Наркозависимите у нас са около 300 000

http://www.moreto.net/novini.php?n=268318

Около 300 000 са регистрираните наркозависими у нас. Това съобщи Стефан Бакалов от Агенция „Митници“, който ръководи отдела за борба с наркотрафика на Летище „София“. Само за миналата година са заловени 130 кг дрога, като от няколко години насам се наблюдава сериозен ръст на заловените количества синтетична дрога.

Заради обилните валежи река Видима при Априлци е преляла

http://econ.bg/Новини/Заради-обилните-валежи-река-Видима-при-Априлци-е-преляла_l.a_i.583487_at.1.html

Заради обилните валежи от днешния ден река Видима е излязла от коритото си и е заляла част от пътното платно в местността Злиевица в Априлци. На...

Най-добре платените безработни у нас взимат между 1200 и 1440 лева на месец

http://pik.bg/най-добре-платените-безработни-у-нас-взимат-между-1200-и-1440-лева-на-месец-news241258.html

Най-добре платените безработни у нас взимат между 1200 и 1440 лева на месец

Най-добре платените безработни в страната са 902-ма – те получават обезщетение от 1200 до максимално възможните по закон 1440 лв. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ), цитирани от „Преса”.

Според Кодекса за социално осигуряване минималното обезщетение за хората без препитание е 7,20 лв. на ден, или до 150 лв. на месец, а най-високото - 60% от заплатата. 

Ако човек се е осигурявал на максималния доход от 2400 лв., преди да бъде съкратен, обезщетението му ще бъде 1440 лв. Най-много от безработните карат със суми до 150 лв. на месец - 22 648 души, следвани от групата на получаващите от 200 до 250 лв. - 18 836 души.

Традиционно най-много вземат хората без препитание в София - средно 429,92 лв. на месец. На другия полюс са безработните в Пазарджик, които получават средно обезщетение от 230,69 лв., сочат още данните на НОИ.

Река Видима заля пътя за Априлци

http://www.cross.bg/apriltzi-vidima-reka-1436554.html

/КРОСС/ Река Видима в Априлци е излязла от коритото си и е заляла част от пътното платно в местността Злиевци. Към момента движението по този път е спряно. На мястото е кметът на Априлци Бенко Вълев, заедно с екипи на пътна помощ от Ловеч. Според областния управител Милко Недялков няма опасност реката да залее къщите. Бедствено положение не е обявено.

Русия ще съди Франция за недоставени военни кораби

http://offnews.bg/news/n_1/n_407822.html

Ако договорът за френския кораб за транспортиране на хеликоптери „Мистрал” не бъде изпълнен, Русия ще започне дело срещу Франция за неустойка, съобщи РИА Новости. Заканата идва от началник на президентската администрация в Русия Сергей Иванов. „Ако договорът не бъде изпълнен, ще има обжалване пред съда и искане на неустойка по договора, като в целия цивилизован свят. Париж трябва да реши дали да уважи договора ни, или не”, подчерта той. В началото на септември стана ясно , че Франция няма да достави поръчания от Русия боен кораб "Мистрал" заради случващото се в Украйна. Сделката беше сключена през 2011 г. и струва 1,2 милиарда евро. Имайки предвид бавния икономически растеж на Франция, застрашаването на толкова голяма инвестиция чрез недоставянето й не е било лесно решение за Париж, коментира "Дойче веле". Първият от двата бойни кораба хеликоптероносачи "Мистрал" трябваше да бъде доставен на Москва през октомври. Септември бе съобщено, че на кораба даже имало руски войници, които се учили как да боравят с него. Вторият кораб беше предвиден за следващата година. Франция отнесе международната критика за сделката заради позицията на Кремъл относно кризата в Източна Украйна. В началото на август Германия оттегли правителственото одобрение за довършването на износа на военен полеви симулатор за Русия. Берлин замрази сделката, след като Русия анексира Крим по-рано тази година. Сделката почти беше приключила, когато бе замразена, и струваше около 100 милиона евро.

Управител на автосервиз: Шофьорите трябва да използват зимни гуми от 1-и ноември, но няма санкции ако не го направят

http://www.zapernik.com/biznes/upravitel-na-avtoserviz-shofiorite-tryabva-da-izpolzvat-zimni-gumi-ot_35118/

В България трябва да бъдат въведени глоби за каране с неподходящи за сезона гуми. В момента има закон, който гласи, че шофьорите трябва да използват зимни гуми от 1-и ноември, но няма санкции ако не го направят. Това каза Димитър Колев, управител на автосервиз.

По думите му шофьорите все още не са готови за зимния сезон. 'В последните седмици се извършват повече прегледи, но все още хората не вярват на прогнозите и очакват зимата да дойде в началото или средата на ноември', каза още...

Продължава

“Реал” бие за историята, “Ливърпул” глобява Марио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384721

“Реал” помете “Ливърпул” с 3:0 на “Анфийлд” и сътвори история. “Кралете” никога не бяха вкарвали дори гол на съперника, а “червените” не бяха падали с повече от 2 попадения на свой терен в евротурнирите.

“Анфийлд”
аплодира Кристиано

Роналдо, въпреки че е бивш ас на големия враг “Манчестър Юнайтед”.
“Това не ме изненадва - каза КР7, който вк “Реал” помете “Ливърпул” с 3:0 на “Анфийлд” и сътвори история. “Кралете” никога не бяха вкарвали дори гол на съперника, а “червените” не бяха падали с повече от 2 попадения на свой терен в евротурнирите. “Анфийлд” аплодира Кристиано Роналдо, въпреки че е бивш ас на големия враг “Манчестър Юнайтед”. “Това не ме изненадва - каза КР7, който вк

ДНК тест доказва дали учениците са родители на захвърленото бебе

http://pik.bg/днк-тест-доказва-дали-учениците-са-родители-на-захвърленото-бебе-news241257.html

ДНК тест доказва дали учениците са родители на захвърленото бебе

Чрез ДНК тест ще бъдат установени родителите на намереното във вторник в Казанлък новородено момченце. То бе открито от клошар в контейнер за смет, увито в пуловер и поставено в раница, съобщава Би Ти Ви.

Стана ясно, че родителите на бебето са ученици - майката е деветокласничка, а бащата единадесетокласник. Информацията за майката и бащата остава неофициална.

Прокуратурата съобщи официално само, че родителите са непълнолетни. Целият град обаче знае имената им. 

Вчера момичето е постъпило в казанлъшката болница с оплаквания от болки в корема. Оказало се, че при раждането в домашни условия, плацентата не е излязла от тялото ѝ, а това според лекари, е много опасно и може да доведе до сепсис и смърт на родилката.

Лекарите в районната болница в Казанлък са готови да помогнат на момичето за преодоляване състоянието на стрес, в което се намира. „Аз съм сигурна, че майката сега е в състояние на много тежък стрес, искам да кажа, че вратите на кабинета ми, на нашите психолози и психиатри са отворени към нея, може да получи то на момента адекватна помощ, сигурна съм, че има нужда от такава”, каза д-р Кети Маналова, управител на районната болница.

До края на деня се очаква да излезе хистологичният анализ на плацентата. Той е единият от безспорните доказателства за родителството. Вторият е ДНК тестът, който ще е готов най-късно в понеделник.

Заради изоставянето на бебето и поставяне в опасност на живота му е образувано досъдебно производство. „Наказанието е до три години лишаване от свобода. Заради невръстната възраст на майката обаче е възможно тя да не изтърпява толкова тежка присъда”, заяви говорителят на Районна прокуратура – Казанлък Антония Спасова.

Връзката между учениците била от около година. Никой обаче не е и помислял, че ще се развие така. Според местни ученици се е получило доста сложно, защото всички хора вече са настроени срещу тях и особено срещу момичето.

Бебето е в отлично здраве и вече има приемно семейство. До шест месеца малкият Димитър ще бъде вписан в регистъра за деца, подлежащи на пълно осиновяване.

Посрещаме зимата с лоши пътища

http://www.vesti.bg/bulgaria/posreshtame-zimata-s-loshi-pytishta-6025645

Пътната агенция се нуждае от поне 15 милиона лева за изкърпване на дупки и ремонти

Река Видима заля път в Априлци, Росица - в Стоките!

http://www.bnews.bg/article-119835

След силните дъждове днес е спряно движението в местността Злиевци в Априлци поради преливане на река Видима. Около 18 часа е преляла и река Росица в района на село Стоките.

Късметлия от Добрич спечели близо 700 000 лв. от тотото

http://www.cross.bg/leva-teglene-igrata-1436553.html

/КРОСС/ Късметлия от Добрич спечели днес 699 731 лева джакпот от играта 6/42 на ТОТО 2. Той позна печелившата комбинацията от числата 9, 11, 21, 28, 32, 34, играейки с 81 система за 25 лева. За неделя обаче продължават да се трупат още по-атрактивни джакпоти в играта 6/49, след като никой не позна късметлийските комбинации. В първо теглене на 6/49 късметът може да донесе джакпот от 938 000 лева на подалите фишове, а във второ теглене на същата игра - джакпотът ще стигне 3 339 000 лева. В първо теглене на 6/49 изтеглените числа днес бяха 6, 21, 22, 30, 35, 37, а във второ - 6, 10, 19, 27, 35, 40. В първо теглене на играта 5/35 бяха изтеглени числата 1, 7, 11, 24, 26. Във второ теглене комбинацията на късмета беше 10, 22, 25, 29, 31. В играта Тото Джокер бяха изтеглени позициите 6, 2, 7, а печелившите цифри бяха 1, 9, 6. В най-новата игра на ТОТО 2 - Зодиак ( 5/50 + 1/12) изтеглените числа бяха 2, 8, 21, 31, 49, а късметлийската зодия - 8. Натрупалият се джакпот до момента е 333 268 лева.Във „Втори ТОТО шанс", традиционната голяма награда за тиражите в четвъртък - 10 000 лева отидоха при участник във Варна. Всички желаещи могат да участват в игрите на БСТ, независимо дали имат в близост тото-пункт, залози се приемат на страницата на БСТ- www.toto.bg

Най-добре платените безработни получават 1440 лева

http://www.zapernik.com/biznes/nai-dobre-platenite-bezrabotni-poluchavat-1440-leva_35117/

Най-добре платените безработни в страната са 902-ма – те получават обезщетение от 1200 до максимално възможните по закон 1440 лв. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ), цитирани от „Преса”.

Според Кодекса за социално осигуряване минималното обезщетение за хората без препитание е 7,20 лв. на ден, или до 150 лв. на месец, а най-високото - 60% от заплатата.

Ако човек се е осигурявал на максималния доход от 2400 лв., преди да бъде съкратен, обезщетението му...

Продължава

Били Боб Торнтън си спомни за лудите времена с Джоли

http://www.cross.bg/vreme-torntun-zaedno-1436552.html

/КРОСС/ Бившият съпруг на Анджелина Джоли Били Боб Торнтън разказа за времената, когато двамата бяха заедно. Пред Hollywood Reporter той определи живота си с актрисата си като "лудо време". "Това време беше страшна лудница. Откакто снимахме заедно филма си, до нашата раздяла, животът ни беше на приливи и отливи, но определено беше невероятно време. Никога не съм съжалявал за него", спомня си Били Боб. 59-годишният Торнтън каза още, че той никога не е харесвал екстравагантния образ на съвместния им живот. Били Боб разкрива още, че причина за края на връзката им е бил фактът, че двамата нямали време да се виждат, тъй като всеки от тях имал много ангажименти в кариерата си.Бракът се разпаднал по негова инициатива, но по взаимно съгласие. "Имахме страхотен брак, но аз не се чувствах много щастлив. Това е всичко, не е имало скандал и омраза", обясни той.

Нов неканен гост в Белия дом

http://www.monitor.bg/article?id=447718

Пореден инцидент стресна охраната на Белия дом - мъж прескочи оградата на Белия дом, но е бил нападнат от кучетата на Сикрет сървис.

София въвежда глоба за занемарени гробове

http://www.mediapool.bg/sofiya-vavezhda-globa-za-zanemareni-grobove-news226368.html

От 50 до 250 лева ще бъдат глобявани собствениците на гробни места, ако не ги поддържат, реши Столичният общински съвет, който промени в четвъртък наредбата за погребенията. Предвижда се още общинското предприятие "Гробищни паркове" да позволява само на фирми, отговарящи на конкретни критерии, да получат право да работят на територията на гробищните паркове на София, обясни Мита Георгиева, един от вносителите на доклада.

Полиция в Розино заради смъртта на пребит от роми бизнесмен (ОБЗОР)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384684

Полиция и жандармерия пазят карловското с. Розино след смъртта на собственика на газостанцията Георги Рогачев-Рогача. Той беше пребит от група местни роми и издъхна след повече от 40 дни в кома. “Засиленото присъствие на униформени е с цел да се предотврати нагнетяване на напрежението. Патрулите ще бъдат в Розино денонощно”. Полиция и жандармерия пазят карловското с. Розино след смъртта на собственика на газостанцията Георги Рогачев-Рогача. Той беше пребит от група местни роми и издъхна след повече от 40 дни в кома. “Засиленото присъствие на униформени е с цел да се предотврати нагнетяване на напрежението. Патрулите ще бъдат в Розино денонощно”.

Вложителите в КТБ отново на протест, този път пред президентството

http://pik.bg/вложителите-в-ктб-отново-на-протест-този-път-пред-президентството-news241254.html

Вложителите в КТБ отново на протест, този път пред президентството

Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) отново протестират, този път пред президентството. Исканията на хората, които имат сметки в поставената под надзор банка, са за получаване на незабавен достъп до парите им, съобщи TV7.

Обезценката на активите в КТБ е над 4,2 млрд. лв. Това показват данните в одиторския доклад, който БНБ оповести. От документа обаче не става ясно, какъв е размера на гарантираните депозити.

"Фондът трябва да направи тази калкулация и ясно да отдели тези преференциални влогове, които не следва да се плащат. Тоест да отдели категорично масата на гарантираните влогове от тези, които са преференциални и са извън защитата на закона и тогава може би експозицията му ще намалее, значително", коментира бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров.

Към края на септември във Фонда за гарантиране на влоговете в банките има малко над 2 млрд. лв. За да се гарантира финансовата стабилност в държавата, банките ще трябва да увеличат премийната си депозитна вноска. А това неминуемо ще увеличи лихвите по кредитите на всички банки.

Във фонда трябва да има поне 3 млрд., за да няма риск, категоричен е Димитров.

Гарантирани депозити са само тези, които са сключени съобразно общите правила на банката. Всички суми, които са дадени за управление, но при преференциални условия, дори да са в пъти под гарантираната сума от 196 хил. лв. няма да се изплащат от фонда.

"Има определени вложители, които са изцяло извън защитата – държавата, общините да кажем – банки, инвестиционни посредници, застрахователни компании, пенсионни фондове. Тоест, тези които са в паричния, във финансовия бизнес и закона ги третира като институционални или професионални, така да се каже вложители, кредитори, инвеститори – те не могат да се ползват от тази привилегия", посочва още Валери Димитров.

Търговските дружества, които се обслужват от КТБ ще получат от фонда също сума до максималния размер от 196 хил. лв. Ако сметките им са повече, останалите пари ще им се изплатят по време на процедурата по несъстоятелност, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ и поиска фалита ѝ. 

Варненският митрополит ще отслужи литургия за храмовия празник на Белослав

http://www.moreto.net/novini.php?n=268298

На 26 октомври, Димитровден, енорията в град Белослав ще празнува своя храмов празник. Празничното богослужение ще започне в 8:30 часа. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави Божествената света Литургия и ще извърши постижение на певци и четци на Православната ни църква.

Зам.-началникът на отбраната получил инсулт след обявено досие

http://pik.bg/зам-началникът-на-отбраната-получил-инсулт-след-обявено-досие-news241253.html

Зам.-началникът на отбраната получил инсулт след обявено досие

тежко състояние, научи "Преса". Генералът е зле, след като комисията на Евтим Костадинов миналия четвъртък вечерта оповести досието му в ДС. В петък генералът получил инсулт. Бил е много зле, във ВМА са успели да го стабилизират.

„Няколко жълти сайта веднага го подиграха грозно и това го разстрои още повече. А той е точен и свестен човек. С него се работи прекрасно. Като командир на Сухопътните войски бе принципен и честен началник. Започнал е службата си като лейтенант в един от най-тежките гарнизони на турската граница - Болярово“, казаха негови колеги.

Лекарите открили и опасен тумор в главата му. Налага се операция чрез отваряне на черепа. В Германия може да го оперират без тази тежка процедура с кибернож. Там операцията ще струва близо 40 000 евро. Затова в пехотата смятат да открият сметка за дарения.


ГЕРБ дали съгласие за оздравяването на КТБ

http://www.mediapool.bg/gerb-dali-saglasie-za-ozdravyavaneto-na-ktb-news226367.html

ГЕРБ и Патриотичният фронт са на едно мнение, че Корпоративна търговска банка, в която одиторите установиха загуби за над 4 млрд. лв., трябва да бъде оздравена. "Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави," каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов в четвъртък пред бТВ, малко след преговорите между двете формации, приключили със съгласие за сформиране на правителство. "Не може да не се стигне до оздравяване. Там са вложенията не само на граждани, но и на много фирми, включително големи. На едно мнение сме", каза Симеонов. Освен това Управителният съвет на БНБ и ръководството на "Банков надзор" ще бъдат извикани в Народното събрание да дадат обяснения защо са бездействали четири месеца. По думите му ГЕРБ и ПФ са на мнение, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, а газопроводът "Южен поток" да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България. Постигнат е консенсус, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да се раздели, а това на спорта – да се закрие. ГЕРБ се е съгласил още да има дисциплина "Родолюбие" в училище, часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс. Оградата с Турция ще бъде завършена, ще опашем цялата граница с Турция, но не на цената на Орешарски от 3 хил. лв. на квадратен метър, каза още лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Освен това ГЕРБ са се съгласили ограничаване на социалните помощи само до третото дете. Другите теми на съгласие са за ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. м, което ще реши проблемите на селското население. По думите на Симеонов разминаване се е очертало във вижданията на здравноосигурителния модел. ПФ настоява монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит с вкарване на частни каси, а ГЕРБ са предпазливи по финансови причини. Патриотичният фронт е склонил да отложи за по-далечното бъдеще искането си за намаляване на ДДС върху стоките от първа необходимост, защото приел безпокойството на ГЕРБ за изпълнението на бюджета. Валери Симеонов каза още, че ПФ има проблем с Народна партия "Свобода и достойнство"(НСДП) на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок, евентуалният трети партньор в бъдещото управление. Тя е създадена по модела на ДПС и е вредна за България, каза Симеонов.

Nations Presse: Произволът на неонацистите в Украйна е по вина на Запада

http://www.cross.bg/frer-presse-nations-1436551.html

/КРОСС/ Желанието на Одеса да получи свободата си по примера на Донецк и Луганск може да се превърне във втора криза в южната част на Украйна, твърди журналистът от Nations Presse. Той смята, че произволът на неонацистите в страната е по вина на Запада, защото престъпниците са сигурни, че ще останат без наказание. Украинските неонацисти не пожалиха дори паметника на Ленин (който някога подари Донбас на Украйна), нито мемориала в памет на жертвите на холокоста, отбелязва Жак Фрер в Nations Presse. Според него, зад тези „проевропейски вандали" стоят по-страшни престъпници, но водачите им са във Вашингтон, а виновните едва ли ще бъдат наказани. Докато е в ход примирието, слабата украинска армия прави всичко, за да се приведе в боен вид, а американските експерти, пристигнали, за да „укрепят сътрудничеството между Вашингтон и Киев", играят главната роля в този театър, смята журналистът. Фрер твърди, че американските компании са хвърлили око на Донбас и договорите ще бъдат подписани до дни, защото тук става дума за пари, при това много пари от ресурси. В момента 88 от 93-те рудника се намират под контрола на опълченците, правителствените сили могат само да се консултират с американските военни специалисти. Опълчението също не стои със скръстени ръце, формира нови отряди, възстановява инфраструктурата, унищожена от прокиевските войски. Дори доброволците от Франция, Сърби, Бразилия и Испания са тук, за да помогнат в борбата за свобода, добавя авторът

Европари дават шанс за собствен бизнес на хора с увреждания

http://www.mediapool.bg/evropari-davat-shans-za-sobstven-biznes-na-hora-s-uvrezhdaniya-news226366.html

Хора с увреждания ще имат възможност през следващите няколко месеца да получат шанс работа и дори за започване на собствен бизнес с пари от европейските фондове, стана ясно в четвъртък по време на кръгла маса за добрите практики за интеграция на хора с увреждания на пазара на труда. Тя се организира в рамките на проект "Нови възможности за хората с увреждания", който се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и чрез който ще се реализират няколко проекта. Той се изпълнява от "Сега" АД, Британски съвет-България и Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС). Над десет предприемачески идеи ще получат до 20 хил. лв. за реализацията им по проект на фондация "Помощ за благотворителността в България" чрез нейния център "Ринкър". Проектът ще се изпълнява в следващите 18 месеца, обяви Елица Баракова, изпълнителен директор на фондацията. На стартирането на собствен бизнес като шанс за заетост на хората с увреждания залага и фондация "Каузи", която от 5 години помага на хора с увреждания да реализират своите нестандартни идеи за пазарни ниши, които обикновените хора не се сещат, че съществуват. Учредителят на фондацията Марина Стефанова обяснява, че от 10 души с увреждания, потърсили подкрепата на "Каузи", четирима представят бизнес идеи, а един проект се реализира. Предстои фондацията да открие нов център в 90-о училище в София. От следващата година "Каузи" смята да разшири дейността на младежкия си център за кариери и предприемачество в "Люлин", като създаде мобилен кабинет, който да предлага консултации и в други градове . Фондация "Светът на Мария" ще осигури работа на възпитаници от дневния център на фондацията "Светове", където се обучават 25 души над 18 години с лека и умерена степен на интелектуални затруднения. Част от тях ще получат работа в супермаркет, където ще подреждат рафтове. Двама души ще бъдат наети в хотел, където единият ще работи в кухнята, другият ще подреждане масите с посуда и ще полира чаши. Хасковската фирма "Ния-Милва", чиято собственичка също е с увреждания и произвежда над 40 вида билкови и козметични продукти, ще осигури работа на 11 души. Виртуалният магазин за изделия, произведени от хора с увреждания, на фирма ON!Time и БАРИС, залага на организиране на шофьорски курсове за хора с увреждания, показване на продукцията на такива производители в чужбина и... сформирането на отбор по футбол за инвалиди, който да представи страната ни на параолимпиадата в Рио през 2016 г. От Съюза на слепите споделиха опита си със сформирано специално бюро по труда за хора със зрителни увреждания, чрез които 16 души, включително напълно слепи, са си намерили работа. Ръководителят на проекта Петър Стайков обясни, че въпреки трудностите това бюро ще продължи работата си. В момента у нас 9 от 10 души с увреждане нямат работа, а главната причина за това е, че българското общество все още не е толерантно към различните и адаптацията не започва още от раждането, каза на кръглата маса Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания. Той посочи за пример политиката на Великобритания, която залага цел до 2020 г. да премахне всички прегради пред различните хора - социални, транспортни, комуникационни.

Възстановеното доверие към институциите в България е ключово за европейските програми и привличането на външни инвестиции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246152_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%B8%D

 Възстановяването на доверието е ключово за успешното реализиране на проекти с европейски средства у нас и привличането на инвестиции.  Това заяви на среща със Сдружение „Съвет на жените в бизнеса в България“ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

 

Сдружението  на жените с високи мениджърски позиции има за цел да насърчава професионалното развитие на дамите в малкия и среден бизнес. Темата на срещата бе управлението в частния и публичния сектор, като сдружението представи  своя опит като работодател и управител на малкия  и среден бизнес, откроявайки ролята на държавата като предвидим партньор.

Вицепремиерът отбеляза, че възстановяването на плащанията от страна на ЕК е бил ключов  приоритет за служебното правителство. „Положихме много усилия и работихме денонощно, защото спрените средства по ОП „Околна среда“ и „Регионално развитие“  се отразяват тежко както върху бюджета, така и върху бизнеса и обществото. Оптимист съм, че положения труд ще бъде оценен и в най-скоро време ще имаме положителни новини от Брюксел“, заяви г-жа Захариева.

По думите й финансовата и политическата стабилност в страната е основа за икономически растеж и привличане на външни инвестиции. „Нестабилната среда не води до нищо добро. Ако имаме стабилност, успешно усвояване на европейските средства и намалим административната тежест върху бизнеса, ние неминуемо ще имаме по-висок икономически растеж“, подчерта министър Захариева.

Вицепремиерът запозна представителките на бизнеса със създадения Енергиен  борд, към чиято работа има голям интерес.  По думите й той е необходим експертно-консултативен орган за решаването на проблемите в българската енергетика. Очакванията са той да предлага решения и идеи, които да подобрят състоянието на енергетиката и да отстояват правата на потребителите и производителите на електроенергия.  По думите й Енергийният борд се развива в правилна посока и ще докаже своята ефективност. „Бордът трябва да предложи решения за излизане от дупката в сектора, като това ще стане в диалог с експертите при пълна прозрачност и информация за обществото“, гарантира г-жа Захариева.

Вицепремиерът посочи, че бъдещето на страната е свързано с подобряването на енергийната ефективност и призова бизнеса да инвестира в сектора. „Програмата за енергийна ефективност е един добър пример, как с малко инвестиции можем да разкрием стотици работни места, да обновим обществените и частните сгради, да намалим енергийната зависимост и да пестим средства“, заяви министър  Захариева. Тя посочи, че спестените пари ще стимулират икономиката, защото така ще се повиши покупателната способност на населението и ще се стимулира по-голямо търсене на стоки и услуги. Това пък ще доведе до повече средства в бюджета.

Екатерина Захариева изтъкна положените усилия за реализиране на програмата за Енергийно обновяване на българските домове, по която до края на 2015г. трябва бъдат санирани  над 100 жилищни сгради. „За съжаление една година  не се направило нищо, за да се реализират заложените мерки. Ние заварихме една почти замразена програма, с прекъснати комуникации и липса на доверие от обществото, която само за 3 месеца рестартирахме“, каза министър Захариева. Тя уточни, че в момента 8 банки са се съгласили да дават кредити по Програмата за енергийно обновяване на българските домове. За трите месеца са довършени и  обществените поръчки, с избрани строители и проектант.

Представителите на сдружението и вицепремиера се обединиха около тезата, че за да имаме устойчив и печеливш бизнес трябва да се инвестират повече средства в образование и квалификация на кадрите.

Като добър пример в тази посока от Сдружението представиха проекта си „Лидерска академия“, който цели да развива лидерските умения за разширяване на бизнеса или поемане на по-големи лидерски отговорности.

Канибалът Суарес точи зъби за Реал Мадрид (видео)

http://www.bnews.bg/article-119838

От ФИФА обявиха, че Луис Суарес има право да играе в официални мачове на Барселона от 25-и октомври, след като 4-месечното му наказание изтича в 23:59 минути на 24 октомври.

CHIVAS REGAL ‘THE VENTURE’ WIN THE RIGHT WAY

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246151_CHIVAS+REGAL+%E2%80%98THE+VENTURE%E2%80%99+WIN+THE+RIGHT+WAY

 Бизнес-план, креативна идея, предприемачески нюх, социална стратегия, амбиция и щедрост. Това са качествата, в които вярва Chivas, стартирайки най-новия си глобален проект ‘The Venture - Win the right way’. Легендарният уиски бранд, поставя началото на мащабна инициатива, в търсене на най-достойните социални предприемачи от 14 страни - Чили, Китай, Колумбия, Мексико, Бразилия, Япония, Южна Африка, Тайланд, Украйна, Уругвай, САЩ, Великобритания,  Gulf /страните от Персийския залив/ и България.

Страната ни бе избрана от общо 160 пазари в света и получи изключителния шанс да излъчи свой победител, който да участва в Глобалния финал с награден фонд $ 1.000.000 - сума, която ще бъде разпределена и ще финансира най-добрите бизнес-проекти на кандидатите.

Chivas Regal ще подкрепи онези, които се целят в успеха и вярват, че бизнеса и щедростта работят заедно, за един по-добър живот. 14-те финалисти от страните-участнички в проекта The Venture - Win the right way, ще бъдат поканени на едноседмичен тренировъчен лагер в Силициевата долина в Калифорния – дом за някои от най-преуспелите световни предприемачи. Там, те ще имат шанса да се срещнат и дискутират проектите си с водещи лидери на компании от технологичния бранш, а техни ментори ще бъдат професионални експерти.

Българските кандидати могат да се регистрират за участие на официалния сайт на кампанията www.theventure.com, от настоящия момент до 9-ти януари 2015 г. Кандидатства се с формуляр, който е предоставен на самия сайт и с 2-минутно видео и презентация, представящи конкретната бизнес-идея.

23-ти януари 2015 г. е датата, на която жури от успели български предприемачи ще обяви полуфиналистите в надпреварата, а на 12-ти февруари 2015 г., официално ще бъде обявен и големият победител, който ще представи страната ни в Силициевата долина.

Единственото ограничение за кандидатите е да имат навършени 25 години. В тази креативна надпревара на идеи и бизнес-проекти, са поканени и дамите, и господата.

Холивудските звезди Оскар Исак /"Истинският Люин Дейвис"/ и Чиуетел Еджиофор /”12 години в робство”/ дадоха старт на глобалната иницатива със серия кратки документални филми, провокиращи със силното послание Win the Right Way. Те влязоха в ролята на разказвачи – вдъхновители, за да представят историите на социални предприемачи от цял свят и да призоват останалите да приемат предизвикателството на CHIVAS REGAL THE VENTURE’.

Цялата серия от кратки филми, може да видите на официалния YouTube канал на платформатаhttp://bit.ly/1uFf3eA.

Официалният сайт www.theventure.com и Facebook страницата на Chivas Regal Bulgaria са на разположение на всички, които искат да следят новините, кандидатите, и да се запознаят с вдъхновяващите истории на някои от най-успешните бизнес-предприемачи в света.

Кунева: Реформаторският блок е готов да приеме и успех, и провал при евентуално управление

http://pik.bg/кунева-реформаторският-блок-е-готов-да-приеме-и-успех-и-провал-при-евентуално-управление-news241252.html

Кунева: Реформаторският блок е готов да приеме и успех, и провал при евентуално управление

 „Реформаторският блок“ е готов да приеме и успех, и провал на евентуално дясноцентристко управление. Това каза пред „Фокус“ Меглена Кунева - лидер на движение „България на гражданите“. Според нея, за страната ни е крайно необходимо дясно - изразено правителство. 

„Да се участва в правителство, което трябва да посрещне толкова много трудности, е въпрос на политическа смелост, но такова трябва да има. Служебен кабинет не е вариант. Всяка партия ще направи сама своята преценка дали да участва, но в интерес на страната е да бъде подкрепен бизнесът, да се направи животът в страната по-поносим. Ако хората не видят в политиците необходимата смелост, а виждат само изчисления за следващи избори, то това ще бъде голямо разочарование“, каза още Меглена Кунева.

Лидерът на движение „България на гражданите“ е в Брюксел, където се състоя среща на ЕНП. Кунева каза, че в ЕК се тревожат за възможната нестабилност на България, породена от очаквания бюджетен дефицит и банковата нестабилност.

Откриха главата на сфинкс в Амфиполис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384959

Гръцки археолози откриха мраморната глава на единия от сфинксовете, разположени над входа на гробницата на Амфиполис, съобщи в. “Български новини”. Находката е с леко нарушена цялост на носа и устните, но е в отлично състояние. 100-килограмовата глава на сфинкса се е отчупила и паднала на разстояние 12 метра от входа на гробницата в Северна Гърция. Гръцки археолози откриха мраморната глава на единия от сфинксовете, разположени над входа на гробницата на Амфиполис, съобщи в. “Български новини”. Находката е с леко нарушена цялост на носа и устните, но е в отлично състояние. 100-килограмовата глава на сфинкса се е отчупила и паднала на разстояние 12 метра от входа на гробницата в Северна Гърция.

Роджърс: Балотели трябва да докаже, че става за "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405815_rodjurs_baloteli_triabva_da_dokaje_che_stava_za/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс призна, че Марио Балотели има да свърши много работа, за да докаже класата си.

Той смята, че за италианския нападател ще бъде трудно да покаже потенциала си, ако не може да намери начин да адаптира своите индивидуални качества към отборните усилия.

В момента Балотели е една от изкупителните жертви за проблемите на червените на терена, тъй като е отбелязал само един гол в 10 мача след идването си от "Милан". Освен това търпи критики...

„Лудогорец” си отвори пътя към Топ 16 на Европа

http://www.monitor.bg/article?id=447707

„Лудогорец” пише история. Тимът от Разград стана първият български отбор с победа в груповата фаза на Шампионската лига. Това се случва 22 години след създаването на най-силния и комерсиален клубен турнир, който смени старата Купа на европейските шампиони.

Москва призовава Запада да повлияе на Киев за касетъчните боеприпаси

http://www.cross.bg/moskva-boepripasi-ykraiina-1436550.html

/КРОСС/ Русия призовава Запада да повлияе на Киев за прекратяване на използването на касетъчни боеприпаси срещу мирните жителите на източната част на Украйна, което е военно престъпление, заяви официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич. Той също така обърна внимание на последния доклад на организацията „Human Rights Watch", който потвърждава "варварския характер на наказателната операция, започната от киевските власти". Също така, дипломатът подчерта, че Москва се надява, че парламентарните избори ще донесат стабилност в Украйна, ако те се проведат в съответствие с демократичните принципи./Гласът на Русия/  

Милчо Ламбрев: Развитието на жп транспорта следва да бъде превърнато в приоритет

http://www.moreto.net/novini.php?n=268320

Железопътният транспорт се е утвърдил като най-евтин и екологично чист в Европа и от гледна точка на неговото минимално вредно въздействие върху околната среда, следва да се развива приоритетно в България, заяви генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура" инж.

Албания си върна елмрежата от ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Албания-си-върна-елмрежата-от-ЧЕЗ_l.a_i.583474_at.1.html

Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76% от която през 2009 г. бяха продадени на чешката...

Близо 700 000 лева джакпот отиват при късметлия от Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384961

Късметлия от Добрич спечели днес 699 731 лева джакпот от играта 6/42 на ТОТО 2. Той позна печелившата комбинацията от числата 9, 11, 21, 28, 32, 34, играейки с 81 система за 25 лева, съобщиха от БСТ.
За неделя обаче продължават да се трупат още по-атрактивни джакпоти в играта 6/49, след като никой не позна късметлийските комбинации. Късметлия от Добрич спечели днес 699 731 лева джакпот от играта 6/42 на ТОТО 2. Той позна печелившата комбинацията от числата 9, 11, 21, 28, 32, 34, играейки с 81 система за 25 лева, съобщиха от БСТ. За неделя обаче продължават да се трупат още по-атрактивни джакпоти в играта 6/49, след като никой не позна късметлийските комбинации.

Силният вятър повали дървета, обилният дъжд повиши нивата на реките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405724_silniiat_viatur_povali_durveta_obilniiat_dujd_povishi/?ref=rss


Свлачище, активизирало се заради силния дъжд, затрупа лека кола на пътя Рудозем - Пловдивци, съобщи "Фокус". Инцидентът, който е един от най-значителните, причинени от студената вълна, преминала през страната, се размина без пострадали.  

Паднали дървета и прекъснати далекопроводи са пораженията в Смолянско, в резултат на което няколко села останаха без ток. 

Десет са подадените за паднали дървета и наводнени сгради в следствие на силния вятър и проливния дъжд в област...

Съпругата на Цветан Василев призована на разпит в следствието

http://offnews.bg/news/n_1/n_407817.html

Антоанета Василева, която е съпруга на мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, е призована на разпит в следствието, съобщава Нова телевизия. Очаква се Василева да се яви, за да бъде разпитана по делото, което се води срещу нея и съпруга ѝ за пране на пари. Делото е образувано в началото на месеца, а  властите в Лихтенщайн разследват Василев за същото престъпление. Материалите по това разследване са били отделени от делото за злоупотреби в КТБ. Съпругата на Василев, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били "дарени" от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от трансакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ. Това престъпление предвижда една до шест години затвор тъй като е извършена "финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление". Цветан Василев беше обвинен в длъжностно присвояване на 206 милиона от банката. Той бе обявен за международни издирване от Интерпол.  На 16 септември банкерът доброволно се предаде на сръбските власти, а сега се очаква той да бъде екстрадиран в страната ни.

Вложителите в КТБ протестират под прозорците на Плевнелиев

http://www.cross.bg/parite-vlozhitelite-dostup-1436549.html

София /КРОСС/ Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) отново излязоха на протест. Този път обаче недоволните се събраха пред сградата на президентството, пред което да протестират като символ на държавата, която е абдикирала от ролята си. Исканията им остават същите - да получат незабавен достъп до парите си. Част от вложителите настояват за отнемане на лиценза на банката и моментален достъп до парите си, други обаче декларират готовност да оставят спестяванията си вътре, ако бъде оздравена с държавна помощ. Снимка: Булфото, всички права запазени

Daimler отчита рекордни продажби

http://www.investor.bg/novini/444/a/daimler-otchita-rekordni-prodajbi-182452/

Оперативната печалба от продължаващи дейности нараства с една пета за тримесечието

София ще глобява за неподдържани гробове

http://offnews.bg/news/n_1/n_407807.html

София въвежда наредба за поддръжка на гробните места, заяви Мита Георгиева от Столичния общински съвет, цитирана от „Фокус”. „Това е с цел да се въведе ред по отношение на изискването гробищата да се поддържат в подходящ вид – гробът да бъде добре почистен, засаден с цветя и ниски храсти или по друг начин, но да е благоустроен. Основната отговорност носи общинското предприятие и парк, в която правоимащият ще заявява как ще поддържа гробното място – сам, чрез свои близки или ще упълномощи общинското предприятие, като при последния вариант се заплаща годишната такса от 48 лева за поддръжка на гробове”, допълни още Георгиева. В случай, че не поддържаме сами гробното си място или някой друг не го прави за нас, глобата ще е между 50 и 250 лв.  В случай, че някой няма живи наследници, които да облагородяват гроба му, общинско предприятие „Гробищни паркове” поема отговорността за поддръжка на гробовете им. Георгиева допълни, че във връзка с "опазването на вътрешния ред и сигурност на територията на „Гробищни паркове”  ще бъдат монтирани камери и наети охранители. „Промените, които гласувахме на Столичния общински съвет (СОС), касаят една изключително деликатна област от живота на софиянци. Целим да подобрим обслужването на гражданите , които ползват услугите на „Гробищни паркове” на територията на Столична община”, заяви общинският съветник.

Николета пак брои промилите на Ласкин

http://www.monitor.bg/article?id=447693

Автентични кадри с алкохолния шопинг на Иван Ласкин в столичен магазин ще покаже Николета Лозанова в новия брой на „Папараци” по bTV.

Русия се закани да съди Франция заради "Мистрал"

http://www.cross.bg/rysiya-mistral-sudi-1436547.html

/КРОСС/ Ръководителят на администрацията на руския президент Владимир Путин - Сергей Иванов, заяви, че Русия ще съди Франция, ако условията за доставка на военните кораби "Мистрал" не бъдат спазени. Руската страна ще настоява и за изплащане на неустойки по контракта"А дали ще бъде, или няма да бъде изпълнен този договор, решението ще дойде от Париж, не от Москва", каза той.    

Над 15% е увеличението на цените на меда във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=268317

Над 15 % е увеличението на цените на меда във Варненско. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Атанас Каракашев, председател на Областната пчеларска организация във Варна. По негови данни, през миналата година килограм мед на едро се е изкупувал за 4,40 лв.

Унгария опитва да финтира ЕС за “Южен поток”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384851

Унгария иска да излъже ЕС за “Южен поток”, след като България направи същото през лятото, съобщи румънският в. “Адевърул”. Унгарският парламент готви законодателна поправка, която разрешава строежа на газопровода в страната, без да се налагат консултации с ЕС или други международни институции.
Изданието припомня, Унгария иска да излъже ЕС за “Южен поток”, след като България направи същото през лятото, съобщи румънският в. “Адевърул”. Унгарският парламент готви законодателна поправка, която разрешава строежа на газопровода в страната, без да се налагат консултации с ЕС или други международни институции. Изданието припомня,

"Окупаторката" на паметника на Съветската армия стана съветник в София

http://www.mediapool.bg/okupatorkata-na-pametnika-na-savetskata-armiya-stana-savetnik-v-sofiya-news226365.html

"Окупаторката" на паметника на Съветската армия Марта Георгиева не успя да стане депутат с листата на Реформаторския блок, но пък влезе в Столичния общински съвет (СОС).   35-годишната дама положи клетва като общински съветник в четвъртък, заедно със Стефан Иванов и хирургът Антон Койчев. Те заеха местата на Петър Москов, Атанас Атанасов и Вили Лилков, които бяха избрани за депутати.   Марта Георгиева нашумя миналия месец, след като вечерта на 7 септември с още трима приятели, написаха "Окупатори" на паметника на Съветската армия в София. Малко след това те бяха задържани от полицията. Георгиева е организатор на кампанията за демонтиране на паметника.   Тя е завършила френската гимназия в столицата и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Георгиева е магистър по администрация и управление от Университета в Нант, специализирала е местна демокрация в Страсбург и европейска политическа интеграция в Рим.   Марта Георгиева е председател на ДСБ-Средец. През 2009 г. координира мажоритарната кампания на Иван Костов. Има дългогодишен опит в природозащитния сектор, включително и в проекти за граждански контрол на Столична община. От 2010 г. е председател на националната комисия на ДСБ по екология   Макар да влиза от листата на "Синята коалиция" в общинския съвет, бившият шеф на столичните седесари Стефан Иванов преди по-малко от седмица основа и оглави нова партия, която нарече "Движение демократично действие – Д3". Той беше два мандата общински съветник в Столичния общински съвет. Новата му формация се определя като алтернатива на "атни"-говоренето.   Доктор Антон Койчев е хирург в Александровска болница. Той е от СДС.   От групата съветници на ГЕРБ в СОС нямаше нито един кандидат за депутат в новото Народно събрание.   Двама общински съветници от БСП Орлин Ваташки и Борислав Борисов бяха в листите за депутати, но не успяха да влязат, заради слабото представяне на лявата партия на изборите.

Индекси в червената зона на БФБ

http://econ.bg/Новини/Индекси-в-червената-зона-на-БФБ_l.a_i.583464_at.1.html

Търговията на Българската фондова борса (БФБ) днес (23 октомври) завърши с индекси в червената зона. Най-голямо намаление от по 0,85% отчетоха...

Рисковано е да се вземат пари от Гаранционния фонд!

http://www.bnews.bg/article-119815

При всички случаи ще трябва да се вземат пари освен от Гаранционния фонд, което ще бъде голям риск, защото ще останем без Гаранционен фонд, но и от фискалния резерв сигурно, а и от другаде, да се тегли нов заем. Това коментира финансистът Красимир Ангарски.

Гол, който струва 1 милион евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384714

Един шут в добавеното време със стойност 1 милион евро! Това е цифровото изражение на гола на Йордан Минев, с който “Лудогорец” повали “Базел” с 1:0 в София и записа първи точки за български тим в груповата фаза на Шампионската лига. Разпределението на парите от награден фонд в турнира гарантира милиона за победа на този етап.

Така към сряда веч Един шут в добавеното време със стойност 1 милион евро! Това е цифровото изражение на гола на Йордан Минев, с който “Лудогорец” повали “Базел” с 1:0 в София и записа първи точки за български тим в груповата фаза на Шампионската лига. Разпределението на парите от награден фонд в турнира гарантира милиона за победа на този етап. Така към сряда веч

Синът на Сорос се развежда заради изневяра

http://www.cross.bg/meredit-roburt-soros-1436546.html

/КРОСС/ Робърт Сорос, най-големият син на милиардера Джордж Сорос, е изневерявал на съпругата си Мелиса Робин Шиф с манекенката и рисуваща с голото си тяло художничка Мередит Остром, съобщи „Ню Йорк пост". Процесът по прекратяване на брака се усложнява, добавя изданието. Робърт е заместник-председател и президент на оценявания на 28 млрд. долара частен инвестиционен фонд Soros Fund Management. След 22 години брак, през май синът на Сорос подаде в Манхатънския върховен съд молба за развод. Но според източници, близки до процеса, Шиф твърди, че предбрачният договор е „двусмислен", което показва желанието й да преследва придобиването на част от личното богатство на бившия си съпруг, което възлиза на милиарди долари. „Една от причините за развода е, че Робърт се срещаше с Мередит още преди края на брака", казал един от източниците. Робърт се ожени за Шиф в Ню Йорк през 1992 година. Междувременно Робърт заявява интерес към доста по-младата от жена му Мелиса Мередит - бивша приятелка на Ник Роудс, основателя на групата „Дюран Дюран". Мередит е бивша манекенка и актриса, но напоследък работи като „гола художничка" - създава картини, докосвайки платното с голото си тяло, покрито с бои.

Огнян Минчев: Все още няма единна обществена оценка както за комунистическия режим, така и за Прехода

http://www.mediapool.bg/ognyan-minchev-vse-oshte-nyama-edinna-obshtestvena-otsenka-kakto-za-komunisticheskiya-rezhim-taka-i-za-prehoda-news226364.html

Основното нещо, което пропуснахме през 25-те години на Прехода е, да създадем пространство на обществено съгласие за това какво представляваше комунистическият режим, в какво се изразяваше неговата морална недопустимост, какво наследство имаме вследствие на режима. Това каза политологът доц. Огнян Минчев в четвъртък пред БНР преди обществената дискусия "25 години Преход - надежди и реалности", в която той участва като лектор. "Поляризацията – политическа и идейна в спора по тези въпроси, на практика създаде два непримирими противоположни лагера, които и до днес продължават да воюват. Но това, което беше необходимо и продължава да бъде необходимо на обществото, е едно по-широко съгласие за тези оценки на комунистическото минало, които не могат да се оспорват и трябва да се вземат предвид, за да може да стъпим на основа, на която да ориентираме своя път и да вървим напред. Особено важно е да разберем, че може да повторим тази грешка. Така както не успяхме да създадем едно, макар и ограничено, обществено съгласие в оценките си за комунистическия режим, така и днес сме заплашени от риска да не можем да създадем една обща обществена оценка в отразяването на същността на този Преход. Както по отношение на комунизма, така и по отношение на Прехода, нашите оценки са изключително поляризирани и от тази гледна точка те не могат да бъдат нещо друго освен идеологически абстракции, а на нас ни е необходима практична оценка на този период", обясни Огнян Минчев. Според него в България е имало тотален дефицит на справедливост: "При нас нито една основна обществена група не може да твърди, че е получила това, което е било справедливо да получи през последните 25 години. Дори и тези, които спечелиха най-много от тези 25 години, дори и тези, които спечелиха с престъпления, дори и те не изглеждат особено доволни от това, което са постигнали". На 10 ноември тази година се навършват 25 години от свалянето на Тодор Живков и тази дата се счита за начало на българския преход към демокрация. Годишнината се отбелязва с редица публични дискусии, проекти и прояви, за които може да се информирате тук .

Плевнелиев: Вотът на гражданите е за проевропейско правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405834_plevneliev_votut_na_grajdanite_e_za_proevropeisko/?ref=rss


Вярвам, че в следващите дни ще се избистри начинът, по който ще се случи новото решение за България. То няма да бъде, защото някой от Брюксел го е пожелал, изискал, а просто защото България в момента върви по обективен път да намери решението си за своите проблеми, а то минава през коалиционно правителство с ясна програма за действие, което да бъде проевропейско и продемократично. 

Това заяви, цитиран от БТА, президентът Росен Плевнелиев, който пристигна за участие в Европейския...

Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/direktorite-na-ktb-dokladyt-za-bankata-e-paskvil-6025643

Ръководството на банката твърди, че според закона централната банка трябва да обяви доклад на квесторите за състоянието на банката, а вместо това тя оповестява "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти"

Меган Фокс заприлича на азиатка

http://www.cross.bg/aziatka-foks-megan-1436545.html

/КРОСС/ Неуспешна операция превърна холивудската звезда Меган Фокс в азиатка. Въпреки 28-те си години актрисата буквално е пристрастена към пластичната хирургия и в преследването на красотата успя да загубил своята индивидуалност.За поредното й разкрасяване стана ясно по време на светско събитие. Тя се появи с толкова променена външност, че някои от феновете й не успяха да я познаят. След поредната хирургична намеса Фокс прилича на азиатка, без нито една бръчка по лицето си. След кат роди второто си дете красавицата си направи операция на гърдите. На корекция бе подложен и носът й.

Банковият съюз все още не знае, че България иска да участва

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/23/2405818_bankoviiat_sujuz_vse_oshte_ne_znae_che_bulgariia_iska/?ref=rss


Препубликуваме текста от "Редута.бг" с позволение на авторите. Акцентите са на "Дневник".

Оптимистичната теория гласеше, че в резултат на безобразията, лъснали около КТБ, в това число безобразният (без)надзор на БНБ, ще научим поне няколко урока и единият ще бъде за ползата от включването на страната в стартиращия европейски банков надзор. До момента обаче с нищо не се потвърждават помпозните заглавия "Влизаме в банковия съюз!" от средата на юли, когато след консултации с...

Река Видима преля и затвори пътя за Априлци

http://pik.bg/река-видима-преля-и-затвори-пътя-за-априлци-news241247.html

Река Видима преля и затвори пътя за Априлци

Има преливане на река Видима в един от участъците ѝ. Част от пътното платно е залято в местността Злиевци в Априлци. Това съобщиха за "Фокус" от ОДМВР-Ловеч. Към момента движението по този път е спряно, няма обходен маршрут.

На мястото е кметът на Априлци Бенко Вълев, заедно с екипи на пътна помощ от Ловеч и взимат решения какво да правят. Не е обявено бедствено положение. 

Плевнелиев: Решението на проблемите минава през коалиционно правителство

http://pik.bg/плевнелиев-решението-на-проблемите-минава-през-коалиционно-правителство-news241248.html

Плевнелиев: Решението на проблемите минава през коалиционно правителство

Вярвам, че в следващите дни ще се избистри начинът, по който ще се случи новото решение за България. То няма да бъде, защото някой от Брюксел го е пожелал, изискал, а просто защото България в момента върви по обективен път да намери решението си за своите проблеми, а то минава през коалиционно правителство с ясна програма за действие, което да бъде проевропейско и продемократично. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който пристигна за участие в Европейския съвет.

Държавният глава бе попитан дали е редно европейски партии да изразяват мнение за бъдещата правителствата коалиция у нас, както направи снощи председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат. За мен е важно в този момент българските политици да се съобразят с вота на гражданите и с националния интерес. Ако разчетем вота на българския избирател, това беше проевропейски вот и ясно послание за надграждане на демократичната държава в  България, включително и с по-умерен тон на политиците, по-малко реваншизъм и много повече работа по националните приоритети, заяви президентът, цитиран от БТА.

България ще води своите тежки консултации днес. Приветствам начина, по който се правят и се надявам да достигнат до успешен край. Дали ще бъде голяма, широка, дясноцентристка коалиция, това политическите партии ще преценят, но е много важно да стъпи на ясни основи и принципи. Няма как това да не бъдат силно изразени проевропейски позиции и приоритети - това е нещото,  което народът зададе и ясно се изисква от българската икономика и от бизнеса.

Убеден съм, че ще видим още повече дебати и консултации, посочи държавният глава.


75 журналисти са номинирани за годишните награди „Валя Крушкина“

http://offnews.bg/news/n_1/n_407796.html

На 20 октомври приключи крайният срок за номинации за годишната награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Общо 75 номинации със 160 различни материала, бяха получени в различните категории на конкурса. Категориите, в които можеше да се номинира тази година бяха пет: Печатна медия Електронна медия Онлайн медия Млад журналист Фотография и операторско майсторство Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в началото на декемрви. Голямата награда "Валя Крушкина" ще се присъди за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост. Кой ще получи голямата награда ще се определи от членовете на журито, измежду номинираните материали въз основа на вота им в отделните категории. Носителят на наградата "Валя Крушкина" ще получи парична награда в размер на 1000 лева, а победителите в останалите пет категории, ще получат по 500 лева. Конкурсът се организира за трета поредна година към Фонд „Валя Крушкина“, при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта на инициативата е да отличи достойните журналисти, с активна гражданска позиция, отстоявана в името на гражданите. Вижте тук кои са номинираните журналисти.

ЕС е изгубил 177 млрд. евро в несъбрани приходи от ДДС

http://www.moreto.net/novini.php?n=268329

През 2012 г. в ЕС са били изгубени приходи от ДДС в размер на около 177 млрд. евро поради неспазване на правилата или несъбиране, показва най-новото проучване за несъответствието в приходите от ДДС, публикувано от Еропейската комисия.

Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил

http://offnews.bg/news/n_1/n_407790.html

"След като БНБ държа в кома КТБ в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ." Това заявиха в изключително остро отворено писмо отстранените изпълнителни директори на банката по повод оповестените от БНБ данни за одитния доклад на КТБ. Документът бе оповестен днес от ТВ7, цитирана от агенция БГНЕС. "БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение. Вместо най-после да обяви доклад на квесторите за действителното състояние на КТБ, отново "пусна по пързалката" обществото. Бяха оповестени неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ", пишат директорите. Според тях изводите в документите не могат да се ползват директно от БНБ, тъй като одиторските фирми са подписали, че не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях пред Централната банка. БНБ няма право да се позовава на тях, тъй като фирмите изрично са договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън банката. Отстранените директори на КТБ твърдят още, че БНБ няма право да основава своя позиция върху одиторските доклади за състоянието на трезора. Според финансистите оценките в документа не са предназначени да обосновават каквото и да било решение, още по-малко такова на БНБ, за квалифициране на досегашната дейност на КТБ или за сезиране на прокуратурата. В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или друго експертно заключение в съдебни или други производства, пишат още директорите. Тяхното мнение по ключовия въпрос за "дупката" в портфейла на банката е, че "фрапантната цифра от над 4,2 млрд. лв. обезценка на активите, произтичаща основно от оценка на вземания по кредитни сделки, от които нито една не е сключена по време на управление на квесторите, означава, че загубата е трупана с месеци, ако не и с години и не може да не е усетена дори от неспециалисти. През цялото време обаче дейността на КТБ е одитирана от авторитетна, международно призната външна одиторска фирма и отчетите са представяни в БНБ, която освен това периодично е извършвала и надзорни инспекции, като нарушения не само не са констатирани, а и КТБ няколко дни преди специалния надзор е определена от самата БНБ като стабилна банка и в това качество й е разрешено да придобие акциите на ТБ Креди Агрикол. Това означава, че ако КТБ изобщо има вина за състоянието си, то многократно по-голяма отговорност следва да носи висшето ръководство на БНБ, която по закон е длъжна да следи за стабилността на банките". Накрая директорите питат: "Готова ли е Централната банка за последствията от това си решение върху цялата банкова система? Готово ли е настоящото правителство за последствията от това решение върху публичните финанси не само към днешна дата, но и за години напред? Готови ли са политическите сили, които искат да управляват България, за последствията върху икономиката, бюджета и инвестиционния климат?".

Джордж Сорос: Украйна е само един от проблемите на Европа

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/djordj-soros-ukraina-e-samo-edin-ot-problemite-na-evropa-182456/

Руската атака срещу Украйна е непряка атака срещу Европейския съюз, коментира легендарният инвеститор

Черна серия! Умират петима, забъркани в мегаафери с подслушванията

http://pik.bg/черна-серия-умират-петима-забъркани-в-мегаафери-с-подслушванията-news241245.html

Черна серия! Умират петима, забъркани в мегаафери с подслушванията

Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за година и три месеца трима от тях загиват неочаквано.
Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от СРС-тата, както и на бившия зам. главен прокурор Христо Манчев, който разследваше т.нар."Бръмбаргейт" в дома на Никола Филчев, пише "168 часа".

8 години по-рано починаха и двама държавни служители - което прави смъртните случаи на замесени в афери със специални разузнавателни средства общо 5.

Началото на последната серия от трагедии е 11 юли 2013 г. Тогава проф. Евгений Николов загина при катастрофа в Кресненското дефиле. Той е човекът, който извърши експертиза на записите по случая "Мишо Бирата".

“Ливърпул” гони Балотели през януари?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384869


Престоят на Марио Балотели в “Ливърпул” може да се окаже твърде кратък, прогнозират медиите в Англия и Италия. Според “Гадзета дело спорт” е много вероятно тъмнокожият нападател да бъде отпратен още през януари. Балотели, който все още няма гол за мърсисайдци във Висшата лига, се забърка в пореден скандал по време на мача с “Реал” (М). Престоят на Марио Балотели в “Ливърпул” може да се окаже твърде кратък, прогнозират медиите в Англия и Италия. Според “Гадзета дело спорт” е много вероятно тъмнокожият нападател да бъде отпратен още през януари. Балотели, който все още няма гол за мърсисайдци във Висшата лига, се забърка в пореден скандал по време на мача с “Реал” (М).

Братята Пулеви гледат волейбол в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384897


Кубрат и Тервел Пулеви изгледаха на живо мач от женския шампионат по волейбол на Германия. Най-известните ни боксьори подкрепиха Диана Ненова в официалния и? дебют за “Шверинер”. Националката бе титуляр за новия си тим, който стартира с категоричното 3:0 над “Кьопеникер” в Берлин. Диана и Тервел са заедно от доста години и имат син - Калоян. Кубрат и Тервел Пулеви изгледаха на живо мач от женския шампионат по волейбол на Германия. Най-известните ни боксьори подкрепиха Диана Ненова в официалния и? дебют за “Шверинер”. Националката бе титуляр за новия си тим, който стартира с категоричното 3:0 над “Кьопеникер” в Берлин. Диана и Тервел са заедно от доста години и имат син - Калоян.

Бойните спортове покориха Варна за септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=268305

Двама представители на бойните спортове станаха призьори в анкетата „Спортист на Варна” за септември т.г. Стоян Копривленски, състезател по муай-тай, беше обявен за №1 на морската столица. Той стана европейски шампион на първенството в Румъния в кат.

Микробус блъсна отделила се от стадо крава, уби я на място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384893

Микробус блъсна крава на пътя край град Мъглиж и я уби на място, съобщи БГНЕС. 
Кравата се появила внезапно на пътното платно. За да избегне челен удар с идващия насреща ТИР, водачът на буса блъска кравата, която се е отделила от стадото. Оказа се, че с животните няма пастир, който да следи стадото да не излиза на пътното платно. Микробус блъсна крава на пътя край град Мъглиж и я уби на място, съобщи БГНЕС.  Кравата се появила внезапно на пътното платно. За да избегне челен удар с идващия насреща ТИР, водачът на буса блъска кравата, която се е отделила от стадото. Оказа се, че с животните няма пастир, който да следи стадото да не излиза на пътното платно.

Умират петима, замесени в мегаафери с подслушванията

http://www.cross.bg/prokyror-manchev-dvama-1436544.html

/КРОСС/ Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за 15 месеца трима от тях загиват неочаквано. Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от специални разузнавателни средства, както и на бившия зам.-главен прокурор Христо Манчев, който разследваше т. нар. Бръмбаргейт в дома на Никола Филчев. Осем години по-рано починаха и двама държавни служители, което прави смъртните случаи на замесени в афери със СРС общо пет, пише „168 часа". Последната серия от трагедии започва на 11 юли 2013 г., когато при катастрофа в Кресненското дефиле загина проф. Евгений Николов - човекът, който извърши експертиза на записите по случая „Мишо Бирата". При следващия скандал с подслушвания отново бе натоварен със задачата да направи анализ на техническите характеристики на сивия ван Chrysler Voyager, известен като Кечъра. Професорът обаче загина преди да успее да завърши проучването си. Следващите две трагедии, в които починаха хора, близки до разследванията за СРС, се разиграха само в рамките на една седмица. На 16 октомври тази година 38-годишният компютърен специалист Николай Найденов бе разстрелян с пет куршума на паркинг пред блок близо до XIX училище в София

Рублата се девалвира рекордно от две години насам в очакване на нов рейтинг от S&P

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/23/2405826_rublata_se_devalvira_rekordno_ot_dve_godini_nasam_v/?ref=rss


Часове преди агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) да обяви оценката си за рейтинга на Русия рублата рязко поевтиня на валутния пазар в Москва. Причината са упоритите слухове, че рейтингът на държавните дългови книжа ще бъде понижен до "боклук", което би ускорило бягството на капитали и инвеститори от страната.

Анализатори на RBS не изключват в петък рейтингът на Русия да бъде понижен от BBB- до спекулативния BB+.

Централната банка в Москва разшири с 40 копейки валутния...

Асансьорът- убиец от "Гео Милев" бил незаконно монтиран

http://offnews.bg/news/n_1/n_407789.html

Aсансьорът, който  отне живота на мъж и рани други двама души в столичния квартал „Гео Милев” на 18 октомври, е бил монтиран незаконно. Това показва проверка на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирана от Дарик. Инспекторите на агенцията засекли декларация с невярно съдържание, която била издадена от „Асансьорни монтажи” АД - София. В нея е посочено, че на монтирания асансьор е извършен краен контрол. След направена справка обаче е установено, че няма данни да е издаван сертификат за краен контрол на асансьора. От ДАМТН ще изпратят доклада и до Прокуратурата заради документа с невярно съдържание.  От агенцията заявяват още, че за да не застрашават безопасността и здравето на хората, асансьорите се пускат в действие само при правилно монтиране, сключен договор за поддръжка и използване по предназначение. Преди пускането им в действие, трябва да бъдат с оценено съответствие, доказващо че са безопасни за експлоатация при предвидимите условия за ползване.

Цецка Цачева отново ще ръководи парламента?

http://politics.actualno.com/Cecka-Cacheva-otnovo-shte-rykovodi-parlamenta--news_56518.html

Цецка Цачева отново ще застане на председателското място на парламента. В ГЕРБ още не са решили кой ще й бъде заместник. Най-големи шансове отново да бъде издигната има Менда Стоянова, която вече нат...

Киану Рийвс мечтае да бъде Батман

http://www.cross.bg/riiivs-batman-kiany-1436543.html

/КРОСС/ Холивудския актьор Киану Рийвс призна, че винаги е искал да играе Батман. В интервю за Moviefone звездата от "Матрицата" се оплака, че никога не му е предлагана ролята на супергерой. „Актьорите, който бяха поканени да изиграят Батман, бяха отлични. Като зрител ми допада начина, по който играят тези артисти", призна Рийвс. Припомняме, че премиерата на последния филм с участието на Киану Рийвс ще бъде на 24 октомври.

Шофьор блъсна крава, уби я на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384890

Микробус блъсна крава на пътя край град Мъглиж и я уби на място, съобщи БГНЕС. 
Кравата се появила внезапно на пътното платно. За да избегне челен удар с идващия насреща ТИР, водачът на буса блъска кравата, която се е отделила от стадото. Оказа се, че с животните няма пастир, който да следи стадото да не излиза на пътното платно. Микробус блъсна крава на пътя край град Мъглиж и я уби на място, съобщи БГНЕС.  Кравата се появила внезапно на пътното платно. За да избегне челен удар с идващия насреща ТИР, водачът на буса блъска кравата, която се е отделила от стадото. Оказа се, че с животните няма пастир, който да следи стадото да не излиза на пътното платно.

Според бившите шефове в КТБ заключенията на одиторите са без правна стойност

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/23/2405822_spored_bivshite_shefove_v_ktb_zakljucheniiata_na/?ref=rss


В открито писмо изпълнителните директори на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) заявяват, че съобщението на Българската народна банка (БНБ) от вчера, което резюмира заключенията на одиторите в КТБ, е "безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ".

"След като БНБ държа в кома КТБ в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. БНБ демонстрира или...

Жената на Василев призована на разпит в Следствието

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/zhenata-na-vasilev-prizovana-na-razpit-v-sledstvieto-6025642

Очаква се утре тя да се яви, за да бъде разпитана по делото за пране на пари, водено срещу нея и съпруга ѝ

Добромир Гущеров: Трябва ни национална коалиция на съгласието

http://pik.bg/добромир-гущеров-трябва-ни-национална-коалиция-на-съгласието-news241243.html

Добромир Гущеров: Трябва ни национална коалиция на съгласието

Тази пъстрота, която се случи след изборите, трябва да бъде разчетена много правилно. Десни лансират леви идеи, а леви – десни. В преговорите се чуват клишета, които не са актуални в момента в България.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бизнесменът и бивш депутат от БСП Добромир Гущеров. Следващо правителство не може да оправи България в онзи смисъл, който всички залагат. Предстои ни един много важен дебат в обществото. То е разделено на много групи, не само етнически, а на възрастни и млади, на такива, които създават и такива, които не създават и т.н. Ние нямаме национални идеали, нямаме консенсус в обществото, посочи Гущеров.

Пред България стои един много сериозен диспут за единението. На България трябва коалиционно правителство, но такова, което да каже истината на народа за икономиката. Трябва да има национална коалиция на съгласието, подчерта бившият депутат от БСП. По думите му основните проблеми у нас са, че има несигурност и незащитена частна собственост.

Д. Гущеров: Трябва ни национална коалиция на съгласието

http://frognews.bg/news_78816/

На България трябва коалиционно правителство, но такова, което да каже истината на народа за икономиката. Трябва да има национална коалиция на съгласието, подчерта бившият депутат от БСП. По думите му основните проблеми у нас са, че има несигурност и незащитена частна собственост.Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бизнесменът и бивш депутат от БСП Добромир Гущеров.

ЕС отпуска 24.4 млн. евро за битка с ебола

http://www.bnews.bg/article-119834

Европейската комисия дава 24.4 млн. евро за изследвания на болестта ебола.

Рожденият ден на Пелин Карахан съсипан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384414

Пелин Карахан току-що стана на 30 години. И остана без тържеството, което бе запланувала. Звездата от сериала Пелин Карахан току-що стана на 30 години. И остана без тържеството, което бе запланувала. Звездата от сериала "Мечтатели" (там играеше ролята на Аслъ Зайбек) е в депресия заради факта, че юбилеят й пропадна. За всичко бил виновен мъжът й Бедри Гюнтай. Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Рожденият ден на Пелин Карахан съсипан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384454

Пелин Карахан току-що стана на 30 години. И остана без тържеството, което бе запланувала. Звездата от сериала "Мечтатели" (там играеше ролята на Аслъ Зайбек) е в депресия заради факта, че юбилеят й пропадна.  За всичко бил виновен мъжът й Бедри Гюнтай.  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ Пелин Карахан току-що стана на 30 години. И остана без тържеството, което бе запланувала. Звездата от сериала "Мечтатели" (там играеше ролята на Аслъ Зайбек) е в депресия заради факта, че юбилеят й пропадна. За всичко бил виновен мъжът й Бедри Гюнтай. Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Цветан Василев: Капиталът на КТБ е положителен

http://www.moreto.net/novini.php?n=268335

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. "Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %.

Цветан Василев: Капиталът на КТБ е положителен

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Капиталът-на-КТБ-е-положителен_l.a_i.583433_at.1.html

Данните на одиторите в доклада за Корпоративна търговска банка (КТБ АД) са манипулативни и целят ликвидирането на банката. Това коментира в свое...

Река Видима преля, заля път в Априлци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384877

Има преливане на река Видима в един от участъците ?. Част от пътното платно е залято в местността Злиевци в Априлци. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР-Ловеч.
Към момента движението по този път е спряно, няма обходен маршрут. На мястото е кметът на Априлци Бенко Вълев, заедно с екипи на пътна помощ от Ловеч и взимат решения какво да правят. Има преливане на река Видима в един от участъците ?. Част от пътното платно е залято в местността Злиевци в Априлци. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР-Ловеч. Към момента движението по този път е спряно, няма обходен маршрут. На мястото е кметът на Априлци Бенко Вълев, заедно с екипи на пътна помощ от Ловеч и взимат решения какво да правят.

Chivas дава 1 милион долара за бизнес проекти с кауза

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/23/2405299_chivas_dava_1_milion_dolara_za_biznes_proekti_s_kauza/?ref=rss


Бизнесът е сила, която създава добро. Която може да преобразява обществата и да бъде носител на позитивна промяна и развитие. Глобалният уиски бранд Chivas търси предприемачи от цял свят, които вярват в горните думи. И работят, за да ги постигнат.

Компанията предизвиква социални предприемачи от 14 страни по света да докажат, че могат да печелят по правилния начин. Залогът е награден фонд от 1 милион долара, който ще подкрепи най-добрите бизнес проекти с кауза.

България е...

Река Видима преля, заля път в Априлци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384865

Има преливане на река Видима в един от участъците ?. Част от пътното платно е залято в местността Злиевци в Априлци. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР-Ловеч.
Към момента движението по този път е спряно, няма обходен маршрут. На мястото е кметът на Априлци Бенко Вълев, заедно с екипи на пътна помощ от Ловеч и взимат решения какво да правят. Има преливане на река Видима в един от участъците ?. Част от пътното платно е залято в местността Злиевци в Априлци. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР-Ловеч. Към момента движението по този път е спряно, няма обходен маршрут. На мястото е кметът на Априлци Бенко Вълев, заедно с екипи на пътна помощ от Ловеч и взимат решения какво да правят.

Новата наредба за паркирането на София отива на поправителен

http://www.mediapool.bg/novata-naredba-za-parkiraneto-na-sofiya-otiva-na-popravitelen-news226363.html

Столичният общински съвет отложи приемането на новата наредба за паркиране на София.   Официалната причина е, че документът трябва да бъде приет заедно с промените в някои от цените, включително за винетките за преференциално паркиране за живеещите в рамките на синята и зелената зона.   Очаква се новата наредбата ще бъде гласувана на следващата сесия на общинските съветници.   Основната промяна е свързана с възможност за увеличение на обхвата на платените зони за паркиране, като за начало пространството около Националния стадион "Васил Левски" става зелена зона.   Предвижда се още десетминутно гратис паркиране и възможност и живеещите по настоящ адрес да си купят винетка на преференциална цена.

"168 часа": Умират петима, замесени в мегаафери с подслушванията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384866

Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за година и три месеца трима от тях загиват неочаквано. Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от СРС-тата, както и на бившия зам. Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за година и три месеца трима от тях загиват неочаквано. Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от СРС-тата, както и на бившия зам.

Плевнелиев: Политиците да се съобразят с вота и националния интерес

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plevneliev-politicite-da-se-syobraziat-s-vota-i-nacionalniia-interes-182455/

За страната ни е крайно време да стартира национални проекти по отношение на повишаването на енергийната ефективност, казва държавният глава в Брюксел

Търсят градинка във Варна, в която да садят зеленчуци

http://www.moreto.net/novini.php?n=268313

Активни варненци търсят градинка във Варна, в която да засадят овошки, но също така и зеленчуци и подправки. Инициативата е на организация „Солидарен център“, която е известна с доброволческата си дейност и поредица от безплатни курсове и прояви, осъществявани във и около офиса й в близост до жп гара.

Ива Йорданова: Нямам никакво съмнение в качествата си

http://www.cross.bg/bulgarite-lykarski-agentziyata-1436542.html

/КРОСС/ Може да звучи самонадеяно, но нямам никакво съмнение в подготовката, опита, капацитета и образованието си. Това заяви пред bTV Ива Йорданова, която подаде оставка като заместник-директор на Държавната агенция за българите в чужбина, след като беше наричана скандално назначение, приятелката на Лукарски, новата номенклатура.Йорданова заяви, че е назначена от вицепремиера Илияна Цанова, на която е била съветник от политическия екип и агенцията е била неин ресор. „Не съм извършила нищо незаконно", подчерта тя и допълни, че мъжът до нея - лидерът на СД Божидар Лукарски няма нищо общо с назначението ѝ.Тя каза, че продължава да настоява за конкурс в агенцията, който да е публичен и да се излъчва, така че българите в чужбина да могат да се гледат. Тогава тя би се явила, за да покаже какво може и да изчисти името си.Йорданова припомни, че е завършила „Международен бизнес" в колежа „Бъркли" в САЩ и има магистърска степен по „Национална сигурност" от Военна академия „Г. С. Раковски". Според нея обаче за длъжността е нужен не само опит, но и почтеност, обективност, прозрачност, каквито се е надявала да внесе в агенцията.Тя каза, че заглавията в медиите не са я притеснили, а я притеснява, че е започнал дебат, че няма нужда от агенцията

Цветан Василев: Данните на одиторите са манипулативни

http://www.bnews.bg/article-119833

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

Вицепремиерът Захариева: Парите от КТБ не може да са изчезнали

http://frognews.bg/news_78814/

Какво е купено с обезценените 4,2 млрд. лв. от КТБ е важно да се разбер. Трябва да се проследи пътят на тези пари. Те не може да са изчезнали, да са отишли само в къщи и коли. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният вицепремиер Екатерина Захариева.

Отстранени шефове на КТБ обявиха одита за "безотговорен пасквил"

http://www.mediapool.bg/otstraneni-shefove-na-ktb-obyaviha-odita-za-bezotgovoren-paskvil-news226362.html

Отстранени от длъжност изпълнителни директори на затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ) определиха като "поредна лъжа", "подигравка на управителя на БНБ", "безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ" обявената преди ден от БНБ оценка за състоянието на банката, извършена от международните компании "Ърнст енд Янг одит" и "Делойт България" и от българската "АФА". Според нея дупката във финансите на КТБ е 4.2 млрд. лв., която без законодателни промени и държавна помощ няма как да бъде покрита и ще се наложи фалит. Според бившите шефове на банката, които не са се подписали с имената си под изпратеното до медиите в четвъртък писмо, но вероятно става въпрос за Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев, този доклад бил "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти". Те заявяват, одиторски фирми не са предвидени от закона при регламентацията на  режима на специалния надзор, под който се намира КТБ и така обществото било пуснато "по пързалката". Междувременно в изпратена до медиите официална позиция мажоритарният собственик на банката Цветан Василев обяви данните на одиторите за "манипулативни" и "целящи ликвидирането на КТБ". На личния си сайт пък банкерът обяви случващото се за "фарс", нарича управата на БНБ "алчна шайка" и обвинява квесторите на КТБ, че са се превърнали "в изнесено звено на следствието и прокуратурата. Той също така напада прокуратурата и от своя страна иска международен одит за проверка на нейната работа по случая с банката и критикува правителството на Пламен Орешарски, че не е взело адекватни мерки по казуса с КТБ. И Цветанов, и ексшефовете на КТБ твърдят, че редовното обслужване на кредити и спаднало слабо от 99 на сто преди затварянето на банката до 88 процента в момента, което прави капитала й положителен и може да се спаси вместо да се ликвидира, каквито са вече очакванията на всички след изнесените в сряда данни от БНБ. С цитати от писмо за поемане на ангажимент от страна на тримата одитори, директорите посочват, че Централната банка няма правно основание да ползва техните анализи за вземане на решение за съдбата на КТБ и ако това стане, то ще бъде свалено в съда. "Не следва да се забравя, че при обжалване пред съда ще бъде проверявано и дали квесторите имат изискуемия от закона 5-годишен стаж на ръководни длъжности в банка и при липса на такъв всички техни действия могат да се окажат нищожни със следващите от това негативни последици не само за БНБ, но и за държавата като цяло", пишат бившите ръководители на КТБ. Като контрапункт на изнесените от БНБ данни за състоянието на банката, те изнасят вътрешни данни на КТБ, според които за времето на затварянето й коефициентът на капиталовата й адекватност е намалял почти три пъти от 12.51 на 4.5 процента за времето и е излязла на загуба от 375 млн. лв. към края на септември при печалба от близо 15 млн. лв. към края на май. "Ясно се вижда, че банката все още е в добро състояние и че не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково", пише в писмото на четиримата. Според тях, "на база на неофициалните оценки БНБ си позволява да отправя клевети за извършени документни престъпления, твърдейки, че финансови и надзорни отчети пред управление "Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи". "Фрапантната цифра от над 4,222 млр. лв. обезценка на активите, произтичаща основно от оценка на вземания по кредитни сделки, от които нито една не е сключена по време на управление на квесторите, означава, че загубата е трупана с месеци, ако не и с години и не може да не е усетена дори от неспециалисти. През цялото време обаче дейността на КТБ е одитирана от авторитетна, международно призната външна одиторска фирма и отчетите са представяни в БНБ, която освен това периодично е извършвала и надзорни инспекции, като нарушения не само не са констатирани, а и КТБ няколко дни преди специалния надзор е определена от самата БНБ като стабилна банка и в това качество й е разрешено да придобие акциите на ТБ "Креди Агрикол". Това означава, че ако КТБ АД изобщо има вина за състоянието си, то многократно по-голяма отговорност следва да носи висшето ръководство на БНБ, която по закон е длъжна да следи за стабилността на банките", заявяват шефовете. Цветан Василев пък публикува на сайта си дадено от него интервю за седмичника "Банкеръ" разделено на три части, озаглавени "БНБ и прокуратурата разиграват нелеп и абсурден фарс“ ; "Държат ЕПИК настрана от банката с нелепи административни хватки“ и "БНБ бе безпрецедентно унизена посредством подчиняването й на една алчна шайка“. Банкерът определя като нелеп и абсурден фарс случващото се с КТБ. Той обвинява квесторите, че не са подкрепили усилията на отстранения мениджмънт за защита на интересите на КТБ и критикува бившия кабинет, който отказал да води "истински и конструктивни преговори за решаването на създалата се ситуация“. Василев казва още, че БНБ се опитва да държи настрана с "нелепи административни хватки" австрийския фонд ЕРИК, който единствен досега е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но не е представил никакъв план за това. Според основния акционер в КТБ планът бил да се възстанови капиталът на банката отпреди кризата чрез изкупуване на определен обем кредитни експозиции, подлежащи на съгласуване с БНБ. "Идеята е да се върви към реинтегриране на провизии, вместо към директно увеличение на капитала (или поне в преобладаваща пропорция в полза на първия подход). Логиката на тази стратегия е обусловена както от очаквания обем на провизиите, така и от вероятното намаляване на обема на активите. Това във всички случаи ще направи т.нар. "левъридж" на съществуващия капитал спрямо активите напълно приемлив - от порядъка на 8-9 пъти. Обезпечаването на новите акционери, освен с придобиването на мажоритарния пакет акции на банката, ще стане и посредством верижно придобиване на финансирани от банката активи, които могат да бъдат запазени до тяхната окончателна продажба в полза на стратегически инвеститори", обяснява схемата Цветанов. Той нападна управителя на БНБ Иван Искров, че прилага двоен стандарт към КТБ и дъщерната й банка "Виктория", които бяха затворени, и към "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), която бе подпомогната от държавата. Атакува и прокуратурата, предлагайки международен одит на разходите й и ползите от извършеното следствие по случая с КТБ. "Интересно е да се види стойността на разходите по командироване на прокурори и следователи от провинцията за обиски, подслушване, следене, за създаване на нови отдели, за използване на външни консултанти, за международни срещи  и др., като се сравни с броя на спечелените дела на български граждани срещу държавата в Страсбург - и най-вече с паричния израз на присъдените обезщетения и цената на всички тези "действия" на прокуратурата за българското  общество“, допълва Василев.

Отстранени шефове на КТБ обявиха за "безотговорен пасквил" одита в банката

http://www.mediapool.bg/otstraneni-shefove-na-ktb-obyaviha-za-bezotgovoren-paskvil-odita-v-bankata-news226362.html

Отстранени от длъжност изпълнителни директори на затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ) определиха като "поредна лъжа", "подигравка на управителя на БНБ", "безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ" обявената преди ден от БНБ оценка за състоянието на банката, извършена от международните компании "Ърнст енд Янг одит" и "Делойт България" и от българската "АФА". Според нея дупката във финансите на КТБ е 4.2 млрд. лв., която без законодателни промени и държавна помощ няма как да бъде покрита и ще се наложи фалит. Според бившите шефове на банката, които не са се подписали с имената си под изпратеното до медиите в четвъртък писмо, но вероятно става въпрос за Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев, този доклад бил "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти". Те заявяват, одиторски фирми не са предвидени от закона при регламентацията на  режима на специалния надзор, под който се намира КТБ и така обществото било пуснато "по пързалката". Междувременно в изпратена до медиите официална позиция мажоритарният собственик на банката Цветан Василев обяви данните на одиторите за "манипулативни" и "целящи ликвидирането на КТБ". На личния си сайт пък банкерът обяви случващото се за "фарс", нарича управата на БНБ "алчна шайка" и обвинява квесторите на КТБ, че са се превърнали "в изнесено звено на следствието и прокуратурата. Той също така напада прокуратурата и от своя страна иска международен одит за проверка на нейната работа по случая с банката и критикува правителството на Пламен Орешарски, че не е взело адекватни мерки по казуса с КТБ. И Цветанов, и ексшефовете на КТБ твърдят, че редовното обслужване на кредити и спаднало слабо от 99 на сто преди затварянето на банката до 88 процента в момента, което прави капитала й положителен и може да се спаси вместо да се ликвидира, каквито са вече очакванията на всички след изнесените в сряда данни от БНБ. С цитати от писмо за поемане на ангажимент от страна на тримата одитори, директорите посочват, че Централната банка няма правно основание да ползва техните анализи за вземане на решение за съдбата на КТБ и ако това стане, то ще бъде свалено в съда. "Не следва да се забравя, че при обжалване пред съда ще бъде проверявано и дали квесторите имат изискуемия от закона 5-годишен стаж на ръководни длъжности в банка и при липса на такъв всички техни действия могат да се окажат нищожни със следващите от това негативни последици не само за БНБ, но и за държавата като цяло", пишат бившите ръководители на КТБ. Като контрапункт на изнесените от БНБ данни за състоянието на банката, те изнасят вътрешни данни на КТБ, според които за времето на затварянето й коефициентът на капиталовата й адекватност е намалял почти три пъти от 12.51 на 4.5 процента за времето и е излязла на загуба от 375 млн. лв. към края на септември при печалба от близо 15 млн. лв. към края на май. "Ясно се вижда, че банката все още е в добро състояние и че не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково", пише в писмото на четиримата. Според тях, "на база на неофициалните оценки БНБ си позволява да отправя клевети за извършени документни престъпления, твърдейки, че финансови и надзорни отчети пред управление "Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи". "Фрапантната цифра от над 4,222 млр. лв. обезценка на активите, произтичаща основно от оценка на вземания по кредитни сделки, от които нито една не е сключена по време на управление на квесторите, означава, че загубата е трупана с месеци, ако не и с години и не може да не е усетена дори от неспециалисти. През цялото време обаче дейността на КТБ е одитирана от авторитетна, международно призната външна одиторска фирма и отчетите са представяни в БНБ, която освен това периодично е извършвала и надзорни инспекции, като нарушения не само не са констатирани, а и КТБ няколко дни преди специалния надзор е определена от самата БНБ като стабилна банка и в това качество й е разрешено да придобие акциите на ТБ "Креди Агрикол". Това означава, че ако КТБ АД изобщо има вина за състоянието си, то многократно по-голяма отговорност следва да носи висшето ръководство на БНБ, която по закон е длъжна да следи за стабилността на банките", заявяват шефовете. Цветан Василев пък публикува на сайта си дадено от него интервю за седмичника "Банкеръ" разделено на три части, озаглавени "БНБ и прокуратурата разиграват нелеп и абсурден фарс“ ; "Държат ЕПИК настрана от банката с нелепи административни хватки“ и "БНБ бе безпрецедентно унизена посредством подчиняването й на една алчна шайка“. Банкерът определя като нелеп и абсурден фарс случващото се с КТБ. Той обвинява квесторите, че не са подкрепили усилията на отстранения мениджмънт за защита на интересите на КТБ и критикува бившия кабинет, който отказал да води "истински и конструктивни преговори за решаването на създалата се ситуация“. Василев казва още, че БНБ се опитва да държи настрана с "нелепи административни хватки" австрийския фонд ЕРИК, който единствен досега е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но не е представил никакъв план за това. Според основния акционер в КТБ планът бил да се възстанови капиталът на банката отпреди кризата чрез изкупуване на определен обем кредитни експозиции, подлежащи на съгласуване с БНБ. "Идеята е да се върви към реинтегриране на провизии, вместо към директно увеличение на капитала (или поне в преобладаваща пропорция в полза на първия подход). Логиката на тази стратегия е обусловена както от очаквания обем на провизиите, така и от вероятното намаляване на обема на активите. Това във всички случаи ще направи т.нар. "левъридж" на съществуващия капитал спрямо активите напълно приемлив - от порядъка на 8-9 пъти. Обезпечаването на новите акционери, освен с придобиването на мажоритарния пакет акции на банката, ще стане и посредством верижно придобиване на финансирани от банката активи, които могат да бъдат запазени до тяхната окончателна продажба в полза на стратегически инвеститори", обяснява схемата Цветанов. Той нападна управителя на БНБ Иван Искров, че прилага двоен стандарт към КТБ и дъщерната й банка "Виктория", които бяха затворени, и към "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), която бе подпомогната от държавата. Атакува и прокуратурата, предлагайки международен одит на разходите й и ползите от извършеното следствие по случая с КТБ. "Интересно е да се види стойността на разходите по командироване на прокурори и следователи от провинцията за обиски, подслушване, следене, за създаване на нови отдели, за използване на външни консултанти, за международни срещи  и др., като се сравни с броя на спечелените дела на български граждани срещу държавата в Страсбург - и най-вече с паричния израз на присъдените обезщетения и цената на всички тези "действия" на прокуратурата за българското  общество“, допълва Василев.

Очаква се по-ниските цени на горивата да се запазят

http://business.actualno.com/Ochakva-se-po-niskite-ceni-na-gorivata-da-se-zapazjat-news_56513.html

Цените на горивата паднаха с между 7 и 8% само за месец. Причината за поевтиняването е спадът при цената на суровия петрол. Експертите предупредиха за този спад още в края на лятото. Очакванията са ц...

Кметът на Брезово е задържан за 72 часа

http://crime.actualno.com/Kmetyt-na-Brezovo-e-zadyrjan-za-72-chasa--news_56517.html

Кметът на Брезово Радньо Манолев е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Ще бъде поискано отстраняването му от длъжност, както и на останалите трима обвиняеми, съобщиха за Агенция &bdqu...

Франция отново е най-големият производител на вино в света

http://europe.actualno.com/Francija-otnovo-e-naj-golemijat-proizvoditel-na-vino-v-sveta-news_56515.html

Франция си "върна короната" на най-голям производител на вино в света. Тя изпревари Италия, която пострада от ниска реколта, предаде Газета ру. Прогнозираният обем на френското винопроизвод...

Първи сняг заваля в Трън

http://frognews.bg/news_78813/

Сняг покри трънския край тази сутрин. На фона на слънчевото и топло време през последните два дни, това е новина, но не и за трънчани, които са свикнали със студените амплитуди, съобщи zapernik.com.

Задържаха под стража убиеца от Берковица

http://pik.bg/задържаха-под-стража-убиеца-от-берковица-news241238.html

Задържаха под стража убиеца от Берковица

Окръжният съд в Монтана постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за 27-годишния Цветан Чавдаров, обвинен в убийството на 31-годишния Стефан Васков. Магистратите приеха, че има достатъчно доказателства на чиято база може да се направи обосновано предположение, че Чавдаров е извършил престъплението.

Той не се призна за виновен и заяви пред съдия Людмила Драгомирова, че „е заел мястото на друг“.

По време на заседанието Чавдаров твърдеше, че не той, а един от освободените мъже е автор на престъплението, съобщава "Конкурент".

Стефан Васков издъхна в монтанската болница след жесток побой. 31-годишният мъж беше служител на община Берковица. Престъплението е извършено в апартамента на майката на обвиняемия Цветан в квартал „Изгрев“. По данни на запознати Цветан е тренирал кикбокс.

Според съдия Драгомирова той трябва да остане в ареста, защото има вероятност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвинението срещу него е за умишлено убийство. Законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен без право на замяна. 

Съветници скочиха срещу заплатата на зам.-председателя на ОбС в Долни чифлик

http://www.moreto.net/novini.php?n=268307

Общинските съветници от ГЕРБ в Долни чифлик напуснаха сесията на Общинския съвет в знак на протест срещу незаконосъобразното възнаграждение на зам.-председателя на местния парламент, съобщиха пресслужбата на ГЕРБ. Пряк повод за реакцията им бе отказът на управляващото мнозинство (БСП, ДПС) да разгледа внесената докладна за промяна в Правилника за дейността на Общинския съвет.

Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384832

След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка, След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка,

Силвия Кацарова: Карала съм 300 км на четвърта скорост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384203

"Много шофирам, от сутрин до вечер съм в колата", влиза "на скорост" в разговора Силвия Кацарова, след като е паркирала сребристия си Mercedes в центъра на София и прилежно е пуснала SMS за синя зона. Популярната певица и вокалистка на групата LZ е във вихъра на подготовката на юбилейния си концерт в края на октомври. "Много шофирам, от сутрин до вечер съм в колата", влиза "на скорост" в разговора Силвия Кацарова, след като е паркирала сребристия си Mercedes в центъра на София и прилежно е пуснала SMS за синя зона. Популярната певица и вокалистка на групата LZ е във вихъра на подготовката на юбилейния си концерт в края на октомври.

Ненков: БНБ прояви престъпна небрежност спрямо КТБ

http://www.cross.bg/nenkov-proyavi-prestupna-1436541.html

София /КРОСС/ БНБ прояви престъпна небрежност спрямо Корпоративна търговска банка. Не овладя нещата от самото начало. Това заяви пред TV7 вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Той упрекна и управляващите за това, че в продължение на месеци обществеността не е знаела какво се случва с банката.Според Нeнков членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да се избират от парламента, а не да се назначават от правителството. Така те ще бъдат много по-независими и няма да изпълняват политически поръчки.

Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384840

След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка, След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка,

Ива Йорданова: Амбициите ми са да живея в справедлива държава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405777_iva_iordanova_ambiciite_mi_sa_da_jiveia_v_spravedliva/?ref=rss


Около шума, който се вдигна с моето назначение, се започна дебат на тема дали изобщо има необходимост от съществуването на Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ), което не би трябвало да подлежи на обсъждане. Това каза пред Би Ти Ви подалата оставка седмица след като беше назначена на поста зам.-председател на ДАБЧ Ива Йорданова. Според нея е важно агенцията да продължи да работи, а самата тя е поела отговорността да я оглави в труден момент.

"Поех поста когато започна...

Албания изгони ЧЕЗ

http://www.bnews.bg/article-119832

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ

Ердоган: Процесът на присъединяването ни към ЕС се бави с години

http://www.cross.bg/tyrtziya-latviya-prisuedinyavaneto-1436540.html

/КРОСС/ Процесът на присъединяване на Турция към Европейския съюз се бави с години. Това съобщи в четвъртък намиращият се на официално посещение в Латвия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган в хода на разговора си с латвийския си колега Андрис Берзинш. По думите му чакането и преговорите по присъединяването на Турция са продължили почти 50 години. "Според мен, приемането на Турция трябва да бъде стратегическо решение за ЕС. Турция се стреми към ЕС не заради подобряване на собственото си благосъстояние, а за да се присъедини към глобалните ценности, които представлява ЕС", отбеляза той. "За тези години почувствахме подкрепата на много страни, включително и на Латвия, но структурата на ЕС е такава, че преговорите не могат да се стартират, ако възразява дори една държава. Ние сме уверени, че в периода на латвийското председателство на Съвета на ЕС прогресът ще бъде достигнат", каза турският лидер. Президентът на Латвия Андрис Берзинш от своя страна заяви, че страната продължава да подкрепя процеса на интеграция на Турция в ЕС. "Латвийското председателство на Съвета на ЕС е през първата половина на 2015 г. ще даде възможност за откриване на нови елементи за укрепване на отношенията между Турция и ЕС. Сред приоритетите на Латвия е сътрудничество на ЕС със страните от Източното партньорство и Централноазиатския регион", каза ръководителят на латвийската държава.

Международни експерти да търсят изчезналите пари в КТБ, предлага вицепремиер

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/23/2405773_mejdunarodni_eksperti_da_tursiat_izcheznalite_pari_v/?ref=rss


Международни експерти да проследят къде са активите, купени с кредити от КТБ, и парите да бъдат върнати в банката. Това предложи вицепремиерът Екатерина Захариева в интервю за БНТ. 

Има специалисти в света, които да търсят парите. Имаме няколко примера в света за проследяване на парите и някои държави се справиха нелошо, каза Захариева. 

По думите й тези 4.2 млрд. лв., с които одиторите предлагат да бъдат обезценени отпуснатите от банката кредити, "не са отишли само в...

Трима общински съветници на "Синята коалиция" в София положиха клетва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405775_trima_obshtinski_suvetnici_na_siniata_koaliciia_v/?ref=rss


Столичният общински съвет има трима нови членове, които днес положиха клетва. И тримата са от листата на "Синята коалиция", след като Петър Москов, Вили Лилков и Атанас Атанасов ще бъдат народни представители.

Новите съветници са Антон Койчев (СДС), Марта Георгиева (ДСБ) и Стефан Иванов, който вече основа своя партия - Движение "Демократично действие", но беше дълги години в СДС.

Койчев е от квотата на СДС. Той е асистент в университетската катедра по хирургия, завършил е...

ПФ ще има експерти във властта, но Каракачанов и Симеонов няма да са министри

http://offnews.bg/news/n_1/n_407716.html

Ако Патриотичният фронт участва в управлението, ще е на експертно ниво, а не на политическо. Защото в края на краищата хората ще кажат нещо много просто и ясно: ПФ си пробута лидерите да станат министри и това е цената. Не, ние показваме, че това не е цената. Ние не искаме да участваме лично, защото властта не ни интересува като самоцел, заяви пред OFFNews.bg председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Излъчване на политически лица от ПФ няма да има. Не сме изключили обаче възможността да излъчим експерти, но това е нещо, което трябва да мине през решение на нашия политически съвет и парламентарна група. Ние търсим повече експертен характер на бъдещото правителство, а не политически, каза председателят на ВМРО след днешните преговори с ГЕРБ. Каракачанов определи като спекулация твърденията, че ще става министър на отбраната: Никога нито някой ми е предлагал, нито аз съм се натискал в тази посока , каза той. Въпросът с конкретните персони на управлението нас не ни вълнува. Най-важното е да се съгласува програмата, която да се изпълнява - съвместно я нарекохме "програма за стабилно управление". До момента съвпаденията са много повече. В крайна сметка най-важното е да се подпише тази "програма за стабилно управление", каза пред OFFNews.bg и Валери Симеонов от НФСБ. Той добави, че там, където има различия, ще бъдат сформирани работни групи до постигането на взаимно приемливо решение. Аз бих желал всички партии в парламента да се подпишат под този документ, това ще бъде гаранция за стабилно управление, заяви Симеонов. Той уточни, че Патриотичният фронт настоява Народна партия "Свобода и достойнство" (с лидер Корман Исмаилов) да не участва по никакъв начин в управлението, но срещу останалите партии в РБ няма възражение. Валери Симеонов коментира призива към ГЕРБ на председателя на групата на АЛДЕ Ги Верхофщадт да не формира правителство с Патриотичния фронт с думите: "Изобщо не ме интересува декларацията на някой си, който е извън България." Следващата среща между ПФ и ГЕРБ е другата седмица, уточни Красимир Каракачанов.

Микробус блъсна крава, отделила се от стадо

http://pik.bg/микробус-блъсна-крава-отделила-се-от-стадо-news241237.html

Микробус блъсна крава, отделила се от стадо

Микробус блъсна крава на пътя край град Мъглиж и я уби на място. Кравата се появила внезапно на пътното платно.

За да избегне челен удар с идващия насреща ТИР, водачът на буса блъска кравата, която се отделила от стадото. Оказало се, че животните нямат пастир, който да следи стадото да не излиза на пътното платно. Допълнително и лошото време е създало предпоставка за ПТП-то. Инцидентът е станал днес около 15.00 часа.

Представители на Черноморския енергиен клъстер обмениха опит в областта на "зеленото предприемачество"

http://www.moreto.net/novini.php?n=268271

Делегация от български фирми, членове на Черноморски енергиен клъстер имаше възможността да посети своя проектен партньор в Норвегия - NCE Smart Energy Markets в периода 07.10 -11.10.2014 г. Работната визита се проведе в рамките на проект “BANCAGE: България и Норвегия – клъстери в подкрепа на зеленото предприемачество”, който се реализира с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 в рамките на Програмна област БГ 10 - „Иновации в зелената индустрия”.

Г-н Президент, варварите са пред Багдад. Идват за нас

http://www.cross.bg/idis-bagdad-obama-1436539.html

/КРОСС/ Прехваленият Екип за национална сигурност на Обама говори, че тяхната „широка коалиция" води „успешни" действия срещу диваците, които се определят по различен начин - ИДИС, ИДИЛ, ИД или халифат, гласят думите на говорителя на Белия дом Джош Ърнест от пресконференции на 14 и 15 октомври. Не им вярвайте. Фактите от приятели „с ботуши на терен" дават представа какво става в действителност и че администрацията на Обама или не знае, или не иска вие да знаете - или и двете. Първо, личният състав на джихадистите от ИДИЛ в Ирак и Сирия е много по-многоброен, отколкото ни се казва. Според многобройни източници в Багдад, Ербил и в целия регион само в Сирия има над 40 000 бойци от халифата и още толкова или повече са в Ирак. Всички, с които съм се свързвал напоследък по тези въпроси, са съгласни, че е малко вероятно ИДИС да превземат и окупират Багдад - поне засега. Но те казват също, че се обръща твърде малко внимание на риска от нападение срещу най-голямото американско посолство в света. Видимите сражения за Кобани на сирийско-турската граница са диверсия - военно отвличане на вниманието, - извършена от Абу Бакр ал-Багдади, самопровъзгласилият се халиф на „Ислямска държава". Той е ужасяващ касапин, но не е глупак. Той и неговите последователи разбират добре както съседите си, така и западните медии

От 50 до 250 лева ще е глобата за неподдържано гробно място в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/23/2405590_ot_50_do_250_leva_shte_e_globata_za_nepoddurjano/?ref=rss


Столичната община ще стимулира засаждането на цветя или ниски храсти върху гробните места. На днешното заседание на общинския съвет бяха приети промени в правилата, с които ще бъдат налагани глоби от 50 до 250 лева на роднините на покойниците с непочистени гробове.

Пред журналисти един от вносителите на измененията в наредбата за гробищните паркове - общинският съветник от ГЕРБ Мита Георгиева, заяви, че санкциите ще бъдат налагани от служителите на общинското предприятие "Гробищни...

Банките привлякоха нови 531 млн. лв. през септември, лошите кредити растат

http://www.mediapool.bg/bankite-privlyakoha-novi-531-mln-lv-prez-septemvri-loshite-krediti-rastat-news226361.html

Банките са привлекли нови 531 млн. лв. през септември, сочат публикуваните данни на БНБ. Това е втори месец на ръст на депозитите след като през юни и юли имаше отлив заради затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й банка "Виктория".   В същото време кредитирането остава свито като отпуснатите заеми през септември възлизат на 342 млн. лв., сочат още данните на БНБ. Според тях се увеличава и делът на преструктурираните и лоши кредити, които не се обслужват повече от 90 дни- През миналия месец техният дял достига 22.8%, като увеличението е основно заради фирмените заеми.   Най-вероятно това се дължи на факта, че значителна част от кредити за близо 3.5 млрд. лв., отпуснати от затворената КТБ не се обслужват, стана ясно от публикуваните данни на БНБ в сряда.   Публикуваните данни за септември за паричните, депозитните и кредитните показатели показват, че доверието в банковата система остава високо и населението продължава да трупа пари във финансовите институции, въпреки лошите новини около групата КТБ и обявената капиталова дупка от над 4.2 млрд. лв.   По около 200 млн. лв. са сложили на влог бизнеса и гражданите   Средно с по около 200 млн. лв. нарастват влоговете на бизнеса и гражданите в банките през септември.   Депозитите на неправителствения сектор възлизат на 58.91 млрд. евро през септември, докато месец по-рано са били 58.379 млрд. лв. Годишният им темп на прираст е 7.2%. Влоговете на нефинансовите предприятия са се увеличили с 209 млн. лв. през септември и достигат 16.211 млрд. лв., което на годишна база е ръст от 6.7%.   Увеличение има и при депозитите на домакинствата от 193 млн. лв. през септември, като размерът им достига 39.183 млрд. лв., което е ръст от 8.6% на годишна база.   Намаление е отчетено единствено при депозитите на финансовите предприятия на годишна база с 3.7%, като те достигат 3.516 млрд. лв. в края на септември. На месечна база обаче е отчетено повишение с 129 млн. лв.   Лошите кредити достигат 22.8%   През септември делът на преструктурираните и лоши кредити, които не са обслужвани повече от 90 дни, се покачва за втори пореден месец, след като в предходните пет месеца се понижаваше. Така делът на лошите заеми вече достига 22.8% и възлиза на 9.925 млрд. лв. Това е влошаване с 0.4 процентни пункта на месечна база.   Ръстът се дължи изцяло заради необслужване на фирмените кредити, чийто дял достига 24.8%, което е ръст от 0.8 процентни пункта.   При потребителските (16.5%), жилищните (21.7%) и другите заеми (28.9%) няма изменение през изминалия месец.   Кредитите на финансовите предприятия възлизат на 1.315 млрд. лв. в края на септември, като това е ръст от 39.5% на годишна база.   На неправителствения сектор банките са отпуснали заеми за 342 млн. лв. през септември. Общо с натрупване тези заеми възлизат на 56.022 млрд. лв., което е ръст от 2.6% на годишна база.   На фирмите са раздадени кредити за 257 млн. лв. през септември и те достигат 36.118 млрд. лв., което е ръст от 3% на годишна база.   Домакинствата са взели 14 млн. лв. кредити през септември. Ръст има при потребителските от 3 млн. лв., докато жилищните намаляват.

Първи сняг! Къщите в Трън побеляха

http://pik.bg/първи-сняг-къщите-в-трън-побеляха-news241236.html

Първи сняг! Къщите в Трън побеляха

Първият сняг за тази зима падна в Трън днес. Още на развиделяване местните се зарадваха на побелелите покриви на къщите. Покривката не беше дебела, само един-два сантиметра и по пътищата не успя да се задържи повече от час. Снегът не изненада трънчани, които са готови за зимата отдавна. В изправност са всички снегопочистващи машини, осигурени са луга и пясък.

В Трън през зимата на 1947 г. е измерена и най-ниската температура на територията на България - минус 38,3 градуса по Целзий. Мокър сняг за кратко преваля към обяд и над центъра на Перник.

Днес обилни дъждове валяха почти в цялата страна, особено силни бяха в Родопите. В Смолянско заради дъжда и силния вятър без ток останаха за часове курортът Пампорово и двадесетина села, захранването прекъсваше и в областния център. Аварийни екипи на EVN цял ден отстраняваха локални аварии.

В общините Кърджали, Ардино, Кирково и Момчилград стихията събори дървета, наводнени бяха магазини и отделни пътни участъци. Най-голямо количество дъжд днес бе регистрирано в Кърджали - 40 л/кв. м.

Утре над западната част от страната времето ще стига и до слънчево в предобедните часове, в останалата част ще превалява. Следобед ще се появи умерен до силен север-североизточен вятър и с него ще дойдат още по-ниски температури. В нощта срещу събота в цялата страна отново ще завали дъжд, който по високите полета ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 4 градуса. 

Промишлената активност в САЩ се забавя през октомври

http://www.investor.bg/novini/130/a/promishlenata-aktivnost-v-sasht-se-zabavia-prez-oktomvri-182454/

Данните подкрепят твърдението, че Фед не трябва да бърза с покачването на лихвените проценти, коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън

Археологическият музей пази съкровищата от Варненския некропол

http://www.moreto.net/novini.php?n=268308

Основата на музейното дело във Варна е поставена през 1887 г. Тогава група учители от варненската Мъжка гимназия под ръководството на Карел Шкорпил и Антон Явашов създават дружинка за събиране на археологически материали от града и неговите околности.

Порошенко: Донбас не може да оцелее без Украйна

http://europe.actualno.com/Poroshenko-Donbas-ne-moje-da-ocelee-bez-Ukrajna-news_56512.html

Регионът Донбас, който е отчасти под контрола на проруските сепаратисти, не може да оцелее без Украйна. Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, предаде АФП. "Няма да има замразен конф...

Василев: Капиталът на КТБ е положителен

http://www.cross.bg/vasilev-banka-turgovska-1436538.html

/КРОСС/ Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %. Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, изпратена до медиите.По думите му, ако има обезценка на активите на стойност от 4,2 млрд. лева, която бе определена като "дупката в КТБ", тя трябва да е трупана с месеци и дори години. Ако това е вярно, то много по-голяма вина носи БНБ, защото не си е свършила работата като надзорен орган, смята Василев. Той припомня, че именно БНБ е потвърдила стабилността на Корпоративнта търговска банка малко преди налагането на специалния надзор с разрешението да придобие банка "Виктория".Василев определя данните на одиторите като "манипулативни" и "целящи ликвидирането на КТБ", предаде БНР.

Приятелката на Лукарски: Някой иска да закрие Агенцията за българите в чужбина

http://frognews.bg/news_78812/

Трудно ми е да повярвам, че атаките срещу мен са били политически.С този шум, който се вдига около моето назначение, се стимулира дебат дали трябва да съществува държавната агенция за българите в чужбина. Това не трябва да става, няма нужда от такъв дебат. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV Ива Йорданов – приятелката на Лукарски, която бе принудена да подаде оставка.

Племенникът на Плевнелиев с повече от 10 акта и фиша

http://www.cross.bg/plevneliev-politzai-stanislav-1436537.html

/КРОСС/ Повече от 10 акта и фиша има зад гърба си 22-годишният племенник на президента Росен Плевнелиев - Станислав. В това число не влизат последните два, съставени от полицаи от Благоевград, които предизвикаха скандал около случая. Наказанията са налагани в различни краища на страната и са за най-разнообразни нарушения - от превишена скорост до недаване предимство на пешеходец на пешеходна пътека, пише „Труд". Преди дни племенникът на Росен Плевнелиев заяви, че е бил бит от полицаи в сградата на Първо РПУ в Благоевград, където униформен блъскал главата му в бюро. Това станало, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: „Ти ли си отворкото?" Медицински преглед е констатирал травми по лицето и тялото. Момчето страда от диабет, което прави състоянието му особено деликатно. 22-годишният Станислав Плевнелиев разказа пред Нова телевизия, че на 15 октомври е спрян на пътя от двама полицаи и е арестуван, след като е отказал да подпише акт за преминаване на червено. Той твърди обаче, че светофарът е светел жълто. Той твърди, че не е възпрепятствал разследването и не е предизвикал ареста си с буйство. Полицаите обаче му заявили, че няма да го пуснат, докато не подпише всичките им актове. Станислав обясни още, че не е споменавал името на чичо си. След като разбрали, че е племенник на президента, полицаите не поискали да се легитимират и го изгонили.

Сетивата отслабват, когато станем на 40

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/setivata-otslabvat-kogato-stanem-na-40-6025637

Най-честото оплакване сред 70% от прехвърлилите 40 години е от влошаване на зрението

Цветан Василев: Капиталът на КТБ е положителен

http://frognews.bg/news_78811/

Капиталът на КТБ е положителен. Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

Психо от София нахлу в дома на бургазлийка, изкара й акъла

http://www.bnews.bg/article-119813

30-годишен столичанин с видимо психически проблеми е задържан в бургаската полиця за 24 часа, след като се опитал да влезе в дома на 53-годишна бургазлийка.

Цветан Василев: Данните на одиторите за КТБ са манипулативни, целят ликвидирането на банката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384804

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.
"Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, "Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. "Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев,

976 нови случая на заразени с ебола в Африка за седмица

http://www.cross.bg/novi-slychaya-na-zarazeni-s-ebola-v-afrika-za-sedmitza-1436536.html

/КРОСС/ Близо 1 000 души се заразиха с ебола за седмица в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Това съобщи  „Ройтерс", позовавайки се на Изабел Нутал от СЗО. "За седем дни са регистрирани 976 нови случая в трите страни", каза тя.    

Ива Йорданова: Категорично Лукарски не е лобирал за моето назначение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384803

С този шум, който се вдига около моето назначение се стимулира дебат дали трябва да съществува държавната агенция за българите в чужбина. Това не трябва да става, няма нужда от такъв дебат. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV Ива Йорданова – жената до Лукарски.
Тя посочи, че не се обижда от заглавията в медиите по неин адрес. С този шум, който се вдига около моето назначение се стимулира дебат дали трябва да съществува държавната агенция за българите в чужбина. Това не трябва да става, няма нужда от такъв дебат. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV Ива Йорданова – жената до Лукарски. Тя посочи, че не се обижда от заглавията в медиите по неин адрес.

Неправемерно изхарчените субсидии на Роска

http://www.zapernik.com/politika/nepravemerno-izharchenite-subsidii-na-roska_35116/

Нерентабилно разходваните средства на народния представител на Перник

Съветвам новия народен представител, Росица Янакиева или , както е известна в публичното пространство - Росунда, кака Роса , Росалинда и т.н, да изразходва по-рентабилно своите средства за медийна пропаганда.

Янакиева активно плаща на вестници като "Стандарт" и "Преса" да бъде рекламирана в национален мащаб.

Но горепосочените вестници са сгрешили титлата на един от нейните лакеи, Росен Йорданов - Картофа.

Съкращението ИНЖ. идва от инженер, а ИЖН не значи НИЩО!

Едно...

Продължава

Цветан Василев: Капиталът на КТБ е положителен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384797

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. "Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев,

Захариева: С Енергийния борд държавата показа готовност за откровен диалог по проблемите на енергетиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=268324

Чрез Енергийния борд служебното правителство показа готовност да се говори откровено за проблемите на българската енергетика и за спиране на тенденцията на ескалиращо противопоставяне между институции, компании и работещи, гражданско общество по въпросите на енергетиката.

Дешифрираха записите от „черните кутии” на разбилия се във Внуково самолет

http://www.cross.bg/razsledvane-kytii-frantziya-1436535.html

/КРОСС/ Записите от черните кутии на разбилия се във Внуково самолет Falcon са разшифровани. "Информацията от „Черните кутии" не е повредена. Бяхме в състояние да я извлечем напълно", каза представител на френското бюро за разследване на авиопроизшествието Dassault Франсоа Ошар.При инцидента на руското летище късно в понеделник загина шефът на френската компания Total Кристоф дьо Маржори и още четирима души.Междувременно стана ясно, че Франция няма да настоява за свое собствено разследване на инцидента. "Напълно сме съгласни с направената оценка. Утре си тръгваме. Франция няма да изпраща нови експерти", каза Ошар. Той отбеляза, че страната му ще проведе свое съдебно разследване, но то ще бъде съсредоточено върху други въпроси.

Асансьорът в кв. „Гео Милев” бил изправен, но незаконен

http://frognews.bg/news_78810/

Асансьорът в столичния квартал „Гео Милев” е бил в изправност, но е монтиран незаконно. Това показва проверка на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Михаил Константинов: Ще имаме правителство до 10 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_407703.html

"Най-късно към 10-и ноември ще имаме гласувано правителство, може и малко по-рано. Това означава малко повече от месец след изборите. Това е един съвършено нормален срок", заяви проф. Михаил Константинов пред БНР. Политологът обрисува художествено действията на родните политици, които според него са открехнали вратата към ада, видели са какво ги очаква там и са побързали да я затворят и да се отдръпнат назад. "Хубавото на тази коалиция е, че тя е изчистена в тематично отношение, най-малко компромиси ще трябва да направят участниците, защото като изключим някои спорове за това как да се проведе съдебната реформа между ГЕРБ и Реформаторския блок, различия няма. Опасността е, че когато другите политически сили не са пряко ангажирани в коалицията, тяхната подкрепа няма да е толкова решителна в някои моменти. При едни сериозни трудности и по-масови народни недоволства много от политическите сили може да откажат да подкрепят, което би било опасно. Мисля, че поне до лятото на другата година не трябва изобщо да се клати властта", беше коментара му за възможността за коалиция на малцинството. Според проф. Константинов Народното събрание трябва да излезе с подробна декларация с предстоящите задачи пред него, като основен приоритет на всички партии в парламента без "Атака" трябва да бъде решаването на проблема с КТБ, защото той е ужасяващ и застрашава да остави без работа десетки хиляди квалифицирани лица, които може да напуснат страната или да изпаднат в много тежко положение. Той предупреди, че България е изправена не само пред вътрешни, но и пред външни проблеми, визирайки войната в Украйна и срещу "Ислямска държава".  Михаил Константинов каза, че ДПС не се интересува от това кой ще влезе във властта в момента и дали ПФ ще получи министерски постове, ами се тревожи някой да не започне да закача кадрите й на по-ниските етажи на властта и "да не бъдат атакувани икономическите интереси, които има Движението за права и свободи".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване