Ван Гаал: "Манчестър юнайтед" е дебалансиран и разбит отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352315_van_gaal_manchestur_junaited_e_debalansiran_i_razbit/?ref=rss


Новият мениджър на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал заяви, че най-важната му задача е възстановяването на баланса в отбора, който намира за "разбит" в последната година.

В първото си интервю пред английските медии от турнето в САЩ той намекна, че поемането на отбора след Дейвид Мойс е по-трудна задача от това да го поемеш след ерата на Алекс Фъргюсън.

Попитан дали щеше да му е по-трудно да наследи от отбора от Фъргюсън, той отговори: "Не, не съм съгласен".
...

Ван Гаал е готов за предизвикателството да гони успехите на сър Алекс

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352315_van_gaal_e_gotov_za_predizvikatelstvoto_da_goni/?ref=rss


Новият мениджър на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал заяви, че се гордее, щом медиите го сравняват със сър Алекс Фъргюсън. Той беше попитан дали е готов за предизвикателството да гони успехите на шотландеца.

С отговора си Ван Гаал даде да се разбере, че има увереността да поведе "Манчестър юнайтед" към върха.

"Трябваше да наследя Боби Робсън в "Барселона", а той беше спечелил три купи в същата година. Бях в "Аякс" - най-големия клуб в Холандия, бях в "Барселона" -...

Потреблението на електроенергия е скочило с 6%

http://econ.bg/Новини/Потреблението-на-електроенергия-е-скочило-с-6-_l.a_i.558861_at.1.html

Наблюдава се ръст на потреблението на електроенергия от началото на годината. Отчетеното увеличение през месец юли се дължи вероятно на употребата на...

Ивайло Калфин: Условие за бъдеща съвместна работа между АБВ и БСП е воля за промяна в столетницата

http://www.cross.bg/kalfin-ivaiilo-partiyata-1422888.html

/КРОСС/Длъжни сме да дадем известен срок на Михаил Миков - да си проличи дали иска промени в Българската социалистическа партия. Дотук не се е чуло нещо - нито в кампанията му, нито в поведението му досега. Това заяви в студиото на „Денят започва" по БНТ зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. Той коментира, че Миков, като част от ръководството на БСП, не се е проявил с особена индивидуалност досега. Нов председател обаче трябва да има нов шанс, категоричен бе Калфин. Той изрази надежда на тази позиция Миков да преосмисли посоката и пътя на БСП. Това е важно за страната, не само за партията, заяви Калфин. Той подчерта важността на това БСП да извлече поуките за всичко, което се случи, - защо партията беше доведена дотук, защо беше провален управленският й мандат за една година. Важно е да се направят изводи, за да не се допускат същите грешки в бъдеще и това е нещо, за което АБВ ще настоява, каза Калфин. Ивайло Калфин коментира грешките в левицата под управлението на досегашния й председател. Той заяви, че АБВ в голяма степен се е създала и заради водената от Сергей Станишев политика. Според Калфин, именно Станишев носи отговорност за разделението в ляво. „Той затвори партията, спря диалога, включително и вътре с хората, които мислят по различен начин, да не говорим за гражданското общество..

Кривогледите ни отношения с Москва могат да се излекуват

http://www.cross.bg/otnosheniya-strani-rysiya-1422887.html

/КРОСС/Само преди дни у нас беше руският външен министър Сергей Лавров. Неговата визита предизвика противоречиви реакции предвид напрегнатите напоследък отношения между София и Москва. Българо-руските дипломатическите отношения датират от 135 години. Едно богато минало, довело до настоящето, с тенденция да си проправи път към светлото бъдеще. Но дали ще е светло това бъдеще за българо-руските отношения? Зависи колко е запотен прозорецът, през който гледаме. В развитието на политическия диалог и на дипломатическите отношения между двете страни трябва да се наблегне на общата славянска парадигма, която е заложена в основата на взаимоотношенията от векове. „Арабската пролет" и украинската криза обаче формират един напълно нов етап в развитието на политическите отношения. Апелът и към двете страни е - сирийски, иракски, либийски и украински сценарий да не се допуска да стане „ заразна болест". Много негативно се отразява на двустранните отношения непрекъснатата смяна и нестабилност на българския парламент. При наличието на такова непостоянство се работи изключително трудно. Днешна Русия също е променена. Но същевремено е отворена за непрекъснат диалог на политическо и културно ниво. Не трябва да се подценява ролята на младежта и на двете страни, именно тя е способна да доведе до реални бъдещи резултати - това бе мотото на руските участници по време на разговорите в София

МВР дава 53 млн. лв. за денонощен "Биг Брадър" по пътищата

http://news.ibox.bg/news/id_1340306605

Камерите щели да бъдат купени с парите от Фонда по безопасност на движението

Белгийски фермери се опасяват от санкциите срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/belgijski-fermeri-se-opasiavat-ot-sankciite-sreshtu-rusiia-6018531

Белгийските производители на плодове се опасяват, че санкциите на ЕС срещу Русия ще имат за тях тежки последици, пише в. "Дерниер ер".

Огнян Златев: Не е проблем, че не сме излъчили кандидат за еврокомисар

http://pik.bg/огнян-златев-не-е-проблем-че-не-сме-излъчили-кандидат-за-еврокомисар-news207874.html

Огнян Златев: Не е проблем, че не сме излъчили кандидат за еврокомисар

"Това, че България все още не е излъчила своя кандидат за еврокомисар, не бих казал, че е проблем, тъй като, някъде около половината страни-членки само са съобщили официално своите номинации", казва в интервю за "Фокус" ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.
Според него, в различните страни-членки има различни практики как точно се излъчва националният комисар. Освен това в някои от страните-членки тепърва предстоят избори есента и на базата на резултатите от тези избори ще има номинация от тази държава. С оглед на тези предпоставки, според Огнян Златев, това, че България все още няма излъчен кандидат за еврокомисар не представлява проблем или забавяне и излизане извън нормите.

„Това, което е важно, това, което всички очакваме, е да има излъчена достатъчно силна кандидатура, зад която да застане и българското правителство, и българските политически сили. Това е важно”, допълни Огнян Златев. 

Златото се задържа на цена над 1300 долара

http://econ.bg/Новини/Златото-се-задържа-на-цена-над-1300-долара_l.a_i.558860_at.1.html

Златото се задържа на цена над 1300 долара за тройунция. Благородният метал за незабавна доставка се търгува за 1 305,02 долара, предаде...

Протест срещу актуализацията на бюджета

http://www.cross.bg/protest-sreshty-aktyalizatziyata-na-byudzheta-1422886.html

/КРОСС/Да попречим на готвената от преЦедента и коалицията БОСТАН, кражба на милиарди!!! Това призозават създателите на групата "Не на поправката в бюджета БОСТАН /Бойко+Местан/" във Фейсбук.  В социалната мрежа се организира протест, който ще зпочне от 15.00 часа днес пред Народнто събрание. Към тази сутрин участие са заявили малко повече от 350 души. 

България стана №1 по износ на слънчоглед

http://www.moreto.net/novini.php?n=259500

България вече е най-големият износител на слънчогледово семе в света. Страната ни е изместила от челната позиция раздираната от конфликти Украйна, показват данни на Световната търговска организация. През миналата година приходите за България от експорта на слънчоглед са достигнали 743,625 млн.

Р.Петков:Миков бе предизвестен избор

http://frognews.bg/news_73830/

Новият лидер на столетницата Михаил Миков трябва да покаже самостоятелност и воля да прави политика. В не малка степен обаче според него Миков е бил предизвестен избор. Това каза пред bTV Румен Петков от АБВ.

Малайзийския Бонг 777 е свален от украински пилот?

http://www.cross.bg/osse-sy-izstrela-1422884.html

/КРОСС/ Немско издание с много знаково заглавие «Вархайт фюр Дойчланд» («Истината за Германия») написа, че пилот на украински щурмови самолет Су-25, който е летял след малайзийския Боинг 777, призна, че е стрелял от бордова картечница по самолета. Именно неговият Су-25 е фиксиран на спътниковите снимките, които са представени на пресконференцията в Генералния щаб на Русия. Немското издание нарече това „малка победа на разбиращите Путин". http://wahrheitfuerdeutschland.de/?p=3622%20http://www.newsbalt.ru/detail/?ID=37205 По-рано експертите на ОССЕ вече изследвали отломките на лайнера в района на крушението и направили първите изводи, като за пореден път се потвърди всичко описано по-горе. По отломките на лайнера има следи от шрапнели, по които може да се установи с какво оръжие е стреляно. По този въпрос с важно изявление излезе представителят на ОССЕ в Украйна Майкъл Бочуркив: „Дори за неспециалист е очевидно, че следите са почти като тези, които остават след стрелба с картечница. И ако продължим да разсъждаваме в този дух, то такива следи върху метал не сме виждали никъде другаде", цитира думите му руски телевизионен канал „Первый". http://www.1tv.ru/news/world/263938 Тук е важно да се подчертае, че съвременните бойни самолети не са снабдени с картечници. Вероятно представителят на ОССЕ е имал предвид автоматична пушка

Русия определи санкциите на Япония срещу Москва като неприятелска стъпка

http://www.cross.bg/rysiya-sanktzii-stupka-1422883.html

/КРОСС/ Руското външно министерство смята обявяването на санкции от страна на Япония срещу Русия за неприятелска и недалновидна стъпка. Това заявиха във вторник от руското външнополитическо ведомство, предаде РИА Новости. „Ние оценяваме обявеното от Япония на 28 юли въвеждане на така наречените допълнителни санкции по отношение на Русия като неприятелска и недалновидна стъпка, базираща се на дълбоко погрешно представяне на реалните причини за случващото се в Украйна”, се казва в изявлението на руското МВнР. От ведомството считат за неуместно свързването на санкциите с катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна. „Особено неуместно изглежда връзката на указаните санкции с катастрофата на територията на Украйна на малайзийския самолет, съпроводена с коментари за намеренията на Токио да „подтикне Русия към действие”. В тази връзка бихме искали да припомним, че именно руската страна бе първата, която призова за открито и безпристрастно международно разследване под егидата на ИКАО и прави за тези цел всичко, което зависи от нея”, се казва още в съобщението.

Шефът на “Газпром” с таблет за $ 3,2 млн.

http://www.cross.bg/gazprom-tabletut-sapryn-1422885.html

/КРОСС/Шефът на "Газпром" Алексей Милер ще получи до дни нов рекордно скъп таблет на стойност 3,2 млн. долара (114 милиона рубли). Суперкомпютърът бил поръчан от руския газов гигант специално за шефа му и е изработен от руската фирма "Сапрун", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "24 часа". От "Газпром" обявили търг миналото лято, като заявили специалните параметри, на които трябва да отговаря таблетът. Обявеният бюджет бил 119,7 милиона рубли (3,375 млн. долара). "Сапрун" дала най-добрата цена за тази оферта и спечелила търга. Според източници на ИТАР-ТАСС таблетът вече бил частично платен от "Газпром", тъй като договорът предвиждал плащане на траншове. Според техническото задание таблетът трябва да работи с платформата iOS - мобилната операционна система на "Епъл". Той трябва да поддържа мрежите 3G, GPRS и Wi-Fi. Новата супермашина на Милер се очаква да му помага при работа и анализ на данни, които са търговска тайна, и на всякаква конфиденциална информация, което обяснява и рекордната му цена, твърдят източниците. Компанията "Сапрун" планирала да представи новия таблет на "Газпром" в Москва след 20 август, но точна дата не е известна. От фирмата производител обаче са се съгласили на условие за конфиденциалност и отказват да разкрият повече каквито и да е подробности.  

Перничани ще пият много по-качествена вода след ремонта на язовир Студена, който започва догодина

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichani-shte-piyat-mnogo-po-kachestvena-voda-sled-remonta-na-yazovir_33336/

Рехабилитацията на стената на язовир “Студена” трябва да започне през следващата година, съобщи вчера в Перник министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева.

Успяхме да удължим срока за държавния инвестиционен заем със Световната банка и най-важното - изрично включихме освен рехабилитацията на язовирната стена и рехабилитацията на пречиствателната станция, което не беше предвидено преди това, каза тя. По думите й през 2015 г. се...

Продължава

Нови социални мерки срещу имигрантите във Великобритания

http://europe.actualno.com/Novi-socialni-merki-sreshtu-imigrantite-vyv-Velikobritanija-news_42164.html

Имигрантите от ЕС във Великобритания ще имат право да кандидатстват за социални помощи само за три месеца, вместо шест, освен ако нямат сериозни перспективи за намиране на работа. Това обяви британски...

Йелена Карлеуша: Знам какво да правя със задните си части

http://showbusiness.actualno.com/Jelena-Karleusha-Znam-kakvo-da-pravja-sys-zadnite-si-chasti-news_42167.html

Иновативната мисъл на македонската журналистика блесна с пълна сила в статията на новия брой на македонския „Курир”. Със заглавие: „Най-добрият сръбски задник &ndash...

"Южен поток" ще обезцени транзитната система на Украйна

http://www.vesti.bg/novini/iuzhen-potok-shte-obezceni-tranzitnata-sistema-na-ukrajna-6018530

Пускането в експлоатация на газопровода южен поток" може да доведе до намаляване на транзита на природен газ през Украйна с 60 милиарда куб/м, заяви председателят на направление НАК в "Нафтогазд Украини" Андрий Коболев по телевизия ICTV.

Няма нужда от червен боксьор, а от нови червени и розови идеи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217980

Накъде върви БСП с новия лидер след вчерашния си конгрес? Ще превъзмогне ли столетницата кризата и как ще се представи на изборите?С тези въпроси “24 часа ” се обърна към щаба си от експерти. Ето коментарите на политолозите Димитър Аврамов и Първан Симеонов и на социолозите Живко Георгиев и Мира Радева.
Накъде върви БСП с новия лидер след вчерашния си конгрес? Ще превъзмогне ли столетницата кризата и как ще се представи на изборите?С тези въпроси “24 часа ” се обърна към щаба си от експерти. Ето коментарите на политолозите Димитър Аврамов и Първан Симеонов и на социолозите Живко Георгиев и Мира Радева.

МВР оневини Борисов по обвиненията, че има връзки с дело за наркотици

http://www.mediapool.bg/mvr-onevini-borisov-po-obvineniyata-che-ima-vrazki-s-delo-za-narkotitsi-news223131.html

Името на Бойко Борисов не фигурира в оперативното дело, извадено от Николай Бареков, каза във вторник главният секретар на МВР Светлозар Найденов. ”Има такъв документ, има такава проведена среща, но наличието на информацията, която е в документа не отговаря на информацията, която е публикувана. Пасажите за Борисов не фигурират в делото. Те са добавени. Делото е вадено (от архива) един-единствен път и то през 2003 година", каза Лазаров. Той уточни, че нито Георги Петканов, нито Бойко Борисов са вадили този документ от архива. Преди ден Николай Бареков извади документи срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той показа пред сайта си BNews копие от книжа, извадени от архивите на МВР, в която пишело как са се разпределяли кокаиновите територии в България две години преди Бойко Борисов да стане главен секретар на МВР. Според изданието Бареков се е допитал до експерти от специалните служби и МВР, които са гарантирали за истинността на документите, които притежава лидерът на България без цензура. Николай Бареков казва, че разполага с десетки рапорти на оперативни работници от МВР до техните началници от 90-те години, от които става ясно, че Борисов се ползва с огромен авторитет на улицата - пред СИК и ВИС, защото зад него стоят службите. Главният комисар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че това, което се разпространява, ”трудно би нарекъл документ”.

Кмет напуска - набили го, че не почистил тоалетни за англичани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217996

Кметският наместник на смолянското село Полковник Серафимово напуска поста, след като бил бит от свой съселянин заради непочистени тоалетни. Красимир Глушков посегнал на кмета Михаил Василев, тъй като селото се излагало пред чужденците. В същия ден в местност над селото се провежда събор на чужденци от цял свят, които идват по покана на англичани, Кметският наместник на смолянското село Полковник Серафимово напуска поста, след като бил бит от свой съселянин заради непочистени тоалетни. Красимир Глушков посегнал на кмета Михаил Василев, тъй като селото се излагало пред чужденците. В същия ден в местност над селото се провежда събор на чужденци от цял свят, които идват по покана на англичани,

"Литекс" запазва доверието си в Красимир Балъков

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352278_liteks_zapazva_doverieto_si_v_krasimir_balukov/?ref=rss


Евентуалната смяна на Красимир Балъков не стои на дневен ред пред ръководството на "Литекс", заяви главният мениджър на клуба Стойчо Стоилов.

"Не вярвайте на спекулации. Балъков се ползва с доверието на цялото ръководство. Не сме мислили да се разделяме с него", каза Стоилов. Думите му дойдоха след загубата с 0:2 от "Локомотив" в София.

Под ръководството на Балъков "Литекс" започна с две поражения новия сезон в А група и е на последното място без отбелязан гол. Оранжевите...

Русия забрани вноса на консерви от Украйна

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/29/2352276_rusiia_zabrani_vnosa_na_konservi_ot_ukraina/?ref=rss


Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) забранява от днес вноса на зеленчукови, плодови и рибни консерви от Украйна, се посочва в съобщение на службата, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Службата е установила нееднократни нарушения на изискванията на руското законодателство в областта на защитата на правата на потребителите в продукцията на няколко украински компании.

Консервите на тези производители са били маркирани невярно, а процентното съдържание на мазнини,...

Петте политически тела на лидерите на БСП

http://pik.bg/петте-политически-тела-на-лидерите-на-бсп-news207870.html

Петте политически тела на лидерите на БСП

Покрай избора на нов лидер на БСП изведнъж забелязах колко много хора за една вечер станаха експерти по левицата. Ама то не бяха компетентни мнения, ама то не бяха едни великомъдри иронии, ама то не бяха едни снобски обругателства, ама то не бяха едни величави псувни, маскирани като някакъв либерален градски псевдоанализ. От толкова много познавачи на БСП човек трудно може да вземе думата и да каже нещо различно и смислено, защото основният белег на епохата е, че никой никого не иска да слуша. Но тези дни се замислих, че Михаил Миков е едва петият лидер на БСП в епохата на прехода. И понеже историческото време край нас тече все по-бързо, може би точно в началото на неговия мандат е добре да обобщим в кратък текст идейното наследство и политическите пориви на всеки от неговите предшественици. Само едно отклонение. В книгата си "Двете тела на краля", Ернст Х. Канторовиц описва как проблема за двойствената пророда на Христос (той е човек и бог, тоест две в едно) се пренася в политическото поле на монархиите. Кралят, отбелязва Канторовиц, също има две тела - физическо и политическо. Физическото тяло е преходно, но политическото тяло е това, което осигурява не само приемственост в една династия, но и изгражда едно надвремево поле на концетрация на идеи и завети. Ако принесем тази поетична фантазия на Канторовиц към съвременните лидери, смело можем да твърдим, че политическите им тела остават постоянно вградени в конструкцията на една партия и нито един нормален човек не може да тръгне да разпознава днешната реалност, без поне за малко да се опита да види онзи, другият вечен градеж, който е завещан за поколенията.

И така, след като сме въоръжени с философско оправдание за безкрайната графомания, нека да направим един бърз полет над политическите тела на лидерите на БСП досега.

Александър Лилов (1990-1991) имаше изключително сложната задача да трансфомира една комунистическа партия, с определено консервативно светоусещане, в модерна политическа формация. БСП имаше късмета, че във времената на най-голямата си идейна криза тя имаше начело истински идеолог, който проумя, че пътят към това, което в Европа се нарича "социалдемокрация" ще е самоубийствен за БСП, защото социалдемокрацията върви към своя криза. Днес е лесно да видим правотата на Лилов, но през 1990 година на него му е било изключително трудно да защити тезата за "модерната лява партия". Сега мнозина се подиграват с нея, без да осъзнават какво всъщност предлага като проект Лилов с тази фраза. Той настоява БСП да търси собствен ляв път на развитие, а не да приема наготово клишетата на европейската социалдемокрация, защото, ако тя ги приема напълно, то със сигурност няма да избегне общата криза, към която тази социалдемокрация върви. Именно Лилов обаче успя за запази БСП като голяма и мощна партия, която не изчезна в мътните води на прехода, а получи нови идейни устои въз основа на които да търси идентичност.

Жан Виденов (1991-1996) е най-трагичната фигура от петте политически тела, които ще изследваме тук. Жан се оказа верният човек в погрешното време. Той се опита да провежда лява политика във време, когато всички твърдяха, че са необходими десни реформи. На практика Виденов, със своя политически инат, застана срещу интересите на оформящата се бъдеща олигархия, която искаше да получи собственост на безценица и никога не би позволила някой да се опълчи на нейния дневен ред. Самият Виденов е човек с ясен ляв проект в главата си, който обаче и представа си нямаше как да го постигне. Заради това при него реалността се сблъска със собствените му убеждения и в крайна сметка Виденов стана неудобен не само на партията си, но и на всички. Той трагично се опита да спаси държавните предприятия, да запази нещо от предишната икономика, но не само времето, но и политиката вървеше срещу него. Оказа се обаче, че идеализмът е мощна сила. Защото в първите години след неговото оттегляне името му беше символ на провал, сега буди симпатия, защото може да бъде сравнено с всички партизани на прехода, които не успяха да се наситят на кражби.

Георги Първанов (1997-2001) , за разлика от Жан, се оказа точният човек на точното място. Подценяван в началото на своята кариера и стигнал до момента (в нейния край), в който всички го привиждаха като някакъв задкулисен основен играч. Първанов обаче в партиен план успя да намери спасително въже за БСП като тръгна да прави голям ляв съюз с всички дребни социалдемократически партийки, които успя да намери оцелели от бурните вълни на прехода. Първанов се оказа бог на маскировката - той успешно замъгли БСП в Коалиция за България, измисли лекарството "гражданска квота" като се надяваше, че маската е достатъчен спецефект да привлече нови електорални маси. Именно Първанов измисли нещото, наречето "социаллиберален вектор", което предвиждаше БСП да потърси и намери път към ДПС, а пък това само по себе си посла след това възможността за съвместно управление на двете партии. Сами по себе си идеите на Първанов не се някакво новаторство, точно както гримьорът не може да бъде признат за художник, въпреки майсторството си. И все пак, благодарение на неговоте действия, само за 4 години БСП успя да си стъпи на краката и след първите избори (17.06.2001), на които левицата остана трета сила, тя успя само няколко месеца по-късно да спечели президентските избори. И така Първанов завеща политическото си тяло на БСП, а премести физическото на "Дондуков" 2, където да го развива институционално.

Сергей Станишев (2001-2014) е най-парадоксалният от тях, защото успя да измине пътя от "осанна" до "разпни го" и то именно защото по време на своето лидерство той така и не успя да реши кой път да следва - този на идеите или този на маскировката. Социаллибералният модел вършеше някаква работа преди световната криза да разлюлее света, а точно след нея започнаха политическите и идеологическите проблеми на Станишев. Той започна да губи избори, защото БСП не успя да отговори на повечето от политическите предизвикателства пред нея. Разбира се, щеше да е лесно, ако всичко това беше вина на Станишев. Не, Станишев до известна степен е и жертва, защото той трябваше да управлява във време, когато маскировката, оставена от Първанов, почна да се пропуква, а левите избиратели все по-гръмогласно започнаха да настояват за ясна политика, точни идеи и максимална лява последователност. Станишев успя да оглави Партията на европейските социалисти, с което показа, че БСП не е в изолация, но пък имаше и нещастието да види, че европейските модели и решения на партийни проблеми не вършат работа у нас. БСП драматично се върна към началото на лиловската постановка, че трябва да търси свой, различен път на развитие, а не клиширано да повтаря чужди схеми. Политическата имитация и залагането на пиара над идеите в крайна сметка определиха днешните тежки времена на БСП и именно в тази атмосфера се появи Петото тяло (това звучи като заглавие на някакъв апокрифен роман на Куелю).

На Михаил Миков (2014 - ) се пада тежката задача да намери най-малкото общо кратно между всички политически тела, които са били преди него. Той е като сапьор, който няма много време, за да обезвреди бомбата и трябва да вземе отчаяно решение синята или червената жичка да отреже почти на сляпо. Това е проблемът на действащия лидер, ако се позовем на теорията на Канторовиц - политическото тяло разполага с вечност, в която да се оглежда, но физическото има своите ограничителни параметри. Има един безпогрешен признак за живот на един субект обаче. Ако БСП наистина беше на смъртния си одър, едва ли толкова хора отстрани щяха да съскат и да се опитват да залеят с отрова новия лидер. Злобата е като гайгер-мюлеров брояч за живот и заради това Миков поне може да има спокойствието, че не поема траурно бюро, а политически организъм, който може да бъде съживен отново. Някъде прочетох мнение, че основен тест на новия лидер ще бъде отношението към ГЕРБ. Според мен, и това няма да се уморя да го повтарям, БСП трябва да се пази много от самата идея, че е възможна коалиция с партията на Бойко Борисов. Тази партия трябва да влезе веднъж завинаги в забранителния списък за потенциални съюзници. България може да е обречена да бъде управлявана от коалиции, както твърдят медийните врачки, но пък това не означава, че трябва да убием и самата идея за политика изобщо.

Аз ще проявя допълнителна талибанщина и ще споделя същото за АБВ. Докато АБВ не покаже, че е партия, която почива и на нещо друго, освен на анти-БСП основа, няма никакъв смисъл да се търсят пътища към нея. Докато АБВ за БСП е това, което Македония за България, просто е безполезно да твърдим, че протягаме ръка. Защото, дори и този съюз да се случи, това означава АБВ просто да изчезне, защото ще изчезне всичко онова, което ги формира като партия. И пак ще повторя - Миков е в ролята на сапьора, който е навлязъл в минно поле без карта, но пък от друга страна, както ме убеди един приятел - хората с чувство за хумор могат да преминат през всякакви изпитания.

След като направихме кратко пътешествие for dummies из политическите тела на БСП, на изпроводяк можем да се опитаме да формулираме единствено нещо като надежда. Надеждата, оказа се, е дисидентско чувство в мрачния свят на българския песимизъм. Наскоро една моя позната, която никога не съм подозирал в добри чувства към БСП, най-малкото заради това, че викът "червени боклуци" й се беше превърнал в нещо като мантра в мрачната 2103 година, с някакво отчаяние ми сподели, че както и да гледа в политическото пространство, единствено в БСП вижда някаква възможност за алтернатива на задаващия се агресивен авторитаризъм. Никога, ама никога няма да гласувам за БСП, но и стискам палци да се оправите, ми каза тя.

На мен малко ми трябва, за да потъна в оптимизъм. Например, една такава реплика. Стискат ни палци да се оправим. Не е малко, ей.

От "Поглед.инфо".

Финансови анализатори: Ефектът на санкциите няма да е към Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218269

Дойче банк предупреди, че случващото се в Украйна може да има негативен ефект върху световната икономика. „Различните икономики по света се развиват с различна скорост и ”това може да е причината за различното темпо, с което се нормализират лихвените проценти. Въпреки това геополитическите събития в Украйна и Близкия Изток могат да окажат силно Дойче банк предупреди, че случващото се в Украйна може да има негативен ефект върху световната икономика. „Различните икономики по света се развиват с различна скорост и ”това може да е причината за различното темпо, с което се нормализират лихвените проценти. Въпреки това геополитическите събития в Украйна и Близкия Изток могат да окажат силно

Втори българо-руски пенсионни консултации ще се проведат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259421

Oт 30 юли до 1 август 2014 г. териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) във Варна ще бъде домакин на българо-руските консултационни дни. Те се провеждат за втори път и са организирани от НОИ и Пенсионния фонд на Руската Федерация (ПФРФ), научи Moreto.

Финансови анализатори: Санкциите срещу Русия удрят ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218266

Дойче банк предупреди, че случващото се в Украйна може да има негативен ефект върху световната икономика. „Различните икономики по света се развиват с различна скорост и ”това може да е причината за различното темпо, с което се нормализират лихвените проценти. Въпреки това геополитическите събития в Украйна и Близкия Изток могат да окажат силно Дойче банк предупреди, че случващото се в Украйна може да има негативен ефект върху световната икономика. „Различните икономики по света се развиват с различна скорост и ”това може да е причината за различното темпо, с което се нормализират лихвените проценти. Въпреки това геополитическите събития в Украйна и Близкия Изток могат да окажат силно

Конгресът на БСП - край на голямата скука, начало на заключителния виц

http://www.cross.bg/stanishev-partiyata-skyka-1422882.html

/КРОСС/Със Станишев столетницата блъфираше, че се модернизира. С Миков ще ни лъже, че още я има, пише в коментара си за в. "Сега" Иво Христов. Забавно и многозначително е, че БСП избра за председател човек, който дори не може да произнесе коректно понятието "ляво". Смисълът му отдавна е загубен. Сега вече дори и звученето. Но да започнем с прощалното Станишев-мегашоу. Струва си да се спрем на драматургията. Тя говори повече, отколкото думите. Политическият ни речник от години страда от хиперинфлация. Думите не значат почти нищо. Във фаталните 13 години на Станишевото председателство БСП имаше утвърден конгресен церемониалмайстор: Стефан Данаилов. Актьорската харизма на уважавания Ламбо генерираше доверието, което Станишев така и не събуди Канализираше емоцията на делегатското войнство в предначертаното русло. В отсъствието на Мастъра обаче Станишев сам влезе в ролята на фронтмен. А не трябваше! За начало се похвали с три победи за 13 години. О, наглост! - приписа си дори тази на кръвния враг Георги Първанов през 2006 г. И другата, хептен злополучна полупобеда (2005 г.), която вкара БСП в покваряващата тройна коалиция. Междувременно по-младите делегати ровичкаха смартфоните си, а беловласите подпираха глави в очакване на паузата. Като внезапно излязъл от будна кома, Станишев изненада с нетипична, пресилена жестикулация, достойна за рапър, който ръкомаха в диахрон с музиката

Бил ли е подменян уставът на ББЦ?

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bil-li-e-podmenian-ustavyt-na-bbc-6018527

Отцепници от партията и членове на ръководството са на противополижни мнения по този въпрос

Роми от "Факултета" блокираха жп линията София - Перник, спряха влак

http://pik.bg/роми-от-факултета-блокираха-жп-линията-софия---перник-спряха-влак-news207860.html

Роми от "Факултета" блокираха жп линията София - Перник, спряха влак

Жителите на столичния квартал "Факултета" блокираха току-що железопътната линия София-Перник. Малки деца и хора с каруци застанаха на линията, полицай бе принуден да спре влака, който минава в 9.15 ч.

Протестът е знак на солидарност с ромите, чиито къщи бяха съборени в Стара Загора. "Не искаме да се случи същото и с нас. Не може малки деца да спят на улицата", поясниха ромите. Те признават, че 80% от къщите във Факултета са незаконни. Но настояват кметицата на София Йорданка Фандъкова да дойде при тях и да предложи решение за узаконяването на постройките. 

С 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала се завърнаха математиците ни от Южна Корея

http://www.cross.bg/gimnaziya-matematicheska-yuzhna-1422881.html

/КРОСС/Късно снощи на Летище София пристигнаха участниците в международната математическа олимпиада в Южна Корея. Те успяха да завоюват 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала и редица други отличия. Отборите са в две възрастови групи, сформирани от ученици на Софийската математическа гимназия, столичното 125 СОУ, Природо-математическата гимназия в Бургас и Варненската математическата гимназия. В състезанието се включиха отбори от 31 страни.  

САЩ възпрепятстват работата на ОССЕ на руско-украинската граница

http://www.cross.bg/osse-granitza-ryabkov-1422880.html

/КРОСС/ САЩ възпрепятстваха приемането на решение на Постоянния съвет на ОССЕ за изпращане на наблюдатели на руско-украинската граница. Това заяви заместник- министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. „За съжаление, действията на Вашингтон  често радикално се отличават от обещаните, и сигналите, които ние получаваме по затворени дипломатически канали – и под формата на публични коментари от страна на администрацията – са разминаване между думи и дела”, заяви той в интервю за „Россия сегодня”. Рябков даде за пример реализацията на инициативата на руския президент Владимир Путин за мониторинг на ОССЕ на два пропускателни пункта през руско-украинската граница „Гуково” и „Донецк”. „САЩ на думи бяха заинтересовани от това, но на дела – те повече от две седмици възпрепятстваха приемането на решение на Постоянния съвет на ОССЕ, поставяха различни условия, подстрекаваха Киев за внасянето в проекта на формулировки, които обричаха предварително делото на провал”, заяви още Рябков. Заместник- министърът на външните работи на Руската федерация отбеляза още, че „тук може много да се разсъждава върху това, тъй като се получи голямо разминаване между благите намерения и желания на Вашингтон и това, което се осъществява реално по въпроса с кризата в Украйна”.

Голям пожар бушува на остров Крит

http://www.vesti.bg/novini/goliam-pozhar-bushuva-na-ostrov-krit-6018528

Голям пожар бушува на гръцкия остров Крит, като унищожи голяма площ гори в близост до населени места.

Румен Гечев: Актуализация на бюджета не е нужна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218253

Няма нужда от актуализация на бюджета, обяви по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.
"Днес в 13,30 имаме заседание на парламентарна група и ще обсъдим нашите аргументи. Всички експерти, освен тези в дясно, са категорични, че няма нужда от актуализация. Ние също сме на това мнение. Подготвени сме добре с цифри и факти. Няма нужда от актуализация на бюджета, обяви по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев. "Днес в 13,30 имаме заседание на парламентарна група и ще обсъдим нашите аргументи. Всички експерти, освен тези в дясно, са категорични, че няма нужда от актуализация. Ние също сме на това мнение. Подготвени сме добре с цифри и факти.

Симов: Миков не получи дори и седмица, преди да се тръгне с острата секира срещу него

http://www.cross.bg/mikov-osporvano-sustezanie-1422879.html

/КРОСС/„Михаил Миков не получи дори една седмица, преди да се тръгне с острата секира срещу него. Всички се нахвърлиха върху него, дори и тези вътре в партията", каза в „Здравей, България" журналистът Сашо Симов. По думите му изборът на Миков е бил реален и е станало след едно оспорвано състезание. „Тревогата е, че БСП записаха, че ще се отървават от икономическите кръгове и корпоративните интереси, а в следващия момент Георги Гергов ще е зам-.-председател", каза от своя страна Поли Паунова. Според нея няма как да е имало оспорвано състезание, след като не е имало лидерски дебат. Според Симов е имало много различни идеи за бъдещето на БСП. „Резултатът не показа, че делегатите са имали инструкции", каза той и допълни, че винаги има апаратни сделки, но това не означава, че избрания човек е лош. „В момента Михаил Миков символизира фигурата, която може да задържи БСП единна", каза още журналистът. По думите на Паунова е притеснително, че една седмица по-рано се е знаело кой ще е председател на левицата и това не може да се нарече оспорвано състезание.

Президентът на "Уестингхаус" е на посещение у нас

http://econ.bg/Новини/Президентът-на-Уестингхаус-е-на-посещение-у-нас_l.a_i.558858_at.1.html

Президентът на американската компания „Уестингхаус“ Дани Родерик пристигна на посещение у нас. Ръководителят на фирмата, която е кандидат за...

Какво предвижда актуализацията на републиканския бюджет?

http://www.moreto.net/novini.php?n=259498

С 225 млн. лева да бъде актуализиран бюджетът на Здравната каса предвижда проектозаконът, който ще разгледат депутатите в пленарната зала. По-големият въпрос остава дали ще бъде подкрепена актуализацията на републиканския бюджет, която предвижда освен да бъдат дадени допълнителни пари за здраве, приходите да бъдат намалени с 500 млн.

Доклад: Икономиката не Гърция е уязвима и е вероятно страната да прибегне до нов заем

http://balkani.actualno.com/Doklad-Ikonomikata-ne-Gyrcija-e-ujazvima-i-e-verojatno-stranata-da-pribegne-do-nov-zaem-news_42160.html

Икономиката не Гърция е уязвима и е твърде вероятно страната да прибегне до нов заем, според компетентен доклад. Дори и без меморандум за заеми, Гърция продължава да се намира под надзора, този път н...

Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета в момента е безсмислена

http://business.actualno.com/Lubomir-Dacov-Aktualizacijata-na-budjeta-v-momenta-e-bezsmislena--news_42161.html

Не виждам нито една причина да се актуализира бюджетът, освен чисто политическа, но политическа по български, а не както е нормално да се прави политика. Това заяви за БГНЕС финансистът и бивш заместн...

Оланд е готов с номинацията на френския еврокомисар

http://europe.actualno.com/Oland-e-gotov-s-nominacijata-na-frenskija-evrokomisar-news_42163.html

Френският президент Франсоа Оланд е съобщил днес на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер решението си да номинира за еврокомисар бившия министър на финансите Пиер Московиси, заявиха ...

Румен Гечев: Актуализация на бюджета не е нужна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218242

Няма нужда от актуализация на бюджета, обяви по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.
Няма нужда от актуализация на бюджета, обяви по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев. "Днес в 13,30 имаме заседание на парламентарна група и ще обсъдим нашите аргументи. Всички експерти, освен тези в дясно, са категорични, че няма нужда от актуализация. Ние също сме на това мнение. Подготвени сме добре с цифри и факти.

Лекият суров петрол поевтиня

http://econ.bg/Новини/Лекият-суров-петрол-поевтиня_l.a_i.558857_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) понижи цената си за втори пореден ден. Европейският сорт Brent остана на стабилно ниво, предаде...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/29/2352116_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които медиата ще следи днес:

Отцепилите се от Бареков: Ръководтсвото започна да подменя структурите, за да може да ги управлява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218244

„Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията", каза пред "Нова телевизия" ген. Валери Григоров, член на националния съвет на „България без цензура“.
"На първия етап, когато и ние самите правехме грешки, докато изграждахме партията, бяхме склонни да приемем и грешките на ръководството. „Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията", каза пред "Нова телевизия" ген. Валери Григоров, член на националния съвет на „България без цензура“. "На първия етап, когато и ние самите правехме грешки, докато изграждахме партията, бяхме склонни да приемем и грешките на ръководството.

"Уестингхаус" притеснени от забавянето на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"

http://www.mediapool.bg/uestinghaus-pritesneni-ot-zabavyaneto-na-noviya-reaktor-v-aets-kozlodui-news223130.html

Президентът на американската компания "Уестингхаус", която трябва да достави новия ядрен реактор за 7-ми блок на АЕЦ, Даник Родерик е отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" по време на среща с премиера в оставка Пламен Орешарски. Това съобщи правителствената информационна служба.   Двамата са имали среща в Министерския съвет във вторник.   На заседанието си на 23 юли правителството правителството реши да не прави още една крачка напред и не даде картбланш за сключването на акционерно споразумение между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" за влизането на американците с 30% в дружеството "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности". Този въпрос беше оставен за следващите управляващи.   "Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата", е заявил премиерът в оставка Орешарски по време на срещата с Родерик.   Премиерът е отбелязал одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и е подчертал, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. "Убеден съм, че проектът е добър", казал Орешарски.   "Оценявам подкрепата, която сме получили досега", заявил Даник Родерик. Той е изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и е изтъкнал ползите от него.   Президентът и главен изпълнителен директор на американската корпорация е отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" и е изразил желание работата по него да продължи, се казва още в правителственото съобщение. Според Родерик важно е да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.   Българските власти взеха бързо и непрозрачно решение да строят още един реактор по американска технология преди година. Това стана след посещение на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ. Към момента има много неяснотите около споразумението с "Уестигхаус".   Според енергийни експерти най-елегантният начин да избегнем арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" за отказа от изграждането на АЕЦ "Белене", бил купеният вече руски реактор да бъде използван за новия блок на АЕЦ "Козлодуй".

Президентът на ”Уестингхаус” е в София заради АЕЦ ”Козлодуй”

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-uestinghaus-e-v-sofiya-zaradi-aets-kozlodui-news223130.html

Президентът на американската корпорация "Уестингхаус" Дани Родерик пристигна на посещение в България по повод плановете на страната да строи 7-ми блок на АЕЦ ”Козлодуй” по американска технология. Родерик ще проведе разговори с представители на правителството в оставка и с шефове на енергийни компании. Преди година след посещения на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ българските власти взеха бързо и непрозрачно решение да строят още един реактор в ”Козлодуй”, но по американска технология. В крайна сметка правителството реши да не прави още една крачка напреди и да даде картбланш за сключването на акционерно споразумение между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" за влизането на американците с 30% в дружеството "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности". Това бе оставено за следващите управляващи.

МВнР повтаря: Стойте далеч от Либия

http://www.cross.bg/libiya-stranata-grazhdani-1422878.html

/КРОСС/След като вчера от МВнР призоваха българските граждани да не пътуват за Либия, а тези, които се намират там, по възможност да напуснат страната, днес отново от ведомството отправиха същия апел.  Във връзка с ескалацията на напрежението и изострянето на вътрешната обстановка, както и поради неблагоприятните тенденции за нейното развитие, Министерството на външните работи отправя настоятелна препоръка към българските граждани за преустановяване на всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия - да напуснат незабавно страната.

Метадон и амфетамин са открити при полицейски операции в Плевен

http://press.mvr.bg/NEWS/news140729_04.htm

Подробности по случаите бяха оповестени на пресконференция днес от криминалисти от ОДМВР и окръжния прокурор

Морето изхвърли огромен мъртъв делфин

http://www.vesti.bg/novini/moreto-izhvyrli-ogromen-myrtyv-delfin-6018526

Трупът на огромен черноморски делфин изхвърли морето на плажа край курортното селище "Дюни" в близост до Созопол, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Напусналите Бареков: Подмениха устава и ни заплашваха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218222

„Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията „Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията", каза пред "Нова телевизия" ген. Валери Григоров, член на националния съвет на „България без цензура“. "На първия етап, когато и ние самите правехме грешки, докато изграждахме партията, бяхме склонни да приемем и грешките на ръководството.

Менда Стоянова: Няма повече политика, отколкото числа в искането за актуализация на бюджета

http://www.cross.bg/miliarda-chisla-stoyanova-1422877.html

/КРОСС/Актуализацията на бюджета не е предизборна приумица на ГЕРБ или на президента, каза в интервю за БНТ депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й, няма повече политика, отколкото числа в искането за актуализация на бюджета.  Следващите три месеца ще управлява служебно правителство, или повече от три, защото мандатът на едно служебно правителство може да продължи и повече. Това е безвремието на държавата. За тези месеци трябва да има достатъчен ресурс, за да може държавата да продължи да работи нормално. Първото е бюджетът на НЗОК. Правителството е преценило, че там трябва да има допълнително пари и гилдията казва, че ако това не се осигури, ще спрат безплатните лекарства, коментира Стоянова.  Другият сериозен аргумент е банковата криза в КТБ. На 21 септември изтича срокът, в който квестурата трябва да приключи. И ако тя каже, че банката има сериозен недостиг на капитал, държавата трябва да осигури милиард и половина лева, плюс два милиарда и сто от Фонда за гарантиране на вземанията, за да се платят гарантираните влогове, посочи депутатът от ГЕРБ.   БСП има една цел и аз напълно ги разбирам, която те много успешно експлоатираха 2009 година - в момента, в който предадат мандата, правителството взема едни числа и после ги размахва. Сега ще размахват следващите четири години, че фискалният резерв е 8 милиарда. Но тук е голямата лъжа

Менда Стоянова: Актуализацията не e предизборен ход на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_73828/

Не съм оптимист, че ще постигнем съгласие с БСП за актуализацията на бюджета. Те започнаха предизборна кампания с опорни точки. Актуализацията е необходима, за да може служебното правителство да има спокойствието да работи. Това каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Актуализацията не е предизборен ход на ГЕРБ.

Променят движението по Цариградско заради ремонта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218232

От 04.30 часа днес до 24.00 часа на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между спирка „УМБАЛ Св. Анна” (Окръжна болница) и надлеза над бул. „Д-р Г. М. Димитров”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно От 04.30 часа днес до 24.00 часа на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между спирка „УМБАЛ Св. Анна” (Окръжна болница) и надлеза над бул. „Д-р Г. М. Димитров”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно

И днес във Варна ще изследват безплатно за хепатит В и С

http://www.moreto.net/novini.php?n=259497

И днес ДКЦ 1 „Света Клементина” във Варна ще изследват безплатно пациенти за хепатит В и С, съобщи управителят д-р Иван Иванов. Инициативата е по повод Международния ден за борба с хепатита - 28 юли и ще продължи до сряда (30 юли).

Майката на Михаил Миков: Не трябваше да става лидер на БСП!

http://pik.bg/майката-на-михаил-миков-не-трябваше-да-става-лидер-на-бсп-news207842.html

Майката на Михаил Миков: Не трябваше да става лидер на БСП!

"Мишо не трябваше да напуска университета. Ако беше останал там и не се беше отдал на политиката, сега щеше да е професор", сподели майката на Михаил Миков - Венета, в ефира на Би Ти Ви.  Тя не се радва, че синът й е избран за лидер на БСП. 

"Сега няма да има време за нас, за семейството си и за децата си. Синът му ще бъде в пети клас, дъщеря му - в трети. Искат си своето", поясни тя. Жената искала синът й да работи на по-спокойно място.

"Докато беше депутат, идваше всяка събота при нас. Сега по-рядко. Дойде за час и тръгва. Даже на масата си слага джиесема, докато яде. Непрекъсато звъни. Викам му да си го изключи, ама той не слуша", казва Венета Микова. 

Михаил Миков не бил придирчив на храна. Много обичал и често молел майка си да му пържи яйца.

Кметът на родния град на Миков - Кула, Владимир Владимиров е от ГЕРБ. "Това обаче не значи, че сме в лоши отношения. Познаваме се отдавна. Много го уважавам", каза Владимиров.

Чобанов: Без актуализация на бюджета може, но с нея ще се осигури спокойствие на служебния кабинет

http://www.cross.bg/leva-zdravnata-chobanov-1422876.html

/КРОСС/С 225 млн. лева да бъде актуализиран бюджетът на Здравната каса предвижда проектозаконът, който ще разгледат депутатите в пленарната зала. По-големият въпрос остава дали ще бъде подкрепена актуализацията на републиканския бюджет, която предвижда освен да бъдат дадени допълнителни пари за здраве, приходите да бъдат намалени с 500 млн. лева. Така общо дефицитът ще бъде увеличен с 725 млн. лева, което ще го увеличи до 2,7 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Актуализацията на републиканския бюджет предвижда и увеличаване на тавана на дълга с нови 3,4 млрд. лева - т.е. да достигне повече от 21 млрд. лева, като целта е да се осигури ресурс за подпомагане на Корпоративна търговска банка. Според финансовия министър Петър Чобанов с предлаганите 225 млн. лева могат да се подкрепят две направления в бюджета на Здравната каса: „200 милиона за болнична помощ, където са най-големите проблеми, най-голямо напрежение. Останалите 25 милиона за осигуряване на лечението на онкоболни". Експерти обаче сигнализираха, че ако не се намерят пари и за лекарства за извънболнично лечение, може да се стигне до фалит на аптеки и оставане на хиляди хора без лекарства. От касата настояват да получат 328 млн. лева допълнително, а сметките на част от червените депутати също се различават от правителствените. По-голям спор предизвиква нуждата от намиране на допълителен ресурс, с който да бъде решен казусът около Корпоративна търговска банка

Майката на Михаил Миков недоволна: Не трябваше да става лидер на БСП!

http://pik.bg/майката-на-михаил-миков-недоволна-не-трябваше-да-става-лидер-на-бсп-news207842.html

Майката на Михаил Миков недоволна: Не трябваше да става лидер на БСП!

"Мишо не трябваше да напуска университета. Ако беше останал там и не се беше отдал на политиката, сега щеше да е професор", сподели майката на Михаил Миков - Венета, в ефира на Би Ти Ви.  Тя не се радва, че синът й е избран за лидер на БСП. 

"Сега няма да има време за нас, за семейството си и за децата си. Синът му ще бъде в пети клас, дъщеря му - в трети. Искат си своето", поясни тя. Жената искала синът й да работи на по-спокойно място.

"Докато беше депутат, идваше всяка събота при нас. Сега по-рядко. Дойде за час и тръгва. Даже на масата си слага джиесема, докато яде. Непрекъсато звъни. Викам му да си го изключи, ама той не слуша", казва Венета Микова. 

Михаил Миков не бил придирчив на храна. Много обичал и често молел майка си да му пържи яйца.

Кметът на родния град на Миков - Кула, Владимир Владимиров е от ГЕРБ. "Това обаче не значи, че сме в лоши отношения. Познаваме се отдавна. Много го уважавам", каза Владимиров.

Р.Гечев:Актуализацията на бюджета е политически ход

http://frognews.bg/news_73827/

Всички експерти, извън тези в дясно, са категорични, че няма нужда от актуализация. Ние също сме на това мнение. Подготвени сме добре с цифри и факти. Не знам, защо се получи такова разминаване между правителството и нас.Това каза пред БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

Промяна в движението заради ремонта на „Цариградско шосе”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218224

От 04.30 часа днес до 24.00 часа на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между спирка „УМБАЛ Св. Анна” (Окръжна болница) и надлеза над бул. „Д-р Г. М. Димитров”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно От 04.30 часа днес до 24.00 часа на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между спирка „УМБАЛ Св. Анна” (Окръжна болница) и надлеза над бул. „Д-р Г. М. Димитров”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно

БСП трябвало да направи лек завой наляво

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/29/2352265_bsp_triabvalo_da_napravi_lek_zavoi_naliavo/?ref=rss


БСП трябва да се подобри организационно и да направи лек завой наляво, за да се приближи към избирателите си, които да почувстват по-голяма социална справедливост. Това коментира в сутрешния блок на БНТ депутатът от левицата Румен Гечев.

Според него това, че зае лидерския пост в партията няма да се отрази на работата на Михаил Миков като председател на Народното събрание. "Ръководителите на партии не се повяват от Тото 2 или лотарията", аргументира се той.

Гечев съобщи...

Преглед на печата, вторник, 29 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-29-юли_l.a_i.558856_at.1.html

СТАНДАРТ: Ниските лихви отварят портфейла Ниските лихви стимулират потреблението и ръста на българската икономиката, сочи съвместна прогноза на...

(Раз)Очарованието Дубровник

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/07/29/2350220_razocharovanieto_dubrovnik/?ref=rss


Бисерът на Адриатическо море отдалеч изглежда прекрасен като картина, но в туристическия сезон красотата му се губи сред тълпите.

Отстрани е като пощенска картичка. Отвътре – като поредното място, в което не може да се разминете от туристи, стоварвани с автобуси и развеждани по предварителна програма. Дубровник, наричан перлата на Адриатика, гордостта на Хърватия, владян от византийци, венецианци, от Австро-Унгария, независима морска република и част от бивша Югославия – всеки се е...

Стрелков: украинската армия започна отстъпление

http://www.cross.bg/strelkov-ykrainskite-sili-1422875.html

/КРОСС/ В района на град Шахтьорск и Торез продължават ожесточени сражения между опълченците и украинските военни структури. Като цяло, атаките на украинските сили са отблъснати, заяви на пресконференцията вчера министърът на отбраната на Донецка народна република Игор Стрелков, предаде Интерфакс. „Боевете са от изключително ожесточен характер. Противникът използва срещу опълченците практически всичко, с което разполага. Дори за мен, човек с военен опит, количеството бронетехника изненадва - 200 - 250 единици бронетехника", поясни той. По негова оценка на действията на противника, правителствените сили явно са поставили цел да затворят Донецк в блокада и да прекъснат връзката с Луганск. „В резултат на ожесточени сражения с противника, атаките му бяха отблъснати и той започна отстъпление", каза Игор Стрелков. По думите му, украинските сили са понесли много загуби. „В Мариновка ние пленихме трима офицери. Унищожени са 8-9 единици бронетехника. Сред убитите имаше наемници. Разполагахме с предварителна информация, че противникът използва бронетехникя с наемници. Ние изгубихме около 30 души", съобщи той. Също така, Игор Стрелков заяви, че армията на Донецка народна република никога не е разполагала със зенитно-ракетни установки „Бук". „Съответно, аз не бих могъл да дам нареждане те да бъдат използвани", увери той

12 нови детски площадки строят в Ямбол

http://yambol.actualno.com/12-novi-detski-ploshtadki-strojat-v-Jambol-news_42158.html

Започна изграждането на 12 нови детски площадки в град Ямбол, съобщиха от пресцентъра на общината. Съвременните съоръжения за игра ще заменят старите в девет квартала на града. Изграждането на новите ...

Меглена Русенова за Actualno.com: Не можем да живеем в XXI в. с енергетика от миналия

http://interview.actualno.com/Meglena-Rusenova-za-Actualnocom-Ne-mojem-da-jiveem-v-XXI-v-s-energetika-ot-minalija-news_42150.html

Меглена Русенова е председател на една от най-големите браншови структури у нас - Българската фотоволтаична асоциация. Тя заема поста от септември 2013 г. Actualno.com разговаря с нея за последните...

Обновяват части от Ловеч по проект за 5 млн. лв.

http://lovech.actualno.com/Obnovjavat-chasti-ot-Lovech-po-proekt-za-5-mln-lv--news_42152.html

В Ловеч започват строително-монтажните работи по проект за близо 5 милиона лева, съобщи кметът Минчо Казанджиев. За целта вече е подписан договорът с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи...

Пътуваща изложба на осем международно признати фотографи гостува във Видин

http://vidin.actualno.com/Pytuvashta-izlojba-na-osem-mejdunarodno-priznati-fotografi-gostuva-vyv-Vidin--news_42154.html

Пътуваща изложба на осем международно признати фотографи гостува във Видин, съобщиха от община Видин. Фото-изложбата ще бъде разположена на площад "Бдници" на 31 юли и 1 август. Проектът, D...

Facebook спира чата на основното си мобилно приложение

http://sciencelogy.actualno.com/Facebook-spira-chata-na-osnovnoto-si-mobilno-prilojenie-news_42155.html

Facebook ще преустанови функцията за чат на основното си мобилно приложение. За да може потребителите да обменят съобщения в социалната мрежа през телефона си, те ще трябва да си свалят самостоятелнот...

Когато се разхвърчи кафЕвото

http://viewpoint.actualno.com/Kogato-se-razhvyrchi-kafEvoto-news_42157.html

Дай ми, мамо, бялата риза, че започват да летят кафЕвите ... неща. Това е новият девиз на новия политик, с новия морал, с битката за равенство, братство, справедливост и нЕкои други неща – Н...

Парламентът ще заседава извънредно заради актуализацията на бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=259490

Днес в дневния ред на Народното събрание влезе и извънредно заседание за гласуване за изменение на бюджета на Здравната каса. След като президентът Росен Плевнелиев призова за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса миналата седмица, идеята подкрепиха само ГЕРБ и ДПС.

Проф. Константинов: Бойко Борисов няма да има 121 депутати, очертава се дясна коалиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218211

"Бойко Борисов няма да има 121 депутати, очертава се дясна коалиция". Това каза пред bTV математикът Михаил Константинов.
"ГЕРБ дръпна малко нагоре и докато досега беше с възможност за 100 депутати в новия парламент, те ще са повече", посочва Константинов и допълни: 
"Това, че Михаил Миков е избран за председател на БСП няма да помогне на партията "Бойко Борисов няма да има 121 депутати, очертава се дясна коалиция". Това каза пред bTV математикът Михаил Константинов. "ГЕРБ дръпна малко нагоре и докато досега беше с възможност за 100 депутати в новия парламент, те ще са повече", посочва Константинов и допълни:  "Това, че Михаил Миков е избран за председател на БСП няма да помогне на партията

Проф. Константинов: Бойко Борисов няма да има 121 депутати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218201

"Бойко Борисов няма да има 121 депутати, очертава се дясна коалиция". Това каза пред bTV математикът Михаил Константинов. "ГЕРБ дръпна малко нагоре и докато досега беше с възможност за 100 депутати в новия парламент, те ще са повече", посочва Константинов и допълни:  "Това, че Михаил Миков е избран за председател на БСП няма да помогне на партията

Роналдо: Искам да спечеля и шестте купи

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352273_ronaldo_iskam_da_spechelia_i_shestte_kupi/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо си пожела да вдигне всички купи тази година. Думите му дойдоха, след като получи наградата на goal.com за най-добър футболист през миналия сезон.

"Пожелавам си "Реал" да спечели всички възможни купи, искам да спечеля и шестте купи", каза Роналдо. Белите ще се борят за Суперкупата, титлата и Купата в Испания, за Суперкупата на Европа, в Шампионската лига, както и на световното клубно първенство.

"С ръководството, треньорския щаб...

МВР:Документът на Бареков за Борисов е фалшификат

http://frognews.bg/news_73825/

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи пред Нова телевизия, че още вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана информация относно появилият се документ за Бойко Борисов, че той е бил трафикант на дрога. Припомняме ви, че документът бе разпространен от Николай Бареков. „Това, което се разпространява трудно бих могъл да го нарека документ“, заяви Лазаров. „Съдържанието на документа не отговаря на истината“, категоричен бе той.

Председател по мярка на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217914

Удобният избор. Това бе първото определение, което дадоха делегати на червения конгрес за новия си лидер Михаил Миков.
Да се сдобие с такъв председател, за партията е като да облечеш сако по мярка от кадифе - меко, удобно и много класическо.
Хем чисто ново, 
хем изпробвана 
работа
И за делови срещи става, и за нещо по-така. Удобният избор. Това бе първото определение, което дадоха делегати на червения конгрес за новия си лидер Михаил Миков. Да се сдобие с такъв председател, за партията е като да облечеш сако по мярка от кадифе - меко, удобно и много класическо. Хем чисто ново, хем изпробвана работа И за делови срещи става, и за нещо по-така.

Паднали дървета блокираха жп линия

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/padnali-dyrveta-blokiraha-zhp-liniia-6018524

Инцидентът е наложил отклоняване на нощния бърз влак Бургас-София към Карлово

Държавата тегли 3.5 млн. лева допълнително външен дълг

http://www.cross.bg/dulg-leva-dopulnitelno-1422874.html

/КРОСС/Основната причина прекрояването на бюджета да предизвика недоволство е записаната възможност държавата да тегли допълнително почти три и половина милиарда лева външен дълг. Планът е по-голямата част от тези средства да се насочат за справяне с проблемите в КТБ, информира Нова тв.   Народните представители подкрепиха отпускането на повече пари за здраве - там допълнително през тази година трябва да се насочат 225 милиона лева. От НЗОК поискаха 100 милиона повече.Финансовият министър в оставка Петър Чобанов заяви, че предложението за актуализация на бюджета е „умерено, гъвкаво и не застрашава дългосрочната фискална стабилност, но в същото време дава възможност за заделяне на допълнителен буфер, който да позволи посрещането на евентуални нови шокове". Той потвърди, че публичните финанси са в стабилно състояние, но призна, че има известни проблеми с приходите. Според Чобанов, обаче, има буфери в разходната част, които да ги компенсират, дори при липсата на актуализация. Той отказа да посочи къде и колко големи са тези буфери с мотива, че ако го направи натискът върху служебния министър да го разпредели ще е твърде голям. Външният дълг нараснал с над 500 млн. лв. от началото на 2014 г.  Преди месец депутатите окончателно одобриха емитирането на държавен дълг на стойност 1,493 млрд. евро

Президентът на "Уестингхаус" пристигна в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218185

Президентът на  Президентът на "Уестингхаус" - фирмата, кандидат за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", Дани Родерик пристигна на посещение в България. Той ще разговаря с представители на българското правителство и родните енергийни компании. През 2013 г. България взе решение да изгради един реактор по американска технология на площадката на АЕЦ

Президентът на "Уестингхаус" пристигна в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218194

Президентът на "Уестингхаус" - фирмата, кандидат за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", Дани Родерик пристигна на посещение в България.
Той ще разговаря с представители на българското правителство и родните енергийни компании.
През 2013 г. България взе решение да изгради един реактор по американска технология на площадката на АЕЦ Президентът на "Уестингхаус" - фирмата, кандидат за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", Дани Родерик пристигна на посещение в България. Той ще разговаря с представители на българското правителство и родните енергийни компании. През 2013 г. България взе решение да изгради един реактор по американска технология на площадката на АЕЦ

46,6% от икономически активните предприятия през 2012 г. са били без персонал

http://econ.bg/Новини/46-6-от-икономически-активните-предприятия-през-2012-г-са-били-без-персонал_l.a_i.558855_at.1.html

144 330 е броят на на икономически активните фирми без персонал през 2012 г. Те съставляват 44,6% от общия брой на всички предприятия у нас. Това...

ЕС за първи път одобри значими икономически санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/es-za-parvi-pat-odobri-znachimi-ikonomicheski-sanktsii-sreshtu-rusiya-news223129.html

Европейският съюз прие за първи път значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.   "Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.   Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.   Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.   Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс. Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца.   Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА. Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.   ЕС е решил днес и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес. Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.   По-рано вестник "Уолстрийт джърнъл" публикува твърдението, че две от най-големите руски държавни банки Сбербанк и ВТБ ще попаднат в новия списък със санкции на ЕС. ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на КТБ. ВТБ придоби още участие в "Булгартабак" и "Виваком".   Санкциите правят много трудно финансирането на банките чрез външни заеми или емитиране на облигации на външни пазари. Това ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад.   Така черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.   За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес. Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.   Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.   "Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение сред един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.   "Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.   ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.   Кери: И САЩ готвят нов пакет санкции, действаме заедно с ЕС САЩ подготвят нов пакет от санкции срещу Русия заради нейните действия в Украйна, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери малко по-късно.   "Заедно с Европа ние сме в процес на разработване на новите санкции" срещу Русия, каза Кери пред представители на медиите, докато приемаше своя украински колега Павло Климкин във Вашингтон.

ЕС ще вкара руската банка ВТБ в списъка със санкциите

http://www.mediapool.bg/es-shte-vkara-ruskata-banka-vtb-v-spisaka-sas-sanktsiite-news223129.html

Две от най-големите руски държавни банки Сбербанк и ВТБ попадат в новия списък със санкции на ЕС заради руското участие в събитията в Украйна, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от сайта ”Дневник”. Новият допълнен списък ще бъде обявен на 30 юли. "Внешекономбанк", която също е в топ 4 на руските банки и има 50% държавен дял, вече е санкционирана от САЩ със забрана да работи с американските кредитни и дългови пазари. Руската земеделска банка (Росселхозбанк) остава единствена извън подложените на санкции, най-вероятно защото не е пряко свързана с действията на Москва в Източна Украйна. ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на КТБ. ВТБ придоби още участие в "Булгартабак" и "Виваком". Санкциите срещу банките са свързани с решението да бъдат изолирани определени руски дружества и лица от финансовите пазари в ЕС. Чрез тях ЕС се опитва да окаже още по-сериозен натиск над президента Владимир Путин, за да не през тях политиката си. Санкциите правят много трудно финансирането на банките чрез външни заеми или емитиране на облигации на външни пазари. Това ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад. Алтернативата са пари от държавата, набиране на средства от населението на Русия или обръщане към нови райони като Азия. Дипломатите от ЕС са се споразумели да бъдат ограничени търговията и инвестициите в анексирания украински полуостров Крим, съобщава РИА ”Новости”. Основно засегнати ще бъдат енергетиката, транспорта и телекомуникациите. Ще бъде забранен износът на оборудване за тези сектори в Крим и Севастопол. В работен документ на Европейската комисия се казва, че новите мерки "ще създадат климат на пазарна несигурност и вероятно ще засегнат бизнес климата в Русия и ще ускорят изтичането на капитали", съобщава ”Ройтерс”. Ограничаването на технологии за енергетиката ще засегне проекти като "Южен поток" на "Газпром" или инсталацията за втечнен газ в Ямал в руския Далечен Север на компанията "Новатек", вече санкционирана от САЩ. В новия списък от санкции ще бъдат включени и физически лица. "Списъкът включва физически лица, хора, свързани с президента Владимир Путин, както и фирми и организации", казва източник на агенция "Ройтерс". Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия се договориха в конферентен видео и телефонен разговор в понеделник да има разширяване на санкциите. Обсъжда се и въвеждането на наказания срещу цели сектори като достъп до капиталовите пазари в Европа, доставки за отбраната, на стоки с двойно предназначение и износ на специални технологии, включително такива за енергетиката. "Защото не виждаме Путин да прави стратегически завой, вярваме, че е изключително важно да предприемем допълнителни мерки и точно това смятат да направят тази седмица САЩ и европейците", коментира съветникът по национална сигурност в Белия дом Тони Блинкен.. ”Вместо да отстъпи, Путин увеличава доставките на въоръжение за сепаратистите - танкове, ракетни установки, артилерия и бронирана техника, а струпването на руски войски по границата увеличава тревогата, че Москва се подготвя да навлезе в Източна Украйна с т.нар. хуманитарна или мироопазваща мисия”, допълни Блинкен, цитиран от "Ройтерс" и ”Дневник”.

ЕС ще вкара руската банка ВТБ във списъка със санкциите

http://www.mediapool.bg/es-shte-vkara-ruskata-banka-vtb-vav-spisaka-sas-sanktsiite-news223129.html

Две от най-големите руски държавни банки Сбербанк и ВТБ попадат в новия списък със санкции на ЕС заради руското участие в събитията в Украйна, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от сайта ”Дневник”. Новият допълнен списък ще бъде обявен на 30 юли. "Внешекономбанк", която също е в топ 4 на руските банки и има 50% държавен дял, вече е санкционирана от САЩ със забрана да работи с американските кредитни и дългови пазари. Руската земеделска банка (Росселхозбанк) остава единствена извън подложените на санкции, най-вероятно защото не е пряко свързана с действията на Москва в Източна Украйна. ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на КТБ. ВТБ придоби още участие в "Булгартабак" и "Виваком". Санкциите срещу банките са свързани с решението да бъдат изолирани определени руски дружества и лица от финансовите пазари в ЕС. Чрез тях ЕС се опитва да окаже още по-сериозен натиск над президента Владимир Путин, за да не през тях политиката си. Санкциите правят много трудно финансирането на банките чрез външни заеми или емитиране на облигации на външни пазари. Това ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад. Алтернативата са пари от държавата, набиране на средства от населението на Русия или обръщане към нови райони като Азия. Дипломатите от ЕС са се споразумели да бъдат ограничени търговията и инвестициите в анексирания украински полуостров Крим, съобщава РИА ”Новости”. Основно засегнати ще бъдат енергетиката, транспорта и телекомуникациите. Ще бъде забранен износът на оборудване за тези сектори в Крим и Севастопол. В работен документ на Европейската комисия се казва, че новите мерки "ще създадат климат на пазарна несигурност и вероятно ще засегнат бизнес климата в Русия и ще ускорят изтичането на капитали", съобщава ”Ройтерс”. Ограничаването на технологии за енергетиката ще засегне проекти като "Южен поток" на "Газпром" или инсталацията за втечнен газ в Ямал в руския Далечен Север на компанията "Новатек", вече санкционирана от САЩ. В новия списък от санкции ще бъдат включени и физически лица. "Списъкът включва физически лица, хора, свързани с президента Владимир Путин, както и фирми и организации", казва източник на агенция "Ройтерс". Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия се договориха в конферентен видео и телефонен разговор в понеделник да има разширяване на санкциите. Обсъжда се и въвеждането на наказания срещу цели сектори като достъп до капиталовите пазари в Европа, доставки за отбраната, на стоки с двойно предназначение и износ на специални технологии, включително такива за енергетиката. "Защото не виждаме Путин да прави стратегически завой, вярваме, че е изключително важно да предприемем допълнителни мерки и точно това смятат да направят тази седмица САЩ и европейците", коментира съветникът по национална сигурност в Белия дом Тони Блинкен.. ”Вместо да отстъпи, Путин увеличава доставките на въоръжение за сепаратистите - танкове, ракетни установки, артилерия и бронирана техника, а струпването на руски войски по границата увеличава тревогата, че Москва се подготвя да навлезе в Източна Украйна с т.нар. хуманитарна или мироопазваща мисия”, допълни Блинкен, цитиран от "Ройтерс" и ”Дневник”.

22 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259495

Двама души са пострадали в катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота на ранените няма опасност. 22 са пътните произшествия за последните 24 часа, причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра.

Светлозар Лазаров: Казаното от Бареков за Борисов не е истина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218189

„Съдържанието на документа не отговаря на истината“. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по Нова тв във връзка с обявена вчера от лидера на ББЦ Николай Бареков информация, че Бойко Борисов е бил трафикант на дрога.
Още вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана „Съдържанието на документа не отговаря на истината“. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по Нова тв във връзка с обявена вчера от лидера на ББЦ Николай Бареков информация, че Бойко Борисов е бил трафикант на дрога. Още вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана

ГЕРБ настоява парламентът да работи и в събота

http://pik.bg/герб-настоява-парламентът-да-работи-и-в-събота-news207822.html

ГЕРБ настоява парламентът да работи и в събота

Дефицитът да нарасне до 3.92% след промените в бюджета, ще предложи ГЕРБ в следващите дни, пише в. "Стандарт". Това е доста повече от внесения в парламента законопроект за актуализация на бюджета, подготвен от правителството на Пламен Орешарски. Според този вариант приходите се занижават с 500 млн. лв. заради очаквано по-малко ДДС от внос, а разходите се завишават с 225 млн. лв. за здравната каса. Това прави допълнителен дефицит от 725 млн. лв., или 2.7% от БВП. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ ще настояват за по-висок дефицит, който да позволи на следващите правителства - служебното и редовното, да работят в по-нормални условия.

Предложенията, които се очаква ГЕРБ да внесе, са за 900 млн. лв. по-малко приходи, като 200 млн. лв. са от акциз, а 700 млн. лв. - от ДДС. В разходната част пък за здравната каса се предвижда да бъдат отпуснати 328 млн. лв. Отделно още 500 млн. лв. ще бъдат заложени за разплащане на средства по проекти от спрените оперативни програми. Така по сметките на ГЕРБ дефицитът ще скочи до 3.92%. От партията на Бойко Борисов настояват таванът на дълга да се завиши само с 1.72 млрд. лв., колкото е предлаганият от тях допълнителен дефицит.

Според проекта на Орешарски таванът на дълга се вдига с 3.4 млрд. лв., от които 2.7 млрд. лв. са за подкрепа на финансовата стабилност заради случая с КТБ. За днес е насрочено с гласовете на ДПС и ГЕРБ извънредно заседание в парламента, на което ще се гледа на първо четене актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса. Ако до последния пленарен ден на Народното събрание - 31 юли, четвъртък, параметрите не бъдат одобрени на второ четене, то от ГЕРБ ще настояват за извънредно заседание в петък, събота или в понеделник, научи още "Стандарт". Депутатите от ДПС не предвиждат засега промени по параметрите между 1-во и 2-ро четене. От БСП са категорични, че ако се гласува извънредно заседание в събота - няма да присъстват, тъй като тогава е традиционният събор на червените на Бузлуджа. Соцдепутатите са и против актуализацията на бюджета. Днес парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и БСП ще заседават непосредствено преди началото на дебатите в пленарна зала. Шефовете на парламентарните групи ще се срещнат предварително по програмата на парламента около обяд.


Навършват се 1000 години от битката при Беласица

http://www.moreto.net/novini.php?n=259491

Тази година се навършват 1000 години от една от най-паметните битки в историята ни по времето на българо-византийските войни. Битката при Беласица или по-известна като битката при село Ключ оставя, според легендите, 15 000 български войни ослепени.

МВР: Документът на Бареков за Борисов е фалшификат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218176

„Съдържанието на документа не отговаря на истината“. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по Нова тв във връзка с обявена вчера от лидера на ББЦ Николай Бареков информация, че Бойко Борисов е бил трафикант на дрога.
Още вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана „Съдържанието на документа не отговаря на истината“. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по Нова тв във връзка с обявена вчера от лидера на ББЦ Николай Бареков информация, че Бойко Борисов е бил трафикант на дрога. Още вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218180

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Искат неизползваните български и румънски еврофондове да отиват за държави с имигранти

http://europe.actualno.com/Iskat-neizpolzvanite-bylgarski-i-rumynski-evrofondove-da-otivat-za-dyrjavi-s-imigranti-news_42139.html

Неизползваните от България и Румъния еврофондове трябва да бъдат насочвани към Германия и другите страни, сблъскващи се с "миграцията на бедните". Това посочи пред международни медии минист...

Единствената електроцентрала в Ивицата Газа гори

http://asia.actualno.com/Edinstvenata-elektrocentrala-v-Ivicata-Gaza-gori-news_42142.html

Главното хранилище на единствената електроцентрала в Ивицата Газа се е запалила вследствие на обстрел на израелската армия. Информацията съобщиде РИА Новости, цитирайки един от служителите на централа...

Българинът кара най-много "Фолксваген"

http://society.actualno.com/Bylgarinyt-kara-naj-mnogo-Folksvagen-news_42145.html

Най-популярната марка автомобили в България е "Фолксваген" (Volkswagen), сочат данните на МВР за регистрациите на моторни превозни средства, цитирани от Speed-Press, по поръчка на AUTO BILD....

Светослав Малинов иска падане на визите за САЩ и Канада, Момчил Неков се бори за "Еразъм+"

http://politics.actualno.com/Svetoslav-Malinov-iska-padane-na-vizite-za-SASht-i-Kanada-Momchil-Nekov-se-bori-za-Erazym-news_42147.html

Шестима български евродепутати официално обявиха приоритетите си в рамките на петгодишния си мандат в Европейския парламент. Това стана по време на среща в Информационното бюро на Европейския парламен...

Виталий Чуркин осъди опита на Киев да вземе под контрол мястото на катастрофата на Boeing 777

http://www.cross.bg/katastrofata-voenna-eksperti-1422872.html

/КРОСС/ Опитът на украинските военни да вземат под контрол мястото на катастрофата на малайзийския самолет Boeing 777, ще бъде нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. Той изрази загриженост от заявленията на Киев за възможна военна операция на съответната територия. В същото време холандските съдебномедицински експерти отново поради продължаващите боеве не могли да стигнат до мястото на катастрофата. Холандия иска да изпрати около 20 свои експерти за издирване на останките от жертвите. Помощ ще им оказват 40 невъоръжени служещи от кралската военна полиция. Властите на Австралия и Малайзия също са готови да изпратят свои сътрудници на правозащитните органи на мястото на катастрофата. Напомняме, че президентът Порошенко обеща украинската армия да не провежда военни действия в радиус от 40 км. около мястото на крушението на малайзийския Боинг 777, но това обещание остана неспазено.

Румен Петков: Изборът на Миков беше предизвестен

http://pik.bg/румен-петков-изборът-на-миков-беше-предизвестен-news207848.html

Румен Петков: Изборът на Миков беше предизвестен

"Ние вече не говорим за политика. Занимаваме се с това дали ГЕРБ ще бъде в коалиция с ДПС, дали ще има Коалиция за България. А не за това, какво ще направим сега, на момента. Хората няма какво да избират. Или да избират кой по-силно гряка, крещи и замеря с кал", каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Румен Петков от АБВ.

"В известна степен изборът на Миков за лидер на БСП беше предизвестен. Защото известна част от председателите по места бяха подготвени за неговата кандидатура", поясни Румен Петков.Той се надявал, че Михаил Миков ще прекрати пилеенето на сили като се занимава само с отрицаване на АБВ. 

А.Тодоров:ГЕРБ без двуличие и магарии в новия мандат

http://frognews.bg/news_73824/

ГЕРБ ще са или на границата, или ще спечелят повече от 121 гласа и няма да се коалират с ДПС.Това каза пред Нова телевизия политологът Антон Тодоров и ги предупреди в новия си мандат ГЕРБ да не са двулични и да не правят магарии като в предишния с назначаването във властта на бивши агенти.

САЩ обвиниха Русия, че нарушава договор за ядрените ракети със среден обсег

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/29/2352262_sasht_obviniha_rusiia_che_narushava_dogovor_za/?ref=rss


Поредният сигнал за влошаващи се отношения между САЩ и Русия е обвинанието на Вашингтон, че Москва е нарушила Договора за ядрените ракети със среден обсег. САЩ настояха за незабавно започване на преговори по този въпрос, съобщи "Ройтерс".

Договорът от Вашингтон, ратифициран в края на студената война през 1988г., има за цел премахването на изстрелваните от наземни установки балистични крилати ракети с малък и среден обсег - от 500 до 5500 километра.

"Това е много сериозен...

МВР дава 53 млн. лева за камери

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mvr-dava-53-mln.-leva-za-kameri-6018522

Трябва да се купят 194 снимащи радара и още поне 28 стационарно-преносими установки

Ракитника и Прибой със смущения във водоподаването днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=259494

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария местностите "Ракитника" и "Прибой" ще са с нарушено водоподаване днес. Аварията се очаква да бъде отстранена до 12 часа на обяд, уточниха от

Лазаров: Името на Борисов не фигурира в дело за трафик на наркотици

http://www.cross.bg/borisov-boiiko-lazarov-1422873.html

/КРОСС/Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров опроверга твърдението на Николай Бареков, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е замесен в трафик на наркотици.  В студиото на Нова тв Лазаров уточни, че такъв документ има, има и проведена среща, но наличието на информацията, която е в документа, не отговаря на информацията, която е публикувана. Името на г-н Борисов не фигурира в този документ, категоричен бе главният секретар на МВР. Самият главен комисар заяви, че това, което се разпространява, трудно би нарекъл документ. „Пасажите за Борисов не фигурират в делото. Те са добавени. Делото е вадено един-единствен път и то през 2003 г.", заяви още Лазаров и побърза да уточни, че нито тогавашния министър-председател - Бойко Борисов, нито вътрешният министър - Румен Петканов, са вадили делото. Бареков заяви, че Борисов е свързан с Държавна сигурност и други служби, готвен е с години, повече от 30, да заеме важни постове в държавата и да изпълни определена мисия. "Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата, заяви Николай Бареков. По думите му оригинални документи от МВР, НРС и ДС, с които разполага лично, уличават Бойко Борисов в извършването на най-малко 10 убийства. Разполагам с оригиналната регистрационна бланка на МВР

САЩ обвини Русия за нарушаване на договор за разоръжаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=259493

Москва бе обвинена от Вашингтон в нарушаване на договор за разоръжаване от 1987 година, по силата на който е трябвало да унищожи ракетите със среден и малък обсег. Според САЩ обаче това не се е случило и русия продължавала с изпитанията на крилати ракети.

Ultrapak събира достатъчно енергия за 15 минути, за да зареди смартфон

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/29/2352124_ultrapak_subira_dostatuchno_energiia_za_15_minuti_za/?ref=rss


Батериите на смартфоните имат неприятния навик да се изтощават точно, когато човек е в движение и няма възможност да ги презареди. Обикновено притежателят им няма и време да презареди устройството и ще трябва да пести внимателно оставащите малко проценти заряд.

Компанията Unu Electronics смята, че е намерила лесно решение на проблема. Тя е създала външната батерия Ultrapak, която се отличава от останалите си конкуренти със своята бързина. Ultrapak е способна да се зареди напълно от...

Кмет командва от комбайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217548

1500 декара жито, гледани под аренда от семейството му, има да жъне това лято кметът на кюстендилското с. Усойка Красимир Николов. Затова той е по цял ден на полето и ръководи селото от кабината на машината. Николов работи чрез два мобилни телефона. Усойка има сериозен проблем - цяло лято селото е на воден режим и местните непрекъснато протестират 1500 декара жито, гледани под аренда от семейството му, има да жъне това лято кметът на кюстендилското с. Усойка Красимир Николов. Затова той е по цял ден на полето и ръководи селото от кабината на машината. Николов работи чрез два мобилни телефона. Усойка има сериозен проблем - цяло лято селото е на воден режим и местните непрекъснато протестират

Трима загинали в катастрофи за едно денонощие

http://www.cross.bg/stanali-zaginali-proizshestviya-1422871.html

/КРОСС/Трима души са загинали, а 34 са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 19 произшествия. На територията на София са станали 106 леки и две тежки произшествия. При тях трима души са ранени, загинали няма.  

Пирати плениха танкер край Гана

http://www.vesti.bg/novini/pirati-pleniha-tanker-kraj-gana-6018523

Въоръжени пирати плениха петролен танкер край бреговете на Гана, съобщи на сайта си сингапурския в. "Стрейт таймс".

Лавров: ООН трябва да поеме разследването за катастрофата с боинга

http://econ.bg/Новини/Лавров-ООН-трябва-да-поеме-разследването-за-катастрофата-с-боинга_l.a_i.558854_at.1.html

Загрижени сме, че някои наши партньори се опитват да проведат практическата работа по организирането на разследването чрез отделни двустранни...

Лавров: ООН трябва да поеме разследването за катастрофата с боинга

http://econ.bg/Новини/Лавров-ООН-трябва-да-поеме-разследването-за-катастрофата-с-малайзиския-самолет_l.a_i.558854_at.1.html

Загрижени сме, че някои наши партньори се опитват да проведат практическата работа по организирането на разследването чрез отделни двустранни...

Според проучване черноморската риба е една от най-качествените храни

http://www.moreto.net/novini.php?n=259492

11 вида черноморски риби с търговско значение – масово консумирани и деликатесни от българското черноморско крайбрежие, станаха предмет на изследване от страна на екип на Медицинския университет във Варна. Сред подбраните видове са трицоната, каята, карагьозът, сафридът, хамсията, калканът и други.

Екипи на ГДПБЗН работят в засегнатите от проливни дъждове райони в страната

http://press.mvr.bg/NEWS/news140729_02.htm

Спасители и пожарникари участват в издирването на 39-годишен мъж от габровското село Враниловци, който е в неизвестност от снощи

Шуробаджанащина и сред евродепутатите

http://www.grreporter.info/Shurobadzhanashchina_i_sred_evrodeputatite/15879

В типично балкански стил, гръцките представители в Европарламента се възползваха напълно от възможността да уредят с добра работа и преди всичко с високи доходи своите съпрузи, деца, роднини и партийни сподвижници.

прочети повече

Ген.Григоров: Снемаме доверието от Бареков и ръководството на ББЦ

http://frognews.bg/news_73823/

„Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията. На първия етап, когато и ние самите правехме грешки, докато изграждахме партията, бяхме склонни да приемем и грешките на ръководството. Но когато ние направихме учредителния конгрес, на нас ни бе внушено, че това е партия, разчитаща на основните структури по места, ние приехме тези декларации като основателни“.Това каза пред Нова телевизия ген.Валери Григоров, председател на 25-ти МИР в София и бивш шеф на гранична полиция.

Отцепници от ББЦ: Подмениха се принципите

http://www.cross.bg/partiyata-tzenzyra-hora-1422870.html

/КРОСС/Отцепници от партята на Николай Бареков коментираха в сутрешния блок на Нова причините да напуснат "България без цензура".  „Ние се разграничаваме от „България без цензура" (ББЦ), снемайки доверие от ръководството на партията, тъй като нямаме възможност да прокарваме демократични идеи и принципи, на които ние заложихме", каза Валери Григоров, член на националния съвет на партията. По думите му след изборите за европарламент са се видели различията в декларираните цели. „Получи се така, че с един момент ръководството започна да подменя една част от структурите, за да може да управлява чрез тях. Демократичното начало беше зачеркнато", добави още Григоров. Попитан дали може да потвърди думите на Ангел Славчев, че партията се финансира от Делян Пеевски, той отговори, че след като си най-близкия човек до Николай Бареков, не може да говориш неистини. На въпрос знаят ли как се е финансирала партията, Григоров каза, че никога не е знаел. „На това ниво, на което сме ние, няма как да разберем кой финансира ББЦ", каза още той. „Малко хора са имали досег до Николай Бареков. Мога да потвърдя думите на Ангел Славчев, че лидерът на партията се е чувал с Делян Пеевски", каза от своя страна Красимир Манов и добави, че финансирането на партията наистина е спряно. По думите на отцепниците уставът на партията е подменен

Отцепници от ББЦ: Подмениха се принципите

http://www.cross.bg/partiyata-barekov-nikolaii-1422870.html

/КРОСС/Отцепници от партята на Николай Бареков коментираха в сутрешния блок на Нова причините да напуснат "България без цензура".  „Ние се разграничаваме от „България без цензура" (ББЦ), снемайки доверие от ръководството на партията, тъй като нямаме възможност да прокарваме демократични идеи и принципи, на които ние заложихме", каза Валери Григоров, член на националния съвет на партията. По думите му след изборите за европарламент са се видели различията в декларираните цели. „Получи се така, че с един момент ръководството започна да подменя една част от структурите, за да може да управлява чрез тях. Демократичното начало беше зачеркнато", добави още Григоров. Попитан дали може да потвърди думите на Ангел Славчев, че партията се финансира от Делян Пеевски, той отговори, че след като си най-близкия човек до Николай Бареков, не може да говориш неистини. На въпрос знаят ли как се е финансирала партията, Григоров каза, че никога не е знаел. „На това ниво, на което сме ние, няма как да разберем кой финансира ББЦ", каза още той. „Малко хора са имали досег до Николай Бареков. Мога да потвърдя думите на Ангел Славчев, че лидерът на партията се е чувал с Делян Пеевски", каза от своя страна Красимир Манов и добави, че финансирането на партията наистина е спряно. По думите на отцепниците уставът на партията е подменен

Божидар загина до Сърнево дни преди да стане на 18, мечтаел да учи във военноморското

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4218105

Ученикът от бургаската гимназия  Божидар Недев загина в катастрофата до с. Сърнево дни преди да навърши 18.  Не можа да отпразнува пълнолетието си, а толкова го чакаше, роден е на 11 август, разкриха негови близки.

17-годишните Божидар, Николай Канев и Георги Костадинов и 16-годишната Елена Георгиева останаха завинаги тийнейджъри  след  жесток Ученикът от бургаската гимназия Божидар Недев загина в катастрофата до с. Сърнево дни преди да навърши 18. Не можа да отпразнува пълнолетието си, а толкова го чакаше, роден е на 11 август, разкриха негови близки. 17-годишните Божидар, Николай Канев и Георги Костадинов и 16-годишната Елена Георгиева останаха завинаги тийнейджъри след жесток

Авиокомпаниите искат "неутрална информация" за риска във военни зони

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/29/2352260_aviokompaniite_iskat_neutralna_informaciia_za_riska/?ref=rss


На извънредната среща на авиационната индустрия, започваща днес в Канада, големите авиокомпании ще настояват за "неутрална информация" за това дали може да се използва пространството над зони на военен конфликт.

Това твърди източник от европейска авиокомпания пред "Ройтерс" преди свиканото от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) заседание в Монреал. На него са поканени ръководителите на авиационната индустрия, летищата и въздушния контрол от цял свят. Целта е да се...

Wall Street Journal: ЕС готви санкции срещу ВТБ

http://europe.actualno.com/Wall-Street-Journal-ES-gotvi-sankcii-sreshtu-VTB-news_42129.html

Една от четирите най-големи руски банки – ВТБ (Внешекономбанк), най-вероятно ще влезе в списъка с нови санкции на Европейския съюз срещу Русия, информира Wall Street Journal. ВТБ има 10% дя...

И Яне Янев атакува фронтално: Бареков получил пари с недоказан произход от Цветан Василев

http://crime.actualno.com/I-Jane-Janev-atakuva-frontalno-Barekov-poluchil-pari-s-nedokazan-proizhod-ot-Cvetan-Vasilev-news_42134.html

Сагата около Николай Бареков и меко казано осезаемото му напоследък присъствие в медиите вече придоби подсъден оттенък. В свое официално съобщение, от "Ред, законност и справедливост" казва...

Литва готви свои санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/Litva-gotvi-svoi-sankcii-sreshtu-Rusija-news_42135.html

Литва е подготвила национални санкции срещу Русия, пише вестник Lietuvos Žinios. Информацията е потвърдена от министъра на външните работи Линас Линкявичюс. Той уточни, че Литва обмисля най-вече да ...

Безработицата в Япония се е покачила до 3.7%

http://asia.actualno.com/Bezraboticata-v-Japonija-se-e-pokachila-do-37-news_42136.html

Безработицата в Япония се е повишила с 0,2 до 3,7 на сто през юни. Това е първото покачване от 10 месеца насам. Предварителните очаквания бяха равнището спрямо май да не се промени. Най-много работни...

Български нудисти скандализираха гръцки мюсюлмани

http://www.cross.bg/myusyulmani-plazhove-oblecheni-1422869.html

/КРОСС/Гръцки мюсюлмани са скандализирани от нашествието на български и румънски нудисти по плажовете в Северна Гърция, съобщи издаваният в Комотини в. "О хронос". След отварянето на ГКПП "Маказа-Нимфея" хиляди туристи превзеха полупразните доскоро плажове в района. Част от пришълците предпочитат да се припичат на слънце без бански. Проблемът е, че нудистите са непознато явление за Северна Гърция, където живеят компактни групи консервативни мюсюлмани. Местните са скандализирани и вече има подадени жалби в полицията с настояване голите българи да бъдат облечени принудително. Проблемът е особено остър по малките и закътани плажове. Те са предпочитани от местните мюсюлмани, които спазват традициите и жените им влизат в морето облечени с широки дрехи. Нудистите също се насочват към по-усамотените плажове и на тях може да се видят двете крайности, пише "24 часа".  

ЕС и САЩ готвят нови санкции за Русия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/es-i-sasht-gotviat-novi-sankcii-za-rusiia-6018511

Руски медии се питат дали този път ще бъдат наложени секторни санкции и цитират изчисления, според които от подобно поведение би изгубила не само Русия, но и европейските производители

Михаил Константинов: ГЕРБ няма да има мнозинство в следващия парламент

http://pik.bg/михаил-константинов-герб-няма-да-има-мнозинство-в-следващия-парламент-news207834.html

Михаил Константинов: ГЕРБ няма да има мнозинство в следващия парламент

"Бойко Борисов няма да има 121 депутати. Това обаче не означава, че той отново ще е в опозиция. Трябва да има сътрудничество, това е добро за България. По-добре е да имаме обединение на политическия елит, а не политиканстване и разединение. В Европа управляват коалиции. А БСП пак ще загубят изборите. Въпросът е да не ги загубят катастрофално. " Това каза в ефира на Би Ти Ви проф. михаил Константинов. На 5 октомври изненади нямало да има, според него.

ДПС няколко пъти са били извън централната власт, но най-вероятно е след следващите избори да имаме дясна коалиция, а Реформаторският блок не трябва да поставя условия, според проф. Константинов.

Десетки хиляди хора от средната класа били обречени на просия. "Спокойно могат да се инжектират едни пари и хората да могат да си вземат пенсиите и заплатите. Знам, че това безобразие не може да продължава така. Освен това, клатим цялата икономика така, обричаме хората на глад. Човек, който разчита на месечен доход и му го спрете два месеца, той гладува“, каза още проф. Константинов. 

Управляващите се събират на извънредно заседание

http://econ.bg/Новини/Управляващите-се-събират-на-извънредно-заседание_l.a_i.558853_at.1.html

Управляващите се събират на извънредно заседание, по време на което ще се обсъжда актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна...

Програмите за наблюдение в САЩ застрашават свободата на словото, твърди доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/29/2352138_programite_za_nabljudenie_v_sasht_zastrashavat/?ref=rss


Програмите за шпионаж на правителството в САЩ застрашават свободата на словото, предупреди доклад, изготвен от неправителствените организации "Хюман райтс уоч" (HRW) и Американския съюз за граждански свободи, съобщи "Ройтерс".

Широкомащабното наблюдение затруднява държавните служители да говорят анонимно с журналисти.

Програмите на Агенцията за национална сигурност (NSA) включват събиране на телефонни "метаданни" и са предизвикали притеснения у държавните служители, що се...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване