Япония победи Замбия в зрелищен мач

Японският национален отбор за сетен път показа колебания в защита, след като се нуждаеше от цели 4 гола за да победи Замбия с 4:3 в последната си контрола преди Световното първенство. Африканците на ...

Пътищата днес

Във връзка с настъпването на активния почивен сезон и с цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили на...

Капитанът на Англия: Ходжсън ми вярва, за разлика от Капело

Капитанът на Англия Стивън Джерард заяви, че бившият национален селекционер Фабио Капело така и не е повярвал във възможностите му да води тима, но Рой Ходжсън му има пълно доверие. Халфът на Ливърпул...

ДПС се кани да оглави ДФ "Земеделие"

ДПС готви стратегия, с помощта на която да оглави Държавен фонд "Земеделие", съобщава вестник "Труд". Позовавайки се на информация от няколко места, изданието пише, че в понеделник е планирано заседание, на което да се поиска оставката на настоящия шеф Мирослав Николов, който е назначен от квотата на БСП. За целта не е задължително премиерът Орешарски да издаде санкция, тъй като промените в ръководството са позволени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Идеята на ДПС е на мястото на Николов да сложи заместника му Николай Дачев, който е от квотата на ДПС. За отстраняването на Николов обаче са необходими 2/3 от гласовете на присъстващите на заседанието. От ДПС са избрали именно понеделника за своите рокади, защото тогава част от Управителния съвет от квотата на БСП ще отсъства. Зам.-министърът на земеделието Красин Димитров е на посещение в Китай, колегата му Явор Гечев пък е на сватбено пътеществие.

Задържаха крадец, обрал черквата в Благоевград

Крадец, обрал черквата в Благоевград срещу Черешова задушница, бе задържан снощи от полицията, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Преглед на печата - 7 юни

"Дума": БСП и ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване БСП и ГЕРБ се обявиха за въвеждането на задължително гласуване. За властта е нужна легитимност, но за това са нужни законодателни и конституционни промени, които да въведат задължително гласуване на българските граждани, заяви Сергей Станишев.

Дислексия - болестта на гениите

Милена* е от София и е на 11 години. Има диагноза дислексия. Според данни на УНИЦЕФ 10% от хората по света имат подобен проблем. В България няма официална статистика, но се смята, че 3 от всеки 20 деца са с дислексия. 
 Какво обаче се крие зад този проблем? 
При децата с дислексия има специфично нарушение на способността за учене, четене Милена* е от София и е на 11 години. Има диагноза дислексия. Според данни на УНИЦЕФ 10% от хората по света имат подобен проблем. В България няма официална статистика, но се смята, че 3 от всеки 20 деца са с дислексия. Какво обаче се крие зад този проблем? При децата с дислексия има специфично нарушение на способността за учене, четене

Л. Дацов: Една от най-големите грешки на правителството е липсата на реформи

От 2008 година не са правени промени във важни сектори, смята бившият зам.-финансов министър в правителствата на Сакскобургготски и на Станишев


Руски тв канал търси съдействието на Порошенко за освобождаване на екипа му в Украйна

Ръководството на руския телевизионен канал "Звезда", който по-рано съобщи за изчезването в петък на неговия снимачен екип на влизане в град Славянск, Донецка област, се обърна към новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко да съдейства за освобождаването на журналистите.

Порошенко положи клетва като президент на Украйна

Не искам война и мъст, искам мир, заяви той пред Върховната рада


Путин и Порошенко започват преговори в неделя

По време на дипломатически визити във Франция президентът на Русия Владимир Путин и държавният глава на Украйна Петро Порошенко са се разбрали за преговори между двете държави във връзка с кризата в Източна Украйна. Путин и Порошенко бяха във Франция заради годишнината от десанта в Нормандия. Държавните глави се обединиха около факта, че насилието в Източна Украйна трябва да бъде прекратено час по-скоро. След краткия разговор, който двамата са имали, Путин заяви пред медиите, че е доволен от срещата с украинския си колега. Държавният глава на Русия посочи, че Порошенко му е споделил плана си за действие в Източна Украйна, който цели да спре сблъсъците. "Искам да приветствам позицията на Порошенко по повод на това, че е нужно незабавно спиране на кръвопролитията в Източна Украйна. Той има план за това. Какъв е този план - по-добре питайте не мен, а него. Той разказа с две думи, но едно да говориш тук, във Франция, а друго е да го заявиш в своята собствена държава", изтъкна Путин. Самият Порошенко също коментира със задоволство факта, че се е срещнат с руския си колега. "Диалогът започна и това е добро нещо. Руски представител ще посети Украйна и ще обсъдим с него първите стъпки към плана за разрешаване на ситуацията. Имаме добър шанс да го приложим", посочи Порошенко. Официалните разговори между двете страни ще се проведат в неделя.

Черешова задушница е!

Днес Православната църква отбелязва Черешова задушница.

Най-важното от Варна във вчерашния 6 юни

Кметът Иван Портних награди Цветана Манева с почетен плакет Голямата българска актриса Цветана Манева получи почетен плакет от кмета на Варна Иван Портних. Отличието е по повод нейния 70-ти юбилей и приноса й в развитието и утвърждаването на Международния театрален фестивал „Варненско лято”.

Еждневни полети до Дубай и Ню Йорк

Започват ежедневни полети до Дубай от летище София. Те ще се изпълняват от националния превозвач.

Евгений Бакърджиев: От лидерите на прехода оцеляха само Доган и Първанов, защото са били в сценария



- Г-н Бакърджиев, защо говорите за политика с отвращение?
- Отвращение към политиката като цяло не изпитвам, защото животът на всички ни зависи от нея, но отвращение от много политици в България - да, защото за повечето от тях тази работа не е кауза. Да се занимаваш с политика, е като да бъдеш лекар, трябва да има клетва, да притежаваш съвест. - Г-н Бакърджиев, защо говорите за политика с отвращение? - Отвращение към политиката като цяло не изпитвам, защото животът на всички ни зависи от нея, но отвращение от много политици в България - да, защото за повечето от тях тази работа не е кауза. Да се занимаваш с политика, е като да бъдеш лекар, трябва да има клетва, да притежаваш съвест.

На тази дата: Испания и Португалия си поделят света


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 7 юни 1494 г. Испания и Португалия подписват договора от Тордесиляс, с който си поделят открития само две години по-рано от Христофор Колумб Нов свят, а и земното кълбо извън Европа като...

Фен плати 1,5 млн. долара за къщата на Уитни Хюстън

Ревностен почитател на Уитни Хюстън стана собственик на дома ѝ в Ню Джърси. Името му е Матю Краутхамър и той е платил за имението 1,5 млн. долара.

Краят на кризата идва през 2017 г., смятат американците

Всеки четвърти пък е убеден, че е възможна нова рецесия


НАСА вече ще общува с космоса чрез лазер

Американската космическа агенция НАСА е тествала успешно лазерна система, чрез която е разменила данни с космонавтите от Международната космическа станция. Технологията позволява обмяна на данни с помощта на фокусиран лазерен лъч и е хиляда пъти по-бърза, вс равнение с трансфера на данни чрез радиовълни. Международната космическа станция вече е успяла да вкара в действие лазерния обмен, изпращайки до базите на НАСА видео с висока резолюция. От НАСА планират занапред да използват този вид връзка за общуване земя-космос, както и да трансфера на данни между космически кораби. 

Коста Рика се добра до равен срещу Ирландия в контрола

Коста Рика се добра до 1:1 срещу Ирландия в последната си проверка преди старта на Световното първенство в Бразилия. По този начин участникът в група D тръгва към турнира със само една победа в контро...

Черешова задушница е

В съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

ЦСКА издирва румънец

ЦСКА издирва Александру Пакурар, който избяга през есента на 2012 г. Ръководството на клуба не успява да направи контакт с играча, който си тръгна при предишните шефове, след като не взе нито една заплата. 

Пакурар осъди ЦСКА във ФИФА за около 500 000 лева, а сега клубът иска преговори за разсрочване и евентуално намаляване на сумата. Дългът оба ЦСКА издирва Александру Пакурар, който избяга през есента на 2012 г. Ръководството на клуба не успява да направи контакт с играча, който си тръгна при предишните шефове, след като не взе нито една заплата. Пакурар осъди ЦСКА във ФИФА за около 500 000 лева, а сега клубът иска преговори за разсрочване и евентуално намаляване на сумата. Дългът оба

Безплатни кардиологични, ортопедични и очни прегледи в София този уикенд


За поредна година в София се провежда изложението "Мисия Здраве". То започна вчера и ще продължи през целия уикенд пред паметника на Съветската армия. В него участват около 40 фирми и изложители в различни сфери на здравеопазването. На много от щандовете посетителите могат да си направят безплатни изследвания и да се консултират със специалисти в различни сфери като ендокринология, кардиология, ортопедия и офталмология, както и да получат ваучери за отстъпки за изследвания и услуги. 
...

"Медийният заговор" срещу Мадуро претърпял провал

Световните и национални медии във Венецуела се опитаха да свалят президента Никола Мадуро, но правителството успя да предотврати тази конспирация, заяви в петък вицепрезидентът Хорхе Ареаса, цитиран от венецуелската агенция AVN.

Пътна обстановка в страната - 7 юни

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Успехът започва с личната инициатива, а зад нея стои Марс

В съвремието ни непрекъснато се говори за това, че човек трябва да е инициативен, трябва да се бори за постижения, да бъде предприемчив. Това не е нищо друго, а умение и способност да се самоутвърждаваш, да се доказваш.

прочети повече

Политиците пак ни изиграха

През последните дни задкулисието в политиката достигна висоти. На тъмно едни се договарят с други срещу трети. Лидерите на БСП и ДПС се срещат и умуват, а после яростно си забиват ножове в гърбовете. Не тази мръсна война очакваше обществото след изборите за Европейски парламент. Вместо изясняване положението съвсем се омъгли. Не че електоратът, дет

Германия трепери, Ройс вероятно пропуска световното

Острието има частично разкъсване на предна връзка на левия глезен


Столични полицаи разкриха домашна лаборатория за отглеждане на марихуана

На 38-годишния й собственик е наложена 72-часова мярка за задържане

Властите в САЩ забраниха на жена да прави циганско колело

Щатските власти в Аризона, САЩ, издадоха официална забрана американска гражданска да прави циганско колело, съобщава Yahoo News. 65-годишната Даян Баркар, по прякор ДиДи, е бивша мажоретка. Тя обича да прави цигански колела на публични места, защото счита, че това е запазената й марка, която я откроява от останалите. Освен любител атлет, Баркар е и американска с активна гражданска позиция, която често е излагала гледната си точка на публични изслушвания по различни теми. Вместо със строг вид и спокоен тон, тя се опитвала да убеди властите, правейки цигански колела. Това накарало местното правителство да забрани на бившата мажоретка да прави номерата си по време на публичните изслушвания. Баркар е пуснала жалба срещу решението на властите.

Черешова задушница е; почитаме мъртвите

Черешова задушница e. Tя се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Виктор Генев

Съдружник и мениджър "Бизнес развитие" в Консултантска къща "Амрита"

Няколко града на поход за децата, загинали на пътя

Протестно шествие в памет на загиналите по пътищата деца ще се проведе в няколко града на страната. Демонстрацията е под наслов "Мълчалив поход за живота" и се организира във Facebook. Протесните походи ще се проведат в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Банско и Разград. Тъжният повод за демонстрацията е смъртта на 4-годишния Паоло, който загина на пешеходна пътека в центъра на Стара Загора тази седмица. Сред организаторите на акцията са Сдружение "Зачатие", Фондация "Искам бебе", Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Фондация "Безопасни улици от Валя". "Искаме сигурност за нашите деца, искаме справедливост, искаме промени", пишат организаторите във Facebook-групата. Ето къде са началните пунктове на шествията в различните градове: София - площад "Народно събрание" Стара Загора - шествие, което започва от сградата на Общината до ъгъла на бул.Цар Симеон Велики и ул. Кольо Ганчев - мястото, където беше убит 4-годишния Паоло Варна - шествие, което започва от сградата на Общината до Съдебната палата Пловдив - шествието започва от началото на малката главна ул. "Райко Даскалов" пред БНБ и свършва на площад "Централен" Бургас - площада пред Общината Разград - Общински културен център Банско - площад Централен

Хрониките на Звеното

Варела седеше на паянтов стол в тясната кухня на апартаментчето, вперил сивите си очи в хлипащата жена, и периодично отхапваше от парчето наденица, което държеше. Докато дъвчеше, мляскаше. Дясната му ...

Край на приказката между Антонио Бандерас и Мелани Грифит

Мелъни Грифит е подала молба за развод с Антонио Бандерас. Двамата са женени от 18 години. Актрисата, която е посочила непреодолими различия като причина за раздялата, наела водещия бракоразводен ад...

Хърватия победи само с 1:0 Австралия

Тимът на Хърватия записа победа в последната си контрола преди началото на Мондиала, като се наложи над Австралия с 1:0. Никица Йелавич отбеляза единственото попадение в двубоя, който се игра в Баия, ...

Руски журналисти изчезнаха край Славянск

Журналистите от телевизионния канал "Звезда", контролиран от руското министерство на отбраната, изчезнаха след обиска, направен им от Националната гвардия на Украйна на влизане в Славянск...

Колумбия разби Йордания в последната си контрола преди Световното

Колумбия завърши подготовката си за Мондиал 2014 с изразителна победа срещу Йордания - 3:0. Мачът се игра в Буенос Айрес, а головете за колумбийците вкараха Хамес Родригес, Хуан Куадрадо и Фреди Гуари...

Протестни митинги срещу убитите деца на пътя

Протестни митинги срещу убийствата на невинни деца на пътя ще има днес в няколко града на страната. Инициативата е заради смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Заг...

Черешова задушница е

Днес православните християни празнуват Черешова задушница, която се отбелязва в съботата преди големия християнски празник Петдесетница. Вярва се, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден по традиция има специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите починали близки. В памет на покойниците, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши.

Стефан Данаилов с награда за цялостен принос към киното

Станали на крака, актьори, режисьори и приятели на киното в препълнената зала на Театъра на армията дълго ръкопляскаха на проф. Стефан Данаилов. Снощи той получи наградата за цялостен принос към филмовото изкуство, която му бе присъдена от Българската филмова академия. (Още за наградите в другите категории - в неделния брой.) Приема се, че това е Станали на крака, актьори, режисьори и приятели на киното в препълнената зала на Театъра на армията дълго ръкопляскаха на проф. Стефан Данаилов. Снощи той получи наградата за цялостен принос към филмовото изкуство, която му бе присъдена от Българската филмова академия. (Още за наградите в другите категории - в неделния брой.) Приема се, че това е

Томислав Дончев: ГЕРБ вече пише изборна програма

С избрания за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев разговаря Лилия Цачева 
- Г-н Дончев, ГЕРБ не успя да свали кабинета, но Станишев и Местан дадоха заявка, че ще изпълнят "мечтата" ви за предсрочен вот. БСП дори май бързат, както искахте. ДПС говори за диалог. Доволни ли сте и готови ли сте? 
- Чак мечта - едва ли трябва да говорим в такива емоци С избрания за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев разговаря Лилия Цачева - Г-н Дончев, ГЕРБ не успя да свали кабинета, но Станишев и Местан дадоха заявка, че ще изпълнят "мечтата" ви за предсрочен вот. БСП дори май бързат, както искахте. ДПС говори за диалог. Доволни ли сте и готови ли сте? - Чак мечта - едва ли трябва да говорим в такива емоци

7 юни в историята

Събития 175 г. — Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. — При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след екзекуцията ѝ. 1543 г. — Френската армия завладява Люксембург.

Какво ни интересува нас историята ?


На 2 юни, когато сирените огласиха града, традиционно множество пешеходци и шофьори не намериха за нужно да спрат и да отдадат почит на Христо Ботев. Естествено никой не може да ги вини, тъй като всеки от тях може да има не една уважителна причина, поради която да не се спре за един миг. Естествено коментарите по адрес на тези и други хора заваляха в мрежата и възмущението се надигаше от големите патриоти. "Срам и позор!", "Не мога да повярвам!" са само част от възклицанията, които се лееха...

Деца ще се превърнат в анимирани герои на празник в София


Днес, в рамките на фестивала "Салон на изкуствата", между 11 и 18.30 часа в парковото пространство зад НДК ще се завихри истински детски празник. Цял ден, изпълнен със забавления и игри, очаква децата. Те ще могат да илюстрират книга, да моделират глина, да танцуват, да участват в създаването на театрален спектакъл и дори да станат част от анимационен филм, информираха организаторите от арт студио "Малки таланти ОК", ателие "Прегърни ме" и студио "Компот колектив".

Анимиран компот...

Грешно броене може да е спряло Кунева по пътя й за Брюксел

Преференциите за Меглена Кунева, отбелязани в някои Секционни избирателни комисии, не са били отчетени, съобщи пред редакцията на OFFNews Александър Иванов. Според Иванов в много СИК-ове не са отчитали преференциите за водача в листата на РБ Меглена Кунева, която бе изместена от втория в списъка Светослав Малинов. "След изборите четох във Facebook и други места, че хората не си виждат преференциалните гласове, които са дали. Прочетох и обяснения защо - в много секции преференциите за водачите на листи не са били броени и отбелязвани в протоколите. Това ми го потвърдиха и партийни застъпници", пише Иванов. Той смята, че причина за това може да е погрешно тълкуване на Изборния кодекс, в който е разписано, че при парламентарни избори вотът за формацията, при който няма преференция, се отчита автоматично като предпочитание за първия в листата. За евроизборите обаче това не важи. Ако версията на Иванов е вярна, това значи, че при преброяването на бюлетините в някои секции преброителите не са отчитали предпочитанията за Кунева, защото са смятали, че гласът за РБ без преференция така или иначе отива за нея. Иванов е използвал резултатите на страницата на ЦИК за справка, която е показала, че в над 1800 от секциите водачите на листите не са получили нито една преференция, което, по думите му, не може да бъде вярно. "Не знам дали е правено от умисъл или незнание, но за фалшифициране на изборни резултати секционните комисии носят наказателна отговорност. В изборните протоколи ясно се виждат "дупки" при преференции за водачите на листи. Всички получават преференциални гласове, но не и лидерите - Дончев, Кунева, Сидеров, Станишев, Бареков, Симеонов и т.н.", пише Александър Иванов. Той дава пример с протоколи от избирателна секция във Варна , където следващите в листата на РБ - Светослав Малинов, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов, са били "предпочетени", но за Кунева няма нито една преференция. Иванов уточнява, че симпатизира нито на Реформаторите, нито на самата Кунева.

Китайците продължават да купуват вносни храни

Китайската диета става все по-богата, подкрепена от растящите доходи в страната


Румъния с рекордна реколта

През тази година земеделците в Румъния очакват да приберат 8,3 милиона тона жито през юли. Това ще бъде най-голямата реколта за последните 27 години.

4,3% ръст на испанската икономика

Испанската промишленост е отчела за април рекорден скок на производството за последните четири години, съобщи Националната статистическа служба на страната.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване