Брюксел може да ни даде едва 6% от исканите 304 млн. евро за наводненията

http://www.cross.bg/miziya-naeti-pomosht-1430323.html

/КРОСС/ Страната ни е поискала 304.171 млн. евро от европейския фонд "Солидарност" за възстановяване на щетите от наводненията, които започнаха в средата на юни в Североизточна България. Брюксел обаче може да ни даде само 6% от сумата, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред "Дарик". Това прави малко над 18.2 млн. евро. Цанова се надява да получи помощта до три месеца. Заявлението за помощ от Европа е подадено на 25 август, обясниха от регионалното министерство пред "Сега". В него обаче са обхванати бедствията в Североизточен и Северен централен район, както и областите София, Бургас, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Хасково и Ямбол. Все още не е ясен размерът на щетите в тези райони. От правителствената пресслужба обясниха, че причината да не е поискана помощ за Мизия е бавната реакция на местната власт. Това означава, че най-вероятно ще има и друго писмо с искане за помощ. Наводнението в Мизия бе последвано и от порои по Южното Черноморие, които взеха три жертви. Според условията на фонда апликационната форма трябва да бъде подадена 12 седмици от датата на първите щети, причинени от бедствието. Досега страната ни два пъти е получавала помощ от фонда, установи проверка на "Сега". Повод за исканата помощ бяха наводненията през май и август 2005 г. За първото наводнение страната ни е описала щети в размер на 222 млн. лв., а за второто - 237 млн. лв. Общо е получила 20.3 млн. лв

В Гърция са затворени над 1000 клона на банки

http://www.vesti.bg/novini/v-gyrciia-sa-zatvoreni-nad-1000-klona-na-banki-6022362

От началото на икономическата криза през 2008 г. в Гърция е закрит почти всеки трети клон на банка.

12-те изгубени випуска в упражнения върху образователната реформа

http://www.moreto.net/novini.php?n=264170

Днес българските училища посрещат поредния си випуск. До изборите остават три седмици. Вероятно и днес, и в следващите дни ще чуем различни обещания и идеи за средното образование. Ученици и родители с известна досада ще слушат от кандидат-депутати стратегии за качествено образование.

Близначките Ива и Калина, родени от 52-годишна майка, станаха първокласници

http://pik.bg/близначките-ива-и-калина-родени-от-52-годишна-майка-станаха-първокласници-news225505.html

Близначките Ива и Калина, родени от 52-годишна майка, станаха първокласници

Близначките, които преди 7 години бяха родени от 52-годишната Зоя, днес тръгват на училище.

Ива и Калина са заченати след ин витро с помощта на донор. Сега те вече са първокласнички и днес ще бъде първият им учебен ден. За да купи всичко необходимо на децата си, Зоя признава, че е спестявала една година, съобщава Нова тв.

Със заплатата си на учител жената се бори сама от седем години. Съпругът й и големият й син, който е бил с увреждания, са починали.

"Първо се плащат сметките. След това гледам да се вместя, така че да не съм на червено”, разказва пред телевизията Зоя.

Въпреки това тя не се оплаква, защото знае, че прави всичко това в името на децата, а и те й помагат с каквото могат. Планирала е бъдещето на близначките до абитуриентския им бал. За след това няма смелост.

"Страх ме е, че ако останат тук, няма да имат бъдеще. Какво ще правят? Само искам да бъда здрава, нищо повече”, казва Зоя.

Снимки: Нова телевизия

 

Снимки: Нова телевизия

 

Делото срещу Чеци на финал

http://frognews.bg/news_76257/

Днес се очаква делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина да достигне своя финал на първа инстанция. Делото ще се гледа от 5 състав на Софийски градски съд от 10 часа.

Близначките, родени от 52-годишна майка, тръгват на училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306826

Близначките, които преди 7 години бяха родени от 52-годишната Зоя, днес тръгват на училище.
Ива и Калина са заченати след ин витро с помощта на донор. Сега те вече са първокласнички и днес ще бъде първият им учебен ден. За да купи всичко необходимо на децата си, Зоя признава, че е спестявала една година, съобщава Нова тв. Близначките, които преди 7 години бяха родени от 52-годишната Зоя, днес тръгват на училище. Ива и Калина са заченати след ин витро с помощта на донор. Сега те вече са първокласнички и днес ще бъде първият им учебен ден. За да купи всичко необходимо на децата си, Зоя признава, че е спестявала една година, съобщава Нова тв.

Румяна Коларова: Всички училища отварят врати

http://www.cross.bg/kolarova-ychiteli-hilyadi-1430322.html

/КРОСС/ Всички училища в страната ще отворят врати, увери министърът на образованието Румяна Коларова в интервю за БНТ. Коларова не отрече, че има проблеми с някои ремонти, както и с някои първолаци. В Ковачевци например децата на 12 семейства не могат да учат, понеже Общината отказва да им даде статут на бежанци, посочи тя. Решението се търси, но тъй като Общинския съвет дава пари, решението за това дали може да учат в това училище трябва да бъде взето от Общината, отбеляза Коларова. Министърът на образованието отбеляза, че проблемът е не толкова липсата на квалифицирани учители, а щатните бройки, при недостиг на каквито спада и мотивацията. По данни на Министерството на образованието в първия учебен ден на новата година първокласниците са близо 64 хиляди - с малко повече от миналата година, а общо в страната има около 750 хиляди ученици. Около 127 хиляди са педагозите - учители, психолози, възпитатели и ресурсни учители. В големите градове полицията обещава засилено полицейско присъствие около сградите на училищата, което да гарантира спокойствие и лесно преминаване през основните улици.  

Касим Дал: Плевнелиев склони глава пред ДПС за избори на 5 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_388530.html

"Плевнелиев и всички партии склониха глава пред ДПС, за да организират изборите на 5 октомври. Тези дни за турското население са свещени, не може да има избори тогава." Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на НПСД Касим Дал. Според Дал насрочването на изборите за 5 октомври, когато е и вторият ден от големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, е било под натиска на ДПС. Дал допусна, че партиите и президента са допуснали изборите да бъдат насрочени за тогава от "недоглеждане". Лидерът на НПСД коментира и срещата на лидера на ДПС Лютви Местан и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "ДПС чакаше за такава среща от 5 години. Но е нормално лидер на партия да се срещне с демократично избрания президент на Турция. Най-притеснителното от тази среща беше, че се обявява от турските, а не българските медии и че се провежда по време на предизборна кампания", каза Дал. Лидерът на НПСД изрази и съжаление, че в Турция кампания провеждат само ДПС и неговата партия. "В Турция живеят над 500 000 българи, които имат право да гласуват. Тези хора трябва да бъдат мост между отношенията на двете и държави", каза Касим Дал. Той отново изрази позицията, че в Реформаторския блок няма разделение. "Няма страх в РБ, че ДСБ иска да ни "погълне" и да поеме лидерството. Само времето ще покаже дали партията има естествен лидер. Вчера всички партии се разбрахме, че лидер по средата на кампанията не трябва да се избира. В коалиционното споразумение на Блока, което е като конституция за нас, няма нищо за лидер на РБ. Ако го бяхме избрали, трябваше да нарушим споразумението", заяви Дал. В разговора се включи и Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите", който заяви, че най-важното за Блока относно избора на лидер е да има точна процедура. Според него избор на лидер на РБ вчера е щял да създаде излишно напрежение в партиите.

Шокови сметки за парно идват през декември

http://pik.bg/шокови-сметки-за-парно-идват-през-декември-news225492.html

Шокови сметки за парно идват през декември

През януари и февруари тази зима няма да идват шокови сметки за парното. Най-тежките фактури ще пристигнат при абонатите през декември, броени дни преди Коледните и Новогодишните празници.

Това ще бъде един от резултатите от промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влязоха в сила от 1 юни т.г., пише в. "Преса". Основното нововъведение в нея е, че сметките за отоплението през по-меките месеци ще се завишават, за да може фактурите за по-студените да бъдат занижени. Горещата вода ще се плаща на равни месечни вноски.

Първата промяна ще се усети още днес, като "Топлофикация София" зареди в касите си за плащане фактурите за август. Двустаен апартамент /63 до 70 кв. м/, който по старите цени би трябвало да плати 24 лв. , сега ще получи фактура за 24 лв., или с 20% увеличение. Това показват сравнителните изчисления на "Техем" – най-големият топлинен счетоводител в България. Същото ще се качи и през октомври, когато дойдат сметките за ноември.

По-чувствително ще бъде завишаването на сумите за отопление. Ако парното бъде пуснато през октомври, увеличението на средната сметка за двустаен апартамент ще е с 37% от 27 на 37 лв. Големият удар се получава през ноември. Вместо 73 лв. изчисленията по новата наредба показват скок на месечната сума с 56% до 114 лв. След това обаче нещата се обръщат. Поначало тежката сметка за отопление през декември ще бъде 72 лв. вместо 88 лв., а през януари - 77 лв. вместо 105 лв., пише БГНЕС.

Друга промяна дава възможност на съсобствениците в блока да изберат един от четири начина за определяне разходите на сградната инсталация.

Измененията на наредбата бяха подписани от бившия икономически министър Драгомир Стойнев още през есента миналата година. В очакване на промени в Закона за енергетиката обаче топлофикациите не организираха активно разяснителна кампания за клиентите. Така че изненадите за около 560 хил. домакинства – абонати на централно парно в страната, предстоят.

Близначките, родени от 52-годишна майка, станаха първокласници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306805

Близначките, които преди 7 години бяха родени от 52-годишната Зоя, днес тръгват на училище.
Ива и Калина са заченати след ин витро с помощта на донор. Сега те вече са първокласнички и днес ще бъде първият им учебен ден. За да купи всичко необходимо на децата си, Зоя признава, че е спестявала една година, съобщава Нова тв. Близначките, които преди 7 години бяха родени от 52-годишната Зоя, днес тръгват на училище. Ива и Калина са заченати след ин витро с помощта на донор. Сега те вече са първокласнички и днес ще бъде първият им учебен ден. За да купи всичко необходимо на децата си, Зоя признава, че е спестявала една година, съобщава Нова тв.

За честит първи учебен ден: Пернишко село гони деца бежанци от клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_388529.html

С грозен скандал вместо с празник започна първия учебен ден в пернишкото село Калище. Родители планират за обявят бойкот на учебната година, защото не искат децата им да учат заедно с ученици бежанци. Общината и учителите също е искат бежанците. Само и само да не допуснат 10-ината младежи в училището, в селото се разпространяват всякакви слухове срещу бежанците - например че сред тях има болен от малария, че сирийците не знаели български и че нямало как да ги интегрират, че от държавни институции ги принуждавали да ги приемат със заплахи, че ще им спрат училищните автобуси или ще ги закрият. От общината негодуват и че им казали в последния момент - 15 минути преди да дойдат бежанците. Учителите пъщ не искат да работят с децата и обясняват, че се страхуват от болести. Всъщност истината е, че в училището има общо само 18 ученици, които учат в смесени паралелки и сирийските ученици само биха помогнали то да не бъде закрито, каза експертът от МОН Лазар Додев пред bTV. Оказа се също, че децата не са неподготвени за българските условия - те са минали 6-месечен курс по български език. Додев бе категоричен, че никой няма намерение да спира училищните автобуси за Калище, които извозват деца от различни населени места, а напротив - че ще бъде осигурен допълнителен автобус, с който децата бежанци да стигат до селото. "Не мога да повярвам на това, което чувам. За първи път такова нещо се случва в моя живот. Когато аз съм учила, имаше много гръцки имигранти. Никога този проблем не е съществувал за нас. Изключително разтревожена съм, че има хора, които смятат, че децата от нашия приемателен център няма да бъдат допуснати в училище. От Агенцията ще разговаряме с общинските власти и родителите. Не съм знаела за този проблем, не съм предполагала, че в България има място, където родители могат да се обърнат срещу деца на чужденци", коменитра Анна Андреева от Агенцията за бежанците пред bTV. "Вероятно може да се каже, че сме нетолерантни. Трябва да свикваме, че и България ще става мултикултурна държава, натам върви светът", коментира бившият вицепремиер и министър на образованието доц. Даниел Вълчев пред bTV. Според него реакцията на хората в селото е провокирана и от факта, че не е имало достатъчно публичност при вземането на решението и критериите, по които е било определено къде да бъдат настанени бежанците. "Какво всъщност ни казват тези хора: "Защо аз, а не другите?". В България публичните процедури никога не са публични и хората смятат, че това, което им се е случило, им се е случило несправедливо", коментира още той. Бившият министър на образованието Сергей Игнатов открои друг проблем - че всъщност решението децата да бъдат разпределени в това село и това училище не е много разумен, защото при 18 българчета в него няма как сирийските деца да се интегрират. "Това е проблем на държавно строителство. Там има 18 деца, кой ще бъде интегриран? Те трябва да бъдат разпределени така в страната, че да могат да се интегрират", каза Игнатов. Случаят "Калище" много силно напомня острата реакция на жителите на село Розово срещу бежанците, предизвикала остро възмущение в цялата страна.

Драма! Издъхна бащата на момче в будна кома, майката няма пари за погребението

http://pik.bg/драма-издъхна-бащата-на-момче-в-будна-кома-майката-няма-пари-за-погребението-news225503.html

Драма! Издъхна бащата на момче в будна кома, майката няма пари за погребението

Семейството на малкия Елвер от Добрич мизерства. Бащата на момченцето е починал от инсулт, а майката няма пари за погребението му, съобщава „Флагман”.

Майката Галина Андреева и четирите й деца живеят в страшен недоимък. Братчетата и сестричката на Елвер нямат нищо от това, което е необходимо за един ученик, за да тръгнат на училище днес. 

Момченцето е в т.нар. хронично вегетативно състояние, в което изпада след операция на злокачествено образувание на главния мозък. Елвер е бил 6 месеца в болница, но никой не му е обърнал внимание. 

От Националната здравноосигурителна каса отказват безплатна рехабилитация на детето и състоянието му се влошило. Семейството не разполага нито с лекарства, нито с елементарни санитарни материали.

Елвер има нужда от специален матрак, инвалидна количка, консумативи и медикаменти, но майка му не може да му ги осигури. Момчето се нуждае от рехабилитация, но за нея също няма пари.

В момента се изчаква за DMS номер и банковата сметка, но всеки, който желае да помогне на семейството, може да използва куриерска фирма.

Майката на Елвер - Нела Ангелова Христова (тел. 0893 74 78 35) и децата й живеят в Добрич, ул. “Ружа” №18.

Русия продължава да намалява газа за Словакия

http://europe.actualno.com/Rusija-prodyljava-da-namaljava-gaza-za-Slovakija-news_49987.html

В понеделник преминаващият през Украйна и Словакия руски газ е възлязъл на 49,6 милиона куб. метра. Това представлява спад от 17% в сравнение със средните транзитни количества през предходните две сед...

Гърция няма да иска нов заем, отсече Самарас

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-njama-da-iska-nov-zaem-otseche-Samaras-news_49993.html

На Гърция не й трябва нов заем и няма да иска нов спасителен план от кредиторите на ЕС и МВФ, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, предаде БГНЕС. До този момент Гърция е получила два международн...

457 първокласници започват училище днес в Габрово

http://school.actualno.com/457-pyrvoklasnici-zapochvat-uchilishte-dnes-v-Gabrovo-news_49991.html

В Габрово 457 първокласници започват училище днес. Обновени и осигурени с гориво до края на календарната година са 11 общински и четири държавни училища, както и 10 детски заведения. Това съобщава БТ...

Македония: Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва

http://balkani.actualno.com/Makedonija-Idejata-za-syzdavane-na-Republika-Ilirida-vyzkrysva-news_49999.html

Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва 22 години след организирането на референдума. Македонското електронно издание МКД съобщава, че днес в Македония е трябвало да бъде провъзгласена Репу...

Британска студентка по медицина публикува снимка с отрязана човешка глава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306786

Жена, за която се смята, че е британска студента по медицина, напуснала Великобритания, за да се присъедини към „Ислямска държава“, публикува в социалните мрежи своя снимка, на която тя позира с отрязана човешка глава, съобщава Жена, за която се смята, че е британска студента по медицина, напуснала Великобритания, за да се присъедини към „Ислямска държава“, публикува в социалните мрежи своя снимка, на която тя позира с отрязана човешка глава, съобщава "Дейли мейл". Жената, чийто профил в Туитър е под името Муджахида Бинт Усама,твърди,

Британска студентка по медицина публикува снимка с отрязана човешка глава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306811

Жена, за която се смята, че е британска студента по медицина, напуснала Великобритания, за да се присъедини към „Ислямска държава“, публикува в социалните мрежи своя снимка, на която тя позира с отрязана човешка глава, съобщава "Дейли мейл".
Жената, чийто профил в Туитър е под името Муджахида Бинт Усама,твърди, Жена, за която се смята, че е британска студента по медицина, напуснала Великобритания, за да се присъедини към „Ислямска държава“, публикува в социалните мрежи своя снимка, на която тя позира с отрязана човешка глава, съобщава "Дейли мейл". Жената, чийто профил в Туитър е под името Муджахида Бинт Усама,твърди,

Източват язовира в Иваняне заради очакваните порои

http://pik.bg/източват-язовира-в-иваняне-заради-очакваните-порои-news225502.html

Източват язовира в Иваняне заради очакваните порои

Във връзка с метеорологичната обстановка и прогноза за времето за валежи кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кметът на София е разпоредила и санитарно източване на язовир Иваняне. Дежурни по районите извършват проверки на нивата на общинските язовири. Създадена е организация за действие при необходимост от общинските звена за аварийно-спасителна дейност.

Над по-голямата част от страната ще има значителна облачност. В Западна, а около и след обяд и в Централна България ще има валежи, временно интензивни и с гръмотевици. Над Източна България ще бъде почти без валеж и с временни намаления на облачността. Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен. Максимални температури 19°-24°, в източните райони до 27°. В София 19-20°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, временно значителна. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 23°-25°, близки температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно. Ще има валежи и гръмотевици в масивите от Западна и Централна България. Вятърът ще е от южната четвърт – слаб и умерен. Максимална температура на 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 10°.
Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и през деня ще остане почти без промяна.

Парламентарни избори 2014 - Патриотите: ЦИК да намали секциите в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306345

Членове и симпатизанти на коалиция “Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” протестираха пред ЦИК. Те изразиха гнева и безпокойството си от действията на държавните чиновници, след като в петък се разбра, че 150 секции ще бъдат отворени в Република Турция за предстоящите избори. 
Протестиращите огласиха площада пред ЦИК с викове “България”, “Турска ЦИК”, Членове и симпатизанти на коалиция “Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” протестираха пред ЦИК. Те изразиха гнева и безпокойството си от действията на държавните чиновници, след като в петък се разбра, че 150 секции ще бъдат отворени в Република Турция за предстоящите избори. Протестиращите огласиха площада пред ЦИК с викове “България”, “Турска ЦИК”,

Съдът гледа делото за убийството на Яна Кръстева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/15/2380716_sudut_gleda_deloto_za_ubiistvoto_na_iana_krusteva/?ref=rss


Софийски градски съд ще гледа делото за убийството на Яна Кръстева през 2011 г. в Борисовата градина. То беше отложено в началото на юли заради забавена ДНК експертиза от Института по криминалистика към МВР. Обвиняем е Николай Русинов – Чеци.

Очаква се днес покуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция.


Патоанатоми и анестезиолози искат повече пари

http://frognews.bg/news_76256/

Заплатите на анестезиолозите и клиничните патоанатоми да се увеличат, настояха експертите от Българския лекарски съюз по време на преговорите с НЗОК за новия Национален рамков договор за 2014 година. От БЛС искат двете специалности да влязат в Наредба 40 като отделни дейности, които да са остойностени и да се заплащат от Министерството на здравеопазването.

Момиче се разплака в ефир, няма пари да ходи на училище

http://pik.bg/момиче-се-разплака-в-ефир-няма-пари-да-ходи-на-училище-news225501.html

Момиче се разплака в ефир, няма пари да ходи на училище

15-годишно момиче от село Ливада, Бургаско, моли за помощ, тъй като няма пари да ходи на училище. Тя изпрати писмо до предаването "Здравей, България”. Мечтата на Марина е да бъде танцьорка. Преди три години момичето загубила баща си. От тогава живеят с 317 лева на месец – пари, които майка й изкарва като чистачка в кметството на селото. Сега от тях трябва да отделят поне по 120 лева за карта за пътуване, за да може момичето да пътува до училището в Бургас, където е приета.

Досега Марина все още не е ходила до училището си да го види заради липсата на средства. Ако не си купи карта за градския транспорт, майка й ще трябва да й дава по 15 лева на ден, за да ходи до там. Жената обаче брои стотинките.

С вълнение Марина преподрежда малкото тетрадки и помагала, които си е купила за училище. Дори вече има два учебника, които й дали нейни приятелки. Успяла е да си купи и нови дрехи за първия учебен ден. 

Марина преглъща обидата, но не може да преглътне вероятността да остане с основно образование заради липса на пари и затова моли за помощ.

Момичето няма право на социална помощ, тъй като брутният доход на майка й надхвърлял прага, който позволява парично подпомагане. Не получава и пенсия от починалия си баща, тъй като родителите й нямали брак. Единствената й надежда сега са хора с големи сърца. 

Розово 2

http://www.cross.bg/detzata-kovachevtzi-detza-1430321.html

/КРОСС/Община Ковачевци отказва да приеме в училище 12 деца бежанци. Родителите на българчетата не искат децата им да учат заедно с чужденците и заплашват, че ще има конфликти. Те се събират на протест пред училището в Калище, подкрепени от общински съветници. Семействата на нежеланите в клас деца са от Сомалия и Афганистан. Те нямат бежански статут в страната ни, тъй като официално в държавите им няма обявена война. По българския закон обаче всички деца имат право на образование, тази позиция поддържа и Министерството на образованието. 7 от децата са на възраст за 1 клас, а останалите 5 са между 5 и 7 клас, обясни по БНТ министърът на образованието Румяна Коларова. Децата бежанци са преминали подготвителен курс и разбират български език, съобщи по бТВ Ана Андреева - директор на дирекция „Социална дейност и адаптация" в Държавната агенция за бежанците. Един от аргументите на родителите в Ковачевци срещу това децата да учат с техните е, че нямало да разбират езика, а учителите говорели само български. 20 са децата от община Ковачевци, които трябва да тръгнат на училище днес. Ако общината си изпълни задължението да допусне и децата на чужденците да учат, за тези 12 нови ученици училището ще получи субсидия, както е по закон, каза още министърът. Случаят напомня за с

Стоян Александров: Изплащането на влоговете в КТБ от гаранционния фонд е най-скъпият вариант

http://www.cross.bg/vlogovete-stoyan-aleksandrov-1430320.html

/КРОСС/ Най-скъпо за държавата ще бъде изплащането на влоговете в КТБ от гаранционния фонд. Трябва да се знае каква е дупката в банката. Когато това стане ясно, ще се мисли какъв да бъде подходът, каза икономистът проф. Стоян Александров в интервю за ВTV. „Няма добра комуникация. Проблемът не е капиталовата дупка, а в ликвидността на банката в деня Х, когато тя ще отвори. Ще има хора, които ще теглят. Как ще се посрещнат техните нужди? И друго - тезата за изплащане на сумите от фонда за гарантиране на влоговете е най-скъпото нещо за държавата. За да се покрият влоговете, са необходими 3,6 млрд. лева. В същия момент във фонда има 2 млрд. лева. С други думи - не стигат. И още нещо. При това развитие фондът се нулира. В този смисъл нещата стават рискови", обясни професорът. Икономистът Владимир Каролев подкрепи тезата на Стоян Александров, като отбеляза политическия оттенък на казуса. „Политиците трябва да са готови с решение. Трябва да се подготви политическо решение и то да бъде прието още в началото на работата на новия парламент", посочи Каролев.  

Срути се тунел на магистрала "Струма"

http://econ.bg/Новини/Срути-се-тунел-на-магистрала-Струма-_l.a_i.567339_at.1.html

Срути се тунел на лот 2 на автомагистрала "Струма". В резултат е ранен 46-годишен работник. Инцидентът е станал около 3:00 часа сутринта,...

Пазарът на имоти в Лондон може да спечели от независимостта на Шотландия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e77fd62/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cpazaryt0Ena0Eimoti0Ev0Elondon0Emoje0Eda0Especheli0Eot0Enezavisimostta0Ena0Eshotlandiia0H180A0A150C/story01.htm

Като цяло обаче жилищният пазар на Острова се изправя пред неблагоприятни последици, ако шотландците подкрепят отделянето от Великобритания


Всички училища отварят врати, увери Румяна Коларова

http://news.ibox.bg/news/id_82004604

Тя не отрече, че има проблеми с някои ремонти, както и с някои първолаци. Министърът на образованието отбеляза, че квалифицирани учители не липсват, а по-скоро щатните бройки са проблем и при недостига на такива и мотивацията спада

Международната общност обеща военна подкрепа за Ирак срещу джихадистите

http://www.mediapool.bg/mezhdunarodnata-obshtnost-obeshta-voenna-podkrepa-za-irak-sreshtu-dzhihadistite-news224851.html

Международната общност ще подкрепи Багдад в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" с всички необходими средства, включително военни. Това се казва в заключителното изявление на конференцията за сигурността, която се проведе в Париж в понеделник. Във форума участваха външни министри от около 30 западни и арабски държави, които имаха за цел да обсъдят ролята на своите страни в борбата срещу "Ислямска държава". "Участниците в конференцията заявиха, че "Ислямска държава" представлява заплаха не само за Ирак, но и за цялата международна общност. Те се ангажират да подкрепят с всички необходими средства новото иракско правителство в борбата му срещу джихадистите, включително чрез подходяща военна помощ", се посочва в заключителната декларация от срещата. Според документа тази подкрепа ще бъде оказана "съгласно международното право и с оглед сигурността на цивилното население". Френският външен министър Лоран Фабиюс изрази задоволство от присъствието на "30 държави, които са сред най-влиятелните страни по света, които имат различни географски и идеологически особености, но всички те казват "решени сме да се борим с "Ислямска държава". Той съобщи, че предстои да се проведе и нова конференция, която трябва да намери решение за това как да се предотврати финансирането на групировката. Конференцията е организирана по инициатива на Франция, чиито министри на отбраната и външните работи обявиха часове преди откриването на форума, че френски самолети ще извършат още в понеделник разузнавателни полети над Ирак като част от действията на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистите. В конференцията, която продължи няколко часа, участваха държавите, които са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай), и съседните на Ирак държави Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ. Миналата седмица американският президент Барак Обама обяви своята стратегия за противодействие на "Ислямска държава", която включва въздушни удари срещу джихадистите в Близкия изток и техни позиции в Сирия. САЩ започнаха да нанасят удари срещу цели на джихадистите в Ирак след убийството през август на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. През уикенда "Ислямска държава" разпространи видео с показното убийство и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс и заплаши да екзекутира още един британски пленник. Русия иска въпросът да влезе в Съвета за сигурност на ООН Руският външен министър Сергей Лавров каза в кулоарите на конференцията, че Москва предлага комплексно обсъждане на въпросите за борбата с тероризма в Близкия изток и Северна Африка в рамките на Съвета за сигурност на ООН. "Обявяваме се за това в Съвета за сигурност на ООН да започне подготовка за задълбочен анализ на ситуацията. Много от моите колеги, в това число представители на арабски страни, също смятат, че за разглеждане на проблема с тероризма е нужно да се вземат предвид всички фактори, които влияят на неговото влошаване, в това число финансовите потоци и и оръжейните доставки", каза Лавров. "Особено внимание бе отделено на необходимостта да не се допуска разширяване на редиците на терористичния интернационал, към който охотно се присъединяват младежи, подтикнати от лоши социално-икономически условия", каза Лавров. Руският външен министър обеща, че Русия ще окаже на Ирак и Сирия военно и друго съдействие в борбата с тероризма. Иран отхвърли предложението на САЩ В същото време Иран отхвърли искането на САЩ за сътрудничество в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД). "Още от първите дни САЩ поискаха чрез своя посланик в Ирак сътрудничество срещу ИД. Отказах, защото ръцете им са опетнени. Американският държавен секретар помоли и Мохамад Джавад Зариф (иранския външен министър, б. р.), който отказа", заяви иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей, цитиран от Франс прес. Високопоставен ирански служител, чиято страна не бе поканена на парижката конференция за Ирак, заяви, че най-добрият начин за борба срещу "тероризма" и джихадистите е да бъдат подсилени правителствата на Ирак и Сирия. Трябва да бъдат "подпомогнати и подсилени иракското и сирийското правителство, които сериозно се борят с тероризма", заяви на среща с френската парламентаристка Патрика Адам зам.-външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от агенция ИСНА. Съсед на Ирак, Иран не бе поканен на конференцията, събрала делегати от двайсетина страни, по-специално от арабските държави от Залива, за да определи ролята на всяка в международната коалиция, формирана от Вашингтон за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава". Иракското ръководство изрази съжаления за отсъствието на Иран, дължащо се главно на подкрепата на Техеран за правителството на сирийския президент Башар Асад. Редица ирански представители отправиха тези дни критики срещу коалицията. "Ислямска република Иран няма да чака никаква международна коалиция, за да се бори с тероризма, и ще изпълни дълга си", добави Хосейн Амир Абдолахиан. Иран осигури на иракското правителство и на кюрдите в Ирак хуманитарна и експертна помощ още от първите дни на джихадистката офанзива в Ирак. Според иракските кюрди Техеран пръв им е доставил оръжия, за да бранят Ербил, застрашен от джихадистите. Регионална сила, шиитски Иран обаче се обяви против всяка намеса на САЩ в Сирия.

В Париж ще се проведе среща за борба с "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/v-parizh-shte-se-provede-sreshta-za-borba-s-islyamska-darzhava-news224851.html

В Париж ще се проведе международна конференция за сигурността в Ирак и за борбата срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”. На форума ще присъстват американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Конференцията ще се опита да разпредели ролите на различните страни в международната коалиция срещу групировката “Ислямска държава”. Във форума ще бъдат представени около 20 държави. От съображения за сигурност не всички взети на срещата решения ще станат обществено достояние. В навечерието на срещата  от Белия дом заявиха, че борбата срещу “Ислямска държава” ще се увенчае с успех, ако екстремистите престанат да бъдат заплаха за Близкия изток и Съединените щати. Иракският президент Фуад Масум се обяви против включването на сили на Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства във въздушните удари срещу джихадистите. Междувременно Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на британския хуманитарен служител.

В Приж ще се проведе среща за борба с "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/v-prizh-shte-se-provede-sreshta-za-borba-s-islyamska-darzhava-news224851.html

В Париж ще се проведе международна конференция за сигурността в Ирак и за борбата срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”. На форума ще присъстват американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Конференцията ще се опита да разпредели ролите на различните страни в международната коалиция срещу групировката “Ислямска държава”. Във форума ще бъдат представени около 20 държави. От съображения за сигурност не всички взети на срещата решения ще станат обществено достояние. В навечерието на срещата  от Белия дом заявиха, че борбата срещу “Ислямска държава” ще се увенчае с успех, ако екстремистите престанат да бъдат заплаха за Близкия изток и Съединените щати. Иракският президент Фуад Масум се обяви против включването на сили на Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства във въздушните удари срещу джихадистите. Междувременно Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на британския хуманитарен служител.

12 випуска бяха изгубени в опитите за образователна реформа

http://www.cross.bg/klas-ychilishtata-obrazovanie-1430319.html

/КРОСС/Днес българските училища посрещат поредния си випуск. До изборите остават три седмици. Вероятно и днес, и в следващите дни ще чуем различни обещания и идеи за средното образование. Ученици и родители с известна досада ще слушат от кандидат-депутати стратегии за качествено образование. Само в последните дни служебният кабинет генерира 3-4 стратегически документа в тази област. В последните 12 години за образователната реформа се изказа и изписа много. За съжаление през тези години приказките бяха повече от реалните промени. В първия ден на новата учебна година - отново нулева за реформите - предлагаме хронология на идеите за реформа в средните училища и реализацията им за последните 12 години. Тъжният извод от нея е, че какъвто и обществен консенсус да е постигнат при дадено управление, следващото автоматично го отхвърля и започва отначало. А в очакване на качествено образование училище завършиха цели 12 випуска. 12 пропилени на вятъра години. 2002 Просветното министерство предлага всички ученици да учат по един учебник. Впоследствие се отказва от идеята. След една година протести срещу задължителните от 2003 г. матури ВАС ги отменя. При първия ремонт на кабинета "Сакскобургготски" Владимир Атанасов е сменен със заместника му Игор Дамянов. МОН обявява, че десетокласниците ще учат по-малко произведения по литература за повече време

Етническа рускиня стана Мис Америка

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/15/2380712_etnicheska_ruskinia_stana_mis_amerika/?ref=rss


Етническата рускиня Кира Казанцев е новата Мис Америка, предаде Асошиейтед прес.

За трета поредна година най-красивата американка е от щата Ню Йорк.

23-годишната дъщеря на руски имигранти получи своята корона на церемонията в Атлантик Сити от своята предшественичка Нина Давулури.

По време на конкурса "Мис Америка 2015" Казанцев изпя хита на Фаръл Уилямс "Happy", седнала с кръстосани крака на сцената.

Тя посочи сексуалното насилие във въоръжените сили...

Българско олио до Коледа

http://pik.bg/българско-олио-до-коледа-news225494.html

Българско олио до Коледа

Вносно олио след Коледа може да замести родното заради пороите тази година. Дъждовете и градушките съсипаха половината слънчогледова реколта, оплакаха се производители.

По данни на дирекция "Земеделие" в Русе общо 464 129 са декарите със засегната култура само в този регион. А средният добив е с 37 кг на декар по-малко от миналата година. На места градушката е унищожила цели масиви.

"Първото следствие на потопа ще е неизбежно повишение на цените на олиото", предупредиха земеделците. Освен това те смятат, че запасите и новата реколта ще стигнат на производителите до Коледа. "След това ще се наложи внос", твърдят още те.  

15-годишната Марина няма пари да пътува до училище, моли за помощ

http://www.cross.bg/marina-pari-pomosht-1430318.html

/КРОСС/15-годишно момиче от село Ливада, Бургаско, моли за помощ, тъй като няма пари да ходи на училище. Марина изпрати писмо до Нова телевизия, в което разказва своята история. Мечтата на Марина е да бъде танцьорка. Преди три години момичето загубило баща си. От тогава живеят с 317 лева на месец - пари, които майка й изкарва като чистачка в кметството на селото. Сега от тях трябва да отделят поне по 120 лева за карта за пътуване, за да може момичето да пътува до училището в Бургас, където е прието да учи. Марина все още не е ходила до училището си да го види заради липсата на средства. Ако не си купи карта за градския транспорт, майка й ще трябва да й дава по 15 лева на ден, за да ходи до там. Жената обаче брои стотинките. С вълнение Марина преподрежда малкото тетрадки и помагала, които си е купила за училище. Дори вече има два учебника, които й дали нейни приятелки. Успяла е да си купи и нови дрехи за първия учебен ден. Марина преглъща обидата, но не може да преглътне вероятността да остане с основно образование заради липса на пари и затова моли за помощ. Момичето няма право на социална помощ, тъй като брутният доход на майка й надхвърлял прага, който позволява парично подпомагане. Не получава и пенсия от починалия си баща, тъй като родителите й нямали брак. Единствената й надежда сега са хора с големи сърца.  

Делото за убийството на Яна Кръстева на финал

http://www.bnews.bg/article-116395

Софийски градски съд ще заседва по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Внимание! Опасни валежи в 4 области

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306776

Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус.
Кодът важи за областите Видин, Монтана, Враца и София-област. Очакват се количества от 30-50 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Кодът важи за областите Видин, Монтана, Враца и София-област. Очакват се количества от 30-50 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие.

Обявиха оранжев код за опасност от обилни валежи в 4 области

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306783

Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус.
Кодът важи за областите Видин, Монтана, Враца и София-област. Очакват се количества от 30-50 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Кодът важи за областите Видин, Монтана, Враца и София-област. Очакват се количества от 30-50 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие.

Преглед на варненския печат - 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=264165

Във Варненско 4500 първолаци тръгват на училище, четем в Черно море. Школата претърпяха сериозни ремонти за новата учебна година. Всички общински училища във варненския квартал Аспарухово са възстановени след водното бедствие от 19 юни.

Увеличават заплатите на анестезиолози и патоанатоми

http://pik.bg/увеличават-заплатите-на-анестезиолози-и-патоанатоми-news225491.html

Увеличават заплатите на анестезиолози и патоанатоми

Заплатите на анестезиолозите и клиничните патоанатоми да се увеличат, настояха експертите от Българския лекарски съюз по време на преговорите с НЗОК за новия Национален рамков договор за 2014 година. Това съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Другото искане е интензивните грижи като неразделна част от спешната помощ да се заплащат от Министерството на здравеопазването (МЗ), а не от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От БЛС искат двете специалности – анестезиология и клинична патология, да влязат в Наредба 40 като отделни дейности, които да са остойностени и да се заплащат от Министерството на здравеопазването. 

Сега за анестезиологичните дейности, както и за всичко, свързано с клиничната патоанатомия в болниците, например хистологично изследване, няма финансиране по т. нар. клинични пътеки, по които НЗОК плаща на болниците.

Затова за работата си тези лекари получават пари на остатъчен принцип, което е крайно несправедливо. 

Интензивното лечение е неразделна част от спешната помощ, затова също трябва да бъде отделена от НЗОК и да се заплаща от МЗ, тъй като спешната помощ също се поема от бюджета на държавата чрез здравното ведомство, настояват от Българския лекарски съюз.
По думите на д-р Райчинов, ако то все пак остане в НЗОК, тогава трябва да се направят корекции на цените.

Освен това от касата трябва да излезе и лечението на редките болести, тъй като терапията им е изключително скъпа заради скъпите лекарства, които не са масови.

Това не означава хората да бъдат оставени без лечение, напротив – редките болести също трябва да се поемат от Министерството на здравеопазването, като заплащането там трябва да е от специално създаден фонд, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов и допълни, че медикаментите за тези пациенти трябва да са достатъчни и ефективни.

Еврокомисарката от Румъния била сексагент на “Се­­куритате”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306751

Корина Крецу - еврокомисарката по регионалната политика от Румъния е била агент на тайната служба на “Се­­куритате” още при Ни­­колае Чаушеску, твърди в. “Кориере дела сера” в ко­­респон­денция от Брюксел, позовавайки се на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - генерал Йон Пачепа. Корина Крецу - еврокомисарката по регионалната политика от Румъния е била агент на тайната служба на “Се­­куритате” още при Ни­­колае Чаушеску, твърди в. “Кориере дела сера” в ко­­респон­денция от Брюксел, позовавайки се на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - генерал Йон Пачепа.

Дебат за енергетиката и климата среща политици, експерти и граждани

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/15/2379481_debat_za_energetikata_i_klimata_sreshta_politici/?ref=rss


В продължение на проведените през пролетта предизборни дискусии по актуални теми за опазване на околната среда "Сдружение за изследователски практики" отново обновява дейността си по повод предсрочните избори на 5 октомври 2014 г. 

В дебатите отново ще вземат участие и експертите Петко Ковачев, Антоанета Йотова, Тома Белев и Стефан Аврамов, представители на политически партии и неправителствени организации, както и граждани. Позициите им по актуалните казуси и въпроси могат да се...

Делото за убийството на Яна Кръстева е на финала

http://www.cross.bg/gradina-kategorichno-borisovata-1430317.html

/КРОСС/Днес Софийският градски съд ще заседва по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Очаква се на заседанието покуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Делото беше отложено с около два месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР, не беше готова. 28-годишната Яна беше пребита и удушена след рок концерт в Борисовата градина през юли 2011 г. Единствен обвиняем за престъплението е Николай Русинов-Чеци, който до момента категорично отрича да е замесен в зверското убийство. Все още не е изяснено категорично в колко часа е издъхнала младата жена - въпрос, който може да се окаже от ключово значение за изхода на процеса.  

Еврокомисарката от Румъния Корина Крецу била сексагент на “Се­­куритате”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306777

Корина Крецу - еврокомисарката по регионалната политика от Румъния е била агент на тайната служба на “Се­­куритате” още при Ни­­колае Чаушеску, твърди в. “Кориере дела сера” в ко­­респон­денция от Брюксел, позовавайки се на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - генерал Йон Пачепа. Корина Крецу - еврокомисарката по регионалната политика от Румъния е била агент на тайната служба на “Се­­куритате” още при Ни­­колае Чаушеску, твърди в. “Кориере дела сера” в ко­­респон­денция от Брюксел, позовавайки се на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - генерал Йон Пачепа.

Касим Дал: Няма разделение в РБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kasim-dal-niama-razdelenie-v-rb-6022359

Срещата между Реджеп Тайип Ердоган и Лютви Местан той коментира като нормална и ако има нещо обезпокоително, то това е мястото и времето ѝ

Касим Дал: Няма разделение в РБ

http://www.vesti.bg/kasim-dal-niama-razdelenie-v-rb-6022359

Срещата между Реджеп Тайип Ердоган и Лютви Местан той коментира като нормална и ако има нещо обезпокоително, то това е мястото и времето ѝ

Преглед на печата, понеделник, 15 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-15-септември_l.a_i.567338_at.1.html

СТАНДАРТ: Отстъпки до 2000 лв. дават в автокъщите Кола на старо с отстъпка до 2 хил. лв. може да се купи в момента от автокъщите у нас. Става...

Мъж изгоря жив в дома си в Казанлък, барикадирал се с хартия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306769

68-годишният Петко Паров изгоря жив в дома си в Казанлък, съобщи БГНЕС.
Сигналът за инцидента е подаден около 4 часа тази сутрин.
Пристигналите на място пожарникари установяват, че гори входната врата на къща на ул. "Отец Паисий Хилендарски". При предприетите действия по гасене на пламъците те установяват, 68-годишният Петко Паров изгоря жив в дома си в Казанлък, съобщи БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден около 4 часа тази сутрин. Пристигналите на място пожарникари установяват, че гори входната врата на къща на ул. "Отец Паисий Хилендарски". При предприетите действия по гасене на пламъците те установяват,

Мъж изгоря жив в дома си, барикадирал се с хартия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306766

68-годишният Петко Паров изгоря жив в дома си в Казанлък, съобщи БГНЕС.
Сигналът за инцидента е подаден около 4 часа тази сутрин.
Пристигналите на място пожарникари установяват, че гори входната врата на къща на ул. 68-годишният Петко Паров изгоря жив в дома си в Казанлък, съобщи БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден около 4 часа тази сутрин. Пристигналите на място пожарникари установяват, че гори входната врата на къща на ул. "Отец Паисий Хилендарски". При предприетите действия по гасене на пламъците те установяват,

Варна започва учебната година с над 3 200 първокласници

http://www.moreto.net/novini.php?n=264163

Близо 760 хиляди деца и младежи ще влязат в класните стаи днес 15 септември, когато по традиция започва учебната година. Първолаците сред тях са около 64 хиляди, с 370 повече от миналата година. Близо 2000 са училищата, които ще отворят врати.

Два яки двигателя за Peugeot 308 GT

http://cars.actualno.com/Dva-jaki-dvigatelja-za-Peugeot-308-GT-news_49963.html

След 146 000 продажби от 308 и 308 SW, френската компания лансира моделите GT 205 и GT 180, задвижващи се съответно от 1.6L THP 205 S&S BVM6 и 2.0L BlueHDi 180 EAT6. 308 GT заявява с...

Училището трябва да изгражда личност, смятат родителите в България и вярват на образованието

http://school.actualno.com/Uchilishteto-trjabva-da-izgrajda-lichnost-smjatat-roditelite-v-Bylgarija-i-vjarvat-na-obrazovanieto-news_49978.html

78% от родителите на деца от 1 до 7 клас смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности, не само да дава академични знания. Резултатите са от национално представително проучване, провед...

Труп на новородено бе открит във Варна

http://crime.actualno.com/Trup-na-novorodeno-be-otkrit-vyv-Varna-news_49980.html

Труп на новородено момиченце е открит в контейнер за смет във Варна, съобщи за Радио „Фокус” – Варна Николай Семерджиев, началник на отдел „Координация и инфор...

Учениците в България първи сред консуматорите на вредни храни

http://healthy.actualno.com/Uchenicite-v-Bylgarija-pyrvi-sred-konsumatorite-na-vredni-hrani-news_49985.html

В последните години се говори много за това как да водим здравословен начин на живот, как да възпитаваме здравословни хранителни навици и да се храним балансирано. Тази тема безспорно засяга всички хо...

15 септември - пътят към спасението

http://viewpoint.actualno.com/15-septemvri---pytjat-kym-spasenieto-news_49984.html

15 септември е много важен празник. И то далеч не само за учителите, учениците и техните родители. 15 септември е празник на всички ни и би било хубаво да го усещаме по този начин. Защото 15 септемвр...

Работник пострада при срутване на тунел

http://www.cross.bg/rabotnik-grad-kocherinovo-1430316.html

/КРОСС/46-годишен работник пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край град Кочериново. Срутването е станало към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата, от тавана се откъсва земна маса. Тя затрупва намиращия се там 46-годишен Салих К. от село над град Якоруда. Скален къс е паднал върху ръката на 46-годишния работник. Към 4 часа пострадалият е приет в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с премазана дясна ръка. По първоначални данни той има откъснати два пръста на дланта. В момента се очакват изследванията и консултация с ортопед, след което пострадалият работник най-вероятно ще бъде транспортиран за София. Лявата тръба на тунела, гледана откъм Кочериново, е пробита.  

Близо 64 000 първолаци тръгват на училище

http://www.mediapool.bg/blizo-64-000-parvolatsi-tragvat-na-uchilishte-news224850.html

63 966 първокласници ще чуят първия звънец днес. Толкова са записаните деца в първи клас по данни на регионалните инспекторати към края на август. Броят им е малко по-голям в сравнение с миналата година - с около 400 деца, съобщава вестник „Сега“. Най-много са първолаците в София - 9989. Най-много деца ще чуят за първи път училищния звънец в 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в столицата. Най-малко са децата в първи клас във Видинска област - 752. Училищата в Пловдивска област посрещат 6363 деца, а в Бургаска - 4552. Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища. До отлагане на първия звънец обаче няма да се стига, твърдят от образователното министерство.

Срути се тунел на „Струма“, мъж пострада

http://www.bnews.bg/article-116394

46-годишен мъж от Кочериново е пострадал при срутване на скална маса в тунел на автомагистрала Струма.

15-годишно момиче няма средства да пътува до училище, моли за помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306759

15-годишно момиче от село Ливада, Бургаско, моли за помощ, тъй като няма пари да ходи на училище. Марина изпрати писмо до предаването "Здравей, България”, в което разказва своята история.
Мечтата на Марина е да бъде танцьорка. Преди три години момичето загубило баща си. От тогава живеят с 317 лева на месец – пари, 15-годишно момиче от село Ливада, Бургаско, моли за помощ, тъй като няма пари да ходи на училище. Марина изпрати писмо до предаването "Здравей, България”, в което разказва своята история. Мечтата на Марина е да бъде танцьорка. Преди три години момичето загубило баща си. От тогава живеят с 317 лева на месец – пари,

15-годишната Марина няма пари да пътува до училище, моли за помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306752

15-годишно момиче от село Ливада, Бургаско, моли за помощ, тъй като няма пари да ходи на училище. Марина изпрати писмо до предаването 15-годишно момиче от село Ливада, Бургаско, моли за помощ, тъй като няма пари да ходи на училище. Марина изпрати писмо до предаването "Здравей, България”, в което разказва своята история. Мечтата на Марина е да бъде танцьорка. Преди три години момичето загубило баща си. От тогава живеят с 317 лева на месец – пари,

Транспортират в "Пирогов" пострадалия при срутването работник

http://www.vesti.bg/novini/transportirat-v-pirogov-postradaliia-pri-srutvaneto-rabotnik-6022361

Пострадалият при срутването тази нощ на тунел от ЛОТ-2 на АМ "Струма" край град Кочериново работник бе транспортиран за "Пирогов", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Транспортират в "Пирогов" пострадалият при срутването работник

http://www.vesti.bg/novini/transportirat-v-pirogov-postradaliiat-pri-srutvaneto-rabotnik-6022360

Пострадалият при срутването тази нощ на тунел от ЛОТ-2 на АМ "Струма" край град Кочериново работник бе транспортиран за "Пирогов", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Работник пострада при срутване на тунел на магистрала "Струма"

http://www.mediapool.bg/rabotnik-postrada-pri-srutvane-na-tunel-na-magistrala-struma-news224849.html

При срутване на строящ се тунел от автомагистрала "Струма" в в ранните часове на понеделник бе ранен 46-годишен работник. Инцидентът е станал към 3:30 часа през нощта в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата, от тавана се откъсва земна маса. Тя затрупва намиращия се там Салих К. от близкото до град Якоруда село Смолево. Към 4 часа тай е приет в благоевградската болница с премазана дясна ръка и откъснати пръсти, часове по-късно е транспортиран до болница "Пирогов" в София. От Инспекцията по труда в Кюстендил са започнали проверка на фирмата, която извършва дейностите по тунела. Засега е установено, че пострадалият е имал трудов договор, получил е лични предпазни средства и ги е ползвал в момента на работата. Салих е бил е инструктиран преди започването на работа, макар да е бил един от най-опитните бригадири на обекта. Проверява се и дали фирмата е имала разрешително за денонощна работа на обекта. От дружеството твърдят, че имат такъв документ. Директорът на Областната инспекция по труда Валентин Златински коментира пред БНР, че автомагистрала "Струма" е от обектите, които подлежат на ежемесечен контрол. По думите му са проверени общо 16 фирми, са наети като подизпълнители при строежа на магистралата, дадени са 115 предписания и са съставени по здравословни и безопасни условия на труд пет акта. Най-честите нарушения са неползване на предпазни средства, по думите на Златински.

Работник е пострадал при срутване на тунел на магистрала "Струма"

http://www.mediapool.bg/rabotnik-e-postradal-pri-srutvane-na-tunel-na-magistrala-struma-news224849.html

Работник на 46 години пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма". Срутването е станало към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата, от тавана се откъсва земна маса. Тя затрупва намиращия се там 46-годишен Салих К. от село над град Якоруда. Към 4 часа пострадалият работник е приет в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с премазана дясна ръка. В момента се очакват изследванията и консултация с ортопед, след което пострадалият работник най-вероятно ще бъде транспортиран за София.

Корпоративният кокаин

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e77d7ca/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Ckorporativniiat0Ekokain0H180A0A140C/story01.htm

Компаниите харчат рекордни суми за изкупуване на собствените си акции, а инвеститорите имат повод за тревога


Напред, науката е слънце, но за кого тя грей?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306481

Родителите на различните деца трябва да имат право да избират училище – специализирано, държавно или частно




Имаш ли незрящо дете, обществото ослепява за теб




Вероятно сте попадали на реклама на шампоан за коса. В хубав бар хубави хора се забавляват. Никой обаче не забелязва лирическия герой - тази (този) с рехавия косъм на главата. Родителите на различните деца трябва да имат право да избират училище – специализирано, държавно или частно Имаш ли незрящо дете, обществото ослепява за теб Вероятно сте попадали на реклама на шампоан за коса. В хубав бар хубави хора се забавляват. Никой обаче не забелязва лирическия герой - тази (този) с рехавия косъм на главата.

Спортни звезди влизат в клас

http://www.cross.bg/zvezdi-trenyor-olimpiada-1430315.html

/КРОСС/Спортни звезди влизат днес в класните стаи за първия учебен ден. Така те ще дадат старта на новата кампания на "Стандарт" - "Спортните чудеса на България". Нейната цел е да припомни на българите за най-славните шампиони и победи, както и да възпита децата в любов към спорта. Как се побеждава на олимпиада ще разкаже в 145 СОУ "Симеон Радев" в столицата Ваня Гешева, която направи фурор на игрите в Сеул през 1988 г. Тогава тя натовари в каяка си златен, сребърен и бронзов медал. Постижение, което никой българин не е повторил досега. В Бургас гост на шестокласниците от ОУ "Братя Миладинови" ще бъде първият ни олимпийски шампион по бокс Георги Костадинов, който през 1972 година в Мюнхен с почти счупена китка побеждава на финала. Тежката дума на Зума ще чуят в ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив. Там Христо Бонев, избиран три пъти за футболист номер 1 на България, ще разкаже за славната си кариера като играч и треньор. Капитанът на футболния "Берое" Иво Иванов пък идва за първия учебен ден в начално училище "Димитър Благоев" в Стара Загора. Във варненската Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" чакат най-известната българска параолимпийка Стела Енева. На игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012 тя спечели три медала в тласкането на гюле и на диск

Опасни валежи се очакват в четири области

http://www.mediapool.bg/opasni-valezhi-se-ochakvat-v-chetiri-oblasti-news224848.html

Предупреждението за опасни валежи "код оранжев" обяви за четири области в Северозападна България в понеделник Националният институт по метеорология и хидрология. Това са Видинска, Монтанска, Врачанска и Софийска област. В други седем области кодът е жълт - София - град, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч и Плевен. Оранжевият код означава , че прогнозираните метеорологични явления са опасни, има вероятност за човешки жертви и материални щети. Жълтият код сочи потенциална опасност. Вчера Министерството на екологията също предупреди, че има опасност от внезапни локални наводнения и повишение на водите на много реки.

ЕС обсъжда допълнителна помощ за земеделците, пострадали от руското ембарго

http://econ.bg/Новини/ЕС-обсъжда-допълнителна-помощ-за-земеделците-пострадали-от-руското-ембарго_l.a_i.567337_at.1.html

Днес следобед евродепутатите и земеделският комисар Дачиан Чолош ще обсъдят варианти за допълнителни възможности ЕС да помогне на селскостопанските...

Внимание – има риск от наводнения

http://news.ibox.bg/news/id_1871398111

За възможни внезапни локални наводнения вследствие на интензивни валежи предупреждава Министерство на околната среда и водите. Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв.м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България ще са около и над 50 л/кв.м. В областите Видин, Монтана, Враца и София област е обявен оранжев код.

В ЕП на дневен ред е руското ембарго върху вноса на храни и последствията за ЕС

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-hrani-embargo-1430314.html

/КРОСС/Руското ембарго върху вноса на храни и селскостопански продукти от Евросъюза ще е сред първите теми на започващата днес в Страсбург сесия на Европейския парламент. Комисарят по земеделието Дачиян Чолош ще даде информация за ефекта от ограниченията, наложени от Москва, както и за мерките, които Европейската комисия може да предприеме в защита на фермерите. Очаква се утре парламентът да ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна, предстоят и дебати за отношенията между Европейския съюз и Русия. Евродепутатите ще обсъждат още действията на групировката „Ислямска държава" в Ирак и Сирия, както и обстановката в Близкия Изток и Либия.  

На 15 септември учители призовават за благотворителност вместо цветя

http://www.moreto.net/novini.php?n=264159

За първи път тази година на първия учебен ден учители масово се обединиха около инициативата „Вместо цветя - благотворителност" за хората от пострадалите райони. Идеята е парите, които родителите отделят за цветя на 15 септември, да бъдат дарени за бедстващите райони.

Българи от Украйна правят изложба за Бесарабия в Радомир

http://pik.bg/българи-от-украйна-правят-изложба-за-бесарабия-в-радомир-news225480.html

Българи от Украйна правят изложба за Бесарабия в Радомир

Българи от Украйна представят изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия: хроника на XX век”, която ще бъде експонирана в от 15 до 21 в Музея „Стойова къща“ в град Радомир, съобщиха от Българския младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Организаторите са поканени да представят изложбата си от Сдружението „Бащино огнище“. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 15 септември от 18:00 часа. След откриването на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград, Одеска област, изготвен от журналиста Веселин Цветанов. В програмата също така ще бъде включена презентация на новосъздадената организация Сдружение „Бащино огнище“
Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ представя автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от БМК „Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. До момента изложбата бе представена в украинските градове Одеса, Болград, Харков, а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол и Пловдив.

Най-старите снимки са от първото десетилетие на миналия век. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая – погребение... Всички моменти от живота, свидетелствата, за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден. 

„Докарахме тези снимки в България с идеята да се опознаем още по-добре. Много българи са били в Украйна и Молдова и са установили контакти с българите оттам през последните години. Но имаше един период, който ни раздели и живата връзка между нас бе прекъсната. Точно за този период ние искаме да разкажем чрез снимки. Нека в България да се знае, че тя е в нашите сърца не само днес и вчера, а винаги е била, я има и ще бъде. Приятно е, че винаги ни посрещат с „Добре дошли“, а гостите имат толкова много въпроси и с интерес разглеждат всяка снимка, криеща в себе си отделна история на различни хора и семейства. Вече мога да кажа, че нашата цел – да станем по-близки и да се опознаем – се реализира, защото имаме нови приятели, завързват се нови контакти, а те със сигурност ще са допълнителни мостове за сътрудничество“, каза Димитър Петков, координатор на изложбата и член на Българския младежки клуб „Актив“.

Код "оранжево" за обилни валежи в Северозападна България

http://www.cross.bg/reka-rekite-bulgariya-1430313.html

/КРОСС/Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес оранжев код за обилни валежи в Северозападна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца и Монтана, както и за София-област. В тези райони се очакват до 50 литра на квадратен метър дъжд. В други шест области - Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Перник и Кюстендил, е обявен жълт код заради очаквани количества до 35 летра на квадратен метър. Същият код е обявен и за София. В останалата част от страната не се очаква опасно време.  От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че се очаква повишение на речните нива в цялата северозападна и в централната част на страната. Визират се реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на река Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма. Също река Искър и водосборите й над язовир Панчарево, река Владайска, река Тополница. В периода 16 - 17 септември се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките Лом - в горното и средното й течение, Огоста в горното течение и притоците ѝ, река Вит и притоците ѝ, както и нивата на Осъм, Янтра, Ропотамо, Велека, Резовска, Тополница, Въча, Места и Струма. Максималните температури за днес са 19°-24°, в източните райони до 27°. В София 19-20°

Две жертви на наводненията в Словения, оранжев код за проливни дъждове и в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_388522.html

Две жертви взеха наводненията в Словенияпрез почивните дни. 17-годишно момиче загина в събота, в неделя бе намерено тялото на 26-годишен мъж, загинал при срутване на мост на около 50 км от столицата Любляна. Наводненията предизвикаха около 240 свлачища в Словения, стотици къщи са наводнени. 1000 жилищни и обществени сгради също са пострадали. Над 2000 души са евакуирани заради наводненията и в Хърватия. В Австрия дъждовете са засегнали регионите Стирия и Бургенланд, където са мобилизирани около 1000 пожарникари. Унгария и Босна и Херцеговина също са в плен на лошото време. Особено пострадал е босненският град Бихач. В град Прийедор, Северна Босна и Херцеговина, са наводнени 250 жилищни сгради. Населението продължава да гради диги, а пожарните служби да изпомпват водата от сградите. Десетки спасителни екипи евакуират с лодки жителите на засегнатите зони. Македонските медии съобщават за наводнения в централната част на Скопие. Най-засегнат в столицата на Македония е квартал „Ченто”. Днес и за България е обявена втора степен за опасност - оранжев код - заради интензивни валежи в 4 области - Видин, Монтана, Враца и София област. Очаква се там да паднат между 30 и 50 л/кв. м. Първа степен - жълт код - пък заради дъждове има в 7 области - София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч и Плевен. Там се очаква да паднат между 20 и 35 л/кв. м. Министерството на околната среда и водите предупреди в петък за опасност от наводнения заради очаквани интензивни валежи в Западна и Южна България и за очаквано повишение на речните нива в Западна България. 

Сладкиш с кафе и топчета от извара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306254

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Днешната Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Днешната

Споразумение за сътрудничество между МВР и GLOBUL

http://press.mvr.bg/NEWS/news140915_01.htm

Покана - утре, 16 септември, 10 часа в Заседателната зала на вътрешното ведомство

Oпасност от нови наводнения

http://frognews.bg/news_76255/

Опасни дъждове в половин България се очакват днес. Най-много вода ще се изсипе над Северозападна България. Между 30 и 50 л/кв.м ще паднат в областите Видин, Монтана, Враца и София-област, където е обявен оранжев код за дъжд, предупреждават от екоминистерството.

Гъвкавата работна среда - основен фактор за офис пазара

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e77d315/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cgyvkavata0Erabotna0Esreda0Eosnoven0Efaktor0Eza0Eofis0Epazara0H180A0A120C/story01.htm

Политическата стабилност, макроикономическото представяне и наличието на квалифицирана работна ръка влияе силно на избора на локация


Силни валежи с гръмотевици над половин България

http://www.bnews.bg/article-116390

Над по-голямата част от страната ще има значителна облачност. В Западна, а около и след обяд и в Централна България ще има валежи, временно интензивни и с гръмотевици.

Парламентарни избори 2014 - Янаки Стоилов: Какво си говориха Местан и Ердоган

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306362

Какви въпроси са обсъждали Местан и Ердоган в Турция? Всички ние публично трябва да поискаме повече информация за срещата с турския президент.
Това заяви Янаки Стоилов, водач на листата на коалиция “БСП -Лява България” за  Пазарджик, на среща с обществеността в Белово. 
“Левицата е за добросъседските отношения и сътрудничество между България и Какви въпроси са обсъждали Местан и Ердоган в Турция? Всички ние публично трябва да поискаме повече информация за срещата с турския президент. Това заяви Янаки Стоилов, водач на листата на коалиция “БСП -Лява България” за  Пазарджик, на среща с обществеността в Белово. “Левицата е за добросъседските отношения и сътрудничество между България и

Учебната година започва, около 64 000 първокласници влизат в класните стаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306743

Около 64 хиляди първокласници ще влязат в училище за първи път, като от тях в София децата в първи клас са около 10 000, съобщиха от МОН.
Между 150 и 250 лева струва подготовката за ученика за тази година.
По традиция най-скъп излиза първокласникът. Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища. Около 64 хиляди първокласници ще влязат в училище за първи път, като от тях в София децата в първи клас са около 10 000, съобщиха от МОН. Между 150 и 250 лева струва подготовката за ученика за тази година. По традиция най-скъп излиза първокласникът. Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища.

Започва учебната година, близо 64 000 първокласници влизат в класните стаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306741

Около 64 хиляди първокласници ще влязат в училище за първи път, като от тях в София децата в първи клас са около 10 000, съобщиха от МОН.
Между 150 и 250 лева струва подготовката за ученика за тази година.
По традиция най-скъп излиза първокласникът. Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища. Около 64 хиляди първокласници ще влязат в училище за първи път, като от тях в София децата в първи клас са около 10 000, съобщиха от МОН. Между 150 и 250 лева струва подготовката за ученика за тази година. По традиция най-скъп излиза първокласникът. Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища.

Преглед на печата - 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=264160

„24 часа": Българинът харчи повече за алкохол и цигари, отколкото за дрехи и обувки Дефлацията от началото на годината променя и потребителската кошница на българина. Заради по-ниските цени на храните техният дял в общите разходи намалява с 0,5 процентни пункта до 35,1%, показват изчисления по данните на Националния статистически институт.

Международната конференция за сигурността в Ирак се провежда днес в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/15/2379708_mejdunarodnata_konferenciia_za_sigurnostta_v_irak_se/?ref=rss


Международната конференция за сигурността в Ирак ще се проведе днес във Франция.

В петък френският президент Франсоа Оланд пътува до Ирак, за да подготви срещата и да предложи подкрепа на местните лидери. Така той стана първият западен държавен глава, посетил Ирак, след като радикалната сунитска групировка "Ислямска държава" успя да завладее големи територии в страната това лято.

Президентът на Ирак Фуад Масум и лидери на регионални и глобални сили ще присъстват на...

Срути се тунел по АМ "Струма", работник е ранен

http://frognews.bg/news_76254/

При срутване на тунел по време на строителството на ЛОТ-2 на АМ „Струма” е пострадал един от работниците. Инцидентът е станал към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново.

"Милан" спечели луд мач - 5:4

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306746

"Милан" спечели втора победа за сезона в Италия, но за нея ще се говори до самия му край. "Росонерите" взеха успех в "Парма" с... 5:4.

До 25-ата минута голове не падаха, но след това настана истински порой. Първо Джакомо Бонавентура откри резултата за "Милан". След 120 секунди Антонио Касано, бивш "росонер", изравни за "Парма". До края на "Милан" спечели втора победа за сезона в Италия, но за нея ще се говори до самия му край. "Росонерите" взеха успех в "Парма" с... 5:4. До 25-ата минута голове не падаха, но след това настана истински порой. Първо Джакомо Бонавентура откри резултата за "Милан". След 120 секунди Антонио Касано, бивш "росонер", изравни за "Парма". До края на

Бие първият училищен звънец

http://www.cross.bg/hilyadi-purvoklasnitzi-stranata-1430312.html

/КРОСС/Днес, 15 септември, започва новата учебна година (2014/2015). Във всички училища в страната ще бие първият звъне. Тържествено ще открие новата учебна година и Основно училище "Цанко Церковски" в Мизия, което бе наводнено. Дарители и доброволци, които подпомагаха възстановяването на учебното заведение след опустошителното наводнение през август, ще бъдат гости на празника. От бедствието пострадаха и семействата на 100 от 260-те възпитаници на средищното училище. Много учители от цялата страна призоваха родителите и децата вместо цветя за тях, да дарят средствата в помощ на семействата, пострадали от проливните дъждове през лятото. Пострадалата от наводнението хуманитарна гимназия в Добрич е едно от училищата в цялата страна, които се присъединиха към призива " Помощ вместо цветя". Изключение се прави само за 118-те първокласници, които ще учат в ремонтирани стаи с ново обзавеждане. Наводнената през юни гимназия е напълно готова за новата учебна година и днес ще посрещне 880 ученици, с 33 повече от миналата година. За преодоляване на щетите, към целевите помощи, с дарение помогнаха застрахователна компания, училище от Правец, българи, живеещи в Германия и САЩ. Ученици от гимназията събраха 2 хиляди лева и 13 хиляди лева на традиционния училищен благотворителен бал. Служители на съда осигуриха ваучери на съда. Близо 64 хиляди първокласници ще прекрачат за първи път класните стаи. Те ще се обучават в над 3 200 паралелки

Фандъкова разпореди постоянно наблюдение на язовирите и реките заради очакваните порои

http://pik.bg/фандъкова-разпореди-постоянно-наблюдение-на-язовирите-и-реките-заради-очакваните-порои-news225476.html

Фандъкова разпореди постоянно наблюдение на язовирите и реките заради очакваните порои

Във връзка с метеорологичната обстановка и прогноза за времето за валежи кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът на София е разпоредила и санитарно източване на язовир Иваняне. Дежурни по районите извършват проверки на нивата на общинските язовири.

Създадена е организация за действие при необходимост от общинските звена за аварийно-спасителна дейност.

Фандъкова поиска постоянно наблюдение на реки и язовири

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306735

Във връзка с очакваните валежи и нови наводнения в Западна България кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Фандъкова е разпоредила и санитарно източване на язовир Иваняне. Във връзка с очакваните валежи и нови наводнения в Западна България кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Фандъкова е разпоредила и санитарно източване на язовир Иваняне.

Фандъкова нареди да следят реки и язовири

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306731

Във връзка с очакваните валежи и нови наводнения в Западна България кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Фандъкова е разпоредила и санитарно източване на язовир Иваняне. Във връзка с очакваните валежи и нови наводнения в Западна България кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Фандъкова е разпоредила и санитарно източване на язовир Иваняне.

Изтеглили сме над половин милиард от банкомати по морето

http://www.bnews.bg/article-116392

Близо 453 млн. лв. са изтеглени от банкомати и изхарчени на ПОС терминали по Българското Черноморие за трите летни месеца – юни, юли и август.

Мария Капон: Искров да не прикрива какво е състоянието на КТБ след вота

http://pik.bg/мария-капон-искров-да-не-прикрива-какво-е-състоянието-на-ктб-след-вота-news225477.html

Мария Капон: Искров да не прикрива какво е състоянието на КТБ след вота

Гуверньорът на Българската народна банка Иван Искров не трябва да прикрива информацията за състоянието на Корпоративна търговска банка /КТБ/ и да я остави за след изборите. Това заяви Мария Капон, водач на листата на коалиция ДЕСНИТЕ във Велико Търново, предаде БГНЕС.

Одитът и съответните доклади за състоянието на КТБ ще бъдат предадени в БНБ до 20 септември, а не през октомври, посочи Капон.

"Призовавам гуверньора без всякакво прикриване още с получаването им да ги направи публични, за да стане ясно дали КТБ е пирамида или работеща банка. Има ли 3,5 млрд. лева необезпечени кредити или не? Има ли риск за икономиката на страната или не?", каза тя.

"Всяко забавяне на прозрачността ще се счита от наша страна за опит от страна на БНБ да прикрие истината, която дължи на вложителите, на цялата банкова система и на българското общество", категорична е Мария Капон.

Според нея нарочното оставяне и определянето на срок до 20 октомври, съгласно разменената кореспонденция между Иван Искров и Бойко Борисов, е опит да се отложи или прикрие истината.

БГНЕС припомня, че в петък и събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и управителят на БНБ Иван Искров си размениха писма относно кризата с КТБ. В своя отговор Иван Искров настоява, че УС на БНБ е действал правилно, а противоречивото поведение на политиците е забавило решаването на казуса. Според него какъвто и вариант да бъде избран за оздравяването на КТБ той ще минава през решение на правителството и следващото НС.

Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявление от страна на регулатора в лицето на управителя на БНБ Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на Централната банка.

Ключовите акционери и потенциални инвеститори на КТБ поискаха среща в София тази седмица, за да получат достъп до счетоводните книги на банката и да изработят план за спасяването й. Те искат съвместно с българските институции да бъде изработен план за рекапитализация и преструктуриране на поставената под специален надзор финансова институция. "Предложението за трайно решение е в най-добър интерес за КТБ, нейните клиенти, партньори и акционери, както и в интерес на стабилността на българския банков сектор", съобщи консултантската фирма Epic, която съветва Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), руската ВТБ груп и фирмата на мажоритарния собственик Цветан Василев.

На фона на неизвестността около КТБ, която преди кризата беше четвъртата по големина финансова институция в България, се засилва недоволството сред вложителите в нея. Хиляди клиенти на банката почти всяка седмица излизат по улиците в големите градове и протестират срещу бездействието на властите. В София протестиращите се събират пред сградата на БНБ. 

Кучето, което обича да усеща вятъра... с бузи

http://curious.actualno.com/Kucheto-koeto-obicha-da-useshta-vjatyra-s-buzi-news_49970.html

Забравете кокалите за дъвчене. Това куче е намерило идеалния начин да чисти зъбите си и едновременно с това да се забавлява.Куче от породата Ваймаранер на име Пили наскоро бе заснето как подава глават...

Кайри Ървинг се превърна в баскетболната гордост на САЩ

http://basketball.actualno.com/Kajri-Yrving-se-prevyrna-v-basketbolnata-gordost-na-SASht-news_49974.html

Една от звездите на новосформираната машина в НБА "Кливланд Кавалиърс" стана играч на приключилото късно снощи Световно първенство по баскетбол. Наградата грабна гардът Кайри Ървинг, който...

Стожер се оплака от румънци

http://pik.bg/стожер-се-оплака-от-румънци-news225478.html

Стожер се оплака от румънци

Добричкото село Стожер се намира на главния път, свързващ Добрич с Варна и сухопътната граница с Румъния през пограничното село Кардам. От години селото е тормозено от натоварения трафик, тъй като през него фучат стотици камиони, превозващи селскостопанска и не само, продукция или за Румъния, или за пристанището във Варна. Кметът на селото Венцислав Недков разказа, че няма къща, разположена на пътя, да не е напукана.

"Имам множество жалби при мен в кметството, но този проблем така и си остава нерешен в годините. На пътя се намират още училището и детската градина и като по чудо нямаме пострадали или, не дай Боже, загинали, но децата пресичат само с учител или някой възрастен", казва Недков пред "Стандарт". 

Той припомня, че преди време е правил постъпки за поставянето на т. нар. легнали полицаи, но идеята отпаднала, тъй като те сега са забранени. "В момента имаме уверението на КАТ, че ще ни сложат камери за наблюдение, с което искрено се надявам големите камиони да намаляват и да се движат с една по-нормална скорост през селото. Чакаме да доставят камерите на КАТ - Добрич, за да бъдат монтирани и при нас" - казва Недков.

Хората в селото, живеещи от двете страни на пътя, се оплакват, че особено нощем, когато трафикът е по-слаб от леки автомобили, тировете, фучат с висока скорост и направо им падали чашите от шкафовете.

За последната година-две няма тежки произшествия, но жителите на Стожер още помнят, че преди 5 години точно срещу Нова година именно ТИР е премазал 7-годишно момченце, а година по-късно в селото, през което минава главният път, са били убити на място и две възрастни жени.

Все по-трудно кола ще минава технически преглед без платен данък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/15/2380105_vse_po-trudno_kola_shte_minava_tehnicheski_pregled_bez/?ref=rss


От години се знае, че автомобил може да премине през технически преглед и без шофьорът да е платил данъка за моторни превозни средства към общината. Това е възможно заради вратичка в закона за местните данъци и такси, от която пунктовете се възползват въпреки риска да бъдат глобени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Сега властите подготвят пълно затягане на контрола и да сложат край на тази злоупотреба.

Въпреки че Столичната община въведе промени преди година, с...

Съдът заседава по делото срещу Чеци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306726

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци. Той е обвинен по чл. 115-118 от Наказателния кодекс за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
Делото ще се гледа от 5 състав на Софийски градски съд от 10:00 часа.
На днешното съдебно заседание се очаква съдът да разгледа ключова за процеса ДНК експертиза. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци. Той е обвинен по чл. 115-118 от Наказателния кодекс за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Делото ще се гледа от 5 състав на Софийски градски съд от 10:00 часа. На днешното съдебно заседание се очаква съдът да разгледа ключова за процеса ДНК експертиза.

Украински министър: Страни от НАТО ни дават оръжие

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/ukrainski-ministyr-strani-ot-nato-ni-davat-oryzhie-6022356

Това е второто подобно твърдение на украински представител; първото – преди седмица, беше отречено от повечето назовани държави

Руни стана голмайстор №3 в историята на Висшата лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306732

С гола си при 4:0 над "Куинс Парк Рейнджърс" капитанът на "Манчестър Юнайтед" Уейн Руни вече е голмайстор №3 в историята на Висшата лига. Нападателят вече има 175 попадения, колкото притежаваше и досегашния трети в ранглистата Тиери Анри. Французинът вкара своите голове между 1999 и 2007 година, когато играеше за "Арсенал".

Лидерът във вечната С гола си при 4:0 над "Куинс Парк Рейнджърс" капитанът на "Манчестър Юнайтед" Уейн Руни вече е голмайстор №3 в историята на Висшата лига. Нападателят вече има 175 попадения, колкото притежаваше и досегашния трети в ранглистата Тиери Анри. Французинът вкара своите голове между 1999 и 2007 година, когато играеше за "Арсенал". Лидерът във вечната

Делото за убийството на Яна върви към финал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306723

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци. Той е обвинен по чл. 115-118 от Наказателния кодекс за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
Делото ще се гледа от 5 състав на Софийски градски съд от 10:00 часа.
На днешното съдебно заседание се очаква съдът да разгледа ключова за процеса ДНК експертиза. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци. Той е обвинен по чл. 115-118 от Наказателния кодекс за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Делото ще се гледа от 5 състав на Софийски градски съд от 10:00 часа. На днешното съдебно заседание се очаква съдът да разгледа ключова за процеса ДНК експертиза.

Цветан Цветанов се среща с членове и симпатизанти в Пазарджишко

http://pik.bg/цветан-цветанов-се-среща-с-членове-и-симпатизанти-в-пазарджишко-news225474.html

Цветан Цветанов се среща с членове и симпатизанти в Пазарджишко

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще посети Област Пазарджик. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Пазарджик Стоян Тонев, кандидат-депутата от листата и областен координатор на партията Дончо Баксанов, както и от останалите кандидати за народни представители от региона. 

В 14:00 часа Цветан Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти от Община Септември и Община Белово в кафе „Сити“, град Септември. В 16:00 часа Цветанов ще разговаря с жителите на Панагюрище в театър „Дом паметник“, камерна зала. В 18: 00 часа ще проведе среща с граждани в конферентната зала на офис на ПП ГЕРБ-Пазарджик, улица "Екзарх Йосиф"№ 9. 

Тунел на магистрала "Струма" се срути, 46-годишен работник пострада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306716

46-годишен работник пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край град Кочериново, съобщи БГНЕС. 
Срутването е станало към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново.
При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата, 46-годишен работник пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край град Кочериново, съобщи БГНЕС.  Срутването е станало към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата,

Срути се тунел на АМ "Струма", пострада 46-годишен работник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306714

46-годишен работник пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала 46-годишен работник пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край град Кочериново, съобщи БГНЕС.  Срутването е станало към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата,

Има ли правозащитни идеи в предизборните документи на партиите?

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/15/2379284_ima_li_pravozashtitni_idei_v_predizbornite_dokumenti/?ref=rss


"Дневник" препечатва анализа от сайта "Маргиналия".

Само 17 месеца след последните парламентарни избори на 12 май миналата година пак сме в изборна треска. Партиите са изложили на медийната сергия "стоката" си – програми, платформи, "акценти" и т.н. Сега радиата, телевизиите, сайтовете и вестниците са се превърнали в огромен "пазар" и всеки "продавач", пардон, партия се мъчи да привлече "клиенти" да купят нейната стока, т.е. да гласуват за нейните листи на 5 октомври.
...

Пета операция за 21 месеца за защитник на "Байерн"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306721

Неволите на защитника на "Байерн" Холгер Бадщубер нямат край. Бранителят ще претърпи пета операция в последните 21 месеца и вероятно няма да играе повече до Нова година. Бадщубер се контузи при победата над "Щутгарт" с 2:0 в събота.

Бившият национал на Германия е скъсал сухожилие на бедрото, което се лекува най-малко три месеца. Преди това Неволите на защитника на "Байерн" Холгер Бадщубер нямат край. Бранителят ще претърпи пета операция в последните 21 месеца и вероятно няма да играе повече до Нова година. Бадщубер се контузи при победата над "Щутгарт" с 2:0 в събота. Бившият национал на Германия е скъсал сухожилие на бедрото, което се лекува най-малко три месеца. Преди това

Правят подлез при Казичене

http://pik.bg/правят-подлез-при-казичене-news225473.html

Правят подлез при Казичене

Жителите на софийското село Казичене искат подлез под Околовръстното шосе, където в момента има пешеходна пътека. Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров се срещна с хората от селото вчера.

В сряда жителите на Казичене ще поставят въпроса и пред зам.-кмета на София Любомир Христов. 

Тогава ще бъдат разгледани възможностите за изграждане на съоръжение, което да осигури безопасното преминаване на пешеходци.

Бойко Борисов ще открие многофункционална спорта зала в Свиленград

http://pik.bg/бойко-борисов-ще-открие-многофункционална-спорта-зала-в-свиленград-news225470.html

Бойко Борисов ще открие многофункционална спорта зала в Свиленград

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще открие многофункционална спортна зала в Свиленград от 11.00 часа, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Залата се намира до общинския стадион „Колодрума”. В церемонията по откриването ще участва и водачът на листата на ГЕРБ за Хасковски избирателен район Делян Добрев. Спортната зала отговаря на изискванията за практикуване на волейбол, баскетбол, хандбал, художествена и спортна гимнастика, тенис, борба, бокс, карате, аеробика и други видове спорт на закрито. Залата разполага с 1100 седящи места, достъпни и за инвалиди. Освен централна голяма зала, са обособени още три по-малки зали – за фитнес, за танци и за тихи игри. Обзаведени са медицински кабинет, сауна, офиси и гишета за билети. Обектът е оборудван с озвучителна система, видеонаблюдение, кабинки за журналисти и коментатори, разполага с асансьор и със собствен паркинг.

Многофункционална спортна зала се финансира по проект „Създаване на условия за спорт, пълноценен отдих и развлечение за жителите на община Свиленград”, изготвен по времето на правителството на Бойко Борисов по Програмата за развитие на селските райони. Освен спортната зала по проекта са изградени и две нови спортни площадки – в квартал „Капитан Петко войвода” и до Младежки парк. Проектът е на стойност 5 651 344 лева.

Преференцията - начин на употреба

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/15/2380705_preferenciiata_-_nachin_na_upotreba/?ref=rss


За парламентарните избори гласоподавателите имат възможността да подкрепят определен кандидат в листата на партията или коалицията, за която гласуват в своя район- т. нар. преференция. Това става, като отбележат поредния му номер от листата в кръгчето в дясната част на бюлетината. В избирателните секции ще има табла с имената и подредбата на всички кандидати.

"Дневник" отговаря на някои въпроси за гласуването с преференция.

На евроизборите също можеше да се гласува с...

Фискалният резерв хем пълен, хем празен

http://frognews.bg/news_76253/

Фискалният резерв е близо 8 пъти по-висок, но над 80% от парите в него са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят предстоящи падежи по вече взети заеми. Резервът, който трябва да покрие дефицита по държавния бюджет, е висок само на хартия. Към края на август свободната част от него, с която държавата реално може да разполага, е по-малко от 1 милиард лева.

Загиналият гмуркач Александър Лютаков искал да е абсолютен шампион, гонел едър улов (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306535

Удавяне е непосредствената причина за смъртта на 23-годишния Александър Лютаков, е показала аутопсията на младия мъж.
Според медици кръвонасяданията, които са се виждали по устните на загиналия състезател по подводен риболов по време на погребението му, са посмъртни. Освен това е назначена съдебно-медицинска експертиза, която Удавяне е непосредствената причина за смъртта на 23-годишния Александър Лютаков, е показала аутопсията на младия мъж. Според медици кръвонасяданията, които са се виждали по устните на загиналия състезател по подводен риболов по време на погребението му, са посмъртни. Освен това е назначена съдебно-медицинска експертиза, която

Развързахме кесията: Изтеглихме 453 млн. лева от банкомати по морето

http://pik.bg/развързахме-кесията-изтеглихме-453-млн-лева-от-банкомати-по-морето-news225469.html

Развързахме кесията: Изтеглихме 453 млн. лева от банкомати по морето

Близо 453 млн. лв. са изтеглени от банкомати и изхарчени на ПОС терминали по Българското Черноморие за трите летни месеца – юни, юли и август. Това е с около 48 млн. лв. повече от миналото лято и се дължи почти изцяло на българските туристи, които по всичко изглежда, че това лято са развързали кесията. Според данните на картовия оператор „Борика-Банксервиз” те не само са теглили по-често от банкоматите, но и са дърпали от тях по-големи суми, пише "Монитор".

От общата сума изтеглените от ATM устройствата пари са 391,1 млн. лв., а останалите 61,5 млн. лв. се падат на платените с карта стоки и услуги в хотелите, ресторантите и магазините.  Въпреки слабото лято, от което се оплакват от туристическия бранш, статистиката на „Борика-Банксервиз” показва, че и изтеглените от банкоматите пари, и платеното чрез ПОС терминали по морето нарастват в сравнение с юни, юли и август на 2013 г.

При тегленията от банкомати това увеличение е с 9,75%. Интересното е, че то се пада не на чуждите, а изцяло на българските летовници, които за разлика от чужденците, които са на ол инклузив, харчат и по кръчмите извън хотела. За периода от юни до август с български карти от банкоматите са излезли кеш 346,3 млн. лв., което е с 35,3 млн. лв. (11,3%) повече в сравнение със същите три месеца на предишното лято. В същото време

чуждите туристи дори са намалили тегленията си

с над половин милион лева, като основният спад е отчетен през юли.

Друга тенденция, която се наблюдава при чужденците това лято, е, че те са теглили по-често от миналия сезон, но по-малки суми. Общата сума, която те са извадили от картите си на банкоматите по морските курорти, е 44,7 млн. лв. Това е едва 11,3 на сто от всички изтеглени от устройствата пари.

При ПОС терминалите общата сума от 61,5 млн. лв., платена през тях, се поделя почти по равно между българските и чуждите курортисти. От 13-те млн. лв. увеличение спрямо трите летни месеца на 2013 г. на българите и чуждите граждани се падат по около 6,5 млн. лв. За сравнение - през юни, юли и август на 2013 г. плащанията през терминалите са били 48,6 млн. лв., което за това лято прави скок от над 26 на сто.

Данните на „Борика-Банксервиз” показват още, че средната сума, изтеглена от АТМ устройствата, е 177 лв. при 170 лв. година по-рано. Това лято българските туристи са теглили средно по 173 лв., при 165 лв. за миналото.

За чужденците средната сума пада от 220 лв. на 216 лв.

тези летни месеци.

При плащането през ПОС средната сума, която се пада на един БГ летовник, е 63 лв. Двойно по-висока тя е за чужденците – 127 лв.

За ръста от изтеглените суми и платени услуги чрез ПОС принос има и броят на устройствата. Банкоматите по Черноморето това лято са с 24 повече, или 426. Значително е увеличението на ПОС терминалите – от 3222 на 4093.

Най-важното от Варна във вчерашния 14 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=264157

Аспарухово посрещна Кръстовден за 14-та поредна година Днес за 14-та поредна година жителите на квартал Аспарухово отбелязаха големия християнски празник Кръстовден. Отбелязването на християнския празник започна с Божествена Света литургия в православния храм “Св.

Фискалният резерв - пълен само по документи, а на практика е празен

http://pik.bg/фискалният-резерв---пълен-само-по-документи-а-на-практика-е-празен-news225471.html

Фискалният резерв - пълен само по документи, а на практика е празен

Фискалният резерв, който трябва да покрие дефицита по държавния бюджет, е висок само на хартия. Към края на август свободната част от него, с която държавата реално може да разполага, е по-малко от 1 милиард лева. Самият фискален резерв е близо 8 пъти по-висок, но над 80% от парите в него са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят предстоящи падежи по вече взети заеми.

Това показва детайлна справка на финансовото министерство за оперативното състояние на резерва към края на август, с която "Сега" разполага. Към края на август размерът на фискалния резерв, без включени бъдещи вземания от Европейския съюз, възлиза на 7.776 млрд. лв. От тази сума трябва да се приспадне депозитът от 2.444 млрд. лв. на държавния фонд за гарантиране на стабилността на пенсионната система, който е целеви и не може да се харчи. Целеви са и средствата по сметки на Националния фонд към финансовото министерство за финансиране на оперативните програми - 1.3 млрд. лв., както и други 215.4 млн. лв. по сметката на фонд "Земеделие".

Като се отчетат всички плащания и целеви суми, реално сумата от резерва, с която правителството разполага към края на август, е около 970 млн. лв. Но парите всъщност са по-малко, защото тази сума включва и наличните средства в двата ядрени фонда - за радиоактивни отпадъци и за извеждане от експлоатация на ядрени мощности. Тези фондове също са целеви.

Момиче на 17 г. загина при наводненията в Словения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306711

17-годишно момиче е загинало, а един човек е в неизвестност след наводненията, които бяха предизвикани от проливните дъждове в североизточната част на Словения, предаде АФП, позовавайки се на местните власти.
Колата на загиналото момиче е била отнесена от дъждовете. 
Инцидентът се е случил във Вранско, 17-годишно момиче е загинало, а един човек е в неизвестност след наводненията, които бяха предизвикани от проливните дъждове в североизточната част на Словения, предаде АФП, позовавайки се на местните власти. Колата на загиналото момиче е била отнесена от дъждовете.  Инцидентът се е случил във Вранско,

63 996 първокласници тръгват на училище днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_388516.html

63 996 първокласници тръгват на училище днес. Новата учебна година започва във всички училища в страната въпреки щетите от наводненията. В 50 от сградите обаче все още такат ремонти. Служебният министър на образованието доц. Румяна Коларова ще открие учебната година в 112 Основно училище "Стоян Заимов" в София, след което ще бъде и на тържеството в гимназията, която е завършила - Първа английска в столицата. Вчера Министерството на образованието и науката публикува и обръщението й към учителите, учениците, родителите и обществеността по повод първия учебен ден. В него се казва: Уважаеми съграждани, учители и родители, Скъпи ученици, В навечерието сме на едно от най-вълнуващите събития всяка година – 15-ти септември. Денят, в който България тръгва на училище! Денят, в който всички ние отново се отправяме към училищния двор заедно с нашите деца, за да ги въведем по един дълъг и нелесен път. Този път обаче трябва да гарантира както тяхното израстване като личности, така и общото и сигурно бъдеще на страната ни. Образованието ще се превръща все повече в условие за успех и развитие за всяка семейство, град, община и страна. Скъпи родители, обграждайте децата си с обич и грижа всекидневно. Училището започва от добрата и сигурна семейна среда и остава непълно без нея. Подкрепяйте своите деца както в успехите, така и в трудностите по пътя им на израстване и усъвършенстване. Личната Ви родителска подкрепа и ангажираност са необходима и незаменима опора за българското училище. Скъпи учители, Вие най-добре познавате трудностите на нашата образователна система, която далеч не е съвършена, а – напротив – се нуждае отдавна от съществени реформи. Въпреки това Вие продължавате да стоите на мястото си и да изпълнявате своя дълг. Защото да си учител не може да бъде просто професия. Това е призвание! Въпреки трудностите и несгодите. Благодаря Ви! Вие сте пример за родолюбие и осъзната отговорност. Продължавате и занапред да се грижите за Вашите ученици и наши деца като откривате талантите им, развивате дарбите им, подкрепяте ги в трудностите на учението, но най-вече като ги насърчавате да мислят. Защото само мислещите хора могат да бъдат свободни. Скъпи ученици, знам, че чакате утрешния ден с вълнение и най-вече притеснение. И трябва да съм напълно честна с Вас. Не мога да Ви обещая, че ще Ви е лесно. Но хубавите неща не стават лесно. Напротив те имат цена – много труд и усилия. С тях трябва да надмогнете най-вече себе си. Учете за живота, а не просто за училището. Плодовете на своя труд ще берете обаче едва след години. Не спирайте обаче. Оттук нататък се стремете пътят Ви да бъде само напред и нагоре. Уважаеми госпожи и господа, в рамките на краткия мандат на служебното правителство на Република България си поставих за задача да направя всичко възможно, за да започне навсякъде в страната новата учебна година при нормални условия. Радвам се, че навсякъде училищата ще отворят врати, въпреки последиците от природните стихии. В това кратко време обаче аз и моят екип се стремим и да осигурим развитие на българското образование и по-добри предпоставки за неговото финансиране. За целта завършваме подготовката за стартиране на новата и Оперативна програма под името „Наука и образование за интелигентен растеж”. Тя ще бъде първата програма с европейски средства изцяло насочена към сферата на образованието и научните изследванията у нас и ще се управлява от Министерството на образованието и науката. Надявам се на обществена подкрепа, за да се превърне тя в добра основа и за следващото управление на страната ни. Нека всички обединим усилия за по-доброто бъдещето на нашите деца! На добър час утре, когато България тръгва на училище!

17-годишно момиче загина при наводненията в Словения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306709

17-годишно момиче е загинало, а един човек е в неизвестност след наводненията, които бяха предизвикани от проливните дъждове в североизточната част на Словения, предаде АФП, позовавайки се на местните власти.
Колата на загиналото момиче е била отнесена от дъждовете. 
Инцидентът се е случил във Вранско, 17-годишно момиче е загинало, а един човек е в неизвестност след наводненията, които бяха предизвикани от проливните дъждове в североизточната част на Словения, предаде АФП, позовавайки се на местните власти. Колата на загиналото момиче е била отнесена от дъждовете.  Инцидентът се е случил във Вранско,

Срути се тунел на АМ "Струма", ранен е 46-годишен работник

http://offnews.bg/news/n_1/n_388515.html

46-годишен работник пострада при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край град Кочериново, пише БГНЕС. Срутването е станало към 3:30 часа тази нощ в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата, от тавана се откъсва земна маса. Тя затрупва намиращия се там 46-годишен Салих К. от село над град Якоруда. Скален къс е паднал върху ръката на 46-годишният работник. Към 4 часа пострадалият работник е приет в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с премазана дясна ръка. По данни на този етап има откъснати два пръста на дланта. В момента се очакват изследванията и консултация с ортопед, след което пострадалият работник най-вероятно ще бъде транспортиран за София.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване