Лошият учител означава поколения осакатени души

Проф. д-р Емилия Василева, Факултет по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“:

Свлачище уби трима в САЩ

Трима души загинаха при свлачище в северната част на американския щат Вашингтон, съобщават местните медии. Други трима души са в болница в критично състояние, сред тях и шестмесечно бебе.

Мустафа Джемилев: Кримските татари не стояха в изгнание 50 години, за да напуснат Крим сега

Бившият водач на Меджлиса Мустафа Джемилев заяви, че кримските татари не възнамеряват да напуснат Кримския полуостров, предаде Укринформ.
„Ние не стояхме 50 години в изгнание, за да може сега да избягаме при първата заплаха”, заяви Джемилев.
Той допълни, че според статистиката на ООН в периода от 9 до 17 март близо хиляда души са избягали от Крим в Херсонската област.

Германци се редят на опашка за автограф от Неделев

Десетки фенове на Майнц се наредиха на опашка за автограф от Тодор Неделев. Българският национал беше избран за основната атракция пред стадион "Кофас Арена" преди домакинската загуба с 0:2 ...

97 дни търпение искат от софиянци за ремонта по бул. "България"

Ремонтът на трамвайното трасе по основния столичен булевард "България" ще приключи до 2,5 месеца. Това обеща на софиянци и гости на града заместник-кметът в Столична община по направление &q...

Руски щурм в Белбек тази нощ и авиобазата е в ръцете на Путин

Руските войски щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, след като украинските военнослужещи отказаха да я напуснат след изтичането на крайния срок, в който те трябваше да предадат ...

Предизборен сух режим на абитуриентските балове

Големите черноморски курорти изпаднаха в паника от евровота, който съвпада с абитуриентските балове. Причината за страховете им е практиката да се забранява употребата на алкохол на обществени места, когато гласуваме.

Лов: Най-значимите премиери на оръжейното изложение в Лас Вегас 2014 г.

В оръжейния бизнес има една мантра - в края на януари всички са на Shot Show в Лас Вегас, а през март - на IWA Show в Нюрнберг. Това са най-големите в света изложения, на които се представя и диктува “оръжейната мода”!
Тази година американското оръжейно шоу закова репутацията си с 1600 изложители и около 60 000 посетители от цял свят! Shot Show В оръжейния бизнес има една мантра - в края на януари всички са на Shot Show в Лас Вегас, а през март - на IWA Show в Нюрнберг. Това са най-големите в света изложения, на които се представя и диктува “оръжейната мода”! Тази година американското оръжейно шоу закова репутацията си с 1600 изложители и около 60 000 посетители от цял свят! Shot Show

Защо отворените офиси не са подходящи за всеки?

Колкото и уютни да изглеждат, общите помещения всъщност развалят работния процес

    


Прогноза за времето - 23 март

Времето над страната ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури между 19° и 24°, малко по-ниски по морския бряг, където до обяд ще има мъгли. Над Черноморието ще има мъгли, който след обяд ще се вдигнат.

На тази дата: Руският император Павел I е убит


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 23 март 1801 г. е убит руският император Павел I, син на императрица Екатерина Велика. Той е роден през 1754 г. в летния дворец на руските царе край Санкт Петербург. Според ширещите се...

Сватба в авиобазата Белбек часове преди да я завземат проруски военни

Галина и Иван казали брачните си обети пред командира на базата

    


Мъжете харесват жените с по-малко грим

Мъжете харесват жените с по-малко грим, установиха британски психолози, цитирани от в. "Дейли мейл".

Жените също предпочитат другите да не са прекалено силно гримирани.

"Хората често не могат да преценят какво е привлекателно за противоположния пол", каза д-р Алекс Джоунс от университета в Бангор

"Нява значение дали това се отнася до тегло, ръст или грим", продължава още специалистът.

В повечето случаи мъжете предпочитат жените с до 40 процента по-малко грим.

Участниците в изследването са мислели, че другите харесват повече грим. Особено жените били убедени, че пълният грим е привлекателен. Това обаче било "далеч от истината".

Мъжете харесвали повече свежите лица. Жените също предпочели по-естествената красота.

Резултатите от изследването бяха огалсени във връзка с акцията за набиране на средства за борба с рака чрез публикуване на снимки на знаменитости, направени от тях самите, но без грим.

Тя вече успя да набере 2 милиона британски лири.

Друго изследване на учени от Калифорнийския институт показа, че на снимките в едър план хората изглеждат по-малко привлекателни, независимо колко са красиви.

Това се дължи на геометричното изкривяване в сравнение със снимките от по-голямо разстояние.


В Габрово отвори врати първият интерактивен музей на Балканите

Най-новата туристическа атракция на Габрово – интерактивен музей на местната индустрия, беше открит вчера по проект, свързан с културно-историческото наследство и с туризма в града.

Сградата на новия музей, намираща се на централната улица "Николаевска" 3, е строена през XIX век и е изцяло реконструирана и обновена.

Музейната експозиция включва повече от 20 видеоинсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия от края на XIX и през XX век. В четириетажната музейна сграда, където са разположени експозициите, посетителите могат да се запознаят с видовете промишленост и занаятите, прочули Габрово в миналото като "българския Манчестер" - кожарство, тъкачество, грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство, ножарство.

Тематично музеят е разделен на три части - индустриализация от края на 19-и век до 1944 година, социализъм - от 1944 до 1989 година и настояще - от 1989 година до наши дни.

Новият музей предлага атрактивен разказ за развитието на Габрово като индустриален център, каза при откриването кметът Таня Христова. Надявам се габровци и гостите на града да оценят и да опазят направеното по проекта, защото в дългосрочен план то ще увеличи потока от туристи, посочи кметът.

Създаден е и туристически интернет портал за резервации и за рекламни материали на обектите. Новият музей разкрива 15 работни места за хора, предварително обучени по професиите "Екскурзовод" и "Аниматор в туризма", информираха от общината.

Програмата при откриването на музея включва възстановка на събития от народния календар, тематична конференция, прожекция на рекламен филм за Габрово и посещение на експозицията.

За финала на мащабния проект Община Габрово поднесе няколко специални изненади.

Повече от 50 участници – актьори, музиканти, танцьори, самодейци и музейни работници, върнаха публиката назад във времето, припомняйки й за емблематични персонажи и събития от историята на града.

Кулминацията на вечерта бе ефектна триизмерна прожекция върху фасадата на интерактивния музей. Светлинната 10-минутна анимация ще бъде показвана и занапред като допълнение към експозицията.

Проектът на общинската администрация е финансиран с 6,2 милиона лева от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Той включва обновяване на 10 обекта от градската туристическа инфраструктура, сред които са етнографският музей на открито "Етър", архитектурно-историческият резерват "Боженци" и музейната Дечкова къща в Габрово.


Светият синод избира днес Русенския митрополит


Светият синод избира днес Русенски митрополит между Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон. Двамата получиха най-много гласове на епархийските избори на 16 март - за Наум гласуваха 22 от 24 духовници и миряни в епархията, а за Тихон - 15. С шансове да оглави Русенската епархия е сочен главният секретар на Светия синод епископ Наум.

В тридневния срок по устава на Българската православна църква не постъпиха жалби за гласуването на 16 март.

До избора на...

Светият синод избира днес русенски митрополит


Светият синод избира днес Русенски митрополит между Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон. Двамата получиха най-много гласове на епархийските избори на 16 март - за Наум гласуваха 22 от 24 духовници и миряни в епархията, а за Тихон - 15. С шансове да оглави русенска епархия е сочен главният секретар на Светия синод епископ Наум.

В тридневния срок по устава на Българската православна църква не постъпиха жалби за гласуването на 16 март.

До избора на Русенски...

Мързелът може да помогне за здравословното хранене

Резултатите от ново американско проучване показват, че един лош навик - мързелът, може да бъде използван в борбата срещу друг - преяждането, предаде Ройтерс.

Социалните критици са обезпокоени, че американците стават все по-дебели и лениви.

Авторите на настоящото изследване от университета "Сейнт Бонавенчър" в Ню Йорк обаче смятат, че присъщото нежелание на хората да "си вдигнат задните части", когато са се настанали удобно, може да е от полза в борбата срещу затлъстяването.

Изследователите са установили, че изборът между здравословни и нездравословни храни опира до това коя от тях е "под ръка".

Ако нискокалоричните продукти, като например ябълки, се намират наблизо, хората са по-склонни да посягат към тях, дори и да имат на разположение по-изкусителни нездравословни храни, например пуканки.

Ръководителят на изследването, психологът Грегъри Привитера споделя, че се е вдъхновил за него от опита със собствените си деца.

"Всеки път, когато децата ми казват "Искам закуска", им посочвам купата с плодове на кухненската маса. Те обаче отвръщат, че не искат "това".

Тогава им предлагам сами да си приготвят закуска. Две минути по-късно обаче децата се появяват с плодове и зеленчуци в ръцете.

Така осъзнах, че те са по-склонни "мързеливо" да вземат и да хапнат това, което им е подръка, отколкото да се занимават с приготвянето на желаната закуска", обяснява експертът.


Проектът за курорт в Карадере отново събира протестиращите


Протест срещу подкрепата на правителството за изграждането на курорт в местността Карадере ще се проведе и днес, съобщиха "Зелените", които са организатори на проявата

Той е насрочен за 17 ч. край езерото Ариана в София. Повече информация за събитието може да се види на страницата му във "Фейсбук".

Протести ще има по същото време в Пловдив и Варна.

Организаторите на протеста поставят две искания:

1. Спешно приемане на предложените промените в Закона...

Природата вдъхновява научните постижения

Търсенето на все по-"адекватни" начини на живот насочва все по-често вдъхновението на учените към природата, пише Франс прес.

"Имитирането на хищните птици за създаването на по-икономични самолети, или на калциевите гъби (calcisponges, вид морски гъби) за производството на олекотен и компостен бетон са доказателства, че природата е най-великото предприятие, съществувало някога", заяви биологът Жил Бьоф.

Биомимикрия, както се нарича науката, основана на имитирането на природата, "не е нито технология, нито научна дисциплина, това е философия, която води до заключението, че природата е най-ефикасното предприятие", обяснява ученият и президент на френския Национален музей по естествена история.

Жил Бьоф, който е един от най-добрите френски специалисти в областта на биодиверсификацията, оглавява научния съвет Cеebios, първата френска структура за проучване и икономическо развитие, свързано с биомимикрията, която се очаква да заработи от края на 2014 в Санлис, северно от Париж.

"Живата природа е на 3,85 милиарда години и е решила огромно количество проблеми, свързани със своето съществуване и оцеляване. Успехът й се дължи на това, че тя реагира винаги оптимизирайки и при най-нисък разход на енергия", подчертава ученият.

За пример могат да се посочат диатомеите, морски микроводорасли, които секретират желязо при 20 градуса Целзий, докато човекът го постига при 1000 градуса.

"Тази философия изисква смирение, а не арогантност, като заявяваме, че можем да постигнем всичко", продължава ученият.

Вдъхновението от природата не е нещо ново. Леонардо да Винчи го е ползвал при много от изобретенията си, както и пионерът на авиацията Клеман Адер, който е имитирал полета на прилепите.

През втората половина на 20-и век се заговори за "бионика".

Тази наука се появи във време, когато вниманието беше изцяло насочено към търсенето на нови материали, транспортни технологии и форми. Терминът "биомимикрия" е въведен след 1990 и основополагащата книга на американската учена Джанин Бениус, въпреки че Жил Бьоф предпочита "биовдъхновение" вместо него.

Новото днес е все по-силният интерес от страна на индустрията.

Някои продължават да се интересуват от формите - с цел намаляване на консумацията на енергия.

"Самолетите, например, днес са с изкривени крила", обяснява ученият. "Това изменение, въведено в резултат на наблюдението на полета на хищните птици в Пиренеите, намалява с 20% консумацията на керосин."

Високоскоростните влакове Шинкансен в Япония не само са изкопирали формата на синьото рибарче, когато то прониква във водата, но и покритието им, което ги прави по-безшумни, е било вдъхновено от крилата на бухала.

Други производства се интересуват от материалите.

Жил Бьоф показва мостра от облицовка на кораб от ленени влакна. "Днес може да се произвежда бетон, вдъхновен от скелета на калциевите гъби, който е много по-лек, много по-устойчив и компостен", пояснява той.

Природата дава решения и за почистване на почвата от замърсяване, по примера на някои бактерии, както и за подобряването на сградите - като тази в Хараре, в Зимбабве, с вентилация, заимствана от мравуняците.

"Убеден съм, че ще бъдат открити още много неща", категоричен е Жил Бьоф, който твърди, че много учени "работят на принципа на биомиметизма, без да знаят", поради липсата на координация между лаборатории, инженери и предприятия.

Предназначението на Ceebios е да осъществява тази координация. Подобни структури съществуват в Германия и САЩ.

"Бихме могли да живеем по-добре, ако консумираме по-малко и ролята на подобни структури е много важна", заключава ученият, който е голям оптимист за бъдещето на планетата.


Габрово посреща гости в уникален интерактивен музей на индустрията

Най-новата туристическа атракция на Габрово – Интерактивен музей на индустрията, беше официално открита в града на хумора и сатирата. Възстановка на събитие от народния календар, тематична к...

Неделя трета на Великия пост - Кръстопоклонна

В тоя ден - трета неделя на Великия пост - празнуваме поклонението на св. честен Кръст Христов. Понеже през време на поста като че ли и ние някак се разпъваме, умъртвявайки греховните страсти, и лесн...

Ремонти и културни прояви блокират движението в София днес

Ремонти и културни прояви ще блокират движението в София днес. Столичани и гости на града ще бъдат затруднени в придвижването по една от основните артерии бул. "България", както и в идеалния...

Орманджиев чака акциите на ЦСКА да поскъпнат, за да си купи

Бившият председател на НС на ЦСКА Стефан Орманджиев изрази своята радост от старта на публичното предлагане на акции. Той заяви, че клубът продължава да е жив благодарение на любовта на служителите и ...

Русия и САЩ са обречени да си сътрудничат в космоса

Напрежението в Украйна може да усложни сътрудничеството между Русия и САЩ в космоса, но НАСА и руската космическа агенция са обречени на разбирателство в тази област, защото са взаимно зависими, предаде АФП.

НАСА демонстрира спокойствие.

"Не очакваме настоящата руско-украинска ситуация да се отрази върху продължителното ни космическо сътрудничество с Русия", каза говорителят Алард Бютел.

Всичко обаче ще зависи от реакциите на Владимир Путин на американските санкции. "Той определено може" да спре транспорта за американските астронавти към Международната космическа станция, каза Джон Логсдън, член на консултативния съвет на НАСА. Този риск оценява на 20 до 25 процента.

За транспорта на астронавтите си до МКС НАСА разчита изключително на руските кораби "Союз". Ако те не могат да достигат до там, "това ще е катастрофа", каза Джон Логсдън, защото би било "много трудно станцията да продължи да функционира".

Руската космическа агенция Роскосмос взима по 70,7 милиона долара от НАСА за място в кораба "Союз". Цената включва и тренировките в Звездното градче. Вашингтон осигурява и три от четирите милиарда долара годишно, необходими за функционирането на МКС.

"Между САЩ и Русия има взаимна зависимост" за функционирането на МКС, каза Джон Логсдън.

"Мисля, че МКС не може да функционира добре без американския контролен център в Тексас", заяви той. "Така че руснаците също имат нужда от американците, но може би не чак толкова, колкото САЩ от Русия".

Към настоящия момент "търговските и военни връзки и въпросите за контрол на ядреното оръжие държат двете страни заедно" - подчерта Хауърд Маккърди, експерт по космическите въпроси от Американския университет във Вашингтон.


Русия обяви военния си контрол в Крим

Русия обявява Крим за част от своя район на военен контрол, след като седмици наред мъже без отличителни знаци, широко признати за руски военнослужещи, бяха обградили стратегически обекти, предаде ДПА.

Днес руски военни завзеха военновъздушната база Белбек. При атаката бе ранен един човек. По-рано през деня бе овладян и контролът върху единствената украинска подводница на полуострова.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че руският флаг се вее над 147 военни обекта, които преди това са били украински.

Руският Черноморски флот досега е поел контрола над 54 от 67 украински военни плавателни съдове в кримски пристанища.

Министерството добавя, че по-малко от 2000 от общо над 18 000 украински военнослужещи искат да напуснат Крим.

Украинската гранична служба обаче е затворила границата за Крим, твърди представител на Кримския федерален окръг. Според него целта е да се провокира напрежение.

Проруски военни навлязоха следобед в украинска военновъздушна база Белбек, близо до Севастопол в Крим, предаде ДПА, позовавайки се на регионални военни представители.

Мъжете направили пробив в оградата около базата с два тежки автомобила, съобщи във "Фейсбук" местен говорител на украинската армия.

След съобщения за ранен журналист в базата е била забелязана да влиза линейка. Не е ясно дали раненият не е украински военен.

Кримският премиер Сергей Аксьонов подчерта, че авиобазата е била освободена от "чуждестранните войски".

Източник: ЕПА/БГНЕС

В последните дни Русия се опитва да премахне и последните остатъци от съпротива, принуждавайки обезсърчените украински войници да се предадат.

Русия нареди напускащите Крим украински войници да бъдат ескортирани.

Решението на Москва касае 61 души от парашутистка бригада, които са пристигнали в Крим за учения през февруари и искат да възобновят службата си в украинската армия.

Проруските лидери на Крим настояваха войниците, напускайки, да оставят екипировката си, но руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войниците могат да напуснат Крим със собствените си превозни средства. Те ще бъдат ескортирани до границата от руска военна полиция.

Същевременно според непотвърдени сведения руските ВМС са завзели единствената украинска подводница - "Запорожие".

Според руската телевизия "Канал 5" кораби от руския Черноморски флот обградили подводницата в залив близо до Севастопол и използвали шокови гранати. Според други информации от руски медии командирът на подводницата я е предал на руския Черноморски флот.

Това става, след като в четвъртък руски военни превзеха три украински бойни кораба - корветите "Тернопол", "Луцк" и "Хмелницки", отбелязва ДПА.

По данни на правителството в Крим до момента на страната на Русия са минали 72 украински военни поделения, включително шест бойни кораба и 25 спомагателни съда, отбелязва руският сайт Нюз.ру.


Десетки гей двойки сключиха брак в Мичиган

Съд разреши еднополовите бракове, но по-висша инстанция ги спря след ден

    


Развитието на речните пристанища ще увеличи товарните превози по Дунав

Това коментираха пред Investor.bg участниците в проекта за развитие на корабоплаването DaHar

    


Ученици обработват 1100 декара земя

Ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" в Павликени орат и жънат 1100 декара земи с ремонтирани и направени от тях машини. 
Младежите сеят пшеница и слънчоглед и продават успешно продукцията си. В земеделската дейност им помагат и техните учители. Нивите са притежание на училището, което е регистрирано като Ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" в Павликени орат и жънат 1100 декара земи с ремонтирани и направени от тях машини. Младежите сеят пшеница и слънчоглед и продават успешно продукцията си. В земеделската дейност им помагат и техните учители. Нивите са притежание на училището, което е регистрирано като

Старият бряст в Сливен обедини българите по света

В конкуренцията на дървета от още 9 държави Стария бряст в Сливен, обявен за европейско дърво на годината, е получил 77 526 български гласа по интернет. Брястът е любимо място за срещи на поколения сливенци. А тези, които напускали града, непремено си вземали за спомен по едно листо от него. Предполага се, че е на 1100 години.
В конкуренцията на дървета от още 9 държави Стария бряст в Сливен, обявен за европейско дърво на годината, е получил 77 526 български гласа по интернет. Брястът е любимо място за срещи на поколения сливенци. А тези, които напускали града, непремено си вземали за спомен по едно листо от него. Предполага се, че е на 1100 години.

Лек самолет падна в язовир в САЩ, петима загинали

Лекомоторен самолет падна в събота в язовир в югозападната част на американския щат Колорадо. По предварителни данни, всичките петима души на борда са загинали.

Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън

Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“, който ще бъде открит в 9.30 часа на 24 март, понеделник, в конферентна зала „Пловдив“ на Новотел Пловдив. По време на форума ще бъде подписан договора за побратимяване между Пловдив и Шънджън.
От 11 часа кметът на Шънджън Цин Ксу, китайският посланик в България Н. Пр. Уей Дзинхуа и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открият изложението на високотехнологични китайски стоки „Произведено в Шънджън“ в конгресния център на Новотел Пловдив. Изложението ще продължи до 26 март /до обяд/ и всеки желаещ ще може да разгледа представените таблети, смарт телефони, смарт плейъри, фотоапарати, камери.

САЩ шпионирали китайските лидери и банки

На прицел бил и телекомуникационният гигант Huawei

    


За да остане природа край морето – да се приеме Закона за отмяна на заменките!

Проектът за застрояване на Карадере е поредното и напълно очаквано посегателство не просто върху българската природа, но и върху интересите на българските граждани. Възмущението срещу поредния облечен в „закон“ политически вандализъм тепърва ще нараства. Напълно стана ясно, че всички обещания за опазване на Черноморието и прозрачност в икономиката и политиката са били поредната лъжа. Практически последният останал девствен кът по брега на Черно море бе харизан на ОФШОРКА!

Много показателно е, че повече от половината от придобития от фирмата инвеститор АД „Мадара Юръп" терен е приватизиран въз основа на скандалното известните ЗАМЕНКИ!

Зелената партия вече години наред твърди, че направените от правителствата на Сакскобургготски и Станишев неравностойни и грабителски заменки имат единствената цел тези над 70 хиляди декара земи и гори да бъдат превърнати в безсмислени бетонни пустини или заградени за лично ползване. Както виждаме това става с методична последователност.

Зелената партия счита, че единственият начин да се спре този процес е направените неравностойни заменки, които ощетяват държавата с милиарди евро, да бъдат отменени. Това наше предложение срещна жестока съпротива от облагодетелствалите се от заменките, а също така, за съжаление, от някои заблудени лица,  претендиращи, че въпросът може да се реши с ограничителни законови мерки. Последното така и не се случи, а застрояванията вървят с пълна сила!

Зелената партия настоява, макар и с огромно закъснение, сегашното ръководство на Народното събрание да спази ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ  и да организира да бъде разгледан и приет  внесеният от нея още на 1 юли 2010 г. - Проект на Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи.

Само по този начин ще се направи решителна стъпка за пресичане посегателствата срещу българското черноморие и ще се възстановят щетите на държавата, които възлизат на поне 3 милиарда евро!

 

 

НПС на Зелената партия

22.03.2014 г.


Днес ще бъде слънчево с температури до 24°


Времето утре ще бъде предимно слънчево и топло. Главно над западните райони ще има разкъсана висока облачност. Минимални температури в повечето места между 2° и 7°, максимални между 19° и 24°. Над Черноморието ще малко по-хладно, но предимно слънчево, съобщи агенция "Фокус" като се позова на НИМХ към БАН.

В сутрешните часове на места видимостта ще е намалена. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 19°. Вълнението на морето ще 2-3 бала. Температурата...

Много слънце и температури до 24 градуса като по поръчка в неделя

Много слънце и топло време ще предложи днешният почивен ден. Времето в неделя ще е като по поръчка за разходки, игри и пълен релакс на открито сред природата. Само над западните райони ще има разкъсан...

Гласът на Джоко звучи от албум на Васко Кръпката

Легендата Джоко Росич се завръща - гласът на легендарния каубой звучи в юбилейния албум "Пътят" на "Подуене блус бенд". Тавата е посветена на 25-годишнината от създаването на група...

Становище на Зелената партия относно задължителността на ваксинацията в България

През последните години в световен мащаб се появяват все повече научни изследвания и случаи от практиката, които налагат да се преразгледа отношението към безопасността на ваксините. България е една от малко страни в Европа, където те все още са изцяло задължителни.

 

В почти всички страни от Европа, ваксинирането не е задължително, а препоръчително, тъй като се спазва принципа на информираното съгласие.

Конвенцията за защита правата на човека и човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, приета от Съвета на Европа и ратифицирана от България през 2003 г., гласи:

 „Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове. Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки един момент.”Действащата в момента разпоредба на чл. 58 от Закона за здравето отнема правото на свободен избор на българските граждани.

Едновременно с това е факт, че немалка част от населението е на ниско образователно равнище и в тежко социално положение, което практически ги изключва от обществения живот. Също така е недостатъчно високата отговорност на държавата и здравоохранителните органи по изпълняване на своите задължения за информиране на населението относно фактите, касаещи тяхното здраве, а също и организацията на здравеопазването, като цяло. Всичко това може да доведе до изключително опасни последствия, ако бъде рязко променена съществуващата нормативна база,  касаеща ваксинирането на населението.

 

Затова изхождайки от:

  Убеждението, че България принципно трябва да върви, по примера на Европа, в посока намаляване задължителността на ваксинирането;

-                      Необходимостта да се съобразява с реалната социална, образователна и икономическа ситуация;

 

Зелената партия предлага да се започнат консултации (под формата на кръгла маса) под егидата на Министерството на здравеопазването,

 с участието на всички заинтересовани граждански структури, които да набележат основните етапи и необходими действия към един постепенен преход към дерегулация на задължителното ваксиниране в България.

 

 

НИС на ЗП


Изгоря училището в Стоб

Изгоря помощното училище в село Стоб, община Кочериново, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Ди Каприо и Марго – една от най-сексапилните двойки на екрана

В новия брой на сп. Interview двамата демонстрират химията помежду си

    


7 идеи за щастие в първата пролетна неделя. И е слънчево-топла, за късмет!

Пролетта вече е тук и е крайно време да се измъкнем от зимната летаргия. Да се сетим за всички забавления и щури идеи, които можем да си спретнем, за да се заредим с щастие и положителна енергия поне ...

Нови протести срещу застрояването на Карадере днес

Нови протести срещу проекта за застрояването на Карадере са планирани за днес в три града на страната. Политическа партия "Зелените" организира гражданите в София, Пловдив и Варна. Началният...

Феновете ще кръщават орела на Лудогорец

  Феновете ще кръщават орела на Лудогорец Феновете ще изберат името на орела на Лудогорец. В най-скоро време в официалния сайт на клуба ще бъде организирана анкета и всеки ще може да предло...

Постни минипици с мая

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Северна Корея изстреля 16 ракети към Японско море

С изстреляните вчера 30 ракети със среден обсег общият им брой е 46

ГЕРБ, АБВ и Светият синод с прояви в неделя

ГЕРБ, АБВ и Светият синод имат планирани прояви за днешния неделния ден. Колеги на Бойко Борисов ще дадат пресконференция по повод проблемите в здравеопазването. Срещата с журналисти ще започне в 12,0...

Нови жертви на протестите във Венецуела

Още трима са убити, общо са загинали 34

    


Кметът на Перник Росица Янакиева посрещна пролетта с маска

Кметът на град Перник се маскира за пролетния бал с маски, който се проведе в Двореца на културата, предаде репортер на ZaPernik.com.

Въпреки, че събитието беше за гражданите на Перник, на него присъстваха предимно отбрани хора от обкръжението на Янакиева - бизнесмени, приближени политици и служители на общината. 

Всеки, който не се беше дегизирал с маска или костюм беше любезно отпратен от охраната на пролетния бал.

Богата програма беше...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване