Баща отказа синовете си от игри с насилие, като ги заведе в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245068

Баща заведе двете си деца в Сирия и Израел, опитвайки се да ги откаже от видео игрите с насилие, към които те са пристрастени, пише "Дейли мейл".
Карл-Магнус Хелгегрен е шведски журналист, преподавател в университет и баща на двама сина - 11-годишния Лео и 10-годишния Франк.
Един ден Карл решава да заведе двамата в Сирия, Баща заведе двете си деца в Сирия и Израел, опитвайки се да ги откаже от видео игрите с насилие, към които те са пристрастени, пише "Дейли мейл". Карл-Магнус Хелгегрен е шведски журналист, преподавател в университет и баща на двама сина - 11-годишния Лео и 10-годишния Франк. Един ден Карл решава да заведе двамата в Сирия,

Антонио Конте ще изведе Италия срещу България в европейските квалификации

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361683_antonio_konte_shte_izvede_italiia_sreshtu_bulgariia_v/?ref=rss


Бившият старши треньор на "Ювентус" Антонио Конте е новият селекционер на Италия.

Конте е постигнал споразумение с новото ръководство на италианския футболен съюз да поеме "скуадра адзура" за предстоящите европейски квалификации.

Той ще поеме овакантения от Чезаре Прандели пост след провала на световното първенство в Бразилия. Очаква се да бъде вторият най-добре платен национален селекционер след Фабио Капело в Русия.

Италия за втори пореден квалификационен...

Властите в Париж умоляват туристите да не закачат катинари по мостовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245054

Властите в Париж призовават туристите да спрат да закачат катинари по мостовете, съобщи Ройтерс. В града са разлепени и стикери във формата на сърца, които умоляват хората да спрат с този романтичен жест.
През юни Мостът на изкуствата пропадна от тежестта на катинарите. Френските власти окуражават туристите да се снимат на фона на вече закачените Властите в Париж призовават туристите да спрат да закачат катинари по мостовете, съобщи Ройтерс. В града са разлепени и стикери във формата на сърца, които умоляват хората да спрат с този романтичен жест. През юни Мостът на изкуствата пропадна от тежестта на катинарите. Френските власти окуражават туристите да се снимат на фона на вече закачените

Путин: Русия не трябва да се откъсва от света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244303_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B2

 Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не трябва "да се откъсва от останалата част от света" в момент, когато отношенията със Запада са на най-ниското си ниво заради конфликта в Украйна.

"Трябва да развиваме страната си спокойно, достойно и ефективно, без да се откъсваме от останалата част от света, без да късаме връзките с нашите партньори, но в същото време и без да позволяваме да се държат презрително с нас", заяви Путин в Ялта, на Кримския полуостров.

Русия е готова да направи всичко възможно, за да постигне уреждане на конфликта в Украйна, каза още руският президент, който говори пред депутатите от Думата (долната камара на парламента), събрани в Крим.

"Следим внимателно ситуацията там, обсъждаме този въпрос с ръководителите на Украйна, с международната общност, с основните международни организации. Ще направим всичко възможно конфликтът да бъде прекратен възможно най-скоро, за да спре проливането на кръв в Украйна", допълни Путин.

Той осъди катастрофалното хуманитарно положение в източната част на страната, като го нарече "кървав хаос" и "братоубийствен конфликт". Над 2000 души бяха убити за четири месеца в конфликта в Украйна между редовните сили и проруските опълченци, сочат последните данни на ООН. Киев и западните страни обвиняват Русия, че доставя оръжия на сепаратистите от началото на конфликта, което Москва отрича.

Путин подчерта днес, че руското общество трябва да се мобилизира "не заради войната или някакъв друг конфликт", а за да работи усилено за Русия и в името на Русия. /АФП

 

Москва / Русия

Андреа и Мара се фукат със скъпи дрешки

http://www.bnews.bg/article-113621

Мария и Андреа намериха общ език. Най-неочаквано двете най-претенциозни певици на "Планета" се оказаха приятелки.

Община Варна насрочи обществено обсъждане за социалния блок в „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=261163

Обществено обсъждане във връзка с проектното предложение за изграждане на социални жилища на ул. „Горна студена“ в „Аспарухово“, организират от Община Варна, научи Moreto.net. То ще се състои в понеделник от 17.30 часа в Народно читалище „Просвета 1927“ в квартала.

Отстранените шефове на КТБ скочиха срещу идеята квестори да продават активи на банката

http://www.cross.bg/bankata-prodavat-mediite-1425529.html

София /КРОСС/ Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка АД са научили от медиите, че УС на БНБ смята да разреши на квесторите да продават активи на банката. „Ако това е вярно, то означава, че квесторите могат да продават вземания на банката под номинал заради начислени обезценки (провизии). Обръщаме внимание, че това противоречи на разумната банкова практика - никога една банка не продава на загуба вземане, само защото е начислена обезценка (провизия). Такова решение се взема след като банката е осъществила всички предвидени в закона действия по събиране на вземането си, като чак след тяхното изчерпване би могла да се пристъпи към продажба на този актив, при което е допустима известна загуба", посочват в писмо до медиите отстранените от длъжност изпълнителни директори.„Вярваме, че тиражираното проекторешение е слух и БНБ ще прояви професионализъм, като не допусне чрез такова необмислено решение да бъдат нанесени огромни загуби на КТБ АД, респективно на нейните вложители", пише още в писмото на изпълнителните директори.    

ЦИК: Политическата регистрация за изборите приключва на 20 август

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OBxcOYQoVek/

На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври най-вероятно отново ще има много наблюдатели на политическите формации. Това стана ясно от първия брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).
В Изборния кодекс не е предвидена възможност да ограничим броя на наблюдателите, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Изборната комисия вече е готова с всички срокове по изборния процес. До 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии (РИК). В процес на изготвяне са и методическите указания за секционните избирателни комисии (СИК) за кметските избори по места, които трябва да се проведат до 12 октомври.
Предстои да бъдат открити изборните секции в чужбина. Регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия извънреден вот продължава до 20 август. В момента ГРАО проверява внесените подписки, като окончателно те трябва да са проверени до 23 август.
ЦИК се подготвя и за разяснителната кампания за предсрочния вот. Ще бъдат изготвени шест аудиовизуални произведения и още печатни материали за правата и задълженията на избирателите, за това как се гласува и какво представлява бюлетината.
Най-вероятно ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя.
Говорителят на комисията Камелия Нейкова поясни, че и на тези избори машинното гласуване е експериментално. За разлика от предишния вот обаче този път по решение на кабинета „Близнашки” се разширява обхватът му до 500 секции./КРОСС/

ДАНС задържа наркотици за над 3 млн. лева

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dans-zadyrzha-narkotici-za-nad-3-mln.-leva-6019929

Задържани са три лица и голямо количество синтетични наркотични вещества в размер на 112,890 кг под формата на таблетки

Каракачанов: Гербокрацията се завръща с Ваньо Танов

http://offnews.bg/news/n_1/n_377098.html

Правителството показва победа на „гербокрацията” с връщането на Ваньо Танов и с абсурдната отпуска на правосъдния министър, заяви днес на пресконференция на Коалиция "Патриотичен фронт" Красимир Каракачанов. Очакванията ни към това правителство са да повиши събираемостта на данъците, да намали контрабандата и да подготви провеждането на прозрачни и честни избори, каза още лидерът на ВМРО-БНД. Валери Симеонов пък изтъкна, че на изборите през 2013 г. и 2014 г. се е наблюдавал масиран корпоративен и купен вот, а служебният кабинет "не прави нищо, за да обезпечи честни избори." Лидерите на Патриотичния фронт са обезпокоени, че в избирателните списъци остават близо един милион мъртви души. Неоосманизмът на Ердоган продължава да бъде водеща и опасна за страната ни и ЕС политика. Затова една от първите задачи на новия парламент трябва да е връщането на дневен ред на потулената от ГЕРБ подписка за референдума "Не на Турция в ЕС", обявиха националистите. Валери Симеонов от НФСБ ще води листите в Бургас и 23 МИР-София. В Плевен и 25 МИР-София начело на листите ще е Красимир Каракачанов от ВМРО, а в Пловдив водач ще е Славчо Атанасов. Предстои номиниране във всички структури по места. Очаква се в понеделник коалицията да внесе подписите си за регистрация в ЦИК.

Топ 9 на най-добрите градски плажове в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244302_%D0%A2%D0%BE%D0%BF+9+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D

 Стресирани хора, задръствания и замърсяване – всички сме запознати с неприятните характеристики на големите градове.

Има обаче някои градове, където служителите на фирмите могат да съблекат официалните си дрехи след работен ден, да скочат в късите панталонки и банските и да разпуснат на плажа, без да им се налага да напуснат населеното си място.

Ето защо „Си Ен Ен Травел“ състави списък на най-хубавите плажове в големи градове по света.

1. Ипанема, Рио де Жанейро

Източник: Thinkstock/Guliver

Плажът Ипанема е един от най-популярните в света и има защо. Разположен е точно над Копакабана и всяка година събира хиляди туристи – особено по време на карнавала в Рио.

Въпреки че е толкова посещаван, Ипанема е смятан за най-чистия плаж в града.

Двайсет и трите плажа на Рио де Жанейро образуват 72-километрова ивица бял пясък, но Ипанема е най-изисканият и елитният.

През последните години именно оттук тръгват световните тенденции в плажната мода, които целият свят следва – прашките и монокините са едни от най-ярките примери за това.

2. Плажът Бонди, Сидни

Източник: Thinkstock/Guliver

Повечето от градовете в Австралия са близо до страхотни плажове. Плажът Бонди обаче се намира най-близо до центъра на Сидни, а пясъчната му ивица е сред най-известните в света. Мястото е популярно както сред местните жители, така и за хиляди туристи.

Понякога може да е трудно да си намерите място на широкия плаж, но пък страхотният син цвят на водата със сигурност ще си заслужава жертвата.

Бонди е един от най-чистите плажове в Сидни, а е и сред предпочитаните дестинации за сърфисти.

През летните месеци под водата в близост до плажа се поставят стоманени мрежи, които да спират акулите от навлизане в опасна близост до брега. Това се наложило след инцидент в миналото, в който акула изплувала на брега и нападнала няколко плуващи туристи.

3. Плажът Уайкики, Хонолулу

Източник: Thinkstock/Guliver

Уайкики Бийч е най- популярният и посещаван плаж в Хонолулу, Хавай. Намира се на южната част на острова.

Плажът е известен сред туристите с впечатляващите залези, пъстрите цветя и прозрачните води – всичко, което сте виждали по филмите – дори и момичетата, окичени с цветя и танцуващи в ритъма на музика от хавайска китара.

Плажът е бил място за почивка на Хаваиския елит още през далечния XIX век.

4. Плажът Брайтън, Великобритания

Източник: Thinkstock/Guliver

Брайтън е малък град на брега на Английския канал. Намира се на един час път от Лондон и е едно от местата, където жителите на столицата обичат да пътуват за уикенда. Ето защо някои хора го наричат „морският Лондон“.

Отличителните му белези са студен вятър и вълни.

Плажът е далеч от познатото клише за райска ивица – това все пак е Великобритания. Въпреки това обаче носи в себе си някакъв чар и енергия – особено в слънчевите и топли дни.

5. Плажът Барселонета, Барселона, Испания

Източник: Thinkstock/Guliver

Плажовете на Барселона не са най-красивите на света, но когато става въпрос за атмосфера – трудно може някой да ги надмине, пише „Си Ен Ен Травел“.
Най-популярният от тях е Барселонета, който е и най-близо до центъра на града.

По плажната му ивица има палми, кафенета, както и абстрактна скулптура на златна рибка, която е дълга 60 метра.

6. Плажът Джумейра, Дубай, ОАЕ

Източник: Thinkstock/Guliver

Джумейра се нарича районът в Дубай, простиращ се по цялата брегова и плажна ивица на емирството, разположена на Персийския залив. Този градски район се слави с луксозни  нискоетажни жилищни сгради, скъпи хотели и пищно озеленяване. Огромни търговски центрове, мини голф и... широка плажна ивица.

Плажът Джумейра е сред най-предпочитаните забележителности в града. Тук гостите на Дубай могат да се насладят на топлото слънце и златния пясък. Плажът е изключително широк и не е пренаселен.

7. Маями бийч, САЩ

Източник: Thinkstock/Guliver

Не е трудно за разбиране защо Маями бийч е известен с плажната си ивица.

На 14-километровата плажна ивица има безброй хотели, почивни домове и апартаменти на някои знаменитости. Най-популярният плаж е Саут Бийч, където в нощните заведения често е пълно с богати, красиви и известни хора.

Температурата на водата е перфектна през повечето време в годината.

Дали е красиво? Този въпрос може да зададете на модните фотографи, които често снимат фотосесиите си именно на Маями бийч.

8. Плажът Китсилано, Ванкувър

Източник: Thinkstock/Guliver

Ванкувър често попада в класациите за най-приятните за живеене градски зони в света. Това не е много изненадващо, тъй като на разположение на неговите жители има близо 18 километра плажове.

Китсалано – наричан още „Китс“, е един от най-популярните и приятни плажове. Мястото е подходящо за отдих и почивка, но и за спортни занимания, ако не ви допада идеята да лежите на кърпа и да мързелувате. Плажът се почиства редовно и на територията му е забрането тютюнопушенето. Водите му обаче не са тюркоазени – като тези, които сме свикнали да виждаме по хубавите снимки в списанията. Гледка обаче има – заснежените върхове на планините няма как да не привлекат окото.

9. Плажът Клифтън, Кейптаун, Южна Африка

Източник: Thinkstock/Guliver

Плажът Клифтън в Кейптаун има един основен недостатък – целогодишно студените води на Атлантическия океан, пишат от „Си Ен Ен Травел“.
Въпреки това обаче хиляди туристи избират тази дестинация, тъй като природните красоти са забележителни, а едва ли има човек, който не би се възхитил и на живописните африкански залези.

Клифтън има четири малки, но свързани по между си залива. На всеки един от тях можем да срещнем различни хора.

Първият е за местните богаташи. Вторият е една от популярните гей дестинации. Третият пък е по-семейно ориентиран. Най-оживеният плаж е четвъртият, където най-модерните хора в Кейптаун идват да събират слънчеви лъчи.

И четирите плажа са наградени за отлични екологични стандарти от Международната фондация за екологично образование.

Откриха наркотици за над 3 млн. лева в Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245046

Иззеха наркотици за 3 386 000 млн. лева в Казанлък, съобщиха от ДАНС.
Арестувани са трима души, посочват от агенцията. Иззетите наркотици са в размер на 112, 890 кг под формата на таблетки.
От ДАНС заяват, че дрогата е била предвидена за територията на Европейския съюз. В акцията са взели участие и служители на МВР. Иззеха наркотици за 3 386 000 млн. лева в Казанлък, съобщиха от ДАНС. Арестувани са трима души, посочват от агенцията. Иззетите наркотици са в размер на 112, 890 кг под формата на таблетки. От ДАНС заяват, че дрогата е била предвидена за територията на Европейския съюз. В акцията са взели участие и служители на МВР.

Лора Крумова и Галя Щърбева заедно в Би Ти Ви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244839

Мариана Векилска няма да води “Тази събота” и “Тази неделя” по Би Ти Ви от есента, но много е вероятно и титулярката Лора Крумова да не прави двете сутрешни предавания повече.
Крумова все още е в майчинство след раждането на сина си Явор. Година по-късно тя обаче имала намерение да се върне на работа, разказват хора от телевизията. Но не в събота Мариана Векилска няма да води “Тази събота” и “Тази неделя” по Би Ти Ви от есента, но много е вероятно и титулярката Лора Крумова да не прави двете сутрешни предавания повече. Крумова все още е в майчинство след раждането на сина си Явор. Година по-късно тя обаче имала намерение да се върне на работа, разказват хора от телевизията. Но не в събота

Властите в Париж призовават туристите да спрат да закачат катинари по мостовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245009

Властите в Париж призовават туристите да спрат да закачат катинари по мостовете, съобщи Ройтерс. В града са разлепени и стикери във формата на сърца, които умоляват хората да спрат с този романтичен жест.
През юни Мостът на изкуствата пропадна от тежестта на катинарите. Френските власти окуражават туристите да се снимат на фона на вече закачените Властите в Париж призовават туристите да спрат да закачат катинари по мостовете, съобщи Ройтерс. В града са разлепени и стикери във формата на сърца, които умоляват хората да спрат с този романтичен жест. През юни Мостът на изкуствата пропадна от тежестта на катинарите. Френските власти окуражават туристите да се снимат на фона на вече закачените

Украинският парламент прие закон, който позволява чуждите инвестиции в газопреносната мрежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=261161

Газопреносната система на Украйна и подземните хранилища за природен газ ще останат държавна собственост, но предвиждаме създаването компания-оператор на системата, в която 51% ще принадлежат на правителството. Останалите акции може да бъдат предложени на газопреносни компании от страни-членки на ЕС или САЩ.

Над 490 млн. евро са инвестирани у нас от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Над-490-млн-евро-са-инвестирани-у-нас-от-началото-на-годината_l.a_i.561808_at.1.html

Преките инвестиции в страната за първото полугодие на 2014 г. възлизат на 490,7 млн. евро или 1,2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Наблюдава се...

Експерти: Има какво да се направи за КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244301_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 Няма данни и факти, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност, обяви на пресконференция финансистът Емил Хърсев. Той е член на експертния консултативен съвет по проблемите на КТБ.

Днес съветът излезе с меморандум с изводи, предложения и решения по темата за банката.

Според тях има възможност банката да бъде оздравена и стабилизирана. Това обаче не може да стане без външна подкрепа, но в съзвучие с европейските правила, посочи Хърсев.

По думите му преди всичко оздравяването на финансова институция трябва да стане с ангажирането на частни капитали и средства за ликвидна подкрепа.

Хърсев е на мнение, че още днес би могло да се пристъпи към решаване на малка част от проблема чрез търговската банка "Виктория" - по-малката банка от двете банки в икономическата група на КТБ АД. Тази банка е в добро състояние и може да отвори клоновете си и да започне да работи, коментира Хърсев, позовавайки се на мнение и на одиторите.

Банката е наскоро придобита от КТБ за минимална сума и би могло собствеността върху цялата банка "Виктория" да се прехвърли например върху Българската банка за развитие срещу възстановяване на сумата, която КТБ е платила за акциите в банка "Виктория", посочи Хърсев. Той беше категоричен, че

не трябва да се прехвърлят проблемите на КТБ върху данъкоплатците и бюджета.

С финансови инструменти могат да се ангажират частни средства - най-малкото на вложители в самата банка, за да се оздрави и стабилизира тя. Не е нужно от бюджета да се разходват пари за тази цел, допълни той. Разходите могат да бъдат поети за сметка на собствения капитал на банката, на провизиите и вероятно и на част от парите от негарантираните от Фонда за гарантиране на влоговете депозитори в банката. Най- важното е банката да се оздрави и да работи, защото по този начин ще се бъдат най-малки загубите, посочи още Хърсев. Ако банката се стабилизира и оздрави, загубите от вземанията, които не са гарантирани, ще бъдат минимални.

Ако бъде оставена банката да фалира, загубите ще отидат към максимални размери, както прогнозират някои от изказалите се по този въпрос специалисти от Следствието и Прокуратура, каза Хърсев.

Сашо Дончев, член на консултативния съвет и Председател на УС на БСК посочи, че за работодателите и синдикати е важна съдбата на фирмите с разплащателни и депозитни сметки в банката, като над 25 000 служители са в риск да не получат заплати и от спиране на работата на предприятията. Затова настояваме за възстановяване на работата на банката, допълни Дончев.

По думите му при желание на БНБ досега гарантираните депозити е могло да бъдат "оживени", като бъдат прехвърлени на други нормално функциониращи банки.

Според Валери Димитров, също член на съвета и бивш председател на Сметната палата, поставянето на КТБ под специален надзор означава, че целта на този надзор е банката да бъде оздравена.

Идеята е "замразяването" да е кратко и навременно да бъдат предприети оздравителните мерки, а обикновено в страните с добри надзорни практики това се случва за дни и седмици, но не по-късно,

отбеляза той. Той посочи, че не е предложено на акционерите да осигурят капиталова и съответно ликвидна подкрепа на банката. Не се използва опцията за евентуално увеличаване на капитала с поканата на други банки, не се търсят други финансови институции.

Вариант е Фондът за гарантиране на влоговете да стане мажоритарен акционер в КТБ и да се опита да я оздрави,

за да може, ако е възможно, той да си спести плащането на гарантираните влогове, а те да бъдат поети от друга банка. Възможност има и чрез поемането на част от риска от кредиторите на банката - големите облигационери.

Според членовете на съвета трябва да се използват спешни оздравителни мерки по сегашното законодателство, които да се предприемат от БНБ, като част от тях съвместно с Фонда.

Меморандумът ще бъде представен на финансовия министър днес с очакване за конкретни действия, съобщи Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. Синдикатите заявиха, че са притеснени за бизнеса и работните места.

Има готовност този гняв да се излее и то неконтролируемо, каза Кокалов. Не мечтаем за това, но не го изключваме, коментира Дончев позицията на работодателите. Според Кокалов "зад бездействието на БНБ се крият политически и икономически интереси" и по тази причина е "крайно време и прокуратурата да се намеси".

Източник: БТА    

Компанията DigitalGlobe изведе в орбита сателит, който може да вижда всичко на Земята

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/14/2361530_kompaniiata_digitalglobe_izvede_v_orbita_satelit_koito/?ref=rss


Един от най-технологично развитите сателити в историята вече е на своето място в орбита около Земята. Той се казва WorldView-3 и е собственост на компанията DigitalGlobe, съобщава онлайн изданието Mashable.

Сателитът се отличава с изключително прецизни камери и сензори, които му позволяват да вижда практически почти всичко и при най-различни условия. "Ако WorldView-3 беше поставен на известния надпис Hollywood например, може да преброи броя на хората, които се намират на моста...

РБ: Борисов изнудва хората за подкрепа, която няма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244300_%D0%A0%D0%91%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%2C+%D0%B

 Борисов прави силен публичен ход, с който се опитва да събужда страховете на хората и да ги изнудва да му дадат пълната си подкрепа без да я има. Това е слаб предизборен ход от негова страна.

Така лидерът на ДСБ и говорител в оставка на РБ Радан Кънев коментира изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че няма да състави правителство без пълно мнозинство от 121 депутати, както и критиките му спрямо реформаторите.

Кънев препоръча на Борисов да осъзнае, че

избирателите определят с гласовете си каква да бъде следващата коалиция

като категорично отрече някоя от политическите сили във формацията да е водила предварителни разговори с ГЕРБ за евентуално съвместно управление. Такива щяло да има след 5 октомври.

Той отхвърли възможността за сътрудничество или коалиция с БСП и ДПС.

По време на извънредна пресконференция на реформаторите стана ясно, че формацията ще се яви като коалиция на предсрочните избори на 5 октомври. 

"В близко бъдеще се обсъжда и регистрация като партия Реформаторски блок",

съобщи Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство".

Той увери, че кандидатдепутатските листи са почти готови и до седмица ще има вече подписано коалиционно споразумение между петте партии, съставляващи РБ.

По думите на Исмаилов напредва и подготовката на предстоящия в средата на септември конгрес на реформаторитеа, като според него, е добре да има повече кандидати за председателското място.

От своя страна Радан Кънев, от когото се очаква окончателно да заяви дали ще участва в надпреварата за лидер на РБ, подчерта, че не се притеснява от конкуренция - била тя в лицето на председателя на СДС Божидар Лукарски или на Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите".

Реформаторите остро разкритикуваха някои от последните назначения по по-ниските етажи на властта и същевременно

изразиха притеснения от партиен натиск и намеса в служебния кабинет.

"Хора с досиета в ДС не трябва да заемат постове", категоричен бе Кънев в коментар на връщането на Ваньо Танов начело на митниците.

"Политически показателно е, че докато философията на партийна намеса в назначенията по високите етажи не бъде изкоренена, дори едно добре изглеждащо правителство ще бъде заложник на политически натиск, интриги и "под тях" властта ще се упражнява също по стария начин", подчерта лидерът на ДСБ.

"В митниците, пътната агенция, строителния контрол са старите партийно обвързани лица", посочи още той. 

Източник: БТА    

Задържаха наркотици за над 3 млн. лева в Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245037

Иззеха наркотици за 3 386 000 млн. лева в Казанлък, съобщиха от ДАНС.
Арестувани са трима души, посочват от агенцията. Иззетите наркотици са в размер на 112, 890 кг под формата на таблетки.
От ДАНС заяват, че дрогата е била предвидена за територията на Европейския съюз. В акцията са взели участие и служители на МВР. Иззеха наркотици за 3 386 000 млн. лева в Казанлък, съобщиха от ДАНС. Арестувани са трима души, посочват от агенцията. Иззетите наркотици са в размер на 112, 890 кг под формата на таблетки. От ДАНС заяват, че дрогата е била предвидена за територията на Европейския съюз. В акцията са взели участие и служители на МВР.

Стойнев: Къде е границата между ревизия и реваншизъм?

http://www.cross.bg/stoiinev-zam-ministur-protzedyri-1425528.html

София /КРОСС/ За никого не е тайна, че служебният кабинет подготвя почвата за евентуално бъдещо управление на ГЕРБ. Самият факт, че президентът Плевнелиев се съгласи да смени областни управители, при положение, че преди точно една година Сергей Станишев настояваше за смяна на областни управители и тогава той не бе чут, е показателен. Това каза пред журналисти на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че сега, когато ГЕРБ заявяват, че ще управляват с пълно мнозинство, веднага се сменят областни управители, но проблемът според него не е само на това ниво. Стойнев обясни още, че се готви реваншизъм, прикрит под ревизия на управлението на Пламен Орешарски. „Орешарски завеща един документ относно финансовото състояние на страната на служебния премиер Георги Близнашки, но въпреки това се прави пълна проверка на абсолютно всичко, което може би е и основната им задача", добави Стойнев. „Тук бих искал да попитам, кой определя къде е границата между ревизия и реваншизъм, защото не е тайна, че на всички министри е дадена заповед да преразгледат всички назначения за последната година.Те ще подготвят списъци на всички процедури по обществени поръчки, на всички спечелили фирми и разбира се по политическа целесъобразност ще се преценява дали дадени процедури да бъдат ревизирани, спирани или замразявани", категоричен бе социалистът .„Правят впечатление назначените зам

Киев одобри закон, предлагащ 49% от газовата мрежа на чужденци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/14/2361681_kiev_odobri_zakon_predlagasht_49_ot_gazovata_mreja_na/?ref=rss


Парламентът на Украйна одобри с едва 2 гласа над нужния минимум проектозакон, позволяващ газопреносната мрежа и газовите хранилища на страната да се управляват от дружество, в което компании от САЩ и ЕС да могат да контролират 49%. Останалите 51% ще бъдат в ръцете на държавната компания "Нафтогаз".

По този начин в Киев разчитат да намалят енергийната зависимост от Русия, но да запази и засили доверието като транзитираща страна. Идеята е и да се обезсмисли проектът "Южен поток", който...

Руски депутати предлагат ограничения за пътуването в чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/14/2361677_ruski_deputati_predlagat_ogranicheniia_za_putuvaneto_v/?ref=rss


Депутатите от управляващата партия "Единна Русия" Иван Филиппов и Валентин Кожин внесоха за разглеждане в Държавната дума проектозакон, който предвижда ограничения за излизането от страната за някои граждани на федерацията. Това съобщи сайтът на центъра "Лев Гумильов".

По думите на заместник-председателя на парламентарната комисия по конституционно законодателство Ирина Навзнич "този законопроект цели разумно ограничение на излизането на руски граждани извън пределите на Руската...

Наказанието на Луис Суарес остава в сила, но ще тренира

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361675_nakazanieto_na_luis_suares_ostava_v_sila_no_shte/?ref=rss


Четиримесечното лишаване от състезателни права на уругвайския нападател Луис Суарес остава в сила, реши Спортният арбитражен съд в Лозана.

Новият играч на "Барселона" обаче ще може да тренира с отбора.

Суарес обжалва в най-високата спортна инстанция наказанието от световното първенство, когато ухапа италианския защитник Джорджо Киелини. 

Единствената му печалба от делото е, че ще може да тренира с новите си съотборници до изтичането на наказанието на 25...

Наказанието на Луис Суарес остава в сила

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361675_nakazanieto_na_luis_suares_ostava_v_sila/?ref=rss


Четиримесечното лишаване от състезателни права на уругвайския нападател Луис Суарес остава в сила, реши Спортният арбитражен съд в Лозана.

Новият играч на "Барселона" обаче ще може да тренира с отбора.

Суарес обжалва в най-високата спортна инстанция наказанието от световното първенство, когато ухапа италианския защитник Джорджо Киелини. 

Единствената му печалба от делото е, че ще може да тренира с новите си съотборници до изтичането на наказанието на 25...

"Галъп": ГЕРБ -23,4%, БСП - 15,9%, ДПС-7,8%

http://frognews.bg/news_74625/

Ако изборите за Народно събрание бяха днес за ГЕРБ биха гласували 23,4%, 15,9% - за БСП, 7,8% – за ДПС.

Цонев подкрепи плана на синдикатите за КТБ

http://www.cross.bg/alternativa-nova-smetka-1425527.html

София /КРОСС/ ПП „Нова алтернатива" застава в подкрепа на приетия днес Меморандум на експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група на „Корпоративна търговска банка" АД. С приетия документ, представителите на най-големите синдикални дружества в България категорично отхвърлят домогването проблемите на КТБ да се решат за сметка на данъкоплатеца. ПП „Нова алтернатива" подкрепя предложените мерки и е съгласна, че решение без тежест за бюджета е възможно.Разходите за спасяване на банката могат да бъдат покрити за сметка на собствения капитал, натрупаните резерви, провизиите, заделени в КТБ за покриване на загуби, както и за сметка на облигационери и вложители, които не ползват защита по Закона за гарантиране на влоговете в банки. Цената, която ще платят акционерите, инвеститорите и вложителите в КТБ за оздравяване на банката ще е значително по-ниска от загубите, които биха понесли при нейната евентуална несъстоятелност. А косвените вреди за националното стопанство ще са съизмерими с тежките поражения от рецесията в периода 2009-2010 г. ПП „Нова алтернатива" подкрепя предложеното становище, че процесът на оздравяване и стабилизиране на банковата група КТБ със съдействието и участието на широк кръг заинтересовани лица ще окуражи всички участници, ще насочи тяхната креативност и енергия към общата цел - да избегнат изобщо или да сведат до минимум собствените си загуби.  

Пуснаха магистрала "Марица" към "Капитан Андреево"

http://society.actualno.com/Pusnaha-magistrala-Marica-kym-Kapitan-Andreevo-news_45044.html

Пуснаха движението по участъка от АМ „Марица" от км 112 до км 117 - 5 км преди ГКПП „Капитан Андреево". Отсечката от км 112 до км 114 е изградена от Агенция „...

И утре жълт код във Варна заради жегите

http://www.moreto.net/novini.php?n=261144

Жълт код е в сила във Варна и през утрешния ден. Причината за това е горещото време и високите температури. Жълт код е обявен в почти цялата страна с изключение на Северозападна българия, където температурите ще са малко по-ниски, научи Moreto.

Язовир "Студен кладенец" е потенциално опасен

http://society.actualno.com/Jazovir-Studen-kladenec-e-potencialno-opasen--news_45037.html

Язовир "Студен кладенец", който се намира в монтанското село Стубел, е потенциално опасен. Това е показала междуведомствена проверка, извършена през април 2014 г., съобщиха от Областната а...

Ердоган: Социалните мрежи са като ножа на убиец

http://asia.actualno.com/Erdogan-Socialnite-mreji-sa-kato-noja-na-ubiec-news_45040.html

Турският премиер Реджеп Ердоган стартира нова атака срещу социалните медии, като сравни Twitter със „скалпел в ръцете на хирург” и „нож в ръцете на убиец”, пред...

ЕК ще вземе нови мерки в подкрепа на зеленчукопроизводителите

http://europe.actualno.com/EK-shte-vzeme-novi-merki-v-podkrepa-na-zelenchukoproizvoditelite--news_45043.html

Европейската комисия съобщи, че ще вземе нови извънредни мерки в подкрепа на зеленчукопроизводителите в ЕС, засегнати от руското ембарго върху западните хранителни продукти. Тези мерки за стабилиз...

Две деца са се удавили в язовир във Враца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361670_dve_deca_sa_se_udavili_v_iazovir_vuv_vraca/?ref=rss


Две деца са се удавили в язовир около 13.00 часа, съобщиха от районното управление на МВР във Враца.

Сигналът за две деца, които се нуждаят от помощ около язовир в региона, е получен в управлението.

Децата са на възраст от 12 и 13 години. Ще бъде образувано досъдебно производство.

Отблокираха сметките на болницата в Стара Загора

http://www.cross.bg/rukovodstvoto-zagora-bolnitzata-1425526.html

Стара Загора /КРОСС/ МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора е спасена. След преговори до късно снощи е постигната договорка с фармацевтичната компания, която наложи запор на сметките на болницата заради задължения 1.5 млн. лв. Компанията се е съгласила да разсрочи дълга на вноски от по 62 хиляди лева на месец.Дни по-рано ръководството се оплака, че блокираните средства се равняват за цялата месечна заработка от Здравната каса, а наличните пари щели да стигнат едва до края на седмицата. Наложи се спешна среща с ръководството на фармацевтичната компания, която склони за разсрочено плащане на задълженията.Това е втори пореден месец, в който Старозагорската болница се бори със запори върху сметките. Над 20 млн. лв. са дълговете на здравното заведение трупани през годините. От ръководството на болницата се опасяват, че и занапред ще продължат проблемите с фирмите, на които дължат големи суми.

Емил Хърсев: Няма данни, които налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

http://econ.bg/Новини/Емил-Хърсев-Няма-данни-които-налагат-КТБ-да-бъде-обявена-в-несъстоятелност_l.a_i.561804_at.1.html

Няма данни и факти, които да налагат Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде обявена в несъстоятелност. Това потвърди финансовият експерт Емил...

Рокерите се стягат за нов протест

http://www.cross.bg/kamioni-pochivnite-zabrana-1425525.html

/КРОСС/ Мото клуб "Thunders MC Ruse" отново ще организира протест под мотото "Без камиони в почивните дни". Целта на протеста е целогодишна забрана за движение на тежкотоварни камиони през почивните дни по главните пътища на България.И тази събота, 16 август, рокерите ще се съберат в района на хижа "Приста", където от 12:00 ще излязат на главен път Е-85. Те настояват за законодателни промени, чрез които да се гарантира спиране на войната по пътищата. Идеята за подобни протестни действия за пълна забрана за движение на тежкотоварни камиони през почивните дни възникна по време на погребението на русенеца Ивайло Андреев. Той загина на пътя Русе - Бяла в опит да избегне сблъсък с турски тир, изпреварващ на завой, съобщи topnovini.bg.

Спрени са правата на съдията от Суперкупата Николай Йорданов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361655_spreni_sa_pravata_na_sudiiata_ot_superkupata_nikolai/?ref=rss


Председателят на Съдийската комисия Никола Джугански спира правата на съдията от финала за Суперкупата на България между "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив), съобщи БТА.

Джугански е преценил, че Николай Йорданов се е представил по начин "неотговарящ на категорията на съдията". Йорданов е получил и незадоволителна оценка от съдийския наблюдател.

"Правата на съдията ще бъдат спрени до следващото заседание на Съдийската комисия, когато представянето му ще бъде анализирано...

БСП: Служебният кабинет е план Б на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_377130.html

Всички назначения в служебния кабинет са на Бойко Борисов. Това е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Това обяви на брифинг на БСП Мая Манолова . Това е първата официална изява на социлистите след назначаването на слежубния кабинет начело с бившия им съпартиец Георги Близнашки. По думите на Манолова кабинетът "Близнашки" е план Б на Борисов - ако ГЕРБ не получи 121 депутати в парламента, ще остане да управлява служебното правителство. Социалистите се оплакаха, че правителството на Близнашки масово подменя изпълнителната власт на централно и местно ниво. Наблюдаваме реваншизъм, прикрит зад ревизия на свършеното от кабинета "Оршарски", обяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите на Манолова Бойко Борисов по безобразен начин рекетира обществото като чертае апокалиптични картини за състоянието на държавата. „Това е една от пропагандните тези на ГЕРБ, които се подхващат от служебното правителство. Президентът разказа картината и сега служебните министри се опитват да изкарат събираемите”, каза още Мая Манолова. Най-вероятно лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев няма да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на Европейската комисия. Това стана ясно от изказването на Янаки Стоилов от Столетницата. Социалистите са обидени, че правителството на Близнашки не съгласува с тях номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар. „При едни от консултациите при президента Росен Плевнелиев беше постигнато съгласие, че трябва да се проведат консултации между представителите на основните партии. Нищо подобно не стана. Освен това, решаването на тези въпроси преминава на европейско ниво и при формирането на състава на ЕК, поста се обсъжда като възможно да бъде излъчен от другата основна партия”, уточни Стоилов. По думите му е поважно какви действия ще бъдат взети и как ще бъдат защитени националните интереси от българския върховен комисар по външна политика, отколкото кой ще бъде избран.

Манолова: Кой поръча политическата метла?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244984

Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът – Кой? Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът – Кой? Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на

Манолова: Това правителство е правителство на ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244996

Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът – Кой? Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът – Кой? Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на

И лидерът на сепаратистите в Луганск подаде оставка

http://www.mediapool.bg/i-liderat-na-separatistite-v-lugansk-podade-ostavka-news223723.html

Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република в Украйна Валерий Болотов съобщи в четвъртък, че подава оставка,.   "Реших временно да се откажа от поста. Бях ранен и това не ми позволява да отдам всичките си сили за благото на жителите на Луганск в това сложно военно време", казал Валерий Болотов пред журналисти, цитиран от ИТАР-ТАСС   По думите му в момента положението в Луганската народна република е сложно, тъй като властите в Киев били прехвърлили в града "огромно количество войска и техника". Те "целенасочено унищожават инфраструктурата. На границата на хуманитарна катастрофа сме", казал Болотов.   Ройтерс припомня, че Болотов е вторият сепаратистки лидер, който подава оставка през последните седем дни. Лидерът на проруските сепаратисти в съседния Донецки район Александър Бородай обяви, че се оттегля от поста си на 7 август.

Иззеха 17 монети с културна стойност във Враца

http://www.vesti.bg/novini/izzeha-17-moneti-s-kulturna-stojnost-vyv-vraca-6019928

При операция на ДАНС във Враца са иззети 17 монети с културна стойност, съобщиха от ДАНС.

ДАНС задържа наркотици за над 3 млн. лева

http://www.vesti.bg/novini/dans-zadyrzha-narkotici-za-nad-3-mln.-leva-6019926

Наркотици за над 3 млн. лева са задържани при операция на ДАНС, съобщиха от агенцията.

Задържаха дрога за над 3 млн. лв. при акция на ДАНС

http://www.cross.bg/operatziya-teritoriyata-zagora-1425524.html

София /КРОСС/ Наркотици за над 3 млн. лева са задържани при операция на ДАНС.На 12 август служители на агенцията със съдействието на МВР и под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора проведоха операция на територията на гр. Казанлък и село Бузовград, обл. Стара Загора, в резултат на която бяха задържани три лица и голямо количество синтетични наркотични вещества в размер на 112,890 кг под формата на таблетки. Задържаното количество наркотици е на стойност около 3 386 000 лв.В резултат от проведената операция не е допуснато разпространението на синтетични наркотици на територията на България и на други страни от ЕС.По случая е образувано досъдебно производство.

Голям клон се отчупи и вися един час над кръговото по „Васил Левски”

http://dobrudjatv.net/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%8f-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d1%87%d0%b0%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b4/

Голям клон се отчупи и имаше опасност да падне върху автомобил или пешеходец на кръговото между улиците „Васил Левски“ и „Цар Петър“. Клонът се е счупил със силен трясък около 16.40 часа следобед, а жена, която живее по ул. „Любен Каравелов“ /зад кино Добрич/, подаде […]

Путин: Русия ще направи всичко по силите си за прекратяване на конфликта в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261157

Руският президент Владимир Путин, който е от вчера на посещение на полуостров Крим, заяви, че Русия ще направи всичко по силите си, за да се прекрати конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. На среща в Ялта с депутати от Държавната дума Путин описа ситуацията в Украйна като кървав хаос и братоубийствен конфликт, подчертава ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Завръщане на България към НАТО и ЕС са приоритетите на новия министър на отбраната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361661_zavrushtane_na_bulgariia_kum_nato_i_es_sa_prioritetite/?ref=rss


Първият приоритет на Министерство на отбраната е завръщане на България в НАТО и ЕС, каза на пресконференция днес служебният военен министър Велизар Шаламанов. Той поясни, че заради усложнена среда, свързана със събитията в Украйна и Близкия Изток, по-тяснота сътрудничество с тези организации е ключово.

Шаламанов припомни, че на 4 и 5 септември предстои среща на върха на НАТО. "За тази среща готвим визия България в НАТО до 2020 г., като това е амбицията на алианса. Тази визия трябва...

Реставрираха две от фигурите на "Лъвов мост"

http://www.cross.bg/sofiya-luvovete-restavratziyata-1425523.html

София /КРОСС/ Две от четирите фигури на лъвове са консервирани и реставрирани. Днес лъвовете бяха върнати и отново монтирани на своите места. Те са в специална защитна опаковка, тъй като строителните работи на кръстовището не са приключили и необходимо да бъдат предпазени. Емблематичният за София мост ще бъде възстановен в оригиналния си вид. Реставрират се фигурите на лъвовете и канделабрите, каза заместник-кметът на София по направление култура и образование д-р Тодор Чобанов. Работата по реставрацията се извършва от екип начело с скулптора и реставратор Марин Марков, който извърши реставрацията на паметника на Васил Левски и паметника на Цар Освободител. Работата на екипа продължава и се извършва в установения график. Продължава работата по археологическите проучвания и разкрития в южната част на моста. На обекта работи екип от археолози под ръководството на д-р археолог Александър Станев.

Завръщане на България в НАТО и ЕС са приоритетите на новия министър на отбраната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361661_zavrushtane_na_bulgariia_v_nato_i_es_sa_prioritetite/?ref=rss


Първият приоритет на Министерство на отбраната е завръщане на България в НАТО и ЕС, каза на пресконференция днес служебният военен министър Велизар Шаламанов. Той поясни, че заради усложнена среда, свързана със събитията в Украйна и Близкия Изток, по-тяснота сътрудничество с тези организации е ключово.

Шаламанов припомни, че на 4 и 5 септември предстои среща на върха на НАТО. "За тази среща готвим визия България в НАТО до 2020 г., като това е амбицията на алианса. Тази визия трябва...

Две деца се удавиха в язовир край Враца

http://www.vesti.bg/novini/dve-deca-se-udaviha-v-iazovir-kraj-vraca-6019927

Две деца се удавиха в язовир "Дъбника" край Враца, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в града.

До 20 август е срокът за регистрация на партиите за изборите, напомниха от ЦИК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361656_do_20_avgust_e_srokut_za_registraciia_na_partiite_za/?ref=rss


До 20 август всички политически партии и коалиции трябва да бъдат регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК), напомни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той посочи, че до момента само ГЕРБ е подала документи за регистрация.

До 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии, които ще започнат да функционират за осигуряване на нормалното протичане на процеса по подготовка на изборите.

От ЦИК напомниха,...

Украйна вече има право да спре транзита на руски газ през страната

http://econ.bg/Новини/Украйна-вече-има-право-да-спре-транзита-на-руски-газ-през-страната_l.a_i.561803_at.1.html

Украинският парламент прие законопроекта, съдържащ пакет от антируски мерки. Пакетът бе одобрен от 224 украински депутати, предаде ИТАР-ТАСС ...

ПРЕВРАТ! БНБ изпълнява "мокра поръчка" срещу държавата!

http://frognews.bg/news_74624/

План от 8 точки, ще приеме Управителния съвет на БНБ в петък. Той цели ликвидацията на Корпоративна търговска банка, разпродажба на голяма част от активите на банката, на структуроопределящи предприятия, а оттам сваляне на валутния борд и срив на икономиката. Това ще стане чрез даване на извънредни правомощия на квесторите на поставената под специален надзор КТБ.

Варна благодари с 4-метров Символ на доброволеца

http://www.cross.bg/varna-simvolut-grada-1425522.html

Варна /КРОСС/ Символ на доброволеца ще бъде открит във Варна утре, 15 август, навръх празника на града - Успение на Пресвета Богородица. Символът е изграден в знак на благодарност и похвала за безкористната помощ, която оказаха стотици доброволци на пострадалите хора в кв. "Аспарухово" след водното бедствие на 19 юни. Постаментът се намира в градинката до читалище „Просвета" в квартал „Аспарухово"Идеята на кмета на града Иван Портних за изграждане на такъв символ, се възприе с ентусиазъм от Обществения съвет по естетизация на градската среда и през юли работна група от художници и поети предложиха макети на символа и текстове за паметната плоча. От тях бяха одобрени проектът на художника Венцеслав Антонов и текста на поетесата Елка Няголова. Символът е наречен „Благодарност" и е висок близо 4 метра, изработен е от листова стомана и представлява три ръце, съединени над плочата. Символът ще бъде официално открит в 11 ч. от кмета на Варна Иван Портних. Снимка: Булфото, всички права запазени

Жители и гости на село Драгичево ще честват храмов празник в местната църква

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jiteli-i-gosti-na-selo-dragichevo-shte-chestvat-hramov-praznik_33710/

В пернишкото село Драгичево се подготвят да честват традиционния църковен празник, научи ZaPernik.com.

Празникът ще се почете в петък (15 август) в църква "Успението на Пресвета Богородица", съобщиха от църковното настоятелство.

В 9 часа в храма ще бъде отслужена тържествена литургия. В 11 часа ще се направи водосвет и ще се благослови и раздаде курбан за здраве на гостите и жителите на Драгичево.

Църковното настоятелство към храм...

Продължава

Путин: Не бива да прекъсваме отношенията със САЩ и ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244979

Русия не трябва да се откъсва от останалата част от света, независимо от връзките между Изток и Запад, каза днес в Ялта руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.
Путин посочи, че Москва „не бива да скъсва отношенията си със САЩ и ЕС, но не бива и да им позволяваме да ни третират с неуважение“. Русия не трябва да се откъсва от останалата част от света, независимо от връзките между Изток и Запад, каза днес в Ялта руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП. Путин посочи, че Москва „не бива да скъсва отношенията си със САЩ и ЕС, но не бива и да им позволяваме да ни третират с неуважение“.

Украинският парламент прие окончателно закона за мерки срещу Русия

http://www.mediapool.bg/ukrainskiyat-parlament-prie-okonchatelno-zakona-za-merki-sreshtu-rusiya-news223722.html

Украинският парламент прие проекта на закона, съдържащ пакет от антируски мерки, предаде ДПА.   Съгласно проекта Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи.   Освен това в проекта на закона се предвижда ограничаване влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана на навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.   В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на сигурността и отбраната. Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.   Преди гласуването на пакета от мерки украинският премиер Арсений Яценюк предложи да се изключи от него забраната за отказ от пощенски услуги и мерките за ограничаване на медиите и печатните издания.   Пакетът от антируски мерки беше одобрен от 224 украински депутати.   Председателят на парламента Олександър Турчинов посочи, че се приемат не санкции, а закон, на базата на който в бъдеще могат да бъдат приети съответни мерки. Законът влиза в сила на следващия ден след неговото обнародване.   Самите предложения за приемане на санкции ще бъдат разглеждани от Съвета за сигурност и отбрана на Украйна по предложение на Върховната рада, президента на Украйна, министерския съвет, Националната банка на Украйна и Службата за сигурност на Украйна.

Радев: Евролидерите да приемат новия регламент за защита на личните данни

http://www.cross.bg/danni-lichnite-radev-1425521.html

/КРОСС/ Нововъведенията в компютърните технологии и електронната търговия изискват по-голям обем събирана и обработвана лична информация и улесняват обмена й между фирми и дори континенти. Затова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е убеден, че Европейският съюз има спешна нужда от хармонизирано и адекватно законодателство за по-надеждна защита на личните данни на гражданите. Според Радев, липсата на контрол в тази сфера може да доведе до злоупотреби и дори до кражба на идентичност. „Аз съм на мнение, че личните данни на европейските граждани не са търговска стока за свободен и неконтролиран обмен. Затова европейското законодателство трябва да гарантира защитата на личните данни чрез намиране на баланс между нуждите на бизнеса, развитието на технологиите и свободите на хората. В този ред на мисли е обезпокоително, че вече втора година държавите -членки все още не са постигнали съгласие за обща позиция и не са приели мандат за преговори с Европейския парламент по отношение на новия европейски регламент, който ще надгради директивата за защита на личните данни от 1995 г. А основната разлика между директивата и регламента е точно видът европейско законодателство - ако с директивата държавите - членки имат свободата да изберат как да постигнат общоевропейски цели, то с новопредложения регламент се създават хармонизирани европейски практики, които всички държави - членки трябва да прилагат задължително", коментира Радев

Путин: Русия не бива да се откъсва от останалия свят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244965

Русия не трябва да се откъсва от останалата част от света, независимо от връзките между Изток и Запад, каза днес в Ялта руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.
Путин посочи, че Москва „не бива да скъсва отношенията си със САЩ и ЕС, но не бива и да им позволяваме да ни третират с неуважение“. Русия не трябва да се откъсва от останалата част от света, независимо от връзките между Изток и Запад, каза днес в Ялта руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП. Путин посочи, че Москва „не бива да скъсва отношенията си със САЩ и ЕС, но не бива и да им позволяваме да ни третират с неуважение“.

Задържаха шофьор от Варна, опитал да подкупи полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=261128

При провеждане на полицейска проверка на лек автомобил "Опел" с водач М.А. на 30 г. от гр. Варна, неосъждан, същият прави опит да подкупи полицейските служители. Полицаите са констатирали, че водачът управлявал МПС-то без включени светлини.

Всеки четвърти е "болен" след отпуската

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/vseki-chetvyrti-e-bolen-sled-otpuskata-6019923

След лятната ваканция служителите често не са концентрирани върху работата, мечтаят за следващото си пътуване

Задкулисието ли Ви спретва номер, професор Близнашки?

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361592_zadkulisieto_li_vi_spretva_nomer_profesor_bliznashki/?ref=rss


Здравейте, господин Близнашки !

Пиша Ви, защото  недоумявам. 

Защо не назначавате съдия Аглика Адамова за заместник-министър на правосъдието?

Вашето мълчание ме кара да си мисля, че за вас информацията, че тя е дъщеря на баща си, с когото е разделена от ранното си детство, може да бъде валиден аргумент срещу нейното назначаване.

Та реших да Ви попитам направо: Така ли е? 

Вашето мълчание ме кара да си мисля, че Вие като професор по право не...

Масови нарушения на таксита по курортите

http://www.cross.bg/taksitata-byrgas-inspektorite-1425520.html

Бургас /КРОСС/ Проверки с таен клиент днес изненадаха такситата в морските курорти. Съвместно с медиите и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", инспектори под прикритие на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) установиха редица нарушения в жълтите автомобили по Черноморието. Инспекторите се качиха в 4 такситата като обикновени клиенти по маршрути: Равда - Несебър и Слънчев бряг - Несебър, като засичаха пътя, а съответно - и цената до крайната точка, където пък ги чакаха журналистите.На място представители на ИА "Автомобилна администрация" и ОД МВР - Бургас установяваха дали такситата отговарят на изистванията по Наредба 35 за функционалните и техническите изисквания към електронен таксиметров апарат с фискална памет.Две от такситата нямаха пломби на апаратите. Инспекторите издадоха актове и предписания на три от четирите проверени автомобила.В рамките на съвместната проверка инспекторите от ИА "Автомобилна администрация" установиха, че едно от такситата вози пътници с изключен апарат и не издават бележка, а водачът на друго не е попълнил пътната си книжка. Инспекторите провериха и пет таксита на стоянката на входа на стария Несебър. Апаратът на едно от тях също не имал пломба.След обяд „таен клиент" пътува с такси и в Бургас - от болницата до ЖП-гарата. Апаратът също се оказа без пломба и без марка за залепване

ББЦ готви създаване на голям центристки блок с НДСВ

http://izbori2014.actualno.com/BBC-gotvi-syzdavane-na-goljam-centristki-blok-s-NDSV-news_45034.html

Коалиция „България без цензура" води разговори с представители на НДСВ, които могат да прераснат в създаването на голям центристки блок преди изборите. Новината съобщи лидерът на парт...

Кунева: Когато Германия кихне, Европа се разболява

http://offnews.bg/news/n_1/n_377067.html

Притеснително е, че германската икономика има растеж, който е под голямо съмнение. Както знаем, когато Германия кихне, Европа се разболява. Това каза пред БНР бившият еврокомисар и председател на „Движение България на гражданите“    Меглена Кунева във връзка с ембаргото на Русия за внос на селскостопанска продукция. Тя обясни, че за България ще е най-добре да търси нови пазари, защото не може да разчита само на компенсациите, които обеща Европейската комисия на засегнатите страни: "Да, ние можем да разчитаме на някаква подкрепа за компенсиране на щетите, но възможностите не са безкрайни. Нека да кажем, че има страни, които вече са заявили много по-големи загуби, отколкото България и които също търсят перспектива", допълни Кунева. Лидерът на ДБГ подчерта, че в създалата се ситуация не става въпрос само за селскостопанската продукция, а и за транспорта, защото превозвачите също страдат от липсата на стокообмен. "Тогава, когато има мир, има търговия, има къде да се изнася и светът е едно по-добро място за живеене. Когато няма мир, няма и пазари“, каза още тя.

Ето го любовника, арестуван за убийството в Шумен. Издала го кръвта по дрехите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244942

Заподозреният мъж за убийството на 42-годишната Небаат Салимова (42г.) от Шумен бе задържан днес в Турция.
Както "Труд" писа, разголеният труп на Небаат бе открит с 9 прободни рани в шията във вторник в наета от приятеля й любовна квартира на ул."Ален мак" в града. Оттогава трескаво се търси 32-годишният Веселин Чуфудов. Заподозреният мъж за убийството на 42-годишната Небаат Салимова (42г.) от Шумен бе задържан днес в Турция. Както "Труд" писа, разголеният труп на Небаат бе открит с 9 прободни рани в шията във вторник в наета от приятеля й любовна квартира на ул."Ален мак" в града. Оттогава трескаво се търси 32-годишният Веселин Чуфудов.

Центърът на Донецк обстрелван за първи път с артилерия

http://www.mediapool.bg/tsentarat-na-donetsk-obstrelvan-za-parvi-pat-s-artileriya-news223721.html

Артилерийски снаряди попаднаха за първи път тази сутрин в цели съвсем близо до центъра на Донецк - главната крепост на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщи Ройтерс в четвъртък.   Хора побягнаха от офисите си към стълбищата на главната административна сграда в града, след като мощни експлозии прогърмяха съвсем близо до сградата и бе подаден призив за евакуация.   Минути по-късно последваха най-малко още два взрива край центъра на града, чу и видя кореспондент на Ройтерс на мястото.   Според Франс прес сред улучените сгради е политехническият университет, където е ранен един професор, и сградата на областната прокуратура, окупирана от чиновници на самопровъзгласилата се Донецка народна република.   Журналист на Франс прес видял и два неексплодирали снаряда пред търговски център.

"Роснефт" е поискала държавна помощ заради санкциите на Запада

http://www.mediapool.bg/rosneft-e-poiskala-darzhavna-pomosht-zaradi-sanktsiite-na-zapada-news223720.html

Президентът на руския петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин е поискал от правителството да даде финансова помощ от 1.5 трилиона рубли (около 41.6 млрд. щатски долара), за да успее компанията да издържи на наложените й от Запада санкции в резултат на руската политика спрямо Украйна. Това пише руското издание "Ведомости", позовавайки се на федерални източници и такива от нефтения отрасъл. Според цитирано от вестника писмо изпратено от  зам.-министъра на икономическото развитие Олег Фомичев до енергийното ведомство, руският премиер Дмитрий Медведев е наредил да се анализира предложението на "Роснефт". Сечин предлага пет начина за оказване на държавната помощ, най-скъпият от които е държавата да изкупи чрез своя Фонд за национално благосъстояние нови облигации от компанията за 1.5 трилиона рубли. Спешната държавна финансова помощ е поискана от Сечин в отговор на наложената от САЩ наложи забрана на кредитите и заемите за "Роснефт" с матуритет по-дълъг от 90 дни, след което европейските банки и инвеститори също де факто се присъединиха към тези санкции. В края на второто тримесечие нетният дълг на "Роснефт" е точно 1.5 трлн. рубли. Компанията трябва да изплати задължения за 440 млрд. рубли до края на годината и още 626 млрд. рубли през следващата година. Общият дълг на петролната компания е 2.2 трилиона рубли и бе натрупан след покупката през 2013 г. на компанията ТНК-ВР за 54 млрд, долара, която за да реализира, "Роснефт" взе кредити от пул от международни банки за общо 31 млрд. долара. Пикът на плащането на кредита е пред тази и следващата година, посочва "Ведомости". Само преди по-малко от месец – в края на юли, вицепрезидентът по финансите на "Роснефт" Святослав Славинский заяви в тв интервю, че компанията се чувства уверено и американските санкции не я вълнуват. Сега нещата се оказват по-различни, но според изданието търсените от Сечин пари ги няма във Фонда за националното благосъстояние, тъй като голяма част от неговия капитал, чийто размер е  3.1 трлн. рубли, вече са заделени за други проекти. Друг анонимен официален руски представител, цитиран от вестника, определи планът на Игор Сечин като "ужасен", докато друг правителствен източник заяви пред "Ведомости", че премиерът Медведев е малко вероятно да го подкрепи. Официалните институции отказват коментар. Според анализатора на "Райфайзенбанк" Андрей Полищук "Роснефт" се опитва да се презастрахова на фона на отслабващата рубла, която ако продължава да поевтинява, ще удари очакваните 70 млрд. долара приходи от Китайската национална петролна компания по сделката за доставка на руски газ в Китай.

"Левски" се раздели с национала Радослав Димитров

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361613_levski_se_razdeli_s_nacionala_radoslav_dimitrov/?ref=rss


"Левски" прекрати договора на Радослав Димитров и защитникът напусна "Георги Аспарухов" като свободен агент.

Националът беше привлечен преди началото на сезона, след като беше освободен от "Славия".

Димитров трябваше да заеме мястото на десния фланг на синята защита на мястото на Дъстли Мюлдер. Той игра цял мач срещу "Локомотив" (София) и едно полувреме при загубата от "Берое" с 1:2.

Бранителят е вторият нов футболист, с когото "Левски" се разделя още преди края...

Кървава риза издала убиеца от Шумен в Истанбул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244930

Българският гражданин Веселин С., който е бил обявен за издирване от Интерпол, е задържан в квартал Бейоглу в Истанбул, пише в. Българският гражданин Веселин С., който е бил обявен за издирване от Интерпол, е задържан в квартал Бейоглу в Истанбул, пише в. "Хюриет". Според докладите на 11 август той е намушкал в шията любовницата си 42-годишната Натали Салимова Ефраимова(вероятно това са имената на жертвата по паспорт- б.р.) и е избягал в Турция, пише вестникът.

Фрог научи: Шофьорът убиец на Влади, Ники и Цвети посегнал и на полицаи

http://frognews.bg/news_74623/

Убиецът на пътя на Влади, Ники и Цвети опитал да умъртви полицаи. „Една от присъдите на Сюриет Сюлейманов е заради това, че е карал срещу патрулка и се е опитвал да мачка полицаи, за което е осъден 1 година и 8 месеца”, разказаха пред Фрог нюз униформени.

Солта причинява 1,6 милиона смъртни случаи всяка година

http://www.vesti.bg/novini/solta-prichiniava-16-miliona-smyrtni-sluchai-vsiaka-godina-6019924

Консумацията на твърде много сол води до повече от 1,6 милиона смъртни случаи по света поради сърдечно-съдови заболявания всяка година, показва ново изследване.

Само пет зоопарка у нас са законни

http://www.moreto.net/novini.php?n=261139

Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От общо 20 само 5 имат лицензи. В останалите 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия.

"Галъп": ГЕРБ с преднина от 7% пред БСП

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/galyp-gerb-s-prednina-ot-7-pred-bsp-6019917

Данните от проучването отразяват актуалните към началото на август декларативни нагласи на анкетираните

Галъп: ГЕРБ - 23.4%, БСП - 15.9%, ДПС - 7. 8%,

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/galyp-gerb-23.4-bsp-15.9-dps-7.-8-6019917

Данните от проучването отразяват актуалните към началото на август декларативни нагласи на анкетираните

Премиерът на Словакия критикува ЕС и Украйна за ембаргото

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/14/2361621_premierut_na_slovakiia_kritikuva_es_i_ukraina_za/?ref=rss


Премиерът на Словакия критикува санкциите на ЕС срещу Русия, защото те само щели да застрашат икономическия ръст на 28-те държави. "Защо трябва да спъваме европейската икономика, която тъкмо започна да расте? Ако има кризисна ситуация, тя трябва да бъде уредена с други средства, а не с безсмислени санкции. Кой печели от това, че се свива икономиката на ЕС, че руската икономика е в затруднение и Украйна е на колене?", каза Роберт Фицо на пресконференция.

В последвалите ответни санкции...

Стоилов: Служебният премиер да не влиза в ролята на политически еничар

http://www.cross.bg/stoilov-deiistviya-pravitelstvo-1425519.html

София /КРОСС/ Някои от последните решения на служебния кабинет, които се отнасят до кадрови въпроси, показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт преди да са проведени предсрочните парламентарни избори. Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че се прави опит както на централно, така и на областно ниво да бъдат поставяни хора, пряко свързани. В тази връзка Стоилов припомни, че по Конституция служебното правителство е предвидено, за да може в относително неутрален състав да гарантира равностойни условия за политическите партии преди провеждане на предсрочни избори. Социалистът направи паралел с действията на президента по отношение на състава на предишното служебно правителство и назначенията в администрацията, като припомни, че през 2013 година не са били направени почти никакви промени на завареното от управлението на ГЕРБ. „Сега, година и половина по-късно, виждаме много активни действия за промени както в централната администрация, така и в областните управи и това дава основания да смятаме, че президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ", каза още Стоилов. По думите му това трябва да мобилизира българските граждани да използват своето право на участие в изборите, както и че се правят опити да се намали значението на прекия вот

Четирима са кандидатите за поддържане на магистралите „Хемус“ и „Марица“

http://econ.bg/Новини/Четирима-са-кандидатите-за-поддържане-на-магистралите-Хемус-и-Марица-_l.a_i.561800_at.1.html

Четирима са кандидатите за поддържане на магистралите „Хемус“ и „Марица“. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отворените...

ЦИК: Политическата регистрация за изборите приключва на 20 август

http://www.cross.bg/izbori-komisii-izbiratelni-1425518.html

София /КРОСС/ На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври най-вероятно отново ще има много наблюдатели на политическите формации. Това стана ясно от първия брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).В Изборния кодекс не е предвидена възможност да ограничим броя на наблюдателите, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.Изборната комисия вече е готова с всички срокове по изборния процес. До 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии (РИК). В процес на изготвяне са и методическите указания за секционните избирателни комисии (СИК) за кметските избори по места, които трябва да се проведат до 12 октомври.Предстои да бъдат открити изборните секции в чужбина. Регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия извънреден вот продължава до 20 август. В момента ГРАО проверява внесените подписки, като окончателно те трябва да са проверени до 23 август.ЦИК се подготвя и за разяснителната кампания за предсрочния вот. Ще бъдат изготвени шест аудиовизуални произведения и още печатни материали за правата и задълженията на избирателите, за това как се гласува и какво представлява бюлетината. Най-вероятно ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя.Говорителят на комисията Камелия Нейкова поясни, че и на тези избори машинното гласуване е експериментално

Путин обеща да направи всичко за прекратяване на конфликта в Украйна

http://www.mediapool.bg/putin-obeshta-da-napravi-vsichko-za-prekratyavane-na-konflikta-v-ukraina-news223719.html

Руският президент Владимир Путин, който е от вчера на посещение на полуостров Крим, заяви, че Русия ще направи всичко по силите си, за да се прекрати конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС в четвъртък. На среща в Ялта с депутати от Държавната дума руският президент отхвърли изказаната от националистическия лидер Владимир Жириновски идея длъжността му да се преименува на "Върховен владетел". Той обяви, че страната му не е нарушавала правилата на Световната търговска организация, а наложените забрани за внос на селскостопански продукти от ЕС, САЩ и други страни не са контрамерки заради техните санкции срещу Русия, а стъпки в подкрепа на руските производители.   В реч, която предварително беше обявена като "програмна", Путин описа ситуацията в Украйна като кървав хаос и братоубийствен конфликт. Той посочи, че с всеки ден обстановката в Украйна става все по-драматична и предупреди, че в югоизточна Украйна има "мащабна хуманитарна катастрофа".   Путин увери, че Русия внимателно следи какво се случва в нейните съседи. "Ще направим всичко, което зависи от нас, за да може този конфликт да се прекрати възможно най-бързо и в Украйна да не се пролива повече кръв", увери президентът, цитиран от световните агенции.   Путин посочи, че руснаците трябва да се мобилизират за доброто на своята страна, но припомни, че те не се нуждаят от конфликт с външния свят, предаде Ройтерс. "Ние трябва спокойно, с достойнство и ефективно да градим нашата страна. Ние трябва да се сплотим и да се мобилизираме, но не за война или за каквато и да е конфронтация, а за здрава работа в името на Русия", каза Путин.   Той обаче подчерта, че Русия не трябва да се изолира от останалата част от света, посочва Франс прес. "Ние не трябва да се откъсваме от останалата част на света, не трябва да прекъсваме връзките с нашите партньори, но ние не трябва и да позволяваме да се отнасят с пренебрежение към нас", посочи Путин.   В Крим Путин посочи, че този полуостров, който беше анексиран от Русия през март, може да изиграе обединяваща роля за цялата страна, предаде ИТАР-ТАСС. Той припомни, че Кримският полуостров помни както победи, така и трагедии на братоубийствена гражданска война от началото на 20 век. Пред депутатите, с които се срещна днес, Путин каза, че разчита на тях да се включат активно в задачата за развитието на Крим.   Руските санкции не били ответни мерки   Относно руските санкции срещу страни, приели санкции срещу Русия, Путин каза, че това не са били толкова ответни мерки, колкото метод за поддържане на руските производители и за отваряне на руските пазари за нови партньори. По този начин щяла да бъде създадена преференция за руските производители, тъй като на практика пазарът за тях е разчистен.   Президентът припомни, че руските фермери постоянно са отправяли молби да им бъде предоставена възможност за усвояване на пазара. След това е била отправена и молба за допълнителна финансова подкрепа. Той съобщи, че правителството на Русия подготвя програма за допълнителна подкрепа на националния селскостопански сектор.   По думите му наложените от Русия забрани върху вноса на редица стоки не са в нарушение на правилата на Световната търговска организация. В договора за присъединяване на Русия към организацията се казвало, че тя има право да въвежда определени ограничения при нужда да защити интересите си в сферата на сигурността и безопасността на страната.   Русия може да излезе от юрисдикцията на ЕСПЧ   Путин не изключи възможността Русия да излезе от юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека.   "По повод ЕСПЧ: този съд приема доста решения, които са много политизирани", каза руският президент в Ялта.   Все пак той отбеляза, че засега въпросът за излизане на Русия от юрисдикцията на съда "не е на дневен ред".   Путин се разграничава от Жириновски Изказванията на лидера на руската Либералнодемократическа партия Владимир Жириновски не винаги отразяват официалната позиция на Русия, бе принуден да признае руският президент по време на срещата си с депутатите, на която Жириновски в присъщия му високопарен маниер направи редица спорни предложения.   Националистическият лидер предложи например сегашният руски трикольор да бъде сменен със старото имперско знаме, длъжността на президента да се преименува на "върховен владетел", да се замени националният химн с традиционния марш "Боже, пази царя", и пр.   Освен това Жириновски изложи редица милитаристични идеи, свеждащи се до това да се заплашват някои други страни с руския военен потенциал. Като капак на всичко той призна, че в Крим, където се проведе срещата, му е горещо и че се чувства по-добре в Северна Русия - в Архангелск или Воркута.   Залата посрещна със смях повечето от идеите на Жириновски. След изказването му обаче Путин сметна за нужно да поясни, че не споделя тези инициативи.   "Всичко, което каза Владимир Волфович (Жириновски), си е негово лично мнение. То не винаги съвпада с официалната позиция на Руската федерация, макар че може да звучи красиво", отбеляза президентът. Той добави, че лидерът на ЛДП може да говори всичко това, защото " при нас има свобода на словото".

Турските власти задържаха издирван за убийство българин

http://www.vesti.bg/novini/turskite-vlasti-zadyrzhaha-izdirvan-za-ubijstvo-bylgarin-6019922

Турските власти са задържали българин, заподозрян за убийството на 42-годишна жена в Шумен, предаде кореспондентът на БГНЕС в Шумен.

И Кипър поиска среща на земеделските министри на ЕС заради руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/14/2361598_i_kipur_poiska_sreshta_na_zemedelskite_ministri_na_es/?ref=rss


Кипърското правителство е отправило официална молба към Брюксел за свикването на извънредна среща на министрите на селското стопанство и риболова на страни от Европейския съюз за обсъждане на последиците от забраната на Русия за внос на хранителни продукти, предаде БТА.

Кипърските власти са предали в Брюксел съответната официална молба. В белгийската столица днес се провежда техническо съвещание на експерти в сектора на селското стопанство от страните от ЕС. Те обсъждат последиците и...

Проститутки обраха тираджия в Пловдив

http://www.cross.bg/prostitytki-obraha-tiradzhiya-v-plovdiv-1425517.html

Пловдив /КРОСС/ Две жрици на любовта са в пловдивския арест за кражба. Вчера 33-годишен турски гражданин сигнализирал във Второ РУ - Пловдив, че е бил обран от две проституиращи жени. Чужденецът обяснил пред служителите, че това се е случило ден по-рано, около 23.30 часа на паркинг срещу Централна гара. Докато разтоварвал багаж от автомобила си, извършителките го заговорили и успели да му отнемат портфейл с 8500 евро. В хода на разследването за 24 часа са задържани авторките на престъплението - пловдивчанките М.В. /33 г./ и Н.В. /32 г./, криминално проявени и осъждани. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в Районна прокуратура - Пловдив. Работата по случая продължава.    

1 тон боб чорба раздаде Ути Бъчваров във Варна, събраха 1400 лв. за училището за деца с нарушено зрение

http://www.moreto.net/novini.php?n=261152

С благотворителната си инициатива във Варна Ути Бъчваров успя да събере 1400 лева за в подкрепа на възпитаниците на училището за деца с нарушено зрение „Проф. Д-р Иван Шишманов” в „Аспарухово”, научи Moreto.net. 100 килограма сух фасул, 70 кг лук, 50 кг моркови, 30 кг целина, чувал пресен пипер и няколко пакета с подправки бяха необходими на водещия на кулинарните предавания Ути Бъчваров, за да приготви боб чорба в най-големия казан в България.

Варненски районен кмет арестуван заради имотни измами

http://varna.actualno.com/Varnenski-rajonen-kmet-arestuvan-zaradi-imotni-izmami-news_45025.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Сред тях е и районният кмет на "Младост" във Варна Христо...

Обама е впримчен в иракския конфликт

http://america.actualno.com/Obama-e-vprimchen-v-irakskija-konflikt-news_45032.html

Като позволи извършването на въздушни удари в Ирак и призна, че няма точен план за действие, президентът на САЩ Барак Обама позволи да бъде въвлечен в конфликт, който може да го занимава до края на ...

Румъния иска да ни отмъкне морско находище със 100 млрд. куб. м газ

http://society.actualno.com/Rumynija-iska-da-ni-otmykne-morsko-nahodishte-sys-100-mlrd-kub-m-gaz-news_45036.html

Румъния иска от България 14 220 кв. км морска територия с находище, от което може да спечелим милиарди. Точно в спорната зона се намира важна част от блока "Хан Аспарух", а от него очакваме ...

"Галъп": ГЕРБ води пред БСП със 7 процента

http://www.mediapool.bg/galap-gerb-vodi-pred-bsp-sas-7-protsenta-news223718.html

ГЕРБ би била първа политическа сила с 23% подкрепа, ако изборите бяха днес, показва публикувано в четвъртък социологическо проучване на "Галъп интернешънъл". На второ място с 16% се нарежда БСП, трето е ДПС с 8%, четвърта е "България без цензура" с 5%, а последната формация над чертата е Реформаторският блок с над 4 процента.   Шансове за попадане в следващия парламент има новата националистическа коалиция между НФСБ и ВМРО, които ще получат над 3 процента подкрепа. Следват АБВ с 2.4% и "Атака" с по-малко от 2 процента. 34 процента от участвалите в изследването са заявили, че няма да гласуват.   Проучването е проведено между 1 и 6 август чрез пряко интервю по домовете сред 1008 респонденти. То е независимо от външно финансиране и е част от месечната изследователска програма на агенцията, съобщават от "Галъп".   "Моментната картина говори за възможно увеличаване на дистанцията между първите две формации. Дали то ще се затвърди, зависи от хода на кампанията. ГЕРБ е партията с по-голяма потенциална периферия, инерция от европейските избори и послания, основани на стремежа за пълно мнозинство", се казва в изводите на социологическата агенция.   "Галъп" сочи, че при БСП тепърва ще се оценява ефектът на действията на новия председател Михаил Миков. В същото време ДПС остава на стабилни позиции, а "България без цензура” губи от скандалите в последните седмици. Напускането на ВМРО също дава отражение.   "Стартовите позиции на коалицията между НФСБ и ВМРО дават добри реални перспективи за попадане в следващото Народно събрание. Новата формация тепърва вероятно ще набира разпознаваемост и това намалява шансовете на "Атака" за прескачане на бариерата. "На ръба” остава и АБВ", се казва в анализа.   Нужда от "твърда ръка"   По време на проучването "Галъп" са тествали реакцията на участниците към редица твърдения, а резултатите се оценяват като "донякъде тревожни". На твърдението "На България е нужно управление със здрава ръка” 89% са казали, че са съгласни, а само 3% не са. Сред електоратите на партиите и сред негласуващите има практическо единодушие по темата.   В същото време друго тестово твърдение показва, че българите може би са готови да изтърпят по-сурови реформи. 51% от участниците са съгласни с твърдението: "Само сурови реформи, свързани дори с известно обедняване, ще оправят нещата в страната”. По този въпрос привържениците на ГЕРБ и на БСП са на сходни позиции, макар тези на БСП да са по-колебливи. Данните показват склонност към драстични мерки и решителност в управлението, сочи "Галъп".   Рейтингите   Новият лидер на БСП Михаил Миков започва мандата си с доверие от 22%. Профилите на електоратите показват, че Миков е широко приет в лявото пространство.   При тестването на твърдението "БСП и АБВ трябва да преговарят за общи бъдещи действия" видими мнозинства от електоратите на двете партии се съгласяват.   Няма сериозни колебания по отношение на доверието в различни публични фигури спрямо предходния месец. Рейтингът на Сотир Цацаров изглежда застрашен, но дали става въпрос за трайна тенденция, трябва да се провери през следващия месец, заявяват от "Галъп".   По правило недоверието сред публичните фигури надвишава доверието, като изключение към началото на август правят еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Сред водещите публични фигури по този показател традиционно са и омбудсманът Константин Пенчев, президентът и вицепрезидентът, лидерите на основните партии. Обикновено "водачи” по доверие са хора, чиито постове не предполагат участие в злободневните дебати или пък фокусират доверието на основните електорати, отбелязват от "Галъп".

Избирателните секции в община Омуртаг ще бъдат 54

http://www.cross.bg/omyrtag-sektzii-shaban-1425516.html

Омуртаг /КРОСС/ Кметът на община Омуртаг Неждет Шабан определи броя на избирателните секции за предсрочните парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. Според заповедта на Шабан в града те ще бъдат 11, а в населените места от общината - 41. Ще има и една секция в многопрофилната болнизца, както и една подвижна секция. В заповедта са определени и адресите на избирателните секции. Повечето от тях са в училища, кметства, детски градини, читалища и ритуални зали към кметствата. Снимка: Булфото, всички права запазени

Меркел: Германия обмисля военна помощ за Ирак

http://www.cross.bg/irak-pomosht-merkel-1425515.html

/КРОСС/ Германия разглежда въпроса за предоставяне на военна помощ ма противниците на група "Ислямска държава" в Ирак. Това беше обявено от канцлера Ангела Меркел в интервю, публикувано във вестник Thüringer Allgemeine."Няма никакво съмнение, че терористичната групировка „Ислямска държава" извърши неописуеми престъпления и жестокости и че стотици хиляди хора, изпитващи големи лишения, са принудени да се спасят с бягство", каза тя. „Германия ще даде своя принос, за да ги подкрепи. Ние вече отшуснахме 1 млн. евро за спешна хуманитарна помощ и сме готови да предприемем по-нататъшни действия", посочи Меркел. "В тази връзка проверяваме възможността за доставка на оборудване за въоръжените сили, които действат в Северен Ирак, за да се защитят хората", заяви германският канцлер. И добави, че счита за "много важно" решението на американския президент Барак Обама за военни удари по позиции на ислямистите в северната част на страната.

Евростат отчете нулев растеж в еврозоната през второто тримесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=261153

През второто тримесечие еврозоната отчита нулев икономически растеж, става ясно от данните на Евростат. В периода април-юни икономическият ръст на целия ЕС е бил 0,2%. В сравнение със същия период на 2013 година през второто тримесечие БВП в еврозоната е отчел повишение от 0,7%, а в ЕС – от 1,2%.

2 българи осъдени на 6 г. затвор за скиминг във Филипините

http://www.vesti.bg/novini/2-bylgari-osydeni-na-6-g.-zatvor-za-skiming-vyv-filipinite-6019920

Двама български граждани бяха осъдени на шест години затвор във Филипините за поставяне на скимиращо устройство на банкомат в мол в провинция Пампанга, съобщават местни медии.

Заловиха любовника убиец в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244886



Заподозреният мъж за убийството на 42-годишната Небаат Салимова (42г.) от Шумен бе задържан днес в Турция.
Както "Труд" писа, разголеният труп на Небаат бе открит с 9 прободни рани в шията във вторник в наета от приятеля й любовна квартира на ул."Ален мак" в града. Оттогава трескаво се търси 32-годишният Веселин Чуфудов. Заподозреният мъж за убийството на 42-годишната Небаат Салимова (42г.) от Шумен бе задържан днес в Турция. Както "Труд" писа, разголеният труп на Небаат бе открит с 9 прободни рани в шията във вторник в наета от приятеля й любовна квартира на ул."Ален мак" в града. Оттогава трескаво се търси 32-годишният Веселин Чуфудов.

Заловиха в Турция любовника, убил майката на 3 деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244885

Заподозреният за убийството на 42-годишна жена от Шумен е задържан в Турция, съобщиха от полицията в Шумен.
Веселин Чифудов е задържан след следствено-издирвателин мероприятие. Убитата жена, майка на три деца, беше открита изнасилена и с прерязан гръклян в частна квартира в Шумен.
Криминалисти и прокуратура пазят пълно мълчание за подробностите Заподозреният за убийството на 42-годишна жена от Шумен е задържан в Турция, съобщиха от полицията в Шумен. Веселин Чифудов е задържан след следствено-издирвателин мероприятие. Убитата жена, майка на три деца, беше открита изнасилена и с прерязан гръклян в частна квартира в Шумен. Криминалисти и прокуратура пазят пълно мълчание за подробностите

"Галъп": ГЕРБ - 23,4%, БСП – 15,9%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244866

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, 23,4% от всички запитани заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, 15,9% - за БСП, 7,8 на сто – за ДПС, сочи представително проучване на "Галъп", проведено от 1 до 6 август 2014 г.
„България без цензура" и партньорите й събират 4,9% електорална подкрепа, Реформаторският блок е с 4,2%, Ако изборите за Народно събрание бяха сега, 23,4% от всички запитани заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, 15,9% - за БСП, 7,8 на сто – за ДПС, сочи представително проучване на "Галъп", проведено от 1 до 6 август 2014 г. „България без цензура" и партньорите й събират 4,9% електорална подкрепа, Реформаторският блок е с 4,2%,

Външните министри на ЕС няма да обсъждат нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-obsuzhdat-1425514.html

/КРОСС/ По време на срещата си на 15 август външните министри на страните-членки на Европейския съюз няма да обсъждат нови санкции срещу Русия. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на източник от ЕС. По думите му в петък първите дипломати ще проучат последствията от първия пакет от санкции. "Министрите ще разгледат последиците във връзка с въздействието на тези санкции върху нашия икономически растеж, както и ефектите извън ЕС", заяви източникът.

Галъп: ГЕРБ - 23%, БСП - 16%, ДПС - 8%, ББЦ - 5%, РБ - 4%

http://offnews.bg/news/n_1/n_377078.html

Повече от 23% от всички запитани заявяват, че ако изборите за Народно събрание бяха сега, ще гласуват за ГЕРБ, близо 16% - за БСП, почти 8 на сто – за ДПС. „България без цензура” и партньорите й събират близо 5% електорална подкрепа, Реформаторският блок е над 4%, новата коалиция на НФСБ и ВМРО е с повече от 3% от всички имащи право на глас. Следват АБВ - с 2,4% , „Атака” – по-малко от 2% . Около 34% заявяват, че няма да гласуват. Това е моментната картина на електоралните нагласи, отчетена в редовния „Политически и икономически индекс” на „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 1 и 6 август чрез пряко интервю по домовете сред 1008 респонденти. То е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията. От "Галъп" посочват, че моментната картина говори за възможно увеличаване на дистанцията между първите две формации. Дали то ще се затвърди зависи от хода на кампанията. ГЕРБ е партията с по-голяма потенциална периферия, инерция от европейските избори и послания, основани на стремежа за пълно мнозинство, отбелязват социолозите. При БСП тепърва ще се оценява ефектът на действията на новия председател Михаил Миков. ДПС остава на стабилни позиции. „България без цензура” губи от скандалите в последните седмици. Напускането на ВМРО също дава отражение. В същото време ББЦ запазва добри изгледи за присъствие в следващия парламент. Такива изгледи има и Реформаторският блок и новият Патриотичен фронт, коментират от "Галъп". Стартовите позиции на коалицията между НФСБ и ВМРО дават добри реални перспективи за попадане в следващото Народно събрание. Новата формация тепърва вероятно ще набира разпознаваемост и това намалява шансовете на „Атака” за прескачане на бариерата. „На ръба” остава и АБВ, посочват социолозите. Мнозинството от оценките за кабинета „Орешарски” са негативни. Близо една трета от запитаните го намират за „изцяло неуспешно управление”, а близо една четвърт смятат, че дори да е постигнато нещо, лошото е повече. 15% твърдят, че доброто е повече, а на изцяло положителния полюс са 3 на сто. Има и добро и лошо, не може да се прецени кое е повече, казват 21%. Най-позитивно се изказват привържениците на БСП. Подобна е картината и по отношение на парламента. Към началото на август парламентът е с 10% доверие и 82% недоверие. От началото на годината насам президентската институция е със сравнително постоянни нива на одобрение, които се движат около 30% доверие и около 55% недоверие. През август доверието в президентската институция е 36%, а недоверието – 52%. „Галъп интернешънъл” е тествал в „лабораторен” порядък и серия твърдения. Данните по твърдението „На България е нужно управление със здрава ръка” са следните: 89% са съгласни, а 3% не са. 51% пък са съгласни с твърдението „ Само сурови реформи, свързани дори с известно обедняване, ще оправят нещата в страната” . По този въпрос привържениците на ГЕРБ и на БСП са на сходни позиции, макар тези на БСП да са по-колебливи. Числата показват склонност към драстични мерки и решителност в управлението. Новият лидер на БСП Михаил Миков започва мандата си с доверие от 22%. Профилите на електоратите показват, че Миков е широко приет в лявото пространство. При тестването на твърдението „БСП и АБВ трябва да преговарят за общи бъдещи действия” видими мнозинства от електоратите на двете партии се съгласяват.

"Галъп": При избори сега: ГЕРБ - 23,4%, БСП – 15,9%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244832

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, 23,4% от всички запитани заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, 15,9% - за БСП, 7,8 на сто – за ДПС, сочи представително проучване на Ако изборите за Народно събрание бяха сега, 23,4% от всички запитани заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, 15,9% - за БСП, 7,8 на сто – за ДПС, сочи представително проучване на "Галъп", проведено от 1 до 6 август 2014 г. „България без цензура" и партньорите й събират 4,9% електорална подкрепа, Реформаторският блок е с 4,2%,

„Шкода“ показва новата „Фабия“ скоро

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/shkoda-pokazva-novata-fabiia-skoro-6019916

Третото поколение на модела ще дебютира на автосалона в Париж през есента, чехите обещават нови икономични двигатели

ЧЕЗ с първо за България отличие за “Инвеститори в хората”

http://www.cross.bg/bulgariya-horata-otlichie-1425513.html

София /КРОСС/ „ЧЕЗ Разпределение България" АД получи бронзово отличие и сертификат за стандарта „Инвеститори в хората" (Investors in People) на официална церемония, която се проведе в Царските зали на Военна академия „Г. С. Раковски" в София. Отличието бе връчено лично от Дейвид Дейл, оперативен директор на международното поделение на „Инвеститори в хората", в присъствието на мениджъри на компанията и на представители на чешкото и британското посолствo. „Инвеститори в хората" е международно признат стандарт в 80 страни. Той е внедрен в над 40 000 организации с над 10 000 000 служители. Стандартът е създаден във Великобритания през 1991 г. като критерий за сравнение на добрите практики в областта на развитието на човешкия потенциал с оглед на подобряване на бизнеса. Работата по него дава възможност на служителите да се идентифицират с корпоративните ценности и култура, да прилагат ефективно на работното си място целите, мисията и принципите на компанията, поставяйки на първо място клиента и развитието на дружеството. Това на свой ред води до по-голяма удовлетвореност на клиентите.„Изключително горд съм с това отличие

Еврозоната, добрата и лошата рецесия

http://www.euinside.eu/bg/news/the-euro-area-the-good-and-the-bad-recession

През второто тримесечие на 2014 година икономическият ръст в еврозоната замръзна (0.0%). В ЕС като цяло икономиката е пораснала с 0.2%. Най-новите данни [на английски] на Евростат, освен че подчертават неравномерното разпределение на икономическото възстановяване, но и следващото разделение ...

Санкциите на Русия и ЕС засягат половината фирми във Финландия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/14/2361593_sankciite_na_rusiia_i_es_zasiagat_polovinata_firmi_vuv/?ref=rss


Почти половината фирми във Финландия са пострадали по някакъв начин от санкциите на ЕС и контрасанкциите на Русия, които се налагат в спора за ролята на Москва в кризата за Украйна, сочат данни на търговската камара на страната.

Допитване сред близо 2700 от членовете й показва, че 6% са директно засегнати, а 41% отговарят, че бизнесът им страда от косвения ефект от санкциите. Всеки четвърти от засегнатите казва, че последиците са значителни.

В същото време половината...

От МВР-Варна съветват как да реагираме при палене на огън в гората

http://www.moreto.net/novini.php?n=261154

Със затоплянето на времето започва и почистването на дворове, вилни имоти, земеделски земи и др. от горими отпадъци. При почистването им, в много случаи се изгарят отпадъци и суха растителност, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност.

Консултативният съвет за КТБ предложи евтини решения

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/08/14/2361601_konsultativniiat_suvet_za_ktb_predloji_evtini_resheniia/?ref=rss


Експертният консултативен съвет, създаден преди дни по инициатива на националните работодателски и синдикални организации, предлага няколко евтини решения за оздравяването на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка.



"Категорично отхвърляме опитите проблемите на КТБ да се решат за сметка на данъкоплатеца и сме убедени, че решение без тежест за бюджета е възможно", се посочва в становището на съвета. Според неговите членове разходите за спасяване на...

Галъп: Близо 34% няма да гласуват

http://www.cross.bg/doverieto-kabineta-doverie-1425512.html

София /КРОСС/ Повече от 23% от всички запитани заявяват, че ако изборите за Народно събрание бяха сега, биха гласували за ГЕРБ, близо 16% - за БСП, почти 8 на сто - за ДПС. „България без цензура" и партньорите й събират близо 5% електорална подкрепа, Реформаторският блок е над 4%, новата коалиция на НФСБ и ВМРО е с повече от 3% от всички имащи право на глас. Следват АБВ с 2,4%, „Атака" - по-малко от 2% и др. Около 34% заявяват, че няма да гласуват. Това е моментната картина на електоралните нагласи, отчетена в редовния „Политически и икономически индекс" на „Галъп интернешънъл". Изследването е проведено между 1 и 6 август чрез пряко интервю по домовете сред 1008 респонденти. То е независимо е от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията от повече от две десетилетия насам.Моментната картина говори за възможно увеличаване на дистанцията между първите две формации. Дали то ще се затвърди зависи от хода на кампанията. ГЕРБ е партията с по-голяма потенциална периферия, инерция от европейските избори и послания, основани на стремежа за пълно мнозинство.Данните отразяват актуалните към началото на август декларативни нагласи и не представляват прогноза за изборен резултат. Електоратите на различните партии се различават в своите възможности за мобилизация.При БСП тепърва ще се оценява ефектът на действията на новия председател Михаил Миков. ДПС остава на стабилни позиции

Половин София остава без топла вода

http://www.cross.bg/sofiya-voda-topla-1425511.html

София /КРОСС/ Заради извършването на ремонтни дейности ще бъде спряно подаването на топла вода в отделни части на столицата, съобщават от „Топлофикация София".Клиентите на "Топлофикация София" в: ж.к. „Люлин", ж.к. „Надежда", ж.к. „Обеля", ж.к. „Свобода", ж.к. „Толстой", ж.к. „Фонд. Жилища", ж.к. „Св. Троица", ж.к. „Банишора", ж.к. „Захарна фабрика", ж.к. „Зона- Б5, Б18, Б19", ж.к. „Лагера", ж.к. „Хиподрума", ж.к. „Крива река", ж.к. „Иван Вазов", ж.к. „Красно село", ж.к. „Бели брези", ж.к. „Стрелбище", ж.к. „Мотописта", ж.к. „Гоце Делчев", ж.к. „Славия", ж.к. „Бъкстон", ж.к. „Борово", ж.к. „Сердика", ж.к. „Разсадника", ж.к. „Илинден", ж.к. „Красна поляна", ж.к. „Западен парк", ж.к. „Гевгелийски", ж.к. „Овча купел", както и живущите в централна градска част между бул."Хр. Ботев", бул."Патриарх Евтимий", ул."Фритьоф Нансен", бул."Евлоги и Христо Георгиеви", бул."Ген. Данаил Николаев", ул."Каменоделска", ул."202" и бул

Разследват пилоти заради дрямка и игра на таблет по време на полет

http://balkani.actualno.com/Razsledvat-piloti-zaradi-drjamka-i-igra-na-tablet-po-vreme-na-polet-news_45026.html

Разследване на инцидент със задрямал пилот на самолет на авиокомпанията "Jet Airways" започват властите в Турция, предаде БГНЕС. Инцидентът се случил миналия петък, когато самолетът, изпълн...

Путин тръгва да се бори с алкохолизма и пушенето, но внимателно

http://europe.actualno.com/Putin-trygva-da-se-bori-s-alkoholizma-i-pusheneto-no-vnimatelno-news_45029.html

В Русия трябва да се противодейства на алкохолизма и тютюнопушенето, но не с рязко повишаване на акциза на цигарите и повтаряне на неуспешния съветски опит за "борба с пиянството”. То...

Експерти: Има какво да се направи за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/eksperti-ima-kakvo-da-se-napravi-za-ktb-6019914

Според експертния консултативен съвет по проблемите на КТБ БНБ бездейства, а трябва да бъдат взети спешни мерки за оздравяването на банката

Избор на нощувка - в самолет, вагон или търбуха на крава?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/izbor-na-noshtuvka-v-samolet-vagon-ili-tyrbuha-na-krava-6019913

След разните юрти, индиански палатки, сфери и къщи на колела, местата за подслон на туристите във Франция, стават все по-необичайни

Две деца се удавиха в язовир край Враца

http://www.cross.bg/vratza-kraii-ydaviha-1425510.html

Враца /КРОСС/ Момиче и момче се удавиха в язовира край Враца. Малко след 13 ч. на спешния телефон 112 е получен сигнал, че хлапета се давят във водоема. На място веднага е изпратен екип на Центъра за спешна медицинска помощ и екип спасители от местната пожарна.Около 13:30 ч. тялото на едно от децата е било извадено, а другото малко по-късно.Хлапетата са деца на пастири от врачанското село Косталево, които излизат с животните си на водоема. Момичето и момчето, което са се удавили са първи братовчеди, пише „Конкурент".

Внучката на Одри Хепбърн на корицата на Harper's Bazaar

http://www.cross.bg/hepburn-ferer-bazaar-1425508.html

/КРОСС/ Едно име, което трябва да се запомни: Ема Ферер. Това е момичето от корицата на септемврийския брой на Harper's Bazaar. А коя е Ема? Това е внучката на легендарната Одри Хепбърн, пише Purepeople.com. Модна икона, грандама на холивудското кино, муза - Одри Хепбърн е неповторима. Harper's Bazaar й посвещава септемврийската си корица, на която се появи неизвестната досега Ема Ферер. 20-годишната студентка е внучка на Одри Хепбърн и първия й съпруг, актьора Мел Ферер. Друг интересен факт е, че тя е снимана за списанието от внука на друга известна личност - прочутият фотограф Ричард Аведън, който обезсмърти Хепбърн през `50-те години. От Harper's Bazaar са направили две версии на корицата - първата е с Ема Ферер в профил, облечена от Ралф Лорън, а на втората е в тоалет на „Ланвен".

Връщат останките на жертвите от "Боинга" в Малайзия

http://www.vesti.bg/novini/vryshtat-ostankite-na-zhertvite-ot-boinga-v-malajziia-6019918

Останките на жертвите от сваления малайзийски "Боинг" ще бъдат върнати в родината им на 22 август. Денят ще бъде обявен за национален траур.

Путин: Ще направим всичко, за да спре конфликтът в Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/putin-shte-napravim-vsichko-za-da-spre-konfliktyt-v-ukrajna-6019912

Според руския държавен глава този полуостровът който беше анексиран от Русия през март, може да изиграе обединяваща роля за цялата страна

Закопчаха крадци след издирване във Фейсбук

http://www.cross.bg/feiisbyk-kradetz-politziyata-1425507.html

Пловдив /КРОСС/ Крадци, заснети от видеокамери в учреждения или частни домове, биват разкрити, след като лицата им лъснат във Фейсбук. Само през последната седмица двама пловдивчани използваха възможностите на социалната мрежа, за да влязат в дирите на престъпниците, отнели тяхно имущество. Във вторник полицаите от Второ районно арестуваха 21-годишен крадец, който откраднал лаптопа на университетска преподавателка от библиотека „Иван Вазов". Дамата обаче поискала записите от видонаблюдението на сградата и качила клипа с наглата кражба на стената на профила си. Само след ден тя вече знаела името на бандита и се обадила в полицията. Благодарение на своята изобретателност тя ще получи обратно и лаптопа си, защото търговецът, който купил крадената вещ, се изплашил и отнесъл компютъра в полицията. Три дни по-късно и самият крадец пристигнал в Районното и се предал. Само преди седмица друг пловдивчанин се обърна към потребителите на Фейсбук, като качи клип, на който се виждаше как сръчен крадец отваря различни помещения в кооперацията му на ул. „Михаил Такев" и накрая си тръгва с велосипеда на сина му. И този случай бе разкрит за броени часове от служителите на Четвърто районно, тъй като качеството на записа бе много добро и крадецът - 30-годишен рецидивист, бе разпознат. Причината и за двете кражби е една и съща - извършителите им са наркозависими. „Качественото видеонаблюдение е много полезно

Топлофикация спира топлата вода в половин София за три дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244843

Заради извършването на ремонтни дейности ще бъде спряно подаването на топла вода в отделни части на столицата, съобщават от „Топлофикация София“.
Клиентите на “Топлофикация София” в: ж.к. „Люлин”, ж.к. „Надежда”, ж.к. „Обеля”, ж.к. „Свобода”, ж.к. „Толстой”, ж.к. „Фонд. Жилища”, ж.к. „Св. Троица”, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Захарна фабрика”, ж.к. Заради извършването на ремонтни дейности ще бъде спряно подаването на топла вода в отделни части на столицата, съобщават от „Топлофикация София“. Клиентите на “Топлофикация София” в: ж.к. „Люлин”, ж.к. „Надежда”, ж.к. „Обеля”, ж.к. „Свобода”, ж.к. „Толстой”, ж.к. „Фонд. Жилища”, ж.к. „Св. Троица”, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Захарна фабрика”, ж.к.

Индийски лайнер се снижи с 1.5 км. заради спящ пилот

http://www.cross.bg/intzidenta-vreme-samoletut-1425506.html

/КРОСС/ Самолет на индийската авиокомпания Jet Airways се снизи с 1.5 км. заради спящ пилот. Лайнерът, пътуващ по маршрута Мумбай - Ню Йорк, е паднал от 10.3 на 8.8 км. Помощник-пилотът решил да събуди спящия си колега едва след като турските авиодиспечери подали сигнал до екипажа на машината за извънредна ситуация и поискали самолетът да се върне на предишната си височина. След инцидента и двамата пилоти са уволнени. В своя защита капитанът само казал, че дрямката му не надвишавала „контролираната почивка", разрешена на пилотите на авиокомпанията. Той също така отрича, че самолетът се е отклонил с 1,5 километра - според него става въпрос едва за 600 метра. От Jet Airways са започнали разследване на инцидента. По-рано бе съобщено, че генералното управление на Гражданската авиация на Индия предлага на пилотите да се даде възможност да спят по време на дълги полети. Предложението се отнася както за капитана, така и за помощника му. Те обаче нямат право да си дремват по едно и също време.

Спират топлата вода в половин София за три дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244834

Заради извършването на ремонтни дейности ще бъде спряно подаването на топла вода в отделни части на столицата, съобщават от „Топлофикация София“.
Клиентите на “Топлофикация София” в: ж.к. „Люлин”, ж.к. „Надежда”, ж.к. „Обеля”, ж.к. „Свобода”, ж.к. „Толстой”, ж.к. „Фонд. Жилища”, ж.к. „Св. Троица”, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Захарна фабрика”, ж.к. Заради извършването на ремонтни дейности ще бъде спряно подаването на топла вода в отделни части на столицата, съобщават от „Топлофикация София“. Клиентите на “Топлофикация София” в: ж.к. „Люлин”, ж.к. „Надежда”, ж.к. „Обеля”, ж.к. „Свобода”, ж.к. „Толстой”, ж.к. „Фонд. Жилища”, ж.к. „Св. Троица”, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Захарна фабрика”, ж.к.

Путин: руското общество трябва да се консолидира и мобилизира, но не за война!

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-krim-1425509.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин е убеден, че руското общество трябва да се консолидира и мобилизира, „но не за война или някакви конфликти", не за противопоставяне на някой, „а за упорит труд за Русия и за името на Русия", предаде ИТАР-ТАСС. Владимир Путин смята за важно да се укрепва сплотеността на руското общество, като много за това по негово мнение, зависи от депутатите в това число, заяви руският държавен глава на срещата с руските депутати в Ялта. Също така, той подчерта, че Русия в опората си на традиционните ценности е подкрепяна и от народи на чужди държави, дори на западни - където тези ценности „усилено се разрушават" в изгода на настоящата политическа конюнктура. Владимир Путин заяви, че руските санкции са не само ответни мерки на западните санкции срещу Русия, а начин да се подкрепят руските производители и да се отвори нов пазар за нови чуждестранни партньори. Той добави, че независимо от външнополитическата и вътрешнополитическата конюнктура, „за нас сега най-важни са вътрешните работи на Русия, нейните цели и задачи, които поставя руския народ и гражданите на Русия". Президентът поясни, че властите трябва да се концентрират в разрешаването на националните проблеми

7-годишно дете почина в катастрофа

http://www.vesti.bg/novini/7-godishno-dete-pochina-v-katastrofa-6019915

7-годишно момиче почина при тежка катастрофа в тополовградското село Княжево, с по-малката й сестричка е в болница.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване