Кристилина Георгиева: Няма да съм служебен премиер, станах комисар с драма и няма да се откажа


Кристалина Георгиева няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България, обяви самата тя пред Би Ти Ви. Георгиева призова "да не се страхуваме от избори" и защити идеята за задължително гласуване.

"Тези слухове са се появявали и преди и не са верни. До края на октомври аз съм българския еврокомисар. Дойдох с драма и нямам намерение да оставя работата си недовършена", заяви Георгиева.

Тя подчерта, че има добра репутация и...

Bulgaria Tatto Expo: Татуировките не са, което бяха

Татуировките вече не са това, което бяха - технологиите напредват много, а майсторите стават все по-добри. Татуирането е едно от най-древните изкуства и с годините става все по-добро. Това заяви о...

Нурсели се пропи

Нурсели Идиз от “Цената на славата” имаше сериозни проблеми с алкохола допреди година.
Тогава папараците в Турция редовно я заснемаха как едва се държи на краката си и е видимо неадекватна.
Виж още: Над 130 телевизионни програми - в 24chasa.bg

Тя посягала към чашката заради психическите проблеми, от които страда. Нурсели Идиз от “Цената на славата” имаше сериозни проблеми с алкохола допреди година. Тогава папараците в Турция редовно я заснемаха как едва се държи на краката си и е видимо неадекватна. Виж още: Над 130 телевизионни програми - в 24chasa.bg Тя посягала към чашката заради психическите проблеми, от които страда.

Мая Манолова: Няма вечни партньорства в политиката

Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега. Това зави в ефира на БНТ зам. Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега. Това зави в ефира на БНТ зам.

МЪЛЧАЛИВ ПОХОД ЗА ЖИВОТА...

да защитим Живота на децата си!

МЪЛЧАЛИВ ПОХОД ЗА ЖИВОТА... СЪБОТА, 11 ч. Перник пред.Общината

С цвете и свещичка да защитим Живота, който създаваме с толкова Очакване и с толкова Обич.

Всички сме дълбоко потресени от нелепата загуба на 4-годишния Паоло, зверски прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. По инициатива на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе", ние, българските майки, решихме да изразим нашата съпричастност към семейството на Паоло и всички семейства, загубили децата си при нелепи...

Продължава

Задържан в Москва бизнесмен сериен изнасилвач

Московската полиция задържа 31-годишен столичен предприемач по подозрение за изнасилвания на непълнолетни, предаде Интерфакс.

Евгени Минчев: Политическата обстановка у нас е прекрасна. Ако хората работят и са постоянни, тя не ги засяга

С Евгени Минчев, пиар и моден продуцент, разговаря СИЛВИЯ ЖЕКОВА: 

- Г-н Минчев, навършихте 51 години в понеделник, популярен сте от поне 30. Изпитали сте известността на собствен гръб и можете да говорите много от личен опит - какво ви отнеха тези години?

- Възрастта е въпрос на гледна точка. Много хора сами се поставят в ситуация да се С Евгени Минчев, пиар и моден продуцент, разговаря СИЛВИЯ ЖЕКОВА: - Г-н Минчев, навършихте 51 години в понеделник, популярен сте от поне 30. Изпитали сте известността на собствен гръб и можете да говорите много от личен опит - какво ви отнеха тези години? - Възрастта е въпрос на гледна точка. Много хора сами се поставят в ситуация да се

Мая Манолова: В политиката няма вечни партньорства

Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега. Това зави в ефира на БНТ зам. Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега. Това зави в ефира на БНТ зам.

ДПС ще подкрепи Орешарски при вота на недоверие

Не може ГЕРБ да поиска вот по финансовата политика, защото кабинетът „Орешарски" води много по-добра финансова политика от кабинета „Борисов"

"Гласът на Русия": ЕК не може да спре "Южен поток"

Акционерите в проекта ще направят всичко възможно да изградят газопровода, се казва в коментар на радиото


Кристалина Георгиева: Няма да бъда служебен премиер

Кристалина Георгиева няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България. Това обяви самата тя в предаването „Тази събота” по bTV, като призова „да не се страхуваме от избори” и защити идеята за задължително гласуване.

Откриват Женския пазар през юли

Женския пазар в София ще бъде открит през юли, съобщи за Агенция "Фокус" главният архитект на столицата Петър Диков.  Той обясни, че има забавяне по реконструкцията на пазара, но това станало заради непредвидени дейности. „Всъщност, забавянето е налице, но е обяснимо, тъй като по време на работа възникнаха неща, които трябваше да оправим допълнително. Най-тежко беше да направим една сериозна реконструкция на канал и изграждане на нова преливна шахта на ул. „Цар Симеон”. Нещата вече са приключили, откъм тежката строителна част, и остават основни довършителни работи по настилките”, каза Диков. Стойността на проекта е около 7 млн. лв. и се финансира по програма “JESSICA”. "Това е т.нар. револвиращ финансов механизъм на Европейския съюз, където финансирането става по кредит, тоест парите се възстановяват по класическата кредитна схема. Тук има и едно добро съчетание на полезност на проекта и пазарност на проекта – още когато ти се одобрява тази схема от финансиращата банка, ти трябва да докажеш, че тези пари, които взимаш по “JESSICA”, си в състояние и имаш план как да възстановиш. Тази програма е револвираща, защото с възстановените пари от тази схема се регенерира фонда, който после дава нови заеми за други проекти”, обясни главният архитект на София. "Женският пазар беше една изключително тежка язва за центъра на София – изключително мръсно, напукани настилки, амортизирани павилиони, боклуци и т.н. Няма нужда да обясняваме защо трябваше да се направи тази реконструкция – всички сме минавали от там преди година”, допълни той.

Проф. Спиридонов: Дъждовете продължават - по-малко през юли, повече през август

Търсихме аналог с предишни години с мека зима и влажна пролет, но няма достатъчно подобни, казва в интервю за Търсихме аналог с предишни години с мека зима и влажна пролет, но няма достатъчно подобни, казва в интервю за "24 часа" метеорологът проф. Валери Спиридонов.   През юни по територията на страната вероятно температурите ще са около и над нормата за месеца. Над обичайното ще са валежите само в отделни райони.

Честит рожден ден на Детска ясла "Мечо Пух"

Честит 50-ти рожден ден на Детска ясла "Мечо Пух"!

Крадци „източиха” трансформатор и оставиха цял квартал без ток

Маслото на съоръжението е било откраднато от наглите апаши

Манолова: Избори края на септември

"Ние сме за това изборите да са в кратки срокове, като не лишим хората от лято и не застрашим бюджетната процедура. Това би могло да е и в края на септември", заяви пред БНТ зам.-председателят на парламента Мая Манолова. На въпроса за конкретната дата на предсрочните избори Манолова заяви, че колкото и да им се иска на ГЕРБ, вотът не може да се случи още следващата седмица. По думите на червеното острие кабинетът е обвързан с ангажименти, които са важни за живота на хората. Манолова опроверга слуховете за прекалено напрежение между коалиционните партньори БСП и ДПС, но заяви, че всеки трябва да извлече поуки от тази съвместна работа. "Няма вечни партньорства с политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме. Всеки трябва да си вземе поуките от това партньорство и занапред в подобни отношения д аима повече искреност, мисъл, предвидимост, откритост и яснота за гражданите", изтъкна Манолова. Тя заяви, че бъдещата политика на БСП ще бъдат обсъждани на Националния съвет на партията във вторник. По думите й не е редно цялата вина за изборните резултати да се прехвърля върху председателя. Манолова още веднъж повтори, че не е привърженик на идеята за задължителното гласуване и подчерта, че тази тема също ще бъде дискутирана във вторник.

Поредна кражба остави без ток 253 клиенти на ЧЕЗ във Войняговци

/КРОСС/ Поредно нагло посегателство над съоръжение на ЧЕЗ в рамките на две седмици остави без електрозахранване 253 клиенти на компанията във вилна зона Войняговци в нощта срещу 7 юни. Неизвестни лица са източили трансформаторното масло от трансформатор, вследствие на което е прекъснато захранването на живущите в населеното място. Дежурните екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на аварийната ситуация, предизвикана от кражбата.  Компанията е уведомила служителите на 2-ро РПУ в столицата за съставяне на констативен протокол за престъплението. За последните 24 часа това е второ посегателство над съоръжение на компанията което засяга сигурността на мрежата на нормалното електрозахранване на клиентите на ЧЕЗ. Вчера кражба на трансформаторно масло предизвика авария и остави без електрозахранване над 4413 клиенти в селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и столичния ж.к. Дружба. „За съжаление от подобни брутални посегателства над съоръженията страдат най-вече коректните клиенти на компанията. От една страна, заради неудобствата, които прекъсването на електрозахранването им причинява, от друга - защото покриването на щетите от кражби намалява възможностите на ЧЕЗ за инвестиции в подобрения на качеството на услугите. Ето защо призоваваме за затягане на законодателния контрол и силна обществена нетърпимост към подобни престъпления ", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. През 2013 г

Откъс от "Бялата ни спалня" на Радмила Младенова


Тази седмица ви предлагаме откъс от дебютния роман на Радмила Младенова "Бялата ни спалня", който излиза в каталога на издателство ICU и ще бъде представен днес, 7 юни, по време на Пролетния панаир на книгата в НДК.

Срещата с авторката и професор Александър Шурбанов, както и четенето на откъси от нея от Ангелина Славова ще започне в 16 ч. на сцената на полуетажа в НДК. На събитието ще присъства и известният актьор-мим Герасим Дишлиев.

***

Татко, помня как....

Перничани дишат прах над нормата през половината от годината

Перничани дишат прах над нормата през половината от годината

Перник е на първо място по брой дни с наднормено запрашаване за 2012 г. Основна причина за запрашаването е отоплението на твърдо гориво.  

Фините прахови частици са надвишавали нормите през 175 дни на годината. Това сочи приетия от Министерския съвет  Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2012 г.

 Най-много прах е измерен на станция „Шахтьор”. Другата станция в Перник – „Църква”, е едва на 13-то място, сочи таблица в документа.  Основните причина са отоплението на твърдо гориво и засиления трафик.

Перник е и сред водещите по рискова шумова експозиция градове заедно със София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Сливен. В миньорския град се наблюдава повишение на шумовите нива, въпреки предприетите мерки от общината за организация на трафика на тежкотоварни автомобили.

Наблюдаваните пунктове в Перник са 24. От тях с ниски нива на шум в границите под 58 децибела е 1, и до 62 децибела също един. 7 са обектите с ниво на шума в рамките на 63-67 децибела, 6 – от 68 до 72 децибела и 9 – от 73 до 77 децибела.  Във високите шумови нива над 82 децибела обаче няма нито един обект.

Основната работа по изготвяне на доклада е извършена в Изпълнителната агенция по околна среда и МОСВ, но той е базиран да информация подготвена от междуведомствена експертна група създадена със заповед на министъра на околната среда и водите. Предоставените от експертите данни са свързани с развитието на секторите енергетика, индустрия, селско стопанство и транспорт по отношение на емисиите на вредни вещества във въздуха, водите и почвите, генерираните отпадъци, потреблението на енергия и природни ресурси, нарушени терени, шумови и йонизиращи въздействия.

Анализите в доклада показват, че основните източници с негативно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природни ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите, депонирането на отпадъци.

"Звезда" поиска от Порошенко да освободи журналистите

/КРОСС/ Ръководството на руската телевизия "Звезда" се е обърнало към новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко с молба да освободи техните служители. На 4 юни операторът Андрей Сушенков и звукорежисьорът Антон Малишев официално са влезли в Украйна като журналисти, отразяващи встъпването в длъжност на президента. В петък, връзката с тях е била загубена след като са пристигнали на КПП край Славянск. Операторът е успял да съобщи по телефона в Москва, че те ги проверяват и са им взели всички документи.Според шофьора на групата, бойците от Националната гвардия са сложили на главите на журналисти чували, поставили са ги на колене, а после са ги откарали в неизвестна посока. По всяка вероятност журналистите са били отвлечени от активисти на радикалното движение "Десен сектор" или от наемници, съобщи сайтът на телевизията, позовавайки се на съобщението на един от представителите на народното опълчение на Луганска народна република (ЛНР). Според него, това се вижда от характерния стил на обличане на похитителите - камуфлажни панталони и черна връхна дреха. Представителят на ЛНР смята, че задържането на оператора Андрей Сушенков и звукорежисьора Антон Малишев е поредната наказателна акция на украинските активисти.Руското посолство в Киев е подготвило жалба до ОССЕ във връзка с новото отвличане на руски журналисти в Украйна.    

Вече ще летим до Дубай и Ню Йорк всеки ден

Полетите до Ню Йорк са на цени от 797 евро и са с прекачване през Милано, а за Дубай пунктът за връзка може да бъде Виена, Атина, Ларнака, Милано, Рим, Амстердам или Франкфурт.

Бареков: Само аз мога да изляза в равен двубой с Борисов

Бареков: Само аз мога да изляза в равен двубой с Борисов

Бойко Борисов е силен само, защото се сравнява със Сергей Станишев. Станишев доказа, че е слаб политик, който не може да взима правилни решения в условия на криза и действа неадекватно, повлиян от близки кръгове около него. Така лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира пред Радио К2 резултатите от изборите за членове на Европейски парламент.

„Сигурен съм, че с появата на ББЦ, чиито председател съм, българските граждани ще имат възможност да вземат страна в далеч по-уравновесен политически двубой, в който ще избират между мен и Борисов. И двамата сме в тежка категория с разликата, че той е в залеза на кариерата си, а аз съм в разцвета на силите си. В сравнение с мен Станишев е категория „перо”, подчерта Бареков.

Той отново каза, че „България без цензура” е за въвеждане на задължително гласуване, като предложи промяната да стане чрез вот на квалифицирано мнозинство от 2/3 в парламента. „В цялата гротескна ситуация, в която Станишев се опитва да яхне анти-ДПС вълна и да се разграничи от партньорите си, единственото хубаво е предложението за задължително гласуване. Имаме уникалния шанс трите партии в Народното събрание – ГЕРБ, БСП и независимите депутати, които подкрепят ББЦ, да съберем необходимите гласове и да променим Конституцията, с което да гарантираме и тотална промяна в статуквото в полза на гражданите”, обясни лидерът на ББЦ. Той предложи задължителното гласуване да важи само за парламентарни избори. Според него тази мярка не е „вълчи капан” за ДПС, тъй като турците отдавна вече не гласуват само за тази партия. Опасността, според Бареков, е в това, че сега ДПС ще са принудени да купуват освен цигански, и български гласове, за да могат да наваксат разликата.

Николай Бареков припомни, че позицията на ББЦ за проекта „Южен поток” е за неговото незабавно замразяване, ревизирането на всички подписани документи до момента и последващо изпълнение, но под егидата, регламента и правилата на Европейския съюз. „Не може 3,5 млрд. лева да се разпределят на тъмно и чрез формални търгове”, коментира лидерът на ББЦ. Бареков съобщи, че е изразил позицията си и по време на разговорите с групата на Европейските консерватори и реформисти като част от преговорите за присъединяването на ББЦ към нея. „С изключение на БСП и Атака, всички български партии се обединихме около тази позиция. Дори и ДПС застана зад тези намерения. Само поведението на Сергей Станишев е учудващо, заради което в скоро време е напълно възможно да му издърпат ушите в Брюксел и да му отнемат поста председател на ПЕС”, посочи Бареков.

Той коментира и битката за поста председател на Европейската комисия. Според него Юнкер има все по-малко шансове да оглави Европейската комисия, защото е политик от старото поколение. "На Евросъюза му е нужен, млад, синергичен лидер, който да обединява. Пред Шулц шансовете са да стане Главен преговарящ на ЕС“, смята лидерът на ББЦ.

Той съобщи, че следващата седмица в Брюксел ще води преговори с представителите на Европейските консерватори и реформисти, по време на които ще се изясни кои постове ще има възможност да заема. „Каквито и да са позициите, обществото трябва да е сигурно, че работя единствено в полза на българските граждани и националния интерес. Колегите в Европа оцениха това, което постигна ББЦ за кратко време и това е причината за доброто ни приемане в Брюксел. Ние сме умерени еврооптимисти, които застават срещу федерализирането на Европа”, добави Бареков.

Бойко Борисов: ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване

"ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване." Toва написа на личната си страница във фейсбук Бойко Борисов. "ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване." Toва написа на личната си страница във фейсбук Бойко Борисов.

Борисов: ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване

"ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване." Toва написа на личната си страница във фейсбук Бойко Борисов.

Николай Бареков: Само аз мога да изляза в равен двубой с Борисов

Бойко Борисов е силен само защото се сравнява със Сергей Станишев. Станишев доказа, че е слаб политик, който не може да взима правилни решения в условия на криза и действа неадекватно, повлиян от близки кръгове около него. Така лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира пред Радио К2 резултатите от изборите за членове на Бойко Борисов е силен само защото се сравнява със Сергей Станишев. Станишев доказа, че е слаб политик, който не може да взима правилни решения в условия на криза и действа неадекватно, повлиян от близки кръгове около него. Така лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира пред Радио К2 резултатите от изборите за членове на

Роднини събират пари, за да подпомогнат издирването на малайзийския "Боинг"

Роднини на пътниците от изчезналия пътнически "Боинг 777" на "Малайзия еърлайнс" са започнали кампания за набиране на средства, които да послужат за награда при предоставяне на ключова информация за намирането на самолета.

Кристалина Георгиева: Няма да бъда служебен премиер

Кристалина Георгиева заяви, че няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България. ”Тези слухове са се появявали и преди и не са верни. До края на октомври аз съм българския еврокомисар. Дойдох с драма и нямам намерение да оставя работата си недовършена”, заяви евркомисарят за реакция при бедствия и аварии пред бТВ. Тя коментира, че на миналите избори българският народ не е дал ясна и категорична подкрепа на партиите, които формираха правителството – затова годината премина в трудности. ”Важно е народът да се произнесе, дано следващият път да е по начин, който да произведе единство”, посочи тя и изрази надежда следващото правителство да бъде излъчено на по-голяма основа. Георгиева се изказа положително и за задължителното гласуване. ”Има практика на задължително гласуване в няколко европейски държави. Аз съм повече от тези, които смятат, че това не е лошо – има една приказка, че лошите политици ги избират добрите хора, които не гласуват”, заяви още еврокомисарят. Тя обаче настоя да има референдум или широки обсъждания, за да се вземе правилно решение, подкрепено от колкото може повече граждани. ”Беше ясно, че на изборите за Европейски парламент няма да има толкова борба между ляво и дясно, колкото между про- и антиевропейските настроения”, коментира Кристалина Георгиева. ”Резултатите бяха очаквани, но голямата победа на евроскептиците във Франция и Великобритания беше отрезвяваща изненада. По-голяма изненада в Брюксел беше ниската активност в новите членки на ЕС от Източна Европа. Защо хората в тези страни не отидоха да подкрепят това, което прави живота им по-добър – нашият съюз. Трябва по добре да обясним на хората защо техният глас за нещо, което се случва далеч от тях, има значение за живота им”, посочи еврокомисарят. Кристалина Георгиева обаче увери, че следващият състав на Европейския парламент ще бъде категорично проевропейски. След като призна, че е поздравила Бойко Борисов за представянето на ГЕРБ на вота на 25 май, тя изтъкна, че общува често и с лидера на БСП Сергей Станишев и с президента Росен Плевнелиев. ”Трябва да си говорим, дори да не сме съгласни едни с други, да търсим най-широката възможна обществена поддръжка на работата за България. Изборните резултати не трябва да са повод за разделение, а за обединение”, заяви още еврокомисарят.

Пловдивски майки с колички поведоха шествието в памет на Паоло

Пловдивски майки с колички поведоха шествието в памет на Паоло

Над 150 родители с бебешки колички се включиха в шествието в Пловдив в памет на загиналия Паоло от Стара Загора. Майките носят плакати с надпис "Да спасим децата си" и със знаци за велосипедни алеи и пешеходни пътеки. Цялата главна приветства шествието, пише "Марица". Хората ръкопляскат на минаващото покрай тях шествие, уличните музиканти свирят в тяхна чест.

Подобни шествия има в 18 града в цялата страна. Те са организирани от сдружение "Зачатие", "Искам бебе", Национална асоциация на децата и младите хора, Асоциацията за пострадали от катастрофи и други неправителствени организации.

В момента хората, които участват в мирния процес, се отправят към площад "Централен". Там те ще оставят плюшените играчки и цветята, които носят, и ще запалят свещи в памет на всички деца, загинали при катастрофи в България." Войната на пътя вече се превръща в национална катастофа", каза Петя Попова от сдружение "Зачатие". Тя лично познава майката на Паоло, която е родила детенцето след 16 години стерилитет.

Най-канцерогенните храни

Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво


Срив на мобилните мрежи, стадиони остават без връзка

Няколко стадиона в Бразилия може да останат без връзка, ако се получи срив на мобилните мрежи, по време на Мондиала. За тази опасност предупреждава професор Кристофър Гафни от Университета в Рио де Жа...

Ерменков: "Южен Поток" е от национално значение

Няма ясно изразена позиция от ЕК и определени възражения по проекта "Южен поток". Ние искаме да го построим по брюкселските правила и нямаме различия. Това заяви народният представител от...

Йоан Кабай: Рибери ще ни липсва много

Халфът на френския национален отбор Йоан Кабай сподели, че всички в лагера са виждали ясните знаци, че Франк Рибери няма да успее да се възстанови от контузията си навреме за Мондиала. "Много е ...

Бареков: Само аз мога да изляза в равен двубой с Борисов

Бойко Борисов е силен само защото се сравнява със Сергей Станишев. Станишев доказа, че е слаб политик, който не може да взима правилни решения в условия на криза и действа неадекватно, повлиян от близки кръгове около него. Така лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира пред Радио К2 резултатите от изборите за членове на Бойко Борисов е силен само защото се сравнява със Сергей Станишев. Станишев доказа, че е слаб политик, който не може да взима правилни решения в условия на криза и действа неадекватно, повлиян от близки кръгове около него. Така лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира пред Радио К2 резултатите от изборите за членове на

Шопската салата вдъхновена от трикольора

Шопската салата е създадена по чисто националистически подбуди в края на 50-те години на миналия век. Идеята била да има предястие, което да наподобява българското знаме за гордост пред чуждите туристи. Салата е забъркана от неизвестен майстор в кухнята на "Балкантурист", разказа известният кулинар Пеньо Иванов, основател на Асоциацията за Шопската салата е създадена по чисто националистически подбуди в края на 50-те години на миналия век. Идеята била да има предястие, което да наподобява българското знаме за гордост пред чуждите туристи. Салата е забъркана от неизвестен майстор в кухнята на "Балкантурист", разказа известният кулинар Пеньо Иванов, основател на Асоциацията за

253-ма останаха без ток след пореден обир на съоръжение на ЧЕЗ

Поредно нагло посегателство над съоръжение на ЧЕЗ в рамките на две седмици остави без електрозахранване 253 клиенти на компанията във вилна зона Войнеговци в нощта срещу 7 юни. Неизвестни лица са източили трансформаторното масло от трансформатор, вследствие на което е прекъснато захранването на живущите в населеното място. Дежурните екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на аварийната ситуация, предизвикана от кражбата.

Георги Първанов: И БСП ще загуби от задължителния вот


Това дали ще се приеме идеята за задължителното гласуване ще предопредели и кога трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори. Това заяви Георги Първанов – бивш държавен глава с два мандата и лидер на новосформиралат асе партия АБВ пред Нова телевизия.

"Смятам, че Конституцията трябва да се промени, макар и минимално и след това да се върви към промяна в закона".За това обаче е необходимо време, което ни отдалечава от предсрочните избори", отбеляза Първанов. Самият той е...

Юнкер може да се откаже от борбата за председателския пост в ЕК

Бившият премиер на Люксембург загуби подкрепата на Ангела Меркел


Родители готвят промени с по-строги санкции за убийците на пътя

Стотици родители и деца се събраха днес на "Мълчалив поход за живота" в няколко града на страната. Акцията се организира спонтанно във Facebook, а тъжният повод за шествието бе нелепата смърт на 4-годишния Паоло, който бе прегазен в центъра на Стара Загора тази седмица. В 11 ч. граждани на София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Габрово, Перник, Банско, Раднево, Ямбол и Шумен се събраха, обединени от желанието за въвеждане на законодателни промени, които да въведат по-справедливи наказания за убийците по пътищата. Организаторите на протестните шествия настояват за строги наказания при нарушаване на Закона за движения по пътищата, както и за по-прецизен контрол от страна на КАТ. Един от организаторите на похода в София - Стефка Сарафова, коментира пред БГНЕС, че исканите промени ще бъдат изготвени от юристи и внесени в Народното събрание. Оосбено масов бе протестът в Стара Загора, сборният пункт бе пред общината. Стотици граждани извървяха мълчаливо пътя до мястото, където загина Паоло, за да поставят цветя.

Борисов: ГЕРБ не се е отказал от задължителното гласуване, това са спекулации


ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

"Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване. Партиите, които се противопоставиха на референдума са ясни – БСП, ДПС и "Атака". Така че не виждам защо се правят...

Бойко Борисов: ГЕРБ винаги е подкрепяла задължителното гласуване

ГЕРБ винаги е подкрепяла задължителното гласуване и сме доказвали това многократно, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. ”Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване. Партиите, които се противопоставиха на референдума са ясни – БСП, ДПС и ”Атака”. Така че не виждам защо се правят медийни спекулации, че ГЕРБ е отстъпил или се е отметнал от позицията си за задължителното гласуване”, посочи Борисов. Той припомни, че в петък Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обявила публично, че продължава да подкрепя задължителното гласуване и дори предложи в оставащите преброени дни на това Народно събрание да се приеме решение за провеждането на референдум за изборните правила, заедно с предсрочните парламентарни избори. ”Всеки опит за изкривяване на нашата позиция и твърдения, че ГЕРБ влиза в различни коалиции са категорична манипулация и поредната опорна точка, спусната от нашите опоненти. ГЕРБ подкрепя задължителното гласуване”, посочи Борисов.

Бойко Борисов: ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване

ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. ”Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване. Партиите, които се противопоставиха на референдума са ясни – БСП, ДПС и ”Атака”. Така че не виждам защо се правят медийни спекулации, че ГЕРБ е отстъпил или се е отметнал от позицията си за задължителното гласуване”, посочи Борисов. Той припомни, че в петък Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обявила публично, че продължава да подкрепя задължителното гласуване и дори предложи в оставащите преброени дни на това Народно събрание да се приеме решение за провеждането на референдум за изборните правила, заедно с предсрочните парламентарни избори. ”Всеки опит за изкривяване на нашата позиция и твърдения, че ГЕРБ влиза в различни коалиции са категорична манипулация и поредната опорна точка, спусната от нашите опоненти. ГЕРБ подкрепя задължителното гласуване”, посочи Борисов.

Бареков: Борисов се сравнява със Станишев, но двубоят е с мен

"Южен поток" трябва да бъде замразен незабавно, посочи лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред Радио К2

Родители с бебешки колички поведоха шествието в памет на Паоло в Пловдив

Над 150 родители с бебешки колички се включиха в шествието в Пловдив в памет на загиналия Паоло от Стара Загора. Майките носят плакати с надпис "Да спасим децата си" и със знаци за велосипедни алеи и пешеходни пътеки. Цялата главна приветства шествието, пише "Марица". Хората ръкопляскат на минаващото покрай тях шествие, Над 150 родители с бебешки колички се включиха в шествието в Пловдив в памет на загиналия Паоло от Стара Загора. Майките носят плакати с надпис "Да спасим децата си" и със знаци за велосипедни алеи и пешеходни пътеки. Цялата главна приветства шествието, пише "Марица". Хората ръкопляскат на минаващото покрай тях шествие,

ДПС: Пред Бог всички сме равни

ДПС: Пред Бог всички сме равни

ДПС ще подкрепи правителството при гласуването на вота на недоверие заради финансовата политика, каза пред Дарик председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му правителството ще подаде оставка, когато двете партии, които го подкрепят, се разберат по този въпрос".

Йордан Цонев бе категоричен, че не може именно ГЕРБ да поиска вот по финансовата политика, защото кабинетът на Пламен Орешарски води много по-добра финансова политика от правителственото на Бойко Борисов. Събираемостта на данъците е по-добра спрямо миналата година, но изостава спрямо графика, разписан в бюджета, заяви още Йордан Цонев. По думите му дефицитът е по-висок, защото имаме над 500 млн. лева плащания по „Околна среда".

„Имаме проблем с европрограмите и този проблем трябва да бъде изчистен. Ако ме питате кой е виновен, трябва да отговоря, че вината се разполага върху три правителства", каза още Цонев. До края на октомври финансовият министър трябва да внесе бюджета в парламента за следващата година, обясни председателят на бюджетната комисия. По думите му колкото и рано през есента да са изборите, вероятно до октомври няма да може това да се случи. Това е аргументът против изборите да са през есента, но не е единственият, който трябва да се разглежда, когато се коментира датата. Според Йордан Цонев кога да бъдат изборите, трябва да се реши след консултации между управляващите партии, разговори с опозиционните партии и с институциите - президента и министър-председателя. Йордан Цонев е категоричен, че това управление трябва да довърши много важни теми за страната ни. Едно от тях са преговорите с Европейския съюз по финансовото споразумение за следващия програмен период, които трябва да се случат до края на септември. Важни са също така преговорите по проекта „Южен поток".

„За нас е важно Брюксел да даде ход на проекта "Южен поток", който е важен не само за нас, а и за Европа", допълни Цонев. Друга важна тема, която стои пред настоящото управление, са антимонополните закони. Всичко това прави предпочитан за ДПС вариантът оставка на кабинета през септември. В такъв случай ДПС би подкрепило смяна на министри, ако тя е инициирана от премиера Пламен Орешарски. ДПС е против задължителното гласуване от морални съображения, въпреки че с подобна законодателна промяна ще увеличи вота за нашата партия, категоричен е Йордан Цонев. По думите му сред хората, които подкрепят ДПС, има много, които никога не са отивали до урните по време на избори. „ДПС ще увеличи подкрепата си от 600 000 гласа, но аргументите ни против са ценностни", заяви Цонев. „Правото на избор е свещено право на човека и като теолог ще кажа, че то е дадено от Бога. Човек е единственото същество, което има право на избор. Правото на избор по никакъв начин не бива да отменя правото да участваш в избора или да не участваш. Правото на избор е абсолютно, то е свещено право. В този смисъл ние не подкрепяме задължително гласуване". Той отхвърли и въвеждането на образователен ценз, защото „пред Бога всички сме равни - и прости, и образовани".


МУ–Варна връчи отличието „Почетен знак със синя лента” за 11-та поредна година

Единадесет индивидуални награди за изтъкнати медици, видни преподаватели и дългогодишни административни служители на Медицински университет - Варна бяха връчени на 11-та тържествена церемония по присъждане на едно от най-големите отличия на университета – „Почетен знак със синя лента”, която се състоя на 6 юни в Двореца на културата и спорта във Варна.

ДПС ще подкрепи правителството при вота на недоверие

/КРОСС/ ДПС ще подкрепи правителството при гласуването на вота на недоверие заради финансовата политика, иницииран от ГЕРБ, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев в интервю за Дарик радио. Йордан Цонев е категоричен, че вот по финансовата политика не може да бъде искан от ГЕРБ, защото финансовата политика на кабинета „Орешарски" е много по-добра от тази на кабинета „Борисов". Въпреки че изостава спрямо графика, разписан в бюджета, събираемостта на данъците е по-добра спрямо миналата година, заяви Цонев. Цонев обвърза дефицита с плащанията по ОП „Околна среда" - повече от 0,5 млрд. лв.. „Имаме проблем с европрограмите и този проблем трябва да бъде изчистен. Ако питате кой е виновен, трябва да отговоря, че вината се разполага върху три правителства", каза още Цонев. Финансовият министър трябва да внесе в парламента бюджета за следващата година до края на октомври, обясни председателят на бюджетната комисия. По думите му, вероятността за избори преди октомври не е голяма. Това е аргументът против избори през есента, но не е единственият, който трябва да се разглежда, когато се коментира датата. Според Йордан Цонев датата на изборите трябва да бъде определена след консултации между управляващите партии, разговори с президента и министър-председателя и с опозиционните партии

Мая Манолова: В политиката няма вечни партньорства

/КРОСС/ В политиката няма вечни партньорства. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса и социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление, заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова в интервю за БНТ. Взаимното уважение между БСП и ДПС не е престанало да съществува, но занапред в тези отношения трябва да има повече искреност, мисъл, предвидимост, откритост и яснота за гражданите, отбеляза тя. Нека широката публика не се тревожи за бъдещето на нашия лидер. Той е политик с национално и европейско бъдеще, каза Манолова в коментар на тезата „Станишев-премиер" и допълни, че въпросът за лидерския пост не е в дневния ред на БСП. Ръководство на партията трябва да направи ясна равносметка защо са загубените на тези избори около 400 хиляди гласа. „Опитът да се прехвърли всичко това върху Сергей Станишев не е коректен. Необходима е промяна. Решението каква ще вземе НС на БСП, след анализ на грешките в управлението и по време на кампанията. Само така ще се променим и няма да създадем комфорт на Борисов, Цветанов и Цачева - лятото да си почиват и направо да отидат на избори", посочи Манолова. БСП има нужда от зрели действия, които е в състояние да предприеме и по отношение на собствената си партия, и по отношение на съдбата на това управление. Независимо от желанието на ГЕРБ, изборите няма как да се случат следващата седмица

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване