МВФ отпуска транш от 851 млн. евро на Португалия

Международният валутен фонд (МВФ) отпуска на Португалия транш от 851 милиона евро в рамките на антикризисната програма, осъществявана със съдействието му в тази страна.

Маркес, самотата, фалшивата и истинската му смърт, и прощално писмо

Габриел Гарсия Маркес. Снимка: АП/БТА

„Почина великият Маркес”, изтече новина в “Туитър” преди две години, от името на Умберто Еко. Новината гръмна по целия свят, информационни сайтове, блогове, Фейсбук прегряха от снимки и публикации на прощално писмо на Маркес, популярно от няколко години. А писателят беше отрекъл авторството си върху него.
Тогава минаха повече от 5 часа, преди колумбийското радио и фондацията на 85-годишния писател да обявят, че той е жив.
Някой предизвести смъртта му преждевременно.

И ето, снощи новината се оказа вярна. Габриел Гарсия Маркес, известен като Габо, един от малкото наистина прочути Нобелови лауреати за литература в последните десетилетия, почина и този път никой не опроверга новината.
Авторът на “100 години самота”, “Няма кой да пише на полковника”, “Есента на патриарха”, “Хроника на една предизвестена смърт” и др. без преувеличение можеше да бъде наречен най-големият съвременен писател. Всяка от книгите му в последните години се превръщаше в събитие. Веднага след публикуването й започваха да се печатат криминални пиратски копия и преводи на различни езици. Нямаше друг подобен автор в съвременния свят, по който да се прехласват и изтънчени сноби, и и масовият читател.
Магическият реализъм на Маркес омагьоса хората по всички континенти. За неговия роман “100 години самота” , с издадени официално над 30 млн. копия, са изписани десетки книги-изследвания.
Редките интервюта на Маркес се превръщаха в събитие сред читателите.

След като се разчу, че писателят е болен, през 2000 г. беше разпространено негово “прощално писмо” (публикувано най-напред в мексикански вестник), което моментално изпълни медиите и интернет, преведено на различни езици. След време самият писател в едно интервю отрече да е писал такова писмо.
Но то се разпространява отново и отново и предизвиква възхищение у почитателите му. Дори да не е негово, сега, при новината за смъртта му то тръгва отново из мрежата.
Ето текста, за който ще остане загадка кой е неговият автор. Дали действително не е на писателя магически реалист, въпреки че един мексиканец призна авторството на това “прощално писмо”?

Около Маркес се случват мистерии, като с герой от неговия роман “100 години самота”.

Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и ми подареше късче живот, може би нямаше да казвам всичко, което мисля, но със сигурност щях да мисля всичко това, което казвам тук:
Бих придавал стойност на нещата не спрямо това колко струват, а спрямо това, което означават…
Щях да спя по-малко и да мечтая повече. Защото за всяка минута, когато затваряме очите си, ние губим 60 секунди светлина…
Бих продължил, когато другите спираха. Бих се събуждал, когато другите спяха. Бих слушал, когато другите говореха. И колко бих се наслаждавал на един хубав шоколадов сладолед!
Ако Бог ми подареше късче живот, бих се обличал просто, бих лежал по очи пред слънцето, оставайки непокрито не само тялото си, но и душата си.
Боже, ако можех, бих изписал омразата си върху леда и бих чакал да изгрее слънцето. Бих изрисувал върху звездите с вдъхновението на Ван Гог едно стихотворение на Бенедит, а песен на Шерат би била серенадата, която бих подарил на Луната. Бих поливал със сълзите си розите, за да почувствам болката от прегръдката им…
Боже, ако имах едно късче живот… Нямаше да оставя да премине дори един ден, без да кажа на хората, че обичам, че ги обичам. Бих накарал всеки мъж и жена да повярват, че са мои любими и бих живял влюбен в любовта…
На хората бих посочвал колко грешки правят, като мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват!
На малкото дете бих дал крила, но бих го ...

Планова подмяна на електромери на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 22 - 25 април 2014 г.

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:


Пернишка...

Продължава

Религиозен календар за 18 април

Велики петък. Преп. Йоан. Св. мчк Виктор
 Велики петък е най-тежкият ден за Божия син. Исус e разпитван, обвинен и осъден от Пилат. Денят, в който разпъват на кръст невинния Агнец, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.
 Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит. По време на гонението на император Лъв Армянин над християн Велики петък. Преп. Йоан. Св. мчк Виктор Велики петък е най-тежкият ден за Божия син. Исус e разпитван, обвинен и осъден от Пилат. Денят, в който разпъват на кръст невинния Агнец, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит. По време на гонението на император Лъв Армянин над християн

НФСБ регистрира листата си

Национален фронт за спасение на България (НФСБ) регистрира вчера листата си за участие в изборите за Европейски парламент. Валери Симеонов, който води листата на блока около НФСБ, смята, че партията е единствената алтернатива на статуквото и  трябва да се избере “тази котка, която ще хване мишката”. Втори в листата на НФСБ е настоящият евродепутат Национален фронт за спасение на България (НФСБ) регистрира вчера листата си за участие в изборите за Европейски парламент. Валери Симеонов, който води листата на блока около НФСБ, смята, че партията е единствената алтернатива на статуквото и трябва да се избере “тази котка, която ще хване мишката”. Втори в листата на НФСБ е настоящият евродепутат

ЛИДЕР: Крайно време е да падне феодалния режим на Владислав Караилиев

„Крайно време е да падне феодалния режим на Владислав Караилиев в общинския съвет и това е въпрос на време”, каза пред „За Перник” Стойчо Василев – общински съветник от партия ЛИДЕР.

Както вчера „За Перник” писа на председателя на Общинския съвет на Перник Владислав Караилиев му бе поискана оставката, но той не допусна да бъде подложено на гласуване искането, като забави това с една седмица, настоявайки искането да му...

Продължава

Филми в Дневник След 5: Превъзходство


Жанр: Екшън, Драма, Фантастика
САЩ, Великобритания / 2014 / 120 минути
Сценарист: Джордан Голдбърг, Джак Паглен, Алекс Параскевас
Режисьор: Уоли Пфайстър
В ролите: Джони Деп, Клифтън Колинс - мл., Кори Хардикт, Коул Хаузър, Килиън Мърфи, Пол Бетани, Кейт Мара, Морган Фрийман, Ребека Хол
Продуцент: Бродерик Джонсън, Кейт Коен, Дейвид Валдес
Джони Деп, Ребека Хол, Морган Фрийман и Кейт Мара участват в научнофантастичната екшън-драма "Превъзходство", която...

Филми в Дневник След 5: Омагьосаната къща


Жанр: Анимация
Белгия / 2013 / 0 минути
Сценарист: Джеймс Флин, Бен Стасен, Доминик Парис
Режисьор: Бен Стасен, Джеръми Дегрусон
Продуцент: Бен Стасен
Гръм е изоставено малко коте, което се лута само и изгубено из града. Една нощ, докато търси подслон от разразилата се буря, той попада в чудатата къща на стар магьосник, населена със смайващи механични същества. Но Гръм скоро ще разбере, че не всичко е такова каквото изглежда на пръв поглед.

Дублиран на...

Разпети петък

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове" , принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е деня, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа. На утренната служба (т.е. на Велики четвъртък вечерта) се четат дванадесет откъса от Евангелието , които разказват за страданията на Иисус Христос . По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи - символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден Сам Господ принесъл Себе Си в жертва, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. На вечернята в храма се припомня и съпреживява Христовите страдания, смърт и погребение (1Кор. 1:18-2:2. Ев. Мат. 27:1-38. Лук. 23:39-43. Ев. Мат. 27:39-54. Иоан. 19:31-37. Мат. 27:55-61). Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя светата Плащан и цa - изкусно извезан плат с изображението на положения в гроба Спасител, който символизира саванът с който е било завито Неговото тяло след свалянето Му от Кръста. Християните пристъпват към гроба Христов и благоговейно се покланят на плащаницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа. По време на вечерното богослужение Плащаницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста. Защо минавама "под масата" на Разпети петък? В представите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под ''масата''. Извършването на този така наречен ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на пълно суеверие, но за жалост се разпространяват често и от медиите. Следващите редове са посветени на християнското разбиране за случващото се на Разпети петък. Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта . Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме. Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден. От горенаписаното става ясно, че извършваме всички тези действия в храма не от суетна вяра за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете - те могат да бъдат простени еднствено в тайнството Покаяние, Изповед, - а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб.  

Филми в Дневник След 5: Невероятният Спайдърмен 2


Жанр: Екшън, Фентъзи
САЩ / 2014 / 0 минути
Сценарист: Роберто Орси, Алекс Кърцман
Режисьор: Марк Уеб
В ролите: Браян Хейли, Крис Купър, Джейми Фокс, Пол Джамати, Сали Фийлд, Шайлийн Уудли, Фелисити Джоунс, Дейн Дехаан, Мартин Шийн, Андрю Гарфилд, Ема Стоун
Оператор: Дан Миндел
Продуцент: Алекс Кърцман, Роберто Орси
Винаги сме знаели, че най-важната битка на Спайдърмен е със самия него: борбата между обикновения живот на Питър Паркър и невероятните...

Случаят с издирваната жена от Бургас е изяснен

От полицията разпространиха официално съобщение, в което се казва, че не се касае за извършено насилие

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване