Бившият шеф на "Пирогов" отваря частна клиника в Перник

http://pik.bg/бившият-шеф-на-пирогов-отваря-частна-клиника-в-перник-news225542.html

Бившият шеф на "Пирогов" отваря частна клиника в Перник

Нови 30 частни болници са подали документи в Министерството на здравеопазването за разрешение за отваряне. Сред чакащите за лиценз, без който няма как да заработят и да сключат договор с касата, преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Пътеките в тази област варират от 330 до 500 лева и са едни от най-търсените.

Само от началото на тази година близо 100 000 българи са били приети за лечение заради болести на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, коренчеви болки и за рехабилитация след инфаркт или инсулт.

Друга част от новите болници ще са кардиологични. Една от тях е във Видин, която от две години чака лиценз. Вероятно обаче и сега няма да го получи, защото не отговаря на изискванията, съобщава "Преса".

Държавната болница във Видин е отказала да предоставя на частната болница микробиологията и лабораторията си и в момента готовата иначе кардиология не може да започне работа. В Перник също има мераклии да отворят такава клиника. Документите там са изрядни, а единият от собствениците й е бившият директор на "Пирогов" проф. Спас Спасков.

В същото време дълговете на болниците достигнаха нов рекорд - 507 млн. лева. В момента у нас има около 350 лечебни заведения, като над 100 са частни. Последните 12 от тях отвориха врати през 2013 г. В края на миналата година в страната има разкрити 49 258 легла, което ни нарежда на 20-о място от 192 държави по брой легла на глава от населението. Средно в ЕС се падат по 6 болнични легла на 10 000 души, а у нас - по 71.

Повдигнаха обвинение на шефа на "Зелените барети" Мартин Илиев

http://www.zapernik.com/krimi/povdignaha-obvinenie-na-shefa-na-zelenite-bareti-martin-iliev_34235/

Още едно обвинение е повдигнато на един от участниците в мелето пред дискотека „Инсигния” в Перник, информира "Дарик".

При сбиването преди седмица пострада телевизионен екип от столицата, дошъл да прави разследване за търговията с наркотици. С обвинение се сдоби Мартин Илиев. Той оглавява местно екодвижение, нарекло себе си „Зелени барети” и подало сигнала до телевизията.

Обвинението срещу Мартин Илиев е по чл.270 от НК за възпрепятстване на...

Продължава

Хилари Клинтън подготвя кандидатурата си за президентските избори през 2016 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307113

Пресата в САЩ започна да спекулира по темата кандидатурата на Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г. Медиите зад океана взимат повод от посещението на бившия държавен секретар на пикник в Айова, организиран от сенатор Том Харкин.
Появата на Клинтън в Айова привлече медийното внимание и именно това според пресата е разтълкувано като Пресата в САЩ започна да спекулира по темата кандидатурата на Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г. Медиите зад океана взимат повод от посещението на бившия държавен секретар на пикник в Айова, организиран от сенатор Том Харкин. Появата на Клинтън в Айова привлече медийното внимание и именно това според пресата е разтълкувано като

Окочателният списък на секциите в чужбина

http://offnews.bg/news/n_1/n_388567.html

За парламентарните избори на 5 октомври ще бъдат разкрити рекорден брой секции за българите зад граница - 427 в 59 държави. Близо 1/3 от тях или 136 са в Турция. Окончателният списък на секциите е одобрен вече от Централната избирателна комисия (ЦИК), след като на 13 септември приключи подаването на заявления за гласуване зад граница. Секциите в други държави са повече от тези на предходни избори заради облекчените условия за разкриването им съгласно новия Изборен кодекс. Вече се изискват минимум 40, а не 100 заявления за разкриването на секция зад граница. Урни ще има и в градовете в други държави, където в предходните 5 години е имало над 100 избиратели. След Турция най-много изборни секции има в САЩ - 42, Испания - 41, Великобритания - 40. Най-много гласове от българите в чужбина на последните парламентарни избори получиха ДПС и ГЕРБ - ДПС получи 50% от вота зад граница, а ГЕРБ - 20%. Българите в чужбина няма да могат да избират предпочитан кандидат чрез преференциален вот. Техният глас ще се зачита за резултат на партията на национално ниво.  Списъкът на секциите зад граница за вота на 5 октомври може да видите в последното решение на ЦИК .

Експерти: За държавата ще е най-скъпо КТБ да фалира

http://econ.bg/Новини/Експерти-За-държавата-ще-е-най-скъпо-КТБ-да-фалира_l.a_i.567352_at.1.html

За държавата ще е най-скъпо КТБ АД да бъде оставена да фалира и Гаранционният фонд да изплаща влоговете. Около това мнение се обединиха икономистите...

Всички телефони в “Лудогорец” - с мелодията на Шампионската лига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306338

Класирането на “Лудогорец” в Шампионската лига доведе до непредвиден проблем. Повечето от играчите и част от ръководителите си сменили мелодията с тази на Шампионската лига.
Голям смях обаче пада, когато няколко от мобилните телефони звъннат едновременно. Всички започват да бъркат по джобовете си и да гледат екраните си. Класирането на “Лудогорец” в Шампионската лига доведе до непредвиден проблем. Повечето от играчите и част от ръководителите си сменили мелодията с тази на Шампионската лига. Голям смях обаче пада, когато няколко от мобилните телефони звъннат едновременно. Всички започват да бъркат по джобовете си и да гледат екраните си.

Антоний Гълъбов: Кампанията за изборите върви вяло и гузно

http://pik.bg/антоний-гълъбов-кампанията-за-изборите-върви-вяло-и-гузно-news225540.html

Антоний Гълъбов: Кампанията за изборите върви вяло и гузно

Политологът Антоний Гълъбов коментира в "Преди всички" по БНР появилите се информации за бизнес с преференции. „Преференциалният вот е привилегия на избирателите.

Това е въпрос на право на българския избирател. Нито политическите партии, нито кандидатите имат работа по отношение на преференциалния вот“, заяви той. Гълъбов каза, че е умерен оптимист по отношение на действията на служебното правителство. „Много от търговците на гласове ще имат неприятности. Ясни са мрежите, през които се върти тази търговия. Надявам се да си получат заслуженото. Но това е двустранен процес. И хората трябва да знаят, че носят отговорност. Дълбоката зависимост на хората е причина. Невинаги има пари. Гласувай, за да не ти вземем, а не за да ти дадем.

Социални помощи, дърва, земеделски земи, през тези мрежи се търгува със свободата на хората. Кампанията върви вяло и гузно. Партиите няма какво да кажат на избирателите. Безпомощни са. Предизборният дебат върви в много нисък хоризонт – за следващите два-три месеца. Липсва хоризонт, лидерство липсва“. Антоний Гълъбов каза по повод на срещата на Лютви Местан с турския президент, че това е сериозно политическо събитие.

„Имаме ясни проруски линии в българската политика, имаме и ясна заявка за протурски линии. Местан обясни, че българският етнически модел трябва да се разпространява по света и това е била темата на срещата, но това е трудно да се приеме. Турският президент се среща с представител на една политическа сила, преди да се е срещнал с българския президент или с българския министър-председател. Това е ясен знак, че ДПС ще се трансформира отново и че ще се раздели с модела "Пеевски", смята Антоний Гълъбов.

Оставки за главния секретар на МВР и шефа на баретите!

http://www.bnews.bg/article-116405

Майката на починалия по време на операцията “Лясковец” Емил Шарков - Ваня Рипчева иска да бъдат отстранени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на баретите Георги Гайдов.

Общинският съвет в Ковачевци ще решава за учениците бежанци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/15/2380741_obshtinskiiat_suvet_v_kovachevci_shte_reshava_za/?ref=rss


Общинският съвет в село Ковачевци ще вземе днес решение как да се постъпи с децата на бежанци от Сомалия и Афганистан, които трябва да учат в местното училище, но родителите на другите ученици не ги желаят.

Според министъра на образованието Румяна Коларова трябва да се търси балансирано решение.

Тя уточни, че държавата финансира това училище с 53 хил. лв., а общината - с 40 хил. лв. и в този смисъл държавата не може да наложи решение.

Общинският съвет и кметът...

Любимец 15: Не приемам себе си за грешка

http://www.cross.bg/listata-priemam-greshka-1430338.html

„Не изключвам, че може да има объркване в преференциалния вот, но той може да е няколко хиляди гласа. Не мога да твърдя обаче, че всички гласоподаватели на БСП, които са отбелязали мен, са сгрешили. Не приемам себе си за грешка. Зад гърба си имам две книги, влязъл съм със знания и опит и съвсем закономерно съм в листата", каза пред Нова тв станалият известен като „Любимец 15" евродепутат Момчил Неков. „Станишев не ме е молил да се откажа от мястото си в Европарламента. Няма как да ми го каже, ако аз не искам. Аз поддържам всеки, който говори за преференцията. Тя показа на избирателя, че той наистина може да бъде активен. Това позволява да бъдат пренаредени идеите на самата партия вътре в листата", допълни Неков.

Рускиня е новата Мис Америка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307090

Рускиня е новата Мис Америка. 23-годишната Кийра Казанцев е дъщеря на руски емигранти, преселили се в Ню Йорк.
Казанцев посочи сексуалното насилие в американската армия като проблем, по който иска жените сенатори да работят. По време на конкурса тя изпя хита на Фарел Уилямс – Рускиня е новата Мис Америка. 23-годишната Кийра Казанцев е дъщеря на руски емигранти, преселили се в Ню Йорк. Казанцев посочи сексуалното насилие в американската армия като проблем, по който иска жените сенатори да работят. По време на конкурса тя изпя хита на Фарел Уилямс –

Арх. Христо Генчев: Не се подигравайте на новите софиянци, те носят свежа кръв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306462

Арх. Христо Генчев:




Не се подигравайте на новите софиянци, те носят свежа кръв




Интервю на Валентина Петкова с известния архитект, урбанист, учен и публицист за посоката, в която се развива София, за силата на семейството и високите идеали 




Моловете в София са като хотелите по морето – хвърлени пари на вятъра.




Тря Арх. Христо Генчев: Не се подигравайте на новите софиянци, те носят свежа кръв Интервю на Валентина Петкова с известния архитект, урбанист, учен и публицист за посоката, в която се развива София, за силата на семейството и високите идеали Моловете в София са като хотелите по морето – хвърлени пари на вятъра. Тря

Етническа рускиня стана Мис Америка (видео)

http://www.cross.bg/kazantzev-nasilie-iiork-1430337.html

/КРОСС/ Етническата рускиня Кира Казанцев стана Мис Америка 2015. За трета поредна година най-красивата американка е от щата Ню Йорк.  На церемонията в Атлантик сити 23-годишната дъщеря на руски имигранти получи короната от своята предшественичка Нина Давулури. Казанцев всъщност е от Калифорния, но се е преместила в Ню Йорк, за да учи. Тя говори три езика и изявен борец срещу домашното насилие. Родителите й са емигрирали в САЩ пред `90-те години на XX век. Казанцев изпя хита на Фаръл Уилямс Happy и седнала с кръстосани крака на сцената, изпълни забавен етюд. Казанцев призова американските жени сенатори да окажат натиск върху своите колеги мъже за действия по превенция на сексуалното насилие във въоръжените сили на САЩ.   video:http://www.youtube.com/watch?v=uqL4pcINCv0

Мозъкът разбира значението на думите и когато спим

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/mozykyt-razbira-znachenieto-na-dumite-i-kogato-spim-6022368

Когато заспива, човешкият мозък остава активен - някои негови зони продължават да реагират на стимули и по-специално на звуци в обкръжаващата среда, установи ново изследване

Хотелиери готвят протест на 17 септември

http://pik.bg/хотелиери-готвят-протест-на-17-септември-news225534.html

Хотелиери готвят протест на 17 септември

На 17 септември хотелиери от Съюза на собствениците в Слънчев бряг излизат на протест. Те ще эатворят главния път Бургас - Варна на 17 септември.

В 11.00 часа те организират протестен митинг в района на бензиностанцията преди Ахелой. 

Целта на собствениците е да ангажират вниманието на държавната и местната власт за решаване на проточилите се повече от десетилетие нерешени проблеми в туристическия сектор. 

Хотелиерите настояват за структуриране на самостоятелно Министерство на туризма в рамките на новото правителство на България. 

„Съюзът на собствениците-Слънчев бряг" настоява още за 
обособяване на националните курорти като самостоятелни единици със собствена структура, управление, финансиране и администриране на основните дейности.
Те ще поискат набелязване на мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, създаване на политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.

Хотелиерите очакват и решаване на въпросите на инфраструктурата в региона, изграждане на четирилентов път от Летище-Бургас до курортния комплекс.
В своя декларация те настояват още за създаване на звено „Туристическа полиция" към органите на МВР и увеличаване на числения състав на РПУ-Несебър.
Не на последно място в исканията им е преразглеждане на визовата политика на страната.

"Съзнавайки възможността на туризма и туристическата индустрия за икономическия просперитет на България, съзнавайки необходимостта, отрасълът да заеме водеща роля в националната икономика, „Съюзът на собствениците-Слънчев бряг" категорично и отговорно настоява държавата да поеме своите функции за решаване на проблемите в сектора", съобщават от Съюза в отворено писмо до медиите. Позицията и исканията им са приети на извънредно Общо събрание на сдружението.

Откриха труп на новородено в кофа за смет във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264183

Труп на новородено момиченце е открит в контейнер за боклук във Варна в ранната съботна сутрин, съобщиха за Moreto.net от полицията. Тялото е намерено от гражданин на ул. „Найден Геров“. Лекарите са установили, че детето е било живородено преди няколко часа извън болница.

Хиляди туристи се евакуират от Мексико заради урагана "Одил"

http://www.vesti.bg/novini/hiliadi-turisti-se-evakuirat-ot-meksiko-zaradi-uragana-odil-6022370

Няколко хиляди туристи бяха евакуирани на западния бряг на Мексико заради урагана "Одил", съобщиха местните власти.

Новата Мис Америка е рускиня (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4307007

Рускиня е новата Мис Америка. 23-годишната Кийра Казанцев е дъщеря на руски емигранти, преселили се в Ню Йорк.
Казанцев посочи сексуалното насилие в американската армия като проблем, по който иска жените сенатори да работят. По време на конкурса тя изпя хита на Фарел Уилямс – Рускиня е новата Мис Америка. 23-годишната Кийра Казанцев е дъщеря на руски емигранти, преселили се в Ню Йорк. Казанцев посочи сексуалното насилие в американската армия като проблем, по който иска жените сенатори да работят. По време на конкурса тя изпя хита на Фарел Уилямс –

"168 часа": Бившият шеф на разузнаването разкри: Как в тайна мисия спасихме хванатия със 135 кг хероин Живко Русев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4298664

Христина Теодосиева
135 кг хероин, скрити в тайник на камион, за малко да струват живота на шофьора Живко Русев. Българинът, заловен в Иран, се разминава на косъм от фаталната присъда през 2008 г.
Тогава обаче не се знае, че зад благосклонното решение на чуждестранния съд стои намеса на най-високо ниво. Христина Теодосиева 135 кг хероин, скрити в тайник на камион, за малко да струват живота на шофьора Живко Русев. Българинът, заловен в Иран, се разминава на косъм от фаталната присъда през 2008 г. Тогава обаче не се знае, че зад благосклонното решение на чуждестранния съд стои намеса на най-високо ниво.

Политолог: Поне 3 големи изненади може да ни сервира 5 октомври

http://pik.bg/политолог-поне-3-големи-изненади-може-да-ни-сервира-5-октомври-news225533.html

Политолог: Поне 3 големи изненади може да ни сервира 5 октомври

Трудно можем да се сетим за български избори, които не са ни поднесли изненади. Понякога дори не една. Предстоящите предсрочни парламентарни избори с нищо няма да се различават в това отношение. Като се замислим по-обстойно, можем да намерим множество хипотези, които на 5 октомври вечерта може да ни накарат да се плеснем по челото, пише в обширен анализ Димитър Ганев, политолог от Института за социални ценности „Иван Хаджийски“ във в. "Преса".

И ако политолози, социолози и наблюдатели на политическия процес дават днес прогнози с абсолютна убеденост в правотата си, нека се замислят за един железен закон на българския политически живот - че в България единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно. Нещо повече - очак ва се тепърва предизборната кампания да се разгръща, благодарение на което можем да станем свидетели на интересни изненади.

На тези избори много малко неща изглеждат истински сигурни. Всъщност, за да останем максимално коректни към читателя, можем да кажем, че сигурното от днешна гледна точка изглежда е единствено подредбата на първите три партии. Невъзможно e в рамките на следващите няколко седмици някой да застраши първото място на ГЕРБ. Разликата между ГЕРБ и БСП изглежда непреодолима. Да очакваме БСП да се срине дотолкова, че да остане след ДПС, също минава извън границата на реалността.

Като вземем предвид очакваните между 600 и 700 хиляди гласа за БСП, ДПС трудно би могло да се пребори. Половин милион гласа за ДПС биха били много добър резултат за партията на Лютви Местан. Възможност за скок много над тази цифра вече би било изненада.

Със сигурното дотук. Първата изненада може да дойде от най-трудното за прогнозиране - избирателната активност. Ако днес си правим твърдо сметките на базата, че на 5 октомври до урните може да отидат около 3,5 милиона гласоподаватели, това може да ни изиграе лоша шега. Една ниска избирателна активност (малко над 3 милиона) или висока (около 4 милиона) би преобърнала категорично много от предвижданията.

Именно от изненадващо висока избирателна активност можем да очакваме вълна за ГЕРБ. Нещо, което днес не изглежда толкова вероятно. По-скоро говорим за присъствие в 43-тото народно събрание - около 100 и малко над 100 депутати на ГЕРБ (дотук най-много депутати за ГЕРБ прогнозира „Алфа Рисърч“ - между 105 и 110 - б.р.). Висока избирателна активност обаче ще работи именно в полза на партията на Борисов, доближавайки я до заветната цел - над 121 народни представители. Подобна изненадваща вълна няма да се случи за първи път. По време на предизборната кампания за парламентарните избори през 2009 г. след изказването на Ахмед Доган в село Кочан. („Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата“, беше казал Доган на предизборна среща в селото на 18 юни 2009 г.) ГЕРБ смени фокуса си и успя да обърне кампанията изцяло в своя полза. Това доведе до такава вълна за партията на Борисов, че тя успя да състави самостоятелно управление.

Втора възможна изненада е обратното - много ниска избирателна активност която да се отрази отново на ГЕРБ. Но този път с обратен знак - неочаквано слаба мобилизация и засечка в т.нар. изборна машина ГЕРБ. Сценарий, в който Борисов не успява да набере много повече от 1 милион избиратели, БСП и ДПС сравнително сигурно изкарват твърдите си ядра и дори сборът на техните избиратели минава тези на ГЕРБ. Нещо повече - влизат и още няколко малки формации в Народното събрание и така намалява относителната тежест на ГЕРБ в парламента, като те стигат максимум до 90 народни представители. При такъв вариант съставянето на стабилно правителство става изключително проблематично, а на Борисов му се сбъдват най-тежките кошмари - трябва да управлява с повече от един партньор. Дори може да се наложи и с повече от двама.

Големи изненади могат да ни поднесат партиите от втория ешелон - „България без цензура“, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ и „Атака“. На пръв поглед и петте партии са сравнително близки като електорални стойности. Кампанията им ще бъде решаваща за подредбата им - кой ще премине бариерата и кой не.

Според най-често срещаната социологическа прогноза следващият парламент се очертава от пет партии. Това има огромно значение за съставянето на правителство. При този вариант ГЕРБ и РБ, който е сред петте политически сили с шанс да прескочат бариерата, биха могли да сформират десноцентристко мнозинство. Така е, защото гласовете на останалите под летвата отиват при по-големите формации, съответно броят на депутатите от ГЕРБ нараства. Картината обаче коренно се променя, ако партиите са седем или осем. Тогава възможността за мнозинство ГЕРБ-РБ силно намалява. Сериозна изненада би било всички по-малки партии и коалиции да останат под 4-процентната бариера и да останем в трипартиен парламент в който мнозинството ще се решава от това дали ГЕРБ ще има повече или по-малко от сбора на БСП и ДПС. Засега реформаторите и партията на Николай Бареков изглеждат сигурни участници в следващия парламент.

„България без цензура“ като че ли успя да преодолее кризата около напускането на Ангел Славчев (участник в протестите, бивш зам.-председател на ББЦ и шеф на Сдружение „Граждански контрол“ - б.р.) и раздялата с ВМРО и влезе в кампанията със сравнително добри позиции. Ако съдим по опита от изборите за Европейски парламент, именно в кампанията партията на Николай Бареков успя да набере скорост и да вземе двуцифрен процент на вота.

Въпреки трудностите пред Реформаторския блок, въпреки проблема им в дефинирането на отношенията с ГЕРБ и вътрешните конфликти сините изглеждат също сигурни участници в следващото Народно събрание. Предизвикателствата пред тях обаче ще предстоят след 5 октомври - да засилят интеграционните процеси в блока и да гарантират хомогенността на парламентарната си група. Патриотичният фронт и АБВ запазват реални шансове за присъствие в 43-тото НС. Идеологически близките НФСБ и ВМРО, но за сметка на това с различни профили на избирателите, са пример за добро сцепление. Добрите резултати при самостоятелни явявания на избори, които сме наблюдавали за двете формации, дават всички основания да ги смятаме за сериозен претендент за парламентарно представителство.

За партията на Георги Първанов тази изборна битка е въпрос на живот и смърт. Незадоволителният им резултат на изборите за Европейски парламент не им даде нужния тласък. 

Смяната на върха в БСП пък ги лиши от основен ресурс - използването ползването на Станишев като боксова круша и опитите за цепене на столетницата по тази линия. Комбинацията между социалност и умерен патриотизъм им дава шансове за увеличаване на електоралната подкрепа, но за тях от решаващо значение ще е кампанията.

За „Атака“, след като се представи неуспешно на евроизборите, сериозната конкуренция на патриотичното поле в лицето на НФСБ и ВМРО, слабата кампания, липсата на нова политическа линия и залагането само на русофилска реторика поставят Волен Сидеров в най-трудната изборна ситуация от създаването на партията му.

Най-голяма изненада би било едно силно представяне на партиите от третия ешелон - „Движение 21“, коалицията „Десните“ и Зелените. Едно убедително представяне, което да ги доближи и дори на някои от тях да позволи да преминат 4-процентната бариера, би било истинска изненада. Това дори може да се превърне във фокус на изборната нощ.

Много от изброените възможни изненади може би днес ни се струват прекалено невероятни, дори невъзможни. Но да твърдим, че не сме ставали свидетели и на по-големи обрати, би било несериозно. Не трябва да се изключват ни най-малко и още изненади, дори по-невероятни от изброените. И тъй като в България нищо не може сериозно да ни учуди, можем да започваме със залозите откъде точно ще излезе голямата изненада на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Газпром" внесе 100 млн. евро в капитала на "Южен поток Транспорт"

http://business.actualno.com/Gazprom-vnese-100-mln-evro-v-kapitala-na-Ujen-potok-Transport-news_50013.html

Руският енергиен гигант "Газпром" внесе 100 млн. евро в капитала на компанията South Stream Transport ("Южен поток Транспорт"). Това се казва в съобщение на холдингът, цитирано от ...

Пилотска стачка в "Луфтханза" утре

http://europe.actualno.com/Pilotska-stachka-v-Lufthanza-utre-news_50014.html

Пилотите на германската авиокомпания „Луфтханза” ще стачкуват във вторник на летището във Франкфурт, предаде AFP. Това ще бъде четвъртата стачка в компанията за последните две сед...

Бурса е градът с най-много секции в чужбина

http://izbori2014.actualno.com/Bursa-e-gradyt-s-naj-mnogo-sekcii-v-chujbina-news_50017.html

427 секции – толкова са местата, на които българите в чужбина ще могат да упражнят правото си на вот на предсрочните парламентарни избори. Решението на Външно министерство вече е одобрено от...

Джеймс Артър пристигна в София, знае да казва на български добре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306297

Младият певец, който е един от най-популярните участници от британския “Х Фактор”, кацна вчера на летището в София. Посрещна го Саня Армутлиева - шефката на “Вирджиния рекърдс”. Тя е ментор в българския “Х Фактор”. Артът ще и? помага в един от етапите на шоуто - къщата на съдиите. Той се похвали, че може да казва на български добре. Младият певец, който е един от най-популярните участници от британския “Х Фактор”, кацна вчера на летището в София. Посрещна го Саня Армутлиева - шефката на “Вирджиния рекърдс”. Тя е ментор в българския “Х Фактор”. Артът ще и? помага в един от етапите на шоуто - къщата на съдиите. Той се похвали, че може да казва на български добре.

Mеждународен Eкслибрис Kонкурс Варна гостува на НУИ „Добри Христов”

http://www.moreto.net/novini.php?n=264181

В първото издание на Международен Екслибрис Конкурс във Варна постъпиха за участие над 500 творби от 220 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на конкурса с председател проф. Хасип Пекташ, Президент на Истанбулското Екслибрис Общество, селектира 169 творби на 119 автора.

„Единна Русия” печели регионалните избори

http://www.cross.bg/rysiya-edinna-izbori-1430336.html

/КРОСС/ Управляващата партия „Единна Русия" печели вчерашните регионални избори в Русия. Гласуване се проведе в 84 региона на Русия.  Всички кандидати, които към момента водят в надпреварата за постовете на ръководители на руските региони, са издигнати от „Единна Русия". За първи път в състава на Русия гласуваха жителите на Крим и Севастопол, съобщава БНР.

Златото се отлепи от 8-месечното дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-се-отлепи-от-8-месечното-дъно_l.a_i.567351_at.1.html

Златото се възстанови от 8-месечното дъно на фона на спекулациите, че ниските цени ще стимулират покупките преди срещата на борда на Федералния...

Учебната година в Мизия ще започне нормално въпреки наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306985

Учебната година в Мизия ще започне нормално въпреки наводненията. Това заяви кметът на града Виолин Крушовенски пред Фокус.
В Мизия се възстановява образователната и пътна инфраструктура, а за всички жители на града са осигурени жилища. Той съобщи, че се изгражда временно селище, както и общежитие, където ще бъдат настанени около 150 души. Учебната година в Мизия ще започне нормално въпреки наводненията. Това заяви кметът на града Виолин Крушовенски пред Фокус. В Мизия се възстановява образователната и пътна инфраструктура, а за всички жители на града са осигурени жилища. Той съобщи, че се изгражда временно селище, както и общежитие, където ще бъдат настанени около 150 души.

Учебната година в Мизия започва нормално въпреки наводненията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4307025

Учебната година в Мизия ще започне нормално въпреки наводненията. Това заяви кметът на града Виолин Крушовенски пред Фокус.
В Мизия се възстановява образователната и пътна инфраструктура, а за всички жители на града са осигурени жилища. Той съобщи, че се изгражда временно селище, както и общежитие, където ще бъдат настанени около 150 души. Учебната година в Мизия ще започне нормално въпреки наводненията. Това заяви кметът на града Виолин Крушовенски пред Фокус. В Мизия се възстановява образователната и пътна инфраструктура, а за всички жители на града са осигурени жилища. Той съобщи, че се изгражда временно селище, както и общежитие, където ще бъдат настанени около 150 души.

Рехава си, моя горо! Миришеш на брадва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306288


Да беше жив Любен Каравелов, щеше със сигурност да пренапише своята тъжна песен “Хубава си, моя горо, миришеш на младост!” Или поне щеше да напише нова, още по-тъжна, като прочете проуването на Института за гората към БАН, че само 2,9% от горите у нас са запазени в естественото си състояние.
На Каравелов, разбира се, Да беше жив Любен Каравелов, щеше със сигурност да пренапише своята тъжна песен “Хубава си, моя горо, миришеш на младост!” Или поне щеше да напише нова, още по-тъжна, като прочете проуването на Института за гората към БАН, че само 2,9% от горите у нас са запазени в естественото си състояние. На Каравелов, разбира се,

Валери Симеонов: Недопустимо е увеличаването на броя на секциите в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306986

Недопустимо е увеличаването на броя на секциите за предстоящите избори в Турция, тъй като там се извършват манипулации, режисирани от турската държава, каза Валери Симеонов, съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт – НСФБ И ВМРО“, пред „Фокус“.
„В Турция се гласува за по 3 секунди на човек, изписват се протоколи с много поправки, Недопустимо е увеличаването на броя на секциите за предстоящите избори в Турция, тъй като там се извършват манипулации, режисирани от турската държава, каза Валери Симеонов, съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт – НСФБ И ВМРО“, пред „Фокус“. „В Турция се гласува за по 3 секунди на човек, изписват се протоколи с много поправки,

Вероятно половината от полетите на Air France ще бъдат отменени днес

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/15/2380745_veroiatno_polovinata_ot_poletite_na_air_france_shte/?ref=rss


Половината полети на френския авиопревозвач Ер Франс (Air France) вероятно ще бъдат анулирани от днес заради стачка на пилотите, освен ако не бъде постигнат напредък в преговорите, обяви вчера авиокомпанията, цитирана от АФП.

"Очакваме, че ще можем да изпълним 48 на сто от полетите", съобщи Ер Франс, която е част от Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM).

Пилотите на Ер Франс се противопоставят на условията на разрастване на нискобюджетния филиал на компанията Трансавиа...

„Фотофабрика”: Човекът и неговите състояния

http://www.cross.bg/bulgariya-predstavya-avtori-1430335.html

/КРОСС/ Между 10 септември и 30 ноември в София ще се проведе първият международен фестивал Фотофабрика - платформа за съвременна репортажна и арт фотография. Нейната програма се разгръща около двете основни изложби.  Първата - „Протестиращият човек", представя фоторепортажи от световните протести през последните години. Втората - „Човекът и неговите състояния" представя една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания - тази на музея "Алкобендас", създадена през 1993 година. Настоящата изложба е премиера за България и представя 85 произведения на 47 автори, превърнали се в емблеми за съвременната визуална култура. Имплицитното присъствие на човека е водеща нишка в изложбата. Неореалисти от средата на XX в., като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере и др. са показани редом до съвременното виждане на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле и др. Преходът през поколенията се допълва с фундаменталния принос на фотографите от епохата на испанския политически преход между `80-те и `90-те години, като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа

Човекът и неговите състояния - тема на фестивала Фотофабрика

http://www.cross.bg/bulgariya-predstavya-ispaniya-1430335.html

/КРОСС/ Между 10 септември и 30 ноември в София ще се проведе първият международен фестивал Фотофабрика - платформа за съвременна репортажна и арт фотография. Нейната програма се разгръща около двете основни изложби.  Първата - „Протестиращият човек", представя фоторепортажи от световните протести през последните години. Втората - „Човекът и неговите състояния" представя една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания - тази на музея "Алкобендас", създадена през 1993 година. Настоящата изложба е премиера за България и представя 85 произведения на 47 автори, превърнали се в емблеми за съвременната визуална култура. Имплицитното присъствие на човека е водеща нишка в изложбата. Неореалисти от средата на XX в., като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере и др. са показани редом до съвременното виждане на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле и др. Преходът през поколенията се допълва с фундаменталния принос на фотографите от епохата на испанския политически преход между `80-те и `90-те години, като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа

Георги Иванов отрече да има конфликт с Димитър Димитров-Херо

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2380739_georgi_ivanov_otreche_da_ima_konflikt_s_dimitur/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Георги Иванов-Гонзо отрече да е в противоречие с Димитър Димитров-Херо. Той заяви, че няма промяна и Димитров ще го смени на поста от Нова година.

Твърдения за евентуално напрежение се появиха, след като Жужу дойде при сините по препоръка на бившия треньор на "Черноморец", но беше отпратен.

"Няма такива неща, ние не сме в конфликт с Херо, чуваме се постоянно. В крайна сметка Херо ще бъде треньор от зимата. Нормално, аз съм човекът, който в момента...

За първи път кампания в социалните мрежи ще информира българите в чужбина за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_388551.html

Васил Величков е част от екипа, който по инициатива на вицепремиера Илияна Цанова разработи платформа за комуникация през Интернет с българите в чужбина в навечерието на парламентарните избори. Той е бил член на УС на Българската асоциация по информационни технологии, понастоящем е ментор и член на комисията по селекция на проекти на фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, като същевременно активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании. Съветник е по информационни технологии и електронно управление в политическия кабинет на заместник министър-председателя. -  Вицепремиерът Илияна Цанова, в чийто ресор е Агенцията за българите в чужбина, заяви че е необходима държавата да общува със сънародниците ни по нов и модерен начин, чрез социалните мрежи. Имате ли вече концепция и как ще се реализира тя? - През изминалия месец с колегите от екипа в политическия кабинет на г-жа Цанова разработихме идеята и вече имаме готовност да стартираме. Едно важно уточнение - сънародниците ни в чужбина са, както исторически български общности живеещи например в Молдова, Украйна, западните покрайнини в Сърбия, така и „младата емиграция“ – българи, които са напуснали родината, за да учат и работят в чужбина през последните 25 години. За разлика от по-старите български общности, по-младите емигранти много рядко членуват и участват във формални неправителствени организации на българи в чужбина. Досега Държавната агенция за българите в чужбина е поддържала връзка предимно с формалните организации на българи в чужбина, които са над 800, но агенцията не е имала приоритет и инициативи за комуникация с по-младите емигранти, които общуват и поддържат връзка с родината предимно чрез социалните мрежи като Facebook и Twitter. Концепцията е проста – в 21-ви век не можем да очакваме българите в чужбина да търсят институциите, за да се информират, би следвало институциите да са проактивни и да достигнат до тях. Социалните мрежи дават уникални възможности за проактивна комуникация – бизнесът отдавна ползва тези възможности, а институциите трябва да наваксват. Нашият екип идентифицира над 3000 групи във Facebook на българи в чужбина. Именно хора, самоорганизиращи се в такива групи, подпомагат държавата в организацията по провеждането в чужбина на предстоящите парламентарните избори. Освен държавните служители, които ще бъдат командировани в чужбина, българските диаспори по света трябва да излъчат няколко хиляди доброволци, за да се попълнят квотите за секционни избирателни комисии. От една страна комуникационната кампания е насочена към информиране на сънародниците за стотиците нови изборни секции, които ще бъдат отворени по цял свят, техните права и особеностите при гласуването в чужбина, а от друга – ще призовем хората да се включат като членове на СИК, да помагат с осигуряването на помещения за провеждане на изборите. До колко наши сънародници ще стигнете и чрез какви канали? Целта е да достигнем директно до поне 300 000 българи в чужбина, основно през Facebook, тъй като това е най-свързаната и голяма социална мрежа, в която хората прекарват най-много време. Всеки човек, до когото достигнем директно с информация и послания, е свързан с много други хора, така че споделяйки на свой ред дадена публикация, ние можем да достигнем за много кратко време до почти всички българи в чужбина, които ползват Facebook, но и до техните приятели и роднини, с които те поддържат връзка и извън социалните мрежи. Как точно е ангажирана Агенцията за българите в чужбина в тази кампания? Задачата на Агенцията е да подбере и адаптира заедно с ЦИК и МВнР информацията и посланията, които са важни и подходящи именно за българите в чужбина, както и да организира технически публикуването на официална и проверена информация в най-популярните групи и страници във Facebook, чрез които може да се достигне до най-много българи. Публикациите трябва да бъдат оформени по начин, който е подходящ за социалната мрежа – с инфографики, кратки анотации, които привличат вниманието, по-малко, но по-структурирани текстове с повече конкретика. Подготвили сме и Facebook страница на Агенцията. Какви послания ще съдържа кампанията? Съгласувани ли са с кампанията на ЦИК? Държа да подчертая, че комуникационната кампания няма да съдържа никакви политически елементи и ще бъде напълно партийно-неутрална. Информацията, която ще се публикува, ще се одобрява от ЦИК в оперативен порядък – важно е да се разпространява само информация, която е вярна и законосъобразна. Българите в чужбина трябва да научат, че за тези избори има отворени стотици нови изборни секции, именно в държави и градове, където има най-много българи, така че на хиляди българи няма да им се налага да пътуват по 1000 км. или да чакат по 8 часа на опашки, за да гласуват. От друга страна трябва да ги информираме, че не могат да упражняват преференциален вот, но че тяхната изборна активност е изключително важна и че техните гласове не се разпределят на случаен принцип, каквито митове съществуват в чужбина. Какви резултати очаквате? Очакваме тази кампания да допринесе за повишена изборна активност. Ако всички институции, отговорни за организацията и информационната кампания за изборите, си свършат добре работата, може да постигнем поне 30% по-висока активност в чужбина спрямо предишни избори.

Валери Симеонов: Недопустимо е увеличаването на броя на секциите в Турция, там се правят манипулации

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306963

Недопустимо е увеличаването на броя на секциите за предстоящите избори в Турция, тъй като там се извършват манипулации, режисирани от турската държава, каза Валери Симеонов, съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт – НСФБ И ВМРО“, пред „Фокус“.
„В Турция се гласува за по 3 секунди на човек, изписват се протоколи с много поправки, Недопустимо е увеличаването на броя на секциите за предстоящите избори в Турция, тъй като там се извършват манипулации, режисирани от турската държава, каза Валери Симеонов, съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт – НСФБ И ВМРО“, пред „Фокус“. „В Турция се гласува за по 3 секунди на човек, изписват се протоколи с много поправки,

Сергей Игнатов: Образованието у нас е на добро ниво

http://www.moreto.net/novini.php?n=264167

Министърът на образованието в пероида 2009-2013 година Сергей Игнатов определи като добро нивото на образованието у нас. По думите му е необходима спешна реформа в сектора, като промените трябва да започнат от закона за предучиилщното и училищното образование.

Безплатни изследвания за хепатит в Бургаска област

http://pik.bg/безплатни-изследвания-за-хепатит-в-бургаска-област-news225528.html

Безплатни изследвания за хепатит в Бургаска област

Скрининговите акции за безплатни изследвания за хепатит, организирани от Фондация "Христо Гешов", продължават. Айтос, Приморско, Поморие, Бургас и с. Ново Паничарево ще бъдат изследвани за коварния вирус. Това е поредната акция, която организират от фондацията на хепатитно болния Христо Гешов, който стана и лице на кампанията за борба с хепатита.

"Акциите са част от кампанията, която казва НЕ на хепатита и носи името "Хепатитът до мен". Те бяха подкрепени от общините по населени места. Безплатните изследвания ще започнат към края на септември, като във всеки град ще бъдат изследвани максимален брой хора. Лекарския екип ще консултира жителите на населените места как да се предпазят от коварния вирус и съответно ще насочават пациенти дали положителен резултат към лекари и болници. На всички желаещи ще им бъдат предоставяни и печатни информационни материали за заболяването.

Изследването не е със записване на часове. Капка кръв от пръста е необходима на теста да отчете дали сте носител на вируса уточниха от организацията.

Страни от ЕС питат България за 4358 бежанци

http://www.cross.bg/statyt-bulgariya-zakrila-1430334.html

/КРОСС/ От началото на годината държави от Европейския съюз са отправили запитване до България за 4358 бежанци. Става въпрос за нелегални имигранти, които са получили статут и са напуснали страната. Запитванията са за прилагане на Дъблинския регламент, според който България трябва да приеме обратно хора, които първоначално са били регистрирани у нас и тук са получили хуманитарен или бежански статут. Това показват данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Ръстът на запитванията се дължи на по-големия брой чужденци, които са получили статут. През миналата година са били получени 1331 запитвания, а през 2012 г. - 446 г. В средата на юни шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев алармира, че Германия ще започне да връща в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа. По-късно обаче самият Чирпанлиев се самоопроверга, като каза, че Берлин се отказал да ни връща бежанците. Чужденците с бежански статут имат право да пътуват из целия Европейски съюз, както и самите българи. Тези с хуманитарен статут имат нужда от виза, за да излязат от България. Една част от запитванията са за чужденци, които са избягали в чужбина през границата със Сърбия и Румъния. Именно тези имигранти е възможно да бъдат върнати в България

Страни от ЕС питат България за 4358 бежанци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7KJonW0KXeE/

От началото на годината държави от Европейския съюз са отправили запитване до България за 4358 бежанци. Става въпрос за нелегални имигранти, които са получили статут и са напуснали страната. Запитванията са за прилагане на Дъблинския регламент, според който България трябва да приеме обратно хора, които първоначално са били регистрирани у нас и тук са получили хуманитарен или бежански статут. Това показват данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Ръстът на запитванията се дължи на по-големия брой чужденци, които са получили статут. През миналата година са били получени 1331 запитвания, а през 2012 г. – 446 г., информира Кросс.

В средата на юни шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев алармира, че Германия ще започне да връща в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа. По-късно обаче самият Чирпанлиев се самоопроверга, като каза, че Берлин се отказал да ни връща бежанците.

Чужденците с бежански статут имат право да пътуват из целия Европейски съюз, както и самите българи. Тези с хуманитарен статут имат нужда от виза, за да излязат от България. Една част от запитванията са за чужденци, които са избягали в чужбина през границата със Сърбия и Румъния. Именно тези имигранти е възможно да бъдат върнати в България. По данни на ДАБ от началото на годината само 100 човека са били върнати от други държави, научи “Сега”. Точно толкова е бройката и през 2013 г.

По данни на ДАБ в центровете са настанени 2192 чужденци, от които 205 са получили закрила. За първите осем месеца на 2014 г. са подадени общо 5554 молби за закрила и са изготвени 7763 решения, от които 4682 статута. През август са регистрирани 1102 молби за закрила.

Увеличава се броят на търсещите закрила, които без документи се явяват директно в центровете на ДАБ, т.е. не са задържани на границата. Те не влизат в списъците на Национална служба “Гранична полиция” и не се водят на отчет при тях. Тази тенденция се засилва през август т. г. – директно в центровете са подали молби за закрила 162-ма нелегално преминали границата чужденци. Според агенцията това създава заплаха за сигурността на страната ни от приток на терористи или на вирусоносители.

 

 

 

Бареков в Девня: Политиците превърнаха България в турска провинция, а народа - в просяк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306959

ДПС е сложила ръка върху бизнеса и казва кой къде да работи. Няма да допуснем България пак да се управлява от неподходящите хора. Това каза в Девня кандидатът за министър-председател и лидер на "България без цензура" Николай Бареков пред събралите се близо 500 души в центъра на града, съобщиха от пресцентъра на партията. ДПС е сложила ръка върху бизнеса и казва кой къде да работи. Няма да допуснем България пак да се управлява от неподходящите хора. Това каза в Девня кандидатът за министър-председател и лидер на "България без цензура" Николай Бареков пред събралите се близо 500 души в центъра на града, съобщиха от пресцентъра на партията.

Честит 30-и рожден ден, принц Хари!

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/chestit-30-i-rozhden-den-princ-hari-6022367

Британският принц Хари планира да се завърне в Лас Вегас за парти по случай 30-ия си рожден ден

Лондон върви към рекордна IPO година

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e789ca0/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Clondon0Evyrvi0Ekym0Erekordna0Eipo0Egodina0H180A0A270C/story01.htm

Очаква се листванията на борсата в английската столица да достигнат 11,7 млрд. долара до края на годината


Суровият петрол поевтиня за втори пореден ден

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-поевтиня-за-втори-пореден-ден_l.a_i.567350_at.1.html

Лекият суров петрол и петролът сорт Brent поевтиняха за втори ден на фона на слабия растеж на индустриалното производство в Китай, предаде...

Бареков в Девня: Политиците превърнаха България в турска провинция, а народа - в просяк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306943

ДПС е сложила ръка върху бизнеса и казва кой къде да работи. Няма да допуснем България пак да се управлява от неподходящите хора. Това каза в Девня кандидатът за министър-председател и лидер на ДПС е сложила ръка върху бизнеса и казва кой къде да работи. Няма да допуснем България пак да се управлява от неподходящите хора. Това каза в Девня кандидатът за министър-председател и лидер на "България без цензура" Николай Бареков пред събралите се близо 500 души в центъра на града, съобщиха от пресцентъра на партията.

Хърватия продължава да се бори с наводненията

http://balkani.actualno.com/Hyrvatija-prodyljava-da-se-bori-s-navodnenijata-news_50005.html

Борбата с наводненията в Хърватия продължава. Най-тежко е положението в районите около градовете Карловац и Сисак. Там на терена са около 700 войници, съобщи агенция Бета. Кметът на Карловац Дамир Йе...

Хилари сигнализира, че може и да участва в изборите

http://america.actualno.com/Hilari-signalizira-che-moje-i-da-uchastva-v-izborite-news_50010.html

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън посети пикник в Айова, организиран от сенатор Том Харкин, с което предизвика спекулации, че ще участва на президентските избори през 2016 г. Появата...

Морски кът в „Горски кът”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8nSWiF0aBSQ/

Сътвориха го деца от СОУ”Любен Каравелов” – Несебър и техни приятели от Обзор, Равда, Свети Влас и Бургас по време на летните лагери във вила „Горски кът” в Родопите. Организирани от преподавателите Наталия Антонова и Пенка Ганчева 108 деца от I до VIII клас, разпределени в три смени по възрастови групи изживяха поредното незабравимо лято.

Георги Деведжиев – Гецата и неговия екип предложиха на лагерниците изключително разнообразни занимателни, образователни и релаксиращи прояви. Освен традиционните дискотеки малчуганите се занимаваха със зумба, водни игри, ориентиране в природата, организираха си мини сървайвър, алпийски тролей, люлка и кула до небето. Показаха завидни умения в низането на гривни, рисуването върху камък и върху лица, във фокусите, брейка и караокето. Спретнаха си вечер на таланта,маскен бал, ядоха торта без ръце и какво ли още не.

В началото на учебната година несебърските деца кроят планове за следващото лято, през което са решили да почиват в международния детски лагер на о.Тасос в Гърция.

Мара МОМЧИЛОВА

 

118 деца прекрачиха за първи път прага на ХГ”Св.св.Кирил и Методий”

http://dobrudjatv.net/118-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

Община гр.Добрич ще надгражда всяка година условията за качествено образование и развитие на творческите способности на децата, това обеща днес в приветственото си слово кметът на Добрич Детелина Николова, която присъства на откриването на новата учебна година в ХГ“Св.св.Кирил и Методий“. Учебното заведение бе най-пострадалото […]

Почиваме по морето през септември за по 20 лв. на човек

http://econ.bg/Новини/Почиваме-по-морето-през-септември-за-по-20-лв-на-човек_l.a_i.567347_at.1.html

Сериозно намаление на офертите за почивка по българското Черноморие има за наближаващите почивни дни през септември около Деня на независимостта. От...

Новият социалист Радан Кънев

http://pik.bg/новият-социалист-радан-кънев-news225525.html

Новият социалист Радан Кънев

В желанието си да се подиграват на Николай Бареков, медиите му прикачиха прозвището "новият политик". Това е готина ирония, въпреки че младите поколения не я хващат много. "Новият политик" е култов английски комедиен сериал, който се излъчваше в България в началото на 90-те години. Отишлият си без време в началото на лятото на тази година гениален комик Рик Майол играеше безскрупулен английски депутат-консерватор, който не се свенеше да се забърква във всякакви мръсотии и интриги, за да изплува до върховете на политиката. Сериалът беше толкова злостна карикатура на английската политика в ерата "Тачър" и малко след нея, но, за съжаление, в България малко хора разбираха този емоционален заряд. Както й да е - хубаво е, че споменът за този сериал бе съживен в шегичка за Николай Бареков.

Но, ако медиите искат да бъдат честни сега, трябва да почнат да наричат Радан Кънев - "новият социалист". Или поне "новият левичар". Все пак всичко сме очаквали от българските десни - да хвърлят истерични плюнки по паметници, да крещят, че те са лицето на "умните и красивите", да крият, че са деца на старата висша номенклатура, да изпитват неудобство в мига, в който не стъпват по жълти павета или се отдалечат на повече от 150 метра от мол, да обясняват как сутрин и вечер отправят молитви към древните богове, за да поразят Кремъл със светкавици, да имат влогове в КТБ и да считат, че като хвърлят две кофи с боя по нещо, това е политическа агитация - но да чуем от десен лидер, че се чувства ляв, това изобщо не сме го подозирали. Но ето че чудото стана. На беседа с неправителствена организация, при това носеща демоничното име Инистут за радикален капитализъм "Атлас" (тоест всички хора, които си мислят, че са си запазили с кинти ВИП-сепарета в рая, но са обречени да се пържат в адските котели за една вечност и малко отгоре), лидерът на ДСБ Радан Кънев е заявил: "В българските условия съм май по-скоро вляво от центъра по убежденията си". Ихаааа!

Разбира се, десните фанатици във виртуалното пространство веднага започнаха да привиждат в тези думи някакъв висш компромат. Защото, представете си само - лидерът на ДСБ да каже, че се чувства левичар е все едно лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади да се появи с тениска на Барак Обама. Заради това психодесните още дълго ще преживят тези думи, защото просто не знаят как да се справят с тях. А автентичността на записа бе потвърдена. Тоест - новият левичар наистина е направил самопризнания и вероятно трябва да го поздравим за това. Вярно, избрал е да го направи в егати кофти компанията, но пък големите истини не спазват график.

Гафът изобщо не е в това, че Кънев се самообяви за социалист. Гафът е, че той се опита да го отрече. И се позова на най-баналното - не помнел, срещал се с много НПО-та, щял да коментира като се запознае.

А истината е, че в изявлението, което стана публично, за първи път в своята кариера на политик Радан Кънев казва нещо, което отдавна е известно: "България е отместена примерно спрямо Европа доста вдясно". От три или четири години насам много хора постоянно се опитват да обяснят това, но понеже десницата у нас почива на екстремистки основания и има психология на есхатологична секта, никога не го е признавала. С думите си новият социалист на практика дава истинската диагноза - България е в трагично състояние, защото е отместена толкова вдясно, че няма измислени хапчета за тази лудост.

Ако иска да е последователен и да остане в историята, Радан Кънев трябва да защити точно тази теза при избора си на лидер на Реформаторския блок. Защото, в крайна сметка, иначе ще се получи върховна подлост. Значи смяташ, че България е отишла твърде надясно от Европа, но пак ще й предписваш от същото лекарство до окончателна смърт ли?

Възприемам изплувалото на бял свят признание на Радан Кънев за неговата левичарщина като вид катарзис. Така де - дори на талибаните от време на време им е позволено да проглеждат за истината.

Дясното в България е свръхексплоатирано и съответно доведено до абсурд. Всяка нововъзникваща партия бърза да се позиционира вдясно, което, освен до пренаселване на това пространство, доведе до неговата окончателна профанизация, защото да делиш терен с Илияна Раева или други от нейния калибър може да бъде объркващо дори за човек, който е прекалил с Едмънд Бърк или Айн Ранд. Лявото също е застинало в своето безвремие и опити за имитация на дясна политика и резултатът днес е една дясна, суперизтормозена България, където десните дават мило и драго да напишат някоя псувня на паметник, но не и с какво бедните хора ще си платят тока. С други думи - Кънев да заповяда в лявото пространство. Ние сме демократи с широки души и дори може да го черпим с бира от време на време. Важното е обаче да се знае, че оттук-нататък не може да продължава така. Не съм подозирал, че по време на предизборна кампания ще се получат такива откровения, но чакаме другаря Кънев на следващите протести срещу добива на шистов газ и срещу високите цени на тока. А, да, и кажете къде да му пратя една фанелка с Троцки. Нека на следващата си среща с Института за радикален капитализъм да я облече.

Ще е кеф да знам, че буржоата ще получат киселини само от нейната гледка.

От Поглед.инфо.

Училищата в Аспарухово отварят врати след водното бедствие

http://www.moreto.net/novini.php?n=264177

Всички общински училища и детските заведения в квартал „Аспарухово” са възстановени след водното бедствие и започват днешния първи учебен ден нормално. Ккметът на Варна Иван Портних е избрал СОУ "Любен Каравелов" в кв.

Копринка 2014 – празник за приятелите на Русия в България

http://www.cross.bg/rysiya-koprinka-bulgariya-1430333.html

/КРОСС/ В събота на 13 септември се състоя ежегодния Събор на приятелите на Русия в България на язовир Копринка. Това е единадесетият поред събор и той събра над 12 000 души от цяла България. Присъстваха и гости от Русия. Събитието се отразяваше от няколко водещи български и руски медии. На брега на язовир Копринка и тази година се събраха всички онези, които обичат Русия, които пазят и ценят връзката с нея, с нейната култура и език, както и всички онези, които някога са живели и трудили в бившия Съветски Съюз. Тази година Копринка е необикновено събитие. То е уникално, защото в един свят, разделян от агресия и омраза към Русия, в нашата страна се събират хора, които не желаят да мразят, а обратното. Хора, които не се срамуват да кажат, че се чувстват свързани с един друг народ, с една друга култура и история, с една велика държава, която днес е нападана от всички останали. Държава, чийто симпатизант да си не е модерно днес. Тази година в събирането на "Копринка" хиляди българи направиха именно това - показаха своята позиция и демонстрираха подкрепа на Русия. Ето защо, именно това събитие е по-специално и в него има нещо повече. През последните дни стана ясно, че русофилите трябва да заявят открито позицията си относно опитите България да бъде вкарана в конфликт с Русия

51 ученици с награди в първия учебен ден на Строителния

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MNcc4L4PPaI/

В първия учебен ден в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” (Строителния техникум), 51 ученици бяха наградени от директора Веселин Пъйнев с предметни награди – сувенири. Те се връчват за постигнати отлични резултати по време на миналата учебна година. 31 от наградените са отличници, трима са участвали в професионални състезания – „Най-добър млад строител” и са се завърнали с призове и грамоти.

17 ученици от осмите, деветите и десетите класове са представители на двата отбора на гимназията – по лека атлетика и хандбал. За първи път в историята на бургаското образование два отбора от едно и също училище печелят първо място в Националните спортни състезания, подчерта директорът г-н Пъйнев. Отборът по лека атлетика получава правото да представя страната ни в Световните ученически игри, които ще се проведат в Китай през 2015 г.

В приветствието си за празника директорът призова ученици, учители и родители да дарят средства за пострадалите от наводненията в страната, като даде личен пример със сумата от 50 лв.

В Строителния техникум годината започват над 800 ученици. Днес те чуха първия учебен звънец и с пожелание да им върви по вода, влязоха в класните стаи.

 

Родители от село Калище не искат деца на бежанци в училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306938

Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци, съобщи Нова телевизия.
Вместо празник на първия учебен ден, в основното училище в Калище протестират. Там учат около 20 деца от околните девет села.
"За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”, Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци, съобщи Нова телевизия. Вместо празник на първия учебен ден, в основното училище в Калище протестират. Там учат около 20 деца от околните девет села. "За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”,

Ураганът Одил стигна Мексико

http://www.bnews.bg/article-116400

Мощният ураган „Одил” достигна територията на Мексико и засегна района около курортния град Кабо Сан Лукас,

Ще останат в историята. Със свръхдефицит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306486

Лесно е да обещаваш, 

когато знаеш, 

че следващото 

правителство 

ще плаща







T ранспортният министър обяви, че проблемите на БДЖ са разрешени, защото Европейската комисия е позволила държавна помощ от 172 милиона лева за компанията. Обаче такива средства в бюджета не са заложени – което означава, че се създава по-голям проб Лесно е да обещаваш, когато знаеш, че следващото правителство ще плаща T ранспортният министър обяви, че проблемите на БДЖ са разрешени, защото Европейската комисия е позволила държавна помощ от 172 милиона лева за компанията. Обаче такива средства в бюджета не са заложени – което означава, че се създава по-голям проб

Родители не искат деца на бежанци в училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306934

Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци, съобщи Нова телевизия.
Вместо празник на първия учебен ден, в основното училище в Калище протестират. Там учат около 20 деца от околните девет села.
Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци, съобщи Нова телевизия. Вместо празник на първия учебен ден, в основното училище в Калище протестират. Там учат около 20 деца от околните девет села. "За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”,

В Калище се страхували от малария, варицела и глисти

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/v-kalishte-se-strahuvali-ot-malariia-varicela-i-glisti-6022366

Хората то селото не искат децата им да учат с децата на бежанци, защото се страхували от болести и че те не говорят български

Пострадалият на АМ ”Струма” чака 3 ч за помощ

http://frognews.bg/news_76262/

Пострадалият при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" работник е приет в "Пирогов" без опасност за живота, но с тежки травми по крайниците.

Предстоящи футболни срещи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iU9u1JFQBmU/

На 20.09. /събота / от 17:00 часа в гр. Пловдив ще се изиграе мач от VII кръг на първенството на Югоизточната “В” група, където ОФК “Поморие” гостува на ФК “Марица”.

Започва първенството на юноши младша възраст, в който  отборът на ОФК “Поморие”  ще приеме отбора на ФК “Елхово” в първа среща на 20.09. /събота / от 10:00 часа на Стадион Поморие.

На 20.09. /събота / от 11:30 часа отбор Деца “Б” на ОФК “Поморие” играе първа домакинска среща на Стадион Поморие с отбора на ОФК “Несебър”.

Детска Подготвителна Група, родени през  2003/2004 г. на ОФК “Поморие” започва своята надпревара в турнирите “Футбол 9″ . На 21.09. /неделя/  отборът на Поморие играе срещу ФК “Странджанец” Царево от 13:45 часа на спортен комплекс “Каменица-Арена” гр. Бургас.

Касим Дал: ДПС чака срещата с Ердоган от пет години

http://www.cross.bg/predsedatel-izborite-erdogan-1430331.html

/КРОСС/„ДПС чака тази среща от пет години, но начинът и времето - по време на избори, са обезпокоителното в срещата на Лютви Местан с Реджеп Тайип Ердоган", заяви председателят на партия „Свобода и достойнство" Касим Дал в интервю за Нова телевизия. Взаимоотношенията на „Свобода и достойнство" с управляващата партия и с президента Ердоган са дългосрочни и са се развивали през годините, отбеляза Дал. „ДПС успя да отвоюва дата на изборите. 5 октомври е Курбан Байрам и това ще активира много изселници да гласуват", посочи той. „В Реформаторския блок няма разделение. Ние сме един отбор, представляван от петима лидери", подчерта Дал. „Радан Кънев каза, че ще се стремим да отидем на избори с консенсус. Такъв нямаше и той оттегли кандидатурата си за председател. Няма страх, че ДСБ иска да превземе властта в РБ. Ще изберем председател след изборите", посочи той. „Преди да изберем председател, трябва да променим учредителното споразумение и да видим каква ще бъде ролята на председателя на Реформаторския блок - при ясно разписани правила ще направим избора на 10 ноември. Най-важно за нас е единството на блока и доброто представяне на изборите", каза в пряка телефонна връзка зам.-председателят на Движение „България на гражданите" Найден Зеленогорски.      

Влекач помете пешеходец в тъмното

http://www.bnews.bg/article-116401

Пешеходец е починал, след като е блъснат от влекач във Врачанско, съобщават от полицията във Враца.

Брюксел ни отпуска 18 млн. евро след наводненията

http://frognews.bg/news_76261/

Страната ни е поискала 304.171 млн. евро от европейския фонд "Солидарност" за възстановяване на щетите от наводненията, които започнаха в средата на юни в Североизточна България. Брюксел обаче може да ни даде само 6% от сумата, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова. Това прави малко над 18.2 млн. евро. Цанова се надява да получи помощта до три месеца.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306921

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Вучева: Прокопиев показа кой е вдъхновил сценария за унищожението на КТБ

http://econ.bg/Новини/Вучева-Прокопиев-показа-кой-е-вдъхновил-сценария-за-унищожението-на-КТБ_l.a_i.567345_at.1.html

Изказването на бизнесмена Иво Прокопиев, че Корпоративна търговска банка трябва да бъде ликвидирана, показва кой е вдъхновил сценария за унищожението...

Три района остават без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264175

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите в следните райони: - село Звездица - до 14 часа; - кв. Аспарухово - част от ул."Розова долина" и ул."Ясен" - до 14 часа; - част от кв.

Деветдесет и четвърта завинаги (роман, част III)

http://offnews.bg/news/n_1/n_388535.html

Деветдесет и четвърта завинаги (роман, част I) Деветдесет и четвърта завинаги (роман, част II) * * * 92 – годината, в която баба умря. През есента. Представете си смъртта така – живеете с един човек дълго време заедно. Той ви е близък, роднина или любим. Живеете, живеете, живеете. Заедно сте, заедно сте, заедно сте. И изведнъж спирате да го виждате. Другите казват, че е умрял. Но какво разбират другите? Те все нещо се опитват да казват, все много знаят. Всъщност другите си нямат и най-малката представа, че вие и вашият близък, роднина или любим сте все още заедно. Живеете заедно. Говорите си. Тук другите ще ви погледнат странно и ще ви препоръчат спокойствие и лекарства. Въобразяват си, че си говорите сами. Не споделяйте всичко с другите, те могат да бъдат и агресивни. Само вие знаете, че в сънищата и наяве можете да си общувате с човека, когото обичате. Виждате го, чувате го, смеете се заедно – това наистина е той и не може да бъде плод на тъжното ви въображение. В моментите, когато от деветнайсетгодишната ми душа не оставаше и троха, когато се разпадах на съставни части и не знаех как да се сглобя отново, единствено присъствието на моята мила бабичка ме съхраняваше. Шест месеца, в които бях разглобен и наново сглобен. Това пренареждане тогава ми изглеждаше страшно и незаслужено. Днес смятам, че съм си го заслужил. И че всеки пич, който иска да продължи да живее и да се научи да се бие с вятърните мелници, трябва да мине през пренареждането. 92 – по телевизорите някакви хора говореха нещо. Знаели са какво ще ми се случи. Но не са ми казвали. Знаели са какво ще се случи и на баща ми и на неговата малка търговска фирма, регистрирана преди година – и на него не му казаха. Държали са в тайна заговора си срещу мен и татко ми. Недоумявам как живеят с тези лъжи на съвестта си. На тяхно място бих си сложил въжето. * * * 93 – ГОЛЯМОТО МЕРЕНЕ - ЕЕЕЙ, ПУТКИ МАЙНИ, СТАВАЙТЕ ВЕДНАГАА! СТАНИИИИ! ВАШТА МАЙКА, КАМИЛИ МРЪСНИ! - яростни крясъци на втората сутрин ни изтръгнаха от припадъка и ни захвърлиха в космоса. Между спарките – двуетажните ни легла – сновяха ефрейторите, ехидните копиленца, дето щяха да ни обучават, крещяха и ритаха дървените части край главите ни. Размърдахме се недоумяващи и вцепенени от страх. Виковете и ритниците продължиха, докато всички не се озовахме на пода. Строихме се по бели гащи. Мигахме на парцали, от телата ни още се носеше сънната топлина. - Имате една минута да оправите леглата, да се облечете и да се строите на плаца! Бегом! За минута и десет секунди всички стояхме строени навън. Тъкмо се развиделяваше и се загледах на изток, откъдето бледочервена светлина разбуждаше целия свят. Зад нас кротките върхове на Родопите все още спяха и сънуваха легендите си непробудно. Първите хълмове бяха отдалечени на не повече от два километра. Какво ли бяха видели през вековете тия хълмове? Денят започваше обещаващо. Борбата за надмощие се развихри още в първите часове. Йерархията трябваше да изкристализира. Да се изяснят подредбите и зависимостите. Ред трябва да има във всичко. Старите се наложиха на новобранците. Ефрейторите се наложиха на новобранците. Старшините се наложиха на новобранците. И офицерите се наложиха на новобранците. Самите новобранци се наложиха на себе си. Закусвахме, марширувахме и пушихме. Запознахме се със старшината, който трябваше да ни превъзпита в рамките на 40 дни. Колкото се жали мъртвец. А ние трябваше да се преродим. Дойде сутринта към осем и половина. Вече се бяхме наяли. Старшина Апостол Апостолов гледаше като бик през очилата си, набитата му широка фигура сумтеше пред носовете ни и ни обясняваше какво трябва да знае добрият боец. Той възприемаше работата си като висша мисия и божествено призвание. А името му не съм си го измислил – явно човек се слива с името си. В двустайния панелен апартамент всяка вечер след работа го посрещаха съпругата, трите дъщери и тъщата. Апостолът сваляше очилата на прага, поглеждаше ги хрисимо като малко теленце и заемаше достопочтеното си място във фотьойла пред телевизора. Със слизането от мотрисата сутрин в осем пред портала на поделението той отново се превръщаше в говедо. В бик. Мутираше за секунди като във фантастичните филми – преди малко мравчица, а в следващия миг извънземно чудовище. По пътя във влака петнайсетина минути се нахъсваше и на слизане от вагона вече беше във форма. В осем и половина пред строя се носеше в стихията си - като торнадо. С очилатата си мутра хипнотизираше камилите и ги размазваше по асфалта като масло по филия. Страшно удоволствие му доставяше. И му доставяше удоволствие да забелязваме, че му доставя удоволствие. Главната му цел беше да унижава и прекършва своеволия, свободолюбия и мечтания. - Добрият боец изпълнява, без да пита. Отговаря само със „слушам“, „тъй вярно“ и „съвсем не“! Поддържа шкафчето си изрядно подредено. Кърпите сгънати на „скатки“! Обувките лъснати! Гладко обръснат всяка сутрин! Чисто бяла якичка и закопчано телено копче на куртката! За четирийсет дни всички вие, мамини синчета, ще се научите да се строявате като един и да марширувате като един. След четирийсет дена вие ще бъдете ЕДНО цяло! Край на лиготиите! Тук майките ви ги няма! Ясен ли съм? - Тъй вярно… - Нищо не чувам! - ТЪЙ ВЯРНО! Скатката е идеално сгънат квадрат от кърпи и фланелки. Слага се на най-видно място в шкафчето. Теленото копченце е най-горното копче на въшкарника. Когато се закопчае, притиска шията и дишането става невъзможно. Бялата якичка е парче бял памучен плат, което се пришива всяка сутрин, за да предпазва врата от прежулване и яката на въшкарника от лоясване. Всеки боец има няколко. Пере ги редовно и ги сменя всекидневно. Докато не прехвърли задълженията си върху някоя камила. Новобранецът – камилата – пришива освен своите якички и тези на някой стар. Якичките са еманацията на бойното изкуство. Който поддържа якичката си изрядно бяла и добре зашита, никога няма да предаде Родината и другаря си. На такъв човек може да се разчита за всичко. А по време на ядрен взрив ще запази самообладание и дори има шанс да оцелее. Всичко се крие в чистата якичка. И Ахил, и Хектор са били с чисти и ослепително бели якички под железните ризници... - А сега за раздвижване – слушай командата ми! До вратата на гаража и обратно – бегом… марш! - Апостолът се радваше на гласа си. Затичахме се с пълни търбуси. Изпълнихме задачата. Аз останах последен. - Боец! - Аз! - Как ти е името! - ZX… - Зет Хикс си при майка си, тук си редник Xикс! Ясно? - Тъй вярно. - Как се казваш? - Редник Хикс. - Заради Х още веднъж - бегом марш! Отново. Пак останах последен. Не обичам да се гаврят с мене. - Заради Х трета обиколка - бегом марш, казах! Не го правех нарочно. Почти. Проницателните очи на Апостола се опитваха да разберат дали се ебавам. - Ей, Х, после ще те претрепем, копеле! - чух зад себе си и се обърнах в движение. Един мижав охаец ме гледаше нагло. Явно не знаеше какво говори. Охайци наричахме охранителите, ротата, чиято служба се състоеше само от даване на наряд… въоръжен наряд през ден… без сън, до края на света… Сдуханяци и нещастници. Тоя младеж не знаеше какво го очаква и се опитваше да ми се наложи още в учебната рота. Хилав и глупав при това, нямаше шансове. Редник Х извади сгъваемото си джобно ножче, забави крачка и се приближи към смотаняка. Озъби се и го насочи срещу лицето му. Онзи се дръпна по инстинкт. Хвана го шубето, щото не очакваше такава реакция. Правило номер едно – винаги бъди по-зъл. - Кво искаш бе, мамка ти тъпа! - изсъска Х. Аз се бях свил на топка някъде встрани на тревата и гледах цялата сценка. Х явно се забавляваше. Нямаше да му е скучно тук. Играта започваше добре и не изглеждаше войникът да има проблеми с приспособяването. - Бойци, десет минути почивка. След това продължаваме. Седнахме край оградата направо върху земята. - Пич, виж сега, не е виновен Х. Не разбираш ли, че този се заяжда с нас и иска да ни скара? Разделяй и владей! - дочух да се обръща към охаеца някакво друго момче. Я виж ти, имало и философи тук. Обърнах се към тях и им смигнах. Запалихме по цигара, кефехме се на почивката, а есенното слънце гальовно стопляше нескопосано ушитите въшкарници и голите ни глави. Дрънкахме глупости и си мислехме за бъдещето. Нищо светло нямаше в него. Бъдеще просто нямаше. Остана ни само сега. След строевата подготовка и обяда ни измислиха най-разнообразни и приятни занимания, а след пет следобед ни подхвърлиха на старите. Щото работното време свърши. И личният състав се прибра при близките си хора да се радва на живота. Да пие ракия, да се кара на съпругата, да псува децата, да се оригва и да отделя въглероден двуокис. Личният състав си има личен живот. А старите това и чакаха с потекли лиги, горките. Пред нас се изтъпаниха Чайника, Паскула и Шакил. Криваци. Киртаци. Кучета. Красти. Копилета. Чайника беше откачалник, висок метър и петдесет, с криви крака и безумен поглед. Шакил беше висок и сух, с флегматични движения, но това беше тарикатски камуфлаж, зад който се криеха котешки рефлекси и светкавичен удар. Пръв взе думата Паскула. Най-големият кривак. Човек без любов в живота си. Щеше да свърши по затворите или в някоя канавка с простреляна глава. Понякога стават и чудеса и такива негодници се променят... - Чшшш, путки майни, мирно! Ей тука да се отделят свръзките. Останалите да се махат. Строихме се отделно разпределените в бъдеще към свързочна рота. Задачата ни по време на война щеше да бъде да управляваме подвижни релейни и радиостанции, да осигуряваме наземна радиоподдръжка за хеликоптерите, които още не са паднали. - Свръзки! Нищо не чувам. Що не отговаряте бе? - Паскула се възмущаваше. Мигаше с някакъв изкуствен тик, който трябваше да ни внуши ужас. Повдигаше си едното рамо и си тръскаше главата сякаш е избягал от лудницата. - Свръзки! – поредната им простотия на тъпаците. Явно тук е царството на простотиите и по-добре да свиквам по-бързо. Свикнах. Много бързо. Чак се учудих на себе си. Тоест на редник Х, още се бъркам. - НИЕ! - извикахме го в хор. - Сега, моите момчета, сложете си ръцете на очите. Точно така. Виждате ли нещо? - Не, не… - дочуха се гласове от редицата ни. - Как не, бе, путки майни! - СЪВСЕМ НЕ! - креснахме като един. - Ето това е вашето уволнение. Това, което виждате. Прозвуча убедително. Пред очите ни имаше мрак. - Вие, путки майни, сте бесни камили! - продължи Паскула. Чайника и Шакил край него се хилеха. - Ясен ли съм? Не чувам! - Да, да - осмелиха се няколко гласа, стадото се разлюля леко. - Как да, бе путки майни, как да! Тъй вярно, тъй вярно и нищо друго! Ясен ли съм? - ТЪЙ ВЯРНО! – това беше началото на превъзпитанието. Получавахме официално възпитание и неофициално превъзпитание. Съставът от старшини и офицери доволно потриваше ръце пред телевизорите си и се радваше на мисълта, че старите тук довършват делото началническо. - Вие сте камили бесни! Камилиии! - крещеше старото куче - Ние се отговаря бе, лайнари! КАМИЛИ, казах! - … - Що не отговаряте бе, путки майни! Ей, ще ви избия, вашта мамка тъпа! Камилиии! Ние!… Не чувам отговор! - НИЕ! - Камилиии! - НИЕ! - викнахме все по-уверено в хор. Що пък камили? - Путки сте вие! Аааа, можело значи… Добре отговаряте! - Служим на Република България! - Ще служите ми, къде ще ходите! Вие сте тъпаци! ТЪ-ПА-ЦИ! Ясен ли съм? - Тъй вярно! - Тъй вярно ми, кво друго… Чшшшш, ей, ще ви избия! - Паскула се хилеше злорадо. - Старото ще си побара ташаците още пет месеца, а вие тук ще изгниете. Такъв е животът, да ви еба майката. Скачайте сега от една цигара всички. Заизваждахме цигари. Седемнайстия и Пеловеца вдигаха рамене: „Не пушим“. - От утре да пушите всички. - Слушаме. После разбрахме, че Лалко Паскулов, както се казваше всъщност Паскула, искаше да докаже на целия свят колко е луд и че никой не може да го настигне в тази спортна дисциплина. Аз, говореше всеки негов жест, съм най-гадното и откачено копеле, някой иска ли да се пробва? Из поделението се разнасяше легендата как някакъв старшина се заяждал с него, когато бил новобранец. Една сутрин старшината намерил колата си на паркинга пред поделението с разрязани гуми. После, за да излезе в отпуск, Паскула си хвърлил бордюр върху крака и го счупил. После редник Зет Хикс, тоест моето второ Аз, заживяло в един измислен свят, се опита да стори почти същото, просмукан със спирт редникът цяла нощ би с един чук по малкия пръст на ръката си, заложен между две тухли, но без успех…Пръстът подпухна, но костите му бяха здрави и не успя да ги строши. Година по-късно, когато на нас вече ни предстоеше да се махнем, Паскула дойде веднъж на свиждане. Беше се сприятелил с Биг Бен, подмазвача, когото в техникума смятахме за тъповат цървул с претенции за лидер. Правеше се на алфа животно, но реално спадаше към периферията. Споделяха си мръсните тайни. Кой кога кого как измамил, окрал, излъгал, ква далавера направили и т. н. Биг Бен излезе на портала да говори с Паскула и като се върна, ни предаде разговора. След като се уволнил, Паскула отишъл в Германия нелегално. Уж за да работи, но със сигурност е знаел, че отива да краде. Полицията го сбарала. Преди да го екстрадират, лежал един месец в затвор, пълен с някакви турци, които май го обезчестили. Сексуално. Щото иначе той си беше душевно безчестен по всички параграфи. Биг Бен разправяше, че Паскула изглеждал много депресиран и отчаян. И Маргарита намерила своя Майстор… Шакила и Чайника бяха само наблюдатели, от така наречените шестаци, стари кучета, но на по-малка служба. Тяхното настървение беше още по-жестоко. Слюнките им хвърчаха от удоволствие… Забелязал веселбата, към компанията се присъедини Леновеца. Дълбокопровинциален блед заек със заешка уста и хилави мускули. Леновеца, на същата служба като Паскула, уволнявка след 5 месеца, почна самоуверено: - Шшш, камили, вие на тшарикати ли ша праите бе, шшш, тука ште ша шдухате бе, аз ште ви наутша ваш да лъшкате обувки и да шиете якитшки, докато ша омагьошате - засъска като спукана гума дребното сипаничаво копеле от село Леново. Устната му беше сцепена при някакъв инцидент и приличаше на Бъгс Бъни, но само външно, значи, поправям се, мязаше повече на Зомбайо. - Ееей, швръшкиии! - Ние! - Пушки сте вие! Леновеца остана доволен от намесата си. Може би в жалкия си живот навън никога повече няма да се почувства толкова значим. Казармената легенда разказваше, че някога в поделението нямало вода и новобранците ходели до близкото село на километър разстояние с по две кофи на рамо. Оттогава им казвали „камили“. Новобранецът си е просто новобранец. Нищо и половина. А камилата е вече обучен и възпитан новобранец. Камилата е метаморфозното състояние между новобранеца и старото куче. Добрата камила е незаменимо благо. Добрата камила оправя леглото на старото всяка сутрин, без да чака подкана, цепи дървата бързо и винаги поддържа топло в спалното, шие якичките умело, винаги разполага с цигари, готова е по всяко време да отиде до селото за пиячка, прикрива старото, не се скатава за работа и мълчи. Всеки обича добрата камила. След една седмица ни подкараха към банята да се къпем. Крайно време беше, овчата миризма на въшкарника вече се кръстосваше с леко прокисналата воня на собствените ни уплашени тела. Според всички казармени правила добрата баня трябва да трае един час. Разделиха ни на две групи, за да имаме време да се изкъпем порядъчно, да изтрием страха и кирта от душите си. Нашата група тръгна под строй към тъмносивото помещение, приличащо отдалеч на крематориум. Баняджията беше стар слаб човек с добри очи. Усмихваше ни се и ни съжаляваше. Той си вършеше добре работата. Разпалваше нафтената горелка така че и в най-дълбоката зима вътре ставаше отвратително приятно от горещина и топлата вода не свършваше. Африка – това беше заповедта да се поддържа топло в спалното помещение. Искам Африка. Крематориум. Ето ти крематориум, за да изпепелиш мизерията си в него. Засъбличахме се неуверено. Изглеждахме жалко голи и остригани. И объркани. И нелепи. Голотата променя хората. Представете си човека, от когото ви е страх, представете си някое чудовище в човешки облик, някой убиец или тлъст политик разсъблечен до кожа, унизен, остриган и затворен в концлагер – пред голотата всички са равни. Водата обаче има вълшебни свойства. Връща живота. Покрива тялото с нещо странно, с тънък филм, с живот, който го освобождава, отваря порите му и дава възможност на всичко старо, лошо и затлачено да се оттече навън… Попаднали под струята на душа, ние за първи път от влизането си се усетихме човешки същества… За миг раздвоената ми същност се съедини отново… но само за миг… Докато не ни погълна абсурдът на контраста и меренето отново се превърна в единствената възможна реакция. Това им е слабост на момченцата. Пръв започна Биг Бен. Той понеже още от ученическите години имаше комплекса да си показва половите белези наляво и надясно из училище, понеже анатомиите му притежавали изключителна големина според него, не можа да се сдържи и в това откровено голо пространство да не си ги демонстрира пред очите на всички. Като че ли останалите средностатистически индивиди от мъжки пол му завиждахме за таланта да е толкова безсрамен… За първосигналните примати твърдението, че сексът е в съзнанието, е неразбираемо. Чезето от своя страна беше с по-малки анатомии от средностатистическите, но какво можеше да стори той… Нищо. И не се срамуваше от факта, колкото – толкова. За елементарните полуживотни сексът е равен на клатене, сумтене, освобождаване от натрупаните секрети и заспиване. Затова същите полуживотни се опитваха да компенсират тесния си кръгозор, като се стремяха да ни го наложат и на нас останалите. Успяваха. – Хайде да видим кой пръв ще го вдигне, предложи от своята кабинка Биг Бен. Кабинките бяха открити, без врати, и единственото, което ни отделяше, бе обилната пара. Ако някой искаше съвсем да се скрие, просто се обръщаше с гръб и заставаше най-близо до душа, парата поглъщаше пространството помежду ни и ни освобождаваше. Интересно как всички му се вързахме. Страшни комплексари бяхме. И още сме, не се заблуждавайте. На двайсетина метра от тъпите старшини и офицери, в средата на идиотското поделение, върху островчето свобода, наречено баня, ние почнахме с такова усърдие да мастурбираме, за да се възбудим, че замириса на изгоряло… Представих си как ни вижда някое момиче отвън през прозорчето. И ми стана толкова смешно, че още петнайсет минути изобщо не можех да превключа на сексуална вълна. Затваряш очите и си представяш друга обстановка, друго време, онова момиче твоето край теб, гушнало се е, притулило се е в ръцете ти... Някой все пак успя. Да постигне целта. И извика с пълно гърло да го видим. Ей го е, това е успехът! Наистина беше успял. Показваше си гордо успеха. Може ли част от анатомията да е повод за гордост изобщо? Вижте какъв красив крак имам, вижте колко е неповторим нокътят ми, извивката на петата ми, вижте ми космите какви са изящни, а този кучешки зъб е вдъхновяващ... Формите могат да възбуждат, да. Дори повече от мислите понякога. А най-силната възбуда се получава от съчетанието на мисли и форми. Един по един всички се хвалехме, показвайки постиженията си, като всъщност тайно си ги мерехме. Това беше голямото мерене. Макар да не го казвахме, всички мислехме точно за това. На кой колко му е голям. Това се превърна в основното ни занимание през цялата тази година и половина. И дори после. През остатъка от живота ни. С това по принцип се занимават мъжете. Докато се правят, че работят, че правят политика и бизнес, войни, докато си съперничат пред женските… Всъщност просто си ги мерят. И меренето е тяхната глупава игра. Това е метафора, естествено – въпросът за анатомичните размери не спада към темата, мъжете не четат „Космополитън“. Голямото мерене като метафора предизвиква световните катаклизми, войни и революции, промяната в борсовите индекси, голямото мерене се изразява в статистики и не се интересува от човешкия живот, голямото мерене е присъщата на международните тежкари агресия – от руски или американски произход. А когато сред тежкарите се намесят и комплексарите, играта наистина загрубява. Мъжете от казармата до края на живота си живеят в Страната на чикиите. Според Фройд „момчето и мъжът цял живот са длъжни да доказват на света отново и отново, че не са жени, че имат пенис“. Велик извод. Всеки един индивид обаче си има съвсем, ама твърде различни потребности. И такива като Фройд и подобните нему ги смятат за гейове там, откъдето идвахме всички ние простаците. Простодушни и простовати простаци. По-елементарна първичност не мога да си представя, честна дума. За година и половина от тези плочки почнаха да се носят слаби гласчета: „Тати, татенце“… И всеки, който си хвърляше семето тук по време на къпане, ги дочуваше… Толкова материал се съсипва по света, че би захранил хиляди козметични фабрики години наред… Да – чикиджийството няма нищо общо с липсата на любов. Просто индустрия. Голямото мерене продължи.

Кралицата коментира референдума в Шотландия

http://www.cross.bg/shotlandiya-kralitza-elizabet-1430330.html

/КРОСС/ Надявам се хората много внимателно да обмислят бъдещето си, заяви британската кралица Елизабет II след края на неделната служба в църква край имението Балморал.  Британската кралица наруши дългото си мълчание по въпроса за референдума за независимостта на Шотландия, който предстои в четвъртък. Източник от Бъкингамския дворец казва, че „това е напълно безпристрастно" и изтъква, че „въпросът засяга изключително народа на Шотландия". Дори да решат да се отделят от Великобритания, шотландците искат Елизабет Втора да остане кралица на Шотландия, като техен формален държавен глава, отбелязва Reuters. Две са били основните теми в предизборните дебати - икономическата цена на независимостта и бъдещето на здравната система. Имащите право на глас са 4,3 милиона души, 97% от тях са се регистрирали за вота, а 18% вече са гласували предварително по пощата.  

15-годишно момиче моли за помощ, за да тръгне на училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_388533.html

15-годишната Марина от бургаското село Ливада мечтае да бъде танцьорка и да свири на пиано. Приета е в музикална паралелка в гимназия в Бургас, но не може да тръгне на училище. Семейството й не може да й осигури 120 лева, колкото ще й струва общо транспортът - с влак и градски транспорт - на месец, разказва в писмо до Нова тв момичето. Бащата на Марина е починал, майка й работи като чистачка. Заплатата й е 317 лева. Марина споделя, че за да си купи пособията за първия учебен ден се е хранила по веднъж на ден. 15-годишното момиче не е виждало новото си училище, защото няма пари за транспорта до там. Момичето няма право на социална помощ, тъй като брутният доход на майка й надхвърлял прага, който позволява парично подпомагане. Не получава и пенсия от починалия си баща, тъй като родителите й нямали брак.

16 нови деца започват днес в училището за деца със затруднено зрение в кв. "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264174

16 нови деца прекрачват днес за първи път прага на училището за деца със затруднено зрение “Проф. Д-р Иван Шишманов” във варненския кв. "Аспарухово". Сред тях има както деца с проблемно зрение, така и деца с множество увреждания.

2191 първокласници прекрачват прага на бургаските училища днес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2j6MG8OZt-o/

„Пожелавам ви любов към науката и много нови приятелства. Нека новата учебна 2014/2015 година бъде много успешна. На добър час на всички ученици и техните преподаватели!“. Това пожела в приветственото си слово зам.–кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева. Тя присъства на тържеството по случай първия учебен ден в ОУ “Пейо Яворов“.

Зам.-кметът Ананиева поздрави учениците и учителите и от името на кмета Димитър Николов, който изпрати специален подарък на учебното заведение – две чисто нови баскетболни табла. Те ще бъдат поставени до дни на мястото на старите и амортизирани съоръжения.

„ В този топъл септемврийски ден училищните врати се отварят празнично за всички вас, скъпи ученици и преподаватели. Сигурен съм, че най- развълнувани са тези, които за първи път прекрачват прага на училището. Пожелавам им със златното ключе на знанието да открият един нов интригуващ и красив свят“. Това заяви директорът на ОУ „Пейо Яворов“ Стоян Георгиев преди да бие тържествено първия учебен звънец.

Общо 2191 първокласници тръгват на училище днес, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Всички 48 училища на територията на Бургас посрещнаха учениците си в приветлив и ремонтиран вид.

Тържествено бе отбелязан 15 септември и в детските градини.

 

Касим Дал: ДПС чака 5 г. за среща с Ердоган

http://frognews.bg/news_76260/

Обезпокоителното в срещата на Лютви Местан с Реджеп Тайп Ердогане е начинът и времето. Случва се по време на избори. За тази среща ДПС чака от пет години.

Изложба събра детски рисунки от конкурс на в. “24 часа”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306276

Рисунки, в които децата са показали какво обичат да правят с дядовците си, събра преди месец “24 часа” с конкурса “Аз и дядо”. Сега всички картини вече са на едно място и подредени в изложба. Тя се намира в книжния център “Гринуич” и ще е там до края на седмицата.
Момичета и момчета изпратиха своите рисунки от различни места в страната - Силистра, Рисунки, в които децата са показали какво обичат да правят с дядовците си, събра преди месец “24 часа” с конкурса “Аз и дядо”. Сега всички картини вече са на едно място и подредени в изложба. Тя се намира в книжния център “Гринуич” и ще е там до края на седмицата. Момичета и момчета изпратиха своите рисунки от различни места в страната - Силистра,

Преговаряме с ЕК за пари за ваксината срещу "син език"

http://society.actualno.com/Pregovarjame-s-EK-za-pari-za-vaksinata-sreshtu-sin-ezik-news_50004.html

Започват преговорите с ЕК за подпомагане между 50 и 75% от стойността на ваксината за „син език” за поголовието в страната. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на земе...

Започнаха разкопки в археологическия резерват "Кабиле"

http://pik.bg/започнаха-разкопки-в-археологическия-резерват-кабиле-news225521.html

Започнаха разкопки в археологическия резерват "Кабиле"

Започнаха втори за тази година разкопки в археологическия резерват "Тракийски и античен град Кабиле" край Ямбол, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев.

Те са финансирани от Министерството на културата с 18 000 лева и ще продължат до края на месеца. В помощ на археолозите са наети 18 работници. Целта на проучванията e да се разкрият основите на сградите от късноантично селище в резервата.

През следващия археологически сезон обект на разкопките ще бъдат находки от по-ранни периоди от историята на града, посочи ръководителят на екипа Иван Вълчев от СУ "Св. Климент Охридски".

Искат забрана за продажбата на газирани напитки в руските училища

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e78a5aa/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Ciskat0Ezabrana0Eza0Eprodajbata0Ena0Egazirani0Enapitki0Ev0Eruskite0Euchilishta0H180A0A240C/story01.htm

В Русия тези напитки се употребяват повсеместно и без контрол и това може е пагубно за здравето на нацията, безпокоят се от Обществената палата


Катар гони Мюсюлмански братя от земята си

http://www.bnews.bg/article-116397

Властите в Катар помолиха няколко от лидерите на религиозно-политическата организация „Мюсюлмански братя” да напуснат страната.

Корабче с емигранти потъна, над 200 загинали

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/korabche-s-emigranti-potyna-nad-200-zaginali-6022364

Хиляди емигранти се опитват да достигнат по море от Северна Африка до Европа, но начинанието е много рисковано

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/15/2380576_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето новините, които днес ще следи БНТ. 


Петър Кънев: Честите избори травмират бизнеса и той не рискува

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306575


- Г-н Кънев, прави впечатление, че срещите ви в Бургаско са основно с представители на бизнеса. Какви са основните проблеми, които ви поставят хората в региона?
- Трите приоритета, по които работя, са - икономиката, икономиката и пак икономиката. Затова преди всяка среща с хората задължително се виждам и с представители на бизнеса. - Г-н Кънев, прави впечатление, че срещите ви в Бургаско са основно с представители на бизнеса. Какви са основните проблеми, които ви поставят хората в региона? - Трите приоритета, по които работя, са - икономиката, икономиката и пак икономиката. Затова преди всяка среща с хората задължително се виждам и с представители на бизнеса.

При евентуална газова криза можем да издържим без газ 90 дни

http://econ.bg/Новини/При-евентуална-газова-криза-можем-да-издържим-без-газ-90-дни_l.a_i.567344_at.1.html

България не е подготвена за евентуална газова криза, която би настъпила в резултат на войната между Русия и Украйна. Това заяви енергийният експерт...

Пострадалият при срутване на тунел работник е приет в "Пирогов"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306878

Пострадалият при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" работник е приет в "Пирогов" без опасност за живота, но с тежки травми по крайниците.
"Пострадалият е бригадир, същият има откъснати пръсти, фрактура на ръката и крака, инцидентът е станал при укрепване, свлякла се е глина", каза гл. инж. Пострадалият при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" работник е приет в "Пирогов" без опасност за живота, но с тежки травми по крайниците. "Пострадалият е бригадир, същият има откъснати пръсти, фрактура на ръката и крака, инцидентът е станал при укрепване, свлякла се е глина", каза гл. инж.

Пешеходец почина, пометен от влекач

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306854

Пешеходец е починал, след като е блъснат от влекач във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца.
Инцидентът е станала около 20:40 ч. вчера на Обходен път на гр. Враца до разклона за с. Нефела, на около 100м. от разклона в посока път III-101 Враца – Криводол, когато влекач Скания 440 и прикачено към него полуремарке Кьогел, собственост на фирма от гр. Пешеходец е починал, след като е блъснат от влекач във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца. Инцидентът е станала около 20:40 ч. вчера на Обходен път на гр. Враца до разклона за с. Нефела, на около 100м. от разклона в посока път III-101 Враца – Криводол, когато влекач Скания 440 и прикачено към него полуремарке Кьогел, собственост на фирма от гр.

Приеха в "Пирогов" пострадалия при срутване на тунел работник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306859

Пострадалият при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала Пострадалият при срутване на тунел от строителството на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" работник е приет в "Пирогов" без опасност за живота, но с тежки травми по крайниците. "Пострадалият е бригадир, същият има откъснати пръсти, фрактура на ръката и крака, инцидентът е станал при укрепване, свлякла се е глина", каза гл. инж.

Блоковете с крадци най-сигурни за живеене

http://pik.bg/блоковете-с-крадци-най-сигурни-за-живеене-news225513.html

Блоковете с крадци най-сигурни за живеене

Блоковете, в които живеят най-големите касоразбивачи и крадци, са най-сигурни за живеене. В тях няма нито един обран апартамент, колите, паркирани отпред, не се пипат, а уличните апаши не смеят да извършват нападения във входовете им.

Причината – изключителните мерки за сигурност, включващи модерни камери, жива охрана и халогенни прожектори, грижещите се за спокойствието на жителите с по-специфични занаяти, съобщава „Телеграф”.

Проверка в кв. „Люлин” показва, че най-рисковият блок 802 според СДВР е само на метри от най-сигурния – 817. В последния живее спряганият от МВР и медиите за касоразбивач №1 и гуру на люлинските обирджии – Йордан Цонков – Джиджи, който бе разстрелян. 

Съседи разказват, че приживе Джиджи е изкупил повечето жилища в един от входовете и сега там живеят негови роднини и близки. Там живее и един от най-близките му с прякор Куфара, който бе арестуван за обир на банка в центъра на София, но в последствие оправдан.

Великобритания се зарече да открие екзекуторите на Дейвид Хейнс

http://www.moreto.net/novini.php?n=264150

Великобритания ще открие екзекуторите на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс. Това заяви бритнанският премиер Дейвид Камерън след заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра", предаде BBC. Камерън отдаде чест на 44-годиншния „британски герой”, който бе държан в плен и убит от екстремисти от групировката „Ислямска държава”.

Дерменджиев: Бъдете сигурни, че мачът с "Ливърпул" ще е добър (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/15/2380733_dermendjiev_budete_sigurni_che_machut_s_livurpul_shte/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев е уверен, че съставът му ще се представи силно срещу "Ливърпул". Българският първенец ще дебютира в Шампионската лига във вторник с гостуване на "Анфийлд".

"Всичко в отбора е рамките на нормалното. Заминаваме с добро самочувствие, футболистите знаят срещу какъв отбор ще играем. "Лудогорец" има достатъчно рутина, за да изиграе мача, както трябва", каза Дерменджиев при заминаването за Англия.

"Бъдете сигурни, че мачът ще бъде...

Влекач помете пешеходец, той почина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306872

Пешеходец е починал, след като е блъснат от влекач във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца.
Инцидентът е станала около 20:40 ч. вчера на Обходен път на гр. Враца до разклона за с. Нефела, на около 100м. от разклона в посока път III-101 Враца – Криводол, когато влекач Скания 440 и прикачено към него полуремарке Кьогел, собственост на фирма от гр. Пешеходец е починал, след като е блъснат от влекач във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца. Инцидентът е станала около 20:40 ч. вчера на Обходен път на гр. Враца до разклона за с. Нефела, на около 100м. от разклона в посока път III-101 Враца – Криводол, когато влекач Скания 440 и прикачено към него полуремарке Кьогел, собственост на фирма от гр.

Дерменджиев: Бъдете сигурни, че мачът с "Ливърпул" ще е добър

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2380733_dermendjiev_budete_sigurni_che_machut_s_livurpul_shte/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев е уверен, че съставът му ще се представи силно срещу "Ливърпул". Българският първенец ще дебютира в Шампионската лига във вторник с гостуване на "Анфийлд".

"Всичко в отбора е рамките на нормалното. Заминаваме с добро самочувствие, футболистите знаят срещу какъв отбор ще играем. "Лудогорец" има достатъчно рутина, за да изиграе мача, както трябва", каза Дерменджиев при заминаването за Англия.

"Бъдете сигурни, че мачът ще бъде...

Мат с прогнозните сметки за парното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306323

Клиентите на топлофикациите вече няма да могат да намаляват заложеното в сметките им месечно потребление. Причината е наредба на икономическото министерство за топлоснабдяването, която влезе в сила от юни 2014 г.
Досега те можеха да заявят, че в предстоящия сезон ще ползват по-малко или повече енергия от предходния по свое усмотрение. И съответно Клиентите на топлофикациите вече няма да могат да намаляват заложеното в сметките им месечно потребление. Причината е наредба на икономическото министерство за топлоснабдяването, която влезе в сила от юни 2014 г. Досега те можеха да заявят, че в предстоящия сезон ще ползват по-малко или повече енергия от предходния по свое усмотрение. И съответно

Хипермаркет КОМО: по-голям и с нов каталог!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4297477

Септември месец е подходящият период за промени. Ето защо и хипермаркет КОМО ще ви изненада. След дълги месеци ремонт и огромни усилия КОМО удвои площта си, като вече разполага с близо 10 000 кв.м. изложение. Изборът от модели е съществено по-голям. Любителите на модерната и функционална мебел могат да избират от безброй предложения за обзавеждане Септември месец е подходящият период за промени. Ето защо и хипермаркет КОМО ще ви изненада. След дълги месеци ремонт и огромни усилия КОМО удвои площта си, като вече разполага с близо 10 000 кв.м. изложение. Изборът от модели е съществено по-голям. Любителите на модерната и функционална мебел могат да избират от безброй предложения за обзавеждане

Най-слабо посещаваните туристически дестинации в света

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/15/2377807_nai-slabo_poseshtavanite_turisticheski_destinacii_v/?ref=rss


Малки, екзотични, непознати, скъпи или недостъпни - такива са най-слабо посещаваните туристически дестинации в света по данни на Световната организация по туризъм. 

Годишният й доклад за 2013 г. определи Франция като най-желаната с над 80 млн. туристи годишно, следвана от САЩ, Испания, Китай и Италия. Световните медии обаче подредиха данните и отзад напред, за да се види къде туристите, за добро или лошо, са най-малко. Заради липсата на официални данни в нея не попадат доста опасни...

Българските студенти се връщат с по 10 000 долара от бригада в САЩ

http://pik.bg/българските-студенти-се-връщат-с-по-10-000-долара-от-бригада-в-сащ-news225511.html

Българските студенти се връщат с по 10 000 долара от бригада в САЩ

Бригадите в САЩ са все по-популярни сред българските студенти. В края на сезона родните учащи се връщат от „страната на неограничените възможности“ със спестявания между 8 000 до 10 000 долара, показват данните на фирмите, които работят по програмата Work & Travel.

Атрактивното заплащане е една от основната причина студентите да се насочат към САЩ. За разлика от американските фирми, у нас заплащането е много по-малко. По морето например за едно лято се спестяват най-много 2-3 хиляди лева, твърдят варненски младежи, цитирани от в-к „Телеграф.

Откакто България е започнала участието си в програмата за работа и пътуване в САЩ през 200 г., над 80 000 български студенти са участвали в нея. Страната ни е една от държавите, които са изпратили най-много учащи от този регион като брой на глава от населението.

Само през 2013 г. в програмата са участвали повече от 7000български студенти, съобщават от посолството на САЩ у нас.

За българските студенти традиционно най популярните дестинации са Мериленд, Масачузетс и Ню Джърси, както и Делъеуър, Вирджиния, Мейн, Флорида, Охайо, Южна Каролина и Уисконсин, посочват от посолството на САЩ у нас, пише velikotarnovo.utre.bg.

Офертите, които могат да се видят на сайтовете на българските агенции, предлагащи програмата Work & Travel USA, варират от 649 долара за самостоятелно намиране на работна оферта до 1049 долара при осигурена работа.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306923

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Самарас: Гърция няма да иска трети заем

http://www.vesti.bg/novini/samaras-gyrciia-niama-da-iska-treti-zaem-6022365

На Гърция не й трябва нов заем и няма да иска нов спасителен план от кредиторите на ЕС и МВФ, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас.

Франция се включва в разузнавателните полети над Ирак

http://asia.actualno.com/Francija-se-vkluchva-v-razuznavatelnite-poleti-nad-Irak-news_49994.html

Франция се присъедини към Великобритания в извършването на разузнавателни полети в подкрепа на американската въздушна кампания срещу джихадистите, започната в Ирак в началото на миналия месец. Информа...

Пак хаос - не е ясно от каква позиция сме искали от ЕС помощ за наводненията

http://business.actualno.com/Pak-haos---ne-e-jasno-ot-kakva-pozicija-sme-iskali-ot-ES-pomosht-za-navodnenijata-news_49997.html

България е първата държава, която кандидатства по новите критерии за отпускане на европейска помощ в случай на бедствия. Имаме право на достъп до 1,3 млн. евро помощ от ЕС, уточни евродепутатът от кво...

Местан към Плевнелиев: Служебното правителство да спре с реваншизма

http://politics.actualno.com/Mestan-kym-Plevneliev-Slujebnoto-pravitelstvo-da-spre-s-revanshizma-news_50000.html

"Г-н Президент, обърнете внимание на назначения от вас служебен кабинет да спре с политическите уволнения". Този призив отправи лидерът на ДПС Лютви Местан по време на откриването на пред...

Безплатни изследвания за хепатит в Бургаска област

http://www.cross.bg/geshov-izsledvaniya-kovarniya-1430327.html

/КРОСС/ Скрининговите акции за безплатни изследвания за хепатит организирани от Фондация „Христо Гешов " продължават.  Пет града в Бургаска област ще бъдат изследвани за коварния вирус - Айтос, Приморско, Поморие, Бургас и с. Ново Паничарево. Това е поредната акция, която организират от фондацията на хепатитно болния Христо Гешов, който стана и лице на кампанията за борба с хепатита. „Акциите са част от кампанията, която казва НЕ на хепатита и носи името „Хепатитът до мен" .Те бяха подкрепени от общините по населени места както и от фирма Щрабаг ЕАД, които подадоха ръка за закупуване на скрининговите тестове. Радваме се, че има такива фирми, които помагат, както ище срещнахме пълна подкрепа от ръководството на общините" - каза Христо Гешов. Безплатните изследвания ще започнат към края на септември, като във всеки град ще бъдат изследвани максимален брой хора. Лекарският екип ще консултира жителите на населените места как да се предпазят от коварния вирус и ще насочават пациенти, дали положителен резултат, към лекари и болници. На всички желаещи ще бъдат предоставяни и печатни информационни материли за заболяването. Изследването не е със записване на часове. Капка кръв от пръста е необходима на теста да отчете дали сте носител на вируса, уточниха от организацията.

Социални работници вардят сметище от деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306840

Социални работници дежурят на сметището в село Капитан Димитриево край Пазарджик, за да не бъдат допускани повече деца в района на боклуците, съобщава "Нова телевизия".
На портала съвсем скоро ще има каравана, в която ще отседнат трайно няколко социални работници, които ще проверяват всеки влизащ сметовоз. Социални работници дежурят на сметището в село Капитан Димитриево край Пазарджик, за да не бъдат допускани повече деца в района на боклуците, съобщава "Нова телевизия". На портала съвсем скоро ще има каравана, в която ще отседнат трайно няколко социални работници, които ще проверяват всеки влизащ сметовоз.

Моите учители на 15 септември! На добър час!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/moite-uchiteli-na-15-septemvri-na-dobur-chas_34234/

В живота ни всеки миг е подвластен на Времето. Но има един промеждутък, наричам го безвремие, който всъщност е най-съществен за начина, по който ще живеем. Това безвремие се казва "детство". Това е най -безгрижния,най-наивен и неподправен момент от живота ни. Независимо дали сме родени през 50-те,60-те, 70-те, 80-те или 90-те години. Всеки е преминал през ключовото безвремие на неговия живот, в което освен физически умения е градил характер и отношение към света.

Всеки път,...

Продължава

Възстановиха движението на тролеите по линия 83 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264171

От днес тролеите по линия 83 във Варна отново се движат по маршрута си. Тролейбусна линия №83 се обслужва с интервал на преминаване през 15 минутит, съобщиха от „Градски транспорт” ЕАД – Варна за Moreto.net. Утвърденият маршрут по спирки е както следа: "ТИС Север", "Осъм", "Трети март", "Искър", "Янтра", "Огоста", Централна автобаза, "Дом Младост", "Тих труд", "Техникумите", "Трансформатора", "Лятно кино Тракия", "Нептун", Централна поща, жп гара.

Много хора повярваха на Бареков, за да бори разбойниците

http://www.bnews.bg/article-116069

Народният певец Петко Захариев от Шумен е един от най-новите членове на "България без цензура". Освен, че го грабнала програмата на партията, на първо място той поставя доверието - а такова изпитвал към лидера й Николай Бареков още когато бе журналист. Захариев ще пее в предизборната кампания във всеки по-голям град на Шуменска област. Той е на 40 г. и никога досега не е членувал в партия. Достатъчно известен е - награждаван е нееднократно на фестивала Пирин флк, а коронната му песен, с която е най-популярен, е "Зайди, зайди".

Старите гори изчезват, вече са под 3%

http://www.cross.bg/gori-durveta-vekovni-1430325.html

/КРОСС/ Старите гори стават все по-малко у нас. Запазени в естественото си състояние са само 103 000 хектара, или 2,9% от всички, показва проучване на Института за гората към БАН. Те са предимно в резервати и труднодостъпни места. Еколозите смятат вековните гори за изключително важни със своите защитни функции срещу наводнения и за съхраняване на биоразнообразието. Данните показват, че при изсичането на девствените гори изчезват и около 30% от животните, които живеят в тях. Примери за това са летящата катерица, много видове кълвачи, бръмбари и други насекоми. Отделни вековни дървета могат да се видят в София край езерото "Ариана" и в началото на Княжевската гора, обясни зам.-министърът на земеделието и експерт по горите доц. Георги Костов. Те са на поне 200 г. и са образци на естествената растителност в тези региони. Старите дървета са летен и зимен дъб. С изключителна ценност са девствените гори в Западна Стара планина. Там в най-високите части се намират няколко басейна от вековен бук, които опазват водните ресурси на Берковица и селата в северното подножие. Именно съмненията за незаконна сеч там са смятани за причина за бедствието от началото на септември. Малки вековни гори от дъб, бук, смърч или бор са разпръснати и в почти всички планини

Обсъждат стратегията срещу „Ислямска държава” в Париж

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-parizh-1430326.html

/КРОСС/Френската столица ще бъде домакин днес на международна конференция за борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". В Париж се събират представители на около 20 държави, сред които американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров. Конференцията ще се опита да разпредели ролите на различните страни в международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава". Не се очаква обаче всички решения да станат обществено достояние. Няма да бъде съобщено кой ще нанася удари, къде и в какъв момент. В навечерието на срещата в Париж, джихадистите от "Ислямска държава" разпространиха в видеоклип с обезглавяване на британеца Дейвид Хейнс. Той беше отвлечен миналата година, докато работеше за френска хуманитарна организация.

Шотландия и Каталуня - два различни пътя към една и съща цел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/15/2379785_shotlandiia_i_katalunia_-_dva_razlichni_putia_kum_edna/?ref=rss


Шотландия и Каталуня имат много силни движения за независимост, но пътищата към целта им са много различни, пише специализираното издание EUobserver.

По време на конференция миналата седмица, организирана от брюкселския Център за изследване на европейската политика, политици и учени от Шотлания и Каталуня обсъждаха защо двете области искат да се отделят съответно от Англия и от Испания и как виждат присъединяването си към Европейския съюз след това.

Поддържниците на...

Социални работници дежурят на сметище, за да не се допускат деца там

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306834

Социални работници дежурят на сметището в село Капитан Димитриево край Пазарджик, за да не бъдат допускани повече деца в района на боклуците, съобщава Социални работници дежурят на сметището в село Капитан Димитриево край Пазарджик, за да не бъдат допускани повече деца в района на боклуците, съобщава "Нова телевизия". На портала съвсем скоро ще има каравана, в която ще отседнат трайно няколко социални работници, които ще проверяват всеки влизащ сметовоз.

Директор на столично школо: Не забраняваме смартфоните, препоръчваме да не се носят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4306836

С наближаването на новата учебна година се появи идеята да се забранят смартфоните и таблетите в клас.
С наближаването на новата учебна година се появи идеята да се забранят смартфоните и таблетите в клас. "Не ги забраняваме, а настоятелно препоръчваме на родителите учениците да не носят смартфони, които разсейват децата. Когато притежават този скъп уред, децата нямат волята да спрат да го използват.

Директор на столично училище: Смартфоните разсейват децата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306843

С наближаването на новата учебна година се появи идеята да се забранят смартфоните и таблетите в клас.
"Не ги забраняваме, а настоятелно препоръчваме на родителите учениците да не носят смартфони, които разсейват децата. Когато притежават този скъп уред, децата нямат волята да спрат да го използват. С наближаването на новата учебна година се появи идеята да се забранят смартфоните и таблетите в клас. "Не ги забраняваме, а настоятелно препоръчваме на родителите учениците да не носят смартфони, които разсейват децата. Когато притежават този скъп уред, децата нямат волята да спрат да го използват.

Българи ще лежат в затвор във Франция заради опит да монтират скимиращи устройства

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/15/2380725_bulgari_shte_lejat_v_zatvor_vuv_franciia_zaradi_opit/?ref=rss


Двама българи бяха осъдени на по две години затвор в североизточния френски град Реймс за това, че възнамерявали да поставят скимиращи устройства на бензинови колонки, съобщи местният вестник "Л'Юнион Л'Ардене".

Те били арестувани при митничарска проверка в сряда следобед. 22-годишният Захари Цеков и Виктор Грозданов, на 36 години, казали, че дошли във Франция за гроздобер. Двамата не са били осъждани досега във Франция, но са добре познати в други държави за обири и наркотрафик....

Alibaba възнамерява да увеличи размера на IPO-то си

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e78342f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Calibaba0Evyznameriava0Eda0Euvelichi0Erazmera0Ena0Eipo0Eto0Esi0E0H180A0A180C/story01.htm

Заради големия инвеститорски интерес компанията може да повиши горната граница на ценовия диапазон на IPO-то над 70 долара


Одиторите в трезора на Цветан Василев бездействали

http://www.cross.bg/oditorite-banka-bankata-1430324.html

/КРОСС/ Одиторите на Корпоративна търговска банка не са работили в продължение на 20 дни - от 21 юли до 10 август 2014 г., обяви Комитетът за защита на финансовата и банковата стабилност, обединяващ над 500 клиенти на банката. В отворено писмо до управителя на БНБ Иван Искров те питат защо е допуснато тези хора да бездействат и защо не е съобщено на обществото. Копие от писмото е изпратено и до главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев. В него се посочва, че вероятно бездействието на специалистите е причина докладът за състоянието на банката да се забави до 20 октомври. Пита се също вярно ли е, че одиторите ще получат 1,6 млн. лв. "Как така одиторите са спрели работа за цели двайсет дни - това с Ваше знание ли е станало, по Ваше разпореждане или въпреки Вас?", пише в писмото до Искров. "Сега разбираме какво правят тези специалисти толкова много дни и защо докладът им ще е готов чак на 20 октомври - на тях им е позволено или "разпоредено" да не работят. Кой и защо им е разпоредил да не работят? Вярно ли е, че одиторите на КТБ и банка "Виктория" ще получат възнаграждение от общо 1,6 милиона лева?", пише комитетът. "Разполагаме с вътрешна информация, това са достоверни данни", заявява пред "Труд" секретарят на комитета Радка Петрова.

Грудев: Малките фермери могат да получат по 500, а не 1250 евро субсидия

http://econ.bg/Новини/Грудев-Малките-фермери-могат-да-получат-по-500-а-не-1250-евро-субсидия_l.a_i.567341_at.1.html

Възможно е субсидията за малките фермери да достигне размер от 500 евро, а не първоначално планираните 1250.Причината е, че България има възможност...

ДПС още не били дръпнали килимчето „Ердоган“ изпод краката на Дал

http://www.bnews.bg/article-116396

Няма ревност от наша страна. Така лаконично коментира отцепникът от ДПС Касим Дал срещата на лидера на Движението Лютви Местан с новоизбрания президент на Турция Реджеп Ердоган. Дал призна, че няма достатъчно контрол над секциите в чужбина, включително и в Турция.

Константинов: Направихме много слабо световно, срутихме се психологически

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/15/2380728_konstantinov_napravihme_mnogo_slabo_svetovno_srutihme/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов се изказа критично за представянето на световното първенство. Съставът завършва на 13-ото място заедно с Италия, като допусна шест загуби в деветте си мача.

"Продължавам да съм разочарован, за съжаление, направихме много слабо световно първенство с някои малки проблясъци в първата фаза. Във втората фаза не успяхме да покажем поне минимума от потенциала, който имаше отборът", заяви Константинов пред "Нова...

Директор на столично училище: Смартфоните разсейват децата

http://pik.bg/директор-на-столично-училище-смартфоните-разсейват-децата-news225507.html

Директор на столично училище: Смартфоните разсейват децата

"Не забраняваме смартфоните, а настоятелно препоръчваме на родителите учениците да не ги носят, защото те разсейват децата. Когато притежават този скъп уред, децата нямат волята да спрат да го използват. Чатят си и на практика само физически са в училище, а всъщност са в мрежата”, коментира в „Здравей, България” по Нова телевизия Асен Александров, директор на 51-во СОУ„Елисавета Багряна” в София.

Той допълни, че в неговото училище почти всички деца притежават смартфони, защото се намира в скъп квартал. "Стратегията ни е следната – ако ученик извади смартфон, учителят да му го отнеме и да викне родителя, за да му го върне и да поговори с него за това колко той пречи в час на детето му. В по-голяма част от родителите срещаме разбиране”, каза още Асен Александров.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване