Реформаторите или ще станат нормална партия, или ще слушат драгалевския вожд

http://www.cross.bg/gerb-normalna-reformatorite-1425438.html

/КРОСС/ „Ако ГЕРБ няма 121 депутати в новия парламент, ние ще върнем мандата и ще дадем шанс на Реформаторите да си правят съюз с БСП и другите. Те или ще станат нормална партия, или ще слушат драгалевския си вожд." Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за БНТ. Лидерът на ГЕРБ, който от години кани партиите, съставящи Реформаторския блок, да управляват заедно, но днес обяви, че изключва коалиция с тях.  

Сноудън: САЩ имат програма за автоматична кибервойна

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/snoudyn-sasht-imat-programa-za-avtomatichna-kibervojna-6019864

По думите му тя може да навреди на трети страни, освен това е заплаха и за личния живот на гражданите

Издирват 65-годишен мъж, който е в неизвестност от 9 август

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/g1p-UdBRHto/

ОДМВР – Бургас издирва 65- годишния Петър Стефанов Петров от Бургас, живеещ на ул. „Индустриална” № 2. Същият напуснал дома си на 09.08.т.г. и от тогава е в неизвестност. Описание на лицето: мъж на видима възраст около 65 години, висок на ръст, със слабо, сухо телосложение. Правоъгълно лице, кафяви очи, прошарена и чуплива коса. С татуировки по ръцете. По време на изчезването си Петър Петров е бил облечен със светлосини дънки, светло зелена тениска и черни мрежени обувки. По първоначални данни мъжът е неконтактен и трудно може да посочи, ако се наложи точния си адрес.

ОДМВР – Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Петър Петров да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР!

 

ЕС се събира да оцени загубите от руските санкции, България губи 10 млн. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244108

Среща на експерти от държавите-членки на Европейския съюз заради ембаргото, наложено от Русия в отговор на санкциите на ЕС предстои в четвъртък, съобщи БТВ.
Страните трябва да представят оценките си за загубите, които ще понесат от забраната за износ на европейски хранителни продукти на руския пазар. Среща на експерти от държавите-членки на Европейския съюз заради ембаргото, наложено от Русия в отговор на санкциите на ЕС предстои в четвъртък, съобщи БТВ. Страните трябва да представят оценките си за загубите, които ще понесат от забраната за износ на европейски хранителни продукти на руския пазар.

Морето най-изгодно в края на сезона

http://econ.bg/Новини/Морето-най-изгодно-в-края-на-сезона_l.a_i.561726_at.1.html

Значително по-евтина може да излезе почивката по морето след 20 август. Тогава хотелиерите масово свалят цените с около 20%. Заради лошото време...

Червеният Кръст обяви условията за приемане на хуманитарна помощ в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-kolonata-hymanitarna-1425439.html

/КРОСС/ Международният Комитет на Червения Кръст (МКЧК) призова Русия да предостави подробен списък на съдържанието в камионите, които превозват хуманитарна помощ за Източна Украйна, предаде РИА Новости. Представител на Червения кръст заяви, че получената от руската страна на 12 август информация за товара има общ характер. "Руските власти са предали на украинските власти и МКЧК общ списък на стоките, който включва: бутилки с минерална вода, хранителни продукти, медикаменти и генератори за електричество," - съобщи той. Колоната от 280 бели камиона КАМАЗ с дължина от 3 километра, превозващи хуманитарна помощ за пострадалите мирни граждани в Югоизточна Украйна тръгна във вторник през нощта от Московска област. Помощите са събрани от организации и руски граждани. Същевременно, кореспондент от BBC Стив Розънбърг, който следи движението на колоната съобщи, че камионите след престоя във Воронеж вчера, отново се намират в движение. В сряда вечерта КАМАЗите не са пристигнали на КПП-то в Харковска област, където украински граничари трябва да огледат съдържанието на камионите и да насочат колоната на изток. Известно време бе неизвестно местонахождението на колоната, по-късно журналисти я забелязали недалеч от Воронеж. По-рано представители на украинското Министерство на извънредните работи анонимно съобщиха на BBC, че колоната с хуманитарна помощ от Русия ще влезе в Украйна през КПП Изварино в Луганска област

Спечелете двоен билет за концерта на Андреа Бочели

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/spechelete-dvoen-bilet-za-koncerta-na-andrea-bocheli-6019825

Спечелете двоен билет за концерта на Андреа Бочели в София на 31 август на стадион "Българска армия"

"Зелените" търсят вариант за съвместно явяване на изборите, а не връщане в РБ

http://www.cross.bg/zelenite-blok-yavyavane-1425437.html

/КРОСС/ След като няколко пъти от Реформаторския блок публично изразиха надежда, че, напусналите в края на миналата година, "Зелените" ще участват на предстоящите избори заедно с тях, стана ясно, че те приемат поканата, но поставят пет условия. "Това са едни теми, които ние сме приели като варианти и условие за коалиционна политика въобще. Това не са конкретни условия само към Реформаторския блок. В същия смисъл ние с други субекти не преговаряме. Но това не означава връщане в блока по начина, по който той в момента гони своите цели за създаване на единен политически субект в бъдеще и уеднаквяване на политическите програми. По-скоро търсим вариант за съвместно явяване, с което да позволим на повече граждани да имат възможност да достигнат до по-голямо представителство в Народното събрание", заяви съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов пред БНР. "Има теми, които за нас са важни и бихме желали да знаем, че отивайки в една коалиция, по тези въпроси няма да имаме разногласие с нашите евентуални партньори, ако се стигне до парламентарни дебати и промяна на законодателството", добави той.  

Футболно хулиганство след мача Ботев- Лудогорец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iKZpQ46FP0c/

На 13.08.т.г. около 20.30 ч. на бургаския стадион «Лазур» е проведена футболна среща за Супер-купата на България между отборите на ПФК «Ботев» – Пловдив и ПФК «Лудогорец» – Разград. Непосредствено след края на футболната среща 36 -годишния К.Ч. от агитката на ПФК «Ботев» – Пловдив нахлул на терена и извършил непристойни действия. Задържан е за срок до 24 часа. Съставен му е акт на основание чл. 21 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Естрадната прима Маргарита Хранова приготвя зимнина върху джанта от автомобил във вилата си в Брезник

http://www.zapernik.com/hailaif/estradnata-prima-margarita-hranova-prigotvya-zimnina-vurhu-djanta-ot-avtomobil_33698/

Естрадната легенда Марги Хранова не ползва чушкопек за приготвяне на зимнината, а предпочита стара автомобилна джанта. Тя е приспособена от съпруга й Кирил в двора на вилата им в Брезник, пише monitor.bg.

Върху джантата се слага огромна ламарина и печенето може спокойно да започне. След като приключи с чушките, Марги се захваща с лютеницата. Тя включва около 5 кила чушки и 3 кила моркови. Певицата не слага домати, а половин буркан доматено пюре. „Освен...

Продължава

Сноудън разкри подробности за подготвяна от САЩ кибервойна

http://www.cross.bg/snoydun-ataki-rysiya-1425436.html

/КРОСС/ Агенцията за национална сигурност на САЩ е разработвала програма за кибер война, която може автоматично да отговаря на интернет атака, твърди пред "Wired" бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. Той казва още, че програмата "Monster Mind" (бел. ред. - "Чудовищен ум" в буквален превод) може да засегне държави, намиращи се между "чука и наковалнята", тъй като хакерите могат да предрешат местоположението на атаките си. Monster Mind е замислена да открива и блокира предполагаеми кибер атаки. След като ги засече, софтуерът автоматично отвръща, тоест извършва хакерски атаки. "Такива атаки може да са завоалирани. Например някой може да се намира в Китай и да създаде впечатление, че атаката идва от Русия. Тогава ответният удар може да бъде нанесен, да речем, по болница в Русия? Какво ще последва", пита Сноудън и предупреждава, че програмата може неволно да предизвика война. Освен това проектът е изключителна заплаха за личния живот, защото, за да функционира, АНС трябва да сканира всички комуникации, влизащи в САЩ. "Ако анализираме всички потоци на информация, това значи, че трябва да прихващаме всички потоци на информация. Така ще прихващаме лични разговори без заповед или вероятен повод, дори без вероятно съмнение за вършене на нещо зло. За всички, по всяко време", предупреждава Сноудън

Проблемът КТБ е изцяло политически

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244294_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8

      "Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При пъвата спънка, след кризата 1996 - 1997 година, когато беше сменено цялото законодателство, не само, че контрол не е указван, а БНБ абдикира. Тя не желае да вземе никакви мерки по отношение на Корпоративна търговска банка", каза в предаването "Преди всички омбудсманът Константин Пенчев.

     "Проблемът КТБ не е нито финансов, не е нито банков. Той е единствено и изцяло политически и може да бъде решен от политиците. Не съм чул една партия, която иска да участва на изборите, да ми обясни като избирател какво ще прави с казуса КТБ. Искам това да чуя преди изборите, защото казусът КТБ не е частен случай. Това е опасен симптом на тежкоболната политическа система. Той е трупан 25 години и изибва като цирей, защото вътре са политиците, властта с парите, с медиите", каза още Пенчев. 
 

     "Сега казват това не наш проблем, има БНБ, има квестори. Нашето законодателство е много добро, законът за кредитните институции, например, и аз обясних на УС на БНБ в едно писмо, че това, което правят е в противоречие с нашия закон. Банката под особен надзор не е селската бакалия, в която влиза ревизори слага табелата и не работи. Това е банка, която е застрашена да стане неплатежоспособна. Затова БНБ вкарва квестори и пише програма как тази банка да работи, не да спре. БНБ трябва да реши банката да оперира и да работи. Всеки ден трябва ръководството на БНБ да излиза и да съобщава на хората какво са направили. Не само,че няма да научим истината за КТБ, но продължават да ни предлагат неиздържани от законова гледна точка версии, че няма законова възможност, че особения надзор означава 6 месеца заключена банка. Не, не значи това, прочетете закона, господа банкери или си уволнете юристите и назначете нови. Но да пишат писма до ЕК, кого заблуждавате", попита омбудсманът.




Суровият петрол поевтиня

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-поевтиня_l.a_i.561727_at.1.html

Лекият суров петрол поевтиня на фона на спекулациите, че търсенето на суровината в САЩ намалява. Доклад за състоянието на индустрията в САЩ показа,...

Ваньо Танов: Митниците са в ужасно състояние, още по-трагично е при приходите

http://www.mediapool.bg/vanyo-tanov-mitnitsite-sa-v-uzhasno-sastoyanie-oshte-po-tragichno-e-pri-prihodite-news223691.html

Върнатият на поста директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов определи пред Нова телевизия състоянието на агенцията като ужасно, а приходите й - като трагични. Това той направи след около 24 часа начело на приходното ведомство, след като бе заемал този пост в продължение на четири години до средата на миналата година, когато бе махнат от правителството на Пламен Орешарски.   Танов обяви още, че не се притеснява от протестите, които неколцина активисти на миналогодишните контрапротести в подкрепа на правителството на Орешарски се опитаха да организират. Връщането му обаче бе прието като знак, че служебното правителство "постила" на ГЕРБ да дойде на власт, като връща негови кадри с тенденцията те да останат и при евентуално редовно правителство наесен.   Танов заяви, че имарло определени хора, които имат полза от блокаж на митниците.   ”Същите хора вероятно в момента организират недоволството. Нямам време да гледам дали назначението ми е предизвикало протести. Знам, че в митницата няма полемика, а точно обратното. Страхуват се, че ще излязат наяве нещата – къде са проблемите и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които просто ги няма”, посочи Танов.   След което обяви, че не знаел, че е "толкова зле положението и как за 5-6 месеца може да бъде разрушено нещо, което е градено няколко години”.   По думите му половината началници на митници са назначени отвън.   ”Предната нощ преди да дойда, са правени назначения и преназначения. Това как го виждате от етична и морална гледна точка? Не мога да установя за няколко часа какво е направено”, каза още Ваньо Танов.   ”Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи, е още по-трагично”, каза Танов.   По същото време доскорошният депутат от БСП Таско Ерменков не можа да даде отговор защо тихомълком и без резултат е приключила работа анкетната комисия, създадена по настояване на ДПС за проучване на случая "Ало, Ваньо". В нашумелия случай от записите на телефонни разговори, бившият премиер Бойко Борисов нарежда на Ваньо Танов да се прекрати митническата проверка на бирената фабрика в Мездра на бизнесмена Михаил Михов. С намеци Ерменков свърза потушаването на случая в парламента със затоплянето на отношенията между ГЕРБ и ДПС.   Самият Танов повтори пред Нова телевизия, че няма случай "Ало, Ваньо".   В четвъртък бяха обявени двамата му нови заместници, предложени на финансовия министър Румен Порожанов, който веднага ги е назначил. Това са митничарите от кариерата Божидар Алексов и Розалия Димитрова.   Досегашният зам.-директор Чавдар Васев е освободен по негова молба.   Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специализирана следдипломна квалификация. Според биографията, разпространена от Министерството на финансите, той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчна материя, като е започнал пътя си в митниците през 1991 г.   Първо е бил в столичната митница, след това в Регионална митническа дирекция София. От 2009 г. до момента е директор на дирекция "акцизи“ и началник-отдел в дирекция "Финансово стопанска дейност и управление на собствеността“.   Розалия Димитрова е магистър от Химико-технологичния университет със следдипломна квалификация по митническа политика.   От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности от стажант митнически инспектор до директор на дирекция.   От 2011 г. е директор на дирекция "Митнически режими и процедури” в Централното митническо управление на Агенция "Митници”.

Ваньо Танов: Не планирам да се оттегля заради хора, които искат блокаж на митниците

http://www.mediapool.bg/vanyo-tanov-ne-planiram-da-se-otteglya-zaradi-hora-koito-iskat-blokazh-na-mitnitsite-news223691.html

”Не планирам да се оттегля от поста, заради протестите, аз съм боец човек”, заяви новоназначеният шеф на митниците Ваньо Танов. Той коментира, че има определени хора, които имат полза от блокаж на митниците. ”Същите хора вероятно в момента организират недоволството. Нямам време да гледам дали назначението ми е предизвикало протести. Знам, че в митницата няма полемика, а точно обратното. Страхуват се, че ще излязат наяве нещата – къде са проблемите и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които просто ги няма”, посочи Танов пред Нова телевизия. ”Не знаех, че в Агенция "Митници” е толкова зле положението и как за 5-6 месеца може да бъде разрушено нещо, което е градено няколко години”, каза Танов. По думите му половината началници на митници са назначени отвън. ”Предходната нощ преди да дойда, са правени назначения и преназначения. Това как го виждате от етична и морална гледна точка? Не мога да установя за няколко часа какво е направено”, каза още Ваньо Танов.  ”Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи е още по-трагично”, каза Танов. Той каза още, че Aгенция ”Митници” и държавата нямат интерес да отнемат лицензи и да не работят фирмите.

Омбудсманът: Прочетете закона, господа банкери, или си уволнете юристите!

http://frognews.bg/news_74610/

Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При пъвата спънка, след кризата 1996-1997 година, когато беше сменено цялото законодателство, не само, че контрол не е указван, а БНБ абдикира.

Лекари спасиха живота на момиченце от Трън, родило се без 4 ребра

http://www.zapernik.com/obshtestvo/lekari-spasiha-jivota-na-momichence-ot-trun-rodilo-se-bez_33697/

Едногодишната Сияна от Трън идва на бял свят с 4 липсващи ребра, а останалите под тях са слепени. Няма и гръдна мускулатура. Както и млечна жлеза, но се е развила друга - над несъществуващата. Оказва се, че момиченцето е застигнато от рядкото заболяване синдром на Поланд. Родителите научават за него, когато тя е на 3 месеца, пише trud.bg.

Вчера, само два дни след първия рожден ден, професорите Ралф Щукер и Росен Дребов го оперираха. Те извършиха уникална за цяла...

Продължава

Училище на бъдещето в СОК „Камчия“ приема деца от 1 до 8 клас от всички националности

http://www.moreto.net/novini.php?n=261054

На 15 септември тази година първият випуск деца от всички националности, живеещи в България, ще прекрачи прага на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Те ще са първите ученици на Частното средно общообразователно училище „Юрий Гагарин“, лицензирано от българското Министерство на образованието и науката за прием на ученици от 1 до 12 клас.

Таско Ерменков: Управляващите да не бързат с режима на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_376847.html

"Нека не бързаме с оценките, може и да няма повишаване на цената на тока, това ще е ясно от октомври. По-добре да не правим внушения". Това обяви бившият депутат от БСП Таско Ерменков в интервю за Нова телевизия. Още в началото на мандата на служебния кабинет вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева предупреди за опасността от режим на тока през зимата заради огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества. Шефът на ДКЕВР Боян Боев и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов я опровергаха в началото на тази седмица. Мотивите на Щонов са, че има свърхпроизводство на ток. "Г-жа Захариева направи откритие, достойно за Нобелова награда. Дупките в НЕК се трупат от 2000 г. и са следствие на някои недалновидни решения", коментира днес Ерменков. Той посочи, че още преди два месеца е казал, че ако няма предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи и по отношение на таксата за ВЕИ енергия, то ще има поскъпване. "Очаквахме, че американските бизнесмени ще осъзнаят, че е по-добре да не убиват „златната кокошка”, добави бившият депутат от БСП.

Кабинетът отпусна 1 млн. лв. за Мизия

http://society.actualno.com/Kabinetyt-otpusna-1-mln-lv-za-Mizija-news_44931.html

Към днешна дата с оглед на обстановката в Мизия отпускаме авансово 1 млн. лв. за посрещане на нуждите в Мизия. Това каза служебният премиер проф. Георги Близнашки след първото извънредно заседание на ...

Ешерихия коли има в питейната вода на Кърджали

http://kardjali.actualno.com/Esherihija-koli-ima-v-pitejnata-voda-na-Kyrdjali--news_44934.html

От 21 дни питейната вода от язовир "Боровица" за Кърджали, Момчилград и 34 околни села все още не е годна за пиене. Това е станало ясно и след масираната дезинфекция на водопроводната мрежа,...

Газова бутилка рани жена и дете във Варна

http://healthy.actualno.com/Gazova-butilka-rani-jena-i-dete-vyv-Varna-news_44939.html

25-литрова газова бутилка се е взривила на терасата  в апартамен на ул. „Мадара” в ж.к. „В. Левски” във Варна. Пострадали са жена на 31 г. и дете, жив...

Производството на природен газ в ЕС ще се свие почти наполовина през следващите 12 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=261081

Добивът на природен газ в страните от ЕС през следващите 12 години ще намалее с 43 %. Това сочат данните от анализ на Националния фонд за енергийна сигурност, направен въз основа на прогнозите на националните енергорегулатори от страните от ЕС.

В Перник няма структура, която да работи болнична помощ с договор с НЗОК

http://www.zapernik.com/obshtestvo/v-pernik-nyama-struktura-koyato-da-raboti-bolnichna-pomosht-s_33696/

И тази година парите на здравната каса няма да стигнат. Заради това депутатите дадоха още 225 млн. лв. ден преди да напуснат парламента. Нови средства се очаква да дадат и бъдещите им колеги в края на годината. Причината е, че очакваните разходи на касата са 3.1 млрд. лв., а парите, които тя имаше, бяха 2.8 млрд. лв. С актуализацията остават да липсват малко над 100 млн. лв. Основната причина за дефицита са болниците. Тази година се очаква в тях да отидат 1.6 млрд. лв. Затова решихме...

Продължава

Венсан Компани подписа дългосрочен договор с "Манчестър сити"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361287_vensan_kompani_podpisa_dulgosrochen_dogovor_s/?ref=rss


Централният защитник Венсан Компани подписа нов петгодишен договор с "Манчестър сити".

28-годишният белгиец е най-успешният капитан в историята на клуба. Новият му договор ще го задържи като играч на "гражданите" до 2019 г. 

"Когато пристигнах през 2008 г. въобще и не съм мечтал, че мога да постигна това, което се случи в последните шест години. Но за мен, това беше само началото на едно пътешествие", заяви Компани пред интернет страницата на клуба.

"Вдигането...

Грип и паралич ни заплашват повече от ебола

http://www.cross.bg/horata-vreme-grip-1425434.html

/КРОСС/ Интервю на Жулиета Недялкова за в."Преса" с главния епидемиолог д-р Ангел Кунчев. - Д-р Кунчев, има ли опасност да пламнат различни епидемии в Мизия след потопа? - Риск има, както винаги е имало след големи наводнения. Знае се, че те са предпоставка за възникване както на отделни случаи и малки епидемични взривове, така и за по-масови епидемии. От друга страна, у нас тази ситуация се повтаря вече на 5-6 места - в Бисер, Цар Калоян, Аспарухово, Добрич, Килифарево. Те са различни като характеристики, защото залятата площ има своите специфики, но никъде не избухна епидемия. В Мизия има някои утежняващи обстоятелства. Това са както по-голямата площ, така и разположението на самия град, който е в низина. Освен това има септични ями, защото градът почти няма канализация в тази част. Утежняващо обстоятелство са и жегите напоследък. До края на седмицата трябва да започ не почистването на наноси, тиня, боклуци, всичко, каквото е мъкнала водата и е останало на повърхността. После ще се премине към щателно измиване и дезинфекция. Ако това се направи както трябва, рисковете ще са значително по-малки. - От какво хората там трябва да се пазят най-много? - Разбирам страха им от труповете на животни, миризмата също е ужасна. Най-опасни са септичните ями. Ако има носител на дизентерия, салмонела, хепатит А, то той ги отделя с изпражненията си. Това попада в септичните ями

ОССЕ: няма прехвърляне на войски през руско-украинската граница

http://www.cross.bg/hora-osse-vuzrastni-1425435.html

/КРОСС/ Наблюдателите на ОССЕ не са забелязали случаи на прехвърляне на въоръжени сили през руско-украинската граница при КПП "Донецк" и "Гуково", гласи доклада на мисията за наблюдение на ОССЕ, която работи на тези пунктове от руска страна в град Камеск-Шахтинский, предаде ИТАР-ТАСС. Докладът е за периода от 6 до 12 август. Наблюдателите водят мониторингова мисия денонощно. Те докладваха, че през пунктовете "Гуково" и "Донецк" в двете страни преминават четири вида хора: семейства с много багаж, възрастни хора, възрастни без багаж или с празни автомобили, както и хора в камуфлажни униформи с раници или без тях.    

Дофинансират маломерната паралелка в СОУ „Иван Вазов” -Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/THFnVgIZ4mg/

В СОУ „Иван Вазов” гр. Поморие за учебната 2014/2015 г. са се записали 14 ученика в 8-ми клас, профил „Стопански мениджмънт”, а необходимият минимален брой е 16. Заради намалението на учениците в гимназиален етап на общообразователното училище, Общински съвет Поморие   взе решение да се осигурят допълнителни средства  за СОУ „Иван Вазов” гр. Поморие за дофинансиране на маломерната паралелка в VІІІ клас – профил „Стопански мениджмънт” с пълняемост четиринадесет ученика за учебната 2014/2015 г.  От 01.09.2014 г. до 31.08.2015 г. да се дофинансира разликата между норматива за минимален брой и действителния брой на учениците по единния разходен стандарт, както следва:

Необходимите допълнителни средства са в общ размер 5 840.00лв. и се определят, както следва:

2 ученика/недостиг/ х 1460.лв./стандарт за издръжка/ = 2 920.00лв.

Все още Общински съвет Поморие не е приел решение за оптимизиране на училищната мрежа в община Поморие, за да се разбере има ли наличие на други маломерни или слети паралелки в общинските училища и ще бъдат ли дофинансирани и те.

 

Борисов за бъдещи коалиции: Ние с шмекери не играем

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-za-bydeshti-koalicii-nie-s-shmekeri-ne-igraem-6019862

"ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност. Няма да се съглася да участвам в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да ми докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва", казва лидерът на ГЕРБ

Вежди Рашидов: Ако Василев даде показания, ще последват убийства

http://www.cross.bg/rashidov-parite-vasilev-1425433.html

/КРОСС/ Не съм изненадан, че банкерът Цветан Василев е обявявен за издирване. Василев трябваше да бъде арестуван много отдавна и да получи статут на защитен свидетел. Но тогава щеше да рухне цялата държава, затова няма да позволят да се върне в страната и да говори. Абсурд е да го върнат, каза министърът на културата в Къбинета „Борисов" Вежди Рашидов в интервю за БТВ и допълни, че ако Василев даде показания, ще последват убийства. Рашидов обяви, че възнамерява да съди държавата за това, че не е опазила влоговете във фалиралата КТБ. Радвам се, че вече се появиха финансови експерти и външни хора, които ни съветват по този казус. Колективният иск срещу КТБ до момента е подкрепен от над 400 души. Експертите определят случая като много добре обмислена измама, посочи той. „Аз съм клиент, имам интерес. Вложил съм парите си в КТБ, защото са ми предложили най-добрите условия. БНБ е тази, която е трябвало да провери защо банката дава толкова високи проценти. Ако парите ни бъдат освободени от банката, няма да съдя държавата. Не искам да наказваме българския народ, а тези, които се обогатиха. Вложил съм в КТБ 2,5 милиона не като инвеститор, а като вложител - искам си парите. Това беше пладнешки грабеж. Ако това беше четвъртата по големина банка, ръководена от Банкера на годината, ако държавните пари са били там, защо да се съмнявам в държавата си, къде да вложа парите си - зад граница, като всеки друг ли?", попита Рашидов.  

Съдът гледа мярката за неотклонение на хакерите, опитали да измамят тотото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244089

Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на двамата братовчеди, задържани за опита за измама в спортния тотализатор, съобщава bTV.
Двамата настояват да бъдат пуснати на свобода.
Те са обвинени в опит за измама в особено големи размери. В събота градският съдия Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на двамата братовчеди, задържани за опита за измама в спортния тотализатор, съобщава bTV. Двамата настояват да бъдат пуснати на свобода. Те са обвинени в опит за измама в особено големи размери. В събота градският съдия Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в

Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на хакерите, опитали да измамят тотото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244069

Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на двамата братовчеди, задържани за опита за измама в спортния тотализатор, съобщава bTV.
Двамата настояват да бъдат пуснати на свобода.
Те са обвинени в опит за измама в особено големи размери. В събота градският съдия Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на двамата братовчеди, задържани за опита за измама в спортния тотализатор, съобщава bTV. Двамата настояват да бъдат пуснати на свобода. Те са обвинени в опит за измама в особено големи размери. В събота градският съдия Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в

Омбудсманът: БНБ не желае да вземе никакви мерки за КТБ

http://www.cross.bg/banka-raboti-penchev-1425432.html

/КРОСС/ "Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При пъвата спънка, след кризата 1996 - 1997 година, когато беше сменено цялото законодателство, не само, че контрол не е указван, а БНБ абдикира. Тя не желае да вземе никакви мерки по отношение на Корпоративна търговска банка", каза в предаването "Преди всички омбудсманът Константин Пенчев. "Проблемът КТБ не е нито финансов, не е нито банков. Той е единствено и изцяло политически и може да бъде решен от политиците. Не съм чул една партия, която иска да участва на изборите, да ми обясни като избирател какво ще прави с казуса КТБ. Искам това да чуя преди изборите, защото казусът КТБ не е частен случай. Това е опасен симптом на тежкоболната политическа система. Той е трупан 25 години и изибва като цирей, защото вътре са политиците, властта с парите, с медиите", каза още Пенчев. "Сега казват това не наш проблем, има БНБ, има квестори. Нашето законодателство е много добро, законът за кредитните институции, например, и аз обясних на УС на БНБ в едно писмо, че това, което правят е в противоречие с нашия закон. Банката под особен надзор не е селската бакалия, в която влиза ревизори слага табелата и не работи. Това е банка, която е застрашена да стане неплатежоспособна. Затова БНБ вкарва квестори и пише програма как тази банка да работи, не да спре. БНБ трябва да реши банката да оперира и да работи

7 килограма марихуана, амфетамин и екстази са иззети в рамките на проведена полицейска операция

http://press.mvr.bg/NEWS/news140814_01.htm

Задържани са двама мъже, осъждани многократно; Софийска градска прокуратура им е  повдигнала  обвинение по чл.354а от НК

Франция с почти нулев икономически растеж

http://www.vesti.bg/novini/franciia-s-pochti-nulev-ikonomicheski-rastezh-6019866

Френският министър на финансите Мишел Сапен призна, че икономическият растеж на страната е в застой, и призова за намеса на Европейския съюз и най-вече на Европейската централна банка посредством "адаптиране" на бюджетните правила.

Как да се справим с топлинен удар

http://pik.bg/как-да-се-справим-с-топлинен-удар-news213770.html

Как да се справим с топлинен удар

След първите дъждовни и необичайно хладни летни месеци, горещите най-накрая дойдоха. Днес се очаква и един от най-топлите дни от началото на годината. Лекари предупреждават, че трябва да избягваме да излизаме в най-топлите часове между 11:00 и 15:00 часа, за да избегнем сърцебиене и топлинен удар.

Топлинният удар е състояние, което възниква при прегряване на организма в резултат на дълго влияние на слънчевите лъчи. Най-лесно се проявява при новородени бебета и деца на годинка.

До прегряване водят високата температура на въздуха, прекалено дебелите дрехи, особено ако са изкуствени. Те задържат изпарението на влага от тялото, предизвикват физическо натоварване и провокират недостатък на течности в организма, ако човек пие малко.

Топлинният удар е съпроводен с вялост, бърза умора, световъртеж, главоболие и мигрена. Дишането се затруднява, температурата се повишава до 40 градуса. Аго не се отстранят причините за прегряването, настъпва топлинен удар – човекът губи съзнание, пребледнява и започва да се поти. 

Праките слънчеви лъчи могат да предизвикат слънчев удар. Първите признаци са – почервеняване на лицето и силно главоболие. После се появяват гадене, световъртеж и притъмняване, накрая се променя сърдечният ритъм.

Първа помощ при слънчев удар се оказва по следният начин: трябва да се подсигури чист въздух, човекът да бъде преместен на сянка, а на главата му да се сложат студени компреси. Пострадалият трябва да пие течности и да пъде поливан със студена вода, да бъде обвит с влажен чаршаф. Ако е изгубил съзнание, да му се даде да помирише амоняк.

Важно е главата да е по-високо от тялото. При повръщане главата се извърта настрани, за да не се задави човекът.

За да избегнете слънчев удар през лятото, слагайте винаги шапка и носете светли и лехи дрехи. Поддържайте питеен режим. Пийте вода с лимон, яжте повече плодове.

Ако при топлинен удар е спряло дишането и не се усеща пулсът, направете задължително изкуствено дишане и закрит масаж на сърцето. Естествено след това повикайте бърза помощ.

 

Хотели в Лондон и Барселона са най-търсени от българските туристи

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/08/14/2360844_hoteli_v_london_i_barselona_sa_nai-turseni_ot/?ref=rss


Български онлайн потребители са търсили за лятото оферти за хотелско настаняване най-вече за Лондон, Барселона и Истанбул. Това показва проучване на търсачката за хотели www.trivago.bg.

Британската столица е била в  плановете на най-много български потребители през месеците юли и август. Въпреки че е най-скъпата дестинация в класацията (209 евро средна цена за нощувка), Лондон събира най-много заявки за търсене от българската платформа за лятото. Със средната цена от 59 евро на вечер...

БВП нараства с 1,6% през второто тримесечие

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d7e8e1b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cbvp0Enarastva0Es0E160Eprez0Evtoroto0Etrimesechie0H17810A70C/story01.htm

Индивидуалното потребление, индустрията и секторът на услугите допринасят за изненадващото представяне на българската икономика


Димитър Бъчваров се оттегли от ръководството на ДСБ

http://www.cross.bg/buchvarov-partiyata-dimitur-1425431.html

/КРОСС/ Финансистът на ДСБ Димитър Бъчваров се оттегли от ръководството на партията. Той подаде оставка и като председател на вътрешната комисия по икономика и финанси. За решението му лидерът на партията Радан Кънев е бил уведомен с писмо, пише "Преса". „Незнанието или неразбирането са лоша основа за „последователност". Не съществува колективна мъдрост на индивидуалната некомпетентност. Затова бих препоръчал сложните политически решения да се съобразяват с мненията, опиращи се на адекватен опит и експертиза", се казва в писмото. Причина за разрива между лидера и финансовия топ експерт на партията бе предложената от кабинета „Орешарски" и неслучила се актуализация на бюджета. Бъчваров смята, че първоначалната позиция на РБ „против" е била грешна, и одобрява преобръщането Ӝ след консултациите при президента. Тъкмо тази промяна обаче стана повод Радан Кънев да подаде оставка като говорител на блока и да обвини партньорите си в съглашателство с ГЕРБ.  

КНДР изстреля ракети в навечерието на посещението на папата в Сеул

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-ministerstvoto-1425430.html

/КРОСС/ КНДР изстреля три ракети с малка далечина на полета по посока към Японско мре, съобщават от министерството на отбраната на Южна Корея. Това стана в навечерието на пристигането в Сеул на папа Римски Франциск, което е първото посещение на главата на римокатолическата църква за последните 25 години. Съгласно информация на министерството на отбраната на Южна Корея, изстрелването било осъществено от военноморската база в град Вонсан в югоизточната част на Северна Корея. Ракетите преодолели 220 километра и потънали във водите източно от Корейския полуостров, предава Гласът на Русия.  

Борисов: Няма да се коалирам с Реформаторския блок (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361345_borisov_niama_da_se_koaliram_s_reformatorskiia_blok/?ref=rss


Няма да се коалирам с Реформаторския блок. Изключвам съюз с тях.  Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ. Борисов подчерта, че ако ГЕРБ нямат 121 депутати в новия парламент, ще върнат мандата и ще оставят Реформаторите "да си поканят БСП и да си управляват заедно".

Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев, който подаде оставка като говорител на Реформаторския блок преди седмица, разказва пред "Дневник", че не вярва, че Борисов иска мнозинство с Реформаторите. По...

Борисов: Няма да се коалираме с Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361345_borisov_niama_da_se_koalirame_s_reformatorskiia_blok/?ref=rss


Няма да се коалираме с Реформаторския блок. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ. Борисов подчерта, че ако ГЕРБ нямат 121 депутати в новия парламент, ще върнат мандата и така ще дадат шанс на Реформаторите да правят съюз с БСП и другите партии. 

Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев, който подаде оставка като говорител на Реформаторския блок преди седмица, разказва пред "Дневник", че не вярва, че Борисов иска мнозинство с Реформаторите. По думите му ГЕРБ се...

Борисов: Реформаторите или ще се държат като нормална партия, или да слушат драгалевския си вожд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361345_borisov_reformatorite_ili_shte_se_durjat_kato_normalna/?ref=rss


След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство. Колегите от Реформаторския блок трябва да знаят това, тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа" да го знаят. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ.

"България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да се яде. Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на...

"Протестна мрежа": БНБ ще разреши на квесторите на КТБ да продават активи на банката

http://business.actualno.com/Protestna-mreja-BNB-shte-razreshi-na-kvestorite-na-KTB-da-prodavat-aktivi-na-bankata-news_44921.html

БНБ обмисля даване на извънредни права на квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Тази новина беше разпространена официално от "Протестна мрежа"...

ЦСКА играят на 23 август до сцената на Андреа Бочели

http://music.actualno.com/CSKA-igrajat-na-23-avgust-do-scenata-na-Andrea-Bocheli-news_44929.html

Сцената за концерта на Андреа Бочели започва да се строи на 20 август, няма да възпрепятства домакинския мач на ЦСКА с Марек на 23 август. Изграждането на сцената за концерта на Андреа Бочели ще запо...

Украинските бежанци в Русия вече са почти милион

http://europe.actualno.com/Ukrainskite-bejanci-v-Rusija-veche-sa-pochti-milion-news_44925.html

По данни на Обществената палата /ОП/ на Руската федерация в страната може би се намират около един милион бежанци от Югоизточна Украйна, заяви на пресконференция в ИТАР-ТАСС заместник-ръководителят...

Mr Network идва в България!

http://business.actualno.com/Mr-Network-idva-v-Bylgarija-news_44927.html

В свят, в който сме все по-свързани, едно просто нещо остава универсална истина - за да си успешен в бизнес средата, трябва да имаш добри комуникационни умения и нетуъркинг стратегия. Последното се п...

Всяко възпитание вреди

http://interest.actualno.com/Vsjako-vyzpitanie-vredi-news_44926.html

Внимавайте с какъв тон  и какво казвате на детето си, защото гласът ви ще звучи в главата му през целия му живот. Гласът на Алис Милър  - един от най-големите специалисти по въпроса ...

Бареков не говори за принципи, дойде ли ред до пари

http://viewpoint.actualno.com/Barekov-ne-govori-za-principi-dojde-li-red-do-pari-news_44930.html

Лято е, жега е, но това изобщо не смущава потока от безпринципни решения в България. И по-точно на съдебната система, която открай време е заслужено критикувана и не излиза от докладите на Европейскат...

Борисов: Без редовен кабинет след изборите няма да има какво да ядем

http://www.mediapool.bg/borisov-bez-redoven-kabinet-sled-izborite-nyama-da-ima-kakvo-da-yadem-news223690.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че може и след октомври да остане служебното правителство, ако партията му няма достатъчно депутати за самостоятелно управление. ”Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата… Колегите от Реформаторския блок да знаят, тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа“ да го знаят: След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство”, каза Борисов пред БНТ. Той изключи формирането на коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок след изборите. ”ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност. Няма да се съглася да участвам в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да ми докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва. Ние с шмекери не играем. Те измислят шпионска дейност, включително и Буда е от тях. Онзи ден, когато почина майката на Местан, нормално му пратих есемес. Но да се излиза и да се пише, че водя някакви преговори с ДПС, не е нормално”, каза Борисов. В отговор на обвиненията, че служебното правителство назначава на ключови позиции хора, свързани с управлението на ГЕРБ, Борисов заяви: "Министри в служебния кабинет – на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието, на отбраната, на образованието, са дейни активисти на Реформаторския блок. Премиерът Близнашки още когато събирахме подписите, работеше с Реформаторите. Нито аз, нито партията има нещо общо с назначенията." Той прогнозира, че при липсата на редовно правителство ”България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да яде". "Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“, каза още Борисов. Той посочи още, че КТБ трябва незабавно да бъде оздравена. "Трябва да сменим Иван Искров (управителят на БНБ) и да дойде човек, който да оздрави банката. Ако останем без Министерски съвет след 5 октомври, без парламент, който да вземе решение, просто не ми се говори", каза Борисов. Борисов коментира, че позицията на проф. Георги Близнашки да защити Ваньо Танов е нормалната позиция. "Танов не е мое назначение. Близнашки да го махне, ако иска, това си е негова работа. Нямам нищо общо с това, нито ГЕРБ", каза Борисов и добави, че тези обвинения са една от опорните точки на БСП. "БСП се потопиха, все едно не са управлявали, за два месеца искат всичките негативи да ги прехвърлят на мен. Когато съм бил на власт, аз съм носил отговорност. За тези година и два месеца по никакъв начин не мога да нося отговорност за БСП, ДПС и "Атака" и за техните безобразия", подчерта Бойко Борисов. На въпрос за прозрачността на договора с "Уестингхаус", подписан от правителството "Орешарски" в последните дни от управлението му, той коментира, че по този казус може само да се гадае. "И Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали. Не подписал Станишев "Белене", подписал го някакъв човечец от НЕК. Не подписал Стойнев и БСП за "Уестингхаус", подписал някакъв човечец от АЕЦ "Козлодуй". Представяте ли си наглостта да взимаш решение за над 20 милиарда лева с държавна гаранция и да казваш "Някакъв човечец, някакъв директор", заяви Борисов. Той определи енергийната ефективност като първостепенна задача на ГЕРБ в сферата на енергетиката, а проектът за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да стане заради многото неизвестни по него. "В момента продукцията на единия реактор в "Козлодуй" отива в загуби по електропреносната мрежа и в сградите на хората. По-добре да извадим пет милиарда евра или да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им падне сметката с по 30-40% . Ще урбанизираме градовете защото като направиш саниране на един блок, му вдигаш живота с 20-30 години. На панелните блокове им свършва животът", очерта програмата на ГЕРБ в енергийната сфера Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ обвини и бившия министър на икономиката Драгомир Стойнев, че е лъгал и ЕС и Русия за "Южен поток".

Борисов: Служебното правителство може да остане и след изборите и да няма какво да ядем

http://www.mediapool.bg/borisov-sluzhebnoto-pravitelstvo-mozhe-da-ostane-i-sled-izborite-i-da-nyama-kakvo-da-yadem-news223690.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че може и след октомври да остане служебното правителство, ако партията му няма достатъчно депутати за самостоятелно управление. ”Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата… Колегите от Реформаторския блок да знаят, тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа“ да го знаят: След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство”, каза Борисов пред БНТ. ”България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да яде. Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“, каза още Борисов. Очаквайте подробности.

Адска жега! Живакът в Перник се покачва до 36 градуса пред днешния ден

http://www.zapernik.com/obshtestvo/adska-jega-jivakut-v-pernik-se-pokachva-do-36-gradusa_33694/

Жълт код е обявен в цялата страна за днес поради високите температури, съобщиха от НИМХ. Живакът на термометрите в Перник и региона ще се качи до 36 градуса по Целзий през днешния ден.
 

Жълтият код е в сила за всичките 28 области. Над страната е слънчево и горещо, още по обяд температурите в равнините достигат 30°. Те ще останат над тази стойност чак до към 18-20 ч. Максималните температури за деня са между 33° и 38°, в София 33°....

Продължава

Масова чистка в Тотнъм - цял отбор играчи си тръгва

http://www.cross.bg/totnum-fytbolisti-igrachi-1425429.html

/КРОСС/ Ръководството на Тотнъм възнамерява да съкрати състава си до 25 футболисти и поради това е готово да се раздели с 11 свои играчи, пише "The Telegraph". Сред нарочените за продажба футболисти фигурират имената на опитните Майкъл Доусън и Аарън Ленън, както и миналогодишните попълнения Роберто Солдадо, Насер Шадли, Влад Кирикеш, Етиен Капу, Сандро, Муса Дембеле, Андрос Таунзенд, Беноа Асу-Екото и Кайл Наутън, предава Гонг. През миналия сезон Тотнъм зае 6-о място в шампионата на Англия.  

Арестуваха кмета на район младост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261092

Кметът на варненският район „Младост" Христо Христов е бил задържан в сряда сутринта при акция на ДАНС. Задържането е за срок от 24 часа и изтича днес преди обяд. През вчерашния ден той не е бил в болничен или в отпуск, но е отсъствал от работното си място.

Затлъстяването увеличава риска от рак

http://www.vesti.bg/novini/zatlystiavaneto-uvelichava-riska-ot-rak-6019865

Епидемията от затлъстяване предизвиква повече от 12 000 случая на рак всяка година. Броят на диагнозите ще продължи да се увеличава, ако не бъдат предприети спешни действия, предупреждават здравните експерти.

Специалистът: Не излизайте в най-големите жеги, избягвайте алкохола

http://pik.bg/специалистът-не-излизайте-в-най-големите-жеги-избягвайте-алкохола-news213768.html

Специалистът: Не излизайте в най-големите жеги, избягвайте алкохола

Високите температури, макар и обичайни за сезона, могат да бъдат опасни. Най-уязвими са малките деца, възрастните хора, тези със сърдечни заболявания, както и преживелите инсулт. Това коментира в сутрешния блок „Здравей, България” по Нова телевизия началникът на Кардиологичното отделение в „Пирогов” - д-р Стоянов.

"Най-добре е да не се излиза, когато е най-горещо. Ако се излиза между 11 и 16 ч., то винаги да бъдем с шапка", посъветва специалист.

Той уточни, че все пак не може да се говори за увеличение на броя на пациентите, получили слънчев удар. За сметка на това се наблюдават повече случаи на повече хора с ниско кръвно и ритъмни нарушения следствие на топлото време.

„Бирата, както и който и да е алкохол, не е спасение от жегата”, категоричен беше д-р Стоянов.

Той допълни, че ако пациентите са здрави и нямат проблеми със сърцето, могат да пият 2-3 литра вода на ден. Тези, които имат обаче проблеми със сърцето, трябва да пият по-малко вода. 

"Тук идва и мястото на личните лекари, които трябва да посъветват пациентите", завърши той.

 

Борисов: Реформаторите или ще станат нормална партия, или ще слушат драгалевския вожд

http://offnews.bg/news/n_1/n_376841.html

„Ако ГЕРБ няма 121 депутати в новия парламент, ние ще върнем мандата и ще дадем шанс на Реформаторите да си правят съюз с БСП и другите. Те или ще станат нормална партия, или ще слушат драгалевския си вожд (Иван Костов, бивш лидер на ДСБ - бел. ред.)". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за БНТ. До скоро Кънев беше говорител на Реформаторския блок. ГЕРБ се връща във властта чрез служебния кабинет, обяви вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев . Лидерът на ГЕРБ, който от години кани партиите, съставящи Реформаторския блок, да управляват заедно, но днес обяви, че изключва коалиция с тях. "Те или ме следят, или ме шпионират. Ние не водим никакви задкулисни договорки нито с БСП, нито с ДПС, нито с Атака, нито с ББЦ, нито с АБВ - с никой! Реформаторите си измислят. Да излизат и да пишат как се водят преговори между мен и който и да е било е абсолютна манипулация. Те прекрасно знаят, че след 5 октомври ще има крехка стабилност в държавата и тази стабилност може да я даде само ГЕРБ. Те вече сочат с кои хора биха работили, но аз на рекет не се поддавам. Като върна мандата ще лъсне истинското им лице - че са партия в съюз с БСП", коментира Борисов. Той отново каза, че Ваньо Танов , който беше върнат като шеф на Агенция "Митници" от служебното правителство, не е негово предложение. "Близнашки (служебният премиер Георги Близнашки ) и Порожанов (финансовият министър Румен Порожанов ), ако искат да махнат Ваньо Танов - аз нямам нищо общо с това, нито партията има." Това заяви в сутрешния блок на БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Когато съм бил на власт, аз съм носил отговорност. Сега по никакъв начин не мога да нося отговорност за БСП, ДПС и "Атака". За „Белене" ГЕРБ ли беше виновен? Цялата непрозрачност около „Уестингхаус" ни поставя в хипотеза да гадаем. Дори проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво е било подписано. Взима се решение за над 20 милиарда лева и казваш, че договорът е бил подписан от някакъв човечец, някакъв директор. Когато имах среща с „Уестингхаус", аз им казах, че това при мое управление не може да стане", каза още Борисов. Той посъветва фирмите около „Южен поток", които се чувстват засегнат, да подадат иск и да съдят Драгомир Стойнев.

АЦБ може да си позволи да изчака още с вдигането на лихвите

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d7e8e21/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cacb0Emoje0Eda0Esi0Epozvoli0Eda0Eizchaka0Eoshte0Es0Evdiganeto0Ena0Elihvite0H17810A20C/story01.htm

Ниската инфлация и слабият ръст на заплатите осигуряват време на централната банка, посочва членът на Комитета по паричната й политика Дейвид Майлс


Извънредно положение в Гвинея заради ебола

http://www.cross.bg/zapadna-gvineya-afrika-1425428.html

/КРОСС/ Гвинея обяви извънредно положение заради Ебола. Вирусът е убил 377 души в страната. Повечето полети от силно засегнатите държави в Западна Африка са отменени. Районът очаква пратки с експериментална ваксина, съобщава АФП. Президентът на Гвинея Алфа Конде обяви серия от мерки, включващи засилен контрол по граничните пунктове, ограничения за пътуване и забрана за придвижване от един град до друг до края на епидемията. Припомняме, че миналата седмица такова решение взеха Либерия, Нигерия и Сиера Леоне. Световната здравна организация предупреди, че и в Кения има висок риск от разпространение на смъртоносния вирус. Страната е уязвима, защото е основен транспортен възел с много полети от Западна Африка. От организацията съобщиха още, че за два дни - неделя и понеделник - са регистрирани 56 нови смъртни случая и 128 нови заразени с вируса в Западна Африка. Сегашната епидемия е взела 1069 жертви, а над 1900 са случаите на заразени. Лечение за болестта все още няма.  

Борисов предупреди: След октомври може да няма правителство

http://frognews.bg/news_74608/

Тревожи ме, че с близо милиард по-малко са приходите в Митниците, заяви по БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Позицията на проф. Георги Близнашки да защити Ваньо Танов е нормалната позиция, смята той. Близнашки да го махне, ако иска, това си е негова работа.

"Гардиън": Броят на българите и румънците във Великобритания е далеч от прогнозирания наплив

http://www.moreto.net/novini.php?n=261095

Броят на българите и румънците, които са пристигнали във Великобритания, през първите 6 месеца се е увеличил едва с 8%. Това е е далеч от прогнозирания наплив, пише "Гардиън" и коментира, че водената кампания срещу гражданите на двете европейски държави всъщност е използвала прекалено нереални цифри, за да сплаши хората.

САЩ: Едва ли ще провеждаме спасителна операция в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sasht-edva-li-shte-provezhdame-spasitelna-operaciia-v-irak-6019861

Оценките на Вашингтон, че в планината Синджар са останали много по-малко бягащи от групировката „Исламска държава“ язиди

Компютърни специалисти предупредиха за сривове на интернет

http://www.cross.bg/oborydvane-kovi-internet-1425427.html

/КРОСС/ Глобалната мрежа е на ръба на претоварването. Вече почти са изчерпани възможните трасета, които се поддържат от някои от по-старите хардуерни платформи, предупреждават от компанията за киберсигурност Renesys. Техен анализ посочва, че броят на IPv4 мрежите по света вече изчерпва свободните маршрути. Това може да доведе до временни прекъсвания на връзките, докато се изчаква освобождаване на трасета, за да се извършват отделните заявки. Тези прекъсвания може да започнат още следващата седмица, предупреждават от Renesys. Проблемът е реален, казва Джим Кови, един от основните анализатори на компанията. Той признава, че последствията не са известни на никого, защото това е безпрецедентна ситуация, като част от използваното днес вече старо оборудване е разработено във времена, когато дори не се е подозирало, че интернет може да се превърне във феномена, който е днес. Освен това всички в мрежата имат различни представи за това доколко голяма е своеобразната глобална карта с маршрути, защото има различни правила в отделните региони. Консенсусното мнение е, че трасетата са около 512 хиляди за всяка съответна IPv4 платформа и повечето по-стари вече достигат този лимит. Първоначално се очаква, че проблемите няма да са особено осезаеми или видими за масовия потребител. Те ще се изразяват най-вече в по-бавно отваряне на някои сайтове

В Русия 77% от хората вярват, че САЩ са заръчали офанзивата в Източна Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4243304

На фона на увеличаващите се антизападни настроения сред руснаците всички действия на днешната власт в Киев се разглеждат като резултат от намесата на Запада. Това показва представително за Руската федерация допитване до общественото мнение на авторитетния в страната и чужбина център "Левада", проведено между 1 и 4 август.
Повече от половината На фона на увеличаващите се антизападни настроения сред руснаците всички действия на днешната власт в Киев се разглеждат като резултат от намесата на Запада. Това показва представително за Руската федерация допитване до общественото мнение на авторитетния в страната и чужбина център "Левада", проведено между 1 и 4 август. Повече от половината

Дайте на младежите джакпота!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4243490

Шефовете на тотото трябва да дадат джакпота на хакерите Николай и Продан Маринови, защото утре те като нищо ще осъдят държавата я в Хага, я в Ню Йорк. Не е трудно да се докаже, че техният скъсан фиш е толкова законен, колкото и повечето приватизационни сделки в България. Защо да отнемаме на двама тийнейджъри шанса, Шефовете на тотото трябва да дадат джакпота на хакерите Николай и Продан Маринови, защото утре те като нищо ще осъдят държавата я в Хага, я в Ню Йорк. Не е трудно да се докаже, че техният скъсан фиш е толкова законен, колкото и повечето приватизационни сделки в България. Защо да отнемаме на двама тийнейджъри шанса,

Как да оцелеем в жегите? - Стойте на сянка, пийте вода

http://www.vesti.bg/kak-da-oceleem-v-zhegite-stojte-na-sianka-pijte-voda-6019860

Началникът на Кардиологичното отделение в „Пирогов” - д-р Стоянов, отправи съвет и към всички хора, които са по морето - повече стоене под чадъра, приемане на достатъчно количество течности и умереност във всичко

Съдът решава съдбата на двамата тото измамници

http://www.cross.bg/dvamata-neotklonenie-izmama-1425426.html

/КРОСС/ Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на двамата братовчеди, задържани за опита за измама в спортния тотализатор. Двамата настояват да бъдат пуснати на свобода. Те са обвинени в опит за измама в особено големи размери. В събота градският съдия Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в по-лека. Един от мотивите беше, че двамата притежават изключителни компютърни умения и дори под домашен арест, те могат да влияят на разследването, предава бТВ. 19-годишните Продан Маринов и Николай Маринов от Варна почти успяха да откраднат 5 млн. лева от тотото с фалшив фиш и манипулация в сървърите на тотализатора.  

"Байерн" може да се лиши от Хави Мартинес за дълго време

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361283_baiern_moje_da_se_lishi_ot_havi_martines_za_dulgo_vreme/?ref=rss


Полузащитникът на "Байерн" Хави Мартинес е със съмнения за скъсани коленни връзки от мача за Суперкупата на Германия, съобщи спортният директор на клуба Матиас Замер.

Испанският национал усука коляното си при опит да нанесе удар, с който уцели ръката на защитника на "Борусия" (Дортмунд) Марсел Шмелцер.

Мартинес, който в този мач играеше като централен защитник, беше изнесен на носилка със силно превързано дясно коляно. 

Замер обяви, че лекарите имат съмнения за...

Първият ферибот от Бургас за Поти тръгва този петък

http://www.cross.bg/byrgas-poti-liniyata-1425425.html

/КРОСС/ Първият ферибот от Бургас за грузинското пристанище в Поти тръгва този петък. Корабът "Дружба" ще вози както пътници, така и товари, като може да се превозват над 200 контейнера, 110 големи камиона, 90 леки автомобила и около 400 пасажери. Проектът е част от бизнеса на Цветелина Бориславова. Ро-ро линията ще има курс един път седмично, всеки петък, като започва първоначално с превози Бургас - Поти. След месец се очаква да се добави и спиране в Новоросийск, където в момента текат преговорите за намиране на местен агент. В Поти местен партньор вече има, като той е собственикът на терминала, на който ще акостира кораба. В бъдеще плановете са в линията да се включи и Иличовск, като мощността на кораба позволява разстоянието Бургас - Поти - Новоросийск - Иличовск - Бургас да се минава за седмица. Според сайта на компанията PB Management цената за най-големите тежкотоварни камиони е 1590 евро в посока София - Поти. За лек автомобил таксата е 290 евро, а за пътник - 100 евро с включена храна на борда. Пред "Капитал Daily" Цветелина Бориславова каза, че проектът е дългосрочен и с големи ползи за развитието на страната като логистичен център в тази част на континента. Или това е директен коридор между Европа и Азия, даващ възможност да се избягват критични за преминаване зони

16-те деца се завърнаха, след като бяха блокирани в Лондон

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/16-te-deca-se-zavyrnaha-sled-kato-biaha-blokirani-v-london-6019859

Децата са били във Великобритания на лятно училище. Свалили ги на летище „Хийтроу”, след като от кабината на самолета им се появил дим

Ваньо Танов: Срещу мен са хора със застрашени интереси

http://www.cross.bg/mitnitzite-hora-tanov-1425424.html

/КРОСС/ „Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи е още по-трагично", каза в интервю за Нова телевизия назначеният отново за шеф на митниците Ваньо Танов. „В рамките на 4 месеца миналата година и сега за 8 ще е към 1,2 милиарда. Днес цял ден си мисля как да оправим това. Гледам справка по справка, фирма по фирма. Още не мога да кажа откъде идват проблемите. Има много битовизми - няма нито една проведена обществена поръчка, всички договори са изтекли. Цялата работа на митниците е блокирана. Приходите са със 100 милиона лева по-малко от миналата година", заяви Танов. Той коментира, че има определени хора, които имат полза от блокаж на митниците. „Същите хора вероятно в момента организират недоволството. Нямам време да гледам дали назначението ми е предизвикало протести. Знам, че в митницата няма полемика, а точно обратното. Страхуват се, че ще излязат наяве нещата - къде са проблемите и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които просто ги няма", категоричен беше шефът на митниците. „Ще предам някои неща на прокуратурата още отсега. Има фирми, които имат гаранции в една определена банка. А след това им е разрешено да продължават да извеждат акцизни стоки, при условие, че няма да се плати той", допълни той.  

"Лудогорец" победи "Ботев" и взе Суперкупата на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_376838.html

"Лудогорец" победи "Ботев" (Пловдив) с 3:1 и спечели Суперкупата на България вчера вечерта. Това е трети трофей за отбора от Разград след титлата в А група и Купата на България. Отличието е първо за тима под ръководството на Георги Дерменджиев , който замени на треньорския пост Стойчо Стоев. "Лудогорец" губеше с 0:1 до почивката, но успя да постигне обрат през втората част с попадения на Върджил Мисиджан, Марселиньо и доскорошния играч на пловдивчани Юнес Хамза .

Паркът ще бъде готов до 15 септември

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%be-15-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8/

Ремонтните дейности в градския парк „Св. Георги“ текат с пълна сила, видя екип на радио „Добруджа“ и Добруджа ТВ. Очаква се реконструкцията на парка да приключи до 15 септември.Припомняме, че първоначалният пусков срок бе за края на месец юни, но обилните валежи принудиха община Добрич […]

Преглед на печата, четвъртък, 14 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-14-август_l.a_i.561725_at.1.html

СТАНДАРТ: НЕК губи по 50 млн. на месец 50 млн. лв. месечно губи Националната електрическа компания от новата цена на тока. Това обяви...

Кандидат-президент на Бразилия загина при авиокатастрофа

http://www.mediapool.bg/kandidat-prezident-na-braziliya-zagina-pri-aviokatastrofa-news223689.html

Кандидатът на социалистите на президентските избори в Бразилия Едуарду Кампуш е загинал в катастрофата с частен самолет, съобщиха информационните агенции. Самолетът се е разбил във физкултурен салон в жилищна зона в Сантос. Всички на борда са загинали - двама пилоти и петима пътници, сред които журналист, официалният фотограф и шофьорът на кандидата за президент на изборите на 5 октомври.

Ваньо Танов: Върнах се в митниците, за да оправя положението

http://pik.bg/ваньо-танов-върнах-се-в-митниците-за-да-оправя-положението-news213760.html

Ваньо Танов: Върнах се в митниците, за да оправя положението

Дълго отказвах, но накрая приех да поема поста, когато видях колко е зле положението. Това коментира новият-стар шеф на Митниците Ваньо Танов в ефира на Нова телевизия. Той подчерта, че са му били достатъчни 24 часа, за да разбере, че митниците са разграден двор.

"Имало е преназначения ден преди стария началник да сдаде поста", уточни Танов.

"Постъпления в хазната няма. За година управление няма и една обявена обществена поръчка", допълни той, като подчерта, че  прокуратурата ще влезе в Агенция "Митници".

„Да, за някои неща отсега ще подам доклад в прокуратурата. Има фирми, чиято гаранция е в една банка”, заяви Танов.

Именно фирмите тези фирми според Танов стоят зад организираните брожения по повод назначението му за шеф на митниците.

Служебният премиер Георги Близнашки обяви вчера, че положението в митниците е много тежко и не е имало време да се търси по-силна кандидатура от Танов. Той призова да се съди за Ваньо Танов по резултатите.

Името на Ваньо Танов беше замесено в скандала с изтеклия разговор с бившия премиер Бойко Борисов относно проверка в пивоварната на починалия вече Михаил Михов - Мишо Бирата - случаят "Ало, Ваньо".

Билбордовете на Бареков дразнят пътуващите към морето

http://society.actualno.com/Bilbordovete-na-Barekov-draznjat-pytuvashtite-kym-moreto-news_44915.html

В пика на отпускарския сезон много шофьори се оплакват, че макар официално все още да не се намираме в предизборна кампания, политически билбордове опасват магистралата до Бургас. Особено недоволство...

Исмаилов: Явно Борисов иска цялата власт

http://politics.actualno.com/Ismailov-Javno-Borisov-iska-cjalata-vlast-news_44919.html

Реформарторският блок има ясна линия, програма и твърда решимост, че държавата се нуждае от дълбоко реформиране. Т.е. необходимо е следващо силно реформаторско управление, което да предприеме болезнен...

Борисов: Ако нямам 121 депутати, връщам мандата. Без коалиция с Реформаторския блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244036

Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата и ще оставим Реформаторският блок да си поканят БСП и да съставят правителство, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ.
Той изключи създаването на коалиция с РБ. Неговата реакция беше породена от изявите в сутрешните блокове на Божидар Лукарски и Радан Кънев. Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата и ще оставим Реформаторският блок да си поканят БСП и да съставят правителство, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ. Той изключи създаването на коалиция с РБ. Неговата реакция беше породена от изявите в сутрешните блокове на Божидар Лукарски и Радан Кънев.

Едва 5 зоопарка у нас имат лицензи

http://www.cross.bg/obitatelite-loshi-ysloviya-1425423.html

/КРОСС/ Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От 20 само 5 имат лицензи. В 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия, пише в. "Труд". Лицензирани са тези в Добрич, Пазарджик, Кнежа, Плевен и Димитровград. По данни на екоминистерството посетители не приемат парковете в Пловдив и Кюстендил. Но вратите им са заключени само за хора. Там има животни и те живеят в лоши условия. Клетките на животните са тесни за обитателите им, а вместо да предоставят близка до природната среда, са покрити с бетон. Заради недостиг на средства управите на зоопарковете едва успяват да изхранят питомците си. Пари за разширяване и озеленяване на клетките - няма. Почти всички съоръжения - 19, са общински, а едно е частно. Останалите зоопаркове не могат да приемат всичките им обитателите, тъй като нямат свободни помещения. Не е ясно и в този случай кой ще поеме издръжката на животното. От екоминистерството също няма указания какво да се прави с обитателите.    

Кирил Николов-Дизела е с контузия след втория ден на Ком-Емине

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/14/2361277_kiril_nikolov-dizela_e_s_kontuziia_sled_vtoriia_den_na/?ref=rss


Кирил Николов-Дизела получи контузия в глезена във втория ден от опита му да постави нов рекорд за преодоляване на разстоянието между връх Ботев и нос Емине.

"Дизела има проблем с левия глезен и болката се прехвърля върху коляното му.Това е започнало около Козя стена", се казва в съобщение на организаторите на фен страницата във "Фейсбук".

"Графикът на Ком-Емине се променя - той и пейсмейкърите Ивайло Иванов и Стефан Михайлов ще преспят в хижа Добрила", допълват...

Депресията, самоубийството и медиите след смъртта на Робин Уилямс

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/14/2361254_depresiiata_samoubiistvoto_i_mediite_sled_smurtta_na/?ref=rss


След първоначалните реакции на шок и хилядите възпоминания в текст и видео, изненадващата смърт на eдин от най-популярните комици на Холивуд Робин Уилямс в понеделник (ранните часове на вторник българско време) отвори врати за необичайно широка дискусия в конвенционалните и социалните медии. Фактът, че един обичан от всички комедиен актьор, "донесъл усмивки на толкова много хора", е посегнал на живота си, извади на преден план вечната фигура на "тъжния клоун", но и деликатните и често...

Еврокомисията разкри условията на държавната помощ за ПИБ

http://www.cross.bg/pomosht-podkrepa-pomoshtta-1425422.html

/КРОСС/ След като над месец вече бившето правителство на Пламен Орешарски отказваше да предостави информация за условията, при които оказа помощ на Първа инвестиционна банка, част от въпросите най-накрая получават отговор, но благодарение на Брюксел, пише Капитал Daily. Европейската комисия публикува писмото си до България от 29 юни, с което дава зелена светлина за поисканото два дена по-рано разрешение за държавна помощ за банковата система в размер на до 3.3 млрд. лв. От него става ясно, че страната е поела ангажимент да осигурява подкрепа само на платежоспособни институции, които нямат капиталов недостиг, а само нужда от ликвидност. Заключението на комисията е, че депозити на държавата в избрани банки като цяло не съответства с правилата на вътрешния пазар, но предвид ликвидната криза в банковата система от 20 юни, предложената схема може да се приеме като "подходяща, необходима и адекватна мярка за поправяне на сериозен дисбаланс в българската икономика". ЕК също така е поискала помощта да бъде предоставена срещу възнаграждение, което да е най-малко на нива, наблюдавани на пазара в месеца, прехождащ държавната намеса. Не става ясно обаче дали се има предвид нивата, на които самата банка, ползвала помощ, е привличала депозити, средните пазарни нива или тези, на които някоя кредитна институция го е правила

Борисов: Тревожно е, че приходите в Агенция „Митници” са с милиард по-малко (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244031

"Тревожи ме, че с близо милиард са по-малко приходите в Митниците". Това каза пред БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че позицията на проф. Георги Близнашки да защити Ваньо Танов е нормалната позиция. На въпрос – дали предизборно е предимство за ГЕРБ, че техен човек е начело на Митниците, Бойко Борисов отговори: „Не.

Кристалина Георгиева: В Мизия видях една много добра организация

http://pik.bg/кристалина-георгиева-в-мизия-видях-една-много-добра-организация-news213764.html

Кристалина Георгиева: В Мизия видях една много добра организация

В Мизия видях много добра организация на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Много добро впечатление ми направи това, че кметът е сред хората, и че той изпълнява задължението си към всички преди да погледне към собствената си беда. Хората имат вода, храна, подслон“, допълни еврокомисарят и заяви: „Виждаме колко важна роля играе превантивното мислене, защото настаняването по фургони ще бъде във фургони, които сме купили като България е получила помощ от Европейската комисия, именно поради това, че опасността от бедствия, значи нуждата от такова временно настаняване тук е оценена като по-голяма.“

„Видях и очакванията на хората, че няма да се свърши до тук. Да преживеем бедствието е едно нещо, да се възстановим след него иска много съвместна работа. Проектен капацитет в този регион голям няма. Трябва да им се помогне да подготвят комплексна програма, да кандидатстват за европейско финансиране, така че да може възстановяването да бъде инжекция и за икономическото възстановяване на този регион“, подчерта Кристалина Георгиева.

„Видях в очите на хората доброта, това са добри хора, порядъчни, работливи, но също и усещането, че те като че ли още не осъзнават, че няма да падне от небето – трябва да се запретнат ръкави и да се работи“, категорична беше Кристалина Георгиева.

Борисов: Ако върнем мандата, ще лъсне истинското лице на Реформаторите

http://www.cross.bg/gerb-borisov-reformatorite-1425421.html

/КРОСС/ „За два месеца искат всички негативи да ги прехвърлят на мене. Танов не е мое предложение и никой не се е консултирал с мен. С близо милиард са по-малко приходите в митниците и това е, което ме тревожи. Близнашки и Порожанов, ако искат да махнат Ваньо Танов - аз нямам нищо общо с това, нито партията има." Това заяви в сутрешния блок на БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Когато съм бил на власт, аз съм носил отговорност. Сега по никакъв начин не мога да нося отговорност за БСП, ДПС и Атака. За „Белене" ГЕРБ ли беше виновен? Цялата непрозрачност около „Уестингхаус" ни поставя в хипотеза да гадаем. Дори проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво е било подписано. Взима се решение за над 20 милиарда лева и казваш, че договорът е бил подписан от някакъв човечец, някакъв директор. Когато имах среща с „Уестингхаус", аз им казах, че това при мое управление не може да стане", каза още той и добави: „По-добре да подарим 5 милиарда евро на хората, с които да си санират блоковете си, което ще намали сметките им. Това е програмата на ГЕРБ в енергийната сфера, а не да ходя да купувам неща за много пари. Това им казах на американците в пряк тест", изтъкна Борисов. Същевременно той посъветва фирмите около „Южен поток", които се чувстват засегнат, да подадат иск и да съдят Драгомир Стойнев Той категорично заяви, че ГЕРБ амбиции за влизане във властта няма

Рашидов: Ще се лее много кръв! Ще има искове към държавата!

http://frognews.bg/news_74607/

Аз отивам в 5 банки и гледам кой ми дава най-добри условия, каза по БТВ Вежди Рашидов. А и кой болен мозък ще приеме, че щом там са парите на държавата, банката няма да е стабилна. Аз не съм от най-големите вложители, няма защо да обяснявам на Сульо и Пульо откъде са ми парите, има си НАП. Всички сме данъкоплатци, едни по-малки, други по-големи и корпоративните.

Чушки бюрек с чеснов сос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4243625

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тони Димитрова пее във Владиславово за празника на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261073

За празника на Варна кметът на район Владиславово Неделчо Михайлов е подготвил няколко приятни изненади за жителите на района. Най-голямата от тях е концерт на Тони Димитрова, който ще се състои на 15 август от 20:00 часа в парка във Владиславово, научи Moreto.

Лудогорец победи Ботев (Пловдив) и спечели Суперкупата

http://www.mediapool.bg/ludogorets-pobedi-botev-plovdiv-i-specheli-superkupata-news223688.html

Лудогорец победи с 3:1 Ботев (Пловдив) и спечели Суперкупата на България, която се решава от шампиона и носителя на купата на страната. Мачът се игра на стадион "Лазур" в Бургас. Милен Гамаков вкара за Ботев в 18-ата минута. Лудогорец обаче постигна пълен обрат с попадения на Върджил Мисиджан (53), Марселиньо (85) и Юнес Хамза (90), който  доскоро бе играч на Ботев. Пловдивският тим игра второто полувреме с играч по-малко, след като Александър Колев бе изгонен заради втори жълт картон.

Ваньо Танов: Аз съм боец, няма да се оттегля от поста

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/14/2361289_vanyo_tanov_az_sum_boec_niama_da_se_otteglia_ot_posta/?ref=rss


"Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи е още по-трагично.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия" назначеният отново за директор на митниците Ваньо Танов, защото - по думите на министър-председателя, той се е справял добре на поста, познава работата, а и правителството няма време да търси силна кандидатура. Той управлява агенцията между 2009 и 2013 г....

Ваньо Танов: Прокуратурата влиза в Агенция "Митници"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244024

Прокуратурата ще влезе в Агенция "Митници". Това обяви пред "Нова телевизия" новият-стар шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
Според него има съществени нарушения в работата на митниците и те трябва да бъдат разследвани.
На Танов са били достатъчни 24 часа, за да разбере, че митниците са разграден двор. Прокуратурата ще влезе в Агенция "Митници". Това обяви пред "Нова телевизия" новият-стар шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Според него има съществени нарушения в работата на митниците и те трябва да бъдат разследвани. На Танов са били достатъчни 24 часа, за да разбере, че митниците са разграден двор.

Ваньо Танов: Прокуратурата ще влезе в Агенция "Митници" (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244022

Прокуратурата ще влезе в Агенция Прокуратурата ще влезе в Агенция "Митници". Това обяви пред "Нова телевизия" новият-стар шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Според него има съществени нарушения в работата на митниците и те трябва да бъдат разследвани. На Танов са били достатъчни 24 часа, за да разбере, че митниците са разграден двор.

Трима в надпреварата за председател на Реформаторския блок, ще го избира и гражданска квота

http://www.cross.bg/suvet-predsedatel-grazhdanskiya-1425420.html

/КРОСС/ Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви официално вчера, че иска да поведе съюза, след като преди дни част от Гражданския съвет разпространи подписка в негова подкрепа. В надпреварата се включва и шефът на СДС Божидар Лукарски, който вече е номиниран от НИС на партията. Третият почти сигурно ще е бившият син кмет на Плевен - Найден Зеленогорски, който сега е дясната ръка на Меглена Кунева в ДБГ. Дали и той ще се бори за поста, ще стане ясно във вторник. За тогава е насрочено заседание на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите", който вероятно ще издигне Зеленогорски. Съюзният конгрес на Реформаторския блок, на който ще се избере председател, ще е на 13 септември, казаха за "24 часа" оттам. Около 1000 ще са делегатите в НДК от цялата страна, решили десните. Две седмици преди това разширено заседание на Гражданския съвет на блока ще одобри листите за изборите на 5 октомври. Вече е постигната принципна договореност между партньорите СДС, ДСБ и ДБГ да получат по един водач в София. Още не е решено обаче разпределението на трите избирателни района. На конгреса право да гласуват за председател ще имат и хора, които не са партийни членове. Те ще са от централния Граждански съвет и от регионалните клубове. Както "24 часа" вече писа, партия "Зелените" ще преговаря с реформаторите за общо явяване на изборите

Удължиха с пет дни примирието в Ивицата Газа

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/udylzhiha-s-pet-dni-primirieto-v-ivicata-gaza-6019858

През това време ще се търси възможност за достигането до трайно споразумение за прекратяване на огъня

Ревизоро: Назначаването на Танов начело на митниците може да коства властта на ГЕРБ

http://pik.bg/ревизоро-назначаването-на-танов-начело-на-митниците-може-да-коства-властта-на-герб-news213759.html

Ревизоро: Назначаването на Танов начело на митниците може да коства властта на ГЕРБ

Президентът и финансовият министър Порожанов с решението да върнат Ваньо Танов обслужват опозицията. Те рискуват да провалят идването на ГЕРБ на власт. Това коментирас бившият шеф на Агенция "Митници" Емил Димитров-Ревизоро пред Би Ти Ви.

"Според мен, Ваньо Танов е извършил и добри и лоши неща като началник. Ако беше изпълнил приходите си Бойко Борисов нямаше да се наложи тегленето на заем. При добре свършена работа той щеше да е министър. Борисов е жертва на собствените си кадри", подчерта Димитров.

"Борисов е сам. Да не забравяме скандалите около Танов. Борисов е на вратата и всички му бият дузпи", допълни той Ревизоро.

"Плевнелиев взима властта от Бойко и я дава на БСП и ДПС. Кадрува ли Бойко - категорично не, обяви Димитров. ГЕРБ отново ще са сами. Има ли хора, които се страхуват от проверки. Ясно е, че винаги има такива хора. Събираемостта е лоша, но Танов не може да направи чудеса за три месеца. Последствията от кабинета след три месеца ще са големи, въпреки че никой няма да помни тези хора. Борисов не е предложил връщането на Танов", категоричен беше Димитров.

Според него оправданията на Бойко Борисов, че не е участвал в реденето на министрите, както и фактът, че той не е номиниран в листите на ГЕРБ говори за това. Емил Димитров прогнозира, че предстоят показни акции, но това няма да подобри ситуацията в хазната.



Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/14/2361232_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Кристалина Георгиева: В Мизия видях много добра организация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4244016

"В Мизия видях много добра организация на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти". Това каза пред БНТ еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.
„Много добро впечатление ми направи това, че кметът е сред хората, и че той изпълнява задължението си към всички преди да "В Мизия видях много добра организация на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти". Това каза пред БНТ еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. „Много добро впечатление ми направи това, че кметът е сред хората, и че той изпълнява задължението си към всички преди да

Кристалина Георгиева: В Мизия видях много добра организация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244012

"В Мизия видях много добра организация на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти". Това каза пред БНТ еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. „Много добро впечатление ми направи това, че кметът е сред хората, и че той изпълнява задължението си към всички преди да

Днес във Варна ще стартира международната регата "Cor Caroli - Bavaria Yachts"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261068

От днес - 14 до 17 август във Варна и Златни Пясъци ще се проведе ‘’XIV-тата Международна регата "Cor Caroli - Bavaria Yachts, powered by LEXUS”. Очаква се тазгодишното 14 издание да събере за пореден път всички любители на ветроходството и да предложи на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев - първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.

Ерменков: Щом протестите вспихнаха, правителството спря да работи

http://frognews.bg/news_74606/

Първо г-н Местан произнесе патетична реч, после пък се влезе в играта "смяна на държавния бюджет" и изведнъж се оказа, че новата коалиция е в ползу нечиму роду, заяви по НТВ Таско Ерменков от БСП.

Вицепремиер и министър спорят ще има ли режим на тока

http://www.cross.bg/toka-efektivnost-ministur-1425419.html

/КРОСС/ Едва започнали работа, експертите от кабинета "Близнашки" вече имат различни виждания по спешни за решаване проблеми. Макар и задочно, вицепремиерът Екатерина Захариева влезе в спор с икономическия министър Васил Щонов за това ще има ли режим на тока през идващата зима. Докато Щонов твърди, че проблем няма, Захариева не спира да чертае мрачни сценарии, посочва "Сега". "Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия", заяви във вторник министърът. Само ден по-късно обаче началничката му Екатерина Захариева директно заяви, че ще се върнем 24 години назад още тази зима, защото фирмите нямат пари за поддържане и инвестиции в мрежата. През последната година, за да свали цената на тока, ДКЕВР на няколко пъти оряза разходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", както и на ЕСО за инвестиции в мрежата. Енергийните дружества от своя страна неведнъж предупреждаваха, че акцията по намаляване на цените за сметка на фирмите ще доведе до аварии и до спиране на тока. Парадоксалното е, че така може да се влезе в затворен кръг - ДКЕВР намалява разходите на ЕРП-тата, а после има право да ги глоби, ако не спазват техническите изисквания за непрекъснатост на доставките. Решаването на проблемите, според Захариева, минава през увеличение на цената на тока. Ситуацията се усложнява и от закъсалите държавни енергийни фирми - по последни данни само задълженията на НЕК гонят 3 млрд. лв

Медведев пусна в Twitter, че подава оставка, Кремъл обвини хакери за съобщението

http://europe.actualno.com/Medvedev-pusna-v-Twitter-che-podava-ostavka-Kremyl-obvini-hakeri-za-syobshtenieto-news_44911.html

В микроблога на Дмитрий Медведев в Twitter бе обявено, че руският премиер подава оставка. „Подавам оставка. Срам ме е от действията на правителството. Приемете извиненията ми”, п...

Възстановяването на Мизия трябва да значи възстановяване на целия регион, смята Кристалина Георгиева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361282_vuzstanoviavaneto_na_miziia_triabva_da_znachi/?ref=rss


В Мизия видях много добра организация на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти. Видях и очакванията на хората че няма да се свърши до тук, каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в сутрешния блок на БНТ. Вчера тя посети бедстващия град.

"Да преживеем бедствието е едно нещо. Да се възстанови след него иска много съвместна работа", каза Георгиева и добави, че в района няма голям проектен...

7 млн. лв. джакпот в днешното теглене на 6/49

http://offnews.bg/news/n_1/n_376829.html

Над 7 милиона лева е натрупаният джакпот за днешния тираж на играта 6/49 на Българския спортен тотализатор. Това го нарежда на 3-то място в класацията на рекордните джакпоти в историята на тотото. До рекорда се стигна, след като 5 милиона лева бяха върнати след опит за измама от двама млади хакери. На 26 юни двама 19-годишни младежи от Варна направиха опит да фалшифицират резултатите и да присвоят джакпота от 5 026 320.60 лева. Опитът за измама беше осуетен. Днес в Софийския апелативен съд ще гледа мярката за неотклонение на двамата младежи.

Само пет зоопарка у нас са законни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4243446

Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От общо 20 само 5 имат лицензи. В останалите 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия. Проверка на "Труд" установи, че клетките масово са тесни за обитателите им, Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От общо 20 само 5 имат лицензи. В останалите 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия. Проверка на "Труд" установи, че клетките масово са тесни за обитателите им,

Израел и Хамас удължават примирието и продължават преговорите за траен мир

http://www.mediapool.bg/izrael-i-hamas-udalzhavat-primirieto-i-prodalzhavat-pregovorite-za-traen-mir-news223687.html

Израел и Хамас се договориха да удължат с пет дни - до полунощ във вторник, примирието в ивицата Газа, съобщиха световните агенции. За новото примирие в ивицата Газа съобщи пред репортери в Кайро ръководителят на палестинската делегация Азам ал Ахмед. Той посочи, че целта на удължаването е да се даде възможност да бъде постигнато трайно споразумение за прекратяване на сраженията. Палестинците се надяват, че през следващите няколко седмици ще се стигне до окончателна сделка с подкрепата на арабските страни и на международната общност. По думите на Ахмед съгласие вече има по много въпроси, но остават и разногласия по няколко основни точки, включително по въпросите на сигурността и вдигането на израелската блокада на Газа. Палестинският представител каза, че не е било обсъждано израелското искане за разоръжаване на Газа след продължаващата вече един месец война. Някои членове на палестинската делегация ще заминат за Рамала за консултации с палестинския лидер Махмуд Абас, преди да се върнат в Кайро за завършващата фаза на преговорите.

Здравната каса обвини за ада с опашките „недисциплинирания народ”

http://www.cross.bg/kasata-kodove-prestzentura-1425418.html

/КРОСС/ Личните лекари, "недисциплинираният български народ" и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, направено пред "Сега". До хаоса се стигна, защото касата трябва да въведе 4-значни кодове на лекарствата по инструкция на ЕС. В действителност цялата работа е заради дописване на една цифра. Служителка на пресцентъра обясни пред "Сега", че дълго се е умувало как да се избегне разкарването на хората, но се оказало, че "няма начин". Тя обаче призна, че не са очаквали "такава истерия", както и че не са проследявали през последните 9 месеца дали заверките вървят, тъй като имали да вършат "милион други неща". "Ние сме администратори на лични данни. Колегите информатици казаха, че няма друг вариант", каза служителят на въпрос защо кодовете на лекарствата не се промениха служебно. Стана ясно, че касата не се е консултирала с Комисията за защита на личните данни и на своя глава решила, че хората трябва да отидат лично на гишето. От касата твърдят, че не можели да сменят кодовете служебно, защото книжките съдържали лични данни. Оттам не можаха да обяснят каква лична данна се сменя

Ново петдневно примирие между Израел и "Хамас"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261091

Израел и "Хамас" се договориха за ново петдневно примирие. Предишното тридневно примирие изтече в полунощ в сряда. Веднага след като бе обявено новото спиране на огъня обаче бе съобщено и за ново напрежение. Израелската армия нанася удари срещу Газа в отговор на възобновилите се палестински обстрели, обяви пресслужбата на армията.

С "двойно чекиране" имигранти летят тайно от BG до Лондон и Виена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4243373

“Двойно чекиране” е най-новият начин, по който нелегални имигранти се измъкват тайно през България към Западна Европа, научи “24 часа”.
Схемата се задейства от Истанбул, където се купуват 2 самолетни билета, а бегълците се чекират със своите документи за полет от София за Турция, а с фалшива БГ лична карта се регистрират електронно за пътуване от “Двойно чекиране” е най-новият начин, по който нелегални имигранти се измъкват тайно през България към Западна Европа, научи “24 часа”. Схемата се задейства от Истанбул, където се купуват 2 самолетни билета, а бегълците се чекират със своите документи за полет от София за Турция, а с фалшива БГ лична карта се регистрират електронно за пътуване от

В. Танов: Едва ме навиха, сега няма да се оттегля!

http://frognews.bg/news_74605/

Гледам сега справка по справка, фирма по фирма, за да разбера откъде идват проблемите, заяви по НТВ новият стар шеф на Агенция Митници Ваньо Танов.

Съдът запорира дяловете на Венелина Гочева в разпространителска фирма

http://www.cross.bg/gocheva-dogovor-bulgariya-1425417.html

/КРОСС/ С определение от вторник Софийският градски съд (СГС) е запорирал дяловете на фирмата на Венелина Гочева "Про Нюз Бълагрия" в разпространителското дружество "Агенция Стрела". Това е станало в рамките на делото, образувано по молба на близката до Цветан Василев "Сайга консулт" за откриване на производство на несъстоятелност. "Про Нюз България" е мажоритарен (83%) собственик на "Медийна група България-Холдинг ООД", която издава всекидневниците 24 часа, Труд, 168 часа, "България днес" и др. "Сайга Консулт" е дружество, свързано с банкера Цветан Василев. Това е и една от трите фирми, за които стана ясно миналата седмица, че са отпускали, под формата на заем, средства на дружествата издаващи всекидневниците 24 часа и Труд, Преса, Тема, Стандарт, сайта blitz.bg и др. Съдът е отхвърлил искането на "Сайга Консулт" да запорира вземанията на "Про Нюз България" и движимото имущество на дружеството, както и да бъде назначен временен синдик. Мотивите на съдия Елена Радева са, че налагането на общ запор в тази хипотеза би означавало "да се преустанови дейността на длъжника, което би била недопустима намеса преди обявяване на длъжника в несъстоятелност и възпрепятстване по пътя на обезпечението на възможността за оздравяване на предприятието на ответника, ако се установи, че е налице основание за уважаване на молбата

Жълт код заради жегите в цялата страна

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-zaradi-zhegite-v-tsyalata-strana-news223686.html

Жълт код заради очакваните в четвъртък високи температури е обявен на територията на всичките 28 области в страната.  В страната се очакват температури между 33 и 38 градуса. Рекордните стойности достигани у нас на 14 и 15 август са около 41 - 42 градуса, припомня БНР. Препоръчва се хората, особено децата и възрастните, да не се излагат продължително време на слънце, да носят шапки и да пият вода. Очаква се захлаждане с около 10 градуса в събота и неделя, след което отново предстои повишение на температурите.

Компютърни специалисти предупредиха от възможност за сривове на интернет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/14/2361041_kompjuturni_specialisti_preduprediha_ot_vuzmojnost_za/?ref=rss


Глобалната мрежа е на ръба на претоварването. Вече почти са изчерпани възможните трасета, които се поддържат от някои от по-старите хардуерни платформи, предупреждават от компанията за киберсигурност Renesys.

Техен анализ посочва, че броят на IPv4 мрежите по света вече изчерпва свободните маршрути. Това може да доведе до временни прекъсвания на връзките, докато се изчаква освобождаване на трасета, за да се извършват отделните заявки. Тези прекъсвания може да започнат още следващата...

Ревизоро: „Ало, Ваньо” е най-малкият проблем

http://www.cross.bg/gerb-tanov-borisov-1425415.html

/КРОСС/ Назначаването на Ваньо Танов за шеф Агенция „Митници", какъвто той вече беше при управлението на ГЕРБ, е услуга на президента Росен Плевнелиев към БСП и ДПС и вреди на ГЕРБ, заяви бившият директор на агенцията Емил Иванов-Ревизоро в интервю за BTV. „Бойко е жертва на предателствата на собствените си кадри", коментира още Иванов. Именно този ход означава, че Борисов не кадрува в служебния кабинет, каза той в коментар на съмненията за това, появили се след смените на петима областни управители от кабинета „Близнашки" и назначаването на кадри на ГЕРБ на много постове, включително във втория ешелон на властта. „Ако Борисов кадрува, ще направи ли обединена опозиция срещу себе си 45 дни преди изборите?", попита Емил Иванов. „Ако президентът е арбитърът, съдията на мача, той още в първата минута, 45 дена по-рано, каза Бойко да стои на вратата и всички да му бият дузпи. Всички останали партии играят срещу Бойко, който е на дузпата и ако някой му вкара гол, Бойко веднага ще загуби", обясни бившият шеф на митниците. „Трябваше да имаме един съдия на мача, който да реферира честно - реферът е президентът, а когато съдията играе срещу тебе, нищо не можеш да направиш", продължи Емил Иванов. Той направи аналог между назначението на Ваньо Танов и аферата с бюлетините в печатницата в Костинброд в деня за размисъл преди вота на 12 май 2013 г

Извънредно: БНБ разрешава на квесторите на КТБ да разпродават вземания преди несъстоятелността

http://noresharski.com/izvnredno-bnb-razreshava-na-kvestorite-na-ktb-da-razprodavat-vzemaniya-predi-nesstoyatelnostta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=izvnredno-bnb-razreshava-na-kvestorite-na-ktb-da-razprodavat-vzemaniya-predi-nesstoyatelnostt

БНБ обмисля даване на извънредни права на квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Според дневния ред на насроченото за днес, 14 август, заседание на Управителния съвет на централната банка, ще бъде гласувано решение, според което квесторите на банки под специален надзор ще могат да продават на други банки вземанията на банката по балансова стойност, намалена с извършени след поставянето на банката под специален надзор обезценки.

Това право на продаване на активи не е предвидено изрично в Закона за кредитните институции в частта за банки под специален надзор. Там е описано единствено право на БНБ да определя „условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имуществото на банката“. Основните задължения на квесторите в банка с режим „специален надзор“ са да изготвят в едномесечен срок доклад за състоянието на банката, което е стъпка към следващия етап – план за оздравяване или обявяване в несъстоятелност. Осребряването на масата на несъстоятелност е изрично предвидено едва ако банката влезе в несъстоятелност.

Освен че не е изрично предвидено в закона, с това право може да бъде злоупотребено, като изкуствено се превърнат обслужвани кредити в необслужвани и тяхнта обезценка може да достигне до 50% според използаните от одитирските фирми критерии за това. Не е ясен и режимът на продажбата, нито формата на отчитане на тези действия пред регулатора.

Предполагаемата цел на операцията е събиране на средства за покриване на гарантираната част на депозитите в банката, което не може да стане дори и с цялата наличност във фонда за гарантиране на депозитите.

Според направените до момента одити средният процент на обезценка на кредитния портфейл на банката е около 10%, но липсва документация за кредити за около 3.5 млрд лева, което прави тяхната оценка невъзможна засега.

Ето точният текст на предвидените промени:

„Квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията си по кредити срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземането към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор.

Решението подлежи на незабавно изпълнение на основания чл.151, ал.2 от ЗКИ.

Решението подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.“

The post Извънредно: БНБ разрешава на квесторите на КТБ да разпродават вземания преди несъстоятелността appeared first on Noresharski.com.

Лукарски: Оставката на Р. Кънев е с оздравителен ефект

http://frognews.bg/news_74604/

За нас е важно да се представим добре и Реформаторският блок да бъде важен фактор в управлението на страната. Конгресът на РБ не трябва да е толкова важен за избирателите и широката общественост, не трябва да занимаваме с нашите вътрешни дела хората, а трябва да обърнем внимание на техните проблеми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване