Антони Здравков треньор на Левски до сряда?

Антони Здравков ще изчака клубния бос Тодор Батков да се завърне от Испания, след което ще обяви дали остава начело на "сините".

Кристалина цъфна с народна носия в ЕК

Еврокомисар Кристалина Георгиева отбеляза националния празник 3 март по нетрадиционен начин. Тя облече народна носия и с нея се появи в сградата на Европейската комисия.Кристалина побърза да се похвали и в социалните мрежи.

Вандер от “Ботев” спира да се бръсне

Бразилският нападател на “Ботев” Вандер Виейра е дал обет да не се бръсне, докато не вкара десетия си гол за тима. Мисията не изглежда толкова тежка предвид, че досега има 9. Проблемът е, че Станимир Стоилов го извади от групата заради непрофесионално отношение и той не игра при 1:0 над “Нефтохимик”.

Вандер за втори път попада във “фризера”. Мин Бразилският нападател на “Ботев” Вандер Виейра е дал обет да не се бръсне, докато не вкара десетия си гол за тима. Мисията не изглежда толкова тежка предвид, че досега има 9. Проблемът е, че Станимир Стоилов го извади от групата заради непрофесионално отношение и той не игра при 1:0 над “Нефтохимик”. Вандер за втори път попада във “фризера”. Мин

Украйна е увеличила вноса на руски газ

Киев се опитва да внася колкото е възможно повече газ на по-ниските цени

    


Плевнелиев: Mиналото е много повече от фактите в учебниците

"С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера, на тържествата.
Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Затова днес, тук искам да отправя послание към младите: Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците.
Подкрепете грижата "С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера, на тържествата. Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Затова днес, тук искам да отправя послание към младите: Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците. Подкрепете грижата

Президентът призова всяко училище да "осинови" паметник


Президентът Росен Плевнелиев призова младите хора в България да полагат грижи за историческите паметници, защото така се възстановява връзката между минало и настояще.

В речта си по време на тържествената заря - проверка по повод националния празник на страната Трети март държавният глава се обърна към младото поколение с думите:" Миналото ни е повече от фактите, записани в учебника по история. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село и квартал, до вашето...

Плевнелиев: За героите се сещаме в празнична атмосфера

"С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера, на тържествата. Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Затова днес, тук искам да отправя послание към младите: Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците. Подкрепете грижата

Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна

"Има заплахи за сигурността на България", призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Брюксел по повод на ескалацията на кризата в Украйна. "В дългосрочен план засега е трудно да се правят прогнози, тъй като процесите са многопосочни. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ", допълни той.

Двама варненци сред избраните за международна мисия, пресъздаваща условията на Марс

Името на българина Красимир Ангелов е на първо място в списъка с 62-ма кандидати от 17 държави, които са пресети да участват в едногодишна мисия, пресъздаваща условията на Марс. Полуфиналистите са избрани сред 200 кандидати да се включат в тренировъчен проект.

ЕС прекъсва разговорите по визовия въпрос с Русия

Министрите на външните работи на страните членки от ЕС са се споразумели да суспендират разговорите с Русия по визовите въпроси заради руските действия в Крим, предаде Ройтерс в понеделник, като цитира проект на изявление на водещите европейски дипломати, което се очаква да бъде разпространено до края на деня.   Русия и ЕС дискутират визово сътрудничество от 2007 г. насам, като Русия иска да има свободен безвизов достъп до европейските страни членки. България в частност е също заинтересована от отпадането на визите за руски граждани заради големия дял на руснаците в туристическия поток от чужбина.   Темата за руските визи за ЕС се повдига по време на всички срещи на върха между Русия и ЕС.

Русия с ултиматум към украинските военни в Крим: Или се предават, или ще бъдат атакувани

Черноморският флот на Русия е дал ултиматум на украинските военни части в Крим да се предадат до 5 часа сутринта местно време във вторник. В противен случай ще бъдат атакувани, съобщи Би Би Си, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната в Киев.
Ултиматумът е бил даден от командващия флота Александър Витко, допълва "Интерфакс". Черноморският флот на Русия е дал ултиматум на украинските военни части в Крим да се предадат до 5 часа сутринта местно време във вторник. В противен случай ще бъдат атакувани, съобщи Би Би Си, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната в Киев. Ултиматумът е бил даден от командващия флота Александър Витко, допълва "Интерфакс".

Навръх Трети март млади социалисти и кандидат-кмета Николета Максимова подариха книги и знаме на читалището в Богданов дол

Днес на националния празник на България - трети март, кандидатът за кмет на кметство Богданов дол Николета Максимова и членове на Младежкото обединение в БСП – Перник подариха книги и трибагреник на читалището в селото. Сред произведенията бе и ново луксозно издание на „История славянобългарска”.

„Много е важно да не забравяме своята история и традиции, защото те ни правят това, което сме и макар времената за всички нас да са трудни е важно...

Продължава

Французин изработва единствените ръчни шоколади у нас

От пет години един французин избира да живее в България и майстори ръчен шоколад в Пловдив. Вкусният продукт се изработва само от какаови зърна, внос от Южна Америка, и захар, без никакви изкуствени продукти. Винсан Гайо е музикант по образование.

ЦСКА размаха пръст пред онези, които злословят


ЦСКА предупреди, че ще следи внимателно всички информации, свързани с клуба, които излизат в медиите. Червените уверяват, че ще защитават правата си спрямо хората, които злословят.

На "Българска армия" искат да се предпазят от умишлено хвърлени лъжи. "Всеки, който заблуждава вас с неверни твърдения, ще понесе своята отговорност. Уверяваме ви, че клубът вече реагира и предприема съответните действия. Всички лица, които злословят за лична изгода или в името на нечии интереси, ще трябва...

Защо сме уморени след почивните дни?

Понякога се натоварваме в неправилни дейности...

    


Костурица: Русия да зищити руснаците в Украйна!

Известният сръбски кинорежисьор Емир Кустурица смята, че Русия трябва да защити руснаците, живеещи в Украйна, и да спаси страната от катастрофа, предаде ИТАР-ТАСС.

Хиляди заклещени в тунелите на магистралата след Правец

Хиляди автомобили образуваха гигантско задръстване на магистралата след Правец в посока София, съобщи очевидец в онлайн редакцията. Автобуси, камиони и леки автомобили се движат едва едва в плътни колони в трите платна - и във, и извън тунелите. Точно в този участък на пътя няма покритие и за мобилна телефонна връзка.

Дистрибуторка с глоба за бой с тефтер

Дистрибуторка на бира беше наказана с 300 лв. глоба от Районния съд в Смолян за това, че била с тефтер по главата конкурент в бизнеса. 
32-годишната Кремена К. влетяла ядосана в офиса на конкурентната фирма и вдигнала лют скандал заради нарушени територии в борбата за клиенти. 
След куп обидни думи и закани за побой ядосаната дама нанесла и серия Дистрибуторка на бира беше наказана с 300 лв. глоба от Районния съд в Смолян за това, че била с тефтер по главата конкурент в бизнеса. 32-годишната Кремена К. влетяла ядосана в офиса на конкурентната фирма и вдигнала лют скандал заради нарушени територии в борбата за клиенти. След куп обидни думи и закани за побой ядосаната дама нанесла и серия

Русия с ултиматум: Украинските военни части в Крим да се предадат, ако не - атакува

Черноморският флот на Русия е дал ултиматум на украинските военни части в Крим да се предадат до 5 часа сутринта местно време във вторник. В противен случай ще бъдат атакувани, съобщи Би БИ Си, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната в Киев.
Ултиматумът е бил даден от командващия флота Александър Витко, допълва Черноморският флот на Русия е дал ултиматум на украинските военни части в Крим да се предадат до 5 часа сутринта местно време във вторник. В противен случай ще бъдат атакувани, съобщи Би БИ Си, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната в Киев. Ултиматумът е бил даден от командващия флота Александър Витко, допълва "Интерфакс".

Нашенка с "Оскар" за анимация

/КРОСС/ Българката Светла Радивоева е част от екипа, който спечели "Оскар" за най-добра анимация на тазгодишните награди на американската филмова академия. 28-годишната художничка е участвала в създаването на филма „Замръзналото кралство", който очаквано спечели в категорията за най-добър анимационен филм. Лентата се пребори за статуетката с японския филм "The Wind Rises", американските „Аз, проклетникът 2" и „Круд" и френската анимация „Ернест и Селестин".„Замръзналото кралство" взе и наградата за песен за парчето Let It Go, което победи въпреки конкуренцията на Ordinary Love на U2 от биографичния филм за Нелсън Мандела "Дългият път към свободата".Българско участие има и в научната фантастика „Гравитация", която взе 7 награди „Оскар". В лентата на Алфонсо Куарон като дигитален художник участва и нашенецът Атанас Атанасов. Благодарение на неговия труд и на работата на стотици други специалисти по ефектите „Гравитация" успя да вземе и Златната стауетка за визуални ефекти. Научнофантастичната лента не се добра до наградата за най-добър филм, но взе отличия за режисура и кинематография.

Плевнелиев се поправи за руските освободители (снимки)

Проливен дъжд се изля над знамената на бойната слава и гвардейските части, и представителните роти, строени за тържествената заря за националния празник - 3 март. В словото си тази година президентът се поправи и призна заслугите на Русия за освобождението ни - гаф, който направи в реч на първия си национален празник.

Защо на Русия вече не й пука от Запада


От статия на Бен Джуда, Европейски съвет за външна политика, в списание "Политико"

Западът не вярва на очите си - Владимир Путин току-що нахлу в Украйна. Германските дипломати, френските еврократи и американските спецове са зашеметени. Защо Русия избра да заложи на карта връзките си със Запада, измервани в трилиони? Западните лидери са шокирани, защото така и не осъзнаха, че руските управници вече не изпитват респекта, който имаха към европейците след Втората световна война. Русия...

Българка в екипа на спечелилия "Оскар" анимационен филм "Замръзналото кралство"

Българката Светла Радивоева е работила като асистент в анимационния отдел на суперпродукцията на "Дисни"  "Замръзналото кралство". Филмът спечели две награди "Оскар" на 86-ото връчване на наградите на Американската филмова Академия - за най-добър пълнометражен анимационен филм и за най-добра песен. Освен това "Замръзналото кралство" стана Българката Светла Радивоева е работила като асистент в анимационния отдел на суперпродукцията на "Дисни" "Замръзналото кралство". Филмът спечели две награди "Оскар" на 86-ото връчване на наградите на Американската филмова Академия - за най-добър пълнометражен анимационен филм и за най-добра песен. Освен това "Замръзналото кралство" стана

Предстоящи събития в страната за утре, 4 март

***София /КРОСС/ От 10.00 часа Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс ще проведе заседание, на която ще обсъди Указа и мотивите на Президента на Република България за връщане за ново обсъждане на разпоредби на Изборния кодекс. ***София /КРОСС/ От 13.00 часа Народното събрание ще проведе извънредно заседание с единствена точка в дневния ред - Ново обсъждане на Изборния кодекс, приет от парламента на 21 февруари 2014 година. ***София /КРОСС/От 10.00 часа в пресклуба на БТА WWF ще представи резултатите от национално проучване за нагласите към природозащитата в България. Проучването е проведено със съдействието на Алфа Рисърч. ***София /КРОСС/ В 10.00 ч ще се състои първа копка на православен храм Рождество Христово. Новият храм ще бъде постен в район „Младост", ул. „Филип Аврамов". ***София /КРОСС/ От 11.00 часа министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще присъства на подписването на Меморандума за сътрудничество между Техническия университет - София, и Уестингхаус Електрик Къмпани. Подписването ще състои , което в заседателната зала на Академичния съвет (блок 1, ет. II) в ТУ - София. ***София /КРОСС/ От 11.00 часа Българската стопанска камара (БСК) ще проведе пресконференция на тема „Задължения на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката"

Българският вицепрезидент откри паметник на българските градинари в Будапеща


Паметник на българските градинари бе открит по-рано днес в унгарската столица Будапеща на събитие в присъствието на вицепрезидента на България Маргарита Попова и председателя на българското самоуправление в Будапеща Данчо Мутев, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Паметникът се намира в района Зугло, където в средата на миналия век са били градините на българските градинари. Там сега има голям пазар, на който те и до ден днешен излагат своята продукция.

Той...

Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света

Повишаването на цените на акциите на Майкрософт върнаха на Бил Гейтс титлата на най-богат човек в света в класацията на списание "Форбс". Той притежава състояние от 76 милиарда долара и побеждава мексиканеца Карлос Слим, чието богатство се оценява на 72 милиарда долара.

Цирк с уволнения и връщания в “Левски”

Циркова трупа “Левски” превърна “Герена” в манеж. Вихри се трагикомична драма. Враговете се смеят. “Сините” плачат”. Просълзи се публично от мъка и спортният директор Христо Йовов. 

В неделя вечерта шефът бе уволнен, както и помощник-треньорът Мариян Христов. В понеделник сутринта Бижутера бе върнат. Следобед си тръгна с Мариян.

Треньорът Ант Циркова трупа “Левски” превърна “Герена” в манеж. Вихри се трагикомична драма. Враговете се смеят. “Сините” плачат”. Просълзи се публично от мъка и спортният директор Христо Йовов. В неделя вечерта шефът бе уволнен, както и помощник-треньорът Мариян Христов. В понеделник сутринта Бижутера бе върнат. Следобед си тръгна с Мариян. Треньорът Ант

Освободеният Недялко Спасов: Ще съдим корабособстрвеника на „Ина”

И последният българин от борда на арестувания в Гърция кораб "Ина" вече се прибра у дома. Помощник-капитанът на арестувания кораб „Ина” се завърна у нас, след като лежа 22 месеца в гръцки затвор и бе 10 месеца под домашен арест.

Ж.Желев:Историята е била добра да държи Ленин жив много малко

Трябва да се изучава историята на тоталитарните режими. Поколенията, които идват, трябва да знаят какво е фашизъм, какво е комунизъм, каква е разликата между тях и къде те съвпадат напълно. Включително и кое е по-страшното"

Игра с огъня в Украйна

Последните десетина дни всички погледи са вперени в Украйна. И докато медиите надълго и нашироко разглеждат различните политически проблеми – претенциите за власт на избягалия от страната президент, различните ходове на поелата управлението опозиция и напълно реалната възможност Крим да се отцепи от Киев и (евентуално) да се върне в орбитата на Русия, то икономическите проблеми, пред които Украйна е изправена сега и ще бъде изправена след края на политическата криза, получават относително малко внимание.   Изключително показателно за състоянието на украинската икономика е понижаването на кредитния рейтинг на страната от Standard and Poor’s на CCC – една стъпка над състояние на фалит. Рейтинговата агенция еднозначно посочва, че положението е зле. Колко точно обаче?   Към момента, външният дълг на Украйна е около $73 милиарда, а около една четвърт от тази сума е дължима през следващите 18 месеца. Доскоро управниците в Киев разчитаха известна част (около 15 милиарда) от този дълг да бъде купена от Русия, но развитието на политическата ситуация в момента и напрежението по границата прави такъв сценарий малко вероятен.   Едновременно с това украинската гривна продължава да се обезценява, като стойността на валутата е спаднала с около 12% от началото на 2014 г. Дори и без да се отчита настоящият политически хаос, оценките за растежа на украинската икономика през следващите години не са особено обнадеждаващи.   Мрачно бъдеще   Иначе казано, дори и в следващите месеци кризата да бъде преодоляна и Украйна да избере стабилно управление, което да получи подкрепата на повечето граждани, бъдещето на страната от икономическа и финансова гледна точка хич не е розово.   Най-вероятният сценарий, обсъждан в момента е създаването на "спасителен пакет“ от средства, осигурени най-вече от ЕС, подобен на тези, които Гърция получава през последните години. Що се отнася до заем от МВФ, това е малко вероятно, най-вече поради предишния опит на фонда с Украйна – само от 2008 г. насам финансирането на страната е спирано поради мудно провеждане на икономически реформи от страна на тогавашното украинско правителство. По тази причина върху новите управляващи – ако искат да ползват такава помощ – ще падне тежестта да убедят фонда във волята си в провеждане на реални реформи, но и политическата цена от тяхното провеждане, което най-вероятно ще им струва подкрепата на голяма част от сега възторжените им симпатизанти от Майдана.   Тегленето на заеми обаче е забележително лоша идея, по простата причина, че ще лекува само симптомите, но не и реалното заболяване. Отлагането на изплащането на тези суми или прехвърлянето на задълженията към други (което реално би представлявал един такъв пакет) по никакъв начин няма да помогне на изправената пред фалит украинска икономика. Особено предвид, че цената на тази отсрочка ще бъде допълнителна намеса във вътрешните работи на страната от страна на ЕС и/или МВФ. Цената на всеки един такъв спасителен пакет в крайна сметка ще падне на плещите на украинските данъкоплатци и допълнително ще забави икономическото развитие на страната.   В такъв случай – накъде?   На първо място, веенето на знамената на национализма не са добре дошли за никого, освен за политиците, които ги ползват за да трупат популярност. През последните седмици стана очевидно, че в Украйна са на лице огромни – и най-вероятно непреодолими – етнически и културни различия, сред които, след премахването на изкуствения елемент на държавност, който ги държеше заедно, почти веднага избухнаха спорове и сепаратистко говорене. По тази причина, страната няма да се върне в "нормален“ режим, докато тези страсти не се успокоят, което може да стане по два начина – или с насилие от страна на централното правителство в Киев, или с отделянето на рускоговорещите области.   И двата варианта са неприемливи – дори и ако оставим настрана методите, с които биха били умиротворени "сепаратистите“, то това залага бомба със закъснител, която неминуемо ще избухне при следващата по-значителна политическа криза.   От друга страна обаче разделение на страната би довело до аналогично лоши резултати, най-вече поради смесеният характер на населението във всички области (въпреки че в някои източни региони доминира руският етнически фактор) и концентрацията на индустриалното производство и добивна в източните части на страната. В този смисъл, на този етап ситуацията е патова и всеки един от сценариите крие многобройни дългосрочни проблеми.   Оттам насетне, за да се преодолее настоящата криза, най-важно е да се премахнат инструментите, които държавата би могла да ползва, за да влияе на икономиката. Това е особено необходимо предвид, че следващите месеци ще са месеци на борба коя от опозиционните сили да заеме властовия вакуум, останал след бягството на президента Янукович от страната.   Вариантът с валутен борд в Украйна   Тази борба ще се води с традиционните за демокрацията средства – надпревара за гласове чрез все по-щедри обещания и раздаване на социални придобивки. Първата жертва на подобни борби винаги са бюджетният консерватизъм и данъчната политика. Именно затова предложението да се въведе някаква форма на валутен борд в Украйна днес е подходящо – по този начин ще се отнеме възможността на политиците да спекулират с гривната с цел трупане на влияние.   Отделно, доста е обнадеждаващ фактът, че от началото на политическата криза големи части от държавата реално се самоуправляват – така например още в началото на миналата седмица Лвовска област прекъсна всякакви финансови взаимоотношения с централното правителство в Киев. В този смисъл, настоящият момент е изключително подходящ за рестартиране на украинската държавност, особено що се отнася до данъци и преразпределение на средства – щом областите са в състояние да се справят без помощта на централното правителство, няма видима причина това състояние да се променя.   И докато сценарий, в който Украйна се разделя на множество малки самоуправляващи се общности е малко вероятен, то отдръпване на държавата от преразпределителните й функции не само е възможно, но и би подпомогнало значително икономическото възстановяване.   Страшен ли е фалитът?   Понастоящем най-големият страх е от обявяване на фалит. Редно е обаче да се запитаме дали един фалит би бил толкова деструктивен, колкото го изкарват повечето анализатори. Големите губещи от такова развитие със сигурност ще бъдат кредиторите на украинското правителство, а и самото то. В краткосрочен план, най-вероятно страната ще страда от намаляване на интереса на чуждестранните инвеститори. Той обаче би позволил на страната да се отърси от натрупаните вече дългове и да започне начисто, а и да преструктурира управлението си без да се съобразява с външни намеси.   Газов натиск от Русия   Един от основните икономически проблеми пред новото украинско правителство е да успее да задържи цените на газа, доставен от Русия. В края на миналата година Газпром намали цената на природния газ от $392 за 1000 м3 до $268.5 като част от спасителен финансов план, включващ и отпускане на спасителен заем от $15 млрд. Очаква се газовата отстъпка да спести на Украйна до $7 млрд. годишно. Една от клаузите по споразумението визира, че намалението на цената на газа ще се преразглежда на всеки три месеца. След като правителството на Янукович бе отстранено, руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че промяната в цената може да отпадне. Украинската газова компания, Нафтогаз, дължи на Газпром $2.7 млрд. за доставки през 2013 г., които руската страна може да изисква, за да упражни политически натиск над новото правителство.   Под такъв се оказа именно правителството на Юлия Тимошенко през 2009 г., когато Газпром спря доставките на газ за Украйна заради неизплатен дълг. Последвалото споразумение между двете компании подкопа доверието в правителството, а Янукович по-късно го използва като претекст да прати Тимошенко зад решетките.   Докато Украйна остава на 2/3 зависима от руските доставки, трудно може да се преговаря с руската страна, без да се правят тежки политически компромиси. През 2012 г. Украйна добива 18.6 млрд. м3 при консумация от 49.6 млрд. Въпреки че страната успя да постигне договор за частични реверсивни доставки от Словакия (около 2 млрд. м3), те за момента не могат да осигурят трайно изместване на монопола на Газпром.   Подобно развитие може да се случи само при положение, че Украйна започне да развива активно своите неконвенционални находища. Шел започна проучвания за разработване на нетрадиционен газ край Харков в края на миналата година, Шеврон планира започване на сондажи по-късно през тази година. Има причина за умерен оптимизъм. Украйна намали вноса на руски газ с 15% през 2013 до 28 млрд. м3, но за трайно решение не можем да говорим още.   "Южен поток“ – слонът в стаята   Един от ключовите моменти, които много анализатори пропускат, е, че зад украинската криза стои и опитът на Газпром да притисне Украйна да продаде газопреносната си мрежа и така да не зависи от западната си съседка за транзита към Европа. Нафтогаз отказва подобна сделка, тъй като това би означавало дефакто загуба на икономическия суверенитет на страната, но и по-важно загуба на влиянието на газовите олигарси в политическия живот на Украйна.   Като средство за натиск Газпром използва строежа на "Южен поток“, който цели да заобиколи Украйна като основен маршрут за руските газови доставки към ЕС. Идеята е Газпром да пренасочи сегашния транзит (около 84 млрд.м3) към "Северен и Южен поток“. Така на Украйна ще бъде отнето основно оръжие при преговорите с Газпром, а именно транзита на газ за ЕС. От друга страна, правителството няма да има избора, но да се съобразява с високите цени на руските доставки, които надвишаваха при старите цени с поне 30% тези за Германия. Докато Украйна преди можеше да си позволи просто да не плаща дълга си към Газпром, ако няма влияние върху транзита, може да бъде лесно манипулирана от Москва.   Не е случайно, че Газпром активизира енергийната си дипломация в Европа през последните 6 месеца, бързайки започването на строежа на "Южен поток“ преди страните членки и участници в проекта да изпълнят изискванията на Третия енергиен либеризационен пакет на Европейската комисия.   При неуспешното стартиране на гигатския газопровод, Газпром се връща в изходна позиция като отново зависима от Украйна. При военна намеса на Русия на Кримския полуостров и засилване на етническото противопоставяне в другите източни райони (Харков, Донецк и Луганск), може да бъдат застрашени отново доставките на газ за ЕС от Русия. Няма да е учудващо, ако Русия използва това като претекст да убеди Европа, че заобикалянето на Украйна е наложително и ще е в интерес на главните руски газови вносители, Германия и Италия.   Съдбата на Украйна през кристалното кълбо   Нахлуването на руски войски на Кримския полуостров едва ли ще доведе до отцепване на региона и присъединяването му към Руската федерация. По-вероятният сценарий е създаването на полунезависима република по модела на Южна Осетия и Абхазия, който да е подвластен и напълно зависим от Москва.   До военни действия, обаче, може да се стигне, ако новото украинско правителство реши да се противопостави на руските военни части. Подобна инициатива би била катастрофална както от хуманитарна, така и от стратегическа гледна точка, както войната в Грузия показа през 2008 г.   В икономически план война за запазване териториалната цялост на Украйна може да означава срив на валутата, рязко оттегляне на дълговите инвеститори и прекратяване на газовите доставки за Украйна.   Възможен сценарий е и прекратяването на икономическите връзки между Киев и индустриалните центрове в източната част на страната, от които бюджетът на Украйна е силно зависим. При положение, че се очаква падеж на държавен дълг в размер на $13 млрд. до края на годината, подобно развитие би било катастрофално.   САЩ и ЕС с краен брой ходове   В тази критична ситуация Западът не държи много козове. САЩ не могат да си позволят военна намеса в Украйна. Евентуално сплашване с разполагане на военноморски сили в Черно море ще бъде разгадано като блъф от руска страна.   САЩ също имат нужда от подкрепата на Русия по други дипломатически кризи, включително преговорите с Иран и решаването на конфликта в Сирия. Въпреки статута си на световен хегемон, администрацията на Барак Обама разбира, че сферите на влияние на Русия остават трудно преодолима крепост.   Европейският съюз пък за пореден път доказва, че не може да действа като единен играч с общ глас по въпросите на сигурността. Активизирането на външната политика на Германия през последните 12 месеца може да се сметне за положително развитие, но е крайно недостатъчно за сформиране на ефективен блок срещу евентуална руска намеса в Украйна.   Кримската криза има нужда от дипломатическо решение на най-високо ниво, което да включва Москва. Именно изолацията на Русия при споразумението за отстраняването на Янукович бе част от причината за светкавичните действия на Путин в Крим. Русия осъзнава, че на карта се поставя не само нейният международен престиж, но и нейният капацитет да упражнява влияние в задния си двор.   При липса на решителна и обединена намеса на Западните сили, украинската криза заплашително ще заприлича на нов Мюнхен.   *Анализът е публикуван в блога на ЕКИП.

Парламентът отхвърля президентското вето

Мнозинството ще отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс, категорична е зам.-шефката на НС Мая Манолова.

Ултиматум към Украйна? Пълни глупости!

Руският Черноморски флот опроверга появилата се информация

    


Проруски демонстранти окупираха сградата на областната управа в Донецк /видео/

/КРОСС/ Проруски демонстранти окупираха първия етаж на сградата на областната управа в Донецк, съобщава "Ройтерс". Щурмът е извършен след демонстрация, в която са участвали между 3000 и 4000 души, които са издигали руското знаме. Около 300 души са проникнали в сградата на администрацията, след като са счупили прозорците. В момента окупаторите заемат няколко етажа от зданието.Активистите са недоволни от днешните решения на областната администрация, която с тайно гласуване избра за нов председател на областния съвет Андрий Шишацки - бившият областен губернатор, уволнен вчера по искане на протестиращи. video:http://www.youtube.com/watch?v=nwZaxjahzjo  

Чешки министри поискаха да не се допуска Русия до нова АЕЦ


Министри от двете основни партии в чешкото правителство заявиха в понеделник, че руски компании не бива да се допускат до конкурса за разширяване на ядрена централа в страната, след като идват от страна, окупирала украинска територия.

Проектът за нови ядрени блокове в АЕЦ Темелин е на стойност над 10 млрд. долара.

"Русия изчезна от групата на предвидимите и демократични държави. Случващото се е неприемливо", казва министърът на отбраната Мартин Стропницки, цитиран от...

"Черноморец" изпусна победата срещу "Локомотив" (Пловдив)


"Черноморец" пропусна да победи "Локомотив" (Пловдив) като гост. Черно-белите измъкнаха равенство 1:1 с гол в последните секунди.

Бургазлии изгубиха ценни точки в борбата си за оставане в А група. Както и срещу ЦСКА в предния кръг, те допуснаха гол след статично положение в самия край.

Воденият от Димитър Димитров-Херо отбор е 11-и с 22 точки. "Локомотив" се изкачи на четвъртото място с 45.

"Черноморец" поведе в 14-ата минута. Тогава капитанът Лъчезар Балтанов...

Орешарски: България има готовност за реакция в Украйна

Обстановката в Украйна е нагнетена, но България има готовност за реакция. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който бе на връх Шипка по повод...

Европа застрашена от голямо наводнение

/КРОСС/ След около 36 години Европа е застрашена от голямо наводнение, твърдят австрийски учени.Това може и да не се случи, отбелязват те, но добавят, че вероятността от подобен сценарий е  нараснала двойно. До извода си експертите са стигнали, комбинирали съвременните модели на изменението на климата със сегашните темпове на социално- икономическо развитие. Оказало се, че влиянието на двата фактора увеличава вероятността от голямо наводнение двойно. Освен това , според изчисленията, възможността подобно бедствие да настъпи едновременно на територията на много европейски страни, също е доста висока.

Честване на 3 март в Хамбург


От 1997 година насам проф. Герд-Винанд Имайер, бивш председател на застрахователното дружество Ханзе Меркур, представлява над 18 000 българи в северна Германия. Нещата, които свързват Хамбург с българите са: българско училище, което от 2001г. насам в неделя вечер учи децата на българиски родители на български език, българо–немска студентска организация и от 2007г. - църковна общност. В Хамбург през 1998 броят на българите е 746, а през 2013 - 5 176. В цялата консулска област общият брой на...

Зимата още е тук: Преспи затрупаха Предела, Превала и Пампорово

Зимата още не си е отишла и напомни за себе си навръх Националния празник "Трети март". Преспи, натрупани от обилен снеговалеж, блокираха движението през прохода Предела. Много закъсали авто...

От кои болести лекува смехотерапията

Смехотерапията подмладява и веднага вдига имунитета - дори само 5 минути. Тя бързо възстановява функцията на червата, регулира кръвното налягане, помага при проблеми с щитовидната жлеза и стрес, твърди Моника Балаян, психолог, преминал обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава Смехотерапията подмладява и веднага вдига имунитета - дори само 5 минути. Тя бързо възстановява функцията на червата, регулира кръвното налягане, помага при проблеми с щитовидната жлеза и стрес, твърди Моника Балаян, психолог, преминал обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава

Йовчев: Заплахите за България, свързани с Украйна, са основно икономически

Прекъсване на доставките на природен газ и на ядрено гориво, прогнозира българският вътрешен министър

    


“Черноморец” пак плаче в сетния миг

За втора поредна седмица “Черноморец” плака в последната минута. Първо загуби от ЦСКА с 1:2, а сега изпусна победата срещу “Локомотив” (Пд) - 1:1.

Лъчезар Балтанов даде преднина за “акулите” в 14-ата минута на стадиона в Любимец, където “Локо” домакинства. Неубедително се намеси вратарят Йордан Господинов. Но в последната минута след корнер Хаме За втора поредна седмица “Черноморец” плака в последната минута. Първо загуби от ЦСКА с 1:2, а сега изпусна победата срещу “Локомотив” (Пд) - 1:1. Лъчезар Балтанов даде преднина за “акулите” в 14-ата минута на стадиона в Любимец, където “Локо” домакинства. Неубедително се намеси вратарят Йордан Господинов. Но в последната минута след корнер Хаме

Дария Симеонова преди полет към "Икар"

Много млади и много ярки таланти се появиха през последните години на българската театрална сцена. Един от тях е Дария Симеонова, 24-годишната актриса от Театър "София", която на 27 март ще тръпне в очакване. Точно тогава, на традиционната церемония за Международния ден на театъра и връчването на наградите "Икар", тя заслужено може да се окаже... Много млади и много ярки таланти се появиха през последните години на българската театрална сцена. Един от тях е Дария Симеонова, 24-годишната актриса от Театър "София", която на 27 март ще тръпне в очакване. Точно тогава, на традиционната церемония за Международния ден на театъра и връчването на наградите "Икар", тя заслужено може да се окаже...

"Газпром" може да спре доставките на газ в Европа заради кризата в Украйна

„Газпром” не изключва възможни прекъсвания в доставките на газ за Европа заради политическата ситуация в Украйна. От газовия холдинг съобщават, че продължаващите политически вълнения в Украйна, които се задълбочават от неудовлетворителните икономически условия, може да доведат до прекъсвания в доставките за Европа.

Само 20% от децата ядат зеленчуци всеки ден

Само едно на всеки пет деца яде зеленчуци всеки ден, показва ново британско проучване.

Водата в Южния океан става все по-безсолна

/КРОСС/ Солеността на водата в Южният океан намалява. Това установиха американски учени.До извода си експертите са стигнали, изучавайки съдържанието на сол в води въз основа на проби, взети от водата в края на 1970 година. В сравнение с пробите, взети в наши дни, тези отпреди 40 годни са много по-солени. Причина за тази разлика е активното изменение на климата, изразяващо се в топенето на ледниците в Антарктида .

Украинската армия в Крим заплашена от руско нападение

От руското външно министерство отрекоха информацията

Локо Пд взе точка от Черноморец в последната минута

Локо Пд изравни Черноморец за 1:1 в последната минута и измести Левски от четвъртото място в класирането на "А" група.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване