Яценюк за дипломатическо решение на кризата

"Крим ще остане в Украйна, военен конфликт е заплаха за региона"

    


Търси се решение на кризата в Крим

Светът се опитва да намери мирно решение на кризата в Крим. Като за начало водещите индустриални държави отправиха ясно дипломатично предупреждение към Москва. А какво предприема ЕС и докъде стигат възможностите му?   В отговор на агресивния подход на Русия към Украйна, седемте водещи индустриални държави решиха да прекратят подготовката на планираната за юни 2014 среща на върха на Г-8 (групата на държавите от Г-7 и Русия). В разпространена от Вашингтон декларация САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания , както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет осъждат "ясното нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" от страна на Русия. Руските действия на полуостров Крим нарушават принципите и ценостите на държавите от Г-7 и Г-8, се казва още в документа. Групата на Г-7 и ЕС настойчиво призовават Москва да обсъди директно с Киев всички въпроси по сигурността и човешките права и да приеме посредничество или наблюдение от страна на Организацията на обединените нации (ООН) или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Същевременно германската канцлерка Ангела Меркел е провела телефонен разговор с Путин, в който е заявила, че "с неприемливата руска намеса" в Украйна той е нарушил международното право

Русия трупа бойна техника в Крим

Русия разполага бронетранспортьори на руския бряг на тесния Керченски проток между Русия и украинския полуостров Крим. Това съобщи „Ройтерс“, като се...

Русия трупа бойна техника в Крим

Русия разполага бронетранспортьори на руския бряг на тесния Керченски проток между Русия и украинския полуостров Крим. Това съобщи „Ройтерс“, като се...

БДЖ осигурява седящи места за майките с деца до 7 години

От 4-ти март във всички бързи и пътнически влакове на „Холдинг БДЖ” ЕАД ще бъдат осигурени седящи места за майки с деца до 7-годишна възраст. Местата ще бъдат обозначени със специални стикери, а превозните бригади във влаковете ще оказват съдействие за настаняването на майките с малки деца, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. От 4-ти март във всички бързи и пътнически влакове на „Холдинг БДЖ” ЕАД ще бъдат осигурени седящи места за майки с деца до 7-годишна възраст. Местата ще бъдат обозначени със специални стикери, а превозните бригади във влаковете ще оказват съдействие за настаняването на майките с малки деца, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Борисов: Нека да върнем в Родината българите

Днес повече от всякога трябва да бъдем обединени, заедно да почетем паметта на дедите ни, загинали за Освобождението на България. Историята ни дава много поводи, заради които да се чувстваме горди от нашата Родина, от нашата България. Ние носим в себе си корените на достойните от нашата история българи и само заедно можем да съхраним земята си, традициите си, богатствата си.

Русия ще предложи на украинците да се заселят в Далечния изток


Жителите на Украйна могат да станат кадрови резерв при създаването на територии за изпреварващо развитие в Далечния изток. За това съобщи на журналисти министърът на развитието на Далечния изток АлександърГалушка, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Агенцията допълва тази новина с твърдения за бум в имиграционния поток от Украйна към Русия през миналия месец ,говорейки за проценти, но не и за реален брой хора. От думите на министъра излиза, че идеята му не е свързана с трудоустройването на...

Борисов: Днес повече от всякога трябва да сме обединени

София /КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави българите за националния празник 3 март през профила си в социалната мрежа Facebook. В поста си днес той зове за обединение в почитта към паметта на дедите ни, дали живота си за Освобождението на България."Честит 3-ти март, Българи! Днес повече от всякога трябва да бъдем обединени, заедно да почетем паметта на дедите ни, загинали за Освобождението на България, пише лидерът на ГЕРБ в социалната мрежа. - Историята ни дава много поводи, заради които да се чувстваме горди от нашата Родина, от нашата България. Ние носим в себе си корените на достойните от нашата история българи и само заедно можем да съхраним земята си, традициите си, богатствата си. Нека всички да работим в посока да върнем в Родината българите и да съхраним българския дух такъв, какъвто го помни историята - силен, борбен, обединен".

Във влаковете ще има специални места за майки с деца


От утре - 4 март, във всички бързи и пътнически влакове ще бъдат осигурени седящи места за майки с деца до 7-годишна възраст, съобщиха от БДЖ.

Местата ще бъдат обозначени със специални стикери, а превозните бригади във влаковете ще оказват съдействие за настаняването.

В бързите влакове запазеното място ще се предоставя безплатно. Седящите места ще се заплащат единствено при пътуване с бърз влак със задължителна резервация, тъй като купуването на запазено място заедно с...

Лавров: Западът да мисли първо за украинците, а не за геополитическите си сметки


Рускиятт външен министър Сергей Лавров отхвърли в понеделник обвиненията, че Русия действа агресивно срещу Украйна и обвини Запада, че поставя собствените си "геополитически сметки" пред съдбата на хората в бившата съветска република.

На заседание на Комисията на ООН по човешките права в Женева той се опита да обърне посоката на критиките с думите: "Призоваваме към отговорен подход, оставете настрани геополитическите си сметки и на първо място поставете тези на украинския народ". ...

Майките с деца вече със специални места във влаковете

От утре (4-и март) във всички бързи и пътнически влакове на БДЖ ще бъдат осигурени седящи места за майки с деца до 7-годишна възраст. Местата ще бъдат обозначени със специални стикери, научи Moreto.net. Обособяването на специализирани места за майки с деца до 7-годишна възраст се извършва с цел осигуряване на по-голямо удобство и комфорт при тяхното пътуване с влак, съобщиха от БДЖ.

Гайдари свириха химна в Морската градина

Малки, големи и най-големи гайдари се събраха на Трети март в Морската градина на Варна, край езерцето с лодките в Детски кът, където изсвириха заедно химна на България, предаде кореспондентът на БГНЕС от морската столица.

"Всеки, който има гайда и милее за България, за нейното настояще и бъдеще, да дойде, за да покажем, че духът на войводи и хайдути е жив", призоваваха организаторите. Инициативата е на гайдарски състав "Диньо Маринов" във връзка с честването на Националния празник на България и 136 години от Освобождението.

Град Варна е освободен на 27 юли 1878 г. Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата... Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.

Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.

На 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си.

Манолова: Новият кодекс създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове

Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота. Това каза пред журналисти в Кюстендил зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Ангажиментът ни е честни избори и това е което постигаме с кодекса. Както Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота. Това каза пред журналисти в Кюстендил зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Ангажиментът ни е честни избори и това е което постигаме с кодекса. Както

Силистра отбеляза 136 години от Освобождението

Силистра /КРОСС/ Стотици жители и гости на Силистра поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой, днес, 3 март 2014 година, по повод 136 години от Освобождението и Националния празник на Република България. Проявите, организирани от Община Силистра, започнаха в 09:30 часа с прожекция на филма за Националния паметник - Крепост „Меджиди Табия". В 10:30 часа започна официалната церемония по отбелязване на Националния празник на Република България. „Днес сме свободни. Имената на просветители, на възрожденци, родолюбци, на смели мъже и жени, на държавници, на поколения величави българи, вписали живота си в стремеж за българското блестят в летописите на историческата ни гордост.Свободата е най-големия дар. Свободата е възможността на човека да прави всичко, което не вреди на правата на другите. Неин принцип е природата. Нейно правило е справедливостта. Неин защитник е законът" - с тези думи, кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов се обърна към всички присъстващи и благодари за изключително активното участие на граждани и институции в отбелязването на Националния празник на Република България тази година

БДЖ осигурява седящи места за майките с деца до 7 години

От 4-ти март във всички бързи и пътнически влакове на „Холдинг БДЖ” ЕАД ще бъдат осигурени седящи места за майки с деца до 7-годишна възраст. Местата ще бъдат обозначени със специални стикери, а превозните бригади във влаковете ще оказват съдействие за настаняването на майките с малки деца, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. От 4-ти март във всички бързи и пътнически влакове на „Холдинг БДЖ” ЕАД ще бъдат осигурени седящи места за майки с деца до 7-годишна възраст. Местата ще бъдат обозначени със специални стикери, а превозните бригади във влаковете ще оказват съдействие за настаняването на майките с малки деца, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

"Лудогорец" пуска билети на достъпни цени за мача с "Валенсия"


"Лудогорец" ще пусне билети по 10 и 15 лева за мача си с "Валенсия" от осминафинала в Лига Европа. Срещата ще се проведе на 13 март от 20.00 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Билетите за сектор А и В ще са по 15 лева, а за Б и Г ще са по десет. Пропуските ще се продават от събота сутринта (8 март).

Шампионите отчитат сериозен предварителен интерес и затова ще отворят каси в София, Пловдив, Бургас и Варна. В Разград ще работят касите на "Германос" и ОМВ. Очаква се...

Сидеров поведе шествие: Правителството да изпълни 10-те точки на „Атака“, иначе няма да управлява

В България изповядваме православни ценности. Днес чувам глупости, че Русия не ни е освободила. Това е й мотивът на шествието ни. Не искаме Европейският парламент да ни налага гей бракове и кръвосмешения. Това не са наши ценности. Ценностите на българите са различни от тези на Запада. Тези неща няма кой друг да ги каже освен "Атака". В България изповядваме православни ценности. Днес чувам глупости, че Русия не ни е освободила. Това е й мотивът на шествието ни. Не искаме Европейският парламент да ни налага гей бракове и кръвосмешения. Това не са наши ценности. Ценностите на българите са различни от тези на Запада. Тези неща няма кой друг да ги каже освен "Атака".

Развиващи се страни, които не могат да станат развити

Авторите на прогнози изхождаха от факта, че "горещите" икономики ще останат такива за неопределено дълго време. Те напълно игнорираха цикличния характер на политическото и икономическо развитие.

В средата на миналото столетие средните годишни темпове на растеж на бързоразвиващите се пазари за пръв път в цялата история бяха прехвърлили 7%. Любителите на футуристичните прогнози не се спираха да правят сензационни предположения до какво ще доведе това в близко бъдеще. Китай скоро ще изпревари по икономическа мощ САЩ, говореха, че Индия с нейното гигантско население или Виетнам с неговата способност да извлича максимална печалба от държавния капитализъм ще станат следващия Китай. В търсенето на политически сензации анализаторите предсказваха, че Пекин скоро ще поведе новия възходящ съюз от страни под името БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай - към икономическо превъзходство над залязващите западни държави. Внезапно започна надпревара - кой по-бързо ще изобрети следващата "гореща" абревиатура: едни предлагаха МИКТ/ Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция/, а други - КИВЕТЮ /Колумбия, Индонезия, Виетнам, Египет, Турция и ЮАР/.

Днес 5 години след началото на финансовата криза от 2008 еуфорията по повод на блестящите перспективи, очакващи бързоразвиващите се пазари и нови абревиатури, колкото и тъжно да е това, изглежда неуместна. Средните темпове на растеж на развиващите се страни през 2013 спаднаха до 4%. В същото време пазарите на страните БРИК буксуват - всеки от тях по свои вътрешни причини. Провежданите срещи на върха за пореден път само показват, колко трудно може да се създаде влиятелен съюз от авторитарни и демократични режими с различни икономически интереси. Сега, когато еуфорията е затихнала, не остава нищо друго освен анализаторите да преосмислят грешките, които те са допуснали на пика на своя икономически бум.

А те бяха доста. Авторите на прогнози престанаха да разглеждат бързоразвиващите се пазари отделно един от друг, обезличавайки ги с помощта на ярки, но безсмислени абревиатури, с помощта на които се опитваха да обединят абсолютно неприличащи си една на друга държави. Експертите прекалено внимателно се вслушваха в думите на политическите лидери на бързоразвиващите се страни, които бяха доволни да обяснят икономическия бум със своето мъдро управление, но да игнорират останалите фактори, като лесните пари, идващи от САЩ и Европа и позволяващи им да натрупат сила. Анализаторите също така надценяваха в своите прогнози един или друг фактор - благоприятната демография или глобализация - докато всички изследвания говорят, че икономическият растеж зависи от сложно преплетени причини и сили.

Преди всичко кардиналната грешка се състои в екстраполацията. Авторите на прогнозите изхождаха от факта, че тенденциите от последните години ще продължат безкрайно, а "горещите" икономики ще останат такива за неопределено дълго време. Едновременно с това те напълно игнорираха цикличния характер на политическото и икономическо развитие. Еуфорията замъгли здравия разум. По тази причина икономическите прогнози често се оказваха неверни.

Синдромът на един фактор

Историята свидетелства, че праволинейните екстраполации почти винаги са погрешни. Независимо от това анализаторите не могат да избегнат изкушението да не ги използват в своите прогнози, защото често те представят желаното за действително. През 60-те години на ХХ век Филипините получиха правото да приютят централата на Азиатската банка за развитие на основанието, че бързият растеж на филипинската икономика трябва за дълги години да я превърне в звезда на региона. Но не беше писано тези надежди да се сбъднат: през следващите десетилетия растежът спря заради бездарната политика на диктатора Фердинанд Маркос /Азиатската банка за развитие така си и остана там/. Но пристрастяването към екстраполацията е много силно и подобно мислене през 70-те години доведе икономистите и разузнавателните служби на САЩ до прогнозата, че бъдещето е за СССР, а през 80-те години - за Япония. През миналото десетилетия започна бумът на бързоразвиващите се пазари и екстраполацията позволи на анализаторите да достигнат до нови върхове на недоразуменията. Авторите на прогнози сочеха икономическата мощ на Китай и Индия през ХVІІ век като доказателство, че тези страни ще доминират не само през бъдещите десетилетия, но и в течение на целия ХХІ век.

Започналият бум осветли още една класическа грешка в прогнозирането: уповаването на теорията на един фактор. Тъй като бумът в Китай отчасти се обясняваше с евтината работна ръка, която осигуряваше подрастващото младо поколение, анализаторите започнаха да търсят следващата "гореща" икономика сред държавите със сходна демография, забравяйки, че страната трябва да притежава мощно индустриално производство, способно да създаде работни места за всички млади хора, излизащи на пазара на труда. Либералите се молеха на по-прозрачните държавни институции, служещи като стимул за правенето на бизнес, макар че в следвоенната епоха вероятността да се тръгне към икономически растеж при авторитарните режими беше също толкова голяма, колкото и в страните с демократично управление. За дървените философи дългът винаги е лош /кредитната криза от 2008 още повече усили това предубеждения/, а в същото време икономическият растеж върви ръка за ръка с кредитите.

 

Проблемът с теорията на единия фактор е, че той по никакъв начин не е свързан с текущите събития и не отчита другите обстоятелства, които правят всяка страна уникална. От една страна, институциите и демографията се променят прекалено бавно, за да послужат като индикатор за посоката на икономическото развитие. От друга страна, анализаторите, които твърдят, че едни култури са по-приспособени за бърз икономически растеж, а други не, забравят, колко бързо може да се промени културата. Достатъчно е да погледнем Индонезия и Турция, големи мюсюлмански демокрации, където бързият икономически растеж развенча мита за това, че ислямът е несъвместим с икономическото развитие.

Обобщаващите теории често не разглеждат нещата в динамика. Тези, които се взели за ключов фактор географията, не са могли да предскажат бурния растеж през миналото десетилетие на страните, които не са имали изгодно географско положение. Става дума, по-конкретно, за Армения, Таджикистан и Уганда, които нямат излаз на море. Растящите цени на петрола позволиха на Казахстан да излезе от икономическата депресия от постсъветските години.

Яснотата и разбираемостта на теорията за единия фактор я прави привлекателна. Но, игнорирайки бързите промени в глобалната конкуренция, те не са способни да предложат убедителен сценарий или прогноза, въз основа на която могат да се построят планове за 5-10 години. Истината е, че икономическите цикли са кратки и обикновено от възхода до спада минават 3-5 години. Конкурентоспособността на различните страни по света за това време може рязко да се промени или благодарение на технически иновации, или в резултат на политически трансформации.

Тук и сега

В действителност, макар анализаторите изключително неохотно да се съгласяват с това, всяко следващо десетилетие почти винаги кардинално се отличава от предходното, ако вземем под внимание този факт, че звезди на икономиката много често стават тези, които в миналото са били отхвърлени и са търпели неудачи. Например, Мексико, по-рано известна като икономика в застой, днес се превърна в една от най-обещаващите икономически държави в Централна и Латинска Америка. А Филипините, които доскоро предизвикваха всеобщо съжаление, днес са сред най-водещите - годишните темпове на растеж надхвърлят 7%. Пакистан, който на обложката на списание "Икономист" беше препоръчан като "най-кофти място в света", неочаквано започна да демонстрира признаци на финансова стабилност. Неговият фондов пазар се прояви като един от най-добрите по динамика на растеж, макар че той беше изпреварен от още един неочакван новак в клуба на бързоразвиващите се пазари - Гърция. Редица пазарни индекси неотдавна понижиха статута на Гърция, прехвърляйки я от клуба на "развитите страни" в бройката на "развиващите се пазари"; но страната рязко съкрати държавните разходи, заплатите и цените и това отново направи нейните експортни стоки конкурентоспособни.

Опитът на тези страни за пореден път свидетелства, че политическите цикли не са по-малко важни за перспективите на дадена страна от икономическите. Кризите и спадовете често водят до реформи, които впоследствие могат да се обърнат в икономическо оживление или даже бум. Но следствие на подобен успех може да стане пасивността и високомерието на политическите лидери, обричащи страната си на поредния спад. Бумът от миналото десетилетие изглежда трябваше да опровергае подобен сценарий, защото почти всички бързоразвиващи се икономики показаха феноменален растеж и не бяха засегнати от спадове. Но "големият взрив" от 2008 върна цикъла в първоначалното му русло. Предишните звезди, като Индонезия, Бразилия и Русия днес губят позиции заради лошото си управление. Същността на този проблем афористично описа министърът на финансите на Индонезия Мохамед Шатиб Басри, заявявайки, че "тежките време ни принуждават да водим правилна политика, а благодатните обикновено ни отпускат".

Правителствата на развиващите се страни могат да избегнат този капан, само ако се придържат към последователен курс даже в благоприятните времена, защото за подобни икономики това е единственият начин, за да догонят развития свят. Но това не е лесна задача. В следвоенната епоха подобен подвиг са извършили десетина страни - няколко държави от Южна Европа /като Португалия и Испания/ и Източна Азия /Сингапур и Южна Корея/. Навярно по тази причина днес в света има само 35 развити държави.

Междувременно шансовете, че все по-голям брой нови страни ще се пробият пътя във висшия ешелон са минимални, защото реформите насочени към повишаването на производителността на труда са изключително трудни за осъществяване. Нормално е хората да натрупват маса в благополучните времена, надявайки се, че те никога няма да приключат. Но много често успехът се оказва мимолетен. Аржентина, Гърция и Венецуела в миналото столетия постигнаха западно ниво на доходи за своето население, но след това се върнаха назад.

Днес, освен Мексико и Филипините, успешно се развиват такива държави, като Перу и Тайланд. Тези четири страни имат нещо общо, което обединява много звездни икономики от последните десетилетия: харизматичен политически лидер, разбиращ важността на икономическите реформи и имащ от избирателите мандат за тяхното осъществяване. И все пак не трябва да изпадаме в еуфория. Подобни реформи се правят от три до пет години, така че не очаквайте разцвет на филипинския или мексикански век.

Балансиран подход

Анализаторите не трябва да гледат прекалено далеч в бъдещето, но те трябва да мислят мащабно, за да отчетат цялото многообразие от различни фактори, от които зависи устойчивият и бърз икономически растеж. С постепенното забогатяване на страната, те се променят. Обикновените проекти, като павирането на пътища, могат да направят повече за подкрепата и стимулирането на една бедна икономика, отколкото преждевременното стартиране на програма за развитието на високи технологии. Много скоро плюсовете от базовата инфраструктура започват да носят плодове.

С промяната на икономическите условия трябва да се променя и стратегията. За да се поддържа икономиката в работно състояние, политическите лидери трябва да се грижат за балансирането на растежа, обхващащ всички сектори на националната икономика /и не прекалено зависещ от заемите/, за всички класи на обществото /да не се концентрират в ръцете на няколко милиардери/, за всички географски региони /а не само за столицата/ и производствени отрасли /да не се ограничават само с отрасли като добив и износ на петрол/. И е необходимо равновесие на всички фактори, съответстващо на нивото на доходи на гражданите. Например, Бразилия харчи прекалено много за изграждането на държава на всеобщото благоденствие. Тези разходи са прекалено големи при среден доход на бразилец от 11 000 долара годишно. В същото време Южна Корея, където средният доход е два пъти по-голям, отколкото в Бразилия, харчи за социални програми прекалено малко.

Много политически лидери смятат някои икономически пороци като част от проблемите на развитието, но в действителност съществува граница на алчността и корупцията, колкото и парадоксално да звучи. Обикновено неравенството се увеличава през първите етапи от икономическия растеж. Достигайки определена граница, пропастта между бедни и богати започва да се съкращава. Тази точка на равновесие се намира някъде в диапазона на 5000 долара на глава от населението. Неравенството е значително по-висока в Бразилия и ЮАР, докато в Южна Корея не е толкова критично и опасно.

 

Попитайте местните

Нито една теория няма да замени местното население, което винаги е било по-чувствително към това, в каква посока се движи националната икономика, отколкото анализаторите. Индийският бизнес много по-рано предсказа забавянето на икономиката, дружно се оплаква от корупцията. Растящите разходи за подкупи на чиновници го принудиха да изнася повече капитали в чужбина, макар чуждестранните инвеститори както и преди да влагат големи средства в индийската икономика.

Нищо не може да замени изучаването на ситуацията в полеви условия. Анализаторите, които следят инвестициите в бързоразвиващите се пазари, използват Китай в качеството на мярка, защото нивото на инвестиции в китайската икономика доближава 50% от БВП, което е напълно безпрецедентно и опасно за всяка развита страна. Но инвестиционният риск става очевиден, само ако се окажете в Китай и видите за какво се харчат всичките тези пари - за градове призраци с небостъргачи и други безсмислени проекти. На другия полюс са Бразилия и Русия, където точно обратното, недостигът на инвестиции се отразява на развитието на сектора на услугите, състоянието на пътно-транспортната мрежа, а в Сао Пауло генералните директори на компаниите разчитат само на хеликоптерните площадки на покривите на небостъргачите, след като са се отчаяли от безнадеждните задръствания по улиците.

Икономистите са склонни да игнорират впечатленията на конкретните хора и политиката като нещо прекалено абстрактно, не подаващо се на количествени измервания и анализ, и не ги включват в своите прогнозни модели. Те са склонни да изучават политическата обстановка през призмата на цифрите, отразяващи държавните разходи или лихвите. Но голата статистика не е способна да даден представа за влиянието, което оказват на икономиката такива харизматични лидери като новият мексикански президент Енрике Пеня Нието или филипинският му колега Бениньо Акино ІІІ. Тези лидери предприемат силни мерки срещу монополистите, корумпираните и чиновниците, които не са се справили със своите задължения.

Прагматичният подход към определянето на това, кой ще стане вероятният победител от поредния бум на развиващите се пазари, трябва да вземе под внимание тази реалност и непостоянство на световната конкуренция. Анализаторът, опитващ се да направи повече или по-малко достоверна своята прогноза, трябва да следи промените в над 10 фактора, от политиката до взимането на кредити и инвестиционните потоци, и да оценява перспективите за всяка развиваща се страна в течение на следващите 3-5 години - реалистичният времеви хоризонт за настоящите политически лидери, делови кръгове, инвеститори и други лица, кръвно заинтересувани от настоящата ситуация. При този подход няма място за провокационните прогнози за след 2100 г. или пророчествата за още по-отдалеченото бъдеще. Целта на тези анализаторите - да съставят практическо ръководство за подема и спада на страните в реално време и в обозримо бъдеще: през настоящото десетилетия, а не за следващото и не за след 30-50 години. Може би прогнозите няма да са толкова драматични. Но неотдавнашният крах на пазарите показа колко опасно може да бъде излишното драматизиране.

Смут на финансовите пазари в Москва, еврото мина границата от 50 рубли

Финансовите пазари в Русия изпаднаха в паника в понеделник на фона на ескалацията на кризата в Украйна, принуждавайки Руската централна банка (РЦБ) изненадващо да повиши водещата си лихва в опит да успокои играта и да гарантира "финансовата стабилност", предаде Франс прес.   Индексите на Московската борса Micex и TS се понижиха съответно със 7.81 на то и с 9.05 на сто, а рублата понижи курса си до невиждани досега минимуми.   Еврото, което вече отбелязва рекорд след рекорд спрямо руската валута през последните седмици, превиши за първи път символичния праг от 50 рубли, достигайки 51.20 рубли.   Доларът скочи до 37.0005 рубли и счупи предишния си рекорд от кризата през 2009 година.   На фона на финансовата буря РЦБ обяви за всеобща изненада, че "временно" вдига водещата си лихва от 5.5 на сто до 7 на сто. "Решението цели да контрира рисковете, които се появиха за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с нарастването на нестабилността през последните дни на финансовите пазари", обясни РЦБ, която по график трябваше да заседава по паричната си политика на 14 март.   Решението за вдигане на водещата лихва на РЦБ влиза в сила от днес.   "Рискът значително нарасна", коментира Крис Уифър, икономист в "Макро адвайзъри" (Macro Advisory).   Руските пазари и най-вече рублата вече бяха тръгнали надолу под натиска на украинската криза, тъй като инвеститорите се опасяват най-вече от последиците от евентуален фалит на бившата съветска република. Руските държавни банки биха понесли тежки загуби.   При все това движението надолу първоначално бе ограничено. Положението обаче придоби нови измерения през уикенда със заплахата от руска военна интервенция, отбелязва Франс прес.   "Пазарът се пита в каква степен западните сили ще наложат икономически санкции на Русия", коментира Крис Уестън, анализатор на Ай Джи (IG).   "Русия зависи до голяма степен от западните капитали и инвестиции", подчертава експертът.   В понеделник руският фондов пазар рухна с повече от 1320 пункта по индекса ММВБ, като стигна равнището си от юни 2013 г. на фона на ескалацията на политическото напрлежение в Украйна. Като двигател за спада послужиха книжата на "Газпром" заради риска Украйна да не плати дължовете си към концерна.   Към 11 часа московско време индексът ММВБ спадна с 8.7%, индексът РТС - с 10%. Акциите на "Газпром" се сринаха с 11.5% и достигнаха минимума от юни 2013 г.   По-слабо ликвидните акции на някои от компаниите поевтиняха средно с 16%, а акциите на добивната компания "Мечел" продължиха тенденцията на спад от края на миналата седмица, като в понеделник се сринаха с 26.6%, което предизвика спирането на търговията с тях на борсата за няколко часа.   Еврото премина психологическата граница от 50 рубли, никога невиждано досега равнище, а доларът се вдигна до 36.85 рубли, надминавайки рекорда от 2009 година.

Орешарски: За свободата трябва да се работи всеки ден

Връх Шипка събра хиляди признателни българи

    


Янкова: 3 март има силата да сплотява нацията

Смолян /КРОСС/ Депутатът от Коалиция за България Дора Янкова и представители на БСП- Смолян почетоха тържествата по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство в родопския град. По традиция смолянчани и гостите на града се събраха в кв. "Устово", където през 1878г. влизат освободителните воини на руския генерал Пьотър Черевин.Честванията започнаха с благодарствен молебен в църквата „Св. Никола",след което се състоя шествие, водено от патриотичното движение „Родопски хайдути". Кулминацията на тържествата бе пред паметника на Загиналите за свободата на България, където се проведе военен ритуал от 101-ви Алпийски батальон.Пред паметника бяха поднеси венци и цветя от Дора Янкова, Областният и Общински съвет на БСП-Смолян, както и Младежкото обединение в партията. Сред официалните лица бяха общинските съветници от Левицата - Милко Гавазов, Рабие Кьосева и Георги Кисьов. Членове на МО в БСП начало с председателя Светослав Димитров раздадоха над 200 патриотични картички с мартеничка за празника. „Честит 3 март! Честито освобождение", гласяха картичките. Като послание към родопчани младите социалисти посветиха откъс от Вазов: „Българийо, за тебе те умряха,една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, Майко, бяха,и твойто име само мълвяха,умираха без страх"

Манолова: Новият кодекс създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове

Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота. Това каза пред журналисти в Кюстендил зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Ангажиментът ни е честни избори и това е което постигаме с кодекса. Както Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота. Това каза пред журналисти в Кюстендил зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Ангажиментът ни е честни избори и това е което постигаме с кодекса. Както

Сидеров: Правителството да изпълни 10-те точки на „Атака“, иначе няма да управлява (снимки)

В България изповядваме православни ценности. Днес чувам глупости, че Русия не ни е освободила. Това е й мотивът на шествието ни. Не искаме Европейският парламент да ни налага гей бракове и кръвосмешения. Това не са наши ценности. Ценностите на българите са различни от тези на Запада. Тези неща няма кой друг да ги каже освен В България изповядваме православни ценности. Днес чувам глупости, че Русия не ни е освободила. Това е й мотивът на шествието ни. Не искаме Европейският парламент да ни налага гей бракове и кръвосмешения. Това не са наши ценности. Ценностите на българите са различни от тези на Запада. Тези неща няма кой друг да ги каже освен "Атака".

Стотици варненци отдадоха почит пред паметника на украинските войни, загинали за свободата на България

Стотици варненци отбелязаха 136-та годишнината от Освобождението на България. По случай Националния празник на България – 3 март, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна представителни части на варненския гарнизон, съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, участваха в церемония по издигане на националното знаме, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Лавров: Искаме да защитим руските граждани в Украйна, нищо повече

Призоваваме за отговорен подход, да се оставят настрана геополитическите калкулации

Валентин Танев: Време е да свалим розовите очила!

- Г-н Танев, освен че сте популярен актьор, вие сте известен и като футболен фен. В навечерието на 3 март (разговаряме сутринта след мача "Лудогорец" - "Лацио") успехът на един футболен отбор успя да обедини българите така, както го направиха националите преди 20 години. Нямате ли усещането, че все по-малко са нещата, които могат да ни обединят... - Г-н Танев, освен че сте популярен актьор, вие сте известен и като футболен фен. В навечерието на 3 март (разговаряме сутринта след мача "Лудогорец" - "Лацио") успехът на един футболен отбор успя да обедини българите така, както го направиха националите преди 20 години. Нямате ли усещането, че все по-малко са нещата, които могат да ни обединят...

Меркел още се надява на мирен изход от кризата в Украйна

Ангела Меркел все още се надява на мирен изход от кризата в Украйна. Германският канцлер вярва, че не е късно за преговори между двете страни, които да доведат до успешен край. "Все още не е твър...

Беларус с тренировка утре преди контролата с националите ни

Съперникът на националите ни за приятелския двубой в сряда отседна в хотел "Шератон". Тимът ще направи открита тренировка на Националния стадион "Васил Левски" утре от 17:30 часа,...

В „Овча купел” ликуват: Ще получим шанса да изградим парк

София /КРОСС/ На днешният празник ще ви зарадваме с една добра новина, пишат столичани, застанали зад идеята в столичния квартал „Овча купел" да се появи нов парк. В градоустройствения план на столицата имот 441 в квартала е предвиден за изграждането на обществен парк. В момента мястото пустее - има съхнещи дървета, бурени и боклуци.Гражданите посочват, че от Столична община вече са определени собствеността и границите на парцела, който в скоро време може да се превърне в най-новото зелено кътче за отдих и развлечение и остава само да бъде нанесен в кадастралната карта на София. „Вече е сигурно, че ще получим шанса да изградим парка. Остава оформянето на последни документални подробности и ще започваме", посочват .За повече информация - официалният сайт на парка, както и фейсбук групата Инициатива за нов парк в София.

Русе отбеляза Трети март


Стотици русенци и гости на града се събраха пред Паметника на Свободата, за да отбележат Националния празник на България – 3 март. Водещите на церемонията - актьорите от ДТ "Сава Огнянов" Татяна Цветкова и Косьо Станев, прочетоха прощалното писмо, което Никола Обретенов пише до семейството си, преди да замине в Румъния с четата на Христо Ботев.

Областният управител Венцислав Калчев произнесе слово, като направи кратка историческа препратка и обърна внимание на делото на...

Масов бой по трибуните на мач в Полша

Масово сбиване между агитките прекрати мача на Легия Варшава и Ягелония от полското първенство.

ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Страната има европейска перспектива, заяви Барозу

    


10 г. затвор за египетски полицаи, убили млад блогър

Двама египетски полицаи бяха осъдени на десет години затвор заради смъртта на Халед Саид, млад блогър, пребит до смърт през юни 2010 г. Той се превърна в икона на бунта, свалил от власт Хосни Мубарак в началото на 2011 г.

Манолова: Парламентът бързо ще преодолее президентското вето за Изборния кодекс

Изборите за Европейски парламент ще бъдат по новите правила, убедена е председателят на Народното събрани

    


Българското знаме отново се вее над Чикаго /видео/

/КРОСС/ На 2 март 2012 г., в центъра на Чикаго (на Дейли Плаза, пред кметството на града), за пореден път официално бе издигнат трибагреникът на България. Под звуците на националния ни химн, българското знаме се развя редом с американското и това на щата Илинойс.Поради голямата часова разлика, българите в Чикаго обикновено сме едни от последните, които отбелязват Националния празник. Тази година празненствата тук започнаха с ден по-рано - издигането на националният флаг се проведе в неделя и заради това бяхме сред първите, които го отбелязаха. Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира от преди повече от 50 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли (Richard J. Daley). Разказват му за родината си, за нейната история и за годините на вековното турско иго. Впечатлен от историята на народа ни и от постиженията на емигрантите ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но по-късно със смяната на кметовете на града и поради други, неизвестни за нас причини, е забравен.След откриване на Генерално консулство в града ни ритуалът бе възстановен през 2006 г. Денят е вписан в официалния календар на Чикаго в знак на уважение към българската общност в града, която е и най-голямата в САЩ

Г-8 замразява участието си в заседание в Сочи през юни

Руски сенатор: Тези изявления са емоционални

    


Арестуваха лекар-нацист в Солун

/КРОСС/ 57-годишен невролог от Солун е бил арестуван за насаждане на расова омраза, притежание на оръжие и про - нацистки убеждения. Лекарят, чието име остава неизвестно, е признат член на Златна зора и страстен нацистки поддръжник. Гръцката полиция направила обиск в кабинета му след като е била информирана, че той е поставил табела пред кабинета си с посланието " Евреите не са добре дошли " на немски език. Освен това, при обиск в дома на доктора, полицията е открила три ками , две от тях с гравиран нацистки символи, 12 ножа, 64 хапчета без необходимата рецепта, нацистки флаг, две снимки на Адолф Хитлер и печатни материали за Златна зора и пронацистки позиви. Според полицията, лекарят е обвинен в расова дискриминация, притежаването на оръжия и упойващи вещества, съобщава newsbg.eu.    

Честит празник, българи! Перник отбеляза Освобождението

Националният празник на България бе отбелязан тържествено в Перник. Десетки граждани, общественици и политици се стекоха пред Двореца на културата, където бе вдигнато българското знаме и зазвуча химна на републиката.

Обръщения към перничани по повод празника направиха областния управител арх. Михаил Михайлов и кмета на града Росица Янакиева.

„В архивите на Регионалния исторически музей в Перник са запазени имената на повече от 30 опълченци,...

Продължава

Спипаха пловдивски наркодилъри да търгуват в кръчма

Двама млади пловдивчани са били задържани за 24 часа за продажба на дрога в местно заведение.

Детето чудо подбира „Големите надежди“

Една от най-младите представителки на родния шоубизнес – Дивна, вече доказа, че мястото й на сцената е абсолютно заслужено. След множество награди,...

Мартенско дърво изникна в пернишкото село Мещица

Мартенско дърво се появи в центъра на село Мещица, предаде репортер на ZaPernik.com.

Дръвчето краси центъра от няколко дни. Инициативата е на народно читалище "Пейо Крачолов Яворов".

"Много е красиво. Чакам да видя щъркел, за да го окича и аз с моята мартеница.", каза дядо Иван от Мещица пред ZaPernik.com.

Скарлет Йохансон: Не искам да бъда модел за подражание

Холивудската актриса с нова гореща фотосесия

    


Българите в Истанбул отбелязват 3 март

София /КРОСС/ Националният празник на България ще бъде отбелязан в Истанбул с редица културни инициативи, които започват от днес с концерт на ансамбъл "Странджа".Проявите ще продължат до 6 март със срещи и изложби на български творци. Инициативата за културните дни е на българското консулство в Истанбул, каза за "Хоризонт" консулът Александър Велев."Да излезем извън традиционното отбелязване. Правим концерт в Истанбул, организираме представяне на българската култура и то не на случайно място - точно в центъра на Истанбул, на метри от българската екзархия. Има нещо символично в това отбелязване", каза Велев, цитиран от БНР.

Патриарх Неофит: Свободата ни е изстрадан и измолен дар от Бога

Патриархът отслужи възпоменателно богослужение за загиналите воини

Катаджиите пак ще пишат актове за превишена скорост

Катаджиите пак ще пишат актове за превишена скорост, както беше преди въвеждането на електронния фиш през 2011 година. Това се случва заради новото тълкувателно решение на Върховния административен съ...

Химнът на България бе изпълнен в Морската градина във Варна под звуците на гайди

"Всеки, който има гайда и милее за България, за нейното настояще и бъдеще, да дойде, за да покажем, че духът на войводи и хайдути е жив", призоваваха организаторите. Инициативата е на гайд...

Ветото на президента върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено, прогнозира Манолова


Ветото на президента Росен Плевнелиев върху новия Изборен кодек ще бъде отхвърлено утре в Народното събрание , каза в Кюстендил зам.- председателят на парламента Мая Манолова, цитирана от dariknews.bg. Манолова е депутат от града и днес участва в тържествата там.

"Той е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс, каза зам.-председателят на Народното събрание, под чието ръководство беше работната група за изготвянето на новия закон. По думите...

Христо Гешов: Друга страна като майка България няма

София /КРОСС/ Председателят на Фондация „Христо Гешов" и лице на кампанията за борба и превенция с хепатита Христо Гешов поздравява всички българи по случай националният празник 3-ти март.„Скъпи българи, нека бъде честит празника ни на всички. Бъдете горди българи, защото друга страна като майка България НЯМА ! Бъдете над политиката, бъдете истински, бъдете себе си, доказвайте, че българина е истински и стойностен човек. Призовавам всеки от вас днес на този ден да окачи българският трибагреник на видно място на дома си. Нека покажем, че сме горди с историята си, с традициите си, с обичаите си и културата си.България е там където има и един българин. Учете децата си на българското, родното. Не забравяйте историята си, езика си, разпространявайте българското където и да сте. В нас, в нашите вени, в кръвта ни тече онази кръв, която е напоена по българските земи, крвъта на Ботев, Левски, Раковски. Скъпи сънародници България не позволявайте България да попадне в чужди ръце, тя е наша и не се продава, не се заменя.Желая ви да бъдете здрави, щастливи, усмихнати, засмени и нека успеха бъде навсякъде с вас. Честит празник . "Христо Гешов е носител на коварният вирус хепатит Б и е с тежи усложнения като цироза на черният дроб в напреднал стадии. Христо е и основател на фондация помагаща на хора носители на „тихият убиец" както и Лице на кампанията за борба и превенция с хепатита под наслов „Хепатитът до мен"

Баскет (болни) панаири

Това, че “Левски” и “Черно море” ще играят финал за баскетболната купа, потъна във въртопа от антибаскетболни новини, избухнал на турнира. Така мина и замина сензационното отпадане на “Лукойл Академик” на 1/4-финал от “Рилски спортист”, както и фактът, че Сашо Везенков отново ще води тима на шампионите. Не се акцентира върху трите страхотни мача

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване