Братчето на убитата 11-месечна Красимира в шок, иска да си я вземат обратно (снимка)

http://pik.bg/братчето-на-убитата-11-месечна-красимира-в-шок-иска-да-си-я-вземат-обратно-снимка-news240050.html

Братчето на убитата 11-месечна Красимира в шок, иска да си я вземат обратно (снимка)

Активисти от „Червена пътека за Валя“ застилат с цветя пътните полицаи в Крушевец и мястото, където 11-месечното дете бе убито, пише Флагман.

Тъжен помен събира роднини на 11-месечната Красимира, която бе убита на тротоара в Крушевец от граничен полицай. Навършват се 40 дни от нелепото убийство и по този повод представители от Фондацията „Червена пътека за Валя“ ще поставят в 10 часа цветя на мястото, където малкото ангелче бе ударено от кола. Покрити с букети ще са и петте легнали полицаи, които бяха поставени на пътя след трагедията.
„Не трябваше по такъв начин да опозная тези добри хора от „Червена пътека за Валя“. Те ме подкрепят във всяко отношение“, сподели пред камерата на БНТ майката на убитото дете, а бащата на Красимира допълни, че убиецът не е правил опит да се свърже с тях и подчерта, че се надява да получи най-тежката възможна присъда.
Родителите на убитото момиче споделиха, че дните им минават лесно, но нощите много трудно.
„Синът ми стана много нервен, агресивен е в училище и се кара с децата. Психолози са говорили с него. Дано да се възстанови! Момчето плаче често за сестричката си, иска да си я вземем обратно, но няма как. Той е осъзнал какво е станало. Беше на метри от нас“, добавя Нонка Кънева.

Мобилното приложение на Gmail ще работи и с конкурентни услуги

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/21/2403958_mobilnoto_prilojenie_na_gmail_shte_raboti_i_s/?ref=rss


Противно на прогнозите, имейл услугите продължават да са много популярни. Много потребители имат акаунти в различни платформи, което ги принуждава да използват множество приложения.

Петото поколение на мобилното приложение на Gmail за Android може да промени това. Специализираният сайт Android Police публикува част от възможностите на следващата версия на Gmail.

В нея е заложена възможността потребителите да въведат данните си за мейл акаунтите си в Yahoo и Outlook.com и...

Шефът на Total загина в самолетна катастрофа в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=267990

Президентът на водещата френска петролна компания Total Кристоф де Маржери e загинал в нелепа самолетна катастрофа на летище Внуково в Москва, съобщава ТАСС. Инцидентът е станал във вторник около 0.10 часа местно време. Властите говорят за четирима загинали.

14 от 18 – защо да няма правителство?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378760

За разлика от много нервни коментатори аз смятам, че политическата ситуация се развива съвсем нормално. В преговорите на ГЕРБ с евентуалните участници в коалиция има съгласие с две партии по 14 от предложените 18 приоритета, с друга - на 90%, с четвърта - по 12 от приоритетите.
Разбира се, трябва да се търсят компромиси. За разлика от много нервни коментатори аз смятам, че политическата ситуация се развива съвсем нормално. В преговорите на ГЕРБ с евентуалните участници в коалиция има съгласие с две партии по 14 от предложените 18 приоритета, с друга - на 90%, с четвърта - по 12 от приоритетите. Разбира се, трябва да се търсят компромиси.

Почина великият моден дизайнер Оскар де ла Рента

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/pochina-velikiiat-moden-dizajner-oskar-de-la-renta-6025364

Смъртта на Де ла Рента е настъпила вследствие усложненото му раково заболяване, с което той бе диагностициран през 2006 г.

Цената на царевицата падна с 15 на сто в сравнение с миналата година

http://pik.bg/цената-на-царевицата-падна-с-15-на-сто-в-сравнение-с-миналата-година-news240049.html

Цената на царевицата падна с 15 на сто в сравнение с миналата година

Цената на царевицата през тази есен падна с 15 на сто в сравнение със същия период на миналата година. В момента най-важната фуражна култура се търси на 210-215 лева за тон на Софийската стокова борса.

На ССБ вече има предлагане на царевица от новата реколта, но все още до сделки не се е стигнало, съобщи пред "Монитор" директорът Антонина Белопитова.

През тази година въпреки лошото време има висока реколта от царевица, предлагането е добро, но качеството на зърното е доста лошо. Имаме „евтино изобилие”, коментират зърнопроизводители, които отчитат, че разходите им по прибирането скачат, заради високата влага на зърното, което трябва да се суши допълнително. Съществува дори опасност някой от фермерите да фалират заради неблагоприятната ситуация в земеделието. С най-сериозни проблеми заради дъждовете са се срещнали стопаните в северозападните части на страната. През тази година се наложи част от фермерите да презасяват нивите, което повиши и без това високите им разходи за препарати и торове.

В понеделник фючърсите за американската царевица паднаха сериозно в очакване на рекордни добиви в по-голямата част от зърнения пояс на Щатите. В световен мащаб се очакват рекордно високи добиви на царевица в Европейския съюз заради ръста на производството във Франция и добрата реколта в Русия и Украйна. Поевтиняването на зърнените храни ще се запази и през следващата година, става ясно от доклад на Световната банка. През 2014 г. цената на царевицата се е смъкнала с 27 на сто до 190 долара за тон, а на ориза и пшеницата с 16 и 9% съответно. Царевицата се продава във Франция за 175 долара за тон, а в Украйна е около 140 долара за тон зърно с незабавна доставка.

Ниските изкупни цени на основните зърнени храни, които се произвеждат у нас, оказаха влияние на пазара на земеделски земи, защото арендаторите имат в момента ограничен финансов ресурс и това това сви търсенето на земеделска земя, което доведе до спад в цените на нивите. Това каза пред „Монитор” Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. На места спадът е между 10 и 20 на сто спрямо миналата година. Най-засегнати са регионите на Централна и Южна България, както и Югоизточна България - Хасково, Ямбол, Бургас. Тежките метеорологични условия тази година също оказаха влияние върху пазара, каза още Петков.

Шефката на ДКЕВР: Вдигане на тока през 3 месеца не е добра идея

http://frognews.bg/news_78621/

Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата, каза по БНТ шефката на ДКЕВР Светла Тодорова.

Реклама възпитава китайските туристи с лоши примери (видео)

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/21/2403457_reklama_vuzpitava_kitaiskite_turisti_s_loshi_primeri/?ref=rss


Реклама с панда, която уринира на крайбрежна алея в Сидни, обиди китайските туристи, за които е била предназначена, и се наложило да бъде редактирана, а по-късно и спряна. 

Идеята на клипа, създаден от държавната китайска телевизия CCTV, е била да покаже на китайците кое от поведението им зад граница е неприемливо за страната домакин и да ги призове да бъдат по-учтиви в чужбина. 

Видеото е заснето на пристанището в Сидни, Австралия, като главният герой - симпатична панда,...

Райони без вода във Варна утре заради ремонт на магистрален водопровод

http://www.moreto.net/novini.php?n=267991

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че ще бъде спряно водоподаването на абонатите намиращи се в следните места кв. "Аспарухово", кв. "Галата", в района на Бизнесхотела, местността Боровец и село Звездица.

Поетична вечер в памет на Валери Петров

http://www.cross.bg/valeri-petrov-bulgarski-1435994.html

/КРОСС/На 22 октомври, от 20.00 ч., в кафе-галерия "Антракт" ще се състои поетична вечер в памет на Валери Петров. Вели Чаушев ще представи рецитал по "Случки от моя живот" и епизоди от проекта "В меката есен" на Валери Петров. На пианото ще му акомпанира Проф. Симеон Венков с авторска музика. "Заповядайте, на по чашка в уютният Антракт, за да си припомним, макар с малка носталгия за онези позабравени истини, които Валери Петров ни завеща", канят организаторите. На 94-годишна възраст в края на лятото си отиде големият български поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров. Поетът издъхна на 27 август след прекаран инсулт. Той беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор. Валери Петров остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир. Всъщност Валери Петров е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Ще го запомним като непоправим оптимист. Освен един от най-обичаните български поети Валери Петров е известен с детските си книжки, сценариите и най-вече преводите на Уилям Шекспир на български

България е на второ място в класация за омраза към управляващите

http://www.cross.bg/vlastta-bulgariya-pravitelstvoto-1435993.html

/КРОСС/ България е втората страна в класацията на 12-те страни, които най-силно мразят правителствата си, съобщава белгийският вестник Le Vif, като се позовава на последния доклад на „Галъп" - „Global States of Mind 2014". В проучването институцията се опитва да установи какво мислят гражданите за властта. За целта социологическата агенция е използвала различни база данни от 2013 година и така е направила класация на 12-те най-мразени правителства. Първа е Босна и Херцеговина, в която едва 8% от населението одобрява управниците си, а 91% от жителите на страната смятат, че корупцията е дълбоко вкоренена във властта. България се нарежда на второ място с 13% одобрение за правителството. В същото време, 79% от българите смятат, че властите са корумпирани. (Няма информация за мнението на останалите 8% от населението - б.р.). Третата страна с ниско одобрение към властта е Гърция с 14% положително мнение за правителството. През 2013 година 91% от гърците са смятали, че корупцията в страната е силно разпространена, пише btvnews. В класацията за омразата към властта следват Чехия, Молдова, Пакистан, Перу, Румъния, Коста Рика, Ямайка, Португалия и Испания. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Четвъртият в света Петър Александров: “Базел” очаква 6 точки, но...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378446

- Какво видяхте от мача “Йънг Бойс” - “Базел”, г-н Александров?

- През първото полувреме в Берн имаше един много силен “Базел”. Но след почивката нещо се случи и нещата не стояха така добре. Но “Базел” е голям тим и успя да запази преднината. Това означава, че ще пристигне с по-голямо самочувствие за мача с “Лудогорец” в сряда.

- Кой е най-си - Какво видяхте от мача “Йънг Бойс” - “Базел”, г-н Александров? - През първото полувреме в Берн имаше един много силен “Базел”. Но след почивката нещо се случи и нещата не стояха така добре. Но “Базел” е голям тим и успя да запази преднината. Това означава, че ще пристигне с по-голямо самочувствие за мача с “Лудогорец” в сряда. - Кой е най-си

Европейският банков орган иска БНБ да даде достъп до влоговете в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379390

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), съобщиха от организацията. Официалното изявление може да видите тук. Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), съобщиха от организацията. Официалното изявление може да видите тук.

Трейс ПЗП Ниш АД има амбиция да стане водеща пътностроителна фирма в Сърбия

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/treis-pzp-nish-ad-ima-ambiciia-da-stane-vodeshta-pytnostroitelna-firma-v-syrbiia-182232/

Трейс Груп планира индивидуална печалба от 9 млн. лв. за 2014 г., е станало ясно на годишната среща на холдинга с инвеститорите

Пожар пламна в Благоевград, дядо забрави електрическото си одеяло включено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379381

83-годишен мъж оцеля по чудо при пожар рано тази сутрин в Благоевград. Пожарът е причинен от електрическо одеяло, предаде БГНЕС.
Сигналът за пожара е подаден в 4 часа тази сутрин от жк "Струмско"-Център. Пламнало е жилище на 7-я етаж в блок № 5.
83-годишният Владимир Д. включил през нощта електрическото одеяло на съседното легло, 83-годишен мъж оцеля по чудо при пожар рано тази сутрин в Благоевград. Пожарът е причинен от електрическо одеяло, предаде БГНЕС. Сигналът за пожара е подаден в 4 часа тази сутрин от жк "Струмско"-Център. Пламнало е жилище на 7-я етаж в блок № 5. 83-годишният Владимир Д. включил през нощта електрическото одеяло на съседното легло,

Европейският банков орган: България веднага да даде достъп до гарантираните влогове в КТБ

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-bankov-organ-bulgaria-vednaga-da-dade-dostap-do-garantiranite-vlogove-v-ktb-news226234.html

Европейският банков орган призова България от вторник да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове. В изпратеното писмо се посочва, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони. Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите). Европейският банков орган е поискал БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година. БНБ трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията.  Европейският банков орган вече започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.   

Европейският банков орган иска България веднага да даде достъп до гарантираните влогове в КТБ

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-bankov-organ-iska-bulgaria-vednaga-da-dade-dostap-do-garantiranite-vlogove-v-ktb-news226234.html

Европейският банков орган призова България от вторник да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове. В изпратеното писмо се посочва, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони. Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите). Европейският банков орган е поискал БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година. БНБ трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията.  Европейският банков орган вече започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.   

Европейският банков орган настоя БНБ да даде достъп до влоговете в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379383

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), съобщиха от организацията. Вижте цялото официално изявление ТУК. Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), съобщиха от организацията. Вижте цялото официално изявление ТУК.

Европейският банков надзор притиска БНБ за КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=267967

На фона на случващото се с Корпоративна търговска банка (КТБ), Европейският банков надзор счита, че Българската народна банка (БНБ) и фондът за гарантиране на влоговете нарушават европейски закони. Той призова за изплащане на депозитите в КТБ.

Гори ремарке на камион на магистрала "Тракия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379379

Ремарке на камион гори на магистрала "Тракия".
Инцидентът е станал малко след разклона за Нова Загора по магистралата в посока София, съобщи "Дарик". 
Очаквайте Ремарке на камион гори на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал малко след разклона за Нова Загора по магистралата в посока София, съобщи "Дарик".  Очаквайте

Електрическо одеяло причини пожар, 83-годишен мъж оцеля по чудо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379367

83-годишен мъж оцеля по чудо при пожар рано тази сутрин в Благоевград. Пожарът е причинен от електрическо одеяло, предаде БГНЕС.
Сигналът за пожара е подаден в 4 часа тази сутрин от жк 83-годишен мъж оцеля по чудо при пожар рано тази сутрин в Благоевград. Пожарът е причинен от електрическо одеяло, предаде БГНЕС. Сигналът за пожара е подаден в 4 часа тази сутрин от жк "Струмско"-Център. Пламнало е жилище на 7-я етаж в блок № 5. 83-годишният Владимир Д. включил през нощта електрическото одеяло на съседното легло,

Животновъди готвят протести заради компенсациите за „син език“

http://econ.bg/Новини/Животновъди-готвят-протести-заради-компенсациите-за-син-език-_l.a_i.580682_at.1.html

Животновъди обявиха, че готвят протести за края на месеца. Причината за тяхното недоволство е, че от земеделското министерство обявиха, че...

"Аутсайдерът" "Рома" приема "Байерн" с мисъл за обрата от 2010 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/21/2403956_autsaiderut_roma_priema_baiern_s_misul_za_obrata_ot/?ref=rss


Лидерът в група E на Шампионската лига "Байерн" (Мюнхен) гостува на своя преследвач "Рома" в дербито от вторник в турнира.

"Вълците" се поставиха в ролята на аутсайдер, но не демонстрираха никакво притеснение преди двубоя с баварците.

Възпитаниците на Руди Гарсия имат само едно поражение през този сезон – от италианския шампион "Ювентус", а имат и отлични спомени от последната си среща с германския тим. През сезон 2010/11 "Байерн" спечели с 2:0 домакинството си в груповата...

Гори ремарке на камион на магистрала "Тракия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379371

Ремарке на камион гори на магистрала Ремарке на камион гори на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал малко след разклона за Нова Загора по магистралата в посока София, съобщи "Дарик".  Очаквайте

"Атака": Да има знаме на ЕС в парламента е незаконно

http://politics.actualno.com/Ataka-Da-ima-zname-na-ES-v-parlamenta-e-nezakonno-news_55964.html

"Присъствието на знамето на Европейския съюз в българския парламент противоречи на всякакви закони. Няма закон, който да постановява, че това знаме трябва да стои в парламента и да бъде национале...

Повдигат площада в Пловдив преди 2019 за Европейска културна столица

http://plovdiv.actualno.com/Povdigat-ploshtada-v-Plovdiv-predi-2019-za-Evropejska-kulturna-stolica-news_55968.html

През 2019 година Пловдив ще бъде домакин като Европейска столица на културата. Дотогава пешеходното пространство на площад "Централен" трябва да бъде поправено, съобщи днес кметът Иван Тотев...

Намаляват джангъра по шуменските улици?

http://shumen.actualno.com/Namaljavat-djangyra-po-shumenskite-ulici--news_55969.html

Възможно е да се сложи край на шумните ромски сватби на територията на община Шумен. Това ще стане, ако общинският съвет гласува положително на своето заседание този месец внесеното предложение за изм...

Албанските фенове с нова провокация: Сърбите са ракът на Европа!

http://balkani.actualno.com/Albanskite-fenove-s-nova-provokacija-Syrbite-sa-rakyt-na-Evropa-news_55971.html

Футболното напрежение между Сърбия и Албания не стихва, а дори напротив - нараства все повече.Най-новата провокация дойде по време на мач на македонския албански отбор "Шкендия" от Тетово и ...

ДДС излиза във ваканция

http://sofia.actualno.com/DDS-izliza-vyv-vakancija-news_55886.html

На 23, 24 и 25 октомври Mall of Sofia е дестинацията, която задължително трябва да включите в шопинг календара си. Причината е повече от основателна - във всички магазини за мода, козметика и аксес...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/21/2403642_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Захари Георгиев от БСП: Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно

http://pik.bg/захари-георгиев-от-бсп-съставяне-на-стабилно-правителство-в-център-дясно-е-възможно-news240045.html

Захари Георгиев от БСП: Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно

Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно, но и необходимо. Това заяви в интервю за БНР Захари Георгиев, член на преговорния екип на БСП.

Днес на заседание на Изпълнителното бюро на партията ще бъде обсъден въпросът за участие във втория кръг преговори за съставяне на мнозинство в парламента. "БСП ще работи за отстояване на общите национални приоритети, които сме констатирали с ГЕРБ, но имаме и своите ангажименти към българските избиратели, които ни се довериха и не може да се очаква, че така безпринципно ще ги отменим и нарушим.

Още на първия кръг консултации се видя, че може да се задълбочат разговорите, в това число и на експертно ниво, защото в първия кръг по-скоро имаше опит за изразяване на позициите от наша страна, но от отсрещната страна имаше кратки отговори с "да" и "не", каза още той. Георгиев посочи темите, по които би могло да се стигне до експертни разговори с ГЕРБ. "Една от тях е насърчаване на инвестиционната активност и подобряване на бизнес средата в България.

Искаме да създадем условия, с помощта на държавата, за индустриализация на икономиката. По отношение на доходите на населението имаме доста различия с тях. Трябва да намерим необходимия модул за гарантиране на банковата стабилност и решаване на проблема с КТБ. И те, и ние сме за по-прозрачно и ефективно използване на европейските средства. Електронното управление е предпоставка за антикорупция. И ние, и те сме за създаване на програма за по-добра енергийна ефективност и участието в нея на много повече икономически субекти при изпълнението й. И за мораториума върху шистовия газ имаме съвпадение, и за правосъдната система и реформирането й, и необходимостта от усъвършенстване на Изборния кодекс.

Ако няма внасяни спорни и вредни предложения за решение, разликата с предишния злополучен опит е, че няма да се търсят от политическите сили всякакви хватки за бламиране и бойкотиране работата на институцията на НС", допълни Георгиев.

По думите му, ГЕРБ са се уплашили от сътрудничество с ДПС още в края на 42-рото Народно събрание. "И избирателите на ГЕРБ, и тези, до които са се допитали, в това число и социолозите, са посочили, че не само БСП страда от това сътрудничество, а ще пострада и ГЕРБ. При едно такова сътрудничество не може да се промени съществено моделът, по който се управляваше държавата в последните десетина години", завърши Георгиев.


Методи Андреев: Коалиция ГЕРБ-БСП ще е крахът на политическата система

http://www.cross.bg/andreev-gerb-front-1435990.html

/КРОСС/ "Коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютно невъзможна, това ще е крахът на политическата система. България е силна, когато има ясно ляво и ясно дясно. Всеки обаче би подкрепил разумни реформи за конкретни сектори", коментира в "Добро утро, България!" по TV7 Методи Андреев. В настоящата ситуация, подчерта той, са ясни няколко неща: стабилно правителство с дълъг живот не може да бъде излъчено, ГЕРБ не може да върне мандата, коалицията трябва да е на принципната политика, споделените ценности и споделената отговорност. Според Андреев това е коалиция с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които нямат принос към системните проблеми. Той коментира, че в 43-ия парламент всяка партия си има дубликат - ДПС си има ББЦ, БСП си има АБВ, "Атака" - Патриотичния фронт, а ГЕРБ - Реформаторите. При евентуални избори малките формации, които са близо до бариерата, няма да влязат.  

Светла Тодорова: Схемата за поскъпване на тока през 3 месеца не е добра

http://econ.bg/Новини/Светла-Тодорова-Схемата-за-поскъпване-на-тока-през-3-месеца-не-е-добра_l.a_i.580675_at.1.html

Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от...

Адв. Хаджигенов за обиска на студентката: Брутален фашизъм

http://frognews.bg/news_78619/

Категорично това е незаконосъобразно. Съмненията не са повод за извършване на обиск, и то по такъв грозен и брутален начин. Наличието на полицейска регистрация не е причина за обиск. Идеята, че ще подадете жалба до началника на Четвърто срещу неговите подчинени, е малоумна, заяви по ТВ 7 адвокат Николай Хаджигенов по повод драстичния обиск, който полицайка от ІV РПУ направила на улицата на 20-годишната студентка Борислава.

Българин, завърнал се от САЩ след 40 г.: Как човек успява

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarin-zavyrnal-se-ot-sasht-sled-40-g.-kak-chovek-uspiava-6025362

"Колкото сме по-честни, толкова е по-добре - по този начин се гради "огромна клиентела, която никога не те напуска", смята предприемчивият българин, който през 2009 г. се връща, за да прави бизнес у нас

През 2008 г. Путин предложил на Полша да поделят Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/prez-2008-g.-putin-predlozhil-na-polsha-da-podeliat-ukrajna-6025361

Твърдението е на бившия полски външен министър Радослав Шикорски, който обаче настоява, че думите му са неправилно интерпретирани от американски журналист

През 2008 г. Путин предложил на Полша да поделят Украйна

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/prez-2008-g.-putin-predlozhil-na-polsha-da-podeliat-ukrajna-6025361

Твърдението е на бившия полски външен министър Радослав Шикорски, който обаче настоява, че думите му са неправилно интерпретирани от американски журналист

Шикорски : През 2008 г. Путин предложи да поделим Украйна

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shikorski-prez-2008-g.-putin-predlozhi-da-podelim-ukrajna-6025361

„Той заяви, че Украйна е изкуствена страна, че Лвов е полски град и защо да не вземем да уредим заедно нещата“, казва бившият полски външен министър

"Отборът на надеждата" победи с 9:3 Англия на световното за бездомни

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/21/2403951_otborut_na_nadejdata_pobedi_s_93_angliia_na_svetovnoto/?ref=rss


Българският отбор за бездомни постигна първата си победа на световното първенство в Чили. "Отборът на надеждата" се наложи убедително с 9:3 срещу Англия.

С успеха си българите събраха четири точки и заемат третото място в група С.

Двубоят започна много добре за отбора. Още в първите секунди капитанът Ангел Станков откри резултата, след като открадна топката от съперника. В следващата атака съперникът изравни.

Тогава българският състав се развихри и отбеляза пет...

Мартин Димитров смутен от преговорите между ГЕРБ и БСП

http://www.cross.bg/dimitrov-byudzheta-kategorichen-1435989.html

/КРОСС/ "България трябва да състави силно дясноцентристко правителство без БСП, ДПС и „Атака". Поканите, които ГЕРБ отправиха към БСП, за мен лично са силно смущаващи." Това заяви в предаването „Преди всички" Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според него разговори с БСП и ДПС не би трябвало да бъдат водени. Днес екип на блока отива на среща в Министерството на финансите за бюджета. Димитров посочи какви са очакванията им: "Една от най-важните задачи на следващия парламент и правителство е актуализацията на бюджета. Такава актуализация трябва да има", категоричен бе той. "Няколко неща са много важни. Едното е - ние сме против всякакви данъчни увеличения, тъй като те само биха увеличили сивата икономика, т.е. никакви увеличения на данъци. Второто условие е - решително намаляване на дефицита в бюджета под 3%, което да отговаря на европейските изисквания, като гаранция за финансова стабилност и връщане на България към икономическия растеж", подчерта Димитров. Същевременно той бе категоричен, че РБ искат пълно разследване за КТБ и отговорност. "Много е важно да има максимална публичност", добави той и призова БНБ да излезе с резюме на одитния доклад, което да съдържа най-важните факти.  

Очакват до 5% поскъпване на застраховките на коли

http://www.cross.bg/kasko-prodanov-krymova-1435991.html

/КРОСС/Застраховките на колите може да поскъпнат до 5% до края на годината, но дали това ще стане, ще зависи от конкуренцията на пазара, смятат в бранша. И при двете най-популярни автомобилни застраховки - "Гражданска отговорност" и "Каско", тенденцията е към неголямо, но все пак някакво увеличение на тарифите, прогнозира за "Стандарт" изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Причините са ясни - големите обезщетения, които застрахователите изплащат заради наводненията и градушките през тази година. Според представители на бранша, застрахователите ще платят 150-170 млн. лв. заради природните бедствия. "И при "Каско", и при "Гражданска отговорност" очаквам малки, невисоки, но повишения над сегашните цени през ноември или декември. Примерно с около 5%", каза Стоян Проданов. Отчита се и завишен интерес към застраховането на автомобили срещу природни бедствия, допълни Проданов. Градушката през лятото в София е уплашила повечето шофьори и те ще искат да се подсигурят. "Видяхме една интересна година. Изпълнена с бедствия, но все пак интересна, защото, от една страна, се формира повишен интерес към застраховките, от друга страна, имаше повече обезщетения. След такава година се доказа, че застраховането трябва да стане нормална и важна част от разходите на всяка фирма и всяко домакинство", каза Стоян Проданов, цитиран от "Стандарт"

Над 1 млн. евро месечно влизат във Варна от чуждестранните студенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=267955

Интересът към Варна като дестинация за обучение на чуждестранни студенти нараства с всяка изминала година. Програмите на петте ВУЗ-а в града стават все по-привлекателни за желаещите чужденци да завършат висшето си образование у нас.

Тристранни преговори ще опитат днес да договорят газа за Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/21/2403949_tristranni_pregovori_shte_opitat_dnes_da_dogovoriat/?ref=rss


Съдбата на предварителната уговорка от миналата седмица за газовите доставки за Украйна през тази зима ще бъде решена на тристранни преговори.

Президентите Петро Порошенко и Владимир Путин се разбраха за цена от 385 долара за 1000 куб. м - доста над 350 долара, които "Газпром" предлага на компаниите в Европа, но все пак със 100 долара по-малко, отколкото Москва искаше първоначално.

Енергийните министри на двете страни Юрий Продан и Александър Новак ще се срещнат в...

Адвокат за тормоза над Борислава: Полицайката ще бъде скрита, рядко чудо е, че прокуратурата се самосезира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379362

"Брутален фашизъм". Така адвокат Николай Хаджигенов описа голия обиск, който полицайка от Четвърто РПУ направи на улицата на 20-годишната Борислава.
"Категорично това е незаконосъобразно. Съмненията не са повод за извършване на обиск - и то по такъв грозен и брутален начин. Наличието на полицейска регистрация не е причина за обиск. "Брутален фашизъм". Така адвокат Николай Хаджигенов описа голия обиск, който полицайка от Четвърто РПУ направи на улицата на 20-годишната Борислава. "Категорично това е незаконосъобразно. Съмненията не са повод за извършване на обиск - и то по такъв грозен и брутален начин. Наличието на полицейска регистрация не е причина за обиск.

Механичен Путин се предлага на търг за играчки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/21/2403843_mehanichen_putin_se_predlaga_na_turg_za_igrachki/?ref=rss


Известната аукционна къща за играчки и механични фигурки "Брекер" обяви, че предлага на търг "Пишещият Путин" - съвременен музикален портрет автоматон.

Това е движеща се почти 50-сантиметрова фигура на руския президент, изобразяваща как подписва указа за анексиране на Крим.

Германската къща разпространи видео запис на мърдащата кукла, седяща на малка масичка с копие на указа.



Автор на механичния Путин е швейцарският майстор на кукли Кристиан Байли,...

Каролев: Българската банкова система е свръхликвидна

http://frognews.bg/news_78618/

Очаквам доклада на трите одиторски фирми, които са сред най-реномираните в България, очаквам той да е достатъчно сериозен, заяви по БТВ икономистът Владимир Кароле по темата КТБ.

Адвокат за гаврата с Борислава: Полицайката ще бъде скрита, обискът е брутален фашизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379346

"Брутален фашизъм". Така адвокат Николай Хаджигенов описа голия обиск, който полицайка от Четвърто РПУ направи на улицата на 20-годишната Борислава. "Категорично това е незаконосъобразно. Съмненията не са повод за извършване на обиск - и то по такъв грозен и брутален начин. Наличието на полицейска регистрация не е причина за обиск.

Джихадисти от Ислямска държава извършиха ново нападение, не е ясно колко са жертвите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379350

Джихадисти от групировката Ислямска държава извършиха два самоубийствени атентата с коли-бомби в северната част на сирийския град Кобане, предаде БНТ.
Все още не се знае колко точно са жертвите. Бойци на “Ислямска държава” са атакували и иракския град Кара Тапах, който е под кюрдски контрол. 10 души загинаха при офанзивата, Джихадисти от групировката Ислямска държава извършиха два самоубийствени атентата с коли-бомби в северната част на сирийския град Кобане, предаде БНТ. Все още не се знае колко точно са жертвите. Бойци на “Ислямска държава” са атакували и иракския град Кара Тапах, който е под кюрдски контрол. 10 души загинаха при офанзивата,

Зловещите китайски калинки подлудиха и Добрич

http://pik.bg/зловещите-китайски-калинки-подлудиха-и-добрич-news240041.html

Зловещите китайски калинки подлудиха и Добрич

Рояци от калинки и неприятни буболечки като миризливки тормозят вече втора седмица жителите на Добрич. Насекомите на точки са плъзнали навсякъде и нищо не е в състояние да спре нашествието им. Завират се в простряните дрехи и влизат в жилищата.
„Забелязах нещо странно. Вчера беше малко по-студено и трийсетина калинки се бяха сгушили една в друга в горния вътрешен ъгъл на терасата, като образуваха топка. Дали тези животинки не се канят да зимуват на терасата ми”, пита се Невяна Пенкова от кв. „Добротица”, цитирана от "Монитор".

Прииждането на рояците се свързва с високите температури през деня. Според специалисти калинките са хищни и са от вида алигатор. Те са най-големият хищник сред себеподобните си, като изяждат 7-8 пъти повече листни въшки, отколкото нашенските калинки. Когато свършат листните въшки обаче те ще нападнат ларвите на нашите калинки и могат да ги унищожат. Срещу този вид насекоми не можем да се борим нито по биологичен, нито по химически начин, признаха експерти. Родината на шестокраките е Китай, откъдето много страни ги внасят като средство за борба с листната въшка.

От нашествие на миризливки пък се оплакаха жители на централната част на Добрич. Насекомите са много досадни и нахлуват през балкони и прозорци, дори по високите етажи на жилищните блокове. През есента цветът им е бронзовокафяв и трудно се различават. Пълзят навсякъде и ако ги настъпиш, цялото жилище се умирисва, оплакаха се добричлии.

Вигенин: Ще се отзовем на втората покана на ГЕРБ, ще бъдем конструктивна опозиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_406343.html

БСП ще се отзове на втората покана на ГЕРБ за консултации по съставянето на правителство. Това каза в студиото на Нова бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин. Той обясни, че върху БСП не е имало натиск от външни среди за съставяне на правителство с ГЕРБ на всяка цена. "Точно обратно, сега се срещам с партийните структури, и те самите предупреждават да внимаваме, защото БСП не бива да влиза в такава коалиция", обясни Вигенин. По думите му към момента е трудно да се говори за подкрепа на бъдещо дясноцентристко правителство, "защото не знаем каква е програмата на това правителство". "Не мога да кажа да или не. Нека да видим и ще решим. По принцип ангажирането на подкрепа на правителство с програма, която ще се размивана с нашите възгледи, е отвъд възможностите ни", обясни Вигенин. Той каза още, че БСП ще бъде конструктивна опозиция и ще подкрепя важни решения на правителството. Той не скри учудването си от факта, че АБВ и ГЕРБ са постигнали съгласие по 14 от общо 18 точки, тъй като половината от тях противоречат на всякакви леви виждания.   Трайчо Трайков от Реформаторския блок коментира, че още след първия кръг разговори от Блока са декларирали готовността си за участие в нови преговори, защото била достигната точката, "в която високото е преодоляно". Трайков, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ и участва в разговорите за съставяне на ново правителство, обясни, че е възможно да има ротация в преговорния екип на Реформаторите. По думите му в новите разговори ще се включат председателите на партиите.  Трайков заяви, че за кадрови предложения не са разговаряли с ГЕРБ. Той обаче е категоричен, че бъдещото правителство трябва да бъде подкрепено от коалиционно споразумение и към момента това може да стане с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Трайков изключи от сметките останалите партии, които са участвали в или са подкрепяли предходното управление - БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. 

БСП, АБВ и РБ ще се отзоват на поканата на ГЕРБ. Но левите остават опозиция

http://www.cross.bg/traiikov-gerb-vigenin-1435988.html

/КРОСС/БСП, АБВ и РБ ще се отзоват на поканата на ГЕРБ за повторни политически консултации, на ниво лидери, за съставяне на правителство. Ще се отзовем на тази втора покана. Ще говорим по малко повече материи, но общо взето в рамките, очертани на първата среща. Това каза в интервю за Нова телевизия Кристиан Вигенин от БСП. Той е на мнение, че БСП не бива да влиза в подобна коалиция. Що се отнася до възможността за подкрепа на правителство Вигенин не се ангажира с конкретен отговор, но коментира, че мисли, че това излиза отвъд възможностите на една опозиция. Вигенин отрече външен натиск по отношение на решението на БСП. Социалистите са готови да подкрепят важни въпроси, но не могат да отстъпят от ключови точки от своята политика. АБВ ще подкрепя предложения в пленарна зала, които са близки до техните виждания, тези, които не са - не, обясни Емил Димитров-син. Ние сме готови да продължим във всеки момент, тъй като сме стигнали до точка, където високото е преодоляно. Не е изключено в нашия екип да има ротация, каза Трайчо Трайков от Реформаторския блок. Той обаче не отговори конкретно на въпроса дали ще се оттегли от екипа за преговори във втория кръг. Трайков не смята, че присъствието му на консултациите е било провокация. Важното е всеки да говори от името на целия блок, а не от името на своята партия, която представлява, посочи Трайков. Трайков е съгласен с казаното от Борисов, че мерките и тезите са свързани с това кой може да ги осъществи

Преглед на печата, вторник, 21 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-21-октомври_l.a_i.580668_at.1.html

СТАНДАРТ: Русия забранява вноса на животински продукти от ЕС Русия забранява от днес, 21 октомври, вноса на животински мазнини и субпродукти от...

”Южен поток” няма да е приоритет за новата ЕК, ще бъде подкрепен Южният газов коридор

http://www.mediapool.bg/yuzhen-potok-nyama-da-e-prioritet-za-novata-ek-shte-bade-podkrepen-yuzhniyat-gazov-koridor-news226233.html

Изслушването в Европейския парламент (ЕП) и на последните двама кандидати за еврокомисари преминаха без сериозни проблеми и се очаква евродепутатите да гласуват състава на новата Европейска комисия (ЕК) още в сряда. Кандидатът на Словения за еврокомисар по транспорта Виолета Булц и на Словакия – за зам.-председседател на комисията с ресор енергетика - Марош Шефчович преминаха последни изпита пред  ЕП, след като се наложи разместване в екипа на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това стана, след като първият кандидат на Словения за еврокомисар Аленка Братушек, която бе предложена за зам.-председател с ресор енергетика бе отхвърлена от евродепутатите. Новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи нейното портфолио да мине към словака Марош Шефчович, който първоначално трябваше да отговоря за транспорта, а новият словенски кандидат да вземе неговия ресор. Шефчович заяви по време на изслушването, че диверсификацията на доставчиците на газ остава приоритет и за новата европейска комисия, но не и строежът на газопровода “Южен поток”.  Според него Европейският съюз трябва да окаже политическа и финансова подкрепа на конкурентния проект Южен газов коридор. ”Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на Европейския съюз от компания, която не желае да спазва правилата”, заяви Марош Шевчович, цитиран пред БНР. Той обясни пред евродепутатите и че не вижда как "Южен поток" ще подобри енергийната ситуация или ще разнообрази газовите доставки. За да разсее изцяло появилите се в последните дни съмнения, че е донякъде проруски настроен, Шевчович добави критики към Русия, че използва газовите доставки като оръжие, и определи това като неприемливо. По същото време пред друга парламентарна комисия – по транспорт, вторият словенски кандидат Виолета Булц се опита, и според повечето неофициални оценки – успя да убеди евродепутатите, че има необходимите качества да бъде комисар и да поеме този ресор. След края на двете изслушвания от групите на Европейската народна партия и на социалистите направиха положителни коментари и за Марош Шевчович, и за Виолета Булц. Очаква се и двамата да получат одобрението на ресорните комисии, и по-късно днес процедурата по изслушванията да бъде обявена за успешно приключена. Така утре Европейският парламент ще може да гласува и цялата нова комисия, и мандадът й ще започне по график – от 1-ви ноември.

Ново нападение на Ислямска държава, не е ясно колко са жертвите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379344

Джихадисти от групировката Ислямска държава извършиха два самоубийствени атентата с коли-бомби в северната част на сирийския град Кобане, предаде БНТ.
Все още не се знае колко точно са жертвите. Бойци на “Ислямска държава” са атакували и иракския град Кара Тапах, който е под кюрдски контрол. 10 души загинаха при офанзивата, Джихадисти от групировката Ислямска държава извършиха два самоубийствени атентата с коли-бомби в северната част на сирийския град Кобане, предаде БНТ. Все още не се знае колко точно са жертвите. Бойци на “Ислямска държава” са атакували и иракския град Кара Тапах, който е под кюрдски контрол. 10 души загинаха при офанзивата,

Вигенин: Има известен натиск към БСП да се включи в управлението

http://frognews.bg/news_78617/

Вчера беше отправена публично покана към няколко политически сили, днес ще я обсъдим и ще се отзовем на преговорите. Не съм усетил натиск за коалиция с ГЕРБ, точно обратното - структурите ни предупреждават да внимаваме и да не влизаме в коалиция, заяви по НТВ Кристиян Вигенин от БСП.

“Високотехнологичните болници, отговарящи на световните стандарти, вече са реалност в България"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378662

Най-новата и високотехнологичната болница в България се намира в Стара Загора - МБАЛ „Св. Иван Рилски Най-новата и високотехнологичната болница в България се намира в Стара Загора - МБАЛ „Св. Иван Рилски". Инвеститорите се гордеят, че във всички 18 отделения, хирургични блокове, лаборатории и ДКЦ кабинети в двете сгради на болницата разполагат с най-доброто от апаратурата на световните производители на медицинска техника, както и с едни от най-

“Високотехнологичните болници, отговарящи на световните стандарти, вече са реалност в България"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378668

Най-новата и високотехнологичната болница в България се намира в Стара Загора - МБАЛ „Св. Иван Рилски". Инвеститорите се гордеят, че във всички 18 отделения, хирургични блокове, лаборатории и ДКЦ кабинети в двете сгради на болницата разполагат с най-доброто от апаратурата на световните производители на медицинска техника, както и с едни от най- Най-новата и високотехнологичната болница в България се намира в Стара Загора - МБАЛ „Св. Иван Рилски". Инвеститорите се гордеят, че във всички 18 отделения, хирургични блокове, лаборатории и ДКЦ кабинети в двете сгради на болницата разполагат с най-доброто от апаратурата на световните производители на медицинска техника, както и с едни от най-

„Ростелеком" готви руски Skype

http://www.cross.bg/yslyga-vuzmozhnost-suzdade-1435987.html

/КРОСС/ Руският държавен телеком „Ростелеком" планира да създаде своя собствена интернет услуга, наподобяваща Skype, пише ТАСС, позовавайки се на информация от сайта за обществени поръчки. Телекомът иска да създаде продукт, който да позволява на абонатите на местната телефонна услуга да получават допълнителна възможност за входящи и изходящи повиквания с помощта на приложен софтуер, както и за допълнителни услуги като кратки съобщения, телефонни указатели и пр. За целта са предвидени да се изхарчат 72,8 млн. рубли. Програмата трябва да е готова до 2 октомври 2015 г. На първия етап програмата трябва да може да се ползва от 350 000 клиенти с възможност те да станат 1 млн.    

Пламна електрическо одеяло, 83-годишен оцеля по чудо

http://www.vesti.bg/novini/plamna-elektrichesko-odeialo-83-godishen-ocelia-po-chudo-6025363

83-годишен мъж оцеля по чудо при пожар рано тази сутрин в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

"Амнести интернешънъл" обвини руснаци и украинци в произволни убийства

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/21/2403801_amnesti_interneshunul_obvini_rusnaci_i_ukrainci_v/?ref=rss


Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обвини както лоялните на Киев сили, така и проруските бунтовници, в извършване на убийства без съд и присъда в сепаратистките райони на Източна Украйна, предаде "Франс прес".

Тя е намерила доказателства за произволни убийства, "които могат да се припишат и на двете страни, но не и в мащабите, за които говорят руските медии и власти" що се отнася до украинските войски, се казва в неин доклад, представен днес в Киев....

Първо заседание по делото за фалшивия подпис на Бойко Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379342

Първото заседание по делото за фалшивия подпис на Бойко Борисов, по времето в което беше кмет на столицата, с който незаконно е придобит терен от 14 дка в София, ще се проведе днес в Софийския районен съд, съобщи bTV.
Това се случва шест години след началото на разследването и след като случаят беше върнат на прокуратурата през май тази година. Първото заседание по делото за фалшивия подпис на Бойко Борисов, по времето в което беше кмет на столицата, с който незаконно е придобит терен от 14 дка в София, ще се проведе днес в Софийския районен съд, съобщи bTV. Това се случва шест години след началото на разследването и след като случаят беше върнат на прокуратурата през май тази година.

Застраховките за кола може да скочат с до 5%

http://www.moreto.net/novini.php?n=267981

Застраховките на колите може да поскъпнат до 5% до края на годината, но дали това ще стане, ще зависи от конкуренцията на пазара, смятат в бранша. И при двете най-популярни автомобилни застраховки - "Гражданска отговорност" и "Каско", тенденцията е към неголямо, но все пак някакво увеличение на тарифите, прогнозира за "Стандарт" изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов.

Григор Димитров към Федерер: Донеси си ракетата и си вържи обувките, старче (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_406342.html

Българският тенисист Григор Димитров и живата легенда Роджър Федерер взеха участие в промо видео, което представя техния бъдещ сблъсък на 10 март 2015-та година в Ню Йорк. Демонстративният мач е организиран от BNB Paribas и ще се играе в огромната зала "Медисън Скуеър Гардън".  Във видеото двамата тенисисти описват емоцията, която идва с мисълта, че ще играят na тази арена, но най-интересното във видеото е в неговия край. Григор шеговито отправя предизвикателство към Федерер с думите: "Роджър, ще се видим в "Гардън". Донеси си ракетата и си вържи обувките, старче".  Видео: 

Започва делото срещу тримата, фалшифицирали подписа на Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379331

Първото заседание по делото за фалшивия подпис на Бойко Борисов, по времето в което беше кмет на столицата, с който незаконно е придобит терен от 14 дка в София, ще се проведе днес в Софийския районен съд, съобщи bTV.
Това се случва шест години след началото на разследването и след като случаят беше върнат на прокуратурата през май тази година. Първото заседание по делото за фалшивия подпис на Бойко Борисов, по времето в което беше кмет на столицата, с който незаконно е придобит терен от 14 дка в София, ще се проведе днес в Софийския районен съд, съобщи bTV. Това се случва шест години след началото на разследването и след като случаят беше върнат на прокуратурата през май тази година.

Шефката на ДКЕВР: Не трябва да вдигаме цената на тока през 3 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379333

Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата, каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред БНТ.
Според нея дори трябва да се стигне до момент, Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата, каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред БНТ. Според нея дори трябва да се стигне до момент,

Вигенин: БСП ще се отзове на втората покана на ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vigenin-bsp-shte-se-otzove-na-vtorata-pokana-na-gerb-6025360

По думите му към момента е трудно да се говори за подкрепа на бъдещо дясноцентристко правителство, "защото не знаем каква е програмата на това правителство"

Антон Кутев: Не трябва да удряме своите, а ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/anton-kutev-ne-triabva-da-udriame-svoite-a-gerb-6025360

"Има хора в партията, които не са разбрали, че колкото повече топят ръководството, толкова повече потъва партията", казва Кутев

Шефката на ДКЕВР: Не смятам, че трябва да вдигаме цената на тока през 3 месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379325

Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата, каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред БНТ.
Според нея дори трябва да се стигне до момент, Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата, каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред БНТ. Според нея дори трябва да се стигне до момент,

Адвокат: Случаят с Борислава е брутален фашизъм, действията на полицията са незаконни

http://pik.bg/адвокат-случаят-с-борислава-е-брутален-фашизъм-действията-на-полицията-са-незаконни-news240034.html

Адвокат: Случаят с Борислава е брутален фашизъм, действията на полицията са незаконни

"Брутален фашизъм". Така адвокат Николай Хаджигенов описа голия обиск, който полицайка от Четвърто РПУ направи на улицата на 20-годишната Борислава.

"Категорично това е незаконосъобразно. Съмненията не са повод за извършване на обиск - и то по такъв грозен и брутален начин. Наличието на полицейска регистрация не е причина за обиск. Идеята, че ще подадете жалба до началника на Четвърто срещу неговите подчинени, е малоумна", коментира още Хаджигенов в сутрешния блок на Тв7.

По думите му началникът на РПУ-то няма да направи нищо, няма да провери случая, нито пък ще накаже подчинените си. "Голяма грешка е подаването на жалбата и в районна прокуратура. Тези прокурори работят постоянно с полицаите. И тук няма да има движение по жалбата. У нас всеки един полицай те гледа като виновен, няма презумпция за невиновност. Какво търси тази полицайка на улицата посред бял ден, правила обиск, съблича момиче голо, бърка я... Ако има съмнение, че това момиче крие нещо във вътрешностите си, то тя трябва да бъде откарана в районното. Там да й бъде направен обиск, в присъствието на свидетели от същия пол, а след това се съставя протокол. А тук нищо такова не е направено. Цялото това нещо е грешка", категоричен бе адвокат Хаджигенов. 

Според него хората масово не си знаят правата. "Но има и нещо друго, ако покажеш, че си знаеш правата, както Радослав Божинов, който бе пребит на улицата от полицаи от Първо РПУ, ще те приберат, ще те бият, а след това ще си в "Пирогов”. Ако медиите оставят случая с Борислава, то той ще бъде прикрит. МВР в момента са безнаказана армия, те се използват изцяло за политически цели. Случилото се с това момиче му разпилява живота на парченца. Учудващо е, че още е тук и живее в България. Радослав Божинов си събра куфарите и замина", подчерта още адвокатът. Той заяви, че изцяло подкрепя идеята за реформи на правосъдния министър Христо Иванов.  "Прокуратурата трябва да се реформира изначално. В момента главният прокурор е недосегаем. Той е Господ в момента в България", обясни още Хаджигенов.

Развенчан мит: Активните пушачи при осмокласниците не са толкова много

http://healthy.actualno.com/Razvenchan-mit-Aktivnite-pushachi-pri-osmoklasnicite-ne-sa-tolkova-mnogo-news_55963.html

По данни на Световната здравна организация един на всеки пет ученици от IX до XII клас са активни пушачи. Същевременно около 7% от осмокласниците са активни пушачи. Приблизително 38% от децата са и...

Студенти от Благоевград ще протестират в столицата заради гаврата на полицайка с тяхна колежка

http://pik.bg/студенти-от-благоевград-ще-протестират-в-столицата-заради-гаврата-на-полицайка-с-тяхна-кол-news240031.html

Студенти от Благоевград ще протестират в столицата заради гаврата на полицайка с тяхна колежка

Студенти от Югозападния университет се очаква да се съберат на протест пред 4-то РПУ в София в подкрепа на 20-годишната Борислава Латинова, която се оплака, че е била подложена на унизителна полицейска проверка.
По думите на момичето миналата седмица автомобилът й е бил спрян за проверка на столичния булевард „Св. Наум“. Борислава твърди, че полицайка я е съблякла гола и в присъствието на колегите си, я подложила на унизителен преглед.
СДВР и прокуратурата вече започнаха проверка по случая.

ДКЕВР: Няма да има ново увеличение на цената на тока

http://pik.bg/дкевр-няма-да-има-ново-увеличение-на-цената-на-тока-news240033.html

ДКЕВР: Няма да има ново увеличение на цената на тока

Цената на тока не седи на дневен ред в комисията. През последните вървяха две противоположни тенденции. Увеличаваха се разходите и се намаляваше цената на тока. Това доведе до големи загуби в НЕК. Там са концентрирани най-големите проблеми. Вижда се, че приходите не съответстват на разходите. Това беше причината за повишаването на цената на тока.  Това каза в сутрешния блок на БНТ Светла Тодорова, председател на ДКЕВР. 

Политици не ми звънят. Цената на тока се използва за предизборна пропаганда и агитация, но на мен никой не ми е звънял. Цената у нас наистина най-ниска в целия Европейски съюз. Към момента няма искане от ЕРП-тата за ново увеличение. Те имат своите основания за това. Не казвам, че работят перфектно, но в последните години техните разходи също са големи. Атаката с яйца в ДКЕВР е недопустима. Не мисля, че това е изразяване на позицията на цялото общество.

В комисията има определен стрес след тази случка, каза още Тодорова. Нашата идея е бедните да плащат по-малко за ток. Това обаче изисква законодателни промени и всичко е в ръцете на парламента.

Проблемът с ДКЕВР е неяснотите около нейния избор. Работата на комисията беше свързана малко или много с изпълнителната власт. Сега има предложение, членовете на комисията да се избират от Народното събрание, което ще по-добре.

Има предложение комисията да се раздели на две-за водния сектор и за енергийния. В последните години водния сектор беше силно неглижиран за сметка на енергийния. Нещата и в двата сектора са меко казано забавени. Дошла съм свърша определена работа и това не беше да увелича цената на тока, завърши Тодорова.


Засега няма да има ново увеличение на цената на тока

http://www.cross.bg/toka-komisiyata-tzenata-1435986.html

/КРОСС/ "Цената на тока не седи на дневен ред в комисията. През последно време вървяха две противоположни тенденции. Увеличаваха се разходите и се намаляваше цената на тока. Това доведе до големи загуби в НЕК. Там са концентрирани най-големите проблеми. Вижда се, че приходите не съответстват на разходите. Това беше причината за повишаването на цената на тока." Това каза в сутрешния блок на БНТ Светла Тодорова, председател на ДКЕВР. "Политици не ми звънят. Цената на тока се използва за предизборна пропаганда и агитация, но на мен никой не ми е звънял. Цената у нас наистина е най-ниска в целия Европейски съюз. Към момента няма искане от ЕРП-тата за ново увеличение. Те имат своите основания за това. Не казвам, че работят перфектно, но в последните години техните разходи също са големи", каза още тя. "Не смятам, че е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата", каза още тя. "Атаката с яйца в ДКЕВР е недопустима. Не мисля, че това е изразяване на позицията на цялото общество. В комисията има определен стрес след тази случка", каза още Тодорова. "Нашата идея е бедните да плащат по-малко за ток. Това обаче изисква законодателни промени и всичко е в ръцете на парламента", добави тя. "Проблемът с ДКЕВР е неяснотите около нейния избор

Трайков: Правителство на малцинството ще бъде заложник

http://frognews.bg/news_78616/

По време на преговорите не почувствах никой да е бил провокиран, заяви по НТВ Трайчо Трайков от РБ. Той изрази съгласие с Бойко Борисов, че мерките и тезите били свързани с това, кой може да ги осъществи.

Преглед на варненския печат - 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267964

Варненските митничари разкриха схема за търговия с маркирано гориво чрез фирми бушони, четем на първа страница в днешния брой на в. ”Черно море”. Търговията се въртяла чрез верига за доставка на маркиран газьол на новорегистрирани фирми, препродажба на горивото и закриване на юридическите лица веднага след това.

Пиян шофьор уби шефа на "Тотал" при катастрофа на московско летище

http://www.mediapool.bg/piyan-shofyor-ubi-shefa-na-total-pri-katastrofa-na-moskovsko-letishte-news226232.html

Директорът на френската петролна компания "Тотал" (Total) Кристоф дьо Маржери и тричленният екипаж на неговия самолет са загинали след сблъсък със снегорин на московското летище Внуково. Инцидентът е станал малко преди полунощ московско време, когато частният самолет Дасо Фалкон (Dassault Falcon) се опитвал да излети за Париж, съобщи говорител на летището и уточни, че загиналият пътник е ръководителят на "Тотал" Кристоф дьо Маржери. 63-годишният Кристоф дьо Маржери беше директор на третата най-голяма петролна компания в Европа от 2007 година. Тримата членове на екипажа са французи. Според съобщенията видимостта на аерогарата е била 350 метра. Руското следствие съобщи, че самолетът е пламнал при излитането и паднал на пистата, след като завлякъл снегорин, чийто водач е бил пиян. Той е задържан в предварителния арест за 48 часа и в хода на следствието ще се изяснява причинно-следствената връзка между неговите действия и трагедията. "Основната причина не е трагична случайност, а небрежност в работата на летищните служби", заяви говорителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Владимир Маркин. По думите му представители на аерогарата се опитват да представят катастрофата на самолета "Фалкон", като "ужасно трагично стечение на обстоятелствата". "Всъщност сблъсъкът между самолета и снегорин на пистата е плод на престъпно нехайство на длъжностни лица, които не са могли да осигурят съгласуваност в действията на служителите на летището", каза той. Бордовите записващи устройства за говор и летателни параметри (т. нар. черни кутии) са открити, иззети и предадени за анализ. Иззета е и техническата документация, регламентираща работата на летището, видео- и аудиозаписи, които също се анализират. . Във Франция по случая също е образувано дело за "непредумишлено убийство". Делото се води от парижката прокуратура, а за Москва вече заминаха трима следователи. Внуково е най-старото и третото по големина московско летище. Директорът на "Тотал" беше уважаван в петролната индустрия. В компанията, където прекара цялата си кариера, той беше известен като "Големия мустак". Има репутацията на ръководител, който е сърдечен и отворен за дебати. Известен е като защитник на Русия и енергийната й политика. Като най-вероятни кандидати за поста президент и главен изпълнителен директор на "Тотал" се смятат двама високопоставени ръководители на корпорацията - Филип Боасо и Патрик Пуяне. "Тотал" е една от водещите петролни и газови компании в света, която работи в повече от 50 страни и пазарната й стойност е 102 млрд. евро.С оборот за 2013 година от 189.5 милиарда евро и персонал от близо 100 000 души, които работят за компанията в над 130 страни, "Тотал" е най-голямата френска компания по мащаби на дейностите си. Котировките на акциите на компанията паднаха с 2.2% на днешните открити търгове в Париж. Дьо Маржери е бил в Москва за участие в съвещанието на руското правителство с чуждестранни инвеститори. Руският президент Владимир Путин е изпратил съболезнователна телеграма до френския си колега Франсоа Оланд и близките на Кристоф дьо Маржери. "Ние изгубихме истински приятел на нашата страна, когото ще запомним с най-добро", е написал Путин. В комюнике на Елисейския дворец пък е посочено, че Дьо Маржьори е бил посветил живота си на френската промишленост и на развитието на групата "Тотал", издигайки я до равнището на най-големите световни компании. Той е бил личен приятел на френския президент Франсоа Оланд. Държавният глава обяви, че "шокиран и натъжен".

Пиян шофьор уби ръководителя на "Тотал" в Москва

http://www.mediapool.bg/piyan-shofyor-ubi-rakovoditelya-na-total-v-moskva-news226232.html

Директорът на френската петролна компания "Тотал" (Total) Кристоф дьо Маржери и тричленният екипаж на неговия самолет са загинали след сблъсък със снегорин на московското летище Внуково. Инцидентът е станал малко преди полунощ московско време, когато частният самолет Дасо Фалкон (Dassault Falcon) се опитвал да излети за Париж, съобщи говорител на летището и уточни, че загиналият пътник е ръководителят на "Тотал" Кристоф дьо Маржери. 63-годишният Кристоф дьо Маржери беше директор на третата най-голяма петролна компания в Европа от 2007 година.   Тримата членове на екипажа са французи. Според съобщенията видимостта на аерогарата е била 350 метра.   Руското следствие съобщи, че самолетът е пламнал при излитането и паднал на пистата, след като завлякъл снегорин, чийто водач е бил пиян.   Сред приоритетните версии на следствието са грешка на диспечерите и действията на водача на снегорина, се казва в официалното съобщение на руското следствие.   "Към настоящия момент вече е установено, че водачът на снегопочистващата машина е бил в състояние на алкохолно опиянение", съобщава следствието и уточнява, че той не е пострадал.   Във Франция по случая също е образувано дело за "непредумишлено убийство". Делото се води от парижката прокуратура, а за Москва вече заминаха трима следователи.   Директорът на "Тотал" беше уважаван в петролната индустрия. В компанията, където той прекара цялата си кариера, той беше известен като "Големия мустак".   "Тотал" е една от водещите петролни и газови компании в света, която работи в повече от 50 страни и пазарната й стойност е 102 млрд. евро.   Дьо Маржери е бил в Москва за участие в съвещанието на руското правителство с чуждестранни инвеститори. Руският президент Владимир Путин е изпратил съболезнователна телеграма до френския си колега Франсоа Оланд и близките на Кристоф дьо Маржери.   "В лицето на К.де Маржери ние изгубихме истински приятел на нашата страна, който ще запомним с най-добро", е написал Путин.   В комюнике на Елисейския дворец е посочено, че Дьо Маржьори е бил посветил живота си на френската промишленост и на развитието на групата "Тотал", издигайки я до равнището на най-големите световни компании.   Ръководството на "Тотал" съобщи, че се събира на извънредно спешно заседание след гибелта на Кристоф дьо Маржьори.

Шеф на френската петролна "Тотал" загина при катастрофа на московско летище

http://www.mediapool.bg/shef-na-frenskata-petrolna-total-zagina-pri-katastrofa-na-moskovsko-letishte-news226232.html

Изпълнителният директор на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржери загина при самолетна катастрофа край Москва, съобщи Ройтерс. Частният самолет, с който пътувал Маржери, се сблъскал със снегорин при опита си да излети от летище Внуково малко преди полунощ местно време. Загинали са и тримата членове на екипажа. Инцидентът се е случил при видимост от 350 метра. Говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, че водачът на снегорина е бил пиян. Транспортното следствие в Москва образува дело за неспазване на нормите за безопасно въздушно движение поради небрежност, причинило смъртта на две и повече лица.Вероятна причина за катастрофата е и грешка на диспечерите. Трима френски следователи заминават на мястото на трагедията. По предварителни данни на следователите, четириместният Фолкън, излетял късно снощи от Москва за Париж, е закачил снегорина, после се е запалил и е паднал на пистата. Говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, че водачът на снегорина е бил пиян. Ръководството на френската петролна компания Тотал (Total) се събира на извънредно спешно заседание след гибелта на 63-годишния Кристоф дьо Маржьори. ренският президент Франсоа Оланд изрази скръбта си и приветства таланта на Кристоф дьо Маржьори да защитава съвършенството на компанията, съобщи Франс прес. Маржори бе също щедър меценат, подпомогнал големи културни инициативи, допълни президентът. В комюнике на Елисейския дворец е посочено, че Дьо Маржьори е бил посветил живота си на френската промишленост и на развитието на групата Тотал, издигайки я до равнището на най-големите световни компании. Руският президент Владимир Путин също изрази съболезнования по повод трагичната гибел на френския бизнесмен, приветствайки всеотдайността му в развитието на френско-руските отношения.

Шеф на петролна компания "Тотал" загина при самолетна катастрофа край Москва

http://www.mediapool.bg/shef-na-petrolna-kompaniya-total-zagina-pri-samoletna-katastrofa-krai-moskva-news226232.html

Изпълнителният директор на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржери загина при самолетна катастрофа край Москва, съобщи Ройтерс. Частният самолет, с който пътувал Маржери, се сблъскал със снегорин при опита си да излети от летище Внуково малко преди полунощ местно време. Загинали са и тримата членове на екипажа. Инцидентът се е случил при видимост от 350 метра. "Тотал" е втората по големина компания във Франция с пазарна стойност от 102 милиарда евро.

Би Би Си: Парализиран българин проходи след уникална операция

http://offnews.bg/news/n_1/n_406336.html

40-годишен мъж с парализа от кръста надолу проходи отново след невероятна операция на полски лекари, финансирана от британска фондация, пише "Би Би Си". Според медията Дарек Фидика, който имал българско гражданство, е пострадал при нападение с нож преди четири години. След нанесените му травми е бил парализиран и прикован към инвалидна количка. Полските хирурзи са използвали нервни клетки от носа на Дарек, имплантирани в унищожената тъкан в гръбнака на мъжа, който сега се възстановява. Според британската медия Дарек Фидика е първият човек, който прохожда след подобна операция и така дава надежда на милиони по целия свят. Полските хирурзи твърдят, че след процеса на възстановяване Дарек ще може отново да се върне към нормалния си живот, да ходи и дори да кара кола. Професор Геоф Райсман, ръководител на британския медицински екип, каза пред Би Би Си, че това постижение е по-велико от стъпването на Луната.

Само се правим на гостоприемни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378896

Българите обичат чужденците, ама не съвсем. Поне така е според поредната класация, която ни запраща на дъното. Изследователите дори търсят дълбоки политически аргументи в това явление като например силното влияние на националистически партии. Но ние и сами си знаем - само се правим на гостоприемни или в най-добрия случай сме гостоприемни по принцип Българите обичат чужденците, ама не съвсем. Поне така е според поредната класация, която ни запраща на дъното. Изследователите дори търсят дълбоки политически аргументи в това явление като например силното влияние на националистически партии. Но ние и сами си знаем - само се правим на гостоприемни или в най-добрия случай сме гостоприемни по принцип

Европейският банков орган настоя вложителите в КТБ и "Виктория" да получат достъп до влоговете си още днес

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/21/2403940_evropeiskiiat_bankov_organ_nastoia_vlojitelite_v_ktb_i/?ref=rss


Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), се посочва в съобщение до БТА. 

Европейският банков орган информира двете национални институции какви действия трябва да предприемат, да за изпълнят задълженията си, определени им от европейското законодателство....

Европейският банков орган настоя днес вложителите в КТБ и "Виктория" да получат достъп до влоговете си

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/21/2403940_evropeiskiiat_bankov_organ_nastoia_dnes_vlojitelite_v/?ref=rss


Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), се посочва в съобщение до БТА. 

Европейският банков орган информира двете национални институции какви действия трябва да предприемат, да за изпълнят задълженията си, определени им от европейското законодателство....

Президентът на петролния гигант "Тотал" загина при самолетна катастрофа в Москва

http://www.cross.bg/letishte-moskovskoto-kristof-1435985.html

/КРОСС/Президентът на френската петролна компания Total е сред 5-имата загинали на московското летище Внуково, съобщи ИТАР-ТАСС. Частен самолет Falcon се разби на московското летище Внуково като се блъсна в машина, чистеща навалелия сняг. 63-годишният Кристоф де Маржери и още четирима души загинаха при катастрофата на лекомоторен самолет Falcon-50. Останалите загинали са членовете на екипажа Максим Жан Мари, Фалук Руслан и Никон Ян Жак Жозеф. Петата жертва засега не е идентифицирана. Инцидентът стана в условията на гъста мъгла. Самолетът е излитал по дестинацията Москва - Париж. След катастрофата летище "Внуково" бе временно затворено. Започнало е разследване на причините, довели до инцидента. Френската петролна компания „Тотал" потвърди информацията за смъртта на своя директор Кристоф дьо Маржери. „С голямо и дълбоко прискърбие „Тотал" потвърждава, че главният директор Кристоф дьо Маржери е загинал през нощта малко след 22 часа френско време при самолетна катастрофа на московското летище „Внуково" след сблъсък със снегорин", се казва в изявлението на компанията.  

Бащата на Станислав Плевнелиев: Не бих твърдял, че е жестоко бит, посъветван е неподходящо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379313

Брат на президента Росен Плевнелиев - Румен, който е баща на оплакалия се от полицейски произвол Станислав подчерта, че няма да генерализира обвиненията си и дори би казал добри думи за МВР, съобщи Нова ТВ.
"Полицията заслужава похвала, че се отнася еднакво с всички. Това, че фамилията не ги спира, означава, че е както в западните държави. Брат на президента Росен Плевнелиев - Румен, който е баща на оплакалия се от полицейски произвол Станислав подчерта, че няма да генерализира обвиненията си и дори би казал добри думи за МВР, съобщи Нова ТВ. "Полицията заслужава похвала, че се отнася еднакво с всички. Това, че фамилията не ги спира, означава, че е както в западните държави.

Момичето, което едва не уби поляк, е изпратено в психиатрия

http://pik.bg/момичето-което-едва-не-уби-поляк-е-изпратено-в-психиатрия-news240027.html

Момичето, което едва не уби поляк, е изпратено в психиатрия

21-годишната Петя Райчева, обвинена в опит за убийство, се намира в клиниката в Царев брод, където се лекува след разпореждане на Районен съд - Бургас, съобщи "24 часа".

Тази мярка е предприета заради неадекватното поведение на арестантката.

Младата жена попадна зад решетките след като на 14 март т.г. наръга 7 пъти с нож 40-годишният полски гражданин Станислав Мазур в бургаския хотел "Парк". Мъжът е бил нападнат внезапно, докато излиза от банята, след като той и Райчева са правили секс.

После момичето избягва от стаята, без въобще да се опита да прикритие следите си.  Забравя дори личната си карта. Тя отмъква и якето на Мазур, но го захвърля в асансьора заедно с част от парите, които е прибрала. По оставените вещи има петна от нейната кръв. Самата тя порязва ръката си, докато пробожда чужденеца.

Райкова е с тежко наследствено психично заболяване. Диагностицирана е още на 16 г. След ареста тя е изпратена в в затворническата болница в Ловеч, а после в клиника във Варна.

Извършените две съдебно психиатрични експрертизи са с едно и също заключение - жената била е вменяема в момента на извършване на престъплението. При разпитите тя твърди, че е нападната от поляка, който пред нея се представял ту като Иван, ту като Алексей. Тази версия обаче не се потвърждава от събраните доказателства, твърдят разследващи.

Срокът на досъдебното производство е удължен до приключване на лечението на Райчева. Не е изключено защитата да поиска временно спиране на разследването, ако състоянието на 21-годишната жена не се подобри след лечението. Тя вече се представлява от нов адвокат - Петър Димитров.

Студенти броят по стотачка за 8 декември

http://pik.bg/студенти-броят-по-стотачка-за-8-декември-news240028.html

Студенти броят по стотачка за 8 декември

Офертите за студентския празник до сто лева са най-търсените в момента от младите хора, които ще разпускат на 8 декември извън столицата, пише "Монитор".

Особено активни са първокурсниците и вече ангажират предимно двудневни пакети, споделиха туроператори. Зайците са и най-желаните клиенти, защото все още не са се разделили на компании и празнуват много хора организирано.

Така с една заявка хотелиерите с добри оферти получават едновременно 80-100 гости. За да излезе празникът по джоба на младежите обаче често им предлагат да се настаняват по трима, че и повече в една стая. Отстъпката от лукса обаче изобщо не ги притеснява, сочи дългогодишният опит на хората от бранша. По традиция интересът към Банско и Велинград е най-голям.

В ски курорта най-често предлагат пакет от 2 нощувки, закуски и празнична вечеря за стотина лева. Към цената всеки хотел добавя екстри според възможностите си от ползване на басейн и парна баня до джакузи и отстъпки от цената на масажите. За да не скучаят младежите, има предвидена програма с дисководещи, които да ги забавляват до зори. Менюто в празничната вечер включва салати, бански специалитети на скара и десерти. Алкохолът предвиден в купона обаче е доста малко – 50 г водка и половин бутилка вино, но по традиция домакините разчитат да задоволят след това жаждата на гостите си с напитки на солени цени. Въпреки клопките, които залагат някои хотелиери, планинското градче е предпочитано заради близостта от студентите от няколко университетски центъра. Въпреки че до студентския празник 8 декември остава повече от месец, в някои хотели и семейни къщи за отдих във Велинград вече са направени първите резервации.

СПА столицата на Балканите и на България е предпочитана дестинация за родните бъдещи висшисти, тъй като комплексите предлагат много процедури с минерална вода и още куп глезотии за младите хора, решили да прекарат една или две незабравими вечери в луксозен хотел или вила за гости. В родопския град работят над 50 хотела и почивни домове, както и 140 заведения за обществено хранене и развлечения. Почти няма хотелски комплекс или почивен дом, в който да няма открит или закрит басейн, които стават любима атракция за шумните студентски купони. В 5-звездния СПА хотел”Двореца” единична стая струва 90 лв.

Двойната тип мансарда е 130, а апартаментът 320 лв., като в него могат да пренощуват поне 5-6 души и така цената на човек пада до 50 лв. В Гранд-хотел”Велинград” стая за двама е 153 лв. В цените са включени и ползване на вътрешни минерални басейни, джакузи, топила, био сауна, финландска сауна и ледена стая. Значително по-евтино е в семейните хотели в града, където двойната стая струва 50 лв., същата, но лукс, е 65 лв.

В цената влиза и ползването на вътрешен и външен лечебни басейни с минерална вода и електромасажен стол. Тези от студентите, които пък са решили да не се охарчват твърде много за луксозни апартаменти или стаи в по-скъпите хотели, предпочитат къщи за гости или частни вили в трите квартала на курорта - Каменица, Лъджене и Чепино.

Ако искат да разпуснат преди тежката изпитна сесия или от натоварената студентска програма, пенсионери-рехабилитатори предлагат цялостен масаж на тялото срещу 20-25 лв. в частните си студиа в градчето.

Най-масови сбирки и купони на академичната младеж се правят и край язовир “Батак” в курорта Цигов чарк, където студентите ангажират цели вили или малки семейни хотелчета за празника си.


Каролев: Българската банкова система e свръхликвидна

http://www.cross.bg/slychaya-banka-strana-1435983.html

/КРОСС/ "Очаквам доклада на трите одиторски фирми, които са сред най-реномираните в България, очаквам той да е достатъчно сериозен." Това каза в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин" икономистът Владимир Каролев, коментирайки казуса "КТБ". "Ако докладът за състоянието на банката е положителен, то ще е възможно пазарно решение за справяне с кризата в банката и предприемане на действия по оздравяването й от страна на настоящите или евентуални нови акционери. Това, което е сигурно към момента е, че влоговете на хората до 100 хиляди евро са гарантирани при всякакво развитие на казуса с КТБ. Българската банкова система като цяло е ликвидна дори може и да се каже свръхликвидна. Няма обаче банка в света, включително и в България, която, ако нейните акционери изпаднат в паника, да не се изправи пред възможността за фалит. Първия етап в случая с КТБ е, че трябва да се види дали тя може да бъде оздравена, дали има решения, по които тя да бъде отворена и всякакво предварително говорене по темата не помага в никакъв случай", каза още икономистът. "Това, което разбрах вчера по отношение на доклада на трите одиторски фирми по отношение на състоянието на КТБ е, че криенето и неказването на цялата истина продължава." Това каза от своя страна адвокат Веска Волева

310 хил. лв. ни струват депутатите още преди работа

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/310-hil.-lv.-ni-struvat-deputatite-oshte-predi-rabota-6025358

Всеки един от народните представители ни струва 117 лева на ден. През първите месеци заплатите на народните представители ще бъдат по 2590 лева

Бащата на Станислав Плевнелиев: Не бих твърдял, че е жестоко бит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379305

Брат на президента Росен Плевнелиев - Румен, който е баща на оплакалия се от полицейски произвол Станислав подчерта, че няма да генерализира обвиненията си и дори би казал добри думи за МВР, съобщи Нова ТВ.
Брат на президента Росен Плевнелиев - Румен, който е баща на оплакалия се от полицейски произвол Станислав подчерта, че няма да генерализира обвиненията си и дори би казал добри думи за МВР, съобщи Нова ТВ. "Полицията заслужава похвала, че се отнася еднакво с всички. Това, че фамилията не ги спира, означава, че е както в западните държави.

Пилотите от "Луфтханза“ разширяват стачката

http://www.mediapool.bg/pilotite-ot-lufthanza-razshiryavat-stachkata-news226231.html

Пилотите от  ”Луфтханза“ разширяват стачката си и върху полетите на далечни разстояния, съобщиха световните агенции. Протестът на профсъюза ”Кокпит“ срещу увеличаването на 55-годишната възраст за ранно пенсиониране спря в понеделник почти всички пътувания от летището във Франкфурт на Майн и половината от Мюнхен. Отмяната на хиляда и петстотин курса засегна четвърт милион пътници. Само 80 хиляди от тях успяха да намерят алтернативни полети в желаните дестинации.

Eвропейски банков орган: БНБ да осигури достъп до гарантираните депозити в КТБ днес

http://frognews.bg/news_78612/

Европейският банков орган заяви, че Българската народна банка и фондът за гарантиране на влоговете са нарушили европейските закони, като не са дали достъп на вложителите до спестяванията им в Корпоративна търговска банка.

Как едно земеделско растение може да разруши фракинг мечтата

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kak-edno-zemedelsko-rastenie-moje-da-razrushi-fraking-mechtata-182220/

Гуарът, важен за хидравличното разбиване, попадна в центъра на спор между хедж фонд и фермери в САЩ

Турски кораб за газови сондажи наруши териториалните води на Кипър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/21/2403726_turski_korab_za_gazovi_sondaji_narushi_teritorialnite/?ref=rss


Кипър обяви, че турски кораб за проучване на газови находища е навлязъл в териториалните води на страната, съобщи "Ройтерс". Кипър е предприел контрамерки, но властите отбелязват, че случаят е пряко свързан с противопоставянето с Турция за правата върху залежите от нефт и природен газ в източното Средиземноморие.

Островната страна разчита на разработването на газовите си залежи, след като в началото на 2013 г. беше принудена да потърси международна помощ за спасяването на икономиката...

Шикорски бил неправилно разбран за думите, че Путин предложил на Полша да си поделят Украйна

http://www.mediapool.bg/shikorski-bil-nepravilno-razbran-za-dumite-che-putin-predlozhil-na-polsha-da-si-podelyat-ukraina-news226230.html

Председателят на полския Сейм и бивш външен министър Радослав Шикорски обяви в профила си в Туитър, че неправилно са били интерпретирани думите му, че руският президент Владимир Путин предлагал на Варшава да си поделят Украйна. Интервю с Шикорски, съдържащо такъв цитат, бе публикувано в американското онлайн издание "Политико" в понеделник. Някои от думите ми бяха преувеличени, коментира впоследствие Шикорски, но без да уточнява кои точно. Той пояснява също, че не е виждал текста на интервюто преди публикуването му и поради това не е давал разрешение да се цитират точно тези думи. "Потвърждавам, че Полша няма да участва в анексия", пише още Шикорски. Кремъл не коментира публикацията, а говорителят Дмитрий Песков само каза, че "сега се появяват много глупости и от живи хора, и от измислени" и добави, че има съмнения, че въпросният цитат е достоверен. Авторът Бен Джуда обаче реагира с думите: "Шикорски и Туск трябва да се гордеят, а не да се срамуват да кажат, че са отхвърлили категорично двуличните оферти на Путин в стил 30-те години. Така се държат истинските държавници. Не обвинявайте вестоносеца." Лидерът на водещата опозиционна партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински призова за оставката на Шикорски. Списанието цитира Шикорски, който до септември бе външен министър на Полша, да казва, че Путин направил предложението по време на визита на тогавашния полски премиер Доналд Туск в Москва през 2008 г. "Той поиска от нас да бъдем участници в това разделяне на Украйна. Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск, когато посети Москва", казал Шикорски. "Той (Путин) заяви, че Украйна е изкуствена страна, че Лвов е полски град и защо да не вземем да уредим заедно нещата", са думите на Шикорски, цитирани от "Политико" в интервюто с дата 19 октомври. Във вторник той уточни на пресконференция, че Полша не разполага със звукозапис на въпросния разговор между Путин и Туск. Бившият полски външен министър подчерта, че не е присъствал на разговора и че информацията, с която разполага, е преразказ. "Тогава е можело той [преразказът] да бъде интерпретиран по един начин, но предвид случилото се в последно време придобива друго значение", каза Шикорски. Той съобщи, че скоро в полска медия ще бъде публикуван пълният текст на интервюто му за "Политико". Пред варшавския всекидневник "Газета виборча" бившият пръв дипломат на Полша отбеляза, че няма претенции към журналиста от "Политико", с когото разговарял по телефона, защото в САЩ нямат практика за оторизиране на интервюта. "Не можем да възлагаме отговорност и такава висока длъжност на човек, който и преди, и сега проявява пълна безотговорност", каза Ярослав Качински, председател на консервативната партия "Право и справедливост". "Ако е чул за плановете за разделяне на съществуваща и призната държава, той е трябвало да предприеме определени стъпки", добави опозиционният лидер. По думите му Шикорски е трябвало да уведоми президента и да бъде започната международна процедура. През 2008 г. Радослав Шикорски е бил външен министър на Полша, а президент е бил Лех Качински, братът на Ярослав Качински.

Путин предложил на Полша да си поделят Украйна

http://www.mediapool.bg/putin-predlozhil-na-polsha-da-si-podelyat-ukraina-news226230.html

Руският президент Владимир Путин предложил още през 2008 г. на бившия премиер на Полша Доналд Туск да си поделят Украйна, каза председателят на полския парламент Радослав Шикорски в интервю, публикувано от американския уебсайт Политико, съобщи Ройтерс. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече "клюка" статията за предложението на Путин за поделянето на Украйна и допълни, че не е особено запознат с "творчеството на това издание", предаде ТАСС. Според Шикорски, който до септември бе външен министър на Полша, Путин направил предложението по време на визита на Туск в Москва през 2008 г. "Той поиска от нас да бъдем участници в това разделяне на Украйна. Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск, когато посети Москва", казал Шикорски. "Той (Путин) заяви, че Украйна е изкуствена страна, че Лвов е полски град и защо да не вземем да уредим заедно нещата", е казал Шикорски в интервюто с дата 19 октомври.

Племенникът на Плевнелиев: Попитаха дали аз съм отворкото и решиха да ме ударят в бюрото

http://www.cross.bg/plevneliev-stanislav-minal-1435984.html

/КРОСС/Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев потвърди, че при арестуването си в Благоевград е бил ударен от полицай в бюро. Това станало в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото?" "Имаше удар от трети полицай, който влезе. Удари ме в бюрото. Господинът попита дали аз съм отворкото. След като му отговорих, той реши, че трябва да ме удари. Не съм буйствал, не съм възпрепятствал разследването. Мисля, че не съм предизвикал с нищо ареста си", обясни Станислав Плевнелиев. "Отказаха ми да говоря с баща ми. След това реших да ги попитам дали поне мога да се обадя на адвокат. Казаха, че имам това право само ако ме задържат за 24 часа. По-късно се установи, че наистина съм бил задържан", разказа Станислав пред Нова телевизия. Той се оплака, че е бил принуден да подпише документи, чийто смисъл не разбира. "Разбраха, че съм племенник на Росен Плевнелиев чак към края на ареста, след което ме накараха пак да подпиша документите и след това ме пуснаха. Не съм споделял нищо за чичо ми", каза момчето. В полицията Станислав почувствал, че захарта му се покачва. Казал, че инсулинът му е в колата, но не получил разрешение да го ползвам, въпреки че е диабетик. Преди дни на кръстовището на ул. „Цар Борис Трети" и „Васил Априлов" в Благоевград 22-годишният Станислав Плевнелиев бе спрян и задържан от местната полиция

Племенникът на Плевнелиев: Попитаха дали аз съм отворкото и решиха да ме ударят в бюрото

http://www.cross.bg/plevneliev-stanislav-blagoevgrad-1435984.html

/КРОСС/Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев потвърди, че при арестуването си в Благоевград е бил ударен от полицай в бюро. Това станало в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото?" "Имаше удар от трети полицай, който влезе. Удари ме в бюрото. Господинът попита дали аз съм отворкото. След като му отговорих, той реши, че трябва да ме удари. Не съм буйствал, не съм възпрепятствал разследването. Мисля, че не съм предизвикал с нищо ареста си", обясни Станислав Плевнелиев. "Отказаха ми да говоря с баща ми. След това реших да ги попитам дали поне мога да се обадя на адвокат. Казаха, че имам това право само ако ме задържат за 24 часа. По-късно се установи, че наистина съм бил задържан", разказа Станислав пред Нова телевизия. Той се оплака, че е бил принуден да подпише документи, чийто смисъл не разбира. "Разбраха, че съм племенник на Росен Плевнелиев чак към края на ареста, след което ме накараха пак да подпиша документите и след това ме пуснаха. Не съм споделял нищо за чичо ми", каза момчето. В полицията Станислав почувствал, че захарта му се покачва. Казал, че инсулинът му е в колата, но не получил разрешение да го ползвам, въпреки че е диабетик. Преди дни на кръстовището на ул. „Цар Борис Трети" и „Васил Априлов" в Благоевград 22-годишният Станислав Плевнелиев бе спрян и задържан от местната полиция

Ударили племенника на Плевнелиев в бюро, не му дали инсулина

http://frognews.bg/news_78614/

Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев Станислав разказа по НТВ, че при арестуването му в Благоевград бил ударен от полицай в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото?"

Русия временно спира вноса на животински продукти от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=267970

Русия въвежда временни ограничения за внос на месни и птичи мазнини и субпродукти от едър рогат добитък и свине от Европейския съюз. Забраната влиза в сила от 21 октомври. Руските власти уточниха, че забраната се налага заради засичане на опасни за здравето вещества във внасяните от ЕС животински продукти.

Адвокат Хаджигенов: Случаят със студентката е брутален фашизъм

http://www.cross.bg/hadzhigenov-fashizum-brytalen-1435981.html

/КРОСС/ "Обискът на 20-годишната Борислава е брутален фашизъм. Полицайката, извършила това, обаче ще бъде скрита", заяви в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 адвокат Николай Хаджигенов. "Тези улични обиски са най-честото закононарушение, което извършват униформените", уточни той и добави, че съмненията не са повод за проверка на документите на улицата, още повече за извършване на обиск. В закона е казано, че това се прави при наличие на достатъчно данни. Хаджигенов определи като "рядко чудо" самосезирането на прокуратурата, но добави, че ефект от това няма да има, защото прокурорите всеки ден работят с тези полицаи. Той препоръча на хората задължително да искат протокол за обиск и да се обръщат към съда, защото в 99% от случаите правото е на тяхна страна. Борислава пък посъветва да съди държавата в Страсбург. По думите му това е единственият начин да се спре това безумие. Снимка: Булфото, всички права запазени

30 тона гръцки мини вдигнали във въздуха “Миджур”

http://pik.bg/30-тона-гръцки-мини-вдигнали-във-въздуха-“миджур”-news240025.html

30 тона гръцки мини вдигнали във въздуха “Миджур”

Около 30 тона гръцки мини са се взривили в завода "Миджур" край Горни Лом на 1 октомври. Това подозират разследващите на трагичния инцидент, в който загинаха 15 работници.

"На практика никой не знае колко мини е имало в завода реално. Предполагаме, че са около 600 000 броя", заявиха източници от разследването. Документацията е водена ужасно.

От Гърция идвали нови количества, а работниците в завода не смогвали да утилизират боеприпасите, пише "Стандарт".

Така постоянно се трупали нови "планини" от мини. За да си нямат неприятности със служба "Контрол над общоопасните средства" (КОС) на МВР, собствениците на завода официално записали, че на площадката има едва 210 967 мини. Останалите по документи се водели в другия лицензиран от екоминистерството склад на дружеството в местността Ливадски дол, само на 2 км от Монтана.

Бившите погреби на военновременните запаси също били на "Видекс", но на практика не се използвали. "Погребите са на самия път Монтана - Враца, а оградата е досами пътя", казва Петър Пенчев, шеф на "Екогласност" в Монтана и член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская". Фирмата имала право да ползва склада край Монтана с разрешение 68 от 31 юли 2007 г.

В момента, когато е унищожавал мините, заводът "Миджур" е работел без валидно екоразрешително. При всяка нова дейност, каквато е утилизацията, трябва да се извади ново актуализирано разрешително, заяви вчера Пенчев.

Когато видели, че няма да могат да се справят с постоянно прииждащите мини от Гърция, от "Видекс" поискали да ги изкарат с помощта на 58 камиона за другия си лицензиран от МОСВ склад в софийското село Сеславци.

"Още в първоначалния договор от 2008 г. "Видекс" е записал, че ще унищожи 1 568 159 мини за 12 месеца. При неспирна работа от 365 денонощия това прави 4295 мини на ден. Подобни темпове са абсолютно немислими при капацитета на завода", твърдят експерти.

Нормално било да преработват по 3150 дневно. За да спечели търга на гърците за мините, "Видекс" преборил конкуренцията на общо 9 кандидата от България, Италия и Израел, става ясно от публикации в гръцкия в. "Елефтеротипия".

Според изчисленията в южната ни съседка, утилизацията на мините от общо 26 поделения по турско-гръцката граница струва на южната ни съседка 3,5 млн. евро. Неясно защо обаче в разрешителното за трансфер на боеприпасите, издадено на 4 септември 2008 г., е записана цена на сделката едва от 510 786 евро, казва Петър Пенчев. Къде са останалите 3 млн. евро, остава тайна.

"Очевидно е, че много се е бързало. Вероятно, за да се изпревари изходът от парламентарните избори", твърди експерт. В дъното на цялото бързане са силните критики към Гърция, че е подписала още през 2008 г. договора за унищожаване на мините, а не е сторила това до 2012 г. На 9 декември 2013 г. правителството в Атина пише, че унищожаването на последната порция на над 952 000 мини ще започне в началото на 2014 г., а последното препятствие било получаването на транспортни лицензи от гръцките и българските власти.

"Видекс" е имала проблеми единствено със служба КОС на МВР. При първата доставка в периода ноември 2008 - май 2010 г. тя "забравила" да си осигури съгласувателно становище от службата към МВР при издаването на разрешително за транспорт. Тогава фирмата успяла да вкара в страната ни общо 614 882 мини, които са били унищожени.

През 2014 г. до последно служба "КОС" не е подписвала документ за съгласие за издаването на транспортни лицензи, твърдят източници на "Стандарт". Това притиснало "Видекс" с времето. И вероятно станало причина да се търсят "чудати" методи за увеличаване на производителността на труда и да се искат по 100 унищожени мини от човек на смяна, твърдят експертите.

От прокуратурата вече заявиха, че освен преки и косвени виновници за взрива и смъртта на 15 души в завода в Горни Лом, ще се търси отговорност и на хората, които са разрешили вноса на опасните гръцки мини, без за тяхната утилизация да има условия и капацитет. Екологът Петър Пенчев заедно с бащата на загиналия Михаил Илиев - Димитър, пък продължават да търсят истината и документи, които ще уличат виновните за трагедията. "Пуснахме искания по Закона за достъп до обществена информация до кмета на община Чупрене и Монтана", заяви Пенчев. Според него, всички процедури са съгласувани с местните власти и при тях трябва да има копия от документите на завода убиец. 

 

Директорът на "Тотал" загина в катастрофа на московско летище

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/21/2403931_direktorut_na_total_zagina_v_katastrofa_na_moskovsko/?ref=rss


Директорът на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржьори загина тази нощ в катастрофа на частен самолет на московското летище Внуково, откъдето се е връщал след среща, посветена на инвестициите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Самолетът се е сблъскал при излитането си със снегорин, при което са загинали всички четирима души на борда, включително тримата членове на екипажа, написа в комюнике "Тотал", като потвърди смъртта на директора си.


...

30 тона мини взривили "Миджур"

http://frognews.bg/news_78613/

Около 30 тона гръцки мини са се взривили в завода "Миджур" край Горни Лом на 2 октомври. Това подозират разследващите на трагичния инцидент, в който загинаха 15 работници. "На практика никой не знае колко мини е имало в завода реално.

Гневни фермери стягат протест, излъгали ги за синия език

http://pik.bg/гневни-фермери-стягат-протест-излъгали-ги-за-синия-език-news240024.html

Гневни фермери стягат протест, излъгали ги за синия език

Животновъди от цялата страна излизат на масови протести до края на месеца. Напрежението ескалира вчера, след като министерството на земеделието обяви, че компенсацията за умрели животни от син език ще е по 2,37 лв. за килограм.

Епидемията достигна шокиращи мащаби. Умрели от заразата и принудително убити са 25 923 броя овце, 184 кози и 345 говеда, съобщиха пред „Труд“ от Българската агенция за безопасност на храните.

Гневът на фермерите идва от факта, че служебният министър на земеделието Васил Грудев им обещаваше до 200 лв. за овца, а при обявената тарифа обезщетението ще е около 100-150 лв.

„Фермерите излизат на протести и ще се борят докрай за исканията си защото държавата допусна епидемията и директно уби бизнеса на хората“, заяви Бойко Синапов, шеф на Националната асоциация на животновъдите. „Питаме как ще се дава тази компенсация като никой не е теглил умрелите животни в наше присъствие“, допълни той.

От Националната овцевъдна асоциация също потвърдиха, че целият млечен бранш е в стачна готовност. „Не знаем как ще изкараме зимата. Овцете от най-разпространената порода у нас българска млечна тежат до 65 кг. Сметките показват, че земеделието ще ни даде не повече от 154 лв. за животно. Към тази сума настояваме за още 50% за всички умрели селекционирани овце. Никой не може да си купи хубава овца за 150 лв.“, каза шефът й Бисер Чилингиров.

Друг мотив за протест на фермерите е, че за първи път в средата на октомври няма да получат 90 млн. лв. субсидии за отглежданите животни, защото са заложени в бъдещата актуализация на бюджета.

„Овцете, които прекараха син език масово абортираха. Така че и заради липсата на агнета търпим щети. Отделно имахме вечерен час за паша, която бе забранена след 17 часа и през лятото харчихме пари за фуражи“, добави Чилингиров.

Умрелите животни умишлено не са теглени, казаха вчера от министерството на земеделието.

„Заболяването довежда до намаляване на теглото на болните животни и ако обезщетяването се извършваше на тази база, животновъдите щяха да бъдат компенсирани с по-малко средства, което щеше да ги ощети. Затова то ще се извършва по цени на Националния статистически институт за предхождащите епизоотичната обстановка месеци“, казаха от ведомството. Това правело 2,37 лв. за килограм.

При селектирани породи обезщетението ще се изчисли след оценка на експерти от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

По отношение на субсидиите, от ведомството посочиха, че те са заложени в бъдещата актуализация на бюджета.

Племенникът на Плевнелиев: Попитаха дали аз съм отворкото и решиха да ме ударят в бюрото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379299

Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев потвърди, че при арестуването си в Благоевград е бил ударен от полицай в бюро. Това станало в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото?" "Отказаха ми да говоря с баща ми. След това реших да ги попитам дали поне мога да се обадя на адвокат. Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев потвърди, че при арестуването си в Благоевград е бил ударен от полицай в бюро. Това станало в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото?" "Отказаха ми да говоря с баща ми. След това реших да ги попитам дали поне мога да се обадя на адвокат.

Бепе Грило с остър коментар за имигрантите в Италия

http://www.cross.bg/italiya-grilo-bepe-1435980.html

/КРОСС/ Италианският актьор Бепе Грило, лидер на парламентарно представеното движение "Пет звезди", иска нелегалните имигранти да бъдат депортирани, предава АФП. „Този, който влиза в Италия на лодка е напълно непознат и трябва да бъде идентифициран незабавно. Бежанците трябва да бъдат приемани, останалите - така наречени нелегални, да бъдат върнати там, откъдето са дошли", заяви бившият комик. "Италия се превръща в чакалня за отчаяните. Без тези мерки скоро ще имаме повече расизъм и епидемии", написа в блога си Грило, който иска и задължителни медицински прегледи на влизащите в Италия пътници. През 2013 г. "Пет звезди" зае трето място на парламентарните избори, получавайки близо 1/4 от гласовете на италианските избиратели. Лидерът на движението Грило обаче отказа да стане депутат, както и да се коалира с другите партии с цел сформиране на стабилен кабинет.        

Антон Кутев: Някои в БСП удрят своите, за да станат звезди

http://www.cross.bg/kytev-gerb-anton-1435982.html

/КРОСС/Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV Антон Кутев. Кутев визира съпартийците си, които разкритикуваха поведението на ръководството на БСП и каза: "Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви бившият депутат, който не влезе в новия парламент. "Има хора в партията, които не са разбрали, че колкото повече топят ръководството, толкова повече потъва партията", каза още Кутев. На заседание днес Изпълнителното бюро на партията ще реши как ще продължи преговорите с ГЕРБ. БСП е една от четирите партии, с които Бойко Борисов обяви, че консултациите продължават. Антон Кутев е на мнение, че столетницата не трябва да се включва в управлението. Държавата е в такова положение, че всеки трябва да прави компромиси, смята той.  ГЕРБ направиха ужасни грешки, които ни струват много, каза Кутев, но добави: ГЕРБ носи отговорност за управлението на държавата, нека я носят, а не да прехвърлят тежестта на БСП.    

Модният дизайнер Оскар де ла Рента почина на 82 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/10/21/2403926_modniiat_dizainer_oskar_de_la_renta_pochina_na_82/?ref=rss


Оскар де ла Рента, един от най-талантливите модни дизайнери в продължение на близо половин век, почина в понеделник на 82 години. Неговите класически силуети бяха търсени както от съпругите на американските президенти, така и от звезди в Холивуд, припомня "Ройтерс".

Според "Ню Йорк таймс" причината за смъртта му е усложнение, причинени от рак.

Де ла Рента е роден в заможно семейство в Доминиканската република и заминава за Испания да учи изкуство. Но там е привлечен от...

Племенникът на Плевнелиев: Господинът попита аз ли съм отворкото и ме удари в бюрото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379294

Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев потвърди, че при арестуването си в Благоевград е бил ударен от полицай в бюро. Това станало в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: Задържаният племенник на президента Росен Плевнелиев потвърди, че при арестуването си в Благоевград е бил ударен от полицай в бюро. Това станало в РПУ-то, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото?" "Отказаха ми да говоря с баща ми. След това реших да ги попитам дали поне мога да се обадя на адвокат.

Войната по пътищата взе нова жертва

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-нова-жертва-news240020.html

Войната по пътищата взе нова жертва

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 29 тежки ПТП. При тях е загинал един човек, а 39 са ранени, съобщава СБА.

Двама от пострадалите са с опасност за живота.

За района на София са станали 168 леки и 4 тежки ПТП с 4 ранени.

Интернет става на 45 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=267925

На 21 октомври 1969 г. е осъществен първият успешен опит на учени от Калифорнийския университет (Лос Анджелис) и от Научно-изследователския институт в Стамфорд, (Кънектикът) да свържат два компютъра - затова и този ден се смята за рожден ден на световната компютърна мрежа - Интернет.

Кутев: Някои в БСП удрят своите, за да станат звезди, а трябва да удрят ГЕРБ

http://pik.bg/кутев-някои-в-бсп-удрят-своите-за-да-станат-звезди-а-трябва-да-удрят-герб-news240019.html

Кутев: Някои в БСП удрят своите, за да станат звезди, а трябва да удрят ГЕРБ

Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV Антон Кутев.

Той имаше предвид Кирил Добрев и Георги Кадиев, които станаха известни с яростните си критики по адрес на ръководството.

"Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви бившият депутат, който не влезе в новия парламент.

"Има хора в партията, които не са разбрали, че колкото повече топят ръководството, толкова повече потъва партията", каза още Кутев.

Антон Кутев: Някои в БСП удрят своите, за да станат звезди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379289

Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV Антон Кутев.
Кутев направи този коментар визирайки съпартийците си, които разкритикуваха поведението на ръководството на БСП.
"Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви бившият депутат, Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV Антон Кутев. Кутев направи този коментар визирайки съпартийците си, които разкритикуваха поведението на ръководството на БСП. "Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви бившият депутат,

Животновъди от цялата страна излизат на протести

http://www.cross.bg/zhivotni-zemedelieto-protesti-1435979.html

/КРОСС/Животновъди от цялата страна излизат на масови протести до края на месеца. Напрежението ескалира вчера, след като министерството на земеделието обяви, че компенсацията за умрели животни от син език ще е по 2,37 лв. за килограм. Епидемията достигна шокиращи мащаби. Умрели от заразата и принудително убити са 25 923 броя овце, 184 кози и 345 говеда, съобщиха пред „Труд" от Българската агенция за безопасност на храните. Гневът на фермерите идва от факта, че служебният министър на земеделието Васил Грудев им обещаваше до 200 лв. за овца, а при обявената тарифа обезщетението ще е около 100-150 лв.„Фермерите излизат на протести и ще се борят докрай за исканията си защото държавата допусна епидемията и директно уби бизнеса на хората", заяви Бойко Синапов, шеф на Националната асоциация на животновъдите. „Питаме как ще се дава тази компенсация като никой не е теглил умрелите животни в наше присъствие", допълни той. От Националната овцевъдна асоциация също потвърдиха, че целият млечен бранш е в стачна готовност. „Не знаем как ще изкараме зимата. Овцете от най-разпространената порода у нас българска млечна тежат до 65 кг. Сметките показват, че земеделието ще ни даде не повече от 154 лв. за животно. Към тази сума настояваме за още 50% за всички умрели селекционирани овце. Никой не може да си купи хубава овца за 150 лв.", каза шефът й Бисер Чилингиров

Почина дизайнерът Оскар де ла Рента

http://www.cross.bg/renta-dami-klyni-1435978.html

/КРОСС/ Легендарният моден дизайнер Оскар де ла Рента, чиито вечерни облекла бяха обичани от първите дами на САЩ, почина на 82-годишна възраст, предава АФП. Смъртта на Де ла Рента е настъпила вследствие усложненото му раково заболяване, с което той бе диагностициран през 2006 г. Роденият в Доминиканската република американски дизайнер, който обличаше първите дами от Жаклин Кенеди до Лора Буш. Сред последните му творби е сватбената рокля на ливанската адвокатка Амал Аламудин, която стана Амал Клуни, след като наскоро се омъжи за Джордж Клуни.  

Предложенията за пенсионната реформа стават ясни днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_406325.html

Днес на Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство ще бъдат представени предложенията за реформи в осигурителната система, пише "Дарик". Ще стане ясно трябва ли да се поднови вдигането на възрастта за пенсиониране, ще се въведе ли такава възраст за полицаи и военни, и при какви условия ще се пенсионират миньорите, шофьорите и летците от следващата година. Пакетът от промени ще бъде представен от експерти, а постигнатото ще бъде оставено за гласуването на следващото правителство. След като предишното редовно правителство замрази пенсионната реформа за една година, служебният кабинет активизира работата на Консултативния съвет, който през последните няколко месеца беше натоварен със задачата да предложи как да продължи реформата от началото на 2015-та година.

Антон Кутев: Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379286

Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV Антон Кутев.
Кутев направи този коментар визирайки съпартийците си, които разкритикуваха поведението на ръководството на БСП.
Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV Антон Кутев. Кутев направи този коментар визирайки съпартийците си, които разкритикуваха поведението на ръководството на БСП. "Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви бившият депутат,

Битият племенник на президента: Не съм парадирал с чичо ми

http://offnews.bg/news/n_1/n_406324.html

Не съм парадирал с чичо ми. Не съм споделял нищо за чичо ми, исках само да се обадят на баща ми.  Това каза пред Нова телевизия Станислав Плевнелиев, племенник на президента Росен Плевнелиев. Миналата седмица младежът беше задържан и бит от полицаи в полицията в Благоевград. Станислав бил спрян от пътни полицаи за това, че минал на червен сигнал на светофара. След като отказал да му бъде съставен акт, той бил отведен в близкото полицейско управление с белезници. Станислав каза, че полицаите разбрали за роднинската му връзка с президента, едва в полицейския участък, след като разписал няколко документа.  "Аз мисля, че не съм предизвикал с нищо ареста си. Не съм буйствал", каза 22-годишният младеж. Той бил ударен от полицай, който влязъл в стаята, където бил младежът, с думите: "Ти ли си отворкото".  Според медицинската експертиза, той имал наранявания по лицето. След задържането му, здравословното състояние на младежа се влошило, тъй като е диабетик. Полицаите обаче първоначално не му позволили да си вземе инсулина, който бил в колата му.  Пред Нова телевизия бащата на Станислав и брат на президента Румен Плевнелиев каза, че момчето е с 80% инвалидност, и при стрес нивата на захарта му се покачват. Това е свързано с главоболие и цялостен дискомфорт, но като цяло час-два не са фатални за здравето на младежа. Румен Плевнелиев заяви, че няма намерение да съди полицията. Той смята, че нещата могат да се изгладят с извинение, въпреки че при задържането на сина му са нарушени драстично правата му. Братът на президента каза, че ще изчака вътрешната проверка в полицията и даде добра оценка на служителите, защото са показали, че прилагат закона равно към всички, независимо дали става въпрос за президента или за друг гражданин на страната.  "Имам вяра в полицията, но нека да си свършат работата", коментира Румен Плевнелиев и каза, че и този инцидент не може да го накара да напусне страната със семейството си. "Този инцидент не може да е препъни камък. Трябва да има компромиси", обясни братът на президента. Румен Плевнелиев обясни, че синът му в момента не учи, а скоро ще се включи в семейния бизнес - автомивка в Благоевград. 

Европейският банков орган: БНБ да осигури достъп до гарантираните депозити в КТБ днес

http://www.cross.bg/dostup-bankov-vlozhitelite-1435976.html

/КРОСС/ Европейският банков орган заяви, че Българската народна банка и фондът за гарантиране на влоговете са нарушили европейските закони, като не са дали достъп на вложителите до спестяванията им в Корпоративна търговска банка. Документът, констатиращ нарушение на европейското законодателство от страна на централната банка и на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), е изпратен на двете институции на 17 октомври и е публикуван на сайта на ЕБО на 20 октомври. Според съобщението Европейският банков надзор е поискал от БНБ да гарантира, че вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" ще имат достъп до депозитите си, защитени по силата на Директивата относно схемите за гарантиране на депозитите (Директива DGS), до 21 октомври 2014 година. Пропоръките на Европейския банков орган е вследствие на разследването на органа по отношение на мерките, които са били предприети от временното управление на КТБ. Според разследването е било нарушено европейското право, изискващо влоговете до 100 хиляди евро да бъдат гарантирани не по-късно от 25 работни дни след първия ден, в който вложителите не са имали достъп до своите пари. Друга препоръка към БНБ е да направи всичко възможно да осигури пълен достъп до гарантираните депозити, но ако прецени, че това ще има негативни последствия за финансовия сектор в страната, да предостави възможност за частични тегления. Освен това се препоръчва и течащите одити в КТБ и Виктория да бъдат ускорени (бел. ред

Специална италианска програма и гости на "Банскофилмфест"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/21/2403650_specialna_italianska_programa_i_gosti_na_banskofilmfest/?ref=rss


Тазгодишното издание на "Банскофилмфест" предвижда специална селекция от филми на италиански автори, а така също и италиански гости от световна класа. Програмата се осъществява със съдействието на Италианския културен институт.

Премиера за България ще направи филмът "В като Валтер" на Паола Неси, която ще го представи лично. Лентата разказва историята на един от най-известните световни алпинисти Валтер Бонати, който се среща с Расана Подеста в края на кариерите си. Тя е известна...

Кутев: Младите в БСП удрят своите, за да станат звезди

http://frognews.bg/news_78611/

Има хора в партията, които не са разбрали, че колкото повече топят ръководството, толкова повече потъва партията, каза по БТВ Антон Кутев от БСП.

Борисов: По-лошо от нови избори е кабинет без принципи

http://www.cross.bg/partii-gerb-koalitziya-1435977.html

/КРОСС/Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ - Г-н Борисов, какво се разбрахте с екипа на ГЕРБ за тези два часа и половина разговори? - Първо, отчетохме резултатите от изборите с общинските ръководства - къде по-добре, къде по-лошо са се представили. Макар че е видно, народът ни зададе задача, която дори математиците не могат да решат в момента. Исках да чуя настроенията на партията, защото това са кметовете на най-големите градове, председатели на общински съвети, евродепутати. Това, което и болшинството хора в България си мислят - че изборите са почти неизбежни, защото, ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи. Или на езика на финансистите, ако има няколко системни банки и под тях други банки, така и в България има няколко системни партии. За съжаление такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което да може да взима решения. Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно по няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на партиите и след това всеки да се упражнява чие е служебното правителство. Затова политическите партии сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение. И тук вече се сбиват принципите - след като ние сме твърдели през цялото време на кампания едно, можем ли да ги нарушим

Преглед на печата - 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267963

„24 часа": 1 млрд. лв. дупка в КТБ, ще вземат лиценза, май Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници.

Спасиха гола самоубийца в руски парк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4379283

Гола жена пробяга повече от 300 метра и се изкачи по пожарникарска стълба на покрива на намиращ се в парка на руски град спортен комплекс, пише lifenews.ru.Жената явно е планирала да скочи от високо и да приключи живота си. Хората обаче бързо сигнализирали на полицията и намиращ се наблизо патрул се притекъл на помощ.

Фермери излизат на протест, излъгали ги за синия език

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378955

Животновъди от цялата страна излизат на масови протести до края на месеца. Напрежението ескалира вчера, след като министерството на земеделието обяви, че компенсацията за умрели животни от син език ще е по 2,37 лв. за килограм. Епидемията достигна шокиращи мащаби. Умрели от заразата и принудително убити са 25 923 броя овце, 184 кози и 345 говеда, Животновъди от цялата страна излизат на масови протести до края на месеца. Напрежението ескалира вчера, след като министерството на земеделието обяви, че компенсацията за умрели животни от син език ще е по 2,37 лв. за килограм. Епидемията достигна шокиращи мащаби. Умрели от заразата и принудително убити са 25 923 броя овце, 184 кози и 345 говеда,

Спасиха гола самоубийца в руски парк (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4379280

Гола жена пробяга повече от 300 метра и се изкачи по пожарникарска стълба на покрива на намиращ се в парка на руски град спортен комплекс, пише lifenews.ru. Жената явно е планирала да скочи от високо и да приключи живота си. Хората обаче бързо сигнализирали на полицията и намиращ се наблизо патрул се притекъл на помощ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване