Жена се отказа от пържените картофи чрез хипноза

Британка на 20 години, която от 15 години се храни само с пържени картофи, е успяла да се пребори с рядката си хранителна фобия с помощта на хипноза, съобщава британският вестник "Метро". Хана Литъл от Корнуол страда от остра форма на селективно хранително разстройство, която се изразява в непоносимост към различни от пържените картофи ястия. Хана има страст към пържените картофки от 5-годишна възраст. Оттогава всеки неин опит да хапне нещо друго завършва с пристъпи на паника, физическо неразположение и дори припадъци. Заради крайно тежкото си състояние жената била принудена да потърси лек. Само след един хипнотичен сеанс тя успяла да изяде първото си ястие, различно от пържени картофи - пица. "Преди хипнозата дори не можех да си представя, че ще опитам пица, но сега много я харесвам. Чувствам се по-здрава от преди и започнах да наддавам на тегло", споделя Хана. 

Скандалният кмет на Торонто ще се бори за нов мандат

/КРОСС/ Скандалният кмет на Торонто Роб Форд официално обяви, че ще се кандидатира за нов мандат. Форд призова избирателите си да му гласуват доверие за още един мандат. Той подчерта, че се е поучил от допуснатите от него грешки. "Имаше някои трудни моменти през последната година. Разбрах, че никой не може да живее, без да прави грешки. Когато те се случват, ние научаваме много неща за себе си. Неща като смиреност, милост и възможност за втори шанс", каза Форд. Управлението на Форд беше съпътствано от множество скандали, които му донесоха световна слава. Той беше обвинен в конфликт на интереси, заради което едва не загуби кметския пост. През 2013 г. Форд стана обект на обвинения в злоупотреба с наркотични вещества. В крайна сметка това бе потвърдено и от самия кмет, който публично заяви, че е пушил крек. По-късно се появи и скандален видеозапис, на който Форд псува и отправя заплахи към неизвестно лице. Кметът тогава се оправда, че в този момент е бил много пиян. Всичко това доведе до отнемането на много от неговите правомощия."Няма значение каква кал хвърлят срещу мен. Посланието ми е ясно: няма да се предам", категоричен е Форд. Изборите за кмет на Торонто ще се състоят на 27 октомври.

12 шерпи загинаха от лавина в най-голямата трагедия под Еверест (обновена)


Най-малко 12 шерпи са загинали, а поне други пет са в неизвестност в най-смъртоносния инцидент под най-високия връх на планетата Еверест (8848 м), сочат последните информации от Непал.

Група от около 50 души е била ударена от лавина на височина над 6090 метра под лагер 2, а половината от членовете й са били затрупани. 

"Успяхме да извадим 12 тела от снега, не знаем колко още са затрупаните", заяви пред АФП Дипендра Паудел от непалското министерство на туризма.
...

12 загинали и трима изчезнали в най-голямата трагедия под Еверест (обновена)


Най-малко 12 шерпи са загинали, а други трима са в неизвестност в най-смъртоносния инцидент под най-високия връх на планетата Еверест (8848 м).

Група от около 50 души е била ударена от лавина на височина над 6090 метра под лагер 2, като част то членовете й са били затрупани. Според първоначалните информации загиналите бяха девет, а трима тежко ранените. В последни данни на abcnews се говори за 13 жертви.

Групата е била съставена предимно от непалски шерпи, които са...

12 загинали и трима изчезнали след лавина под Еверест (обновена)


Дванадесет планински водачи са загинали, а други трима са в неизвестност в един от най-смъртоносните инциденти под най-високия връх на планетата Еверест (8848 м). 

Група от около 50 души е била ударена от лавина на височина над 6090 метра малко под лагер 2, като част то членовете й са били затрупани. Според първоначалните информации загиналите бяха девет, а трима тежко ранените.

Групата е била съставена предимно от непалски шерпи, които са подготвяли маршрута за атаките...

Девет загинали и трима ранени след лавина под Еверест


Девет планински водачи са загинали, а други трима са тежко ранени, след като са били затрупани от лавина под най-високия връх на планетата Еверест (8848 м), съобщава CNN. Лавината е била на височина над 6090 метра, като е ударила група от близо 50 души.

Групата е била съставена предимно от непалски шерпи, като в момента на лавината се е движила към базовия лагер и е подготвяла трасето и останалите лагери. В базовия лагер ги чакали още стотици други алпинисти и водачи, готвейки се за...

Девет загинали и трима ранени след лавина на Еверест


Девет планински водачи са загинали, а други трима са тежко ранени след като са били затрупани от лавина на Еверест, съобщава CNN. Лавината е била на височина над 6090 метра, като е ударила група от близо 50 души.

Групата е била съставена предимно от непалски шерпи, като в момента на лавината се е движила към базовия лагер и е подготвяла трасето и останалите къмпинги. В базовия лагер ги чакали още стотици други алпинисти и водачи, готвейки се за покоряването на Еверест.
...

Русия: Дори ЕП да прекрати "Южен поток", изграждането му ще продължи

Реализирането на проекта протича според международните спогодби, заяви руският енергиен министър Александър Новак


Украйна: Антитерористичната операция ще продължи

Остапенко: Зависи от това колко време терористите ще останат на територията ни


Стойчев: Наесен може да гласуваме за парламент и президент

София /КРОСС/ Възможно е през есента да гласуваме едновременно за парламент и президент, това заяви в студиото на TV7 социологът Кънчо Стойчев. Според него президентът Росен Плевнелиев се е превърнал в най-голямата тапа на политическите процеси у нас.Пътят на България напред минава през парламентарни избори, организирани на основата на консенсус и проведени легитимно, особено на фона на събитията в Украйна и задълбочаващата се криза, от която страната ни ще бъде един от най-големите потърпевши.Предстоящият евровот ще бъде определящ за двете най-нови политически сили у нас - "България без цензура" (ББЦ) и АБВ, коментираха социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров. От изборите за Европейски парламент (ЕП) през май ще стане ясно дали новите партии ще добият стартова позиция за парламентарния вот. По думите на Кънчо Стойчев най-голям шанс да изпрати свой представител в ЕП има ББЦ, тъй като трети месец държи положителен тренд в социологическите проучвания, за разлика от АБВ, които бележат спад.Отливът от формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов социолозите обясняват с факта, че той е много добре познато лице и е нормално след първоначалния ентусиазъм да последва разочарование в избирателите. Успехът на ББЦ пък се дължи до голяма степен точно на това, че лидерът на партията Николай Бареков не е познат като политик.

ФБР складира 52 милиона човешки лица

 Нова информация за биометричната база данни Next Generation Identification (NGI) беше публикувана преди дни. Тя се разработва и допълва по поръчка на ФБР, като използването й ще започне през лятото на тази година. Според документи, станали известни по време на съдебен процес, NGI базата още от 2015 година ще бъде разширена до 52 милиона индивидуални записа, а в перспектива в нея ще бъде включена около една трета от населението на САЩ.

 

ФБР възнамерява да получи част от информацията от “цивилни източници”, тоест от лица на хора, които никога не са извършвали престъпление. Автоматичното разпознаване на човешки физиономии в подобен мащаб е реална заплаха за неприкосновеността на личния живот на всички американци, се посочва в публикацията.

 

NGI се създава на базата на съществуващите в момента съхранени данни, съдържащи пръстови отпечатъци на около 100 милиона души. Системата от следващо поколение ще съдържа записи на ретината на окото, разпознаване на лицето и други методи. Биометричната информация е свързана с личното досие, в което са указани имената, адресът, номерът на шофьорската книжка, полът, расовата принадлежност и други. Събирането на фотографии на хората за тази база данни вече започна: в много организации и институции в САЩ, заедно с вземането на пръстови отпечатъци се прилага и фотографиране за NGI.

С децата в празничните дни (18 - 21 април)


По случай великденските празници и повечето почивни дни тази седмица рубриката"С децата в почивните дни" се трансформира в "С децата в празничните дни" и отново прави опит да е полезна за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на...

Бивш министър: Политиците ме отвращават

София /КРОСС/ Политиците ме отвращават. Няма нито един, който да бъде посочен за положителен пример, каза в ефира на bTV актьорът Владо Пенев, който за кратко се изявяваше като политик в качеството си на министър на културата в служебното правителство на Марин Райков. "Отвратителни са всички. Като им видя лицата, ми е неприятно да ги гледам", допълни го звездата от "Господари на ефира" Малин Кръстев. Двамата дружно се оплакаха от професията си, защото ги лишавала от човешки контакти. "Аз вече не мога да имам приятели извън гилдията. Работя по 16 часа на ден. Имал съм моменти, когато снимам два филма, а вечер пък имам премиера", каза Кръстев."И аз съм така", допълни го Владо Пенев. Дъщеря му живеела в Барселона в момента. И той я съветва никога да не се връща в България, колкото и да му е мъчно, че не може да я вижда.

Facebook плаща на хакери да го атакуват

 Международни хакери по цял ден опитват да пробият защитата на Facebook, а Марк Зукърбърг дори им плаща за това. Най-голямата социална мрежа е платила 1,5 млн. долара на изследователи в областта на компютърната сигурност. Инвестицията е част от програмата на Facebook за изчистване на софтуерни грешки.

 

За да определят кои точно специалисти да наемат, от компанията са провели проучвания, от които е станало ясно, че най-голяма част от кибератаките идват от Русия и Бразилия. Именно заради това те ангажирали хакери предимно от тези две държави. Руснаците открили 38 грешки в програмния код

 

за които Facebook платил по 3961 долара средно

 

за всяка или общо 150 518 долара. Хакерите от Бразилия докладвали за 53 бъга, за които са получили 200 976 долара. В програмата били включени и изследователи от Индия, които допринесли с откриването на цели 136 грешки, за които Зукърбърг платил 184 008 долара. Експерти от САЩ пък разкрили 92 недостатъка, заработвайки 209 024 долара.

 

Facebook подрежда грешките приоритетно според потенциалната опасност, която всяка една от тях представлява за социалната мрежа и нейните потребители. Колкото по-сериозна е заплахата, толкова по-високо се хоноруват откривателите. Интересното е, че хакерите от Русия и Бразилия са открили по-малко, но по-сериозни бъгове във Facebook, отколкото тези в Индия и САЩ.

 

Подобни инициативи са популярен метод за увеличаване на сигурността сред големи технологични

 

компании като Google, Mozilla и Hewlett-Packard

 

Според експерти това е много по-ефективен подход, отколкото наемането на специалисти по сигурността, и е значително по-евтино от справянето с последствията от евентуален пробив.

 

Колин Грийн, който е инженер по сигурността на Facebook, пише в своя блог, че компанията е получила 15 000 сигнала за бъгове през миналата година, което е три пъти повече от броя им през 2012 г. От тях 687 сигнала са били оценени като валидни, а 6% от тях са били счетени за опасни. Само за шест часа компанията е реагирала, инициирайки програма за отстраняване на всяка софтуерна заплаха, пише още Грийн.

 

“Количеството на опасните бъгове намалява и напоследък чуваме от разработчиците, че е все по-трудно да откриеш сериозен пропуск”, продължава Грийн. “За да насърчим проучванията на външни специалисти, ще продължим да увеличаваме заплащането, което те получават за откриването на “добри” грешки.”

 

Междувременно от компанията информираха още

 

че ще премахнат съобщенията в мобилното си приложение

 

Всеки желаещ да ползва съобщенията ще трябва да си качи приложението Messenger за iOS или Android. Бутонът за съобщения ще остане в приложението, но ще пренасочва чатовете директно към Messenger.

 

Говорител на базираната в Пало Алто, Калифорния, социална мрежа е потвърдил, че изваждането на Messenger от основното приложение и превръщането му в единствен начин за комуникация чрез лични съобщения във Facebook не е тест. По думите му това поетапно ще се случи по целия свят, като изключение ще правят само устройствата нисък клас с Android, телефоните с Windows и таблетите.

Художествени творби вдъхновени от Великден озариха галерия "Кракра"

Повече от 15 автори представиха свои картини, пластики и великденски украшения в навечерието на Възкресение Христово.

Традиционна Великденска изложба подредиха творци от Перник. Въпреки, че тази година посрещаме светлия християнски празник със сняг и студ, гостите в Галерия "Кракра" могат да се порадват на очарованието на пролетта и светлината на Възкресението.

Изложбата е традиционна и събира творби на различни автори, посветени или вдъхновени от най-красивия сезон на годината, от празника и вярата. Тази година любителите на изобразителното изкуство могат да видят платна...

Продължава

Психотерапевт ще консултира двойки с репродуктивни проблеми

Първа АГ "Света София" в столицата организира безплатно психологическо консултиране за двойки с репродуктивни проблеми.

Държавата реже парите за нагласени европроекти

 Със 100% орязване на парите за даден европроект ще бъдат наказвани общините, неправителствените организации и останалите бенефициенти, които са разделяли обществени поръчки на по-малки или съдът е установил конфликт на интереси при реализирането им. Това е записано в новата методология за налагане на финансови корекции по оперативните програми, финансирани от ЕС, която предстои да бъде одобрена от правителството.

 

Целта на измамата с раздробяването на търговете е да има

 

пряко договаряне

 

с конкретни фирми

 

и да се избегне публикуването им в официалния вестник на ЕС. Санкцията може да се свие от 100% на 25 на сто, ако все пак обявата е публикувана така, че да може да участват фирми от други държави. Новата методика предвижда също така нито евро да не се плаща от ЕС за сключени допълнителни договори, чиято сума надвишава с повече от 50% основния и няма спешна необходимост от подписване на нов контракт.  

 

За дискриминационни критерии в обществените поръчки по европроекти, с които може да се отсяват умишлено фирмите,

 

ще се реже една четвърт от разходите

 

При по-леки нарушения в този случай санкциите може да бъдат свити до 5-10% от направените разходи. 25 на сто от харчовете пък няма да бъдат признавани и покривани, ако критериите за подбор се променят след отваряне на офертите, има преговори по време на обществената поръчка или отстраняване на кандидати с необичайно ниска цена.

 

Новата методология за финансови корекции по европроектите предвижда още бенефициентите, сред които общините, НПО-тата и фирмите, да могат

 

да оспорват орязването

 

на парите

 

Ако възражението не бъде одобрено, те ще могат да поискат изслушване. В случай че средствата по европроекта са платени изцяло и след това е открито нарушение, бенефициентът ще има 14-дневен срок да върне парите по наложената глоба.

 

Кабинетът „Орешарски” е успял да разплати вече над 4,2 млрд. лв. по европейските фондове. Сумата се равнява почти на една трета от всички усвоени европари от 2007 г. насам. За последната 1 г. одобрените от Брюксел разходи са скочили с почти 20 на сто. До края на годината се очаква да бъдат одобрени разходи за близо 1,7 млрд. евро, съобщиха от дирекцията в МС, която управлява средствата от ЕС.

Този, който често се обръща назад, може лесно да се препъне и да падне

Този, който често се обръща назад, може лесно да се препъне и да падне- Ерих Мария Ремарк.

Търговци блокираха подлеза на Централната гара в Пловдив

Търговци блокираха за кратко подлеза на Централна гара в Пловдив в знак на протест срещу затварянето на магазините в него от НКЖИ. Това е началото на евентуално гражданско неподчинение, което ще налож...

Тежка катастрофа край Севлиево, пострадаха мъж и дете

Мъж и дете пострадаха при катастрофа между лек и товарен автомобил на пътя София – Варна тази сутрин, съобщиха от пресцетъра на МВР. Сигнал за пътния инцидент е подаден малко преди 10 часа....

Левски и ЦСКА вървят към антирекорд по зрители на дербито

Много слаб интерес към дербито отчитат до момента в Левски и ЦСКА. Двата клуба са притеснени, че може да запишат антирекорд по посещаемост на сблъсъка в понеделник, 21-и април. Големият мач е от 16,00...

Локо (Пд) не иска лиценз за Европа

Локомотив (Пд) е загубил лиценза си за Европа. На този етап от клуба няма официално потвърждение на информацията. Според запознати от Локо (Пд) на практика доброволно са се отказали от получаването ев...

20 катастрофи и пострадал пешеходец през изминалото денонощие във Варна

Пешеходец е пострадал при катастрофа през изминалото денонощие във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Пострадалият е с наранявания, без опасност за живота. Общо на територията на Варна за последните 24 часа са регистрирани 20 пътно транспортни произшествия.

Няма натоварване по българо-гръцката граница

Няма натоварване по българо-гръцката граница. Това каза за Фокус директорът на Регионална дирекция Гранична полиция – Смолян, комисар Бойко Божков.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
“За времето от 17.30 часа на 17.04.2014 г. до 8.00 на 18.04.2014 г. Няма натоварване по българо-гръцката граница. Това каза за Фокус директорът на Регионална дирекция Гранична полиция – Смолян, комисар Бойко Божков. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS “За времето от 17.30 часа на 17.04.2014 г. до 8.00 на 18.04.2014 г.

Как да предпазим здравето си от промените във времето

Нестабилните атмосферни условия нарушават здравословното състояние на повечето хора, като увеличава риска от проблеми с кръвообращението, казва австрийският професор Хадемар Банкхофер.

Западът трябва да се изправи срещу Путин преди да е твърде късно

Санкциите неминуемо ще навредят и на Запада, но с всеки изминал ден цената ще се покачва, пише Economist


Екзакта: Разочарованите от ГЕРБ са 32%, от БСП - 31%, а от ДПС - 25%

 37 на сто от българите са разочаровани от своята партия, сочат данните на социологическа агенция "Екзакта рисърч груп", пише "Труд".

Изследователите начело с Лидия Йорданова са провели национално представително изследване между 4 и 10 април с разширена извадка от 1250 пълнолетни българи в 125 гнезда в 86 населени места в страната.

На въпроса за листата на коя партия или коалиция ще гласувате на предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, респондентите отговарят – 22,5% за ГЕРБ, 18,9% за БСП, 6,0% за ДПС, 5,3% за България за цензура, 5,2% за Реформаторски блок, 5,0% за АБВ, 3,4% за НФСБ, 1,9% за Атака, 0,6% за Синя единство, 0,5% за КОД.

Разочарованите привърженици на ГЕРБ са 32%, на БСП - 31%, а на ДПС - 25%. От своята партия са недоволни и половината симпатизанти на Реформаторския блок (РБ) и на "България без цензура" (ББЦ). Разочарованието поражда очаквания за протестен вот и е стигнало дъното на партийната лоялност - 1/3 от избирателите казват, че за последен път ще гласуват за партията, на която симпатизират, коментира Лидия Йорданова.

57% от българите се смятат за политически непредставени, но едва 1/3 от тях заявяват, че ще гласуват на 25 май. Това означава, че засега печели статуквото, коментират социолозите от "Екзакта". Като цяло сериозна готовност за участие в евровота заявяват 44% от интервюираните. В същото време населението гледа на него предимно като на национални избори (57%), а не на европейски.

43 на сто от българите очакват изборите да са честни, 37 на сто - нечестни. Половината от ромите очакват нечестен вот. Висок е делът и на деклариралите, че ще ползват правото си на преференция на евровота - 38%.

През последната година първа политическа сила е ГЕРБ, като днес тя води пред БСП с 3,6 пункта, казват от "Екзакта". Според тях ГЕРБ има неусвоен резерв в областните градове, които до неотдавна бяха бастионите на партията. Най-често избирателите на ГЕРБ са на възраст до 40 години, високообразовани, хора със среден и по-висок жизнен стандарт, жители на столицата и малките градове. Няма промени в традиционния социално-демографски профил при втората партия - БСП. Тя обаче е сочена от ромите като най-автентичен изразител на техните интереси - вероятно заради политиката на социалистите в социалната сфера. ДПС заема категорично третата позиция, като в средата на април се наблюдава отчетлива мобилизация на електората .

ББЦ, РБ и АБВ са с много близък резултат и най-вероятно ще излъчат евродепутат, особено ако мобилизират сили в изборната кампания. Спрямо пика си през февруари и март ББЦ и АБВ леко се свиват, а РБ запазва устойчив електоралния си дял.

1/5 от гласувалите за БСП през миналата година твърдят, че ще подкрепят идния месец АБВ. Профилът на избирателите на проекта на Георги Първанов не е типичният за БСП - над 50-годишни, високо образовани, жители на столицата и областните градове. Засега обаче АБВ се възприема повече като проект за евровота, не за парламентарни избори, коментира Лидия Йорданова. Колежката Елена Дариева пък очаква избирателна активност от 30-35% (2-2,3 млн. гласоподаватели) и "цена" на един евромандат от 120 000-137 000 гласа.

Границата с Гърция не е натоварена

Няма натоварване по българо-гръцката граница. Това каза за Фокус директорът на Регионална дирекция Гранична полиция – Смолян, комисар Бойко Божков.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
“За времето от 17.30 часа на 17.04.2014 г. до 8.00 на 18.04.2014 г. Няма натоварване по българо-гръцката граница. Това каза за Фокус директорът на Регионална дирекция Гранична полиция – Смолян, комисар Бойко Божков. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS “За времето от 17.30 часа на 17.04.2014 г. до 8.00 на 18.04.2014 г.

Емил Чушев: Реставраторът е доктор на пациента над 100-годишна възраст

 "За повечето хора професията на реставратора е сложна и непозната, но в същото време тя е и много престижна. Най-голямото удоволствие от работата идва, когато възстановя произведение на изкуството, прекарало в земята няколкостотин години или пък картина, забравена на някой таван или в мазе".

Това заяви в интервю за БГНЕС реставраторът Емил Чушев. В Деня на реставратора, 18 април, Чушев разказа, че когато решава да се занимава с реставрация, областта все още е много екзотична. Избира професията заради болката от факта, че в България институциите се грижат само за паметниците, които са "пред очите на хората", докато по-отдалечените църкви и стенописи са забравени.

След завършването на Художествената академия, Чушев започва да работи като реставратор на свободна практика, а няколко години след това, съдбата го отвежда в реставрационната на Националната художествена галерия, която Чушев определя като сериозна школа. За реставратора НХГ е мястото, където се докосва до картините на едни от най-големите ни майстори, а това му помага и в работата като реставратор, защото вижда технологията на четката на големите български художници от по-близо.

Днес Чушев разполага с двуетажна къща, която е превърнал в ателие. С помощта на няколко свои колеги организира работата така, че целият цикъл на работа с произведения на изкуството е затворен - от вземането на картината за реставрация, през възстановяването на рамката, докато се стигне до продажбата.

В ателието, в което всяко ъгълче е пълно с картини, а огледалата и старинните им рамки те отразяват, накъдето и да се обърнеш, реставраторът се грижи и за едни от най-добрите колекции от картини в България. Сред тях са тези на Боян Радев, както и на многобройни банки и институции.

За реставраторите Чушев каза, че навсякъде по света са част от затворен и кръг и трудно допускат хора до ателиетата си. Това, обаче не важи за балканците, които са малко по-отворени на тази тема. "Опитвал съм се да вляза в реставрационните ателиета на музеите по света, но не са ме допускали, въпреки че съм колега и имам документ", разказа Чушев и разкри някои от етапите, през които минава съживяването на едно произведение. Процесът на реставрацията не е съставен от етапи, които следват един след друг, защото всичко зависи от вида, в който даден предмет е дошъл. "Ако трябва да поговорим за реставрацията на мебели, първо се започва от предварителен оглед. Тогава запознаваме собствениците какво трябва да се направи и как ще изглежда предметът след реставрацията. Това е много важно, защото понякога те не могат да познаят нещата след реставрацията. Така се случи и с една картина, след чието почистването собствениците пребледняха и казаха, че това не са същите цветове", разказа реставраторът и обясни, че причината за коренната промяна на произведението на изкуството се е дължала на това, че картината е събирала прах с години.

"След огледа, при една маса примерно, първо се проверява състоянието на конструкцията, защото през годините дървото изсъхва, а крачетата започват да се клатят. Понякога има ожулване и липсващи елементи. След това всичко се залепва, възстановяват се орнаментите и най-накрая се поставя шеллакова политура. Поставянето й е специфичен и трудоемък процес, с който малко реставратори се наемат. Причината е, че е свързан с многократно поставяне на лак с четка и шлайфане, за да добият мебелите блясък", обясни Чушев.

Възстановяването на картини също крие своите тънкости. Ако те са седели на влага, има проблеми и с платното, което започва да изгнива, и с рамката. Грундът нанесен върху платното се руши или го няма въобще, а живописта почернява или помътнява. Затова, след като се укрепи грундът, се укрепва и подрамката, като платното се изпъва. Пристъпва си и към почистването, след което се виждат и най-големите разлики, следва възстановяването на липсващите елементи и най-накрая се правят ретуши, които имитират четката на майстора. Като завършек, рамката се лакира.

Чушев разказа и за най-големите предизвикателства, на които се е натъквал. "Една картина на Иван Ненов, която реставрирах преди години, беше подпряна до комин и в тежко състояние. Успях да я възстановя и тя стана една от емблематичните картини на художника, които се възродиха. Имало е и по-тежки случаи. - Възстанових картина на италиански художник, която бе пострадала при бомбардировките по време на Втората световна война в София. Цялото платно беше надупчено, а оригиналната рамката, която бе престояла над 100 години след създаването си, също бе изключително увредена. Липсваха и част от гипсовите орнаменти, но след реставрацията, човек трябва да се загледа много внимателно, за да види кои са възстановените места", похвали се реставраторът.

Според Чушев работа има достатъчно и за всички реставратори, които работят в България. "Трудно биха успели да свършат работата, която трябва, а обектите за реставрация в нашата малка страна са толкова много, че и още 10 пъти по толкова реставратори да има, трудно бихме могли да се оправим", каза Чушев и не скри неволите, пред които колегите му се изправят. Традиционно сред тях са държавната политика, която не е добре насочена към дейността, за да дава възможност да реставраторите да работят. Възнаграждението от 450 лв. също е изключително ниско в замяна на високия професионализъм, които се изисква. Противоположно на ситуацията в България, реставраторите в европейските музеи получават няколко хиляди евро. "Финансово, в ЕС, реставраторите са по-добре и от лекарите, а на нас дори ни казват, че сме докторите на "пациентите над 100 годишна възраст", обясни Чушев.

В България материалите за реставриране са малко по-трудно достъпни за по-младите в занаята, а фирмите-вносители, използват възможността за вдигане на цената, защото няма конкуренция. Въпреки това Чушев с гордост заяви, че професията е на доста добро ниво като специалисти, а българските реставратори не са профилирани. Това е причината да са запознати с по-голям кръг реставрационни дейности и да реставрират всякакви предмети. В Европа отново не е така и реставраторите са тясно специализирани, но това се дължи на много по-голямото внимание на държавата към паметниците на културата.

"Трябва да имаме и по-голяма подкрепа от държавата, защото дори обществените поръчки се печелят от големи строителни фирми. В условията за участие е залегнало наличие на голям оборот, какъвто реставраторите нямат, а след спечелването на конкурсите, фирмите възлагат дейността на хора, които нямат и понятие от реставрация и ние ще се борим с този проблем без никакъв компромис", каза в заключение Емил Чушев.

Отиде си големият Маркес

/КРОСС/ На 87-годишна възраст в Мексико почина един от най-почитаните и влиятелни писатели на Латинска Америка през ХХ век Габриел Гарсия Маркес, съобщават световните медии. Трагичната вест бе потвърдена в Туитър и от Фернанда Фамилиар, говорителка на неговото семейство.87-годишният автор бе приет в градската болница в Мексико Сити на 31 март. Говорител от там обяви, че здравословното му състояние е деликатно заради възрастта му, както и че възстановяването му ще продължи в дома му в мексиканската столица. Маркес е смятан за един от най-големите испаноезични автори на всички времена. Най-известните му творби са "Сто години самота" от 1967 г., продадена в над 30 млн. копия в цял свят, както и "Любов по време на холера".Авторът, който живя в Мексико от над 30 години, през последните години е имаше само няколко публични изяви.Преди две години по-малкият му брат призна за първи път публично, че писателят страда от деменция и е спрял да пише. Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос обяви тридневен национален траур заради кончината на световния литературен колос - носителят на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес.По повод на смъртта му, хора от целия свят, както и политически лидери, отбелязват заслугите на Маркес към световната литература.Прощаването с автора на донеслата му световна слава "Сто години самота", ще бъде на 21 април в Мексико сити, съобщи представител на мексиканските власти, цитиран от РИА "Новости".

Киев започна да изпълнява споразумението от Женева

равителството на Украйна е поръчало на министрите

Има данни, че се сече варварски на Боровец

"Тази сеч се извършва в най-ценните наши иглолистни гори, които са стопанисвани в продължение на 90 години”, каза от своя страна доц. Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието и горите.

Оризът е полезен за здравето и за диетата

 Консумирането на порция ориз всеки ден улеснява спазването на диетичен режим на хранене, а и е полезно за здравето, пише "Дейли мейл“.

Ново проучване на учени от медицинския колеж Бейлър показва, че хората, които похапват бял или кафяв ориз, по-лесно се ограничават от други храни през деня.

Водещият автор на изследването д-р Тереса Никълс е анализрала консумацията на ориз и хранителните режими на 14 000 възрастни американци.

"Нашите резултати показват, че възрастните, които консумират ориз по време на диетата, са по-последователни в спазването й. Те имат и по-високи нива на калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и фибри, а и приемат по-малко наситени мазнини и добавени захари“, казва д-р Никълс.

По думите й похапването на ориз е свързано и с консумацията на повече плодове, зеленчуци, месо и боб.

Според проучването оризът веднъж дневно създава продължително усещане за ситост.

Оризът осигурява около 100 калории на половин чаша и в него няма глутен. Кафявият ориз пък е 100% пълнозърнеста храна, а белият е богат на вещества като фолиева киселина и желязо.

И двата вида ориз са богати на хранителни вещества въглехидрати, които са подходящи при спазването на режим за сваляне на килограми, но същевременно спомагат за поддържането на добро здраве, смятат специалистите.

Белият ориз ще обогати менюто по време на диета с повече от 15 витамини и минерали, желязо и цинк.

Оризът природно има ниско съдържание на натрий и не съдържа холестерол.

Изследването е публикувано в журнал за здравословно хранене.

Виж къде има промени по пътя за празниците

Ще има две ленти за движение в посока София – Варна при виадукта „Бебреш“ от АМ „Хемус“. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в началото на четирите почивни дни и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Търсенето на малайзийския Боинг струва 100 млн. долара

 Издирването на изчезналия на 8 март малайзийски Боинг 777 е най-скъпата операция в историята на съвременната авиация, предаде АФП. Според специалист до момента операцията струва около 100 млн. долара, но колко пари ще бъдат похарчени в усилията не се знае.
Бонгът изчезна по време на полет от Куала Лумпур за Пекин. С 239 души на борда. Многобройните участници в издирването на останките му са убедени, че самолетът е паднал в океана южно от Австралия. Канбера, която описва претърсването на дълбините като "непознати за човечеството", не е давала оценка на стойността на операцията. Но Малайзия предупреждава, че разходите ще са "сериозни". "Когато търсим останките на дълбочина 4,5 км. не съществува военен, който има възможност да го направи", каза министъра на отбраната и транспорта Хишамудин Хусеин в четвъртък. Равикумар Мадаварам, експерт по авиацията във Frost & Sullivan Asia Pacific каза, че в основата на издирването на изчезналия самолет са Австралия, Малайзия и Китай, тъй като имали най-много свои съотечественици на борда. Тези страни харчат най-много средства и по мнението на Мадаварам досега са изразходвани 100 млн. долара /72 млн. евро

Еверест прибра в лавинена прегръдка 6 жертви

9-ма шерпи са в неизвестност и най-малко 6-ма са загинали след падане на лавина в подножието на Еверест.

Украйна започна да изпълнява споразумението от Женева

/КРОСС/ Украинското правителство е наредило на министрите, ръководителите на централните и местни органи на изпълнителната власт да организират и проведат до 1 октомври 2014 година обсъждания за внасяне на поправки в конституцията на страната с цел децентрализиране на властта. Разпореждането е издадено от правителството късно вчера, съобщи ИТАР-ТАСС.При обсъждането на въпроса за децентрализация на властта ще бъдат поканени органи на местното самоуправление, общественици, експерти и бизнесмени. Координацията за провеждането е възложена на регионалното министерство.Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че Киев е готов да даде амнистия на тези, които се съгласят да предадат оръжията си, отбелязва "Интерфакс".„Тези хора няма да бъдат преследване, с изключение на тези, които са извършили сериозни престъпления - убийство. На никой няма да му бъде простено при никакви обстоятелства при извършено такова престъпление", подчерта той пред правителството на Украйна.Той призова да бъдат освободени и окупираните административни сгради.Яценюк допълни, че правителството е готово да се обвърже с диалог с източните и западни региони на страната.Припомняме, вчера външните министри на Русия, САЩ, Украйна и ЕС приеха декларация, в която очертаха първоначални стъпки за деескалиране на кризата и възстановяване на сигурността в Украйна

Проверяват дали Атанаска не е упоила малката Алекс

Няма следи от борба, няма следи 8-годишната Алекс да се е съпротивлявала, докато похитителката и я душила. Този странен факт ще обяснят експертизите. Много вероятно е, детето да е било затиснато с възглавници, но ще се проверява и за упояване.

Азиатските борси се представиха смесено

Проучване на Ройтерс показа, че според 40% от японските фирми данъкът върху продажбите не е засегнал съществено цените


Бил Клинтън става дядо, дъщеря му Челси е бременна

Челси Клинтън и Марк Мезвински очакват първото си дете. Това съобщи самата тя вчера на събитие на фондация "Клинтън" в Ню Йорк. Челси е дъщеря на бившия американски президент Бил Клинтън и бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.  
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Челси Клинтън и Марк Мезвински очакват първото си дете. Това съобщи самата тя вчера на събитие на фондация "Клинтън" в Ню Йорк. Челси е дъщеря на бившия американски президент Бил Клинтън и бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.   Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Светът тъгува за писателя Габриел Гарсия Маркес

 Смъртта на видния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес предизвика широк обществен отзвук в Испания - страната, където най-напред бяха издадени много от неговите творби, съобщи ИТАР-ТАСС.

Министърът на образованието, културата и спорта Хосе Игнасио Верт заяви, че "испаноезичната литература е загубила един от най-ярките си представители".

Генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Алфредо Перес Рубалкаба определи Маркес като "любим писател, почитан от милиони читатели".

Живеещият в Испания носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса написа в социалните мрежи: "От този свят си отиде писател, чиито произведения издигнаха на недостижима висота литературата на испански език. Неговите книги ще живеят много дълго и с всяка година ще бъдат четени от все повече хора."

Маркес почина в дома си в Мексико.

На 8 април той беше изписан от болница в мексиканската столица, където беше приет на 30 март със съмнения за пневмония.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви по повод кончината на Маркес: "Хиляда години самота и скръб за смъртта на най-великия колумбиец на всички времена", отбелязва Асошиейтед прес.

"Със смъртта на Габриел Гарсия Маркес светът загуби един от най-големите си писатели мечтатели и един от моите любимци от времето, когато бях млад", заяви американският президент Барак Обама.

"От името на Мексико изразявам своята скръб за смъртта на един от най-великите писатели на нашето време - Габриел Гарсия Маркес", каза мексиканският президент Енрике Пеня Нието.

Тръгваме към Гърция за Великден

За туристическата индустрия великденските празници и почивните дни в началото на май са едни от най-успешните периоди в годината. Дългата ваканция...

Обама се усъмни, че Русия ще изпълни споразумението от Женева


Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на...

Нова функция във Facebook казва къде са приятелите ни

Социалната мрежа Facebook представи нова функция за мобилните си потребители – Nearby Friends. Тя позволява на ползвателите да получават уведомления чрез смартфоните си за местоположението на своите приятели, съобщава блогът на компанията.
Новата услуга ще се появи през следващата седмица за Apple iOS и Google Android и ще бъде достъпна само в САЩ.
При активиране на функцията ползвателят ще получава уведомление за приятелите му, които се намират наблизо, в реално време. Потребителят може да избере група от приятели, с които планира да споделя информация за своето придвижване.
Компанията отбелязва, че се е погрижила и за поверителността – всеки потребител ще може да деактивира опцията, ако не желае неговото местоположение да бъде достояние за приятелите му. /КРОСС/

Дъщерята на Бил Клинтън е бременна

Челси Клинтън и Марк Мезвински очакват първото си дете. Това съобщи самата тя вчера на събитие на фондация Челси Клинтън и Марк Мезвински очакват първото си дете. Това съобщи самата тя вчера на събитие на фондация "Клинтън" в Ню Йорк. Челси е дъщеря на бившия американски президент Бил Клинтън и бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.   Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Следственият арест в Шумен - като престой в ада

В следствения арест в Шумен три денонощия зад решетките трябва да се зачитат за шест. Така си мечтаят задържани крадци, измамници, убийци заради ужасяващите битови условия. Не един и двама са молили съда да бъдат преместени в който и да е затвор в страната, само да не чакат присъдите си в шуменска килия. В този арест проклятието "да изгниеш на В следствения арест в Шумен три денонощия зад решетките трябва да се зачитат за шест. Така си мечтаят задържани крадци, измамници, убийци заради ужасяващите битови условия. Не един и двама са молили съда да бъдат преместени в който и да е затвор в страната, само да не чакат присъдите си в шуменска килия. В този арест проклятието "да изгниеш на

Дъщерята на Бил и Хилари Клинтън - Челси, е бременна

 Челси Клинтън - дъщерята на бившия американски президент Бил Клинтън и бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън - заяви, че заедно със съпруга си Марк Мезвински очакват първото си дете по-късно тази година, съобщи Асошиейтед прес.

Челси Клинтън обяви новината на проява на фондация "Клинтън" в Ню Йорк.

Хилари Клинтън каза, че "наистина се вълнува", че ще става баба, което по думите й прави още по-важна работата за създаване на повече възможности за бъдещите поколения.

Дъщерята на Бил и Хилари Клинтън се омъжи за дългогодишния си приятел в живописното селце Райнбек, щата Ню Йорк, през 2010 г.

Единствената щерка на бившия американски президент - Челси, се врече на инвестиционния банкер Марк Мезвински в историческото имение "Астър кортс" на река Хъдсън, около 160 км северно от град Ню Йорк.

"Не бихме могли и да мечтаем за по-съвършен ден да отпразнуваме началото на съвместния им живот и сме много щастливи да посрещнем Марк в семейството си. От името на нашите младоженци искаме да отправим специални благодарности на жителите на Райнбек, които ни приеха, и на всички за благопожеланията по случай този специален ден", се казва в изявление на Бил и Хилари Клинтън, които споделиха радостта с близки роднини и приятели.

Да пораснеш на 13

Велико Търново /КРОСС/ Ивелин Георгиев от Златарица става глава на семейството си на 13-годишна възраст. По принуда. Няма родители, грижи се за баба си и за по-малката си сестра сам, след като дядото ги напуска.Сестра му Добрина страда от епилепсия заради системен побой от втория й баща. Ивелин се грижи както за прехраната, така и за скъпоструващите лекарства за момичето.На 21 г. младежът има дискова херния, защото все е полагал тежък физически труд - като монтьор на слънчеви колектори, товарач, дървосекач и други. Въпреки нелекия си живот, Ивелин успява да стане студент - по специалността „Компютърни системи и технологии". Налага се обаче да прекъсне.В момента семейството живее с около 400 лева на месец, 127 от които са от пенсията на бабата. Около 250-300 лева обаче отиват за лекарства. „Мечтая си да работя една нормална работа - по моята специалност. В Златарица обаче такава работа няма", казва момчето пред bTV.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване