Бил Клинтън ще става дядо

/КРОСС/ Дъщерята на бившия американски президент Бил Клинтън Челси съобщи, че заедно със съпруга си Марк Мезвински очакват първото си дете, предаде АП. Челси Клинтън обяви новината на проява на фондация "Клинтън" в Ню Йорк. Хилари Клинтън каза, че "наистина се вълнува", че ще става баба, което по думите й прави още по-важна работата за създаване на повече възможности за бъдещите поколения.

Разпети петък - най-тъжният ден за християните

 Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник.

На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

През деня не се служи света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. В храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащеницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението.

По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я полага в символичния гроб в центъра на храма. Поклонението продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Сутринта на Велики петък се отслужват т. нар. Царски часове и Вечерня с изнасяне на св. Плащаница. От 11:30 часа Стобийският еп. Наум ще служи в столичния храм "Св. София", Тивериополският еп. Тихон – в храм "Св. Александър Невски", а Знеполският еп. Йоан – в храм "Св. Неделя".

Нова контузия оставя ЦСКА без отбрана за дербито с Левски

Тежка контузия остави ЦСКА без Пламен Крачунов за дербито с Левски. Големият мач е в понеделник, 21-и април, от 16,00 часа на националния стадион "Васил Левски". Това пореден здравословен пр...

Търговци блокират подлеза на пловдивската гара

Пловдив /КРОСС/ Търговците от подлеза на Централната жп гара в Пловдив излизат на протест срещу предвидените ремонтни дейности. Наемателите на близо 70 магазини са били уведомени без предизвестие от Национална компания "Железопътна инфраструктура", че обектите им се затварят по технически причини. Това съобщи за Дарик организаторът на протеста Павел Гаджев. По думите му, никой не им е обяснил причините и срокът, в който обектите ше бъдат отворени отново. Магазинерите са платили наема си до края на април, имат и депозит за май. Те са подали жалби в прокуратурата, полицията и пожарната. Стачният комитет се събира от 10.00 часа в подлеза, като простестиращите призовават и гражданите да се присъединят към тях.

Полицейско куче не надушило трупа на Алекс от Поморие

Няма следи 8-годишната Алекс да се е съпротивлявала, докато похитителката й я душила. Много вероятно е, детето да е било затиснато с възглавници, но ще се проверява и за упояване. Този странен факт ще обяснят експертизите.

КАТ подсилва патрулите по Великден

Интензивен трафик по всички пътни артерии в страната ще има днес. Подсилени патрули на КАТ ще организират движението и ще следят за спазването на правилата на пътя. Над половин милион българи ще прекарат великденските празници извън града, в който живеят. Най-интензивният трафик се очаква на 18 април сутринта и на 21-и април. Най-стриктно ще се следи за шофиране с превишена скорост заради серията катастрофи от последните дни.  Ограничава се движението на товарни автомобили над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за времето от 14.00 до 20.00 часа в последния празничен ден.  Пътните полицаи ще са "въоръжени" с целия си расенал от техника за регистриране на превишена скорост. Засиленото присъствие на полицията по празниците съвпада и с контролната операция , организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, която продължава до 20 април.  Основните пътни отсечки, на които се очаква засилен трафик: - международен път Е-79 – София – Драгичево – Дупница – Благоевград – Кулата – в участъците с временна организация на движението поради строителството на магистрала „Струма” в Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област, и на рисковия участък Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански; - участъка с очаквано голямо натоварване в двете посоки през Кочериново до Рилски манастир; - път ІІ-19 – Симитли – прохода Предел – Разлог – Банско – ГКПП „Илинден”; - главен път І-8 – в участъка от ГКПП „Калотина” до град София и от град Пловдив до ГКПП „Капитан Андреево”; - главен път І-5 – в участъка от град Русе до град Хасково; - главен път І-4 – в участъка от град Ябланица до град Шумен; - главен път –2 – в участъка град Русе до град Шумен; - главен път І-9 – в участъка от ГКПП „Дуран Кулак” до ГКПП „Малко Търново”; - път ІІ-99 – в участъка от град Бургас до село Резово; - на входно-изходните КПП на автомагистрали „Хемус” и „Тракия” – в посока от и към град София и град Бургас; 67-и километър на автомагистрала “Тракия” и 50 - 56 км на автомагистрала „Хемус“.

Музеите и средновековните църкви във Велико Търново и Арбанаси ще работят по празниците

Велико Търново /КРОСС/ Музеи и средновековни църкви във Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси ще посрещат туристи по време на великденските празници.От 17-те обекта на регионалния исторически музей във Велико Търново всички празнични дни ще бъдат отворени най-привлекателните за туристите, каза пред БНР музейният директор Иван Църов.Ние сме решили да работят Археологическият музей; Музей Възраждане и Учредително събрание; също така в Арбанаси една от църквите "Рождество Христово" и Костанцаливата къща. 365 дни в година работи и архитектурно-музейния резерват Царевец и мултимедийният посетителски център или известен още като Музей на восъчните фигури, който представя всекидневието във Второто българско царство, така че те също ще са отворени за многобройните гости на нашия град.От началото на годината в музеите са влезли над 71 000 българи и чужденци, като най-посещавана остава крепостта Царевец, разгледана от 40 500 туристи.

Украйна, Русия, САЩ и ЕС приеха споразумение за намаляване на напрежението

Русия, Украйна, Европейският съюз и САЩ стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в Украйна по време на четиристранна среща в Женева, която продължи повече от шест часа. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е приет документ за деескалиране на ситуацията в страната, който предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.

Изсичат до голо горите в Рила (видео)

Горите в Рила биват изсичани без контрол, без разрешителни и по варварски начин. Поголовна сеч се извършва до Финландското селище и Черната скала на Боровец. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Михаил Константинов, който видял с очите си изсечените гори в Рила. Видеокадри, направени от квадракоптер, показват изсечените до голо дърва в горите край Боровец. Доц. Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието и горите заяви, че сечта освен незаконна е правена и непрофесионално - с неподходяща техника и без дори да се стараят да заличават следи за себе си. Според Костов става въпрос за изсечени няколкостотин кубически метра едра строителна дървесина, за която се дават по около 100 лева за кубик. Дамян Дамянов, зам.-директор на едно от югозападните държавни предприятия, които отговарят за горите, заяви, че е трудно да коментира сечта без да е направена проверка.  "Оголеното петно от сечта наистина е впечатляващо, но ще извърша проверка непосредствено след празниците и ще имам повече яснота", бяха димите на Дамянов.  Той коментира още и скандалът "19/45", който се вихри в държавата. Дамянов бил изненадан от тази новина, като по думите му, не може да коментира тъй като той е зам.-директор, а не директор и не е чувал за тези цифри и дати.  "Сегашното управление на горите бърза, защото едва ли ще е продължително. Практиките не са нови, но са забързани. Сеч, прикриване, плашене на тези, които заплашват да сигнализират. Тези скандали са от най-високо ниво и финансират партийни каси.", коментира Георги Костов сечта.  По думите на Михаил Константинов незаконна сеч се извършва и край Малко Търново, а над Своге и Ботевград са изсечени огромни букове във вододайните зони.

Министър Терзиева: Продължаваме и ще започнем рехабилитацията и ремонта на близо 1500 км пътища през тази година

 Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември до края на март струва 44,5 млн. лв. Спестените средства са 15,5 млн. лв., при предвидени 60 млн. лв. Това стана ясно по време на пресконференцията на министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева за представяне на резултатите от поддържането на републиканските пътища през изминалия зимен сезон. На част от пътноподдържащите фирми са наложени санкции на обща стойност 100 776 лв. с ДДС.

Министърът благодари на „Пътна полиция“, с чиито екипи през зимните месеци АПИ работи в много добра координация и сътрудничество.

За подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на АПИ ще се инвестират 31,5 млн. лв. – 15,5 млн. от спестяванията от зимно поддържане и 16 млн. лв. от бюджета на АПИ за текущ ремонт и поддържане, информира Терзиева.

Спестените от зимно поддържане средства ще бъдат насочени за стартиране на превантивен ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища – участъци, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние. „Започваме поетапното ремонтираме на тези компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища“, каза Терзиева.

На места ремонтните дейности вече са стартирани. Преди дни започна ремонтът на общо 17 км третокласна пътна мрежа в община Стрелча. Това са участъци от пътя Копривщица – Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София – Бургас, както от пътя Стрелча - Пазарджик. На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. Усилено се работи и на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в гр. Кнежа. През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг – Бургас. Целта е строителните работи да завършат преди  началото на активния туристически сезон – да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръговите кръстовища, заяви още министърът.

16 млн. лв. от бюджета на АПИ, от програмата за текущ ремонт и поддържане, ще бъдат използвани за изкърпване на пътната насталка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май – 10 млн. лв. Според Терзиева приоритетно ще се изкърпват най-натоварените направления – автомагистралите, първокласните и второкласните пътни участъци. Целта е до средата на месец юни, преди старта на активния туристически сезон, да приключи изкърпването по най-натоварените направления и пътищата водещи към черноморските и планинските курорти, подчерта министърът.

Десислава Терзиева обобщи, че през новия строителен сезон продължава и ще стартира рехабилитацията и превантивния ремонта на близо 1 500 км републикански пътища.

Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се рехабилитират около 150 км.

По програма „Транзитни пътища V“ тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. В края на лятото ще започне рехабилитацията на около 50 км от старите участъци на АМ „Тракия“ на изхода на София и в близост до Пловдив и Пазарджик. Ще се стартират и рехабилитациите на още 220 км.

Вече започна изпълнението и на част от проектите по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. С осигурените над 50 млн. лв. тази година ще завърши ремонта на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци, които не са ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние.

В края на пресконференцията министър Терзиева призова шофьорите да проявяват търпение и разбиране към извършваните ремонти, да шофират безопасно, като спазват ограниченията и указанията на контролните органи. Целта на ремонтите е да имаме по-качествени и безопасни пътища, завърши регионалният министър.

Два автомобила изгоряха в Гоце Делчев, шофьорите и пътниците избягаха

Две леки коли изгоряха рано тази сутрин при катастрофа в град Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Към 4.20 часа тази сутрин е подаден сигнал за два горящи автомобила пред хотел "Неврокоп". Пристигналите на мястото на инцидента огнеборци от Гоце Делчев са ги загасили.
И в двата автомобила не са открити хора. Две леки коли изгоряха рано тази сутрин при катастрофа в град Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Към 4.20 часа тази сутрин е подаден сигнал за два горящи автомобила пред хотел "Неврокоп". Пристигналите на мястото на инцидента огнеборци от Гоце Делчев са ги загасили. И в двата автомобила не са открити хора.

Над половин милион българи ще прекарат празниците извън града

София /КРОСС/ Днес се очаква интензивен трафик по всички пътни артерии в страната. Подсилени патрули на КАТ ще организират движението и ще следят за спазването на правилата на пътя.Над половин милион българи ще прекарат великденските празници извън града, в който живеят. Най-интензивен се очаква да е трафикът към гръцката граница. Натоварено ще бъде движението по пътищата към Варна, Бургас и Велико Търново. Граничните пунктове ще работят с пълен капацитет. Пътищата в страната са мокри и хлъзгави.

Корабът-ковчег потъна с 268 души на борда!

Корабът "Севол", който претърпя катастрофа край бреговете на Южна Корея в сряда, потъна окончателно. Досега е потвърдена смъртта на 28 души, които са били на борда му.

Двама ранени при катастрофа на "Хемус"

Удрят се лек и товарен автомобил, пострадало е дете


Лавина уби шестима на Еверест

/КРОСС/ Шестима загинаха под лавина на склоновете на връх Еверест рано тази сутрин, съобщи Би Би Си. Снежната маса се е стоварила около 6.45 ч. местно време точно над базовия лагер на 5 800 м надморска височина. Представител на местните власти казва, че са открити четири тела и още две са в процес на изваждане изпод снега. Говорител на министерството на туризма съобщава, че три хеликоптера са изпратени в района, за да помогнат със спасителните действия.

ДЕЦАТА, НА ЛЕЧЕНИЕ В ПЕДИАТРИЧНАТА КЛИНИКА НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”, ЩЕ БОЯДИСВАТ ЯЙЦА НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

 Инициативата е на „Сдружение Азбукари“ в партньорство с УМБАЛ „Александровска“, за популяризиране на Националната кампания за социална интеграция„Вярвам в теб!“ На Велики четвъртък по стар обичай се боядисват великденските яйца. Доброволците от „Сдружение Азбукари“ и пациентите на Детска клиника ще спазят традицията да оцветят първото яйце в червено, като символ на Христовата кръв. Децата, постъпили на лечение в Педиатричната клиника, ще се запознаят с различни техники за боядисване на яйца, ще се забавляват и ще опитат вкусни козунаци, осигурени от детска кухня „Българче“. Целта на Националната кампания „Вярвам в теб!“ е да бъде създадена детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. По този повод Азбукарите и техните доброволци организират поредица от инициативи, в които се включват деца на различни възрасти, за да им разкажат колко важно е да бъдат толерантни към връстниците им в неравностойно положение.   

Педиатричната клиника на Александровска болница е най-старата в страната, основана през 1905 г. Тя е тясно профилирана за лечение на остри дихателни инфекции и за диагностик,а и лечение на хронични белодробни заболявания при деца на възраст от 30 дни до 18 години. Лекарите от клиниката насърчават прилагането на добрите лечебни практики в лицето на доброволните инициативи, тъй като те помагат на децата да преодолеят страха си от болниците и провокират активността на пациентите в тяхното оздравяване.

Боядисването на яйцата е планирано за 17.04, от 10.30 ч., в Клиника по детски болести на УМБАЛ „Александровска”.

Две коли изгоряха пред хотел в Гоце Делчев, водачите и пътниците избягаха

Две леки коли изгоряха рано тази сутрин при катастрофа в град Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Към 4.20 часа тази сутрин е подаден сигнал за два горящи автомобила пред хотел Две леки коли изгоряха рано тази сутрин при катастрофа в град Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Към 4.20 часа тази сутрин е подаден сигнал за два горящи автомобила пред хотел "Неврокоп". Пристигналите на мястото на инцидента огнеборци от Гоце Делчев са ги загасили. И в двата автомобила не са открити хора.

Софтуер за следене се продава в нета

София /КРОСС/ Софтуер за подслушване на мобилни телефони свободно се предлага за продажба в интернет на цени между 299 и 1000 лв. "Наемът" за лиценза е за 12 месеца. След като платите таксата, получавате мейл с пълни инструкции как да инсталирате програмата. Юристи и експерти обясниха, че продажбата на подобен софтуер и устройства е забранена от закона. Използването им също може да доведе до проблеми с правосъдната система. "Изборът е ваш, ние само продаваме софтуера, а според общите условия, които подписват всички потребители, аз нямам пряк контакт с купувача, а и не ме интересува за какво го ползва", обясни Димитър Желязков, собственик на един от сайтовете, където се предлага подобен софтуер. В общите условия пише, че потребителят се задължава да го ползва само за контрол над семейни вещи и за родителски контрол, пише "Труд".    

Мъж размахва патлак към преминаващите коли

/КРОСС/ 60-годишен мъж е задържан снощи в Районното управление на полицията в Дупница след подаден сигнал на телефон 112. Той е размахвал пистолет срещу движещите се автомобили от Дупница в посока Сапарева баня.Той е застанал на кръстовището за Сапарева баня. Размахвал пистолета срещу всеки, преминаващ покрай него автомобил. В някои от колите имало и деца. Уплашен шофьор се обадил на тел. 112, като алармирал, че на пътя стои мъж и насочва оръжие срещу шофьорите.Патрулка пристигнала на място и задържала мъжа. Пистолетът му е иззет. Изяснява се здравословното му състояние, има вероятност арестантът да е бил пиян, пише struma.bg.

Министър Десислава Терзиева ще посети област Враца

 На 22 април /вторник/ 2014г., в 10.30 часа, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков ще инспектират строителството на обходния път на град Враца.

 

Изграждането на трасето се финансира с над 17 млн.лв., осигурени от  ЕС чрез  Оперативна програма „Транспорт“  и националния бюджет.

В 11.30 часа министър Терзиева ще направи символична първа копка на  Лот 47, включващ  рехабилитация и реконструкция на път ІІ-13 Граница Монтана – Криводол – Девене – Борован. Участъкът е с дължина от 19 км. Стойността на ремонтните дейности надхвърля 10 млн.лв., осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие“ и Националния бюджет.

Пътят осигурява връзката на област Плевен с международен път Е 79, в посока град Видин и свързва  градовете Бяла Слатина и Криводол с намиращите се в тази отсечка села. 

 

 

Проверката на обходния път на Враца ще се състои на 1,7 км от  кръгово кръстовище на км 6+331, пресичащо път II-15 Враца – Оряхово.

Стартът на рехабилитацията на ЛОТ47 ще бъде даден в гр. Криводол на ъгъла на ул. „Георги Димитров“ и „Освобождение“.

В 9.30 часа за журналистите е осигурен транспорт, който ще тръгне от сградата на Областната администрация на Враца в 9.50 ч.

Не се стремим към агресия и война, обяви Рохани на парад

Армията на Иран - залог за стабилност и безопасност

Дъщерята на Бил и Хилари Клинтън обяви, че е бременна

Челси Клинтън сподели новината на проява на фондация "Клинтън" в Ню Йорк

Дъщерята на Бил и Хилари Клинтън обави, че е бременна

Челси Клинтън сподели новината на проява на фондация "Клинтън" в Ню Йорк

Canonical пуска версия на Ubuntu за таблети


Компанията Canonical обяви, че пуска специална версия на платформата Ubuntu, която ще може да се използва от таблети. Версията е част от обновлението на Ubuntu 14.04, която ще бъде основна за операционната система през следващите две години.

Тя ще бъде по-широко разпространявана и ще има версии за сървъри, компютри, смартофни, таблети. За сега те ще имат отделни инсталационни файлове, но целта на Canonical е в последствие да създаде единна платформа, която може да се инсталира на...

Проверяват упоена ли е била малката Алекс

София /КРОСС/ Няма следи от борба, няма следи 8-годишната Алекс да се е съпротивлявала, докато похитителката и я душила. Този странен факт ще обяснят експертизите. Много вероятно е, детето да е било затиснато с възглавници, но ще се проверява и за упояване. Това коментираха източници от разследването на зверското убийство на първокласничката от Поморие Александра Тодорова. "Взети са всички възможни проби от телцето на детето. Те ще покажат дали е имало упойващи вещества", заявиха от прокуратурата вчера. Пробите ще докажат дали oбвиняемата Атанаска Георгиева, съседка на семейството на Алекс, не я е дрогирала. Първата версия на полицаите след изчезването на детето била, че е отвлечено от роми. Същата нощ в ромската махала имало екшън и униформените задържали цяло семейство след шумен скандал в гетото. Освен това обаждането до майката Ивалина, в което на завален български език били поискани пари, заблудило разследващите. Едва след това криминалистите се насочили към съседката Атанаска. Вариантите били детето да е в нейната квартира или в хотела, собственост на Веселин Тошев, за когото е омъжена сестрата на Георгиева. До привечер криминалистите търсели момиченцето живо. Първо претърсили квартирата на Атанаска. Следовото куче не открило трупа, намушен навътре под леглото и прикрит с множество чували с дрехи. Преди това, то било на три други адреса и вероятно затова не успяло да надуши следа. Затова разследващите се насочили към хотела и го атакували

Масова евакуация в Перу заради вулкана Убинас

/КРОСС/ В южната част на Перу започна масова евакуация на хора, живеещи близост до най-активния вулкан Убинас, който изхвърля пепел на височина 4 километра. Засечени са и токсични газове, опасни за хората. Според властите процесът на евакуация на жителите на района, които надхвърлят над 4 000 души, ще отнеме три дни. В близките провинции беше обявено извънредно положение. Високият 5672 метра вулкан е разположен на около 100 километра от Арекипа - вторият най-гъсто населен град, в който живеят почти 1 милион души. Той е най-активният вулкан в Перу.

Извадиха 14 тела от мина в Китай

Спасителите извадиха 14 тела на миньори, които преди десет дни се оказаха в капан във въгледобивна мина в югозападната провинция "Юнан", предаде агенция "Синхуа".

Катастрофа, пламъци, а следи от хора - няма

Два леки автомобила изгоряха рано тази сутрин при пътен инцидент в град Гоце Делчев, хора и в двете превозни средства не са намерени.

Пръскаме 300 млн. лв. за Великден и Гергъовден

София /КРОСС/ Близо 300 млн. лв. ще изхарчат българите за пътуване по Великден и Гергьовден. Това изчисли „Телеграф" на база данни за пътуванията на Института за анализи и оценки в туризма.Средно по 260 лв. ще похарчат българите, които ще отседнат В родните хотели, а тези в чужбина ще броят по 555 лв., коментира директорът на института Румен Драганов. Очаква се за Великден да пътуват 390 000 българи, които ще посетят близки и приятели в страната или пък ще напълнят СПА хотелите и къщите за гости. Други около 110 000 нашенци ще пътуват в чужбина, като най-много ще заминат за Гърция. Близо 300 млн. лв. ще изхарчат българите за пътуване по Великден и Гергьовден. Това изчисли „Телеграф" на база данни за пътуванията на Института за анализи и оценки в туризма.Средно по 260 лв. ще похарчат българите, които ще отседнат в родните хотели, а тези в чужбина ще броят по 555 лв., коментира директорът на института Румен Драганов. Очаква се за Великден да пътуват общо 390 000 българи, като по-голямата част от тях ще посетят близки и приятели в страната. Около 110 000 пък ще пътуват в чужбина, като най-много ще заминат за Гърция.По време на дългия уикенд за Гергьовден се очаква общо 480 000 българи да пътуват. От тях 340 000 нашенци ще окупират родните хотели и къщи за гости, а останалата част ще заминат на екскурзия в чужбина. Въпреки лошото време няма отменени резервации за почивка по Великден, заяви още Драганов

Васил Тончев: ГЕРБ е дразнителят на БСП, не АБВ

- Има ли разнобой в данните за изхода от евровота от различните социологически агенции, г-н Тончев?
- Вижте, по принцип ние, социолозите, създадохме обществена нагласа на данните да се гледа като на абсолютно точни числа. А в социологията все пак има доверителни интервали и нещата са относителни. Според мен в общата структура на обществените нагла - Има ли разнобой в данните за изхода от евровота от различните социологически агенции, г-н Тончев? - Вижте, по принцип ние, социолозите, създадохме обществена нагласа на данните да се гледа като на абсолютно точни числа. А в социологията все пак има доверителни интервали и нещата са относителни. Според мен в общата структура на обществените нагла

Пръскаме 300 млн. лв. за Вликден и Гергъовден

София /КРОСС/ Близо 300 млн. лв. ще изхарчат българите за пътуване по Великден и Гергьовден. Това изчисли „Телеграф" на база данни за пътуванията на Института за анализи и оценки в туризма.Средно по 260 лв. ще похарчат българите, които ще отседнат В родните хотели, а тези в чужбина ще броят по 555 лв., коментира директорът на института Румен Драганов. Очаква се за Великден да пътуват 390 000 българи, които ще посетят близки и приятели в страната или пък ще напълнят СПА хотелите и къщите за гости. Други около 110 000 нашенци ще пътуват в чужбина, като най-много ще заминат за Гърция. Близо 300 млн. лв. ще изхарчат българите за пътуване по Великден и Гергьовден. Това изчисли „Телеграф" на база данни за пътуванията на Института за анализи и оценки в туризма.Средно по 260 лв. ще похарчат българите, които ще отседнат в родните хотели, а тези в чужбина ще броят по 555 лв., коментира директорът на института Румен Драганов. Очаква се за Великден да пътуват общо 390 000 българи, като по-голямата част от тях ще посетят близки и приятели в страната. Около 110 000 пък ще пътуват в чужбина, като най-много ще заминат за Гърция.По време на дългия уикенд за Гергьовден се очаква общо 480 000 българи да пътуват. От тях 340 000 нашенци ще окупират родните хотели и къщи за гости, а останалата част ще заминат на екскурзия в чужбина. Въпреки лошото време няма отменени резервации за почивка по Великден, заяви още Драганов

Великденска благотворителна акция ще се проведе в храм „Св. Атанасий” - Варна

Сдружение „Възход за Варна” съвместно с църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”, организират великденска благотворителна акция. На 19 април /събота/ от 10 ч., в двора на храма, деца от школите по изкуства към църквата ще боядисват великденски яйца.

Светът тъгува за писателя Габриел Гарсия Маркес

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви по повод кончината на Маркес: "Хиляда години самота и скръб за смъртта на най-великия колумбиец на всички времена"

Как да се предпазим от болести при променливо време

От началото на април времето непрекъснато ни изненадва ту с температури над 20 градуса, ту със сняг. Нестабилните атмосферни условия обаче нарушават здравословното състояние на повечето хора, като ув...

Девет алпинисти намериха смъртта си след лавина на Еверест

Лавина погреба група непалски алпинисти на връх Еверест тази сутрин. Девет души са загинали, а седем са спасени. Това съобщиха планински спасители, цитирани от АФП, предаде БТВ. Петима алпинисти в...

Обявиха за издирване син на Янукович

Алексанъдр е заподозрян във фалшифициране на данни


Валя скочила в морето след конфликт с баща си?

/КРОСС/ Валя Иванова от Бургас, която полицията вече втори ден търси, най-вероятно е скочила в морето от мостика до Морската градина. Странно за разследващите е, че бащата Иван Иванов, пенсиониран служителна рафинерията в града, не желае каквато и да е информация да изтича към журналистите. Именно това навеждало на съмнения, че става въпрос за конфликт между нея и баща й.От полицията категорично отричат да е имало конфликт с приятеля й Валентин Георгиев, който е техен служител, предаде Нова телевизия.

Моника Панайотова: Парламентът не работи, затова са нужни нови избори

- Защо се отказахте от състезанието за Европейския парламент (ЕП), г-жо Панайотова? В сряда разпространихте отворено писмо, в което казвате, че напускате председателския пост в младежката организация на ГЕРБ и се отказвате от участие в листата на партията. 
- Предстоящата кампания за европейските избори е отлична възможност да се наложат нови - Защо се отказахте от състезанието за Европейския парламент (ЕП), г-жо Панайотова? В сряда разпространихте отворено писмо, в което казвате, че напускате председателския пост в младежката организация на ГЕРБ и се отказвате от участие в листата на партията. - Предстоящата кампания за европейските избори е отлична възможност да се наложат нови

КАТ: Връщайте зимните гуми

София /КРОСС/ Връщайте зимните гуми, призоваха от КАТ. От днес до неделя се очакват студ и дъжд, който по високите места ще преминава в сняг. Затова пътните полицаи ще спират колите, които се канят да щурмуват проходите с летни гуми. Шосетата още не са почистени от пясъка, който през зимата бе хвърлян заради леда. В комбинация с дъжда се образува по-опасна настилка от снега, обясниха от КАТ. Ще се пързаля дори и в кварталите в полите на Витоша, които са на над 900 метра надморска височина. Още от четвъртък хиляди българи поеха на път за празниците. Очаква се и днес да има засилен трафик, особено в посока от София към провинцията. Синоптиците пък предупредиха, че градусите няма да надхвърлят 15, а в сутрешните часове - 5. За Възкресение обаче се очаква слънцето да се покаже, а температурите да скочат до 18 градуса, пише "Стандарт".

Експерт: Незаконните сметище са опасни за хората

София /КРОСС/ „Тези незаконни сметища са изключително грозна гледка. В Етрополе има ново депо в Ботевград. Регионалната инспекция ще вземе необходимите мерки да контролира изчистването на това незаконно сметище", каза пред Нова телевизия Мариян Герганов, началник отдел в Главна дирекция „Околна среда" към МОСВ относно сметището край Етрополе.По думите му едно такова незаконно сметище е не само грозно, но и изключително опасно за здравето на хората. „Има къде да се изхвърлят тези отпадъци. Новото депо е направено със средства по Оперативна програма „Околна среда" в Ботевград", заяви още Герганов.Експертът съобщи, че се изграждат още депа, за да се предотврати този проблем с незаконните сметища.

Наесен може да има вот и за парламент, и за президент

През есента можем да гласуваме предсрочно и за президент, и за парламент, прогнозира в студиото на "Гореща точка" по TV7 социологът Кънчо Стойчев

Доган с два отбора за евроизборите

София /КРОСС/ "България без цензура" е партията на Делян Пеевски - заявява тази партия участие на изборите, а той същевременно е в друга листа. Така Ахмед Доган вече има два отбора - явява се на евроизборите с две партии.Такава гледна точка към политическата ситуация у нас около вота за ЕП представиха в ефира на bTV журналистите Владимир Йончев и Найо Тицин. Според тях в така създалите се условия, нагнетени и от неприемливата за обществото кандидатура на Пеевски за евродепутат, има само един начин за „противодействие" - масова избирателна активност на 25 май.„Номинацията на Пеевски е куршум в главата на демокрацията, куршум за европейските ценности. На мен ми е интересен въпросът защо е на второ, а не на трето място - явно този ресурс, който можеше да бъде инвестиран и в третото място на ДПС вероятно ще е инвестиран в един друг политически проект - партията на Бареков. Затова Пеевски е на второ място - хем той влиза в ЕП, хем на Бареков му се осигурява място за поне един евродепутат", коментира Тицин, тълкувайки ходовете на ДПС зад подредбата на листата за евровота.Според Владимир Йончев пък с номинацията на Пеевски ДПС показва, че мисли в дългосрочен план. „Сега всички противници са обезоръжени при такъв тип кандидатура. Какво предизвика летните протести - че кандидатурата за шеф на ДАНС стана тихомълком, без гласовете и одобрението на обществото, без дебат

Проф. Константинов: На Боровец се извършва поголовна сеч

София /КРОСС/ „Журналистка от БНР ни съобщи, че до Финландското селище и Черната скала на Боровец се извършва поголовна сеч. Имаме данни, че се сече варварски край Малко Търново, над Своге и Ботевград пък са изсечени буковете във вододайната зона", съобщи пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов. „Тази сеч се извършва в най-ценните наши иглолистни гори, които са стопанисвани в продължение на 90 години", каза от своя страна доц. Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието и горите. По думите му тази сеч най-вероятно е скрита зад официални документи и ако не се обърне внимание ще мине незабелязано.Според доц. Костов става дума за няколко стотин кубически метра строителна дървесина, която има средна цена на кубик около 100 лева. „Ако искат да спрат незаконната сеч, би трябвало тези камиони да бъдат спрени на границата", каза проф. Константинов. „На държавните горски предприятия и стопанства им е дадена нашата гора не само за да я секат и да си дават заплати, а да могат да извършват дейности по охрана и залесяване и възстановяване", допълни доц. Костов.„Трудно е да се каже дали за конкретната сея има документи или не", коментира инж. Дамян Дамянов, Югозападно държавно предприятие.

"Труд": Плащаш 300 лева и подслушваш телефони

Софтуер на цена между 299 и 1000 лева може да бъде свободно закупен онлайн

Откриха братовчедка на Земята

Космическият телескоп на НАСА "Кеплер" откри планета с размерите на Земята, която е възможно да поддържа живот. Небесното тяло е наречено Кеплер-186f. То се върти около звездата си на такова разстояние, на което има условия за течна вода и съответно за развитие на форми на живот. Звездата на новооткритата планета е червено джудже на разстояние около 490 светлинни години от тук. Тя е по-слаба от нашето Слънце, но в комбинация с размера на планетата и разстоянието между двете осигурява условия за вода на повърхността.Астрономите и преди са откривали планети в "обитаемата зона" около слънцата им, но те винаги са били с над 40% по-големи от Земята и е трудно да се изчисли техният състав. Кеплер-186f е наричана от откривателите си "братовчедка на Земята" и се предполага, че е изградена от скали.Според учените откритието е голяма стъпка към намирането на обитаеми светове, подобни на нашия, и извънземни форми на живот.

От РБ питат опонентите: Евразийски или Европейски съюз?

Лидерите на Реформаторския блок отправиха покана за срещи към председателя на БСП - Сергей Станишев, председателя на ДПС - Лютви Местан и председателя на Народното събрание - Михаил Миков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване