Руските военни арестуваха командира на авиобазата Белбек след щурм (снимки)

Руските войски щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, след като украинските военнослужещи отказаха да я напуснат след изтичането на крайния срок, в който те трябваше да предадат контрола на авиобазата в ръцете на Русия.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Източници заявяват, Руските войски щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, след като украинските военнослужещи отказаха да я напуснат след изтичането на крайния срок, в който те трябваше да предадат контрола на авиобазата в ръцете на Русия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Източници заявяват,

Плевнелиев забърква България във война

Президентът Росен Плевнелиев „въвлече” страната ни във война, намесвайки я в пореден дипломатически скандал. По време на лекцията му пред Дипломатическата академия във Виена той предупреди, че Русия може да окупира България подобно на Крим.

„Русия се проявява агресивно националистически както към Украйна, така и към страни от Югоизточна Европа, включително към България”, заяви Плевнелиев. Той попита риторично присъстващите какво според тях ще се случи оттук нататък. „Какъв е следният сценарий? В нашата страна имаме руско малцинство. Възможно ли е да организират протест и да се обадят на Русия, тя да прати свои хора и да се случи същото като в Крим? Ако това се случи, как ще постъпят българските социалисти и тези политици, които сега заявяват, че никога няма да се обърнат срещу Русия”, взе да разсъждава на глас държавният глава.

Според него в Украйна бил създаден руски модел на управление, в който доминират олигархията, корупцията и контролираните медии. Такива проблеми той видя и в цяла Югоизточна Европа. „В 17 страни „Газпром” пазарува медии на килограм. Чрез купените от Русия медии населението в Украйна бе манипулирано и дълго живееше във виртуална действителност”, продължи лекцията си Плевнелиев. Той бил наясно какво точно се е случило в Крим – властите в Москва изпратили там войска и окупирали полуострова. „Незаконният локален референдум бе проведен под дулата на руските калашници. За съжаление ден по-късно Крим вече бе анексиран”, отговори „компетентно” Плевнелиев на въпрос на българска студентка, която се поинтересува от конфликта. За разлика от останалите световни лидери, чиито позиции са далеч по-балансирани, президентът не се поколеба да обвини Русия в агресия спрямо местното население. Думите му предизвикаха възмущението на възрастен виенчанин.

„Имаме по-голям проблем и той е, че за пръв път след Втората световна война не знаем какво може да направи Русия. За съжаление властите в Москва вече не са надежден партньор. Те не държат на подписа, положен под държавни споразумения. За мен Крим е Украйна, а не Русия. А Украйна е Европа”, сопна се от своя страна президентът.

Ден преди визитата си във Виена той бе на посещение в Лондон, където даде интервю за предаването HARDtalk на BBC. „В България руски туристи купуват апартаменти по морето. Ако утре те се обадят в Кремъл и поискат да бъдат изпратени войски”, предупреди за нашествие Плевнелиев в опит да аргументира искането си за обща позиция на ЕС спрямо отношението на Русия към Украйна. Същата теза той разви и в предаването „Панорама” по БНТ. Това взриви социалните мрежи, като хората не спираха да питат дали президентът не опитва да ни вкара във война, пише “Монитор”./КРОСС/

 

 

 

Овчаров зад ЕРП-та и срещу своите - подгонили ги предизборно

Бившият енергиен министър Румен Овчаров не се съгласи с атаката на държавата спрямо ЕРП-та, като поясни, че това е предизборно упражнение, целящо "изкърпване на чувала" и удържане на цените на тока преди изборите.

Лудогорец срещу Литекс - дерби за титла и президентска чест

Лудогорец и Литекс излизат днес в челен сблъсък на върха в класирането. Ако този мач има победител, той автоматично става и фаворит в борбата за шампионската титла. Литекс спечели гостуването си в Раз...

Цената на тока със сигурност скача след изборите

"Сегашната цена на тока може да издържи до изборите". Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който беше гост в предаване на Нова телевизия. Според него, няма абсолютно ни...

Избират митрополит на Русенска епархия

Днес се избира кой ще оглави Русенска епархия. Светият синод ще утвърди един от двамата кандидати, определени на Епархийския събор миналата неделя. Тогава главният секретар на Синода Стобийският епископ Наум събра 22 гласа, а 15 - Тивериополският епископ Тихон.

150 млн. долара гаранция за ексшефа на Нафтогаз Украйна

Водят се 3 отделни следствия за корупция в газовия сектор в Украйна

    


Роботите разпознават по-добре от хората симулирането на болка

Ново проучване показва, че машините долавят по-добре детайлите в мимиките на лицето

    


„Аспарухово” отбелязва днес Неделя Кръстопоклонна

Администрацията на район “Аспарухово”, съвместно с Църковното настоятелство към православен храм “Св. Цар Борис І” организира днес честване на християнския празник Неделя Кръстопоклонна, научи Moreto.net. Литийното шествие, с което традиционно се отбелязва празника от жителите на района, ще тръгне от храма в квартал „Аспарухово” и ще премине тържествено по улиците „Злетово” и „Народни будители”.

И днес протестират срещу застрояването на Карадере

От 17:00 ч. днес на езерото Ариана в София ще започне протест срещу решението на правителството за издаване на сертификат за инвеститор клас „А” във връзка с проекта за застрояване на Карадере.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Протести ще има по същото време в Пловдив и във Варна, уточни Фокус. От 17:00 ч. днес на езерото Ариана в София ще започне протест срещу решението на правителството за издаване на сертификат за инвеститор клас „А” във връзка с проекта за застрояване на Карадере. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Протести ще има по същото време в Пловдив и във Варна, уточни Фокус.

Най-ценните и застрашени от кражба икони на България

В Националния историко-археологически музей при Светия синод на Българската православна църква се съхраняват експонати, събирани от цялата територия на Третата българска държава

прочети повече

Протест срещу застрояването на Карадере

От 17:00 ч. днес на езерото Ариана в София ще започне протест срещу решението на правителството за издаване на сертификат за инвеститор клас „А” във връзка с проекта за застрояване на Карадере.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Протести ще има по същото време в Пловдив и във Варна, уточни Фокус. От 17:00 ч. днес на езерото Ариана в София ще започне протест срещу решението на правителството за издаване на сертификат за инвеститор клас „А” във връзка с проекта за застрояване на Карадере. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Протести ще има по същото време в Пловдив и във Варна, уточни Фокус.

Николета атакува Алисия: Не трябва ли да е известна с песни?

Войната Николета – Алисия няма да приключи скоро. Този път атаката поведе Николета.

Какво научават далтонистите на сребърната си сватба

- Жено, я ела тука! Има ли топла вода, или пак да започвам с конското?
- Има, мили, има!
- Аааа, добре, че ми омръзна да мия чиниите със студена вода...

Разговор пред кооперацията.
- Малиии, кви времена настанаха - внучката Веска живее с едни мъж, без да са подписали...
- Твойта е добре, моят внук Десислав живее с един мъж и са подписали... - Жено, я ела тука! Има ли топла вода, или пак да започвам с конското? - Има, мили, има! - Аааа, добре, че ми омръзна да мия чиниите със студена вода... Разговор пред кооперацията. - Малиии, кви времена настанаха - внучката Веска живее с едни мъж, без да са подписали... - Твойта е добре, моят внук Десислав живее с един мъж и са подписали...

Притеснена левица, уверени евроскептици и затънала в скандали десница излизат на местни избори във Франция


Докато крайната десница във Франция предвкусва потвърждението на значителния прогрес в позициите си, управляващите социалисти са изпълнени със страх, че евентуални тежки загуби точно по средата на мандата ще изложат на риск обявените от правителството реформи. Така обобщава картината в деня на първия тур на изборите за кметове и общински съветници агенция "Ройтерс".

Кметовете във Франция разполагат с влияние върху социалния и политическия живот, а битките за постовете често се...

Светият Синод избира Русенски митрополит

Светият Синод на Българската православна църква избира митрополит на Русенската епархия. Църковните избиратели избиратели в епархията определиха двамата кандидати - Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон. Синодът трябва да посочи един от двамата за титуляр.

Мистериозна жена изплува в драмата с изчезналия самолет

Капитанът на мистериозно изчезналия самолет на малайзийските авиолинии е получил двеминутно телефонно обаждане от жена, която ползвала предплатена карта, купена с фалшив паспорт. Това пише в. "Де...

Никой не иска ново разглеждане на делото "Килърите"

Информацията, че се иска връщане на делото "Килърите" за ново разглеждане, не отговаря на истината. Депозирахме протест срещу постановения акт на Варненския апелативен съд, с който настоявам...

Топла неделя до 24 градуса

Времето над страната ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, малко по-ниски по морския бряг, където до обяд ще има мъгли. В София ще е около 21°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за март, и през деня слабо ще се понижи, Времето над страната ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, малко по-ниски по морския бряг, където до обяд ще има мъгли. В София ще е около 21°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за март, и през деня слабо ще се понижи,

Трима чудаци в мисията „България около света”

През миналата седмица трима чудаци обявиха, че ще обикалят света с ветроходна яхта и ще представят страната ни във всяко кътче, до което стигнат. Няма да се състезават с никого, няма да гонят рекорди и екстремни морски изпитания в опасни региони. Направо си е за завист, на пръв поглед всеки би се хвърлил в такава авантюра. Само че изобщо не е толкова просто. Защото освен да ти стиска, да оцелееш, да издържиш, се иска и да я организираш и изпълниш. Нещо, за което у нас може и един живот да не ти стигне. Тримата обаче са сигурни, че ще имат и много време да разказватслед като се завърнат. Защото тогава ще са изпълнили само първия етап от мащабния си проект. „Е, вече ни вдигнаха с по 4 лева пенсиите, та няма от какво да се притесняваме. Светът е наш”, твърдят бъдещите мореплаватели.Най-шокиращото, което пътешественици те си признават с доста гордост, е, че екипажът им е на обща възраст 210 години! Всеки от тях е направил достатъчно в този живот, за да се отдаде на достойна почивка на старини. Видели са много страни, говорят на по няколко езика, припечелили са толкова, че да не се стягат от мисълта за насъщния, на пръв поглед си имат всичко. Точно толкова, че да разберат – нещо им липсва. Голямото скитане. „Знаете ли колко пъти се налага да обяснявам къде е България и че има такава страна, ядосва се капитанът Дачо Дачев. - Знаят Румъния, знаят Турция – е, там между тях е, обяснявам, но сякаш става дума за черно петно върху картата. Веднъж в едно пристанище дойде при мен един човек, сочи флага и вика - „Шопска салата!” Този поне беше просветен. А на един остров попаднах на човек, на чиято яхта беше нарисувано нашето знаме. Отивам при него, казвам му - „Това е флагът на моята страна”. А той ме поглежда с любопитство и отговаря: „Това са цветовете на свободата!” Е струва си да покажеш и на тези, и на всички други любопитни по земята, че ние имаме с какво да се гордеем.”Дачо е на 72 години. Прекосявал е три пъти Атлантика, единия в регатата за самотници „Европа 1” (бивша ОСТАР), има награда за най-добро ветроходно постижение „Кор Кароли” през 1996 г. Тогава свали и 40 килограма за месец. После я спечели и през 2007 г. Бургазлия, бивш състезател на олимпийския клас „Звезда”. Инженер химик по професия, произвеждал е сърфове и телефонни кабини, бил е директор на пристанище Царево. И сега живее в морското градче със съпругата си Вера, където всички ги познават. Няма как – той ще е капитанът.Идеологът е обаче Павел Дойчев (68 г.). Каскадьор, каратист, плувец, сценарист, режисьор, професионален крупие и мениджър на казина със солиден стаж в Лас Вегас. За своя най-голяма авантюра определя втория си брак с актрисата Ваня Цветкова, с която се разделят преди няколко години. И точно когато е трябвало да поеме най-голямото казино на Балканите в Будва (Черна гора), се заселва в странджанското село Фазаново, където променя изцяло живота си. Тази година там е 7-ото издание на филм и арт фестивала „Фазаново”, чийто организатор е заедно с актьора Юри Ангелов. „Можем да имаме толкова приятели по света, ако знаят кои сме и какво имаме, твърди Павката. - Някак трябва да обединим и енергията, и емоциите на хората, които могат да ни опознаят. Според мен всеки трябва да направи една крачка, за да може нещо да се промени. Ако не успеем с яхта, с една бъчва ще го обиколим този свят, но ще го направим.”Гаврил Гюров – Гицата (70 г.) е свързващото звено между морския опит на Дачо и ентусиазма на Павката. Той също е каскадьор, прочут с много екстремни изпълнения, но и водолаз, подводен оператор. Бил е и моряк от каботажното корабоплаване. Съекипниците му не крият, че ще разчитат на водолазните му умения, ако някой трябва да оправя лодката отдолу, както и на това, че като най-лек и дребен ще се катери по мачтата. Съпругата му е художник, двамата живеят в ловешкото село Кърпачево. „Имам много приятели в чужбина, които са обединени в български общности, споделя своите аргументи Гицата. - Те следят всичко, което става у нас, но с огромна радост се срещат с хора, които идват от България. Мисля, че можем да ги зарадваме, да ги обединим. И това не е малко, ние сме милиони по света.” Гаврил разказва, че вече имат доста съмишленици за мисията. Една от тях е известна художничка, която предложила да бъдат продадени доста от нейните картини, а средствата са отидат в тяхната фондацияс името „България около света”. В момента се подготвя сайт на мисията aroundtheworld.bg, тримата имат и визитки на фондацията. Признават, че има интерес от евентуални спонсори и се водят някакви преговори. Засега отговорите на въпросите „къде” и „кога” още се уточняват. Ясно е обаче как и защо ще го правят.
„Все още търсим идеалната лодка, обяснява Дачо Дачев. - Яхтата ни трябва да е като джип – да може да ходи и стига до всякъде. За океанско плаване това условия не е толкова лесно постижимо. Размерът ще е между 12 и 15 метра дължина. Това е достатъчно както за зареждането с провизии и всичко необходимо, така и за побирането на техниката, която никак не е малко. Трябва да има и местенце за някой оператор, ако се наложи ползването на такъв при изпълнение на някои от мисиите в чужди пристанища. Ще се казва естествено „България”.Според екипажа такава яхта може да се намери за около 100 000 евро. Още поне 80 000 ще трябват за техническото обзавеждане. Като цяло към 250 000 стигат за обиколката, ако всичко минава без проблеми. Планът е да бъде закупена от спонсор, след което да си остане негова собственост с всички плюсове от получената й вече популярност.Дачо Дачев прекоси Атлантика през 1996-а с „Шанс” - „Картър 30” и я върна сам през океана и през Средиземно море. Тогава усети на гърба си, че такава лодка е малка за подобни изпитания. После докара в България един „Хънтър 33,5”, а направи и един свой проект за уголемен „Петерсон”. Сега вече е стигнал до оптималното решение – океаните искат по-големи и удобни яхти. Особено когато има повече от един човек екипаж.

Околосветското плаване трябва да стартира на 15 септември в Царево. Маршрутът тепърва ще се бистри, най-вероятно ще мине и през доста европейски страни. Това зависи и от желаещите да се включат в кампанията като спонсори или рекламодатели. „Ще правим кастинг, очакваме голяма навалица”, шегуват се ентусиастите.Целта е да се представя България по света, включително в най-отдалечените краища на планетата, като се организират срещи и с български общности, с местни хора и туристи. Промоцията ще се осъществява с мултимедийна и аудиотехника с излъчване на материали за българската култура, археология, фолклор, изкуство, природа и всички аспекти на духовното ни наследство. Предвидени са онлайн излъчвания от плаването, непрекъснати контакти чрез социалните мрежи и избрана телевизия (ако се появи кандидат) чрез най-съвременната техника, с която ще бъде оборудвана яхтата. Има вариант дори и за нещо като риалити шоу. Както и за подвижно училище за младежи, които се интересуват от ветроходство и мореплаване. Вторият етап е организиране на международни регати тип „рали” (без задължителен състезателен характер) с участието на екипажи от цял свят по водите на Черно море. Целта е същата – да се популяризира България като морска туристическа дестинация.

Духовен път през 8 църкви в Несебър

От това лято за туристите в Несебър се отваря уникален духовен път, който превежда гостите на живописния полуостров през осем старинни храма. Легендите приписват на града 40 църкви, от които днес са останали 12. Осем от тях слагат нов маршрут по калдаръмените му улици и го правят един от най-интересните за разглеждане европейски градове.
От това лято за туристите в Несебър се отваря уникален духовен път, който превежда гостите на живописния полуостров през осем старинни храма. Легендите приписват на града 40 църкви, от които днес са останали 12. Осем от тях слагат нов маршрут по калдаръмените му улици и го правят един от най-интересните за разглеждане европейски градове.

Слънчево до 24 градуса

Времето над страната ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, малко по-ниски по морския бряг, където до обяд ще има мъгли. В София ще е около 21°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за март, и през деня слабо ще се понижи, Времето над страната ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, малко по-ниски по морския бряг, където до обяд ще има мъгли. В София ще е около 21°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за март, и през деня слабо ще се понижи,

Епископите Наум и Тихон в надпревара за русенски митрополит

На 23 март в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноническият избор за нов Русенски митрополит, съобщиха от Светия синод.

Литургията ще започне около 9 ч., а самият избор около 10.15 - 10.45 ч. Патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Наум или Тихон - избрани от епархийските избиратели предната неделя. В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в храм-паметник "Св. Александър Невски". Веднага след това Патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора.

Светият Синод изслуша доклада на Доростолски митрополит Амвросий, натоварен от Св. Синод да организира и проведе изборите за нов Русенски митрополит и прегледа документацията по състоялия се на 16 март епархийски избор в Русе и счете, че той е преминал изрядно.

На проведения миналата неделя Епархийски избор в Русе епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия русенски митрополит, а сега - Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит – Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, както и Тивериополски епископ Тихон, за когото гласуваха 15 избиратели. От Светия Синод съобщиха, че постъпили жалби по провеждането на избора няма, което предполага изборът да бъде счетен от Светия Синод за валиден.

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира "Св. ап. Петър и Павел" в с. Златар, Шуменска духовна околия. На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм "Св. Параскева" във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий", като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция. От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм "Св. архангел Михаил" във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски". На 17 март 2007 г. в храм "Св. Александър Невски" е хиротонисан с титлата Стобийски епископ. От 2010 г. е освободен от председателството в "Св. Александър Невски", за да бъде назначен там еп. Тихон. Задълженията си на главен секретар а Св. Синод изпълнява и до днес.

Тивериополският епископ Тихон (Христо Георгиев Иванов) е роден на 26 май 1945 г. в Щутгарт, Германия. Кръстен е в Руската православна църква там. Майка му е германка, а баща му е българин ­ оперен певец. Завръщат се през 1946 г. в България. През 1959 г. постъпва в Софийската духовна семинария в Черепиш, където негов класен наставник и възпитател е сегашният Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Завършва през 1965 г. Отбива военната си служба в трудови войски. През 1967 г. постъпва като студент в Духовната академия, която завършва през 1971 г. с дипломна работа "Единството на Църквата". Още като студент става един от основателите на хор "Йоан Кукузел". От 1967 до 1975 г. е иподякон в ПКСХП "Св. Александър Невски". Бил е певец в храм "Св. София". От 1971г. до 1973 г. е бил технически редактор и коректор на "Църковен вестник" и сп. "Духовна култура". През 1973 г. до 1975 г. е бил библиотекар на Св. Синод.

През 1977 г. заминава за Федерална република Германия. Там от 1978 г. до 1981 г. учи в средно медицинско училище. След завършването му постъпва в инфекциозното отделение на Катеринин хоспитал в Щутгарт, където работи като фелдшер и досега. От 1980 г. е секретар на тогавашния Главиницки епископ, сега Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Монашество приема на 11 ноември 2000 г. Ръкоположен е за дякон от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон на 12 ноември. На 19 ноември е ръкоположен за йеромонах от Негово Високопреосвещенство архиепископ Теофан от Руската православна църква в град Берлин. Възведен е в архимандритско достойнство на 8 юли 2001 г. На 6 юли 2003 г. е ръкоположен за Тивериополски епископ.

Председател е на Църковната община "Св. Кирил и Методий" в Рим в църквата "Св. Викентий и Анастасий". От юли 2009 г. е управляващ Западно- и Средноевропейска епрахия поради зравословни проблеми на епархийския митрополит Симеон. От 2010 г. е предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София.

Варненският затвор дължи над 60 хил. за газ на доставчика

Газоснабдително дружество във Варна е разпънато на кръст от държавата. Причината е, че държавното „Булгаргаз” си иска парите за природния газ, които пък не са заплатени от държавния затвор.

Сблъсъци на демонстранти с полицията в Мадрид, 85 ранени

С ожесточени сблъсъци с полицията приключи протестният "Марш на достойнството" в Мадрид, в който участваха повече от 60 000 жители на Испания. Според мадридската Бърза помощ, са ранени 85 души, включително 50 полицаи.

Походът започна преди около месец по призив на социалните движения и накрая в испанската столица пристигнаха колони от демонстранти от различни краища на страната. Те преминаха през основните пътни артерии на града и накрая шествието завърши с митинг на площад Колумб. След това обаче протестиращите се отправиха към централата на управляващата Народна партия. Те хвърляха камъни, бомбички и други предмети. В отговор полицията използва палки и сълзотворен газ.

Демонстрантите настояват за социална справедливост и човешки права, протестират срещу политиката на консервативното правителство на десноцентристката консервативна Народна партия, насочена към намаляване на социалните разходи.

Както заяви представителят на профсъюза на работниците от Андалусия Диего Канямеро, "политиката на правителството на Мариано Рахой носи на хората страдания, бедност и глад, докато печалбите на банките и големите компании продължават да растат. Ето защо ние настояваме за оставката на правителството".

Въпреки че организаторите на шествието изтъкваха мирния му характер, градските власти мобилизираха 1650 полицаи, за да не бъдат допуснати улични безредици.

Какво ограничава жените-предприемачи в развиващите се икономики?

Най-ефективният начин за ограничаване на неравенството между половете в развиващите се пазари е подкрепата за малки и средни предприятия на жени

    


Абитуриентки искат да са като русалки

Чалгамодата сред абитуриентките отмина, сега хитът са дантелите и прилепналите рокли тип русалка. Това твърдят производителите от Асеновград, известен като Меката на официалните облекла. Голите гърбове, дълбоките цепки и деколтета и тази година са на мода.  Актуални са телесният цвят, синьо, червено, черно, капучино, прасковено.
Чалгамодата сред абитуриентките отмина, сега хитът са дантелите и прилепналите рокли тип русалка. Това твърдят производителите от Асеновград, известен като Меката на официалните облекла. Голите гърбове, дълбоките цепки и деколтета и тази година са на мода. Актуални са телесният цвят, синьо, червено, черно, капучино, прасковено.

Турнир по спортно ходене в Поморие

sportno_hodene1

При отлична организация на 22 март 2014 г. в град Поморие се проведе Вторият Турнир по спортно ходене за всички възрастови групи, организиран от Спортен клуб „Атлет 2004” и Община Поморие. Участваха най-добрите атлети в тази дисциплина от 10 спортни клуба от цялата страна. Отлично се представиха състезателите на Спортен клуб „Атлет 2004” Поморие: Мая Атанасова участва при жените на 10 км и извоюва сребърен медал, както и състезаващият се треньор Атанас Атанасов, който също завърши на второ място.Това беше последна проверка за спортните ходачи преди Националния шампионат, който ще се проведе на 29 март в Балчик.

sportnohodene2

Класиране по възрасти:

МОМЧЕТА до 16 г. – 2 км

1. Едис Ихсан от СКЛА Шумен с време 12,37 мин.

2. Радослав Свирецов СК “Европул” Бургас – 12,48 мин.

3. Ивелин Ганчев СК “Европул” Бургас – 14,29 мин.

МОМИЧЕТА до 16 г. – 2 км.

1. Рая Николова СКЛА „Добруджа 99” Добрич – 11,41 мин.

2. Радост Станева СКЛА “Атлет” Карнобат – 12,12 мин.

3. Ния Няголова СКЛА „Добруджа 99” Добрич – 12,21 мин.

4. Арзу Ибраимова СКЛА Нови пазар – 12,48 мин.

5. Павлина Стоянова СК „Европул” Бургас – 13,10 мин.

ДЕВОЙКИ МЛАДША ВЪЗРАСТ – 3 км.

1. Иванина Петкова СКЛА Шумен – 16,13 мин.

2. Камелия Начева СКЛА „Атлет” Карнобат – 16,54 мин.

3. Джансел Мехмед СКЛА Нови пазар – 17,05 мин.

ЮНОШИ МЛАДША ВЪЗРАСТ – 3 км.

1. Здравко Тончев СКЛА Шумен – 15,52 мин.

2. Расим Петров СКЛА “Добруджа 99″ Добрич – 16,00 мин.

3. Златомир Радев КЛА “Б.Мулешков” Панагюрище – 16,19 мин.

4. Иван Атанасов СК „Европул” Бургас – 17,26 мин.

ДЕВОЙКИ СТАРША ВЪЗРАСТ – 5 км.

1. Мария Димитрова СК “Европул” Бургас – 31,23 мин.

2. Виктория Дишлянова КЛА “Б.Мулешков” Панагюрище – 31,32 мин.

3. Десислава Андреева КЛА “Б.Мулешков” Панагюрище – 31,56 мин.

ЮНОШИ СТАРША ВЪЗРАСТ – 5 км.

1. Николай Минков СКЛА “Добруджа” Добрич – 25,02 мин.

2. Мариян Галчев СК “Б.Мулешков” Панагюрище – 31,56 мин.

3. Денислав Николов СКЛА “Средногорски атлет” Пирдоп – 32,19 мин.

ЖЕНИ – 10 км.

1. Радосвета Симеонова СКЛА “Добруджа 99″ Добрич – 54,18 мин.

2. Мая Атанасова СК “Атлет 2004″ Поморие – 60,33 мин.

3. Станислава Петрова СКЛА “Добруджа” Добрич – 62,07 мин.

МЪЖЕ – 10 км.

1. Божидар Василев СКЛА “Средногорски атлет” Пирдоп – 50,58 мин.

2. Атанас Атанасов СК “Атлет 2004″ Поморие – 60,45 мин.

3. Любомир Дишлянов СК “Стоян Николов” Златица – 67,29 мин.

 

Втори Турнир по спортно ходене се проведе в Поморие

При отлична организация на 22 март 2014 г. в град Поморие се проведе Вторият Турнир по спортно ходене за всички възрастови групи, организиран от Спортен клуб „Атлет 2004” и Община Поморие. Участваха най-добрите атлети в тази дисциплина от 10 спортни клуба от цялата страна. Отлично се представиха състезателите на Спортен клуб „Атлет 2004” Поморие: Мая Атанасова участва при жените на 10 км и извоюва сребърен медал, както и състезаващият се треньор Атанас Атанасов, който също завърши на второ място.Това беше последна проверка за спортните ходачи преди Националния шампионат, който ще се проведе на 29 март в Балчик.

hodene

Класиране по възрасти:

МОМЧЕТА до 16 г. – 2 км

1. Едис Ихсан от СКЛА Шумен с време 12,37 мин.

2. Радослав Свирецов СК “Европул” Бургас – 12,48 мин.

3. Ивелин Ганчев СК “Европул” Бургас – 14,29 мин.

МОМИЧЕТА до 16 г. – 2 км.

1. Рая Николова СКЛА „Добруджа 99” Добрич – 11,41 мин.

2. Радост Станева СКЛА “Атлет” Карнобат – 12,12 мин.

3. Ния Няголова СКЛА „Добруджа 99” Добрич – 12,21 мин.

4. Арзу Ибраимова СКЛА Нови пазар – 12,48 мин.

5. Павлина Стоянова СК „Европул” Бургас – 13,10 мин.

ДЕВОЙКИ МЛАДША ВЪЗРАСТ – 3 км.

1. Иванина Петкова СКЛА Шумен – 16,13 мин.

2. Камелия Начева СКЛА „Атлет” Карнобат – 16,54 мин.

3. Джансел Мехмед СКЛА Нови пазар – 17,05 мин.

ЮНОШИ МЛАДША ВЪЗРАСТ – 3 км.

1. Здравко Тончев СКЛА Шумен – 15,52 мин.

2. Расим Петров СКЛА “Добруджа 99″ Добрич – 16,00 мин.

3. Златомир Радев КЛА “Б.Мулешков” Панагюрище – 16,19 мин.

4. Иван Атанасов СК „Европул” Бургас – 17,26 мин.

ДЕВОЙКИ СТАРША ВЪЗРАСТ – 5 км.

1. Мария Димитрова СК “Европул” Бургас – 31,23 мин.

2. Виктория Дишлянова КЛА “Б.Мулешков” Панагюрище – 31,32 мин.

3. Десислава Андреева КЛА “Б.Мулешков” Панагюрище – 31,56 мин.

ЮНОШИ СТАРША ВЪЗРАСТ – 5 км.

1. Николай Минков СКЛА “Добруджа” Добрич – 25,02 мин.

2. Мариян Галчев СК “Б.Мулешков” Панагюрище – 31,56 мин.

3. Денислав Николов СКЛА “Средногорски атлет” Пирдоп – 32,19 мин.

ЖЕНИ – 10 км.

1. Радосвета Симеонова СКЛА “Добруджа 99″ Добрич – 54,18 мин.

2. Мая Атанасова СК “Атлет 2004″ Поморие – 60,33 мин.

3. Станислава Петрова СКЛА “Добруджа” Добрич – 62,07 мин.

МЪЖЕ – 10 км.

1. Божидар Василев СКЛА “Средногорски атлет” Пирдоп – 50,58 мин.

2. Атанас Атанасов СК “Атлет 2004″ Поморие – 60,45 мин.

3. Любомир Дишлянов СК “Стоян Николов” Златица – 67,29 мин.

 

Ултиматимът на властта към ЕРП-тата - челно срещу закона!

Според Румен Овчаров целта е да се задържи цената на тока до изборите

    


40 пациенти със сърдечни оплаквания преминаха през Пирогов

Над 40 пациенти със сърдечни оплаквания, прегледаха безплатно пироговските кардиолозите в рамките на първия ден от Кампанията "Пролетни кардиологични дни в Пирогов", съобщиха от здравното заведение.

Слънчево и още по-топло

Времето днес ще е слънчево и топло с температури около и над 20 градуса.

През деня главно над западните райони ще има разкъсана висока облачност. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 2° и 7°, максималните ще са между 19° и 24°, по Черноморието ще е малко по-хладно.

Над планините също ще е предимно слънчево. Условията ще са подходящи за туризъм. Ще духа слаб, по високите открити части до умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 7°. По Черноморието ще е предимно слънчево.

Хеморагичната треска в Гвинея е причинена от вируса ебола

От заболяването загинаха около 60 души, регистрираните заразени са 80

Днес да почерпят

Доц. д-р Атанас Семов, юрист, директор на Институт по европейско право, 44 г.

Жозе Мануел Дурау Барозу, председател на Европейската комисия, 58 г.

Ириней Константинов, актьор, директор на театър “София”, 65 г.

Доц. д-р Лилия Райчева, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ. 

Христо Краевски, директор на дир Доц. д-р Атанас Семов, юрист, директор на Институт по европейско право, 44 г. Жозе Мануел Дурау Барозу, председател на Европейската комисия, 58 г. Ириней Константинов, актьор, директор на театър “София”, 65 г. Доц. д-р Лилия Райчева, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ. Христо Краевски, директор на дир

Плевнелиев на път да вкара страната ни във война с Русия

Президентът Росен Плевнелиев "въвлече" страната ни във война, намесвайки я в пореден дипломатически скандал. По време на лекцията му пред Дипломатическата академия във Виена той предупреди, че Русия може да окупира България подобно на Крим, пише "Монитор".

Пристанище Варна затворено заради мъгла, летището работи нормално

Пристанище Варна и всички канали продължават да са затворени за маневриране на плавателни съдове, съобщават от Ръководство на корабния трафик. Причината е намалена видимост поради мъгла. В момента на пристанище Варна духа слаб източен вятър със скорост около 1-2 метра в секунда.

Ескадрила от 4 самолета вози клана на Роналдо до Бразилия

Кристиано Роналдо е ангажирал четири самолета, с които неговите близки и приятели да пътуват до Бразилия за световното. Самият той ще лети с португалския национален отбор и трябва на 7 юни да кацне в ...

ЦСКА излиза днес срещу 6-годишния си кошмар на "Тича" и Гонзо

ЦСКА гостува на Черно море днес в 15,45 часа. Мачът ще бъде предаван пряко по NEWS7. "Червените" излизат не само срещу "моряците", но и срещу историята. Тимът няма успех на "Т...

Над милиард евро играят в испанската класика довечера

Общо 1,1595 милиарда евро е стойността на Реал (Мадрид) и Барселона, които довечера се срещат на "Бернабеу". "Кралете" водят с 3 точки пред Атлетико и с 4 пред каталунците 10 кръга...

Нова енергийна криза надвисна като гилотина над Европа

Миналата нощ се зададе опасност от енергийна криза в Европа, след като Москва заплаши да наложи ответни санкции. Русия доставя 30% от газа в Европа, а няколко балтийски страни са почти изцяло зависими...

Спокойно и идилично лято в Парос

... в една от най-красивите вили на острова

    


Невъзможният консенсус

Нали си спомняте онзи израз от времето на соца - че виновно е международното положение? Използваше се, когато трябваше да се обясни "позицията на партията и правителството" (така се казваше тогава) по някой твърде заплетен въпрос. Днес има няколко теми, по които всяка отронена дума предизвиква спорове. Украйна и Крим са една от тях. Отношението

Умни трансмисии и навигации ще пестят гориво в бъдещите БМВ-та


Малко преди автосалона в Женева БМВ проведе т.нар. дни на иновациите, в които представи най-новите си разработки, свързани с пестенето на гориво. Голямата звезда на събитието беше зареждаща се от електрическата мрежа хибридна версия на БМВ Х5. С това задвижване X5 eDrive осигурява не само типичния за марката спортен дух, но и висока ефективност и екологичност.

Функцията Boost на електромотора гарантира мощно ускорение, като спринтът от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от 7 сек. Средният...

Багата смени Невада с Калифорния на 11 април

Двубоят, чиито дата и място бяха преместени, ще се проведе на 11 април в казино "Печанга" в Темекула.

Преглед на печата - 23 март

Наближаващите евроизбори са сред водещите теми на съботните вестници. "Категорично няма да променя указа си за ЦИК. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече - използвайки джобни калкулатори и креативно местене на запетаи.

Пътна обстановка в страната - 23 март

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Кримският конфликт принуди Чехия да увеличи двойно военния си бюджет

Във връзка с анексирането на Крим и влошаването на политическата ситуация в Европа е необходимо да се увеличат разходите за отбраната и покупките на оръжие в Чехия. Това заяви чешкият депутат Иван Габана, цитиран от УНН.
През тази година бюджетът на министерството на отбраната на Чехия ще представлява 1,08% от БВП на страната.

23 март в историята

1568 г. - Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с което настъпва края на Втората хугенотска война. 1801 г. - Александър I става император на Русия, след като баща му Павел I e убит. 1806 г. - В Англия е забранена търговията с роби.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване