Хванаха 7,6 т кокаин за $300 млн. в Перу

http://www.bnews.bg/article-115125

Според властите това е най-голямото количество кокаин, залавяно досега в Перу.

Женските кусури според зодията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4270478

ТелецМоже и да си е похойкала, но щом се спре на партньор, се кротва и става най-вярната съпруга във вашия вход. Чувствена, грижовна и сърдечна, жената Телец обича качествените напитки, добрата храна, красивите и скъпи бижута и дрехи. Държи да изглежда добре в очите на другите, което означава, че и мъжът до нея задължително трябва да е ... ТелецМоже и да си е похойкала, но щом се спре на партньор, се кротва и става най-вярната съпруга във вашия вход. Чувствена, грижовна и сърдечна, жената Телец обича качествените напитки, добрата храна, красивите и скъпи бижута и дрехи. Държи да изглежда добре в очите на другите, което означава, че и мъжът до нея задължително трябва да е ...

Тегобите на любовта - фейлетон на Лола Монтескьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4270087

 Онзи ден изненадващо ме посети една добра приятелка. Беше късно, аз бях уморена, но се наложи да прочета кореспонденцията й от последните три дни с отхвърлилия я любим. Общо 12 имейла, в които му припомняше всичките си достойнства, обещаваше му прекрасен съвместен живот и го заплашваше с ледено мълчание и забрава во веки веков.  Онзи ден изненадващо ме посети една добра приятелка. Беше късно, аз бях уморена, но се наложи да прочета кореспонденцията й от последните три дни с отхвърлилия я любим. Общо 12 имейла, в които му припомняше всичките си достойнства, обещаваше му прекрасен съвместен живот и го заплашваше с ледено мълчание и забрава во веки веков.

Война в земеделието за 700 млн. евро 9

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244733_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+700+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%099

 Битка за разпределение на над 700 млн. евро от ЕС скара браншовете в земеделието. От двете страни на барикадата се оказаха животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, които трябва да си поделят тези пари от 2015 до 2020 г. И двата сектора искат да вземат 70% от сумата.

Парите се дават по схемата за “обвързана подкрепа”, която трябва да подпомага уязвими сектори. На година спорещите браншове ще трябва да си поделят по 118,6 млн. евро.

Ябълката на раздора - в последните дни преди оставката на кабинета “Орешарски” бившият министър на земеделието проф. Димитър Греков е изпратил за одобрение в Брюксел разпределение на сумата. То предвижда 33% от парите да отидат за сектор плодове и зеленчуци, а останалите 67% - за животновъдство. Разпределението бе публикувано от служебното правителство.

“В ЕК е изпратено предложение, което е нелегитимно, несъгласувано и не съответства на становището на преобладаваща част от организации в земеделието и Комисията по земеделие към предходното Народно събрание”, каза пред “Труд” Марияна Милтенова от Съюза на градинарите в България. Съюзът е изпратил писмо до еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, в което настоява Брюксел да върне изпратеното от България разпределение на средствата.

В писмо до служебния аграрен министър Васил Грудев също се настоява да се изтегли изпратеното разпределение на средствата.
В писмото, с което “Труд” разполага, Съюзът на градинарите предлага ново разпределение. Производителите на плодове, зеленчуци и картофи да получават 69% от годишната сума или 81,8 млн. лв. За животновъдите да остават 36,7 млн. евро годишно.

“При такова разпределение животновъдите няма да получават по-малки годишни субсидии от нас, защото те вземат и пари от националния бюджет. Общата им субсидия с добавените пари от хазната за година ще стигне 83,5 млн. евро”, мотивира се Милтенова.

Производителите на плодове и зеленчуци обещават, че ако получат исканите пари, ще разкрият около 50 000 нови работни места.

Животновъдите: Лекомислено е да ни вземат от парите

“Лекомислено и тъпо е производителите на плодове и зеленчуци да се опитват да ни вземат от парите. По-добре е страната ни да настоява да се увеличат парите за обвързана подкрепа, така че и двата бранша да получават повече пари”, коментира Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Той припомни, че допреди една година производителите на плодове не са получавали никакви субсидии и животновъдите са ги подкрепили, за да се промени ситуацията и да започнат да получават субсидии за качествени плодове.

Доматите със срив от 500%

Реколтата от домати в страната се е сринала с 500% за 15 години, отчитат от Съюза на градинарите в писмото си до еврокомисаря Дачиан Чолош. През 1998 г. у нас са прибирани 469 388 тона, а през 2012 г. - едва 94 016 тона. За същия период сривът при краставиците е от 471% до 33 710 тона през 2012 г.

От 6 до 10 пъти са се свили площите за отглеждане на плодове и зеленчуци в страната от 1998 г. до 2013 г.

Голям срив се отчита при реколтата от вишни - от 242,18%. През 1998 г. в страната са прибирани 9349 тона вишни, а през 2012 г. - 3879 тона.

Със спад в реколтата от 193% са орехите. Производството на череши е намаляло със 172 на сто.

Хиляди тръгват скоростно към Черни връх

http://www.bnews.bg/article-115124

Хиляди туристи се качват в планините днес, за да отбележат 114-ата годишнина на организираното туристическо движение у нас.

Орлин Горанов: Да се върнат казармата и униформите в училище!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244732_%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D1%83%

 Орлин Горанов е сред емблематичните гласове на родната музика и носител на множество награди, сред които и "Златен Орфей" за изпълнител през 1984 г. 

Не случайно той беше поканен да бъде треньор в новия трети сезон на "Гласът на България". 
Стартът на един от най-популярните и обичани тв формати у нас ще бъде на 21 септември по Би Ти Ви. В музикалното шоу Орлин ще покаже не само професионалните си познания, но и невероятното си чувство за хумор, с което често кара екипа да се превива от смях. 
Въпреки че в момента кастингите за предаването текат в пълна сила, изпълнителят на "Светът е за двама" намери време за интервю пред вестник "Труд".

- Орлине, предстоят ти много интересни изяви на театралната сцена - би ли разкрил нещо повече?
- Още тази нощ заминавам за Пловдив, защото на 4 октомври имаме премиера на "Човекът от Ламанча" с Борето Панкин, Мариан Бачев и голям екип на Пловдивската опера. Ще правим готин мюзикъл, с хубава музика, либрето и история. Нашата публика познава този спектакъл още от преди 30-40 години, когато участваха великият Коста Цонев, Жоржета Чакърова, Никола Анастасов. Искаме да го разкажем точно в деня преди изборите.

- А ти ще гласуваш ли и имал ли си предложение да влезеш в политиката?
- Да, важно е да се гласува. Всички трябва да упражнят това право, дадено от конституцията. Имал съм много предложения, но моята сила е на друго място. Радвам се, че имам една будна публика, на която мога да влияя и да накарам хората да се почувстват малко по-специални и да коват бъдещето си сами. Музиката е любов!

- Ти си част от треньорите в новия сезон на "Гласът на България". Веднага ли прие да участваш?
- Да, приех предложението, което ми отправиха Слави и неговият екип, защото много ги харесвам като колеги и приятели. Влизам в едно от най-позитивните предавания в нашия ефир и ще се опитам да дам всичко от себе си и да намерим гласа на България.

- Заедно с теб в журито ще бъдат Миро, Десислава и Наско от БТР, с кого от тях се познаваш най-добре?
- С всички се познавам еднакво. Прекрасни творци са и чудесни хора, въпреки че сме много различни и четиримата като стил и начин на поведение, но това е хубавото. Всеки от нас запълва една ниша в певческото изкуство и вярвам, че ще направим готини концерти за всички приятели и зрителите на България и Би Ти Ви. Сега, в сряда, започнахме със снимките на кастингите "на тъмно". Евгени Димитров-Маестрото и екипът са направили прекрасен подбор за нивото на това шоу.

- Имаш дует с колежката на Десислава - Рени, който пожъна успех и в Сърбия. Би ли пял отново с някоя фолк звезда и кои от певиците в този жанр харесваш?
- Дуетът ми с Рени стана съвсем спонтанно, тази песен ни беше подарък от Лепа Брена. В Сърбия ни казаха, че се е получило доста добре и бяхме единствените чужденци, които участваха в музикалното предаване на "Гранд продъкшан". Ако проектът е интересен, отново бих направил дует с певица от този жанр - защо не?! Има доста интересни, приятни изпълнителки там, завидна е визията им, а клиповете им също са направени много професионално.

- Кои са родните гласове, които успяват да те развълнуват най-силно с творчеството си?
- Старата гвардия все още е много лъскава и затова много от песните са в златния фонд на българската музика. Аз заставам зад професионалистите - Васко Найденов, Марги Хранова, Лили Иванова, Данчето Христова, Панайот Панайотов и Веско Маринов - хора, които все още работят и запазиха нивото си. През последните 20-ина години на неясно бъдеще и псевдодемокрация в България успяхме да грабнем най-лошото от демократичния модел. В момента няма граници в изкуството - можеш да чуеш всякакви опити за летене, дуети на поп и рап изпълнители и какво ли още не, а дали са добри, ще кажат времето и публиката, които са най-верният критерий.

- В Русия звездите от времето на съветската естрада продължават да се радват на огромно признание и подкрепа. Не се ли ядосваш, че там успяха да съхранят уважението към хората на изкуството, а тук - не?
- Руснаците направиха нещо гениално - създадоха си собствени звезди, а не западни, защото имат силно развито националистическо чувство и запазиха културния си живот въпреки разделението на Съветския съюз. Така е възпитан руснакът - може да няма днес какво да яде, но ще си облече новите дрехи и ще отиде на концерт, защото ако няма духовност, ние сме живи трупове. Докато в България се унищожи почти всичко. Ето, "Златният Орфей" се гледаше от милиони - вече го няма, няма и Летен театър на Слънчев бряг, не сме в десетката на световните фестивали, а оттук тръгнаха страшно много звезди... Всички чужди изпълнители, които идваха на "Златния Орфей", се задължаваха освен тяхна, да изпеят и една българска песен и така ставаше обмен на информация. Също така навсякъде в СССР чакаха "болгарская естрада" с нетърпение, но и това вече го няма.

- Какво те дразни най-силно в последно време?
- Едно единствено нещо ме дразни много - лекото безхаберие на повечето хора, които срещам, и това, че все по-малко усмихнати хора виждам. Изглежда, българинът загуби вярата в Бог и вярата в себе си, за което, някак си всеки би могъл да намери извинение с това, което се случва около нас. Добре, но първото нещо, което трябва да направи всеки, е да се погледне в огледалото и да се запита как бихме могли ние самите да си оправим къщата и да си изчистим.

- Ванга също бе казала, че България страда, защото българинът е неверник. Вероучението дали ще помогне да си възвърнем вярата?
- Да, трябва да се върне изучаването на религията и ние работим за това, дано Министерството на образованието да чуят камбанката ни. В Библията има едни много прости истини, не случайно се нарича Свещената книга и ако научим само 10-те Божи заповеди и живеем по тях, светът ще изглежда съвсем по друг начин. Апелирам и за връщането на униформите във всяко учебно заведение, защото навсякъде по света имат тази идентификация. Децата до 18 години не отиват в училище, за да се фукат с телефоните си, а отиват да се учат. Аз съм и за задължителната военна служба на момчетата.

- А какво мислиш за това, че жените завземат все повече мъжки територии... 
- И аз това забелязвам - страшно амазонски тип мацки, които вървят напред и въобще не се притесняват. Може би настава епохата на женското царство в цял свят, ето Меркел, Дилма Русев, Кристалина... Много жени в момента стъпват мъжки и в политиката, и в бизнеса. Така че хубаво е да се замислим за тези стари нещица, останали от дядово време, че мъжът трябва да е главата на къщата и да храни семейството. Как да се чувства един мъж, когато жената взема много повече от него, какво самочувствие да има? Оттам идва и проблемът с раждаемостта и ниската популация - жената гони бизнеса, тича и не остава време да бъде майка.

- Мислил ли си някога да емигрираш?
- Не, за мен камъкът си тежи на мястото - тук са и работата ми, и детството, и спомените, приятелите ми и всичките проекти, които искам да направя. Иначе няма проблем, ако искам - вдигам си куфарите и заминавам - аз работих три години в един от най-добрите ревю-театри в Германия - Фридрихщадт Палас и имах покана да остана.

- Какво те спря?
- Реших да се прибера, защото дъщеря ни Жаклин точно тръгваше на училище, а и трябваше да видим какво се случва в нашата държава - говорим за 97-а година, когато всички бяха на улицата. Нямаше ток, нямаше парно, доларът беше стигнал 3000 лева - ненормална история, несигурност. И си казах окей, демокрация, променят се нещата, трябва да се случи. Може би нашите политици трябваше да бъдат по-комбинативни във вземането на решения в тези 20-30 години преход и да не изпълняват всички решения на Големия брат.

- Ти си обиколил почти целия свят. Коя от страните, в които си бил, ти хареса най-много?
- Аз съм южняшки тип човек - харесвам всички страни, които са около Средиземноморието - от Испания та чак до Гърция и Кипър. Хората там са много готини, емоционални, достойни и близки до нашия нрав. В Испания например са толкова вярващи, че шапка им свалям. Всеки си има един малък параклис вкъщи и уважават всичките си празници. Там се ходи на църква с най-новите дрехи, не като тук по терлици, защото ако искаш да се срещнеш със Създателя, трябва да си изкъпан, облечен в най-новите дрехи, чист като сълза.

- Какво друго в психиката на българина не ти харесва?
- Обичаме да сме кибици, да се смеем на чуждото нещастие и да си мислим: на мен няма да се случи. Но няма да е все така, има една стара притча - никой не ти гарантира, че даже днес да си супер добре, утре ще си на същото ниво. Така че животът е много динамична материя, ако сам не си я наредиш да ти е комфортно, нямаш никакъв шанс.

- Имал ли си роман с твоя колежка, те всички са красиви жени?
- Някъде бях чел, че почти всичките ми колежки, с които съм имал дуети, първо съм ги прослушвал в леглото. Да продължават да си измислят - не е важно какво си правил, а какво се говори. Истината е, че поддържам колегиални отношения с всички. Но даже майка ми, светла памет, като започнахме да работим заедно с Криси и аз още не бях семеен, за малко да се хване на такива слухове. Една нейна колежка разказала история как аз съм имал таен живот с Кристина, как си живеем заедно и си гледаме детето. Майка ми не повярвала, но тя пак продължила: "Ама аз исках да ти кажа истината..." Клюките винаги са ни съпътствали.

- Разкажи за първата си среща с Кристина?
- Тя беше едно такова младо, симпатично момиченце, което още беше ученичка тогава и точно се беше включила в "Трамвай №5". Иван я доведе да я пробваме за дует с една песен за пролетния конкурс на БНР. Аз тъкмо се бях изявил вече насам-натам по разни фестивали - бях спечелил първа награда на младежкия конкурс с "Тоника" през 1978 г. Бях направил и няколко дуета с Роси Борджиева и решихме да опитаме и с Кристина. Аз много обичам да работя в екип, може би затова повечето колеги ме търсят, също така не се опитвам в съвместната си работа да се надпявам с тях. Имам дует и с Васко Петров, а даже и с Деян Неделчев, той е прекрасен певец, с уникални гласови възможност, това, което прави напоследък, е пиар.

- Имаш ли любима случка с Кристина и Агент Тенев?
- Случки колкото искаш, но най-често се сещам за трабанта на Агента. Навремето летяхме из цяла България с този трабант, а той беше страхотен, вървеше като ферари - не пушеше отзад като всички трабанти. Няма да забравя как веднъж тръгнахме за Ямбол за концерт и изведнъж нещо затрака в двигателя и викам: "Край, ние сме дотук". В сервиза ни сюрпризираха, че трабантът е за основен ремонт, а аз: "Моляяя, ние вече трябва да сме в Ямбол". А те ни казаха: "Оставете колата и елате след час да си я вземете." Та, ето какви са плюсовете на великата машина трабант - направиха ни основен ремонт за един час.

- Музикантите сте известни като големи купонджии. Ти обичаш ли нощния живот? 
- Имах един период, когато бях по-млад, и тогава можех да си позволя този лукс да работя по 18 часа на ден и да не спя цяла нощ. Щуряли сме, каквото се сетиш сме правили, а на другия ден пак пътуване и концерти. Но никога не съм се явявал на сцената употребил алкохол, защото не е професионално. Когато татко си отиде, светла му памет, имах същата вечер концерт, който не отказах, защото в крайна сметка на мен това ми е работата и публиката с нищо не е виновна за това. Това са нещата от живота.

- Изглеждаш като човек, който е постигнал душевен комфорт. Какво не достига на повечето българи, за да са по-щастливи?
- Говорим за малките, елементарните неща - да се обичаме, да сме малко по-позитивни, да вярваме, че ще се случат хубави неща, но малко или много това е трудно у нас. Защото още от ставането пускаш телевизора или отваряш пресата и оттам - гадости, не искам да плюя по медии, но това формира в голяма степен и ежедневието на нацията. Това рефлектира дори и на пътя, аз съм водач на МПС, имам милиони километри зад гърба си, но както се кара в БГ, каквато агресия има на пътя, няма никъде по света. Това е брутално, не знам какво трябва да се направи. Тук има синдром на безнаказаност.

- Имаш ли духовен учител?
- На този етап гледам да се уча от старите, дебели книги и една от книгите, която в момента е на нощното ми шкафче, е на великия Беинса Дуно- Петър Дънов. Мисля, че това е достатъчно, имаме си наш учител и е хубаво всеки българин да го чете. Както и книгите на Петър Димков - всичко, което той е написал за нашата флора, билките и това божествено място, наречено България.

- А кой е най-ценният урок, който си получил?
- От мама и тати, Бог да ги прости! Да се опитвам да правя нещата с душа и сърце, пък каквото стане.

Събота 11,45 - самолет на Цветан Василев над София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244731_%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0+11%2C45+-+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%

 Самолетът на КТБ - Цветан Василев беше забелязан да лети ниско над София. Машината е марка “Лиърджет” и е с регистрация LZ - TRH.

Снимката е направена от парк “Заимов”.

От прокуратурата заявиха, че самолетът лети редовно, но в него не е бил Цветан Василев. От летище София казаха, че могат да направят справка за самолета най-рано в понеделник. От Ръководство въздушно движение също не дадоха информация.

Как бяха изхарчени 325 млн. лв. за 6 месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244730_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+325+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+6+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

 Няма много румънци, чиито имена да се срещат по сгради и улици в България. Козмин Моци, героят на "Лудогорец", който ги класира в Шампионската лига тази седмица, ще се превърне в един от тях, след като се появи новата трибуна на стадиона в Разград. Собственикът на клуба Кирил Домусчиев обяви, че трибуната ще носи името на Моци. Ако Домусчиев не се шегува, румънецът ще трябва да благодари за това на Пламен Орешарски.

Ремонтът на стадиона в Разград е финансиран с над 3 млн. лв. от  програмата "Развитие на регионите", която бившият кабинет състави и раздаде светкавично през февруари тази година. Интересното при него е, че спечелилата поръчката компания - "ЕИС-Строителна компания", е свързана с... братя Домусчиеви. Фирмата взе проекта миналия месец, като предложи с под 1000 лв. по-малко от единствения си конкурент.
Общинската процедура е проведена редовно и доста бързо, но това, което оставя лош вкус в устата, е нейната предистория. В последната година Домусчиев настояваше общината да поеме част от ремонта на "Лудогорец арена" като демонстрация на подкрепа от местната власт за неговите настоящи и бъдещи инвестиции в клуба и стадиона. "Ако общината отпусне 20% от 20 милиона, ние ще осигурим останалите. Ние с брат ми ще осигурим 16 милиона и да започне строежът на стадиона напролет", каза миналия ноември Домусчиев.

В края на миналата година кметът Денчо Бояджиев обяви: "Когато от футболния клуб изготвят проекта, те ще го представят пред общинския съвет, който ще вземе решение относно участието на община Разград като партньор, тъй като стадионът е публична общинска собственост." С други думи, клубът на Домусчиев е изготвил проект за ремонта, който е представен на общината, тя е взела пари от държавата, за да го изпълни, а друга фирма на Домусчиев ще спечели част от тези пари.

Дори това да е най-прозрачната процедура на света, подобни съвпадения оставят горчивото усещане, че в бързането да раздадат парите, взети от държавата, общините не са подходили по най-чистия и пазарен начин. Според справка на сайта на Министерството на финансите, към август месец общините са направили поръчки за почти 230 млн. лв, при отпуснати 289 млн. лв. - т.е. почти целият ресурс е вече оползотворен за рекордното време от 6 месеца от отпускането на парите. Предвид двойно по-бавните темпове, с които се движат подобни процедури по европейските проекти, може да се направи предположение, че или местните власти внезапно са станали двойно по-ефективни и сръчни в поръчките, или не всички правила са били спазени.

Бързи пари

Миналата седмица министърът на финансите Румен Порожанов обяви, че тъй като миналото правителство не е направило предложения от самото него контрол кои поръчки се движат и кои не, служебното ще даде срок до 15 септември за приключването на поръчките и всички останали средства ще се върнат в бюджета. Очакванията са това да са около 150 млн. лв. За разлика от свръхактивните общини, които вече са раздали 317 проекта и дори са завършили 43, държавните институции са свършили едва 9 ремонта на пътища, които де факто са без поръчки, а са раздали договори за около 95 млн. лв. при бюджет от 210 млн. лв. (виж текста и справката). Но мудността не е нещо изненадващо за министерствата - на запитване на "Капитал" за изразходваните по програмата пари, единствено министерството на околната среда и водите отговори бързо и адекватно. Повечето институции се намират в процес на завършване на поръчки и не е ясно колко от тях ще успеят преди идването на крайния срок, но там ситуацията не е по-бистра, отколкото е в общините. За пример е решението на министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, който спря поръчките на предшественика си заради ограничителни условия, неточни изисквания, недообмислени схеми и др.

На този фон общините са доста по-бързи. Към момента при местната власт има рискови близо 50 проекта, защото 14 от тях се обжалват, а 35 са още на етап възлагане (информацията е без областите Варна и Хасково). Но те се надяват да приключат възлагането преди 15 септември, а изпълнението - до края на годината. Например кметът на община Омуртаг Неждет Шабан каза пред "Капитал", че проектите му ще бъдат започнати в срок, въпреки че всички към момента са в рисковия списък. Повечето тръжни процедури са проведени още през пролетта или до средата на лятото, за да се вмести изпълнението в активния строителен сезон. Разговорите с кметовете, чиито общини получиха по-сериозно финансиране по програмата, показаха, че по всички проекти се работи и те не очакват риск от загуба на средства. На повечето места в тръжните процедури са договорени и по-ниски цени от прогнозните. Емил Савов от сдружението на общините казва, че не може да има сравнение, защото този път проектите са били много по-лесни и малки, а общините са били готови с тях предварително, което е улеснило процеса.

Това не е изненадващо предвид факта, че над 110 от общинските проекти са за реконструкция или ремонт. Както обясни експерт, това е най-лесният възможен начин за харчене на общински пари по перото "капиталови разходи", защото не се изисква задълбочен проект и проучвания, каквито обикновено са нужни при европроекти или при строителството на нова инфраструктура.

Така например е направило Харманли, което трябваше да получи 7.4 млн. лв. за общо пет проекта. Според кмета Михаил Лисков (БСП) по всички проекти се работи и до края на годината се очаква да приключи строителството. Същото ще направи и Омуртаг, където например в село Камбурово (1200 души) ще бъдат похарчени 400 хил. лв. за "реконструкция на зелени площи", което включва 900 м алеи, 50 иглолистни дървета, 500 храсти, детски игрища и т.н.

Но такива проекти са нищо на фона на това, което се е случило в Русе (виж карето). Там ситуацията е решена още по-бързо, като общината де факто е получила 9 млн. лв. и ги е прехвърлила на инвеститора в мащабния проект Grand Plaza в центъра на града, срещу което трябва да получи собственост върху недовършен паркинг в обекта. За да го ползва, тя ще чака строителят да завърши спортната зала, като получи кредитиране по еврофондовете, както планира. Към цялата тази бъркотия се допълва фактът, че общината така или иначе има дял в дружеството, тъй като е апортирала в него право на строеж. От общината уточниха за "Капитал", че тепърва ще търсят още средства за завършване на въпросния паркинг. "Такива са пазарните реалности", обобщиха от община Русе.

Пито-платено

Което ни води до по-големия въпрос около тази програма. Както "Капитал" отбеляза още при създаването й, проблемът не е в идеята, защото общините наистина имат нужда от допълнителни средства за инвестиции извън европейските фондове, а капиталовата им субсидия бе орязана през последните години брутално.

Справка от тази седмица показа, че в България еврофондовете финансират 72% от публичните инвестиции при среден процент за ЕС от 11%. Това е потресаваща разлика и доказва, че държавата през последните години се е оттеглила изобщо от идеята да инвестира собствени пари в развитието си. Както отбелязва кметът на Мездра Иван Аспарухов, тези милиони са де факто орязаната капиталова субсидия на общините, само че раздадени с повече помпозност и по-видимо. Мездра например ги е използвала за ремонт на пътища, спортни площадки и завършване на спортната си зала.

Проблемът обаче е първо в смисъла на много от финансираните проекти и второ - в контрола. Хиляда души в село в Омуртаг най-вероятно нямат спешна нужда половин милион да се харчи за детски игрища и иглолистни дървета и не всички поръчки, минали през Агенцията за обществени поръчки, са съобразени с правилата, както доказаха общинските проблеми с европейските пари тази година. Аспарухов, който изразява мнението на много от кметовете, твърди, че няма особен проблем. "Големият контрол при "Околна среда" да не доведе до нещо по-добро?", попита той. Според него е достатъчно Сметната палата да проверява общинските поръчки, както и досега.

Но истината е, че проблеми с общините и министерствата има. Обществените поръчки са огромен инструмент за разпределяне на средства, който централните и местните власти продължават да използват често само в привидно съответствие със закона. Строгият контрол на еврофондовете може и да пречи понякога на по-бързото усвояване, но гарантира изчистването на системата - бавно и трудно, но сигурно. Тази програма имаше проблем с контрола още от самото начало, когато кандидатстващите прилагаха един (1) лист хартия, с който оправдават проекта си и получаваха съответните милиони, а министерствата дори нямаше нужда да полагат такива усилия и пуснаха общи задания, които след това да преформатират, както решат. Това, че правителството на Орешарски не е спазило собствения си срок за преглед на програмата, е просто поредното доказателство, че една добра идея винаги може да се изврати. Сега, след изхарчването на парите, единственият контрол, който може да се приложи, са случайните извадки на Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата.

А цялата история може да стане още по-цветна, ако Върховният административен съд отмени постановленията, с които се отпускат парите. Жалбата на няколко общини срещу начина на раздаване на парите все още чака решение във ВАС.

Така от това завъртане на държавната рулетка, което струва 500 млн. лв., малка група ще остане доволна. За плащащите сметката -  данъкоплатците, остава да се надяват, че следващото ще е с по-ясни правила и с повече контрол.
Какво (не) са направили министерствата

МОН
Обща стойност на започнатите проекти – 10.9 млн. лв.
Сключени са договори от следните университети:

УНСС – 4.9 млн. лв.
МУ -  Плевен – договор за строителство за 2.7 млн. лв. Обзавеждането на обекта ще се извърши чрез публична покана за възлагане на обществена поръчка в началото на месец октомври.
ПУ "П. Хилендарски" - Пловдив – 2.7 млн. лв.
Медицински колеж - Сливен – 483 хил. лв.

МТИТС
Открита е процедура по възлагане на обществената поръчка за "Проектиране на интермодален терминал - Варна", с прогнозна стойност 12 млн. лв. без ДДС.

МОСВ
Подписани споразумения с община Кърджали за строително-монтажни работи и инженеринг за обект "Регионален център за управление на отпадъците - Кърджали" на стойност 6 млн. лв. и за изграждане на регионално депо в Златица с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на стойност 4 млн. лв.
Към настоящия момент са сключени 3 договора, свързани с оптимизиране на информационната система за управление на отпадъците на обща стойност 558 хил. лв. и се провеждат обществени поръчки за 18 проекта, които са в напреднал етап и се очаква да бъдат подписани договори с изпълнители преди средата на септември.

МРР
В изпълняваната от Министерството на регионалното развитие програма за решаване на проблема "Сезонен и целогодишен воден режим в някои населени места" са включени 37 проекта на територията на 19 области. Те предвиждат изграждане и реконструкция на водоизточници, довеждащи водопроводи, резервоари, пречиствателни съоръжения за питейни води, помпени станции и вътрешна водопроводна мрежа на населените места. През 2014 г. е предвидено да се извърши проектирането, а за други да се изпълнят етапи от обектите, които могат да бъдат самостоятелно въведени в експлоатация.

По-големи проекти са: "Изпълнение на дейности за осигуряване проводимостта и техническите параметри на водопровода от ПСПВ "Ястребино" до помпена станция Омуртаг", община Омуртаг; "Допълнително водоснабдяване на с. Ружица, община Никола Козлево"; "Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Прелез"; "Магистрален водопровод "Камчийски пясъци" III етап – участък от с. Старо Оряхово до водоеми в кк"Камчия", община Аврен", "Подмяна на тласкател на помпена станция до напорен водоем за с. Царевец и с. Калинка, община Кърджали" и др.

МЗ
Здравният министър в служебния кабинет Мирослав Ненков прекрати две поръчки, финансирани по тази линия - за спешната помощ и за електронното здравеопазване. Здравното министерство получи 24 млн. лв. за тези проекти. Сега вече няма как да се пуснат поръчките и да бъдат сключени договори по тях до крайния срок, което означава, че най-вероятно парите ще се върнат в бюджета.

МП
30-те милиона, получени по програмата, трябва да отидат за ремонт на "военното НДК" и на съдебната палата във Варна. По първата се чака разрешение за строеж от вече несъществуващото министерство на инвестиционното проектиране, а по втората има обжалване.
  •  

Очаква ни топла и слънчева неделя

http://www.bnews.bg/article-115112

Днес ще духа слаб, в най-източните райони до умерен вятър от изток-североизток

119 години организиран туризъм в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=262643

Последната неделя от месеца традиционно се отбелязва като Ден на туризма у нас. На много места в страната хиляди туристи ще отбележат 119 години от началото на организирания туризъм в България и 151 години от рождението на Алеко Константинов.

Как тъщата кара своя зет да си плати за грешките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4271710


Малко момиченце тича в кухнята и вика:
- Мамо, мамо, ще си имаме коте!
- Откъде знаеш?
- Чух татко, като говореше по телефона и го покани да дойде утре, когато ти си нощна смяна...
***
Няколко седмици след сватбата младо момиче звъни разплакано на майка си:
- Мамо, моят мъж пак ми се развика, идвам при теб. Малко момиченце тича в кухнята и вика: - Мамо, мамо, ще си имаме коте! - Откъде знаеш? - Чух татко, като говореше по телефона и го покани да дойде утре, когато ти си нощна смяна... *** Няколко седмици след сватбата младо момиче звъни разплакано на майка си: - Мамо, моят мъж пак ми се развика, идвам при теб.

Все повече проблеми със сирийските бежанци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244729_%D0%92%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0

 Юсеф пристигнал преди няколко седмици в Истанбул заедно с двама приятели. В сирийската гражданска война гранатна осколка го ранила в лявото око. После тримата сирийци прекарали осем месеца в бежански лагер в Източна Турция. „Кой знае още колко дълго ще продължи войната. Не можем да живеем в лагера с години” – казва 20-годишният сириец.

В Истанбул, тримата приятели са останали на улицата. Нямат нито работа, нито храна. На всичко отгоре Юсеф спешно се нуждае от медицинска помощ за окото си. Тримата не познават този огромен град и не могат да се оправят. Не им остава нищо друго, освен да просят. „В Истанбул трудно се намира работа. Пък и плащат малко” – оплаква се Юсеф.

Турция е единственият им шанс

За разлика от него, 22-годишният Ахмад се оправя по-добре. Той избягал от войната още преди година и веднага пристигнал в Истанбул. Сега помага в един магазин за електроуреди, макар че няма разрешение нито за престой, нито за работа. Тук обаче никой не обръща внимание на такива подробности.

Юсеф и двамата му приятели са дошли от Урфа в Истанбул преди няколко седмици

Ахмад получава допълнително финансова подкрепа от турското правителство и няколко неправителствени организации в Турция и в различни арабски страни, за да изкара подготвителен курс за турски университет. Ако се справи с курса, ще може да се запише да следва – а това е истински шанс за един бежанец. „За нас Турция е възможно най-доброто място, дори в сравнение с арабските страни. То те така или иначе не ни предлагат помощ. Приемат само сирийци, които притежават валиден паспорт, издаден от сегашното сирийско правителство. Но повечето хора в Сирия отдавна вече нямат такива паспорти” – обяснява Ахмад.

Ахмад и Юсеф илюстрират съдбата на сирийските бежанци в Турция. От една страна, турското правителство иска да помогне и интеграцията на сирийските бежанци се осъществява изненадващо бързо и небюрократично. Вече 30 000 сирийци са започнали професионално обучение, 70 000 деца и ученици са получили места в детски градини и училища. Ето защо сирийците искат да останат в Турция. Освен всичко, повечето от тях са подочули, че в богатите държави от ЕС никой не ги иска. От друга страна обаче, тежестта за Турция е голяма. Само в Истанбул вече живеят 200 000 сирийци – повечето от тях на улицата.

 

Ахмад кара подготвителен курс за университета

 

Турците вече недоволстват

С толкова много пришълци, говорещи арабски, обликът на Истанбул постепенно се променя. Все по-често човек може да види рекламни пана на арабски. Самите турци вече усещат и по-силната конкуренция на трудовия пазар. Сирийци, които работят на черно, подбиват цените в и без това суровата борба за хляба. Арабският език им осигурява определени предимства примерно в туристическия бранш, който ухажва потенциалните арабски туристи. Сирийците работят освен това всичко – те са келнери, шивачи, фризьори.

Само че несекващият поток сирийски бежанци създава все по-големи проблеми. Условията в лагерите се влошават, сред турците се ширят все повече предубеждения, те постепенно се настройват враждебно към пришълците. Все по-често се провеждат демонстрации срещу бежанците, има и вандалски нападения срещу сирийски обекти. Посланието е ясно: сирийците трябва или да седят по лагерите, или да се връщат у дома. „Вече се чувстваме като туристи в собствената си страна.” – оплаква се един турчин, пожелал да остане анонимен. Друг негов съгражданин твърди, че в някои турски региони вече живеят повече сирийци, отколкото турци. „Не че е нещо лошо, ама прекалено много станаха. Страната просто не може да се справи,” обяснява той.

"Гледат само келепира" - сред турците все повече се ширят и други предубеждения към бежанците

Сред хората се разнасят какви ли не лоши мълви за сирийците. Един турчин е убеден, например, че те идват в страната само, за да изкарат бързи пари: „После тръгват към ЕС. На тях изобщо им нямам доверие! Само гледат какъв келепир да изкарат тук.” В Туитър могат да се прочетат и такива съобщения: „Сирийците окупираха най-добрите места в Истанбул. Докога ще търпим това ужасно положение?” Турското правителство си дава сметка за нарастващото напрежение между местните хора и сирийските бежанци и взима сериозни мерки. Медиите съобщават, че кметът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу наредил хиляди сирийски бежанци да бъдат извозени от града обратно към лагерите в Източна Турция, 500 сирийци вече напуснали Истанбул.

Вече не са само сирийците

Отвъд източната граница на Турция конфликтът се задълбочава и вече не само сирийците са проблем. Хиляди язиди бягат от терора на т. нар. „Ислямска държава” от Северен Ирак към Турция. 2000 от тях вече са намерили убежище в страната. Турските медии съобщават, че по инициатива на Анкара в Северен Ирак се изгражда нов бежански лагер с капацитет за 16 000 души.

Проатлантическите сепартисти водят отбранителна война срещу проруското статукво в България

http://viewpoint.actualno.com/Proatlanticheskite-separtisti-vodjat-otbranitelna-vojna-sreshtu-proruskoto-statukvo-v-Bylgarija-news_47586.html

Москва, която делегира говоренето на своите партийни говорители в София, мълчи с великоруско презрение за предизвикателството българска официална институция за първи път от Първата световна война наса...

Ваньо Танов се сдоби с музей в Монтана

http://society.actualno.com/Vanio-Tanov-se-sdobi-s-muzej-v-Montana-news_47589.html

Ваньо Танов има свое почетно място в малка музейна сбирка. Далеч от политическите вълнения, в родното село на новия стар шеф на Агенция "Митници", са увековечили работата му със скромни експ...

Безсилието на Запада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244728_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Една седмица преди срещата на върха на НАТО в Уелс, няколко дена преди символичната визита на Барак Обама в Естония и часове преди срещата на върха на ЕС, можем да установим само едно: Западът стои безпомощен пред неоимперската политика на Владимир Путин и пред едва ли не тектоничните стратегически промени в Близкия изток.

Санкции. И какво още?

ЕС, НАТО и целият Запад залагат на санкциите срещу Русия. Вероятно на предстоящите срещи на върха те ще наложат нови санкции. Да, санкциите ще засегнат Русия и президента Путин, но няма да го принудят да отстъпи. Освен това никой не знае към какво точно се стреми той. Само към дестабилизация на Източна Украйна или все пак към анексия, за да си осигури затворен коридор до Крим? В макиавелски стил Путин изпробва слабостта на Запада да реагира, тъй като много добре знае, че Западът в никакъв случай няма да отговори с военни средства. Най-много да въоръжи отслабената и деморализирана украинска армия, което също е малко вероятно.

Гледайки реално на нещата, можем да кажем, че Украйна не определя сама собственото си развитие. Тя е зависима от Москва и от благоволението на Путин. Който иска да запази териториалната й цялост, било то Киев, Брюксел, Берлин или Вашингтон, трябва да разговаря с Владимир Путин. Западът трябва обаче първо да разбере какво иска Путин, за да реши какво може да предложи в замяна. Предпоставка, ако не и условие за разговорите би било твърдото "не" на членството на Украйна в ЕС и най-вече в НАТО. А цел на преговорите е стриктното федерализиране на Украйна с разширени автономни правомощия на Източна Украйна.

Западът не може да не признае ролята на Русия в контекста на цялостното развитие. Иначе казано, Украйна и Западът ще трябва да се примирят с руското вето. Това е цената за коварната руска инвазия. Горчива цена за Киев и признание, че западните страни не могат да направят нищо повече, освен да прекратят войната с дипломатически отстъпки. Отстъпки в случая е всъщност само по-мек израз за "примирение".

Шок и безпомощност

След падането на Берлинската стена преди 25 години и след повторното обединение на Европа Западът повярва в рационалността на дипломацията. Той заложи на благоразумието в междудържавните отношения. Затова сега е изненадан и шокиран от властовите амбиции и безскрупулността на Путин. Западният свят усеща, че в момента не е убедителен актьор на световната политическа сцена. В Европа и ЕС хората се отнасят много внимателно и скептично към западните стремежи за власт. При мандата на Обама САЩ започнаха да се съсредоточават върху собствените си проблеми и по този начин ограничиха водещата си роля в световната политика. НАТО пък отдавна тъне в идеологическа криза. И Владимир Путин властно и със самочувствие се вмести в този вакуум. Засега Западът реагира безпомощно на неговите провокации, както и на превратните промени в Близкия изток. Но само засега ли? - Не. Западът явно вече няма какво да предложи.

Тегне ли над България руска заплаха?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244727_%D0%A2%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0%3F

 Българското военно министерство публикува документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", изготвен от експерти от две министерства и Националната разузнавателна служба. Според документа, Русия застрашава националната сигурност на България и двете страни са "в информационна война". Служебният премиер Георги Близнашки заяви, че написаното в документа не е било предварително обсъдено и критикува част от текста. Президетът Росен Плевнелиев защити проекта. Междувременно текстът беше оттеглен на заседание на Съвета за национална сигурност.

Авторите на спорния проект обясняват, че подалото оставка правителство на Пламен Орешарски не е успяло да подготви и съгласува националните позиции по повечето от 20-те точки за обсъждане от президентите и военните министри по време на планираната за началото на септември среща на върха на страните-членки на НАТО в уелската столица Кардиф. Министърът на отбраната в служебния кабинет доц. Велизар Шаламанов изтъква, че проектът „Визия 2020“ обобщава позициите на всички ангажирани в системата на националната сигурност институции – от специалните служби до Военната академия и БАН. "Като първи етап в изработването му проведохме обсъждане с представители на неправителствения сектор. Прозрачността в случая беше много важна, защото в България липсва открит дебат по проблемите на външната сигурност", посочва военният министър.

 

Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов

 

Сериозният проблем с Русия

Той не приема доводите на премиера Георги Близнашки, че от отделен и кратковременен конфликт, каквато е намесата на Русия в Украйна, не могат да се правят изводи за дългосрочни опасности пред българската сигурност. „Руската инвазия, изтъква министърът, не е краткосрочна, а планирана, дългосрочна и с тенденция към разрастване. Партньорството на Москва с НАТО беше прекратено и сега Русия сочи Алианса за свой основен противник. Началото на сериозната и застрашителна за България промяна на ситуацията откъм североизток започна още с войната на Русия с Грузия в подкрепа на сепаратистки движения в Черноморския регион. Политиката на Кремъл прерасна в „горещи конфликти“, каквито са инвазията в Крим и Донбас, след като Украйна тръгна към интеграция с Обединена Европа. Плановете на Путин и неговото обкръжение за възвръщане на руската хегемония в бившите съветски републики включва използването на прийомите на „хибридната война“, включваща конвенционални средства, партизанска, информационна и кибернетична война. Срещу България се води информационна война с помощта на руски и български политически, финансови, икономически и медийни субекти и средства. За целта се използва енергийната зависимост на страната от руски енергоизточници “, обобщава министър Шаламанов част от изводите на анализаторите, работили върху „Визия 2020“.

Той изтъква, че експертизата във „Визия 2020“ се базира "единствено и само на открити източници на информация в страните-членки на НАТО", като са направени и "консултации с посланиците на нашите партньори в София“. Според министър Шаламанов, „Визия 2020“ ще бъде българската позиция на срещата на НАТО в Кардиф, която ще възвърне поне част от доверието на съюзниците на България към страната, определяна често като „Троянския кон на Русия“. Актуално социологическо проучване, цитирано от излизащия на английски език македонски интернет-сайт independent.mk показва, че понастоящем 25 на сто от българите биха избрали страната им да се присъедини към Евразийския съюз на Путин срещу 40 на сто гласували в полза на Европейския съюз и НАТО.

 

"Хармонията" беше вчера - "Визия 2020" изостри напрежението между служебния премиер и президента

 

Защо Близнашки и Плевнелиев се разминаха относно Русия?

Политологът Антон Тодоров свързва раздвоението на служебния премиер и бивш социалист Георги Близнашки по приоритетите на външната сигурност на България с миналото му като крайно ляв функционер на БКП и приближен на диктатора Живков съветник. „Близнашки винаги е стоял много близо до бившия президент Георги Първанов, който заема откровено проруски позиции и бе сред най-активните противници на членството на България в НАТО. Президентът Плевнелиев би трябвало да знае повече за бекграунда на своя избраник за служебен премиер, както и за възможните последици от подобен избор. В същото време не забравихме ли много бързо изводите от компетентния анализ на Федералната служба за сигурност на Германия, че Русия има интерес България да фалира?“- напомня политологът.

Според него, военният министър е имал куража на малцина български администратори без колебание да назоват проблемите на страната си с истинските им имена. Горчивият опит в подобни случаи сочи, че дръзналите да се противопоставят на „Големия брат“ български политици и високопоставени технократи по традиция биват спохождани най-малкото от тежък срив в кариерата им, изтъква Антон Тодоров.

Според евродепутата Андрей Ковачев, налице е комуникационен проблем между премиера Близнашки от една страна и военния министър Шаламанов и съставителите на проекта „Визия 2020“, от друга. „По ирония предизвикалият яростна полемика проект за документ изигра много позитивна роля в българското публично пространство, защото даде ясно да се разбере кой кой е в него и кой каква политика защитава. Явно някои известни политици и анализатори се припознаха в източниците на проблемите, визирани от „Визията“. При това не говоря за субекти като Сидеров и други олицетворения на „Петата колона“, а за влиятелни фигури в политиката на национално равнище“, заключава българският евродепутат.

Чака се масово теглене на бързи заеми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244726_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8

 Бум на бързи кредити очакват фирмите, които ги раздават, в следващите 10 дни. Преди първия учебен ден в последните години домакинствата все по-често прибягват до този тип скъпо финансиране, за да осигурят всички пособия за децата си, разказаха  от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

„Ежегодно между 10 и 15 септември има сериозен наплив за заеми“, обясни Неделчо Спасов, председател на организацията. В масовия случай родителите вземат по 500 лева, за да купят на децата си чанти, учебници, тетрадки и други пособия. След отпускарския сезон за много семейства това е най-достъпният начин за осигуряване на свежи пари, обясни Спасов. Най-често срокът, за който се връщат кредитите, е от 3 до 4 месеца.

Раздадените дребни заеми с малък срок на връщане са за 1,495 млрд. лева.

Междувременно фирми за бързи кредити предупредиха, че след 20 септември се очаква незаконни лихвари да залеят пазара. Причината е, че след тази дата небанковите дружества вече трябва да имат минимум 1 млн. лв. собствен капитал. От асоциацията обясниха, че очак­ванията са около половината от 200-те фирми на пазара да не успеят да отговорят на новото изискване. Те би трябвало да спрат работа. Опасенията обаче са, че част от фирмите ще продължат дейността си нелегално, обясни Спасов. Според него тези компании ще раздават кредити с космически лихви, които законът не разрешава. Отчаяни хора обаче пак ще прибягват до услугите им. Според ограниченията лихви и такси над 50% не са разрешени. 

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване е вдигнало два изтребителя Ф-16

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244725_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0

 Северноамериканското военновъздушно-космическо командване обяви, че е вдигнало два изтребителя Ф-16, за да помогнат на друг самолет, който е катастрофирал над Атлантическия океан, предаде AFP.
Самолетът, който е катастрофирал, е летял от щата Уисконсин към Вирджиния, когато се е разбил над океана.
Не се съобщават повече подробности около инцидента.

Китайци снимат риалити шоу в родопско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4271955




Китайци ще оцеляват 12 дни като родопчани в село Момчиловци. Село посрещна 51 китайци, дошли да снимат риалити шоу.
Седем звезди - актьори, избрани с кастинг сред 5000 души в Китай, бяха настанени в различни къщи в селото. Първото им изпитание бе да разпознаят хазаите си по снимка и сами да ги открият. Китайци ще оцеляват 12 дни като родопчани в село Момчиловци. Село посрещна 51 китайци, дошли да снимат риалити шоу. Седем звезди - актьори, избрани с кастинг сред 5000 души в Китай, бяха настанени в различни къщи в селото. Първото им изпитание бе да разпознаят хазаите си по снимка и сами да ги открият.

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е разтърсило Аляска

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244724_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+5%2C3+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A

 Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е разтърсило Аляска, предаде РИА Новости.
Трусът е регистриран в събота в 19:06 часа местно време (6:06 в неделя българско време).
Центърът на земетресението е бил на дълбочина 14 километра, а епицентърът се намира на 60 километра северозападно от селището Естер.
Няма данни за жертви или разрушения.

Най-важното във Варна от вчерашния 30 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=262638

Работата по изграждането на високоскоростното трасе във Варна напредва Работата по изграждането на високоскоростното трасе от Владиславово до Почивка напредва - в момента е в ход процедурата за избор на изпълнител, се похвали кметът на Варна Иван Портних във Фейсбук.

София става световна столица на културите и традициите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244723_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8

 В последната неделя на август "София диша" удобно ще се разположи на улица "Шишман".

Темата на 31 август е "Световна Столица" Тема: София - град на разнообразни култури и традиции.

Супер герои, танци, музика и чаени церемонии ще има на "Шишман" в неделя следобед. На този тематичен ден от фестивала, през който ще се представят творци от цял свят, София ще направи първата си репетиция за европейска столица на културата.

Сдружението "Chado Urasenke Tankokai" ще популяризира японската култура. На "София диша" освен красотата на чайната церемония те ще представят и калиграфия, оригами (сгъване на хартия) и кири-е (изрязани картини). Както името подсказва, кири-е са картини, изрязани от черна хартия и залепени върху друга хартия с контрастен цвят. Мая Жалова-Канвар, която е дългогодишна възпитаничка на падма бхушан гуру д-р Сароджа Вайдянатан (Школа за класическа музика и танц "Ганеша Натялая", Ню Делхи), също ще се включи в сцената на фестивала. Тя е носител е на званието калашри (майстор на изкуството) в стила Бхаратанатям, класически танц от щата Тамил Наду, Южна Индия.

Калина Христова ще представи проекта си SIX ЕMOTIONS///ШЕСТ ЕМОЦИИ – 6 емоционални обекти, затворени в геометрични пространства, разположени на дистанция един от друг. Нито обектите, нито дистанцията помежду им е случайна, а е константна величина за измерване на личната емоционална интелигентност. Често емоциите ни са затворени в точните параметри на нашата собствена геометрия, нашата рамка, кутия. Съдържанието е скрито. Лицето – лишено от емоции.

Ваксина срещу Ебола даде обнадеждаващи резултати

http://www.vesti.bg/novini/vaksina-sreshtu-ebola-dade-obnadezhdavashti-rezultati-6021213

Канадски изследователи съобщиха, че експериментална ваксина ZMapp срещу Ебола е дала положителни резултати при изпитанията върху животни, предаде Би Би Си.

Първата ни ракета с нов рекорд – 40 победи за сезона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244722_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+%E2%80%93+40+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0

 Григор Димитров стигна за първи път до третия кръг на турнира от Големия шлем US Open, след като записа поредния си рекорд – 40 победи за сезона. Той не само елиминира израелеца Дуди Села, но го направи по най-убедителни начин – с 6:1, 6:2, 6:2 за час и 29 минути. Това му осигури

 

$105 090 от наградния фонд и 90 точки

 

за световната ранглиста. Следващият съперник на първата ни ракета (в момента №8 в света) е белгиецът Давид Гофен, 56-и в ранглистата на ATP, който спря Жоао Соуса (Пор) с 6:4, 6:2, 6:0. Коментаторите твърдят, че Гофен е в страхотна форма, защото е спечелил 27 от последните си 28 мача и е взел 3 титли от турнири „Чалънджър” и една (първа в кариерата му) на АТП тура в Кицбюел. Единствената му загуба пък е на 1/4-финалите миналата седмица в Уинстън Салем от Йежи Янович (Пол), който победи и Гришо на старта в Синсинати. Гофен обаче не е срещал тенисист от класата на Димитров този сезон, а от минали години има 3 загуби от него. Ако преодолее и този съперник, Григор ще играе на 1/8-финалите срещу победителя от френския мач Гаел Монфис – Ришар Гаске.

 

В срещата със Села Димитров вкара 65% първи сервис и сподели пред микрофона на Барбара Шет за „Евроспорт”: „Можех да сервирам и по-добре, но най-важното е, че вече имам две победи зад гърба си. Да спечеля мача ­ това е нещото, което исках да постигна, така че съм доволен. Страхотно е, че съм в трети кръг на турнир като US Open, особено на фона на това, че тук не бях печелил мач. Досега Откритото първенство на САЩ представляваше доста труден за мен турнир, но нещата вече се подредиха.

 

Важно бе да спечеля бързо при тези условия за игра. Доволен съм от представянето си през последните няколко месеца, но в същото време имам сериозни очаквания към себе си.”

 

Другият

 

коментатор на „Евроспорт” Матс Виландер веднага оцени стореното

 

от българина. „Когато сервираш добре и поведеш с ранен пробив, това ти помага и мачът се развива по-комфортно за теб, каза бившият №1 в света.­ Григор е на път да затвори устата на всички критици от миналото, а в Австралия за малко не победи Надал.”

 

„Зная, че очакванията към мен са доста големи и се надявам да ги оправдая, уточни Димитров. ­ Целта ми за сезона е да се класирам за финалния „Мастърс” в Лондон, но най-важното е да работя упорито всеки ден. Това е необходимо, ако искам да направя следващата крачка към по-високото ниво.”

Топалов с първа победа в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244721_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Българският гросмайстор Веселин Топалов постигна първа победа на силния международен турнир по шахмат в Сейнт Луис (САЩ). В третия кръг Топалов победи с белите фигури Хикару Накамура (САЩ) на 37-ия ход.

 

В класирането Топалов е на пето място с 1,0 точки, след като загуби първите си две партии. Лидер е Фабиано Каруана от Италия с 3,0 точки.

 

В четвъртия кръг 19-ият световен шампион ще играе с черните фигури с настоящия носител на шахматната корона  Магнус Карлсен от Норвегия.

 

Турнирът, който е с награден фонд 100 хиляди долара, ще се проведе в 10 кръга по швейцарската система и ще продължи до 7 септември.

Петното излезе окончателно на свобода

http://crime.actualno.com/Petnoto-izleze-okonchatelno-na-svoboda-news_47585.html

Бисер Миланов-Петното, най-известният участник в протестите, окончателно излезе от ареста срещу 5000 лв. Решението е било взето преди няколко дни от състав на Софийския градски съд. Новината потвърди...

Жена с опасност за живота след катастрофа в Бургаско

http://society.actualno.com/Jena-s-opasnost-za-jivota-sled-katastrofa-v-Burgasko-news_47587.html

Жена е с опасност за живота,  а нейният спътник е леко ранен, след катастрофа станала рано тази сутрин в село Рудник, община Бургас. Жената е била пътничка в автомобила. Жената е настанена в...

Камен Костадинов: Хората харесват Делян Пеевски

http://politics.actualno.com/Kamen-Kostadinov-Horata-haresvat-Deljan-Peevski--news_47588.html

Делян Пеевски не е ново лице за партията, а доказано име. Хората го харесват и го познават. Това заяви пред Нова телевизия Камен Костадинов от ДПС.  Костадинов обясни,че не би искал да комен...

Тортила с картофи и чушка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4271673

КОЙ ГОТВИ
Днес са вас готви Роза Костова от Павел Баня. Тя изпраща своя вариант за тортиля.
ПРОДУКТИ
2 глави лук 2 картофа 1 прясна чушка 5 яйца розмарин черен пипер чубрица 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука на филийки, картофите на тънки кръгчета като за чипс, чушката - на ивички.
Слагаме в тиган с незалепващо покритие повечко мазнина и КОЙ ГОТВИ Днес са вас готви Роза Костова от Павел Баня. Тя изпраща своя вариант за тортиля. ПРОДУКТИ 2 глави лук 2 картофа 1 прясна чушка 5 яйца розмарин черен пипер чубрица  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Нарязваме лука на филийки, картофите на тънки кръгчета като за чипс, чушката - на ивички. Слагаме в тиган с незалепващо покритие повечко мазнина и

ЕС готов на още строги санкции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244720_%D0%95%D0%A1+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8

 Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви след среща с украинския президент Петро Порошенко, че Евросъюзът е готов да приеме нови санкции срещу Русия и че вече са готови вариантите на новите ограничения, предадоха агенциите.

 

Решението все още предстои да се вземе. Готови сме да преминем към следващото равнище на санкции. Вече изразихме подкрепата си за Украйна. Ако продължи ескалацията на конфликта, ние ще ги приемем, добави той. Според Барозу обаче целта е постигането на мир, а не санкциите като такива.

 

Не искаме нова студена война

 

Санкциите обаче са начин да покажем на Русия, че не сме съгласни с нейните действия, каза председателят на ЕК. Ние не търсим противопоставяне с Русия, надяваме се, че и тя не иска това. Естествено, готови сме са наложим още по-строги санкции, но се надяваме на разрешаване на конфликта, добави Барозу.

 

Евросъюзът разглежда възможността да наложи забрана върху вноса на знакови руски

 

продукти като водка и хайвер предаде Ройтерс.

 

Твърде вероятно е в скоро време европейците да не могат да се радват на руските водка и хайвер като част от новите санкции, които ЕС обмисля да наложи на Русия. Ако санкциите станат факт, Москва няма да може да изнася за страните на Евросъюза и диаманти, което ще е сериозен удар по руската икономика, тъй като страната се явява един от най-големите износители на скъпоценни камъни, коментира агенцията.

 

Евентуалните нови санкции ще бъдат наложени заради продължаващата ескалация на ситуацията в Украйна. Според ЕС и САЩ Москва продължава да подкрепя проруските сепаратисти, като ги въоръжава и финансира. Русия категорично отхвърля обвиненията, включително и последните - че руски войници са пресекли границата с Украйна и са навлезли в страната.

Хумус

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/08/31/2371552_humus/?ref=rss


Хумусът е от онези ястия, които могат да изпълняват много и различни роли – на предястие, на основно или на гарнитура. Това, че се приготвя бързо и разбира се, чудният му, плътен вкус, са нещата, които го правят изключително привлекателен. Децата са любители на всякакви разядки и неща, подходящи за мазане върху филийка или крекер, така че биха го оценили подобаващо.

Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан, но през последните години се появяват все...

Жерар Депардийо: Украйна е част от Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244719_%D0%96%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BE%3A+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Френския актьор Жерар Депардийо, който има и руско гражданство, заяви, че Украйна е част от Русия.

 

„Обичам и Русия, и Украйна, която се явява част от Русия”, изтърси Депардийо пред журналисти в латвийската столица Рига, където е гост на кинофестивала „Балтийска перла”.

 

„Обичам руските хора. Обичам руската култура, особено Достоевски, който е гениален писател. Обичам руската душа. Какво представлява тя ми помогна да разбера президентът Путин. Колкото до санкциите срещу Русия, те изобщо не ме притесняват”, каза още Депардийо.

 

Откакто стана руснак, Жора, както шеговито го наричат в Русия, често идва във втората си родина. „Гордея се с руското си гражданство”, заявява всеки път актьорът.

7 от НАТО правят нови сили за бързо реагиране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244718_7+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%80%D

 Великобритания ще обяви идната седмица създаването на нови обединени експедиционни сили за бързо реагиране от седем страни от НАТО, но процесът по формиране на структурата е заплашен от забавяне. Това съобщава британският вестник „Файненшъл таймс”.

 

По данни на изданието в тези сили наред с Великобритания ще участват Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия и Холандия. Заявява се, че

 

интерес към участие е проявила и Канада

 

Смята се, че тези сили редовно ще бъдат на значими учения в Европа и на други места.

 

В светлината на срещата на НАТО в Уелс на 4-5 септември премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще обяви новата структура на силите на страните от алианса в състав „не по-малък от 10 000 военнослужещи”, отбелязва изданието. То описва мерките като „отговор” на действията на Русия по отношение на Украйна.

 

В новите обединени експедиционни сили, както се очаква, ще влязат подразделения на военновъздушните сили, военноморските сили и сухопътните войски. Те трябва да бъдат готови за бързо разгръщане и „редовни, чести учения”. Предполага се, че командването ще бъде възложено на представител на Великобритания.

 

Като модел ще бъдат използвани „съвместните експедиционни сили на Великобритания и Франция, които трябва да достигнат пълна бойна готовност до 2016 г.”, посочва вестникът.

 

Украйна би искала да получи оръжия

 

от НАТО, но не очаква от Северноатлантическия алианс да изпрати военни да се бият с проруските сепаратисти, заяви началникът на украинската делегация в НАТО, цитиран от Франс прес.

 

„Това, от което имаме нужда, е повече помощ, включително военна. Ясно е, че НАТО не може да ни помогне с войски и ние не очакваме такова нещо от страните членки”, заяви Игор Долгов след среща на комисията НАТО - Украйна.

 

„Можем да осигурим собствената си защита, но се нуждаем от помощта на съюзниците, „да спрем агресията” на Русия и „да призовем президента Путин да сключим мир”.

 

Държавите членки на НАТО за съжаление не са доставяли оръжия на Украйна, заяви Долгов и настоя, че Киев иска оръжия.

 

На срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс се очаква да бъде взето решение за откриването на четири фонда за подкрепа. Долгов се надява тази среща дададе практически резултати. „Що се отнася до логистиката, имаме нужда не само от съвети, но и от нещо конкретно като софтуер например”, каза той.

 

Русия е практически във война с Украйна и Европа, заяви вчера литовската президентка Далия Грибаускайте и отправи призив към ЕС да снабди Киев с военна техника, предаде Ройтерс.

 

„Де факто Русия е в състояние на война срещу страна, която желае да е тясно интегрирана с ЕС. Така че на практика Русия е в състояние на война срещу Европа”, каза тя пред репортери при пристигането си за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

 

„Това означава, че трябва да помогнем на Украйна най-вече с военни материали да може да отбранява територията и народа си, тъй като тя води война от името на всички европейци”, допълни лидерката на бившата съветска република.

 

Според Грибаускайте срещу Русия трябва

 

да бъде въведено пълно военно ембарго

 

което да включва замразяване на продажбите и по сключените вече договори. Ройтерс отбелязва, че литовската президентка визира най-вече Франция, която се противопостави на призивите да спре продажбата на новия боен кораб „Мистрал” на Русия.

Тероризмът ще плъзне скоро в Европа и САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244717_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%

 Кралят на Саудитска Арабия Абдула заяви, че скоро ще плъзне тероризъм в Европа и Съединените щати, ако не бъде бързо неутрализиран в Близкия изток, предаде саудитската държавна информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

 

Кралят направи това изявление на прием на чуждестранни посланици, организиран в Джеда.

 

“Призовавам ви да предадете това съобщение на вашите лидери. Тероризмът е зла сила, която трябва да бъде победена мъдро и бързо. Ако бъде подминат с лека ръка, съм убеден, че след месец ще пристигне в Европа, а след още месец ­ в Америка”, каза крал Абдула.

 

Страната най-голям износител на петрол в света има 800-километрова обща граница с Ирак, където групировката “Ислямска държава” и други сунитски ислямистки групи превзеха редица градове.

 

Рияд отдавна изразява опасения, че е мишена на джихадисти, сред които има и саудитски граждани, участващи в конфликтите в Ирак и Сирия, припомня Ройтерс.

 

Най-малко 11 души загинаха, а 25 бяха ранени вчера при нападение с кола бомба недалеч от Багдад. Автомобил с експлозиви, управляван от атентатор самоубиец, се е взривил в град Юсуфия, на 30 км от иракската столица.

 

Според полицейски служители при атентата е бил атакуван военен контролен пункт.

Как младото поколение в Европа плаща сметките на възрастното

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e01bf3c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Ckak0Emladoto0Epokolenie0Ev0Eevropa0Eplashta0Esmetkite0Ena0Evyzrastnoto0H1778280C/story01.htm

Високата цена на осигуряването на заетост на бейби бумърите в миналото сега пречи на техните деца да навлязат на пазара на труда


Берлускони плащал на мафията по 500 млн. лирети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244716_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+500+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B8%D1%80

 Експремиерът и лидер на италианската десница Силвио Берлускони плащал на сицилианската мафия в началото на 80-те години на миналия век по 500 милиона лирети на година. Чрез многото за онова време пари тогавашният строителен предприемач и телевизионен магнат осигурявал спокойствието и комфорта на семейството си.

 

Рекетът бил изплащан на два пъти

 

или по 250 млн. лирети на всеки шест месеца, като парите били отнасяни от Милано в Палермо в брой и чрез специален куриер. Според италианските закони обаче подобно заиграване с Коза ностра е подсъдно, тъй като сигурността на жителите на страната е гарантирана от държавата и всеки неин гражданин, застрашен от някаква опасност, е длъжен да потърси закрила от органите на реда.

 

Това, че Берлускони се е ръсел яко на Коза ностра, за да не го закача, отдавна е обществена тайна между Алпите и Сицилия, но до вчера не се знаеше колко точно пари му е струвало спокойствието. Отговорът на въпроса вчера публикува в. „Република” благодарение на прихванат разговор на излежаващия доживотна присъда върховен бос на мафията през 70-те и 80-те години на миналия век – закопчания през януари 1993 г. Салваторе (Тото) Риина. При една от обичайните едночасови разходки в строго охранявания затвор „Опера” край Милано той обяснил на събрата по съдба, с когото си правели компания, че Силвио бил изпратил сам емисар в Палермо, за да търси контакти с него. Имал бил усещането, че Коза ностра

 

диша във врата му и може да отвлече

 

с цел откуп него или член на семейството му, страхувал се също така да не бъдат вдигнати във въздуха инсталираните на о. Сицилия ретранслатори на неговите телевизии. Съответно гарантиращата личния и професионалния контрол сума била договорена чрез палермитанец, който бил едновременно добър приятел на Силвио и уважаван от мафията посредник. После изплащането на парите потекло безпроблемно, но според „капо ди тути капи” Силвио все пак бил „ужилен” на острова, макар и леко. Някъде пак в началото на 80-те години кланът на мафията във втория град на острова Катания му поискал да си плаща „за охрана” на веригата от супермаркети „Станда”, той се ослушал и един голям магазин лумнал. Според прихванатите от „бръмбарите” думи на Риина нещата бързо се били оправили, тоест „охраната” осигурена, а съветът на „колегите” да драснат клечката на супермаркета бил дал самият той...

Изпуснахме поста дипломат №1 на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244715_%D0%98%D0%B7%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82+%E2%84%961+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1

 България изпусна поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, за който бе номинирана еврокомисарката Кристалина Георгиева. На срещата на върха снощи европейските лидери избраха за позицията другата претендентка – външният министър на Италия Федерика Могерини, която бе подкрепена от европейските социалисти. За решението първи съобщиха евродепутати в социалните мрежи.

 

Така след тежки преговори държавните ръководители запазиха равновесието между двете основни политически семейства в ЕС, като

 

ЕНП получи другия ключов пост

 

- председател на Европейския съвет. На него застава полският премиер Доналд Туск.

 

Въпреки че Георгиева не бе избрана за дипломат номер 1 на ЕС, страната ни ще продължи да се бори за силни позиции в ЕК. „България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата европейска комисия”, уверен бе президентът Росен Плевнелиев, който защитаваше кандидатурата на Георгиева в рамките на срещата на върха в Брюксел. Според него с номинирането на досегашната еврокомисарка страната ни е „вдигнала доста високо летвата”.

 

От България служебният премиер Георги Близнашки също изрази убеденост, че Георгиева има сериозни шансове за по-отговорен ресор от сегашния, който бе „Хуманитарна помощ и реакция при кризи”. „Трябва да стоим консолидирани до последния момент зад тази кандидатура”, категоричен бе министър-председателят.

 

Още преди заседанието на държавните ръководители пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че лишаването на Георгиева от поста е очаквана развръзка. Причина за това били разнопосочните сигнали, които българските политици са дали, вместо да застанат единно зад кандидатурата й. „Сергей Станишев като лидер на ПЕС трябваше да загърби тяснопартийните си интереси и да подкрепи Кристалина Георгиева”, обясни Борисов. По думите му Станишев и бившият вече министър на външните работи Кристиан Вигенин са се

 

опитали да уредят себе си с постове

 

в ЕС, вместо да обединят усилия зад обща номинация. „От самото начало знаех, че изходът ще е този. Когато една държава не е консолидирана, най-малко можем да очакваме, че сред 28 ще постигне успех”, коментира лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че страната ни ще продължи да настоява Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. „Под добър аз лично разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет”, уточни Борисов.

Пътна обстановка в страната - 31 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=262642

Ограничения за товарни автомобили: Временната организация в движението на МПС над 12 т, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, за дните петък /от 18.

Иде топла, но снежна зима

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244714_%D0%98%D0%B4%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0

 Очаква ни топла, но снежна зима. Лютият студ ще ни се размине, защото температурите ще бъдат по-високи от миналогодишните, но пък ще натрупа и повече сняг. Такива са прогнозите на климатолозите, цитирани от TV7. „Ще натрупа повече сняг по планините, което е добре от гледна точка на туризма”, коментира вчера доц. д-р Георги Рачев. Той обясни, че климатът непрекъснато се променя и това е нормално, защото той никога не е бил постоянен.

 

„Това е природно явление, което във времето се изменя непрекъснато”, каза още доц. Рачев. Той обясни, че засега прогнозите за предстоящата зима са много разнопосочни.

 

„В повечето случаи се очаква да е малко по-топла от това, с което сме свикнали, както беше и миналата зима. Но очаквам тази зима да бъде с повече валежи”, каза още климатологът.

Григор си постави нова цел - Мастърса в Лондон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4271768

Григор Димитров обяви новата си цел - да играе във финалния турнир на АТП - Мастърса в Лондон през ноември. Влизането на престижното състезание е привилегия само за първите осем тенисисти в ранглистата и ако продължава победния си ход в първенството на САЩ, целта за българина изглежда напълно реална.
Григор (№8 в света) смачка във втория кръг Дуди Григор Димитров обяви новата си цел - да играе във финалния турнир на АТП - Мастърса в Лондон през ноември. Влизането на престижното състезание е привилегия само за първите осем тенисисти в ранглистата и ако продължава победния си ход в първенството на САЩ, целта за българина изглежда напълно реална. Григор (№8 в света) смачка във втория кръг Дуди

МАЕСТРО АНДРЕА БОЧЕЛИ ВЕЧЕ Е В СОФИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244713_%D0%9C%D0%90%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%9E+%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%A0%D0%95%D0%90+%D0%91%D0%9E%D0%A7%D0%95%D0%9B%D0%98+%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%95+%D0%95+%D0%92+%D0%A1%D0%9E%D0%A4%D0%98%D0%AF

 Андреа Бочели пристигна в София с частен самолет късно снощи. Маестрото кацна в нашата столица с директен полет от Краков (Полша) веднага след концерта си там.

 

Концертът на най-известния оперен певец в света е днес от 19:30 часа на стадион “Българска армия”. В актрактивната програма са включени някои от най-популярните оперни откъси и песни от репертоара на Андреа Бочели: сцени с хор из оперите „Трубадур“ и „Травиата“ от Верди, песни от албумите Incanto (“Mamma”), Passione (“La Vie En Rose”), Sentimento (“Aranjuez Con Tu Amor”) и Vivere (“Canto Della Terra”). Маестро Бочели обещава да изпълни и най-големите си хитове, спомняйки си топлия прием на българската публика от предишния си концерт у нас.

 

Ще прозвучат още пиеси от Хоакин Родриго, Астор Пиацола и други автори. В уникалната програма ще вземат участие първокласното сопрано Алесандра Марианели, италианската поп-звезда Илария Делла Бидия, зашеметяващото класическо китарно дуо CARisMA и изпълнителят на бандонеон Марио Стефано Пиетродарчи. 

Coca-Cola осъди бивши служители за клевета

http://www.grreporter.info/Coca-Cola_osdi_bivshi_sluzhiteli_za_kleveta/16029

Съдът наказа авторите на кампанията "Coca-Cola се произвежда в България, плаща данъци в Швейцария, а се продава в Гърция"

прочети повече

Може ли бъдещето да се предскаже по датата на раждане?

http://interest.actualno.com/Moje-li-bydeshteto-da-se-predskaje-po-datata-na-rajdane-news_47584.html

Родил съм се в първата седмица на октомври и съдейки по своя хороскоп, съм човек справедлив и уравновесен, мъжествен, но нерешителен. В хороскопа може да се намери дори описание на моята външност.&...

31 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=262641

1422 г. — На девет месечна възраст Хенри VI става Крал на Англия, като единствен наследник на трона след смъртта на баща си Хенри V. 1754 г. — Основан е град Златоуст в Русия. 1888 г. — В Лондон е намерено тялото на първата жертва на серийния убиец с неустановена самоличност Джак Изкормвача.

Морето на половин цена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244712_%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0

 Цените на нощувките по морето през септември са драстично намалени, а на места собствениците на квартири и малки семейни хотелчета са готови да посрещат гости на полови цена в сравнение с предходните два месеца. В края на сезона стая при баба във Варна може да се намери и за 12 лева за двама, с три лева отгоре излиза нощувка със закуска, ползване на басейн, шезлонг и чадър в Приморско за един човек.

 

За 19 лв. малките хотелчета в градчето предлагат и вечеря

 

като обещават и ползване на фитнес. Важно уточнение има в повечето оферти, които правят нашите хотелиери – храненето е на блок маса. За повечето клиенти това не е кой знае каква забележка, но препатилите знаят, че когато гостите са малко, домакините предпочитат да им предложат чиния със закуска, която често се състои от три парчета салам изрязани с лазерен нож, малко кашкавал, през който се чете вестник, смачкан домат и парченце млечен продукт с палмово масло.

 

33 лева е най-евтиният ол инклузив в България, който се предлага в момента в сайтовете на туроператорите. Офертата е от хотел в комплекса „Св. св. Константин и Елена” и може да се ползва до края на месеца, като намалението от обичайната цена е с 63 %.

 

Почивката през септември може да се окаже голямо разочарование, ако не се вместите в „прозореца” с хубавото време, предупреждават синоптиците, защото първата десетдневка бъде доста дъждовна. Техните прогнози сочат, че за нашата страна това е периодът между 10 и 20 число на месеца. Тогава

 

водата все още ще бъде с температура до 24-25 градуса

 

по Южното Черноморие, а на север вече ще е охладняла до 20 градуса.

 

По същото време обаче и още няколко седмици след това, при южните ни съседи ще има температури, които позволяват дори късния есен плаж. Тамошните хотелиери също свалят вече цените и в Гърция отстъпките също стигнаха 50%. Над 1 млн. българи минават годишно българо-гръцката граница, а през августовските уикенди около 25 000 души пътуват на юг, сочат данните на Института за анализи в туризма. За 56 лева може да се отседне за две вечери в Лутраки, като в цената влизат и закуски. До курорта обаче е твърде далеч, а повечето нашенци предпочитат да отседнат наблизо, споделят от туристическите агенции, които тези дни са залети от запитвания за Тасос, Халкидики и Паралия. Тридневна почивка на база ол инклузив на Халкидики се предлага в момента за 111 лева на човек, за същия престой, но без специални екстри, а само с осигурена закуска и вечеря е с 3 лева по-евтин в Приморско. Толкова излиза и само една нощ във висококатегориен хотел на Златните.

Религиозен календар за 31 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4271291

12 Неделя след Петдесетница. Полагане  честния пояс на Пресвета Богородица. Св. свщмчк  Киприан еп. Картагенски. Св. Генадий, патр. Константинополски
  При царуването на Аркадий честният пояс на св. Богородица бил  положен в храм “Св. Богородица” в Цариград. Съпругата  на император  Лъв Философ Зоя страдала от душевна болест и получила откровение, 12 Неделя след Петдесетница. Полагане честния пояс на Пресвета Богородица. Св. свщмчк Киприан еп. Картагенски. Св. Генадий, патр. Константинополски При царуването на Аркадий честният пояс на св. Богородица бил положен в храм “Св. Богородица” в Цариград. Съпругата на император Лъв Философ Зоя страдала от душевна болест и получила откровение,

Десетте най-скъпи парфюма в света

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e014345/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cgaleriia0C3540Ca0Cdesette0Enai0Eskypi0Eparfiuma0Ev0Esveta0H1790A550C/story01.htm

Създаването на най-добрите парфюми е свързано със смесването на точни и рядко срещани съставки, които повишават цената на продукта


Св. свещеномъченик Киприян Картагенски

http://celebrate.actualno.com/Sv-sveshtenomychenik-Kiprijan-Kartagenski-news_47568.html

Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на Църквата от трети век - време на почти непрекъснати  гонения срещу Христовата църква. Роден е около 200 г. в Картаген (С...

Последно августовско слънце

http://society.actualno.com/Posledno-avgustovsko-slynce-news_47582.html

Слънчево ще остана времето и днес над цялата страна. Едва привечер над западните райони ще се появи разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб, в най-източните райони до умерен вятър от изток-с...

Берлускони спонсорирал мафията с по половин милиард лирети годишно

http://europe.actualno.com/Berluskoni-sponsoriral-mafijata-s-po-polovin-miliard-lireti-godishno-news_47583.html

Сицилианската мафия получавала по 500 милиона лирети от Силвио Берлускони в началото на 80-те години. По този начин тогавашният строителен предприемач и телевизионен магнат осигурявал спокойствието и ...

Прогноза за времето - 31 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=262640

И днес над страната ще преобладава слънчево време. Едва привечер над западните и райони ще се появи разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб, в най-източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще останат без съществена промяна, максималните между 25° и 30°.

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4271260

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

София е домакин на ЗЗ-тия Европейски пептиден симпозиум

http://www.vesti.bg/novini/sofiia-e-domakin-na-zz-tiia-evropejski-peptiden-simpozium-6021212

На 31 август в НДК ще се състои церемония по откриване на ЗЗ-тия Европейски пептиден симпозиум (EPS).

Принцеса Даяна умира в автомобилна катастрофа

http://chronicles.actualno.com/Princesa-Dajana-umira-v-avtomobilna-katastrofa-news_47451.html

Даяна, принцеса на Уелс (1 юли 1961, Сандрингам, Великобритания - 31 август 1997, Париж, Франция) - английска принцеса на Уелс, член на британското кралско семейство. В продължение на петнадесет годин...

Бисер Петното окончателно на свобода срещу 5000 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4271837

Участникът в протестите Бисер Миланов-Петното окончателно излезе от ареста срещу 5000 лв. Решението е било взето преди няколко дни от състав на Софийския градски съд. Новината потвърди вчера адвокатът му Велимир Атанасов. Петното бе задържан през януари. Срещу него се водят три дела в Софийския районен съд. Едното е за закана за убийство... Участникът в протестите Бисер Миланов-Петното окончателно излезе от ареста срещу 5000 лв. Решението е било взето преди няколко дни от състав на Софийския градски съд. Новината потвърди вчера адвокатът му Велимир Атанасов. Петното бе задържан през януари. Срещу него се водят три дела в Софийския районен съд. Едното е за закана за убийство...

Велислав Вуцов: "Ботев" има нужда от Цветан Василев, искаме си го

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/31/2371569_velislav_vucov_botev_ima_nujda_ot_cvetan_vasilev/?ref=rss


"Ботев" се нуждае от своя собственик Цветан Василев, искаме си го, заяви старши треньорът на пловдивския клуб Велислав Вуцов.

Жълто-черните спечелиха гостуването на "Хасково" с 2:1 от седмия кръг на А група. Специалистът обясни, че има перфектни отношения с играчите си, а проблемите на клуба се крият другаде.

"Наколенкаджии от вестниците казваха, че съм се свалял на собственика ни. Истината е, че имаме нужда от него, той направи много. Ако някой не му е благодарен, е луд и...

Видео: "Атлетико" се измъчи срещу новак за първи успех в Ла Лига

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/31/2371566_video_atletiko_se_izmuchi_sreshtu_novak_za_purvi_uspeh/?ref=rss


Шампионът "Атлетико" (Мадрид) трепери до последно за първата си победа през новия сезон в Ла Лига над новака "Ейбар" с 2:1.

Червено-белите срещнаха сериозна съпротива от баския тим на собствения си стадион "Висенте Калдерон".

"Дюшекчиите" бяха без своя старши треньор Диего Симеоне, който изтърпява наказание от осем мача и гледаше срещата от трибуните. Неговите възпитаници стигнаха до успеха с попадения след статични положения.

Те откриха резултата в 11-ата...

Народът реши да си вземе отбора, “Левски” с 30 млн. лева дългове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4271957


Ако “Левски” е отборът на народа, то вчера народът реши да си върне и реално собствеността.
Тръстът на феновете “Синя България” гласува с мнозинство да се приемат обещаните от Тодор Батков до 15% от акциите на футболния клуб. На извънредно общо събрание 152-ма от присъстващите 161 членове на тръста гласуваха “за” влизането в управлението на Ако “Левски” е отборът на народа, то вчера народът реши да си върне и реално собствеността. Тръстът на феновете “Синя България” гласува с мнозинство да се приемат обещаните от Тодор Батков до 15% от акциите на футболния клуб. На извънредно общо събрание 152-ма от присъстващите 161 членове на тръста гласуваха “за” влизането в управлението на

Стойчо Младенов: Ще подкрепям "Ливърпул" срещу "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/31/2371560_stoicho_mladenov_shte_podkrepiam_livurpul_sreshtu/?ref=rss


Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов бе категоричен, че ще подкрепя английския "Ливърпул" в предстоящите двубои с "Лудогорец" в Шампионската лига.

Двата състава попаднаха в група B на най-комерсиалния футболен турнир, където ще си съперничат още с носителя на титлата "Реал" (Мадрид) и "Базел".

Младенов подкрепи феновете на ЦСКА, които бяха в агитката на "Стяуа" в реванша от плейофа с "Лудогорец" на Националния стадион "Васил Левски".

"Винаги заставам на...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4271699

Атанас Наковски, писател, автор на разкази, повести, романи и произведения за деца, 89 г.
Ваня Щерева, певица, писателка.
Проф. д-р Димитър Костов, юрист, преподавател по Административно право в СУ “Св. Климент Охридски”, бивш председател на ЦИК, 69 г.
Елена Поптодорова, дипломат, посланик на България в САЩ, депутат в 7-ото ВНС, 36, 37 и 38 НС. Атанас Наковски, писател, автор на разкази, повести, романи и произведения за деца, 89 г. Ваня Щерева, певица, писателка. Проф. д-р Димитър Костов, юрист, преподавател по Административно право в СУ “Св. Климент Охридски”, бивш председател на ЦИК, 69 г. Елена Поптодорова, дипломат, посланик на България в САЩ, депутат в 7-ото ВНС, 36, 37 и 38 НС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване