Започна извънредното заседание на парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219044

Започна извънредното заседание на парламента.
173 народни представители се регистрираха в пленарна зала. Депутатите разглеждат на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.
В зала присъства министърът на финансите в оставка Петър Чобанов. Започна извънредното заседание на парламента. 173 народни представители се регистрираха в пленарна зала. Депутатите разглеждат на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. В зала присъства министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

Земеделски производители остро критикуват Греков

http://pik.bg/земеделски-производители-остро-критикуват-греков-news208018.html

Земеделски производители остро критикуват Греков

Ожесточена дискусия се провежда в парламентарната комисия по земеделие, където министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха против нея, предаде БГНЕС.

Греков посочи, че най-важните акценти в документа са, че се цели по-справедливо и по-добро насочване на плащанията да бъде постигнато като се приложат определени инструменти на политиката като използване на Схемата за преразпределително плащане (СЕПП), въвеждане на прогресивно намаление на плащанията и използване на дефиницията за активен фермер. С прилагането на Схемата за преразпределително плащане може да се постигне по-равномерно разпределение на директните плащания между отделните групи бенефициенти. Тази схема предоставя механизъм за преразпределяне на средства без да носи рискове от глобална загуба на финансиране в резултат на неусвояване на бюджета, посочи министърът.

Концепцията на МЗХ предвижда в допълнение въвеждане и на прогресивно намаление и таван на субсидията по СЕПП, която може да получи един земеделски стопанин. Като важен елемент в концепцията се откроява и, това че в следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери. Предвижда се да не могат да получават директни плащания физически и юридически лица, чиито земеделски площи са основно (над 50%) естествено поддържани в състояние, подходящо за паша или обработка и върху тях не се извършват минимални земеделски дейности. Подпомагането на уязвими и приоритетни сектори и генерирането на по-голяма добавена стойност в сектора ще се цели да се извърши посредством прилагане на Схеми за обвързана с производството директна подкрепа, използване на възможността за национално финансиране по Схемите за преходна национална помощ и въвеждането на специално плащане за памук.

Концепцията предвижда опростяване на изискванията и подпомагането до повече земеделски стопани. Предвижда се прилагането на Схемата за дребни земеделски стопани с размер на стопанството от 5 дка нагоре със субсидия до 1250 евро. С цел стимулиране навлизането в сектора на млади хора, от 2015 г. ще бъде въведена отделна схема за млади земеделски стопани, които започват дейност в земеделието.

Председателят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова заяви, че браншовите асоциации остават без глас при взимането на решения. Тя подчерта, че е против купуването на гласове с европейски пари, както и раздаването на пари на калпак. Зам.-председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов се обърна към зам.-министъра на земеделието в оставка Бюрхан Абазов, че в документите на МЗХ често липсват анализи. Със схемата за малките стопанства няма да върнете хората на село. Те ще останат в града и оттук ще чертаят. Настояваме в Концепцията да влязат всички предложения, които бяха направени от асоциациите по време на работните заседания, завърши Христов. Председателят на млекопроизводителите Димитър Зоров бе категоричен, че трябва да има конкурентоспособност и еднакви правила за всички в сектора. Той коментира, че "Активен фермер" трябва да е разписан като дефиниция така, че не само да има категорично изискване за регистрация като земеделски производител, а и да има изискване този земеделец да декларира налична или наета техника, което гарантира, че той ще работи реално.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов нападна Греков, че след 2 месеца той и политическите партии ще носят отговорност за тази концепция, но фермерите отново ще бъдат поставени в трудна ситуация. Щом 30 браншови организации са се подписали, не бива да бъдем пренебрегвани и ако не се съобразите с нашето мнение, вие ще носите отговорност, каза още той на земеделския министър.

Ангел Вукодинов, зам.-председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите, заяви, че в цялата концепция на МЗХ той не вижда опорите върху, които ще се крепи българското земеделие в бъдещето Според него, няма индикативни цели, които ще се постигнат, а има някакви пари, дали ще има продукция, никой не се пита.

Крайният срок за приемане на Концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г. от МС е до 30, 31 юли.

Има кворум, цяла България ще види парафа ГЕРБ-ДПС

http://www.bnews.bg/article-112391

173-ма депутати се регистрираха за извънредното парламентарно заседание. То е излъчвано пряко по Българската национална телевизия.

Депутатите приеха промените в бюджета на НЗОК

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputatite-prieha-promenite-v-biudzheta-na-nzok-6018572

В дневния ред на Народното събрание са включени две точки - актуализация на бюджета на Здравната каса и актуализация на републиканския бюджет

Борисов: БСП да подкрепи актуализацията на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-bsp-da-podkrepi-aktualizaciiata-na-biudzheta-6018572

В дневния ред на Народното събрание са включени две точки - актуализация на бюджета на Здравната каса и актуализация на републиканския бюджет

Гръмотевици и дъжд до четвъртък, температурите падат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219015

До полунощ преваляванията и гръмотевиците ще престанат, ще започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централни райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее. След пладне над Западна България ще се развие купеста облачност, към края на деня и вечерта отново в най-западните и райони До полунощ преваляванията и гръмотевиците ще престанат, ще започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централни райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее. След пладне над Западна България ще се развие купеста облачност, към края на деня и вечерта отново в най-западните и райони

Парламентът събра кворум за актуализация на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/parlamentyt-sybra-kvorum-za-aktualizaciia-na-biudzheta-6018572

В дневния ред са включени две точки - актуализация на бюджета на Здравната каса и актуализация на Държавния бюджет

Новата на Ди Каприо изпоти обективите

http://www.bnews.bg/article-112381

Леонардо ди Каприо реши да се покаже като бохем и да отпразнува новите 25 млн. долара, с които нараснаха приходите във фондацията му.

Буря предизвика хаос по източното крайбрежие на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=259501

Силно торнадо по Източното крайбрежие на САЩ предизвика хаос и разрушения по пътя си. Силна буря предизвика хаос по Източното крайбрежие на САЩ. Лошото време, придружено от силни ветрове и проливен дъжд, бе последвано от торнадо. Смерчът премина на около 12 километра северно от Бостън, Масачузетс.

САЩ: Законите на България защитават религиозната свобода

http://pik.bg/сащ-законите-на-българия-защитават-религиозната-свобода-news208010.html

САЩ: Законите на България защитават религиозната свобода

Като цяло конституцията и законите на България защитават религиозната свобода. Това се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ, посветен на религиозните свободи през 2013 година.

Според документа българските закони като цяло защитават религиозните свободи на гражданите, а в повечето случаи държавата ги зачита.

В доклада се посочва, че конституцията на страната определя източноправославното християнство като „традиционната” религия в страната. През 2013 година членове на някои от религиозните малцинства са изразили притеснения от това, че държавата не се намесва активно, за да предотврати някои нарушения. Текстът отбелязва, че в страната са регистрирани случаи на проявена нетолерантност от страна на службите за сигурност и местните власти.
През 2013 година е имало данни са обществени злоупотреби и дискриминация въз основа на религиозната принадлежност, вяра и практика. Дискриминацията, тормозът и общата обществена нетолерантност към някои религиозни групи все още представляват проблем в страната. Налице са и антисемитски и вандалски актове срещу джамии и свещени места.

Американското посолство в София редовно поддържа контакти с длъжностни лица и религиозни лидери, за да обсъжда и да подкрепя религиозната свобода, както и да улеснява диалога сред религиозните групи, се казва още в текста.

9 общини получиха договори за спечелени проекти по програма „Деца в риск"

http://www.cross.bg/detza-risk-podgotovka-1422968.html

/КРОСС/ Кметове и представители на 9 общини получиха договорите си за изпълнение на проекти по Програма „Деца и младежи в риск", Компонент „Деца в риск", на церемония в Министерството на образованието и науката днес. Средствата се осигуряват чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. и са в размер на 2 244 037 евро. Общините, които ще ги усвояват чрез одобрените си проекти, са Плевен, Смядово, Мездра, Средец, Павликени, Садово, Каварна, Исперих и Сливен. Договорите бяха връчени от министър проф. Анелия Клисарова, която в приветственото си слово подчерта, че Програмата е част от стратегията за намаляване броя на отпадащите от учебния процес деца. „Сега тези деца са почти 10%, нашата цел е да го намалим, а този ни стремеж съвпада и с амбициите на европейските ни колеги. Всички тук сме убедени, че ключът към благополучието, към развитието - това е образованието", каза проф. Клисарова. Основна цел на компонента е по-добра подготовка за училище за деца в уязвимо положение, създаване на по-добри социални умения на децата на възраст 3 - 6 години, както и на по-добри езикови умения при деца, говорещи различен от българския език. Дейностите са насочени и към децата в риск от социално изключване поради бедност и недостатъчна подготовка за училищните занятия чрез мерки в областта на обучението и възпитанието от ранна детска възраст

Йовчев: Изваденият от Бареков документ е фалшив

http://offnews.bg/news/n_1/n_369056.html

Документът, който беше публикуван от лидера на "България без цензура" Николай Бареков, е фалшификат.  Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред радио "Фокус".  Той коментира документи, представени от Бареков, от които става ясно, че Бойко Борисов е отговарял за наркоразпространението и е държал за т.нар. "венецуелска" връзка при трафика на кокаин. „Колегите, които извършват проверка, няма никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР е автентичен. Те съдят за това, както по реквизитите на документа и на архивното дело, така също и по информацията, която се съдържа в регистрите. Това, което беше публикувано, определено е фалшификат. Има видни несъответствия между това, което трябва да съдържа един оригинален документ и това, което е предоставено“, посочи Йовчев. Вътрешният министър в оставка изрази готовност да се създаде комисия съгласно Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документа и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност. Цветлин Йовчев призова политиците да не намесват МВР и службите в политическите си кампании.

Без съобщения в основното приложение на „Фейсбук“

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/bez-syobshteniia-v-osnovnoto-prilozhenie-na-fejsbuk-6018571

За чат ще се ползва другото специално разработено за тази цел приложение на компанията – Messenger

Производителите скочиха срещу концепцията на Греков за директните плащания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219026

Ожесточена дискусия се провежда в парламентарната комисия по земеделие, където министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха против нея, съобщи БГНЕС. Ожесточена дискусия се провежда в парламентарната комисия по земеделие, където министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха против нея, съобщи БГНЕС.

Огнян Златев: Кристалина Георгиева е изключително успешен еврокомисар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219014

Кристалина Георгиева успя с работата си да привлече извън средствата, които ЕС отпуска при такива глобални примерно природни бедствия, както бяха във Филипините или хуманитарни кризи, както е примерно кризата с бежанците от Сирия в страните, които се намират около зоната на конфликта, тя успя да мобилизира и допълнителни средства от различни други Кристалина Георгиева успя с работата си да привлече извън средствата, които ЕС отпуска при такива глобални примерно природни бедствия, както бяха във Филипините или хуманитарни кризи, както е примерно кризата с бежанците от Сирия в страните, които се намират около зоната на конфликта, тя успя да мобилизира и допълнителни средства от различни други

От понеделник започват разкопките на Перперикон

http://www.cross.bg/ovcharov-perperikon-pari-1422967.html

/КРОСС/ На 4-ти август започват разкопките на Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров. До сега работата на археологическия обект беше замразена заради липса на пари. В началото на юни проф. Овчаров алармира за липса на пари на стойност 200 хил. лв. за проучване на нов терен в скалния град. В последните си дни кабинетът „Орешарски" все пак отпусна пари за археология това лято. Перперикон все пак получава 80 хил. лв. За сравнение проф. Овчаров посочи, че миналата година служебното правителство на Марин Райков му отпусна 165 хил. лв. Така, заради по-малко средства, от понеделник край Кърджали ще работят и по-малко археолози от обичайното - 35 вместо 80. Освен Перперикон, проф. Овчаров проучва това лято и древният град Мисионис край Търговище, предава БНР.  

Деца палят телата си и заснемат с камера как горят (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219017

Нова мода сред тийнейджърите се разпространява като опасна игра във фейсбук. Предизвикателството се нарича "Огнено предизвикателство". Участниците в нея палят телата си и заснемат с камера как горят.
15-годишно момче от Кентъки гледал видео от "Огнено предизвикателство" във Фейсбук и също се подпалило, съобщава CBS News. Нова мода сред тийнейджърите се разпространява като опасна игра във фейсбук. Предизвикателството се нарича "Огнено предизвикателство". Участниците в нея палят телата си и заснемат с камера как горят. 15-годишно момче от Кентъки гледал видео от "Огнено предизвикателство" във Фейсбук и също се подпалило, съобщава CBS News.

Производителите скочиха срещу концепцията на Греков за директните плащания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218995

Ожесточена дискусия се провежда в парламентарната комисия по земеделие, където министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха против нея, съобщи БГНЕС. Ожесточена дискусия се провежда в парламентарната комисия по земеделие, където министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха против нея, съобщи БГНЕС.

В ситуация КТБ сме: ВСС иска пари, но не предлага реформи

http://www.bnews.bg/article-112377

Неправителствени организации напускат Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет заради избора на председател на Върховния касационен съд, който предвещава да бъде непрозрачен. Според тях искането за увеличение на бюджета на съдебната власт я поставя в ситуация КТБ - ВСС иска пари, но не предлага реформи.

Деца палят телата си и заснемат с камера как горят (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218971

Нова мода сред тийнейджърите се разпространява като опасна игра във фейсбук. Предизвикателството се нарича  Нова мода сред тийнейджърите се разпространява като опасна игра във фейсбук. Предизвикателството се нарича "Огнено предизвикателство". Участниците в нея палят телата си и заснемат с камера как горят. 15-годишно момче от Кентъки гледал видео от "Огнено предизвикателство" във Фейсбук и също се подпалило, съобщава CBS News.

Гръмотевици и дъжд до четвъртък, температурите падат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218985

До полунощ преваляванията и гръмотевиците ще престанат, ще започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централни райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее. След пладне над Западна България ще се развие купеста облачност, към края на деня и вечерта отново в най-западните и райони До полунощ преваляванията и гръмотевиците ще престанат, ще започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централни райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее. След пладне над Западна България ще се развие купеста облачност, към края на деня и вечерта отново в най-западните и райони

Новите жертви на силовата операция в Източна Украйна са пенсионерите

http://www.cross.bg/hora-stari-lygansk-1422965.html

/КРОСС/ Военните, участващи в силовата операция на територията на самопровъзгласилата се ДНР, започнаха от градовете Первомайское и Снежное. Следващият, както самите те казват, е Горловка. Те правят всичко възможно да откъснат Донецк от Луганск и да се измъкнат от обкръжението, в които те сами са озоваха. Вече отдавна стана ясно, че нито военните, нито Националната гвардия не се спират пред нищо. Те бомбардират училища, детски градини, болници, а сега и домове за стари хора. Цветя, отгледани с толкова любов стоят на входа на дома за стари хора в Луганск. Около тях възрастните хора вечер се събират и тихо четат. В този момент снаряд попада в сградата… Кадри, които не можем да гледаме, без да трепне нещо в  сърцето ни: 5 души загинаха на място. Това бяха възрастни, съвсем беззащитни хора. Някои от тях така си и останаха – в инвалидните колички… няколко снаряда наведнъж попаднаха в трети и четвърти корпус на сградата, където живеят пенсионерите. Прозорците и стените са разбити и издълбани от осколки. Възрастните хора са изплашени. Нима и те се превърнаха за украинската армия в терористи? Инвалидите с радост биха избягали от учреждението, но няма къде да отидат.  Много от тях все още са в силен шок от случилото се. Подобна е картината и в Первомайское, град в Луганска област с население от 40 хил. души

Подмениха табло за управление и освежиха централната гара в Перник - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/podmeniha-tablo-za-upravlenie-i-osvejiha-centralnata-gara-v-pernik_33363/

Пултовото табло за управление на централната гара в Перник е подменено, предаде човек на ZaPernik.com.

Сумата, за която е подменено е 76 хиляди лева. След иновацията ЖП служителите работят по - добре, похвали се началникът на гарата.

Заради подмяната се е наложило и помещенията около таблото да бъдат освежени с козметичен ремонт. Всичко това се извършва по проект.

Сменена е и старата дограма на чакалнята, през която всекидневно преминават хиляди...

Продължава

За силата на братската любов, или за емоциите от спорта в инвалидна количка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219006

Ноа Алдрих е необикновен спортист. 8-годишното дете от Айдахо тича с удоволствие, при това често на доста дълги разстояния.
Ноа плува изключително добре, кара и колело.
При всичката активност на Ноа има нещо особено.
Той никога не е сам. Винаги, каквото и да предприеме, момчето с къса руса коса , е заедно с 2 години по-малкия си брат Лукас, Ноа Алдрих е необикновен спортист. 8-годишното дете от Айдахо тича с удоволствие, при това често на доста дълги разстояния. Ноа плува изключително добре, кара и колело. При всичката активност на Ноа има нещо особено. Той никога не е сам. Винаги, каквото и да предприеме, момчето с къса руса коса , е заедно с 2 години по-малкия си брат Лукас,

Арестуваха зетя на Фатик за изнудване

http://www.vesti.bg/bulgaria/arestuvaha-zetia-na-fatik-za-iznudvane-6018567

Сигналът срещу Дениз Тюркмен и съучастникът му Милослав Кръстев е бил подаден от мъж от София, който твърдял, че двамата са го изнудвали и са го накарали със заплахи да прехвърли имот

77-годишна авантюристка ще обикаля света с ретро автомобил

http://www.cross.bg/haiidi-avtomobil-retro-1422964.html

/КРОСС/ 77-годишна дама от Германия доказа, че за свободния дух и жаждата за приключения няма граници. Хайди Хетзер - пенсиониран дилър на автомобили от Берлин, потегли на двугодишно околосветско пътешествие със своя ретро автомобил. "По време на близо двугодишното си пътуване тя планира да посети 56 държави. Ако срещне трудности с колата си по пътя, Хайди едва ли ще се притесни особено", коментираха нейни приятели. Госпожа Хетзер е работила дълги години като механик и е в състояние да отстрани всяка повреда по американския си ретро автомобил, марка "Хъдсън". Първата европейска дестинация по пътя на Хайди е Виена. В картата, окачена на предното табло на автомобила й, са отбелязани още Истанбул, Техеран, Русия и Китай. Пътешественичката ще бъде придружена от 25-годишния фотограф Джордън Шоненфелд, който ще документира постиженията й. Младежът е бил избран сред 150 кандидати, като в негова полза е натежал фактът, че не притежава шофьорска книжка, предава ТВ Европа.  

Пари на съдебната власт – само срещу реформи

http://www.mediapool.bg/pari-na-sadebnata-vlast-samo-sreshtu-reformi-news223148.html

Бюджетът на съдебната власт не бива да бъде увеличаван, а намален, докато Висшият съдебен съвет (ВСС) не покаже склонност за реформи, заявиха във вторник на обща пресконференция три от най-влиятелните неправителствени организации в ресор "правосъдие". Това са Българския институт за правни инициативи (БИПИ), Сдружение на НПО-Разград и Български адвокати за правата на човека.   Според тях не е ясно за какво се харчи настоящият бюджет на съдебната власт в размер на 440 милиона лева. Наскоро ВСС поиска нови 25 милиона лева за увеличаване на заплатите на магистратите и съдебните служители, които общо са 15 000 души. Други 19 милиона лева бяха поискани за посрещане на неотложни разходи като сметките за ток, вода и парно. От ВСС обясниха, че 95 съдилища вече са приключили парите, а прокуратурата ще ги свърши през септември.   Въпросните неправителствени организации обаче смятат, че ВСС харчи непрозрачно и не заслужава и този бюджет. Те дават за пример, че щатът на кадровия орган е набъбнал с нови 30 души само през тази година, което е неоправдано по време на криза. Настоява се за незабавно стартиране на реформите на съдебната власт, което да включва изработването на нова съдебна карта на България и въвеждането на програмен бюджет на магистратурата.   Биляна Гяурова от БИПИ коментира, че Висшият съдебен съвет не може да мотивира защо иска повече пари. Георги Милков от НПО-Разград допълни, че няма нито едно перо по бюджета на съдебната власт, което да финансира исканите от обществото реформи.   Междувременно БИПИ и НПО-Разград станаха поредните организации, които обявиха, че напускат Гражданския съвет към ВСС. Български адвокати за правата човека вече напуснаха. Същото сториха и Съюзът на съдиите в България, както и Българският хелзинкски комитет. Така в консултативния орган към ВСС останаха 12 организации.   "Оказва, че Гражданския съвет играе ролята на параван, който се използва пред чуждестранните институции в зависимост от нуждите на ВСС. Липсваха три основни момента - равнопоставеност, прозрачност и отчетност. ВСС бе активен, когато се обсъждаха теми, които бяха нужни на него", обяви Биляна Гяурова от БИПИ, която е и съпредседател на Гражданския съвет.

Граждански организации с призив за намаляване на бюджета на съдебната власт

http://www.mediapool.bg/grazhdanski-organizatsii-s-priziv-za-namalyavane-na-byudzheta-na-sadebnata-vlast-news223148.html

Бюджетът на съдебната власт не бива да бъде увеличаван, а намален, докато Висшият съдебен съвет (ВСС) не покаже склонност за реформи, заявиха във вторник на обща пресконференция три от най-влиятелните неправителствени организации в ресор "правосъдие". Това са Българския институт за правни инициативи (БИПИ), Сдружение на НПО-Разград и Български адвокати за правата на човека.   Според тях не е ясно за какво се харчи настоящият бюджет на съдебната власт в размер на 440 милиона лева. Наскоро ВСС поиска нови 25 милиона лева за увеличаване на заплатите на магистратите и съдебните служители, които общо са 15 000 души. Други 19 милиона лева бяха поискани за посрещане на неотложни разходи като сметките за ток, вода и парно. От ВСС обясниха, че 95 съдилища вече са приключили парите, а прокуратурата ще ги свърши през септември.   Въпросните неправителствени организации обаче смятат, че ВСС харчи непрозрачно и не заслужава и този бюджет. Те дават за пример, че щатът на кадровия орган е набъбнал с нови 30 души само през тази година, което е неоправдано по време на криза. Настоява се за незабавно стартиране на реформите на съдебната власт, което да включва изработването на нова съдебна карта на България и въвеждането на програмен бюджет на магистратурата.   Биляна Гяурова от БИПИ коментира, че Висшият съдебен съвет не може да мотивира защо иска повече пари. Георги Милков от НПО-Разград допълни, че няма нито едно перо по бюджета на съдебната власт, което да финансира исканите от обществото реформи.   Междувременно БИПИ и НПО-Разград станаха поредните организации, които обявиха, че напускат Гражданския съвет към ВСС. Български адвокати за правата човека вече напуснаха. Същото сториха и Съюзът на съдиите в България, както и Българският хелзинкски комитет. Така в консултативния орган към ВСС останаха 12 организации.   "Оказва, че Гражданския съвет играе ролята на параван, който се използва пред чуждестранните институции в зависимост от нуждите на ВСС. Липсваха три основни момента - равнопоставеност, прозрачност и отчетност. ВСС бе активен, когато се обсъждаха теми, които бяха нужни на него", обяви Биляна Гяурова от БИПИ, която е и съпредседател на Гражданския съвет.

Силно земетресение в Мексико, евакуират столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218997

Земетресение с магнитут 6,3 е ударило източно Мексико, съобщи Ройтерс.
Трусът е на 95 км. Дълбочина и е усетен в столицата Мексико Сити. Свидетели разказаха пред агенцията, че е имало прекъсване на тока. Започнала е евакуация в някои райони на Мексико Сити.
„Земетресението беше много силно“, казаха властите „ Все още обаче няма данни за пострадали Земетресение с магнитут 6,3 е ударило източно Мексико, съобщи Ройтерс. Трусът е на 95 км. Дълбочина и е усетен в столицата Мексико Сити. Свидетели разказаха пред агенцията, че е имало прекъсване на тока. Започнала е евакуация в някои райони на Мексико Сити. „Земетресението беше много силно“, казаха властите „ Все още обаче няма данни за пострадали

Франция предлага Пиер Московиси за икономически еврокомисар?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cff1764/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cfranciia0Epredlaga0Epier0Emoskovisi0Eza0Eikonomicheski0Eevrokomisar0H1771110C/story01.htm

Същевременно Италия търси план Б за своя номинация, след като кандидатурата на Федерика Могерини срещна силен отпор от редица страни


За силата на братската любов, или за емоциите от спорта в инвалидна количка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218902

Ноа Алдрих е необикновен спортист. 8-годишното дете от Айдахо тича с удоволствие, при това често на доста дълги разстояния.
Ноа плува изключително добре, кара и колело.
При всичката активност на Ноа има нещо особено.
Той никога не е сам. Винаги, каквото и да предприеме, момчето с къса руса коса , е заедно с 2 години по-малкия си брат Лукас, Ноа Алдрих е необикновен спортист. 8-годишното дете от Айдахо тича с удоволствие, при това често на доста дълги разстояния. Ноа плува изключително добре, кара и колело. При всичката активност на Ноа има нещо особено. Той никога не е сам. Винаги, каквото и да предприеме, момчето с къса руса коса , е заедно с 2 години по-малкия си брат Лукас,

Задържаха зетя на Фатик за изнудване

http://frognews.bg/news_73846/

Зетят на Филип Найденов-Фатик-Дениз Тюркмен е бил задържан за изнудване. Акцията е била проведена на 24-и юли т. г. в София.

35 безработни е наела Община Аксаково по европейски проект

http://www.moreto.net/novini.php?n=259526

35 безработни лица е наела и обучила Община Аксаково за периода април 2013 г. – юли 2014 г. по проекта „Протегната ръка за помощ в дома”. Безработните са били назначени като социални работници и организатори, като са се грижили за 68 лица от 13 населени места в общината - лица с трайни увреждания и хора, които са с ограничени възможности за самообслужване.

Земетресение от 6,3 в Мексико, евакуират столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218989

Земетресение с магнитут 6,3 е ударило източно Мексико, съобщи Ройтерс.
Трусът е на 95 км. Дълбочина и е усетен в столицата Мексико Сити. Свидетели разказаха пред агенцията, че е имало прекъсване на тока. Започнала е евакуация в някои райони на Мексико Сити.
„Земетресението беше много силно“, казаха властите „ Все още обаче няма данни за пострадали Земетресение с магнитут 6,3 е ударило източно Мексико, съобщи Ройтерс. Трусът е на 95 км. Дълбочина и е усетен в столицата Мексико Сити. Свидетели разказаха пред агенцията, че е имало прекъсване на тока. Започнала е евакуация в някои райони на Мексико Сити. „Земетресението беше много силно“, казаха властите „ Все още обаче няма данни за пострадали

"Южен поток" ще донесе икономически на България, сочи доклад

http://frognews.bg/news_73847/

„Южен поток транспорт" изготви Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод „Южен поток".

"Не убивайте Шон Бийн" иска да спаси актьора от поредна екранна смърт

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/29/2352466_ne_ubivaite_shon_biin_iska_da_spasi_aktyora_ot_poredna/?ref=rss


Шон Бийн е актьорът, който е умирал хиляди пъти на екран. По най-различен начин. От "Властелинът на пръстените", където изпълнява Боромир, до "Игра на тронове" като Едуард Старк, героите му са били застрелвани, удавяни, разчленявани, обезглавявани и какво ли още не. Независимо от множеството си роли в различни големи и малки филмови или телевизионни продукции, той рядко излиза от тях без драскотина, а сякаш още по-рядко и жив. В 31-годишната си кариера роденият в Шефилд актьор сякаш няма голям...

Бойко Борисов се отказа от идеята си Калин Христов да оглави БНБ

http://politics.actualno.com/Bojko-Borisov-se-otkaza-ot-idejata-si-Kalin-Hristov-da-oglavi-BNB-news_42241.html

Пред журналисти в Народното събрание днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от предложението си Калин Христов да стане управител на БНБ, предаде агенция ПИК. Бившият премиер добави: "Рискъ...

Първият трейлър на „Хобит: Битката на петте армии“ обявява война в Средната земя

http://cinema.actualno.com/Pyrvijat-trejlyr-na-Hobit-Bitkata-na-pette-armii-objavjava-vojna-v-Srednata-zemja-news_42243.html

Носителят на „Оскар“ Питър Джаксън ни поднася „Хобит: Битката на петте армии“, съдбовната глава от трилогията филми, адаптация на популярния шедьовър &bdquo...

В 9 общини ще се изпълнява проектът "Деца в риск"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cff1765/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cv0E90Eobshtini0Eshte0Ese0Eizpylniava0Eproektyt0Edeca0Ev0Erisk0H1771130C/story01.htm

Средствата са в размер на 2,2 млн.евро и се осигуряват чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство


ГВА ще надгради 16 от електронните си услуги

http://www.cross.bg/yslygi-sektor-elektronno-1422963.html

/КРОСС/ Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" стартира проект за надграждане на 16 от най-често използваните от авиационния сектор електрони услуги. С осъществяването на проекта тези услуги ще се извършват изцяло електронно, като за целта ще се разшири вътрешната информационно-комуникационна среда, така че целият процес по подаването, обработването и получаването на документите да става по електронен път. Проектът „Повишаване качеството на предоставяните онлайн електронни административни услуги чрез надграждане на 16 административни услуги до достигане на 4-то ниво на развитие" се финансира по ОП „Административен капацитет", като стойността му е 792 799, 20 лева. Срокът за изпълнение е 18 месеца. На 20 май тази година Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация", в резултат на изпълнение на друг проект, финансиран по ОП „Административен капацитет", предостави 35 електронни услуги за ползване от гражданите и бизнеса. Чрез тях над 6 000 служители и 185 организации от авиационния сектор вече имат възможност да подават електронно заявления за издаването на лиценз на въздушен превозвач, свидетелства, удостоверения, одобрения и други документи.  

Велоекспедиция "По пътя на желязната завеса" - 25 години след падането и, завърши в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219079

Велоекспедиция  „ По пътя на желязната завеса”  - 25 години след падането и, завърши в България.
На 28 юли 2014 г. с последна спирка  България завърши експедицията "По пътя на Желязната завеса". Повод за инициативата е навършването на 25 години от символичното падане на границите, разделящи Източна и Западна Европа. Експедицията е под патронажа Велоекспедиция „ По пътя на желязната завеса” - 25 години след падането и, завърши в България. На 28 юли 2014 г. с последна спирка България завърши експедицията "По пътя на Желязната завеса". Повод за инициативата е навършването на 25 години от символичното падане на границите, разделящи Източна и Западна Европа. Експедицията е под патронажа

Велоекспедиция "По пътя на желязната завеса" - 25 години след падането и завърши в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219045

Велоекспедиция  „ По пътя на желязната завеса”  - 25 години след падането и, завърши в България.
На 28 юли 2014 г. с последна спирка  България завърши експедицията Велоекспедиция „ По пътя на желязната завеса” - 25 години след падането и, завърши в България. На 28 юли 2014 г. с последна спирка България завърши експедицията "По пътя на Желязната завеса". Повод за инициативата е навършването на 25 години от символичното падане на границите, разделящи Източна и Западна Европа. Експедицията е под патронажа

Хора на Бареков протестират пред парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_369030.html

Стотина души, развяващи знамената на България без цензура на Николай Бареков, протестират пред Народното събрание срещу актуализацията на бюджета. Заради неочаквания протест парламентът пак е заграден и има засилено присъствие на полицията и жандармерията. Движението по бул. "Цар Освободител", отново е затворена отсечката между Народното събрание и БАН. От пресцентъра на ББЦ съобщиха, че пред народното събрание са се събрали цели 1000 души. Протестът е под надслов "България не е бостан". "Недоволство е провокирано от намерението на ГЕРБ и ДПС за актуализация на бюджета. Протестът е спонтанен. Той бе организиран в социалните мрежи и среща подкрепата на партия „България без цензура“, съобщиха още от ББЦ. Бареков ще даде брифинг в парламента.

Хората с блокирани пенсии могат да заявят нови сметки до 4 август

http://offnews.bg/news/n_1/n_369032.html

НОИ удължава срока за пенсионерите, които искат да декларират нови банкови сметки за изплащане на пенсии вместо досегашните си в КТБ и "Креди Агрикол". Целта е да не бъдат блокирани пенсиите, които ще бъдат изплатени през август. Заявления за промяна на сметка ще се приемат до края на работния ден на 4 август . Ако хората подадат заявление дотогава, още от следващия месец ще могат да получат парите си по новата сметка. Вчера националният омбудсман обяви, че  над 6000 пенсионери са с блокирани пенсии в КТБ. Той коментира, че Националният осигурителен институт не им е разяснил достатъчно ясно и категорично, че ако не си открият незабавно нови сметки, няма да могат да получат парите си. За промяна на банкова сметка лицата подават заявление до териториалното поделение на института, което изплаща пенсията им, заедно с копие от документ на банката с номера на новата банкова сметка на титуляра.  Лицата, които искат да получават пенсията си чрез пощенска станция, трябва да подадат в съответното териториално поделение на НОИ заявление за изплащане на пенсията, като представят лична карта или удостоверение за регистрация по настоящ адрес.

Добра новина за пътниците! Кафенето в централната гара на Перник ще заработи отново от септември

http://www.zapernik.com/biznes/dobra-novina-za-putnicite-kafeneto-v-centralnata-gara-na-pernik_33362/

Кафенето в чакалнята на централната гара в Перник отново ще отвори врати, научи ZaPernik.com.

Ентусиазирани бизнесмени са наели кафенето и от началото на месец септември се очаква то да заработи.

Дълги години кафенето беше затворено заради отлива на клиенти.

В района около пернишката гара са разположени няколко "капанчета", от които пътниците си купуват минерална вода, кафе, захарни изделия, цигари или закуски. Търговските обекти не...

Продължава

Още две организации напускат Гражданския съвет към ВСС за по-малко от месец

http://www.cross.bg/organizatzii-suvet-grazhdanskiya-1422962.html

/КРОСС/Още две неправителствени организации напускат Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това са Български институт за правни инициативи (БИПИ) и Център на НПО в Разград, две организации, които са много активни в областта на съдебната реформа. Единествената идея за създаване на Гражданския съвет е той да бъде използван като параван пред Европейската комисия, съществуват сериозни проблеми с равонпоставеността, прозрачността и отчетността, констатира БИПИ. Мотивите на Центъра на НПО включват липсата на реално партньорство между гражданските организации и ВСС, това че внесени в съвета предложения не се обсъждат сериозно от него или не се приемат. Липсва напредък, поради което сериозната част от членуващите в Гражданския съвет организации губят интерес и спряха да участват в заседанията му. Според Центъра "протича процес за маргинализиране на Гражданския съвет (ГС) от страна на самия ВСС, все по-трудно се осигурява кворум за приемане на важни решения". Само един от примерите за това е фактът, че на последните две заседания на ГС са присъствали представители на 8 организации, при положение, че първоначално в него влязоха 17 организации. Позициите на двете организации бе оповестена днес в началото на пресконференция в сградата на Столичната библиотека на тема "За Гражданския съвет към ВСС, изборът на нов председател на ВКС и бюджета за правосъдие"

Първи трейлър на "Хобит: Битката на петте армии" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_369041.html

Третото продължения на филма "Хобит" вече има своя пръв трейлър, който само за ден направи близо 3 млн. гледания в Youtube. "Хобит: Битката на петте армии" ще излезе на големия екран през декември тази година, като само Билбо Бегинс и компания ще могат да спрат войната, която ще погълне света. Любимият дракон Средната Земя Смог отново ще бъде част от филма, а гласът му отново ще бъде поверен на британския актьор Бенедикт Къмбърбач. "Хобит: Битката на петте армии" е последният филм от трилогията, базирана върху фентъзи книгата на Дж. Р. Р. Толкин "Билбо Бегинс или Дотам и обратно". За първи път книгата е публикуван на 21 септември 1937 година и представлява прелюдия към историята, която се описва в книгите от "Властелинът на пръстените" (написани в периода 1939-1948 г. и издадени през 1954 г. и 1955 г.) . Първите два филма от трилогията "Хобит: Неочаквано пътешествие" (The Hobbit: An Unexpected Journey) и "Хобит: Пущинакът на Смог" (The Hobbit: The Desolation of Smaug) имаха премиери през 2012 и 2013 година. Видео:

„Уолстрийт джърнал“: ВТБ е в новия списък със санкции срещу Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_369038.html

Две от най-големите държавни банки в Русия – Сбербанк и ВТБ, са в списъка със санкционирани от ЕС заради ситуацията в Украйна, съобщи „Уолстрийт джърнал“. Официално новият списък със санкционирани ще бъде обявен утре. ВТБ контролира близо 10% от КТБ, като се очаква този дял да бъде национализиран в процеса на ликвидиране на банката. Руската банкова група има участие още в „Булгартабак“ и „Виваком“. Сред вече санкционираните големи банки с голям процент държавно участие е Внешекономбанк (ВЕБ), в която държавата контролира над 50% от акциите. Засега единствената банка с голям дял държавно участие извън черния списък остава Руската земеделска банка. Най-вероятно тя не е засегната от санкциите, тъй като не е пряко свързана с действията на Москва в Източна Украйна, пише изданието. Санкциите срещу банките са заради решението за изолиране на руски дружества и руски граждани от финансовите пазари в ЕС, за да се окаже натиск върху президента Владимир Путин и той да спре да финансира чрез тях политиката си. С налагането на санкциите външното финансиране чрез заеми или емитиране на облигации няма да бъде възможно в ЕС и САЩ, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите им ще им отказват съдействие, за да не бъдат и те санкционирани. Така възможностите за финансиране са държавни пари, средства от населението на Русия или обръщане към нови партньори като тези в Азия, пише изданието. Според РИА Новости дипломатите от ЕС са взели решение търговията и инвестициите в Крим да бъдат ограничени и да бъде забранен износът на оборудване за секторите енергетика, транспорт и телекомуникации в Крим и Севастопол. Новите мерки ще създадат климат на пазарна несигурност и вероятно ще засегнат бизнес климата в Русия и ще ускорят изтичането на капитали, се казва в работен документ на Европейската комисия, цитиран от Reuters. Забраната за износ на оборудване за енергетиката ще засегне редица проекти като „Южен поток“. Според изданието вече е договорено и кои лица и компании ще влязат в разширения списък със санкции, като този път в него ще бъдат включени и олигарси. Това са хора, фирми и организации, свързани с президента Владимир Путин, твърди източник на Reuters. Очаква се ограничения да бъдат въведени срещу цели сектори като достъп до капиталови пазари в Европа, доставки за отбраната и износ на специални технологии. Лидерите на САЩ и редица страни от ЕС се договориха в понеделник за разширяване на санкциите срещу Русия. Според съветника по национална сигурност в Белия дом Тони Блинкен причината е, че вместо да отстъпи, Путин увеличава доставките на оръжия за проруските бунтовници в Източна Украйна.

W.A.S.P. искат слънчоглед и ром

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218555

30 години гръмотевици и метъл, а Блеки Лоулес и компания продължават да предизвикват музикални бури. Следващата ще мине през сцената на Летния театър в Бургас на 4 август, когато е концертът на групата у нас.
Музикантите пристигат в Бургас в деня преди концерта и ще бъдат настанени в един от най-луксозните хотели в морския град. На 5 август 30 години гръмотевици и метъл, а Блеки Лоулес и компания продължават да предизвикват музикални бури. Следващата ще мине през сцената на Летния театър в Бургас на 4 август, когато е концертът на групата у нас. Музикантите пристигат в Бургас в деня преди концерта и ще бъдат настанени в един от най-луксозните хотели в морския град. На 5 август

ЕК пита ВСС ще има ли избор на шеф на ВКС преди изборите

http://www.cross.bg/izbor-predsedatel-vegertseder-1422960.html

/КРОСС/Представители на Европейската комисия (ЕК) ще се срещнат тези дни с членове на ВСС по повод предстоящия избор на председател на ВКС, пише "Правен свят". Целта на срещата е ЕК да разбере дали ВСС смята да промени правилата за избор на шеф на ВКС, както и да научи какво се прави и въобще прави ли се нещо за отстраняване на проблемите, свързани със системата за случайно разпределение на дела. По неофициална информация представителите на еврокомисията ще се опитат да разберат дали ВСС има намерение да избере председател на ВКС на 25 септември, или нагласите са да се изчакат предсрочните парламентарни избори на 5 октомври и едва тогава да има избор. През последните седмици Европейската комисия нееднократно е заявявала, че отблизо ще следи избора на председател на ВКС. Според представители на ЕК провеждането на този избор ще бъде тест за ВСС дали има желание за реформи. Междувременнно, на пресконференция днес директорът на Български институт за правни инициативи (БИПИ) Биляна Гяурова-Вегертседер обяви, че 10 неправителствени организации са внесли днес писмо във ВСС, в което настояват гласуването за председател на ВКС да бъде направено с интегрални бюлетини, а не чрез електронната система. В случай, че "ВСС прояви инат", по думите на Вегертседер, тогава неправителственият сектор настоява преди самия вот да се изготви независима оценка на характеристиките на електронната система

Тестват електронно оценяване на матурите на поправителната сесия

http://www.moreto.net/novini.php?n=259536

Електронно оценяване на държавните зрелостни изпити ще бъде тествано за първи път на поправителните матури в края на август. Това обяви министърът на образованието в оставка Анелия Клисарова. По думите и електронното оценяване на матурите трябва да се въведе окончателно до 2018 година.

Полицията задържа двама от групата на Фатик

http://www.vesti.bg/novini/policiiata-zadyrzha-dvama-ot-grupata-na-fatik-6018570

На Милослав Кръстев и Дениз Тюркмен са повдигнати обвинения и е наложена постоянна мярка "задържане под стража". Двамата са от групата на Филип Найденов-Фатик, като Тюркмен е негов зет, предаде репортер на БГНЕС.

"Южен поток" ще донесе икономически ползи и няма да повлияе на околната среда в България, сочи доклад

http://www.cross.bg/okolnata-sreda-ovoss-1422961.html

/КРОСС/ „Южен поток транспорт" изготви Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод „Южен поток". Докладът за ОВОСС потвърждава заключенията, че строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата. Докладът е изготвен от международните експерти URS Infrastructure and Environment UK Limited. Докладът за ОВОСС констатира, че околната среда няма да бъде повлияна значително от проекта. Той беше одобрен от Министерството на околната среда и водите на Република България през февруари 2014 г. Настоящият доклад за ОВОСС съдържа допълнителни анализи за околната среда, кулутрното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта, както и усилията, които компанията продължава да полага за ангажиране на заинтересованите от проекта страни. Например, докладът за ОВОСС разглежда по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността. Оценката също така показва, че проектът временно ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа

Поредна наглост! Патрулка спря на място за инвалиди пред "Хит" в "Младост"

http://pik.bg/поредна-наглост-патрулка-спря-на-място-за-инвалиди-пред-хит-в-младост-news208003.html

Поредна наглост! Патрулка спря на място за инвалиди пред "Хит" в "Младост"

Поредното нагло паркиране на място за инвалиди разгневи потребителите на "Фесйбук". Този път в нарушение се оказа... патрулка, която най-безцеремонно беше спряла на паркинга на супермаркет "Хит" в столичния квартал "Младост 3".

"Парадоксално, именно хората, които трябва да следят за спазването на реда, нарушават закона", възмущават се потребители на социалната мрежа.

"И друг път съм виждала патрулка паркирана там", допълва друга жена от квартала. 

Земетресение с магнитуд 6,7 разтърси Мексико

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-s-magnitud-67-raztyrsi-meksiko-6018568

Земетресение с магнитуд 6,7 разтърси източното крайбрежие на Мексико и беше усетено в столицата Мексико Сити, съобщи Националната метеорологична служба.

Българският проект "Брандико" спечели номинация за европейски награди

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-proekt-brandiko-specheli-nominatsiya-za-evropeiski-nagradi-news223147.html

Проектът на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) "Брандико", за създаване на търговска марка от тренировъчни предприятия и нейната защита като марка на общността, спечели от Европейската комисия номинация за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството в категорията "Инвестиции в предприемачески умения". Това съобщи икономическото ведомство.   България за първи път получава номинация в престижния конкурс на Европейската комисия, откакто участва в него от 2009 година насам. В категорията българският проект ще се състезава с още три проекта от Великобритания, Германия и Сърбия.   Победителят ще стане ясен на 2 октомври 2014 г. в италианския град Неапол по време на третата асамблея на малките и средните предприятия – главният политически форум на Европейската комисия в областта на предприемачеството и промишлеността.   "Брандико" е проект, който МИЕ създаде през 2011 г. и има четири издания досега. Целта е учениците от тренировъчните предприятия в страната, създадени в средните училища, да се научат да изграждат своя оригинална търговска марка, да се запознаят със смисъла и значението на интелектуалната собственост и да знаят как да защитят бранда си като марка на общността.   Марката на общността е метод за защита на търговски марки с една регистрация на територията на целия единен пазар. По дял на търговските марки, защитени като марка на общността, България се нарежда на 20-то място в ЕС, като за последните 4 години са регистрирани 56% от всички марки на общността за България от създаването на общностната марка през 1998 г.   До момента в "Брандико" са участвали над 1700 ученици от 140 тренировъчни предприятия от 22 града в България и три града в Румъния и Молдова.   Традиционни партньори на МИЕ в провеждането на "Брандико" са Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерство на образованието и науката, Патентното ведомство, Съюзът на изобретателите в България, "Джуниър Ачийвмънт България" и "АПРА Porter Novelli".   Европейските награди за насърчаване на предприемачеството са конкурс на Европейската комисия за успешни публични проекти на национално, регионално или местно ниво в подкрепа на предприемачеството.   Конкурсът съществува от 2006 г., като до момента в него са участвали над 2800 проекта от целия Европейски съюз, Норвегия, Исландия, Турция и Сърбия. Европейската комисия излъчва победител във всяка една от шестте категории, както и носител на голямата награда.   Целта на конкурса е да популяризира успешните проекти в подкрепа на предприемачеството в Европа, добрите практики и да повиши вниманието върху значението на предприемачеството и малкия бизнес за икономическото развитие на държавите-членки и ЕС като цяло.

Журито на "Бургас и морето" не видяло за коя песен се подписва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218785

Орлин Горанов спечели конкурса “Бургас и морето” с песен, представена пред журито първо от Васил Петров, разкри самият победител. Но по регламент нито автор, нито изпълнител могат да участват с повече от една песен, а Васил Петров изпълнява и “Странно” на Росалин Янков по текст на Иван Тенев. Затова второто изпято от него парче “Импресия” е отстран Орлин Горанов спечели конкурса “Бургас и морето” с песен, представена пред журито първо от Васил Петров, разкри самият победител. Но по регламент нито автор, нито изпълнител могат да участват с повече от една песен, а Васил Петров изпълнява и “Странно” на Росалин Янков по текст на Иван Тенев. Затова второто изпято от него парче “Импресия” е отстран

Тити Папазов: Няма да допусна разпад на “Левски”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218967


На 3 юни Константин Папазов изведе баскетболния “Левски” до исторически златен требъл. “Сините” спечелиха купата на България, Балканската лига и детронираха хегемона “Лукойл Академик”. По-малко от два месеца по-късно обаче ситуацията в клуба изглежда изключително несигурна. “24 часа” потърси коментар от Тити, който отмаря след напрегнатия сезон. На 3 юни Константин Папазов изведе баскетболния “Левски” до исторически златен требъл. “Сините” спечелиха купата на България, Балканската лига и детронираха хегемона “Лукойл Академик”. По-малко от два месеца по-късно обаче ситуацията в клуба изглежда изключително несигурна. “24 часа” потърси коментар от Тити, който отмаря след напрегнатия сезон.

Китай започва разследване срещу Microsoft за монопол

http://econ.bg/Новини/Китай-започва-разследване-срещу-Microsoft-за-монопол_l.a_i.558939_at.1.html

Китайските власти започват разследване срещу американския технологичен гигант Microsoft за съмнения в монопол, предаде „Би Би Си“. От Държавната...

1000 години от битката при Ключ на цар Самуил

http://frognews.bg/news_73844/

На 29 юли 1014 г. е решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката.

Банда малчугани ограбва деца във Варна

http://www.bnews.bg/article-112371

Полицията във Варна спипа деца, обирали мобилните телефони на връстници.

Наказаха Стойчо Младенов за 2 мача след дербито, обидил съдията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218965

Старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов понесе тежко наказание от Дисциплинарната комисия на БФС след дербито с "Левски" (2:0) за „нанасяне на обида на длъжностно лице“. Специалистът бе изгонен от съдията Георги Йорданов по време на срещата и няма да води отбора си в следващите два кръга от "А" група. Мачовете са срещу Славия и Хасково. Старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов понесе тежко наказание от Дисциплинарната комисия на БФС след дербито с "Левски" (2:0) за „нанасяне на обида на длъжностно лице“. Специалистът бе изгонен от съдията Георги Йорданов по време на срещата и няма да води отбора си в следващите два кръга от "А" група. Мачовете са срещу Славия и Хасково.

Мирисът на страх наистина съществува

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/mirisyt-na-strah-naistina-syshtestvuva-6018566

Бебетата се научават от какво да се страхуват от миризмата на стресираните си майки, установили учени в ново изследване

Освободените затворници не търсели работа, а социални помощи

http://www.cross.bg/zatvora-rabota-nablyudatelnata-1422959.html

/КРОСС/ След като излязат на свобода, затворниците масово отказват да си търсят работа, а голяма част от тях се опитва да преживява със социални помощи. Подобни впечатления споделиха представители на държавни институции и неправителствени организации по време на среща на Наблюдателната комисия към Варненския общински съвет, посветена на ресоциализацията на лица, излежали ефективни присъди, предава Дарик. През последната близо година само един затворник се обърнал за съдействие към сдружение „Алтруист", което работи по съвместни проекти със затвора в морския град. Мъжът е изтърпявал присъда за убийство и в затвора е изкарал курс за готвачи. След освобождаването започнал работа в заведение за хранене. Според зам.-кмета на Община Варна Тодор Иванов, който е бивш началник на местната полиция, повечето затворници нямат никакво намерение да работят. 28 варненски фирми ползват в момента труда на лишени от свобода, стана ясно от думите на шефа на варненския затвор комисар Йордан Йорданов. Зам.-председателят на Варненския окръжен съд Иваничка Славкова се оплака, че при тях не достига обратна информация за осъдените, които предсрочно биват освобождавани от затвора. След като те излязат на свободата, се уведомява Наблюдателната комисия, но тя не не ги информира как се работи с лицата.  

Стойчо Младенов „изгърмя“ за 2 мача след дербито за обида на съдията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218957

Старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов понесе тежко наказание от Дисциплинарната комисия на БФС след дербито с Старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов понесе тежко наказание от Дисциплинарната комисия на БФС след дербито с "Левски" (2:0) за „нанасяне на обида на длъжностно лице“. Специалистът бе изгонен от съдията Георги Йорданов по време на срещата и няма да води отбора си в следващите два кръга от "А" група. Мачовете са срещу Славия и Хасково.

Алиосман Имамов: Немотивирани са подозренията за съвместно управление между ДПС и ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218950

Не сме толкова категорични, че без актуализацията на бюджета едва ли не ще стане нещо много лошо в страната. Няма такова нещо. Тази актуализация може да стане днес, може да стане и след като минат изборите. По-скоро обаче ефектите ще бъдат положителни. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Алиосман Не сме толкова категорични, че без актуализацията на бюджета едва ли не ще стане нещо много лошо в страната. Няма такова нещо. Тази актуализация може да стане днес, може да стане и след като минат изборите. По-скоро обаче ефектите ще бъдат положителни. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Алиосман

КОЙ разкърти Перник и се СКРИ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koi-razkurti-pernik-i-se-skri_33361/

Хората прескачат траншеи, газят кал до коленете, но на никой в общината не му пука

Без да има явни военни действия Перник прилича на бомбардиран район в ивицата Газа. Изглежда всички участници в пернишкото опустошение са се изпокрили дълбоко, защото след като ценният гранит в центъра на града беше изкъртен, т.нар. „ремонт” замря. Цяла...

Продължава

Европейската комисия отново ще напомни на ВСС колко е важен изборът за председател на ВКС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352478_evropeiskata_komisiia_otnovo_shte_napomni_na_vss_kolko/?ref=rss


Представители на Европейската комисия (ЕК) отново ще напомнят на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) колко е важен и показателен за волята за осъществяване на съдебна реформа предстоящият избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС), научи "Дневник". Това ще се случи на среща тези дни, като на практика това ще е поредният път, в който комисията ще напомни  на кадровия орган на Темида позицията си по въпроса.

Преди време от ЕК официално съобщиха, че ще следят избора...

Екодокладът за "Южен поток" е допълнен със социални плюсове за България

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/29/2352482_ekodokladut_za_jujen_potok_e_dopulnen_sus_socialni/?ref=rss


Строителството на морския участък на газопровода  "Южен поток" временно ще донесе известни икономически ползи за България в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги, в това число сексуални, по време на строителните работи.Това е един от изводите на компанията "Южен поток транспорт", която публикува днес доклада за Оценката на въздействието на проекта за морския участък на газопровод и влиянието му върху околната и социалната среда на...

Миков не бърза с промените в БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352483_mikov_ne_burza_s_promenite_v_bsp/?ref=rss


След първото заседание на тясното партийно ръководство новият председател на БСП Михаил Миков даде знак, че няма да бърза с промените. Нека да мине малко време, да проведем разговори с различни хора в партията, с един широк кръг от хора и тогава ще се премине към решаване на организационните въпроси от органите на партията, каза още Миков пред журналисти пред централата на БСП.

За промени може да се говори, едва когато проведем разговори с хората, които искат БСП да бъде най-силната...

Обраха възрастен мъж в асансьор в болнично заведение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259528

Възрастен мъж е сигнализирал в полицията, че на 28 юли, около 11:10 часа, в асансьор в болнично заведение, е установил, че неизвестен извършител му е отнел портмоне, съдържащо лични документи и сумата от 125 лв. След проведени оперативно – издирвателни дейности е установена и задържана за срок от 24 часа извършителката – С.

График на ремонта на бул. „Цариградско шосе“

http://www.cross.bg/nadleza-montazh-ychastuka-1422957.html

/КРОСС/ Днес, 29 юли, на надлеза по бул. „Цариградско шосе" над бул."Г.М.Димитров" ще се изпълнява бетон за външна тротоарна конзола, саниране на връхна конструкция и устои на моста и монтаж на еластична предпазна ограда. На надлеза по бул. „Цариградско шосе" над бул."Ал. Малинов" се извършва монтаж на еталбонд. В участъка при „Мосю Бриколаж" също се монтира еталбонд по стоманобетоновия борд при подпорните стени. Извършва се нивелетно фрезоване на северно локално платно и се нареждат бордюри. Прави се и нивелетно фрезоване по директното трасе на лявото платно в участъка от надлеза над бул. "Г. М. Димитров" до бензиностанция ОМВ, както и бордюри на надлеза над бул. "Г. М. Димитров". Ремонтните работи ще се изпълняват при благоприятни атмосферни условия.  

Дърева: Миков не трябва да мисли за сближаване с ГЕРБ, това ще бъде смъртоносно за БСП

http://www.cross.bg/dureva-mikov-ykraiina-1422958.html

/КРОСС/Преди избори Михаил Миков, а и който и да е лидер, особено току-що избран, едва ли ще прави някакви много резки промени. Предположението изказа журналистът Велислава Дърева, която е и член на НС на БСП. В интервю за БНР Дърева коментира: Ние ще можем да съдим за това как ще продължи по-нататък развитието в БСП по два фактора. Единият е какви промени ще направи Миков в Изпълнителното бюро. Вторият момент е как ще бъдат формирани листите за парламентарните избори. Предстои да видим. Не може да очакваме тутакси, сега и веднага, да се случи някаква голяма промяна. Особено важно за мен е, че държавата е в наистина много тежка криза. Мисля, че най-важното за БСП е възстановяването на държавността и на ролята на държавата. Другото, което е изключително важно, е преодоляването на корпоративната власт, която всъщност е подчинила всички държавни институции и на която БСП в последната една година не можа да се противопостави. 25 години ние наблюдаваме пълен разпад и ерозия на държавността и всички институции в страната и изобщо на политическото, коментира Дърева. Тя добави, че е абсолютно задължително новият председател да върне БСП към автентичните й ценности. Миков е разумният избор за БСП, каза Дърева и отправи предупреждение към Миков: По никакъв начин да не си мисли за сближаване с ГЕРБ, защото това ще бъде смъртоносно за БСП

Как да разпознаем домашния насилник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217550

Защо сметката ти за телефон е толкова голяма, с кого си говорила? Защо зареждаш бензин, къде си ходила, без да знам? Не е нормално да се виждаш всяка седмица със сестра си, да не би да я обичаш повече от мен? Това са типични въпроси, зад които стои желанието за контрол и за доминация във връзката. Насилниците твърдят, че така изразяват ... Защо сметката ти за телефон е толкова голяма, с кого си говорила? Защо зареждаш бензин, къде си ходила, без да знам? Не е нормално да се виждаш всяка седмица със сестра си, да не би да я обичаш повече от мен? Това са типични въпроси, зад които стои желанието за контрол и за доминация във връзката. Насилниците твърдят, че така изразяват ...

Нов защитник тренира с Ботев (Пловдив)

http://www.bnews.bg/article-112385

29-годишният централен защитник Пламен Николов проведе първа тренировка с новите си съотборници в Пловдив.

"Евромайки": По-сплотени и мотивирани отвсякога сме

http://izbori2014.actualno.com/Evromajki-Po-sploteni-i-motivirani-otvsjakoga-sme-news_42238.html

Женската организация на партия „България без цензура“ е най-голямата и разпознаваема женска организация в България. В момента тя е по-сплотена и мотивирана отвсякога. Оставаме твър...

Борисов за твърденията на Бареков: Няма да коментирам измислици

http://politics.actualno.com/Borisov-za-tvyrdenijata-na-Barekov-Njama-da-komentiram-izmislici-news_42235.html

Има съд - въобще няма да коментирам измислици. Само искам да кажа, че няма полицейска служба в света, която да не ме е награждавала с най-високите си ордени, от президентите им, за операциите, които с...

Основните палестински движения са готови на 24-часово примирие

http://asia.actualno.com/Osnovnite-palestinski-dvijenija-sa-gotovi-na-24-chasovo-primirie-news_42239.html

Основните палестински организации, сред които Хамас и Ислямски джихад, са готови да спазват 24-часово примирие в ивицата Газа. "След продължителни разговори и консултации с братята от Хамас и Ис...

Огнено предизвикателство - новото тотално безумие в социалните мрежи

http://curious.actualno.com/Ogneno-predizvikatelstvo---novoto-totalno-bezumie-v-socialnite-mreji-news_42240.html

Нова опасна игра набира популярност сред младежите в САЩ. След като в края на миналата година американските медии съобщаваха колко опасна е играта „Нокаут”, сега дойде ред на друго...

Обмислят специален министър за изборите в служебния кабинет

http://www.cross.bg/izborite-izbori-pravitelstvo-1422956.html

/КРОСС/ Министър без портфейл, който да следи честното провеждане на предсрочните парламентарни избори, най-вероятно ще бъде предложен от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство, съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници. Според изданието държавният глава и администрацията му са преценили необходимостта от подобен пост поради високата обществена чувствителност по темата и като превенция спрямо скандали от типа "Костинброд". По закон изборите се организират от администрацията на Министерския съвет (МС). Преди миналогодишните предсрочни избори към МС действаше т.нар. изборен борд - граждански съвет с участие на неправителствени организации и експерти. Предстои да се види ако сега бъде назначен отделен министър за изборите какви ще са неговите правомощия. За поста се обсъждат няколко кандидатури. Според най-тиражираните неофициални информации начело на служебния кабинет ще застане преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки. Самият Близнашки заяви в ефира на БНТ вчера, ще даде ясен отговор, след като и третата парламентарна партия - ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание, което се очаква да стане в сряда. Снимка: Булфото, всички права запазени

"Челси" трябва да продаде един от чужденците си, Торес е пръв в списъка

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352477_chelsi_triabva_da_prodade_edin_ot_chujdencite_si_tores/?ref=rss


"Челси" трябва да се раздели с един от чуждестранните си футболисти, обяви мениджърът на клуба Жозе Моуриньо. С идването на Дидие Дрогба лондончани са надхвърлили с един човек позволената бройка.

Според правилника на Висшата лига в състава от 25 души може да има до 17 чужденци на възраст над 21 години, пише "Евроспорт". В "Челси" тези играчи са 18.

"От групата, която ще оформим като отбор, трябва да отпратя един състезател, защото сме надвишили бройката с чужденците. Ако...

Формула 1 излезе във ваканция с мисъл за решаване на проблемите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352481_formula_1_izleze_vuv_vakanciia_s_misul_za_reshavane_na/?ref=rss


В понеделник Формула 1 се оттегли за традиционната си лятна ваканция, но това далеч не означава пълен релакс и спокойствие за главните действащи лица.

Лидерът във временното класиране Нико Розберг не бе особено ентусиазиран от идването на 4-седмичната пауза, по време на която неговият екип "Мерцедес" ще съсредоточи усилията си върху туширането на нарастващото вътрешно напрежение.

"Не съм толкова развълнуван от предстоящата почивка, но и това ще стане след известно време",...

Отново обстреляха Донецк

http://www.cross.bg/donetzk-postradali-rezyltat-1422954.html

/КРОСС/ В нощта срещу 29 юли, Донецк отново бе подложен на артилерийски обстрел от украински сили, предаде РИА Новости. В резултат на обстрела са пострадали сериозно районите Киевски и Ленински. Засега няма данни за загинали.„Много частни къщи са разрушени, а в някои има пожари. Информация за пострадали засега няма" - се казва в съобщението в официалния сайт на кметството. В момента боевете край Донецк са прекратени. Възобновена е работата на общинските служби и градския транспорт. В резултат на обстрелите са повредени газопроводи, далекопроводи, като без електричество са останали над 50 жилищни сгради.    

Международни експерти заключиха, че "Южен поток" няма да повлияе на околната среда

http://econ.bg/Новини/Международни-експерти-заключиха-че-Южен-поток-няма-да-повлияе-на-околната-среда_l.a_i.558934_at.1.html

Международни експерти потвърдиха, че „Южен поток“ не е опасен за околната среда. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на „Южен поток...

ЕК се опитва да предотврати нагласен избор за шеф на ВКС

http://www.mediapool.bg/ek-se-opitva-da-predotvrati-naglasen-izbor-za-shef-na-vks-news223146.html

Европейската комисия (ЕК) ще засили натиска върху Висшия съдебен съвет с настояване за провеждане на прозрачен и честен избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това научи във вторник Mediapool от свои източници в Брюксел. През следващите няколко дни представители на ЕК ще проведат среща с членове на съвета по няколко ключови въпроса. Първият е дали ВСС изобщо има намерение да промени компрометираните правила за избор на шефове на ВКС, Върховния административен съд и главен прокурор.   Източници на Mediapool разказаха, че Европейската комисия следи внимателно как точно ще се развие гласуването. Основен момент е дали кадровиците на Темида имат намерение да провалят първото гласуване, насрочено за 25 септември, за да изберат кандидат за шеф на ВКС след парламентарния вот на 5 октомври. Така те биха могли да се съобразят с новата политическа конюнктура. Това е един от най-спряганите сценарии преди гласуването за председател на съда.   Поводът за притесненията   ВСС вече създаде няколко лоши прецедента по време на избора на главен прокурор. Първо тогавашният премиер Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов публично нахвалиха Сотир Цацаров още преди да бъде официално издигнат за поста. Това създаде силни съмнения за политическа мотивация в действията на съдебния съвет. После ВСС гласува на Цацаров доверие с огромното мнозинство от 18 гласа (от общо 24 членове), което означаваше, че някой от двамата му конкуренти (Галина Тонева и Борислав Сарафов) е бил издигнат като мюре – да прикрие предварително нагласения избор.   Доказателство за това бе, че кандидатурите на Тонева и Сарафов бяха подкрепени още преди гласуването с подписите на общо 10 членове на ВСС. Ако всичко беше честно, то Цацаров нямаше как да събере повече от 14 гласа в своя полза. Така той нямаше да бъде избран, защото щеше да е ясно, че всеки е гласувал за своя кандидат. Той обаче събра 19 гласа.   Веднага след това ЕК излезе с позиция , че е разочарована от действията на ВСС. Цветан Цветанов на свой ред похвали ВСС за "гласуването по съвест"  и прозрачната процедура. Процедурата бе толкова "прозрачна", че ВСС дори не гласува кандидатурите на другите двама кандидати, което бе незаконно. Тонева и Сарафов обаче решиха да не обжалват и впоследствие бяха назначени за зам.-главни прокурори. Малко след това Галина Тонева бе махната.   Гафът и възможността да се прикрие "мюрето" станаха възможни заради използването на електронната система за гласуване в съвета, която не позволява едновременно гласуване на всички кандидатури. Мнозинството във ВСС направи така, че първо да се проведе гласуването за Сотир Цацаров. Той бе избран и всичко приключи.   ВСС предвижда да избере председател на ВКС отново чрез електронната система вместо с бюлетини. Използването на бюлетини дава възможност за равнопоставеност на вота и би могло да предотврати евентуална схема с нагласени кандидати.   Настояването е да се гласува с бюлетини   Европейската комисия смята ясно да заяви на ВСС, че не одобрява плановете да се гласува с електронната система. Представителите на Брюксел ще поставят и въпроса дали има нагласи първият избор да бъде провален, за да се чака подходяща политическа конюнктура.   Засега е ясно, че за шеф на ВКС ще бъде издигната кандидатурата на зам.-председателя на съд Павлина Панова. Тя е подкрепена от сегашния председател Лазар Груев и голяма част от върховните съдии. Неофициално се знае, че неин конкурент ще е другият зам.-председател Таня Райковска. Тя най-вероятно ще се ползва с подкрепа на Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС. И двете се ползват с авторитет на доказани професионалисти и чиста биография.   Въпросът е дали ВСС действително има намерение да избере една от тях или се разиграва театър точно преди парламентарния вот.   Другият въпрос, който експертите от Брюксел смятат да поставят пред членовете на ВСС е, защо нищо не се прави по темата с компрометирана система за случайно разпределение на делата.   Преди две седмици ЕК излезе с устен доклад за "напредъка" на България в сферата на правосъдието и борбата с престъпността, в който се прави извода, че напредък няма, а съдебната реформа буквално е спряла.

Рязко се е повишило нивото на реките в Ловешко

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352471_riazko_se_e_povishilo_nivoto_na_rekite_v_loveshko/?ref=rss


Нивото на река Осъм при Ловеч и Троян се е покачило почти тройно през последното денонощие, информира БНР. При Ловеч реката е достигнала 120 см, а при Троян 88 см. 

Покачване има и на нивото на река Вит. При Рибарица и Тетевен то е 172 см. В областта най-много валежи са паднали в Шипково и Рибарица - около 50 литра на кв. метър.

Навсякъде е имало гръмотевични бури, а градушка е паднала в Борима. От полицията в Ловеч съобщиха, че в село Голям Извор дъждовете са повредили...

Ремонт на дупки за 15 минути демонстрират в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/remont-na-dupki-za-15-minuti-demonstrirat-v-pernik_33360/

Иновативна технология за запълване на дупки по улиците ще бъде демонстрирана утре на паркинга пред Многопрофилната болница за активно лечение “Рахила Ангелова”.

Технологията предполага минимум забавяне на трафика за максимално много поправки, като се избягва неудобството за шофьорите да минават през фрезован участък. Икономиите при поправките на асфалт с тази технология могат да стигнат до над 50%.

През поправения участък трафикът може да бъде възобновен, веднага след като...

Продължава

"Южен поток" не влияе на екологията на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=259533

„Южен поток транспорт“ изготви Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод „Южен поток“. Докладът за ОВОСС потвърждава заключенията, че строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата.

Двама мъже задържани за изнудване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218941

Столични полицаи задържаха двама мъже за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Разследването започнало, след като 40–годишен мъж подал жалба в столичната дирекция на 23 юни. В нея разказвал, че двама мъже го заплашили и изнудвали да им прехвърли собствеността върху имот в жк. „Люлин“, притежание на трето лице. Столични полицаи задържаха двама мъже за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследването започнало, след като 40–годишен мъж подал жалба в столичната дирекция на 23 юни. В нея разказвал, че двама мъже го заплашили и изнудвали да им прехвърли собствеността върху имот в жк. „Люлин“, притежание на трето лице.

Манолова: И следващият кабинет може да актуализира бюджета

http://www.cross.bg/manolova-byudzheta-aktyalizatziyata-1422955.html

/КРОСС/БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета. Че такава не е нужна, заявиха днес Михаил Миков и Мая Манолова от левицата.  За днес е насрочено извънредно заседание, по искане на ГЕРБ и ДПС, за актуализацията на бюджета. В това Мая Манолова съзря създаването на бъдеща управленска коалиция. При драматичен обрат, промени могат да бъдат направени от следващия редовен кабинет, смята заместник-председателят на парламента Мая Манолова. По думите й и гражданите не са привърженици за актуализация на бюджета. Коментара си тя направи преди заседанието на гражданския съвет към Комисията за взаимодействие с гражданските организации, който се събра, за да обсъди актуализацията. Що се отнася до отминалия конгрес, Мая Манолова сподели, че е очаквала по-добър резултат от вота на съпартийците си в неделя. Оказа се, че рейтингът ми извън БСП, рейтингът ми в обществото е по-висок отколкото сред делегатите на конгреса, смята червената депутатка, спечелила малко над 80 гласа при избора на лидер в неделя. БСП се нуждае от промяна, смята тя и именно на това заложила в платформата си като кандидат за лидер на столетницата. Според новия председател Михаил Миков, обаче, няма нужда от радикална промяна в БСП. Манолова обаче се зарече да продължи да работи за промяната в столетницата. Тя коментира и темата с бъдещия еврокомисар, като според нея в редиците на социалистите имало достойни. Един от тях е външният министър Кристиан Вигенин, но подчерта, че имало и други

Може и така: Социална грижа с човешко лице

http://www.bnews.bg/article-112379

Нов модел за работа с хората с интелектуални затруднения променя представата ни за тях

Луис Суарес тренира тайно в Пиринеите

http://www.cross.bg/syares-barselona-trenira-1422953.html

/КРОСС/ Новото попълнение на Барселона Луис Суарес тренира скрит в Пиринеите заедно с един от физиотерапевтите на клуба. Суарес се стреми да навлезе в добра форма и да бъде готов за началото на сезона, ако наказанието му бъде намалено. Нападателят е подложен на двуразови тренировки, които включват 10 километров пробег в планината и спринтове в пресечени местности. Уругваецът е наказан за 4 месеца от ФИФА и дори не може да тренира с отбора на Барселона до 26-и октомври. Барселона и Суарес очакват финалното решение на Спортния арбитражен съд в Лозана, който трябва да заседава в средата на август, пише Гонг.  

Ромите от Факултето спряха блокадата

http://www.zapernik.com/obshtestvo/romite-ot-fakulteto-spryaha-blokadata_33359/

Ромите от кв. "Факултета" спряха блокадата на жп линията.

Протестът им и спирането на композициите е незаконно, те не са изпратили предупреждение до БДЖ, каквото трябва да има, съобщиха от ТВ7.

Междувременно стана ясно, че демонстрантите не пропускат и преминаването на превозни средства от столичния градски транспорт. Кметът на столичния район "Красна поляна" преговаря с протестиращите роми.

Припомняме, че ромите от "Факултета" блокираха тази сутрин железопътната линия...

Продължава

Пътят през Владая за Перник става с четири ленти

http://www.mediapool.bg/patyat-prez-vladaya-za-pernik-stava-s-chetiri-lenti-news223145.html

Изключително натовареният път през Владая за Перник, Благоевград и Кюстендил, който е на вълни и в окаяно състояние, става с четири ленти за движение, като плановете са изграждането му да започне още през пролетта на 2015 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева след среща с областния управител на Перник.   Отсечката е включена за финансиране по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) 2013-2020 г. и е част от реконструкцията на 43 км участъци от пътя Кюстендил – Перник – Драгичево – Софийски околовръстен път.   В момента се изработва инвестиционния проект, като "Пътпроект" трябва да предложи варианти за преминаването на тесните участъци в района на Владая и Драгичево, каза председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков пред Mediapool.   Вариантът с виадукт през Владая категорично отпада, защото проектът няма да може да се финансира по ОПРР, а и ще се оскъпи излишно, коментира Чайков. По думите му обсъжданият вариант е в отсечката между Александровския мост и Черния кос при Владая лентите за движение да са три с реверсивни светофари. Това означава, че ще има т.нар. интелигентни транспортни системи, които ще пропукат автомобилите в зависимост от трафика в момента. Сега това се опитват да правят полицаите ръчно през почивните дни, като ако ги мързи просто не слагат гумените конуси, в резултат на което се образуват километрични колони в петък вечер на изхода от София или в неделя вечер на входа.   При Драгичево се планира пътят да се разшири с четири ленти, като в момента вървят преговори със собствениците на имоти. Ако те обаче поискат прекалено високи цени за отчужденията най-вероятно и там пътят ще бъде с три ленти, за да не се бави строителството.   Плановете са инвестиционният проект за цялостния ремонт на пътя София – Владая – Перник, който е абсолютно наложителен, да бъде готов през есента. Дотогава се очаква да бъде одобрена и новата ОПРР. Ако това се случи, веднага пускам търговете за строителство, обеща Чайков.   Ремонтът на пътя през Владая беше заложен по програма "Транзитни пътища ІV". Машините на "Агромах" дори бяха излезли на терен през лятото на 2009 г., но тогавашният шеф на АПИ Димитър Иванов спря строителството с аргумента, че няма алтернативно трасе за преминаване. В момента този проблем е решен с пускането на магистрала "Люлин".   Ремонт на 720 км за 400 млн. лв.   Общо по новата ОПРР е заложен ремонт на 720 км първокласни и второкласни пътища за около 400 млн. лв. Всички те са в окаяно състояние и чакат да бъдат рехабилитирани от години.   В момента тече проектирането на по-голямата част от тях, като договорите с изпълнителите бяха сключени в края на юни и началото на юли. От общо шестте обособени позиции до момента са подписани договори за четири с фирмите "Пътпроект", "Рутекс", "Трансконсулт 22" и обединение "Бучех", показва справка в регистъра за обществените поръчки. Остава да бъдат подписани договорите само по още две обособени позиции, които се обжалват.   Съгласно сключените договори, фирмите трябва да са готови с проектите в срок от 60 дни. Така до есента повечето от обектите ще имат готови технически проекти. "В мига, в който Европейската комисия одобри оперативна програма "Регионално развитие", веднага пускам търговете, няма да ги бавя и минута, защото хората, чакат хубави пътища, а бизнесът работа", обеща Стефан Чайков пред Mediapool.   Дублиращото трасе на магистрала "Тракия"   Дублиращото трасе на магистрала "Тракия" – първокласния път София – Пловдив през Ихтиман, Вакарел, Костенец и Белово, който също е в ужасно състояние, също е заложен в пътната програма по ОПРР за реконструкция.   В нея са включени и други важни пътни отсечки, за които хората от години настояват да бъдат ремонтирани, защото си трошат колите и често стават произшествия. Това са пътят от прохода Петрохан през Костинброд до София, Панагюрище – Пазарджик, Варна – Добрич, Ловеч – Троян и други.

Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор на TV7

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218930

Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор на TV7, съобщи пиарката на телевизията Ани Игнатова по повод появилите се твърдения, че Тошева е подала оставка. Все още обаче няма никакво официално съобщение.
„Когато има яснота, ще пратя съобщение“, допълни Игнатова.
Допреди да стане изпълнителен директор на TV7 Тошева заемаше поста изпълнителен Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор на TV7, съобщи пиарката на телевизията Ани Игнатова по повод появилите се твърдения, че Тошева е подала оставка. Все още обаче няма никакво официално съобщение. „Когато има яснота, ще пратя съобщение“, допълни Игнатова. Допреди да стане изпълнителен директор на TV7 Тошева заемаше поста изпълнителен

Задържаха грузинец и софиянец за изнудване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218927

Столични полицаи задържаха двама мъже за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Разследването започнало, след като 40–годишен мъж подал жалба в столичната дирекция на 23 юни. В нея разказвал, че двама мъже го заплашили и изнудвали да им прехвърли собствеността върху имот в жк. „Люлин“, притежание на трето лице. Столични полицаи задържаха двама мъже за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследването започнало, след като 40–годишен мъж подал жалба в столичната дирекция на 23 юни. В нея разказвал, че двама мъже го заплашили и изнудвали да им прехвърли собствеността върху имот в жк. „Люлин“, притежание на трето лице.

Ваканции 2014/2015: По-кратка почивка за Рождество, по-дълга през пролетта

http://offnews.bg/news/n_1/n_368998.html

По-кратка ще е ваканцията на учениците за Рождество, по-дълга ще е тя през пролетта. Това става ясно от проекта на заповед за определяне на ваканциите за учебната 2014/2015 година на министъра на образованието в оставка проф. Анелия Клисарова, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Есенната ваканция ще е от 31 октомври до 2 ноември включително (петък, събота и неделя). През текущата учебна година (2013/2014) тя беше от 1 до 3 ноември 2013 г., отново от петък до неделя. По Рождество ще се почива 12 календарни дни (8 учебни) - коледната ваканция да е от 24 декември 2014 г. до 4 януари 2015 г. включително, предвижда проектът на заповедта. През тази учебна година тя беше 16 календарни дни (10 учебни) - от 21 декември 2013 до 5 януари 2014 г. Зимната ваканция, както и миналата година, ще е 4 календарни дни (2 учебни). Датите са 31 януари - 3 февруари 2015 г. включително. През тази учебна година тя беше от 1 до 4 февруари 2014. На 5 февруари 2015 ще започне вторият учебен срок. Пролетната ваканция ще е по-дълга от миналата година. За учениците от I до XI клас тя ще е 12 календарни дни (8 без съботите и неделите) и ще е от 2 до 13 април 2015 г. включително. През тази учебна година тя беше от 29 март до 6 април 2014 (9 календарни, 5 учебни). Пролетната ваканция за дванадесетокласниците ще започне на 8 април и ще приключи на 13 април 2015 г. През настоящата учебна година тя беше от 29 март до 1 април 2014 г. Учебната година ще приключи на 14 май за дванадесетокласниците, на 21 май за първокласниците, на 29 май за II-IV клас, на 15 юни за V-VIII клас и на 30 юни за учениците в VIII клас, които са в паралелки с интензивно изучаване на чужд език. 30 юни е краят на годината и за учениците от IX-XI клас. На 20 май 2015 г. ще е матурата по български език и литература, както и изпитът по същия предмет след VII клас. На 22 май ще се проведат втората задължителна матура, която е по предмет по избор на абитуриента, и изпитът по математика за седмокласниците. Тази година матурите бяха на 21 и 23 май.

Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор на TV7

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218925

Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор на TV7, съобщи пиарката на телевизията Ани Игнатова по повод появилите се твърдения, че Тошева е подала оставка. Все още обаче няма никакво официално съобщение.
„Когато има яснота, ще пратя съобщение“, допълни Игнатова.
Допреди да стане изпълнителен директор на TV7 Тошева заемаше поста изпълнителен Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор на TV7, съобщи пиарката на телевизията Ани Игнатова по повод появилите се твърдения, че Тошева е подала оставка. Все още обаче няма никакво официално съобщение. „Когато има яснота, ще пратя съобщение“, допълни Игнатова. Допреди да стане изпълнителен директор на TV7 Тошева заемаше поста изпълнителен

С избора на Миков БСП се премества от висотите при народа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217846

Говори се, че политиците в бурни години бързо се износват, но БСП показа, че може цели 13 години да запази лидера си. Разбира се, Сергей Станишев не може да се сравнява с Ахмед Доган или д-р Константин Тренчев, но все пак е лидер на една от основните партии през половината от прехода. И съм сигурна, че ако не беше шокът от изборите за Европарламент Говори се, че политиците в бурни години бързо се износват, но БСП показа, че може цели 13 години да запази лидера си. Разбира се, Сергей Станишев не може да се сравнява с Ахмед Доган или д-р Константин Тренчев, но все пак е лидер на една от основните партии през половината от прехода. И съм сигурна, че ако не беше шокът от изборите за Европарламент

На 70 години почина писателят Иван Благоев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218923

На 70-годишна възраст внезапно почина писателят Иван Благоев, съобщиха от пресцентъра на община Бургас .
Преди месец Иван Благоев отпразнува своя юбилей по писателски – с премиера на романа „Дом за бездомници”.
„Няма нищо по-свещено от вярата в Бог! Не си я отнемайте!”, призова писателят. На тази вяра е посветил и творбите си в сборника с притчи и На 70-годишна възраст внезапно почина писателят Иван Благоев, съобщиха от пресцентъра на община Бургас . Преди месец Иван Благоев отпразнува своя юбилей по писателски – с премиера на романа „Дом за бездомници”. „Няма нищо по-свещено от вярата в Бог! Не си я отнемайте!”, призова писателят. На тази вяра е посветил и творбите си в сборника с притчи и

Обучават затворници за помощник-готвачи зад решетките във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259535

Курс за подготовка на помощник-готвачи ще стартира през октомври във варненския затвор. В момента тече подбор на желаещите да се запишат. Едно от основните изисквания е да имат завършен осми клас. Най-вероятно ще бъдат обхванати между 8 и 12 души.

Подкрепа вместо затвор за непълнолетните наркозависими

http://www.grreporter.info/Podkrepa_vmesto_zatvor_za_neplnoletnite_narkozavisimi/15880

Гръцката Организация срещу наркотиците прилага пилотна програма с цел да помогне на непълнолетните на възраст от 13 до 18 години, както и на младежите от 18 до 24 години, които биват залавяни за пръв път да нарушават закона за наркотиците.

прочети повече

Излезе докладът за екологичото и социално влияние на "Южен поток" у нас

http://news.ibox.bg/news/id_464516985

Според ОВОСС тръбопроводът няма да повлияе върху екологията на Черно море и българския бряг

Почина писателят Иван Благоев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218913

На 70-годишна възраст внезапно почина писателят Иван Благоев, съобщиха от пресцентъра на община Бургас .
Преди месец Иван Благоев отпразнува своя юбилей по писателски – с премиера на романа „Дом за бездомници”.
„Няма нищо по-свещено от вярата в Бог! Не си я отнемайте!”, призова писателят. На тази вяра е посветил и творбите си в сборника с притчи и На 70-годишна възраст внезапно почина писателят Иван Благоев, съобщиха от пресцентъра на община Бургас . Преди месец Иван Благоев отпразнува своя юбилей по писателски – с премиера на романа „Дом за бездомници”. „Няма нищо по-свещено от вярата в Бог! Не си я отнемайте!”, призова писателят. На тази вяра е посветил и творбите си в сборника с притчи и

Аржентина е изправена пред дефолт

http://www.mediapool.bg/arzhentina-e-izpravena-pred-defolt-news223144.html

Утре Аржентина ще се окаже в неплатежоспособност, ако не спази срока за изплащането на 500 милиона долара, блокирани от месец от американското правосъдие, което притиска Буенос Айрес първо да реши спора си с "фондовете лешояди", съобщава Франс прес във вторник. След икономическата криза през 2001 година третата икономика в Латинска Америка успя да разсрочи 93 % от дълговете си към притежателите на нейни държавни облигации и дори предсрочно се разплати с Международния валутен фонд (МВФ), но кредиторите, които отказаха облекчаване на дължимите суми, разстроиха процеса. Какъв е рискът, ако Аржентина изплати 100 % от задълженията си към "фондовете лешояди"? Ако Буенос Айрес плати на "фондовете лешояди" и изпълни решението на американския съд, то други спекулативни фондове (7 % от кредиторите й), които досега са отказвали каквото и да е облекчение на задълженията, биха могли да поискат същото отношение по силата на клаузата RUFO (Rights Upon Future Offers - права по бъдещи оферти) и тогава сметката може да достигне до над 10 милиарда долара. И до над 100 милиарда долара, ако останалата част от държателите на аржентинския дълг (93 %) направят рекламация, а Аржентина разполага с по-малко от 30 милиарда долара валутни резерви.   Задушена от външния си дълг, Аржентина обяви неплатежоспособност през декември 2001 година и това постави началото на икономическа криза.   За да помогнат на страната да изкачи стръмнината, почти всички кредитори (93 %) се съгласиха да опростят близо 70 % от дълга й. Само че спекулативните фондове (7 %) казаха "не" на каквото и да е преструктуриране. Сред тях са NML Captal и Aurelius Management, които успяха да издействат от американското правосъдие (част от книжата по аржентинския дълг бяха емитирани в Ню Йорк) да им бъдат платени 100 % от първоначалните суми, а това са 1,3 милиарда долара.   Например фондът NML е купил през 2008 година на безценица за близо 50 милиона долара аржентински дълг, а съдебното решение му отрежда на получи над 800 милиона долара.   Президентът на Аржентина, левоцентристката Кристина Кирхнер твърди, че страната й няма да изпадне в дефолт, защото тя "е платила, плаща и ще плаща дълговете си".   Задължения с краен срок на плащане 30 юли от 500 милиона щатски долара бе погасено от Буенос Айрес, но фактическото плащане бе блокирано от американското правосъдие, което постанови, че спорът между Аржентина и "фондовете лешояди" би трябвало да бъде решено преди изплащането на преструктурирания й дълг. Ако плащането остане блокирано, то ще има нов дефолт на Аржентина на стойност близо 100 милиарда долара. Ако наистина има обявяване на неплатежоспособност, какви биха били последиците? Standard and Poor's ще понижи до "D" оценката си за кредитоспособността на Аржентина, но не се очаква трус, какъвто имаше през 2001 година.   Според института за проучвания Abeceb годишната инфлация би могла да достигне 41% през 2014 година (в сравнение с прогнозата за 34,5%), брутният вътрешен продукт (БВП) би спаднал с 3,5%, а потреблението би се свило с близо 4%.   "Във всекидневния живот това ще се усети много по-слабо, отколкото през 2001 година", твърди икономистът Хуан Пабло Рондерос от института Abeceb.com. В случай на дефолт, казва той, "Аржентина ще продължи да плаща остатъка от дълга си, защото ще става дума за селективен дефолт".   Последицата от евентуален дефолт е спиране на достъпа до международните капиталови пазари. От обявяването на неплатежоспособност през 2001 година, когато ставаше дума за 100 милиарда долара, Аржентина не беше вземала заеми от пазарите, но планираше отново да се обърне към тях. Днес дългът на Аржентина представлява едва 40% от БВП. Как евентуален дефолт на Аржентина ще се отрази на света? Международният валутен фонд (МВФ) е на мнение, че един мораториум (върху плащането на задълженията) на Аржентина би имал "цена" за цялата финансова система, създавайки "несигурност". МВФ се опасява, че затруднените страни ще бъдат допълнително възпрепятствани да убеждават кредитори си да приемат намаляване на дължимите суми.   "Нуждаем се от механизми за решаване (на такива проблеми), които да действат добре, когато страните са в затруднение", настоява пред Франс прес главният икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Турски вицепремиер към жените: Не се смейте публично

http://www.bnews.bg/article-112382

Бюлент Арънч се оплака, че турското общество е изправено пред морален разпад

Представиха трейлъра към "Хобит: Битката на петте армии" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218901

Кинокомпанията "Уорнър брос" представи трейлъра към филма "Хобит: Битката на петте армии" (The Hobbit: The Battle Of The Five Armies), чиято премиера в САЩ е планирана за 17 декември 2014 година, съобщи Лента.ру. Филмът е поставен от режисьора Питър Джаксън, който работи също над трилогията "Властелинът на пръстените" (Lord of the Rings),

Излезе трейлърът към "Хобит: Битката на петте армии"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218918

Кинокомпанията "Уорнър брос" представи трейлъра към филма "Хобит: Битката на петте армии" (The Hobbit: The Battle Of The Five Armies), чиято премиера в САЩ е планирана за 17 декември 2014 година, съобщи Лента.ру. Филмът е поставен от режисьора Питър Джаксън, който работи също над трилогията "Властелинът на пръстените" (Lord of the Rings),

ФИФА нареди фаворитът за шеф на италианския футбол да бъде разследван за расизъм

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352461_fifa_naredi_favoritut_za_shef_na_italianskiia_futbol/?ref=rss


ФИФА поиска от Италианската футболна федерация (ИФФ) да разследва коментарите, направени от фаворита за следващ президент на организацията Карло Тавекио. Той нарече африканските футболисти "хора, които ядат банани".

"Появилите се в медиите информации за расистки коментари от един от кандидатите за президент на Италианската футболна федерация сигнализираха работната група на ФИФА за борба с расизма и дискриминацията и нейния председател Джефри Уеб. По този повод ФИФА изпрати на...

При вчерашните боеве в Източна Украйна са загинали 19 цивилни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/29/2352463_pri_vcherashnite_boeve_v_iztochna_ukraina_sa_zaginali/?ref=rss


Най-малко 19 цивилни са загинали при вчерашните интензивни боеве между украинската армия и проруските сепаратисти в източните части на страната, съобщават днес местните власти, цитирани от агенция "Ройтерс". Според техните данни само вчера вечерта при сблъсъците край град Горловка са били убити 14 души, включително пет деца. Други петима цивилни са загинали, когато артилерийски огън е уцелил дом за възрастни хора в Луганск.

В последните дни украинските сили изтласкват сепаратистките...

Хванаха двама изнудвачи в София

http://www.vesti.bg/novini/hvanaha-dvama-iznudvachi-v-sofiia-6018565

Столични полицаи задържаха двама мъже за изнудване. Те са с мярка за задържане.

Борисов моли БСП и ДПС: Подкрепете поне собственото си правителство за актуализацията

http://politics.actualno.com/Borisov-moli-BSP-i-DPS-Podkrepete-pone-sobstvenoto-si-pravitelstvo-za-aktualizacijata-news_42230.html

Трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК. Това посочи по време на днешното извънредно заседание на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не крие, че според него е необходима не само так...

МВР се хвали: Над 9% по-малко престъпления през първата половина на тази година

http://crime.actualno.com/MVR-se-hvali-Nad-9-po-malko-prestyplenija-prez-pyrvata-polovina-na-tazi-godina-news_42233.html

Общата престъпност в страната през пъртвите шест месеца на годината намалява с около 9,1% спрямо полугодието на 2013 година. Разкриваемостта през първото полугодие на тази година. се е увеличила с 4...

1000 години от битката при Ключ на Самуиловата крепост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218915

С панихида, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и още 6 свещеници, край Петрич бе почетена паметта на ослепените и убити в битката преди хиляда години войни на цар Самуил, предаде БГНЕС.
Церемонията се състоя в мемориала Самуилова крепост край Петрич. В музея на мемориалния комплекс екскурзоводът Юлия Маркова обясни пред гостите С панихида, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и още 6 свещеници, край Петрич бе почетена паметта на ослепените и убити в битката преди хиляда години войни на цар Самуил, предаде БГНЕС. Церемонията се състоя в мемориала Самуилова крепост край Петрич. В музея на мемориалния комплекс екскурзоводът Юлия Маркова обясни пред гостите

Парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене

http://healthy.actualno.com/Parlamentyt-aktualizira-budjeta-na-NZOK-na-pyrvo-chetene-news_42234.html

Със 184 гласа „за” и само един „въздържал се” Народното събрание прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо четене. Въздържалият се депутат е от Коалиция за ...

Да рискуваш собствения си живот, за да спасиш сърничка

http://curious.actualno.com/Da-riskuvash-sobstvenija-si-jivot-za-da-spasish-syrnichka--news_42237.html

Хората са невероятни и честно доказват това твърдение с героичните си постъпки, в които поставят живота на другите пред своя собствен. Фотограф от Бангладеш успява да улови един момент, за който никог...

Проект: 99 дни без фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217805

“99 дни свобода” е името на нов проект, в който хора ще изкарат 99 дни, без да влизат във фейсбук. Идеята за кампанията е на холандската агенция “Джъст”. Към проекта може да се присъедини всеки, като посети официалния му сайт и попълни онлайн формуляра. След това трябва да публикува уведомление във фейсбук профила си, “99 дни свобода” е името на нов проект, в който хора ще изкарат 99 дни, без да влизат във фейсбук. Идеята за кампанията е на холандската агенция “Джъст”. Към проекта може да се присъедини всеки, като посети официалния му сайт и попълни онлайн формуляра. След това трябва да публикува уведомление във фейсбук профила си,

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bz9C9qh1tcs/

Депутатите приеха на първо четене законопроектът за изменение на Закона за бюджета на НЗОК. От гласувалите 185 народни представители, “за” бяха 184, а един се въздържа, съобщи Агенция Кросс.

Според приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 милиона лева,,от които за болниците се отделят 200 млн. лв., а за лекарства 25 млн. лв.

Това извънредно пленарно заседание беше предшествано от остри политически спорове, след като ГЕРБ и ДПС застанаха зад проектите за актуализация на финансовата рамка на Касата и републиканския бюджет, предложени от кабинета в оставка, за които апелира и държавният глава. Социалистите обаче настояват единствено за промяна на разчетите на Здравната каса.

 

 

Левицата в Перник записва желаещи за националния събор на Бузлуджа

http://www.zapernik.com/politika/levicata-v-pernik-zapisva-jelaeshti-za-nacionalniya-subor-na-buzludja_33358/

На 2 август 2014 г. /събота/ ще се проведе традиционния събор на левицата на местността „Историческата поляна” под връх Бузлуджа в Стара планина.

Желаeщите да участват могат да се запишат в централата на БСП – Перник, ул. Радомир 1 до 31 юли 2014 г./ четвъртък/. Заповядайте!

1000 години от битката при Ключ на Самуиловата крепост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218900

С панихида, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и още 6 свещеници, край Петрич бе почетена паметта на ослепените и убити в битката преди хиляда години войни на цар Самуил, предаде БГНЕС.
Церемонията се състоя в мемориала Самуилова крепост край Петрич. В музея на мемориалния комплекс екскурзоводът Юлия Маркова обясни пред гостите С панихида, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и още 6 свещеници, край Петрич бе почетена паметта на ослепените и убити в битката преди хиляда години войни на цар Самуил, предаде БГНЕС. Церемонията се състоя в мемориала Самуилова крепост край Петрич. В музея на мемориалния комплекс екскурзоводът Юлия Маркова обясни пред гостите

Синдикатът на пожарникарите и ГДПБЗН се разбраха за дежурство от минимум трима

http://www.cross.bg/gdpbzn-slyzhiteli-nsps-1422951.html

/КРОСС/ Днес, 29.07.2014 г., се проведе среща на ръководството на ГДПБЗН - МВР с представители на НСПС „Огнеборец", по инициатива на НСПС „Огнеборец", във връзка с изготвен проект на „Наредба за реда за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност от органите на пожарна безопасност и защита на населението на МВР". От страна на ГДПБЗН - МВР присъстваха г-н Николай Николов, директор, г-н Асен Игнатов, зам.-директор, г-н Върбан Минков, началник отдел ЧР и г-н Георги Гатев, началник отдел ОД. От страна на НСПС „Огнеборец" присъстваха г-н Любомир Еленков, президент, г-н Венцислав Станков, вицепрезидент и г-н Димитър Василев, член на Управителния съвет. Срещата бе открита от г-н Николай Николов, директор на ГДПБЗН - МВР. След проведени разисквания по гореспоменатата наредба, както и по проблемни въпроси, свързани с организацията и осъществаването на дежурството на звената за ПБЗН, страните се споразумяха за следното: В проекта на гореспоменатата наредба, екипът на дежурство да бъде от минимум трима служители; В спасителната група към РДБПЗН/СДПБЗН да се организира дежурство от шест служители; Да се разработи и предложи нова структура и щат на ГДПБЗН - МВР в рамките на съществуващия щат

Доктори погрешка ампутираха пениса на американец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218909

Жител на американския щат Алабама ще съди местен урологичен център,тъй като при рутинна операция по обрязване му ампутирали пениса, съобщиха американските медии.
Мъжът, чието име не се споменава, през юни отишъл в урологичния център за обрязване с пълна упойка. За негов ужас, когато се събудил след операцията, мъжът установил, Жител на американския щат Алабама ще съди местен урологичен център,тъй като при рутинна операция по обрязване му ампутирали пениса, съобщиха американските медии. Мъжът, чието име не се споменава, през юни отишъл в урологичния център за обрязване с пълна упойка. За негов ужас, когато се събудил след операцията, мъжът установил,

Космически градове, контакт с НЛО и download на съзнанието: сериозно за бъдещето

http://www.cross.bg/biha-choveshkoto-intelekt-1422952.html

/КРОСС/Бъдещето, предсказано със средствата на науката - това е футурологията. Стотици учени по света, включително нобелови лауреати и номинирани за Нобелова награда, работят върху избистрянето на тенденциите, които ще властват през следващите десетилетия и столетия в живота на Земята. Прогнозите им се простират от геополитиката и бъдещето на религиите до усъвършенстването на човешкото тяло и интелект с помощта на технологиите, контакта с извънземни цивилизации и новите енергийни ресурси. Един от тези учени е българката д-р Мариана Тодорова, която преди дни се върна от конгрес на World Future Society в Орландо, САЩ. Пред световния форум на футуролозите тя представи своя метод за предсказване на бъдещето чрез анализиране на влиянието на контрафактите (слухове, хипотези) върху действителността. Д-р Тодорова работи в Института за изследване на обществата и знанието на БАН, специализирала е в Китайската академия за управление, Държавния департамент на САЩ, Harvard Kennedy School of Government и Outsights Think Tank. С нея разговаряме съвсем сериозно за появата на киборги, прехвърлянето на човешкото съзнание във виртуална реалност и създаването на човешки колонии в Космоса. Какви са прогнозите за бъдещето на човешкото тяло и човешкия интелект? Прогнозите са в няколко посоки, посочва д-р Тодорова пред offnews

Задържаха двама мъже, изнудвали столичанин да им прехвърли имот

http://pik.bg/задържаха-двама-мъже-изнудвали-столичанин-да-им-прехвърли-имот-news207997.html

Задържаха двама мъже, изнудвали столичанин да им прехвърли имот

Столични полицаи задържаха двама мъже за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследването започнало, след като 40 – годишен мъж подал жалба в столичната дирекция на 23 юни. В нея разказвал, че двама мъже го заплашили и изнудвали да им прехвърли собствеността върху имот в жк. „Люлин“ , притежание на трето лице. Тъжителят казал, че познава авторите на заплахата с малките им имена. По случая било образувано досъдебно производство.

Веднага започнало разследване за установяване на факти и обстоятелства по случая. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия било установена самоличността на мъжете - Д.Т./54 г./, Димата, роден в Грузия, със словенско гражданство. Оказало се, че до 2011г. той имал забрана да влиза в страната ни. Другият - М.К./44 г./, Мишо, е софиянец, криминално регистриран за отвличане, принуда, разпространение на акцизни стоки без бандерол, лъжесвидетелстване, измама.

При проведените допълнителните оперативно-издирвателни действия двамата били задържани на 24 юли. След доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура на Д.Т. и М.К. са повдигнати обвинения за престъпление по чл.213 а от НК и мярката им била удължена на 72 часа. Софийският районен съд постановил постоянна мярка за задържане на двамата мъже.

Русия иска от ООН хуманитарен коридор в Украйна

http://www.cross.bg/rysiya-palata-obshtestvenata-1422950.html

/КРОСС/ Обществената палата на Русия чрез МВнР, ще се обърне в Съвета за сигурност на ООН с искане, да бъде организиран хуманитарен коридор за изтегляне на пациенти на болници, които се намират в зоната на военния конфликт в югоизточна Украйна, предаде RT. Представителите на Обществената палата съобщиха, че в болниците на Донецк и Луганск се намират няколко стотин деца, които се нуждаят от лечение, но не получават необходимите медикаменти, поради затрудненото снабдяване в резултат на така наречената „антитерористична операция". „Съгласно нашите данни, ситуацията е катастрофална. При това не виждам никакви действия от страна на международните организации за предприемане на поне някакви ефективни действия" - каза първият зам.-секретар в Обществената палата на Русия Владислав Гриб.          

На 70-годишна възраст почина писателят Иван Благоев

http://pik.bg/на-70-годишна-възраст-почина-писателят-иван-благоев-news208001.html

На 70-годишна възраст почина писателят Иван Благоев

На 70-годишна възраст внезапно почина писателят Иван Благоев. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас . Преди месец Иван Благоев отпразнува своя юбилей по писателски – с премиера на романа „Дом за бездомници”. „Няма нищо по-свещено от вярата в Бог! Не си я отнемайте!”, призова писателят. На тази вяра е посветил и творбите си в сборника с притчи и миниатюри „Косите на Мария”. Иван Благоев е роден на 22 май 1944 г. в село Банево, Бургаско. Автор е на сборниците с разкази „Земни хора“, „Пътека към изгрева“, „Парите никога не стигат“, „Косите на Мария” и на романите „Аркада“, „Стръв“, „Падналите ангели“ , „Свръхдоза“ „Дом за бездомници”. В произведенията си той описва времето, в което живеем чрез образа на малкия-голям човек.

Очакват ни много тежки дни, месеци и може би години, докато хората не изтръгнат от сърцата си омразата и не засадят на нейно място любовта, пророкуваше писателят, носител на над 15 литературни награди. Погребението ще се състои на 30 юли в 9:00 часа в Гробищен парк – Ветрен. Поклон пред светлата му памет! Нека почива в мир!

Русия: Кражбата на ценни вещи от загиналите в Боинга не е мародерство

http://www.mediapool.bg/rusiya-krazhbata-na-tsenni-veshti-ot-zaginalite-v-boinga-ne-e-maroderstvo-news223143.html

Не можете да наричате хората мародери, само защото са събирали вещи, които са падали буквално на главите им. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, по повод открития вагон, пълен с лични вещи на жертвите от малайзийския Боинг 777, свален на контролирана от проруските сепаратисти територия в Източна Украйна.   Бойците от ДНР (самопровъзгласилата се Донецка народна република -бел.ред.), които са обезпечавали охраната на мястото, където падна самолетът, а също и местните жители, не бива да бъдат наричани мародери, каза на пресконференция Виталий Чуркин.   Той обясни, че вещите на загиналите пътници от самолета са "падали по главите" на местните жители.   "Защо се прави това? Защо местните жители събират нещо? Защото то пада на главите им, буквално", каза Чуркин.   Той определи като несъстоятелни обвиненията към проруските сепаратисти, които са охранявали периметъра на катастрофата, като обясни, че те не са имали нужната подготовка.   Изправени сме пред трагична ситуация, не бива да я усложняваме допълнително, като използваме такъв речник като "мародери", призова руският дипломат. "Можете ли да ми приведете един пример за мародерство на мястото на трагедията? Аз бих казал, че това е непрофесионализъм на журналистите, а и на политиците, да използват такива думи", каза руският представител в ООН.   По данни на съвета за национална сигурност на Украйна, проруските бунтовници са събирали от телата на загиналите в авиокатастрофата ценни вещи, а също и кредитни карти.   Преди седмица Чуркин каза, че ако бунтовниците в Източна Украйна са свалили малайзиския Боинг, това било нещастен случай. Коментирайки аудиозаписи, на които се чува как те обсъждат свалянето на самолета, руският представител в ООН заяви на 23 юли: "Представителите от Изтока говорят за това, че те са свалили военен самолет. Ако те са мислили, че са свалили самолет на въоръжените сили, това е конфуз, а не терористичен акт", отбеляза Чуркин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване