Общините с дял от данъка върху доходите от 2015 г.

Общините ще получават от следващата година част от данъка върху доходите на хората, които са с постоянен адрес на тяхна територия. Това решение е било обсъдено на съвет по децентрализация в края на май.
Алтернативата е била общините да получават част от данъка върху доходите по регистрация на фирмите, които са плащали заплатите. Общините ще получават от следващата година част от данъка върху доходите на хората, които са с постоянен адрес на тяхна територия. Това решение е било обсъдено на съвет по децентрализация в края на май. Алтернативата е била общините да получават част от данъка върху доходите по регистрация на фирмите, които са плащали заплатите.

Пътна обстановка в страната - 3 юни

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Отстраниха шефа на МВР-Бургас

Директорът на Областна дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров е бил отстранен от длъжност, съобщава „Фокус“. Срещу Димитров има образувано дисциплинарно производство в Инспектората на МВР. Днес той е бил привикан в София, където вътрешният министър Йовчев е връчил обвиненията, по които Димитров ще бъде разследван. От областната дирекция на вътрешното ведомство отказват коментар по случая. Пред местни медии отстраненият директор е заявил, че не е уволнен, пътува обратно за Бургас и засега не иска да коментира причините за отстраняването си. Според информация на „Флагман“ Димитров е отстранен, защото срещу него има много доноси от бизнескръг в Несебър.

Курода: Намеците за прекратяване на стимулите объркват пазарите

Все още се намираме на половината път от удовлетворяване на нашата цел за инфлация от 2%, посочи гуверньорът на ЯЦБ


Новоизбран индийски министър загина в катастрофа

Новият индийски министър на развитието на селските райони, питейната вода и канализацията Гопинатхрао Мунде загина при пътно-транспортно произшествие в столицата.

Харалан Александров: Борисов си поиска кафеварката и държавата

- Дали резултатите от евровота биха се повторили на евентуален предсрочен парламентарен вот, г-н Александров?
- Не. Тези избори показаха, че са отключени процеси на промяна, които тепърва ще се задълбочават. Всеки опит за увековечаване на някакво статукво в България се проваля поради селската природа на българските елити, - Дали резултатите от евровота биха се повторили на евентуален предсрочен парламентарен вот, г-н Александров? - Не. Тези избори показаха, че са отключени процеси на промяна, които тепърва ще се задълбочават. Всеки опит за увековечаване на някакво статукво в България се проваля поради селската природа на българските елити,

Приказки не само за деца от Вецин в галерия "Виктория"

Определенията за Димитър Вецин най-често са “самобитен” и “самоук”, сякаш Сезан или Гоген са търкали пейките в някоя художествена академия. А като всеки голям художник той е оригинален, неповторим и прекрасен. Картините му ни връщат в детския свят на приказките с хитри, умни и тъжни герои, хвърчащи каруци, китни селски дворове с белосани къщи, Определенията за Димитър Вецин най-често са “самобитен” и “самоук”, сякаш Сезан или Гоген са търкали пейките в някоя художествена академия. А като всеки голям художник той е оригинален, неповторим и прекрасен. Картините му ни връщат в детския свят на приказките с хитри, умни и тъжни герои, хвърчащи каруци, китни селски дворове с белосани къщи,

4-годишното дете е сгазено на пешеходна зона в Стара Загора

Шофьорът не е бил под влияние на алкохол или наркотици

4-годишното дете е сгазено на пешеходна зона в Стара Загора

Шофьорът не е бил под влияние на алкохол или наркотици


Оставката на Андреева не била на дневен ред

Парите в столичната спешна помощ харчени неефективно


Влак прегази човек на входа на Благоевград, пернишки полицаи оглеждат трупа

Влакът от София прегази човек на входа срещу Първи корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград около 22.30 часа тази вечер, от удaра тялото е изхвърчало в храстите. Не се знае дали е мъж или жена. На място са екипи на полицията, те не се приближават до трупа, докато не дойдат колегите им от транспортна полиция Перник.

Според пътниците, човекът, лежал на релсите и машинистът не успял да спре. Полицията отказва коментар, тъй като случаят е под юрисдикцията на...

Продължава

Полша иска повече военни от НАТО и Европа

 Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски счита, че на територията на страната му трябва да бъдат разположени повече военни от САЩ и Европа. Той заяви това в интервю за американската тв компания Си Ен Ен.

"Ние бихме били радостни ако тук бъдат разположени повече войници както от Европа, така и от САЩ", подчерта Сикорски. "Ние считаме, че нивото на сигурност на територията на страните членки на Североатлантическия алианс трябва да бъде повече или по-малко равно. В настоящия момент у нас има бази на НАТО, които се явяват следствие на студената война. Те се намират по тези места, където са били полезни по време на конфронтацията със Съветския съюз, като не се отчитат събитията, станали през последните 25 години". Сикорски коментира ситуацията в Украйна. Той изрази увереност, че победилият на изборите за президент Петро Порошенко е именно този човек, който може да урегулира кризата в страната.

Според него двете страни - Украйна и Русия трябва да нормализират отношенията си, тъй като те се нуждаят една от друга. Въпросите, засягащи ситуацията в Украйна и военното сътрудничество на Вашингтон и Варшава ще са в центъра на вниманието по време на двудневната визита на президента на САЩ Барак Обама в Полша, което започва от днес. Планирано е Обама да се срещне с президента на Полша Бронислав Комаровски. Специално внимание ще бъде отделено и на въпроса с определени корекции в политическата стратегия на НАТО. 

Украинската авиация неутрализира сепаратисти край Луганск

При операцията са унищожени три обекта на сепаратистите

Астрономи откриха мегапланета "Годзила"

Астрономи откриха мегапланета, която е 17 пъти по-тежка от Земята и която кръстиха "Годзила".

3 юни в историята

Събития 350 г. — Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. — Първи кръстоносен поход: Кръстоносците превземат Антиохия след 8-месечна обсада.

Очаква се да е малко по-топло, но с дъждовен следобед


На повечето места в страната преди обед се очаква слънчево време, но следобед ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици с вероятност за градушки най-вече в източната част на страната. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, публикувана на сайта им.

Максималните температури ще се повишат до между 18° и 23°, в София около 18°. В Дунавската равнина ще духа слаб...

Държавни стимули запалиха фитила на последната световна криза

Това е четвъртата и последна част от поредицата „Кой създава кризите“. В предходните три статии видяхме, че държавата в различните й разновидности (изпълнителна, законодателна и парична власт) е основният виновник за почти всички икономически кризи през 20-и век, включително за Голямата депресия. В тази статия ще разгледаме причините за кризите Това е четвъртата и последна част от поредицата „Кой създава кризите“. В предходните три статии видяхме, че държавата в различните й разновидности (изпълнителна, законодателна и парична власт) е основният виновник за почти всички икономически кризи през 20-и век, включително за Голямата депресия. В тази статия ще разгледаме причините за кризите

Иън Бремер: Студена война няма и няма да има, но това не е добре

 Съществуват цели четири причини, поради които украинската криза не отговаря на определението за Студена война. Но това означава, че положението ще продължи да се влошава.

Откакто започна украинската криза, много западни политолози започнаха да твърдят, че ние се движим към нова Студена война. Преди няколко дни руският министър-председател Дмитрий Медведев изрази сходни опасения, заявявайки: "Ние бавно, но твърдо се движим към втора Студена война, която не е нужна на никого".

Но аз съм готов да заявя напълно отговорно: случващото се не е Студена война и никога няма да прерасне в нея.

Студената война подразбира наличието на два блока, които със зъби и нокти се борят за нещо наистина значимо. Тази борба може да има само два изхода - без алтернативни варианти. Съществуват цели четири очевидни причини, по които украинската криза не отговаря и няма да отговаря на това определение.

Първо, европейците не подкрепят напълно американците. Те естествено ще се радват, ако Украйна се ориентира към Европа, но не са готови да воюват затова. Германците даже не поискаха да изгонят руснаците от като цяло символичната Г-8. Ако говорим за наистина значими неща, то Русия може да предложи търговия, банков сектор, индустрия, недвижимост, природен газ. Европейците за нищо на света няма да подкрепят сериозни санкции, защото не желаят да рискуват отношенията си с руснаците. Полша и Прибалтийските републики могат колкото си искат да призовават НАТО към по-решителни действия, но те са малцинство. Ако положението се влоши още повече, на САЩ ще им бъде трудно да получат европейска подкрепа.

Второ, китайците не подкрепят чак толкова много руснаците. Да, Путин по-миналата седмица тържествено подписа в Шанхай газов договор на стойност 400 милиарда долара. Но това не прави Русия и Китай политически съюзници. Китайците не подкрепиха руснаците в Съвета за сигурност на ООН за Украйна: те се въздържаха, което беше откровен шамар за Москва. Газовата сделка, над която се работеше в продължение на 10 години, беше сключена най-накрая, защото руснаците, отчайвайки се, се съгласиха на отстъпки. Китайците правят бизнес с всички и не отхвърлят никакви идеи. Украинската криза е много изгодна за тях, докато те стоят настрана - и именно така смятат да се държат и занапред.

Трето, руснаците не са чак толкова силни. През последните 25 години Русия беше в упадък - демографски, икономически, дипломатически, географски и военен. Темповете на икономически растеж остават ниски, а през тази година ще настъпи рецесия. Установяването на контрол над голяма част от украинската територия щеше да им струва скъпо. Трябва да добавим, че ако се огледаме и си зададем въпроса: какви съюзници има Русия, списъкът ще изглежда несериозно: съседи като Беларус, държави парии като Венецуела и отделни личности като Башар Асад и Едуард Сноудън. По-добре да не разчиташ на такива приятели. Следователно, ситуацията днес съвсем не е такава, каквато беше по време на Студената война. Русия може да мъти водата около себе си - в Украйна и Молдова, но това не означава, че тя е готова да нахлуе в страните-членки на НАТО /например, в Полша/. Сравненията с Хитлер и Судетите, което направиха Хилари Клинтън и принц Чарлз, са просто нелепи. Да, Путин може да не ни е приятен и да не харесваме какво прави. Вероятно, той не уважава човешките права. Но той не може да стане Хитлер - просто не му достига икономически потенциал.

Четвърто, - и това може би е най-важното - американците не се интересуват от тази криза. Украйна не ни вълнува. Президентът Барак Обама неотдавна каза, че Афганистан не е идеалната страна и ние не възнамеряваме да я правим такава. В това изречение "Афганистан" спокойно може да бъде заменен с "Украйна". Ние сме сърдити на руснаците и смятаме да усилим санкциите. Въпросът е в това, колко далеч сме готови да отидем? Казваме, че, според нас, украинските избори са преминали добре. При това в Крим нямаше никакви избори, а по-голямата част от избирателните секции в Донецк и Луганск бяха затворени заради руските опълченци. Лично аз не бих определил подобни избори като успешни - разбира се, ако вас ви вълнува териториалната цялост на Украйна. Ако тя не ви вълнува и вие просто искате да дадете отпор на руснаците, тогава има смисъл да хвалите подобно гласуване. Украйна не ни е съюзник и ние не сме готови сериозно да се застъпим за нея.

Следователно това, което виждаме, не е Студена война. Но това далеч не означава, че всичко е добре.

Същите тези характерни черти на положението, които правят невъзможна Студената война, означават, че обстановката ще се изостря. Кризи, като украинската и конфликтът в Сирия, не могат да се разрешат бързо. Трябва да добавим, че едни страни извличат от тях изгоди, оставайки настрана, а другите не смятат опасността за достатъчно сериозна, за да вземат мерки. В свят, в който няма глобален лидер и дори двама съперничещи си лидери в лицето на САЩ и Русия - подобни конфликти ще се разрастват по-силно и ще тлеят по-дълго, отколкото преди. Освен това, те ще продължат да се множат, защото много малко страни са готови да им се противопоставят.

Иън Бремер, президент на Eurasia Group и професор по глобални изследвания в Нюйоркския университет. Статията му е публикувана в списание "Тайм".

ЦСКА приема дарения от утре

ЦСКА започва да приема дарения от привържениците си от утре. Александър Томов обяви на срещата си с фенове, закупили акции при публичната продажба, че върнатите от провалената емисия пари ще могат да ...

Пъстърва с тиквички и лешници

Вариант за приготвяне на пъстърва, който определено ще ви изненада със своя краен вариант. Приятелите ни от http://vremezagotvene.bg/ ни предлагат да приготвим рибата по един необичаен начин, който вк...

Томов пак излъга, този път за парите от акциите

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов за пореден път подведе феновете на отбора. На срещата с акционерите в събота той обеща, че от вторник на стадион "Българска армия" щ...

Челси и Барселона в дуел за звезда на Атлетико

Халфът на Атлетико (Мадрид) Коке е трансферна цел на Барселона и Челси. 22-годишният талант изигра страхотни 12 месеца в Ла Лига, като помогна на "дюшекчиите" да спечелят шампионската титла...

Индианци от джунглата искат мач с Англия

Нетрадиционно предложение за приятелски мач получи селекционерът на Англия Рой Ходжсън в неделя. Бразилското племе Каяпо, което населява земите около Амазонка, поиска контрола с "трите лъва"...

Дръзко: от Пекин до САЩ с влак!

Китай е замислил дързък проект - железопътна линия, свързваща Пекин със САЩ. Спънката тук обаче е руският президент Путин, чиито колебания са от съвсем прагматично естество, пише колумнистът на Дойч...

Mitsubishi атакува „Пайкс Пийк“ с подобрена електричка

Тази година Mitsubishi се завръща на Pikes Peak International Hill Climb с трета версия на специално конструирания за тази цел електрически автомобил - MiEV Evolution III.   Миналата година...

Софарма Трейдинг удвои печалбата си преди данъци през април до 1,36 млн. лв.

Компанията демонстрира новото си корпоративно лого и слоганът „Еволюция в здравеопазването”


Франция ще плаща на хора, които ходят на работа с колело

Около 20 компании и институции, в които работят общо около 10 хил. души, се договориха да плащат на служителите си по 25 евроцента на километър пробег


Кристина Димитрова стартира деня си с йога

"Винаги си мисля, че хубавите неща ще ми се случат и това, което съм си пожелала, ще се реализира. Така и става. Човек трябва да иска истински, за да му се сбъднат мечтите.", убедена е изпълнителката.

Идва Пролетният базар на книгата 2014 г.

 За първи път тази година "Пролетният базар на книгата ще бъде разположен на три етажа в Националния дворец на културата.

Днес официално ще бъде даден стартът на пролетното книжно многообразие. Събитието е с начален час 11.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж "Изток", НДК. Специални гости на официалното откриване на "Пролетния базар на книгата" тази година са Н.Пр. Сюлейман Гюкче – посланик на Република Турция в София и аташето по културата и туризма Джамал Текканат. За откриването на "Пролетния базар на книгата" в София пристига един от най-именитите турски автори Ахмед Юмит, който ще представи най-новата си книга "Дервишката порта".

От днес до 8-ми юни на сцената на културната програма – полуетаж "Изток" може да бъде разгледана специалната изложба на корици, която Асоциация "Българска книга" организира съвместно с "Денят започва с култура", БНТ. Жури в състав от преподаватели в катедра "Книга и печатна графика" и катедра "Плакат и визуална комуникация" в Националната художествена академия избра кориците, които да представят на широката публика от любители на книгата най-добрите постижения в художественото оформление на книгата. Изложбата ще бъде част от програмата на Асоциация "Българска книга" за популяризиране на книгата и четенето и по случай 20-годишнината от създаването на сдружението.

Асоциация "Българска книга", съвместно с български писатели, поети и преводачи организира Благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В четенето ще участват: Катя Йосифова, Иван Цанев, Иван Теофилов, Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Невена Календула, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Надежда Московска, Тома Марков. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

За да се срещне с българските читатели за откриването на "Пролетния базар на книгата" пристига и сръбският писател Братислав Петрович ("Цариградски друм"). Дългогодишен служител на сръбското МВР и ветеран от войната в Косово. Братислав Петрович е автор на пет романа и три исторически монографии. "Цариградски друм" е хит на последния панаир на книгата в Белград и е в Tоп 10 по продажби в онлайн магазина на "Книжевна омладина".

В рамките на културната програма, ще бъдат премиерите на новите стихотворения на поетесата Федя Филкова, събрани в книгата "Нищо тъмно" и сборника с разкази "Третата жена".

По случай 100-години от рождението на Хулио Кортасар, под патронажа на Н.Пр. Посланика на Република Аржентина в България, ще се насладим на джаз-четенията: Кортасар І. Премиерата на романа "Събирач на дневници" от Леа Коен е със специалното участие на актрисата Касиел Ноа Ашер.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели и поети: Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов, Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова и други.

Австралия остави без промяна основната лихва въпреки скъпия долар

Гуверньорът на институцията Глен Стивънс повтори, че е нужен известен период на лихвена стабилност, за да се съживи търсенето в икономиката


Sofia Rocks започва по-рано

4 партита ще подгреят фестивала Sofia Rocks, а меломаните ще могат да се настроят на вълните на гостуващите изпълнители през целия юни. 
Маратонът започва на 4-ти, когато акцентът пада върху всички банди. Нощта срещу 11 юни ще е посветена единствено на хедлайнерите The Offspring. На 19-и DJ Краси Москов (Z Rock) и DJ Тони (RockAtive, Sugar Djs) ще 4 партита ще подгреят фестивала Sofia Rocks, а меломаните ще могат да се настроят на вълните на гостуващите изпълнители през целия юни. Маратонът започва на 4-ти, когато акцентът пада върху всички банди. Нощта срещу 11 юни ще е посветена единствено на хедлайнерите The Offspring. На 19-и DJ Краси Москов (Z Rock) и DJ Тони (RockAtive, Sugar Djs) ще

Прогноза за времето - 3 юни

Днес преди обяд ще има и слънчеви часове, но от югозапад, още към края на нощта, ще започне ново увеличение на облачността, отначало предимно висока и средна. По-късно през деня тя ще се вплътни и на места, главно в югозападната половина от страната, ще превали дъжд.

Русия и Украйна продължават преговорите за цената на газа

Още няма споразумение между двете страни и през следващите дни ще се състои нова среща


Русия и Украйна продължават рпеговорите за цената на газа

Още няма споразумение между двете страни и през следващите дни ще се състои нова среща


Ще има и други наказания за "Южен поток", прогнозира Добрев

Управляващите да проведат открит конкурс, за да няма санкции, зове той


ЕК започна наказателна процедура срещу България

 Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък на газопровода "Южен поток", съобщи БНР.

Еврокомисията не само е започнала наказателна процедура срещу България заради "Южен поток", а иска българските власти да прекратят изпълнението на проекта. 

От Брюксел са изпратили на България писмо, с което искат подробности от България за реализирането на газовия проект. То представлява първи етап от наказателна процедура. Това потвърди пред националното радио Шантал Хюз, говорител по въпросите на вътрешния пазар. Тя обясни, че стратегията за енергийна сигурност изисква новата енергийна инфраструктура, която се изгражда в ЕС, да отговаря на всички правила на вътрешния пазар:

"Разбираме, че българското правителство е решило да запоне строителството на "Южен поток" преоритетно. Вече изразихме тревога, във връзка със съответствията с европейското енергийно законодателство.  Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай".

Така на практика е стартирана наказателна процедура заради неспазване на правилата на вътрешния пазар. Има нарушения и на правилата за обществените поръчки, допълни БНТ

Процедурата може да бъде спряна когато Еврокомисията бъде удовлетворена от мерките, предприети от страната ни.

От МИЕ за момента нямат коментар, допълва БНТ. Правителство има срок от един месец да отговори на официалното известие за откриването на процедурата.

Обама излезе с амбициозен план срещу парниковите емисии

ТЕЦ-овете трябва да съкратят емисиите на въглероден диоксид с 30%

Банките вдигат печалбите си

 Банките увеличиха общата си печалба с близо 90% на годишна база, показват данни на БНБ. През април тя възлиза на 82 млн.лв., докато през същия месец на миналата година е била 44 млн.лв.

Това повишение е по-голямо дори от най-силните предкризисни години за банковата система, когато имаше бум в кредитирането. През април 2008 г. финансовите институции отчитат печалба от 122 млн. лв., което е с 84% повече в сравнение с предходния април.

„Този впечатляващ ръст едва ли се дължи на стандартната дейност на банките. По-скоро някоя от тях е успяла да продаде заложени имущества или други обезпечения по проблемни кредити“, коментира банкерът Асен Ягодин. „В системата няма предпоставки за такова увеличение. Най-вероятно няколко големи сделки са предизвикали извънреден еднократен ефект“, категоричен беше и Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Според него обичайната норма на печалба на финансовите институции е около 10%. През първите 4 месеца на годината обаче се регистрират по-големи увеличения. През януари ръстът е 14% на годишна база, през февруари - 60%, а през март - 33%.

Влияние оказва и намалението на лихвите по депозитите - банките плащат по-малко на спестителите. Според изпълнителния директор на Банка ДСК Виолина Маринова длъжниците постепенно са започнали да изчистват лошите си кредити, а самите финансови институции са по-внимателни при отпускането им.

Лошите и преструктурираните кредити за първи път минаха психологическата граница от 20% през 2011 г. През юни 2012 г. бяха 25%, а през януари 2013 г. - 23 на сто. Към края на март т.г. техният обем пада до 19,8%.
Тенденциите при лихвите са разнопосочни. През април 2014 г. средните нива за потребителските кредити в левове нарастват с 0,84% до 11,39%, докато по тези в евро намаляват с 0,35% до 9,21%. Лихвите по жилищните заеми в българска валута се понижават с 0,3% до 6,56%, а в евро - с 0,49% до 6,86%.

Разкопките на Перперикон под въпрос

 Куп неясноти и въпроси стоят пред продължаването на разкопките на Перперикон. Това стана ясно днес от пресконференцията на проф. Николай Овчаров, който информира обществеността ни, че близо 200 хиляди лева са необходими за приключване на разкопките в местността. По думите му, ако не бъдат осигурени тези средства до края на този месец, проектът най-вероятно ще остане незавършен. 

Археологът допълни, че за първа година община Кърджали няма да предостави общински средства, заради запорирани сметки. „Затова именно настоявам за тази сума от 200 хиляди лева от страна на държавата. Още повече, че на тази юбилейна 15-та година от проучванията завършвам Акропола на Перперикон. За основната крепост - ако ги получим тези средства, в края на септември ще предам на държавата един напълно завършен от археологическа гледна точка етап от проучването на Перперикон", добави той.

Проф. Овчаров поясни, че по европейското законодателство след планирано завършване на един проект, в срок от 5 години на него не могат да се правят нови разкопки, което означава, че ако сумата не бъде осигурена, то Перперикон ще остане незавършен.

„При положение, че не успеем до септември да свършим тази работа, ние трябва да я оставим за след пет години", подчерта медиевистът. 

Той напомни, че през последните години туристическият интерес към местността се увеличава, като само за шестте почивни дни през май близо 11 хиляди души са посетили Перперикон.

Шест дни книги в НДК, започва пролетният панаир!

По време на базара ще се проведе благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия.

Индия запази основната лихва на ниво от 8%

Решението дойде, след като инфлацията се ускори до 8,59% през април


По 3-ма първолаци се борят за място в елитните училища

 По 3-ма кандидат-първолаци се борят за едно място в елитните школа в София. „Сред най-желаните училища са тези, в които се изучава чужд език”, обясни директорът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

 

В 32-о СОУ „Свети Климент Охридски“ например са подадени около 500 заявления, а местата в първи клас са 144. В 31-о СУЧЕМ „Иван Вазов” пък ще има 4 паралелки с по 24 деца, а подадените

 

заявления са били 3 пъти повече

 

„Тази година имаше по-голям интерес в сравнение с миналата. Подадените заявления са 332”, отчете помощник-директорът на училището Венета Василева. Сред най-желаните училища са 73-о СОУ и 20-о ОУ, където се преподава немски език, както и 134-о СОУ, което е известно като Еврейското. И тази година пред тези школа се извиха опашки от родителите, за да подадат документи за децата си.  Пред столичното 133-о СОУ „А. С. Пушкин”, известно като Руското училище, опашки се заформиха 6 дни преди началото на приема. „Имаме над 200 заявления за първокласници, но за съжаление ще приемем само 96 деца.

 

Нямаме база, за да увеличим паралелките,

 

коментира директорът на училището Даниела Борисова.

 

Днес в София ще бъде оповестено класирането на първолаците. След това родителите ще имат два дни, за да запишат детето си в желаното школо. Второ класиране с незаетите места ще бъде обявено на 6 юни.

 

В част от училищата децата и родителите се явяваха на интервю за прием. В останалите важи точковата система, според която най-голяма преднина хлапетата ще получат, ако имат брат или сестра в същото училище и ако семейството живее в района му. Заради децентрализираната система и възможността родителите да подават заявление в няколко училища все още не е ясно колко са пуснатите документи за първолаци в столицата. Очакванията на РИО-София са този септември училищния праг за първи път да прекрачат над 11 000 деца. Заради мобилността на семействата точната бройка на първокласниците ще стане ясна наесен.

Андреева: Учудва ме истеричната реакция на медиците, някой има интерес от тази криза

Проблеми в Спешна помощ има, призна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, но подчерт, че те са натрупани с години, а ситуацията в момента се драматизира необективно. В интервю за bTV минис...

Починалото 4-годишно дете е било блъснато на пешеходна пътека

45-годишен мъж блъсна 4-годишно момченце на пешеходна пътека, това каза говорителят на ОД МВР – Стара Загора Ваня Кръстева в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Вчера, 2 ю...

Прохазка се връща решен да е титуляр

Словакът Роман Прохазка изрази надежда, че вторият му престой в Левски ще бъде по-успешен. Полузащитникът бе привлечен на "Герена" през лятото на 2012 г. по настояване на тогавашния треньор ...

Салма Хайек ще работи в София това лято

Салма Хайек – една от най-разпознаваемите холивудски актриси, ще работи в София това лято. Тя пристига у нас в края на седмицата, за да изиграе една от главните роли в новия американски филм The Septembers of Shiraz (“Септември в Шираз” е буквалният превод, тъй като все още лентата няма официално българско заглавие).
Хайек е голямата звезда във фи Салма Хайек – една от най-разпознаваемите холивудски актриси, ще работи в София това лято. Тя пристига у нас в края на седмицата, за да изиграе една от главните роли в новия американски филм The Septembers of Shiraz (“Септември в Шираз” е буквалният превод, тъй като все още лентата няма официално българско заглавие). Хайек е голямата звезда във фи

Борисов: Държавата е над партията

Държавата е над партията, затова ГЕРБ трябва да се отвори за широко сътрудничество. Такова послание отправи вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ако Пламен Орешарски си подаде оставката сега, може да има някакво разбирателство. Тогава мога да изляза и пред хората, които са застанали зад ГЕРБ, и да кажа – вижте, ако не можем да се разберем с никого, тогава кое е по-важно – партията или държавата“, заяви пред bTV Борисов. По думите му той щял да постави същия въпрос пред електората си и преди година, когато бил готов да даде на БСП и ДПС един депутат за кворум в парламента вместо „Атака“. „Това щеше да е коалиция на разума, на заслугите и щях да мога да обясня на избирателите“, коментира експремиерът.

 

Той потвърди призива си всички партии, които влязат в следващия парламент, да седнат на една маса и да подпишат споразумение за това какво трябва да се направи в държавата за излизане от кризата. За евентуално сътрудничество Борисов изключи единствено ББЦ на Николай Бареков, който обещавал на хората невъзможни неща.

 

Борисов предрече избори наесен, до които обаче щяло да се стигне не заради опозицията, а заради проблеми в закърпването на бюджета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване