Николай Апостолов ще съди полицаи заради скандала в метрото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307743

Николай Апостолов ще съди полицаи заради скандала в метростанция Николай Апостолов ще съди полицаи заради скандала в метростанция "Цариградско шосе" в София на 12 август. Той обяви това на брифинг на политическата формация, която представлява - "Общество на нова България". Скандалът с Апостолов избухнал при плащането на таксата - 50 стотинки, за буферния паркинг към метрото.

България отново ще усвои напълно бюджета по схемата „Училищен плод”

http://www.cross.bg/shemata-plod-bagdatova-1430387.html

/КРОСС/ Благодарение на усърдната съвместна работа между ДФ „Земеделие" и българските учебни заведения се очаква бюджетът по схемата „Училищен плод" да бъде усвоен на 100% за втора поредна година. Това съобщи днес заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Иванка Багдатова по време на откриването на учебната 2014/2015 г. в столичното 120 ОУ „Георги Сава Раковски". Багдатова допълни, че през изминалата 2013/2014 г. по „Училищен плод" са подпомогнати 2 239 училища и детски градини и близо 320 хиляди деца. За доставката на пресни плодове и зеленчуци в учебните заведения бяха осигурени почти 8,8 млн. лева, които предстои да бъдат усвоени напълно. Така бюджетът по схемата ще бъде изразходван на 100% за втора поредна година, след като през учебната 2012/2013 г. бяха усвоени предвидените над 4,3 млн. лв. Заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" припомни, че документи за участие по схемата „Училищен плод" за настоящата учебна година ще се приемат до 23 септември. Г-жа Багдатова обърна внимание на увеличения бюджет на схемата за 2014/2015 г. - 10,5 млн. лв. Тя добави, че с допълнителните средства трябва да се финансира осигуряването на пресни плодове и зеленчуци на учебните заведения, които се включват за първа година в „Училищен плод". Иванка Багдатова напомни, че доставката на плодовете и зеленчуците започва от 1 ноември 2014 г

Само един първокласник има в девинското село Осиково

http://pik.bg/само-един-първокласник-има-в-девинското-село-осиково-news225685.html

Само един първокласник има в девинското село Осиково

Тази година в девинското село Осиково има само един първокласник. Това каза за "Фокус" кметът на населеното място Велин Палигоров.

По неговите думи с всяка година децата намаляват, а хубавото в случая е, че училището им е защитено и не се налага детето на пътува другаде да учи. Още повече, че селото е много отдалечено от общинските центрове, от Смолян е на 97 км, а от Девин е на 42 км. В цялото училище тази година ще учат 17 деца, а миналата година са били 24.

Учат в смесени паралелки. Училището е до 8-ми клас, но доста ученици след седми клас са заминали другаде да учат. Палигоров подчерта, че ако училището им не е защитено и го бяха закрили, както се е случило в други по-големи села, сега и толкова деца в селото е нямало да има. Щяха да напуснат цели семейства, за да могат децата им да ходят на училище.

Снимките на новия филм за Бонд започват през декември

http://www.cross.bg/bond-film-snimkite-1430386.html

/КРОСС/ Снимките на поредния филм за „Джеймс Бонд" започват на 6 декември. В края на ноември режисьорът Сам Мендес събира екипа, за да се запознае със сценария в Pinewood Studios. Очаква се по същото време да бъде обявен и пълният списък на актьорите, които ще се включат в 24-ия филм, посветен на приключенията на британския агент. В момента усилено се търси звезда, която да изиграе основния враг на Бонд, както момичета, които ще станат новите приятелки на агента. Няколко скандинавските актриси вече са се явили на прослушване за ролята, но основното му момиче ще бъде изиграно от британка. Снимките на лентата ще бъдат в Австралия, Италия, Мароко, и разбира се - Англия. Премиерата й ще бъде на 6 ноември 2015 година.

СЗО: Метеорологичните промени ще струват стотици хиляди животи

http://www.vesti.bg/novini/szo-meteorologichnite-promeni-shte-struvat-stotici-hiliadi-zhivoti-6022393

Експертите на Световната здравна организация (СЗО) предупреждават, че екстремните метеорологични промени и глобалното затопляне могат да струват стотици хиляди животи.

Кандидатите за народни представители от Перник присъстваха на откриването на новия офис на клуба на ПП ГЕРБ в с. Дрен

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-pernik-prisustvaha-na-otkrivaneto-na_34243/

Кандидатите за народни представители от Перник бяха официални гости на откриването на новия офис на клуба на ПП ГЕРБ в радомирското село Дрен. На събитието присъстваха Вяра Церовска, Ирена Соколова, Светослав Кирилов, Денислав Захариев, Владислав Караилиев, Пламен Ангелов, Емилия Грозданов, Александър Александров, кметът на Радомир

Пламен Алексиев, общински съветници от ГЕРБ,...

Продължава

Нораир Нурикян се нуждае от помощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_388657.html

Двукратният олимпийски шампион по вдигане на щанги Нораир Нурикян се бори с рак на белите дробове и се нуждае от финансова помощ. За лечение в чужбина за необходими 150 хил. долара, като за целта е открита дарителска сметка. Федерацията по вдигане на щанги призова клубовете да се включат в благотворителната акция. Спортисти и кандидати за депутати от АБВ се обърнаха към всички професионални спортисти и кандидат-депутати със следния апел: ДО БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СПОРТИСТИ ДО КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ Уважаеми колеги, Само преди дни българската общественост научи, че забележителният спортист и бивш старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести (1989 – 1993) Нораир Нурикян има сериозен здравословен проблем и се нуждае от помощ. Ние призоваваме всички вас – професионалните спортисти и кандидатите за народни представители в 43-тото Народно събрание, да се обединим и да помогнем финансово на големия българин, двукратния олимпийски шампион по щанги, четирикратен световен рекордьор, за да спечели най-важната битка – тази за живота. Цветан Антов дългогодишен национален състезател по баскетбол, шампион на България, президент и треньор на баскетболен клуб „Спартак”- Плевен Антон Коджабашев трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести, бивш председател на Българската федерация по вдигане на тежести и групата спортисти Кандидати за депутати в 43-тото НС от Коалиция АБВ За набирането на средства е открита сметка на името на Нурикян в ЦКБ, клон „Химимпорт”, IBAN BG64 CECB 9790 40F3 5730 00.

Вратарят на "Ливърпул": Срещу "Лудогорец" трябва да вкараме повече голове

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2381048_vratariat_na_livurpul_sreshtu_ludogorec_triabva_da/?ref=rss


Белгийският вратар на "Ливърпул" Симон Миньоле заяви, че очаква с нетърпение първия си мач в Шампионската лига с екипа на червените. Той е уверен, че скоро мърсисайдци ще върнат самочувствието си в атака.

С мача срещу "Лудогорец" "Ливърпул" се завръща в Шампионската лига след петгодишно отсъствие. "Необходимо е да свършим работата като професионални играчи и да измъкнем нужния ни резултат. Много е важно да стартираш добре в Шампионската лига. Чух, че атмосферата на "Анфийлд" по време...

Екшън в Гоце Делчев! Простреляха млада жена насред града, бере душа в болница

http://pik.bg/екшън-в-гоце-делчев-простреляха-млада-жена-насред-града-бере-душа-в-болница-news225683.html

Екшън в Гоце Делчев! Простреляха млада жена насред града, бере душа в болница

23-годишна жена е простреляна днес по обяд в Гоце Делчев. Пострадала е в реанимация в тежко състояние, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станал в 12 часа, в района на Конския пазар до гробищата в Гоце Делчев.

Димитрина А. на 23-години от село Гърмен е простреляна в областта на гърба, настанена е в тежко състояние в реанимация на МБАЛ в Гоце Делчев.

На този етап не е ясно дали стрелецът е задържан. 

В Златни пясъци откриха мъртви двама британски и руски туристи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307732

В петък около 23 часа руски турист е намерен мъртъв в стаята си в хотел "Мелиа" на Златни пясъци, съобщи varnautre.bg.
63-годишният мъж е бил на почивка у нас. Причините за смъртта са в процес на изясняване, но няма улики за престъпление.
Вчера около 23:30 часа мъртъв турист е открит в стаята си и в хотел "Марина" също на Златните. В петък около 23 часа руски турист е намерен мъртъв в стаята си в хотел "Мелиа" на Златни пясъци, съобщи varnautre.bg. 63-годишният мъж е бил на почивка у нас. Причините за смъртта са в процес на изясняване, но няма улики за престъпление. Вчера около 23:30 часа мъртъв турист е открит в стаята си и в хотел "Марина" също на Златните.

6 октомври ще бъде неучебен ден за всички училища в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=264208

Понеделник - 6 октомври 2014 година, ще бъде не учебен ден за всички училища в страната. Заповедта за това е на служебния министър на образованието и науката Румяна Коларова, и е свързана с провеждането на извънредни избори за Народно събрание на 5 октомври 2014 година.

Йордан Христосков: Близо 50 000 първокласници ще бъдат подпомогнати с по 250 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307717

"Очакваме около 48-49 000 първокласници да бъдат подпомогнати с по 250 лева". Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.Той обясни, че по-голяма част от родителите, подали молби, вече са получили еднократната помощ. Това са 36 000 семейства. Приемът на молби продължава до края на месец "Очакваме около 48-49 000 първокласници да бъдат подпомогнати с по 250 лева". Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.Той обясни, че по-голяма част от родителите, подали молби, вече са получили еднократната помощ. Това са 36 000 семейства. Приемът на молби продължава до края на месец

700 000лв. за ремонти в училищата тази година, тоалетните са най-зле

http://www.zapernik.com/obshtestvo/700-000lv-za-remonti-v-uchilishtata-tazi-godina-toaletnite-sa_34242/

Най-мащабни тази година са ремонтите в училищата СОУ "Иван Рилски" и ПМГ "Христо Смирненски".

Първолаците влизат в шест основно ремонтирани класни стаи, а в други 14 стаи е подновена подовата настилка. Физкултурният салон и двора на училищата също са ремонтирани.

В повечето училища на пернишка територия са ремонтирани класни стаи, а в 6-то СОУ и 15-та детска градина е ремонтиран покрива.

Тоалетните и санитаните възли в училищата са най-плачевни. Те също се ремонтират...

Продължава

Опитаха да прекарат африкански папагали през границата ни

http://pik.bg/опитаха-да-прекарат-африкански-папагали-през-границата-ни-news225681.html

Опитаха да прекарат африкански папагали през границата ни

Трафик на папагали „Жако" чрез неистински документи са предотвратили митническите служители във Видин. Това съобщават от Агенция „Митници".

В района на Дунав мост 2 Видин-Калафат мобилна група на Митница-Видин спряла за проверка лек автомобил. Возилото било управлявано от български гражданин, пътуващ за Чехия.

Пътникът превозвал 30 папагала от породата Африкански сив папагал „Жако", за които представил  холандски сертификат по CITES (САЙТЕС) - Международна конвенция, регулираща международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна.

Със съдействието на експерти от екоминистерството савъзникнали основателни съмнения, че този сертификат е неистински. На пътника е съставен акт за митническо нарушение, папагалите са задържани и ще бъдат предадени на РИОСВ-Монтана, уточняват от Агенция „Митници".



Йордан Христосков: Почти 50 000 първокласници ще бъдат подпомогнати с по 250 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307698

"Очакваме около 48-49 000 първокласници да бъдат подпомогнати с по 250 лева". Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.Той обясни, че по-голяма част от родителите, подали молби, вече са получили еднократната помощ. Това са 36 000 семейства. Приемът на молби продължава до края на месец

Министър Коларова: Всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование

http://www.cross.bg/kolarova-detza-detzata-1430385.html

/КРОСС/Образователният министър Румяна Коларова изрази готовност да обсъди казуса "Калище" с местната власт. Категорично обаче не отстъпвам от позицията си, че всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование, заяви тя. Десет деца на бежанци са записани да учат в село Калище, община Ковачевци, но жителите са против. Основният им мотив е неспазване на задължителните условия и страх от разпространение на болести.  Разбира се, че в общината имат негативно отношение както към присъствието на децата в училището, така и към присъствието на родителите в лагера, заяви Коларова. Тя обаче изрази надежда, че сме се поучили от подобни инциденти и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност. Според нея, именно те са тези, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и даване на възможност. Все пак тези деца ще учат на български в българско училище, отбеляза министърът. На въпрос има ли алтернативно място, на което да бъдат пратени децата на бежанците, Коларова отвърна, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината. Служебният министър Румяна Коларова присъства на първия учебен ден в Първа английска езикова гимназия в София.   

Бекъм призова шотландците да гласуват против независимостта

http://www.cross.bg/glasyvat-bekum-prizova-1430384.html

/КРОСС/ Бившият капитан на английския национален отбор по футбол Дейвид Бекъм призова избирателите в Шотландия да гласуват против независимостта, съобщава АП."Искрено се надявам, че ще гласувате за запазване на историческата ни връзка, която е била успешна в продължение на векове. Ние имаме много повече точки за съприкосновение, отколкото за да прекъснете връзката", каза бившият футболистът в отворено писмо в рамките на кампанията "Да бъдем заедно".    

Борисов: Надявам се автомагистрала "Марица" да бъде готова догодина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307720

Автомагистрала „Марица” е с важно стратегическо положение и ще предостави много бърз транспорт. Да се надяваме, въпреки забавянето, догодина по това време тя да е готова. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на многофункционална спорта зала в Свиленград, предаде „Фокус”.
„Обещавам ви, че ще бъде готова. Автомагистрала „Марица” е с важно стратегическо положение и ще предостави много бърз транспорт. Да се надяваме, въпреки забавянето, догодина по това време тя да е готова. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на многофункционална спорта зала в Свиленград, предаде „Фокус”. „Обещавам ви, че ще бъде готова.

Двама руски и британски туристи открити мъртви в Златни пясъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307713

В петък около 23 часа руски турист е намерен мъртъв в стаята си в хотел В петък около 23 часа руски турист е намерен мъртъв в стаята си в хотел "Мелиа" на Златни пясъци, съобщи varnautre.bg. 63-годишният мъж е бил на почивка у нас. Причините за смъртта са в процес на изясняване, но няма улики за престъпление. Вчера около 23:30 часа мъртъв турист е открит в стаята си и в хотел "Марина" също на Златните.

Първанова: Не продавайте бъдещето си за 50 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_388672.html

Държавата е объркана и всеки сам трябва да реши дали една вечер да пирува с 50 лв. от продадения си глас или да има бъдеще. Това каза лидерът на НДСВ Антония Първанова във варненското село Аврен по време на среща с местни жители.  "В момента има партийна търговия. Всеки коментира с кого ще се коалира, кой кого ще надвие. Никой не говори за хората, какво смята да направи за народа. 14 месеца големите партии си правиха на инат и сега нищо не се е променило в поведението им. Трябва да спре това деструктивно поведение и шансът на българите да го направят е да гласуват с номер 12", категорична бе Първанова. Тя бе категорична, че ако влезе в изпълнителната власт ще реализира политики за младите хора, защото "управляващите сега няма да управляват вечно и на тяхно място трябва да дойдат млади, обучени и научени хора, които да работят за държавата". По време на срещата лидерът на НДСВ бе придружена и от кандидат-депутати от варненската листа на партията. "Ние не можем да ви обещаем повече, отколкото можем да дадем. Не искам да ви лъжем като всички останали, защото за нас е въпрос на чест утре, като се срещнем по улиците, да не сме гузни. Едни ще заминат в друг град, или са от друг град за малко тук, други ще напуснат държавата, аз съм патриот и искам най-после нещо да почне да се случва в тази държава", каза един от кандидатите- бизнесменът Марин Янков. Първанова от своя страна припомни, че по време на управлението на НДСВ всеки бизнесмен е можел да получи кредит от 5000 лв. Тя спомена и този до 60 000 лв., за развилите бизнеса си. Според нея само 2% от тези, който са взели тогава кредити, не са върнали сумите. Това от своя страна било доказателство, че когато държавата стимулира бизнеса, а не го притиска, българите могат да се справят прекрасно. Гражданите, които  присъстваха на срещата в Аврен, бяха единодушни, че най-спокойно са живели по времето на управлението на НДСВ. Те поискаха да се направи всичко необходимо в държавата да имат право всички на образование и кариерно развитие.

Прокоба тегне над Варна: Чужди туристи умряха на Златните, мъж издъхна на кръстовище!

http://pik.bg/прокоба-тегне-над-варна-чужди-туристи-умряха-на-златните-мъж-издъхна-на-кръстовище-news225667.html

Прокоба тегне над Варна: Чужди туристи умряха на Златните, мъж издъхна на кръстовище!

Черната серия във Варна продължава. След тримата загинали, при падане от високо, намерения труп на бебе и бруталното убийство на ул. "Петър Райчев", двама чужди туристи също са открити мъртви, научи Varnautre.bg. 

В петък около 23 часа руски турист е намерен мъртъв в стаята си в хотел "Мелиа" на Златни пясъци. 63-годишният мъж е бил на почивка у нас. Причините за смъртта са в процес на изясняване, но няма улики за престъпление. 

Вчера около 23:30 часа мъртъв турист е открит в стаята си и в хотел "Марина" също на Златните. Починалият е гост от Великобритания и е на 75 години. Причините за смъртта не са ясни, но също няма улики за престъпление. 

Вчера около 10 часа сутринта, мъж издъхна на кръстовище в Аксаково. 67-годишният човек бил кръстовището на улиците "Йордан Енчев и "Илия Димитров", когато паднал. След пристигането на линейка и полиция е установено, че човекът е починал. 

Майка и детето й открити мъртви във вила край Панагюрище

http://www.vesti.bg/novini/majka-i-deteto-j-otkriti-myrtvi-vyv-vila-kraj-panagiurishte-6022392

Труповете на 32-годишната Цвети Ненова от Панагюрище и петгодишния й син са открити във вила край Панагюрище вчера по обед, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

БНБ препоръча на EPIC да потърси държавна подкрепа за КТБ от МФ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e7b4abb/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cbnb0Epreporycha0Ena0Eepic0Eda0Epotyrsi0Edyrjavna0Epodkrepa0Eza0Ektb0Eot0Emf0H180A0A550C/story01.htm

Консултантът, представляващ основните акционери на банката, е необходимо да разкрие конкретните им финансови ангажименти по оздравяването на трезора


КЗП завежда колективни искове срещу трите телекома

http://www.cross.bg/neystoiika-dogovora-klayzi-1430383.html

/КРОСС/ Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори и на трите телекома за предоставяне на мобилни услуги.Уговорката предвижда клиентите да заплатят прекомерно висока неустойка - всички месечни такси до изтичане срока на договора, в случай на прекратяването му по тяхно желание, независимо по каква причина. Така, например, когато потребителят пожелае да прекрати договора дори поради: лошо качество на услугите, неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените дотук обективни обстоятелства, потребителят бива задължаван на базата на въпросната неравноправна клауза да заплати на оператора необосновано висока неустойка. Така уговорената неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката - обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно.В конкретния случай клаузата попада в хипотезата на текст от Закона за защита на потребителите (чл.146 ал.2), който се отнася за предварително изготвени клаузи, върху чието съдържание потребителят не е имал възможност да влияе

Млади жени управляват бордеите на ужаса на "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_388626.html

Джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) държат  в сексуално робство хиляди жени, отвлечени като живи трофеи, съобщават световните агенции. Жените в плен са най-малко 3000 души и са принудени да работя в специални бордеи, обслужващи членове на ИД. По-голямата част от джихадистките публични домове са ръководени от жени екстремистки, дошли от Европа и най-вече от Великобритания. "Екстремистките, начело на бордеите, използват варварски интерпретации на мюсюлманската вяра, за да оправдаят своите действия. Те вярват, че бойците мога да използват пленничките немюсюлманки както си поискат. Британките са се изкачили на върха на женската религиозната полиция в "Ислямска държава" и сега те ръководят тези зверства", коментира източник на "Дейли мирър". Ал-Канссаа е бригада, наказваща жените с "неислямско поведение", съставена изцяло от жени, оперираща в Рака. Водачка на бригадата е Агса Махмуд - на 20 г. от Гласгоу. Специалисти смятат, че близо 60 британки са напуснали страната, за да участват в боевете в Сирия. "Осъждаме по най-строг начин посегателството над жени и деца, които ИД извършва сред малцинствата в контролираните от нея територии. Напомняме на всички въоръжени сили, че сексуалното насилие е чудовищно посегателство срещу човешките права и се смята за военно престъпление и престъпление срещу човечеството", каза Николай Младенов, специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак. ООН прилага доказателства за извършени от джихадистите изнасилвания на жени, тийнейджъри момчета и момичета от християнските, язидските и др. немюсюлмански общности в Ирак. "За мъжете от ИД жените са по-нисша раса, които служат само за да доставят сексуално удоволствие и после да бъдат захвърлени или препродадени като роби", коментира специалист по Близкия Изток пред "Уол стройт джърнъл".

Борисов за автомагистрала "Марица": Надявам се, че ще бъде готова другата година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307691

Автомагистрала „Марица” е с важно стратегическо положение и ще предостави много бърз транспорт. Да се надяваме, въпреки забавянето, догодина по това време тя да е готова. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на многофункционална спорта зала в Свиленград, предаде „Фокус”.
„Обещавам ви, че ще бъде готова. Автомагистрала „Марица” е с важно стратегическо положение и ще предостави много бърз транспорт. Да се надяваме, въпреки забавянето, догодина по това време тя да е готова. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на многофункционална спорта зала в Свиленград, предаде „Фокус”. „Обещавам ви, че ще бъде готова.

Простреляха млада жена в Гоце Делчев, в тежко състояние е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307693

Млада жена е простреляна в Гоце Делчев около 12:00 часа в понеделник. Пострадалата е приета в болница в тежко състояние, съобщи БГНЕС.
Нападението е станало в района на Конския пазар до гробищата в града.
23-годишната жена е била простреляна в областта на гърба.
Не е ясно дали нападателят е задържан към момента.
Очаквайте подробности. Млада жена е простреляна в Гоце Делчев около 12:00 часа в понеделник. Пострадалата е приета в болница в тежко състояние, съобщи БГНЕС. Нападението е станало в района на Конския пазар до гробищата в града. 23-годишната жена е била простреляна в областта на гърба. Не е ясно дали нападателят е задържан към момента. Очаквайте подробности.

Млада жена и 5-годишният й син са открити мъртви

http://www.cross.bg/otkriti-godishniyat-zhena-1430382.html

/КРОСС/Млада жена и 5-годишният й син са открити мъртви край Панагюрище. В неделя по обед в полицията е получен сигнал от 50-годишен жител на средногорския град. Той съобщил, че открил във вила край града телата на племенницата си на 32 години, както и на малкия й син. Изпратени са екипи на полицейското управление, експерти, криминалисти, разследващи полицаи и съдебен лекар. При извършения щателен оглед не са открити видими следи от насилие по телата. Телата на майката и детето са откарани в отделението по „Съдебна медицина" в МБАЛ-Пазарджик. Причината за смъртта им ще е ясна, след като им бъде направена аутопсия.  

Лидерът на „Нова алтернатива“ Николай Цонев: Бойко няма право да упреква Искров за КТБ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245274_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+

 „Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път попадна в нелепа ситуация. Трябва публично да се разграничава от поредното си протеже.“, написа в личния си блог и Фейсбук страница лидерът на партия „Нова алтернатива“ Николай Цонев. Повод за позицията е разменените публични реплики между Борисов и Искров този уикенд с обвинения и оправдания във връзка със скандала с КТБ.

„ Борисов, точно Вие нямате право да плюете по Иван Искров, защото:

 

1.       Вие го назначихте за още един мандат като управител на БНБ, в този смисъл е и Ваша креатура;

 

2.       Вашето управление допусна КТБ да се превърне в мегабанка с държавни привилегии и медийни почести;

 

3.       Нямахте куража да  предложите решение от параментарната трибуна, когато бяхте  депутат и можехте да бъдете полезен на хората като политик.

 

От името на всички потърпевши и омерзени от казуса КТБ: Не плачете предизборно! Това всичко го правят, но Вие нямате право!“, са казва в позицията на Цонев.

 

 

Москва заплаши с "предпазни мерки" заради търговското споразумение на Киев с Брюксел

http://www.mediapool.bg/moskva-zaplashi-s-predpazni-merki-zaradi-targovskoto-sporazumenie-na-kiev-s-bryuksel-news224867.html

Русия ще спази всички споразумения между ЕС и Украйна, но ще задейства "предпазни мерки", ако търговското споразумение между Брюксел и Киев влезе в сила по-рано от предвиденото. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев.   Москва заплаши, че ако установи "пълзящо" прилагане на споразумението за свободна търговия преди края на 2015 г., ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.   В петък ЕС и Украйна решиха да отложат прилагането на споразумението за свободна търговия до края на 2015 г. като помирителен сигнал към Русия, която е в обтегнати отношения с Украйна заради кризата в източните части на страната. Руската федерация обаче счита, че договореността за отлагане трябва да получи юридически израз чрез актове на украинската Върховна рада и на Европейската комисия.   Медведев подкрепи в понеделник предложението на Министерството на икономическото развитие за създаване на работна група за наблюдение на украинското законодателство и фактическите действия на Киев по асоциирането на Украйна с ЕС.   Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи, че е подготвил писма до еврокомисаря за търговията Карел де Гухт и до външния министър на Украйна Павло Климкин с предупреждението. "Санкциите на Запада срещу Русия изпробват силата на страната и Москва трябва да реагира разумно", заяви още руският премиер.   САЩ и Европейският съюз затегнаха в петък икономическите санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, а Москва заплаши с контрасанкции. В същото време решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение между Украйна и ЕС, което е интегрална част от споразумението за асоцииране, изненада не само украинците, но и някои европейски дипломати в Киев.   Още в петък вечерта украинският заместник министър на външните работи Данило Лубкивски обяви, че подава оставка с обяснението, че отлагането излъчва лош сигнал.   Ситуацията с прилагането на търговското споразумение напомня тази в края на 2013 г., когато отново под натиска на Русия тогавашните власти в Киев отказаха да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС и това доведе до няколкомесечни протести В Киев и други градове на страната, които бяха придружени с насилие.   Най-много критики предизвиква липсата на информация за условията, при които е взето решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение, отбелязва Франс прес.

Оскверниха 5 гроба в Русе

http://pik.bg/оскверниха-5-гроба-в-русе-news225679.html

Оскверниха 5 гроба в Русе

Неизвестни са осквернили пет гроба в Русе. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигнал за посегателството е бил подаден вчера в гробищен парк "Басарбово".

При огледа полицаите установяват, че четири гроба имат изкоп, като се наблюдава и повреждане на външната стена на надгробния постамент, лежащ върху вкопано в земята помещение - тип гробница, с размери на два стандартни гроба.

При гробницата на друг покойник е установен само изкоп и следи от разбиване на една от бетонните й стени. Предполага се, че целта е била кражба на скъпи предмети, но към момента няма данни какво е откраднато. Покойниците са били погребани в периода 2007 - 2014 година. По случая се води разследване.

КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори заради високи неустойки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307679

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори за прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха на сайта на комисията. 
От там установили наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори и на трите телекома за предоставяне на мобилни услуги. Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори за прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха на сайта на комисията.  От там установили наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори и на трите телекома за предоставяне на мобилни услуги.

Варненка спечели автомобил от тотото

http://www.moreto.net/novini.php?n=264210

Късметлийка от Варна е улучила късмета със своята квитанция подадена за 68 тираж на ТОТО 2 на Български спортен тотализатор, научи Moreto.net. Щастливката Татяна Тодорова ще получи ключовете на новия автомобил лично от г-н Димитър Момиров, гл.

"Бели зъби" е смешен, наситен, богат, великодушен роман

http://books.actualno.com/Beli-zybi-e-smeshen-nasiten-bogat-velikodushen-roman-news_50079.html

Един от най-обсъжданите дебюти в литературата през последните години. „Бели зъби“ е смешен, наситен, богат, великодушен роман, обожаван както от критици, така и от читатели. Един р...

Според Расмусен Русия не е пряка заплаха за НАТО

http://asia.actualno.com/Spored-Rasmusen-Rusija-ne-e-prjaka-zaplaha-za-NATO-news_50082.html

Русия не е "пряка заплаха" за НАТО, призна генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. "Не смятам, че Русия създава непосредствена заплаха за съюзниците от НАТО. Русия знае, ...

Проф. Близнашки: Време е да забравим думата „преход”

http://frognews.bg/news_76280/

Не се готви фалшификация на изборите. Работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори развенча един от най-устойчивите митове на прехода - за наличието на мъртви души в изборните списъци. Стана ясно, че това явление отдавна е преодоляно и че всъщност в изборните списъци са включени български граждани с активно избирателно право по постоянен адрес.

Простреляха млада жена в гърба в Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307673

Млада жена е простреляна в Гоце Делчев около 12:00 часа в понеделник. Пострадалата е приета в болница в тежко състояние, съобщи БГНЕС.
Нападението е станало в района на Конския пазар до гробищата в града.
23-годишната жена е била простреляна в областта на гърба.
Не е ясно дали нападателят е задържан към момента.
Очаквайте подробности. Млада жена е простреляна в Гоце Делчев около 12:00 часа в понеделник. Пострадалата е приета в болница в тежко състояние, съобщи БГНЕС. Нападението е станало в района на Конския пазар до гробищата в града. 23-годишната жена е била простреляна в областта на гърба. Не е ясно дали нападателят е задържан към момента. Очаквайте подробности.

КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307663

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори за прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха на сайта на комисията. От там установили наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори и на трите телекома за предоставяне на мобилни услуги. Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори за прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха на сайта на комисията. От там установили наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори и на трите телекома за предоставяне на мобилни услуги.

Старите гори у нас намаляват драстично

http://pik.bg/старите-гори-у-нас-намаляват-драстично-news225675.html

Старите гори у нас намаляват драстично

У нас старите гори намаляват все повече. Само 103 000 хектара са запазени в естественото си състояние. Това е 2,9% от всички, показва проучване на Института за гората към БАН. Те са предимно в резервати и труднодостъпни места, информира „24 часа“.

Еколозите смятат вековните гори за изключително важни със своите защитни функции срещу наводнения и за съхраняване на биоразнообразието. Данните показват, че при изсичането на девствените гори изчезват и около 30% от животните, които живеят в тях. Примери за това са летящата катерица, много видове кълвачи, бръмбари и други насекоми.

С изключителна ценност са девствените гори в Западна Стара планина. Там в най-високите части се намират няколко басейна от вековен бук, които опазват водните ресурси на Берковица и селата в северното подножие. Именно съмненията за незаконна сеч там са смятани за причина за бедствието от началото на септември.

Малки вековни гори от дъб, бук, смърч или бор са разпръснати и в почти всички планини. Има ги в националните паркове “Рила”, “Пирин”, “Централен Балкан”, както и в природните паркове Странджа, “Българка”, “Рилски манастир” и Беласица.

Всъщност запазването на старите гори се оказва ключово за предпазване от наводнения. Вековните дървета имат по-мощна коренова система, която отвежда водата, обяснява доц. Костов. Затова и старите гори се оставят и имат важно значение за вододайните зони. Според доц. Костов обаче са спекулативни твърденията, че изсичането на горите е предизвикало бедствията у нас през това лято. За наводненията най-важен бил какъв е наклонът на терена, а не толкова дали отгоре има трева, или гора.

Повечето стари дървета у нас се ползват от защита, защото са в национални или природни паркове и в “Натура 2000”, но има и такива, които влизат в състава на стопанисваните гори.

Няма обаче лесовъд, който да маркира за сеч вековно дърво, още повече че от търговска гледна точка дървесината му не е най-ценна, твърди зам. земеделският министър. Според него не е нужна допълнителна защита и законови ограничения. Трябвало само да се спазва наредбата за сечите.

Оптималната структура на гората е като на населението - не е добре да е само от старци или от младежи, а да има и от двете групи, казват лесовъдите.



Седмицата на конспирациите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307571

ОТМИНАВА традиционната седмица на конспирациите. В България тази седмица трае малко по-дълго от обикновената астрономическа – някъде към 300-320 дена е, но не ние сме виновни за това, а илюминатите. За тях обаче по-късно.
Та в седмицата на конспирациите обикновено всички си говорим за това дали е възможно един саудитски овчар да ръководи световна ОТМИНАВА традиционната седмица на конспирациите. В България тази седмица трае малко по-дълго от обикновената астрономическа – някъде към 300-320 дена е, но не ние сме виновни за това, а илюминатите. За тях обаче по-късно. Та в седмицата на конспирациите обикновено всички си говорим за това дали е възможно един саудитски овчар да ръководи световна

В 50 секции в Област Перник ще се гласува машинно

http://www.zapernik.com/politika/v-50-sekcii-v-oblast-pernik-shte-se-glasuva_34241/

В 50 секционни избирателни комисии в област Перник ще се гласува машинно на 5 октомври. Експерименталният вот ще се проведе в общините Перник, Брезник и Радомир, съобщи БНР.

В Перник избирателите от общо 42 СИК ще гласуват с натискането на бутон. Секциите, където ще се проведе експериментът са разположени в различни райони на града. В Радомир, машинен вот ще има в четири секции. Толкова секции ще участват в експеримента и в община Брезник. Избирателите ще гласуват с магнитна карта и...

Продължава

Копринка 2014 – празник за приятелите на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245273_%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0+2014+%E2%80%93+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1

 В събота на 13 септември се състоя ежегодния Събор на приятелите на Русия в България на язовир Копринка. Това е единадесетият поред събор и той събра над 12 000 души от цяла България. Присъстваха и гости от Русия. Събитието се отразяваше от няколко водещи български и руски медии. На брега на язовир Копринка и тази година се събраха всички онези, които обичат Русия, които пазят и ценят връзката с нея, с нейната култура и език, както и всички онези, които някога са живели и трудили в бившия Съветски Съюз.

Тази година Копринка е необикновено събитие. То е уникално, защото в един свят, разделян от агресия и омраза към Русия, в нашата страна се събират хора, които не желаят да мразят, а обратното. Хора, които не се срамуват да кажат, че се чувстват свързани с един друг народ, с една друга култура и история, с една велика държава, която днес е нападана от всички останали. Държава, чийто симпатизант да си не е модерно днес. Тази година в събирането на “Копринка” хиляди българи направиха именно това – показаха своята позиция и демонстрираха подкрепа на Русия. Ето защо, именно това събитие е по-специално и в него има нещо повече.

През последните дни стана ясно, че русофилите трябва да заявят открито позицията си относно опитите България да бъде вкарана в конфликт с Русия. Разбира се, всички останали биха дали много, паметта на хората да бъде унищожена, но все още съществува една преграда, може би дори тя е последната, но е истинска и жива – русофилите, които препятстват на всички тези опити. Защото те помнят. Защото те не мразят. Защото те знаят. Защото те имат сила да се противопоставят…

Копринка – 2014 се превърна в голям празник за приятелите на Русия в България. Най-удивителното е, че на брега на язовира се събраха хора с различни политически възгледи и симпатии, но с една единствена обединяваща ги съставляваща – любовта към Русия. Хора с различни политически убеждения искрено, чисто и открито подкрепиха Русия на 13 септември. Хора, които дойдоха от различни краища на България без агитации, без пропаганди и принуждаване, а просто по собствено желание, водено от обичта си към Руската държава.

19-1(6) Koprinka

Програмата на празничното мероприятие бе разнообразна – от поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка, през богата музикално-развлекателна програма, изпълнена с много изяви на професионални и самодейни състави и изпълнители, както и на финалистите от фестивала на руска поезия, песен и танц “ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ”, та до награждаването на финалистите от V Международен конкурс за детска рисунка „ОБИЧАМ МОЯТА РОДИНА” посветен на:

1150 години от ПРИЕМАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ /864/,

700 години от раждането на преподобния Сергий Родонежски /1314/

190 години от ИЗДАВАНЕТО НА “РИБНИЯ БУКВАР” НА ПЕТЪР БЕРОН /1824/,

400 години от легендарния подвиг на ИВАН СУСАНИН /1613/

100 години от ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА “СВ. НИКОЛАЙ” В СОФИЯ – РУСКАТА ЦЪРКВА /1914/ и на НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НА ВСИЧКИ НАРОДИ.

По-рано заместник-председателят на НД Русофили Антон Тончев коментира в сутрешния блок на БНТ: „Съборът на приятелите на Русия възникна през 2004 година, когато беше срещата на работилите българи в Коми. Знаете, че преди доста години в Коми имаше български предприятия, които добиваха дървесина и това спомогна за разрешаване на дърводобивния проблем у нас”, разказа Антон Тончев.

19-1(4) Koprinka

„Ние чувстваме, че както в началото на този век с лошо око се гледаше на хората, които изказват уважение и съпричастност към Русия, така сега също се формира такава обстановка. Движението „Русофили” е патриотично и водещата му идея, е че не може да има обединена, силна и просперираща Европа без или срещу Русия. Такова нещо не може да се получи. Целият преходен период, в който живеем вече 25 години, е период на борба срещу Русия. Строят се смени, но борбата срещу Русия продължава. Целите да се дестабилизира Русия продължават да се търсят”, каза още той. „Срещата ни на Копринка е среща на съмишленици”, поясни още Тончев.

Както вече съобщавахме по-рано, НД “Русофили” започва подписка против чуждо военно присъствие в България. Подписката стартира именно на традиционния събор на приятелите на Русия до язовир Копринка край Казанлък.

KAMPANIA_BAZI

„Войната, която наблюдаваме в Украйна, не обслужва интересите нито на Европа, нито на Русия”, заяви по-рано на пресконференцията в БТА на 10 септември председателят на организацията Николай Малинов. “Тя обслужва повече САЩ. Смятаме, че Европа с Русия е много по-силна, отколкото противопоставена. Докато има кирилица и православие, ще я има България“, добави председателят на “Русофили”.  Зам.-председателят на движението Станислав Станилов отбеляза, че във военно и политическо отношение България трябва да бъде неутрална и чрез подписката русофилите ясно изразяват позицията си.

На брега на язовира Копринка за 11-и път русофилите се събраха и направиха равносметка за изминалата година. Председателят на движението Николай Малинов разкри, че за една година Национално Движение Русофили е открило четири нови паметника, изнесени са над 100 концерта из страната и са проведени десетки конкурси за рисунки, песни и есета, а кабинетите за изучаване на руски език в детските градини са вече над 470. За следващата година русофилите планират бройката да достигне до 600 кабинета. “Не се сещам за друго мероприятие, на което един народ да покаже любовта си към друг”, заяви Малинов, за който събирането на язовира е израз на благодарност към руския народ. През последните години броят на гостите от всички градове значително нарасна, а през тази година посетителите бяха над 12 хиляди, отбелязаха от НД “Русофили”.

19-1(2) Koprinka

На сцената на събора излязоха с приветствени слова високопоставените гости на Копринка – 2014. Сред тях са: Вячеслав Пугачов представител на “Россотрудничество“, съветник по културата в посолството на Русия Кирил Ринза, секретар на общинския съвет гр. Казанлък Иванка Иванова, пред­се­да­тел на Софийското сдруже­ние на при­я­те­лите на Русия „Алек­сандър Нев­ски” Любомир Коларов и др. Високопоставените гости поздравиха присъстващите и изразиха благодарност за дружбата и обичта към Русия.

Копринка 2014

19-1(3) Koprinka

 

Домусчиев: Целта е да трупаме максимално точки

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2381028_domuschiev_celta_e_da_trupame_maksimalno_tochki/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев заяви, че целта пред отбора му е да събере възможно най-много точки в Шампионската лига. Българският първенец ще дебютира в групите на турнира с гостуването си на "Ливърпул" във вторник.

"Да видим дали имаме шанс да излезем от тази група, било то в Шампионска лига, било в Лига Европа. Това е целта. Ако ние не вярваме, по-добре да излезем, да се прегърнем с "Ливърпул" и да изиграем един танц. И зрители, и букмейкъри са ни отписали, но и...

Кандидат-депутат ще съди полицаи за скандала в метрото

http://offnews.bg/news/n_1/n_388643.html

Николай Апостолов ще съди полицаи заради скандала в метростанция "Цариградско шосе" в София на 12 август. Той обяви това на брифинг на политическата формация, която представлява - "Общество на нова България". Скандалът с Апостолов избухнал при плащането на таксата - 50 стотинки, за буферния паркинг към метрото. По думите на очевидци Апостолов се държал агресивно, в резултат на което касиерката се разплакала. Пред Нова телевизия той обясни, че само е "подканил" касиерката да си свърши работата по-бързо и се е "поскарал". Полицаите, които охраняват метрото, са задържали за проверка в стаичката си буйстващия кандидат-депутат. На брифинга днес Апостолов не спомена нищо за агресивното си поведение, а обвини полицаите, че не са се съобразили с удостоверението му, че е кандидат-депутат. Служителите на реда се отнесли пренебрежително към бележката,която им показал. Кандидат-депутатите се ползват със същия имунитет, като депутатите - те не могат да бъдат разследвани. Той щял да поиска от вътрешния министър Йордан Бакалов щателна проверка и дисциплинарни наказания, а лично щял да съди полицаите, когато разбере имената им. "Действията на охраната в метрото са в нарушение на законите. Аз за пореден път се сблъсквам с такова нещо", обяви кандидат-депутатът. Николай Апостолов е бивш депутат от СДС. През 2004 г., когато е посланик в Германия - в края на мандата му, беше задържан от германската полиция заради превишена скорост и съмнения за шофиране в нетрезво състояние. Апостолов е човекът, нарекъл публично външния министър на Германия Йошка Фишер "Йошката".

“Foreign Affairs”: Защо украинската криза е по вина на Запада

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-nato-1430380.html

/КРОСС/ "Форин Афеърс" е авторитетно издание, основано през 1922 година. Днес е водещ форум за сериозна дискусия на американската външна политика и световните дела. Мултиплатформена медийна организация със списание, уеб сайт, мобилен сайт, различни приложения и социални медийни канали. Множество от публикациите са посветени на подобряването на разбирането на американската външна политика и международни отношения чрез свободен обмен на идеи. Автор: Джон Миншаймер, Форин Афеърс Джон Миършаймър е професор по политически науки в Чикагския университет, автор на книги, сред които бестселър на "Ню Йорк Таймс" за израелското лоби в САЩ и американската външна политика. На Запад е прието да се смята, че практически единствената причина за украинската криза е агресията на Русия. Твърди се, че руският президент Владимир Путин е анексирал Крим, тъй като отдавна се стреми да възроди съветската империя. Че в по-далечно бъдеще може да се прицели и към останалата територия на Украйна и другите страни от Източна Европа. Че падането на президента на Украйна Виктор Янукович през февруари 2014 г. просто е било предлог руски войски да се отправят към Украйна. Подобен поглед върху събитията обаче е погрешен. САЩ и техните европейски съюзници носят немалка част от отговорността за кризата. Коренът на проблема стана разширяването на НАТО - ключовият елемент за по-широка стратегия за извеждане на Украйна от руска орбита и сближаването й със Запада

Отсечката на АМ „Струма“ до Кулата готова до 15 октомври, ако не – сменят строителя

http://econ.bg/Новини/Отсечката-на-АМ-Струма-до-Кулата-готова-до-15-октомври-ако-не-сменят-строителя_l.a_i.567428_at.1.html

Строителят на отсечката между Сандански и Кулата на автомагистрала „Струма“ трябва да завърши обекта до 15 октомври. Ако не гръцката фирма „Актор“ ще...

Андрей Райчев: Няма желание в нито един играч да хване слаба точка в противника и да го топи

http://www.cross.bg/kampaniya-strana-sotziologut-1430381.html

/КРОСС/Това е първата чисто позитивна кампания в България. Няма абсолютно никакво желание в нито един играч да хване слаба точка в противника и да го топи, да го залива с компромати, с атаки, епитети и т.н. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. Те са разбрали нещо много важно, че трябва максимално да мобилизират своя електорат и абсолютни никакъв смисъл няма да нападат други, няма смисъл, не води до нищо. Всички го спазват, защото е в техен интерес. Не че са си казали „Да правим този път позитивна кампания", просто не им е в интереса да правят отрицателна, коментира Райчев. Крайната причина за това е, че ние живеем в края на година и осеммесечен скандал. В тази година и осем месеца ние имаме може би 2-3 месеца някакво спокойствие. Всичко останало е предизборно. Какво да добавят към това предизборно? Резултатът е от една страна осъзнаване от страна на елитите, че няма какво да се бият, а да си събират овцете в своите кошари. А от страна на хората - резултатът е, че общо взето се е оформило крайното мнение и никаква кампания не може да му повлияе особено, дпълни социологът.  Ефектът на кампанията може да се види само в последните 10 дни, смята социологът Димитър Димитров. Анализаторът коментира: Няма ярки сблъсъци, няма ярки идеи. Дори участниците във въпросните дебати се разпитват къде е и каква им е програмата

Мълчаливата Европа е смаяна от възможността Великобритания да се разпадне

http://www.mediapool.bg/malchalivata-evropa-e-smayana-ot-vazmozhnostta-velikobritaniya-da-se-razpadne-news224866.html

Международните партньори на Великобритания са втрещени, най-вече мълчаливо, от вероятността една от водещите западни сили да се разцепи и да се затвори в себе си, ако Шотландия гласува за независимост от Лондон тази седмица.   Мнозина се опасяват, че подобно отцепване би предвещавало излизането на Великобритания от ЕС, за което премиерът Дейвид Камерън обеща да проведе референдум през 2017 г., отслабвайки шестата по големина световна икономика и континенталните й партньори.   Някои се опасяват също, че това ще създаде прецедент, като засили сепаратистките настроения в Каталония и на други места в Европа. Борещите се за независимост от целия континент подчертаха това, като се стекоха в Единбург, за да подкрепят кампанията за независимост и да си извадят поука за собствените си борби.   Някои позираха за групова снимка с шотландския националистически лидер Алекс Салмънд, който в момента се бори да превърне стесняващите се резултати от проучванията на общественото мнение в победа на референдума на 18 септември.   Идеята не се посреща добре във водещите столици. Президентът на САЩ Барак Обама открито призова британците да останат заедно и в ЕС.   "Ние очевидно имаме дълбок интерес да гарантираме, че един от най-близките съюзници, които някога ще имаме, ще остане силен, стабилен, обединен и ефективен партньор", заяви Обама по време на посещение в Европа през юни.   Министърът на военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс подчерта, че шотландците са тези, които трябва да вземат това решение, но същевременно изтъкна миналата седмица значението на Шотландия в строежа на самолетоносачите на Великобритания и като база за ядрените й подводници.   "Не би било разумно американец да взема страна по този въпрос, но има някои проблеми, които ще изискват сериозна работа", заяви той пред Ройтерс в сряда.   В частни разговори както американски, така и европейски официални представители казват, че са притеснени, че Великобритания, ампутирана от една трета от територията си и 8 процента от населението си, ще бъде по-интровертна и по-малко склонна да участва във военни коалиции в чужбина.   Докато Франция заявява, че е склонна да се присъедини към Обама във въздушните удари срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Ирак, Камерън избягва да поеме ясен ангажимент.   Миналата година той не успя да получи парламентарна подкрепа за присъединяване на страната към предложените от САЩ въздушни удари в Сирия. Това засили съпротивата срещу това предложение в Конгреса и в крайна сметка Обама бе принуден да изостави плана. Европейските партньори се опитват да оказват мълчалива подкрепа на Камерън за Шотландия, подчертавайки колко искат да запазят Великобритания в ЕС, но в частни разговори са объркани от решението му да заложи всичко на два референдума с несигурен изход.   "Излизането на Шотландия от съюза (с Англия, Уелс и Северна Ирландия) със сигурност ще разгорещи дебата за скорошен референдум (за напускане на ЕС)", казва Филип Мисфелдер, говорител за външната политика на консерваторите на канцлера Ангела Меркел в германския парламент.   Меркел даде да се разбере, че Берлин иска да запази Великобритания в ЕС и е склонен да удовлетвори някои от исканията на Лондон за промени, за да помогне на Камерън да спечели референдума за оставане или излизане от ЕС, който той обеща да произведе, ако бъде преизбран догодина.   Публично тя отказва да вземе страна по въпроса за Шотландия, казвайки:   "Има честна кампания, която се води в момента. Така че нямам какво да критикувам. Освен това мисля, че британците не чакат съвети от германската канцлерка как да постъпят, камо ли шотландците".   Но германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше по-малко предпазлив в четвъртък. "Открито ще призная, че бих предпочел да видя как Великобритания остава единна", заяви той на пресконференция в Берлин с британския си колега Филип Хамънд. Това е прецедентът на сепаратизъм, който предизвиква най-сериозни политически опасения в силно централизираната Франция. "Идеята, че това може да се случи в Европа в региони като Шотландия - макар че контекстът изобщо не е същият - показва, че границите се взривяват и това е притеснително", казва социалистката Патрисиа Адам, председател на парламентарната комисия по отбраната.   Някои чуждестранни компании също са обезпокоени. Директорът на френската оръжейна компания "Талес", която дава работа на 7500 души във Великобритания като един от най-големите й доставчици, казва, че шотландски вот за отцепване ще създаде несигурност и ще постави под въпрос работни места и производствени обекти от двете страни на границата.   Някои европейски дипломати са разтревожени от крайно рискованата стратегия на Камерън в усилията му да запази единството на страната и да я задържи в Европа.   "Как можа да поеме толкова зле премислени рискове?", попита в частен разговор френски дипломат.   Той посочи опита на самата Франция със загубени референдуми, довели до падането от власт на президента Шарл дьо Гол през 1969 г., отхвърлянето на проекта за европейската конституция през 2005 г. и почти задушили единната европейска валута още преди да се роди през 1992 г., когато гласоподавателите одобриха на косъм Договора от Маастрихт.   Ако Шотландия гласува за независимост, бъдещият й статус в ЕС може да се окаже въпрос на продължителни спорове.   Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу вбеси националистите през февруари, като заяви, че една отцепила се Шотландия ще трябва да кандидатства отново за членство в ЕС и ще открие, че е "изключително трудно, ако не и невъзможно" да получи единодушно одобрение.   Някои юристи поставят под въпрос позицията му, посочвайки прецедента с Алжир, който запази асоциирания си статус с Европейската икономическа общност в продължение на шест години, след като получи независимост от Франция през 1962 година.   Дипломатите казват, че Комисията е била задължена да подкрепи Великобритания, страна членка на ЕС, в нейното тълкуване на правните въпроси преди вота. Но е вероятно правителствата от ЕС да възприемат по-прагматичен подход към Шотландия, ако националистите спечелят референдума.   Професорът по международно право Никола Льовра от Института за глобални изследвания в Университета в Женева заяви, че Шотландия може да постави началото на увеличаване на броя на нови държави, което ще принуди ЕС да промени начина, по който се ръководи.   "Ако Шотландия стане независима държава и успее да влезе в ЕС, няма да бъде единствената. Ще се получи така наречения ефект на доминото", заяви той, посочвайки испанските автономни области Каталония и Страната на баските.   Каталонското правителство иска да проведе консултативен референдум за държавност на 9 ноември, но испанското правителство заявява, че той е незаконен. Стотици хиляди каталонци, окуражени от шотландския референдум, оформиха голямо човешко "V" на улиците на Барселона в четвъртък, настоявайки да получат правото да гласуват за отделяне от Испания.   "Шотландският референдум е за нас прилив на ентусиазъм и надежда", казва Алфред Бош, говорител на каталонската партия Републиканска левица. "Разликата е, че британското правителство е демократично и го разреши, а испанското не е".   Испанският премиер Мариано Рахой запази мълчание по въпроса за Шотландия, но ръководителят на каталонското регионално правителство Артур Мас заяви, че шотландското "Да" ще бъде позитивен знак за движението за независимост.   Консервативни испански коментатори порицаха Камерън, че е разрешил шотландския референдум. Уважаваният журналист Хосе Антонио Сарсалехос го нарече "една от най-големите заплахи за ЕС и Великобритания от 300 години насам".   "Ако отделянето на Шотландия успее поради огромната, историческа непохватност на Камерън, ЕС ще се задейства, за да не се повтарят подобни ситуации и ще окаже натиск върху правителствата да преговарят с вече съществуващите сепаратистки движения", написа той на сайта elconfidencial.com   Ирландия е притеснена от ефекта на шотландското "Да" върху Северна Ирландия, която е част от Великобритания и е разделена между протестантите, повечето от които подкрепят запазването на съюза с Великобритания, и католици, подкрепящи съюз с Дъблин.   Докладът на ирландското правителство за оценка на националните рискове посочва, че шотландският референдум може да доведе до появата на "елемент на нестабилност" в Северна Ирландия, където мирното споразумение от 1998 г. до голяма степен сложи край на три десетилетия религиозно насилие.   Ирландският министър на обществените разходи и реформите Брендан Хаулин заяви, че независимо от резултата, Великобритания ще трябва да направи конституционни промени, които ще засегнат неговата страна.   "Излизането на Великобритания (от ЕС) определено не е в наш интерес", заяви той пред репортери в Париж.   Подкрепата за независимостта е много по-ограничена в други части на Европа като белгийска Фландрия или района в Северна Италия, който сепаратистите наричат Падания. Основната фламандска националистическа партия, Нов фламандски алианс, не акцентира върху сепаратистките си амбиции и е на път да влезе в белгийско федерално правителство за първи път в историята си. Подкрепата за независимостта във Фландрия е само 10-15 на сто, заяви Дейв Синарде, политолог в Свободния университет на Брюксел.   По БТА.

Доматен протест в Амстердам срещу руския бойкот на стоки от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=264204

Над 2 хиляди души се замеряха с домати на централния площад в Амстердам. Нетрадиционният бой бе организиран от кметската управа на града в знак на протест срещу решението на Русия да въведе санкции за внос на земеделска продукция от ЕС, съобщава Би Би Си.

Две групи от наблюдатели на ОССЕ попаднаха под обстрел край Донецк

http://www.cross.bg/osse-donetzk-nablyudatelite-1430378.html

/КРОСС/ Автомобил на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е попаднал под обстрел край Донецк в неделя, съобщи представител на организацията. „Около нашия автомобил се взривиха 19 снаряда от миномет“, съобщи още източникът. За щастие, никой от наблюдателите на ОССЕ не е пострадал. На същия ден са били убити единедесет души, а четирима са били ранени в резултат от обстрела от страна на украинската армия на позициите на опълченците в Кировское, недалеч от Донецк. Пътуващият натам автомобил на наблюдателите на ОССЕ също се озовал под обстрела на украинските военни,  съобщават от щаба на армията в Новорусия. Групата наблюдатели на организацията съобщава, че в резултат от артилерийския обстрел в Донецк е загинала една жена. „На 14 септември в 15.00 ч. наблюдателите на ОССЕ извършваха мисията си в близост до Путиловски пазар в Киевски окръг в Донецк. Пазарът е бил обстрелян още преди пристигането на мисията. Над една от сградите излизал пушек, точно до пожарната. На около 20 метра наблюдателите на ОССЕ видяли тялото на жена, лежащо на улицата“, се казва в съобщение на организацията. Наблюдателите отбелязват, че по времето на престоя им на мястото на инцидента се чували звуци от канонади, след което на около 200 метра от тях се взривили четири снаряда

Обраха дом на столичанин в Земен

http://www.zapernik.com/krimi/obraha-dom-na-stolichanin-v-zemen_34240/

Къща на столичанин е ограбена в Земен.

Кражбата е станала в периода 31 май – 13 септември тази година. Неизвестни взломили входната врата на жилището и откраднали два телевизора, ел. скара, юнга, инструменти и други вещи. Направен е оглед от служители на РУ – Радомир и колегите

Образувано е досъдебно производство и работата продължава.

Николай Малинов: Силна Европа е невъзможна без Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245272_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0

 Над 12 хиляди души се събраха на 13 септември край язовир Копринка до Казанлък на единадесетия традиционен събор на приятелите на Русия у нас.

“Национално Движение Русофили започна подписка против чуждото военно присъствие в България”, съобщи от трибуната Николай Малинов, председател на движението. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от въодушевената публика.  Николай Малинов се обърна към присъстващите със специално изявление:

„Скъпи приятели, по традиция в тези 5-10 минути, които отделям за да направим равносметка за свършеното през годината и да начертаем плановете и задачите, които сме уточнили в навечерието на празника, е в основата на моето изказване. Този път обаче, се намираме в много по-сложна ситуация. Преди да дам думата на нашите гости, ще зачета една декларация на Национално Движение Русофили във връзка с единадесетия събор, като се надявам да приемете като наша декларация към българското общество. Основните идеи в тази декларация са две. Първата – ние не просто сме против санкции срещу Русия, а смятаме, че Европа е по-силна с Русия и това е един неоспорим факт.

Втората основна съставляваща на тази декларация е, че заявената от нас на 9 май, заедно с всички другари в Координационния съвет (използвам тази дума, без да влагам политически смисъл в нея) ,  защото знаем, че русофилите не са нито леви, нито десни и гостите които сега ще представя, са доказателство, че съборът е уважен от целия спектър на политическите сили в България.

Онзи ден направихме една пресконференция, на която се опитахме да отговорим на българското общество, какво събира 11-та година подред повече от 10-12 000 души всяка година. Позволих си в един може би нетрадиционен начин, да отговоря на зададения въпрос на журналиста, а именно, че само човек, който живее в православна държава,  в православна България може да разбере, че състоянието на любов не е състояние само между два индивида, а понякога дори еднополови, а може да бъде състояние на обществото и дори  любов между два народа.

Скъпи приятели, зачитам декларацията на Национално Движение Русофили.

“Днес ние, русофилите на България се обръщаме към всички български граждани, към политически партии и граждански управления като заявяваме – отношението на преобладаващата част от българите към Русия и руския народ е неподвластно на политическата конюнктура. Ние изпитваме чувства на близост, родство, историческа симпатия към Русия, усещане за цивилизационна общност с руския народ. Българо-руските отношения имат многовековна история и се основават на солидни духовни и исторически традиции, на общи славянски и православни корени. Русофобията в България е вредна за настоящето и опасна за бъдещето на България. Системната русофобия, прилагана вече две десетилетия от медии, политически партии и добре платени неправителствени организации, е антибългарска! Всестранното развитие на връзките ни с руския народ и Русия са изключително важен фактор за просперитета на България и за съхраняването на нашата културна, историческа и цивилизационна идентичност   в съвременния глобализиращ се свят. Агресивността спрямо Русия е дълбоко противоречие както с историческите връзки между българския и руския народ, така и с геостратегическите и икономическите интереси на нашата страна и на Европа. Категорично сме против срещу каквито и да било санкции срещу Русия. Да, ние сме членове на Европейския Съюз и затова ясно  заявяваме – обединена, силна и просперираща Европа не е възможна без и още повече срещу Русия. Категорично сме против използването на български военни бази от САЩ. Използването от САЩ на военни бази у нас, правят България мишена в конфликта с Русия. Въвличането на България в такъв конфликт  противоречи на българските национални интереси и ги превръща в заложник на чужда политика. На 9 май заявихме намерението си за събиране на подписи против американското военно присъствие  у нас. Днес поставяме началото и подкрепа на започналата подписка от партия „АТАКА”. Призоваваме за подкрепа всички българи и български граждани. Заявяваме, че за оцеляването и напредъка на България огромно значение има развитието на българо-руски духовни, културни, политически и икономически отношения. Тяхното разгръщане и утвърждаване като стратегически в националната ни политика е от жизнено значение за българската нация и те не трябва да бъдат неподвластни на конюнктурни интереси!”, каза в заключение председателят на Национално Движение „Русофили” Николай Малинов.

Откраднаха кола на перничанка

http://www.zapernik.com/obshtestvo/otkradnaha-kola-na-pernichanka_34239/

Лек автомобил е откраднат в Перник.

На 13 септември, е подаден сигнал 34-годишна перничанка, че противозаконно е отнет автомобилът й, марка Сеат „Леон”. Жената заявила, че колата била паркирана на ул. „Бл. Гебрев” в пернишкия кв. „Изток”. Обявена е за издирване.

Започнато е досъдебно производство.

Николай Цонев: Борисов няма право да упреква Искров за КТБ

http://www.cross.bg/borisov-iskrov-tzonev-1430375.html

/КРОСС/ „Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път попадна в нелепа ситуация. Трябва публично да се разграничава от поредното си протеже", написа в личния си блог и Фейсбук страница лидерът на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев. Повод за позицията са публичните реплики между Борисов и Искров този уикенд с обвинения и оправдания във връзка със скандала с КТБ. „Борисов, точно Вие нямате право да плюете по Иван Искров, защото: - го назначихте за още един мандат като управител на БНБ, в този смисъл е и Ваша креатура;- Вашето управление допусна КТБ да се превърне в мегабанка с държавни привилегии и медийни почести;- Нямахте куража да предложите решение от параментарната трибуна, когато бяхте депутат и можехте да бъдете полезен на хората като политик. От името на всички потърпевши и омерзени от казуса КТБ: Не плачете предизборно! Това всичко го правят, но Вие нямате право!", са казва в позицията на Цонев.

БСП призовава с червени карамфили за повече внимание на пътя

http://www.cross.bg/putya-mladezhite-puteka-1430376.html

/КРОСС/ Водачът на листата на „БСП лява България" в 23 МИР София Жельо Бойчев и младежите от БСП отбелязаха първия учебен ден на пешеходна пътека в центъра на столицата. „Да пазим децата на пътя!", призоваха кандидатът за депутат, неговите колеги Стоян Мирчев и Георги Свиленски и младежите от столичната организация. Облечени в червени фланелки, малко след 8 ч. младежите пресякоха бул. „Васил Левски" на пешеходната пътека при Софийския университет и поставиха карамфили на ръба на тротоара в памет на загиналите в катастрофи деца. Целта на нетрадиционния начин за отбелязване на първия учебен ден е да привлече вниманието на обществеността към проблема с безразсъдството на пътя, жертва на което много често са деца. С тази акция червените активисти призоваха шофьорите за повече внимание на волана. Инициативата на кандидатите за народни представители и младежите в БСП беше по повод обявената миналата седмица най-нова официална статистика за жертвите на пътя. Според нея броят на загиналите в катастрофи през тази година до момента е с 43 повече в сравнение със същия период на 2013 година. Черната статистика показа, че от 1 януари досега жертвите са 435 души, 20 от които са деца. С мълчаливата инициатива за поставяне на карамфили на пешеходната пътека Жельо Бойчев, Стоян Мирчев и Георги Свиленски се присъединиха към обявената от Охранителна полиция акция за превенция на децата на пътя по повод началото на учебната година

„България без цензура“ блокира границата с Турция на 1-и октомври

http://pik.bg/„българия-без-цензура“-блокира-границата-с-турция-на-1-и-октомври-news225669.html

„България без цензура“ блокира границата с Турция на 1-и октомври

 „България без цензура“ затваря с гражданска блокада границата с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“ на 1-и октомври. Живата верига ще стои на браздата до 6-и октомври, съобщи зам.- председателят на ББЦ Росен Петров. Структури на коалицията от хасковския регион ще спрат с телата си автотрафика през браздата, като ще бъдат пропускани само търговските камиони.

Това е нашият ултиматум към служебния премиер Георги Близнашки и президента Росен Плевнелиев, за да спрат вноса на гласоподаватели от Турция, ако не искат граждански размирици. Надяваме се те да проявят разум и да не се стига до това, допълни лидерът на партията Николай Бареков. На пресконференция в София двамата съобщиха, че формацията ще доведе с автобуси български граждани, живеещи в Румъния като отговор на изборните туристи на ДПС от Босфора.

Ще финансираме с пари на коалицията превоза на наши съграждани от Румъния, за които държавата не е направила нищо през последните години, за да дойдат и да гласуват по съвест, обясни Бареков. Той каза също, че третата мярка на коалицията е въвеждане след 5-и октомври на задължителна избирателна книжка за гласуване. Тя ще се дава срещу издържан писмен и устен изпит по български език на ниво 8 клас.

 Трите стъпки на ББЦ за ограничаване властта на ДПС са предизвикани от възникналото напрежение през последните дни покрай опитите на ДПС да спечелят служебно парламентарните избори. Тези над 100 000 души с български паспорти от Босфора, които се очакват да дойдат у нас за вота са готов купен вот за ДПС, категоричен е Бареков.

 Ултиматумът ни е тест към българското правителство, премиерът Георги Близнашки трябва да реши дали е патриот и към президента Плевнелиев, който трябва да се определи дали е с Америка или е с Турция, категоричен е зам.-председателят на ББЦ Росен Петров.

„Блокадата на границата не е свързана само с това, че ДПС иска да спечели още едни 100 хиляди гласа служебно, а и с това, че се наблюдава сближаване на позициите на ДПС с готвещия се да става пожизнен президент на Турция Ердоган. Гласоподаватели на ДПС са гласували за Ердоган на последните избори в Турция, за партията, която проповядва сунитски ислям. Преди дни президентът на САЩ Барак Обама обяви война на групировката „Ислямска държава“, а Турция, която е член на НАТО, отказа да предостави на Америка свои бази за въздушни удари срещу терористите. Така че, това затваряне на границата е изпълнение на нашия ангажимент за натиск над Турция да изпълява задълженията си като член на НАТО, да даде за ползване базите си и дори, ако трябва дори, да вкара в действие своята 620 хилядна армия. Излиза, че на Турция е изгодно хем да получава по 2,5 млрд. долара на година като член на НАТО, хем да не изпълнява своите ангажименти към пакта“, обясни Петров.

 „България трябва остро да постави въпроса, дали Турция със своите действия трябва да остане в НАТО или да отиде там, където се е насочила – в ислямския свят и сунитското направление. Това е и тест за ДПС. Изведнъж Местан се среща с Ердоган и казва, че срещата била полезна за България. Какво е полезното за България? Това, че на 1600 км. от нас се води война с много жертви, а между нас и нея стои държава, която не е заела ясна позиция и в която най-гледаният филм напоследък е „Долината на вълците“, в който турският вариант на Рамбо избива израелци. Кой ще даде гаранции на България, че съседът й няма да погледне и на запад, особено когато негов премиер е Ахмет Давутоглу, основател на теорията за неоосманизма, която е за разширяване на икономическото и културно влияние на Турция в рамките на Османската империя с точно посочване на български градове – Кърджали, Шумен, Разград. Той е основател на теорията на т. нар. Велик туран, която определя, че турци живеят от Босна и Херцеговина до Китай. Ако България не си даде сметка за това, ако българското правителство не си даде сметка за това, скоро ни очакват големи проблеми“, предупреди зам.-председателят на ББЦ.

 „Турция не само успя преди години да създаде до голяма степен кризата в Гърция като й набута 500 хил. бежанци, тя инфилтрирано пуска у нас бежанци от Сирия, Мали, сега започнаха да идват и от Афганистан. Та къде е центърът на талибанското движение в света, не е ли в Афганистан? Ние не искаме ново „летище „Сарафово“! При нашите разплетени служби за сигурност, с ДАНС, където няма и двама души, владеещи арабски, да не говорим за афгански – как те проверяват кой влиза в страната и какъв е?“, обясни Петров.

 Затова е нашият апел за затваряне границата ни с Турция. Той може да звучи плашещо, може да звучи агресивно, но това е единственият начин България да запази на власт европейските ценности, че и евроантлантическите ценности. Всичко друго са едни приказки, едно говорене, което няма да доведе до никъде,, категоричен е той.

 Според лидерът на ЗНС Румен Йончев сега, когато гръмна скандалът с 4 000 фалшиви регистрации в Турция от един IP адрес, става ясно защо „България без цензура“ няма член в ЦИК. Изборите са ключов елемент от националната сигурност, посочи той.

 Няма нищо притеснително правото на глас да бъде обвързано с образоватален ценз. Държавата правилно е пресметнала, че всеки може да го упражни, когато навърши 18 години, след като е минал през задължително и безплатно обучение поне до 8 клас, коментира идеята за образователните изборни книжки лидерът на „Гергьовден“ Драгомир Стефанов. Той припомни, че това лято в Турция е било забранено това лято употребата на алкохол и държането за ръка от младите. Така, че нека всички, които отидат да гласуват си дадат сметка каква част от правата и свободите им, каквито думи носи в себе си партията ДПС могат да бъдат застрашени, предупреди той.

Почина най-възрастният от династията Романови

http://www.mediapool.bg/pochina-nai-vazrastniyat-ot-dinastiyata-romanovi-news224865.html

Най-възрастният представител на руската императорска фамилия Романови - княз Николай Романович, е починал в понеделник в Тоскана на 91-годишна възраст. Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки по-малкия му брат Михаил Романович. Двамата са праправнуци на руския император Николай І. Баща им Роман Петрович е княз с императорска кръв, втори братовчед и кръстник на последния руски монарх. Майка им Прасковия Дмитриевна е дъщеря на граф Димитрий Шереметев, приятел от детинските години и флигел-адютант на Николай Втори. Николай Романовеч е роден през 1922 г. във Франция, но през 1936 г. семейството му се мести в Рим. По време на Втората световна война той отказва на правителството на Мусолини да стане крал на окупираната Черна гора. През 1989 г. по решение на фамилията Николай Романович става глава на сдружението, обединяващо хората от дом Романови. Княз Николай Романович се занимава с благотворителност, работи за препогребването на останките на император Николай Втори и семейството му в Петропавловския събор, за възстановяване на каноническото единство на Руската православна църква след разкола вследствие на революцията и гражданската война. Без да поставя въпроса за династически претенции, той подчертава: "Нито аз, нито останалите Романови не претендираме за нищо - само за правото отново да сме полезни на Русия", отбелязва ИТАР-ТАСС. Той за пръв път стъпва в Русия през 1992 г. Още не е решено къде да бъде погребан покойният.

Попове връщат лихви по европроекти до 31 януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307396

Българските свещеници ще трябва да върнат във фонд “Земеделие” натрупани лихви по залежали проекти за реконструкция и ремонт на храмове. Крайният срок затова е 31 януари 2015 г. или 5 дни след като е поискано пълното изплащане на евросубсидията. Това стана ясно от думите на шефа на фонд “Земеделие” Лозана Василева, Българските свещеници ще трябва да върнат във фонд “Земеделие” натрупани лихви по залежали проекти за реконструкция и ремонт на храмове. Крайният срок затова е 31 януари 2015 г. или 5 дни след като е поискано пълното изплащане на евросубсидията. Това стана ясно от думите на шефа на фонд “Земеделие” Лозана Василева,

Близнашки: Не се готви фалшификация на изборите

http://www.cross.bg/izborite-bliznashki-yavlenie-1430377.html

/КРОСС/Не се готви фалшификация на изборите, заяви  пред журналисти министър-председателят проф. Георги Близнашки. „Работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори развенча един от най-устойчивите митове на прехода - за наличието на мъртви души в изборните списъци. Стана ясно, че това явление отдавна е преодоляно и че всъщност в изборните списъци са включени български граждани с активно избирателно право по постоянен адрес. Не съществуват никакви кухи обеми и няма място за спекулации по тази тема", категоричен беше премиерът. Министър-председателят посочи и предприетите системни действия на правоохранителните органи в страната за превенция на престъпленията срещу политическите права на гражданите. „Нашето огромно желание е да внесем ред и дисциплина в навечерието на изборите и да не допуснем обичайното явление през последните години - покупката и продажбата на гласове", заяви проф. Георги Близнашки. Премиерът отново подчерта, че е важно изборите да дадат легитимен резултат. „След цяла година вълнения е време да се излъчи едно силно, политическо правителство, което да продължи дълго отлаганите реформи, за да може да забравим думата „преход" и да преминем към един режим на устойчиво развитие и на движение по възходяща линия", коментира още министър-председателят пред медиите

САЩ започнаха учения в Украйна

http://www.cross.bg/voenni-ycheniya-zapochnaha-1430379.html

/КРОСС/ В Западна Украйна, във Лвовска област започнаха военни учения "Rapid Trident - 2014", в които взимат участие над 1000 военнослужещи от 15 държави, предаде ИТАР-ТАСС. По време на ученията ще се използват почти 700 единици бойна техника, както и над 50 военни автомобила и бойни машини. Основният партньор в тези учения е САЩ. Също така, на ученията присъстваха военни от България, Канада, Грузия, Германия, Великобритания, Полша, Испания и други държави, отбеляза ИТАР-ТАСС. По-рано руското министерство на външните работи изрази опасение, че провеждането на маневрите по време на режим за прекратяване на огъня заплашва мирния процес в разрешаването на украинския конфликт.  

КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора

http://offnews.bg/news/n_1/n_388646.html

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора Vivacom, Globul и Mtel заради прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха от Комисията днес. КЗП е установила, че общите условия на срочните договори и на трите оператора съдържат една и съща неравноправна клауза. Тя предвижда клиентите да заплатят прекомерно висока неустойка - всички месечни такси до изтичане срока на договора, в случай на прекратяването му по тяхно желание , независимо по каква причина. Така, например, когато потребителят пожелае да прекрати договора дори поради: лошо качество на услугите, неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените дотук обективни обстоятелства, потребителят е задължаван на базата на въпросната неравноправна клауза да заплати на оператора необосновано висока неустойка. Така уговорена, "неустойката е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно", се казва в прессъобщението на КЗП. В конкретния случай клаузата е неравноправна, защото принудително обвързва потребителя и води до "явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора", пишат от КЗП. В същоно време, според чл. 146, ал. 2 от Закона за защита на потребителите, неравноправните клаузи са нищожни, освен ако не са били уговорени индивидуално. Ако договорът (както е в случая) може да се прилага и без наличието на клаузата, той остава в сила. КЗП е изпратила писма до трите мобилни оператора, с които им представи направените бележки и им е дала препоръки за коригиране на цитираните неравноправни клаузи в определени срокове. Телекомите обаче не са се съобразили с препоръките, поради което КЗП завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни. 

Ако не сме Запад, то какво сме

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/15/2380216_ako_ne_sme_zapad_to_kakvo_sme/?ref=rss


Измина половин година от победата на Майдана, когато руските официални власти, депутати и телевизионни коментатори откриха съществуването на осолена "руска култура", която противостои на европейската бездуховност.

Всъщност те не са измислили нищо ново. Още Хитлер в "Моята борба" противопоставя суровата нордическа култура на текущия европейски разврат и бездуховност. Това е обичаен метод на фашизма: под предлога за освобождаване на нацията от "чуждата култура" да я освободи от...

Бивш шеф на "Пирогов" иска да отваря частна клиника в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bivsh-shef-na-pirogov-iska-da-otvarya-chastna-klinika-v_34238/

Нови 30 частни болници са подали документи в Министерството на здравеопазването за разрешение за отваряне. Сред чакащите за лиценз, без който няма как да заработят и да сключат договор с касата, преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Пътеките в тази област варират от 330 до 500 лева и са едни от най-търсените.

Само от началото на тази година близо 100 000 българи са били приети за лечение заради болести на...

Продължава

Оранжев код задари дъжд в 6 области

http://society.actualno.com/Oranjev-kod-zadari-dyjd-v-6-oblasti-news_50072.html

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения. За 16 септември в шест области е обя...

Борисов: Не делим кметовете

http://politics.actualno.com/Borisov-Ne-delim-kmetovete-news_50073.html

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с кметове на ГЕРБ от област Хасково. Градоначалниците изразиха недоволството си от спрените европейски програми през последната една година...

Константинов: 150 - 200 000 ще са купените гласове на изборите

http://politics.actualno.com/Konstantinov-150---200-000-shte-sa-kupenite-glasove-na-izborite-news_50078.html

Купеният вот на изборите ще бъде между 150 и 200 хиляди. Това каза математикът Михаил Константинов по време на четвъртото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. "Плаща се ...

София източва язовир "Иваняне" като предпазна мярка

http://sofia.actualno.com/Sofija-iztochva-jazovir-Ivanjane-kato-predpazna-mjarka-news_50077.html

Заради очакваните силни валежи през следващите дни, кметът на София Йорданка Фандъкова е наредила да бъде направено санитарно източване на язовир "Иваняне", предаде БНР. Вече е създадено де...

Местан се оплака от дискриминационна политика

http://frognews.bg/news_76278/

„Г-н Президент, обърнете внимание на назначения от вас служебен кабинет да спре с политическите уволнения". С този призив лидерът на ДПС Лютви Местан откри предизборната кампания в Плевен. ДПС ще отговори на политическите уволнения с много мощна подкрепа за партията на изборите на 5 октомври, убеден е лидерът на партията.

От 2002 година в Добрич има Възрожденско училище

http://dobrudjatv.net/%d0%be%d1%82-2002-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%83/

В Добрич има Възрожденско училище, от което децата могат да започнат и да завършат образованието си, влизайки в историята на България. С любов и постоянство музейните работници поддържат килийното училище, което е и атракция за малчуганите. Ивелина Романова уредник към Регионален исторически музей връща лентата […]

Организират информационна кампания за превенция на употребата на наркотици във варненските училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=264206

Превенция на употребата на наркотици е една от дейностите, които развива младежката организация на Български Червен кръст. През тази година екип от доброволци, подкрепен от РИО – Варна и дирекция „Превенции” на Община Варна, реши да насочи вниманието на родителите към този проблем.

Опасения за терористични атентати срещу полицаи, политици и бизнесмени

http://www.grreporter.info/Opaseniya_za_teroristichni_atentati_sreshchu_policai_politici_i_biznesmeni/16101

В неделя в министерството на обществения ред и защита на гражданите бе проведено извънредно съвещание на тема изготвянето на специален план за предотвратяване на терористичен атентат по повод 18 септември, деня, в който се навършва една година от убийството на певеца Павлос Фисас

прочети повече

Спад на износа и вноса у нас между януари и юли 2014 г.

http://econ.bg/Новини/Спад-на-износа-и-вноса-у-нас-между-януари-и-юли-2014-г-_l.a_i.567422_at.1.html

За периода между януари и юли месец на 2014 г. Българската народна банка (БНБ) отчита спад в износа (FOB) и вноса (FOB) в страната. Първият показател...

Франция започва разузнавателни полети над Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/15/2380924_franciia_zapochva_razuznavatelni_poleti_nad_irak/?ref=rss


Френски самолети започват разузнавателни полети над територията на Ирак в понеделник. Това съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от агенция "Ройтерс", преди началото на международна конференция в Париж, на която ще бъде обсъдена заплахата от групировката "Ислямска държава" в Близкия изток. Екстремистите владеят значителни територии в Ирак и Сирия и през месец май обявиха създаването на халифат.

"Казахме на иракчаните, че сме готови и ги помолихме да ни упълномощят да...

Една жертва на наводненията в Солун

http://www.vesti.bg/novini/edna-zhertva-na-navodneniiata-v-solun-6022390

Един човек загина във вчерашната буря в Солун, след като колата му била отнесена от вода след вчерашните обилни валежи в града.

Майка и 5-годишно дете бяха открити мъртви в Панагюрище

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/majka-i-5-godishno-dete-biaha-otkriti-myrtvi-v-panagiurishte-6022387

Според полицията най-вероятната причина за смъртта на жената и детето са натравяне или отравяне

„България без цензура“ блокира границата с Турция на 1 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307545

„България без цензура“ затваря с гражданска блокада границата с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“ на 1-и октомври. Живата верига ще стои на браздата до 6-и октомври, съобщи зам.- председателят на ББЦ Росен Петров, предават от пресцентъра на партията.
Структури на коалицията от хасковския регион ще спрат с телата си автотрафика през браздата, „България без цензура“ затваря с гражданска блокада границата с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“ на 1-и октомври. Живата верига ще стои на браздата до 6-и октомври, съобщи зам.- председателят на ББЦ Росен Петров, предават от пресцентъра на партията. Структури на коалицията от хасковския регион ще спрат с телата си автотрафика през браздата,

„България без цензура“ блокира границата с Турция на 1-и октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307547

„България без цензура“ затваря с гражданска блокада границата с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“ на 1-и октомври. Живата верига ще стои на браздата до 6-и октомври, съобщи зам.- председателят на ББЦ Росен Петров, предават от пресцентъра на партията.
Структури на коалицията от хасковския регион ще спрат с телата си автотрафика през браздата, „България без цензура“ затваря с гражданска блокада границата с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“ на 1-и октомври. Живата верига ще стои на браздата до 6-и октомври, съобщи зам.- председателят на ББЦ Росен Петров, предават от пресцентъра на партията. Структури на коалицията от хасковския регион ще спрат с телата си автотрафика през браздата,

Фанфари за Кристалина

http://www.cross.bg/georgieva-kristalina-yunker-1430374.html

/КРОСС/ „Преизпълнен съм с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, че Господ е българин!" Възторженото изявление на служебния министър Георги Близнашки беше предизвикано от една наистина добра за България новина: Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател на новата ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси. На този пост тя ще работи тясно с останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер, ще напътства работата на еврокомисарите и ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията. Самата Георгиева обясни, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро.Според проф. Близнашки през следващия петгодишен период тя на практика ще бъде финансовият министър на Европа. Успехът на Кристалина Георгиева е безспорен и очевидно се дължи на нейната добра репутация в Брюксел. Безспорно е и това, че постът й представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист (по президента Плевнелиев)

136 избирателни секции ще бъдат открити в Турция

http://pik.bg/136-избирателни-секции-ще-бъдат-открити-в-турция-news225664.html

136 избирателни секции ще бъдат открити в Турция

В Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това каза пред „Фокус” говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„ В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ - 42, във Франция – 11, в Германия – 19”, заяви Андреев. В Сао Пауло, Бразилия, ще бъде открита 1 секция на основание мотивирано предложение от посланика на България.

„Няма как да кажем точния брой на регистрираните българи в чужбина, защото заявленията, които те подават са заявления за откриване на секции, а не за гласуване. Броят на българите, които ще гласуват в чужбина ще го знаем по-късно и то тогава, когато вече е минал изборният ден”, обясни Андреев.

Той допълни, че за чужбина няма избирателни списъци така, както е в България. „Там ще бъдат вписвани в деня на изборите всички български граждани, които ще гласуват в съответните секции в местата”, разясни той.

Андреев напомни, че срокът за подаването на заявленията за откриване подвижните секции за избирателите в неравностойно положение, е изтекъл вчера. В тази връзка съответно кметовете на общините трябва да вземат решението за откриването на такива подвижни секции. „Това обаче ще можем да ви го кажем по-късно през седмицата, тъй като все още нямаме тази информация”, допълни още Александър Андреев.

Клиент не плаща на газстанция в Розино, в мелето пребиват собственика й с колове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307541

58-годишен мъж е със сериозни травми след побой в карловското село Розино вчера, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Минути преди 17.00 часа в Районно управление на полицията – Карлово бил получен сигнал за сбиване.
Изпратен веднага на мястото полицейски екип заварил в безпомощно състояние 58-годишния собственик на обекта, който е от Карлово. 58-годишен мъж е със сериозни травми след побой в карловското село Розино вчера, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Минути преди 17.00 часа в Районно управление на полицията – Карлово бил получен сигнал за сбиване. Изпратен веднага на мястото полицейски екип заварил в безпомощно състояние 58-годишния собственик на обекта, който е от Карлово.

Българи и роми в Аврен поискаха работа и справедливост на среща с Антония Първанова

http://www.cross.bg/purvanova-ndsv-durzhavata-1430372.html

/КРОСС/ Здрави и прави хора сме, не сме инвалиди. Искаме работа, а не да живеем със социални помощи, казаха роми, пристигнали в Аврен за среща с лидера на НДСВ д-р Антония Първанова.  Нужна ни е справедливост - когато някой пострада, да има работеща институция, която да сигнализира и да предприеме необходимото за налагането на наказание. През годините се нагледахме на лъжи и политици, които са над закона, заявиха присъстващите. Д-р Първанова бе придружена от хората във варненската листа за кандидат-депутати от НДСВ. Всички присъстващи бяха единодушни, че най-спокойно са живели по времето на управлението на НДСВ. Те поискаха да се направи всичко необходимо всички в държавата да имат право на образование и кариерно развитие. Не можем да ви обещаем повече, отколкото можем да дадем, отбеляза бизнесменът Марин Янков. Не искам да ви лъжем като всички останали, защото за нас е въпрос на чест утре, като се срещнем по улиците, да не сме гузни. Едни ще заминат в друг град, или са от друг град за малко тук, други ще напуснат държавата, аз съм патриот и искам най-после нещо да почне да се случва в тази държава. Всеки сам трябва да реши дали една вечер да пирува с 50 лв. от продадения си глас, или да има бъдеще, отбеляза д-р Първанова. Тя обеща да реализира политики за младите хора, „защото управляващите сега няма да управляват вечно и на тяхно място трябва да дойдат млади, обучени и научени хора, които да работят за държавата"

Лидерът на сръбските доброволци призова сърбите да се присъединят към борбата за Новорусия

http://www.cross.bg/bratya-donbas-zhivot-1430373.html

/КРОСС/ Никола Петрович, бивш френски спецназ от сръбски произход, сега доброволец в Донбас и един от основателите на френско-сръбската бригада на Новорусия, призова всички сърби към мобилизация за оказване на помощ на руските братя. „Братя сърби! Днес, 14 септември, ви призовавам да откликнете на всеобщата мобилизация и да се присъедините към континенталните сили на френско-сръбската бригада в Новорусия. Това е решаваща борба и ние трябва да направим всичко възможно, за да можем веднъж завинаги да спрем престъпленията на украинските марионетъчни пронатовски войски срещу мирното руско население в Донбас. Ако ние изгубим в тази война, то ние ще позволим отново на американския империализъм да диктува правилата

Мозъкът ни разбира значението на думите дори на сън

http://www.moreto.net/novini.php?n=264198

Независимо дали е заспал или е буден, човешкият мозък разбира значението на думите. До това изненадващо заключение са стигнали френски учени. Резултатите от изследването им сочат, че човешкият мозък остава бдителен по време на сън, съобщи сп.

Пребиват с колове и лопати собственик на газстанция в Розино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307536

58-годишен мъж е със сериозни травми след побой в карловското село Розино вчера, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Минути преди 17.00 часа в Районно управление на полицията – Карлово бил получен сигнал за сбиване.
Изпратен веднага на мястото полицейски екип заварил в безпомощно състояние 58-годишния собственик на обекта, който е от Карлово. 58-годишен мъж е със сериозни травми след побой в карловското село Розино вчера, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Минути преди 17.00 часа в Районно управление на полицията – Карлово бил получен сигнал за сбиване. Изпратен веднага на мястото полицейски екип заварил в безпомощно състояние 58-годишния собственик на обекта, който е от Карлово.

Простреляха 23-годишна жена в Гоце Делчев

http://www.vesti.bg/novini/prostreliaha-23-godishna-zhena-v-goce-delchev-6022389

23-годишна жена е простреляна днес по обяд в Гоце Делчев. Пострадала е в реанимация в тежко състояние, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Лукс и барок, напомнящи за соца, в Къщата на "ВИП Брадър"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/luks-i-barok-napomniashti-za-soca-v-kyshtata-na-vip-bradyr-6022386

Лукс, барок и атмосфера на соцрезиденция – така изглежда Къщата, в която ВИП съквартирантите ще влязат тази вечер

Ученията на руския Северен флот минават успешно

http://www.cross.bg/flot-yspeshno-tzeli-1430371.html

/КРОСС/ Разнородни сили на руския Северен флот осъществиха 5 пуска на ракети по морски и наземни цели в централната част на Баренцово море, съобщи ИТАР-ТАСС. Целите, разположени на разстояние от 60 до 400 километра са били успешно поразени. Както отговори командващият на Северния флот адмирал Владимир Корольов, „ракетните пускове са потвърдили готовността на корабните и бреговите ракетни комплекси от различен вид да поразяват надводни цели на различно разстояние".В хода на учението от ракетоносеца „Воронеж" успешно се реализира пускът на ракета „Гранит" от подводно положение по надводна цел. video: https://www.youtube.com/watch?v=j_ZoxZg1utM  

Мъж почина в полицейското управление в Троян

http://pik.bg/мъж-почина-в-полицейското-управление-в-троян-news225660.html

Мъж почина в полицейското управление в Троян

Вчера, в 14.00 часа, в помещение за задържане в Районното полицейско управление в Троян е бил намерен починал 32-годишен мъж от града, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Лицето е било задържано със заповед за срок от 24 часа. Извършен бил оглед и се изясняват причините за настъпилата смърт.

Назначена е проверка по случая и образувано досъдебно производство.



Кандидатите за депутати от БСП дариха ученически раници на първокласници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307532

Кандидатите за народни представители от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ участваха в откриването на учебната година в различни училища в областта. Те закупиха ученически раници за първокласници от социално слаби семейства от община Царево, които бяха доставени за децата, съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатите за народни представители от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ участваха в откриването на учебната година в различни училища в областта. Те закупиха ученически раници за първокласници от социално слаби семейства от община Царево, които бяха доставени за децата, съобщиха от пресцентъра на партията.

Първи сме в Европа по дял на сивата икономика

http://www.cross.bg/merki-biznes-sivata-1430370.html

/КРОСС/Ниските ни икономически показатели, липсата на национален план за решаване на проблемите със сивата икономика, това са причините отново да се откроим като първи по дял на сивата икономика в цяла Европа, съобщиТВ7. Любомир Мишков работи по европроект, иницииран от Университета в Шефилд, с подкрепата на Центъра за изследване на демокрацията. Проучването, започнало преди година, показва, че делът на сивия сектор надхвърля 30%. Причините са много. Пречките пред дребния и среден бизнес са твърде много заради сложността на административното законодателство и множеството правила, на които трябва да отговарят. Акцент у нас се поставя на репресивните мерки, политика, която е характерна за по-слабите икономики и нещо, което вече се избягва в развитите страни. Стимулиращите мерки могат да бъде общо подобряване на условията на бизнес средата, развитие на данъчна култура. Българският бизнес има нужда от насърчаване, а не от репресивни методи, смята Мишков и допълва, че ни трябва микс от мерки, икономически, социални и културни, за да се заздрави икономическият климат у нас.  

Нападател от Кот д'Ивоар дойде на проби в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2380966_napadatel_ot_kot_divoar_doide_na_probi_v_levski/?ref=rss


"Левски" привлече на проби нападателят от Кот д'Ивоар Марсейен Ахил Анани. 19-годишният футболист вече е в София и тренира със сините.

Юношата на "Олимпик" (Марсилия) е свободен агент. Анани е играл за последно във втория отбор на клуба, който се състезава във френската пета дивизия. Миналия сезон нападателят отбеляза два гола в 17 мача.

В края на юли Анани е бил близо до преминаване в "Залцбург". Тогава обаче трансферът е пропаднал, въпреки информациите, че е подписал за...

Ученици настояват чрез флашмоб за повече права

http://dobrudjatv.net/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%87%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%84%d0%bb%d0%b0%d1%88%d0%bc%d0%be%d0%b1-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b2/

Сиси Димитрова от ФСГ „В.Левски“, ученичка в 10 клас и Домна Колева от ПГВМ“Проф. д-р Георги Павлов“ са двете момичета, организатори в Добрич на националния флашмоб „Твоят начин да участваш“, една инициатива на Съюза на учениците в България (СУБ), целяща да се привлече вниманието и […]

Безплатни изследвания за хепатит в Бургаска област

http://society.actualno.com/Bezplatni-izsledvanija-za-hepatit-v-Burgaska-oblast-news_50066.html

Скрининговите акции за безплатни изследвания за хепатит организирани от Фондация „Христо Гешов “ продължават. Пет града в Бургаска област ще бъдат изследвани за коварния вирус &...

20 кучета умряха в две села в община Елена

http://crime.actualno.com/20-kucheta-umrjaha-v-dve-sela-v-obshtina-Elena-news_50067.html

Селата Беброво и Черни дол, община Елена са се превърнали в екарисаж за кучета. От снощи там са умрели над 20 домашни и улични кучета. Труповете се валят по пътя, дворове и близки ниви. Хората от дв...

Трафик на 30 папагала жако предотвратиха на Митница Видин

http://www.cross.bg/vidin-mitnitza-papagala-1430368.html

/КРОСС/ Трафик на 30 папагала жако чрез неистински документи предотвратиха митически служители от Митница Видин.  В неделната сутрин мобилна група на Митница Видин спира за проверка в района на Дунав мост 2 Видин-Калафат лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Чехия. Пътникът превозва 30 папагала от породата Африкански сив папагал Жако, за които представя холандски сертификат по CITES (САЙТЕС) - международна конвенция, регулираща международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. Активнотото съдействие на експерти от Министерство на околната среда и водите подкрепя възникналото съмнение, че този сертификат е неистински. На пътника е съставен акт за митническо нарушение, папагалите са задържани и ще бъдат предадени на РИОСВ Монтана.

Кандидатите за депутати от БСП дариха ученически раници на първокласници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307517

Кандидатите за народни представители от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ участваха в откриването на учебната година в различни училища в областта. Те закупиха ученически раници за първокласници от социално слаби семейства от община Царево, които бяха доставени за децата, съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатите за народни представители от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ участваха в откриването на учебната година в различни училища в областта. Те закупиха ученически раници за първокласници от социално слаби семейства от община Царево, които бяха доставени за децата, съобщиха от пресцентъра на партията.

Българските туристи са изтеглили 35 млн. лв. повече от банкомати това лято в сравнение с миналото

http://www.moreto.net/novini.php?n=264189

Близо 453 млн. лв. са изтеглени от банкомати и изхарчени на ПОС терминали по Българското Черноморие за трите летни месеца – юни, юли и август. Това е с около 48 млн. лв. повече от миналото лято и се дължи почти изцяло на българските туристи, които по всичко изглежда, че това лято са развързали кесията.

Жена-шофьор помете майка и дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307503

39-годишна жена и момче на 8 години пострадаха в катастрофа на ул. „Славянка” в Благоевград. Инцидентът стана в петък около 14 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от 32-годишната С.Г. от Благоевград помел майка и дете, след като им отнел предимството, пише struma.bg.
Вследствие на инцидента 39-годишната пешеходка е получила 39-годишна жена и момче на 8 години пострадаха в катастрофа на ул. „Славянка” в Благоевград. Инцидентът стана в петък около 14 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от 32-годишната С.Г. от Благоевград помел майка и дете, след като им отнел предимството, пише struma.bg. Вследствие на инцидента 39-годишната пешеходка е получила

Мистерия: Майка и 5-годишният й син открити мъртви във вила без следи от насилие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307510

Криминалисти от Панагюрище и колегите им от Пазарджик разследват случай, при който са открити мъртви млада жена и малолетният й син, съобщиха от МВР.
Вчера по обед в районното управление в Панагюрище бил получен сигнал от 50-годишен жител на града. Той съобщил, че открил във вила край града телата на племенницата си на 32 години, Криминалисти от Панагюрище и колегите им от Пазарджик разследват случай, при който са открити мъртви млада жена и малолетният й син, съобщиха от МВР. Вчера по обед в районното управление в Панагюрище бил получен сигнал от 50-годишен жител на града. Той съобщил, че открил във вила край града телата на племенницата си на 32 години,

Отложиха делото срещу Чеци

http://www.cross.bg/suda-argymenta-rysinov-1430369.html

/КРОСС/Делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София през юли 2011 г. отново бе отложено. Вещото лице Живка Иванова трябваше да представи в съда ДНК експертиза, но тя не се появи в съдебна зала с аргумента, че не може да извърши исканата от съда експертиза. Съдът насрочи две дати за следващото заседание по делото - 20 и 28 октомври от 10:00 часа. Единствен обвиняем за престъплението е Николай Русинов-Чеци, който до момента категорично отрича да е замесен в зверското убийство. Защитата на Русинов поиска промяна на мярката му за неотклонение с аргумента, че Николай Русинов вече повече от две години е в ареста. Искането обаче бе отхвърлено.     

Касим Дал обезпокоен, че ДПС се срещат с Ердоган по време на кампанията

http://www.mediapool.bg/kasim-dal-obezpokoen-che-dps-se-sreshtat-s-erdogan-po-vreme-na-kampaniyata-news224864.html

Бившият заместник в партията на Доган обясни, че движението чакало "подобно събитие" от пет години "Ако има нещо обезпокоително от срещата на лидера на ДПС Лютви Местан с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, това е начинът и времето – идват избори, водим кампания". Това каза в понеделник пред Нова телевизия зам.-председателят на "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал. В петък Ердоган прие Местан и други представители на ДПС в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара. У нас движението не бе съобщило за срещата, а за нея се разбра от турските медии. В неделя в телевизионно интервю Местан обясни, че с турския държавен глава са обсъждали опита на ДПС в българския етнически модел, който се основавал на баланс, както и управлението на кабинета "Орешарски". "От наша страна няма ревност", допълни Дал, който допреди три години бе част от ДПС и отговаряше освен за организационното състояние на формацията и за връзките й с турската държава. "Като говорим за нас като партия и лично за мен, нашето сътрудничество и с управляващата партия в Турция, и с вече избрания президент Ердоган е дългосрочно", каза още Касим Дал. Той добави, че докато тези връзки се развивали с годините, срещата на ДПС е била "индулгенция". Не била обаче опит на движението да се легитимира пред българските изселници, защото и НПСД, която е част от Реформаторския блок, агитирала сред тях. Нормално е да има такава среща, Ердоган е един от световните лидери и и е първият пряко избран президент, подчерта Дал. Той обясни, че не се чувствал "изтласкан" от ДПС, която чакала за подобно събитие близо 5 години. По думите на зам.-председателя на НПСД българските избиратели в Турция трябва да са мост между двете държави. Той посочи, че съмнения за злоупотреби на изборите винаги щяло да има, ако не е осигурен контрол и представителство на всички партии в секциите. Според Дал в Реформаторския блок нямало проблем, въпреки че изборът на председател, насрочен за конгрес в неделя, беше отложен след остро писмо на "Движение България на гражданите" и СДС, че това не трябва да става по време на кампанията. Той посочи, че фаворитът за председателския пост Радан Кънев се е оттеглил, тъй като очевидно не е имало консенсус за избора. "Ставаме много добър отбор", заключи зам.-председателят на НПСД.

Майка и 5-годишният й син намерени мъртви във вила край Панагюрище. Подозират натравяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307491

Криминалисти от Панагюрище и колегите им от Пазарджик разследват случай, при който са открити мъртви млада жена и малолетният й син, съобщиха от МВР.
Вчера по обед в районното управление в Панагюрище бил получен сигнал от 50-годишен жител на града. Той съобщил, че открил във вила край града телата на племенницата си на 32 години, Криминалисти от Панагюрище и колегите им от Пазарджик разследват случай, при който са открити мъртви млада жена и малолетният й син, съобщиха от МВР. Вчера по обед в районното управление в Панагюрище бил получен сигнал от 50-годишен жител на града. Той съобщил, че открил във вила край града телата на племенницата си на 32 години,

Брюксел отстъпва от устойчивото развитие, смята европейска екокоалиция Green 10

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/15/2380933_brjuksel_otstupva_ot_ustoichivoto_razvitie_smiata/?ref=rss


Европейският съюз отстъпва от задълженията си за устойчиво развитие, ефективно използване на природните ресурси, подобряване на качеството на въздуха, опазване на биологичното разнообразие и предприемането на действия за справяне с климатичните промени. Тази позиция изразява обединението на неправителствени екологични организации Green 10, което действа във всички 28 държави-членки.

Green 10 е изпратила отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което...

Кестен цъфна за втори път в столицата, вещае люта зима

http://pik.bg/кестен-цъфна-за-втори-път-в-столицата-вещае-люта-зима-news225649.html

Кестен цъфна за втори път в столицата, вещае люта зима

Кестен разцъфна за втори път тази година в столицата, предаде агенция "Фокус".

Народните поверия гласят, че цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента вещае сурова зима. Според други поверия кестените цъфтят по два пъти, когато листата им изсъхнат предварително. 

Ученикът на Емил Шарков напуснал СОБТ след убийството му

http://frognews.bg/news_76276/

Ученикът на Емил Шарков напуснал СОБТ след неговото убийство. Той не могъл да понесе факта, че истината за операцията в Лясковец се укрива и виновните няма да понесат възмездие. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-шеф на института по психология на МВР Росен Йорданов.

Шофьорка блъсна майка и дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307473

39-годишна жена и момче на 8 години пострадаха в катастрофа на ул. „Славянка” в Благоевград. Инцидентът стана в петък около 14 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от 32-годишната С.Г. от Благоевград помел майка и дете, след като им отнел предимството, пише struma.bg.
Вследствие на инцидента 39-годишната пешеходка е получила 39-годишна жена и момче на 8 години пострадаха в катастрофа на ул. „Славянка” в Благоевград. Инцидентът стана в петък около 14 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от 32-годишната С.Г. от Благоевград помел майка и дете, след като им отнел предимството, пише struma.bg. Вследствие на инцидента 39-годишната пешеходка е получила

Кандидатдепутати от „БСП лява България” дариха ученически раници на първокласници

http://www.cross.bg/obshtina-listata-kandidatite-1430367.html

/КРОСС/ Кандидатите за народни представители от листата на „БСП лява България" присъстваха на откриването на учебната година в различни училища в Бургаска област. Кандидатите подариха на първокласници от социално слаби семейства от община Царево ученически раници. Днес продължават срещите с избиратели в региона. Предизборни събрания ще има в село Тополица, община Руен, в селата Аспарухово и Черково, община Карнобат. В Бургас ще се състои среща с представители на „Съюз на собствениците - Слънчев бряг". В края на деня част от кандидатите за депутати от листата на социалистите ще бъдат в Малко Търново, където ще представят акцентите в регионалната програма на коалицията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване