Щетите за българските фермери от руското ембарго възлизат на 10 млн. евро

http://www.cross.bg/grydev-ryskoto-embargo-1430366.html

/КРОСС/Преките щети за българските фермери от руското ембарго върху вноса на европейски селскостопански продукти възлизат на 10 милиона евро. Това потвърди в Пловдив министърът на земеделието Васил Грудев. Той уточни, че това е сумата на нереализираните договори с Русия. Поне още толкова на този етап са и косвените загуби, предизвиквани от спада на цените и непродадените плодове и зеленчуци. От няколко седмици кризата е обхванала и сектора "Мляко и млечни продукти". Министър Грудев уточни, че се работи усилено за компенсациите, които фермерите трябва да получат за преките и косвените си щети след въвеждането на руското ембарго. Той съобщи също, че следващата седмица започва изплащането и на компенсациите за загубата на животните от разпространението на болестта "син език". Отделно от края на тази седмица ще стартираме една допълнителна помощ - специално за овцевъдите. Аз утре имам среща с тях, на която да набележим тези краткосрочни мерки, по които да успеем да им изплатим това допълнително подпомагане. Надявам се от 16-и октомври, вече и с актуализацията на бюджета, да започнем да изплащаме и националните доплащания в сектор "Животновъдство" възможно най-рано, за да можем да обезщетим нашите производители в тази тежка ситуация, обясни земеделският министър. Продължават преговорите с ЕК за финансово подпомагане на ваксинацията на животните срещу "син език"

416 000 са избирателите във Варненско, търсят склад за бюлетините

http://pik.bg/416-000-са-избирателите-във-варненско-търсят-склад-за-бюлетините-news225647.html

416 000 са избирателите във Варненско, търсят склад за бюлетините

Около 416 000 души във Варненска област ще имат право на глас на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. В региона ще бъдат разкрити 633 секции, 401 от които ще се намират във Варна, заяви пред Дарик радио председателят на Районната избирателна комисия във Варненска област Велин Жеков.

Бюлетината за 3 МИР още не е утвърдена, но вероятно ще бъде с дължина между 70 и 80 сантиметра.

За да се придвижи един кандидат за депутат напред в листата, преференциалният вот за него трябва да бъде минимум 7 % от общия брой гласове за партията му. Ако няма отбелязано поле от дясната страна на бюлетината, тогава префенцията се брои за водача на листата.
„При партиите, които ще получат значителен брой гласове, реално е трудно изпълнимо кандидат да събере 7 %. Но при тези, които ще бъдат около изборния праг от 4 %, би могло да се получи разместване при мобилизация на симпатизантите на съответния кандидат, коментира Велин Жеков.

Все още се търси помещение, където бюлетините ще бъдат съхранявани след пристигането им от печатницата. Складът, който се използваше на предишни избори, беше отдаден под наем от бившия областен управител Иван Великов. Това създава затруднения на организацията на процеса, но Жеков увери, че проблемът ще бъде решен в най-скоро време от Областна управа.

Всички секции ще получат 10 % повече бюлетини от броя на избирателите по списък. За парламентарния вот липсва изискване за уседналост, каквото има за местните и европейските избори. Българите, които отдавна живеят в чужбина и не фигурират в избирателните списъци, могат да бъдат дописани в тях срещу документ за самоличност.

Гласуването на две места винаги се установява, след като бъде направена проверка от ГРАО, предупреди Жеков. Той напомни, че за подобно нарушение се носи наказателна отговорност.

Холандският посланик откри учебната година в Кулинарна академия HRC Добрич

http://dobrudjatv.net/%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0/

60 студенти от Украйна, Латвия, Русия, Ирландия, Гърция, Румъния , Пакистан, България, Индия, Люксембург стартират обучението си в първи курс на HRC Кулинарна академия в Добрич.Учебната година бе официално открита днес от посланика на кралство Холандия у нас Негово превъзходителство Том ван Оорхост. Той пожела […]

Орешарски във фейсбук по повод първия учебен ден: Гордея се, че съм част от УНСС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307486

Бившият премиер Пламен Орешарски написа кратко обръщение по повод първия учебен ден днес на страницата си във фейсбук:
Първият учебен ден е свързан винаги с особено чувство - да прекрачиш прага на училището, на класната стая, в която в годините получаваш знания и отваряш своите прозорци към света чрез книгите. Бившият премиер Пламен Орешарски написа кратко обръщение по повод първия учебен ден днес на страницата си във фейсбук: Първият учебен ден е свързан винаги с особено чувство - да прекрачиш прага на училището, на класната стая, в която в годините получаваш знания и отваряш своите прозорци към света чрез книгите.

Словакия получава 21% по-малко от договорения руски газ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/15/2380938_slovakiia_poluchava_21_po-malko_ot_dogovoreniia_ruski/?ref=rss


По данни на словашкия тръбопроводен оператор Eustream "Газпром" планира днес да изпрати през Словакия 49.6 милиона кубически метра по-малко от договорените количества, съобщава РБК. През юни 2014 г. по време на плановия ремонт на "Северен поток" доставките на руски газ по Ужградския коридор достигнаха до 15 милиона кубически метра на денонощие.

Миналата седмица Словакия, която днес е най-големият доставчик на природен газ за Украйна, съобщи, че заявките ѝ за доставки на руски газ не...

Близнашки: Няма "мъртви души" в изборните списъци, не се готви фалшификация на изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307480

Има съответствие между издадените лични карти и международни паспорти и броя на лицата в изборните списъци. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след откриването на учебната година в УНСС, „Фокус”.
„Миналата седмица изборният борд даде отговор на един от най-устойчивите митове на прехода в нашето Има съответствие между издадените лични карти и международни паспорти и броя на лицата в изборните списъци. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след откриването на учебната година в УНСС, „Фокус”. „Миналата седмица изборният борд даде отговор на един от най-устойчивите митове на прехода в нашето

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/15/2380941_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:


- Започва новата учебна година. Близо 64 хиляди първокласници ще пристъпят училищния праг.

- В Западна Украйна започват военни uchenija с участието на над 3000 войници от 15 държави, сред които България.

- В Париж се провежда международна конференция за сигурността в Ирак и за борбата срещу...

Военните били невинни за трагедията в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264173

Военните нямат вина за бедствието в "Аспарухово", стана ясно на финала на проверката на Сливенската военноокръжна прокуратура. При наводнението, което заля южния варненски квартал на 19 юни, загинаха 13 души. Жертвите населяваха дерето край ромската ул.

Видео: Северозападна Босна и Херцеговина отново е заплашена от наводнения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/15/2380937_video_severozapadna_bosna_i_hercegovina_otnovo_e/?ref=rss





Северозападна Босна и Херцеговина отново е заплашена от наводнения, по-малко от четири мисеца след като 40 души в региона загинаха при природното бедстви, съобщи агенция "Ройтерс".

Проливните дъждове застрашават стотици домове. Жителите в Северозападна Босна казват, че когато видят увеличаващите си нива на реките, ги връхлитат спомени от предишните наводнения.

"Предния път водата беше един метър, все още може да видите следите по стената на къщата",...

Млатиха с колове и лопати собственик на газстанция

http://pik.bg/млатиха-с-колове-и-лопати-собственик-на-газстанция-news225641.html

Млатиха с колове и лопати собственик на газстанция

Собственик на газстанция е със сериозни травми след побой с колове и лопати в карловското село Розино, съобщават от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Сбиването при обекта на пострадалия станало малко преди 17 часа в неделя. Полицейският екип заварил 58-годишния мъжа в безпомощно състояние. Транспортиран е  с линейка в болница. При разследването е установено, че побоят е нанесен от местни жители, въоръжени с колове и лопати. Групата била водена от двама мъже на 46 и 34 години, които са задържани с полицейска заповед и срещу тях е образувано досъдебно производство.

По първоначална информация в основата на случилото се била разпра, възникнала по-рано през деня. 46-годишният мъж  зареждал на газстанцията товарен автомобил, когато със собственика се скарали заради неплатена сметка за гориво. В спора обаче се намесил и 52-годишният брат на карловеца, който ударил с юмрук в лицето мъжът от колата. Криминалистите са иззели автомат, с който собственикът на обекта произвел изстрели във въздуха без да рани някого. При последвало претърсване в газстанцията са намерени и иззети и други огнестрелни оръжия и боеприпаси. Произходът и начинът им на придобиване с в процес на изясняване.

Процесуалните и следствени действия по случая продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Карлово.

Из делниците на един луд (8 – 12 септември)

http://offnews.bg/news/n_1/n_388633.html

Понеделник, 8 септември „Роми нападнаха журналисти”, пише „Преса”. Колеги, дайте поне когато ни бият, да им казваме цигани, бе! Да не се кълчим по коректному. Роми, роми, ама като изядеш тоягата, виждаш, че още са си цигани, не е ли така? Името цигани е носител на определени културни референции, които са се натрупали исторически. И като кажеш например цигани нападнаха полицаи, или цигани пребиха лекар, изглежда някак в реда на нещата. Докато от ромите се очаква малко по-различно поведение. „Министрите събраха 4500 лв. за Мизия”, информира ни същият вестник. „Много от членовете на правителството отделили по повече от 300 лв. – с толкова премиерът Близнашки им поръча да помогнат…” Не е много, но от лични пари трудно се дава много. А и не бива министрите да си раздават заплатите за благотворителност, щото тогава някой може да се запита от какво живеят и да стигне случайно до извода, че са я в конфликт на интереси, я, не дай, Боже, са корумпета. Само не е ясно как 17 броя министри, някои от които са дали по много повече от 300 лв., са събрали само 4500 лв. Според математиката, която ние практикуваме, трябваше да съберат повече от 5100 лв., „много повече”. Колеги, мисленето трябва да предхожда писането, иначе… От декември влизат нови европейски правила за етикетизирането на стоките в магазина. Етикетите трябва да са видими и четливи, а не пенсиите да ходят с лупи в магазина, както с очите си сме виждал да правят сега. Пак според тия правила в ресторанта ще имаме право да изискаме пълна биографична справка за пържолата: месторождение на животното, с какво е хранено, щастливо ли е живяло, как е загинало и т.н. Баси, тъщата е изпреварила ЕС! Оня ден ми гостува. Не много дълго, едно преспиване само. И то щото аз съм Любезният лос. Остани, викам поне за по кафе. Забравих, че тя кафе пие само сутрин. Както и да е. Донесе една торба чушки, лично ги отгледала. И за всяка чушка имаше подробна информация. „Ето тая, вика, растеше точно до вадата и виж каква е месеста. Тая бледо зелената е от под крушата. Тия двете са расли на сутрешно слънце, а тия двете – на следобедно. Виж каква разлика има!” И верно имаше голяма разлика. Изслушах до половината и я помолих да отложим разглеждането на CV-тата на другата половина за сутринта, все пак на свежа глава ще мога да запомня повече подробности. Не, че много ме интересуват, де… Абе, верно ли, че „Левски” продал Божинов? Един във Фейсбук разправя, че май го били продали, или дали под наем за един сезон, не разбрах, на Биг Брадър. Ама той пада малко зевзек, та затова питам… „Още 8 милиона за затворите”, съобщава „Стандарт”. Според нас затворите трябва да са постоянна грижа на управляващите. Щото верно, до сега всичко им се разминава, но не се знае, дали на този търпелив народ няма да му писне и да обърне гьостерицата откъм дебелия край. Надали, ама не пречи да си имаме едни прилични места за следуправленско настаняване. Нямате представа какви затвори са направили в Норвегия. При това тамошните политици са едни от най-малко корумпираните в света. Направо ми се прищя да сменя тукашната свобода с тамошния затвор. Т. нар. „отворен затвор” на о. Бастьой в Норвегия. Тук престъпниците живеят в дървени къщички, оборудвани с кухня, баня, телевизор и компютър.Сн. Profit.bg Изследване на испански учени установило, че дълголетието се дължи на мутирал ген. Сравнили гените на трима столетници с тези на 800 души, за които се предполагало, че ще живеят до 70-80 г. (На какво основание се предполагало, не се съобщава!) И при столетниците се наблюдавала еднотипна мутация на аполипопротеин Б. И без специални изследвания е ясно, че дълголетието се предава с гените. Кой не знае, че, за да живее човек до 100 г., трябва много внимателно да си подбере предците? Но според нас не дълголетието е въпрос на мутация, а късолетието. Защото е известно, че Адам е живял 930 г., син му Енос - 905 г., син му Каинан - 910 и т.н. Патриархът Ной е живял 900 г. Но после гените се изметнали и днес един на 5000 души доживява до 100 г. Ало пенсиите, не се заслушвайте. При определени социални условия, които много наподобяват тези, при които вие битувате, дълголетието се явява единствено форма на инат. Щото въпросът не е колко, а как. Дето го беше рекла голямата английска артистка Едит Евънс, „животът е достатъчно дълъг, но не достатъчно широк.” Не е ли така? Това малко тъжно за финал. Да ви кажа един виц за предците, тъй за разтуха. Отишъл един при доктора и му рекъл: - Докторе, стерилен съм. - Правили ли сте си тестове? - Няма смисъл, докторе, наследствено ми е. И дядо ми, и баща ми бяха стерилни. - А ти откъде си? - Аз ли? От Хасково… Вторник, 9 септември Цацаров привикал в кабинета си политици, бизнесмени, синдикалисти и други лица, за да обсъждат оздравяването на КТБ. Не мога да ви кажа откъде накъде прокуратурата се занимава с оздравяването на една банка. Може би е малко гузна. Колегата Комарницки изпревари в. „Банкер” и вече даде палмата на първенството на Цацаров. Не е несправедливо. В. „Сега”. Но по-вероятни ми се струват другите две хипотези, за които стана дума миналата седмица. 1. Групата на Пеевски (разбирай Доган) е решила да гушне цялата банка барабар с активите. 2. Василев е успял да се откупи и Доган е свалил схизмата от него. Пък Иван Костов вика: „Пеевски е маша на Доган, много хора се страхуват да посочат името му открито… Аз съм опасен човек, защото казвам истината.” Така си е. Казва истината. Понякога. Това за Пеевски наистина е истина. Даже бих казал, че е старозаветна истина. Лично ние я повтаряме от 7-8 години. Докато съвсем доскоро Костов имаше друга истина: „Делян Пеевски определено е демонизиран. От тези, които имат интерес, или на които пречи ". Истината на Костов е релативна и обстоятелствено обременена категория. Когато говореше за демонизиране, Пеевски още беше в тандем с Цветан Василев, а КТБ финансираше алчните похождения на успелия млад бизнесмен към българските медии и икономика. Сега Пеевски е враг на Василев и КТБ и е естествено да се превърне в маша на Доган. А стана причина да се затворят и едни пари на Костов в КТБ, което добавя и малко личен привкус към иначе вярната оценка за Пеевски на анализатора Костов. Анализатор… Имаше един голям гъбар, Бай Петър. Умря от отровни гъби. Та и анализаторът Костов така. Пък един, дето знае всичко, ми обясняваше, че милионите на Костови били на годишен депозит с падеж към средата на юли. И на Костов не му се щяло да изгуби годишна лихва. Изобщо много работи се говорят за Костов, но съм длъжен да кажа, че някои не са истина. Бойко вика, че за разлика от 2009 г., когато не били управлявали, сега имат опит: „Сега вече имаме във всички сфери експерти, които са и управлявали, и могат, и знаят. А пък тези, които дефектираха или където резултатите ни бяха слаби, вече не са в партията.” Дефектирали?! Да не би да има едно „т” в повече? Щото дефектират машините. Хората дефекират, насират се, казано по народному. Като Фидосова например и много други. Но за съжаление, трудно е да се каже какво е имал предвид. Когато имаме работа с образованост, спряна на ранна фаза, можем само да гадаем. Но това са реалностите. Дето беше рекъл един, светът се управлява от тройкаджиите. Отличниците ги е страх да не се омацат… Днес е Девети септември. Нямам какво ново да кажа. Каквото съм имал, съм го казал: Ще се оправим, когато си отиде и последният свидетел на Априлския пленум. Защото сърповете и чуковете са в главите ни. Разбира се, това, че ще се оправим, е само хипотеза, която с годините губи все повече от достоверността си… Сряда, 10 септември Близнашки прикани Цветан Василев да се върне: "В България, вика, е отменено смъртното наказание, ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло…“ Интересно защо премиерът споменава смъртното наказание. Не съм чул някой да иска от името на държавата смъртно наказание за Василев. Чу се, че частни лица са имали такива намерения, но държавата няма нищо общо. Е, поне се държи като да няма нищо общо… Според „Труд” Цацаров се срещал и с шефа на БНБ и министъра на финансите Пораженов. „Според оскъдната информация, пише „Труд”, ръководството на БНБ е било настойчиво насърчено да използва всички свои правомощия и да си свърши работата в КТБ по закона.” Струва ми се, че насърчението от прокуратурата е едно от онези насърчения, които нямаш основание да пренебрегнеш. Така мисля, но може и да греша… „Монитор” пише: „Червените чушки за лютеница са пълни с вода. Затова не бива да се купуват сега, а да се изчакат малко да се засуши времето. Това посъветвал Георги Василев, секретар на асоциация „Български пипер”. Асоциация „Български пипер”?! Не знаех, че толкова се е фрагментирало гражданското общество. Дали има и съответните асоциации за домата, за фасула? Не че съм против, да не си помислите! Всеки интерес трябва да бъде представен и защитен адекватно. А интересът на пиперопроизводителите е различен от интереса на доматопроизводителите. По-точно, допускам, че е различен, щом са се отделили в отделна асоциация. Притеснява ме само, че на един по-следващ етап ще почнат да се делят и на асоциации по сортове: Асоциация на производителите на пипер „Гороглед”, на на „Куртовска капия”, камба „Ратун”, „Сиврия” и т.н. Логично е производителите на сорта „Гороглед”, който се ползва за производство на млян червен пипер, да имат по-различни интереси от производителите на камба „Ратун”. „Германски учени: Има живот след смъртта”, съобщава „Новинар” от първа страница единствената новина, която на този етап е способна да зарадва 90% от българите. (Приемам, че едни 10% я карат добре в тоя живот и засега не се замислят за следващия.) Германският учен д-р Бертхолд Акерман от Берлин съобщил за изследване, което категорично доказвало, че има задгробен живот. При това за всички, а не само за някои... Докторът бил провел експерименти с 944 доброволци от различни религии, които с помощта на епинефрин и диметилтриптамин изпадали в състояние на клинична смърт за 20 минути. Като ги върнели обратно, разказвали, че видели светлина, почувствали пълно спокойствие и комфорт. Чудесна новина. Стига да беше новина… Щото се оказва, че е шега. Нема никакъв д-р Акерман. Информацията е от сайта World News Daily Report, известен с това, че публикува смешни и измислени новини. Нещо като „Неновините” на Самуил Петканов у нас. Друга важна новина от сайта: Китайски учени клонираха прасе с крила. Тъй че, братя българи, за сега ще трябва да се задоволим с тукашния живот и да се концентрираме върху предстоящите след няма и месец избори, които биха могли да го променят. Да се не надяваш… Колкото до „Новинар”, ако колегите бяха написали в Гуглето „диметилтриптамин” с едно натискане на клавиша щяха да разберат, че това е психеделична дрога. С нея можеш да „видиш” и извънземните и каквото си поискаш. Пък в друг от вестниците на Пеевски – „Монитор” - друга измама: „Хокинг: Колайдерът ще унищожи Вселената”. Стивън Хокинг предупредил, че хигс бозонът, наречен божествена частица, носи в себе си феноменална разрушителна мощ и може за милионна част от секундата да разруши Вселената. Но мониторци пропуснали да напишат, че това може да стане, ако се направи апарат с мощност 100 млрд. гигаелектронволта, голям колкото Земята. Тоест, не може да стане. И като споменахме за божествената частица, да кажем и за чудото в Пазарджик. Навръх Малка Богородица иконата на Исус Христос Пантократор в катедралната църква "Успение Богородично" в града почнала да пуска миро. Дедо поп Яков обяснил на миряните, че "течността не бива да се докосва, тъй като тя вероятно има божествен произход…" Много е вероятно. Съвсем малко вероятно е да има земен произход. Преди години в Италия, забравил съм в кой град точно, статуя на Света Богородица почна да мироточи. Събраха се туристи от целия свят на поклонение. После се оказа, че статуята всъщност водоточи, щото сълзите излизаха от една обикновена болнична система, монтирана в кухината на статуята. И други чудеса приключиха по подобен начин. Тъй че засега остава загадката как точно пазарджишкият дедо поп разплака Христос. Въпрос на вяра. За вярващите е миро, за атеистите е водица. „Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно щях да знам.” (Тома Аквински) Но то всичко на тоя свят е въпрос на вяра. Зер да гласуваш за ГЕРБ не е въпрос пак на същата ирационална вяра? Или пък за БСП? Четвъртък, 11 септември Чета, че чепеларското село Забърдо напоследък станало обект на терористичните атаки на мечка стръвница. Над 45 животни е излапала досега баба меца. Кметът се оплакал в Земеделието. И от там препоръчали да се направи засада на мечката и по нея да се стреля с гумени куршуми. Така тя нямало да умре, но щяло да я заболи и тя евентуално да се уплаши и да не стъпва вече в района. Идиоти! Вероятно ще чакат доде изяде някоя бабичка, та тогава ще дадат разрешение да се отстреля. Но и това не сигурно, щото помня полани, когато мечка нападна баба Галина Иванова от с. Малка Арда, а преди това нападна и друга бабичка, от министерството посъветваха селяните да се въоръжат с лютив спрей. И като ги нападне мечката, да й пръснат в очите. Никак не пресилваме с това идиоти! Един ловец ми разправяше, че единственото спасение, ако те срещне мечка, е да вземеш едно лайно и да го хвърлиш срещу нея. А като го питам откъде точно в тоя момент да имаш лайно под ръка, вика: “То тогава ще има”. Все повече мечки ще стават стръвници. Какво да яде една мечка, когато бабите са опасли дренките, ягодите, малините, боровинките?! Всъщност, те не толкова бабите вземат прехраната на мечките, колкото индобългарите. Те като плъзнат и баба меца не може дренка да хване от тях. Обаче много интересно, досега не съм чул индобългарин да е нападнат от мечка. Нямам обяснение. Дали циганите подушват мечката отдалече, или тя тях, но избягват да се срещат. Данни на агенция "Алфа Рисърч" показват, че 67% от българите смятат, че ДПС олицетворява модела на корупция и зависимост от олигархично-корпоративни интереси, чийто символ стана Пеевски. И само 6 % са на противното мнение. При „България без цензура" 51% от хората смятат, че бебеците са част от модела „Пеевски”, а едва 9% ги нареждат сред опонентите му. При БСП процентите са 45% на 18, а при ГЕРБ 34 на 30. Според нас на хората им е доста ясно как стоят нещата. Само по отношение на ГЕРБ има известно неразбиране ли, неинформираност ли, но с времето и това ще се поправи. Петък, 12 септември Във Фейсбук тръгна нова инициатива, подобна на тая със заливането с вода, но по-интелигентна. Нароченият трябва да посочи 10-те книги, които са го променили. 10 книги! Отказахме да участваме. Така, де, ние имаме 10 любими само от Стайнбек. Нима може да се кажа, че „Улица Консервна” е по-лоша от „Тортила Флет”, или от „Гроздовете на гнева”, или от „На изток от рая”, „За мишките и хората”? Поне пет имаме любими от Казандзакис. Още 5 от Клавел, 10 от Стивън Кинг. Ами Тери Прачет, ми Маркес, Гор Видал, Джером и т.н. и т.н.? И какво? Да се правим на интересен и да посочваме некои ексцентрични книги, дето никой не ги е дочел до края? Не, Бойко нема да ставаме. Питаха го преди години от „168 часа” коя му е любимата книга. И той рече: „Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза.” Между другото, знаете ли какво ни казаха? Че тази инициатива тръгнала от БСП и имала за цел да злепостави Бойко и Цецо, за които се подозира, че и заедно не могат да посочат 10 книги. Но червените грешат, поне по отношение на Бойко. Той само в дисертацията си беше цитирал 120 ли, 130 ли, забравил съм, книги. Сред тях и такива на английски и немски. Все някоя е прочел. Обаче вижте какво! И ролята на четенето не трябва да се хиперболизира. Ако знаете какви начетени глупаци познавам… Чапек правилно беше казал, че начетеният глупак е едно от най-големите бедствия на цивилизацията. Има хора, които колкото повече четат, толкова повече се объркват. А и много глупави книги има. И книгите са като хората – има умни, има и глупави, има и направо вредни… И освен това, много хора смятат, че смисълът на четенето е в знанието, в това, че научаваш нови неща. Но истината е, че заедно с научаването на нови неща научаваш за още повече неща, за които нищо не знаеш. Колкото повече знание трупаш, толкова повече се увеличава и знанието за незнанието. То е като кръга на Зенон Елейски*, за който съм ви споменавал. Та на моменти си мисля има ли смисъл. Не е ли по-добре човек да се опита да се справя с наличните знания. Това между нас да си остане. Позволявам си да ви го кажа, щото сме си близки. Пред тия, дето не са ми близки, продължавам да твърдя, че така, както въздухът и слънцето са нужни за всяко живо същество, така и книгата е нужна за всяко сиво вещество. To be continued *Учениците на древногръцкия философ Зенон Елейски го запитали: „Учителю, защо ти, който знаеш много повече от нас, много повече се съмняваш?” Пък той им начертал един голям и един малък кръг на пясъка и им рекъл: „Големият кръг са моите знания, а малкият вашите. Но и двата кръга са ограничени, извън тях има много неизвестни. Обиколката на голямата окръжност, т.е. моите знания, е по-голяма - следователно и границата на моите знания с неизвестното е по-голяма от вашата. От тук идват и повечето ми съмнения.” Та искам да кажа, че ако знанията ти клонят към точка, то те на практика не раждат съмнения. В случая с някои дейци на ГЕРБ хващаме природата направо на местопрестъплението така да се каже… Помислете си, с какво граничи един Цецерон например?!

Близнашки: Няма "мъртви души" в изборните списъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307465

Има съответствие между издадените лични карти и международни паспорти и броя на лицата в изборните списъци. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след откриването на учебната година в УНСС, предаде „Фокус”.
„Миналата седмица изборният борд даде отговор на един от най-устойчивите митове на прехода в нашето Има съответствие между издадените лични карти и международни паспорти и броя на лицата в изборните списъци. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след откриването на учебната година в УНСС, предаде „Фокус”. „Миналата седмица изборният борд даде отговор на един от най-устойчивите митове на прехода в нашето

ОИСР констатира забавяне на големите икономики

http://www.vesti.bg/novini/oisr-konstatira-zabaviane-na-golemite-ikonomiki-6022385

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) констатира забавяне на големите световни икономики, посочвайки най-вече анемичния растеж и риска от дефлация в еврозоната на фона на значителни геополитически и финансови рискове.

НАТО прави оръжейни доставки за Киев, български войници на учение в Украйна

http://europe.actualno.com/NATO-pravi-oryjejni-dostavki-za-Kiev-bylgarski-vojnici-na-uchenie-v-Ukrajna-news_50058.html

Страни-членки на НАТО започнаха годишно военно учение в Западна Украйна и веднага Киев съобщи, че някои от тях вече правят доставки на оръжие за новата украинска власт. Доставките се правят във връзк...

Македония и Сърбия откриват общи посолства

http://balkani.actualno.com/Makedonija-i-Syrbija-otkrivat-obshti-posolstva-news_50060.html

Македония и Сърбия са приятелски страни и в наш интерес е двустранните отношения да бъдат колкото се може по-добри. Това каза министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по време на срещата...

Деца помагат на пострадалите от наводненията

http://society.actualno.com/Deca-pomagat-na-postradalite-ot-navodnenijata-news_50061.html

Децата от Частна детска градина и ясла „Палави крачета“ решиха да направят едно добро дело за старта на учебната година. На този 15-ти септември всички дечица и родителите им вмест...

Във Френската гимназия в Пловдив ще се учи и китайски език

http://education.actualno.com/Vyv-Frenskata-gimnazija-v-Plovdiv-shte-se-uchi-i-kitajski-ezik-news_50065.html

От тази година Френската гимназия в Пловдив въвежда изучаването на китайски език. В първата паралелка са се записали 26 ученика и то при много голяма конкуренция, каза директорката на училището Марие...

Украйна твърди, че получава оръжие от натовски държави

http://offnews.bg/news/n_1/n_388617.html

Държави-членки на НАТО са започнали да доставят оръжия на Украйна, за да подкрепят борбата й срещу проруските отцепници на изток, заяви външният министър на страната Валерий Хелетей, цитиран от Би Би Си. Той не каза какви по-точно оръжия се доставят, нито от кои страни идват те. Италия, Полша, Норвегия и Щатите обаче отрекоха доставките да идват от тях. Хелетей заяви пред репортери в неделя, че по време на двустранна среща с министрите на отбраната на НАТО в Уелс по-рано този месец са били обсъдени доставките на оръжие за Киев. "Нямам право да назовавам нито една от държавите, с които сме постигнали споразумение, но е факт, че доставките вече пътуват към нас. Това е абсолютно вярно, официално го потвърждавам", каза той. На срещата между министрите на отбраната на НАТО и Украйна не е обсъждано възстановяването на ядрения арсенал на Киев, но според Валерий Хелетей темата няма да бъде пропускана в бъдеще.  Военният съюз потвърди, че няма планове да изпраща оръжие на Украйна, но отделни държави-членки могат да го направят. НАТО смята, че Русия все още държи близо 1000 тежковъоръжени войници в Украйна и близо 20 000 на границата. Москва отрече обвиненията, като посочи, че всеки един сражаващ се в Източна Украйна руснак е "доброволец". Според премиера на Украйна НАТО е "единственото средство", което пази страната от Русия, въпреки че Кремъл отрича да подкрепя проруските бунтовници или да изпраща свои войници да се бият на тяхна страна. От началото на конфликта преди 5 месеца досега са загинали най-малко 2 600 души. На 5 септември беше сключено крехко примирие между Киев и бунтовниците, въпреки че около някои ключови позиции все още се разменят изстрели.

Гуцанов: Поредно правителство на ГЕРБ се отнася към Варна като град втора ръка

http://www.cross.bg/varna-miliona-gytzanov-1430365.html

/КРОСС/ „Стартирането на няколко важни проекта - проектирането и изграждането на новото пристанище, „Южен поток", индустриалната зона в Суворово, категорично ще отвори нови работни места във Варна и регион", заяви на среща в район „Младост" Борислав Гуцанов, трети във варненската листа на Коалиция „БСП лява България". По думите му само при изграждане на пристанището ще има нови 1300 работни места, както и работа за много свързани предприятия в региона и страната, които ще осигуряват цимент, желязо и други необходими материали. Гуцанов припомни, че номинираните за народни представители във Варна са реагирали остро на намерението на служебното правителство да спре развитието на пристанището и че през последната година, с решение на правителството „Орешарски", за Варна са отпуснати 52 млн. лв. - 5 милиона за ремонта на Двореца на културата и спорта, 1,5 милиона за продължаване проекта за сграда на Факултета по фармация към Медицински университет, 30 милиона за построяване на Съдебна палата, 15 милиона за проектиране на интермодален терминал, като начало на изграждане на новото пристанище и превръщането на стария порт в атракционна зона - продължение на Морската градина. „Сега служебният министър на транспорта иска да вземе от Варна тези 15 милиона за проектиране на терминала и да ги върне обратно в държавния бюджет

Орешарски с обръщение във фейсбук: Гордея се, че съм част от УНСС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307466

Бившият премиер Пламен Орешарски написа кратко обръщение по повод първия учебен ден днес на страницата си във фейсбук:
Първият учебен ден е свързан винаги с особено чувство - да прекрачиш прага на училището, на класната стая, в която в годините получаваш знания и отваряш своите прозорци към света чрез книгите. Бившият премиер Пламен Орешарски написа кратко обръщение по повод първия учебен ден днес на страницата си във фейсбук: Първият учебен ден е свързан винаги с особено чувство - да прекрачиш прага на училището, на класната стая, в която в годините получаваш знания и отваряш своите прозорци към света чрез книгите.

Масов бой на автогарата в Хасково

http://pik.bg/масов-бой-на-автогарата-в-хасково-news225638.html

Масов бой на автогарата в Хасково

За масово сбиване на Автогарата в Хасково съобщават от полицията.

На 13-и в РУП - Хасково е получено съобщение от 52-годишен жител на село Бял кладенец, че същия ден в 06 часа в района на Автогарата, той и двамата му приятели на 63 и 29 години от село Долно Съдиево и шуменското село Черноглавци, били нападнати от 4-5 непознати мъже. След като им нанесли побой, нападателите избягали.

От побоя жалбоподателят е с разкъсна рана на дясната вежда, а най-възрастният - с пневмоторакс на белия дроб. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Печеливши винаги са аргументите, подкрепени с факти

http://noresharski.com/pechelivshi-vinagi-sa-argumentite-podkrepeni-s-fakti/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pechelivshi-vinagi-sa-argumentite-podkrepeni-s-fakti

Автор: Александър Кръстев

Един пасквил, един текст в отговор, много спорове на онлайн агората – всеки със собствения си висок глас и собствен дневен ред. Все едно нищо не се е променило през последната 1 година…

Всъщност, много неща не са се променили от 14 юни 2013 насам – и тогава искахме прозрачност в работата на държавата, и тогава говорехме за зависимите медии и превръщането на журналисти в жертви на нечии корпоративни интереси, и тогава искахме гласът на инакомислещите да има къде да се чува. Отношението към говоренето за тези неща обаче сега сякаш е различно – желанието за яснота около „Южен поток“ се принизява до „работа в полза на чужди господари“, журналисти от претендиращи за независимост медии работят повече с теории отколкото с факти, а желанието за право на отговор към откровено манипулативен текст се счита за намеса в нечия редакционна политика и едва ли не физическо нападение срещу журналист.

И като споменах правото на отговор, подскачането срещу тази практика на качествената преса сякаш прави Етичния кодекс на българските медии излишен. А не трябва ли да е това библията на журналистиката? Най-важните медийни правила, под които всеки уважаващ себе си журналист трябва да се подписва? Нещата явно не стоят така, както са ме учили в университета – коректност, проверка на фактите, по възможност независимост и лоялност на гилдията.

Иначе не съм сигурен надигащият се медиен фронт в защита на журналист, срещу чийто текст е поискано право на отговор, дали е плод на подобна лоялност на гилдията. Прилича ми обаче на местен шовинизъм, при който нямат значение истината и „правотата“, а само принадлежността – няма значение сгрешил и е журналистът, важното е, че работи в медия, и това е достатъчно, за да бъдат забравени много други неща.

И още нещо са ме учили в журналистическия факултет (а и след това, и то много от хората, с които днес сме на различна вълна) – в спора и медийния анализ печеливши са винаги аргументите, подкрепени с факти. Реалността може би сочи друго. А аз продължавам да (не) си спомням защо се отказах от тази професия…

Източник: The Dreamreader

The post Печеливши винаги са аргументите, подкрепени с факти appeared first on Noresharski.com.

Почина дъщерята на Бисер Киров

http://pik.bg/почина-дъщерята-на-бисер-киров-news225639.html

Почина дъщерята на Бисер Киров

На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров –
Венциноса фон Койдел на 42 години, съобщи "24 часа".

Любимката на българския културен елит в Берлин и яркият мотиватор на националните ни прояви там ни напусна неочаквано рано. Бе щастлива майка на 5-годишната си дъщеря Фрида -5 г. и на 3-годишния н Максимилиян
Тя е възпитаничка на НГДЕК- София, на Хумболтовия университет Берлин и МУ „Витте“- Москва. Венциноса имаше широки професионални интереси - продуцент, художник, инсталатор артист, юрист, полиглот.

Дъщерята на Бисер Киров е сред главните герои във филма на Георги Тенев „Свещена светлина”, в който преди 5 години се снима заедно със съпруга си Феликс фон Койдел. Тя е и куратор на изложбите на съпруга си Феликс фон Койдел в Националната художествена галерия и в различни галерии в Европа.

Самата Венциноса бе експериментатор - колорист, есеист и ярък родолюбец. Напусна напусна този свят пред откриването на изложбата си в Италия.

Венциноса фон Койдел оставя светла следа с непоправимия си оптимизъм, фантазьорство и креативност, но и с вяра, че срещата с нейното творчество в България ни предстои.

Светла й памет!

Откриха мъртво бебе на боклука

http://frognews.bg/news_76274/

Труп на новородено бебе беше открит в боклукчийски контейнер във Варна. Момиченцето е било живородено, а смъртта е настъпила в последствие.

Френските ВВС започват разузнанавателни полети над Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=264205

Франция се присъедини към Великобритания в извършването на разузнавателни полети в подкрепа на американската въздушна операция срещу джихадистите в Ирак. Информацията бе потвърдена от френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, който е на визита в Обединените арабски емирства.

В Турция ще бъдат открити 136 секции за изборите на 5 октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307443

В Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това каза пред „Фокус” говорителят на ЦИК Александър Андреев.
„ В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ - 42, във Франция – 11, в Германия – 19”, заяви Андреев. В Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това каза пред „Фокус” говорителят на ЦИК Александър Андреев. „ В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ - 42, във Франция – 11, в Германия – 19”, заяви Андреев.

Започват номинациите за журналистическия конкурс "Валя Крушкина"

http://offnews.bg/news/n_1/n_388613.html

За трета поредна година Фонд „Валя Крушкина” при Фондация „Работилница за граждански инициативи” организира провеждането на журналистическия конкурс „Валя Крушкина – журналистика за хората”. Целта на конкурса е да отличи журналисти с активна позиция, която отстояват в името на гражданите. В третото издание на конкурса е добавена нова категория – фотография и операторско майсторство. До 20 октомври 2014, журналисти от различни медии ще могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 5 категории: Печатна медия Електронна медия Онлайн медия Фотография и операторско майсторство Млад журналист (възрастта на номинираните за наградата „Млад журналист“ към 11 септември 2014 година да не надвишава 28 навършени години). В конкурса могат да участват български журналисти от медии, издавани в България или чужбина - журналисти от печатни медии - вестници, списания, журналисти от електронни медии - радио, телевизия, журналисти от информационни сайтове и агенции, журналисти на свободна практика и блогъри, както и представители на гражданската журналистика. Участието в конкурса става, чрез попълване на формуляр, в който освен кратко представяне на кандидата трябва да се опишат мотивите за номинацията. Материалите трябва да бъдат представен или като прикачен файл или като линк. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в рамките на последната година от 11 септември 2013 до 11 септември 2014 година. Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала. Носителят на голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито измежду номинираните. Тя е на стойност 1000 лева и е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост. Останалите пет награди, са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители. Останалите средства събрани за лечението на Валя Крушкина са в поимения фонд и ще бъдат изразходвани единствено по предложение на Обществения съвет на фонда. Кандидатурите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от изявени журналисти и общественици. Членове на журито са Вяра Анкова, (БНТ), Радослав Янкулов, (БНР), Стояна Георгиева, (Медиапул), Владимир Йончев, (Offnews), Калин Първанов, (Тема), Николина Димитрова (Bulgaria on Air), Пролет Велкова (Дарик), Даниел Чипев (БНТ), Силвия Великова (БНР), Росен Цветков (БТВ), Полина Паунова (Медиапул), Петьо Цеков (Сега). Основните критериите за оценка са: обективност, нестандартно отразяване и аналитичност. Крайният срок за конкурса е 20 октомври 2014, 18:00 часа, номинациите се изпращата на: konkurs@wcif-bg.org Връчването на наградите ще се състои на специална церемония през месец ноември 2014 година. Повече за наградите, указанията, формулярът за номиниране и фонд „ Валя Крушкина“ можете да научите на www.rabotilnicata.bg

93 млн. евро е реинвестираната печалба за първите шест месеца на 2014 г.

http://econ.bg/Новини/93-млн-евро-е-реинвестираната-печалба-за-първите-шест-месеца-на-2014-г-_l.a_i.567408_at.1.html

Реинвестираната печалба за първите шест месеца на 2014 г. е достигнала размер от 93,8 млн. евро, докато през същия период на миналата 2013 г. тя е...

93 млн. евро е реинвестираната печалба за първите шест месеца на 2014 г.

http://econ.bg/Новини/Реинвестираната-печалба-за-първите-шест-месеца-на-2014-г-е-достигнала-93-млн-евро_l.a_i.567408_at.1.html

Реинвестираната печалба за първите шест месеца на 2014 г. е достигнала размер от 93,8 млн. евро, докато през същия период на миналата 2013 г. тя е...

Волейболистите изравниха антирекорд на световно първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2380922_voleibolistite_izravniha_antirekord_na_svetovno/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол изравни най-слабото си постижение на световни първенства. Воденият от Пламен Константинов състав завършва на 13-ото място заедно с Италия.

Досега най-лошият резултат беше 13-ата позиция от Аржентина 2002. Тогава България подели мястото с Китай, Чехия и Испания.

Това са единствените два случая от всичките 17 участия на България на световни първенства, в които отборът завършва извън десетката.

В Полша българите спечелиха...

Крупен обир в Сандански! Бизнесмен олекна с 58 000 лв.

http://pik.bg/крупен-обир-в-сандански-бизнесмен-олекна-с-58-000-лв-news225637.html

Крупен обир в Сандански! Бизнесмен олекна с 58 000 лв.

Бизнесмен, собственик на заложна къща в Сандански, олекна с 58 000 лева, пише "Струма БГ".

Инцидентът стана тази нощ в курортния град. Апашите издебнали бизнесмена, проникнали в дома му и задигнали 8000 лева в брой и златни накити на стойност 50 000 лева.

При извършеният оглед на място криминалистите са снели са отпечатъци.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Мобилните оператори на съд заради неустойки в договорите

http://www.mediapool.bg/mobilnite-operatori-na-sad-zaradi-neustoiki-v-dogovorite-news224863.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове и срещу трите мобилни оператори заради прекалено високи неустойки, които искат от клиентите си при прекратяване на срочните договори, съобщиха от ведомството. Действията срещу "Мобилтгел", "Глобул" и "Виваком" са предприети, след като и трите компании не са се съобразили с отправени им от КЗП препоръки да премахнат клаузата, изискваща от абонатите при предсрочно прекратяване на договора да платят всички месечни вноски до изтичането му. Според комисията това са прекомерно високи неустойки в случаите, когато потребителят се отказва от услугите на оператора заради лошото им качество, заради неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, заради промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените обективни обстоятелства. В тези случаи неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно.  В конкретния случай клаузата попада в хипотезата на текст от Закона за защита на потребителите (чл.146 ал.2), който се отнася за предварително изготвени клаузи, върху чието съдържание потребителят не е имал възможност да влияе. В този смисъл клаузите, предвиждащи, че в случай на прекратяване на срочен договор по инициатива на потребителя и независимо от основанието за това, то той дължи неустойка в размер на всички месечни абонаментни такси, дължими до изтичане срока на договора, са неравноправни, тъй като принудително обвързват потребителя и водят до явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора, посочиха от КЗП.

Трите мобилни оператора на съд заради неустойки в договорите

http://www.mediapool.bg/trite-mobilni-operatora-na-sad-zaradi-neustoiki-v-dogovorite-news224863.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове и срещу трите мобилни оператора заради прекалено високи неустойки, които искат от клиентите си при прекратяване на срочните договори, съобщиха от ведомството. Действията срещу "Мобилтгел", "Глобул" и "Виваком" са предприети, след като и трите компании не са се съобразили с отправени им от КЗП препоръки да премахнат клаузата, изискваща от абонатите при предсрочно прекратяване на договора да платят всички месечни вноски до изтичането му. Според комисията това са прекомерно високи неустойки в случаите, когато потребителят се отказва от услугите на оператора заради лошото им качество, заради неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, заради промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените обективни обстоятелства. В тези случаи неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно.  В конкретния случай клаузата попада в хипотезата на текст от Закона за защита на потребителите (чл.146 ал.2), който се отнася за предварително изготвени клаузи, върху чието съдържание потребителят не е имал възможност да влияе. В този смисъл клаузите, предвиждащи, че в случай на прекратяване на срочен договор по инициатива на потребителя и независимо от основанието за това, то той дължи неустойка в размер на всички месечни абонаментни такси, дължими до изтичане срока на договора, са неравноправни, тъй като принудително обвързват потребителя и водят до явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора, посочиха от КЗП.

Тримата мобилни оператори на съд заради неустойки в договорите

http://www.mediapool.bg/trimata-mobilni-operatori-na-sad-zaradi-neustoiki-v-dogovorite-news224863.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове и срещу тримата мобилни оператори заради прекалено високи неустойки, които искат от клиентите си при прекратяване на срочните договори, съобщиха от ведомството. Действията срещу "Мобилтгел", "Глобул" и "Виваком" са предприети, след като и трите компании не са се съобразили с отправени им от КЗП препоръки да премахнат клаузата, изискваща от абонатите при предсрочно прекратяване на договора да платят всички месечни вноски до изтичането му. Според комисията това са прекомерно високи неустойки в случаите, когато потребителят се отказва от услугите на оператора заради лошото им качество, заради неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, заради промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените обективни обстоятелства. В тези случаи неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно.  В конкретния случай клаузата попада в хипотезата на текст от Закона за защита на потребителите (чл.146 ал.2), който се отнася за предварително изготвени клаузи, върху чието съдържание потребителят не е имал възможност да влияе. В този смисъл клаузите, предвиждащи, че в случай на прекратяване на срочен договор по инициатива на потребителя и независимо от основанието за това, то той дължи неустойка в размер на всички месечни абонаментни такси, дължими до изтичане срока на договора, са неравноправни, тъй като принудително обвързват потребителя и водят до явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора, посочиха от КЗП.

136 избирателни секции ще бъдат открити в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307428

В Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това каза пред „Фокус” говорителят на ЦИК Александър Андреев.
„ В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ - 42, във Франция – 11, в Германия – 19”, заяви Андреев. В Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това каза пред „Фокус” говорителят на ЦИК Александър Андреев. „ В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ - 42, във Франция – 11, в Германия – 19”, заяви Андреев.

И възрастни цигани тръгнаха на училище в столичното 106 ОУ

http://news.ibox.bg/news/id_515006048

Всички възпитаници на школото продължават в 8-ми клас. Предвид местоположението си, в класните стаи на това училище влизат най-вече циганчета, като българчетата могат да се преброят на пръсти

КЗП с колективни искове до мобилните оператори

http://econ.bg/Новини/КЗП-с-колективни-искове-до-мобилните-оператори_l.a_i.567406_at.1.html

Комисията за защита на потрбителите (КЗП) е установила наличието на една и съща неравноправна практика в общите условия на срочните договори на...

Да живее неравенството!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306303

Преди дни срещнах Джеймс Канг, бивш корейски дипломат, който избра да живее в България.
Познавам го заради една глупава история отпреди повече от 10 години. На тази страница във вестник “24 часа” бяхме публикували колаж, в който бе използвана снимка на дъщеря му Кети Канг, по онова време ученичка в еврейското училище в София. Преди дни срещнах Джеймс Канг, бивш корейски дипломат, който избра да живее в България. Познавам го заради една глупава история отпреди повече от 10 години. На тази страница във вестник “24 часа” бяхме публикували колаж, в който бе използвана снимка на дъщеря му Кети Канг, по онова време ученичка в еврейското училище в София.

Филм за разбивача на кода "Енигма" спечели голямата награда в Торонто

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/15/2380875_film_za_razbivacha_na_koda_enigma_specheli_goliamata/?ref=rss


Биографичен филм за британския математик и разбивач на кодове от Втората световна война Алън Тюринг, озаглавен The Imitation Game, спечели голямата награда на кинофестивала в Торонто тази неделя, предаде "Ройтерс".

Лентата с участието на Бенедикт Къмбърбач в главната роля и Кийра Найтли, взе наградата на публиката за най-добър филм на 39-ото издание на фестивала.

Отличието, което се избира от членове на публиката и в миналото е отивало при носителите на "Оскар" като...

Сменят строител на "Струма"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307417

Гръцката фирма „Актор“, която изгражда участъка от магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, може да бъде отстранена от обекта.
Даден е последен срок, до който фирмата трябва да покаже мобилизация и да свърши обекта - 15 октомври т.г. Това е резултатът от двуседмични преговори с компанията, съобщи за „Труд“ председателят на управителния съвет Гръцката фирма „Актор“, която изгражда участъка от магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, може да бъде отстранена от обекта. Даден е последен срок, до който фирмата трябва да покаже мобилизация и да свърши обекта - 15 октомври т.г. Това е резултатът от двуседмични преговори с компанията, съобщи за „Труд“ председателят на управителния съвет

Най-малко 160 нелегални имигранти се удавиха край Либия

http://www.mediapool.bg/nai-malko-160-nelegalni-imigranti-se-udaviha-krai-libiya-news224862.html

Най-малко 160 нелегални имигранти от Африка се удавиха край либийския бряг, след като корабчето им се обърнало, съобщи Франс прес.   Либийските власти са спасили трийсет и шест души, между които три жени.   Сигналът за бедствието е бил подаден от рибари, които видели есетки трупове на удавници във водата на десетина мили от западния крайбрежен град Таджура.   Либия е една от транзитните страни по пътя на нелегалните африкански имигранти към Европа.

416 000 са избирателите във Варненско, търси се склад за бюлетините

http://www.moreto.net/novini.php?n=264192

Около 416 000 души във Варненска област ще имат право на глас на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. В региона ще бъдат разкрити 633 секции, 401 от които ще се намират във Варна, заяви в студиото на Дарик председателят на Районната избирателна комисия във Варненска област Велин Жеков.

Комисията за потребителите завежда дело срещу трите мобилни оператора

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/09/15/2380900_komisiiata_za_potrebitelite_zavejda_delo_sreshtu_trite/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите завежда дело срещу трите мобилни оператора, обявиха от контролния орган.

Това се налага след като телекомите не са се съобразили с оправените им препоръки да намалят неустойките, които налагат на клиентите си при прекратяването на договорите.

След постъпили жалби Комисията за защита на потребителите е направила проверка в общите условия на срочните договори и на трите телекома и е открила една и съща клауза, която се преценява като...

Лежал за убийство плаши, че ще посегне на общинар, ако не получи жилище

http://pik.bg/лежал-за-убийство-плаши-че-ще-посегне-на-общинар-ако-не-получи-жилище-news225631.html

Лежал за убийство плаши, че ще посегне на общинар, ако не получи жилище

Освидетелстван затворник, син на монахиня, обикаля институциите с молба да бъде настанен в общинско жилище. Убиецът Стефан Андреев е излежал присъдата си. Излиза на свобода преди два месеца, пише "24 часа".

Преди 7 години мъжът се сбива в заведение в Кричим. Твърди, че е нападнат от много по-едър от него мъж. „Надупчих го и после му отрязах и главата. Пловдивският съд ми даде 9-годишна присъда за убийство. Имам и експертиза за заболяване – психически не съм добре, трайно увреждане на здравето имам”, сподели пред TV7 той.

В момента получава 124 лв. пенсия. Майка му Савка Димитрова страда от епилепсия и преди няколко години става монахиня. Тя също живее в общинско жилище и едва преживява. Ако Стефан се върне при майка си, тя ще изгуби помощта си за отопление.
В момента Стефан спи по пейките в София и проси пред заведенията в Студентски град. Чака ред за общинско жилище в Кюстендил. Твърди, че има свободни жилища, но от общината не го настаняват. „Ако не бъда настанен, казвам го пред Бога, ще причакам някой пред общината и ще го надупча с нож. И да бъда прибран в затвора”, закани се той. „В затвора дават първо, второ и трето”, добави той.

Потърсихме отговор от община Кюстендил. Оттам ни съобщиха, че заради агресията на Стефан са уведомили местното полицейско управление. В писмено становище от общината заявяват, че в момента за настаняване чакат 144 семейства, сред които и майки с деца.

Създават звено по киберсигурността

http://frognews.bg/news_76273/

Няма как да се създаде електронно правителство и управление без да се отчитат аспектите на киберсигурността. Това е необходимо звено, което трябва да се поддържа и от редовния кабинет.

Почина дъщерята на Бисер Киров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307422

На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Любимката на българския културен елит в Берлин и яркият мотиватор на националните ни прояви там ни напусна неочаквано рано. Бе щастлива майка на 5-годишната си дъщеря Фрида -5 г. и на 3-годишния н Максимилиян Тя е възпитаничка на НГДЕК- София, На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Любимката на българския културен елит в Берлин и яркият мотиватор на националните ни прояви там ни напусна неочаквано рано. Бе щастлива майка на 5-годишната си дъщеря Фрида -5 г. и на 3-годишния н Максимилиян Тя е възпитаничка на НГДЕК- София,

Повече от половината от читателите на КРОСС не следят предизборната кампания

http://www.cross.bg/kampaniya-predizbornata-sledyat-1430364.html

/КРОСС/Предизборната кампания е вяла и хаотична, твърдят анализатори. Според политолога Антоний Гълъбов - дори гузно. Съименникът му проф. Антоний Тодоров пък очаква трудна предизборна кампания, защото омерзението от политиката в обществото е голямо. А според социолога Андрей Райчев - обикновена и по-мека, отколкото сме свикнали, предизборна кампания. "Политиката принадлежи на измишльотината. Тя има собствени сюжети. В обществото ни важи максимата „човек може да разчита само на себе си", коментира психиатърът д-р Николай Михайлов.  Може би заради това голяма част от потенциалните избиратели не следят предизборната кампания, която водят партии и коалиции, за 43-то НС. На въпрос на КРОСС "Следите ли предизборната кампания?" 51.8  на сто от участвалите в анкетата са отговорили категорично "Не".  20.6 % следят изявите на участниците в партийните листи ежедневно, 21.8 % - правят това от време на време, а5.9 % се интересуват от кампанията само на партията, на която симпатизират.    

Уейн Рууни вече е трети по голове в историята на Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2380956_uein_ruuni_veche_e_treti_po_golove_v_istoriiata_na/?ref=rss


Нападателят на "Манчестър юнайтед" Уейн Рууни вече заема трето място във Висшата лига по брой отбелязани голове със 175 попадения.

Той дели позицията с легендата на "Арсенал" Тиери Анри. Рууни изравни французина с гола си за неделната убедителна победа на "червените дяволи" над "Куинс парк рейнджърс" с 4:0.

Английският национал може да излезе еднолично на третата позиция още в неделя при гостуването на "Лестър". Нападателят е много близо до второто място, което се заема от...

Нямало нарушение в бензиностанцията, заредила 46 литра в бутилка от 42

http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2014/09/15/2380903_niamalo_narushenie_v_benzinostanciiata_zaredila_46/?ref=rss


Не са установени нарушения в бензиностанцията, за която вчера читателят на "Дневник" Боряна Хрисимова се оплака, че е заредила 46 литра газ в бутилка с вместимост 42 литра. След жалбата й инспектори на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор са отишли на място и не са открили отклонения от нормите.

Проверката на бензиностанцията, която се намира на столичния бул. "Бъкстон", е започнала вчера в 18.20 ч. и е продължила до 20.15 ч. с участие на експерт от Български институт...

Почина дъщерята на Бисер Киров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307410


На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Любимката на българския културен елит в Берлин и яркият мотиватор на националните ни прояви там ни напусна неочаквано рано. Бе щастлива майка на 5-годишната си дъщеря Фрида -5 г. и на 3-годишния н Максимилиян Тя е възпитаничка на НГДЕК- София, На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Любимката на българския културен елит в Берлин и яркият мотиватор на националните ни прояви там ни напусна неочаквано рано. Бе щастлива майка на 5-годишната си дъщеря Фрида -5 г. и на 3-годишния н Максимилиян Тя е възпитаничка на НГДЕК- София,

Томов си повярва: ЦСКА оздравя и скоро ще играе в Шампионската лига

http://bgfootball.actualno.com/Tomov-si-povjarva-CSKA-ozdravja-i-skoro-shte-igrae-v-Shampionskata-liga-news_50053.html

Александър Томов внесе яснота относно сегашното финансово и спортно-техническо състояние на ЦСКА. Главният акционер в клуба направи това пред медиите в актуално „Студио Дерби“. То...

Ева Копач е номинирана за премиер на Полша

http://europe.actualno.com/Eva-Kopach-e-nominirana-za-premier-na-Polsha-news_50056.html

Председателката на долната камара на полския парламент Ева Копач беше натоварена от държавния глава Бронислав Коморовски да сформира ново правителство на мястото на кабинета на Доналд Туск, който б...

Звезден концерт във Велико Търново бори хепатита

http://society.actualno.com/Zvezden-koncert-vyv-Veliko-Tyrnovo-bori-hepatita-news_50059.html

Под звездите в летния театър във Велико Търново ще се проведе благотворителен концерт в подкрепа на Национална информационна кампания „Хепатитът до мен“. На голямата сцена в стара...

Каква храна консумират българските ученици

http://www.moreto.net/novini.php?n=264197

Проблемът със затлъстяването сред децата става все по-сериозен с всяка изминала година, а българчетата се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз. Според специалисти в областта на храненето това се отразява на децата не само физически, но и психически.

И "Ливърпул" си има слабости, заяви Светослав Дяков (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/15/2380904_i_livurpul_si_ima_slabosti_zaiavi_svetoslav_diakov/?ref=rss


"Ливърпул" е много силен отбор, но и те имат своите слабости, заяви капитанът на "Лудогорец" Светослав Дяков при заминаването на тима за Англия.

Във вторник от 21.45 часа "орлите" ще гостуват на "мърсисайдци" в първия си мач от Шампионската лига.

"Ще бъде неповторимо преживяване и се надявам да е положително. Гледахме "Ливърпул", те са познати на цял свят. Много силен отбор, но и те имат своите слабости, а ние трябва да си намалим грешките до минимум", смята Дяков....

Липсваща експертиза отложи делото срещу Чеци

http://frognews.bg/news_76272/

Делото срещу Николай Русинов-Чеци обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина беше отложено от Софийски градски съд за 20 октомври.

Книгата, повлияла на днешния човек повече от Библията, е...

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/knigata-povliiala-na-dneshniia-chovek-poveche-ot-bibliiata-e-6022381

Освен книгите за Хари Потър, другите забележителни четива в съвремието са романът "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли и "Властелинът на пръстените" на Толкин

Газпром внесе 100 млн. евро в капитала на South Stream Transport

http://www.vesti.bg/novini/gazprom-vnese-100-mln.-evro-v-kapitala-na-south-stream-transport-6022383

Газпром внесе 100 млн. евро в капитала на компанията South Stream Transport. Това се казва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ИТАР-ТАСС.

18-годишен бере душа, карал пиян

http://pik.bg/18-годишен-бере-душа-карал-пиян-news225624.html

18-годишен бере душа, карал пиян

18-годишен шофьор е с опасност за живота след катастрофа. Той е настанен в болницата в Гоце Делчев.

Пътният инцидент е станал край благоевградското село Ковачевица, съобщиха от ОД на МВР – Благоевград. Младежът от с. Горно Дряново е управлявал лек автомобил, който се завърта и се блъска в електрически стълб в дясно от пътя. По време на управление на автомобила водачът е бил без поставен обезопасителен колан, пробата за алкохол в кръвта е отчела 1,6 промила.

Кралицата призова шотландците да помислят внимателно на референдума за независимост

http://www.mediapool.bg/kralitsata-prizova-shotlandtsite-da-pomislyat-vnimatelno-na-referenduma-za-nezavisimost-news224861.html

Британската кралица Елизабет Втора наруши мълчанието за предстоящия в четвъртък референдум за независимост на Шотландия, като призова шотландските жители да обмислят внимателно решението си.   "Надявам се, че хората ще помислят много внимателно за бъдещето", каза тя на излизане от църква в Шотландия близо до нейно имение след сутрешната служба вчера в отговор на коментар от местен жител.   88-годишната кралица е изключително предпазлива по въпроса за референдума и избягва да прави публични изявления по темата.   "Това е напълно безпристрастно и затвърждава схващането, че народът на Шотландия е онзи, който трябва да реши", коментира източник от Бъкингамския дворец.   Какъвто и да бъде резултатът от референдума, Елизабет Втора по всяка вероятност ще остане кралица и на Шотландия. Повечето шотландци искат тя да остане техен държавен глава, дори северната област да се отдели от Великобритания.   Майката на Елизабет Втора е шотландка и тя прекарва голяма част от своето детство в Шотландия.   Около 2000 привърженици на независимостта на Шотландия проведоха по улиците на Глазгоу шествие, което завърши пред местната централа на Би Би Си, в знак на протест срещу, според тях, пристрастното отразяване на темата за референдума от британското обществено радио и телевизия.   Преди няколко дни премиерът на Шотландия и лидер на движението за независимост Алекс Салмънд вече обвини Би Би Си в пристрастност в полза на противниковия лагер.   В отговор британското обществено радио и телевизия увери, че отразява дебатите за бъдещето на северната област балансирано и безпристрастно.   В последно време привържениците на независимостта наваксаха своето изоставане.   Последните проучвания на общественото мнение дават резултати в рамките на статистическата грешка, макар и с лек аванс на противниците на отделянето на Шотландия.   В същото време влиятелният британски журналист Джеръми Паксман критикува в статия за вестник "Телеграф" правителствената политика във връзка с предстоящия референдум. Според Паксман е скандално, че британските граждани, които не живеят в Шотландия, няма да имат възможност да участват в референдума.   "Има множество британски граждани в Бирмингам, Уелс и Бъри Сейнт Едмъндс, които смятат, че парламентът в Уестминстър е дистанциран и непредставителен. Те няма да имат възможност да кажат това с гласовете си", посочва бившият политически коментатор в Би Би Си.   Джеръми Паксман критикува "продиктуваните от паника" и състояли се в последната минута визити на премиера Дейвид Камерън, вицепремиера Ник Клег и лидера на лейбъристите Ед Милибанд в Шотландия, допълвайки, че британският отговор на шотландската инициатива е бил "самовлюбен" и несръчен.   "Тенденцията в съвременния свят е към ерозия на националните граници. Ако за шотландците се оказва, че наистина искат да създадат нова граница, нека да имаме истинска с паспортен контрол, бодлива тел, немски овчарки и наблюдателни кули", отбелязва иронично Паксман, цитиран от БТА.

Местан: Служебният кабинет да спре с уволненията

http://www.bnews.bg/article-116424

ДПС ще отговори на политическите уволнения с много мощна подкрепа за партията му на изборите на 5 октомври.

Недобросъвестни варненци задръстват чешмата срещу Южния плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=264191

Чешмата за минерална вода срещу Южния плаж често се задръства и замърсява от недобросъвестни варненци, жалва се читател на Moreto.net. По думите му не малко хора използват мястото, за да измият краката си от пясъка, след като са били на плажа.

Откраднаха злато и пари на обща стойност 58 000 лв от жилище в Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307378

Кражба на обща стойност 58 000 лева се разследва от полицаите в Сандански, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.
В периода от 18:30 часа на 14 септември до 00:10 часа на 15 септември златни накити и сумата от около 8 000 лева са иззети от частен дом в гр. Сандански.
От полицейското управление се работи по установяване на извършителя, Кражба на обща стойност 58 000 лева се разследва от полицаите в Сандански, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. В периода от 18:30 часа на 14 септември до 00:10 часа на 15 септември златни накити и сумата от около 8 000 лева са иззети от частен дом в гр. Сандански. От полицейското управление се работи по установяване на извършителя,

Една бутикова банка беше превърната в супербанка

http://www.cross.bg/banka-durzhavata-interes-1430363.html

/КРОСС/На всички е ясно какво стана с КТБ - една бутикова банка беше превърната в супербанка с помощта на институции и на много правителства. Последвалата криза с банката, която беше раздута като балон, беше предизвикана отново от институциите и под благосклонния поглед на БНБ - каза по БНТ националният омбудсман Константин Пенчев. Според него "БНБ не желае да работи". Централната банка е органът, който трябва да се занимава със съдбата на КТБ - не главният прокурор, не националният омбудсман, синдикати или работодатели, и затова всички призоваваме Иван Искров да предприеме нещо, каза той и поясни: "Частният интерес - това е желанието на всеки български гражданин да не му бъдат откраднати влоговете. "Частен интерес" не е мръсна дума, просто хората не искат да бъдат ограбени, както бяха ограбени 96-97-а отново с помощта на държавата." Не ме интересува съдбата на Искров, мен не интересува какво се случва с тези десетки хиляди вложителите, с държавата, защото неблагополучията с КТБ не е частен случай или търговски казус, а е въпрос на национална сигурност, на финансова и банкова сигурност в България, продължи Пенчев и подчерта: "Изкуствено предизвикана криза може да събори държавата."  

Август стана тринадесетият пореден месец с дефлация на годишна база

http://www.mediapool.bg/avgust-stana-trinadesetiyat-poreden-mesets-s-deflatsiya-na-godishna-baza-news224860.html

Дефлация от 0.2% е измерена през август спрямо юли, съобщиха от Националния статистически институт. На годишна база (август 2014 спрямо август 2013 г.) отново има дефлация от 0.6%.   Така август стана тринадесетият пореден месец, в който е измерена дефлация на годишна база.   Измерена спрямо началото на годината (декември 2013 - август 2014), дефлацията е 1.2%, а средногодишно (септември 2013 - август 2014) спрямо септември 2012 - август 2013) е 1.7%.   Основните фактори за дефлацията в последните месеци е пониженото потребление и поевтиняването (задържането на цените) на основни стоки в потребителската кошница.   През август на месечна база праните са поевтинели с 0.5%, алкохолните напитки и цигарите са поскъпнали с 0.2%, облеклото и обувките са били с 3.5% средно по-ниски цени, наемите са се повишили с 0.1%, жилищното обзавеждане е поскъпнало с 0.3%.   Въпреки разгара на туристическия сезон, през август хотелите и ресторантите са повишили цените си едва с 0.1%, а развлеченията също са поскъпнали минимално - с 0.1%.

Николай Малинов: Силна Европа е невъзможна без Русия

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-protiv-1430362.html

/КРОСС/ Над 12 хиляди души се събраха на 13 септември край язовир Копринка до Казанлък на единадесетия традиционен събор на приятелите на Русия у нас. "Национално Движение Русофили започна подписка против чуждото военно присъствие в България", съобщи от трибуната Николай Малинов, председател на движението. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от въодушевената публика. Николай Малинов се обърна към присъстващите със специално изявление: „Скъпи приятели, по традиция в тези 5-10 минути, които отделям за да направим равносметка за свършеното през годината и да начертаем плановете и задачите, които сме уточнили в навечерието на празника, е в основата на моето изказване. Този път обаче, се намираме в много по-сложна ситуация. Преди да дам думата на нашите гости, ще зачета една декларация на Национално Движение Русофили във връзка с единадесетия събор, като се надявам да приемете като наша декларация към българското общество. Основните идеи в тази декларация са две. Първата - ние не просто сме против санкции срещу Русия, а смятаме, че Европа е по-силна с Русия и това е един неоспорим факт

Отложиха присъдата на Чеци с още месец заради експертиза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307363

Софийски градски съд отложи делото срещу Николай Русинов-Чеци за 20 октомври.
Николай Русинов е обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
Днес се очакваше да има пледоарии по делото, но противно на очакването, делото беше отложено. Вещото лице Живка Иванова трябваше да представи в съда ДНК експертиза, Софийски градски съд отложи делото срещу Николай Русинов-Чеци за 20 октомври. Николай Русинов е обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Днес се очакваше да има пледоарии по делото, но противно на очакването, делото беше отложено. Вещото лице Живка Иванова трябваше да представи в съда ДНК експертиза,

Присъдата на Чеци отложена с още месец заради неготова експертиза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307381

Софийски градски съд отложи делото срещу Николай Русинов-Чеци за 20 октомври.
Николай Русинов е обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
Днес се очакваше да има пледоарии по делото, но противно на очакването, делото беше отложено. Вещото лице Живка Иванова трябваше да представи в съда ДНК експертиза, Софийски градски съд отложи делото срещу Николай Русинов-Чеци за 20 октомври. Николай Русинов е обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Днес се очакваше да има пледоарии по делото, но противно на очакването, делото беше отложено. Вещото лице Живка Иванова трябваше да представи в съда ДНК експертиза,

Създават национален координатор по киберсигурността

http://www.cross.bg/ganchev-kibersigyrnostta-internet-1430361.html

/КРОСС/Няма как да се създаде електронно правителство и управление без да се отчитат аспектите на киберсигурността, коментира представителят на българското интернет общество Димитър Ганчев пред България Он Ер. Според него това е необходимо звено, което трябва да се поддържа и от редовния кабинет. "Не е толкова важно консултирането на правителството, а е важно да се координират различните институции, които имат отношение. Защото освен националния координатор има и национален център за реакции при инциденти, свързани с информационната сигурност, за който обществеността нищо не знае, защото той фактически нищо не е свършил", обясни Ганчев. Нужно е, когато някой стане обект на киберсигурност, веднага да докладва, подчерта Ганчев. Причината - този тип престъпност не е регионална, а трансгранична. В много случаи извършителите и потърпевшите са от различни държави. Децата са сред най-потърпевшите от киберсигурността, отбеляза Ганчев. Той посъветва родителите да проверяват интернет страниците, които детето им ползва и още - хубаво е на всички таблети и смартфони, търсачката да бъде настроена на безoпасен режим.    

Кошмар на пътя! Автомобил помете майка и дете в Благоевград

http://pik.bg/кошмар-на-пътя-автомобил-помете-майка-и-дете-в-благоевград-news225620.html

Кошмар на пътя! Автомобил помете майка и дете в Благоевград

39-годишна жена и момче на 8 години пострадаха в катастрофа на ул. „Славянка” в Благоевград, пише "Струма БГ".

Инцидентът стана в петък около 14 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от 32-годишната С.Г. от Благоевград помел майка и дете, след като им отнел предимството.

Вследствие на инцидента 39-годишната пешеходка е получила натъртване в областта на таза, а момичето е получило охлузвания на горен и долен десни крайници.

Пострадалите са транспортирани в МБАЛ – Благоевград, където след извършен медицински преглед са освободени за домашно лечение.  

Откраднаха злато и пари на обща стойност 58 000 лв от жилище в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307353

Кражба на обща стойност 58 000 лева се разследва от полицаите в Сандански, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.
В периода от 18:30 часа на 14 септември до 00:10 часа на 15 септември златни накити и сумата от около 8 000 лева са иззети от частен дом в гр. Сандански.
От полицейското управление се работи по установяване на извършителя, Кражба на обща стойност 58 000 лева се разследва от полицаите в Сандански, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. В периода от 18:30 часа на 14 септември до 00:10 часа на 15 септември златни накити и сумата от около 8 000 лева са иззети от частен дом в гр. Сандански. От полицейското управление се работи по установяване на извършителя,

Трима загинаха след падане от високо във Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/trima-zaginaha-sled-padane-ot-visoko-vyv-varna-6022379

Черен уикенд регистрира Варна, след като трима души са загинали след падане от жилищни сгради

Неправоспособен младеж пострада при катастрофа

http://pik.bg/неправоспособен-младеж-пострада-при-катастрофа-news225616.html

Неправоспособен младеж пострада при катастрофа

Мотоциклетист пострада при катастрофа.Движейки се по "Е-79" е отнел предимство на друг участник в движението - лек автомобил "Опел", това довело до сблъсъка. Мотоциклетистът и спътникът му са настанени в  болница в Благоевград за лечение, без опасност за живота са.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Рила.Оказало се е, че мотористът няма шофьорска книжка. 

 

Еврокомисар Корина Крецу – сексагент на Секуритате

http://www.cross.bg/kretzy-korina-komisar-1430360.html

/КРОСС/ Еврокомисарят по регионалната политика от Румъния Корина Крецу e била агент на румънската тайна служба „Секуритате" още при Николае Чаушеску, обяви Corriere della Sera в кореспонденция от Брюксел.  Влиятелният всекидневник се позова на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - ген. Йон Пачепа, който нарича 47-годишната министърка на Жан-Клод Юнкер „лястовича опашка" и „врабка" (така в Секуритате наричали сексапилните офицерки, нарочно подбрани, за да „вдетиняват" чуждестранни лидери и да научават тайните им. Но ако се вярва на италианския всекидневник, русата Корина продължила да работи за Секуритате и след падането на Чаушеску от власт през 1989 година. Малко след това тя била засипала с прочувствени писма и със свои снимки по бански край басейн от някогашния американски държавен секретар Колин Пауъл. Независимо че тогава бил женен от почти 50 години, бившият висш военен започнал да контактува с румънката и сега определял тази връзка като „нещо много лично". Междувременно Корина Крецу не стояла със скръстени ръце и започнала да гради стабилна политическа кариера. Стартирала я като секретарка и говорител на първия президент на демократична Румъния и наследник на Чаушеску - Йон Илиеску, с когото отношенията й изглежда не били само служебни

Еврокомисар Корина Крецу – сексагент на Секуритате

http://www.cross.bg/kretzy-korina-sekyritate-1430360.html

/КРОСС/ Еврокомисарят по регионалната политика от Румъния Корина Крецу била агент на румънската тайна служба „Секуритате" още при Николае Чаушеску, обяви Corriere della Sera в кореспонденция от Брюксел.  Влиятелният всекидневник се позова на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - ген. Йон Пачепа, който нарича 47-годишната министърка на Жан-Клод Юнкер „лястовича опашка" и „врабка" (така в Секуритате наричали сексапилните офицерки, нарочно подбрани, за да „вдетиняват" чуждестранни лидери и да научават тайните им. Но ако се вярва на италианския всекидневник, русата Корина продължила да работи за Секуритате и след падането на Чаушеску от власт през 1989 година. Малко след това тя била засипала с прочувствени писма и със свои снимки по бански край басейн от някогашния американски държавен секретар Колин Пауъл. Независимо че тогава бил женен от почти 50 години, бившият висш военен започнал да контактува с румънката и сега определял тази връзка като „нещо много лично". Междувременно Корина Крецу не стояла със скръстени ръце и започнала да гради стабилна политическа кариера. Стартирала я като секретарка и говорител на първия президент на демократична Румъния и наследник на Чаушеску - Йон Илиеску, с когото отношенията й изглежда не били само служебни

Ученици от Русе спечелиха най-много награди от международен музикален конкурс

http://music.actualno.com/Uchenici-ot-Ruse-specheliha-naj-mnogo-nagradi-ot-mejdunaroden-muzikalen-konkurs-news_50038.html

Възпитаниците на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе са спечелили най-много награди от завършилия международен младежки музикален конкурс "Надежди, таланти...

От днес кметовете трябва да бъдат информирани за извършваните сечи

http://society.actualno.com/Ot-dnes-kmetovete-trjabva-da-bydat-informirani-za-izvyrshvanite-sechi-news_50048.html

От днес, 15 септември влиза в сила задължението, което ще имат държавните горски предприятия и техните териториални поделения – държавни горски и държавни ловни стопанства, и всички лица, ...

Миньорите от "Черно море" излизат на протест

http://society.actualno.com/Miniorite-ot-Cherno-more-izlizat-na-protest-news_50049.html

КТ "Подкрепа" съобщи, че миньорите от мина „Черно море“ са в стачна готовност. Причината е натрупаните задължения към ЕВН и неизплатени заплати от юли. Въпреки поетит...

Турция да не става база на "Мюсюлмански братя"

http://asia.actualno.com/Turcija-da-ne-stava-baza-na-Musulmanski-bratja--news_50050.html

Президентът Реджеп Ердоган започна на 14 септември своята визита в Катар – това е неговото четвърто пътуване в чужбина като турски президент след като посети Севернокипърската турска репу...

Стотици имигранти са в неизвестност след корабокрушение

http://africa.actualno.com/Stotici-imigranti-sa-v-neizvestnost-sled-korabokrushenie-news_50052.html

500 имигранти е възможно да са загинали, след като лодката им потънала в Средиземно море миналата седмица, съобщи Международната организация за миграция (МОМ), цитирайки думи на оцелели. Двама пал...

С цитати на Сенека Близнашки откри учебната година в УНСС

http://news.ibox.bg/news/id_345171585

Призова студенти и преподаватели да работят с него за доброто на отечеството

Петричев: "Лудогорец" не се страхува от "Ливърпул" (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/15/2380896_petrichev_ludogorec_ne_se_strahuva_ot_livurpul_video/?ref=rss


"Лудогорец" няма притеснения преди гостуването си на "Ливърпул", заяви изпълнителният директор на тима от Разград Ангел Петричев.

"Орлите" днес отпътуваха за Англия, където във вторник от 21.45 часа ще излязат на "Анфийлд" за своя дебют в Шампионската лига.

"Тръгваме без страх и притеснение. Знаем къде отиваме. Имаме респект към съперника заради неговата история, агресивната трансферна политика и футбола, който демонстрира, но това не трябва да ни стряска", смята...

И е-книгата със своя дата в календара на международните празници

http://www.cross.bg/overdrive-e-knigata-chitatelite-1430359.html

/КРОСС/За първи път четящите хора ще отбележат Международния ден на е-книгата. Датата е 18 септември. Компанията за дистрибуция на електронни и аудио четива, „OverDrive", е генерален спонсор на инициативата, чиято цел е да привлече внимание към електронното четене. Е-книгите са все по-популярни през последните години. Те вече могат да се четат не само на четец, но и на таблет, компютър, мобилен телефон и други технологии.  Читателите са окуражавани да отбележат деня, като в четвъртък заемат е-книга от местна библиотека или купят такава от онлайн търговец. „OverDrive" ще раздава безплатно таблети и други устройства на всеки час на 18 септември на читатели, които разкажат какво означават е-книгите за тях. Читателите могат да използват хаштага #eBookDay при публикуване на своите истории в социалните мрежи „Фейсбук" и „Туитър", или директно да ги пускат в секцията за коментари на сайта www.readanebookday.com.  

Тежка катастрофа на бул. „България” в столицата прати двама в болница

http://pik.bg/тежка-катастрофа-на-бул-„българия”-в-столицата-прати-двама-в-болница-news225617.html

Тежка катастрофа на бул. „България” в столицата прати двама в болница

Тежка катастрофа на бул. "България" и "Гоце Делчев" изпрати двама души в болница и помля една кола, информира News 7. 

Инцидентът станал тази сутрин. 

Едната кола идвала по бул. "България", но не се съобразила с червения светофар и отнесла идващо отляво по "Гоце Делчев" возило.

Ранени са шофьорът на едната кола и пътничка в ударената. Съпругът на пострадалата разказа, че жената е дишала трудно.

 

Харчим повече за цигари и алкохол, отколкото за дрехи и обувки

http://www.moreto.net/novini.php?n=264195

Индексът на потребителските цени за август 2014 г. спрямо юли 2014 г. е 99.8%, т.е. месечната инфлация е минус 0.2%. Инфлацията от началото на годината (август 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е минус 1.2%, а годишната инфлация за август 2014 г.

Ники Илиев е написал 2 нови филмови сценария, ще снима единия догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306295

Ники Илиев е измислил и написал два нови сценария за кинофилми. И със сигурност започва да снима единия още другата година. Сюжетът разкрива луда любовна история, а жанрът е между комедия и драма. Това ще е третият филм на Илиев и съпругата му Саня Борисова. В началото на годината двамата представиха “Живи легенди”, Ники Илиев е измислил и написал два нови сценария за кинофилми. И със сигурност започва да снима единия още другата година. Сюжетът разкрива луда любовна история, а жанрът е между комедия и драма. Това ще е третият филм на Илиев и съпругата му Саня Борисова. В началото на годината двамата представиха “Живи легенди”,

В село Гумощник вече 185 г. съществува килийно училище

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/v-selo-gumoshtnik-veche-185-g.-syshtestvuva-kilijno-uchilishte-6022376

Килийното училище в село Гумощник е единственото оцеляло в Ловешка област. Съществува от 1829 г. Първоначално е било малка килийка, която през 1846 г. прераснала в двуката сграда на два етажа

Татяна Дончев: В листите на "Движение 21" жените са 57%

http://offnews.bg/news/n_1/n_388607.html

"57% от кандидатите в листите са жени, но това не е феминизъм. Просто жените не изпадат в тежки депресии". Това обяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева на среща със симпатизанти в Пазарджик. По-големият брой на жените показва желанието ни да поемем нещата в ръцете си, когато на мъжете това им се струва тежка задача, уточни Дончева. "В движението се събрахме хора, които искат сами да участват в промяната и са доказани с своите области професионалисти. Знаем много добре, че хората, които имат занаят и професия са много по-свободни в решенията си – и по отношение на влизането, и по отношение на излизането от политиката Това са хора, които могат да носят отговорност и ежедневно взимат решения за служителите си, за фирмите си. Това са хора, които не чакат някоя партия да им даде служба, какъвто дефект имат големите партии. Идеята на „Движение 21” e за малка електорална партия по подобие на тези в САЩ и в Западна Европа. Там няма непременно релация да си шеф в партията и едновременно областен управител, например", обяви още лидерът на "Движение 21". Тя отново каза, че по проблемите на България са нужни практични решения, а не да се робува на някаква доктрина за ляво и дясно, съществувала преди 200 години. По думите й в партията й има хора, които произлизат от БСП, но не са били нейна номенклатура, има и центристи, които са работили с НДСВ, както и симпатизанти на сините "ГЕРБ може да си мисли, че ще има най – много депутати, но с поведението си показват, че нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили", каза още Дончева.

Мъж, осъждан за убийство: Ще заколя някой общинар, ако не ме настанят в жилище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307358

Освидетелстван затворник, син на монахиня, обикаля институциите с молба да бъде настанен в общинско жилище. Убиецът Стефан Андреев е излежал присъдата си. Излиза на свобода преди два месеца. 
Преди 7 години мъжът се сбива в заведение в Кричим. Твърди, че е нападнат от много по-едър от него мъж. „Надупчих го и после му отрязах и главата. Освидетелстван затворник, син на монахиня, обикаля институциите с молба да бъде настанен в общинско жилище. Убиецът Стефан Андреев е излежал присъдата си. Излиза на свобода преди два месеца.  Преди 7 години мъжът се сбива в заведение в Кричим. Твърди, че е нападнат от много по-едър от него мъж. „Надупчих го и после му отрязах и главата.

Защо да не избираме премиер мажоритарно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306278


НАЙ-ВАЖНОТО следствие от парламентарните избори не е дали Иван и Георги ще станат народни представители. Най-важното следствие е алинея 6 на 84-и член от конституцията. Тя гласи: “Народното събрание избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет.”
Тия дни, когато служебните кабинети в България са повече от НАЙ-ВАЖНОТО следствие от парламентарните избори не е дали Иван и Георги ще станат народни представители. Най-важното следствие е алинея 6 на 84-и член от конституцията. Тя гласи: “Народното събрание избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет.” Тия дни, когато служебните кабинети в България са повече от

Хванаха 29-годишен с канабис, скрил го в кутия за цигари

http://pik.bg/хванаха-29-годишен-с-канабис-скрил-го-в-кутия-за-цигари-news225614.html

Хванаха 29-годишен с канабис, скрил го в кутия за цигари

Полицаите от Дупница са задържали 29-годишен мъж за притежание наркотици.

При извършена проверка полицаите открили в автомобила му цигарена кутия с канабис. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница.



Осъден за убийство: Ще надупча с нож общинар, ако не ме настанят в жилище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307292

Освидетелстван затворник, син на монахиня, обикаля институциите с молба да бъде настанен в общинско жилище. Убиецът Стефан Андреев е излежал присъдата си. Излиза на свобода преди два месеца. 
Преди 7 години мъжът се сбива в заведение в Кричим. Твърди, че е нападнат от много по-едър от него мъж. „Надупчих го и после му отрязах и главата. Освидетелстван затворник, син на монахиня, обикаля институциите с молба да бъде настанен в общинско жилище. Убиецът Стефан Андреев е излежал присъдата си. Излиза на свобода преди два месеца.  Преди 7 години мъжът се сбива в заведение в Кричим. Твърди, че е нападнат от много по-едър от него мъж. „Надупчих го и после му отрязах и главата.

Четирима пострадаха при катастрофа на бул. „България” в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307341

Четирима пострадаха при катастрофа на столичното кръстовище на бул. „България” и ул. „Гоце Делчев” тази сутрин. В инцидента са участвали три автомобила, съобщи bTV.
Ранените са откарани в медицински заведения. По първоначална информация не са сериозно ранени.
Очаквайте Четирима пострадаха при катастрофа на столичното кръстовище на бул. „България” и ул. „Гоце Делчев” тази сутрин. В инцидента са участвали три автомобила, съобщи bTV. Ранените са откарани в медицински заведения. По първоначална информация не са сериозно ранени. Очаквайте

Четирима ранени при катастрофа на столичния бул. „България”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307313

Четирима пострадаха при катастрофа на столичното кръстовище на бул. „България” и ул. „Гоце Делчев” тази сутрин. В инцидента са участвали три автомобила, съобщи bTV.
Ранените са откарани в медицински заведения. По първоначална информация не са сериозно ранени.
Очаквайте Четирима пострадаха при катастрофа на столичното кръстовище на бул. „България” и ул. „Гоце Делчев” тази сутрин. В инцидента са участвали три автомобила, съобщи bTV. Ранените са откарани в медицински заведения. По първоначална информация не са сериозно ранени. Очаквайте

Забранените книги

http://offnews.bg/news/n_1/n_388538.html

На днешната дата през далечната 1890 година е родена Агата Кристи . Тя е известна с богатото си творчество, но едно от най-известните й произведения - "Десет малки негърчета",  е безмилостно заклеймявано и с променяно заглавие. Причината за това е наличието на думата "негър". Така книгата излиза със заглавия като "Десет малки индианчета", "Десет малки войничета" и "И тогава не остана никой". На безмилостната цензура е подложено обаче само заглавието, като съдържанието не е променяно. В историята обаче има множество книги, които по една или друга причина са били забранявани. Ако за повечето малки и големи произведението на Луис Карол "Алиса в Страната на чудесата" е една чудна история, то за китайските власти това не е така. През 1931 година властите забраняват книгата, като изтъкват, че е опасно хора и животни да се поставят на едно ниво. През 1955 година излиза и най-известна книга на Владимир Набоков - "Лолита" , разказваща за любовната история между мъж на средна възраст и 12-годишно момиче. "Лолита" веднага е забранена във Великобритания.  Съвсем разбираемо в Съветския съюз е забранена и през 1948 годината книгата на Джорд Оруел "1984"  - антиутопия, която е огледална на тоталитаризма.  Цензурата в Съветския съюз не подминава и Борис Пастернак. Книгата "Доктор Живаго" , в която се разказва за Русия след болшевишката революция, е публикувана през 1957 година, но до 1988 година е забранена в СССР. Година след публикуването Пастернак печели Нобелова награда, от която се отказа заради натиска от съветските власти. "Любовникът на лейди Чатърли" на Д.Х. Лоурънс, "На Западния фронт нищо ново" на Ремарк и "Одисей" на Джеймс Джойс са една малка извадка от шедьоврите, към които цензурата е била безпощадна. Друга любима детска книга - "Вълшебникът от Оз" - също попада в черния списък заради това, че главната героиня е независима и силна и дружи със странни създания. Още от Средновековието обаче съществува цензура, която забранява книги заради аморално съдържание, теологични и политически неточности. "Индексът на забранените книги" е списък, в който се поместват всички книги, които по някакъв начин "рушат моралните устои на обществото". Самият списък, сред които могат да се срещнат имената на най-обичаните автори като Александър Дюма (и баща, и син), Оноре дьо Балзак, Емил Зола, Жан-Пол Сартр и Виктор Юго, е отменен чак през 1966 година. Забраняването на книги не подминава и България, като то е изключително интензивно по време на комунистическия режим. Най-известният автор, погубен от комунистическата цензура в България, е Георги Марков, който през 1978 година от убит в Лондон със сачма, пълна с рицин. Убийството е извършено от агент от Държавна сигурност. Причината - Марков е един от най-яростните критици на комунизма, а неговите "Задочни репортажи за България"  разгневяват режима. Интересен факт е, че части от книгата на Марков се изучават в училищата в Полша, Чехия и Унгария. Друг любим роман на българите също не е бил подминат от цензурата. "Тютюн" на Димитър Димов е бил преработван, като към оригинала се добавят още 250 страници. Според Партията Димов не е направил добро и плътно описание на работническия свят. Сатиричните "Люти чушки" на Радой Ралин са изгорени през 1968 година, а авторът е изселен в провинцията заради множеството си сатирични и иронични произведения. Райко Алексиев, Димитър Талев, Блага Димитрова, Атанас Далчев и Йордан Стубел са малка част от талантливите творци, които по една или друга причина са били с осакатени или забранени произведения, които най-вероятно има защо да се прочетат.

Трима души загинаха след падане от високо във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264193

Три случая на починали хора във Варна и региона след падане от високо са регистрирани от полицията през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна за Moreto.net. 33-годишна жена е „полетяла“ от петия етаж на жилищен блок в „Младост“ малко преди полунощ в неделя срещу понеделник.

Спипаха Стохи с наркотици

http://pik.bg/спипаха-стохи-с-наркотици-news225608.html

Спипаха Стохи с наркотици

За притежанието на наркотици е задържан 46-годишен мъж с прякора "Стохи".

По време на осъществените полицейски действия за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са открити и иззети 425 грама марихуана и 38.59 грама хероин.

Наркотичните вещества са били укрити в имот на Стохи в кв. "Изток", укрити на 5 места. Видът на веществата е установен с полеви наркотест. Работата по случая продължава РУ Кюстендил, започнато е досъдебно производство.

Вече и сгради с конструктивни дефекти ще се санират с европари

http://www.mediapool.bg/veche-i-sgradi-s-konstruktivni-defekti-shte-se-sanirat-s-evropari-news224859.html

Вече за саниране с пари от еврофондовете ще могат да кандидатстват и сгради с конструктивни дефекти, които досега не можеха да се възползват от парите за енергийна ефективност, заради изискване зданията да са конструктивно укрепени. Вече укрепването на конструкцията ще е сред допустимите разходи по програмата за енергийно обновяване на българските домове през новия програмен период 2014-2020 г. Това съобщиха в понеделник от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие (МРР) след среща на зам.-министъра на регионалното развитие Ангел Петров д търговските банки относно изготвянето на рамкови споразумения за кредитиране на желаещите да санират домовете си с европари Досега конструктивно неукрепени сгради директно бяха отхвърляни за финансиране, сега повече домове ще може да се възползват от безвъзмездната помощ. Освен това в следващия програмен период страната ни ще разполага с по-голям бюджет за тези мерки и се очаква и интересът на хората да е по-голям.   До 2020 г. по Оперативна програма "Региони в растеж" са предвидени 174.85 млн. евро за инвестиции в мерки за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития. На срещата Ангел Петров е информирал, че към днешна дата са внесени 414 заявления за интерес и подкрепа от сдружения на собственици на сгради, като 390 са одобрени. Подадени са 87 заявления за финансова помощ, от които 69 са одобрени за изпълнение. Сключени са 52 споразумения строителни дейности. В процес на възлагане е изработването на инвестиционни проекти за сградите в два района. Пред завършване е процедурата за избор на строители. Инициативата за сключване на рамкови споразумения и подписване на меморандум с банките, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност, е на вицепремиера по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, като част от мерките за ускоряване на програмата, която бе забавена през последната година, посочват от МРР.

Пиян шофьор катастрофира в опит да избегне полицейска проверка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307307

Пиян шофьор на товарен автомобил е бил задържан в Самков заради опит да избяга от полицейска проверка, съобщиха от ОД на МВР – София.
Снощи минути преди полунощ автопатрул подал знак със стоп палка на товарен автомобил „Нисан Патрол“. Водачът, обаче не се подчинил на полицейското разпореждане и продължил да се движи. Пиян шофьор на товарен автомобил е бил задържан в Самков заради опит да избяга от полицейска проверка, съобщиха от ОД на МВР – София. Снощи минути преди полунощ автопатрул подал знак със стоп палка на товарен автомобил „Нисан Патрол“. Водачът, обаче не се подчинил на полицейското разпореждане и продължил да се движи.

Конграчулейшън, братушки

http://www.cross.bg/rysiya-vreme-hora-1430358.html

/КРОСС/Положението у нас е страховито международно. Ако човек не е наясно за какво ще гласуваме в началото на октомври, ще си помисли, че ни предстои референдум по въпроса дали да излезем от Варшавския договор. Или дали да влезем в НАТО. В по-тежките случаи някои изявления звучат като заявка за присъединяването на България като 16-та република на СССР, съответно - като презокеански съединен американски щат. Един-единствен статус в социалната мрежа е в състояние да отвее като ураган цялата жлъч на русофилските и русофобските реплики, разменени между Стефан Стамболов и Драган Цанков. И по онова време е било впрегнато цялото красноречие, но сега количеството творчество на брой букви е несравнимо по-голямо. Ето например какви думи могат да се срещнат в статус от социалната мрежа, дълъг два реда и половина: педеруси, русофилистици, гейропа, либерасти. Такава съзидателност в словообразуването не сме имали от времето на създаването на абревиатурите на българските политически партии. Впрочем българските политически партии ли ще се явяват на тези избори или Съединените щати и Русия? Под цитирания статус има много възмущения и одобрения както от армията на „русофилистиците педеруси", така и от отбора на „гейропските либерасти". Какво обаче да правят хората, за които се отнасят едновременно всичките изредени по-горе обиди от българския новговор, макар че са напълно противоположни две по две. Има такива хора, аз например

Рухна фабрика в Египет и уби 6 души

http://www.vesti.bg/novini/ruhna-fabrika-v-egipet-i-ubi-6-dushi-6022380

Фабрика за боядисване на текстил рухна в Египет, при което загинаха 6 души, а 22-ма бяха ранени.

Поредна стачка на "Луфтханза" във вторник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307315

Пилотите на германската авиокомпания „Луфтханза” ще стачкуват във вторник на летището във Франкфурт, предаде AFP.  Това ще бъде четвъртата стачка в компанията за последните две седмици, като този път протестното движение ще засегне предимно полетите на дълги разстояния.  Стачката ще се проведе между 9 и 17 часа местно време (10-18 часа българско Пилотите на германската авиокомпания „Луфтханза” ще стачкуват във вторник на летището във Франкфурт, предаде AFP. Това ще бъде четвъртата стачка в компанията за последните две седмици, като този път протестното движение ще засегне предимно полетите на дълги разстояния. Стачката ще се проведе между 9 и 17 часа местно време (10-18 часа българско

Комитета за защита на банковата стабилност към Искров: Казусът КТБ засяга половин милион души, искаме отговор

http://pik.bg/комитета-за-защита-на-банковата-стабилност-към-искров-казусът-ктб-засяга-половин-милион-ду-news225609.html

Комитета за защита на банковата стабилност към Искров: Казусът КТБ засяга половин милион души, искаме отговор

За втори пореден ден от от Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България изпращат писмо до управителя на БНБ Иван Искров.

Вижте целия текст на писмото: 

 

ДО

Г-Н ИВАН ИСКРОВ

УПРАВИТЕЛ НА БНБ

 

ПИСМО

От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014г. в София от клиенти на КТБ

 

 

 УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Пишем Ви отново днес, за да Ви напомним, че на 20 септември 2014г. изтича удълженият с два месеца срок на особения надзор и всички ние очакваме да бъде оповестен докладът за състоянието на Корпоративна търговска банка.

Казусът КТБ засяга близо половин милион души в България – фирми от реалната икономика, стопански субекти, обикновени вложители, затова сте длъжен да отговорите на въпросите, които Ви задаваме:

1. Готови ли са квесторите и одиторите с доклада за КТБ?

2. Ако от банката липсва пълна документация за кредити за 3.5 милиарда лева, кажете те на кого са раздадени, как са раздадени и защо? Тези кредити обслужват ли се или не? Има ли между тях свързани фирми? Какво обезпечение са предложили, за да получат средствата?

3. Колко са фирмите, кредитирани от КТБ, за които няма пълна документация и какъв е техният кредитен портфейл?

4. Колко души общо – квестори и одитори с техните екипи – работят в затворената КТБ ? Колко време им е необходимо, за да свършат прескъпо платената си работа, за която обикновено в други подобни случаи са необходими три-четири седмици? На тях защо не им стигат и три месеца?

5. При осъществяването на сделката за придобиване на Виваком и БТК заложени ли са активи на БТК в Корпоративна търговска банка? Какъв е размерът на обезпечението? Как е осъществена тази сделка, има ли в кредитирането по нея свързани фирми?

Настояваме за публичен отговор!

 

 

15 септември 2014г.

София От учредителите на Комитета

Партията на Путин с голям успех на изборите

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/partiiata-na-putin-s-goliam-uspeh-na-izborite-6022378

Според наблюдателите основната причина за това представяне е много високият рейтинг на руския президент

Близнашки откри учебната година в УНСС: Просперитетът се гради от специалисти с гражданска позиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307302

"Истинският просперитет на обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция", каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при откриването на 94-та поред учебна година на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Премиерът припомни, че УНСС е най-голямото и старо висше икономическо училище в България и "Истинският просперитет на обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция", каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при откриването на 94-та поред учебна година на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Премиерът припомни, че УНСС е най-голямото и старо висше икономическо училище в България и

Пиян шофьор катастрофира в опит да избегне полицейска проверка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307282

Пиян шофьор на товарен автомобил е бил задържан в Самков заради опит да избяга от полицейска проверка, съобщиха от ОД на МВР – София.
Снощи минути преди полунощ автопатрул подал знак със стоп палка на товарен автомобил „Нисан Патрол“. Водачът, обаче не се подчинил на полицейското разпореждане и продължил да се движи. Пиян шофьор на товарен автомобил е бил задържан в Самков заради опит да избяга от полицейска проверка, съобщиха от ОД на МВР – София. Снощи минути преди полунощ автопатрул подал знак със стоп палка на товарен автомобил „Нисан Патрол“. Водачът, обаче не се подчинил на полицейското разпореждане и продължил да се движи.

Местан към Плевнелиев: Нека служебният премиер спре с политическите уволнения, не се разбрахме така

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307297

"Г-н Президент, обърнете внимание на назначения от вас служебен кабинет да спре с политическите уволнения". Този призив отправи лидерът на ДПС Лютви Местан по време на откриването на предизборната кампания в Плевен, където бе заедно с част от водачите на листи от Северозападна България, предаде БГНЕС. "Г-н Президент, обърнете внимание на назначения от вас служебен кабинет да спре с политическите уволнения". Този призив отправи лидерът на ДПС Лютви Местан по време на откриването на предизборната кампания в Плевен, където бе заедно с част от водачите на листи от Северозападна България, предаде БГНЕС.

В Маями ще има небостъргач за търсачи на силни усещания

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/15/2380512_v_maiami_shte_ima_nebosturgach_za_tursachi_na_silni/?ref=rss


В Маями започна строителството на небостъргач с височина 305 м, който ще предлага на посетителите си атракции, вдигащи адреналина. 

Проектът SkyRise Miami се намира само на минути разстояние на прочутия Саут бийч, а създателите му от arquitectonica го рекламират като "Айфеловата кула на Маями". Инвестицията в сградата е 430 млн. долара. 


Кулата ще разполага с обичайните за небостъргачите места за наблюдения на цели три нива, нощен клуб, ресторант, зала, изложбени...

Цветанов награди победителите в риболовен турнир в с. Конска

http://pik.bg/цветанов-награди-победителите-в-риболовен-турнир-в-с-конска-news225606.html

Цветанов награди победителите в риболовен турнир в с. Конска

След по-малко от месец ни предстоят много важни избори, на които трябва да докажем, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила в България. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който награди победителите в риболовен турнир в с. Конска, община Брезник, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той бе придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Перник и Областен координатор на партията Вяра Церовска и останалите кандидати за народни представители от региона.

Цветан Цветанов подчерта, че през последната година страната ни е изгубила много ценно време, което трябва да бъде наваксано и България да се върне на пътя на икономическото развитие.

„ГЕРБ е единствената политическа сила, която многократно е доказвала, че работи за България и българите. Сега е време за реформи, които да позволят на проблемните сектори отново да заработят“, категоричен беше Цветанов.

В района на летището в украинския град Донецк се водят сражения

http://www.moreto.net/novini.php?n=264151

В района на летището в украинския град Донецк продължават да се водят сражения въпреки примирието, което бе постигнато в Източна Украйна, предаде Интерфакс-Русия. Сраженията се водят в радиус 1,5 километра около летището, чуват се взривове от мини и снаряди.

Отчетоха дефлация през август

http://pik.bg/отчетоха-дефлация-през-август-news225602.html

Отчетоха дефлация през август

Отчетена е дефлация през август, сочи статистиката. Понижението в индекса на потребителските цени за осмия месец на годината в сравнение с юли е 0.2 на сто, а на годишна база спадът е с 0.6 процента. От началото на годината индексът на потребителските цени е паднал с 1.2 на сто, а средногодишната инфлация е минус 1.7 процента.

При храните и безалкохолните през август в сравнение с юли цените са паднали с 0.5 на сто, а за година е отчетено повишение от 0.3 процента. При хранителните продукти прави впечатление поевтиняването в сравнение с предходния месец на доматите с 16 на сто, както и на дините и пъпешите - с близо 17 на сто. Минимално поевтиняване има на хляба, сиренето и кашкавала, малотрайните колбаси и каймата. През август сме купували по-скъпи ориз, месо, кисело и прясно мляко.

При алкохола и тютюневите изделия за месеца е регистрирано повишение на цените от 0.2 на сто, а на годишна база ръстът е с 1.2 процента.

Летните разпродажби през август са довели да повишение на цените на облеклото и обувките с 3.5 на сто за месец и 1.7 на сто за година.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, се отчита лек ръст на цените в сравнение с юли от 0.1 на сто, но спрямо август 2013-а цените са паднали с 0.7 на сто. Същите са тенденциите при цените на обзавеждането и електроуредите - ръст от 0.3 на сто за месец и понижение от 1.1 на сто за година.

В здравеопазването цените също се понижават, като в сравнение с юли спадът е с 0.6 процента, а спрямо август миналата година 3.3 на сто. В сферата на образованието цените през август са запазили юлските си нива, но в сравнение с година по-рано цените са се повишили с 1.3 процента.

При транспорта цените също не отчитат движение спрямо юли, а в сравнение с осмия месец на 2-13 година са се повишили с 1.5 на сто. В сферата на съобщенията няма промяна на цените в сравнение с юли, но за година цените са паднали с 5.6 на сто.

Развлеченията са ни излезли по-скъпо през август, като в сравнение с предходния месец цените са се повишили с 0.6 на сто, а в сравнение с август миналата година - 0.9 процента. Цените в ресторанти и хотели не са се променили за месеца, а в сравнение с година по-рано са се повишили с 0.9 на сто.



Експерти от Електротехническата асоциация в Марибор посетиха EVN

http://www.cross.bg/bulgariya-plovdiv-tzentrala-1430356.html

/КРОСС/ Специалисти от Електротехническата асоциация на Марибор, Словения, посетиха EVN България Топлофикация в Пловдив на 12 септември. Общо 35 представители на асоциацията разгледаха новата когенерационна централа за производство на топло- и електроенергия. Посещението беше част от визитата на словенските специалисти в България. На гостите беше предоставена детайлна и експертна информация относно техническите параметри на модерното съоръжение, мощност и капацитет, начина на функциониране и съоръжението и неговата роля в енергийната система. Специалистите разгледаха газовата и парната турбини на централата, както и командната зала на съоръжението. По време на състоялата се дискусия с представители на EVN България Топлофикация бяха обсъдени и ползите, които когенерацията на EVN дава на клиентите на топлинна енергия в Пловдив, сред които сигурност на производството, стабилни и конкурентни цени. Новата когенерационна централа на EVN България Топлофикация е разположена на площадката на ТЕЦ Север в Пловдив. Инвестицията на EVN във високоефективното съоръжение е на стойност 100 млн. лв. като тя беше изградена само за една година, преди да започне работа през 2011 г. Новата централа е не само едно от най-модерните когенерационни съоръжения в България, но и на Балканите.  

Бареков затваря границата с Турция с жива верига, кара си гласове от Румъния

http://izbori2014.actualno.com/Barekov-zatvarja-granicata-s-Turcija-s-jiva-veriga-kara-si-glasove-ot-Rumynija-news_50035.html

На 1 октомври ще блокираме границата с Турция при ГКПП "Капитан Андреево" с жива верига. Това се заканиха да направят от партията на бившия телевизионен журналист Николай Бареков. Изявлениет...

Бъдете ранобудни, когато се налага

http://cite.actualno.com/Bydete-ranobudni-kogato-se-nalaga-news_50037.html

Млади хора, бъдете умни, дръзки, ученолюбиви и гладни за знания, а също така и ранобудни, когато се налага. Този призив отправи служебният премиер Георги Близнашки към студентите в УНСС по време на о...

Човек може да се обучава по време на сън

http://interest.actualno.com/Chovek-moje-da-se-obuchava-po-vreme-na-syn-news_50041.html

Човек може да се обучава по време на сън. Това е установил френският учен Сид Кудие. Ако започнем дадена дейност преди лягане, мозъкът ще продължи да я изпълнява и през нощта. Професор Кудие е доказа...

Млада майка и детето ѝ са открити мъртви край Панагюрище

http://crime.actualno.com/Mlada-majka-i-deteto--sa-otkriti-myrtvi-kraj-Panagurishte-news_50044.html

Телата на на 32-годишната Цвети Ненова и петгодишния й син са открити във вила край Панагюрище вчера, 14 септември, по обед. Сигналът за трагедията е подаден от роднина на майката. На мястото е извър...

Разработиха лечение на кръвта чрез магнити

http://actualno.actualno.com/Razrabotiha-lechenie-na-kryvta-chrez-magniti-news_50043.html

Американски учени оповестиха, че разработили устройство, което посредством магнити пречиства кръвта от патогенни агенти, предаде Франс прес. Това дава надежди за откриване на ново лечение срещу септиц...

СЗО: Климатичните промени може да костват стотици хиляди животи

http://asia.actualno.com/SZO-Klimatichnite-promeni-moje-da-kostvat-stotici-hiljadi-jivoti-news_50047.html

Експертите на Световната здравна организация (СЗО) предупреждават, че екстремните метеорологични промени и глобалното затопляне могат да струват стотици хиляди животи. Метеорологичните промени мога...

Поредна стачка на "Луфтханза" утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307287

Пилотите на германската авиокомпания „Луфтханза” ще стачкуват във вторник на летището във Франкфурт, предаде AFP.  Това ще бъде четвъртата стачка в компанията за последните две седмици, като този път протестното движение ще засегне предимно полетите на дълги разстояния.  Стачката ще се проведе между 9 и 17 часа местно време (10-18 часа българско Пилотите на германската авиокомпания „Луфтханза” ще стачкуват във вторник на летището във Франкфурт, предаде AFP. Това ще бъде четвъртата стачка в компанията за последните две седмици, като този път протестното движение ще засегне предимно полетите на дълги разстояния. Стачката ще се проведе между 9 и 17 часа местно време (10-18 часа българско

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване