ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/byudzheta-nzok-aktyalizatziyata-1422984.html

/КРОСС/ "ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение." Това каза заместник-председателят на парламентарната група ДПС Тунчер Кърджалиев при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК. „Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева. Показателите не са влошени драматично в сравнение с миналата година. Предлагат се мерки за контрол, които биха довели до по-добри резултати", посочи Кърджалиев.    

Хардкор! Вижте най-тежката стриптизьорка в света!

http://www.bnews.bg/article-112403

Все още не е измислен пилонът, който да се опре на червенокосата мажоретка от Мериленд.

МВР: Общата престъпност намалява с 9,1% спрямо полугодието на 2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219242

Общата престъпност в страната намалява с около 9,1% спрямо полугодието на 2013 г. Разкриваемостта през първото полугодие на 2014 г. се е увеличила с 4,1 пункта спрямо същия период на предходната година – сочи анализът на средата за сигурност и състоянието на Министерството на вътрешните работи за периода януари – юни. Общата престъпност в страната намалява с около 9,1% спрямо полугодието на 2013 г. Разкриваемостта през първото полугодие на 2014 г. се е увеличила с 4,1 пункта спрямо същия период на предходната година – сочи анализът на средата за сигурност и състоянието на Министерството на вътрешните работи за периода януари – юни.

Атакист смени десена и отиде при Бареков

http://frognews.bg/news_73859/

Депутат от "Атака" напусна парламентарната група на националистите и отиде при Николай Бареков. Народният представител Димитър Аврамов заяви в кулоарите на парламента и в присъствието на лидера на ББЦ Николай Бареков, че е подал молба за напускане на групата на Атака.

Случаите на СПИН намаляват, край на епидемията може да настъпи през 2030 година

http://www.cross.bg/miliona-spin-infektzii-1422983.html

/КРОСС/ Според ООН смъртните случаи и инфекции, свързани със СПИН, по света намаляват. Все пак неправителствени организации се притесняват, че чуждестранната помощ ще бъде редуцирана заради световната икономическа криза, пише EurActiv. На откриването на 20-ата международна СПИН конференция в Мелбърн беше подчертана нуждата да се засили борбата срещу ХИВ/СПИН. Според доклад от миналата седмица смъртността, свързана със СПИН, е намаляла значително през 2013 г., въпреки че са били отчетени 1.5 милиона смъртни случая. Новите ХИВ инфекции също са се понижили от 2.2 милиона през 2012 г. до 2.1 милиона през следващата година. Броят на хора с достъп до животоспасяващи лекарства се е повишил. През 2013 г. още 2.3 милиона са получили лечение, което е предотвратило бъдещи инфекции. Въпреки позитивното развитие Субсахарска Африка все още е най-зле засегнатият регион в света. По време на конференцията в Мелбърн изпълнителният директор на UNAIDS Мишел Сидибе обяви нови цели за 2015 г. "Ако ускорим мащаба на борбата с ХИВ до 2020 г., ще бъдем на път да сложим край на епидемията до 2030 г.", заяви той. За да се постигне това той твърди, че 90% от световното население трябва да бъде изследвано и 90% от хората с ХИВ трябва да бъдат лекувани, пише Дневник.    

Орязват социалните помощи на ченгетата по време на отпуска

http://frognews.bg/news_73858/

Социалните помощи, които получават ченгетата към заплатата си се орязват докато са в отпуска, научи Фрог нюз от източници в МВР.

"Барселона" отчита рекордните 530 млн. евро приходи

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352540_barselona_otchita_rekordnite_530_mln_evro_prihodi/?ref=rss


"Барселона" отчита рекордните 530 млн. евро приходи за миналия сезон, обяви вицепрезидентът по финансовите въпроси Хавиер Фаус.

Клубът записва и печалба от 41 млн. евро. Това е вторият най-добър резултат по този показател в историята на клуба.

Общата печалба на "Барселона" под управлението на настоящото ръководство е 113 млн. евро, допълва "Мундо депортиво", като се позовава на изнесените данни.

Общият дълг на "Барселона" е намален с 44 милиона, като изданието...

Депутат от "Атака" дезертира към Бареков

http://www.mediapool.bg/deputat-ot-ataka-dezertira-kam-barekov-news223154.html

Дни преди разпускането на Народното събрание, депутатът от "Атака" Димитър Аврамов напуска парламентарната си група и се присъединява към "България без цензура" (ББЦ). Това съобщи лидерът на ББЦ във вторник и уточни, че ще предложи на националиста да води листата на партията в Разград за предсрочните парламентарни избори.   Аврамов мотивира решението си с това, че не можел да подкрепя методи на политика, които девалвирали българската национална кауза. Националната идея не може да бъде заложник на нечии често променяни настроения, на немотивирани и погрешни ходове, на лични интереси, каза той. По думите му "Атака" не е в състояние да защити онова, в името на което е дошла на политическата сцена.   Аврамов заяви, че се присъединява към ББЦ, защото само тя можела да се противопостави на коалицията ГЕРБ – ДПС.   Малко след като Аврамов съобщи за новата си политическа принадлежност, чантата му с личните документи изчезна от стаята на ПГ на "Атака". Бареков каза, че се обадили на Аврамов и му казали да отиде в партийната телевизия на атакистите "Алфа“ да си получи чантата. Според лидера на ББЦ чантата е била отнесена от депутата на "Атака" Димитър Димов.   Самият Димитър Аврамов пък се "укри" в стаята на независимите депутати, където се помещават останалите барекови народни представители, за да не даде интервю на телевизия "Алфа". Николай Бареков, който се появи в кулоарите на НС във вторник следобед, преди насроченото извънредно заседание на депутатите, съобщи, че ББЦ не подкрепя актуализацията на бюджета. Според него ГЕРБ и ДПС искали да налеят огромен ресурс в служебното правителство, с който да бъдат купени изборите. Той се закани, че ако актуализацията на бюджета бъде приета, ще отнесе въпроса в Европейския парламент.

Възобновяват разкопките на Перперикон

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/vyzobnoviavat-razkopkite-na-perperikon-6018578

Тази година от държавата са отпуснати 80 хил. лв. за проучването на скалния град, коментира проф. Николай Овчаров

Пиер Московиси е френският кандидат за европейски комисар

http://www.mediapool.bg/pier-moskovisi-e-frenskiyat-kandidat-za-evropeiski-komisar-news223153.html

Френският президент Франсоа Оланд съобщи на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер решението си да номинира бившия финансов министър социалист Пиер Московиси за европейски комисар, предаде Франс прес.   Официалното писмо с кандидатурата му ще е с дата 31 юли, за да може Юнкер да разпредели постовете и да представи екипа си на лидерите на ЕС на срещата им на върха на 30 август.   Оланд потвърди, че иска за Франция заместник-председателски пост в Европейската комисия и портфейла на икономическите въпроси.   Обхвата на длъжността на Московиси продължава да е предмет на обсъждания заради изразени резерви от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който е против идеята да се повери на Франция налагането на бюджетната дисциплина в ЕС.   "Това няма да е подарък за Пиер Московиси, защото неговият авторитет и безпристрастност постоянно ще се поставят под съмнение", подчерта европейски източник.

Питбул обезвреди крадец до кооперация на ужасите във Варна

http://pik.bg/питбул-обезвреди-крадец-до-кооперация-на-ужасите-във-варна-news208066.html

Питбул обезвреди крадец до кооперация на ужасите във Варна

Смел питбул обезвреди крадец - нинджа в частен дом до кооперация на ужасите във Варна, пише "Петел".

Екип на полицията е на място и проверява случая.

Очаквайте подробности!

 

Йовчев: Документът за Борисов е фалшификат

http://frognews.bg/news_73856/

Колегите, които извършват проверка няма никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР е автентичен. Те съдят за това както по реквизитите на документа и на архивното дело, така също и по информацията, която се съдържа в регистрите.

Задържаха двама варненци за грабеж на мобилни телефони от малолетни

http://www.moreto.net/novini.php?n=259530

Разкрити са извършителите на грабеж чрез издърпване на два мобилни телефони от малолетни момчета, извършен в ж.к. "Трошево". Инцидентът е станал на 25 юли, съобщиха от полицията за Moreto.net. Като извършители на грабежа са установени М.

Германски анализатор: България няма поводи за оптимизъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_369097.html

Досегашният лидер на БСП Сергей Станишев трябваше да се оттегли още през юни 2013 г. - след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, и то не само от председателското си място в столетницата, а и от президентския си пост в ПЕС. Това пише в коментар за германския журнал „Международна политика и общество“ (Internationale Politik und Gesellschaft) журналистът Франк Щир, който работи на свободна практика в София. Ето част от анализа на Щир: След 13 години ерата на Станишев приключи. На партийно заседание бе избран новият лидер – председателят на парламента Михаил Миков. Три дни по-рано Народното събрание гласува оставката на правителството, което ще остане в историята като най-кратко управлявалия кабинет в България след 1989 г. Оставките на Орешарски и Станишев са повратна точка за България и приличат на опит за възстановка на случващото се през последните години. Изводът е един: след години на политически борби и икономически застой България насрочи за 5 октомври избори, които са продължение на трагичната история на страната, която наподобява фарс. Кървави бунтове и масовите протести срещу високите сметки за ток принудиха бившия премиер Бойко Борисов да подаде оставка преждевременно в средата на февруари 2013 г. Макар че първоначално изглеждаше, че политическата кариера на Борисов е приключила, на следващите избори ГЕРБ отново бе първата политическа сила, но опитите й да състави правителство не успяха. През 90-те години пожарникарят Борисов служеше като бодигард на низвергнатия тогава политически лидер Тодор Живков, а по-късно бе охрана и на Симеон Сакскобургготски. При управлението на Сакскобургготски Борисов бързо се издигна до поста главен секретар на МВР. Без да има реални успехи в борбата срещу престъпността, Борисов успя да стане много популярен сред хората чрез дрезгавия си глас и чара си. През 2005 г. те го избраха за кмет на София, а през 2009 г. - за премиер. Още по време на изборите Бойко Борисов и Сергей Станишев, в качеството си на лидери на най-големите партии – ГЕРБ и БСП, поведоха сериозна лична война. Тя определи поведението на техните партии и отрови политическия климат в страната. Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС и трудно бихме могли да си представим по-провокативна номинация, тъй като от началото на века Пеевски е събирателен образ за политически игри, корупция и медийна злоупотреба. Единственото логично обяснение за това на поста шеф на ДАНС да се избере опортюнист-интригант и парвеню, какъвто е Пеевски, е, че той е способен без всякакви скрупули да вкара в затвора участниците на предходното управление. Изборът на Пеевски обрече на провал правителството на социалистите, преди то реално да е управлявало. Но продължилите с месеци протести не можаха да доведат до оставката на кабинета. Едва когато след евроизборите лидерът на ДПС Лютви Местан видя колко е нисък резултатът на коалиционния му партньор, той се преориентира и заговори за края на управлението. Тогава на Станишев му стана ясно, че кариерата му в България е обречена, поне за обозримото бъдеще, и реши да замине за Страсбург. „Ако не получим пълно мнозинство, БСП и ДПС ще управляват отново“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Проучванията показват, че неговата политическа сила отново ще е с най-силен резултат на изборите. Повод за оптимизъм обаче няма, защото е твърде вероятно в близките години най-бедната страна в ЕС отново да се управлява кабинет на малцинството и популизма. И огромна вина за това има Станишев, който обеща, че след „диктатурата на Борисов“ ще върне България към нормалността. А ако такава нормалност наистина съществуваше, през юни 2013 г. той трябваше незабавно да се оттегли не само от лидерския пост в БСП, но и от президентското място в ПЕС.

Пожарът в нефтохранилището край Триполи продължава да бушува

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-neftohranilishteto-krai-tripoli-prodalzhava-da-bushuva-news223152.html

В Триполи очакват седем италиански самолета за гасене на пожар, които ще помагат да овладяване на огъня, бушуващ от неделя в огромно нефтохранилище край либийската столица, улучено от ракета, съобщи либийското правителство, цитирано от Франс прес във вторник.   Италианското правителство и енергийната компания ЕНИ ще пратят седем самолета заедно с технически екипи. Те ще помагат на либийските пожарникари, които не успяват да се справят сами със стихията заради водещите се в района боеве между враждуващи милиции, посочи либийската страна без да уточни кога пристигат самолетите.   Два грамадни резервоара с петролни продукти горят днес, след като онзи ден единият беше улучен от ракета, а после пламъците обхванаха и втори. Ракетата била изстреляна при боевете, който се водят близо до пътя за летището на Триполи.   Нефтохранилището съдържа общо над 90 милиона литра гориво, както и резервоар с газ за битови нужди. Хранилището се намира край пътя за летището, където от 13 юли се водят боеве, взели най-малко 100 жертви.   Властите предупредиха вчера за опасност от екологична и хуманитарна катастрофа в столица, ако пожарът не бъде овладян. Либия поиска международна помощ, но повечето от страните поставиха условие въоръжените действия между милициите да спрат, посочва Триполи.   След снощните ожесточени боеве, тази сутрин обстановката е спокойна. До средата на деня в района не се чува нито стрелба, нито експлозии, отбелязва АФП. ДПА цитира сайта на в. "Ал Уасад", според който е постигнато временно споразумение за спиране на бойните действия край летището, за да могат пожарникарите да потушат огъня в нефтохранилището.   Хиляди либийци са преминали в Тунис през границата, бягайки от боевете между милициите в Триполи, съобщи ДПА, позовавайки се на туниската информационна агенция ТАП. Около 6000 души са минали границата вчера, уточни агенцията.   Според туниското вътрешно министерство в Тунис живеят около 1,5 милиона либийци, включително голям брой хора, избягали от родината си по време на бунта, с който през 2011 г. беше свален Муамар Кадафи. Франция се готви да евакуира своите граждани, намиращи се в Либия, поради рязкото влошаване на обстановката в страната, съобщи Франс прес, цитирайки правителствени източници в Париж. Операцията за евакуация ще бъде извършена по море.

Депутат от „Атака" отиде при Николай Бареков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219236

Депутат от "Атака" напусна парламентарната група на националистите и отиде при Николай Бареков.
Народният представител Димитър Аврамов заяви в кулоарите на парламента и в присъствието на лидера на ББЦ Николай Бареков, че е подал молба за напускане на групата на Атака.
Аврамов обясни, че ще види листата на ББЦ в Разград на предстоящите Депутат от "Атака" напусна парламентарната група на националистите и отиде при Николай Бареков. Народният представител Димитър Аврамов заяви в кулоарите на парламента и в присъствието на лидера на ББЦ Николай Бареков, че е подал молба за напускане на групата на Атака. Аврамов обясни, че ще види листата на ББЦ в Разград на предстоящите

Един от Атака отиде при Бареков

http://news.ibox.bg/news/id_2062057728

В партията бил настъпил тенденциозен разпад, увери Димитър Аврамов

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Сирия с 50 млн. евро

http://asia.actualno.com/ES-uvelichava-humanitarnata-pomosht-za-Sirija-s-50-mln-evro--news_42249.html

Европейската комисия ще отпусне допълнителни 50 милиона евро за хуманитарна помощ за Сирия, тъй като кризата се задълбочава, предаде БГНЕС. Така сумата на помощта за тази година достига 150 милиона е...

БСП: Тази актуализация е за задоволяване свръхамбициите на Плевнелиев

http://politics.actualno.com/BSP-Tazi-aktualizacija-e-za-zadovoljavane-svryhambiciite-na-Plevneliev-news_42250.html

Днешният дебат е безпрецедентен. Не защото ние опитахме да провалим това заседание, а защото трите комисии са против това предложение. Това заяви председателят на парламентарната група на Коалиция за ...

Евакуираха българското посолство в Триполи

http://society.actualno.com/Evakuiraha-bylgarskoto-posolstvo-v-Tripoli-news_42251.html

Съставът на българското посолство в Триполи е евакуиран от Либия поради сложната обстановка в страната, уведомиха от Министерство на външните работи. Българските граждани, намиращи се на територията ...

ЕС прие пакет от значими икономически санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/ES-prie-paket-ot-znachimi-ikonomicheski-sankcii-sreshtu-Rusija-news_42252.html

ЕС прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха све...

Депутат от „Атака" се присъедини към "България без цензура"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219218

Депутат от Депутат от "Атака" напусна парламентарната група на националистите и отиде при Николай Бареков. Народният представител Димитър Аврамов заяви в кулоарите на парламента и в присъствието на лидера на ББЦ Николай Бареков, че е подал молба за напускане на групата на Атака. Аврамов обясни, че ще види листата на ББЦ в Разград на предстоящите

ЕК ще засили натиска върху ВСС при избора на нов шеф на ВКС

http://www.cross.bg/komisiya-evropeiiskata-predsedatel-1422982.html

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) ще засили натиска върху Висшия съдебен съвет с настояване за провеждане на прозрачен и честен избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници в Брюксел. През следващите няколко дни представители на ЕК ще проведат среща с членове на съвета по няколко ключови въпроса. Европейската комисия следи внимателно как точно ще се развие гласуването. Основен момент е дали кадровиците на Темида имат намерение да провалят първото гласуване, насрочено за 25 септември, за да изберат кандидат за шеф на ВКС след парламентарния вот на 5 октомври. Така те биха могли да се съобразят с новата политическа конюнктура. Това е един от най-спряганите сценарии преди гласуването за председател на съда. Европейската комисия смята ясно да заяви на ВСС и, че не одобрява плановете да се гласува с електронната система, пише изданието.  

АБВ: Каним БСП на публичен дебат, няма да се коалираме за изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219224

„АБВ ще участва на предстоящите парламентарни избори самостоятелно. Всякакви опити да се внушава, че пред нас стои въпросът за коалиране в други формати са, меко казано, манипулативни „АБВ ще участва на предстоящите парламентарни избори самостоятелно. Всякакви опити да се внушава, че пред нас стои въпросът за коалиране в други формати са, меко казано, манипулативни". Това заяви пред журналисти в Плевен Румен Петков - член на Националния съвет на партията. АБВ ще се постарае да структурира организации във всички общини в

Топ 5 на грешките при започването на малък бизнес

http://offnews.bg/news/n_1/n_369094.html

Да имате нюх, идеи и желание за бизнес вече не е достатъчно, за да започнете да изкарвате пари от ново начинание. Не и според Американското бюро по трудова статистика. Според ново проучване 50% от започналите малък бизнес хора се провалят в първите пет години, а 30% от тях не оцеляват и 2 години. Ако искате да излезе на печалба от един нов бизнес, то ви трябва много повече от само тежка работа. Ето кои са петте най-често допускани грешки при започването на нов бизнес според Американското бюро по трудова статистика: 1. Да смятате, че всичко, което ви трябва е само една идея Трябва ви много повече. Най-вече добри познания за работната етика. Идеята е само началото. Трябва да превърнете идеята в линия с начало и край, като включите всички възможности за върхове и спадове в начинанието. 2. Да нямате добър адвокат и добър счетоводител Пътят за стартирането на бизнес е осеян с мини. Има закони, които трябва да се спазват, за да не останете изненадани от данъчни проверки например. Ако направите грешна стъпка, попълните грешно документ или дори нямате нужен такъв, може да ви коства целия бизнес от самото начало. Осигурете си адвокат и счетоводител с опит в сферата на вашия бизнес и ще си спестите доста главоболия. 3. Да изхарчите много пари за кратко време Може да имате нужния капитал за стартиране на нов бизнес, но това не значи, че трябва да го изхарчите още в самото начало. Трябва ви баланс при правилното инвестиране и да бъдете наясно къде точно отиват вашите пари. Започнете бавно, но сигурно, за да може да видите резултата от похарченото. Вложете спечелено в бизнеса преди да се разрастнете като компания. Главозамайването от бързи печалби може да прекрати вашата дейност, ако не внимавате. 4. Да се опитате да започнете бизнеса си, докато работите на друго място Почти невъзможно е да отделите нужното време и работа за нов бизнес, докато работите на друго място. Новото начинание заслужава цялото ви внимание и отдаденост. С нужното свободно време ще имате възможността идеята за бизнес да узрее в главата ви и да започнете на чисто. 5. Да оставите някой друг да ръководи нещата Това си е вашият бизнес. Не само че трябва вие да ръководите парада, а и трябва да взимате участие в ежедневните неща, които се случват на работното място. Вие трябва да взимате решенията, да правите графици и изобщо цялата организация да е във ваши ръце. Правете нещата бавно и полека, крачко по крачка. Това, че вие сте запален по идеята си, не означава че другите също споделят вашия ентусиазъм. Ваша работа е да ги запалите.

АБВ: Ще се явим самостоятелно на изборите, каним БСП на дебат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219206

„АБВ ще участва на предстоящите парламентарни избори самостоятелно. Всякакви опити да се внушава, че пред нас стои въпросът за коалиране в други формати са, меко казано, манипулативни". Това заяви пред журналисти в Плевен Румен Петков - член на Националния съвет на партията.
АБВ ще се постарае да структурира организации във всички общини в „АБВ ще участва на предстоящите парламентарни избори самостоятелно. Всякакви опити да се внушава, че пред нас стои въпросът за коалиране в други формати са, меко казано, манипулативни". Това заяви пред журналисти в Плевен Румен Петков - член на Националния съвет на партията. АБВ ще се постарае да структурира организации във всички общини в

Агроминистерството и земеделците не се разбраха за директните плащания

http://econ.bg/Новини/Агроминистерството-и-земеделците-не-се-разбраха-за-директните-плащания_l.a_i.558961_at.1.html

Агроминистерството и представителите на браншовите организации не успаха да се разберат по въпроса за концепцията на ведомството за директните...

Палестинските власти и „Хамас" готови за 24-часово примирие

http://www.cross.bg/primirie-islyamski-palestinskite-1422981.html

/КРОСС/ Палестинските власти, включително „Хамас" и „Ислямски Джихад", изявиха воля и готовност за 24-часово примирие в Ивицата Газа, съобщава АФП. Според ръководството на „Организацията за освобождение на Палестина" решението за готовност за хуманитарно примирие от 24 часа е било взето вследствие на консултации между палестинските лидери, „Хамас" и „Ислямски Джихад".  

Община Девня прие критериите за настаняване в социалните апартаменти

http://www.moreto.net/novini.php?n=259548

От днес в сила са критериите за настаняването в социалните жилища в община Девня, съобщи на пресконференция в сградата на общината заместник-кметът Ели Иванова. По тях ще се избират лицата, които да бъдат настанени в апартаментите за социално слабите жители на общината.

Борисов към БСП: Ако кабинетът не е ваш, Чобанов да дойде да му дам задачи

http://offnews.bg/news/n_1/n_369084.html

"Призовавам колегите от БСП да подкрепим поне това, което правителството предлага (актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса - бел.ред.). В противен случай излиза, че не си подкрепяте правителството. Ако е така – е друга тема. Ако кажете, че е наше – ела, Чобанов (финансовият министър Петър Чобанов), в нашата стая, да ти дам задачи”. Това обяви от трибуната на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при дебатите в парламента по предложения от правителството ремонт на бюджета. Проектът на актуализация се обсъжда днес на извънредно заседание на народното събрание, свикано с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Социалистите влязоха днес в пленарната зала. Кабинетът предлага сериозна актуализация на бюджета - увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете. От БСП, с които този проект на актуализация не беше обсъден, обявиха, че подкрепят само промени в бюджета на касата. От ГЕРБ пък поискаха още по-голяма актуализация. ДПС хареса предложението на кабинета. „Призовавам и двете политически партии да подкрепим поне актуализацията, която правителството даде. Това е отговорно и от страна на БСП, и от ДПС, и от наша страна, за да създадем необходимия минимум в следващите два и половина-три месеца на държавата. Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, призова Борисов. Той щял да призове колегите си от ГЕРБ да подкрепят актуализацията, макар да я смятат за недостатъчна. "Подхождам максимално толерантно", обяви лидерът на ГЕРБ.

Враниловци е като от филм на ужасите, идат нови облаци!

http://www.bnews.bg/article-112398

Габровското село Враниловци не може още да се съвземе от потопа, който го заля в понеделник, 28 юли. Над селото обаче отново са надвиснали облаци и местните очакват втора черна серия.

Дуче, Цимбик, свалете си мръсните ръце от Стойчо Младенов! Ако не обичате ЦСКА, вървете на "Герена"

http://pik.bg/дуче-цимбик-свалете-си-мръсните-ръце-от-стойчо-младенов-ако-не-обичате-цска-вървете-на-гер-news208015.html

Дуче, Цимбик, свалете си мръсните ръце от Стойчо Младенов! Ако не обичате ЦСКА, вървете на "Герена"

Странна коалиция от взаимноизключващи се на пръв поглед субекти удари в гръб Стойчо Младенов. Направи го подло, долно и мерзско, така както "армейците" не са били нападани дори от най-големите си душмани.

Доскорошните врагове Димитър Ангелов-Дучето и Калоян Стоянов-Цимбика забравиха какви клетви си разменяха, прегърнаха се и се нахвърлика, като подивели зверове върху Екзекутора.

Удариха Стойчо, който за разлика от тях е вдигал трибуните още като играч и сега 20 години по-късно продължава да го прави! Заслугите му за пълната с трофеи витрина на най-титулувания роден клуб са неизброими и по тази причина няма да се спирам на тях.

И докато поведението на Цимбика донякъде е обяснимо, то Дучето се изложи като Бай Ганьо!

Реши да забие острието в гърба на Стойчо по-кръчмарски, в характерния си махленски стил! Направо от софрата, поиска Томов да му обясни с какви задължения е взел клуба и какви са те в момента?

Преди да искаш обяснения, първо трябва да се види твоят принос за благото на клуба.

Колко пари вкара ти, Дуче в касата на ЦСКА? Колко спонсори доведе, за да искаш отчет?

Да, Дуче, докато ръководеше привържениците, ти свърши много работа. Имаш ключов принос за пълните трибуни при гостуванията на отбора в страната, за организацията и незабравимите моменти при чуждоземните битки на тима с "Ливърпул", "Милан", "Бешикташ", "Рома", "Фулъм", "Рапид" (Виена) и много други.

Ти притежаваш организаторски талант, имаш харизма сред феновете.

Ще бъде най-голямата ти грешка, ако използваш положителните си качества, за да ги стовариш върху Стойчо, който измъкна тима от тресавището и го направи машина за победи срещу "Левски".

Да, и мен ме заболя от загубата срещу анонимниците от "Зимбру", но аз не застанах срещу отбора и никога няма да застана срещу него, каквото и да ми струва това.

Вместо да ръся обиди срещу отбора, отидох на стадиона и го подкрепих с всичка сила.

Няма по-голямо ПРЕДАТЕЛСТВО от това да се нахвърлиш върху любимия си ОТБОР!

Да направиш подобно нещо, е все едно да извадиш нож срещу жена си, децата си и приятелите си.  Ти разбираш от история и отлично знаеш какво имам предвид!

Дуче, не се подлъгвай от дребните изкушения на жълтата преса, защото ще загубиш достойнството си!

Сега ЦСКА повече от всякога се нуждае от обединение, а не от грозни свади между хора, които милеят за тима и са донесли част от славата му!

Да, вероятно и Стойчо допуска грешки, но мъжкото е тези грешки да му бъдат казани на 4 очи, а не чрез клозетни провокации, които доведоха до това, че сектор "Г" опустя в един от най-важните мачове на клуба.

Така че Дуче, по-добре се извини на Стойчо за грозните думи, които не ти подхождат или заминавай на "Герена", там багерите са осигурили достатъчно места!

 

 

 


 

Кой ще играе Майк Тайсън в биографичния му филм

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/koj-shte-igrae-majk-tajsyn-v-biografichniia-mu-film-6018574

С помощта на специалните ефекти, използвани във филма "Странният случай с Бенджамин Бътън" с Брад Пит, 46-годишния Джейми Фокс ще бъде трансформиран в младия Тайсън

7 мъртви делфина открити по бургаското крайбрежие от началото на годината

http://pik.bg/7-мъртви-делфина-открити-по-бургаското-крайбрежие-от-началото-на-годината-news208050.html

7 мъртви делфина открити по бургаското крайбрежие от началото на годината

Седем мъртви делфина са били намерени по крайбрежието на Бургаска област от началото на година. Това съобщи за Радио „Фокус” –Бургас Стефка Калъчева от пресцентъра на бургаската екоинспекция.

„Това са случаи по подадени сигнали и може да се каже, че сравнено със предходните години броят им е значително по-малък, което е радващо”, каза Калъчева. Последният подобен случва е открит на северния бургаски плаж в началото на седмицата, а в края на миналата по крайбрежието на вилно селище Дюни. И двата делфина са били с големи размери и от вида Афала. По думите й, телата на бозайниците са били в напреднал стадий на разлагане, което свидетелства, че са престояли във водата повече от седмица. Не са открити следи от нараняване. Ако бъде установено нараняване се уведомяват органите на МВР и ветеринарните власти, за да се произнесат за причината за смъртта им. Органите на министерство на екологията правят мониторинг на вида на делфина.

Три са видовете делфини в Черно море - обновен, моткур и афала. И трите са защитени видове.

„Освен това причинената жестокост или умишленото им умъртвяване се преследва по наказателния кодекс. Друг е въпросът, че това трудно се доказва кой е причинил дадени наранявания и до момента такъв случай няма установен”, каза Калъчева.

Руският елит напуска на тълпи страната

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-elit-napuska-na-talpi-stranata-news223151.html

Независимо, а може би вследствие на присъединяването на Крим към Русия, широки слоеве от руското общество подкрепят Владимир Путин. Руският елит, обаче, изглежда мисли по друг начин – много негови представители заминават за чужбина и правят това колкото се може по-бързо, пише германският в. "Ди Велт".   Както съобщава икономическият портал Business Insider, много богати руснаци дори наемат историци, занимаващи се генеалогия, за да открият в семейните им история някакви чуждестранни корени, които да послужат като основание за получаване на чуждо гражданство.   Това са преди всичко хора, които са направили големи пари и сега се боят да не ги изгубят, разказва московският генеалог Владимир Палей.   Все повече хора, предимно от малцинствата, не са съгласни с курса на Путин, твърди певицата и преподавателка по руска литература Татяна Конкова. "Аз, разбира се, не споделям мнението на 90% от руснаците, все повече се чувствам чужденец в Русия", казва Конкова, която възнамерява да емигрира в Грузия. Според официални данни на Business Insider, в последната година от Русия са се изнесли над 186 хиляди човека. През 2012 г. напусналите страната са били 123 хиляди, а през 2011 и 2010 г. - съответно по 37 и 34 хиляди.   Експерти допускат, че реалната бройка е по-голяма. "Официалните данни за миграцията са твърде ниски", заявява директорът на Института по социология РАН Михаил Горшков.   Паника е обзела и бизнес средите. Миналата седмица стана известно, че много руски милиардери са в паника. Те схващат, че политиката на Путин по отношение на Украйна ще доведе до изолация на Русия по целия свят и може да разруши икономиката й. В същото време, от страх за възможни репресии практически никой не рискува открито да критикува политиката на Путин, коментира ръководителят на Центъра за политически технологии Игор Бунин.   "Проблемът на руснаците е в това, че те смятат, че имат мисия", коментира пред "Ди Велт" Иля Пономарьов, единственият депутат от руската Дума, който гласува против присъединяването на Крим към Русия.   "Колкото и абсурдно да звучи за западните уши, те (руснаците) са усвоили тази пропаганда и вече чакат да освободят своите украински братя в Киев и останалия свят от фашизма", допълва той.   Преди всичко, "тази идея вселява чувство за собствена сила на зле опезпечените и необразовани слоеве от руското общество". "Тези руснаци, които са достатъчно образовани или привързани към либералните идеи за тази форма на промиване на мозъци, Кремъл дори не праща в ГУЛАГ – от отчаяние те сами бягат зад граница", заключава руският депутат.

Задават ли се нови стъпки в кадрила "Пеевски - депутат, Пеевски - следовател"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352524_zadavat_li_se_novi_stupki_v_kadrila_peevski_-_deputat/?ref=rss


Препечатваме статията от сайта "Съдебни репортажи" с незначителни съкращения заради значимостта на темата за реалната зависимост на Висшия съдебен съвет (ВСС) като кадрови орган на съдебната власт. Акцентите са на "Дневник".


42-ото Народно събрание, в което Делян Пеевски е депутат от ДПС, избран от гражданската квота, ще бъде разпуснато на 6 август. Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 5 октомври. Два месеца делят тези две дати. В този период (преди обявяване на...

Бареков: Прокуратурата ме призова, лично го поисках

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219212

Утре в 10.00 часа съм призован от българската прокуратура. Аз имам имунитет и мога да откажа, само че лично аз поисках това. Благодаря на главния прокурор, че се задейства в разумни срокове по темата Бойко Борисов, досиета и другите му неща, каза Николай Бареков на брифинг в парламента.
Бареков посочи, че документите, които е предал, Утре в 10.00 часа съм призован от българската прокуратура. Аз имам имунитет и мога да откажа, само че лично аз поисках това. Благодаря на главния прокурор, че се задейства в разумни срокове по темата Бойко Борисов, досиета и другите му неща, каза Николай Бареков на брифинг в парламента. Бареков посочи, че документите, които е предал,

ООН отчита глобален напредък в борбата срещу ХИВ и СПИН

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/29/2352454_oon_otchita_globalen_napreduk_v_borbata_sreshtu_hiv_i/?ref=rss


Според ООН смъртните случаи и инфекции, свързани със СПИН, по света намаляват. Все пак неправителствени организации се притесняват, че чуждестранната помощ ще бъде редуцирана заради световната икономическа криза, пише EurActiv.

На откриването на 20-ата международна СПИН конференция в Мелбърн беше подчертана нуждата да се засили борбата срещу ХИВ/СПИН. Общата програма на ООН (UNAIDS) акцентира върху глобалния напредък, особено в развиващите се страни.

Beating AIDS...

"Ужасен" Кийфър Съдърланд отказал Фреди Принц от актьорството

http://www.cross.bg/printz-kiiifur-fredi-1422980.html

/КРОСС/ Актьорът Фреди Принц участва във всички епизоди от 9-я сезон на сериала "24". Оказа се, че звездата на поредицата Кийфър Съдърланд превърнал дните на Фреди на снимачната площадка в ад. Принц толкова се изтормозил от работата си с актьора, че накрая на сезона искал да се откаже от професията си и наистина го направил. В момента Принц работи за Световната федерация по кеч. "Участвах в "24" и беше ужасно. Всяка секунда беше по-лоша от предишната. Направо ми идеше да се откажа от тази работа и затова спрях", коментира Принц. "Кийфър беше най-непрофесионалният пич на света. Не искам да го плюя, бих му го казал и в лицето. Мисля, че всички, които са работили с него са го казвали. На всичкото отгоре трябваше да играя бос, за да не изглеждам по-висок от него!", заяви 38-годишният актьор пред ABC News. Говорител на Кийфър Съдърланд коментира изявлението му с думите, че Кийфър е работил с Фреди преди повече от 5 г. и за пръв път научава за отношението на колегата му, пише News7.    

Бареков: Призован съм от прокуратурата, благодаря за бързата реакция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219198

Утре в 10.00 часа съм призован от българската прокуратура. Аз имам имунитет и мога да откажа, само че лично аз поисках това. Благодаря на главния прокурор, че се задейства в разумни срокове по темата Бойко Борисов, досиета и другите му неща, каза Николай Бареков на брифинг в парламента.
Бареков посочи, че документите, които е предал, Утре в 10.00 часа съм призован от българската прокуратура. Аз имам имунитет и мога да откажа, само че лично аз поисках това. Благодаря на главния прокурор, че се задейства в разумни срокове по темата Бойко Борисов, досиета и другите му неща, каза Николай Бареков на брифинг в парламента. Бареков посочи, че документите, които е предал,

"Южен поток" нямало да влияе на екологията на Черно море

http://www.vesti.bg/pari/biznes/iuzhen-potok-niamalo-da-vliiae-na-ekologiiata-na-cherno-more-6018575

"Южен поток транспорт" публикува доклада за въздействието върху околната и социалната среда на газопровода

Депутат от "Атака" отиде при Бареков

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputat-ot-ataka-otide-pri-barekov-6018576

"Не съм предател – мен ме предадоха хора, които не могат да различат българската национална кауза от шумоленето на банкнотите", обяви Димитър Аврамов

Франция предлага убежище на християни от Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/29/2352476_franciia_predlaga_ubejishte_na_hristiiani_ot_irak/?ref=rss


Френското правителство е готово да даде убежище на християни в Ирак, които са принудени да напуснат домовете си в град Мосул заради ислямистките бунтове в региона, съобщи Би Би Си.

Много от християните трябваше да избягат, след като бунтовниците от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) завладяха голяма част от Северен Ирак. Те са принудили християните там или да приемат исляма, или да плащат данък заради религията си. В противен случай може да бъдат екзекутирани.
...

Киев ще даде достъп до мястото на катастрофа, след като поеме контрола над него

http://www.mediapool.bg/kiev-shte-dade-dostap-do-myastoto-na-katastrofa-sled-kato-poeme-kontrola-nad-nego-news223150.html

Украинските власти ще дадат на международните експерти възможността да работят на мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет едва след като си върнат контрола над тази територия. Това заяви прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, цитиран във вторник от ИТАР-ТАСС.   Лисенко отбеляза, че Киев не може да гарантира сигурността в територии под контрола на сепаратистите и че докато районът на самолетната катастрофа не бъде освободен от тях, за цивилните лица, включително международните експерти, е опасно да се намират там.   "След като украинските сили навлязат на тази територия през градовете Антрацит и Красний Луч, бунтовниците ще напуснат този район, той за тях няма стратегическо значение", посочи Лисенко.   По-рано премиерът на Холандия Марк Рюте настоя украинските власти да спрат бойните действия край мястото, където се разби на 17 юли малайзийският "Боинг", предаде Франс прес. Машината катастрофира с 298 души на борда, 194 от които холандци. Холандия е натоварена по-специално с разследването на място.   Експертите от Холандия и Австралия, изпратени в Украйна, вече трети ден не могат да стигнат до местопроизшествието - на 70 км източно от Донецк, тъй като в района продължават "ожесточени боеве".   Очаква се експертите да продължат на място издирването на загинали. През първите дни след трагедията проруските сили, контролиращи зоната, намериха над 200 тела, които вече са изпратени за разпознаване в Холандия.   Руската преса: Киев вижда преломен момент в операцията   Според руската преса Киев вижда преломен момент в операцията в Донбас - украинските сили със стремителна атака са раздробили сепаратистите на няколко лагера и са започнали да пробиват коридор по дължината на границата с Русия. Ако запази темпото, Киев ще приключи операцията в обозримо бъдеще, смятат експерти и служители, цитирани от вестник "Независимая газета". Те обаче уточняват, че това ще стане в случай че Русия не подкрепи директно отцепниците в региона.   "Терористичните групи са локализирани и обкръжени. Периметърът на зоните под техен контрол в Донецка и Луганска област е намалял двойно", отбелязва украинският политолог Сергий Згурец.   За разлика от терористите обаче "украинските военни не използват мирни жители като жив щит", а им предстои "градска война", така че "се нуждаят от прецизни оръжия и най-модерни разузнавателни системи", добавя експертът. На теория Украйна може да получи такива системи и специалисти от САЩ, напомня вестникът за внесен в Конгреса законопроект, според който Украйна може да бъде призната за съюзник на Щатите, без да членува в НАТО.   "Това не е въпрос на два дни. Сега трябва да се справим със собствени сили. За в бъдеще обаче не можем да пренебрегнем заплахата от пряка военна агресия", коментира киевският аналитик.   "Виждаме, че Русия се активизира. Трябва да бъдем готови за всичко", предупреждава местният му колега Виталий Бала.   Същевременно украински и руски медии съобщиха, че сепаратистките лидери Игор Гиркин (Стрелков) и Игор Безлер са избягали от зоната на бойните действия. След другите лидери на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в разгара на битките за Донецк я напусна и премиерът Александър Бородай, пише "РБК дейли".   Бородай обаче остави за изпълняващ длъжността бившия шеф на сигурността в Приднестровието Владимир Антюфеев. По-рано замина за Москва и подаде оставка друг отцепнически лидер - Денис Пушилин. В интервю преди дни Бородай заяви, че "редовно пътува до Москва за консултации" и "никой не е изоставил делото"; преди обаче той не е оставял вместо себе си и. д., пише вестникът.

Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло

http://www.moreto.net/novini.php?n=259549

До полунощ преваляванията и гръмотевиците ще престанат, ще започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централни райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее. След пладне над Западна България ще се развие купеста облачност, към края на деня и вечерта отново в най-западните и райони ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици.

В Италия разкриха схема за данъчни измами с български фирми

http://www.vesti.bg/novini/v-italiia-razkriha-shema-za-danychni-izmami-s-bylgarski-firmi-6018577

Шестима души бяха призовани да се явят в съда за данъчни измами, свързани със схема за милиони евро в популярен туристически курорт на крайбрежието близо до Рим. В схемата са замесени български фирми, съобщава агенция Анса.

Търсят "Ние брат'чедите" и "Алисия в страната на чудесата" в библиотеките

http://www.cross.bg/alisiya-kryz-bratchedite-1422979.html

/КРОСС/ И големите могат да станат за резил в детския отдел на бибилиотеката, ако не са чели внимателно като малки. На родителски бисери се веселят библиотекарките в Регионалната библиотека в Шумен през лятото, когато се търсят заглавията от задължителните списъци за идната учебна година. "Ние брат`чедите" от Йордан Радичков имате ли я?", попитал съвсем сериозно баща, дошъл да вземе книжката за детето си. Библиотекарката обаче показала присъствие на духа и му дала "Ние врабчетата". Още не бил секнал смехът от брат`чедите, когато една майка се появила с искане да й дадат "Алисия в страната на чудесата", като най-вероятно имала предвид "Алиса...", написана близо две столетия преди да изгрее звездата на попдивата Алисия. На читателка студентка пък много й затрябвал детския роман на Астрид Линдгрен "Братята с лъскави сърца". В списъка са също "Отвеяни от вятъра" и "Робин Круз", вероятно по асоциация с актьора Том Круз, който обаче никога не е играл корабокрушенеца на Даниел Дефо. Друг родител пък потърсил за детето си "Почви и води" на Емилиян Станев вместо сборника с разкази "През води и гори", пише Преса.  

Жаклен Коен измести Иван Йончев от борда на "Южен поток България"

http://econ.bg/Новини/Жаклен-Коен-измести-Иван-Йончев-от-борда-на-Южен-поток-България-_l.a_i.558958_at.1.html

Жаклен Коен е новият член на борда на директорите на газопровода "Южен поток България". Решението дойде от борда на проектната компания и влиза в...

Спешното здравно досие е вече факт

http://healthy.actualno.com/Speshnoto-zdravno-dosie-e-veche-fakt-news_42247.html

Вече е факт спешното здравно досие, създадено да помага на медицинските екипи да спасяват живота на пострадали при катастрофи. Това съобщи пред Дарик председателят на Българската асоциация за закрила ...

Кънев: Няма солидни аргументи "за" или "против" актуализация на бюджета

http://politics.actualno.com/Kynev-Njama-solidni-argumenti-za-ili-protiv-aktualizacija-na-budjeta-news_42248.html

"Този парламент има живот само една седмица и единственото важно, което се случва там, е актуализацията на бюджета, за която си струва да говорим." Това каза в предаването на БТВ „...

Нина Добрев забърса Орландо Блум

http://www.bnews.bg/article-112395

Орландо Блум си набеляза нова жертва.Този път пред погледа на похотливия актьор попадна канадската актриса от български произход Нина Добрев.

Тунчер Кърджалиев: ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219202

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК.
„Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева. Парламентарната група на ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК. „Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева.

McDonald`s на съд в Москва

http://www.cross.bg/sudurzhanie-mcdonalds-hranene-1422978.html

/КРОСС/ От руската агенция за защита на потребителите със сигурност няма да чуем прословутото „I`m loving it”. „В ръцете си държа напитка с високо съдържание на захар – и това е само малка част от продуктите от дългия списък”, каза Мария Финошина от Роспотребнадзор. През май регионалното управление на агенцията за защита на потребителите проведе проверка на мрежата от ресторанти за бързо хранене в Нижни Новгород, при която стана ясно, че продуктите на американската верига са заразени с бактерията ешерихия коли. Агенцията за защита на потербителите  заведе дело в съда в Москва за забрана на част от продуктите на веригата. От Роспотребнадзор обърнаха внимание на потребителите, че McDonald`s представя на клиентите си невярна информация относно енергийното съдържание на предлаганите продукти, като поясниха че въпросните продукти не отговарят на изискванията за съдържание на мазнини, въглехидрати и белтъчини, както и сериозно се отклоняват от нормите за съдържание на калории. Представителите на веригата за бързо хранене отричат всички упреци по техен адрес. Следват проверки на заведенията на McDonald`s и в други региони на страната, включително и в Москва и е напълно възможно някои от продуктите да бъдат изключени от менюто на веригата. Руските официални лица подчертават, че не възнамеряват да забранят самата търговска марка

Борисов: Ела, Чобанов, в нашата стая, да ти дам задачи!

http://frognews.bg/news_73855/

Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали; тук са общини, кохезионни фондове, каза Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в Парламента.

Тунчер Кърджалиев: ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК

http://pik.bg/тунчер-кърджалиев-дпс-ще-подкрепи-актуализацията-на-бюджета-на-нзок-news208047.html

Тунчер Кърджалиев: ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК

ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК, съобщи "Фокус".

„Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева. Показателите не са влошени драматично в сравнение с миналата година. Предлагат се мерки за контрол, които биха довели до по-добри резултати”, посочи Кърджалиев.

По неговите думи това е балансирано предложение от страна на Министерски съвет.

Тунчер Кърджалиев: ПГ на ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219186

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК.
„Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева. Парламентарната група на ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК. „Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева.

Депутат от „Атака“ се присъедини към Бареков

http://www.cross.bg/avramov-barekov-bulgariya-1422977.html

/КРОСС/ Депутатът от Атака Димитър Аврамов напуска парламентарната група на Волен Сидеров и се присъединява към България без цензура. Това обяви Николай Бареков в Народното събрание. Аврамов ще води и листата на ББЦ на предстоящите избори в Разград. Той заяви, че няма да сипе упреци срещу Атака и Волен Сидеров, тъй като 9 години са били заедно на политическа сцена и са имали както силните така и слабите си моменти. Аврамов добави, че се присъединява към ББЦ, защото смята, че това е единствената партия, която може да се противопостави на новата престъпна коалиция между ДПС и ГЕРБ. Той остава независим депутат в краткия живот на това НС. Досега двама народни представители от ГЕРБ и един депутат от Коалиция за България напуснаха парламентарните си групи и заявиха, че стават част от екипа на Николай Бареков. Снимка: Булфото, всички права запазени

Депутат от "Атака" отиде при Бареков, за да се бори срещу ДПС и ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352519_deputat_ot_ataka_otide_pri_barekov_za_da_se_bori/?ref=rss

Дни преди очаквания край на 42-рото Народно събрание – 6 август, депутатът от "Атака" Димитър Аврамов напуска парламентарната група на Волен Сидеров и става независим. Това обяви самият той пред журналисти в парламента.

Аврамов, който години наред водеше политически предавания в телевизиите СКАТ и "Алфа" и публикуваше анализи на антиислямска тематика в партийния вестник "Атака", обяви принадлежност към партията на Николай Бареков "България без цензура", а самият Бареков обеща той да...

НПО-та: ВСС харчи неразумно

http://frognews.bg/news_73853/

Висшият съдебен съвет харчи неразумно. Това аралмираха днес няколко неправителствени организации- Българския институт за правни инициативи, Сдружение на НПО-Разград и Български адвокати за правата на човека.

Слънчев август в Източна България, дъжд в западна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219180

Месец август ще бъде дъждовен за Западна България и слънчев за източната част на страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°.
Месецът ще започне с неустойчиво време. Месец август ще бъде дъждовен за Западна България и слънчев за източната част на страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°. Месецът ще започне с неустойчиво време.

Дъжд и бури през август в Западна България, слънце - в източна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219118

Месец август ще бъде дъждовен за Западна България и слънчев за източната част на страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°.
Месецът ще започне с неустойчиво време. Месец август ще бъде дъждовен за Западна България и слънчев за източната част на страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°. Месецът ще започне с неустойчиво време.

КФН на съд заради отнетия лиценз на "Глобал маркетс"

http://offnews.bg/news/n_1/n_369055.html

Инвестиционният посредник "Глобал маркетс" ООД даде на съд Комисията за финансов надзор заради започнатата от КФН процедура по отнемане на лиценза.  Решението на Комисията е от 14 юли, а мотивът бе всяване на банкова паника чрез разпространяване на слухове, довела до масовото теглене на средства от Първа инвестиционна банка. В жалбата си до ВАС от 25 юли 2014 г. от управляваното от Йордан Моллов дружество "Глобал маркетс" обжалват решение 651 от 14 юли 2014 г. на КФН с мотива, че по-рано сами са решили да прекратят дейността си и още на 27 март 2014 г. сами са поискали от Комисията започването на производство за отнемане на лиценза, но не заради нарушения, а заради прекратената дейност. В текста на жалбата се разяснява, че след като "Глобал маркетс" поискали прекратяване на лиценза, от КФН изискали от тях да предприемат определени действия и да предоставят редица документи и разпорежданията били изпълнени, но и до днес производството не било приключено. Вместо това КФН започнала нова процедура, отново за отнемане на лиценза, но вече на друго основание - "системни административни нарушения на Наредба 35" (за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници) и нарушения на Наредба 38 на управителя на дружеството Йордан Моллов. В инвестиционния посредник получили писмо за откритото производство на 30 юни - близо три месеца, след като сами били поискали отнемане на лиценза заради прекратяване на дейността. Според инвестиционния посредник решението от 14 юли нарушава Административнопроцесуалния кодекс (чл. 146, т.3) и той иска отмяната му от съда. Според "Глобал маркетс" са нарушени принципът на съразмерност  (чл. 6 на АПК) и изискването за еднакво третиране на сходни случаи. Те са категорични, че не е обосновано започването на втора процедура при открита, но неприключена първа процедура, както и дават примери с редица инвестиционни посредници, срещу които КФН е започнала производства за системни нарушения, но чиито лицензи не са били отнети. OFFNews изпрати запитване до КФН във връзка с жалбата на инвестиционния посредник. Все още нямаме отговор от Комисията.

Бойко Борисов: Предстои тежко време, да подкрепим актуализацията

http://www.moreto.net/novini.php?n=259550

„Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, каза Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в Парламента.

LG представи нов Android таблет с процесор на Intel

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/29/2352406_lg_predstavi_nov_android_tablet_s_procesor_na_intel/?ref=rss


LG увеличава гамата си таблети с новото предложение LG Tab Book. Той беше обявен официално чрез корейската страница на компанията.

Таблетът е с 11.6-инчов дисплей с Full HD резолюция. Той ще има моделен номер 11TA740 и практически има идентични спецификации с предходния модел, който обаче разчиташе на Windows 8.1 за своя операционна система.

В спецификациите са включени още 4-то поколение процесор Intel Core i5 4200U, 4GB оперативна памет, 128GB SSD за съхранение на...

Арестуваните за изнудване са зетят на Фатик и доведеният му брат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219171

Зетят на Филип Найденов-Фатик - Дениз Тюркмен, и Милослав Кръстев са арестуваните днес за изнудване, съобщи БНР.
Двамата са накарали със заплахи 40-годишен мъж да прехвърли имот в столичния квартал "Люлин". Имотът е бил на стойност около два милиона евро.
Двамата мъже са били арестувани на 24-и юли при операция на столичната полиция. Зетят на Филип Найденов-Фатик - Дениз Тюркмен, и Милослав Кръстев са арестуваните днес за изнудване, съобщи БНР. Двамата са накарали със заплахи 40-годишен мъж да прехвърли имот в столичния квартал "Люлин". Имотът е бил на стойност около два милиона евро. Двамата мъже са били арестувани на 24-и юли при операция на столичната полиция.

Борисов: ДПС, гласувайте с нас! ДПС: Добре!

http://www.bnews.bg/article-112400

Бойко Борисов и Тунчер Кърджалиев си размениха формални реплики от парламентарната трибуна, от които стана ясно едно – че ГЕРБ и ДПС ще гласуват бюджетните актуализации.

Шофьор покани кметът Янакиева да се повози в пернишки тролей - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/shofior-pokani-kmetut-yanakieva-da-se-povozi-v-pernishki-trolei_33364/

Шофьор на пернишки тролей покани кметът на Перник Росица Янакиева и общинските съветници да се качат и да се позовят на превозното средство, предаде човек на ZaPernik.com.

Една от емблемите на Перник са старите тролеи, които въпреки ЕГН-тата си все още служат на перничани и са начин за прехрана на работещите в предприятието. Въпреки, че тролеите се движат бавно и се развалят перничани не спират да ги използват.

Диан Драгомиров - Дидо е започнал работа в пернишките тролеи на...

Продължава

Бойко към БСП: Подкрепяте ли си собственото правителство?

http://pik.bg/бойко-към-бсп-подкрепяте-ли-си-собственото-правителство-news208045.html

Бойко към БСП: Подкрепяте ли си собственото правителство?

Актуализация на бюджета на Здравната каса трябва. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК, съобщи "Фокус".

 „Важно е за следващите три месеца. Разбирам деликатното положение на колегите от БСП и ДПС, защото ако се актуализира както трябва и както експертите знаят, ще е много тежко. Единственото, което ни води в този момент да сме в залата и да искаме да го направим – президентът пряко отговаря в следващите 3 месеца за служебното правителство. Ще кажем нашите цифри, да ги има, да ги чуят хората”, посочи Борисов.

„Призовавам и двете политически партии да подкрепим поне актуализацията, която правителството даде. Това е отговорно и от страна на БСП, и от ДПС, и от наша страна, за да създадем необходимия минимум в следващите два и половина-три месеца на държавата. Призовавам колегите от БСП да подкрепим поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че не си подкрепяте правителството. Ако е така – е друга тема. Ако кажете, че е наше – ела, Чобанов, в нашата стая, да ти дам задачи”, каза още Бойко Борисов.

„Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, подчерта той.

Почина писателят Иван Благоев

http://frognews.bg/news_73852/

На 70-годишна възраст почина писателят Иван Благоев, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Бойко Борисов: Предстои тежко време, да подкрепим актуализацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219149

„Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, каза Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в „Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, каза Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в

Зетят на Фатик и доведеният му брат са арестуваните за изнудване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219147

Зетят на Филип Найденов-Фатик - Дениз Тюркмен, и Милослав Кръстев са арестуваните днес за изнудване, съобщи БНР.
Двамата са накарали със заплахи 40-годишен мъж да прехвърли имот в столичния квартал Зетят на Филип Найденов-Фатик - Дениз Тюркмен, и Милослав Кръстев са арестуваните днес за изнудване, съобщи БНР. Двамата са накарали със заплахи 40-годишен мъж да прехвърли имот в столичния квартал "Люлин". Имотът е бил на стойност около два милиона евро. Двамата мъже са били арестувани на 24-и юли при операция на столичната полиция.

Бойко Борисов: Тежко време предстои

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219144

„Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, каза Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в „Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, каза Бойко Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в

Борисов: Призовавам БСП и ДПС да подкрепят поне това, което правителството предлага

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-liderut-gerb-1422976.html

/КРОСС/ "Актуализация на бюджета на Здравната каса трябва. Важно е за следващите три месеца. Разбирам и деликатното положение на ДПС и БСП, защото ако се актуализира така както трябва, ще е много тежко да го приемете." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказване от парламентарната трибуна по време на дискусиите за актуализацията на бюджета на Здравната каса. "Призовавам и двете политически партии да подкрепим поне актуализацията, която правителството даде. Това е отговорно и от страна на БСП, и от ДПС, и от наша страна, за да създадем необходимия минимум в следващите два и половина-три месеца на държавата. Призовавам колегите от БСП да подкрепим поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че не си подкрепяте правителството", каза още лидерът на ГЕРБ. "Ако е така - това е друга тема. Ако кажете, че е наше - ела, Чобанов, в нашата стая, да ти дам задачи", добави той. "Много тежко време ни предстои", посочи още лидерът на ГЕРБ. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Десислава Атанасова: Трябва да подкрепим усилията на НЗОК за повече пари

http://pik.bg/десислава-атанасова-трябва-да-подкрепим-усилията-на-нзок-за-повече-пари-news208041.html

Десислава Атанасова: Трябва да подкрепим усилията на НЗОК за повече пари

Трябва да подкрепим усилията на членовете на НЗОК и на правителството да има повече средства в бюджета за здраве и те да обезпечат нормалното функциониране на здравната система. Това каза народният представител от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов Десислава Атанасова при обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК, съобщи "Фокус".

„Видно е отсъствието на здравния министър и аз моля тя да бъде поканена в залата. Беше добре да е в пленарна зала, за да заяви своята позиция. В зала присъства само финансовият министър, здравният го няма и като че ли нейното присъствие дори не е необходимо”, заяви Атанасова.

По нейните думи констатацията за необходимостта на актуализацията не е днес, нито отпреди месец, а отпреди година, когато е бил приеман бюджетът на НЗОК. „Тогава всички, които имат отношение към здравния сектор, напомняха, че има необходимост от повече средства за Здравната каса. Липсва адекватен контрол по разходване на средствата в НЗОК. Ситуацията налага да се вземат решения, така че да се гарантира, че в България лечебните заведения ще продължат да работят, когато 42-то Народно събрание ще бъде в историята. Апелирам в изказванията да има по-малко политика за това къде е отишъл онзи милиард и 400, за това какво се е случвало преди една година, защото проблемите вълнуват цялото ни общество”, посочи Десислава Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев заяви: „Коя е причината за повишените хоспитализации, които наблюдаваме всяка следваща година? Тъй като е неформирана като цяло системата на здравеопазване, на ниво доболнична помощ е слабо развито лечението на болните хора в дома”.

173 депутати обсъждат бюджета

http://frognews.bg/news_73851/

173 депутати започнаха да обсъждат актуализирането на държавния бюджет и този на здраванта каса.

ЦСКА беше глобен с 9000 лева, Стойчо Младенов получи наказание за два мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/29/2352502_cska_beshe_globen_s_9000_leva_stoicho_mladenov_poluchi/?ref=rss


ЦСКА беше глобен с 9000 лева от дисциплинарната комисия към БФС. Санкцията за червените идва след дербито с "Левски" (2:0).

Традиционно клубът ще трябва да плати 2000 лева за нерегламентирано използване на пиротехника. Глобата за хвърлени предмети, които са опасни за здравето, е 3000 лева.

Още 4000 лева са за хвърлени предмети, влезли в съприкосновение със служебни лица без нараняване. Провинението носи на клуба и предупреждение за лишаване от домакинство.
...

В сряда: Бареков отива при Цацаров за разпит за Борисов

http://www.bnews.bg/article-112397

Прокуратурата е призовала лидера на ББЦ Николай Бареков да представи доказателствата, с които разполага за криминалното минало на Бойко Борисов.

Има опасност месо от болни животни да попадне на трапезата ни

http://www.bnews.bg/article-112394

Ветеринари от Стара Загора излязоха днес на протест. Според тях при сегашните неуредици в бранша има реална опасност месо от болни животни да попадне в хранителната верига.

Йовчев: Документът на Бареков е фалшификат

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iovchev-dokumentyt-na-barekov-e-falshifikat-6018573

Вътрешният министър е готов да се създаде комисия по Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документа и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност

Йовчев: Публикуваният от ББЦ документ е фалшификат

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iovchev-publikuvaniiat-ot-bbc-dokument-e-falshifikat-6018573

Вътрешният министър е готов да се създаде комисия по Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документа и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност

Кметът на Аспарухово: Извършват се огледи по около 600 заявления за пострадали от наводнението жилищни сгради

http://www.moreto.net/novini.php?n=259544

Извършват се огледи по постъпили в администрацията около 600 заявления за пострадали от наводнението жилищни сгради във варненския квартал „Аспарухово”. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметът на район Аспарухово Йордан Николов. Огледите вече приключват и се очаква до края на седмицата данните да бъдат обобщени с пълна и точна информация за всеки един подаден адрес.

Свободни места в гимназиите след четвърто класиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4218610

В гимназиите са останали незаети места след четвърто класиране. В професионалните гимназии са най-много. Това заяви министърът на образованието и науката в оставка проф. Анелия Клисарова пред журналисти.
Записването в гимназиите ще продължи до края на август и ще има още възможност за разпределение на учениците, В гимназиите са останали незаети места след четвърто класиране. В професионалните гимназии са най-много. Това заяви министърът на образованието и науката в оставка проф. Анелия Клисарова пред журналисти. Записването в гимназиите ще продължи до края на август и ще има още възможност за разпределение на учениците,

Борусия Дортмунд си връща Кагава, Ван Гаал не го иска

http://www.cross.bg/kagava-borysiya-yunaiited-1422975.html

/КРОСС/ Борусия Дортмунд ще направи всичко възможно, за да върне в състава си Шинджи Кагава, твърди английският всекидневник „Independent". Кагава игра в Борусия между 2010 и 2012 и именно там доби популярност. Преди 2 години той премина в Манчестър Юнайтед, но до момента така и не успява да се докаже в състава на „червените дяволи". Той продължаваше да изразява амбиция да демонстрира, че дадените 16 милиона евро за него не са били грешка. Новият мениджър на Юнайтед Луис ван Гаал обаче явно няма намерение да разчита на японеца. Според изданието, холандецът е дал разрешението си за продажбата на Кагава и сега остава само двата клуба да се споразумеят, пише Гонг.  

Цитат на деня: Ако кабинетът е наш, ела, Чобанов, да ти дам задачи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/29/2352507_citat_na_denia_ako_kabinetut_e_nash_ela_chobanov_da_ti/?ref=rss


"Призовавам БСП да подкрепи това, което правителството дава. Иначе трябва да приемем, че не си подкрепяте правителството. Ако е наше - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна към финансовия министър в оставка Петър Чобанов по време на дебатите по актуализацията на бюджета. 

"Ако ми го прехвърляте, ставай оттук и отивай в нашата стая", допълни Борисов в отговор на забележка на председателстващата заседанието...

Борисов: Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация

http://politics.actualno.com/Borisov-Mejdu-pyrvo-i-vtoro-chetene-mogat-da-se-promenjat-parametrite-v-aktualizacija-news_42245.html

Чел съм мотивите. Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация на бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде „Фокус...

Европа трябва да се застрахова срещу поскъпването на газа

http://europe.actualno.com/Evropa-trjabva-da-se-zastrahova-sreshtu-poskypvaneto-na-gaza-news_42246.html

Още преди зимата търканията с Русия трябва да накарат Европа да подобри организацията си и да се въоръжи срещу риска от възпламеняване на цените на газа в случай на спиране на газопровода, който пре...

Йовчев: Документът на Бареков за Борисов е фалшификат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219129

Публикуваният от „България без цензура“ документ е фалшификат. Това заяви пред Фокус вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев по повод искането на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези, Публикуваният от „България без цензура“ документ е фалшификат. Това заяви пред Фокус вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев по повод искането на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези,

Цветлин Йовчев: Документът на Бареков за Борисов е фалшификат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219133

Публикуваният от „България без цензура“ документ е фалшификат. Това заяви пред Фокус вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев по повод искането на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези, Публикуваният от „България без цензура“ документ е фалшификат. Това заяви пред Фокус вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев по повод искането на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези,

Лавров: Западът дори не се опитва да повлияе на Киев

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-sergeii-1422974.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник на пресконференция в Москва упрекна Запада в отсъствие на политически инициативи по уреждане на ситуацията в Украйна, отбелязвайки, че от страна на западните страни звучат единствено искания към Русия и заплаха от санкции: - От западните колеги не съм виждал и чувал никакви политически инициативи. Те говорят само за едно: Русия трябва да промени политиката си и докато не е промени, ще има санкции. Не знам какво имат предвид по промяна на политиката. Ние подкрепяме споразумението от 21 февруари, ние бяхме инициатори на разработването на женевското заявление. Ние подкрепихме „пътната карта" на ОССЕ, която Западът отказа да подкрепи. Ние предложихме различни форми на присъствие на наблюдатели на граничните пунктове. И това, колко много време беше необходимо за решаването на тази лека задача се обяснява само с едно нещо: с това, че Западът се опитва да забави този процес. Не знам защо. Може би настоявайки за транспарентност, те самите не искат такава транспарентност?..

"Краставицата" от Лондон се продава

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/29/2352488_krastavicata_ot_london_se_prodava/?ref=rss


Известната  като краставицата емблематична сграда в Лондон, чиито автор е известният архитект Норман Фостър, е обявена за продажба, съобщава "Файненшъл таймс".

Сградата е отворена през 2004 г. като всичките й 41 етажа са предназначени за застрахователната компания Swiss Re.

Но сградата тази година изпадна във владение на ползвателите си след като дълговете, срещу които тя е обезпечение, се покачиха.

С продажбата са се заели Savills и Deloitte Real Estate като се...

Удължават срока за клиентите пенсионери на КТБ АД за смяна на платеца

http://econ.bg/Новини/Удължават-срока-за-клиентите-пенсионери-на-КТБ-АД-за-смяна-на-платеца_l.a_i.558949_at.1.html

Във връзка с предстоящото изплащане на пенсиите за месец август, Националният осигурителен институт (НОИ) ще приема заявления извън регламентирания...

Излезе третото класиране в СУ

http://www.cross.bg/etap-vtoriya-purviya-1422973.html

/КРОСС/ Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 г. беше обявен днес. В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни. 4710 новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия и втория етап. Запълнени след първия и втория етап на класирането са специалностите „Психология", „Скандинавистика", „Право", „Музика", „Кореистика", „Японистика", „Журналистика", „Китаистика", „Индология","Компютърни науки", „Софтуерно инженерство", „Информационни системи", „Туризъм", „Регионално развитие и политика", „Връзки с обществеността" и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Записването за третия етап на класирането е окончателно и трябва да бъде направено в периода 30 юли - 1 август 2014 г. включително. 8 292 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. Най-много са кандидатите, посочили като първо желание специалност „Психология"

16-годишно момиче от Газа: Оцелях в три войни. Може да умра тази вечер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219121

„Аз съм Фара Бакер, момиче от Газа, на 16 години. Откакто съм родена, оцелях в три войни. Мисля, че това е достатъчно”.
Tова пише палестинско момиче в профила си в туитър. То описва описва ситуацията в Газа, публикува снимки и видео на нещата, които вижда през прозореца на спалнята си. 
Истинността на туитовете на момичето са поставяни под „Аз съм Фара Бакер, момиче от Газа, на 16 години. Откакто съм родена, оцелях в три войни. Мисля, че това е достатъчно”. Tова пише палестинско момиче в профила си в туитър. То описва описва ситуацията в Газа, публикува снимки и видео на нещата, които вижда през прозореца на спалнята си.  Истинността на туитовете на момичето са поставяни под

16-годишно момиче от Газа: Оцелях в три войни. Може да умра тази вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219107

„Аз съм Фара Бакер, момиче от Газа, на 16 години. Откакто съм родена, оцелях в три войни. Мисля, че това е достатъчно”.
Tова пише палестинско момиче в профила си в туитър. То описва описва ситуацията в Газа, публикува снимки и видео на нещата, които вижда през прозореца на спалнята си. 
Истинността на туитовете на момичето са поставяни под „Аз съм Фара Бакер, момиче от Газа, на 16 години. Откакто съм родена, оцелях в три войни. Мисля, че това е достатъчно”. Tова пише палестинско момиче в профила си в туитър. То описва описва ситуацията в Газа, публикува снимки и видео на нещата, които вижда през прозореца на спалнята си.  Истинността на туитовете на момичето са поставяни под

Фандъкова: За три години дадохме половин милион за нови храмове

http://pik.bg/фандъкова-за-три-години-дадохме-половин-милион-за-нови-храмове-news208027.html

Фандъкова: За три години дадохме половин милион за нови храмове

За последните три години общината е инвестирала половин милион лева за изграждане на храмове. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на храма „Св.Рождество Христово”, който се изгражда в район „Младост”, съобщиха от пресцентъра на общината. Сградата, чието строителство започна тази пролет, е със завършен груб строеж и предстои работа по покрива. 

В момента в София се изграждат още четири сгради на църкви. Това са във Владая, в гробищните паркове в „Малашевци” и в „Бакърена фабрика” и Арменската църква. 

С решение на Столичния общински съвет тази година са отпуснати общо 160 000 лева за строежа на църквата в район „Младост” „Св.Рождество Христово” – 40 000 лева, за Арменската църква – 40 000 лева, за църквата във Владая „Пресвето Успение Богородично” – 20 000 лева, за църквите в гробищните паркове, които са изградени в груб строеж, общо 30 000 лева.

Отпуснати са и 30 000 лева за ремонт на ротондата „Св.Георги” и храма „Св.Петка”, посочи също кметът на София Йорданка Фандъкова. 
До момента в строежа на църквите са участвали много дарители. 

Гръмотевици и дъжд до четвъртък, температурите падат

http://frognews.bg/news_73850/

До полунощ преваляванията и гръмотевиците ще престанат, ще започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централни райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее.

Михаил Миков: Актуализация на бюджета е ненужна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259543

Председателят на НС на БСП Михаил Миков заяви пред журналисти, че решението на парламентарната група на „Коалиция за България" и Изпълнителното бюро на БСП е да не се подкрепи актуализацията на бюджета. Председателят на Народното събрание бе категоричен, че такава актуализация е ненужна, мотивите за нея са противоречиви и няма достатъчно факти и доказателства, които да налагат такива действия.

Премахват чат функцията от основното приложение на Facebook

http://econ.bg/Новини/Премахват-чат-функцията-от-основното-приложение-на-Facebook_l.a_i.558945_at.1.html

Вече всички потребителите на Facebook ще трябва да изтеглят приложението Messenger, за да използват чат функцията на сайта. Това е в резултат на...

Ники Михайлов сам на дискотека, тръгна си с Азис

http://www.bnews.bg/article-112375

Ники Михайлов тръгна сам-самичък по дискотеките. Миналата седмица вратарят се появи само с охраната си в столичен клуб.

Русия дава $ 100 000 за хакване на Tor

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217802

Руското правителство дава награда от 100 000 долара на този, който успее да хакне мрежата за анонимност Tor, съобщи Би Би Си.
На правителствен сайт се е появило съобщение за възлагане на поръчка “за получаване на информация за потребителите на анонимизиращата мрежа Tor”. Стойността на поръчката: 3,9 млн. рубли (около 112 000 долара). Руското правителство дава награда от 100 000 долара на този, който успее да хакне мрежата за анонимност Tor, съобщи Би Би Си. На правителствен сайт се е появило съобщение за възлагане на поръчка “за получаване на информация за потребителите на анонимизиращата мрежа Tor”. Стойността на поръчката: 3,9 млн. рубли (около 112 000 долара).

Писателят Красен Камбуров: Днес трябва да е ден на национален траур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217876

На днешния 29 юли преди хиляда година се състои паметната с небивалия си трагизъм битка при Беласица. Тя е върхов момент в десетилетното двуборство между византийския император Василий Втори и българския цар Самуил. Въпреки че твърдо отбиват опитите на византийците да овладеят планинските проходи и пътища към вътрешността на страната, в клисурата На днешния 29 юли преди хиляда година се състои паметната с небивалия си трагизъм битка при Беласица. Тя е върхов момент в десетилетното двуборство между византийския император Василий Втори и българския цар Самуил. Въпреки че твърдо отбиват опитите на византийците да овладеят планинските проходи и пътища към вътрешността на страната, в клисурата

ГЕРБ и ДПС си гласуваха сами актуализацията на бюджета

http://www.mediapool.bg/gerb-i-dps-si-glasuvaha-sami-aktualizatsiyata-na-byudzheta-news223149.html

В парламента се разигра последната голяма битка преди разпускането му – тази за актуализацията на бюджета, която обедини ГЕРБ и ДПС, с чиито гласове законопректът мина на първо четене, срещу БСП. За ревизия на бюджета призова и президентът Росен Плевнелиев, чието искане – да се разреши на служебното правителство да договаря външни заеми, вече е оформено като законопроект, внесен в Народното събрание (НС) във вторник следобед от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите му Менда Стоянова и Цецка Цачева.   Въпреки че първоначално БСП реши да бойкотира промените в бюджета и да не влиза в пленарна зала, в последствие преосмисли позицията си и премина в контраатака. От парламентарната трибуна Янаки Стоилов заплаши, че ако новото парламентарно мнозинство приеме днес промените в Закона за държавния бюджет, утре той ще вкара поправки в Закона за гарантиране на влоговете, с които хората да могат да си изтеглят парите от затворените "Корпоративна търговска банка" и "Креди Агрикол" на 21 септември.   Така единствено депутатите от "Атака" не влязоха в пленарна зала и не участваха в дебатите.   До момента БСП, ГЕРБ и ДПС постигнаха съгласие единствено по промяната на бюджета на Здравната каса, който ще бъде увеличен с 225 млн. лева, както предложи кабинетът в оставка. Проектът бе гласуван на първо четене, след което имаше почивка, през която социалистите решиха да не влизат в пленарната зала и да бойкотират актуализацията на държавния бюджет. ГЕРБ и ДПС обаче осигуриха нужния кворум и продължиха с разискванията.   ГЕРБ и ДПС имат достатъчно мнозинство от 130 депутати, за да ревизират държавния бюджет и тавана на външния дълг, което е свързаното с второто искане на президента - служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми.   Както и миналата седмица, така и на извънредното заседание на НС във вторник, ГЕРБ атакуваха БСП с аргумента, че правителството с техен мандат е внесло проектите за актуализация на двата бюджета. Социалистите безуспешно се примолиха на премиера в оставка Пламен Орешарски да оттегли проекта за ревизия на държавния бюджет, но той заяви, че е го е внесъл "обмислено".   "Очевидно, че някои среди в правителството са решили да направят политическа услуга", коментира по този повод депутатът от БСП Румен Гечев във вторник пред БНР. "Няма да подкрепим тези промени, защото те не са необходими първо от икономическа гледна точка и второ, защото това очевидно е политически жест, което става зад гърба на БСП", каза Гечев.   Борисов към финансовия министър: Ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи   Междувременно Бойко Борисов се съгласи на "компромис" и вече не иска по-голяма актуализация, а е склонен да приеме и тази, предложена от кабинета.   "Всякакво политиканстване, цифрите са различни от това, което предлага министърът, но ние бихме подкрепили и това и призовавам колегите от БСП да подкрепим накрая поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше, тогава - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи, ако е така. Не ми е изгодно политически, но е изгодно за държавата", заяви Борисов от парламентарната трибуна.   ДПС подкрепят ревизията на държавния бюджет, за която настоя и президентът.   БСП: Това е бюджет на президента   "Днес дебатът е безпрецедентен - не защото направихме опит да го провалим, а защото и трите комисии са гласували против тази актуализация", заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.   При правителство в оставка и парламент от три партии, две от които са отказали мандат за съставяне на правителство, се обсъжда един от най-важните закони в държавата, каза той.   "След като е ясно, че не това правителство ще изпълнява този бюджет, то чия политика ще се изпълнява чрез него и кой ще поеме отговорност за увеличаване на дълга и завишаването на дефицитите", попита Мерджанов. Според него преди година, когато "се е реализирала последната постна пица на Симеон Дянков", целите на актуализацията са били ясни и са били насочени към нова социална политика. "Днес нямаме нови политики – единственото ново е новото мнозинство и амбициите на президента", каза още Мерджанов.   "Това не е бюджет на правителството, това е бюджет на президента", заключи той и попита как иначе да си обясним желанието това мнозинство да подпише празен чек на едно служебно правителство.   Нима милиардите във фискалния резерв не са достатъчни за грандиозните планове на президента, който през август и септември ще реформира енергийната и здравната системи, а вероятно ще въведе и електронно правителство, коментира Мерджанов.   Орешарски призован да каже довел ли е държавата до фалит   Той се обърна и към премиера в оставка Пламен Орешарски, който не присъства в пленарната зала: "Една година БСП и Коалиция за България стояха зад вас и зад думите ви. Удържахме огромен натиск, платихме висока цена, но вярваме, че си заслужаваше". Мерджанов поиска от премиера ясно да отговори като финансист дали българската държава е в състояние да функционира нормално без предложената актуализация. Според ГЕРБ, ДПС и президентът – невъзможно. Според БСП и редица други експерти, това не се налага, посочи Мерджанов.   "Истинското предателство ще бъде да гласуваме бюджет, който потвърждава тезата, че правителството е довело държавата до фалит. Ние знаем, че тази мантра не е истина, за това ви молим за точен, категоричен отговор", призова Мерджанов.   Той определи като противоконституционно предложението за увеличаване правомощията на служебното правителство да може да тегли заем.   Законови промени за да си получат хората парите на 21 септември   За мен ролята на БСП като мандатоносител приключи преди около два месеца, каза Янаки Стоилов. Сега новото мнозинство ще приеме вероятно актуализацията на бюджета и аз утре, заедно с мои колеги ще внеса последния законопроект в този парламент, добави той.   Проектът предвижда промяна в закона за гарантиране на влоговете на гражданите, която вече ще бъде финансово обезпечена с актуализацията, с тези 2 млрд. лева за попълване на гаранционния фонд, обясни Стоилов. Той предлага гражданите, които имат гарантирани влогове в банки, поставени под особен надзор, да могат да получат вложенията си още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо тях - спиране на дейността им.   Идеята е не да се чака до Нова година, а още на 21 септември фондът да се разплати с над 200 000 вложители в КТБ, каза Стоилов. След това банката ще трябва да се издължи на фонда за средствата, които ще получи като кредит за разплащане с гражданите, допълни той.   Янаки Стоилов отправи критики и към министъра на финансите Петър Чобанов, който е единственият представител на кабинета в оставка в пленарната зала. Не можахте да осигурите 25-30 млн. лв. за рестарт на "Химко" Враца, а сега не се свените да извадите почти 3.5 млрд. и да ги харижете на кого и за какво, каза Стоилов видимо ядосан. "Пред кого се откупувате с тази промяна", попита той. Сами заличавате голяма част от това, което беше направено с общите усилия на парламентарното мнозинство и на правителството, допълни Стоилов.   Той отбеляза, че при актуализацията на бюджета става въпрос не само за средства, които са безусловно необходими, а целта е да се гарантират пари, които да постъпят в определени фирми, които да облагодетелстват определени хора и които да послужат за провеждането на изборите.   Делян Добрев от ГЕРБ призова да се запази поне малко достойнството на министъра на финансите в оставка. Ставаме свидетели на голям парадокс в пленарната зала, мандатоносителите да критикуват министъра, отбеляза той. Колегата му Ивайло Московски обвини левицата в къса памет и припомни внесените от опозицията пет вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски".   Янаки Стоилов му отговори, че с подкрепата на днешната промяна в бюджета зачеркват вотовете на недоверие. Искате или не искате, завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство, обърна се той към ГЕРБ.   Офертата на Орешарски за последно сбогом   С промените в закона за държавния бюджет кабинетът "Орешарски" предлага дефицит да се вдигне с още 0.9% и да достигне 2.7% . От тях 225 млн. лв. са за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Останалите 500 млн. лв. дефицит са от намалението на заложените приходи. Освен това се увеличава таванът на дълга с нови 3.4 млрд. лв. От тях 725 млн. са за сметка на по-големия дефицит. От останалите 2.7 млрд. лв., два милиарда са "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност" заради казуса с Корпоративна търговска банка и "Креди агрикол България", а 700 млн. лв. са буфер. Освен това се предвижда държавна гаранция в размер на 2 млрд. лв. за теглене на заем от фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той сам да емитира ДЦК, които да бъдат използвани в евентуална схема за спасяване на КТБ.   ГЕРБ от своя страна твърдят, че тази актуализация е крайно недостатъчна и настояха за увеличаване на дефицита на 7% от БВП.   И правителственият проект, и искането на ГЕРБ се правят при пълна неизвестност за реалната капиталова дупка в КТБ и за това кой как ще я спасява.   Основният мотив на БСП да се обяви "против" е чисто политически: партията, с чийто мандат бе съставен кабинетът "Орешарски", не иска за признае провала в изпълнението на бюджета, както и сегашното НС да одобри нови заеми, които ще дадат комфорт на следващото правителство – най-вероятно доминирано от ГЕРБ, да харчи пари, без да поема негативи.   Финансовият министър Петър Чобанов изпадна в странна роля – хем е вносител на актуализацията, хем след разговори с БСП миналата седмица каза, че не е задължително да се прави такава, но изпълнявал "политическата воля" на партиите постигната по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев.   Според обясненията му в централния бюджет има буфери, които позволяват да се посрещнат непредвидени разходи. По оценки на Чобанов буферите в бюджета възлизат на 1.2 - 1.8 млрд. лв. Финансовият министър акцентира и на факта, че правителството оставя около 9 млрд. лева фискален резерв, който е по-голям от този, заварен след управлението на ГЕРБ.   Реално резервът е 8 млрд. лева, които стават с 1 милиард повече, ако към тях се включат бъдещи вземания от ЕС, които може и да се забавят заради спрените европари и дупката в европейския бюджет.   След като се приспаднат плащания по настъпващи три падежи на емитиран дълг до края на 2014 г., резервът ще падне с 1.928 млрд. лв.   През януари 2015 г. трябва да се платят глобалните еврооблигации от времето на Милен Велчев в размер на 1.58 млрд. лв. Другата част е планирана да покрие вече планирания дефицит от 1.5 млрд. лв. Така фискалният резерв отива на ниво 4.5 млрд. лв. с неотчетени бъдещи вземания от ЕС, а ако и те влязат, се повишава до 5.5 млрд лева.   При сметките, които са правени в края на миналата година, не е отчетен проблемът с КТБ. Ако държавата ще подпомага покриването на гарантираните влогове в банката, за това ще са нужни поне 1.6 млрд. лв.   При това положение таванът на дълга най-вероятно трябва да бъде увеличен, но въпросът е с колко и кога – т.е. дали да не се изчака новото Народно събрание, което ще бъде избрано през октомври.

Бойкот на БСП остави ГЕРБ и ДПС да си приемат сами актуализацията на бюджета

http://www.mediapool.bg/boikot-na-bsp-ostavi-gerb-i-dps-da-si-priemat-sami-aktualizatsiyata-na-byudzheta-news223149.html

В парламента се разиграва последната голяма битка преди разпускането му – битката за актуализацията на бюджета, която обедини ГЕРБ и ДПС срещу БСП. За ревизия на бюджета призова и президентът Росен Плевнелиев, чието следващо искане – да се разреши на служебното правителство да договаря външни заеми, вече е оформено като законопроект, внесен в Народното събрание (НС) във вторник следобед от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите му Менда Стоянова и Цецка Цачева.   Между БСП, ГЕРБ и ДПС има съгласие единствено за това, че бюджетът на Здравната каса трябва да бъде увеличен, но спорът е с колко и как – дали като се съкратят разходи от други пера или като увеличи дефицитът, каквото е предложението на кабинета в оставка.   Както и миналата седмица, така и на извънредното заседание на НС, ГЕРБ атакуват БСП с аргумента, че правителството с техен мандат е внесло проектите за актуализация на двата бюджета. Социалистите безуспешно се примолиха на премиера в оставка Пламен Орешарски да оттегли проекта, но той заяви, че е го е внесъл "обмислено".   "Очевидно, че някои среди в правителството са решили да направят политическа услуга", коментира по този повод депутатът от БСП Румен Гечев във вторник пред БНР. "Няма да подкрепим тези промени, защото те не са необходими първо от икономическа гледна точка и второ, защото това очевидно е политически жест, което става зад гърба на БСП", каза Гечев.   Борисов към финансовия министър: Ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи   Междувременно Бойко Борисов се съгласи на "компромис" и вече не иска по-голяма актуализация, а е склонен да приеме и тази, предложена от кабинета.   "Всякакво политиканстване, цифрите са различни от това, което предлага министърът, но ние бихме подкрепили и това и призовавам колегите от БСП да подкрепим накрая поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше, тогава - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи, ако е така. Не ми е изгодно политически, но е изгодно за държавата", заяви Борисов от парламентарната трибуна. "Много са отговорни нещата, много тежко време ни предстои. Далеч това не е най-тежкото", допълни той.   ДПС подкрепят и двете актуализации.   Останали в изолация, социалистите напуснаха демонстративно пленарната зала. След почивката на депутатите последва поименна проверка на кворума, която показа, че ГЕРБ и БСП имат достатъчно депутати и БСП не успя да провали заседанието.   Кабинетът "Орешарски" предлага бюджетният дефицит да се вдигне с още 0.9% и да достигне 2.7% . От тях 225 млн. лв. са за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Останалите 500 млн. лв. дефицит са от намалението на заложените приходи. Освен това се увеличава таванът на дълга с нови 3.4 млрд. лв. От тях 725 млн. са за сметка на по-големия дефицит, а останалите 2.7 млрд. лв. са "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност" заради казуса с Корпоративна търговска банка и "Креди агрикол България". Освен това се предвижда държавна гаранция в размер на 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той сам да емитира ДЦК, които да бъдат използвани в евентуална схема за спасяване на КТБ. ГЕРБ от своя страна твърдят, че тази актуализация е крайно недостатъчна и настояха за увеличаване на дефицита на 7% от БВП.   И правителственият проект, и искането на ГЕРБ се правят при пълна неизвестност за реалната капиталова дупка в КТБ и за това кой как ще я спасява.   Основният мотив на БСП да се обяви "против" е чисто политически: партията, с чийто мандат бе съставен кабинетът "Орешарски", не иска за признае провал в изпълнението на бюджета, както и сегашното НС да одобри нови заеми, които ще дадат комфорт на следващото правителство – най-вероятно доминирано от ГЕРБ, да харчи пари, без да поема негативи.   Финансовият министър Петър Чобанов изпадна в странна роля – хем е вносител на актуализацията, хем след разговори с БСП миналата седмица каза, че не е задължително да се прави такава. Според обясненията му в централния бюджет има буфер, който позволява да се посрещнат непредвидени разходи. Той отказва да каже на колко възлиза буфера, но акцентира на това, че правителството оставя около 9 млрд. лева фискален резерв и че той е по-голям от този, заварен след управлението на ГЕРБ.   Реално резервът е 8 млрд. лева, които стават с 1 милиард повече, ако към тях се включат бъдещи вземания от ЕС, които може и да се забавят.   След като се приспаднат плащания по настъпващи три падежи на емитиран дълг до края на 2014 г., резервът ще спадне с 1.928 млрд. лв.   През януари 2015 г. настъпва падеж по глобалните облигации от времето на Милен Велчев в размер на 1.086 млрд. долара или 1.58 млрд. лв. Другата част е планирана да покрие вече планирания дефицит от 1.5 млрд. лв.   Тока фискалният резерв отива на ниво 4.5 млрд. лв. с неотчетени бъдещи вземания от ЕС, а ако и те влязат, се повишава до 5.5 млрд лева.   При сметките, които са правени в края на миналата година, не е отчетен проблемът с КТБ. Ако държавата ще подпомага покриването на гарантираните влогове в банката, за това ще са нужни поне 1.6 млрд. лв.   При това положение таванът на дълга най-вероятно трябва да бъде увеличен, но въпросът е с колко и кога – тоест, дали да не се изчака новото Народно събрание, което ще бъде избрано през октомври.   Очаквайте подробности

БСП няма да подкрепи ревизията на бюджета

http://www.mediapool.bg/bsp-nyama-da-podkrepi-reviziyata-na-byudzheta-news223149.html

Очаква се Народното събрание да одобри актуализацията на законите за държавния бюджет и на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) на първо четене. Това ще стане на извънредно заседание на парламента.   В момента вървят дебатите по промените в Закона за бюджета на НЗОК. Здравният министър в оставка Таня Андреева не е в пленарната зала. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова поиска тя да бъде поканена, за да участва в дебата и да защити актуализацията на бюджета на здравната каса.   Парламентарната група на "Коалиция за България" ще подкрепи само ревизията на бюджета за здравната каса с 225 млн. лв., съобщи новият лидер на БСП и председател на парламента Михаил Миков. По думите му БСП няма да подкрепи актуализацията на държавния бюджет. Причините са, че ревизия на бюджета не е необходима, а мотивите за промяна на закона са противоречиви и няма достатъчно факти и доказателства, които да налагат такива действия, каза Миков.   Очаква се ДПС и ГЕРБ да подкрепят проектите за актуализация на законите за държавния бюджет и на касата, които бяха внесени от правителството в оставка на Пламен Орешарски.   Депутатите от "Атака" не присъстват в пленарна зала и няма да участват в дебатите.   Кабинетът предлага актуализация на бюджета със 725 млн. лв., от които 225 млн. лв. са за здравната каса, а 500 млн. лв. от корекцията на заложените през миналата година приходи, основно от ДДС. Дефицитът се вдига от сегашните 1.8% на 2.7% от брутния вътрешен продукт (БВП), а таванът на дълга се увеличава с нови 3.4 млрд. лв. За тази година планираният дълг беше 4.4 млрд. лв. Отделно се дава възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да емитира дълг до 2 млрд. лв., който ще бъде държавно обезпечен, с цел решаването на кризата с ликвидността на КТБ.   В подкрепа на актуализацията на бюджета се обяви и президентът Росен Плевнелиев, който на 5 август ще назначи служебен кабинет.   Реформаторският блок е на позицията на БСП - против ревизия на държавния бюджет и за актуализация на този на касата.   Очаквайте подробности

Биоземеделието се развива все по-бързо в страните от ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/29/2351956_biozemedelieto_se_razviva_vse_po-burzo_v_stranite_ot_es/?ref=rss


Биоземеделският сектор показва бърз растеж през последните десет години – според статистиките на Европейския съюз около 500 000 нови хектара се засаждат с биопродукти всяка година. Броят на биоземеделските стопанства и на засадената площ е нараснал с повече от половина за периода между 2003 и 2010 г., съобщи EurActiv.

Биоземеделието се определя като производство на храни, което има минимално въздействие върху околната среда, тъй като се използват възможно най-естествени методи. ЕС...

Биоземеделието се развива все бързо в страните от ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/29/2351956_biozemedelieto_se_razviva_vse_burzo_v_stranite_ot_es/?ref=rss


Биоземеделският сектор показва бърз растеж през последните десет години – според статистиките на Европейския съюз около 500 000 нови хектара се засаждат с биопродукти всяка година. Броят на биоземеделските стопанства и на засадената площ е нараснал с повече от половина за периода между 2003 и 2010 г., съобщи EurActiv.

Биоземеделието се определя като производство на храни, което има минимално въздействие върху околната среда, тъй като се използват възможно най-естествени методи. ЕС...

В Украйна продават минерална вода с пропагандистки етикети

http://www.cross.bg/voda-aktziya-mineralna-1422971.html

/КРОСС/ На благотворителен панаир в подкрепа на украинската армия в закарпатския Ужгород (западна Украйна) се появиха тематични продукти, например минерална вода „Сълзите на сепаратиста" с етикет, изобразяващ бомби предназначени за Новорусия, предаде RT. Етикетите на бутилките с минерална вода, изобразяват изобразяващи мечка с автомат, около която падат бомби. Идеята на организаторите на благотворителната акция е приходите от продадените тематични стоки да бъдат заделени за нуждите на украинската армия. Тази акция не е първата, която организират доброволците, подкрепящи действията на правителството в Киев. Така например, в Николаевска област благотворителен фонд „Регионален фонд на благочестието" е организирал онлайн акция за събиране на средства за закупуване на първия „народен безпилотен самолет". Местни рокери в Лвов пък планират да возят хора за пари, като събраните средства също ще отидат за нуждите на правителствените войски. В условията на икономическата криза в страната, доброволците са станали едва ли не основната опора за армията. В медиите не веднъж се е появявала информация за това, че киевските власти изпращат военните в Донбас, без да им подсигурят бронежилетки, каски, храна, вода и медикаменти.    

Депутат на Волен минава към ББЦ, Атака скандално му откраднаха чантата!

http://www.bnews.bg/article-112392

Депутатът Димитър Аврамов от Атака ще се присъедини към групата на независимите в 42-то НС. Това обяви лидерът на партията и евродепутат Николай Бареков пред медиите в парламента. Напускането на Аврамов от Атака беше белязано и със скандал. Оказа се, че чантата му с личните документи е останала в партийната стая на националистите, а когато отишли да я поискат, депутат от Атака отговорил, че тя е в телевизия Алфа и да иде оттам да си я вземе.

Вашингтон иска от Атина база за безпилотни самолети

http://www.bnews.bg/article-112351

САЩ са поискали от гръцкото правителство нова база за безпилотни въздухоплавателни машини, известни още като дронове, на гръцкия остров Крит.

Съвети за вирусно съдържание [Проучване]

http://www.cross.bg/sudurzhanie-avtorite-emotzii-1422972.html

/КРОСС/ Отговорите на над 500 водещи издатели на дигитални издания, за това какво искат и какво не искат от създателите на съдържание и от хората, които разпространяват това съдържание. 43 съвета за създаване на вирусни кампании за съдържание В миналото, повечето от нас правеха предположения на базата на опита и знанията си относно това "Как да създадат вирусно съдържание", както и за "Най-добрите практики за публикуване." Но кое е по-добро от обосновани по подобен начин предположения? Фактическото проучване. Право от извора. През последните два месеца анкетирах над 500 водещи издатели на дигитални издания, за да разбера какво искат и какво не искат от създателите на съдържание и от хората, които разпространяват това съдържание. Едновременно с това изследване допълних и разширих моето проучване за Harvard Business Review, с което изследвам как възрастта и полът влияят върху вирусните (заразните) емоции. Днес съм комбинирала констатациите си в 43 изпълними съвети за създаване на вирусно съдържание и разполагането му на места, собственост на високо авторитетни издатели. Как да създавате съдържание, което печели в интернет Тези първи съвети за създаване на кампании с вирусно съдържание се отнасят до това да се започне с правилния тип съдържание. 1. 30% от издателите искат завършен актив без предварително установен контакт Повечето хора са автори, които предлагат завършени активи от кампании (инфографики, видео и т.н

АБВ кани всички леви партии, включително и БСП, на публичен дебат

http://www.cross.bg/pleven-partiyata-petkov-1422970.html

/КРОСС/ АБВ организира на 3 август публичен дебат, на който кани всички коалиционни партньори и партии от левия и лявоцентристки спектър, на първо място БСП. „Още при учредяването на АБВ като партия изведохме на преден план, като първостепенна наша задача, възстановяването на ефективния публичен диалог между политическите партии", заяви на пресконференция в Плевен Румен Петков. „Кампанията за евроизборите бе еманация на агресията срещу АБВ - тя започна и завърши с лъжи и клевети по наш адрес. По този начин, на практика, БСП остави ГЕРБ съвсем свободна в политическите си и организационни действия", посочи Румен Петков. Той коментира и възможностите за диалог с БСП, като заяви, че е важно да се види състава на Изпълнителното бюро на партията. Петков изрази надежда, че новото ръководство на БСП ще има по-различна политическа култура от предходното. „Ще участваме на предстоящите парламентарни избори самостоятелно - като коалиция АБВ, и всякакви опити да се внушава, че пред нас стои въпросът за коалиране в други формати са меко казано манипулативни", добави той. Пред журналистите в Плевен областният координатор на АБВ Цветан Антов посочи, че партията усилено работи по учредяване на структурите си в региона. В община Плевен вече има седем организации, в община Гулянци също са толкова, а до средата на август се очаква структури на АБВ да има във всички общини в област Плевен

173 депутати започнаха дебатите за актуализирането на бюджета

http://news.ibox.bg/news/id_358608155

173 депутати се регистрираха за начало на днешното извънредно заседание за обсъждане актуализацията на държания бюджет и на НЗОК. В залата дойде и министърът на финансите Петър Чобанов, а председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев представи доклада на поверената му комисия по предложената актуализация.

Неправителствени организации отново поискаха гласуване с бюлетина за избора на председател на ВКС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352459_nepravitelstveni_organizacii_otnovo_poiskaha_glasuvane/?ref=rss


Десет неправителствени организации поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се гласува с бюлетина, а не чрез електронната система при избора на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Те настояват кадровият орган на Темида да се съобрази с предложения от върховните магистрати профил на длъжността и исканото от тях изслушване на кандидатите пред Пленума на ВКС. 

Тези искания внесени днес във Висшия съдебен съвет. Утре и в четвъртък са единствените възможни дни, в които...

Арест за 24-годишен младеж, блудствал с две момичета във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259542

Мярка за неотклонение “задържане под стража” взе Районният съд по отношение на 24-годишен младеж, обвиняем за блудствени действия. Спрямо 24-годишният К.П. е предявено обвинение по чл. 150, ал.1 от НК, затова че на 22 и 24 юли т.

Дърева: Сближаване с ГЕРБ ще е фатално за БСП

http://pik.bg/дърева-сближаване-с-герб-ще-е-фатално-за-бсп-news208023.html

Дърева: Сближаване с ГЕРБ ще е фатално за БСП

Не може веднага да очакваме рязка промяна в БСП, особено сега преди избори. Това заяви в интервю за БНР журналистът Велислава Дърева, член на НС на БСП.

"Ние ще можем да съдим за това как ще продължи по-нататък развитието в БСП по два фактора. Единият е какви промени ще направи Миков в Изпълнителното бюро. Вторият момент е как ще бъдат формирани листите за парламентарните избори",коментира Дърева.

"Особено важно за мен е, че държавата е в наистина много тежка криза. Мисля, че най-важното за БСП е възстановяването на държавността и на ролята на държавата. Другото, което е изключително важно, е преодоляването на корпоративната власт, която всъщност е подчинила всички държавни институции и на която БСП в последната една година не можа да се противопостави", допълни тя.

"25 години ние наблюдаваме пълен разпад и ерозия на държавността и всички институции в страната и изобщо на политическото", коментира Дърева. Тя добави, че е абсолютно задължително новият председател да върне БСП към автентичните й ценности.

"По никакъв начин да не си мисли за сближаване с ГЕРБ, защото това ще бъде смъртоносно за БСП. Най-сетне БСП има ясна позиция по събитията в Украйна", посочи още журналистът.

"Съвсем категорично в резолюцията заявяваме, че БСП е против санкции срещу Русия. Това трябваше да бъде казано ясно", подчерта тя.

"В Украйна беше извършен един троен преврат – едновременно държавен, неонацистки и геополитически. Стремежът на САЩ и някои европейски страни да откъснат ЕС и да го противопоставят на Русия е изключително опасно не просто за бъдещето на една или друга държава, а опасно за бъдещето на Европа като цяло", коментира журналистът.

 

 

Обвиняват лидери на АОК в във военни престъпления

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/obviniavat-lideri-na-aok-v-vyv-voenni-prestypleniia-6018551

Няма обаче доказателства за търговия с органи в Косово, заяви специалния разследващ екип

Земетресение с магнитуд 6,7 разлюля Мексико

http://www.cross.bg/meksiko-zemetresenie-magnityd-1422969.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер е разтърсило източното крайбрежие на Мексико. То е било усетено в столицата Мексико Сити, съобщава Националната метеорологична служба. Епицентърът на труса се намира на 38 км югозападно от Исла, в мексиканския щат Веракрус, на дълбочина от 10 км.  

Огнян Златев: Кристалина Георгиева е с изключително висок авторитет сред големите международни организации

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219037

Кристалина Георгиева успя с работата си да привлече извън средствата, които ЕС отпуска при такива глобални примерно природни бедствия, както бяха във Филипините или хуманитарни кризи, както е примерно кризата с бежанците от Сирия в страните, които се намират около зоната на конфликта, тя успя да мобилизира и допълнителни средства от различни други Кристалина Георгиева успя с работата си да привлече извън средствата, които ЕС отпуска при такива глобални примерно природни бедствия, както бяха във Филипините или хуманитарни кризи, както е примерно кризата с бежанците от Сирия в страните, които се намират около зоната на конфликта, тя успя да мобилизира и допълнителни средства от различни други

БСП се провали - не успя да спре актуализацията на държавния бюджет

http://politics.actualno.com/BSP-se-provali---ne-uspja-da-spre-aktualizacijata-na-dyrjavnija-budjet-news_42242.html

Българската социалистическа партия използва процедурна хватка, но не успя да провали извънредното заседание на парламента, на което трябваше да се гледа на първо четене цялостната актуализация на държ...

75% от купето на новия Jaguar XE е изработено от алуминий

http://cars.actualno.com/75-ot-kupeto-na-novija-Jaguar-XE-e-izraboteno-ot-aluminij-news_42244.html

Jaguar разпространи допълнителна информация за най-новото си моделно попълнение, което ще дебютира на 8 септември в Лондон. Jaguar XE ще използва алуминий за 75% от конструкцията на купето, което, не...

А. Славчев: Прокуратурата и МВР циркулират около Пеевски

http://frognews.bg/news_73848/

Не е тайна, че прокуратурата, органите на МВР, дори ДАНС циркулират около кръга „Пеевски". Това заяви в интервю за Bulgariautre.bg бившият зам.-председател на партия „България без цензура" Ангел Славчев.

Само във Фрог: Доган кастри Пеевски на яхта заради заговор

http://frognews.bg/news_73849/

Скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски е бил жестоко нахокан от почетния председател на движението Ахмед Доган. Това станало преди няколко дни на яхтата на Доган, която е хвърлила котва край Созопол. Пеевски се явил чинно, но аудиенцията му продължила само 10 минути.

Подозренията за коалиция ГЕРБ-ДПС били немотивирани

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/podozreniiata-za-koaliciia-gerb-dps-bili-nemotivirani-6018569

Политическият ефект от актуализацията на бюджета ще бъде по-скоро положителен, а не отрицателен, смята зам.-председателят на парламента

Имамов: Ремонтът на бюджета може да е и след изборите

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/imamov-remontyt-na-biudzheta-mozhe-da-e-i-sled-izborite-6018569

Политическият ефект от актуализацията ще бъде по-скоро положителен, а не отрицателен, смята зам.-председателят на парламента

Цветлин Йовчев: Публикуваният документ от Бареков за Борисов е фалшификат

http://pik.bg/цветлин-йовчев-публикуваният-документ-от-бареков-за-борисов-е-фалшификат-news208022.html

Цветлин Йовчев: Публикуваният документ от Бареков за Борисов е фалшификат

Публикуваният от ПП „България без цензура“ документ е фалшификат. Това заяви пред Радио „Фокус“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев по повод искането на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези, които се съдържат в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода.

„Колегите, които извършват проверка няма никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР е автентичен. Те съдят за това както по реквизитите на документа и на архивното дело, така също и по информацията, която се съдържа в регистрите. Това, което беше публикувано определено е фалшификат. Има видни несъответствия между това, което трябва да съдържа един оригинален документ и това, което е предоставено“, посочи Йовчев.

Вътрешният министър в оставка изрази готовност да се създаде комисия съгласно Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документа и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност. Цветлин Йовчев призова политиците да не намесват МВР и службите в политическите си кампании.

Да те подуши Зелени нос...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219063

КОНСТАНТИН МРАВОВ

Безвремие. Ако се оставиш на атмосферните условия през сухия тропически сезон, със сигурност ще попаднеш в него. Може да е 10 сутринта, 12 на обяд или 5 следобед. Пек и вятър. Изобщо не е трудно да запомниш Прая, столицата на африканската държава Кабо Верде (Зелени нос), само с това. КОНСТАНТИН МРАВОВ Безвремие. Ако се оставиш на атмосферните условия през сухия тропически сезон, със сигурност ще попаднеш в него. Може да е 10 сутринта, 12 на обяд или 5 следобед. Пек и вятър. Изобщо не е трудно да запомниш Прая, столицата на африканската държава Кабо Верде (Зелени нос), само с това.

Либерия затваря границите си заради Ебола

http://news.ibox.bg/news/id_97677521

Еболата е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни до момента

Извънредното заседание на парламента за актуализацията на бюджета на НЗОК започна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4219059

Започна извънредното заседание на парламента.
173 народни представители се регистрираха в пленарна зала. Депутатите разглеждат на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.
В зала присъства министърът на финансите в оставка Петър Чобанов. Започна извънредното заседание на парламента. 173 народни представители се регистрираха в пленарна зала. Депутатите разглеждат на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. В зала присъства министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

Алиосман Имамов: Немотивирани са подозренията за съвместно управление между ДПС и ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4219056

Не сме толкова категорични, че без актуализацията на бюджета едва ли не ще стане нещо много лошо в страната. Няма такова нещо. Тази актуализация може да стане днес, може да стане и след като минат изборите. По-скоро обаче ефектите ще бъдат положителни. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Алиосман Не сме толкова категорични, че без актуализацията на бюджета едва ли не ще стане нещо много лошо в страната. Няма такова нещо. Тази актуализация може да стане днес, може да стане и след като минат изборите. По-скоро обаче ефектите ще бъдат положителни. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Алиосман

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване