Левски с оферта за Станислав Манолев

/КРОСС/ Треньорът на Левски Антони Здравков потвърди, че "сините" са отправили оферта към Станислав Манолев, който в момента е без отбор. Манолев от близо месец тренира с бившия си тим Литекс. "Селекцията по принцип е завършена, но имаме интерес към Станислав Манолев. Аз не съм разговарял с него, но има отправена оферта към него. Ако я приеме до утре, когато е последният ден от трансферния прозорец, е добре дошъл", коментира Здравков на пресконференция днес.    

Парламентът прие на първо четене новия закон за МВР

Парламентът прие на първо четене проекта за нов закон за Министерството на вътрешните работи. Законопроектът предвижда висшата професионална длъжност в министерството - главният секретар - да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи.

Младоци в политиката

Вижте кой ще помага на Матео Ренци в управлението на Италия

    


Член на ДКЕВР: Технологията на "Уестингхаус" е сигурна и нужна (видео)


Технологията на американската компания "Уестингхаус", с която България преговаря за изглаждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", е сигурна и надеждна. Това е технологията, която е нужна на България, за да произвежда евтина електроенергия чрез евтин проект. Този коментар направи членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков на семинар, организиран от американската компания, съобщи БГНЕС. 

Това е проект, който заслужава своите разходи, смята Божков....

СРС-гейт в Турция: Нов запис се стовари върху Ердоган

Само дни, след като се появи скандален аудиозапис на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, ново аудио се появи в интернет.
В появилия се втори запис се чува как Ердоган съветва сина си да не приема някаква сума пари, предлагана в бизнес сделка, а да изчака да му предложат повече, съобщава Нова телевизия. Само дни, след като се появи скандален аудиозапис на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, ново аудио се появи в интернет. В появилия се втори запис се чува как Ердоган съветва сина си да не приема някаква сума пари, предлагана в бизнес сделка, а да изчака да му предложат повече, съобщава Нова телевизия.

Проверяват автентичността на нов скандален запис с Ердоган

Само дни, след като се появи скандален аудиозапис на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, ново аудио се появи в интернет.
В появилия се втори запис се чува как Ердоган съветва сина си да не приема някаква сума пари, предлагана в бизнес сделка, а да изчака да му предложат повече, съобщава Нова телевизия. Само дни, след като се появи скандален аудиозапис на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, ново аудио се появи в интернет. В появилия се втори запис се чува как Ердоган съветва сина си да не приема някаква сума пари, предлагана в бизнес сделка, а да изчака да му предложат повече, съобщава Нова телевизия.

Skoda прави Octavia Coupe

Компанията представи концепцията VisionC, с която загатва модела

    


Поискаха оставките на директора на Фонда за лечение на деца и на здравната министърка

/КРОСС/Родители на две болни деца поискаха оставката на директора на Център "Фонд за лечение на деца" Станкова и здравната министърка Таня Андреева.  Причината е, че д-р Станкова умишлено бави решенията за лечение в чужбина, с цел да се спестят едни пари, практика, която е била немислима по времето, в което фондът е бил оглавяван от бившия директор д-р Павел Александров, убедени са родителите. 10-годишната Еми страда от автоимунен артрит, който удря зрението на момиченцето. През 2011 година фондът я изпраща в Германия и две години по-късно зрението й е възстановено с 35 процента до 95 на сто, разказва нейният баща Емил Маринов. При встъпването в длъжност на доктор Станкова обаче се иска от родителите фиктивно да подадат документи третата година лечение на детето в чужбина. Досега няма никакъв отговор, казва бащата на момичето. Той напомня, че преди години решението за изпращането на детето в чужбина е взето от Фонда за седмица, след като специалистите потвърдили, че момичето не може да бъде лекувано у нас. Мъжът е убеден, че решението се бави целенасочено, тъй като година лечение на дъщеря му в чужбина струва 40 000 евро. Ако обаче ситуацията се запази, човекът ще заведе дело срещу фонда. Същото се закани да направи и Боряна Стоименова, майката на 4-годишният Кирил. Детето бе върнато за допълнителни изследвания в болница, в която вече е било лекувано, но неуспешно. За неговото здраве родителите трябва да съберат 50 000 лева

Строят за 3-4 години 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Практиката в строителството на реактора AP 1000 до момента показва, че той може да бъде построен за 48 месеца, а тенденцията е сроковете да се...

С дискусия за Първата световна война отбелязват Деня на историка в Хасково

Проф. д-р Искра Баева е сред гостите празника на историците в Хасково

Хасковското историческо дружество “Клокотница” ще отбележи за пореден път Деня на историка, утре – 28 февруари. Събитието ще се състои от 13:00 часа, в малката зала на читалище “Заря”. На срещата ще присъстват историци от града и региона, почитатели на историческата наука и кандидат-студенти, информира за Хасково Новини д-р Красимира Узунова.

Тази година темата, около която ще се дискутира е „100-годишнината от Първата световна война”. Гостуващи лектори ще бъдат проф. д-р Искра Баева и проф. д-р Евгения Калинова от СУ “Климент Охридски” и проф. Димитър Саздов  от УНСС.

Ще присъстват и представители на други университети в страната, между които на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Иван Стоянов и на ПУ “П. Хилендарски”, които ще запознаят кандидатстудентите по история с изискванията и критериите за добро представяне в предстоящата кандидатстудентска кампания.

Хасково Новини

Евентуална реформа на ЕС крие рискове за България

В старата част на ЕС една от основните точки в обществения дневен ред е бъдещето на Съюза. Накъде оттук-нататък? С кого? Как? Обсъждат се промени устройствените договори на ЕС и дори напускане на Съюза. Това обаче не е водеща тема в най-новата част на Общността, като в някои страни тя не се обсъ ...

С вода от рибарник гасиха голям пожар в Девин

Два етажа на къща и покриви на постройки са изгорели през нощта

    


Юанът е на път да измести долара като световна резервна валута

53% от анкетираните институционални инвеститори очакват китайските пари да се превърнат в новия световен лидер

    


Робин ван Перси призова да се даде време на Дейвид Мойс


Нападателят на "Манчестър юнайтед" Робин ван Перси подкрепи своя мениджър Дейвид Мойс. Според холандския национал наследникът на Алекс Фъргюсън работи много усилено, но има нужда от време, за да постигне очакваните резултати.

"Червените дяволи", които през миналия сезон спечелиха убедително титлата във Висшата лига, изживяват разочароващ сезон. Те заемат седмо място в класирането, oтпаднаха от ФА къп и Купата на лигата и загубиха с 0:2 от "Олимпиакос" в първия мач от осминафиналите...

78 % от германските инвеститори искат да останат у нас

Германия е ключов наш търговски и стратегически партньор

В село Добрич палят 5-метров огън за Сирни Заговезни

Традиционният огън за Сирни Заговезни в димитровградското село Добрич, тази година ще достигне височина от 5 метра. Дървените трупи вече са подредени в двора на бившото училище, където на 2 март ще се съберат да отбележат празника местните жители и техните гости, сподели за Хасково Новини кметът на селото Марин Маринов. Събитието започва в 17:30 часа, уточни управникът.

Според поверието на празника, до където огрее Сирнешкият огън, до там няма да падне градушка. Освен за предпазят с ритуала селото от природни бедствия, жителите ще прескачат огъня за здраве. „Ще чакаме да изгорят високите трупи, за да спазим ритуали, независимо колко време ще отнеме това”, зарече се Маринов.

За доброто настроение на всички ще се погрижат самодейците от местното читалище „Пробуда 1926” с песни и танци. Те ще покажат и традиционния обичай за Сирни Заговезни, на който младите искат прошка от възрастните си роднини.

Димитър Димитров

Янукович: Все още съм законният президент на Украйна

Сваленият от поста украински президент Виктор Янукович обяви в специално изявление, че все още е законният държавен глава на страната, предаде...

Давутоглу обяви от София: Отивам в Украйна!

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу ще посети в близките дни Украйна. Това обяви той след среща с българския си колега Кристиян Вигенин в София. Двамата обсъдиха и въпроса за имотите на тракийските бежанци, както и проблемите на турските и българските превозвачи.

Дванадесет Средновековни пристанища от Ахтопол до Калиакра са проучили варненски археолози

Западният бряг на Черно море, голяма част от който попада в днешните български земи, е бил един от най-интензивните търговски райони през късната античност и средновековието – от IV – XVIIIвек. Това каза при представяне на резултатите от проект на ЕС "ОЛКАС: "От Егейско към Черно море: Средновековни пристанища по морските пътища на Изтока" неговият ръководител, археологът Александър Минчев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Родители поискаха главата на министър Андреева

Родители на две болни деца поискаха оставката на директора на Център "Фонд за лечение на деца" Станкова и здравната министърка Таня Андреева. Боряна Стоименова, майка на четиригодишния Кирил и Емил Маринов, баща на десетгодишната Еми изказаха недоволството си от забавяне на решенията за лечение на децата им от фонда.

НАСА призна грешките си за наводнения скафандър

Космическото ведомство е открило проблема с пропускане на вода на екипировката една седмица преди инцидента с Лука Пармитано миналата година, но той не бил отстранен както подобава

Бареков: „Чисти ръце“ ще разкрие подаръците, които Борисов е давал на миски, журналистки, „тигри“ и „котараци“

Г-н Борисов със своята неадекватност и със своите злобни коментари издава огромния страх и напрежение, на които ги подложихме с операция "Чисти ръце". Така лидерът на "България без цензура" Николай Бареков коментира пред БЛИЦ нападките на бившия премиер към кандидата на партията за вътрешен министър Росен Петров. 

"Да, Росен Петров няма ... Г-н Борисов със своята неадекватност и със своите злобни коментари издава огромния страх и напрежение, на които ги подложихме с операция "Чисти ръце". Така лидерът на "България без цензура" Николай Бареков коментира пред БЛИЦ нападките на бившия премиер към кандидата на партията за вътрешен министър Росен Петров. "Да, Росен Петров няма ...

Янукович е издирван престъпник, декларира най-вероятният нов премиер на Украйна

Виктор Янукович повече не е президент на Украйна. Това заяви лидерът на парламентарната група на партията "Баткивщина" и най-вероятен нов министър-председател на Украйна Арсений Яценюк. По...

Зимното почистване на пътищата се прекратява предсрочно от 1 март

Заради хубавото време зимното поддържане на пътищата се прекратява предсрочно с един месец от 1 март. Това е разпоредил председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков на директорите на 27-те областни пътни управления, съобщиха от ведомството.   Изключение ще има само за проходите, пътните участъци с висока надморска височина и отсечките, при които е възможно заледяване поради ниски температури. Там ще се предприемат необходимите мерки, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.   От предсрочното прекратяване на зимното поддържане ще бъдат икономисани средства, които ще отидат за текущ ремонт на пътната настилка и обновяване на маркировката.   В срок до 10 април фирмите трябва за своя сметка да почистят остатъците от използваните материали за зимно поддържане на пътищата.   Директорите на областните пътни управления са задължени да следят метеорологичните прогнози по райони и при необходимост да предприемат нужните мерки за обработка на пътищата, когато има опасност от образуване на поледици в ранните сутрешни и вечерните часове от денонощието.

Танчев и Йончев: Още не знаем откъде идва цензурата, ще разберем, като направим закон


В България цензура и монополи има в политиката, икономиката, медиите, съгласиха се двамата независими депутати Румен Йончев и Светлин Танчев. Народните представители, които приеха да защитават интересите на извънпарламентарната формация "България без цензура", обаче не можаха да дадат категорични аргументи за това срещу коя цензура ще се борят. Публикуваме пълното интервю в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви.

Добро утро казваме на Румен Йончев и Светлин Танчев – двама народни...

Прокурори ровят в документи в Столична община. Фандъкова: Съдействаме им

Двама прокурори от Софийска градска прокуратура са влезли в 9,30 часа в Столична община и са поискали да прегледат документи, съобщи Нова тв по повод полицейската акция в района на Общинска банка и Столичната община. 
„Ние им съдействаме напълно, а полицията за какво е тук, не знам, може би за да ни пази, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Тя отр Двама прокурори от Софийска градска прокуратура са влезли в 9,30 часа в Столична община и са поискали да прегледат документи, съобщи Нова тв по повод полицейската акция в района на Общинска банка и Столичната община. „Ние им съдействаме напълно, а полицията за какво е тук, не знам, може би за да ни пази, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя отр

Как да спечелите другите на своя страна

Лесни тактики да се научите да влияете на другите, като ги накарате да ви уважават и харесват

    


В България е най-високият процент на детска бедност в ЕС

/КРОСС/ В България е най-високият процент на детска бедност в целия Европейски съюз и над 51% от децата живеят в бедност - това обяви доц. Татяна Коцева от Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките на форума „Демографската ситуация и развитието на България. По думите й въпреки застаряващото население, високата смъртност и ниската раждаемост, няма причини да се насажда в обществото твърдението, че нацията ни ще изчезне. Доц. Антоанета Христова от Института пък допълни, че е много вероятно през 2060 година населението на България да е 5,5 млн. души и уточни, че в годините след Освобождението сме били около 1,7 милиона, предаде Дарик радио. По думите на Антоанета Христова тенденциите в демографската ситуация са динамични и не може да се твърди, че българската етническа група се топи за сметка на другите групи. Една от мерките за спрявяне с демографската криза е да се връщат българите от чужбина, посочи Христова и допълни: "Ясни намерения за връщането в страната на нашите емигранти, като подготвен човешки капитал, специална политика за тях - за връщане на качествени емигранти, които са с висше образование, които имат силни възможности да дадат своя интелектуален капацитет на държавата", обясни Христова. Според Татяна Коцева има и положителни тенденции, като намаляването на детската смъртност у нас през последните години: "В България е най-високият процент на детска бедност от всички страни в ЕС

Франко Фратини след среща със Станишев: Ще посетя България

/КРОСС/ Президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев се срещна днес в Рим с председателя на Организацията на италианско международно общество Франко Фратини, който е и официален кандидат на Италия за генерален секретар на НАТО. На срещата Фратини обеща, че през април ще посети България по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в НАТО. Лидерът на европейските социалисти е в италианската столица по повод предстоящия Конгрес на ПЕС, който ще се състои на първи март. Очаква се Станишев да проведе срещи и с премиерите на Италия, Австрия и Франция - Матео Ренци, Вернер Файман и Жан Марк Айро, както и с Джани Питела - зам.-председател на Европейския парламент и Зигмар Габриел, председател на ГСДП.  

Бареков: „Чисти ръце“ ще покаже подаръците от Борисов за миски, журналистки, тигри и котараци

Г-н Борисов със своята неадекватност и със своите злобни коментари издава огромния страх и напрежение, на които ги подложихме с операция Г-н Борисов със своята неадекватност и със своите злобни коментари издава огромния страх и напрежение, на които ги подложихме с операция "Чисти ръце". Така лидерът на "България без цензура" Николай Бареков коментира пред БЛИЦ нападките на бившия премиер към кандидата на партията за вътрешен министър Росен Петров. "Да, Росен Петров няма ...

Мъж загина при трудова злополука в Бургас

Инцидентът станал в Завод за стоманобетонови конструкции

В България е най-вискокият процент на детска бедност в ЕС

В България е най-вискокият процент на детска бедност в целия Европейски съюз и над 51% от децата живеят в бедност - това обяви доц. Татяна Коцева от Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките на форума „Демографската ситуация и развитието на България.

Ковачев: ЕС да окуражи европейското развитие на страните от Източното партньорство

/КРОСС/ В Комисията по външни работи на Европейския парламент се проведе дебат за бъдещите приоритети на политиката по Източното партньорство. Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ/ настоя за повече положителни сигнали от Брюксел към източните партньори. "Всяка страна от Източното партньорство има право да кандидатства за членство в Европейския съюз по чл. 49 от Лисабонския договор", заяви д-р Ковачев, който е докладчик по темата за Групата на ЕНП. "Необходимо е да дадем политически сигнал към гражданите, младите хора, неправителствения сектор и бизнеса на тези страни за готовността на ЕС за започване на стъпки към либерализиране на визовия режим, без да създаваме и прекомерни очаквания за бързо реализиране на тази политика спрямо всички страни", допълни той. Българският евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи, е категоричен, че трябва да има повече гъвкавост към държавите, които, въпреки желанието си, не могат да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС поради натиск от страна на Русия. "ЕС трябва да предложи нови форми на сътрудничество на Армения, която беше принудена да се откаже от асоцииране заради огромния икономически и политически натиск от Кремъл". "Украйна също трябва да бъде подкрепена в опитите да се демократизира и реформира. Страната се е превърнала в бойно поле между Москва и Брюксел", подчерта Андрей Ковачев

Още 15 компостиращи инсталации ще бъдат изградени в страната до края на 2015 г.

Всяка община ще търси собствена формула за такса „Смет“ от следващата година

    


Джон Кери: Отношенията между САЩ и Русия не са "Роки 4"

САЩ не търсят конфронтация с Русия след промените в Украйна

    


Габриел: Жените продължават да работят 59 дни повече от мъжете в ЕС

/КРОСС/ "Напредъкът в намаляване разликата в заплащането между мъжете и жените е много бавен в последните десетилетия и все още е средно 16.4 % в ЕС. Жените продължават да работят 59 дни повече от мъжете в Европейския съюз, като печелят същите пари. Ние трябва да се запитаме колко несправедливо е това и колко противоречи то на нашите основни ценности", каза Мария Габриел, евродепутат, говорител на Групата на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете, в навечерието на Европейския ден на равното заплащане за 2014. Това събитие на ЕС е символ за допълнителния брой дни, които жените ще трябва да работят, за да има съответствие с размера на заплащане, спечелен от мъжете: в момента това са 59 дни, което означава, че тази година този ден се пада на 28 февруари. "Ние все още чакаме за преразглеждане на Директивата 2006/54/ЕО за прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите ", обясни Мария Габриел. По думите на Едит Бауер, евродепутат и докладчик на Европейския парламент на тема "Прилагане на принципа за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с еднаква стойност": "Липсата на напредък в намаляването на разликата в заплащането между мъжете и жените е резултат от неефективността на европейското законодателство в тази област

"Уестингхаус" представи технологията за изграждане на реактори с вода под налягане АР- 1000

/КРОСС/"Уестингхаус" (Westinghouse Electric Company) представи потенциалните възможности и предизвикателства при доставката на продукти и услуги за изграждане на водоводен реактор под налягане AP1000 в АЕЦ "Козлодуй", своите виждания за изграждането на нови ядрени мощности, както и стратегията си за веригата на доставките в България, включително процеса на определяне на доставчиците. На събитието присъстваха представители на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Българска стопанска камара (БСК) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и повече от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна. По време на срещата Президентът на Westinghouse за Европа, Близкия Изток и Африка - Ив Браше, сподели: „Изграждането на реактор AP1000 представлява уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в индустрията. Тъй като водоводният реактор под налягане AP1000 е най-модерната ядрена технология в света, забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза ще бъде трансферирана към българските компании, осигурявайки им уникалната възможност за участие в бъдещи ядрени проекти в цял свят."  

Веригата "Пикадили" с нов собственик

Хранителната верига "Пикадили" вече е с нов собственик. Белгийската верига за храни "Делез" (Delhaize), съобщи на сайта си, че е подписала споразумение с AP Mart за продажба на българския си бизнес, включващ веригата магазини.

В съобщението се посочва, че сделката ще бъде финализирана вероятно през второто тримесечие на годината, тъй като ... Хранителната верига "Пикадили" вече е с нов собственик. Белгийската верига за храни "Делез" (Delhaize), съобщи на сайта си, че е подписала споразумение с AP Mart за продажба на българския си бизнес, включващ веригата магазини. В съобщението се посочва, че сделката ще бъде финализирана вероятно през второто тримесечие на годината, тъй като ...

Хранителната верига "Пикадили" с нов собственик

Хранителната верига Хранителната верига "Пикадили" вече е с нов собственик. Белгийската верига за храни "Делез" (Delhaize), съобщи на сайта си, че е подписала споразумение с AP Mart за продажба на българския си бизнес, включващ веригата магазини. В съобщението се посочва, че сделката ще бъде финализирана вероятно през второто тримесечие на годината, тъй като ...

NASA засне видео на огромно слънчево изригване


NASA успя да заснеме видео на огромно слънчево изригване клас X. То се отличава и с особено голям интезитет, съобщава американската космическа агенция.

"X-класът означава най-силните слънчеви изригвания. Допълнителният номер показва и тяхната сила. X2 е два пъти по-силна от X1, X3 е три пъти", коментират астрономите на NASA в официалния блог на агенцията.

Заснетото изригване е с интезитет X4.9 и се нарежда като едно от най-силните за този слънчев цикъл. Всеки един от тях е...

Двама прокурори влезли в Столична община. Фандъкова: Съдействаме им

Двама прокурори от Софийска градска прокуратура са влезли в 9,30 часа в Столична община и са поискали да прегледат документи, съобщи Нова тв по повод полицейската акция в района на Общинска банка и Столичната община. 
„Ние им съдействаме напълно, а полицията за какво е тук, не знам, може би за да ни пази, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Тя отр Двама прокурори от Софийска градска прокуратура са влезли в 9,30 часа в Столична община и са поискали да прегледат документи, съобщи Нова тв по повод полицейската акция в района на Общинска банка и Столичната община. „Ние им съдействаме напълно, а полицията за какво е тук, не знам, може би за да ни пази, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя отр

EVN предлага промяна на цените на тока за битови и бизнес клиенти средно със 7,9% за периода юли 2014 г. – юни 2015 г.

EVN България оповести своите предложения за промяна на цените на електроенергия за битовите и бизнес клиенти на дружеството, присъединени на ниво ниско напрежение в Югоизточна България за следващия ценови период юли 2014 г. – юни 2015 г.

Предвид необходимите средства за електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период, средната цена на електроенергията за битовите и бизнес клиенти на EVN България е необходимо да се промени средно със 7,9% спрямо сега действащите цени.

 

В случай, че ДКЕВР приеме предложението на EVN България цените за битови клиенти в Югоизточна България биха се променили средно с 9%, което би довело до:

  • промяна на дневната тарифа със 7,86% от сегашните 0,15327 лв./квтч. (без ДДС) на 0,16532  лв./квтч. (без ДДС)
  • промяна на нощната тарифа с 14,79% от сегашните 0,08676 лв./квтч (без ДДС) на 0,09959 лв./квтч. (без ДДС)

 

Съотнесено към  месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 210 квтч. дневна енергия и 70 квтч. нощна енергия, предложението на EVN България ще промени стойността на месечната фактура на това домакинство с 3,43 лв. т.е. от 38,26 лв. на 41,69 лв. (без ДДС).

 

Според предложението на EVN България цената за бизнес клиентите на крайния снабдител, които след 1 август 2013 г. са вече само клиенти на ниво ниско напрежение, би се променила средно с 6,5%.

 

Предложението на EVN България отразява действително необходимите разходи за качественото функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България през следващия ценови период. То цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители. Пример за това е непрозрачното намаляване на признатите технологични разходи на EVN България от 10% на 8% при реално постигнато ниво от компанията 10.8%. За сравнение средното ниво на признат технологичен разход на електроразпределителните компании в Югоизточна Европа е 13.99%. За да намали технологичния си разход на 10.8% от разчетеното през 2005 г. ниво 20.5%, EVN България инвестира над 1,1 млрд. лв. в мрежата в Югоизточна България, които бяха осигурени от реинвестиране на постигнатата печалба през тези години и привлечен капитал чрез банкови заеми.

Друг пример за несъответствията в последното ценово решение е, че ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната НЕК енергията по цена от 107.34 лв. (без ДДС) за мегаватчас, а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86.76лв (без ДДС) за мегаватчас. Това не само не увеличи потреблението по нощна тарифа, каквато бе аргументацията на ДКЕВР, но създаде сериозен финансов дисбаланс за дружествата и увеличаване на кръстосаното субсидиране на битовите клиенти за сметка на бизнес клиентите.

 

В предложението са включени и предстоящите разходи за балансиране, които към момента не са включени в цената на енергията, която дружеството купува от обществения доставчик НЕК. Към момента ДКЕВР предвижда тези разходи да се поемат от крайните снабдители, въпреки че в последното ценово решение на Комисията се посочва, че балансиращият механизъм ще започне да функционира скоро, тъй като компаниите вече са лицензирани.

С това предложение и своите аргументи EVN България цели открито да информира обществото и ДКЕВР за действително необходимите разходи за функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България и гарантиране сигурността на доставките. EVN България обръща внимание, че дори регулираните цени трябва да следват икономическата и техническата логика.

 

ДПС и "Атака" не се притесняват от ролята на Бареков в НС

Тръгва със сбор от ренегати, коментира Сидеров

    


Росен Петров дава Борисов на Комисията по дискриминация

Поводът е изказването на лидера на ГЕРБ, че Петров може да е първият вътрешен министър, "когото няма да могат да водят за носа"

Киряков: Стоичков ме изостави, от звезда станах разпоредител на плаж и късах билети

Бившият футболен национал Илиян Киряков се изповяда в предаването "Къртицата 2" по TV7. Четвъртият от световното в САЩ 1994 се оплака, че бившият му съотборник и добър приятел Христо Стоичков го е изоставил в най-трудния момент от живота му, въпреки че осем години са делели една стая по време на многобройните им пътувания за срещи в страната ... Бившият футболен национал Илиян Киряков се изповяда в предаването "Къртицата 2" по TV7. Четвъртият от световното в САЩ 1994 се оплака, че бившият му съотборник и добър приятел Христо Стоичков го е изоставил в най-трудния момент от живота му, въпреки че осем години са делели една стая по време на многобройните им пътувания за срещи в страната ...

Сидеров кани Борисов на протест по повод посещението на турския външен министър

Лидерът на партия "Атака" кани председателя на ГЕРБ на протест пред Министерски съвет. В писмото си, изпратено до медиите той посочва мотивите:

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ на ГЕРБ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Каня Ви на протест пред Министерски съвет в 15 ч. по повод посещението на турския външен министър Ахмед Давудоглу. Т Лидерът на партия "Атака" кани председателя на ГЕРБ на протест пред Министерски съвет. В писмото си, изпратено до медиите той посочва мотивите: ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ на ГЕРБ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, Каня Ви на протест пред Министерски съвет в 15 ч. по повод посещението на турския външен министър Ахмед Давудоглу. Т

56,7 млн. лева са инвестициите в пивоварния сектор за 2013 г.

Инвестициите в пивоварния сектор за цялата 2013 г. са били на обща стойност 56,7 млн. лева. Въпреки това обаче в бранша е отчетен спад в приходите от...

56,7 млн. лева инвестиции в пивоварния сектор за 2013 г.

Инвестициите в пивоварния сектор за цялата 2013 г. са били на обща стойност 56,7 млн. лева. Въпреки това обаче в бранша е отчетен спад в приходите от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване