Астрономи откриха 17 пъти по-тежка от Земята скалиста планета

Астрономи направиха революционно откритие със засичане на скалиста мегапланета, която е 17 пъти по-тежка от Земята, съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА. Планетата е кръстена Годзила заради огромната си маса.   Годзила има много голямо значение за астрономията, защото би могла да промени представите ни за произхода на планетите във Вселената. Мегапланетата кръжи около звезда, подобна на Слънцето, като осъществява една пълна обиколка за 45 дни. Но тя е прекалено гореща, за да може на нея да съществува живот.   При все това Годзила доказва, че Вселената е била в състояние да сътвори огромни скалисти планети във време, когато тежките елементи от рода на силиция и желязото са били рядкост. Според учените ранната Вселена е била богата предимно на водород и хелий. Новооткритата мегапланета е на възраст 11 милиарда години, което означава, че тя се е образувала само 3 милиарда години след Големия взрив. Това означава, че тя би трябвало да прилича повече на Юпитер, която е съставена от газове, а не на Земята, която е съставена от скали. Въпреки това Годзила е с твърда повърхност.   Небесното тяло, което е открито от космическия телескоп "Кеплер", се намира на 560 светлинни години от Земята. Официалното название на планетата е Кеплер-10с, като нейният диаметър е 29 хиляди километра, или 2.3 по-голям от този на Земята.   "Бяхме напълно изненадани от нашето откритие", разказва астрономът Ксавие Дюмюск от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън".   "Това е Годзилата на планетите от рода на Земята", допълва проф. Димитър Съселов, директор на проекта за произхода на живота към Харвардския университет.   Мисията "Кеплер" на НАСА може да открива планети, но не е в състояние да определи дали те са газови или скалисти. Внушителните размери на Годзила говорили по-скоро за "мини-Нептун" - по голям от Земята и с плътна обвивка от водород и хелий.   Но телескоп, разположен на Канарските острови, успява да установи, че тази мегапланета, с маса 17 пъти по-голяма от тази на Земята, е нещо, надминаващо всички очаквания. "Кеплер-10с e успяла да запази своята атмосфера по време на съществуването си, тъй като планетата е достатъчно масивна, за да може да я съхрани", коментира Ксавие Дюмюск.   "Откриването на Кеплер-10c доказва, че планети от земен тип са се сформирали твърде рано в историята на Вселената. Обикновено скалистите планини дават възможност за появата на живот", коментира проф. Съселов.

Орешарски лично предложил новия шеф на НСО

Новият шеф на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е предложен за поста лично от премиера Пламен Орешарски.  Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 17 май.  Както вече OFFNews писа назначението на Антонов е в разрез с действащото законодателство. Той поема поста, идвайки директно от МВР като с това нарушава някои от текстовете в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), по който работи НСО, тъй като няма собствен закон. От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че лично премиерът предлага кандидатурата на Антонов. На въпрос на вицепремиера Даниела Бобева кой е предложил Антонов и заместниците му, Орешарски отговаря: "Има еднозначен отговор – всичко, което касае изпълнителната власт, го предлагам аз, но подчертавам, че са съгласувани с президента и в хода на съгласуването, за това и забавихме малко – молбите за напускане бяха преди два месеца минимум, а може би и малко повече, време през което обсъдихме различни кандидатури и се спряхме на тези като, да кажа, най-приемливи и за двете страни. Ако нямате възражения, да бъдем спокойни вече, че НСО има ново ръководство. Това беше последната точка, с която приключваме заседанието." В решението, с което правителството предлага на президента да разпише указа за назнението на Антонов, е записано че бившият шеф на "Национална полиция" е генерал-лейтенант. От това не става ясно как Антонов се е сдобил с военното генералско звание.  На запитване на OFFNews от правителствената пресслужба се позоваха на Постановление № 184 от 23 август 2012 година, в което се прави приравняване в званията на бившите служители на МВР и ДАНС към тези в армията. Постановлението обаче касае резервисти , какъвто към момента на избора му за шеф на НСО Антонов не е бил.  Назначението на Антонов не кореспондира и с друг текст от военния закон, според който генерал-лейтенант, за какъвто е представен Антонов, не може да заема длъжност, изискваща по-ниско звание. В случая това касае пряко НСО, за което се изисква по-нисък чин. Също така е нарушен и текстът, според който на военна служба не могат да се назначават лица, прехвърлили 40 години. 

Лекар: Никога няма да чуем добри новини за Шумахер

/КРОСС/ Михаел Шумахер, който в продължение на шест месеца се намира в кома, може да остане завинаги в това състояние. Мрачната прогноза бе дадена от бившия медицински делегат на FIA Гари Хартстийн за Le Figaro."Запознат съм със статистиката на последствията от подобни наранявания. Виждал съм с очите си невероятно възстановяване, но тези случаи са изключително редки. Минаха шест месеца, откакто Майкъл получи травма на главата, и в такива случаи изключително рядко пациентите се връщат към предишния си живот. Опасявам се, че никога няма да чуем добри новини за Шумахер", каза той. Все пак медикът се застрахова за прогнозата си с това, че я прави на базата на опита си в тази сфера, а не на актуални медицински данни за състоянието на Шуми. Според него, липсата на официална информация от лагера на германеца също не спомагат за успокояването на феновете."За Михаел има три възможни изхода - да се събуди, да остане в перманентно вегетативно състояние, или, не дай си Боже, да почине. Той е вече близо шест месеца в кома, а за съжаление практиката при такива травми показва, че са твърде-твърде малко случаите, с които се стига до събуждане", казва докторът.

Спасяването на сержант Бергдал

Зад кулисите на продължилата няколко години спасителна операция


Лекарят, оперирал блъснатата Катя: След три месеца ще може да се движи сама

След три месеца рехабилитация Катерина Матеева, която бе блъсната на автобусна спирка в Пловдив, ще може да се движи сама. Това прогнозира опериралият момичето д-р Румен Бацелов, шеф на Спешна травматология към УБАЛ След три месеца рехабилитация Катерина Матеева, която бе блъсната на автобусна спирка в Пловдив, ще може да се движи сама. Това прогнозира опериралият момичето д-р Румен Бацелов, шеф на Спешна травматология към УБАЛ "Св. Георги", съобщи Plovdiv24.bg. "Състоянието на момичето е много добро. Тя се е възстановила до степен,

Sony залага на дизайна за новия си смартфон


На фона на богатото разнообразие от смартфони от най-различни компании и платформи трудно може да се изпъкне само със спецификации и технологии. Затова Sony решава да опита да привлече внимание и с дизайна на своя нов смартфон.

Моделът Xperia T3 използва рамка от неръждаема стомана, която според компанията осигурява здравината на целия корпус. Тя играе и ролята на антена. Sony обявява, че благодарение на стоманената рамка телефонът може да бъде много по-тънък и лек. Дебелината на...

Кран разби главата на сина на Къци

Асен, най-големият син на шоумена Къци Вапцаров, пострада по време на ефира на предаването "Като две капки вода". Младият мъж подкрепи баща си по време на изпълнението му на AC/DC.

Йотингер: Не блокираме "Южен поток"

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпроси, свързани с предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България, предаде БТА.

Марин Нешков: Ниското търсене в туризма сваля драстично цените

През последните години броят на хотелите и леглата, които предлагат, нарасна драстично. Това обаче не съответства на търсенето, което е много по-малко, каза пред вестник „Черно море“ преподавателят по туризъм и експерт в областта проф.

Гардове не пуснаха Харисън Форд в британска кръчма

Охранителите на заведението осъзнали конфузната ситуация с холивудската звезда едва след като част от посетителите изнесли от мястото, за да последват Форд в близкото заведение

Търговци против промените в закона за конкуренцията

Според търговците текстовете дават на Комисията за защита на конкуренцията огромни лостове за намеса в търговския сектор, което ще навреди както на бизнеса, така и на потребителите

В Каблешково готови за протести заради проблеми с канализацията

Жителите на Каблешково трябва да изкопаят септични ями в къщите си до 30-и юни и да заустват в тях отпадните води. От кметството са изпратили 568 писма, с които се задължават битовите абонати да се изключат от канализацията. Хората обаче са готови за протести, тъй като изискванията са трудно изпълними, съобщи Кросс.

З000 са жителите на Каблешково. 70 на 100 от къщите изливат директно отпадните си води в дерето или са включени към канализацията, която не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания.

“Много от хората бяха включени в септични ями. Ямите се запълниха. Хората започнаха да си пускат с потапящи помпи фекалиите по улиците и тогавашното ръководство на кметството им позволи кой където може през градините, по тротоарите, за да може тези отпадъчни води да се вливат в деретата. Сега това стана голям проблем, защото според сега действащото екологично законодателство това няма как на практика да се случи, защото всеки трябва да си има изградена в двора такава септична яма. На практика наклонът на отпадните води е обърнат към канализацията и сега е невъзможно те да се заустват в септични ями”, разказа кметът на града Елена Бояджиева пред БНТ.

Жителите на Каблешково са готови на протести, ако Регионалната екоинспекция не отмени заповедта си. Кметът на община Поморие Иван Алексиев е насрочил обществено обсъждане по проблема за 5 юни.

 

 

Първият товарен влак премина по "Дунав мост 2"


Първият товарен влак премина днес през моста "Нова Европа" при Видин - Калафат, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта.

Влакът е потеглил от Шопрон Хатар, Унгария, а крайната гара е Синдос, Гърция.

Ккомпозицията се състои от 15 вагона, натоварени със 145 контейнера групажен товар. През румънска територия превозвач е "Cargo Trans Vagon", а през българска – оператор е "БДЖ-Товарни превози" ЕООД.

Очаква се до края на тази седмица да премине и втори...

За загубата на БСП са виновни кабинетът, депутати, кметове

Сега не е време за оставки нито на лидера, нито на ръководството, реши Изпълнителното бюро на БСП при анализа си на трагичния резултат от евроизборите, който според "Позитано"20 не отразява отношението на хората към управлението на страната. Макар ръководството да не вижда своя отговорност за изборното поражение, зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов даде да се разбере, че такава отговорност носят "членове на Националния съвет, кметове на общини и народни представители, които доста вяло участваха в кампанията”.   На "Позитано" 20 отказват да коментират възможността за предсрочни парламентарни избори, въпреки позицията на коалиционния партньор ДПС, че няма начин това правителство да изкара мандата си.   "Ние смятаме, че трябва да се променят други неща. На 25 май хората гласуваха за представителство в Европейския парламент. Неуместно е да се правят аналогии с това, какво българите смятат за управлението в страната и съотношението на силите в страната. Това, какво мислят за управлението на страната, го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори”, подчерта Дъбов на пресконференция.   "За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. Своето отражение върху гласуването даде и кризата в Украйна и отношението на БСП. БСП е партия, за която всички смятат, че е русофилска, и тази проевропейска позиция, която изразихме, даде своето отражение", продължи с анализа Дъбов, като по-специално открои проевропейската позиция на външния министър Кристиян Вигенин и на министъра на отбраната Ангел Найденов.   Като друга причина за поражението бе посочена формацията АБВ на Георги Първанов, която е отнела един мандат на БСП и го дала на ГЕРБ.   "Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството”, обобщи Дъбов претенциите към кабинета "Орешарски".   По-активна роля на БСП и по-отчетлива лява политика   Затова БСП ще иска по-отчетлива лява политика и ще заеме по-активно своята роля на мандатоносител. На въпрос, как БСП ще заеме по-активна роля, след като на евроизборите коалиционният партньор укрепи и разшири електоралните си позиции и дистанцията между двете партии се сведе до около 2%, Борислав Гуцанов от ИБ заяви, че БСП има своята отговорност за стабилизирането на страната.   Оттук нататък приоритети ще са социалната политика и икономиката, казаха от БСП, без да конкретизират какво точно ще се промени, след като същите тези приоритети бяха вменени на правителството още от първия му ден и според досегашните отчети те се изпълняват изключително успешно.   "След като се запознаем с анализа в секторните политики, ще оформим нашето виждане, дали трябва и в каква степен трябва да се направят промени в Министерски съвет и в кабинета”, каза Дъбов, но с уговорката, че "не е необходимо за това да си ходят политици”. Ставало дума за не повече от 5 промени.   Печелене на време – за "Южен поток" и за трудоустрояването на Станишев в Брюксел   Дъбов съобщи още, че Изпълнителното бюро е решило "да проявим характер и да доведем докрай решението за изграждане на "Южен поток”, независимо от заплахата за санкции от Брюксел.   Според източници на Mediapool от "Позитано" 20, БСП ще се опитва максимално да печели време и да отлага предсрочни избори, за да не изглежда, че се поддава на натиска на ГЕРБ и опозицията и да даде възможност на лидера си Сергей Станишев да се устрои на някакъв висок пост в Брюксел.   Самият Станишев е мълчал през по-голямата част от заседанието на ИБ, не е отговорил и на въпрос срещал ли се е с лидера на ДПС Лютви Местан миналата седмица, както обяви по-рано по Нова телевизия Татяна Буруджиева.   Сергей Станишев няма да бъде премиер, увери Димитър Дъбов, опровергавайки колегата си Гуцанов, който часове по-рано коментира пред ТВ7: "Вариант Сергей Станишев да заеме премиерския пост не е изключен. Всичко е възможно".   Според източници на Mediapool подобни "димки" целят да замъглят допълнително ситуацията, така че БСП и Станишев да имат повече време да решат какво да правят.   Вариант Станишев да стане премиер беше опция, ако БСП беше спечелила убедително евроизборите с преднината, която сега ГЕРБ има като победител, коментираха от партията пред Mediapool и уточниха, че при такъв вариант Пламен Орешарски щял да бъде предложен за еврокомисар. Сега обаче Станишев има амбиции за тази номинация.   Социалисти твърдят, че освен на социална политика, БСП ще заложи на мащабни инфраструктурни проекти, с които да грабне избирателите и с които да бъде запомнено управлението й. Освен "Южен поток", ще се ускори изграждането на интермодален терминал във Варна – проект с индикативна стойност за 105 млн. лв, стартиран още по времето на кабинета "Станишев", но замразен по времето на ГЕРБ.   Правителството забавило темпа на работа – министрите били "глезените деца"   По-рано във вторник депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева посочи пред Нова телевизия, че голямото забавяне в темпа на работа на правителството е причина за изборната загуба на БСП. От обясненията й не стана ясно защо същата тази причина е довела до увеличаване на подкрепата за съуправляващата партия ДПС.   "Не зададохме темпа по отношение на министрите. Те бяха глезените деца, но ние ги разглезихме, те не са виновни”, коментира още Буруджиева. По думите й, през първите 6 месеца, когато е имало ясна програма, правителството е действало динамично и когато е минал бюджетът, министрите се заели с по-дългосрочни задачи. Тогава от очите на хората изчезнало разбирането какво следва и защо точно такива действия се предприемат.   Буруджиева разкри, че среща между ръководствата на БСП и ДПС е имало още миналата седмица. "Разбира се, че се беше състояла тази среща преди това, в четвъртък вечерта. Не знам защо г-н Местан казва, че чака срещи. Предполагам, че тези заявления са, за да може спокойно да се обсъдят нещата", коментира тя. На въпрос защо се бави изпълнението на някои от поетите обещания, Буруджиева отговори: "Повечето от министрите, като експерти, предпочитат по-рестриктивни политики пред социалната. По-лесно е да вървиш по отъпкания път на една дясна политика”.   Запитана дали ДПС извива ръцете на БСП, след като Местан допусна предсрочни избори, тя отговори, че той е дал обяснения какво е имал предвид и левицата няма проблем с това. "Ако не можем да поддържаме темп какво трябва да се направи за хората, трябва да отидем на избори", добави Буруджиева.

Новият жилищен комплекс Mountain Views Бистрица отвори врати за своите клиенти

Вчера в с. Бистрица бе открит новия жилищен комплекс Mountain Views. Селището е разположено на най-красивия хълм на с. Бистрица - местността Богдана, на няколко минути разстояние от Парк „Витоша". Комплексът бе открит официално от г-н Стоян Желев, изпълнителен директор на София Франс Ауто Пропъртис, инвеститор в проекта, и г-н Николай Гюров, кмет Вчера в с. Бистрица бе открит новия жилищен комплекс Mountain Views. Селището е разположено на най-красивия хълм на с. Бистрица - местността Богдана, на няколко минути разстояние от Парк „Витоша". Комплексът бе открит официално от г-н Стоян Желев, изпълнителен директор на София Франс Ауто Пропъртис, инвеститор в проекта, и г-н Николай Гюров, кмет

Станишев и подчинените му не виждат причина за оставки

Сега не е време за оставки нито на лидера, нито на ръководството, реши Изпълнителното бюро на БСП при анализа си на трагичния резултат от евроизборите, който според "Позитано"20 не отразява отношението на хората към управлението на страната. Макар ръководството да не вижда своя отговорност за изборното поражение, зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов даде да се разбере, че такава отговорност носят "членове на Националния съвет, кметове на общини и народни представители, които доста вяло участваха в кампанията”.   На "Позитано" 20 очевидно не виждат необходимост от предсрочни парламентарни избори, въпреки позицията на коалиционния партньор ДПС, че няма начин това правителство да изкара мандата си.   "Ние смятаме, че трябва да се променят други неща. На 25 май хората гласуваха за представителство в Европейския парламент. Неуместно е да се правят аналогии с това, какво българите смятат за управлението в страната и съотношението на силите в страната. Това, какво мислят за управлението на страната, го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори”, подчерта Дъбов на пресконференция.   "За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. Своето отражение върху гласуването даде и кризата в Украйна и отношението на БСП. БСП е партия, за която всички смятат, че е русофилска, и тази проевропейска позиция, която изразихме, даде своето отражение", продължи с анализа Дъбов, като по-специално открои проевропейската позиция на външния министър Кристиян Вигенин и на министъра на отбраната Ангел Найденов.   Като друга причина за поражението бе посочена формацията АБВ на Георги Първанов, която е отнела един мандат на БСП и го дала на ГЕРБ.   "Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството”, обобщи Дъбов претенциите към кабинета "Орешарски".   Затова БСП ще иска по-отчетлива лява политика и ще заеме по-активно своята роля на мандатоносител. На въпрос, как БСП ще заеме по-активна роля, след като на евроизборите коалиционният партньор укрепи и разшири електоралните си позиции и дистанцията между двете партии се сведе до около 2%, Борислав Гуцанов от ИБ заяви, че БСП има своята отговорност за стабилизирането на страната.   Оттук нататък приоритети ще са социалната политика и икономиката, казаха от БСП, без да конкретизират какво точно ще се промени, след като същите тези приоритети бяха вменени на правителството още от първия му ден и според досегашните отчети те се изпълняват изключително успешно.   БСП очаква анализира на правителството до края на седмицата, през това време на "Позитано"20 също ще продължат с анализите, а после ще ги обобщят. В началото на другата седмица след разговори с ДПС ще се обсъждат промените в кабинета.   По-рано във вторник депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева посочи пред Нова телевизия, че голямото забавяне в темпа на работа на правителството е причина за изборната загуба на БСП. От обясненията й не стана ясно защо същата тази причина е довела до увеличаване на подкрепата за съуправляващата партия ДПС.   "Не зададохме темпа по отношение на министрите. Те бяха глезените деца, но ние ги разглезихме, те не са виновни”, коментира още Буруджиева. По думите й, през първите 6 месеца, когато е имало ясна програма, правителството е действало динамично и когато е минал бюджетът, министрите се заели с по-дългосрочни задачи. Тогава от очите на хората изчезнало разбирането какво следва и защо точно такива действия се предприемат.   Буруджиева разкри, че среща между ръководствата на БСП и ДПС е имало още миналата седмица. "Разбира се, че се беше състояла тази среща преди това, в четвъртък вечерта. Не знам защо г-н Местан казва, че чака срещи. Предполагам, че тези заявления са, за да може спокойно да се обсъдят нещата", коментира тя. На въпрос защо се бави изпълнението на някои от поетите обещания, Буруджиева отговори: "Повечето от министрите, като експерти, предпочитат по-рестриктивни политики пред социалната. По-лесно е да вървиш по отъпкания път на една дясна политика”.   Запитана дали ДПС извива ръцете на БСП, след като Местан допусна предсрочни избори, тя отговори, че той е дал обяснения какво е имал предвид и левицата няма проблем с това. "Ако не можем да поддържаме темп какво трябва да се направи за хората, трябва да отидем на избори", добави Буруджиева.   *Очаквайте подробности

Групата на ЕНП е първата, която започва работа в новия ЕП

/КРОСС/ Групата на ЕНП е първата политическа група, която започва работа в новия мандат на Европейския парламент, след като победи на европейските избори за четвърти пореден път от 1999 година насам.С 222 евродепутати, които се очаква да бъдат потвърдени утре, в сряда, по време на учредителното събрание на Групата, Групата на ЕНП ще запази водеща позиция в новия Европейски парламент с 33 евродепутати повече от следващата я Партия на социалистите и демократите (S&D).Също така Групата на ЕНП ще избере утре новия си лидер, който ще замени Жозеф Дол, който напуска Европейския парламент след 15 години като евродепутат, 7 и половина от тях като председател на Групата.Германският евродепутат от Християн-социалния съюз (ХСС) Манфред Вебер, зам.-председател на Групата на ЕНП от 2004 година, е единственият кандидат за наследник на Жозеф Дол. За да бъде избран още от първия път, той се нуждае от обикновено мнозинство.Роден през 1972 г. във Вилденберг (Бавария), той има техническо образование и работи като инженер, преди да направи първите си стъпки в политиката като член на младежката организация на ХСС през 1989 година. Той е член на Бюрото на своята партия от 2002 г. насам. Преди да стане член на Европейския парламент през 2004 г., той е бил член на Баварския парламент.В сряда следобед Групата на ЕНП ще гласува и 10-те заместник-председатели, които също формират председателството на Групата. За първи път Групата на ЕНП ще приложи новите правила, приети през октомври 2013 г

Скъсаха газопровод при ремонта на бул. "България"

При ремонтните дейности на булевард "България" в столицата скъсаха газопровод.

Няма никакви пречки пред "Южен поток", категоричен "Газпром"

Невъзможно е ограничаването на износа на руски газ за Европа

Фалшиви оценки от матурите шашнаха зрелостниците

Младият Денислав Първанов само за час успя да изпревари много политици за първото място в класацията на най-мразените българи. Абитуриентът от ТУЕС погоди номер на връстниците си, като пусна сайт-копие на този, в който от Министерството на образованието ще качат оценките от матурите.

Да печелиш от онзи свят

Най-печелившите починали звезди


Европейските акции поеха надолу в очакване на срещата на ЕЦБ

Инвеститорите отразиха негативно данните за инфлацията в единния валутен съюз на Стария континент


Гуцанов: Станишев премиер също е възможен вариант

Вариант Сергей Станишев да заеме премиерския пост не е изключен. Всичко е възможно, заяви в "Гореща точка" по TV7 червеният депутат Борислав Гуцанов. На пленума в събота завесата доста ще бъде вдигната и нещата ще бъдат по-ясни, добави той.

Изтичане на газ затвори столичния бул. "България"

София /КРОСС/ Сигнал за изтичане на газ затвори рано следобед столичния бул. "България".Оказа се, че причината за аварията са ремонтни дейности по водопроводната мрежа в района на кръстовището с бул. "Тодор Каблешков".След инцидента подаването на газ бе спряно. Няма опасност за хората.Екипи работят по отстраняване на аварията. Районът на инцидента не е отцепен, съобщи ТВ7.

Шефът на ДКЕВР: Не натискаме цените на тока надолу

София /КРОСС/ Не натискаме цените на тока надолу, те се запазват на същото ниво. Това каза по време на брифинг председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев след открито заседание с представители на дружества за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика" от 1 юли.По думите му към този момент са изчерпани резервите за намаляване на цените. Регулаторът продължава да извършва одити на дружествата, включително във ВиК сектора. Председателят не изключи възможността след тях да се открият нови резерви.Ботев посочи, че следва да се предоговорят дългосрочните договори в енергийния сектор. Вероятно ще се направи и поправка, свързана с разходите за балансиране на енергията, съобразно чутото днес от представители на електроразпределителните дружества.Предстои закрито заседание на ДКЕВР на 6 юни, на което ще бъдат обсъдени постъпилите писмени възражения на електроразпределителните дружества. На 9 юни председателят на регулатора покани на закрита среща представителите на дружествата за обсъждане на проблемите им.

Следващото заседание по делото срещу бивш шеф на БДЖ насрочено за 30 юни

Софийският градски съд насрочи следващото заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов за 30 юни, съобщи „Фокус".

Монов е обвинен за това, че в качеството си на изпълнителен директор на БДЖ ЕАД през 2008 година умишлено не е положил грижи за повереното му имущество, вследствие на което на предприятието са нанесени щ Софийският градски съд насрочи следващото заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов за 30 юни, съобщи „Фокус". Монов е обвинен за това, че в качеството си на изпълнителен директор на БДЖ ЕАД през 2008 година умишлено не е положил грижи за повереното му имущество, вследствие на което на предприятието са нанесени щ

Кадиев: Събирането на приходите в хазната изостава с 613.1 млн. лв.

Приходите на централния бюджет изостават спрямо плана с 613,1 мн. лв. за периода януари-май. Изоставането се дължи както на приходите събирани от НАП, така и от митниците и е свързано със слабо изпълнение основно на ДДС и акцизи. Това коментира в социалната мрежа червеният депутат и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. Коментарът му дойде само часове, след като настоящият финансов министър Петър Чобанов обясни, че изпълнението на бюджета върви по план. Според Кадиев изпълнението на разходите за първите четири месеца на година е в 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното.  "Растежът на разходите, обаче, постепенно се засилва в последните месеци и това също може да представлява риск за бюджета. В такива случаи обикновено е най-лесно да се съкратят инвестиционните разходи, издръжката и разходите за заплати. По-трудното е рязко подобряване на работата на НАП и Агенция "Митници". Очаквам да чуя министъра на финансите какви мерки ще предложи", написа кадиев в социалните мрежи. Според него част от слабото изпълнение на приходите е свързано с по-голям възстановен ДДС. "По данни на НАП невъзстановеният ДДС е 190 млн. лв. към края на април или значително (119.5 млн. лв.) по-малко от същия период на миналата година. Неизпълнението се дължи на надценен план за приходи, вкл. надценен ефект от подобрена събираемост, който трябваше да е 300 млн. лв. за цялата година. Очакваният положителен ефект от обратното ДДС начисляване за зърнените култури може би също е бил надценен. Ако остане същата тенденция, очакваното неизпълнение на приходите за годината ще е около 700-800 млн. лв. (без да броим приходите от ЕС фондове) и дефицитът ще е също толкова по-висок (до 2.7% от БВП при 1.8% планиран). Изпълнението на разходите за януари-април е 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното", обясни Кадиев. 

Пътнически самолет се подпали в «Шереметиево»

/КРОСС/ На територията на летище „Шереметиево" в Москва в 14:25 по московско време се подпалил пътнически самолет Ил-96, съобщи РИА Новости. Причините за пожара засега не са ясни. По време на възпламеняването на борда на Ил-96 не е имало пътници и екипаж. Както пояснили от пресцентъра на летището, самолетът бил изведен от експлоатация и паркиран на отдалечена площадка. По данни, самолетът се самовъзпламенил. Причините тепърва ще се разследват. В борба с огъня се включили 63 пожарникаря и 13 единици специална техника за погасяване на пожар. Няма пострадали.

Правен казус хвърля съмнения върху избора на новия шеф на НСО

Назначението на новия началник на Националната служба за охрана Ангел Антонов може да се окаже незаконно, тъй като има съмнения, че той не отговаря на изискванията за генералски чин.   Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен от президентът Росен Плевнелиев по предложение на правителството.   Ангел Антонов бе главен комисар във вътрешното ведомство, като според правителството този чин съгласно Закона за резерва на въоръжените сили съответства на военното звание "генерал-лейтенант”. Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски указ.   Бившият военен министър Николай Цонев пък коментира, че според Закона за отбраната и въоръжените сили на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години, а Ангел Антонов е роден през 1960 година и "видимо, е малко по-възрастен".   "Нека да сме наясно, че полицията е девоенизирана от 01 май 2006 година и след тази дата, независимо на каква длъжност и с какво звание (комисар, инспектор и т.н.) са служителите, те са цивилни лица. Ангел Антонов не е изключение. Никакви вътрешноведомствени инструкции за приравняване на званията в МВР с тези на МО не важат и, ако някой желае да постъпи на служба съгласно ЗОВС, то той трябва да отговаря на изискванията по чл.141. Това, че в МВР продължават да си говорят на "другарю полковник“ и "господин генерал" не означава, че имат военни звания", посочва Николай Цонев.   Според него ако Ангел Антонов остане началник на НСО, то всичките му решения могат да бъдат атакувани по съдебен ред и да бъдат обявени за незаконни.   От президентството досега не са коментирали казуса, но се очаква да излязат с позиция по-късно във вторник.   Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”.

11, а не 17 доктори застават пред съда заради Деяна

Почти 3 години след смъртта на починалата родилка Деяна Георгиева делото все още не е влязло в съда. Най-вероятно обаче на подсъдимата скамейка ще бъдат изправени 11 от лекарите, през чиито ръце е минала младата майка.

Обезмустачване по женски - 5 болезнени, но сигурни начина за махане на лицевите косми

Ако през последните седмици ви се е прокраднала идеята, че всъщност мустаците и брадата не стоят толкова зле на нежното женско лице, бързо се отърсете от тази представа. На дамите космите просто не им отиват. 
Понякога лицевият храсталак е доживотна женска драма. Битката е епична и същевременно изисква тънка стратегия, понеже кожата е много делика Ако през последните седмици ви се е прокраднала идеята, че всъщност мустаците и брадата не стоят толкова зле на нежното женско лице, бързо се отърсете от тази представа. На дамите космите просто не им отиват. Понякога лицевият храсталак е доживотна женска драма. Битката е епична и същевременно изисква тънка стратегия, понеже кожата е много делика

Дисидент от Туркменистан осъди България за незаконен арест

Дисидентът от Туркменистан Анадурди Хаджиев осъди България пред Европейския съд по правата на човека за двумесечен незаконен арест, съобщи сайтът "Правен свят".   Хаджиев живее в България със съпругата и децата си от 2001 година. В родната си страна той е бил високопоставен представител на опозиционната партия "Ватан", а преди това и заместник-председател на националната банка. Той бяга в България през 2001 година, за да се спаси от диктаторския режим на покойния Сапармурат Ниязов – Туркменбаши.   Задочно срещу Хаджиев са повдигнати обвинения за отклоняване на 41 млн. долара от Централната банка на Туркменистан, на която е бил заместник-председател. Местните власти го обвиняват, че парите са били изпрани чрез московската банка "Индекс банк".   С това разследване е свързано и искането за екстрадиране, по което той е арестуван на 4 декември 2002 г. и стои две седмици в ареста. Съдът във Варна отказа да го екстрадира, като мотивите на магистратите бяха, че в периода, в който се твърди, че е извършено престъплението, Хаджиев не е работел вече в банката. Съдиите основателно се усъмняват, че делото срещу него е свързано с критиките му срещу режима в Туркменистан.   Въпреки това, идентично разследване е започнало срещу Хаджиев и в България, но през 2004 година е прекратено поради липса на доказателства.   През следващите години той се занимава със строителен бизнес. Така се стига до 19 февруари 2007 година, когато изненадващо той отново е арестуван. Оказва се, че причина за повторния арест е ново искане за екстрадирането му. Хаджиев е държан в ареста цели 2 месеца преди съдиите във Варна отново да откажат екстрадирането му.   Европейският съд смята, че българските власти са го задържали незаконно втория път. Европейските магистрати приемат доводите на жалбоподателя, че властите не са имали никакви данни за извършено престъпление освен двете идентични искания, като по първото българският съд вече се е бил произнесъл.   Съдът в Страсбург осъжда България да плати 2650 евро за претърпените от Хаджиев неимуществени вреди и 1000 евро разноски по делото.

Кога шофьорите ще станат излишни?

Как се развиват автономните автомобили и колко ще ни струва технологията


Киев призова ЕС да блокира „Южен поток“

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Европейският съюз да блокира проекта „Южен поток“, съобщи РИА Новости. Украйна е надежден партньор. Ние сме изпълнявали и ще продължаваме да изпълняваме своите задължения, заяви Яценюк по време на заседанието на украинския парламент. Русия вече заведе дела заради документ, който не позволява на страни, довибащи газ, да бъдат собственици на тръбопроводите, преминаващи на територията им, което създава сериозни препятствия за реализирането на проекта. Руският президент Владимир Путин обяви през май, че Русия възнамерява да реализира проектите „Северен поток“ и „Южен поток“. Но ако ЕС възпрепятства тяханата реализация, ще разгледа варианта тръбите да минават през страни, които не са в ЕС. В същото време продължават преговорите за доставката на газ през Украйна. Русия отложи с 6 дни въвеждането на промяната в договора за доставка на газ, според който ще бъдат доставени само предварително заплатени количества от синьото гориво.  Въвеждането на новите правила ще зависи от товадали Украйна ще плати дълга за доставения вече газ, който според руската страна може да достигне до 5 млрд. долара.

Печеливши от играта на бензиностанции ЕКО

В рамките на 10 дни читателите на Vesti.bg и Sinoptik.bg имаха възможност да гласуват за ново лого на социалната кампания на бензиностанции ЕКО „Обади се, като стигнеш”

Москва и Киев мислят върху план на Брюксел за газа

Русия и Украйна постигнаха съгласие да обмислят предложен от ЕК план за изплащането на огромния дълг на Киев и за определяне на цената на руските газови доставки за Украйна до юни 2015 година.

Вместо цветя, младоженци получиха книги, които дариха на читалището в Ковачевци

Младоженците Ивета и Емил сключиха брак през май 2014 година. В поканата за сватбата си допълниха –„ Благодарим Ви за цветята, които мислите да ни подарите, но средствата могат да послужат за по-благородна кауза. Станете част от нея, като вместо цвете в деня на сватбата донесете роман или детска книга, която ще бъде дадена след това на читалището в село Ковачевци, Пернишко”. Въпреки, че в момента живее в София, Ивета обича селото, от което са нейните деди. Участвала е и в други инициативи за дарителство. Тя е внучка на Методи Кръстев, бивш кмет на Община Ковачевци. Книгите, на стойност 820 лева бяха дарени на Читалище „Георги Димитров”, с. Ковачевци, община Ковачевци на 31.05.2014 година. Боян Лазов – член на настоятелство на читалището изненада приятно дарителката, като и предаде протокол , с който нейния прапрадядо Стоянчо Кръстев през 1922 година дарява собствената си къща за училище. Дарителството, което се предава от поколение на поколение е най-ценно качество в нашето забързано и динамично време.

Първият товарен влак премина през моста „Нова Европа"

/КРОСС/ Първият товарен влак премина днес през моста „Нова Европа" при Видин-Калафат. Отправната точка е Шопрон Хатар, Унгария, а крайната - Синдос, Гърция. Товарната композиция се състои от 15 вагона, натоварени със 145 контейнера групажен товар. През румънска територия превозвач е „Cargo Trans Vagon", а през българска - оператор е „БДЖ-Товарни превози" ЕООД. Влакът, преминава транзитно през нашата страна. Пристигнал е тази сутрин на жп гара Видин-товарна, а след обработка на документи и товари, продължава по направлението Кулата-Промахон.Очаква се до края на тази седмица да премине и втори товарен влак през моста „Нова Европа". В „БДЖ - Товарни превози" ЕООД са постъпили още искания и в момента се водят разговори с клиенти за превози на различни видове товари - газ пропан-бутан, азотни торове, дървен материал и др.Пускането на железопътния трафик през моста „Нова Европа" е в резултат на координираните действия на България и Румъния, като от 10 май се движи и редовен пътнически влак между Видин и Голенци.

Не сме политически зависими, не натискаме цените, обяви шефът на ДКЕВР


Не сме политически зависими, не натискаме цените на тока надолу, те се запазват на същото ниво. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев след открито заседание с представители на дружества за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика" от 1 юли, съобщи БТА.

ДКЕВР предвижда незначително намаление (под един процент) в цените на тока от дружествата "ЕВН" (Югоизточна България) и "Енерго про" (Североизточна...

Насрочиха за 30 юни следващото заседание по делото срещу бивш шеф на БДЖ

Софийският градски съд насрочи следващото заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов за 30 юни, съобщи „Фокус Софийският градски съд насрочи следващото заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов за 30 юни, съобщи „Фокус". Монов е обвинен за това, че в качеството си на изпълнителен директор на БДЖ ЕАД през 2008 година умишлено не е положил грижи за повереното му имущество, вследствие на което на предприятието са нанесени щ

Манфред Вебер поздрави Цветан Цветанов за забележителната победа на ГЕРБ на евроизборите

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с германския евродепутат Манфред Вебер, в рамките на политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
По време на срещата Вебер, който е основният кандидат на ЕНП за председател на Групата на партията в Европейския Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с германския евродепутат Манфред Вебер, в рамките на политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. По време на срещата Вебер, който е основният кандидат на ЕНП за председател на Групата на партията в Европейския

Правят създърма от туберкулозни крави. Уверяват: не е опасно за хората

Огнище на туберкулоза по говедата e установeно при ветеринарен тест в частна ферма в дупнишкото с. Бистрица, обяви във вторник шефът на областната агенция по безопасност на храните д-р Първан Дангов.
Три от 44-те крави в стадото на млад фермер в селото са закарани и заклани в изолационна кланица в Дряново, Габровско. Огнище на туберкулоза по говедата e установeно при ветеринарен тест в частна ферма в дупнишкото с. Бистрица, обяви във вторник шефът на областната агенция по безопасност на храните д-р Първан Дангов. Три от 44-те крави в стадото на млад фермер в селото са закарани и заклани в изолационна кланица в Дряново, Габровско.

Антония Първанова на благотворителна изложба в двореца "Врана"

София /КРОСС/ Лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова ще присъства тази вечер на официалното откриване на благотворителната изложба на световноизвестния ни художник Кеазим Исинов.Инициативата е на Института за семейна политика, създаден от Христина Христова, Министър на труда и социалната политика 2003-2005г.Това е първата гражданска проява на Института, с която организаторите слагат начало на благотворителна кампания "В помощ на детското здраве".Средствата от благотворителната изложба ще бъдат предоставени за профилактични прегледи на деца.С любезното домакинство на Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, изложбата ще бъде открита тази вечер от 19.00 часа.

Световни звезди в хип-хоп танците идват във Варна за летен Dance Camp

Едни от най-големите имена в световен мащаб ще участват в летния танцов хип-хоп лагер "Варна 2014" . Проектът се провежда и реализара за първи път в България, съобщиха организаторите за Moreto.net. Една от целите му е той да се превърне в традиционен и да стане част от културния календар на морската столица.

Украинската армия е убила над 300 сепаратисти в Донбас

Боевете в Славянск продължават и към този момент

МС: Губим 166 млн. лв. от финансовите корекции

До края на изпълнението на стария програмен период на 31 декември 2015 г. размерът на финансовите корекции ще бъде увеличен с още 154 млн.лв., прогнозира анализ на правителството

Почистват фигурите на Лъвов мост

София /КРОСС/ След като бъде построено новото кръстовище на две нива при Лъвов мост в София, фигурите на четирите лъва ще бъде почистени. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов, който заедно с кмета Йорданка Фандъкова и заместника й по транспорта Любомир Христов инспектираха строежа на естакадата. По план ремонтът трябва да приключи през октомври.Фигурите няма да бъдат премахвани, а експерти ще вземат проба от тях, за да установят вида на веществата, натрупали се върху тях. След това ще бъде направена поддържаща консервация на място съобразена със съвременния дъжд, в който се съдържали много повече вредни за фигурите вещества в сравнения с края на XIX век при поставянето им.Чобанов каза още, че са открити още монети от III-IV век, които най-вероятно са попаднали на мястото заедно с пръст, използвана при строителството на моста преди повече от един век. Не е известно откъде е взета инертната маса, уточни зам.-кметът и добави, че археолозите присъстват всеки ден на строителния обект.Кметът Фандъкова припомни, че от утре за 45 дни Лъвов мост и бул. "Мария Луиза" ще бъдат изцяло затворени за движение. По думите й това е максималният срок за затваряне и няма да позволи и ден повече да продължи блокадата

Нов шамар за правителството от Брюксел – спират европарите по „Регионално развитие“

Шест месеца, след като ЕК спря програма „Околна среда“, писмо за прекъсване на плащанията е пристигнало и в друга голяма програма – „Регионално развитие“, съобщава Капитал. От дирекция „Регионално развитие“ на ЕК са потвърдили пред вестника, че подобно известие вече се намира в Министерство на регионалното развитие.

ЕК трябва да възстанови малко над 500 млн. лв, които вече са платени от бюджета. Възможно е всички те да бъдат замразени за до шест месеца, за колкото максимално траят прекъсванията. Ако до този период държавата отстрани проблемите, плащанията се възстановяват.

Малко преди да стане ясно решението на ЕК, президентът Росен Плевнелиев направи интересно предположение – че спирането на парите е свързано със скандалите с „Южен поток“. По време на посещение в Полша, Плевнелиев коментира, че „заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове“.

NOрешарски писа още през миналия август, че се готви повсеместно спиране на еврофондовете. Сега разполагаме с информация, че ще бъдат спрени всички пари по оперативните програми до края на годината. Страната ни обаче ще трябва да продължи да плаща по тези програми, което ще формулира допълнителни 600 млн. дупка в бюджета.

The post Нов шамар за правителството от Брюксел – спират европарите по „Регионално развитие“ appeared first on Noresharski.com.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване