Очакват съдебен лекар и балистик на мястото, където се самоуби прокурорът Манчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380749

Четирима униформени стоят пред входа на блок 216 А в столичния квартал Четирима униформени стоят пред входа на блок 216 А в столичния квартал "Овча купел", където по-рано днес се самоуби бившият зам. главен прокурор Христо Манчев, видя репортер на "24 часа" . В следващите минути се очаква на място да пристигнат съдебен лекар и балистик. Тялото на Манчев още не е изнесено от блока.

"Левски" избра - излиза в синьо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380282

"Левски" се отказа от юбилейния си червено-жълт екип и ще играе в синьо в дербито срещу ЦСКА. Така приключи и дилемата на "Армията" - да се облече бяло или черно. ЦСКА ще си бъде в червено.
"Със сигурност ще излезем със синия екип - каза Георги Иванов-Гонзо пред "Блиц". - Юбилейният цвят е едно, но традицията си е традиция. Срещу ЦСКА със сигурнос "Левски" се отказа от юбилейния си червено-жълт екип и ще играе в синьо в дербито срещу ЦСКА. Така приключи и дилемата на "Армията" - да се облече бяло или черно. ЦСКА ще си бъде в червено. "Със сигурност ще излезем със синия екип - каза Георги Иванов-Гонзо пред "Блиц". - Юбилейният цвят е едно, но традицията си е традиция. Срещу ЦСКА със сигурнос

Цените на плодовете и зеленчуците отчетоха рекорден ръст

http://econ.bg/Новини/Цените-на-плодовете-и-зеленчуците-отчетоха-рекорден-ръст_l.a_i.581352_at.1.html

Рекордно поскъпвне на цените на плодовете и зеленчуците, отчитат търговците в България. Основната причина за това според бранша е дъждовното лято и...

“Морето” посреща “Левски” в дербито на кръга в НБЛ

http://www.moreto.net/novini.php?n=268077

Баскетболистите на “Черно море – Порт Варна” утре от 18 ч. в зала “Христо Борисов” приемат вечния си съперник – “Левски”. Дербито е от ІІ кръг на НБЛ, а “моряците” имат поражение от “Берое” на старта на първенството. “Мога само да се надявам да играем срещу “Левски”, както в първия мач срещу тях миналата година.

Реформаторите доказаха на ГЕРБ, че са надежден партньор

http://www.cross.bg/gerb-liderite-sreshtata-1436127.html

София /КРОСС/ Близо 2 часа продължи срещата между лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок, която се проведе в централата на ГЕРБ. Около 18:15 ч. в щаб-квартирата на Борисов пристигнаха Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (Движение България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС), Николай Ненчев (БЗНС) и Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство"). Срещата е част от втория кръг от консултациите, които победителят от предсрочните парламентарни избори провежда с останалите политически сили. Подобни разговори ще има и с лидерите на БСП, Патриотичен фронт и АБВ. По време на тазвечершната среща Реформаторите са успели да докажат, че са надежден партньор. „Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си", каза след срещата Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Обсъден е и вариантът за съставяне на тройна коалиция между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. За разпределение на министерски кресла не е ставало въпрос.

На неформална среща ГЕРБ и Реформаторите сближили позиции (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404409_na_neformalna_sreshta_gerb_i_reformatorite_sblijili/?ref=rss


На среща, която не беше предварително обявена, лидерите на "Реформаторския блок" и ГЕРБ са се приближили с една крачка към коалиционното споразумение, стана ясно от изявление след нея на Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. На разговорите, на които са присъствали лидерите на пет от основните партии в РБ Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (Движение България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС), Николай Ненчев (БЗНС), Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство") и Бойко...

На тайна среща ГЕРБ и Реформаторите сближили позиции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404409_na_taina_sreshta_gerb_i_reformatorite_sblijili_pozicii/?ref=rss


На среща, която не беше предварително обявена, лидерите на "Реформаторския блок" и ГЕРБ са се приближили с една крачка към коалиционното споразумение, стана ясно от изявление след нея на Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. На разговорите, на които са присъствали лидерите на пет от основните партии в РБ и преговорния екип от партията на Борисов, са дискутирани въпроси от работен характер и са уточнени важни детайли, казаха участниците.

Една от важните новости е, че ГЕРБ вече...

На тайна среща ГЕРБ и Реформаторите сближиха позиции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404409_na_taina_sreshta_gerb_i_reformatorite_sblijiha_pozicii/?ref=rss


На среща, която не беше предварително обявена, лидерите на "Реформаторския блок" и ГЕРБ са се приближили с една крачка към коалиционното споразумение, стана ясно от изявление след нея на Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. На разговорите, на които са присъствали лидерите на пет от основните партии в РБ и преговорния екип от партията на Борисов са дискутирани въпроси от работен характер и са уточнени важни детайли, казаха участниците.

Една от важните новости е, че ГЕРБ вече...

БОМБА! СКАНДАЛ! ЕКСЛУЗИВНО! Арестуваха пернишкия шеф на РИОСВ Огнян Борисов с подкуп от 10 000 лева!

http://www.zapernik.com/politika/bomba-skandal-eksluzivno-arestuvaha-pernishkiya-shef-na-riosv-ognyan-borisov_35060/

Днес, на обяд са били арестувани Огнян Борисов - назначението на ДПС за шеф на РИОСВ Перник, с подкуп от 10 000 лева, казват наши източници.

В автомобилът на Борисов е пътувал й бизнесменът Ивайло Шопски, познат на перничани като собственик на затворилото вече заведение за хранене "Шопска среща". Доколкото дочуваме и той се подвизавал в РИОСВ, май като инспектор.


Ивайло...

Продължава

Продължава проверката по случая "Плевнелиев"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380741

“Проверката по случая със Станислав Плевнелиев не е приключена. Някои нетърпеливи медии са избързали да дават информация, но няма как да има наказани или нещо друго, без да сме чули и двете страни. Срокът за проверката е до края на седмицата и тогава ще изнесем данните.”.Това каза вчера комисар Васил Митов, шеф на ОДМВР-Благоевград... “Проверката по случая със Станислав Плевнелиев не е приключена. Някои нетърпеливи медии са избързали да дават информация, но няма как да има наказани или нещо друго, без да сме чули и двете страни. Срокът за проверката е до края на седмицата и тогава ще изнесем данните.”.Това каза вчера комисар Васил Митов, шеф на ОДМВР-Благоевград...

Русия наложи пълна забрана на вноса на плодове и зеленчуци от Украйна

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-naloji-pylna-zabrana-na-vnosa-na-plodove-i-zelenchuci-ot-ukraina-182305/

Опасенията на руските власти са свързани с възможен реекспорт на европейска селскостопанска продукция през Украйна

Братът на унизената Борислава: Сестра ми е изнасилена от полицайка и подложена на жестоко унижение

http://pik.bg/братът-на-унизената-борислава-сестра-ми-е-изнасилена-от-полицайка-и-подложена-на-жестоко-у-news240343.html

Братът на унизената Борислава: Сестра ми е изнасилена от полицайка и подложена на жестоко унижение

Петиция в подкрепа на студентката от Югозападния университет Борислава Латинова и срещу полицейското своеволие набира скорост в Благоевград. От вчера започна събирането на подписка, в основата на която са Десислава Ангелова от Симитли, която учи „Международни отношения“ заедно с нея, и братът на момичето Йордан Латинов, първокурсник по „Право“ в ЮЗУ. Само за няколко часа подписката бе подкрепена от 40 студенти, пише struma.bg.

„Борислава е много добро и интелигентно момиче. Това, което се е случило с нея, е безобразие. Не е редно да се постъпва така - да я разсъбличат на улицата, след като има специален ред и места”, каза студентката Десислава Ангелова.

„Разбрах, че сестра ми е „изнасилена“ от полицайка и подложена на жестоко унижение. Сестра ми е слънчев човек, а сега е като побъркана. Затвори се в себе си, не иска никой да вижда. Днес е била на психолог, дано да намери сили да се справи. Тя не е криминалнопроявена и това е било установено веднага при полицейската проверка. Нашите родители са достатъчно богати, нямаме материални проблеми. Баща ми е богослов, който е опазил имотите на Софийска митрополия от разграбване, а майка ми е шеф на отдел в Софийска военна прокуратура”, каза Ивайло Латинов.

Борислава вчера пусна жалби в прокуратурата и полицията, придружавана от баща си Христо Латинов. „Детето е депресирано, шокирано и емоционално сринато. Изтриха усмивката й от лицето. Гадно и грозно е това, което се случи. Да ти бъркат в панталона, да те питат защо не носиш сутиен, дали не са ти малки циците, да ти се смеят ехидно, а хората като минават, да снимат, защото мислят, че се снима порнофилм... Този ужасен абсурд е преживяла моята дъщеря. Тя не пие алкохол, не употребява наркотици, но има един порок - стои много пред компютъра. Сега е смазана, но благодарение на хората, които й се обаждат и пишат във Фейсбук, ще се изправи. Едно момиче от Виена се свърза с нея, за да й даде кураж, и разказа, че също е преживяла в България нещо подобно преди 5 години. След това заминала за Виена. Дъщеря ми я попита дали е съгласна да разкаже за нейния случай, но отговорът на това момиче ме потресе: „Аз забравих тази държава, искам и държавата да ме забрави”. Ние обаче няма да се откажем. Днес пуснахме жалби до Районна прокуратура, до Главна прокуратура, до СДВР, ще пуснем и до Комисията за защита правата на човека”, обясни вчера пред „Струма“ бащата Христо Латинов.

Самата Борислава каза пред репортер на „Струма“, че се чувства силно депресирана от преживяното и засега няма сили да влезе на лекции в ЮЗУ. „Болно ми е, че се прочух по такъв начин, изпитвам срам от унижението. Психологът днес ми каза, че не бива да се срамувам. Ще представя бележка в катедрата за пропуснатите упражнения, тъй като може да имам проблем със заверката. Много съм благодарна на моите колеги и преподаватели, които изразиха подкрепата си, на деканката”, каза първокурсничката по „Международни отношения“ Борислава Латинова.

Тя е завършила 95-о СОУ с ранно езиково обучение в София, говори руски, английски и италиански. В свдободното си време рисува, като един от най-добрите й приятели е художникът Георги Халачев. Двамата били неразделни, той й бил нещо като закрилник и затова във Фейсбук си написала на профила името Борислава Латинова-Халачева.

Подписката в нейна подкрепа ще продължи няколко дни пред входа на Правно-историческия факултет, след което ще бъде връчена в няколко институции, като студентите планират да се обърнат и към правозащитници. 

Британка излъга, че има рак, за да събере пари за сватбата си

http://www.cross.bg/yotsun-britankata-sugrazhdanite-1436111.html

/КРОСС/ Млада британка се престори на болна от рак, за да събере пари за собствената си сватба, съобщава The Independent. През 2012 година Даниел Уотсън признава пред местни медии, че има рак в четвърти стадий и шансовете й да оцелее са едва 15-20%. Заради заболяването се налагало да промени и датата на сватбата си, защото искала важното събитие да бъде преди началото на курса по химиотерапия. Трогателната историята на младата булка успяла да привлече вниманието на съгражданите й от Колчестър. С общи усилия те успели да съберат над 10 000 паунда, с които тя трябвало да плати за нов метод на лечение на болестта - с витамин C. По време на набиране на средствата британката не предоставила никакви доказателства за заболяването си и настояла всички дарения да постъпват директно в личната й банкова сметка. Така жадуваната от нея сватба се състояла през април 2012 г., а през юни същата година на страницата си във Facebook Уотсън съобщила, че чака бебе. Това предизвикало подозрение сред съгражданите й, които веднага се обадили в полицията. Служителите на реда посочват, че Уотсън е действала много предпазливо и дори семейството й било убедено, че тя е болна. Адвокатът на британката заяви, че клиентката й се страхува да не влезе в затвора, защото не иска да остави шестмесечното си бебе. Освен това тя била бременна с второто си дете. В момента младата майка е на свобода под гаранция. Окончателното решение на съда по делото й е насрочено за 9 януари.

„Паяците“ в София няма да вдигат коли, освен ако не пречат

http://econ.bg/Новини/-Паяците-в-София-няма-да-вдигат-коли-освен-ако-не-пречат_l.a_i.581369_at.1.html

„Паяците“ в столицата няма да вдигат автомобили, освен ако не пречат на движението. Това предвижда новата наредба за паркирането, която трябва да...

Различни версии за катастрофата, при която загина ръководителят на "Тотал"

http://www.moreto.net/novini.php?n=268091

Водачът на снегорина, в който през нощта в Москва се блъсна и разби френски частен самолет, е бил пиян. Това съобщи Следствената служба на Русия по повод катастрофата, в която загинаха тримата членове на екипажа и ръководителят на френския петролен гигант "Тотал" Кристоф де Маржери.

Паника в Турция, мъж със съмнения за ебола!

http://www.bnews.bg/article-119650

Пациент със съмнения за ебола предизвика паника в северозападния турски окръг Коджаели.

"Крачка напред" след разговорите на ГЕРБ с РБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/krachka-napred-sled-razgovorite-na-gerb-s-rb-6025436

След срещата, на която присъстваха лидерите на Реформаторския блок и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Радан Кънев заяви, че министерски кресла не са обсъждани

Лидерите на Реформаторите отидоха на консултации с ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/liderite-na-reformatorite-otidoha-na-konsultacii-s-gerb-6025436

Около 18:15 ч. в централата на ГЕРБ пристигнаха Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (Движение България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС), Николай Ненчев (БЗНС) и Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство")

10% съкращаване на администрацията, очаква Близнашки

http://pik.bg/10-съкращаване-на-администрацията-очаква-близнашки-news240342.html

 10% съкращаване на администрацията, очаква Близнашки

10% съкращаване на състава на министерствата е решение, което трябва да вземе следващото правителство. Това заяви служебният министър-председател Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

Коментарът му бе повод на информацията, че служебното правителство подготвя съкращаване на държавната администрация с 10%.

Очаквайте подробности!

Патриархът дари 1000 лева на сираче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380448

Българският патриарх Неофит направи дарение на 5-годишния Иван от село Средогрив. Малкото момче и по-големият му брат Павел, на 22 г., останаха сираци, след като при взрива в Горни Лом загинаха родителите им.
В понеделник представители на Негово Светейшество посетили дома на почерненото семейство, за да предадат финансовата помощ от 1000 лв. Българският патриарх Неофит направи дарение на 5-годишния Иван от село Средогрив. Малкото момче и по-големият му брат Павел, на 22 г., останаха сираци, след като при взрива в Горни Лом загинаха родителите им. В понеделник представители на Негово Светейшество посетили дома на почерненото семейство, за да предадат финансовата помощ от 1000 лв.

Нападателят на репортер на Би Ти Ви бе осъден на три месеца затвор

http://pik.bg/нападателят-на-репортер-на-би-ти-ви-бе-осъден-на-три-месеца-затвор-news240341.html

Нападателят на репортер на Би Ти Ви бе осъден на три месеца затвор

Нападателят на репортера на Би Ти Ви Росен Цветков и оператора Любен Кацаров бе осъден на три месеца затвор при първоначален строг режим. Росен Атанасов обаче ще изтърпява ефективна присъда в продължение на месец и половина, тъй като към нея се приспада престоят му в ареста. Това реши съдът в Русе, съобщи bTV.

Екипът на bTV бе нападнат при заснемане на репортаж за телефонни измами във Ветово в началото на септември. Росен Цветков и Любен Кацаров бяха атакувани от близки на измамниците, поставени под домашен арест.

Ромите се нахвърлиха с шамари и ритници върху репортера и неговия оператор и успяха да изкъртят визьора на камерата. По думите на репортера още при пристигането на място екипът се е натъкнал на "невиждана агресия".

Ветово е място, което е емблематично за телефонните измами. Журналистите снимаха репортаж, свързан с нов сценарии, който прилагат мошениците, а именно ситуацията с КТБ, която е ползвана като аргумент за мамене на възрастни хора.

Три месеца затвор за нападение над телевизионен екип

http://www.cross.bg/tzvetkov-rosen-lyuben-1436126.html

/КРОСС/ Нападателят на репортера на bTV Росен Цветков и оператора Любен Кацаров бе осъден на три месеца затвор при първоначален строг режим. Росен Атанасов обаче ще изтърпява ефективна присъда в продължение на месец и половина, тъй като към нея се приспада престоят му в ареста. Това реши в понеделник съдът в Русе.Екипът на bTV бе нападнат при заснемане на репортаж за телефонни измами във Ветово в началото септември. Росен Цветков и Любен Кацаров бяха атакувани от близки на измамниците, поставени под домашен арест.Росен Цветков и операторът му Любен Кацаров бяха атакувани при заснемането на репортаж за телефонни измамници във Ветово. Ромите се нахвърлиха с шамари и ритници върху репортера и неговия оператор и успяха да изкъртят визьора на камерата. По думите на репортера още при пристигането на място екипът се е натъкнал на "невиждана агресия".Ветово е място, което е емблематично за телефонните измами. Журналистите снимаха репортаж, свързан с нов сценарии, който прилагат мошениците, а именно ситуацията с КТБ, която е ползвана като аргумент за мамене на възрастни хора.

Пламен Марков праща българчета в академията на “Порто”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380724


Бившият селекционер на България Пламен Марков доведе двама специалисти от академията на “Порто” да тренират деца от неговата школа ДАФ, като има свободен достъп и за деца извън неговата детска академия по футбол. Тренировките са на “Баухаус Арена” до летище София в сряда (22 октомври) и в петък (24 октомври) - от 11 часа за момчета между 10 и 14 Бившият селекционер на България Пламен Марков доведе двама специалисти от академията на “Порто” да тренират деца от неговата школа ДАФ, като има свободен достъп и за деца извън неговата детска академия по футбол. Тренировките са на “Баухаус Арена” до летище София в сряда (22 октомври) и в петък (24 октомври) - от 11 часа за момчета между 10 и 14

Христо Манчев се самоубил заради тежко онкологично заболяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380726

Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев е посегнал на живота си.
Избрал е смъртта в жилището си в столичния квартал "Овча купел". Сигнал за трагичния инцидент е подаден в МВР в 17,40 часа от съпругата му. По първоначална информация Манчев се е прострелял със законно притежаван пистолет.
Според запознати той е страдал от тежко онкологично... Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев е посегнал на живота си. Избрал е смъртта в жилището си в столичния квартал "Овча купел". Сигнал за трагичния инцидент е подаден в МВР в 17,40 часа от съпругата му. По първоначална информация Манчев се е прострелял със законно притежаван пистолет. Според запознати той е страдал от тежко онкологично...

Полицейски шеф се издъни и го уволниха

http://www.bnews.bg/article-119644

От полицията обясниха, че срещу Василев има образувано дисциплинарно производство във връзка с извършено тежко дисциплинарно престъпление.

Начинът за примамване на момичета с цел сексуална експлоатация – „Lover boy”, продължава да бъде актуален

http://www.moreto.net/novini.php?n=268058

Начинът за примамване на момичета с цел сексуална експлоатация – „Lover boy”, продължава да бъде актуален. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Петя Атанасова, секретар на местната комисия за борба с трафика на хора. При този метод млада девойка бива ухажвана от млад, добре изглеждащ мъж с възможности, който й обещава много неща.

Самоубилият се зам. главен прокурор е страдал от последен стадий на рак

http://pik.bg/самоубилият-се-зам-главен-прокурор-е-страдал-от-последен-стадий-на-рак-news240336.html

Самоубилият се зам. главен прокурор е страдал от последен стадий на рак

Самоубилият се бивш зам. главен прокурор Христо Манчев е бил много тежко болен, страдал е от последен стадий на рак, твърди "Стандарт".

Както ПИК вече съобщи в 17:20 в "Спешна помощ" е постъпил сигнал за самопрострелял се мъж в бл. 216, в квартал "Овча купел". Според източници това е Христо Манчев, а сигналът е подаден от съпругата му Розалина Стоянова. 

 

 

Руски сайт обяви Симеон Дянков за "бивш премиер"

http://www.zapernik.com/bulgariya/ruski-sait-obyavi-simeon-dyankov-za-bivsh-premier_35059/

Руският сайт slon.ru публикува интервю със Симеон Дянков и в представянето му го титулува „бивш премиер на България и създател на рейтинга Doing Business”. От своя страна, бившият ни финансов министър твърди, че опитът му в Русия го е навел на мисълта да напише книга, в която да научи руснаците „как не трябва да се прави бизнес в Русия”.

Дянков смята, че пенсионната реформа и реформата във висшето образование в България върви 60% по-бързо от същите реформи в Русия. Той признава, че е...

Продължава

Паника в Турция заради пациент със съмнения за ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380692

Пациент със съмнения за ебола предизвика паника в северозападния турски окръг Коджаели, съобщи турската тв НТВ. Той бил настанен в болница в град Дериндже, специално предвидена за подобни случаи. В лечебното заведение не се приемат други пациенти. Властите не дават повече информация за случая.
В 36 от общо 81 области в Турция са определени 45 Пациент със съмнения за ебола предизвика паника в северозападния турски окръг Коджаели, съобщи турската тв НТВ. Той бил настанен в болница в град Дериндже, специално предвидена за подобни случаи. В лечебното заведение не се приемат други пациенти. Властите не дават повече информация за случая. В 36 от общо 81 области в Турция са определени 45

Ива Йорданова подаде оставка като зам.-шеф на агенцията за българите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404407_iva_iordanova_podade_ostavka_kato_zam-shef_na/?ref=rss


Ива Йорданова подаде оставка като заместник -председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).

По-рано днес българи, които живеят в чужбина, изпратиха писмо до властите и медиите, в което изразиха опасенията си, че новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Ива Йорданова е назначена непрозрачно. Йорданова беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова и миналата седмица служебният премиер Георги Близнашки подписа заповедта за...

Разкриха убиеца на общинския служител от Берковица

http://pik.bg/разкриха-убиеца-на-общинския-служител-от-берковица-news240337.html

Разкриха убиеца на общинския служител от Берковица

Криминалисти от Берковица са разкрили убиеца на общинския служител Стефан Васков /31 г./. Задържан е Цветан Ч. /27 г./ от  Берковица, който е криминално проявен, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Убийството на 19 октомври е извършено по хулигански подбуди. Цветан Ч. и неговата жертва са били в една компания в апартамент в Берковица, уточниха от полицейската дирекция.

"Базел" се радва на наказание от УЕФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380222

"Базел" се зарадва на наказание от УЕФА два дни преди мача с "Лудогорец". Швейцарският шампион беше наказан с огромната глоба от 40 хил. евро. Причината - хвърлена бутилка, която падна на сантиметри от играч на "Ливърпул" при победата с 1:0 на ст. "Санкт Якоб". Мачът беше за кратко прекъснат и в "Базел" се опасяваха, че ще приемат "Лудогорец" на пр "Базел" се зарадва на наказание от УЕФА два дни преди мача с "Лудогорец". Швейцарският шампион беше наказан с огромната глоба от 40 хил. евро. Причината - хвърлена бутилка, която падна на сантиметри от играч на "Ливърпул" при победата с 1:0 на ст. "Санкт Якоб". Мачът беше за кратко прекъснат и в "Базел" се опасяваха, че ще приемат "Лудогорец" на пр

Очакваните стимули на ЕЦБ изстреляха европейските борси

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ochakvanite-stimuli-na-ecb-izstreliaha-evropeiskite-borsi-182304/

Добри новини от корпоративните отчети също станаха причина за оживлението на фондовите пазари на Стария континент

71% от децата у нас имат поне по 4 кариеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=268082

71% от българските деца, на възраст между пет и шест години, имат поне по четири кариеса. Над 30% от малчуганите пък не полагат никаква грижа за устата си. Това съобщават от Сдружението на българските зъболекари, откъдето допълват, че европейско проучване поставяло българските деца сред последните в Стария континент по отношение на здравето на зъбите.

Венета Райкова срещна колежка в гората

http://www.bnews.bg/article-119628

„Срещнах една колежка, докато се разхождам в гората!!“, иронично написа Венета Райкова в социалната мрежа под снимка. По-интересното е обаче какво имаше на снимката. Не, не беше някоя тв водеща, а змия – истинска змия!

Консорциум с участието на Оманския фонд опровергава БНБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404401_konsorcium_s_uchastieto_na_omanskiia_fond_oprovergava/?ref=rss

Вторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) - Държавният резервен фонд на Оман, още на 10 юли е предложил план за съвместно управление на КТБ и оттогава няколко пъти е искал информация  и е потвърждавал интереса си за решаването на кризата в банката.  Това става ясно от писмо на фонда до министър-председателя, Министерството на финансите и БНБ, съобщи сайтът "Капитал".

Любопитно е, че писмото е изтекло в жълтеещата информационна агенция ПИК, след което...

Николай Бареков обедини българските евродепутати в единна подкрепа на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/nikolai-barekov-obedini-balgarskite-evrodeputati-v-edinna-podkrepa-na-yuzhen-potok-news226272.html

Българските евродепутати са единни в позицията си за строежа на "Южен поток". Това стана ясно от срещата на представители на партия "България без цензура" (ББЦ), ГЕРБ, БСП и ВМРО в Брюксел за енергийната независимост на България с подкрепата на Европа. Домакин бе заместник-председателят на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на ББЦ. Ето какво се казва по-нататък в съобщението: "Нашите позиции съвпадат по голяма част от темите, а разминаванията, където ги има, са само в нюансите", обобщи Бареков. Срещата бе за "Южен поток", ядрената енергетика в България, възможностите за енергийна независимост и алтернативни източници. Всеки в своята комисия трябва да работи за интереса на България, но трябва да имаме единна позиция по основните теми, посочи Бареков, който е член на комисията по енергетика в ЕП. Той обяви, че ББЦ е за строежа на "Южен поток", но съобразен с европейските изисквания. Същото становище изказа и Илияна Йотова от БСП, като коментира по-меката линия на ЕС за газопровода и премахването на текста за анулиране на проекта. Ангел Джамбазки от ВМРО пък допълни, че трябва да се преразгледа и цената. Владимир Уручев от ГЕРБ заяви, че винаги е поддържал проекта, защото ще носи на България печалба в дългосрочен план и може да съживи някои части на икономиката ни. Той обаче е категоричен, че много важен е въпросът какъв газ ще тече по газопровода. "Най-после в Европа се заговори за единна европейска политика в енергетиката. Нужен е сериозен план и синхронизация на проектите от общ интерес - газовата връзка България-Гърция трябва да се синхронизира с другия проект за плаващ терминал за втечнен газ в Гърция. Трябва заедно да започнат", каза Уручев. Бареков пък посочи, че имаме и други алтернативи, освен втечнения газ. "Можем да потърсим начини бъдещите газопроводите на юг да заработят. В Катар има газ, в Иран - също", каза той. Бареков прие становището на Уручев, че България трябва да потърси пазари извън Балканите. Българските евродепутати трябва да работят усилено в групите си в ЕП, за да може България да стане част от европейското виждане и европейските решения в енергетиката, категорични бяха участниците в срещата при Бареков.

Биячът на репортер на bTV бе осъден на три месеца затвор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380696

Нападателят на репортера на bTV Росен Цветков и оператора Любен Кацаров бе осъден на три месеца затвор при първоначален строг режим. Росен Атанасов обаче ще изтърпява ефективна присъда в продължение на месец и половина, тъй като към нея се приспада престоят му в ареста. Това реши съдът в Русе, съобщи bTV. Нападателят на репортера на bTV Росен Цветков и оператора Любен Кацаров бе осъден на три месеца затвор при първоначален строг режим. Росен Атанасов обаче ще изтърпява ефективна присъда в продължение на месец и половина, тъй като към нея се приспада престоят му в ареста. Това реши съдът в Русе, съобщи bTV.

Помаците между глада и кръста (1912 – 1913). Ограбвани и малтретирани

http://news.ibox.bg/columnist/id_323613749

Трагедията в Дьовлен е потвърдена в прав текст и от Стою Шишков в едно драматично писмо до Иван Д. Шишманов от 26 януари 1913 г.

Любен Дилов: Излизането на ББЦ от преговорите с ГЕРБ е облекчение за коалицията

http://pik.bg/любен-дилов-излизането-на-ббц-от-преговорите-с-герб-е-облекчение-за-коалицията-news240334.html

Любен Дилов: Излизането на ББЦ от преговорите с ГЕРБ е облекчение за коалицията

Излизането на "България без цензура" от преговорите с ГЕРБ облекчава много коалицията. В това бе категоричен Любен Дилов-син, почетен председател на "Гергьовден", част от КП "България без цензура" в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. "Това, което в момента ГЕРБ предлага, е същото, заради което хората преди година и половина излязоха да се бият на улицата. Чудесно е, че не искат подкрепата ни. Ние не сме се самопредложили, казахме, че единственото, което подкрепяме е да има кабинет", каза Дилов.

Той коментира още, че в края на разговорите между "трите дами" и ББЦ не е имало никакъв шамар, а "информационна суматоха", причинена от Цецка Цачева. "Посланието от тези разговори трябваше да бъде едно-единствено: да кажем на ГЕРБ - никак не ви харесваме, няма как да ви харесваме, но сме готови да ви дадем 15 гласа, кажете кога и за какво ги искате – за бюджет, за кабинет, за да не ви извиват ръцете другите. После започнаха да се препитват по някакви абсурдни 18 точки на ГЕРБ, в които няма нито една цифра, за да се коментира нещо конкретно от тях", разказа Дилов. В тях нямало конкретика, а това означава, че не би се получил същностен диалог. "Те всеки път казват – по 11 точки сме на едно мнение, по 2 сме на различно. По кои точно, няма конкретика, как сме на едно мнение? Дори на темата за членството на Турция в ЕС на едно мнение ли са преговарящите, защото съм сигурен, че Патриотичният фронт и ГЕРБ не са на едно мнение", мотивира се той.

Според него все още няма никаква яснота около новото българско правителство. Той отхвърли и тезата правителството да е договорено дори и в неофициални разговори. "Ако в България имаше задкулисие, което прави сценарии, както се твърди, нямаше да сме толкова объркана държава.

Според Дилов при едно евентуално коалиране на БСП с ГЕРБ, каквито тези се лансират напоследък в публичното пространство, главният въпрос, който възниква е дали това обединение ще е полезно за България. С присъщата за себе си ирония той дори коментира, че по-дясно мислещите хора приемат ГЕРБ като лява партия. По думите му за тях тя е като БСП-Живковисти.

В предаването той настоя да се отворят всички досиета в КТБ. Според него няма фигура в политическия живот на страната, която да не е замесена там.

Рене Зелуегър се промени до неузнаваемост /снимка/

http://www.cross.bg/rene-zelyegur-neyznavaemost-1436124.html

/КРОСС/ 45-годишната актриса Рене Зелуегър стана жертва на пластичния си хирург. Звездата се е подложила на фейслифт и блефаропластика. По всичко личи, че интервенциите не са били много успешни, защото холивудската блондинка е променена до неузнаваемост. В понеделник, 20 октомври, в Калифорния, по време на годишната церемония на списание Elle, светът видя новата Рене. Лицето на актрисата изглеждаше подпухнало, очите й - неестествено големи, а челото й бе гладко като на кукла. Това обаче не й попречи да позира уверено пред камерите на журналистите.

Измислиха "треньор" за оргазми

http://curious.actualno.com/Izmisliha-trenior-za-orgazmi-news_56085.html

Жените често ходят на пилатес, йога или фитнес, но едва ли на мъжете би им харесало половинката им да има личен треньор за оргазми. За щастие този "личен треньор" работи на батерии и може ...

Цветан Василев: Частично плащане на гарантираните влогове в КТБ може да има

http://business.actualno.com/Cvetan-Vasilev-Chastichno-plashtane-na-garantiranite-vlogove-v-KTB-moje-da-ima-news_56100.html

В Корпоративна търговска банка има 300-400 млн. лева „суха пара” и тя може да послужи за частично покриване на гарантираните от закона влогове в КТБ. Това казва мажоритарният собст...

Директорът на МВР-Смолян е отстранен от длъжност

http://pik.bg/директорът-на-мвр-смолян-е-отстранен-от-длъжност-news240332.html

Директорът на МВР-Смолян е отстранен от длъжност

Директорът на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи-Смолян главен инспектор Евгений Василев е отстранен от длъжност. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работа Кирил Хаджихристев, цитиран от агенция "Фокус".

Директорът на Смолянската полиция е отстранен от 20 октомври и срещу него е образувано дисциплинарно производство във връзка с извършено тежко дисциплинарно престъпление. В момента задълженията му се изпълняват от неговия заместник.



Една от компаниите, одитиращи КТБ, била свързана с Делян Пеевски

http://econ.bg/Новини/Една-от-компаниите-одитиращи-КТБ-била-свързана-с-Делян-Пеевски_l.a_i.581342_at.1.html

Един от трите избрани от БНБ одитори, които трябва да извършат оценка на капитала и на кредитния портфейл, а именно „Делойт“, е свързан с Делян...

Бомба! Любовницата на Лукарски подаде оставка

http://pik.bg/бомба-любовницата-на-лукарски-подаде-оставка-news240333.html

Бомба! Любовницата на Лукарски подаде оставка

"Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)"

Това се казва в нейно писмо, изпратено до медиите.

Ето какво още пише в него:

Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат.

Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни.

Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор "Българи в чужбина" през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси.

Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора.

Нападателят на репортер на bTV бе осъден на три месеца затвор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380678

Нападателят на репортера на bTV Росен Цветков и оператора Любен Кацаров бе осъден на три месеца затвор при първоначален строг режим. Росен Атанасов обаче ще изтърпява ефективна присъда в продължение на месец и половина, тъй като към нея се приспада престоят му в ареста. Това реши съдът в Русе, съобщи bTV. Нападателят на репортера на bTV Росен Цветков и оператора Любен Кацаров бе осъден на три месеца затвор при първоначален строг режим. Росен Атанасов обаче ще изтърпява ефективна присъда в продължение на месец и половина, тъй като към нея се приспада престоят му в ареста. Това реши съдът в Русе, съобщи bTV.

Лустрацията в Румъния не нарушава човешките права

http://www.mediapool.bg/lustratsiyata-v-rumaniya-ne-narushava-choveshkite-prava-news226271.html

Забраната на сътрудници на бившата румънска политическа полиция Секуритате да заемат висши държавни длъжности не нарушава Конвенцията по правата на човека и основните свободи.   Това е постановил Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) във вторник по делото "Наидин срещу Ръмъния", съобщава специализираният сайт "Правен свят".   Магистратите отхвърлят жалбата на бившия заместник префект на Калъраш Петре Наидин, депутат с три мандата в парламента, който твърди, че лустрацията за бившите служители на Секуритате, въведена със закон през 2003 г., нарушава правото му на зачитане на личния и семейния живот (чл. 8 от Конвенцията) във връзка с чл.14 - забрана за дискриминация.   Евросъдът е взел предвид и решение на румънския Конституционен съд, според което забраната за заемане на държавна служба от бивши сътрудници на политическата полиция е оправдано поради очакванията към всички държавни служители за лоялност към демократичния режим.   Съдът потвърждава правото на всяка държава да регулира условията на труд в публичния сектор. Една демократична държава има легитимен интерес да изисква от държавните служители демонстрация на лоялност към конституционните принципи, на които се основава, се казва в решението, цитирано от "Правен свят".   ЕСПЧ приема, че различното третиране на жалбоподателя и други бивши служители на румънската политическа полиция от времето на предишния режим, преследва легитимна цел - защита на националната сигурност, обществената безопасност, както и правата и свободите на другите. За да избегне повторение на миналото, румънската държава трябва да бъде основана на демокрацията, която е в състояние да се защити.   Що се отнася до пропорционалността на наложената мярка, ЕСПЧ отбелязва, че жалбоподателят има неограничена възможност да получи работа в частния сектор, дори и във фирми, които имат потенциална обвързаност с държавни интереси - икономически, политически и свързани със сигурността. Също така, той не е лишен от възможност да заема позиция в други сфери на публичния сектор, които не са свързани с упражняването на публична власт.   Жалбата се отнася до промяна през 2003 г. на чл. 50 от Закон №188/1999 г. за статута на държавните служители, с която се въвежда различно третиране на кандидатите да започнат или да продължат работата си в публичната администрация, според тяхното минало поведение. За сътрудниците на Секуритате се въвежда забрана за заемане на държавна служба.

Бившият заместник главен прокурор Христо Манчев се е самоубил

http://www.cross.bg/manchev-informatziya-bivshiyat-1436123.html

София /КРОСС/ Бившият заместник главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си минути след 17 часа днес.По непотвърдена информация инцидентът е станал в блок в столичния квартал "Овча купел". Манчев се е прострелял с пистолет, които е законно притежаван. Информацията е подадена в столичината полиция от съпругата му.На мястото има екипи на СДВР.Източници от полицията бяха категорични, че става дума за самоубийство, съобщи БНР. Според информация на "Стандарт" Манчев е бил много тежко болен - страдал е от последен стадий на рак.  

Бившият заместник главен прокурор Христо Манчев се е самоубил

http://www.cross.bg/manchev-prostrelyal-zamestnik-1436123.html

София /КРОСС/ Бившият заместник главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си минути след 17 часа днес.По непотвърдена информация инцидентът е станал в блок в столичния квартал "Овча купел". Манчев се е прострелял с пистолет, които е законно притежаван. Информацията е подадена в столичината полиция от съпругата му.На мястото има екипи на СДВР.Източници от полицията бяха категорични, че става дума за самоубийство, съобщи БНР.    

Нов музей край Варна влиза в туристическите маршрути

http://www.moreto.net/novini.php?n=268079

Българи и чужденци пълнят през уикендите най-новия исторически музей на открито във Варненско. Комплексът “Неолитно селище” в село Неофит Рилски бе открит преди месец. За следващото лято той ще влезе в маршрутите на туристическите фирми, но отсега се радва на голяма посещаемост от страна на индивидуални туристи.

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Могат да направят Лазов от свидетел обвиняем за 5 мин

http://frognews.bg/news_78683/

Не бих бил изненадан, ако свидетелят Лазов е решил да проговори. Това е позната схема. По всички поръчкови дела тя е абсолютно една и съща. Тя беше една и съща и по делото за „убийството” на Пеевски. Свидетелите, които успяха, ги наплашиха, които не успяха – ги купиха по един или друг начин, заяви пред Фрог нюз адвокат Николай Хаджигенов по отношение на писмото на Бисер Лазов, в което той разказва как Делян Пеевски го е притискал.

Самоуби се бившият зам.- главен прокурор Христо Манчев

http://frognews.bg/news_78682/

Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев се е е самоубил в дома си в столичния кв. „Овча купел“.

Пътят към Банско пред затваряне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380536

Пътят към Банско през Предела всеки момент може да бъде напълно затворен и да остане така през цялата зима, ако не се намерят 400 000 лв.. Това съобщи пред „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Причината е, че заради последните дъждове на 15-ия километър след Симитли е поддала 5-метрова подпорна стена. Пътят към Банско през Предела всеки момент може да бъде напълно затворен и да остане така през цялата зима, ако не се намерят 400 000 лв.. Това съобщи пред „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Причината е, че заради последните дъждове на 15-ия километър след Симитли е поддала 5-метрова подпорна стена.

Екзекуциите в Китай намалели с 20%

http://www.cross.bg/kitaii-osudeni-ekzekytziite-1436122.html

/КРОСС/ Над 2 000 души са били екзекутирани в Китай през 2013 година, съобщава ABC News. Според информация, публикувана от правозащитната организация „Дуй Хуа", през последните две години броят на екзекуциите е намалял с 20%. Въпреки това Китай все още е на челни позиции по страните с влезли в сила смъртни присъди. Информацията за подобни присъди е държавна тайна, но представители на фонда твърдят, че са получили данните от "представител на съда", който заявява, че намаляването на броя на екзекуциите вероятно ще бъде компенсиран. Той свързва това с напрегнатата ситуация в Синцзян-уйгурски автономен окръг, където, според китайските власти, действа ислямистка група, свързана с "Ал-Кайда". В резултат на кампанията срещу тероризма в Китай бяха осъдени на стотици хора. Само миналата седмица на смърт бяха осъдени 12 души.    

Пикасо и испанската съвременност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380622

На 25 октомври 1881 г. в Малага, Испания, се ражда един от символите на изобразителното изкуство на ХХ век - Пабло Пикасо. В Париж (художникът умира във Франция през април 1973 г.) ще отбележат рождения ден на кубиста с откриване на неговия музей след дългогодишен ремонт. Флоренция обаче побърза и направи това с изложбата "Пикасо и испанската... На 25 октомври 1881 г. в Малага, Испания, се ражда един от символите на изобразителното изкуство на ХХ век - Пабло Пикасо. В Париж (художникът умира във Франция през април 1973 г.) ще отбележат рождения ден на кубиста с откриване на неговия музей след дългогодишен ремонт. Флоренция обаче побърза и направи това с изложбата "Пикасо и испанската...

Владислав Стоянов: Очакваме да изиграем най-трудния мач

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/21/2404402_vladislav_stoianov_ochakvame_da_izigraem_nai-trudniia/?ref=rss


Утрешният мач срещу "Базел" ще бъде най-трудният до момента за "Лудогорец" в Шампионска лига, убеден е вратарят на българския шампион Владислав Стоянов.

"Лудогорец" приема швейцарския тим утре от 21.45 часа на националния стадион "Васил Левски" в третия си мач от груповата фаза на Шампионска лига.

Испанската сестра е излекувана от Ебола

http://www.vesti.bg/novini/ispanskata-sestra-e-izlekuvana-ot-ebola-6025435

Испанската медицинска сестра, която беше първият човек, заразил се с Ебола извън Африка, е излекувана от смъртоносния вирус, съобщиха лекуващите я лекари.

Ива Йорданова подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_406743.html

Назначената за зам.шеф на Агенцията за българите в чужбина Ива Йорданова подаде оставка. Йорданова изпрати писмо до медиите, с което аргументира решението си. Публикуваме го в пълния му вид: Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник -председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ). Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат. Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора. Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения. Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни. Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор „Българи в чужбина“ през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси. Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот. Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора. Ива Йорданова

Неделев си говорил в "Майнц" чрез гугъл

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380559

Тодор Неделев контактувал с "Майнц" чрез интернет преводача на гугъл. В ръководството на германския клуб са недоволни, че българският национал въобще не е научил езика.
"Няма да връщаме Неделев в "Ботев" - каза мениджърът Кристиян Хайдел. - Понякога може да направиш крачка назад. Но в случая това ще са реално шест. Няма смисъл да го преотстъпваме Тодор Неделев контактувал с "Майнц" чрез интернет преводача на гугъл. В ръководството на германския клуб са недоволни, че българският национал въобще не е научил езика. "Няма да връщаме Неделев в "Ботев" - каза мениджърът Кристиян Хайдел. - Понякога може да направиш крачка назад. Но в случая това ще са реално шест. Няма смисъл да го преотстъпваме

Словакия: Европейска подкрепа за "Южен поток" би била враждебен акт спрямо Украйна

http://www.mediapool.bg/slovakiya-evropeiska-podkrepa-za-yuzhen-potok-bi-bila-vrazhdeben-akt-spryamo-ukraina-news226270.html

Одобрение на руския газопровод "Южен поток" би отправило послание към Украйна, че Европейският съюз не е готов да подкрепи амбициите й за свързване със Запада и не приема Украйна като надеждна транзитна държава. Това заяви ръководителят на словашкия газов оператор, цитиран от Ройтрес. Газопроводът цели да транспортира над 60 млрд. куб.м. газ годишно по дъното на Черно море към Южна и Централна Европа, заобикаляйки Украйна, която сега събира такси за преноса на руския газ през своята територия към Европа. Европейският съюз блокира проекта с мотива, че противоречи на европейските правила. Русия обаче продължава работа с няколко европейски държави, сред които България и Австрия, за да съобрази проекта с европейските правила, според които до тръбата трябва да бъде предоставен достъп и на други газови производители, отбелязва Ройтерс. "Потенциалната подкрепа за "Южен поток", особено в пълния му мащаб, не е позитивна подкрепа за нашия руски партньор, но всъщност е изцяло враждебен акт срещу Украйна", каза председателят на Eustream Томас Маресек пред Ройтрес. Не мога да разбера как ЕС би подкрепил това, особено в контекста на сегашните амбиции, нужди и надежди на Украйна, допълни той. "Южен поток" би лишил Киев от приходи от "Газпром", които помагат на страната да покрива сметките си към руския държавен монополист. Това силно ще навреди на Украйна. Ще причини огромни финансови загуби, ще разруши стойността на газовите й активи, които са гръбнак на нейната икономика, каза още ръководителят на словашкия газов оператор. Според него изграждането на "Южен поток" ще понижи енергийната сигурност на Европа, тъй като газотранспортната система на Украйна с мощност 140 млрд. куб. м. ще бъде заменена с по-малко мощната на "Южен поток". Той в същото време е убеден, че "Газпром" е надежден доставчик на газ за Европа и ще си остане такъв. Словашкият оператор Eustream транспортира газ от Украйна към различни регионални газопроводи. Изграждането на "Южен поток" би лишило Словакия от част от тези обеми.

А. Йорданов: Трябват ни не политици - партизани, а държавници

http://frognews.bg/news_78681/

Не можем да си играем със съдбата в този момент. Днес не просто се търсят политици-партизани, а политици, които да се извисят във времето, политици-държавници. Не съм убеден, че тези, които влизат в парламента, са такива. Дай Боже да се създаде дясно-центристко правителство - правителство на ГЕРБ, РБ и ПФ.Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на 36-то Народно събрание и бивш депутат от СДС Александър Йорданов.

Простреляха 15-годишен волейболист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380662


Талант от школата на волейболния шампион Талант от школата на волейболния шампион "Марек Юнион Ивкони" е бил прострелян в крака, докато играе футбол в училищния двор. 15-годишният дупничанин Роберто Христов почувствал остра болка и веднага бил откаран в болница, разкри сайтът zadupnitsa.com. Рентгеновата снимка показала, че в единия крак на 197-сантиметровия волейболист е попаднала

Ива Йорданова подава оставка, но иска конкурс

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iva-iordanova-podava-ostavka-no-iska-konkurs-6025432

"Настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет", пише в писмо до медиите Йорданова

Киев удрял Донецк с касетъчни бомби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380616

“Хюман райтс уоч” твърди в доклад, че има доказателства за 12 нападения с касетъчни боеприпаси в началото на октомври, почти месец след като украинският президент Петро Порошенко подписа указа за спиране на огъня. Касетъчните боеприпаси са по-опасни от конвенционалните, защото в един заряд има десетки експлозиви, които се разпръсват. “Хюман райтс уоч” твърди в доклад, че има доказателства за 12 нападения с касетъчни боеприпаси в началото на октомври, почти месец след като украинският президент Петро Порошенко подписа указа за спиране на огъня. Касетъчните боеприпаси са по-опасни от конвенционалните, защото в един заряд има десетки експлозиви, които се разпръсват.

Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев се е самоубил

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-zam-glaven-prokuror-hristo-manchev-se-e-samoubil-news226269.html

Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев се самоубил в дома си в столичния кв. "Овча купел", съобщи във вторник БНР, позовавайки се на източници в СДВР.   Манчев се е прострелял с пистолет, който е законно притежаван. Информацията е подадена в столичната полиция от съпругата му около 17.30 часа.

Любовницата на Лукарски се отказа от шефския пост

http://www.bnews.bg/article-119647

"Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)".

Немили недраги (в отговор на "Изоставетите майки")

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/21/2404307_nemili_nedragi_v_otgovor_na_izostavetite_maiki/?ref=rss


Бел. ред. - Текстът на автора на "Дневник" Марти Левчев "Изоставените майки" предизвика сериозна реакция във "Фейсбук" и "Туитър". Повечето статуси и туити изразяваха несъгласие с едно или друго заключение в статията. Някои от реакциите обаче обобщаваха и отричаха неща, за които самият автор изрично е отбелязал, че не генерализира.

Потребители споделяха личен опит, успешни примери, коментираха може ли да се говори въобще за имигранти и имаха различни аргументи. Никола Пенев, който...

Газираните напитки застаряват

http://www.moreto.net/novini.php?n=268016

Редовната консумация на газирани напитки ускорява стареенето на клетките. Такива са изненадващите резултати от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Големите производители на газирани напитки в света наскоро се ангажираха да намалят с 5 на сто съдържанието на захар в продуктите си през 2015 г.

Приятелката на Лукарски Ива Йорданова подаде оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380652

"Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)"
Това се казва в нейно писмо, изпратено до медиите.
Ето какво още пише в него:
Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, "Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)" Това се казва в нейно писмо, изпратено до медиите. Ето какво още пише в него: Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита,

Бивш зам.-главен прокурор се гръмна в София

http://www.bnews.bg/article-119646

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес.

Квартал Левски без вода още няколко часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=268092

Без вода до 22:00 часа ще остане квартал Левски във Варна, научи Moreto.net. По първоначални данни от ВиК-Варна, поради възникнала авария абонатите на квартала трябваше да имат вода в 16 часа. Времето за отстраняване на аварията се увеличи с пет часа.

Мъж се простреля в "Овча купел"

http://news.ibox.bg/news/id_827345346

По непотвърдена информация става въпрос за бивш зам.-главен прокурор

Приятелката на Лукарски Ива Йорданова подаде оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380641

"Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)" Това се казва в нейно писмо, изпратено до медиите. Ето какво още пише в него: Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита,

Приятелката на Лукарски подаде оставка

http://www.cross.bg/ostavka-chyzhbina-iiordanova-1436121.html

София /КРОСС/ Ива Йорданова подаде оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).В отворено писмо до медиите тя съобщава, че се оттегля от поста, защото вярва, че притежава образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от нея пост изискват. "И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат", посочва тя."Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения", пише още Йорданова

Първо в "Труд": Вижте как лидерите на Реформаторите пристигат на среща с Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380541

Петимата лидери на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов тази вечер дойдоха в централата на ГЕРБ за среща с Бойко Борисов в централата на ГЕРБ.
Фоторепортер на "Труд" документира пристигането им за разговора, който не е обявен предварително за медиите. Петимата лидери на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов тази вечер дойдоха в централата на ГЕРБ за среща с Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. Фоторепортер на "Труд" документира пристигането им за разговора, който не е обявен предварително за медиите.

Кличко се оплака от Пулев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380634

Владимир Кличко заяви, че “Зауерланд” и Кубрат Пулев го атакуват нарочно за прословутия вече допинг контрол. Според украинския боксьор с обвиненията, че отказва проверки, всъщност се целяло да го атакуват психологически. Кобрата първи попита защо съперникът му не се подлага на постоянен контрол, както самият той е бил задължен. Владимир Кличко заяви, че “Зауерланд” и Кубрат Пулев го атакуват нарочно за прословутия вече допинг контрол. Според украинския боксьор с обвиненията, че отказва проверки, всъщност се целяло да го атакуват психологически. Кобрата първи попита защо съперникът му не се подлага на постоянен контрол, както самият той е бил задължен.

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е самоубил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380632

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес, съобщи БНР.
По непотвърдена информация инцидентът е станал в блок в столичния квартал "Овча купел". Манчев се е прострелял с пистолет, които е законно притежаван. Информацията е подадена в столичната полиция от съпругата му.
Очаквайте подробности! Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес, съобщи БНР. По непотвърдена информация инцидентът е станал в блок в столичния квартал "Овча купел". Манчев се е прострелял с пистолет, които е законно притежаван. Информацията е подадена в столичната полиция от съпругата му. Очаквайте подробности!

Студенти протестираха в подкрепа на унизената Борислава

http://www.cross.bg/borislava-vnese-stydenti-1436120.html

/КРОСС/ Студенти от Благоевград излязоха на протест пред 4-то РПУ в подкрепа на 20-годишната студентка Борислава Латинова, която разказа, че е била подложена на унизителен обиск в центъра на София от жена полицай от Четвърто районно управление. Борислава внесе жалба в Софийската районна прокуратура и в СДВР за това, че служителката я е държала полугола в присъствието на нейни колеги и случайни минувачи и обискирала дори интимните й части. Борислава се закани да внесе жалби и до главния прокурор, президентството и Комисията за защита правата на човека. След случката от пресцентъра на МВР публикуваха официално съобщение на страницата си, че по случая е назначена вътрешна проверка и отказаха друг коментар. По-рано днес на брифинг в СДВР стана ясно, че служителите, участвали в унизителния акт, ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Снимки: Булфото, всички права запазени  

Дерменджиев: Ще трябва да играем както срещу "Ливърпул" и "Реал" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/21/2404379_dermendjiev_shte_triabva_da_igraem_kakto_sreshtu/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че отборът му трябва да играе срещу "Базел" по начина, по който го направи в първите си два мача от груповата фаза на Шампионската лига.

Той очаква много труден мач, който може да размести пластовете в групата и да промени амбициите за второто място. 

"Чака ни много тежък мач, особено след победата на "Базел" над "Ливърпул". Това, което играхме срещу "Реал" и "Ливърпул" ще се опитаме да повторим като игра и утре",...

Георги Дерменджиев: Ще трябва да играем както срещу "Ливърпул" и "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/21/2404379_georgi_dermendjiev_shte_triabva_da_igraem_kakto/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че отборът му трябва да играе срещу "Базел" по начина, по който го направи в първите си два мача от груповата фаза на Шампионската лига.

Той очаква много труден мач, който може да размести пластовете в групата и да промени амбициите за второто място. 

"Чака ни много тежък мач, особено след победата на "Базел" над "Ливърпул". Това, което играхме срещу "Реал" и "Ливърпул" ще се опитаме да повторим като игра и утре",...

Русия удари Украйна с търговско оръжие

http://europe.actualno.com/Rusija-udari-Ukrajna-s-tyrgovsko-oryjie-news_56098.html

Русия ще наложи временно ембарго на вноса на плодове и зеленчуци от Украйна. Засега не е ясно колко време ще продължи ограничението, но то влиза от утре – 22 октомври. Като официална причин...

Христо Манчев се е самоубил в дома си в София

http://www.vesti.bg/novini/hristo-manchev-se-e-samoubil-v-doma-si-v-sofiia-6025433

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес.

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е самоубил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380623

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес, съобщи БНР.
По непотвърдена информация инцидентът е станал в блок в столичния квартал Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес, съобщи БНР. По непотвърдена информация инцидентът е станал в блок в столичния квартал "Овча купел". Манчев се е прострелял с пистолет, които е законно притежаван. Информацията е подадена в столичната полиция от съпругата му. Очаквайте подробности!

Излизането на ББЦ от преговорите с ГЕРБ е облекчение за коалицията

http://www.bnews.bg/article-119645

Това, което в момента ГЕРБ предлага е същото, заради което хората преди година и половина излязоха да се бият на улицата. В това бе категоричен Любен Дилов-син, почетен председател на "Гергьовден", част от КП "България без цензура" в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Варненският апелативен съд остави в ареста наркодилъри от Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=268053

Ивелин Костадинов, обвиняем по досъдебно производство на Първо РУП в Добрич за придобиването и държането на канабис и на амфетамини, предназначени за продажба ще продължи да пребивава в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда, научи Moreto.

Енергийното министерство с проект за цялостна реформа в ДКЕВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_406734.html

Нова структура на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), ново име и нов начин за избор на членовете в комисия предлага Министерството на икономиката и енергетиката в рамките на Закона за енергетиката. Според проекта ДКЕВР вече ще се казва Комисия за енергийно и водно регулиране, която ще има два състава – за водоснабдяване и за енергетика. Ще бъдат завишени изискванията за опит в дадената сфера – от 3 на 5 години. В промените е заложено и че членовете и председателят на Комисията вече ще се избират от Народното събрание, а предложенията за членове ще се правят от депутати и парламентарни групи. Ще бъдат намалени закритите заседания на Комисията за енергийно и водно регулиране. До такива ще се прибягва само в случаите, в които се оповестява защитена по закон информация. На заседанията ще се прави протокол и ще се публикува информация за това как е гласувал всеки от членовете при обсъждане. Бюджетът на Комисията също ще се приема вече парламента, а енергийното министерство ще може само да изразява мнение по него. Проектът за промените в ДКЕВР е качен на сайта на МИЕ за обществено обсъждане.

Писмото от основния свидетел по КТБ, в което съобщава за натиск от Пеевски и прокуратурата, било фалшиво

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404386_pismoto_ot_osnovniia_svidetel_po_ktb_v_koeto/?ref=rss


В деня, в който се очакваше БНБ да обяви резултатите от одитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) и какво ще се случи с институцията (вероятно това ще стане утре), а мажоритарният й собственик Цветан Василев даде поредното "екслузивно" интервю, в което поиска парламентарна комисия да разследва зависимостите в БНБ, в сайта bulgaria-news.bg се появи обръщение до всички медии на основния свидетел по делото срещу Василев и други хора за присвояване на 206 млн. лв. от банката  - Бисер Лазов....

Проектират разширението на Дунав мост при Русе с европари

http://www.mediapool.bg/proektirat-razshirenieto-na-dunav-most-pri-ruse-s-evropari-news226268.html

Проектирането на разширението на моста между Русе и Гюргево ще стане с европейски пари по новата програма "Транспорт" 2014-2020 г. Това съобщи транспортният министър Николина Ангелкова, която провери изграждането на Речния информационен център в Русе, който се очаква да е готов до месец и половина.   От него ще се управлява цялата система за проследяване и събиране на данни за корабоплаването в българския участък на река Дунав. Сградата е построена и оборудвана за 6 млн. лева, като част от целия проект за изграждане на речна информационна система в българския участък на река Дунав (БУЛРИС), който е за над 37 млн. лв.   Вече са готови 16 комуникационни точки, откъдето се предава информация. Обучени са и 10 специалисти, от общо 15 служители, които ще работят като отделно поделение за обслужване на системата. През декември се очаква да пристигне и нов кораб за обследване на речното дъно, каза министър Ангелкова. По думите й плавателният съд в момента се строи и оборудва в Гърция. Проектът се финансира със средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.   Нови два моста над Дунав   Нови два моста над Дунав при Никопол – Търну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш ще бъдат изградени чрез публично-частно партньорство, съобщи още транспортният министър.   За целта ще бъде подписан Меморандум за подготовката на двата нови моста между България и Румъния следващата седмица. Подготовката на проектите ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. Плановете са в началото на 2015 г. да бъде подадена обща апликационна форма. При изграждането на двата моста най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство, каза Николина Ангелкова.   Скоростен път между Русе и Велико Търново   Проектирането на скоростен път между Русе и Велико Търново и разширението на моста над Дунав е заложено в новата оперативна програма "Транспорт" до 2020 г., съобщи още транспортният министър.   Отсечката е част от европейския коридор номер 9.   Подобряването на корабоплаването по Дунав   За подобряване на навигацията по река Дунав двете страни ще кандидатстват с общ проект за 85 млн. евро по новия инструмент "Свързана Европа".   Очакваме през декември, или най-късно февруари 2015 г., съвместно с Румъния, да подадем апликационна форма за финансиране, съобщи Николина Ангелкова.   Средствата ще бъдат насочени за отстраняване на критичните участъци само в българската част на реката. В румънската част се изпълнява такъв проект още от 2004 г. по предприсъединителната програма ИСПА, но реализацията му закъсня.   Проблемът е, че все още няма оценка за въздействие на околната среда, която е задължителна за да може да започне реализацията на проекта. Плановете са тя да е готова през 2016 г.   "Заедно с румънските колеги работим по създаването на общо дружество за подготовка и управление на проекта, което е много важно за успешното му изпълнение", каза министър Ангелкова. Според нея, по този начин двете държави ще носят обща отговорност и ще се оптимизира процесът по взимане на решения.                

Петима реформатори на тайна среща с Б. Борисов

http://frognews.bg/news_78680/

Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов в момента са при Бойко Борисов в централата на ГЕРБ.На срещата, която не бе обявена пред медиите, се очаква шестимата да се договорят, че ще управляват заедно.

Барозу: Европа изживя най-голямата си криза след Втората световна война

http://www.mediapool.bg/barozu-evropa-izzhivya-nai-golyamata-si-kriza-sled-vtorata-svetovna-voina-news226267.html

В последните години Европа е изживя най-голямата си криза след Втората световна война. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в прощална реч пред Европейския парламент в Страсбург в края на втория му петгодишен мандат.   Предвижда се мандатът на ръководената от него комисия да приключи следващия петък. Барозу говори от тържествената трибуна на ЕП без да чете, като единствено поглеждаше в бележките си, когато сменяше темата. За разлика от друг път, речта му бе наситена с жестове и произнесена отривисто. Председателят на ЕК призна, че е имал много тежки моменти, за които не се е чувствал свободен да говори досега. Барозу отбеляза, че икономическата криза в Европа не е била родена на нашия континент, но го е укрепила и днес ЕС има най-амбициозното законодателство, което да предотврати възможността за държавен фалит.   Последните пет години бяха изключителни и предизвикателни времена на криза и на европейски отговор; кризата бе не само на дълговете, но и конституционна – с първоначалното отхвърляне на основополагащия закон за ЕС; днес имаме геополитическа криза с действията на Русия в Украйна, посочи Барозу.   Финансовата криза не бе родена в Европа, не бяхме подготвени за нея и затова бяхме тежко засегнати в политически, икономически и финансов план; това бе най-голямата криза от началото на процеса на европейското обединение в средата на миналия век, отбеляза той. Ако Гърция бе напуснала еврозоната, щеше да последва ефектът на доминото - в Италия, Ирландия и Испания.   Не само че това не се случи, но еврозоната предстои да приеме нови членове. Когато поех ЕК, бяхме 15 държави в ЕС, днес сме 28 и това доказва само възможностите на нашия съюз, добави председателят на комисията, цитиран от БТА.   Заедно сме много по-силни в отстояването на ценностите си и защитата на интересите си. Политическите поуки днес са, че сме много устойчиви и силите на обединението са по-здрави от силите на разединението. Със сътрудничество, а не със съперничество, можем да постигаме целите си по-добре. Пътят към решаването на проблемите не са революции и контрареволюции, а обединяването на усилията, заяви Барозу.   Той добави, че договорът от Лисабон днес се отхвърля от държави, които са го подписали. Понякога се налагаше да призовавам богати държави да бъдат по-щедри, а бедни - да бъдат по-отговорни. ЕС не е блокиран от разширяването си, понякога бе трудно "старите" страни в ЕС да бъдат обединявани, а не бе така трудно с "новите" да се постигне единодушие, посочи председателят на ЕК.   Той коментира, че поведението на Русия в Украйна е неприемливо, както и че ЕС има задължение към Грузия и Молдова, както и към всички държави, които искат да споделят европейските ценности.   Не мисля, въпреки някои носталгични схващания, че Европа бе по-добре преди, когато половината бе подчинена на тоталитарни режими, заяви Барозу.   Той добави, че най-емоционалният момент от приключващия му мандат е било получаването на Нобеловата награда за мир, присъдена на ЕС. Залата поздрави председателя на ЕК за 40-минутната му реч със ставане на крака.   В последвалите оценки на представителите на парламентарните групи Манфред Вебер (ЕНП) определи резултатите от мандата на Барозу като впечатляващи. Джани Питела (социалисти и демократи) критикува председателя на ЕК, че не е използвал в словото си думите безработица и дефлация. Първородният грях на проблемите ни днес бяха въведените бюджетни ограничения, в последния мандат на ЕК бяха допуснати сериозни недостатъци. Трябва да сменим посоката, за да спасим Европа, преди да е станало късно, посочи Питела.   Сайед Камал (група на консерваторите и реформаторите) заяви, че мандатът на ЕК в последните години е преминал в условията на криза и щеше да е по-добре, ако Барозу е бил по-открит и е казал, че еврозоната по същество задължава вечно по-богатите страни да финансират по-бедните. Павел Теличка (АЛДЕ) коментира, че му е липсвало водачество от страна на Барозу. Не бяхте достатъчно инициативен, обърна се той към председателя на ЕК.   Успяхте да направите така, че европейската идея да бъде намразена, заяви Патрик льо Ярик (Обединена левица). Не се поддадохте на изнудването на големите фирми, но все повече хора са без работа или са бедни, отбеляза Филип Ламбер (Зелени).   Найджъл Фараж (Европа за свобода и пряка демокрация) коментира, че проблемите са в разширяването на ЕС и на еврозоната, макар първоначалната идея за помиряването на Англия и Германия да е била добра. Групата на Фараж демонстративно напусна пленарната зала, тъй като искаше промяна в дневния ред, която бе в противоречие с правилника за дейността на ЕП.   Жозе Барозу бе председател на ЕК в два последователни мандата, от 2004 г. насам. Очаква се той да приключи работата си на този пост на 31 октомври.

Защитеният свидетел за КТБ: Не съм се отказвал от показанията си за Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380566

По повод на публикувано отворено писмо, подписано с името на Бисер Андонов Лазов в сайта factor.bg в По повод на публикувано отворено писмо, подписано с името на Бисер Андонов Лазов в сайта factor.bg в "24 часа" се получи собственоръчно подписано писмо от него, в което се опровергава истинността на материала. Лазов, който е защитен свидетел по делото за КТБ, настоява фалшификатът да бъде изтрит и да не бъде свързван с него при цитирането му от

Защитеният свидетел за КТБ: Не съм се отказвал от показанията си за Цветан Василев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380605

По повод на публикувано отворено писмо, подписано с името на Бисер Андонов Лазов в сайта factor.bg в "Труд" се получи собственоръчно подписано писмо от него, в което се опровергава истинността на материала.
Лазов, който е защитен свидетел по делото за КТБ, настоява фалшификатът да бъде изтрит и да не бъде свързван с него при цитирането му от По повод на публикувано отворено писмо, подписано с името на Бисер Андонов Лазов в сайта factor.bg в "Труд" се получи собственоръчно подписано писмо от него, в което се опровергава истинността на материала. Лазов, който е защитен свидетел по делото за КТБ, настоява фалшификатът да бъде изтрит и да не бъде свързван с него при цитирането му от

Камата прати "прегръТка" на Петър Жеков

http://www.cross.bg/stoichkov-fytbolist-negoviya-1436119.html

/КРОСС/ В последните години легендарният футболист Христо Стоичков демонстрира своите умения по английски и руски език, а сега феновете дочакаха впечатляващите му изяви и на неговия роден български.Носителят на "Златната топка" за 1994 г. за пореден път изпъкна чрез профила си в социалната мрежа Twitter, където отправи изпълнен с грешки поздрав за рождения ден на Петър Жеков."Честит рожден батиЖека желая ти много здраве благодаря ти за всичко което направи за мен една голяма прегрътка твои ученик хр Стоичков 8", гласи туитът на Стоичков. Поздравът е публикуван на 10 октомври, когато Жеков отпразнува своя 70-годишен юбилей. Тогава бившият нападател на националния отбор и ЦСКА беше награден за цялостния си принос към българския футбол.В началото на април активността на Стоичков в Twitter неволно издаде страстта му към порното.Тогава той публикува скрийншот на страница в официалния сайт на FIFA с негова снимка като футболист, за да покаже успехите си. Изображението обаче улови и останалите подпрозорци на неговия iPad, един от които е бил на уебсайт за безплатни порно филми, пише "Дневник".

Разстрелват Иван-Асен Георгиев, защото през 1963 г. казва: Агенти на Гешев ръководят БКП и държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380462

Представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев е бил осъден на смърт, защото е казал, че полицаят Никола Гешев е имал свои агенти в ръководството на БКП, пише Представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев е бил осъден на смърт, защото е казал, че полицаят Никола Гешев е имал свои агенти в ръководството на БКП, пише "168 часа".  Никола Гешев е "една възхитителна легенда", казва през 1963 година Иван-Асен Христов Георгиев. Историята му е описана от покойния вече д-р Павел Бъчваров,

Мъж се застреля в столичния квартал „Овча купел”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380599

Мъж почина, след като се застреля в столичния квартал „Овча купел”, съобщиха от Областна дирекция на МВР-София за "Фокус".
Сигналът за инцидента е получен в 17:30 часа.
По-късно стана ясно, че самоубилият се е бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев. Още - четете Мъж почина, след като се застреля в столичния квартал „Овча купел”, съобщиха от Областна дирекция на МВР-София за "Фокус". Сигналът за инцидента е получен в 17:30 часа. По-късно стана ясно, че самоубилият се е бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев. Още - четете

Лидерите на Реформаторския блок са на среща с Борисов в централата на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/21/2404391_liderite_na_reformatorskiia_blok_sa_na_sreshta_s/?ref=rss


Петимата лидери на Реформаторския блок са в централата на ГЕРБ за разговор с председателя й Бойко Борисов. Това потвърдиха пред "Дневник" от пресцентъра на Реформаторите.

Около 18.15 ч. в централата на ГЕРБ пристигнаха Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (Движение България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС), Николай Ненчев (БЗНС) и Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство").

След среща в понеделник с партийния актив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че...

Кръстиха намереното в контейнер бебе Димитър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380594

Намереното днес в контейнер новородено бебе ще се казва Димитър, съобщава bTV. 
„Направиха се всички реанимационни мероприятия в пълен обем. Бебето е поставено в ковьоз. То е доносено, много хубаво бебе, над 3 килограма е”, каза пред медията д-р Кети Маналова - управител на МБАЛ Казанлък.
Според медиците бебето е родено днес. Намереното днес в контейнер новородено бебе ще се казва Димитър, съобщава bTV.  „Направиха се всички реанимационни мероприятия в пълен обем. Бебето е поставено в ковьоз. То е доносено, много хубаво бебе, над 3 килограма е”, каза пред медията д-р Кети Маналова - управител на МБАЛ Казанлък. Според медиците бебето е родено днес.

Мъж почина, след като се простреля в столичния квартал „Овча купел”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380567

Мъж почина, след като се застреля в столичния квартал „Овча купел”, съобщиха от Областна дирекция на МВР-София за Мъж почина, след като се застреля в столичния квартал „Овча купел”, съобщиха от Областна дирекция на МВР-София за "Фокус". Сигналът за инцидента е получен в 17:30 часа. Малко по-късно стана ясно, че самоубилият се е бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев.                                                                                     

ЕК наказа JP Morgan заради манипулиране на LIBOR

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-nakaza-jp-morgan-zaradi-manipulirane-na-libor-182303/

Американската банка трябва да плати глоба от над 61 млн. евро заради нарушенията на правилата

Паргов: Свидетели сме на един политически театър

http://www.cross.bg/obshtestvoto-dokude-izbori-1436118.html

София /КРОСС/ В момента сме свидетели на един политически театър, в който острият тон е смекчен от визията на три дами, които под прожекторите след всеки един кръг от преговори споделят с обществото докъде са стигнали и докъде не са. Истината е една - БСП претърпя драстична загуба и спад. Това е и моето мнение и на ръководството на БСП. Това, че си в опозиция, не означава, че можеш да бъдеш деструктивен. Ще се държим в рамките на установения парламентарен ред", коментира пред БНТ лидерът на БСП София Калоян Паргов.„Говоренето в БСП не е от вчера, то винаги се изостря след избори, особено когато резултатите не са добри. Този лош навик, който се превърна в съпътстваща черта в партийния живот от страна на представители на БСП води до спад на доверие. Няма как да изглеждаш солидно пред обществото, когато публично обсъждаш вътрешнопартийни полемики", заяви Паргов.„Едни нови предсрочни избори в рамките на следващите месеци не са добри за нито една от политическите сили на фона на състоянието в държавата. Но не бива да се прехвърля вината върху левицата, ако не се направи правителство", сподели Паргов.

286 лв. става линията на бедността догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=268081

286 лв. ще е линията на бедността през 2015 година. Тя предстои да бъде определена по време на утрешното заседание на кабинета. От „Дондуков" 1 уточняват, че линията на бедността през следващата година ще бъде с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година.

Шеф на "Юнайтед" ругае попълнение за 33 млн. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380295

Изпълнителният директор на "Манчестър Юнайтед" Ед Уудуърд наруга защитника Люк Шоу, без да подозира, че камерите го следят.
По време на гостуването срещу "Уест Бромич" (2:2) Уудуърд изстреля от ложата: "Това са шибани пари на вятъра."
Оказа се, че избликът на нерви е срещу Шоу. Статистиката показа, че левият бек, който дойде за 33 милиона евро пр Изпълнителният директор на "Манчестър Юнайтед" Ед Уудуърд наруга защитника Люк Шоу, без да подозира, че камерите го следят. По време на гостуването срещу "Уест Бромич" (2:2) Уудуърд изстреля от ложата: "Това са шибани пари на вятъра." Оказа се, че избликът на нерви е срещу Шоу. Статистиката показа, че левият бек, който дойде за 33 милиона евро пр

Намереното в контейнер бебе ще се казва Димитър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380557

Намереното днес в контейнер новородено бебе ще се казва Димитър, съобщава bTV. 
„Направиха се всички реанимационни мероприятия в пълен обем. Бебето е поставено в ковьоз. То е доносено, много хубаво бебе, над 3 килограма е”, каза пред медията д-р Кети Маналова - управител на МБАЛ Казанлък.
Според медиците бебето е родено днес. Намереното днес в контейнер новородено бебе ще се казва Димитър, съобщава bTV.  „Направиха се всички реанимационни мероприятия в пълен обем. Бебето е поставено в ковьоз. То е доносено, много хубаво бебе, над 3 килограма е”, каза пред медията д-р Кети Маналова - управител на МБАЛ Казанлък. Според медиците бебето е родено днес.

Директорът на полицията в Смолян е отстранен заради дисциплинарно престъпление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404388_direktorut_na_policiiata_v_smolian_e_otstranen_zaradi/?ref=rss


Директорът на Областната дирекция на МВР-Смолян главен инспектор Евгений Василев е отстранен от длъжност, заяви зам.-министърът на вътрешните работа Кирил Хаджихристев, цитиран от радио "Фокус" – Смолян. Заповедта за уволнението му е от вчера.

Срещу Василев е образувано дисциплинарно производство, във връзка с извършено тежко дисциплинарно престъпление. В момента задълженията му се изпълняват от неговия заместник

Мъж почина, след като се застреля в „Овча Купел”

http://offnews.bg/news/n_1/n_406639.html

Мъж почина, след като се застреля в столичния квартал „Овча Купел”. Това съобщиха пред агенция „Фокус” от МВР-София. Сигналът за инцидента е получен в 17:30 часа. Очаквайте подробности!

Шефът на червените в София: БСП ще е в опозиция

http://frognews.bg/news_78679/

Вината е във всички, които са подкрепяли това правителство и са участвали в управлението. Изпили сме горчивата маша до дъно.Така шефът на софийската организация на БСП Калоян Паргов коментира в "Още от деня" факта, че правителството на Орешарски е било второ по неодобрение в света за годината, след това на Босна и Херцеговина.

Зам.-министър хвърли оставка, отива в НАТО

http://www.cross.bg/sigyrnost-nato-direktziya-1436117.html

София /КРОСС/ Зам.-министърът на отбраната Павел Анастасов е подал оставка. Причината е, че започва работа в структурите на НАТО, съобщиха от ведомството. Той ще работи в дирекция "Политически въпроси и политика за сигурност" на Алианса, където ще отговаря за политиките за сигурност с държавите-партньори в Черно море. В мандата си на заместник-министър Павел Анастасов ръководи процеса по подготовка на националните позиции на България за срещата на високо равнище на НАТО в Уелс. Той беше и в основата на разработването на нов формат за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион - SEEDEFCO, който беше предложен на последната среща на министрите на отбраната от SEDEM в Черна гора, посочват още от министерството.Кариерата си във военното ведомство той започва като експерт в дирекция „Политика за сигурност и отбрана". След това президентът Росен Плевнелиев го взима в екипа си, където оглавява звеното „Стратегически анализи и прогнози", съобщава standartnews.com.

Консултации на тъмно: Реформаторите тайно при Борисов!

http://www.bnews.bg/article-119643

Лидерите в Реформаторския блок са се явили чинно на тайна среща в централата на партията във вторник вечер.

Близнашки прехвърли горещия картоф с администрация на следващите

http://politics.actualno.com/Bliznashki-prehvyrli-goreshtija-kartof-s-administracija-na-sledvashtite-news_56097.html

10% съкращаване на състава на министерствата е решение, което трябва да вземе следващото правителство. Това заяви служебният министър-председател Георги Близнашки, цитиран от БГНЕС. Коментарът му ...

Кръстиха момченцето, захвърлено в контейнер за боклук

http://pik.bg/кръстиха-момченцето-захвърлено-в-контейнер-за-боклук-news240323.html

Кръстиха момченцето, захвърлено в контейнер за боклук

Намереното днес в контейнер за боклук бебе вече си има име. Лекарите и сестрите от болницата в Казанлък го кръстиха Димитър, съобщава Би Ти Ви.

„Направиха се всички реанимационни мероприятия в пълен обем. Бебето е поставено в кувьоз. То е доносено, много хубаво бебе, над 3 килограма е”, заяви д-р Кети Маналова - управител на МБАЛ Казанлък. Когато го донесли, бебето било с хипотермия.

Момчето ще остане в болницата няколко дни, за да му бъдат направени изследвания. След това грижите за него ще поемат социалните служби. 

За намереното дете съобщава бездомник, който търси помощ в железарски магазин на ул. „Розова долина”. Продавачката звъни на телефон 112 малко след 10.30 часа. Според лекарите, то е родено днес.

Реформаторите отидоха на крака при Бойко Борисов

http://pik.bg/реформаторите-отидоха-на-крака-при-бойко-борисов-news240321.html

Реформаторите отидоха на крака при Бойко Борисов

Петимата лидери на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов в момента са при Бойко Борисов в централата на ГЕРБ, твърди “24 часа”.

На срещата, която не бе обявена пред медиите, се очаква шестимата да се договорят, че ще управляват заедно. Да се обединят категорично, че това, което ги разделя, е пренебрежимо малко в сравнение с пунктовете, по които вижданията им съвпадат и най-вече пред голямата цел - да извадят България от кризата.

Кунева и Борисов пък щели да отидат заедно в Брюксел утре, научи по-рано днес “24 часа” от източници от двете партийни централи. Там лидерът на ГЕРБ ще спази процедурата най-голямата партия член на ЕНП в съответната държава да гарантира за всяка новопостъпваща формация. Така “Движение България на гражданите” (ДБГ) ще разчита на подкрепата на ГЕРБ за членство в Европейската народна партия. А Борисов недвусмислено ще я даде.

Както Кунева заяви още при учредяването на партията си ДБГ, тя твърдо ще се стреми към членство в дясното политическо семейство. В ЕНП така или иначе си искали Кунева, понеже е била еврокомисарка, и то такъв с безупречна репутация в Брюксел.

Междувременно запознати разказаха, че в референдума на ДБГ, който все още не е приключил и в който всички членове посочват с коя партия искат да партнират, 2/3 посочили ГЕРБ. Най-малко симпатии, почти единици, очаквано имало към ББЦ и АБВ.
По-рано днес пък лидерът на ДСБ Радан Кънев онагледи положението, в което се намира, с класика. “Дълга пътя, къс живот - кой ли бяс ме в тоз бяг гони...” - с тези думи от “Сън за щастие” на Пенчо Славейков бившият говорител на реформаторите обясни, че е “жив, но твърде натоварен да ползва социалните мрежи.”

Кънев благодари за подкрепата в “наистина много труден - и като отговорност, и като нужда от мокри кърпички, период”. “Залогът е наистина голям - начало на промени, забавяни вече повече от 30 г. Реформа на системи (правосъдие и публична администрация), спиращи инвестициите и стопанското развитие за повече от десетилетие. Съпротивата също ще е голяма, много ще са и новите врагове”, предрече Кънев. И благодари на колегите си - адвокати, съдии, прокурори, преподаватели по право, които подкрепят промяната.

Швеция готова да използва оръжие срещу чуждестранната подводница

http://www.cross.bg/shvetziya-oruzhie-prinadlezhi-1436116.html

/КРОСС/ Шведските власти обявиха, че са готови да използват оръжие, ако е необходимо, за да принудят чуждестранната подводница да излезе на повърхността, съобщава Local. "С оръжие, ако е необходимо", каза командирът на шведските въоръжени сили Свекер Горансон.Той добави, че в щаба са получени над 100 свидетелства от очевидци за откриването на лодката. По-рано източник в руското министерство на отбраната заяви, че подводницата, която е открита в Швеция, може да принадлежи на Холандия. Холандия на свой ред опроверга това предположение. Швеция започна издирването на подводницата, за която се предполага, че принадлежи на Русия. По данни на шведския флот е бил засечен радиосигнал, който се използва от руската армия при извънредни ситуации.    

Полицаите, участвали в обиска на студентката в София, ще минат през детектор на лъжата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404383_policaite_uchastvali_v_obiska_na_studentkata_v_sofiia/?ref=rss


Всички полицаи, участвали в екипа спрял за проверка автомобилът, в който е пътувала студентката Борислава Латинова, ще минат през детектор на лъжата, съобщи директорът на СДВР Младен Маринов. През уикенда 20-годишното момиче се оплака, че при проверката в четвъртък вечер е била оставена гола до кръста на улицата, а жена полицаи и бръкнала в панталона.

По случая ще има две паралелни проверки - на МВР и на Районната прокуратура. Причината за спирането на автомобила, в който се е возело...

Каролев: БНБ трябваше да наеме консултант за КТБ, както в други страни

http://econ.bg/Новини/Каролев-БНБ-трябваше-да-наеме-консултант-за-КТБ-както-в-други-страни_l.a_i.581304_at.1.html

Българската народна банка е трябвало да наеме консултант по казуса КТБ, както се е процедирало в други страни, Това коментира в ефира на TV7...

Служителите в областната администрация на Варна учат руски с европари

http://www.moreto.net/novini.php?n=268080

Служителите в областната администрация на Варна ще учат руски език по проект на Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК), стана ясно в понеделник. Договорът за изпълнение на проекта, на стойност 70 000 лв., е подписан през май, но същинската работа стартира сега.

Кметът Паунов: Очаквам парламентът да започне работа без един депутат от Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380537

"Очакваме утре на среща с председателя на ДПС Лютви Местан да бъде оттеглена кандидатурата за 10-ти МИР Кюстендил на ДПС - заяви пред журналисти кметът на Кюстендил Петър Паунов - Когато това се случи, ще имаме основание да се поздравим".
Той допълни, че трябва да се случи и промяната на избирателната система в мажоритарен вид. "Очакваме утре на среща с председателя на ДПС Лютви Местан да бъде оттеглена кандидатурата за 10-ти МИР Кюстендил на ДПС - заяви пред журналисти кметът на Кюстендил Петър Паунов - Когато това се случи, ще имаме основание да се поздравим". Той допълни, че трябва да се случи и промяната на избирателната система в мажоритарен вид.

Политолог: Силните карти са в ръцете на Борисов

http://www.cross.bg/gerb-prostranstvo-lidira-1436115.html

София /КРОСС/ ГЕРБ ще бягат от правителство на малцинството, защото за тях всяка партия само ще им даде енергия, ще бъде засмукана от тях. Именно от това се страхуват останалите, но в момента силните карти са в ръцете на Бойко Борисов. Това заяви пред ТВ7 политическият политолог Антоанета Христова.Позитивно за ГЕРБ е, че играе лидерската роля - лидира преговори, лидира обединение. Преговорите се водят изключително професионално, но те не могат да продължат повече от 10 дни, допълни тя.БСП го играе разговорлива опозиция, която може да бъде полезна и да подкрепи политика, но само по определени теми, смята политологът.Затоплянето между ГЕРБ и БСП е голяма изненада. Няма я рязката нотка от миналата седмица, но независимо от тези знаци, според мен двете партии няма да управляват заедно, защото това би им навредило. Това заяви журналистът Александър Симов.ГЕРБ използва БСП като коз, който размахва пред Реформаторите. Коалицията ГЕРБ-Реформатори-Патриотичен фронт може да сформира дясноцентристко мнозинство, да си състави и гласува кабинет, допълни журналистът.Позицията на АБВ в лявото пространство е много спорна, тъй като самият лидер Георги Първанов е заявявал, че неговата партия разсъждава в понятие стабилност и предвидимост, а не я ляво или дясно пространство, смята още Симов.Според него, консултациите са опит на ГЕРБ да избягат от подозрението, че някой някъде кадрува тайно, за което се говори в публичното пространство.

БФС глоби отбор от А група за черно тото. Вижте „късметлията“!

http://www.bnews.bg/article-119642

В неделя Марек загуби с 0:2 у дома от Славия, а от БФС съобщиха, че е получен сигнал от УЕФА, според който има голяма вероятност дупничани да са участвали в срещи от "А" група с предварително уговорен резултат.

Барозу отчете втория си мандат начело на ЕК с емоционална реч

http://www.investor.bg/evropa/334/a/barozu-otchete-vtoriia-si-mandat-nachelo-na-ek-s-emocionalna-rech-182302/

Председателят на Еврокомисията призна, че е имал много тежки моменти, за които не се е чувствал свободен да говори досега

Новата линия на бедност в България ще е с 14% по-висока през 2015 г., или 286 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404377_novata_liniia_na_bednost_v_bulgariia_shte_e_s_14/?ref=rss


Новата линия на бедност за България през 2015 година ще бъде 286 лева, или с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година. Тя ще бъде определена на утрешното правителствено заседание, информираха от пресслужбата на кабинета. 

Линията на бедност се изчислява въз основа на данни от изследването на Националният статистически институт на бюджетите на домакинствата в България, за да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности. 

Всички пострадали от...

Кметът на Кюстендил: Очаквам утре ДПС да оттегли кандидатурата на Бат Сали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380512

"Очакваме утре на среща с председателя на ДПС Лютви Местан да бъде оттеглена кандидатурата за 10-ти МИР Кюстендил на ДПС - заяви пред журналисти кметът на Кюстендил Петър Паунов - Когато това се случи, ще имаме основание да се поздравим". Той допълни, че трябва да се случи и промяната на избирателната система в мажоритарен вид.

Путин и Порошенко се чуха по телефона

http://www.cross.bg/pytin-ykraiina-rysiya-1436114.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко проведоха телефонен разговор, в хода на който са обменили мнения по газовия въпрос, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. "Двете страни обмениха мнения по въпросите в газовия сектор", посочват от пресслужбата. Путин и Порошенко са обсъдили и уреждане на конфликта в източната част на Украйна. Последната двустранната среща между президентите на Русия и Украйна се състоя в Милано в кулоарите на срещата „Азия-Европа". Разговорът, който продължи около 45 минути, се проведе при закрити врата. След срещата Путин заяви, че Русия повече няма да предоставя на кредит никакви стоки на Украйна, включително и газ.

350 000 българи са болни от рак

http://offnews.bg/news/n_1/n_406621.html

350 000 са болните от рак у нас, сочат последните данни на Българското онкологично дружество (БОД), представени на състоялата се днес дискусия "Присъда ли е диагнозата рак". В страната ни няма единен национален план за борба с рака, посочи председателят на БОД проф. Антон Дудов по време на събитието. "Да се знае във всеки един момент с каква апаратура разполагаме, с какви възможности за лекарствено лечение разполагаме и какви са перспективите в обозримото бъдеще, за да може да го напаснем към броя болни, към тяхното разположение в страната", призова той, цитиран от БНР. По време на дискусията стана ясно, че в Онкологичната болница в София има 17 нови апарата за лъчелечение, но са ни нужни поне още 15, за да бъдат лекувани болните без прекъсване.  "Неточното и недостатъчно снабдяване с лекарства заради неявяване на фармацевтичните компании на търговете заради ниските цени - тази политика би се променила с централизиране на търговете, иначе имаме набор от медикаменти, но понякога те затрудняват ежедневната работа. Онкологично болният не може да чака", добави проф. Галина Куртева от Онкологичната болница в София. Очаква се само за 6 години заболеваемостта от рак в света да нарасне с 50%. Данните сочат, че две трети от този процент ще бъдат в развиващите се страни и тези в преход.

Путин и Порошенко се разбраха да поддържат мира в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/putin-i-poroshenko-se-razbraha-da-poddarzhat-mira-v-iztochna-ukraina-news226266.html

Президентът на Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко се разбраха във вторник, че е важно да продължат да съдействат за мирния процес в Източна Украйна и за спазването на режима за прекратяване на огъня, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на Кремъл. Двамата са провели телефонен разговор по темата.   В изявлението на Кремъл се казва още, че двамата са обменили мнения по газовия въпрос във връзка с "резултатите от състоялите се тези дни преговори в Милано".   На 17 октомври Путин и Порошенко обсъдиха в италианския град газовия проблем и кризата в Източна Украйна. След това руският президент заяви пред журналисти, че Русия ще прояви търпимост относно украинския дълг за доставки на газ, но няма да поема допълнителни рискове и няма да доставя газ на кредит.   Путин призова Европа да помогне на Украйна. Представители на Русия, Украйна и ЕС преговарят по газовия проблем във вторник в Брюксел.

Украйна поиска нови 2 млрд. от ЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=268078

Европейската комисия е получила от Украйна ново искане за допълнителен заем в размер на 2 милиарда евро. Това съобщи за РИА „Новости" прессекретарят на комисията Саймън О'Конър. "Европейската комисия получила искане от украинските власти за допълнителен заем в размер на 2 милиарда евро.

Проектирането на разширението на "Дунав мост" ще се финансира от новата ОПТ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proektiraneto-na-razshirenieto-na-dunav-most-shte-se-finansira-ot-novata-opt-182301/

През следващата седмица ще бъде подписан и меморандум с Румъния за двата нови моста над Дунав, съобщава транспортният министър Николина ангелкова

Само Ибрахимович по-ефективен от Бербатов във френския елит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380501

Най-добрият български футболист Димитър Бербатов, който от януари рита за “Монако”, зае второ място в престижната класация за най-ефективен голмайстор във френския шампионат.
Тя е изготвена от авторитетното издание “Екип” и е на базата на отбелязаните попадения и записани асистенции в сравнение спрямо минутите на терена. Най-добрият български футболист Димитър Бербатов, който от януари рита за “Монако”, зае второ място в престижната класация за най-ефективен голмайстор във френския шампионат. Тя е изготвена от авторитетното издание “Екип” и е на базата на отбелязаните попадения и записани асистенции в сравнение спрямо минутите на терена.

Оманският фонд готов да помага за КТБ, но без Цветан Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_406678.html

Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ). Вторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс", съобщава БНР. От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ, но не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ. В писмото се посочва, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ. От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Кабинетът дава дърва за огрев на пострадалите в Мизия

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dava-darva-za-ogrev-na-postradalite-v-miziya-news226265.html

Правителството ще дари 1500 куб. м дърва за огрев на пострадалите от наводненията в общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново. Това решение ще бъде одобрено на заседанието на кабинета в сряда, съобщи правителствената информационна служба.   Целта е да се подпомогнат през зимата хората, чието имущество беше унищожено от природните бедствия през лятото.   За организацията и контрола при снабдяването с дървата ще отговарят министърът на земеделието и кметовете на съответните общини.   Линията на бедност става 286 лв.   Кабинетът ще определи и нова линия на бедност за страната. През 2015 г. тя ще бъде 286 лв. или с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година.   Линията на бедност е инструмент, който се изчислява въз основа на данни от изследването на НСИ на бюджетите на домакинствата в България, с цел да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.   Болничните стават електронни от 1 януари 2015 г.   В Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване ще бъдат направени промени, свързани с въвеждането на електронния болничен лист от 1 януари 2015 г.   Според новите текстове данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, се взимат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи.   За осигурителите и самоосигуряващите се лица отпада задължението да проверяват дали представените им болнични листове отговарят на нормативните изисквания. Това ще се прави по служебен път.   Грамотността става национален приоритет   Правителството ще обсъди и проектите на две национални стратегии. Едната е за насърчаване и повишаване на грамотността. А другата е за развитие на професионалното образование и обучение.   Стратегията предвижда грамотността да се изведе като национален приоритет. За целта ще бъдат подети инициативи за ограмотяване. Те ще се реализират от местните, регионалните и националните власти, социалните партньори, учителите и родителите.   Със стратегията за професионалното образование се цели осигуряването на висококвалифицирани кадри за бизнеса, както и преодоляване ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства.   Ще се създадат и условия за преквалификация и професионална реализация на възрастни.

Българите втори в света по омраза към властта

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarite-vtori-v-sveta-po-omraza-kym-vlastta-6025429

От дванайсетте страни с най-мразени правителства първа е Босна и Херцеговина, в която едва 8% от населението одобрява управниците си. България заема второ място

Г. Харизанов: Не виждам как ще съжителстват РБ и ПФ

http://frognews.bg/news_78678/

Аз харесвам Реформаторския блок и не мога да се съглася с участие в общо правителство с Патриотичния фронт. Не мога да го поема като константа ПФ да участва в правителството, дори чисто идеологически. Това каза в "Лице в лице" по bTV Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Българчетата с медали от олимпиада по астрономия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380484

Българският отбор по астрономия спечели 1 златен, 1 сребърен и 5 бронзови медала с участието си на XIX международна олимпиада по астрономия. Тя се проведе от 12 до 19 октомври в Киргизстан.
По време на състезанието учениците решаваха задачи по астрономия и участваха в три олимпийски тура - теоретичен, практически и наблюдателен. Българският отбор по астрономия спечели 1 златен, 1 сребърен и 5 бронзови медала с участието си на XIX международна олимпиада по астрономия. Тя се проведе от 12 до 19 октомври в Киргизстан. По време на състезанието учениците решаваха задачи по астрономия и участваха в три олимпийски тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване