "ФрансАгриМер", че агенцията все още не е получила предвидените за разплащането по договора средства. Два дни по-късно от банката пишат на французите и разбират, че всъщност "Зитера" ООД никога не е печелила подобен търг, а още по-малко е сключвала договор. Другата част от сигнала на изпълнителните директори на ПИБ визира "Ви Ем Корпорейшън" ООД, зад което отново стои "универсалният" Танев. Пак през пролетта на 2012 г. фирмата участва в търг, организиран от Румънската агенция за плащания и интервенции в земеделието, чиито предмет е доставка на олио и брашно за социално слаби. Издадени са банкови гаранции за 31 784 963 евро, които отново са обезпечени само със запис на заповед на името на Иван Танев, който отново е авалист по заема. Изпълнителните директори на ПИБ пишат в сигнала, че нямат информация какво се е случило с договора между фирмата и румънската агенция и дали има направени плащания. С постановление на прокурор Йордан Грамов, който впоследствие бе назначен за зам.-вътрешен министър, сигналът е присъединен по висящото в спецпрокуратурата разследване за източване на ДДС срещу бандата, за чийто лидер е заподозрян именно Танев. Освен това на 24 април 2013 г. на управление "Банков надзор" в БНБ е възложено да провери процедурите по издаване на банковите гаранции и одобряването на кредитите по случая и да изготви експертен доклад. Той става готов около месец по-късно. Шокиращите заключения на проверяващите От заключенията на проверяващите става ясно, че фирмата "Зитера" ООД е регистрирана през 2010 г. и става клиент на банката на 24 март 2012 г., като само три дни по-късно в ПИБ постъпва искане за отпускане на кредит и банкови гаранции за над 14 млн. евро. Парадоксалното е, че комитетът за риска към Надзорния съвет на банката одобрява искането за издаването на гаранциите на 26 март 2012 г., въпреки че самото искане е подадено в банката ден по-късно. От ПИБ обясняват на експертите, че не е правен анализ на финансовото състояние на Иван Танев, нито е водена кореспонденция с френската агенция "ФрансАгриМер". "На 27 март 2012 г. в банката е постъпило искане от горното дружество за кредит в размер на 14 842 800 евро. На бланката за искане на кредит е положен подпис и печат на дружеството, без име. Не е посочена целта на искания кредит и предназначението му, нито как ще се погасява. Банката е приела формуляр "Искане за отпускане на кредит", въпреки че не са попълнени задължителните реквизити от страна на кредитоискателя. На същата дата са подадени и 3 броя искания за издаване на банкови гаранции за участие в търг, като не е посочено име на лицето, подписало искането. На 27 март 2012 г. е изготвен финансов анализ на годишния отчет на дружеството от Диан Тишевски – кредитен специалист, който изготвил кратка обосновка на проекта, според която заложената печалба е 20%, като не става ясно въз основа на какво се достига до този извод. На експертите от БНБ не е бил представен пълният набор от документи. Представили им набор от тръжни документи, като на тях липсва входящ номер, не става ясно как са постъпили в банката и от кого са предоставени. В отговор на запитване на проверяващите банката отговаря, че не е извършила проверка във "ФрансАгриМер" за наличие на въпросните позиции по тръжната документация поради липса на съмнение/?!/. От страна на банката не са представени никакви документи, от които да се установи, че е била извършена предварителна проверка по автентичността и достоверността на документите за поръчката и предстоящия търг – чрез писмена кореспонденция или по друг начин. Такава кореспонденция е проведена на 25 и 26 октомври 2012 г. по имейл между Василка Стаматова, служител на банката, и френската агенция, от която се установява, че такъв търг и поръчка няма", гласят част от заключенията на експертите от БНБ, предоставени на прокуратурата. Проверяващите недоумяват и по каква причина в този случай за поръчител е привлечен точно Иван Танев при положение, че "същият не се споменава в нито един анализ или решение на компетентните органи". От ПИБ дори заявили, че "предвид размера на кредита – 14 842 800 евро" - не са извършили финансов анализ на финансовото състояние на Танев. ПИБ дори не е уведомила БНБ Експертите откриват редица нарушения и при отпускането на заема на другата фирма, фигурираща в сигнала - "Ви Ем Корпорейшън" ЕООД, най-фрапиращото, от които е, че не е била уведомена БНБ за експозицията по кредита и така е бил нарушен Законът за кредитните институции (ЗКИ). "Проверяващите са отчели редица нарушения в процедурите по одобряване и отпускане на кредити в такива размери. За тези експозиции не е уведомена БНБ, като е нарушен ЗКИ, нарушена е и Наредба №7. Отново няма логично обяснение защо е привлечен Иван Танев като авалист. Съгласно чл.57 ал.1 от Вътрешните правила на банката има предвидено изискване за извършване на оценка на приетите обезпечения, което не се е отнесло и в този случай за авалиста Иван Танев. И в този случай, както в гореописания, на проверяващите не е била предоставена (поради липса на такава) икономическа обосновка или бизнес-план от страна на кредитоискателя. Проверяващите са констатирали отново, че има разминаване между датите на постъпилото искане от клиента, изготвените становища от кредитен кредите експерт, решенията на компетентните органи за разрешаване и самите договори за издаване. Тези констатации недвусмислено навеждат на извод, че този клиент (по-скоро авалиста) е бил привилегирован за банката, ползвал се е с нейното доверие, в резултат на което е нарушена последователността в целия кредитен процес, регламентиран във вътрешните правила за кредитиране", заключва докладът на БНБ по казуса. Няколко месеца, след като докладът на БНБ пристига в прокуратурата, наблюдаващият прокурор по делото Йордан Грамов е назначен за заместник на вътрешния министър Цветлин Йовчев. По делото има нов наблюдаващ прокурор – Марин Дишлянов. През август 2013 г. той преценява, че случаят с отпуснатите от ПИБ кредити и издадените банкови гаранции няма нищо общо с делото за източване на ДДС. По тази причина отделя материалите в ново производство. То е за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери и е насочено срещу ръководството на "Първа инвестиционна банка". "При кредитни сделки от вида на гореописаните, с контрола и преценката на риска са ангажирани ръководните органи на банката, които взимат решения за одобряването им. Начинът на отпускане на кредитите – без елементарни проверки за достоверност на твърдения за участие и спечелване на несъществуващи търгове от кредитоискателя, неясно откъде и как приети в банката като доказателство за това кoпия от неистински документи, приемане като обезпечения за близо 50 милиона евро по двете горни експозиции записи на заповеди от едно лице, което няма как реално да бъде гарант на суми в такива размери, светкавичното им отпускане без никакви икономически обосновки, получени одобрения още преди да са направени исканията за кредит, констатираните от БНБ драстични нарушения в процедурите по одобряване и отпускане на кредити в такива размери, водят до единствено възможен и еднозначен извод за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери по смисъла на чл.219 ал.4 от НК", пише прокурор Дишлянов в постановлението си, с което отделя материалите по сигнала от ПИБ в отделно дело. Тъй като разследването на безстопанственост не е от компетентността на Специализираната прокуратура, той изпраща делото в Градската прокуратура. В началото на септември м.г. обаче там е образувано дело единствено за използване на фалшиви документи с цел получаване на облекчени условия по кредит, съобщиха от прокуратурата пред Mediapool. Каква е причината от СГП да се фокусират единствено върху тази част от казуса, а не и върху данните за сериозни нарушения и дори престъпления от страна на ПИБ, не е ясно. От частната банка отричат констатациите на БНБ и обвинението Mediapool потърси коментар и разяснения по случая от изпълнителния директор на ПИБ Васил Христов. Той обаче изрази учудване, че подобни въпроси се поставят на неговото внимание и ги препрати към отдела на банката за връзки с обществеността и медиите. Запитани каква е причината ръководството на ПИБ да отпусне два кредита в общ размер на 46 627 763 евро, допускайки нарушения на вътрешните си правила и без да направи "елементарни проверки", както и дали вече са предприети мерки за изясняване на констатацията на БНБ, че Иван Танев е бил привилегирован, оттам отрекоха всичко. "Първа инвестиционна банка предоставя всичката необходима информация на БНБ. От нея е видно, че банката осъществява дейността си при стриктно спазване на законовите изисквания. Няма нарушение на вътрешните правила. Няма решение на прокуратурата, което да постановява наличие на безстопанственост, както Вие посочвате", твърди Ивайло Александров, говорител на ПИБ. Фирми фантоми Проверка в търговските регистри показа, че двете фирми, които са успели скоростно да получат кредити и банкови гаранции от ПИБ, имат класически профил на фантоми. Нито "Зитера", нито "Ви Ем Корпорейшън" имат обявени годишни финансови отчети. В същото време фирмите са регистрирани през 2010 г. и 2008 г. и според закона до този момент е трябвало да впишат в Търговския регистър поне три финансови отчета. Към 2012 г. едноличен собственик и управител на "Зитера" е бил 31-годишният тогава Румен Доковски. Когато падежът по кредита настъпва през септември 2012 г. във фирмата влиза втори управител – 34-годишният Величко Любенов, който е регистриран като кравар в смолянското с. Неделино. Седалището на фирмата е в апартамент в панелен блок в столичния кв. "Хаджи Димитър", а от справка в имотния регистър става ясно, че до 2003 г. този апартамент е бил собственост на бащата на Доковски – Петър. През 2013 г. Частен съдебен изпълнител обявява на публична продажба апартамент на Румен Доковски в жк "Младост" заради дълг от 150 000 лв. към ДСК. "Зитера" е регистрирана по ДДС в деня, в който открива сметките си в ПИБ и се дерегистрира половин година по-късно. Аферата в Румъния "Ви Ем Корпорейшън" има сходен профил. Неин едноличен собственик и управител е Валери Милорадов Петров. Офисът на фирмата е в блок в столичния кв. "Манастирски ливади". От съдебни решения, с които са обжалвани данъчно-ревизионни актове, става ясно, че "Ви Ем Корпорейшън" търгува с месо или поне издава фактури за това. Миналата година обаче името на фирмата се замеси в международен скандал. Дружеството сключва договор за доставка на храни в Румъния, които се плащат по програма на ЕС за помощ на хора в затруднено социално положение. Фирмата е трябвало да достави брашно и олио, като част от общата програма за продукти за 2.7 млн. души в неравностойно социално положение. За това "Ви Ем Корпорейшън" получава 26.6 млн. евро. В срок са доставени едва 30 на сто от хранителните продукти, но независимо от това на 19 януари 2013 г. българската компания е получила по сметката си близо 27 млн. евро. След като получава парите, дружеството просто изчезва. Колкото до очевидно привилегирования с "необяснимо" доверие от ПИБ поръчител Иван Танев, видно от информационната система на Софийски градски съд (СГС), той взима активно участие в делата, които банката е завела срещу него, въпреки че и в момента се води издирван от Интерпол. Той е подавал различни искания и молби до съда през ноември, декември м.г. и през януари т.г. В края на 2013 г. Танев подава жалба до СГС срещу постановление за прекратяване на водено срещу него от СГП наказателно производство. Подобен ход обикновено се предприема, за да се постигне окончателен акт на прекратяване, защото прокурорските постановления могат да се отменят от горестоящата прокуратура. Съдът обаче явно е отхвърлил жалбата на Танев, защото на 20 януари т.г. той пуска жалба до Софийския апелативен съд.

Прокуратурата разследва кредити за 46 млн. евро, опуснати от ПИБ без "елементарна проверка"

Прокуратурата разследва скандален случай, свързан с два кредита на обща стойност над 46 млн. евро, отпуснати от "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) през 2012 г., които така и не са изплатени от получателите им, научи Mediapool. Казусът е твърде заплетен, тъй като в течение на разследването става ясно, че съществуват данни за извършени сериозни престъпления от всички замесени страни – от двете фирми-кредитополучатели, от поръчителя им и дори от самата банка. Досъдебното производство по случая започва след сигнал от двамата изпълнителни директори на ПИБ Димитър Костов и Васил Христов срещу две фирми, получили банкови гаранции и кредити за общо 46 627 763 евро. Ходът на делото обаче се обръща срещу банката, тъй като проверка, назначена на Българската народна банка (БНБ) във връзка със сигнала, установява, че в двата случая ръководството на ПИБ е допуснало редица нарушения на Закона за кредитните институции (ЗКИ), на Наредба №7 на БНБ, както и на вътрешните правила на частната банка. Става въпрос за отпуснати кредити на "Зитера" ООД – в размер на 14 842 800 евро, както и на "Ви Ем Корпорейшън" ЕООД – в размер на 31 784 963 евро. Според заключенията на проверяващите въпросните банкови гаранции и кредити са одобрени "без елементарни проверки", без да е посочена целта на единия заем, начина на погасяването му, без да са попълнени задължителни реквизити в заявлението и дори без да са проверени обстоятелствата, описани от кредитоискателя. Нещо повече – в случая с отпускането на по-големия заем, от ПИБ дори не са уведомили БНБ, че разрешават кредит в такъв размер, не са поискали икономическа обосновка и бизнес-план от фирмата, която е кандидатствала. И в двата случая проверяващите установяват разминаване между датите, когато е постъпило искането за кредит от клиента, когато по него е изготвено становище от кредитен експерт и когато окончателно са одобрени и сключени договорите. Другото общо между двата случая, дебело подчертано в доклада на БНБ е, че и по двата договора за заем авалист (поръчител – бел.ред.) е небезизвестният Иван Георгиев Танев, син на бившия земеделски министър в правителството на Любен Беров – Георги Танев. Иван Танев, известен с прякора си Универсалния, е разследван като лидер на престъпна банда за източване на ДДС от края на 2012 г., когато след показна акция, кръстена "Универсалните", МВР обяви, че е разбило престъпна група, ощетила бюджета с най-малко 16 млн. лева. Към момента делото все още се работи от спецпрокуратурата, а Танев е издирван от Интерпол с червена бюлетина. Променливото мнение на прокуратурата Друг странен момент в случая е, че въпреки всички констатации на БНБ за, меко казано, безотговорния начин, по който ПИБ е кредитирала двете фирми, в крайна сметка прокуратурата за момента се интересува единствено от факта, че при кандидатстването са били използвани фалшиви документи. Обстоятелство, също установено от проверката на БНБ. Не такова е мнението на разследващите през август м.г., когато тогавашният наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура преценява, че материалите по случая с двата кредита трябва да бъдат отделени в друго производство - за "особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери". Тъй като тези дела са от компетентността на Софийската градска прокуратура (СГП), казусът е пратен там. В СГП настъпва нов обрат – образувано е дело по чл.248а от НК – който, за да получи облекчени условия за кредитиране, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от 1000 до 3000 лева. Макар производството да се води срещу неизвестен извършител, уязвими по този текст са само кредитополучателите и поръчителят. СГП на практика игнорира доклада на БНБ и мнението на колегата си в спецпрокуратурата за "особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери", с което отговорност е трябвало да бъде търсена от ръководни кадри в ПИБ, а наказанието би било от съвсем друг характер - затвор от 1 до 10 години и лишаване от право за заемане на държавни и публични длъжности и упражняване на определена професия или дейност. Предисторията На 25 януари 2013 г. в спецпрокуратурата е получен сигнал от изпълнителните директори на ПИБ , в който те се оплакват от действията на две фирми – кредитополучатели. Според описаните от банкерите обстоятелства "Зитера" ООД е поискала през март 2012 г. от ПИБ да издаде банкова гаранция във връзка с нейно участие в търг на френската държавна агенция за морски храни "ФрансАгриМер" за доставка на храни на хора в неравностойно положение. Банковата гаранция е издадена, а малко по-късно фирмата е поискала друга гаранция – за добро изпълнение, тъй като е спечелила търга. Няколко седмици след това фирмата иска и получава от банката кредит за 14 842 000 евро. Поръчителят по него Иван Танев обаче няма нищо общо с дружеството. Именно той дава и единственото обезпечение по кредита – запис на заповед. Заемът е усвоен за няколко седмици. На 19 октомври 2012 г. изтича крайният срок за връщането му, но клиентът на банката не прави плащания по него. Вместо това Иван Танев представя писмо от "ФрансАгриМер", че агенцията все още не е получила предвидените за разплащането по договора средства. Два дни по-късно от банката пишат на французите и разбират, че всъщност "Зитера" ООД никога не е печелила подобен търг, а още по-малко е сключвала договор. Другата част от сигнала на изпълнителните директори на ПИБ визира "Ви Ем Корпорейшън" ООД, зад което отново стои "универсалният" Танев. Пак през пролетта на 2012 г. фирмата участва в търг, организиран от Румънската агенция за плащания и интервенции в земеделието, чиито предмет е доставка на олио и брашно за социално слаби. Издадени са банкови гаранции за 31 784 963 евро, които отново са обезпечени само със запис на заповед на името на Иван Танев, който отново е авалист по заема. Изпълнителните директори на ПИБ пишат в сигнала, че нямат информация какво се е случило с договора между фирмата и румънската агенция и дали има направени плащания. С постановление на прокурор Йордан Грамов, който впоследствие бе назначен за зам.-вътрешен министър, сигналът е присъединен по висящото в спецпрокуратурата разследване за източване на ДДС срещу бандата, за чийто лидер е заподозрян именно Танев. Освен това на 24 април 2013 г. на управление "Банков надзор" в БНБ е възложено да провери процедурите по издаване на банковите гаранции и одобряването на кредитите по случая и да изготви експертен доклад. Той става готов около месец по-късно. Шокиращите заключения на проверяващите От заключенията на проверяващите става ясно, че фирмата "Зитера" ООД е регистрирана през 2010 г. и става клиент на банката на 24 март 2012 г., като само три дни по-късно в ПИБ постъпва искане за отпускане на кредит и банкови гаранции за над 14 млн. евро. Парадоксалното е, че комитетът за риска към Надзорния съвет на банката одобрява искането за издаването на гаранциите на 26 март 2012 г., въпреки че самото искане е подадено в банката ден по-късно. От ПИБ обясняват на експертите, че не е правен анализ на финансовото състояние на Иван Танев, нито е водена кореспонденция с френската агенция "ФрансАгриМер". "На 27 март 2012 г. в банката е постъпило искане от горното дружество за кредит в размер на 14 842 800 евро. На бланката за искане на кредит е положен подпис и печат на дружеството, без име. Не е посочена целта на искания кредит и предназначението му, нито как ще се погасява. Банката е приела формуляр "Искане за отпускане на кредит", въпреки че не са попълнени задължителните реквизити от страна на кредитоискателя. На същата дата са подадени и 3 броя искания за издаване на банкови гаранции за участие в търг, като не е посочено име на лицето, подписало искането. На 27 март 2012 г. е изготвен финансов анализ на годишния отчет на дружеството от Диан Тишевски – кредитен специалист, който изготвил кратка обосновка на проекта, според която заложената печалба е 20%, като не става ясно въз основа на какво се достига до този извод. На експертите от БНБ не е бил представен пълният набор от документи. Представили им набор от тръжни документи, като на тях липсва входящ номер, не става ясно как са постъпили в банката и от кого са предоставени. В отговор на запитване на проверяващите банката отговаря, че не е извършила проверка във "ФрансАгриМер" за наличие на въпросните позиции по тръжната документация поради липса на съмнение/?!/. От страна на банката не са представени никакви документи, от които да се установи, че е била извършена предварителна проверка по автентичността и достоверността на документите за поръчката и предстоящия търг – чрез писмена кореспонденция или по друг начин. Такава кореспонденция е проведена на 25 и 26 октомври 2012 г. по имейл между Василка Стаматова, служител на банката, и френската агенция, от която се установява, че такъв търг и поръчка няма", гласят част от заключенията на експертите от БНБ, предоставени на прокуратурата. Проверяващите недоумяват и по каква причина в този случай за поръчител е привлечен точно Иван Танев при положение, че "същият не се споменава в нито един анализ или решение на компетентните органи". От ПИБ дори заявили, че "предвид размера на кредита – 14 842 800 евро" - не са извършили финансов анализ на финансовото състояние на Танев. ПИБ дори не е уведомила БНБ Експертите откриват редица нарушения и при отпускането на заема на другата фирма, фигурираща в сигнала - "Ви Ем Корпорейшън" ЕООД, най-фрапиращото, от които е, че не е била уведомена БНБ за експозицията по кредита и така е бил нарушен Законът за кредитните институции (ЗКИ). "Проверяващите са отчели редица нарушения в процедурите по одобряване и отпускане на кредити в такива размери. За тези експозиции не е уведомена БНБ, като е нарушен ЗКИ, нарушена е и Наредба №7. Отново няма логично обяснение защо е привлечен Иван Танев като авалист. Съгласно чл.57 ал.1 от Вътрешните правила на банката има предвидено изискване за извършване на оценка на приетите обезпечения, което не се е отнесло и в този случай за авалиста Иван Танев. И в този случай, както в гореописания, на проверяващите не е била предоставена (поради липса на такава) икономическа обосновка или бизнес-план от страна на кредитоискателя. Проверяващите са констатирали отново, че има разминаване между датите на постъпилото искане от клиента, изготвените становища от кредитен кредите експерт, решенията на компетентните органи за разрешаване и самите договори за издаване. Тези констатации недвусмислено навеждат на извод, че този клиент (по-скоро авалиста) е бил привилегирован за банката, ползвал се е с нейното доверие, в резултат на което е нарушена последователността в целия кредитен процес, регламентиран във вътрешните правила за кредитиране", заключва докладът на БНБ по казуса. Няколко месеца, след като докладът на БНБ пристига в прокуратурата, наблюдаващият прокурор по делото Йордан Грамов е назначен за заместник на вътрешния министър Цветлин Йовчев. По делото има нов наблюдаващ прокурор – Марин Дишлянов. През август 2013 г. той преценява, че случаят с отпуснатите от ПИБ кредити и издадените банкови гаранции няма нищо общо с делото за източване на ДДС. По тази причина отделя материалите в ново производство. То е за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери и е насочено срещу ръководството на "Първа инвестиционна банка". "При кредитни сделки от вида на гореописаните, с контрола и преценката на риска са ангажирани ръководните органи на банката, които взимат решения за одобряването им. Начинът на отпускане на кредитите – без елементарни проверки за достоверност на твърдения за участие и спечелване на несъществуващи търгове от кредитоискателя, неясно откъде и как приети в банката като доказателство за това кoпия от неистински документи, приемане като обезпечения за близо 50 милиона евро по двете горни експозиции записи на заповеди от едно лице, което няма как реално да бъде гарант на суми в такива размери, светкавичното им отпускане без никакви икономически обосновки, получени одобрения още преди да са направени исканията за кредит, констатираните от БНБ драстични нарушения в процедурите по одобряване и отпускане на кредити в такива размери, водят до единствено възможен и еднозначен извод за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери по смисъла на чл.219 ал.4 от НК", пише прокурор Дишлянов в постановлението си, с което отделя материалите по сигнала от ПИБ в отделно дело. Тъй като разследването на безстопанственост не е от компетентността на Специализираната прокуратура, той изпраща делото в Градската прокуратура. В началото на септември м.г. обаче там е образувано дело единствено за използване на фалшиви документи с цел получаване на облекчени условия по кредит, съобщиха от прокуратурата пред Mediapool. Каква е причината от СГП да се фокусират единствено върху тази част от казуса, а не и върху данните за сериозни нарушения и дори престъпления от страна на ПИБ, не е ясно. От частната банка отричат констатациите на БНБ и обвинението Mediapool потърси коментар и разяснения по случая от изпълнителния директор на ПИБ Васил Христов. Той обаче изрази учудване, че подобни въпроси се поставят на неговото внимание и ги препрати към отдела на банката за връзки с обществеността и медиите. Запитани каква е причината ръководството на ПИБ да отпусне два кредита в общ размер на 46 627 763 евро, допускайки нарушения на вътрешните си правила и без да направи "елементарни проверки", както и дали вече са предприети мерки за изясняване на констатацията на БНБ, че Иван Танев е бил привилегирован, оттам отрекоха всичко. "Първа инвестиционна банка предоставя всичката необходима информация на БНБ. От нея е видно, че банката осъществява дейността си при стриктно спазване на законовите изисквания. Няма нарушение на вътрешните правила. Няма решение на прокуратурата, което да постановява наличие на безстопанственост, както Вие посочвате", твърди Ивайло Александров, говорител на ПИБ. Фирми фантоми Проверка в търговските регистри показа, че двете фирми, които са успели скоростно да получат кредити и банкови гаранции от ПИБ, имат класически профил на фантоми. Нито "Зитера", нито "Ви Ем Корпорейшън" имат обявени годишни финансови отчети. В същото време фирмите са регистрирани през 2010 г. и 2008 г. и според закона до този момент е трябвало да впишат в Търговския регистър поне три финансови отчета. Към 2012 г. едноличен собственик и управител на "Зитера" е бил 31-годишният тогава Румен Доковски. Когато падежът по кредита настъпва през септември 2012 г. във фирмата влиза втори управител – 34-годишният Величко Любенов, който е регистриран като кравар в смолянското с. Неделино. Седалището на фирмата е в апартамент в панелен блок в столичния кв. "Хаджи Димитър", а от справка в имотния регистър става ясно, че до 2003 г. този апартамент е бил собственост на бащата на Доковски – Петър. През 2013 г. Частен съдебен изпълнител обявява на публична продажба апартамент на Румен Доковски в жк "Младост" заради дълг от 150 000 лв. към ДСК. "Зитера" е регистрирана по ДДС в деня, в който открива сметките си в ПИБ и се дерегистрира половин година по-късно. Аферата в Румъния "Ви Ем Корпорейшън" има сходен профил. Неин едноличен собственик и управител е Валери Милорадов Петров. Офисът на фирмата е в блок в столичния кв. "Манастирски ливади". От съдебни решения, с които са обжалвани данъчно-ревизионни актове, става ясно, че "Ви Ем Корпорейшън" търгува с месо или поне издава фактури за това. Миналата година обаче името на фирмата се замеси в международен скандал. Дружеството сключва договор за доставка на храни в Румъния, които се плащат по програма на ЕС за помощ на хора в затруднено социално положение. Фирмата е трябвало да достави брашно и олио, като част от общата програма за продукти за 2.7 млн. души в неравностойно социално положение. За това "Ви Ем Корпорейшън" получава 26.6 млн. евро. В срок са доставени едва 30 на сто от хранителните продукти, но независимо от това на 19 януари 2013 г. българската компания е получила по сметката си близо 27 млн. евро. След като получава парите, дружеството просто изчезва. Колкото до очевидно привилегирования с "необяснимо" доверие от ПИБ поръчител Иван Танев, видно от информационната система на Софийски градски съд (СГС), той взима активно участие в делата, които банката е завела срещу него, въпреки че и в момента се води издирван от Интерпол. Той е подавал различни искания и молби до съда през ноември, декември м.г. и през януари т.г. В края на 2013 г. Танев подава жалба до СГС срещу постановление за прекратяване на водено срещу него от СГП наказателно производство. Подобен ход обикновено се предприема, за да се постигне окончателен акт на прекратяване, защото прокурорските постановления могат да се отменят от горестоящата прокуратура. Съдът обаче явно е отхвърлил жалбата на Танев, защото на 20 януари т.г. той пуска жалба до Софийския апелативен съд.

Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

"На границата сме на политическия и икономическия колапс"

    


Депутатите приеха промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Обвиняем, който не владее български език, има право на устен и писмен превод в наказателното производство на разбираем за него език. Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Обвиняем, който не владее български език, има право на устен и писмен превод в наказателното производство на разбираем за него език.

Специалния: Ако Абрамович ме уволни, ще се върна в Интер

"Ще ни бъде трудно на реванша срещу Галатасарай", смята Моуриньо

    


Видео от Европарламента: Нова финансова помощ за най-нуждаещите се




Една четвърт от жителите на Европейския съюз са в плен на бедността поради икономическата криза, разказва видеорепортаж на EuroparlTV.

Европарламентът одобри предложение за програма с помощи от 3.5 млрд. евро, предназначена за най-нуждаещите се през следващите седем години.

Според актуалната статистика 40 млн. души страдат от силна материална липса, 25 млн. деца са в риск от бедност и социално изключване, а 4 млн. души са бездомни. Съобразно с целите на ЕС за...

Бонев към Борисов: Не е зле да спреш да се хвалиш, защото ми става неудобно, че олекваш...

/КРОСС/ Аз съм заловил толкова кокаин, хероин, амфетамин, колкото тези хора не са гледали филми за подобни операции. 15 години не случайно аз съм носител на всички полицейски ордени, всички големи служби в света са ме признали, заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента в коментар на инициативата на "България без цензура" за провеждане на операция "Чисти ръце". Така е, Бойко, признава бившият силов министър Богомил Бонев - но е време да осъзнаеш, че аналоговите служби (твой израз) ти се подиграват, допълва Бонев в статуса си във Фейсбук. За дигиталните да не говорим, пише още той. - Знаят ти слабото място и те използваха както си искат. Голямата служба SIMO особено се забавлява, както се разбра от Уикилийкс. Признанието не се изразява в ордени и медали, а в конкретни ползи за държавата. Като падането на визите, например. При теб с Шенген беше голяма греда. Не е зле да спреш да се хвалиш, защото ми става неудобно, че олекваш, пише бившият вътрешен министър Богомил Бонев в коментар на казаното от бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Безпокойства за отмяната на 3-процентовата бариера за евроизборите в Германия

Вчерашното решение на германския конституционен съд за отпадане на 3-процентовия праг за изпращане на депутати в Европейския парламент (ЕП) предизвиква вълна от разгорещени коментари в печата на Федералната република, предава БТА. Повечето издания цитират реакциите на евроскептични германски политици, които приветстват новината с коментари, че тя укрепва демокрацията. Медиите обаче като цяло са обезпокоени от прогнозите, че поне осем германски партии, сред които евроскептичната "Алтернатива за Германия", която със съвсем малко не успя да прескочи 5-процентовия праг за влизане в германския Бундестаг през есента, ще успеят да изпратят свои представители в Европарламента. Левоориентираният вестник "Зюддойче цайтунг" иронично призовава: "Протестно гласуващи, защитници на животните и всички останали особняци, тръгвайте към урните!" Според изданието конституционният съд в Карлсруе пренебрегва факта, че в почти всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) има прагове за влизане в Европарламента и че за това има основателни причини. Вестник "Велт" обобщава притесненията във връзка с отпадането на изборната бариера, като посочва, че ако в ЕП влязат прекалено много евроскептични и маргинални партии, той ще бъде фрагментиран и способността му да взема решения ще бъде затруднена. "Това решение ще превърне Европейският парламент в говорилня. То ще отслаби европейските депутати, макар че би трябвало да ги подсили", смята консервативното издание. Във втори материал по темата "Велт" подчертава, че ако в ЕП влязат прекалено много евроскептици, влиянието им върху националните политически дебати ще се увеличи. Списание "Шпигел" публикува остър коментар, озаглавен "Арогантност в Карлсруе". "Конституционният съд представи решението си за премахване на 3-процентовата бариера като победа за равнопоставеността в европейските избори. В действителност съдиите заявиха: "Ставащото в Европейския парламент е толкова маловажно, че дори не се нуждае от защита срещу екстремисти", пише изданието. Бизнес всекидневникът "Ханделсблат" информира за "паника в икономиката" и подчертава, че оттеглянето от Европа, за което настояват евроскептиците, е опасно за бизнеса. Изданието цитира директора на Института за макроикономика и изследване на състоянието на пазара Густав Хорн, според когото евроскептиците са в състояние да блокират всички усилия за задълбочаване на икономическата интеграция в ЕС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване