Спецпрокуратура за ареста на кмета на Младост: Петима са обвинените за имотни измами във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261184

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Участниците бяха задържани на 13 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

България не може да си плати членския внос за НАТО

http://frognews.bg/news_74631/

България финансово го закъса. Вече не можем да си платим нито вноската за членство в НАТО, нито 14 млн. лв. дълг към Русия за ремонтирани и доставени двигатели на МиГ-29.

Паднаха ли бариерите около властта

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/14/2361664_padnaha_li_barierite_okolo_vlastta/?ref=rss


На пети август в центъра на София се случи нещо символично. Веднага след края на последното заседание на 42-ия парламент огражденията около сградата на Народното събрание бяха премахнати. Народните избраници в отишлия си злополучен парламент прекараха повече от година, от 14 юни 2013 , когато Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС, оградени с железни бариери. Избраниците се бяха скрили от своите избиратели. Падането на бариерите е ясен знак за победата на гражданския протест срещу властта и...

"Галъп": Близо 90 на сто от българите са съгласни, че България има нужда от "твърда ръка"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361768_galup_blizo_90_na_sto_ot_bulgarite_sa_suglasni_che/?ref=rss


Повече от половината българи са съгласни, че само сурови реформи, свързани дори с известно обедняване, ще оправят страната в нещата. Това показва социологическото проучване на "Галъп интернешънъл", направено от 1 до 6 август сред 1008 анкетирани, което беше публикувано днес.

По време на проучването от "Галъп" са тествали реакцията на участниците към редица твърдения, а резултатите се оценяват като "донякъде тревожни". На твърдението "На България е нужно управление със здрава ръка"...

Станишев с последни сили се опитвал да уреди Цветелин Кънчев за депутат

http://pik.bg/станишев-с-последни-сили-се-опитвал-да-уреди-цветелин-кънчев-за-депутат-news214005.html

Станишев с последни сили се опитвал да уреди Цветелин Кънчев за депутат

Бившият вече председател на БСП Сергей Станишев се опитвал да накара новото ръководство на БСП да вкара Цветелин Кънчев на челно място в кандидат-депутатските листи. Това разкриват източници от "Позитано" 20, които са твърдо против този ход.

В червените редици усилено се твърди, че Станишев е приятел с Цветелин Кънчев от преди повече от 10 години. Благодарение на дружбата им Кънчев и партията му винаги са подкрепяли "Коалиция за България" и са били част от нея.

В соццентралата, обаче тлеело напрежение срещу Кънчев, заради факта, че е бил осъждан преди години за рекет, а освен това е бил обект на досъдебно производство.

Срещу част от коалиционните партньори на Станишев се обяви открито и Светлана Шаренкова, която е част от националното ръководство на БСП.

Според Шаренкова по времето на Станишев е залагано на малки коалиционни партньори, които били набутвани в парламента без да имат електорален принос.

Публикуваха пълната декларация на Близнашки. Ето я

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245273

Президентската институция публикува декларациите с пълното им съдържание на служебния министър-председател Георги Близнашки и на членовете на служебното правителство Румяна Коларова, Мирослав Ненков, Николина Ангелкова, Даниел Митов и Евгения Раданова, подадени в изискване на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Президентската институция публикува декларациите с пълното им съдържание на служебния министър-председател Георги Близнашки и на членовете на служебното правителство Румяна Коларова, Мирослав Ненков, Николина Ангелкова, Даниел Митов и Евгения Раданова, подадени в изискване на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси,

Министър Румяна Коларова ще посети пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=261177

Утре министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще посети Варна и Добрич, за да се запознае с хода на ремонтите на пострадалите от наводненията училища. В 11.00 часа доц. Коларова ще има среща в СОУ „Любен Каравелов“ в кв.

Правосъдният министър чака бебе

http://www.cross.bg/ivanov-hristo-otpyska-1425546.html

София /КРОСС/ Служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов си е взел два дни отпуска, за да посети бременната си съпруга, която работи в Брюксел. Информацията бе индиректно потвърдена и от пресцентровете на Министерския съвет и правосъдното ведомство, откъдето казаха, че причините за отпуска на Иванов са свързани с „щастливо лично събитие". Вероятно бебето е на път, защото днес пред репортери премиерът Георги Близнашки каза: „Надявам се, когато Христо Иванов се върне, да празнуваме по щастлив повод".

ЦСКА обмисля оферта за Жуниор Мораеш

http://www.bnews.bg/article-113815

В случай че тази възможност пропадне, ЦСКА ще направи опит да вземе тарана под наем от Металург.

Румъния иска наше находище със 100 млрд. куб. м газ в морето

http://pik.bg/румъния-иска-наше-находище-със-100-млрд-куб-м-газ-в-морето-news214007.html

Румъния иска наше находище със 100 млрд. куб. м газ в морето

Румъния иска от България 14 220 кв. км морска територия с находище, от което може да спечелим милиарди. Точно в спорната зона се намира важна част от блока "Хан Аспарух", а от него очакваме 100 млрд. куб. м природен газ. Именно тази част от Черно море е основната надежда на България за енергийна независимост.

Освен това въпросът докъде стигат пределите на страната доведе до задържането на кораби, арести на рибари и загуби за милиони левове в този отрасъл.Морската граница между двете държави би трябвало да бъде естествено продължение на сухоземната, но през годините така и не е очертана. Докато България и Румъния бяха сателити на СССР. Като братски страни никога не са смятали въпроса с делимитацията за важен. Оказва се обаче, че в наши дни липсата на подобни споразумения може да доведе до сериозни негативи за страната ни.

"Спорът с Румъния започна още от 1989 г. Мина през различни фази, но най-големият прелом беше през лятото на 2001 г. За първи път тогава се стигна до желанието на двете страни да работят съвместно по решаването му", коментира бившият външен министър Соломон Паси пред "168 часа". Освен проблема за газа и конфликтите с рибарите възниква и дипломатическа опасност. "Румъния би могла да свърже своята акватория с турската и така да се образува румънско-турска полоса. България може да бъде изолирана по този начин. Дори "Южен поток" може да ни заобиколи", предупреждава бившият ни първи дипломат.

На пътя на неуредената ни граница с Румъния се намира потенциално находище на газ. Блок "Хан Аспарух" е на около 80 км от брега на Варна. През април бившият премиер Бойко Борисов обяви, че само до няколко години страната ни може да стане един от големите производители на газ в Европа именно благодарение на този блок. Консорциум между френската компания "Тотал", испанската Repsol и австрийската ОМВ, специално създаден за тези проучвания, вече е готов с резултатите, които още не са обявени. За момента обаче се говори за количества между 100 и 500 млрд. куб. м.

Сеизмичните проучвания са приключили съвсем скоро и в момента се очаква обобщаването на резултатите, казват експерти. Пробиването на кладенците, които са с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м, се очаква да започне догодина. Първият добив пък може да бъде направен през 2017 г. "Все още няма установени находища, но има големи перспективи. Резултатите от анализите ще бъдат готови към края на тази година - казва експертът по добив на нефт и газ Христо Казанджиев.

- Въпросът за морската граница засяга най-северната част на блока и към настоящия момент предполагам, че се водят преговори за делимитацията. В бъдеще, разбира се, това би могло да породи някакви проблеми и тези проблеми да се използват от недобронамерени среди, за да се блокират перспективите за разработка на блока в бъдеще. Колкото по-бързо двете страни се договорят, толкова по-добре. Лошото е в това, че румънците са малко твърди в исканията си, а ние пък сме малко големи максималисти в исканията си, така че очевидно ще се ходи на арбитраж."

Неразрешеният въпрос за морската ни граница с Румъния може да предизвика спор за газа, потвърждава и енергийният експерт Иван Хиновски. "Първо трябва да се докажат километрите на находището. Именно те се оспорват - отбелязва специалистът - Ако неговата граница минава в Румъния, ще започнат арбитражни дела за разпределение на това находище. Винаги има потенциална опасност при подобни спорове. Могат да имат претенции към добива.

Ако добиваме примерно 1 млн. и се окаже, че 30% са в румънска територия, да имат претенции за 30% от този газ. При всички положения дълго ще се спори и не е ясно кога ще започне практическият добив за България. Не е ясно в какъв период от време може да се изчистят споровете, защото, докато се изчистят споровете, няма да имаме право. Има международен съд, към който се отнасят всички тези спорове". Според други експерти самото повдигане на този въпрос налива вода в мелницата на руския гигант "Газпром", който няма интерес България да има алтернативни енергийни източници."

Радата прие пакета от антируски мерки

http://news.ibox.bg/news/id_1272722779

Одобри и чуждите инвестиции и експлоатация на газопреносната мрежа

Как убих Кольо

http://offnews.bg/news/n_1/n_377202.html

Почти цяло десетилетие след публикуването на историята за смъртта на Кольо, OFFnews реши, че е време да я преиздаде, тъй като за съжаление нейният коефицент на актуалност като че ли продължава да се покачва с всяка изминала година…. Никога няма да забравя деня, в който убих Кольо Пауса. Смъртта му бе внезапна, безусловна и сложи край на една от най-големите легенди в историята на нашата прашна софийска махала. Бях на 12 и на едно от челните места в местната хулиганска йерархия, но не можех да се сравнявам с Пауса. Той бе някаква опасна смесица между Хъкълбери Фин, Денис Белята и Трифон Иванов. Поглеждайки назад, трябва да призная, че Кольо бе поне две класи над останалите пакостници, а особено ме вбесяваше и смътното прозрение, че по всяка вероятност той винаги ще бъде с една година по-голям от мен. В апогея на славата cи авторитетът на Кольо достигна епични пропорции и целият квартал се тресеше от притчи за подвизите му. Не знам кои от тях са били истина и кои хипербола, но мога да потвърдя, че митичният му похват "Вълкович" бе напълно автентичен. Кольо, виждате ли, бе най-великият специалист по "фунийки" в богатата история на този горд спорт. За тези от вас, които не знаят: фунийките са сложна игра, включваща улични престрелки, подли засади, организирани военни действия и дори лицемерни предателства. Вместо куршуми и оръжия се използват книжни фунийки, изстрелвани през метални тръбички.   Когато бъдеш ударен от фунийка, където и да е по тялото, си "убит" и излизаш от играта. В Амазонската джунгла канибалистично настроените индианци са използвали по подобен начин стрелички, натопени в отровата кураре и са ги изстрелвали през тръби от бамбук. Ние обаче, набавяхме тръбичките от антените по покривите. За да изработя своята двуцевна тръбичка, осакатих антена, закачена на невъзможно място на покрива на 5-етажна сграда на ул. "Гаврил Генов". Сега, като се замисля, не съм сигурен, че дори Хари Потър би могъл да се добере до нея, и се чудя как аз съм успял, без да се размажа като буркан с конфитюр на паважа. Кольо бе непобедим на фунийки: движеше се като призрак, знаеше всеки таен вход, всяко мазе и всяка ограда и умееше да се слива с градския пейзаж като уличен хамелеон. Отгоре на всичко разполагаше с котешки рефлекси, невероятно точно око и най-грандиозното оръжие. Става дума за чудовищна, 50-сантиметрова тръба от мека сплав, която той наричаше Улцана на името на някакъв индиански вожд, обезсмъртен от Гойко Митич. Устройство за изстрелване на хартиени фунийки.   В махалата нямаше хлапак, който да не е ставал жертва на варварската ярост на Улцана. Повечето от нас правеха фунийките от вестникарска хартия. Най-скапаните ставаха от „Работническо дело”, който често се разпадаше във въздуха. Голям късметлия беше Венко, чиято майка бе абонирана за „Жената днес” – твърдите страници на списанието бяха идеални за фунийки. Аз използвах предимно вестник „Старт”, в който по ирония на съдбата 8 години по-късно написах първата си статия. Но нямаше по-съвършени фунийки от тези, направени от скъпата и рядко срещана паусова хартия. Кольо явно имаше неограничен достъп до някакъв тайнствен залеж от тази безценна суровина, защото всичките му фунийки бяха направени от паус. Оттам, разбира се, идваше и гордият му прякор. Веднъж около 10 души решихме да организираме усилията си срещу Кольо и поне веднъж да го елиминираме. Заложихме няколко степенна засада на "Д-р Вълкович" и когато Пауса стигна до средата на тази къса и тясна уличка, го подложихме на едновременен, кръстосан огън. Последва нещо, което никога няма дa забравя: Кольо се понесе леко като кълбо дим по улицата сред ураган от свистящи фунийки, без нито една да го докосне. От време на време се обръщаше вляво или вдясно и с всяко рязко издишване през безмилостната Улцана покосяваше по един от нас. Години по-късно щях да видя нещо подобно в „Матрицата”. Накрая Кольо хлътна недокоснат в уютното обятие на един вход, а ние се взирахме с недоумение в попарената си от паусова хартия кожа. Беше повече от явно, че този човек фунийка не го лови. Така Пауса циментира легендата си, а инцидентът влезе завинаги в махленския фолклор под името „Похватът Вълкович". Около година по-късно открих идеално място за засада в мазе недалеч от площад „Славейков”. Имаше малък прозорец, през който можех да стрелям в краката на противниците си. Но още в началния стадий на засадата чух някой да влиза в мазето и се сгънах зад една щайга. Когато се престраших да надникна, видях, че посетителят ми е не кой да е, а самият Филип Тотю на фунийките - недосегаемият Кольо! Беше се изправил до прозорчето, а дясната му ръка стискаше до болка познатото оръжие. Зловещото, черно око на Улцана се взираше настойчиво в най-отдалечените кътчета на изплашената ми душа, но самият Кольо не можеше да ме види – погледът му бе отправен навън. Изправих се и треперещ насочих двуцевката към Пауса. Той ме усети и се обърна рязко, но знаеше, че е обречен. Бях прекалено близо, а и той не бе заредил фунийка. Невярващ, изпратих два параграфа от „Старт” право в гърдите му. Това бе първата и последна „смърт” на Кольо в тази игра, а аз промъкнах името си в неписаната история на махалата като единствения успешен атентатор на Негово величество Пауса. Малко по-късно той се премести в друг квартал и изгубих завинаги следите му.   Поглеждайки назад, осъзнавам колко рискована игра са фунийките. Цяло чудо е, че никой от нас не е останал без око или не е паднал от някой покрив. Да не говорим, че в същността си фунийките са симулативна война, а на този побеснял свят като че ли му трябват повече пацифисти. Не бих поощрил никое дете да играе на фунийки и въпреки това те са за предпочитане пред ситуацията, в която е поставено днешното младо поколение. Никога досега човешката раса не е била хвърляна в отровните обятия на такова масово обездвижване. Децата, чиито навици и организъм се формират до голяма степен от влиянието на средата, са най-уязвими. В компанията на вездесъщия Интернет, безброй видеоигри, чат стаи и 200 тв канала, детето на XXI век има все по-малко причини да се отдалечава от екрана. Не трябва да забравяме обаче, че когато майката природа е създала Хомо сапиенс, тя е вложила в него конкретен дизайн, в който движението заема съществена роля. Без него човек бързо се превръща в справочник по патология. В САЩ затлъстяването сред децата е епидемично, а заболявания като диабет тип II и хипертония вече не са приоритет на възрастните. Според много медицински експерти, за пръв път в историята на човечеството новото поколение може да очаква по-кратка продължителност на живота от предишното.   Домашните технологии нахълтаха в бита ни толкова рязко, че расата ни не успя да реагира адекватно и далновидно. Вярно е, че животът ни стана по-удобен, а достъпът на информация – мълниеносен. Но никога досега обществото не е променяло навиците си толкова драстично. Само преди 15 г. трябваше да чакам на опашка, за да се включа в баскетболен мач по местните игрища. Сега обикалям по празните площадки като из асфалтова пустиня, докато открия двама-трима да хвърлят лениво топката в коша, навярно, защото им е развален компютърът. Но обездвижването сред младите не е само американска болест: тенденцията е глобална. Едно от най-често споменаваните изследвания за пагубното влияние на видеоигрите върху децата е извършено в Швейцария, а в Южна Корея самото правителство гледа на гейминг културата като на опасна пандемия. В Холандия пък е създаден първият психологически център, който третира пристрастеността към видео играта като наркомания. Въпреки всичките си ограничения и комунистически антиутопии нашето детство бе благословено в някои отношения: имаше само един канал, от който се носеше предимно държавна пропаганда, леко разнообразявана с ретро-тероризма на майор Деянов и Митко Бомбата. Само oт време на време cериали като „Аз, Клавдий" и “Богат, беден” буквално изпразваха улиците. Някои хващаха сръбската телевизия, но не и в нашия квартал, тъй като никой нямаше здрава антена на покрива. Детството ни преминаваше така, както би трябвало да бъде във всяка една епоха: в постоянно движение, игри, бели и четене на малки правоъгълни предмети, наречени книги. Детството имаше два сигурни белега: олющените колене и футболната топка от 4,50 лв. С тази гумена топка с непредвидима траектория се играеше всичко и при всякакви условия: футбол на дъжд, баскетбол на лед, волейбол на простора в двора, садистичната „народна топка” и не на последно място „ръбчета”. „Ръбчета” бе гениална игра: отборите заставаха от двете страни на улицата и целеха ръбчетата на бордюра. Тогава все още имаше бордюри, разбира се: ако опитам ръбчета днес, сигурно ще бъда покосен с картечен откос от някой собственик на Мерцедес. Момичетата играеха на дама и ластик и скачаха на въже до мръкване, което донякъде обяснява невероятните крака на няколко поколения българки. Вероятно 50% от детството ми е минало в катерене: дворовете бяха пълни с череши, джанки и черници. Да не забравяме и култовото колело "Школник", което сякаш бе издялано от белмекенски гранит. Шедьовърът на соцманифактурата тежеше колкото трамвай и до ден днешен не мога да си обясня как съм го карал из цяла София. Ако хвърлим Ланс Армстронг върху "Школник", не обиколката на Франция, ами обиколката на "Бъкстон" няма да завърши (със или без допинг). Това лято се върнах неволно в детството, разхождайки се из старата си махала. Естествено, нищо не бе същото. В живота промяната е закономерност и необходимост. Но въпреки това, понякога се получава изваждане чрез прибавяне. Необходимо ли е наистина да има заведение във всеки двор? Нужно ли е да отсечем черниците, за да поникнат павилиони? Да покрием с коли тротоарите? Да изгоним децата от улиците?   Разходката ми ме отведе до мазето, в което поразих Кольо. Оказа се, че помещението е превърнато в Интернет клуб. За моя изненада не открих паметна плоча, посветена на лобното място на Пауса. Всяко свободно пространство бе покрито с компютърни терминали. По тях бяха накацали предимно хлапаци с хлътнали очи и бледи лица, играещи Doom, Grand Theft Auto и кой знае още какво. Впечатли ме пълното отсъствие на олющени колене. В ъгъла, анемичен тийнейджър, изглежда, използваше някаква форма на IM, защото щракаше светкавично по клавиатурата. Запитах се каква ли е вероятността да флиртува в мрежата с момичето, щракащо също толкова усилено в другия край на стаята. Не съм от архаичните досадници, затънали в миналото си като в блато, от което с бълбукане отправят „мъдри” съвети към хората, стъпили на твърдата почва на днешния ден. Напротив: вярвам, че в умерени дози дори видеоигрите могат да са полезни, да развиват рефлекси, въображение и стратегическо мислене. Огромна част от живота и кариерата ми са свързани с компютърни кодове, интернет протоколи и мултимедийни апликации. Подобно на милиони хора всеки ден приемам и изпращам огромно количество информация в мрежата. Дори имаше период, в който и аз бях опасно пристрастен към Doom. Бях станал истински виртуоз, играех дори и насън и не можех да мисля за нищо друго. Един ден се добрах до самия край на играта, взривявайки на парчета досаден демон, който според създателите на играта е владетелят на ада. Бях в еуфория и не можех да повярвам, че най-после съм минал през повече от 30 степени, победил съм програмата и съм спасил човечеството от едно крайно неприятно в естетическо отношение изчадие на сатаната. Изпитах удоволствие от това усещане, но ако взема този момент, умножа го по хиляда и му прибавя 10 нули, пак няма да мога да го доближa дори с един сантиметър до онзи незабравим ден във влажното мазе, в който се изправих треперещ иззад щайгата и „убих” на място Пауса с една нищо и никаква книжна фунийка. –––––––––––––––––– На 3 юли, в книжарница "Хеликон" Иво Иванов представи книгата си "Кривата на щастието", издадена от издателство "Вакон". Повече от 3 часа стотиците му почитатели чакаха на опашка за автограф от Иво. Ако искате да си купите книгата, можете да я поръчате тук . Публикуваните в OFFNews разкази на Иво Иванов можете да намерите в секцията "Нашите автори" или на следните линкове: "За колоездача, лекаря, кънкобегача… и старите кодове" "В едно изречение" "У дома" "Невероятната история на сестрите Мочеану"

Всенощно бдение в Бачковския манастир

http://www.cross.bg/arhimandrid-izmolim-zdrave-1425545.html

/КРОСС/ В 17 часа започна всенощното бдение в Бачковския манастир "Света Богородица". През цялата нощ вратите на обителта ще останат отворени - съобщи игуменът архимандрит Симон. За първи път тази година в литията ще се включат и представители на националната гвардейска част, символизираща целостта на нацията, подчерта архимандрид Симон.Около храма, пред портите, за да може там да отправим благодарствен молебен. Да измолим от Света Богородица, да ни покровителства от бедите, които ни връхлетяха, политически, икономически, климатични. Да измолим здраве и благодат за всички нас, уточни архимандрид Симон.Тържествената служба ще завърши с водосвет и курбан за здраве утре сутринта, съобщи БНР.

Всенощното бдение започна в Бачковския манастир

http://www.cross.bg/zdrave-bdenie-bogoroditza-1425545.html

/КРОСС/ В 17 часа започна всенощното бдение в Бачковския манастир "Света Богородица". През цялата нощ вратите на обителта ще останат отворени - съобщи игуменът архимандрит Симон. За първи път тази година в литията ще се включат и представители на националната гвардейска част, символизираща целостта на нацията, подчерта архимандрид Симон.Около храма, пред портите, за да може там да отправим благодарствен молебен. Да измолим от Света Богородица, да ни покровителства от бедите, които ни връхлетяха, политически, икономически, климатични. Да измолим здраве и благодат за всички нас, уточни архимандрид Симон.Тържествената служба ще завърши с водосвет и курбан за здраве утре сутринта, съобщи БНР.

Близнашки отива на Успение Богородично в Троянската обител

http://www.bnews.bg/article-113856

Премиерът проф. Георги Близнашки ще участва в празника Успение Богородично в Троянския манастир

БСП препоръча на Близнашки да не става политически еничар

http://www.mediapool.bg/bsp-preporacha-na-bliznashki-da-ne-stava-politicheski-enichar-news223730.html

БСП призова служебният премиер Георги Близнашки да не влиза в ролята на политически еничар и назначенията, които прави, наистина да бъдат професионално обосновани и по възможност промени да има само там, където са необходими. Реакцията на социалистическата партия, която изключи от редиците си Близнашки през зимата на 2014 година, бе направена почти 10 дни след формиране на служебния кабинет. Последните кадрови назначения показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт, преди да са проведени предсрочните парламентарни избори, каза на пресконференция в четвъртък зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той заяви още, че по конституция служебното правителство е предвидено, за да може в относително неутрален състав да гарантира равностойни условия за политическите партии преди провеждане на предсрочни избори. Стоилов направи паралел с действията на президента за състава на предишното служебно правителство и назначенията в администрацията, като припомни, че през 2013 г. не са били направени почти никакви промени на завареното от управлението на ГЕРБ. Сега, година и половина по-късно, виждаме много активни действия за промени както в централната администрация, така и в областните управи и това дава основания да смятаме, че президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ, каза още Стоилов. По думите му това трябва да мобилизира българските граждани да използват своето право на участие в изборите. Стоилов отбеляза, че е добре да се проучат въпросите за опасността от прокарването на различни лобистки интереси, и призова медиите да потърсят информация за назначаваните лица - дали не съществува конфликт на интереси с предишни техни дейности. Ако те са декларирали такъв конфликт, разполагат с време, за да го преустановят.   Кой? "Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът "Кой?", заяви бившият зам.-председател на парламента и шеф на общопартийната контролна комисия на БСП Мая Манолова.   "Кой стои зад назначенията за заместник-министри на кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията за областни управители на кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията за шефове на агенции на кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначените кадри на ГЕРБ като членове на политически кабинети на министри", попита тя. По думите й е очевидно, че това не е нито премиерът Близнашки, нито президентът Росен Плевнелиев, а шефът на тези кадри е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.   "Тук обясненията, че той няма нищо общо и това е едва ли не техен личен избор, звучат смехотворно, защото всички знаем, а и нееднократно Борисов се е хвалил с дисциплината, която цари в ГЕРБ", посочи тя.   Манолова коментира, че няма как да се допусне, че заместник-кмет в Бургас от ГЕРБ може да стане зам.-министър без разрешението на ГЕРБ, както и че заместник-кмет на Пловдив от ГЕРБ и бивши зам.-областни управители на Монтана и на Плевен могат да станат областни управители без разрешението на ГЕРБ. "Това правителство е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Това е простата и единствената причина за всичко, което се случва покрай правителството на Георги Близнашки, и няма как някой да твърди, че това е политически неутрално правителство, каквото би следвало да бъде едно служебно", заяви още Манолова.   "Ако ГЕРБ не успее да състави собствено правителство, ще продължи да управлява чрез служебното правителство. Няма друго обяснение на тези многобройни назначения по високите етажи на властта – по няколко зам.-министри във всяко министерство, по десетина членове на политически кабинети", коментира още тя и допълни, че хоризонтът, който Борисов е очертал на служебното правителство, не са обичайните 2-3 месеца, а период и след след изборите, ако ГЕРБ не успее да направи кабинет.  

Баща и син изхвръкнаха от мотор след удар в кола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245261

Баща и син с мотоциклет се врязаха в завиващ лек автомобил край Благоевград. Пътният инцидент стана към 16:45 часа днес на "Покровнишко шосе", съобщи БГНЕС. В по-тежко състояние е бащата, отхвръкнал след удара на банкета.
Лек автомобил Ауди започва ляв завой на пътя Благоевград-Покровник, без да види идващия отзад мотоциклет. Баща и син с мотоциклет се врязаха в завиващ лек автомобил край Благоевград. Пътният инцидент стана към 16:45 часа днес на "Покровнишко шосе", съобщи БГНЕС. В по-тежко състояние е бащата, отхвръкнал след удара на банкета. Лек автомобил Ауди започва ляв завой на пътя Благоевград-Покровник, без да види идващия отзад мотоциклет.

Мотор се вряза в кола, баща и син отхвръкнаха след удара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245250

Баща и син с мотоциклет се врязаха в завиващ лек автомобил край Благоевград. Пътният инцидент стана към 16:45 часа днес на Баща и син с мотоциклет се врязаха в завиващ лек автомобил край Благоевград. Пътният инцидент стана към 16:45 часа днес на "Покровнишко шосе", съобщи БГНЕС. В по-тежко състояние е бащата, отхвръкнал след удара на банкета. Лек автомобил Ауди започва ляв завой на пътя Благоевград-Покровник, без да види идващия отзад мотоциклет.

38-градусова жега ни мори утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245258

През нощта ще бъде ясно, утре – отново слънчево. След обяд, главно над планинските и североизточните райони от страната, ще има временни увеличения на облачността и през нощта срещу събота на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури в по-голямата част от През нощта ще бъде ясно, утре – отново слънчево. След обяд, главно над планинските и североизточните райони от страната, ще има временни увеличения на облачността и през нощта срещу събота на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури в по-голямата част от

Жега и утре, термометърът достига 38°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245240

През нощта ще бъде ясно, утре – отново слънчево. След обяд, главно над планинските и североизточните райони от страната, ще има временни увеличения на облачността и през нощта срещу събота на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури в по-голямата част от През нощта ще бъде ясно, утре – отново слънчево. След обяд, главно над планинските и североизточните райони от страната, ще има временни увеличения на облачността и през нощта срещу събота на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури в по-голямата част от

Правят балнеоцентър в курорта Сливенски минерални бани

http://www.cross.bg/sliven-predostavi-izgradi-1425544.html

Сливен /КРОСС/ Нов балнеоложки и рехабилитационен център в балнеолечебния курорт „Сливенски минерални бани" ще може да изгради Община Сливен. Това става възможно след като Министерски съвет предостави на администрацията собствеността върху два имота с обща площ от близо 5 дка, съобщиха от Областна управа.Имотите се намират в землището на с. Злати войвода - Минерална баня и Санаториум. Сега Общината със собствени средства ще може да изгради балнеоцентъра.Правителството предостави безвъзмездно имотите по предложение на областния управител на Сливен Корнелий Желязков, съобщи topnovini.bg.

2 българи арестувани за сводничество в Солун

http://www.vesti.bg/novini/2-bylgari-arestuvani-za-svodnichestvo-v-solun-6019940

Двама българи бяха арестувани в Солун по обвинение в сводничество, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

Не допускайте КТБ да фалира, призовават синдикати и работодатели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245252

Да не се допуска КТБ да фалира, призова ескпертният съвет от работодатели и синдикати в специален меморандум. Според тях, дъщерната на КТБ Търговска банка “Виктория” може веднага да бъде отворена, дори без допълнително финансиране, съобщава БНТ.
За Корпоративна търговска банка експертите предлагат да се намерят решения за оздравяване, Да не се допуска КТБ да фалира, призова ескпертният съвет от работодатели и синдикати в специален меморандум. Според тях, дъщерната на КТБ Търговска банка “Виктория” може веднага да бъде отворена, дори без допълнително финансиране, съобщава БНТ. За Корпоративна търговска банка експертите предлагат да се намерят решения за оздравяване,

Ръст на износа със 124 млн. евро през юни месец

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-износа-със-124-млн-евро-през-юни-месец_l.a_i.561832_at.1.html

През юни месец е бил отчетен ръст на износа (FOB) със 124,2 млн. евро за разлика от същия период на миналата 2013 г. За шестия месец от 2014 г....

Никифор не е стигнал до Плиска

http://www.cross.bg/pliska-nikifor-armiya-1425543.html

Битката на 26 юли 811 г., при която император Никифор губи главата си, може би наистина не е била във Върбишкия проход. Проф. Овчаров може би е прав. Почти съм сигурен, че той не е превземал и Плиска. Нека анализираме източниците, които, за съжаление, са само от византийски произход. Походът на Никифор се е състоял от 12 до 26 юли, т. е. за 14 дни. На 12 юли византийската армия тръгва от крепостта Маркели, която се е намирала до Карнобат. След три дни поход, при който има две сражения: първото - с 12-хилядна българска армия, а второто - с 50-хилядна българска армия, тя превзема „Аул на Крум" и Никифор се установява тук, като не настъпва повече. /Аул означава крепост и учените през ХХ век смятаха, че това е столицата Плиска, която Никифор опожарява, когато я напуска, тръгвайки назад към Сердика /Средец, София/. Да, ама не. Разстоянието от Маркели до Плиска е около 150 км. Дневният преход на един пехотен византийски легион при нормален марш е 22-25 км. А византийската армия настъпва през Стара планина, където тя, силно пресечена, се разделя на три гористи вериги; води две тежки сражения с крупни български части и, отгоре на всичко, дните са т. н. юлски горещници. Няма как за три дни, дори в напълно спокойна обстановка, да бъдат изминати 150 км. Не съм първооткривателят. В забравена статия от 1939 г

Пуснаха движението по магистрала "Марица" към "Капитан Андреево"

http://pik.bg/пуснаха-движението-по-магистрала-марица-към-капитан-андреево-news214002.html

Пуснаха движението по магистрала "Марица" към "Капитан Андреево"

Пуснаха движението по участъка от магистрала „Марица”, който я свързва с граничен пункт "Капитан Андреево", съобщи Нова телевизия.

Трафикът се облекчава още отсега, а след окончателното приключване на ремонта на пункта се очаква опашките да изчезнат.

В ранния следобед строителите приключваха последните детайли от новите мантинели по магистралата, свързваща пътя с граничния пункт.

Участъкът от близо три и половина километра е с възложител Министерството на финансите и заедно с ремонта на граничния пункт трябваше да е готов още преди година и половина. Парите са от Световната банка. Въпреки че официално откриване на участъка засега не се предвижда, пътят вече се използва.

Срокът за завършване на ремонта на граничен пункт "Капитан Андреево" вече беше удължаван на няколко пъти, но така и не е приключил. Засега обаче проблеми с трафика няма, въпреки хилядите гастарбайтери, които минават от тук.

За денонощие през "Капитан Андреево" минават между 3 и 6 хиляди леки автомобила.

В момента е пикът на болестта „син език”, смятат експерти

http://www.moreto.net/novini.php?n=261174

Около 50 са мъртвите животни в Шуменска област, за които има съмнения, че са били заразени от болестта "син език". До момента към Централната лаборатория в София са изпратени за изследвания над 150 проби. Вече е ясно, че от 83, взети от овце, 19 са положителни за "син език".

Експерти: Не допускайте КТБ да фалира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245245

Да не се допуска КТБ да фалира, призова ескпертният съвет от работодатели и синдикати в специален меморандум. Според тях, дъщерната на КТБ Търговска банка “Виктория” може веднага да бъде отворена, дори без допълнително финансиране, съобщава БНТ.
За Корпоративна търговска банка експертите предлагат да се намерят решения за оздравяване, Да не се допуска КТБ да фалира, призова ескпертният съвет от работодатели и синдикати в специален меморандум. Според тях, дъщерната на КТБ Търговска банка “Виктория” може веднага да бъде отворена, дори без допълнително финансиране, съобщава БНТ. За Корпоративна търговска банка експертите предлагат да се намерят решения за оздравяване,

Индикатор ли са за стабилност лихвените проценти по депозитите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245266

Основната функция на всяка банка е да бъде посредник между хората, които разполагат със средства, които ще им бъдат необходими в бъдещ период от време, и хора, които се нуждаят от финансиране в момента, като ще могат да възстановят средствата в друг бъдещ период време. Като посредник, за да функционира всяка банка, тя трябва умело да балансира межд Основната функция на всяка банка е да бъде посредник между хората, които разполагат със средства, които ще им бъдат необходими в бъдещ период от време, и хора, които се нуждаят от финансиране в момента, като ще могат да възстановят средствата в друг бъдещ период време. Като посредник, за да функционира всяка банка, тя трябва умело да балансира межд

Ваньо Танов: Ще обърна света, за да оправим митниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_377144.html

Ще обърна света, за да подобрим ситуацията в митниците, иначе държавата е в опасност. Това заяви новият стар директор на Агенция "Митици" Ваньо Танов на първата си пресконфереция, след като бе назначен отново от служебния финансов министър Румен Порожанов. На брифинга Танов представи и заместниците си Божидар Алексов и Розалия Димитрова. По думите на Танов ситуацията в Агенцията до момента никога не е била толкова трагична. Според него бившият му колега Павел Тонев е съсипал Агенцията до неузнаваемост. Вчера Танов е предал всички съмнителни документи от работата на митниците на прокуратурата. Такива книжа има от почти всички митници, които се занимават с акцизни стоки - Пловдив, Варна, Бургас и Югозападна. Първите положителни резултати от работата на Танов ще можем да видим през октомври, подчерта самият той. "По времето на Тонев в митниците бе отменена т.нар. наредба №3 с наредба №1. Заради това сега например тръбите на "Лукойл" не отичат никакви данни.", каза Танов. По думите му наредба №3 е вършила работа и именно затова докато Танов е бил директор Агенцията е отчитала ръст, за който са завиждали много европейски държави. "Ще представя на проф. Близнашки плана си за митниците и ще направя всичко по силите си, за да върна наредба №3", каза Танов. По негови думи в момента в Агенцията има назначени 87 души "отвън" - без конкурс, без познания за сферата, в която трябва да работят. В Агенцията има дори хора с присъди, подчерта Танов. По времето на Тонев рекетът се е върнал на дневен ред твърди той, като даде пример с фирми, които са проверявани по 7 пъти от служители на Агенцията, без да има основание, без да има и резултат от проверките. "Тонев е водил лоша кадрова политика и демотивация на служителите на митниците", заяви Танов. На въпроса дали ще прави резки промени в състава на Агенцията и ще има ли масови уволнения Танов отговори, че приоритет №1 за него е да вдигне приходите и че едва ли ще има време за структурни промени.

Бареков вече е центрист - води разговори за коалиция с НДСВ

http://www.mediapool.bg/barekov-veche-e-tsentrist---vodi-razgovori-za-koalitsiya-s-ndsv-news223729.html

"България без цензура" е влязла в преговори с НДСВ за създаване на "голям центристки блок" за парламентарните избори на 5 октомври, съобщи лидерът на формацията Николай Бареков в интервю за "Радио Пловдив", цитиран от сайта на партията.   Движенията на Бареков из политическия спектър са неуморни. Той тръгна първо като десен политик. После обяви, че станал ляв. След европейските избори той бе избран за евродепутат. В прав текст Бареков обясни, че води преговори с всички европейски политически семейства в Европейския парламент. Накрая сякаш уседна в групата на Европейските консерватори и реформатори, които са консервативната десница в ЕП. Това, че е десен консерватор на европейско равнище, очевидно не му пречи да бъде "центрист" на родна почва.   В четвъртък Бареков изложи своите виждания, че следващото правителство ще бъде или от център-дясното политическо пространство или "голяма коалиция, която би била приета от хората като абсолютно безпринципна". Той гарантира, че неговата партия нямало да участва в управлението на страната, съобщава партийният пресцентър, въпреки че в продължение на месеци Бареков твърдеше, че ще е следващият министър-председател.   Партийният лидер допусна, че ако "България без цензура" няма възможност да реализира управленската си програма и "не намери диалог с друга партия, ще предпочете да бъде твърда алтернатива на управлението, което се задава".   Той коментира и политическата ситуация: "Най-елементарните обяснения изглеждат логични и ги говори обществото. То си казва: "Ето, г-н Борисов командва държавата през г-н Плевнелиев, овладява всички ресурси и по служебен път взима властта. Защо му е на ГЕРБ да прави правителство след 5 октомври? По-добрият вариант е, Борисов си го каза по телевизията - да си остане парламентът неработещ, да управлява служебното правителство, то и без това е на ГЕРБ и така да си вървят нещата". Според Бареков тезите на Георги Близнашки за връщането на Ваньо Танов в Агенция "Митници" много приличат на защитата на БСП за Делян Пеевски при назначаването му за шеф на ДАНС. "Тогава БСП казаха: "Само той може да свърши работа, извиняваме се, повече няма да правим така. Сега по същия начин реагира и г-н Близнашки. Той каза - нямах време за други кандидатури и избрах тази", коментира лидерът на "България без цензура".

Млад служител в Община Перник връща доверието в администрацията

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mlad-slujitel-v-obshtina-pernik-vrushta-doverieto-v-administraciyata_33709/

Севастиян Александров - най-младият общински служител

Приветствам решението на Община Перник граждани да закупят на по-ниски цени тротоарни плочки от ремонтиращия се площад в центъра. Възползвах се от тази възможност. Приятно бях изненадана от общинския служител Севастиян Александров, при когото отидох, за да уредя купуването на плочките. Младият мъж ме посрещна с усмивка и ми отдели нужното внимание. Неговата любезност ми върна вярата, че в Общината работят компетентни и отзивчиви хора.

Експерти: Офертите с по-ниски цени за морето са грешна рекламна стратегия

http://econ.bg/Новини/Експерти-Офертите-с-по-ниски-цени-за-морето-са-грешна-рекламна-стратегия_l.a_i.561831_at.1.html

Значително по-евтина може да излезе почивката по морето след 20 август. Тогава хотелиерите масово свалят цените с около 20%. Според изпълнителния...

Експерти: Офертите с ниски-цени за морето са грешна рекламна стратегия

http://econ.bg/Новини/Експерти-Офертите-с-ниски-цени-за-морето-са-грешна-рекламна-стратегия_l.a_i.561831_at.1.html

Значително по-евтина може да излезе почивката по морето след 20 август. Тогава хотелиерите масово свалят цените с около 20%. Според изпълнителния...

Манолова: Служебното правителство е правителство на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Manolova-Slujebnoto-pravitelstvo-e-pravitelstvo-na-GERB-news_45051.html

Служебното правителство е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори – така Мая Манолова от БСП коментира последните назначения на областни управители, зам.-министри и шефове на агенции...

Търсят кръв за 25-годишно момче в София

http://www.cross.bg/okruzhna-sofiya-bolnitza-1425541.html

София /КРОСС/ Спешно се търсят кръводарители за 25-годишен младеж, настанен в Окръжна болница в столицата. Призивът се разпространява във Фейсбук."До всички,които биха желали да помогнат да спасим и продължим човешки живот! Павел Памукчиев, 25 години от гр.София е с опасност за живота след постъпване в Окръжна болница преди по-малко от седмица. След постъпване се поставя диагноза Панкреатит, но картината не приключва с това. Момчето се нуждае от преливане на кръв, защото само това поддържа оранизма му жив на този етап след ежедневна кръвозагуба. Всеки ден минимум 5 човека трябва да даряват кръв! Моля всички, които биха дарили да се отзоват в Окръжна Болница, София, посочвайки неговото име ! Нека дарим капка живот и да запазим този прекрасен млад човек сред нас , защото той наистина би желал и заслужава!"

Порожанов се срещна с експертния консултативен съвет за КТБ

http://www.cross.bg/porozhanov-suvet-sreshtna-1425542.html

София /КРОСС/ Министърът на финансите Румен Порожанов се срещна с членовете на Експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група на КТБ д-р Константин Тренчев, Ваня Борисова, Красимир Ангарски, Емил Хърсев, проф. Валери Димитров и Иван Кокалов, които му връчиха представения по-рано днес меморандум. На срещата беше обсъдена ситуацията с КТБ и влиянието й върху икономиката и финансовата стабилност на държавата. Министър Порожанов подкрепи становището на съвета, че намирането на пазарно решение, без ангажиране на публични средства и съобразено с възможностите, които дава националното и европейското законодателство, е най-приемливо за разрешаване на казуса.

Варненският районен кмет въртял имотни измами

http://frognews.bg/news_74629/

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на варненския районен кмет на „Младост” Христо Христов за имотни измами. Заедно с него под наказателна отговорност са подведени още 4-ма души.

Вицепремиерът и правосъден министър в Брюксел, чака бебе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245210

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов си е взел два дни отпуск и е заминал за Брюксел, където работи съпругата му, която е бременна, научи 24 часа онлайн от източник в Министерския съвет.
Вероятно бебето се чака скоро, защото днес пред репортери премиерът Георги Близнашки каза: „Надявам се, когато Христо Иванов се върне, Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов си е взел два дни отпуск и е заминал за Брюксел, където работи съпругата му, която е бременна, научи 24 часа онлайн от източник в Министерския съвет. Вероятно бебето се чака скоро, защото днес пред репортери премиерът Георги Близнашки каза: „Надявам се, когато Христо Иванов се върне,

Графика на деня: Акциите на Berkshire Hathaway стигнаха 200 хил. долара за брой

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d82d57b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cgrafika0Ena0Edenia0Eakciite0Ena0Eberkshire0Ehathaway0Estignaha0E20A0A0Ehil0Edolara0Eza0Ebroi0H1781520C/story01.htm

Уорън Бъфет никога не е бил фен на сток сплитовете, които според него насърчават краткосрочните инвестиции вместо дългосрочното притежание на книжата


Пуснаха магистрала "Марица" към "Капитан Андреево"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245220

Пуснаха движението по участъка от магистрала „Марица”, който я свързва с граничен пункт Пуснаха движението по участъка от магистрала „Марица”, който я свързва с граничен пункт "Капитан Андреево", съобщи Нова телевизия. Трафикът се облекчава още отсега, а след окончателното приключване на ремонта на пункта се очаква опашките да изчезнат. В ранния следобед строителите приключваха последните детайли от новите мантинели по магистралата,

Пуснаха движението по магистрала "Марица" към "Капитан Андреево"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245227

Пуснаха движението по участъка от магистрала „Марица”, който я свързва с граничен пункт "Капитан Андреево", съобщи Нова телевизия.
Трафикът се облекчава още отсега, а след окончателното приключване на ремонта на пункта се очаква опашките да изчезнат.
В ранния следобед строителите приключваха последните детайли от новите мантинели по магистралата, Пуснаха движението по участъка от магистрала „Марица”, който я свързва с граничен пункт "Капитан Андреево", съобщи Нова телевизия. Трафикът се облекчава още отсега, а след окончателното приключване на ремонта на пункта се очаква опашките да изчезнат. В ранния следобед строителите приключваха последните детайли от новите мантинели по магистралата,

ББЦ води разговори с НДСВ за създаване на голям центристки блок

http://www.cross.bg/bulgariya-tzenzyra-liderut-1425540.html

/КРОСС/ Коалиция „България без цензура" води разговори с представители на НДСВ, които могат да прераснат в създаването на голям центристки блок преди изборите. Новината съобщи лидерът на партия „България без цензура" Николай Бареков в ефира на Радио „Пловдив".Той цитира данните от днешното проучване на „Галъп", според което в следващия парламент ще влязат 4 или най-много 5 партии и коментира, че следващите управляващи трябва да съставят или център дясно правителство или голяма коалиция, която би била приета от хората като абсолютно безпринципна. „От партиите, които ще попаднат в следващото Народно събрание, само една е нова - „България без цензура". Всички останали вече са управлявали страната, вече са имали възможност да покажат на българския народ с какви качества разполагат", подчерта Бареков.Лидерът на ББЦ бе категоричен, че ако „България без цензура" няма възможност да реализира управленската си програма и не намери диалог с друга партия, ще предпочете да бъде твърда алтернатива на управлението, което се задава. „Когато се защитават национални интереси и българският народ е печеливш от една коалиция и споразумение, сме готови да участваме, но ако коалициите са безпринципни и се договарят още преди изборите, ние нямаме място в тях. По-добре да бъдем голяма центристка опозиция в следващия парламент", подчерта Бареков

ЕС ще обяви другата седмица първите мерки в подкрепа на производителите след руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/14/2361761_es_shte_obiavi_drugata_sedmica_purvite_merki_v/?ref=rss


В началото на следващата седмица Европейската комисия ще представи нова мярка за стабилизиране на пазара на сезонните нетрайни плодове и зеленчуци, които в момента са най-засегнати от хранителното ембарго на Русия, съобщи еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош след експертната среща на Европейския съюз по темата. Освен това експерти от държавите членки ще обсъждат всяка седмица ситуацията, представяйки актуални данни.

След подробни разговори за потенциалното въздействие на руските...

Иззеха стоки-менте за 325 000 лева от магазини на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=261131

По време на специализирани провери в различни търговски обекти в к.к. Златни пясъци, от три магазина са иззети стоки от различни търговски марки, без необходимите документи за изрично съгласие на притежателите на съответните марки.

Мотор се вряза в Ауди в Благоевград, пострадаха баща и син

http://www.vesti.bg/novini/motor-se-vriaza-v-audi-v-blagoevgrad-postradaha-bashta-i-sin-6019937

Баща и син с мотоциклет се врязаха в завиващ лек автомобил край Благоевград. Пътният инцидент стана към 16.45 часа днес на "Покровнишко шосе", предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Иззеха оръжие и монети от групата на варненския районен кмет

http://www.bnews.bg/article-113850

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на варненският районен кмет и четиримата му съучастници за имотни измами. Шеф на групата била Веселина Спасова, собственичка на агенция за недвижими имоти.

ИЗВЪНРЕДНО! Танов със скандално признание за Фидосова! Обясни как го е притискала, за да назначи митнически шеф!

http://pik.bg/извънредно-танов-със-скандално-признание-за-фидосова-обясни-как-го-е-притискала-за-да-назн-news213991.html

ИЗВЪНРЕДНО! Танов със скандално признание за Фидосова! Обясни как го е притискала, за да назначи митнически шеф!

Фидосова ми се е обаждала да назнача без конкурс шеф на митницата в Лом, призна на пресконференция новият стар шеф на Агенцията Ваньо Танов и допълни, че тя е била най-силната фигура (по подразбиране в ГЕРБ - б.а.)

Не стана ясно обаче дали искането на фигурата е било осъществено или не. 

Коментарът му бе по повод записаните разговори между него и шефът му Бойко Борисов. Танов поясни, че от много техни разговори е скалъпен въпросният запис за Мишо Бирата. 

Танов дори извади документ, който според него е фалшифициран, за да се покаже, ча той уж бил се опитал да възпрепятства проверката в пивоварната на вече мистериозно починалият бизнесмен.

Танов бе събрал всъщност медиите, за да разкаже как заварва тотална разруха и разбита система, след бляскавата подредба и организация, която той създал, поддържал и управлявал 4 години.

Митниците имали просто сложен шеф, който да си стои в кабинета, а управлението идвало отвън. Разпорежданията били директно и конкретни до шефовете на митническите поделения по места  -  с коя фирма как да се работи.

Освен това Агенцията имала три вида отчети за работата си - един за пред финансовото министерство, втори за вътрешна употреба и трети - за пред Министерски съвет.

Нито една цифра от някой от трите отчета обаче не е публикувана и огласявана публично, заяви още Танов.

Мобилните групи пък, преди да започнат каквато и да било проверка, искали писмено разрешението от ръководството в централата.

Ако трябвало да проверят определен бизнесмен, му пращали три месеца по-рано писмо с опорни точки какво точно ще проверяватобясни още Танов.

Bnews.bg

След потопа: Не се знае кой стопанисва 268 язовира!

http://www.bnews.bg/article-113854

Не е ясно кои са собствениците на 268 язовира в България, показва официална проверка на Министерството на околната среда и водите, направена след унищожителните наводнения във Варна, Добрич, Велико Търново и Мизия.

4460 декара гори в Радомир, Брезник, Трън и Земен станаха жертва на изсъхване

http://www.zapernik.com/obshtestvo/4460-dekara-gori-v-radomir-breznik-trun-i-zemen-stanaha_33711/

Общо 4460 декара иглолистни гори в държавните горски стопанства в Трън, Земен, Брезник и Радомир в териториалния обхват на Югозападното държавно предприятие са засегнати от съхнене. Основната причина за силно влошеното здравословно състояние на насажденията от бял бор е нападението от върхов корояд. Справка на инвентаризираните площи към края на юни т.г. показва, че процесите на съхнене са най-интензивни в 35-45 годишни култури от бял бор, създадени на по-ниска надморска височина от...

Продължава

Никол надви Мария, Георги е номер едно

http://www.bnews.bg/article-113826

Щъркелът се оказва най-работлив през юли, август и септември. С около две хиляди бебета повече се раждат през летните месеци на годината. Георги е най-предпочитаното има за момчета, а Виктория за момичета- показва статистиката за първото полугодие.

Уволнен служител осъди ИАРА

http://offnews.bg/news/n_1/n_377166.html

Уволненият от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури младши експерт Радослава Митрова осъди Агенцията на първа инстанция пред Административен съд - София-град. Радослава е уволнена със заповед на изпълнителния директор Майдън Сакаджиев (ДПС) от 20 март 2014 г., след като отказва да бъде прехвърлена в друг отдел на Агенцията. Казват й: "Или се местиш, или те уволняваме". Радослава отказва и докато слиза на долния етаж, където е стаята й, картата и за достъп до сградата е спряна - тя не може нито да влезе, нито да излезе, спряна е картата й за телефон, а в стаята си тя заварва хора, които изнасят компютъра. Отказват й заповедта,  с която я освобождават. Няколко дни по-късно, когато Радослава отново отива в ИАРА, охраната първо я пуска в сградата, а след това я гони с викове, със заплахи за полиция и размахвайки белезници. Радослава получава заповедта доста по-късно. В нея е записано, че основанието за прекратяването на служебното й правоотношение е чл. 107а от Закона за държавния служител. Той дава възможност органът по назначаването да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер до 6 основни заплати. Ако служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието, пише в закона. Радослава Митрова, която никога не е получавала подобно писмено предложение за прекратяване на договора срещу обезщетение, обжалва заповедта. Именно липсата на писмено предложение и на писмен отговор от Митрова е причината съдът да отмени заповедта на Сакаджиев, като констатира съществено нарушение на административноправните правила. Решението на Административен съд - София-град за отмяна на заповедта е взето на 21 юли 2014 г. Съдия Юлия Раева присъжда още ИАРА да плати и разноските по делото - 500 лева адвокатски хонорар. Агенцията е обжалвала решението пред Върховния административен съд.

Нойер и Робен срещу Роналдо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245191

Съотборниците в “Байерн” - Мануел Нойер и Ариен Робен, се изправят срещу Кристиано Роналдо (“Реал” - Мадрид) на финалната права в надбягването за най-добър футболист на Европа за миналия сезон. Тримата са номинирани за последния тур на конкурса, организиран от УЕФА и Асоциацията на европейските спортни медии. 

Така анкетата под егидата на Мишел Съотборниците в “Байерн” - Мануел Нойер и Ариен Робен, се изправят срещу Кристиано Роналдо (“Реал” - Мадрид) на финалната права в надбягването за най-добър футболист на Европа за миналия сезон. Тримата са номинирани за последния тур на конкурса, организиран от УЕФА и Асоциацията на европейските спортни медии. Така анкетата под егидата на Мишел

Държавният дълг на Испания надхвърли 1 трилион евро и е 98,5% от БВП

http://www.mediapool.bg/darzhavniyat-dalg-na-ispaniya-nadhvarli-1-trilion-evro-i-e-985-ot-bvp-news223728.html

Държавният дълг на Испания за първи път е надхвърлил 1 трилион евро в края на юни, сочат публикуваните данни на централната банка, цитирани от Франс прес в четвъртък. Точната сума е 1,007 трилиона евро и представлява 98,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2013 година, според изчисленията на Франс прес. Централната банка ще публикува точния процент през септември. Според първите оценки БВП на страната през второто тримесечие е нараснал с 0,6 процента спрямо първото тримесечие. Правителството прогнозира, че държавният дълг ще достигне 99,5 процента от БВП в края на 2014 година, а през 2015 година ще надхвърли символичния праг от 100 процента и ще достигне 101,7 на сто. Европейският праг за този показател е 60 процента от БВП.

Партиите не бързат за избори - само ГЕРБ регистрирани

http://www.bnews.bg/article-113855

ЦИК обяви, че само една партия засега се е регистрирала за изборите, а срокът изтича след 6 дни.

Кога е разрешено да се паркира на забранена за коли улица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361556_koga_e_razresheno_da_se_parkira_na_zabranena_za_koli/?ref=rss


Булевард "Витоша" е пешеходен, но това очевидно няма значение за областния управител на София Емил Иванов и бившия депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, видя репортер на "Дневник".

Автомобили на двамата бяха паркирани около 13.30 ч. пред сградата на областната управа, като колата на Емил Иванов е със синя лампа, на каквато той няма право. А автомобилът на Методиев е с пропуск от парламента, който беше разпуснат на 6 август.

Читатели и друг път са...

Експерти: Няма данни, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

http://www.moreto.net/novini.php?n=261167

Финансистът Емил Хърсев заяви на пресконференция днес, че няма данни и факти, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Хърсев е член на експертния консултативен съвет по проблемите на КТБ. Днес съветът излезе с меморандум с изводи, предложения и решения по темата за банката, предава БТА.

Пуснаха магистрала "Марица" към "Капитан Андреево"

http://www.cross.bg/andreevo-gkpp-kapitan-1425539.html

/КРОСС/ Пуснаха движението по участъка от АМ „Марица" от км 112 до км 117 - 5 км преди ГКПП „Капитан Андреево". Отсечката от км 112 до км 114 е изградена от Агенция „Пътна инфраструктура" със средства от републиканския бюджет. Стойността на строително-монтажните работи на отсечката от км 112 до км 114 е 11 082 000 лв. с ДДС.Участъкът от км 114 до км 117 - непосредствено до ГКПП „Капитан Андреево", е проект на Министерството на финансите, финансиран от Световната банка.    

Партията на Бареков ще прави центристки блок с НДСВ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361733_partiiata_na_barekov_shte_pravi_centristki_blok_s_ndsv/?ref=rss


"България без цензура" води разговори с НДСВ за създаване на голям центристки блок за парламентарните избори на 5 октомври, съобщи лидерът на формацията Николай Бареков в интервю за "Радио Пловдив", цитиран от партийния пресцентър. Той не е дал информация с кого от НДСВ се водят преговори и дали има и други партии, които ще влязат в евентуален центристки блок.

Според Бареков следващото правителство ще бъде или от център-дясното политическо пространство или "голяма коалиция, която би...

Бойците от "Ислямска държава" се сдобиха с ново оръжие - иракската пшеница

http://www.mediapool.bg/boitsite-ot-islyamska-darzhava-se-sdobiha-s-novo-orazhie---irakskata-pshenitsa-news223727.html

След като превзеха пет петролни находища и най-големия иракски язовир, сунитските бунтовници, стремящи се да създадат ислямска империя в Близкия изток, вече контролират още едно мощно икономическо оръжие - запасите от пшеница.   Бойци от групировката "Ислямска държава" (ИД) превзеха обширни райони в пет от най-плодородните провинции на Ирак, където според агенцията на ООН по прехраната се отглежда около 40 процента от пшеницата в страната.   Сега те си вземат складираното в правителствените силози зърно, мелят го и разпределят брашното на местния пазар, каза пред Ройтерс иракски представител. "Ислямска държава" дори се опитала да продаде контрабандно жито обратно на правителството, за да финансира военната кампания, белязана от крайно насилие и бруталност.   Служители в международни организации правят тревожни сравнения с трудния живот при управлението на диктатора Саддам Хюсеин, когато западните санкции доведоха до сериозен дефицит през 90-те. "Сега е най-неблагоприятното време за хранителна несигурност от времето на санкциите и нещата се влошават", каза Фадел Ез Зуби, представителят на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) за Ирак.   Въпреки че Ирак не е изправен пред надвиснал недостиг на храна, изгледите в дългосрочна перспектива са твърде несигурни. Хасан Нусайиф ат Тамими, ръководител на независимия национален синдикат на фермерските кооперации каза, че бойците сплашват всички производители, които се опитат да им се съпротивляват.   "Те унищожават посевите и продукцията, а това създава напрежение с фермерите. Те поставят фермерите под голям натиск така, че да могат да им вземат зърното", каза той и добави, че според съобщения от фермери бойците също така разрушават кладенци.   Много фермери са се присъединили към стотиците хиляди иракчани, избягали от настъплението на арабските и чуждестранни бойци. На тези, които са останали, все още не е платено за последната реколта, което значи, че те нямат никакви пари да купят семена, гориво и торове, за да засеят следващата.   Статистиката след светкавичното настъпление на джихадистите в Северен Ирак е мрачна за правителството в Багдад, както и за населението, което се нуждае от надеждни хранителни доставки. Иракското министерство на земеделието казва, че 1,1 милиона тона пшеница, които е купило от фермерите през настоящия жътвен сезон, са складирани в силози в петте провинции. Това представлява близо 20 процента от годишното потребление на Ирак, което по оценки на министерството на земеделието на САЩ възлиза на около 6,5 млн. тона, близо половината от които се внася.   Посред хаоса в Северен Ирак продължава да е неясно колко точно жито е попаднало в ръцете на бунтовниците, тъй като правителството все още контролира части от провинциите. Източник в министерството на земеделието обаче потвърди размерите на проблема. Около 30 процента от цялата селскостопанска продукция на Ирак, включително реколтата от пшеница, са в риск, каза източникът, пожелал анонимност.   "Ислямска държава" вече има големи бизнес начинания. Групировката продава суров петрол и бензин в Ирак и Сирия, където се бие срещу силите на президента Башар ал Асад, за да създаде трансграничен халифат. Досега тя до голяма степен използваше енергийните и хранителните ресурси под свой контрол повече като източник на приходи отколкото като средство за обсада, като ги продава, вместо да ги задържа.   Висш иракски правителствен служител каза пред Ройтерс, че през последните седмици бойците са конфискували пшеница от държавните силози в провинции Ниневия и Анбар, които граничат със Сирия.   Това количество включва 40 000 - 50 000 т, взети в град Тал Афар и друг град в провинция Ниневия, Синджар, където десетки хиляди местни жители от религиозното малцинство язиди избягаха от яростните атаки на бойците в близка планинска верига.   Хасан Ибрахим, генерален директор на Зърнения борд на Ирак, каза, че ИД е опитала да продава обратно на правителството пшеница, открадната от Ниневия, чрез посредници в други провинции. "Миналия четвъртък спрях да купувам жито от фермерите за този сезон", заяви Ибрахим. Ръководеният от него орган, който е към министерството на търговията, отговаря за доставката на пшеница от международни и местни производители.   Цените на хляба в Багдад са стабилни благодарение на вноса и реколтите в райони, които все още са под правителствен контрол. В иракската столица и девет други южни провинции министерството на търговията е изкупило през този сезон близо 1,4 млн. т от фермери.   Не е ясно дали нуждите на правителството от внос няма да се увеличат драматично, като се има предвид, че то вероятно няма да опита да снабдява районите, които вече не контролира. Жътвата на пшеницата в Ирак започна през май. Тъкмо през този месец ислямистите и техните съюзници започнаха офанзивата си, превземайки градовете Мосул и Тикрит за броени дни, когато рухна съпротивата на хилядите обучени от САЩ правителствени войници.   Жътвата започва на юг и продължава на север, което значи, че фермерите са започнали да доставят пшеницата в държавните силози в земеделските райони около Мосул в началото на юни - по-малко от две седмици, преди бойците да щурмуват града.   Зуби заяви, че правителството обикновено плаща на производителите с два месеца просрочие. Това означава, че 400 000 фермери живеят под управлението на бойците, без никаква надежда да им се заплати пшеницата, която са доставили преди офанзивата. "Нито един фермер не е получил парите си", каза той, което значи, че те няма да могат да започнат да сеят през следващия сеитбен сезон, който в някои райони започва още идния месец. "Това е единственият им доход".   ФАО спешно действа, за да достави на фермерите 3000 т житни семена за сеитба, каза той, макар че тези усилия срещат сериозни проблеми поради ситуацията със сигурността. Доставките на семена са жизненоважни, за да се гарантира, че други агенции на ООН като Световната програма по прехраната, които вече и без това подпомагат стотици хиляди хора, няма да бъдат натоварени да изхранват още повече иракчани.   Джон Шниткър е бивш икономист от министерството на земеделието на САЩ, който в продължение на три години е съветвал министерството на търговията в Ирак, преди американското агроведомство да изтегли персонала си от Багдад през 2012 година. Той каза, че редица фактори ще поставят на "сурово изпитание" способността на фермерите в Северен Ирак да отгледат житната си реколта, за да бъде прибрана догодина. Те включват заплахи за водата за напояване поради контрола на мосулския язовир от бойците, неспособността на правителството да достави торове и гориво на фермерите в районите под управлението на ИД, както и факта, че много производители са избягали от домовете си.   Той очаква "по-малко засети площи и по-ниски добиви" за жътвена кампания 2014/15. "Много е вероятно тя да бъде нарушена заради конфликта".   Междувременно, "системата за обществено разпределяне" - правителствените доставки на субсидирано брашно и други стоки като олио, захар и ориз - се разпадна в районите под контрола на бойците. Макар системата да е корумпирана и разточителна, бедните иракчани зависят от нея. Шниткър заяви, че разпадането й ще донесе "огромно трудности" за селското население в Северен Ирак и в крайна сметка ще принуди още хора да станат бежанци.   По БТА

Обискираха дома на Клиф Ричард

http://www.cross.bg/richard-doma-politziyata-1425538.html

/КРОСС/ Обискираха дома на известния британски изпълнител Клиф Ричард в графство Беркшир. От полицията съобщиха, че претърсването е във връзка с обвинения за престъпление от сексуален характер от 1980 година. Става въпрос за "извършване на сексуално нападение на момче на възраст под 16 години".По време на акцията 73-годишният изпълнител не е бил в дома си. Според съобщения в медиите Ричард по всяка вероятност е бил в Португалия. От полицията съобщават, че все още срещу певеца няма официално образувано дело. Възможно е това да стане факт след резултатите от извършения обиск.    

В Москва ще строят четвърто летище

http://asia.actualno.com/V-Moskva-shte-strojat-chetvyrto-letishte--news_45050.html

Руският държавен холдинг Ростек обяви създаването на дружество, което да построи четвърто летище в Москва, тъй като съществуващите аерогари са на ръба на капацитета си, предаде БГНЕС. Подписано е и...

Дават парична награда за питона в „Люлин“

http://pik.bg/дават-парична-награда-за-питона-в-„люлин“-news213990.html

Дават парична награда за питона в „Люлин“

Парична награда е приготвил Мариан Димитров от „Люлин“ за този, който хване питона и даде информация за неговите собственици, информира BNews.

Наградата ще е 3- или 4-цифренна сума, като към момента още е тайна, допълни Димитров.

Припомням, че от края на миналия месец живеещите в „Люлин“ и то най-вече в карето от блокове с номера 906, 907, 906П, 908 съобщават за змия, която яде котенцата и плаши хората.

Само намесата на BNews накара институциите да се намесят. Общинският кмет Йорданка Фъндъкова прати екип да окоси тревата, за да се види леговището на влечугото.

Специалисти от Зоопарка също го търсиха, но безрезултатно.

Причината е, че влизат само до общите части на панелките, а той може да се крие в нечия заключена маза. Нерешаването на проблема е принудило Мариан Димитров да обяви награда за питона.

Обвиниха варненския районен кмет за имотни измами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245177

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Сред тях е и районният кмет на Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Сред тях е и районният кмет на "Младост" във Варна Христо Христов. Участниците в престъпната група бяха задържани на 13 август при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана

НСИ: БВП в ЕС се увеличава с 0,2% през Q2 на 2014 г.

http://www.vesti.bg/novini/nsi-bvp-v-es-se-uvelichava-s-02-prez-q2-na-2014-g-6019936

Брутният вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2014 г. се увеличава с 0.2% в ЕС-28 спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни. За същия период БВП в България нараства с 0.5%, съобщиха от НСИ.

Наши бият на балканиада по волейбол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245153

Младежкият ни национален отбор по волейбол започна с победа балканиадата в македонския град Виница - 3:0 (18, 17, 16) над Босна и Херцеговина. В групата на нашите е още отборът на домакините, в другия поток Сърбия надигра Гърция с 3:0, а Турция победи Румъния със същия резултат. 

Същевременно националният ни тим за девойки старша възраст замина Младежкият ни национален отбор по волейбол започна с победа балканиадата в македонския град Виница - 3:0 (18, 17, 16) над Босна и Херцеговина. В групата на нашите е още отборът на домакините, в другия поток Сърбия надигра Гърция с 3:0, а Турция победи Румъния със същия резултат. Същевременно националният ни тим за девойки старша възраст замина

"Борусия" (Дортмунд) обяви преизпълнение на финансовите цели

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361729_borusiia_dortmund_obiavi_preizpulnenie_na_finansovite/?ref=rss


Ръководството на "Борусия" (Дортмунд) обяви, че за втора поредна година клубът успява да мине границата от 250 млн. евро оборот.

Приходите за миналата фискална година 2013/14 са в размер на 260.7 млн. евро. Така целите, поставени преди началото на кампанията, са изпълнени. За трета поредна година чистата печалба в евро на "Борусия" е осемцифрена. Чистата печалба след данъци е 12 милиона евро.

"Преди началото на миналия сезон си поставихме за цел да спечелим поне 250 млн....

Варненски районен кмет обвинен за имотни измами заедно с още 4-ма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245170

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Сред тях е и районният кмет на "Младост" във Варна Христо Христов.
Участниците в престъпната група бяха задържани на 13 август при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Сред тях е и районният кмет на "Младост" във Варна Христо Христов. Участниците в престъпната група бяха задържани на 13 август при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана

Хора на Баретата и Таки на нож, ченгета интригантстват

http://frognews.bg/news_74628/

Голям конфликт зрее между хората на сочените за наркобосове Златомир Иванов-Баретата и Христофорос Аманатидис-Таки, научи Фрог нюз от разследващи.

Танов призна, че Фидосова кадрувала и в митниците

http://www.bnews.bg/article-113847

Фидосова ми се е обаждала да назнача без конкурс шеф на митницата в Лом, призна на пресконференция новият стар шеф на Агенцията Ваньо Танов.

Над 2 години затвор и 90 хил. лв. кръвнина за мотоциклетист, прегазил пешеходец

http://pik.bg/над-2-години-затвор-и-90-хил-лв-кръвнина-за-мотоциклетист-прегазил-пешеходец-news213988.html

Над 2 години затвор и 90 хил. лв. кръвнина за мотоциклетист, прегазил пешеходец

Присъда от 2 години и 8 месеца условно с 5 г. изпитателен срок получи преди минути от Бургаския окръжен съд Иван Иванов.

Младият мъж бе признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходец. Инцидентът е станал преди 2 години на 2 август - около 19.20 часа  на пътя  Бургас - Слънчев бряг”.

Иван Иванов е започнал изпреварване със своя мотоциклет "Сузуки” ГСХР 750 като на финала на маневрата, връщайки се в своето платно, връхлетял върху пресичащия от дясно на него мъж. Според автотехническата експертиза моторът е летял със 109 км в час.

Делото днес мина по реда на съкратеното производство. Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители майката на загиналия, както и сина му. Двамата поискаха по 100 хил. лв. обезщетение.

Магистратите присъдиха 60 хил. лв. кръвнина на момчето и 30 хил. - на майката.

Рокерът остава без шофьорска книжка за 5 години. 

"24 часа"

Директорите на КТБ вярват, че проекто решението на БНБ е слух

http://econ.bg/Новини/Директорите-на-КТБ-вярват-че-проекто-решението-на-БНБ-е-слух_l.a_i.561825_at.1.html

В отговор на излезналата информация, че Българската народна банка (БНБ) смята да разреши на квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) да...

Пореден удар за Литекс - продаде талант на Лацио

http://www.bnews.bg/article-113845

Десподов ще доиграе есенния полусезон в Литекс и от 1 януари 2015 г. ще стане официално играч на римския клуб.

Вижте как арестуваха Веселин, обвинен в убийството на майката на 3 деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245160

Видео от ареста на сочения за убиец на 42-годишната Небаат Ефраимова Салимова Веселин Чуфудов вече се появи в Интернет. Шуменецът бе арестуван снощи в Истанбул, а турските медии разпространиха видеото, което най-вероятно е заснето от полицията. Униформените забелязали Веселин да се разхожда из истанбулския кв. "Бейоглу" и го отвели в районното.

Скандалният правосъден министър си взел отпуска, за да види бременната си жена

http://pik.bg/скандалният-правосъден-министър-си-взел-отпуска-за-да-види-бременната-си-жена-news213994.html

Скандалният правосъден министър си взел отпуска, за да види бременната си жена

Служебният вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов си е взел два дни отпуска, за да посети бременната си съпруга, която работи в Брюксел и която се очаква скоро да го дари с наследник.

Информацията бе индиректно потвърдена и от пресцентровете на Министерския съвет и правосъдното ведомство, откъдето казаха, че причините за отпуска на Иванов са свързани с „щастливо лично събитие“. Вицепремиерът щял да отсъства два дни – днес и утре, добавиха още от правосъдното министерство. По време на краткия му отпуск ще го замества зам.-министър Марин Вачевски. 

Представителят на "Протестна мрежа" гръмна с голям скандал още след назначаването му, след като стана ясно, че адвокатските му права са спрени.

Районните избирателни комисии трябва да бъдат назначени до петък

http://www.mediapool.bg/raionnite-izbiratelni-komisii-tryabva-da-badat-naznacheni-do-petak-news223726.html

До 20 август всички политически партии и коалиции трябва да бъдат регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК), напомни говорителят й Александър Андреев. Той посочи, че до момента само ГЕРБ е подала документи за регистрация. До петък (15 август) трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии, които ще започнат да функционират за осигуряване на нормалното протичане на процеса по подготовка на изборите. От ЦИК напомниха, че на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври отново ще има експериментално машинно гласуване най-много в 500 избирателни секции. Те ще бъдат определени по-късно. ЦИК планира да подготви 6 аудиовизуални клипа за разяснителната кампания за гласуването. Ще се възложи изработването, отпечатването и разпространението на печатни материали под формата на една обща информационна брошура за правата и задълженията на гражданите на тези избори, начина на гласуване, бюлетината, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.   Ще има отделни листовки, които ще са насочени към определени групи – студенти, ученици, хора с увреждания.   Обмисляме да има материал за машинното гласуване, изработен на по-късен етап, вероятно съвместно с изпълнителя, който Министерският съвет ще определи за доставка на машините за гласуване, посочи тя.

Младенов: Бяхме много близо до победата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245142

“Бяхме много близо до победата. Нямахме късмет да вкараме тройка от чиста позиция 25 секунди преди края - каза треньорът Георги Младенов след загубата на националния ни отбор от Черна гора с 64:70 след продължение в Подгорица. - Това е баскетболът, животът продължава. Момчетата дадоха всичко от себе си и съм доволен от това.”

Националите се бори “Бяхме много близо до победата. Нямахме късмет да вкараме тройка от чиста позиция 25 секунди преди края - каза треньорът Георги Младенов след загубата на националния ни отбор от Черна гора с 64:70 след продължение в Подгорица. - Това е баскетболът, животът продължава. Момчетата дадоха всичко от себе си и съм доволен от това.” Националите се бори

Варна благодари с 4-метров Символ на доброволеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=261162

Символ на доброволеца ще бъде открит във Варна утре – 15 август, навръх празника на града - Успение на Пресвета Богородица. Символът е изграден в знак на благодарност и похвала за безкористната помощ, която оказаха стотици доброволци на пострадалите хора в кв.

Само един мераклия да поддържа АМ „Марица”

http://www.cross.bg/magistrala-maritza-hemys-1425537.html

/КРОСС/ Само една оферта е подадена за поддържането на магистрала "Марица" през следващите четири години. Това е дружеството по Закона за задълженията и договорите "АБ-Марица", в което влизат хасковската "АБ" и "Бургас Пътстрой", съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Обединението ще пълни дупките и ще чисти от снега магистрала "Марица" на територията на областното пътно управление в Хасково през следващите четири години. Трима са кандидатите за поддържането на магистрала "Хемус" на територията на областните пътни управление във Варна и Шумен. "Автомагистрали Черно море" е подало самостоятелно оферта. Другите двама кандидати са обединения, регистрирани по Закона за задълженията и договорите. Едното е "Поддържане Хемус", в което участват варненската "Пътища и мостове" и "Финанс Груп 2013", а другото - "ПОНТ", в което влизат две варненски фирми "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг". Поддържането на магистрала "Хемус" е единствената позиция при пътните ремонти до момента, по която има конкуренция.На 12 август бяха отворени предложенията за поддъдржането на републиканските пътища в областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, като за всяка от тях имаше само по един кандидат.

Киев прие закона, позволяващ редица антируски мерки

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d828f85/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Ckiev0Eprie0Ezakona0Epozvoliavasht0Eredica0Eantiruski0Emerki0H1781510C/story01.htm

Приемат се не санкции, а закон, на базата на който в бъдеще могат да бъдат приети съответни мерки, коментира председателят на парламента Турчинов


Вижте как арестуваха убиеца от Шумен в Турция (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245145

Видео от ареста на сочения за убиец на 42-годишната Небаат Ефраимова Салимова Веселин Чуфудов вече се появи в Интернет. Шуменецът бе арестуван снощи в Истанбул, а турските медии разпространиха видеото, което най-вероятно е заснето от полицията.
Униформените забелязали Веселин да се разхожда из истанбулския кв. Видео от ареста на сочения за убиец на 42-годишната Небаат Ефраимова Салимова Веселин Чуфудов вече се появи в Интернет. Шуменецът бе арестуван снощи в Истанбул, а турските медии разпространиха видеото, което най-вероятно е заснето от полицията. Униформените забелязали Веселин да се разхожда из истанбулския кв. "Бейоглу" и го отвели в районното.

Варненец опита самоубийство със сода каустик

http://www.bnews.bg/article-113760

Лекарите във Варна се борят за живота на 52-годишен мъж, погълнал сода каустик.

Първанов раздава членски карти в НДК

http://www.cross.bg/purvanov-provede-privetstva-1425536.html

София /КРОСС/ На 16 август (събота) от 10 часа в зала №7 на НДК ще се проведе учредителната конференция на младежката организация на политическа партия АБВ (Алтернатива за българско възраждане). В началото на конференцията председателят на ПП АБВ Георги Първанов ще приветства делегатите и ще връчи сто членски карти на партийни членове.От 14 часа в същата зала ще се проведе националното съвещание на Федерацията на женските клубове на ПП АБВ.В началото на конференцията председателят на ПП АБВ Георги Първанов ще приветства делегатите.

Варненски районен кмет и още 4-ма обвинени за имотни измами

http://www.vesti.bg/novini/varnenski-rajonen-kmet-i-oshte-4-ma-obvineni-za-imotni-izmami-6019935

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Сред тях е и районният кмет на "Младост" във Варна Христо Христов.

Галъп: Близо 34% няма да гласуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=261168

Повече от 23% от всички запитани заявяват, че ако изборите за Народно събрание бяха сега, биха гласували за ГЕРБ, близо 16% - за БСП, почти 8 на сто – за ДПС. „България без цензура” и партньорите й събират близо 5% електорална подкрепа, Реформаторският блок е над 4%, новата коалиция на НФСБ и ВМРО е с повече от 3% от всички имащи право на глас.

Образователният министър инспектира ремонта на школата, пострадали от наводненията

http://www.cross.bg/dobrich-kolarova-navodneniyata-1425535.html

/КРОСС/ На 15 август 2014 г. министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще посети Варна и Добрич, за да се запознае с хода на ремонтите на пострадалите от наводненията училища.В 11.00 часа доц. Коларова ще има среща в СОУ „Любен Каравелов" в кв. „Аспарухово", а в 11.30 часа - във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец".В 14.30 часа започва посещението на министъра в гр. Добрич с оглед на щетите и ремонтите в сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий".От 15.00 часа доц. Коларова ще разговаря с кметския екип на Добрич. В 16.00 часа в Голямата заседателна зала на Общината започва срещата на министъра с учители и с директори на училища.

2 години и 8 месеца условно и 90 хил. лв. кръвнина за мотоциклетист, прегазил пешеходец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245127

Присъда от 2 години и 8 месеца условно с 5 г. изпитателен срок получи преди минути от Бургаския окръжен съд Иван Иванов.
Младият мъж бе признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходец. Инцидентът е станал преди 2 години на 2 август - около 19.20 часа  на пътя  Бургас - Слънчев бряг”.

Присъда от 2 години и 8 месеца условно с 5 г. изпитателен срок получи преди минути от Бургаския окръжен съд Иван Иванов. Младият мъж бе признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходец. Инцидентът е станал преди 2 години на 2 август - около 19.20 часа на пътя Бургас - Слънчев бряг”.

Боян Петров: Под К-2 имах криза заради кръвната захар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245141


- Какво означава за теб, че си първият българин, изкачил К-2 и три осемхилядника в рамките на един сезон?
- Чак сега осъзнавам, че съм постигнал нещо специално. От 30 и няколко години К-2 е мечта на българските алпинисти.
- Възприемаш ли постижението си и като послание към всички хора, които живеят с проблемите на диабета? - Какво означава за теб, че си първият българин, изкачил К-2 и три осемхилядника в рамките на един сезон? - Чак сега осъзнавам, че съм постигнал нещо специално. От 30 и няколко години К-2 е мечта на българските алпинисти. - Възприемаш ли постижението си и като послание към всички хора, които живеят с проблемите на диабета?

Кунева: Когато Германия кихне, Европа се разболява

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361721_kuneva_kogato_germaniia_kihne_evropa_se_razboliava/?ref=rss


Най-добрата възможност е да се търсят нови пазари, каза пред БНР лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, която е и бивш еврокомисар, по повод с ембаргото на Русия за внос на селскостопанска продукция. Тя заяви, че еврозоната не е успяла да вдигне ръста си във второто тримесечие на тази година.

"Това, което е притеснително, е, че германската икономика има растеж, който е под голямо съмнение. Както знаем, когато Германия кихне, Европа се разболява. Не става въпрос...

Индикатор ли са за стабилност лихвените проценти по депозитите?

http://www.bnews.bg/article-113830

Основната функция на всяка банка е да бъде посредник между хората, които разполагат със средства, които ще им бъдат необходими в бъдещ период от време, и хора, които се нуждаят от финансиране в момента, като ще могат да възстановят средствата в друг бъдещ период време.

Скандал! Полицай мародерства в Бяла Слатина

http://www.cross.bg/ignatov-vreme-bira-1425534.html

/КРОСС/ Белослатинци пропищяха от своеволията и постоянния рекет на 42-годишния полицай Иво Игнатов, който е катаджия вече повече от 20 години в града. По думите на потърпевшите, той рекетира всеки човек от община Бяла Слатина открай време, който може - може. Ако човек не се поддаде, следва тормоз на пътя - спира те и започва голямото заяждане. „Винаги ще се намери нещо да не ти е в ред", разказват хората.  „От всяко заведение, от всеки човек, който има някакъв вид бизнес - дървар, майстор, отвсякъде е извлякъл изгода и никой не може да му откаже заради униформата. Последният случай беше при наводнението, на гърба на нещастието на хората - той с патрулката ходеше и събираше от безплатната вода, която трябваше да бъде за бедстващите. Не можах да преброя стековете, които нахвърля в полицейската кола, и то през през работно време", разказа собственикът на дискотеката в града Красимир Велев. "Всяка вечер този полицай е при мен, дава му се стек енергийни напитки, които след това продава на половин цена в близката бензиностанция", разказа още Велев. Иво Игнатов е наказван много пъти, но в повечето случай за дребни нарушения и кокошкарски истории. В момента е с последно предупреждение и тече наказание срещу него. Хората се надяват този път да си понесе последствията. Временно е отстранен от работа - наказан е за това, че маршрутът му не е бил в района, в който се движел по време на потопа, твърдят отчаяните хора

ББЦ води разговори с НДСВ за създаване на голям центристки блок

http://pik.bg/ббц-води-разговори-с-ндсв-за-създаване-на-голям-центристки-блок-news213985.html

ББЦ води разговори с НДСВ за създаване на голям центристки блок

Коалиция „България без цензура“ води разговори с представители на НДСВ, които могат да прераснат в създаването на голям центристки блок преди изборите. Новината съобщи лидерът на партия „България без цензура“ и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков в ефира на Радио „Пловдив“.
Той цитира данните от днешното проучване на „Галъп“, според което в следващия парламент ще влязат 4 или най-много 5 партии и коментира, че следващите управляващи трябва да съставят или център дясно правителство или голяма коалиция, която би била приета от хората като абсолютно безпринципна. „От партиите, които ще попаднат в следващото Народно събрание, само една е нова – „България без цензура“. Всички останали вече са управлявали страната, вече са имали възможност да покажат на българския народ с какви качества разполагат“, подчерта Бареков.
Лидерът на ББЦ бе категоричен, че ако „България без цензура“ няма възможност да реализира  управленската си програма и не намери диалог с друга партия, ще предпочете да бъде твърда алтернатива на управлението, което се задава. „Когато се защитават национални интереси и българският народ е печеливш от една коалиция и споразумение, сме готови да участваме, но ако коалициите са безпринципни и се договарят още преди изборите, ние нямаме място в тях. По-добре да бъдем голяма центристка опозиция в следващия парламент“, подчерта Бареков. По думите му хубавото в това е, че властта няма да бъде давана от парламентарната група на ДПС, а от другия центристки субект в Народното събрание – партиите, обединени в коалицията „България без цензура“. Заради нас ДПС ще бъде извадено от властта и ние най-вероятно ще имаме възможност да определяме в чия полза да се наклонят везните в следващия парламент“, допълни лидерът на ББЦ.
Той съобщи, че следващата седмица „България без цензура“ ще излезе с много прагматична програма, ориентирана към бизнеса, хората в нужда и младите. В нея ще се акцентира на няколко отрасли, които могат да донесат добавена стойност на българската икономика, като земеделие и туризъм. „Който се съобразява с тази програма, ще бъде желан партньор, с когото да преговаряме след изборите за съставянето на коалиция“, подчерта лидерът на ББЦ.
„Само нашата коалиция е на показ повече от половин година, хората са гласували за нея – 11%, има ясна програма, представена още на европейските избори и върви към разширяване с нови субекти. Ние предлагаме предвидимост“, посочи още Бареков.
Той коментира и последните скандални назначения на служебния кабинет, за които според него няма политическа оценка, обосновка и стратегия. „Най-елементарните обяснения изглеждат логични и ги говори обществото. То си казва: „Ето, г-н Борисов командва държавата през г-н Плевнелиев, овладява всички ресурси и по служебен път взима властта. Защо му е да на ГЕРБ прави правителство след 5 октомври? По-добрият вариант е, Борисов си го каза по телевизията  - да си остане парламентът неработещ, да управлява служебното правителство, то и без това е на ГЕРБ и така да си вървят нещата“, обясни Бареков.
Лидерът на ББЦ каза още, че защитата, която служебният премиер Близнашки даде за връщането на Ваньо Танов в Агенция „Митници“ много прилича на защитата на БСП за Пеевски при назначаването му за шеф на ДАНС. „Тогава БСП казаха: „Само той може да свърши работа, извиняваме се, повече няма да правим така. Сега по същия начин реагира и г-н Близнашки. Той каза – нямах време за други кандидатури и избрах тази“, припомни Бареков.
Той определи като абсурдни действията на лидера на РЗС. „Яне Янев, който щеше да уволнява Борисов и  извади записите за Мишо Бирата, в които Ваньо Танов получава нареждане от Борисов да прекрати проверка от обект, в който очевидно са варили спирт, същият той днес се превръща в първи адвокат на Ваньо Танов“, посочи Бареков.
Според него скандалните назначения могат да се обяснят с това, че най-вероятно ще се търсят приходи за настоящите избори от контрабанда, незаконен износ на дървесина, от обществени поръчки и търгове за пътища. „Бяха назначени и много областни управители, свързани с ГЕРБ. Това е неприемливо, притеснително и крайно съмнително“, категоричен е лидерът на ББЦ.

ББЦ разговаря с НДСВ за създаване на голям центристки блок

http://www.bnews.bg/article-113848

Коалиция „България без цензура“ води разговори с представители на НДСВ, които могат да прераснат в създаването на голям центристки блок преди изборите. Новината съобщи лидерът на партия „България без цензура“ и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков в ефира на Радио „Пловдив“.

"Галъп": ГЕРБ води със 7% пред БСП, с шанс за парламента са шест формации

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361738_galup_gerb_vodi_sus_7_pred_bsp_s_shans_za_parlamenta/?ref=rss


ГЕРБ би била първа политическа сила с 23% подкрепа, ако изборите бяха днес, следвана от БСП с 16%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", направено от 1 до 6 август сред 1008 анкетирани.

На трето е ДПС с 8%, следва "България без цензура" с 5%, а петата формация над бариерата за влизане в парламента е Реформаторският блок с над 4 процента.  

Шансове за попадане в следващия парламент има новата националистическа коалиция между НФСБ и ВМРО, които имат...

Австралийска болница обяви 200 пациента за мъртви по грешка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245137

Над 200 живи пациенти бяха обявени за мъртви от австралийска болница, съобщи ДПА.
По-късно от лечебното заведение поправиха грешката и обявиха, че става дума за човешка греша.
В известия, които били разпратени на 30 юли от болница в Мелбърн до всеки един от лекарите на пациентите, погрешно се съобщавало за тяхната смърт, Над 200 живи пациенти бяха обявени за мъртви от австралийска болница, съобщи ДПА. По-късно от лечебното заведение поправиха грешката и обявиха, че става дума за човешка греша. В известия, които били разпратени на 30 юли от болница в Мелбърн до всеки един от лекарите на пациентите, погрешно се съобщавало за тяхната смърт,

Австралийска болница "умъртви" над 200 живи пациенти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245120

Над 200 живи пациенти бяха обявени за мъртви от австралийска болница, съобщи ДПА.
По-късно от лечебното заведение поправиха грешката и обявиха, че става дума за човешка греша.
В известия, които били разпратени на 30 юли от болница в Мелбърн до всеки един от лекарите на пациентите, погрешно се съобщавало за тяхната смърт, Над 200 живи пациенти бяха обявени за мъртви от австралийска болница, съобщи ДПА. По-късно от лечебното заведение поправиха грешката и обявиха, че става дума за човешка греша. В известия, които били разпратени на 30 юли от болница в Мелбърн до всеки един от лекарите на пациентите, погрешно се съобщавало за тяхната смърт,

"Галъп": ГЕРБ води със 7% пред БСП, в парламента влизат пет формации

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361738_galup_gerb_vodi_sus_7_pred_bsp_v_parlamenta_vlizat_pet/?ref=rss


ГЕРБ би била първа политическа сила с 23% подкрепа, ако изборите бяха днес, следвана от БСП с 16%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", направено от 1 до 6 август сред 1008 анкетирани.

На трето е ДПС с 8%, следва "България без цензура" с 5%, а петата формация над бариерата за влизане в парламента е Реформаторският блок с над 4 процента.  

Шансове за попадане в следващия парламент има новата националистическа коалиция между НФСБ и ВМРО, които имат...

Наднорменото тегло увеличава риска от десетина вида рак

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/nadnormenoto-teglo-uvelichava-riska-ot-desetina-vida-rak-6019930

Всяко увеличаване с пет точки на индекса на телесната маса води до увеличен риск от някои разпространени видове на заболяването, твърди ново изследване

Борусия пак отчая Байерн за Суперкупата

http://www.bnews.bg/article-113804

Борусия Дортмунд спечели Суперкупата на Германия за пети пъти, което е рекорд. Байерн остава с четири трофея на втора позиция.

Менда Стоянова: Смяната на областни управители е знакова и изключително навременна

http://pik.bg/менда-стоянова-смяната-на-областни-управители-е-знакова-и-изключително-навременна-news213981.html

Менда Стоянова: Смяната на областни управители е знакова и изключително навременна

Смяната на областни управители е знакова, важна и изключително навременна. Ако трябва да коментирам за смяната на областен управител за Пловдив, бих казала, че това беше правилна. Това коментира Менда Стоянова, народен представител от ПП ГЕРБ, пише "Фокус".

„Същото можем да кажем и за Благоевград и смятам, че служебното правителство отговори правилно на исканията на хората. От близо познавам работата на пловдивския областен управител и мога да категорично да кажа, че той не само не помагаше на града и областта, а пречеше.

Множество проекти на община Пловдив бяха спрени от областния управител по реда на неговото право да спира решения или да ги обжалва в съда”, каза още тя. На въпрос как ще коментира и смяната на шефа на Агенция „Митници” с предишния управител – Ваньо Танов, Менда Стоянова отговори: „Не виждам нищо лошо Ваньо Танов да е отново шеф на агенция „Митници”, мисля, че той успешно ще се справи с това, което е сега тази структура.

За година и няколко месеца митниците бяха разбити, без директор заради постоянната смяна и всичко това рефлектира върху приходите, от които се отчита и резултата. Смятам, че Танов е подходящ да се справи”.

В крайна сметка Близнашки публикува декларацията си за конфликт на интереси

http://politics.actualno.com/V-krajna-smetka-Bliznashki-publikuva-deklaracijata-si-za-konflikt-na-interesi-news_45046.html

Декларацията за конфликт на интереси на служебния министър-председател Георги Близнашки е качена на сайта на президентството, предаде БГНЕС. Тя е публикувана след като проверка по-рано установи, че...

Откриха нов вид динозавър, живял преди 100 млн. години

http://interest.actualno.com/Otkriha-nov-vid-dinozavyr-jivjal-predi-100-mln-godini-news_45047.html

Японски палеонтолози потвърдиха откритието на нов вид праисторически динозавър от рода титанозавър, който е обитавал територията на днешна Япония преди около 100 милиона години. Вкаменелостите в райо...

Б.Димитров: Битката с Никифор може наистина да не е във Върбишкия проход

http://society.actualno.com/BDimitrov-Bitkata-s-Nikifor-moje-naistina-da-ne-e-vyv-Vyrbishkija-prohod-news_45048.html

Битката на 26 юли 811 г., при която император Никифор губи главата си, може би наистина не е била във Върбишкия проход. Проф. Овчаров може би е прав. Почти съм сигурен, че той не е превземал и Плиска....

Бургас забранява шумните ромски сватби

http://society.actualno.com/Burgas-zabranjava-shumnite-romski-svatbi-news_45049.html

Шумните ромски сватби, които продължават поне три дни, ще бъдат забранени в Бургас. Общински съветници от ГЕРБ вече са подготвили докладна, която ще внесат за обсъждане и гласуване още следващия месец...

Разрешиха на Суарес да тренира

http://www.cross.bg/syares-fytbolista-nakazanie-1425533.html

/КРОСС/ Спортният арбитражен съд в Лозана остави в сила наказанието на футболиста Луис Суарес. Уругваецът остава с 4-месечно наказание да не играе, но е получил разрешение да тренира с Барселона.Допълнително обяснение, свързано с решението, не беше оповестено.Както е известно, адвокатите на Суарес оспориха наложеното на футболиста наказание, което го спира от всякаква футболна дейност заради това, че ухапа италианеца Джорджо Киелини по време на Мондиала. Уругвайският нападател бе наказан и за 9 мача на националния си отбор.    

Украинският парламент прие закона за санкциите против Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_377175.html

Украинският парламент прие на второ четене закона за санкциите против Русия, съобщи ИТАРР-ТАСС. За приемането на законопроекта са гласували 244 депутати при необходими най-малко 226 гласа. Съгласно приетия документ Съветът за безопасност и отбрана на Украйна ще има право да въвежда над 20 вида санкции, в това число да блокира активи, да ограничава търговски операции, частично или напълно да прекратява транзита на ресурси, полети, прекратяване на изпълнението на икономически и финансови задължения и др. По молба на правителството от законопроекта беше извадена възможността за ограничаване или прекратяване на работата на медиите, включително в интернет. Законопроектът беше гласуван на първо четене във вторник. Председателят на украинския парламент Александър Турчинов уточни, че парламентът е приел днес не санкции срещу Русия, а закон за санкциите, на базата на който санкции могат да бъдат приети в бъдеще. Парламентът е внесъл предложение за санкции срещу 172 граждани на Русия и други страни, както и 65 руски компании. Решението за това дали ще бъдат наложени санкции срещу Русия, ще бъде взето от Съвета за национална безопасност и отбрана, посочи Турчинов. Украинският премиер Арсений Яценюк благодари на депутатите за приемането на законопроекта, като заяви, че по този начин Украйна е направила крачка към енергийна независимост. Показахме, че страната може да се защитава, посочи Яценюк. В санкциите против Русия може да бъде включен и транспорта на газ. Украинската газова компания „Нафтогаз“ вече предложи на руската „Газпром“ да продава газ на руско-украинската граница на компании от ЕС, за да избегне санкциите. Според енергийни експерти обаче „Газпром“ би се съгласила само временно на една такава мярка, като в замяна ще поиска ЕС да подкрепи проекта „Южен поток“.

Само един кандидат за поддръжката на магистрала "Марица"

http://www.mediapool.bg/samo-edin-kandidat-za-poddrazhkata-na-magistrala-maritsa-news223725.html

Само една оферта е подадена за поддържането на магистрала "Марица" през следващите четири години. Това е дружеството по Закона за задълженията и договирите "АБ-Марица", в което влизат хасковската "АБ" и "Бургас Пътстрой", съобщи агенция "Пътна инфраструктура".   Обединението ще пълни дупките и ще чисти от снега магистрала "Марица" на територията на областното пътно управление в Хасково през следващите четири години.   Трима са кандидатите за поддържането на магистрала "Хемус" на територията на областните пътни управление във Варна и Шумен.   "Автомагистрали Черно море" е подало самостоятелно оферта. Другите двама кандидати са обединения, регистрирани по Закона за задълженията и договорите. Едното е "Поддържане Хемус", в което участват варненската "Пътища и мостове" и "Финанс Груп 2013", а другото – "ПОНТ", в което влизат две варненски фирми "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг".   Поддържането на магистрала "Хемус" е единствената позиция при пътните ремонти до момента, по която има конкуренция.   На 12 август бяха отворени предложенията за подъдржането на републиканските пътища в областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, като за всяка от тях имаше само по един кандидат.

Спряха нарядите за рефера от суперкупата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245083

Реферът Николай Йорданов няма да води мачове временно, докато Съдийската комисия разгледа и оцени как е водил мача за суперкупата “Ботев” - “Лудогорец” (1:3).

Треньорът на “канарчетата" Велислав Вуцов изригна срещу съдията, след като тимът му игра с 10 души 45 минути - изгонен бе Александър Колев с втори жълт картон за симулация.

“Този човек Реферът Николай Йорданов няма да води мачове временно, докато Съдийската комисия разгледа и оцени как е водил мача за суперкупата “Ботев” - “Лудогорец” (1:3). Треньорът на “канарчетата" Велислав Вуцов изригна срещу съдията, след като тимът му игра с 10 души 45 минути - изгонен бе Александър Колев с втори жълт картон за симулация. “Този човек

Откриха 17 незаконно притежавани монети с културна стойност във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245121

ДАНС откри и иззе 17 броя незаконно притежавани монети с културна стойност във Враца, съобщиха от агенцията.
На 7 август 2014 г. служители на ДАНС със съдействието на служители на МВР са провели специализирана операция на територията на гр. Враца с цел пресичане на престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, вр. с чл. 4, ал. 1, т. 20 от Закона за ДАНС. ДАНС откри и иззе 17 броя незаконно притежавани монети с културна стойност във Враца, съобщиха от агенцията. На 7 август 2014 г. служители на ДАНС със съдействието на служители на МВР са провели специализирана операция на територията на гр. Враца с цел пресичане на престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, вр. с чл. 4, ал. 1, т. 20 от Закона за ДАНС.

ДАНС иззе 17 незаконно притежавани монети с културна стойност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245118

ДАНС откри и иззе 17 броя незаконно притежавани монети с културна стойност във Враца, съобщиха от агенцията.
На 7 август 2014 г. служители на ДАНС със съдействието на служители на МВР са провели специализирана операция на територията на гр. Враца с цел пресичане на престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, вр. с чл. 4, ал. 1, т. 20 от Закона за ДАНС. ДАНС откри и иззе 17 броя незаконно притежавани монети с културна стойност във Враца, съобщиха от агенцията. На 7 август 2014 г. служители на ДАНС със съдействието на служители на МВР са провели специализирана операция на територията на гр. Враца с цел пресичане на престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, вр. с чл. 4, ал. 1, т. 20 от Закона за ДАНС.

Русия се оттегля от Европейския съд за правата на човека?

http://www.cross.bg/rysiya-ottegli-evropeiiskiya-1425532.html

/КРОСС/ Русия може да се оттегли от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), но към момента този въпрос не стои на дневен ред, каза президентът на Русия Владимир Путин. По думите му много от решенията си съдът приема политизирано и не изпълнява функциите, за които е бил създаден: не регулира правовите отношения и не защитава никакви въпроси, „а просто изпълнява някаква политическа функция". Ако тази практика се засили, Русия може да се оттегли от юрисдикцията на съда, предупреди руският президент.Путин допълни, че Москва може да денонсира и да прекрати участието си в международни споразумения, ако сметне, че това отговаря на националния й интерес

Родителите на Григор Димитров пристигат за наградата му „Почетен гражданин на Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=261164

Родителите на българската тенис легенда Григор Димитров пристигат утре във Варна - на празника на града, за да се включат в тържествената церемония по връчването на наградите „Почетен гражданин на Варна”. Димитър и Мария Димитрови ще получат престижното отличие от името на сина си от кмета Иван Портних на специална церемония в 20 ч.

БСП призова Близнашки да не влиза в ролята на политически еничар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361713_bsp_prizova_bliznashki_da_ne_vliza_v_roliata_na/?ref=rss


БСП призова служебния премиер Георги Близнашки да не влиза в ролята на политически еничар и назначенията, които прави, наистина да бъдат професионално обосновани и по възможност промените да има само там, където те са необходими. Реакцията на БСП, в чиито редици до март беше Георги Близнашки, за служебното правителство дойде на деветия ден от назначаването му.

Последните кадрови назначения показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт, преди да са проведени предсрочните...

Дават парична награда за питона в „Люлин“

http://www.bnews.bg/article-113790

Три- или 4-цифрена сума е приготвил Мариан Димитров от „Люлин“ за този, който хване питона и даде информация за неговите собственици

Правителството няма средства за плащания към Русия и вноската в НАТО

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-nyama-sredstva-za-plashtaniya-kam-rusiya-i-vnoskata-v-nato-news223724.html

Служебният военен министър Велизар Шаламанов и екипът му обявиха, че заради липсата на средства може да бъде забавено изплащането на дължими на Руската федерация 14 млн. лева за вече ремонтирани и доставени двигатели за изтребителите МиГ 29 и вноската за членството на България в НАТО. Шаламанов очерта на първата си пресконференция като министър в четвъртък вече станалите традиционни за ведомството апокалиптични картини, като обясни че орязаният с близо 100 млн. лева бюджет за отбрана ще наложи значителни икономии. В договора с РСК МиГ за ремонтираните 10 двигателя обаче е предвидено и заплащането на неустойки, които не бяха коментирани от новото политическо ръководство на МО. Българската военна авиация към момента е 100 процента зависима от Русия, за което страната търпи критики от НАТО. Новият заместник-министър на отбраната Десислава Йосифова каза, че може да се отложат и плащания по вноската за членството на България в НАТО. Въпреки това Шаламанов обяви за първи приоритет завръщането на България в "центъра на НАТО и ЕС". "Има три вида плащания във военния бюджет, в цивилния бюджет и в програмата за инвестиции в отбраната, механизмът е доста гъвкав, така че има възможност в рамките на консултации със страните да бъдат забавени някои плащания в рамките на годината и ние ще използваме тези механизми", обясни Йосифова. Военното министерство трябва да заплати към Алианса около 15 млн. лева, като половината от тях вече са покрити. Служебният министър Велизар Шаламанов обяви още, че смята да замрази и плановете за възстановяването на закрития от правителството на ГЕРБ механизиран батальон във Враца, което бе планирано за тази година. Причината отново е липсата на достатъчно средства. "Батальонът във Враца беше един ангажимент на министър Ангел Найденов. Работата по развитието на този проект ще бъде замразена в периода на служебното правителство поради липса на финансови средства след актуализацията (на бюджета на НЗОК – бел. ред.) и във връзка с това, че работата по това поделение в тези два месеца няма пряка връзка с основната задача - гарантиране на въздушната, морската, киберсигурността и ефективното участие в операции", каза Шаламанов. Военният правителство в правителството "Орешарски" Ангел Найденов коментира пред Меdiapool, че не приема решението за замразяване на проекта и го определи като "неправилно и неуместно". По думите му в него се вижда сянката на бившия военен министър Аню Ангелов (ГЕРБ), който взе решение за закриване на поделението. "Това не е моя приумица. За възстановяването му има единодушно решение на Съвета по отбрана", добави Найденов. Той припомни освен това, че правителството на БСП и ДПС промени плана за развитие на сектора и отпусна целеви 2 млн. лева. Според ресорния зам.министър Десислава Йосифова бюджетът е орязан с общо около 100 млн. лева при актуализацията на бюджета на НЗОК и орязването на други планирани средства. Така вместо 1.078 млрд. бюджетът за отбрана пада под психологическата граница от милиард и стига 978 млн. лева или около 1.21%. За заплати ще отиват 90% от средствата, за издръжка – 9% и само един процент - за капиталови разходи. "Предстои да се плаща месечно около 3.6 млн. командировъчни, предимно за мисии, около 2 млн. разходи за ток и вода, и около 1 млн. за охрана на освободени войскови имоти. Всичко останало, включително договори за осигуряване на експлоатация на техника, преди всичко на ВВС – ще има отлагане и включително членският ни внос в НАТО също не можем да платим", каза Йосифова. Шаламанов обяви обаче, че има за цел да подготви национална програма, която да позволи разходите за отбрана да се повишат до 2 процента от БВП към 2020 година. Постигането на подобен процент обаче изглежда почти невъзможно на фона на реалната ситуация. В момента бюджетът за отбрана се движи около 1.3% от БВП, а тригодишната бюджетна рамка също предвижда подобни измерения. НАТО обаче настоява процентът за отбрана в страните членки да бъде минимум 1.5%, като такъв ангажимент пое и президентът Росен Плевнелиев. Последните няколко военни министри започват управлението си с аналогични гръмки разкрития за тежко наследство. Военните министри в кабинета на ГЕРБ Николай Младенов и Аню Ангелов обявиха непокрити договори за стотици милиони, министърът в служебното правителство на Марин Райков Тодор Тагарев обяви, че много критични дейности за армията не са финансирани, а Ангел Найденов се оплака, че армията няма пари дори за акумулатори и гуми. В четвъртък Найденов коментира, че орязването на бюджета със 100 млн. лева е много сериозно и трябва да се търсят компенсационни механизми.

Цвета Караянчева: Собствениците на ВиК Кърджали са ДПС и БСП

http://pik.bg/цвета-караянчева-собствениците-на-вик-кърджали-са-дпс-и-бсп-news213980.html

Цвета Караянчева: Собствениците на ВиК Кърджали са ДПС и БСП

Собствениците на ВиК Кърджали са ДПС и БСП, така че решенията се взимат от тях. Отново надделяват икономическите интереси за сметка на хората и за съжаление това е факт – задкулисието и прокарването на интересите на определена фирма. Това каза Цвета Караянчева от ГЕРБ - председател на партията в Кърджали, информира "Фокус".

„Тук вече повече от 20 дни кърджалийци не могат да пият водата от чешмите. Има замърсяване, което вече коства над 20 дни купуване на минерална водата. ВиК в продължение на 20 дни залъгва с „днес-утре”, добави тя.

По думите на народния представител на територията на пречиствателната станция в района са присъствали външни лица от фирма, която няма договор за пречистване на водата, за което лично от Караянчева е подаден сигнал до Прокуратурата и е образувано разследване.

„З60 хил. граждани на Кърджали и Момчилград не могат да пият вода.

От 2006 г. водата в Кърджали се пречиства с регент, от който е много бистра, но след като се е намесила друга фирма, тя започва да внася друг регент. Това е турска фирма, която е нямала разрешение да бъде на пречиствателната станция”, добави Цвета Караянчева.

Броят на имигрантите, пристигащи с лодки в Италия, се е увеличил с 500% за година

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/14/2361698_broiat_na_imigrantite_pristigashti_s_lodki_v_italiia/?ref=rss


Броят на имигрантите, пристигащи с лодки в Италия, се е увеличил с около 500% през първата половина на настоящата година в сравнение със същия период миналата година. Сега той надминава рекорда от 2011 г. по време на Арабската пролет, съобщи европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс", цитирана от агенция "Франс прес".

Според агенцията 78 300 души са пристигнали в Европейския съюз с лодка до юли 2014 г. през опасното Средиземно море. Те са пътували основно към Италия, но е...

Шаламанов: Заварваме системата в доста критично финансово състояние

http://www.cross.bg/velizar-otbranata-nato-1425531.html

София /КРОСС/ Нашият основен приоритет е завръщане на България в центъра на НАТО, в центъра на Европейския съюз, с много по-активна роля, с достойно участие в процесите в тези два съюза. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов при представянето на приоритетите, по които ще работи Министерството на отбраната в следващите два месеца, както и на екипа му. Министър Велизар Шаламанов отбеляза усложнената среда за сигурност, свързана със събитията в Украйна и в Близкия Изток, продължаващото напрежение между НАТО, Европейския съюз и Русия, включително и в търговски план. „Това са събития, които изискват по-голямо внимание към сигурността, и по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз", заяви министърът на отбраната. Предстои Срещата на върха на Алианса на 4 и 5 септември в Уелс, за която се изготвя визия „България в НАТО до 2020 г.". „Тази визия трябва да открои основните стъпки, които България ще направи, за да повиши своите способности в рамките на инициативите на Алианса, както и евроатлантическата солидарност, която очакваме от Алианса, в усложнената среда за сигурност", заяви министър Велизар Шаламанов. „Знакова стъпка в тази посока е ангажиментът за ускорена акредитация на Центъра за компетентност по управление на кризи и възстановяване", посочи министър Шаламанов.„Най-важната цел пред нас е да изготвим национална програма

Джакпотът от 7 млн. лв. привлича като магнит мераклиите за милионери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244305_%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BA%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%

 Скандалът с опита за кражба на джакпота от двамата варненци хвърли в ужас и паника редовите служители  на тотализатора. 

Явно наплашен от пореден гаф, персоналът, работещ в пунктовете, пази в строга секретност дори и елементарна и безобидна информация. 

Въпросът на iNews колко хора са дошли да си пробват късмета за голямата печалба от над 7 млн. лв. остана без отговор. Въпреки липсата на конкретна информация интересът към джакпота, който може да падне тази вечер, е огромен. 

Тотото беше препълнено с граждани, попълващи фишовете си.

В рамките на 10 минути в пункта се изредиха поне 10 души. Разбира се, типично по български, имаше и караници кой е пръв на опашката. Явно редът за "хазартаджиите" на опашката гарантира по-добрите шансове за спечелване на милионите. 

Сред мераклиите за големите пари имаше и такива, които за първи път пускат фиш. Служителката разпалено обясняваше на клиентите как се попълват числата, които може да се окажат щастливата комбинация.  

Някои от гражданите си пожелаваха късмет, като се уповаваха на Бог. За други улучването на правилните числа няма нищо общо със свръхестествените сили. За тях "падането" на джакпота е въпрос на постоянство и математика. 

Въпреки това у всеки, решил да пусне фиш, се крие малка доза суеверие. Никой от пусналите фиш не пожела да каже какво ще прави с парите, ако ги спечели, за да не предизвика лош късмет. 

БНБ разрешава разпродаването на активите на КТБ на безценица?

http://econ.bg/Новини/БНБ-разрешава-разпродаването-на-активите-на-КТБ-на-безценица-_l.a_i.561814_at.1.html

Българската народна банка (БНБ) и квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са използвали схема за ограбването на активите на поставената под...

Експерти: КТБ може да бъде оздравена

http://frognews.bg/news_74627/

Болният преждевременно е преместен в моргата. Така председателя на Българска стопанска камара Сашо Дончев описа ситуацията с КТБ.

Десподов от “Литекс” в “Лацио” след Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245098

Нападателят на “Литекс” Кирил Десподов ще облече екипа на “Лацио” от Нова година. 

Ръководствата на двата отбора са се договорили за контракта на юношеския национал. “Лацио” ще плати трансферна сума, а не компенсация за развитието на футболиста. 

В сайта на италианския клуб пише за 17-годишния футболист: “С Десподов ще се опитаме да направим Нападателят на “Литекс” Кирил Десподов ще облече екипа на “Лацио” от Нова година. Ръководствата на двата отбора са се договорили за контракта на юношеския национал. “Лацио” ще плати трансферна сума, а не компенсация за развитието на футболиста. В сайта на италианския клуб пише за 17-годишния футболист: “С Десподов ще се опитаме да направим

Пенка, захвърлила бебето си в гората: Не съм раждала бебето, то само падна!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245085

Разследващите започнаха нов оглед на мястото, където 38-годишната Пенка Тодорова роди и захвърли детето си. „Не съм раждала! Докато вървях към дерето, бебето само падна. Не знаех, че съм бременна”, твърди родилката пред Разследващите започнаха нов оглед на мястото, където 38-годишната Пенка Тодорова роди и захвърли детето си. „Не съм раждала! Докато вървях към дерето, бебето само падна. Не знаех, че съм бременна”, твърди родилката пред "Марица". Тя отрича да има нещо общо със смъртта на бебето, открито в дерето в Балкана близо до „Интендантско обслужване” ЕААД –

Ето го любовника, арестуван за убийството в Шумен (снимка)

http://pik.bg/ето-го-любовника-арестуван-за-убийството-в-шумен-снимка-news213978.html

Ето го любовника, арестуван за убийството в Шумен (снимка)

Заподозреният мъж за убийството на 42-годишната Небаат Салимова (42г.) от Шумен бе задържан днес в Турция, информира "Труд".

Разголеният труп на Небаат бе открит с 9 прободни рани в шията във вторник в наета от приятеля й любовна квартира на ул."Ален мак" в града. Оттогава трескаво се търси 32-годишният Веселин Чуфудов.

Негова снимка пусна сайтът на в. Хюриет. В публикацията се посочва, че жертвата е 42-годишната Наталия Ефраимова Салимова.

 

Игра дава възможност да гърчите политици - на сцената са Дудука, Осичката Мая и Бистришкия тигър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244719

Ако ви дразнят родните политици и искате да им направите нещо лошо за отмъщение, това вече е възможно поне виртуално. Сайтът poslushen.bg ви предлага да юркате като стар войник новобранец някои от основните действащи лица в политиката ни. Имате избор между Оре Шарж, Сокола, Болен Си, Серьожа, Дудука, Осичката Мая, Мамин Кольо и Бистришкия тигър. Яв Ако ви дразнят родните политици и искате да им направите нещо лошо за отмъщение, това вече е възможно поне виртуално. Сайтът poslushen.bg ви предлага да юркате като стар войник новобранец някои от основните действащи лица в политиката ни. Имате избор между Оре Шарж, Сокола, Болен Си, Серьожа, Дудука, Осичката Мая, Мамин Кольо и Бистришкия тигър. Яв

Жената, захвърлила новороденото си в гората: Не съм раждала бебето, то само падна!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4245096

Разследващите започнаха нов оглед на мястото, където 38-годишната Пенка Тодорова роди и захвърли детето си. „Не съм раждала! Докато вървях към дерето, бебето само падна. Не знаех, че съм бременна”, твърди родилката пред "Марица".
Тя отрича да има нещо общо със смъртта на бебето, открито в дерето в Балкана близо до „Интендантско обслужване” ЕААД – Разследващите започнаха нов оглед на мястото, където 38-годишната Пенка Тодорова роди и захвърли детето си. „Не съм раждала! Докато вървях към дерето, бебето само падна. Не знаех, че съм бременна”, твърди родилката пред "Марица". Тя отрича да има нещо общо със смъртта на бебето, открито в дерето в Балкана близо до „Интендантско обслужване” ЕААД –

Изборите ще ни струват 10.5 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=261169

Машинното гласуване ще бъде експериментално и на тези парламентарни избори, и ще се проведе в до 500 избирателни секции. Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на първия редовен брифинг на комисията, предаде репортер на БГНЕС.

Откриха нов вид динозавър, живял преди 100 млн. години

http://www.cross.bg/dinozavur-yaponiya-tambatitanis-1425530.html

/КРОСС/ Японски палеонтолози потвърдиха откритието на нов вид праисторически динозавър от рода титанозавър, който е обитавал територията на днешна Япония преди около 100 милиона години. Вкаменелостите в района на град Тамба (префектура Хиого) бяха открити още през 2006 г. от местен учител, който с класа си извършвал геоложки изследвания. На мястото бяха изпратени археолози, които успяха да съберат част от скелета на динозавър, който по-късно бе изследван в редица университети. По необичайната форма на костите палеонтолозите успяха да потвърдят, че става въпрос за древен гущер от все още неизвестен вид, който получи наименованието Tambatitanis amicitiae.Тревопасният титанозавър е едно от най-големите сухоземни животни, които някога са живели на нашата планета. Най-дългият представител е около 40 метра, а теглото му достига 80 тона. Японската версия на това влечуго е била малко по-малка - около 15 метра. По повод откриването на новия вид музеят в град Тамба организирана специална изложба, която ще продължи до края на октомври. Tambatitanis amicitiae е петият вид динозавър, открит по време на разкопки в Япония.

Танов: Заварих митниците в ужасно състояние

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244304_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1

 „Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи е още по-трагично". Това каза новоназначеният шеф на митниците Ваньо Танов пред Нова тв.

„В рамките на 4 месеца миналата година и сега за 8 ще е към 1,2 милиарда. Днес цял ден си мисля как да оправим това. Гледам справка по справка, фирма по фирма. Още не мога да кажа откъде идват проблемите. Има много битовизми – няма нито една проведена обществена поръчка, всички договори са изтекли. Цялата работа на митниците е блокирана. Приходите са със 100 милиона лева по-малко от миналата година", коментира той.


Има определени хора, които имат полза от блокаж на митниците, категоричен е Танов. „Същите хора вероятно в момента организират недоволството. Нямам време да гледам дали назначението ми е предизвикало протести. Знам, че в митницата няма полемика, а точно обратното. Страхуват се, че ще излязат наяве нещата – къде са проблемите и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които просто ги няма", каза новият шеф на митниците.


„Ще предам някои неща на прокуратурата още отсега. Има фирми, които имат гаранции в една определена банка. А след това им е разрешено да продължават да извеждат акцизни стоки, при условие, че няма да се плати той", допълни той.


Хванаха синтетична дрога за з млн. лв.

http://frognews.bg/news_74626/

Синтетична дрога за 3 млн. лв. е била хваната от служители на ДАНС.

Две деца се удавиха в язовир край Враца

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dve-deca-se-udaviha-v-iazovir-kraj-vraca-6019932

Вероятна причина за смъртта на децата, влезли във водите на язовира, е рязката смяна на температурата

ДАНС залови наркотици и старинни монети в един ден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361690_dans_zalovi_narkotici_i_starinni_moneti_v_edin_den/?ref=rss

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) със съдействието на МВР са заловили
112 890 кг синтетични наркотици под формата на таблетки в района на Казанлък и село Бузовград, съобщиха от агенцията.

Наркотиците са оценени на 3.386 млн. лева. При операцията са задържани и трима души.

"В резултат от проведената операция не е допуснато разпространението на синтетични наркотици на територията на България и на други страни от ЕС", подчертават от ДАНС. По...

Танов: Агенция "Митници" е преведена в състояние, в което не може да работи

http://politics.actualno.com/Tanov-Agencija-Mitnici-e-prevedena-v-systojanie-v-koeto-ne-moje-da-raboti-news_45045.html

Агенция „Митници” е преведена в състояние, в което не може да работи. Това каза на брифинг новоназначеният директор на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов, преда...

Баща заведе в Сирия синовете си, за да ги откаже от игри с насилие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4245019

Баща заведе двете си деца в Сирия и Израел, опитвайки се да ги откаже от видео игрите с насилие, към които те са пристрастени, пише Баща заведе двете си деца в Сирия и Израел, опитвайки се да ги откаже от видео игрите с насилие, към които те са пристрастени, пише "Дейли мейл". Карл-Магнус Хелгегрен е шведски журналист, преподавател в университет и баща на двама сина - 11-годишния Лео и 10-годишния Франк. Един ден Карл решава да заведе двамата в Сирия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване