Сиатъл повиши минималната работна заплата до 15 долара на час

Ставката е най-високата във всичките 50 американски щата


Черешите наполовина заради топлата зима и студената пролет

Топлата зима, последвана от студена пролет, и градушки погубиха поне 50% от черешовата реколта, съобщи пред “Труд” вчера Мариана Милтенова, шеф на Съюза на градинарите в България. Годишно у нас се прибират около 30 000 тона череши, но най-вероятно тази година добивите ще са около 15 000 тона.
При лоши добиви цените трябва да са по-високи. Топлата зима, последвана от студена пролет, и градушки погубиха поне 50% от черешовата реколта, съобщи пред “Труд” вчера Мариана Милтенова, шеф на Съюза на градинарите в България. Годишно у нас се прибират около 30 000 тона череши, но най-вероятно тази година добивите ще са около 15 000 тона. При лоши добиви цените трябва да са по-високи.

Борбата с мароканските скакалци върви с пълна сила

София /КРОСС/ По предложение на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, министърът на земеделието и храните обяви каламитет на марокански скакалец със Заповед № РД 12-15 от 21.05.2014 г. Каламитетно нападение от неприятеля е обявено в районите на област Кърджали - общини Кърджали, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино, Джебел и област Хасково - общини Ивайловград и Маджарово. Със съдействието на инспекторите от отдел „Растителна защита" на Областната дирекция по безопасност на храните Кърджали и Хасково, които ежедневно обследваха и картотекираха нападнатите площи се очерта сериозността на създадената ситуация. Благодарение на техния професионализъм и навременна реакция започна авиационно третиране на засегнатите площи от скакалци. За осем дни, от началото на кампанията до 2 юни включително, са третирани общо 20 800 дка. Приключи пръскането на засегнатите села в общините Ардино и Черноочене. В момента се третират нападнатите села в община Кърджали. От 1 юни се включи и втори хеликоптер за борба срещу вредителя. До края на седмицата предстои да започне авиотретиране и в засегнатите общини от област Хасково.Мароканският скакалец Dociostaurus maroccanus е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Икономическата опасност, която вредната дейност на неприятеля носи, го нарежда в списъка на икономически важните вредители по земеделските култури в Република България

Русия и Китай създават собствена рейтингова агенция

Русия и Китай постигнаха споразумение по създаването на обща рейтингова агенция, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, който е на...

Намериха мъртъв мъж във Варна

Все още не е известна самоличността му

ЕК няма за цел да спира "Южен поток"

Европейската комисия не цели спирането на проекта „Южен поток“. Тя изисква да се постигне съответствие с европейските норми на условията по него....

za6to firmata za 4estota ishvarlya bokluka izbiratelno

skam da izrazya dalbokoto si vazmu6tenie ot firmata za 4istota koyto ishvarly bokluka ot dajd na vetar ,a koto re6at da ishvarlyat go pravat izbiratelno.dnes na 03.05.2014 na rila 4 bokluka be6e ostaven .za6to.da ne bi da ne pla6tam danaci kato drugite,ta da me otminavat kato malka gara.pitam za6to.kato znam 4e sledva6toto minavane 6te e sled okolo 2 meseca bokluka 6te bade izhvarlyan na samata ulica.koi iska da minava da go 4isti.

Виж промените в трафика от утре заради затварянето на Лъвов мост


От 4 юни 2014 г. се въвежда временна организация за движение, , при която ще бъде затворено за движение северното платно на бул. “Сливница“ от бул. “Христо Ботев“ до бул. “Княгиня Мария Луиза“ и от бул. “Княгиня Мария Луиза“ до ул. “Г.С.Раковски“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
4.06.2014г. до 24.00 ч. на 18.07. От 4 юни 2014 г. се въвежда временна организация за движение, , при която ще бъде затворено за движение северното платно на бул. “Сливница“ от бул. “Христо Ботев“ до бул. “Княгиня Мария Луиза“ и от бул. “Княгиня Мария Луиза“ до ул. “Г.С.Раковски“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 4.06.2014г. до 24.00 ч. на 18.07.

Безработицата през април е 12.8%, над средната в ЕС


Безработицата в България е 12.8% през април при 13% през февруари и март и 13.1% през януари, сочат данните на "Евростат", оповестени днес. 

Нивото на показателя е над средното в ЕС, където са отчетени 10.4% при 10.5%  месец по-рано. В страните от еврозоната безработицата е 11.7% с 0.1 пункта под мартенското равнище. 

По данни на Европейската статистическа служба 25.471 млн. души в ЕС са без препитание, от които 18.741 млн. са в страните от еврозоната. Намалението за месец...

Намериха труп на мъж край ул. „Девня“ във Варна

Труп на мъж, чиято самоличност все още се установява, е открит в тревна площ край ул. „Девня“, в близост до ж.п. прелеза, съобщиха за Moreto.net от полицията. Сигналът за намерено мъртво тяло е подаден от гражданин около 15.00 часа.

Повдигнаха обвинение на убиеца на малкия Паоло

Стара Загора /КРОСС/ Прокуратурата в Стара Загора повдигна обвинение срещу Георги Сапунджиев, който уби 4-годишния Паоло на пешеходната зона в Стара Загора. Шофьорът на джипа е обвинен в нарушаване на правилата на движение и причиняване на смърт. За това престъпление законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода, уточниха от прокуратурата.Мярката за неотклонение на Георги Сапунджиев е удължена на 72 часа. След изтичането им прокуратурата ще прецени каква мярка за неотклонение да поиска.Към момента Георги Сапунджиев е настанен за двудневно лечение по клинична пътека в Неврохирургията на старозагорската болница. По информация на здравното заведение травмата не е животозастрашаваща. Пред стаята му е поставена охрана.

За Костов партията на Бареков ще е решаващият фактор в един нов парламент


"България без цензура" е новият решаващ фактор в един бъдещ парламент, ако сега се проведат изборите, каза днес по БНР ръководителят на Лабораторията за управление на риска при НБУ Иван Костов. По думите му тази роля не е за ДПС, защото партията може да направи управляващо мнозинство с Бойко Борисов или с Реформаторския блок, но нито една от двете формации не би се съгласила на подобна коалиция.

"При това положение ДПС остава в ляво да прави мнозинство. При тези съотношения...

Китай с ключова стъпка за климата

През 2016 г. Китай ще обяви своите първи ясни

Цветя и рози от Чобанов и още: Правилно! Нов заем ще бъде взет

Мисля, че вървим в правилната посока, заяви по БТВ министърът на финансите Петър Чобанов. Моят стол ще го решат политиците, смятам, че си върша работата, но винаги има още какво да се желае, обясни той.

Погребаха Паоло в бял ковчег, повдигнаха обвинение на Сапунджиев

Прегазеният от джип в пешеходната зона в центъра на Стара Загора вчера 4-годишен Паоло бе погребан в бял детски ковчег. Стотици хора подкрепиха семейството.
Оказва се, че още едно дете е било на косъм от смъртта вчера. 3-годишният Виктор карал колело заедно с приятелчето си Паоло и по чудо не попаднал също под колелата на джипа. Прегазеният от джип в пешеходната зона в центъра на Стара Загора вчера 4-годишен Паоло бе погребан в бял детски ковчег. Стотици хора подкрепиха семейството. Оказва се, че още едно дете е било на косъм от смъртта вчера. 3-годишният Виктор карал колело заедно с приятелчето си Паоло и по чудо не попаднал също под колелата на джипа.

Линч за убиеца на Паоло или ще му прегризем гърлото!

Стотици старозагорци поднесоха цветя и се поклониха на мястото, къде 4-годишният Паоло бе сгазено от автомобил. Цветя оградиха символично участъка, където момченцето бе блъснато.

Путин обеща помощ на бежанците от Източна Украйна

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще даде инструкции на правителството на страната и на администрацията си за оказване на помощ на бежанците от източната част на Украйна. Това бе съобщено по " Ще наредя на президентската администрация да помогнат да реализираме всички наши предложения заедно с правителството", обеща президентът.    

Министърът на селските райони на Индия загина в катастрофа


Индийският министър на развитието на селските райони Гопинатх Мунде е загинал във вторник в автомобилна катастрофа в индийската столица Ню Делхи, съобщи "Ройтерс".

64-годишният Мунде е бил на път към летището, от където е трябвало да замине за своя роден щат Махарщра. Там той е трябвало да участва в шествие по случай победата на Индийската народна партия (BJP) на парламентарните избори в края на миналия месец.

Министърът е бил на задната седалка на автомобила, Maruti...

Унгарски медии критикуваха идея за данък върху рекламните им приходи


Унгарски журналисти и анализатори разкритикуваха ново предложение на правителството да се облагат приходите от рекламите в медиите, като казаха, че това застрашава свободната преса, предаде БТА.

Законопроект, представен от депутата Ласло Симон от управляващата партия "Фидес", предвижда годишните рекламни приходи на медийните компании да се облагат според размера им, като в най-високата си част данъчната скала ще достигне 40 на сто за приходи над 20 млрд. форинта (над 65.5 млн....

Топлофикациите недоволни от цените, предлагани от ДКЕВР

Цените и условията, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага за топлоенергията в доклада си, обричат...

Останалите извън забавачниците варненчета намират място до края на годината, прогнозира общината

Всички малчугани, които не са класирани за новия прием в детските градини, ще се сдобият с място в забавачница до края на годината, прогнозира шефката на образователната дирекция в община Варна Лилия Христова, предаде репортер на Moreto.

"Левски" детронира Лукойл

Левски наруши хегемонията и детронира Лукойл Академик. Сините направиха мача на жвота си и победиха 11-кратния шампион с 81:69. Двубоят бе свирен от италиански рефери, чийто хонорар от по 500 евро ще ...

Закриват специализираните ТЕЛК

Специализираните трудовоекспертни лекарски комисии (ТЕЛК) ще бъдат закрити и всички болни ще бъдат освидетелствани от общите лекарски комисии. Промяната се обсъжда отдавна, а Министерството на здравео...

Фенове нападнаха журналисти в зала Арена Самоков

Развилнели се фенове нападнаха екипа на коментаторите на news7. Пред погледа на полицията те замеряха журналистите Людмил Хаджисотиров и Влади Лазарова с бутилка минерална вода. Никой от униформените...

Банда на руснак източила сто милиона долара от САЩ

Руснакът Евгений Богачов, известен във виртуалния свят с псевдонима lucky12345, бил шеф на бандата. Задочно е обвинен за хакерски атаки, заговор и банкови измами. Богачов създал две схеми. Първата е ботнет, или мрежа от заразени компютри, чиито собственици не подозират, че машините им се управляват от други хора. Ботнетът се казва Gameover Zeus. Руснакът Евгений Богачов, известен във виртуалния свят с псевдонима lucky12345, бил шеф на бандата. Задочно е обвинен за хакерски атаки, заговор и банкови измами. Богачов създал две схеми. Първата е ботнет, или мрежа от заразени компютри, чиито собственици не подозират, че машините им се управляват от други хора. Ботнетът се казва Gameover Zeus.

Село край Велико Търново се прочу с уникална саморасла кактусова плантация във


Уникална саморасла кактусова плантация и целебна вода привличат заселници от Русия и Англия във великотърновското село Пушево.
Над 5 декара полета са окичени в жълти и алени цветове. Местните хора не знаят как са се появили бодливите растения, които са характерни за американската прерия.
Кактусовата нива бързо се превърна в новата туристическа Уникална саморасла кактусова плантация и целебна вода привличат заселници от Русия и Англия във великотърновското село Пушево. Над 5 декара полета са окичени в жълти и алени цветове. Местните хора не знаят как са се появили бодливите растения, които са характерни за американската прерия. Кактусовата нива бързо се превърна в новата туристическа

Аутизмът е свързан с високите нива на стероиди в утробата

Аутизмът при децата може би има връзка с по-високите нива на стероидни хормони в матката по време на ранното ембрионално развитие, показва ново проучване.

Внушенията за незаконосъобразност при назначаването на шефа на НСО не отговарят на истината

София /КРОСС/ Внушенията за незаконосъобразност при назначаването на началника на Националната служба за охрана категорично не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава по повод твърденията на лидера на ПП „Нова алтернатива" Николай Цонев.Позоваването на чл. 141, ал, 1, т. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) е неправилно! Изискванията за възраст, посочени в чл. 141, ал. 1, т. 2, важат при първоначално приемане на офицери във въоръжените сили и присвояването на първо офицерско звание. Генерал-лейтенант Ангел Антонов не постъпва във въоръжените сили, а в НСО и вече притежава висше военно звание от резерва. С приетите в началото на 2014 г. изменения в ЗОВСРБ се допуска изключение и изискването за възраст не важи при връщане на военна служба. Инструкция № 1747 от 30.03.2010 г. за военната служба в Националната служба за охрана при Президента на Република България предвижда, когато служебно правоотношение в служба за сигурност или за обществен ред, каквато е МВР, е прекратено до една година преди назначаване в НСО, да не важи изискването за максимална възраст.Присвояването на висше военно звание не е по силата на "вътрешноведомствени инструкции", както твърди г-н Цонев

Обвиниха шофьора за смъртта на момченцето

Окръжна прокуратура - Стара Загора повдигна обвинение срещу шофьора убиец Георги Сапунджиев.

Полша увери САЩ, че увеличава разходите си за отбрана

Позициите на Полша и САЩ за ситуацията в Украйна съвпадат напълно

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 4 юни - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 17:00 ч. - ул."Мир" №3,4,35, ул."Студенска" бл.

Шарапова стигна полуфиналите в Париж след нов голям обрат


Миналогодишната финалистка и шампионка от 2012 г. Мария Шарапова постигна нов впечатляващ обрат и се класира за полуфиналите на "Ролан Гарос". Рускинята отстрани сензацията Гарбине Мугуруза след трудна победа с 1:6, 7:5, 6:2.

Двадесетгодишната испанка беше на път да поднесе нова изненада, след като във втория кръг елиминира шампионката Серена Уилямс. Тя спечели безапелационно първия сет срещу Шарапова, а във втората част беше на седем точки от победата.

Както и в предишния...

Откриха труп на мъж в промишлената зона на Варна

Труп на мъж е открит днес в района на Западна промишлена зона във Варна, съобщи Varnautre.bg.
Сигналът за тялото е подаден в полицията около 15 часа.
Тялото е намерено в тревните площи до тротоара на ул. "Девня", на метри от жп релсите. В момента тече оглед на мястото.
Трупът на мъжа, облечен с дънки и с боси крака, Труп на мъж е открит днес в района на Западна промишлена зона във Варна, съобщи Varnautre.bg. Сигналът за тялото е подаден в полицията около 15 часа. Тялото е намерено в тревните площи до тротоара на ул. "Девня", на метри от жп релсите. В момента тече оглед на мястото. Трупът на мъжа, облечен с дънки и с боси крака,

Двудневен запой в Лом за Деня на съседа




Над 100 жители на Лом затвориха една от улиците в града, за да отпразнуват Европейския ден на съседа. На опънати под небето трапези ентусиастите подредиха домашно приготвени ястия и питиета и завихриха многочасов, по-бурен от сватба купон.
Обитателите на ул. “Митко Палаузов” отбелязват от миналата година празника. През 2013 г. Над 100 жители на Лом затвориха една от улиците в града, за да отпразнуват Европейския ден на съседа. На опънати под небето трапези ентусиастите подредиха домашно приготвени ястия и питиета и завихриха многочасов, по-бурен от сватба купон. Обитателите на ул. “Митко Палаузов” отбелязват от миналата година празника. През 2013 г.

Путин наградил тайно олигарси за подготовката на олимпиадата в Сочи

Руският президент Владимир Путин наградил тайно олигарси, представители на силови организации и директори на държавни компании за подготовката на олимпиадата в Сочи, съобщи „Ведомости“. Награждаването станало в края на март. Сред наградените са президентът на „Сбербанк“ Герман Греф, управителят на „Газпром“ Алексей Милер, собственикът на „Интеррос“ Владимир Потанин, президентът на Руски държавни железници Владимир Якунин, председателят на управителния съвет на "Ренова" Виктор Векселберг, ръководителят на "Кортрос" Вениамин Голубицкий, председателят на надзорния съвет на "Базел" Олег Дерипаска, генералният директор на "Рогсибал" Яков Палант  и съсобственикът на Уралската металургична компания Андрей Бокарев. За подготовката на олимпиадата в Сочи са наградени и редица чиновници, сред които вицепремиерът Дмитрий Козяк, ръководителят на организационния комитет „Сочи-2014“ Дмитрий Чернишенко, председателят на Руския олимпийски комитет Александър Жуков и министърът на спорта Виталий Мутко, съобщи пресслужбата в Кремъл. Самият указ на президента обаче така и не е публикуван, като инвеститорите са наградени по-късно, без присъствие на медиите. Сред тях е имало и представители на силови организации, посочват от „Ведомости“ и е възможно това да е причината за тайното награждаване. Част от наградените също са изненадани от решението за тайно награждаване. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков отказа коментар по случая.

Унгарски журналисти се обявиха срещу плановете за облагане на приходите от реклами

Унгарски журналисти и анализатори разкритикуваха ново предложение на правителството да се облагат приходите от рекламите в медиите, като казаха, че това застрашава свободната преса. Законопроект, представен от депутата Ласло Симон от управляващата партия ФИДЕС, предвижда годишните рекламни приходи на медийните компании да се облагат според размера им, като в най-високата си част данъчната скала ще достигне 40 на сто за приходи над 20 млрд. форинта (89 млн. долара). Петер Чермеи, заместник-главен редактор на вестник "Модяр немзет", смятан за проправителствен, каза днес, че предложениетое опит на правителството "да задуши свободата на печата", като го отслаби финансово. Медийният анализатор Агнеш Урбан пък подчерта, че новият данък ще засили влиянието на правителството върху местния телевизионен пазар в Унгария. Най-голямата електронна медия в страната - RTL Hungary - заяви, че заради данъка ще е "на червено" и това ще застраши работни места.

Властите в Унгария атакуват НПО и обвиняват Норвегия в политическа намеса

Унгарски правителствени служители нахлуха в понеделник в офисите на три неправителствени организации (НПО), които помагат за разпределянето на норвежка помощ и това помрачи двустранните отношения. "Норуей грантс" - споразумение между ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за финансиране на проекти в слаборазвитите европейски икономики - е отпускала средства на организации, които през последните години остро са критикували правителството на Унгария. Критиците на премиера Виктор Орбан казват, че неговата десноцентристка партия ФИДЕС укрепва хватката си върху властта след изборната си победа през 2010 г., като подкопава независимостта на съдебната система и централната банка. През април той бе преизбран с голямо мнозинство. След като правителството назначи верни на ФИДЕС хора да оглавят обществени институции и създадоха медийна култура на почтителност към властта, много НПО се опасяват, че следващата мишена може да са те. Правителството отхвърля това обвинение и казват, че "Норуей грантс" са стигнали до малката екологична либерална партия "Политиката може да бъде различна". Тази партия прескочи с 5.3 на сто петпроцентната бариера на изборите през април. Скоро след изборите Янош Лазар, началник на канцеларията на Орбан, писа на норвежкия министър за връзките с ЕС Видар Хелгесен, че са налице признаци, че Осло се опитва да влияе върху унгарската политика чрез субсидии. "Вие дадохте ключова роля на тази партия, когато бяха присъждани грантовате", писа Лазар. "Оставам с впечатлението, че вие подкрепяте еднопартийната демокрация в Унгария с тази партия, която ви харесва." В изявление, изпратено в петък по електронната поща до Ройтерс, правителството заявява, че няма намерение да воюва с отделни неправителствени организации, но повтаря обвинението, че грантовете целят да упражнят политическо влияние. Правителството добавя, че смята за проблематичен списъка на получателите на грантове заради "лявата политическа обвързаност" на организации като "Прозрачност без граници", Унгарския съюз за граждански свободи и портала за разследваща журналистика atlatszo.hu. По правило тези организации са получавали по 100 хиляди евро всяка от "Норуей грантс". Норвегия не е член на ЕС, но има споразумение за асоцииране с блока. Хелгесен каза пред Ройтерс в телефонно интервю, че Норвегия ще продължи да отпуска субсидии и че през есента ще проведе свой одит. Той добави, че Будапеща е одобрила условията в схемата за финансиране, която сега атакува. "Не би било от наш интерес да подкрепяме която и да било политическа партия", каза Хелгесен. "Трудно е да се види основанието за това обвинение. Никое едностранно действие на унгарското правителство няма да промени начина, по който се управляват нашите фондове", заяви норвежкият министър. Той каза още: "Има споделена европейска загриженост относно отслабването на демократичните институции и процеси (в Унгария) като Конституционния съд, съдебната система, изборите комисии и разбира се пространството, в което медиите и другите се радват на свобода на изразяването. Тук има посегателства, които са причина за безпокойство". Кампания срещу НПО Правителството води засилваща се кампания срещу четири НПО, помагали на Норвегия да отпуска дарения с цел политическа намеса. Правителството каза, че Службата за правителствен контрол ще направи ревизия в "Йокотарш" ("Екологично партньорство") - водещата НПО в разпределението на грантовете, но изпрати агенти от държавния контрол в още две партньорски организации. Според публикация в уебсайта index.hu, позоваваща се на ръководител на една от тези организации, агентите са поискали да видят на практика всички документи, свързани с норвежките грантове, списъците на получателите, на отхвърлените, както и разменените имейли между организациите, управляващи грантовете. Съпредседателката на "Политиката може да бъде различна" Бернадет Сел отхвърли обвиненията, че нейната партия е получила облаги от "Норуей грантс" и каза, че действията на правителството може да дестабилизират неправителствения сектор. "Според Янош Лазар неправителственият сектор е просто поредната сфера за завземане", писа тя в изявлението си в петък вечерта. "Политиката може да бъде различна" отхвърля обвиненията и смята за възмутително това, че Лазар иска да използва изфабрикувани обвинения да са подкопае една работеща система", заяви Сел. Членът на управителния съвет на atlatszo.hu атила Монг каза пред Ройтерс, че не се съмнява в намеренията на правителството да пререже "спасителните въжета" за организациите, които смята за неприятелски. Той добави, че няма почти никакви други източници на финансиране освен тези грантове. "Посланието на Орбан е ясно: той иска НПО-тата да се хранят само от неговата ръка. Ако не искаш, ще гладуваш", заяви Монг.   По БТА.

Николай Бареков: Кабинетът Орешарски се превърна в правителство в сянка

Кабинетът Орешарски всъщност е правителството в сянка. То е непредсказуемо и работи на тъмно, обяви пред Фокус лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Според него в момента е сложно да се следи работата на сегашния Министерски съвет, защото той не работи или взема някакви решения на тъмно, които му се спускат от политическите централи. Кабинетът Орешарски всъщност е правителството в сянка. То е непредсказуемо и работи на тъмно, обяви пред Фокус лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Според него в момента е сложно да се следи работата на сегашния Министерски съвет, защото той не работи или взема някакви решения на тъмно, които му се спускат от политическите централи.

Откриха труп на мъж във Варна

Труп на мъж е открит днес в района на Западна промишлена зона във Варна, съобщи Varnautre.bg.
Сигналът за тялото е подаден в полицията около 15 часа.
Тялото е намерено в тревните площи до тротоара на ул. Труп на мъж е открит днес в района на Западна промишлена зона във Варна, съобщи Varnautre.bg. Сигналът за тялото е подаден в полицията около 15 часа. Тялото е намерено в тревните площи до тротоара на ул. "Девня", на метри от жп релсите. В момента тече оглед на мястото. Трупът на мъжа, облечен с дънки и с боси крака,

Бареков: Кабинетът Орешарски се превърна в правителство в сянка

Кабинетът Орешарски всъщност е правителството в сянка. То е непредсказуемо и работи на тъмно, обяви пред Фокус лидерът на Кабинетът Орешарски всъщност е правителството в сянка. То е непредсказуемо и работи на тъмно, обяви пред Фокус лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Според него в момента е сложно да се следи работата на сегашния Министерски съвет, защото той не работи или взема някакви решения на тъмно, които му се спускат от политическите централи.

Новият шеф на Спешна помощ: Отивам да помогна

Не отивам да направя нещо лошо. Отивам да помогна, защото виждам, че има напрежение, заяви временният шеф на Спешна помощ д-р Александър Златанов, когото днес медиците от Спешна помощ чакаха с жива верига.

Вигенин: Активната работа по разширяването на ЕС трябва да продължи

/КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин взе участие в Конференция за Западните Балкани, организирана от Министерството за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия. В изказването си Вигенин поздрави домакините за инициативата икономическото развитие да бъде поставено във фокуса на конференцията. Той подчерта, че за хората в страните-кандидатки е важно да почувстват пряка връзка между про-европейските реформи и повишаването на тяхното благосъстояния.Българският външен министър призова към укрепване на икономическите връзките между страните от региона и за приоритетно развитие на транспортната и енергийна инфраструктура. Министърът посочи, че е от изключителна важност големите чуждестранни инвеститори да виждат в Западните Балкани единен пазар, способен да осигури стабилност на вложенията им, а така също изтъкна пряката връзка между утвърждаването на върховенството на закона и икономическото развитие.Министър Кристиан Вигенин заяви, че в светлината на последните европейски избори е необходимо не само държавите от Западните Балкани да продължат усилията си за изпълнение на критериите за членство, но и самият ЕС да предприеме мерки, за да стане по-привлекателен както за европейските граждани, така и за гражданите на страните-кандидатки. Той призова бъдещата Европейска комисия да продължи активната работа по разширяването на ЕС и изрази надежда политиката по разширяване да бъде поверена на силен, ангажиран и мотивиран еврокомисар

Документален филм разказва историята, митовете и настоящето на храм "Св. Ал. Невски"

"Това е разказ за съборния храм на България, който съвсем не е само знак на православната ни духовност. В него се оглеждат всички превратности на следосвобожденската ни история чак до наши дни". Такъв е анонсът на новия документален филм на БНТ, посветен на 90-годишнината на храм-паметника "Св. Александър Невски”. Филмът на журналистите Найо Тицин и Горан Благоев "Златното сърце на София" е правен по случай стогодишнината от построяването на основния катедрален храм в България преди 2 години.   Неговата специална премиера е на 3 юни от 19 ч. в столичното кино "Одеон”   "Св.Александър Невски" е не само е най-изящната сграда в София – цялата действителност на следосвобожденска България се отразява в нея, разказаха двамата автори във вторник в "Денят започва с култура" по БНТ.   Филмът проследява това и поставя въпроса за посланието, което носи една от най-представителните сгради на държавата. А то е да утвърждава русофилството, коментира Горан Благоев, който уточнява, че преклонението към личността на руския цар Александър II, а не към народите, участвали в Освобождението, и до днес се чете по стените на храма.   Проф. Калин Янакиев нарича катедралата "много тежка стъпка на руския империализъм в сърцето на София".   Авторите на филма са се заровили в архивите, за да разбият някои от популярните митовете около храма – като например, че е построен с изцяло с руски средства. Той е финансиран почти изцяло от дарения на Българските миряни, посочи Благоев. "Интересното е, че България плаща, но строят руски архитекти. Фирмата, която печели търга за позлатяването, е руска, камбаните пак са отляти в Русия."   "По един особен начин историята се повтаря," коментираха авторите на филма преди премиерата му.   Освен, че искаме да разкажем за красотата и историята му, се надяваме зрителите да си зададат някои въпроси – като например редно ли е най-големия православен храм в България да носи името на руски светец, каза Горан Благоев.   Филмът обръща внимание на художествени детайли като необичайните мозайки от външната страна на "Св. Александър Невски". Той проследява и събитията през последните няколко години - реставрацията на вандализираната преди няколко години централна икона на Исус Христос и изборът на нов патриарх. Включва и част, посветена на благотворителността чрез фигурата на дядо Добри.   Филмът вече е показан в Европейския парламент. След тази прожекция той ще бъде излъчен през септември, когато е годишнината от освещаването на храма и ще бъде издаден на DVD за притежание на самата катедрала и за продажба на туристите.   Филмът е копродукция на БНТ и Продуцентска компания "Спотлайт”, и е осъществен със съдействието на Програма "Култура” на Столична община.   Режисьори на "Златното сърце на София” са водещият на "Вяра и общество” по БНТ Горан Благоев и продуцентът Найо Тицин. Оператор е Иван Обрейков. Сред участниците във филма са проф. Калин Янакиев и Тивериополски епископ Тихон.

Иван Костов: Ако избирахме парламент, ББЦ щеше да е езичето на везната

"България без цензура" на Николай Бареков щеше да е важният фактор в парламента, ако изборите за европарламент бяха за Народно събрание. Това сочи анализ на политическата ситуация на Лабораторията за управление на риска, ръководена от бившия премиер Иван Костов. Пред БНР той подчерта, че анализът не стъпва на идеологически позиции и пристрастия, защото в такъв случай от него няма да има полза.   "Два подхода има към този анализ (...) и ние сме ги използвали и двата. Единият е да представим резултатите от тези избори като резултати все едно са проведени (...) едновременно и за български парламент, така както искаха от ГЕРБ. Ако това беше станало, всички парламентарно представени партии губят с изключение на Движението за права и свободи", посочи Костов.   Той обясни защо печели ДПС. Движението увеличава депутатите си с 11. БСП губи над 20 депутата, а ГЕРБ от 97 на 83 депутата, или 15 по-малко.   "Атака" губи всичко, защото влизат три нови формации. Влиза с 29 депутата "България без цензура" и с 18 депутата Реформаторският блок и с 11 би влязло АБВ на президента Първанов, като обаче тук трябва да се направи уговорката, че АБВ е почти на чертата, то има 4 процента и нула нещо и може при една по-голяма активност може да остане извън. От тази гледна точка резултатите показват променена подкрепа за управляващото мнозинство", поясни Иван Костов, като добави, че то в момента има само 99 депутати.   "Вътре в него е станала драматична промяна в полза на Движението за права и свободи. То има много повече тежест, отколкото има, преди да се формира коалицията", допълни той и обясни как е правен анализът на ръководеното от него аналитично звено.   "Нашият анализ е разположен в координатната система на две оси. Първо, как партиите позиционираха своите послания преди изборите по отношение на съюзническите и на руските позиции в конфликта (в Украйна - бел. ред.). И второ, как се позиционираха по отношение на самия Европейски съюз. Тези, които се позиционираха "за", и тези, които се позиционираха "против". Значи, партиите, които се позиционираха "против" Европейския съюз и "за" позицията на Кремъл, са АБВ, "Атака" и БСП особено в края на кампанията. Тези партии, всичките, претърпяха тежки поражения", каза Костов.   "Само БСП има евродепутати, другите нямат представителство, при това БСП е с тежко поражение на изборите. Тези партии, които се обявиха "за" съюзническата позиция по време на предизборната кампания и "за" европейска интеграция, не споделиха евроскептицизма, това са ГЕРБ, това е Реформаторският блок и Движението за права и свободи, са големият печеливш на тези избори".   Костов не отговори на какво се дължи успехът на "България без цензура", защото анализът не опирал на идеологически, партийни или политически кодове, което би го направило недостоверен.   "Ако махнем идеологията и пристрастията, "България без цензура" е новият решаващ фактор в един бъдещ парламент, ако сега се проведат избори", каза Костов и обясни защо ДПС няма да е този решаващият фактор:   "Защото Движението за права и свободи може да направи управляващо мнозинство заедно с Бойко Борисов, ако Бойко Борисов желае и Реформаторският блок желаят да направи с тях. Нито единият, и още по-малко Реформаторският блок биха приели Движението за права и свободи за партньор, особено ако има друг вариант. При това положение Движението за права и свободи остава вляво от политическия център да прави мнозинство. И тогава, в тази констелация, тази трудна дума, трябва да я научат слушателите, тоест в тия съотношения между отделните партии, формиращи парламентарното пространство, и влиянията, които си оказват, единственият свободен фактор е "България без цензура", продължи анализа Костов.   "Тя може да направи мнозинство с ГЕРБ и Реформаторския блок, може да направи мнозинство с АБВ, "Коалиция за България", и Движението за права и свободи. Тоест тя е езичето на везната тази нова формация". Или по думите му, "абсолютно възможно е, ако тези избори за Народно събрание се проведат сега, да има ново мнозинство, в което или да не присъстват БСП и ДПС, или да не присъстват отново ГЕРБ и Реформаторският блок. Тоест може да се направи мнозинство и вляво от политическия център, и вдясно от политическия център".

Първият товарен влак мина по "Дунав мост 2"

Първият товарен влак премина днес през моста „Нова Европа“ при Видин-Калафат. Отправната точка е Шопрон Хатар, Унгария, а крайната – Синдос, Гърция,...

Виж промените в трафика от утре заради затварянето на Лъвов мост за 45 дни


От 4 юни 2014 г. се въвежда временна организация за движение, , при която ще бъде затворено за движение северното платно на бул. “Сливница“ от бул. “Христо Ботев“ до бул. “Княгиня Мария Луиза“ и от бул. “Княгиня Мария Луиза“ до ул. “Г.С.Раковски“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
4.06.2014г. до 24.00 ч. на 18.07. От 4 юни 2014 г. се въвежда временна организация за движение, , при която ще бъде затворено за движение северното платно на бул. “Сливница“ от бул. “Христо Ботев“ до бул. “Княгиня Мария Луиза“ и от бул. “Княгиня Мария Луиза“ до ул. “Г.С.Раковски“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 4.06.2014г. до 24.00 ч. на 18.07.

Леопардовата Серина Уилямс цъфна на чужда сватба

Облечена само по изрязан леопардов бански, Серина не само останала, но дори се снимала с младите влюбени, които по всичко личи, не са имали проблем с присъствието й на церемонията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване