Филмът "Виктория" открива серия от четири изложби с три благотворителни цели

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/23/2404984_filmut_viktoriia_otkriva_seriia_ot_chetiri_izlojbi_s/?ref=rss


Първата от общо четири изложби с фотографии на Димитър Варийски, организирани от екипа на филма "Виктория", Art Rental и фондация "Движение на българските майки", ще бъде открива днес в Mall of Sofia от 19 ч., съобщи режисьорката Майя Виткова.

Тази и следващите изложби се организират с благотворителна цел, свързана с три отделни инициативи на фондацията "Движение на българските майки". 

Едната от тях е проект за подпомагане на Дом за медико-социални грижи за деца от 0 до 3...

Тийнейджъри от Перник си направиха група, предстои им първият концерт

http://www.zapernik.com/obshtestvo/tiineidjuri-ot-pernik-si-napraviha-grupa-predstoi-im-purviyat-koncert_35088/

Ния (13г.), Хриси (17), Митко (18) и Фурсов (17) са най-младата пернишка банда, която залага на Rock, Hard Rock, Grunge и Metal звучене. Четворката се сформира тази година - на 28 май 2014г. в Двореца на културата в Перник, а основна заслуга за това е на учителят им по китара Кирил Стефанов.

И така групата е готова: Вокали и ритъм китара-Ния Георгиева, Соло китара- Хриси Стойкова, Бас китара-Александър Фурсов Барабани, бек вокали-Димитър Атанасов.

"Мислихме...

Продължава

Геният на завистта е българин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380806

"Ако има гений на завистта, той непременно е българин!" Това прозрение е на мъдреца от Шопско Елин Пелин. Гений на завистта има и той носи нашенски одежди. Без значение дали е в антерия и потури, или бяла риза, и панталон, българинът е башмайстор на калните номера. Усети ли, че някой е на сантиметър пред него, веднага му подлага динена кора.

Днес изтича повторно удълженият срок за работа на ТЕЦ "Бобов дол"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/23/2404798_dnes_izticha_povtorno_uduljeniiat_srok_za_rabota_na/?ref=rss


Днес изтече повторно удълженият с още пет дни срок, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два блока, но само с една сероочистваща инсталация. Миналият петък (17 октомври) изтече първоначалната отсрочка, която беше дадена от служебното правителство в началото на септември под заплахата от миньорска стачка.

След изтичането й е имало ново искане и срокът е бил продължен с още няколко дни до тази сряда (22 октомври 2014 г.) в края на деня. Ако не беше получила ново удължаване,...

ГЕРБ се среща с АБВ и патриотите днес

http://frognews.bg/news_78763/

За втори път АБВ и ГЕРБ се срещат днес от поредния кръг консултации за правителство. В 9 часа в централата на ГЕРБ се очаква да пристигне преговорният екип на АБВ, начело с Ивайло Калфин. Не е сигурно дали за консултациите ще пристигне председателят на АБВ Георги Първанов, както и дали ще вземе участие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бензинът поевтиня с 9 ст. за четири дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=268238

Горивата поевтиняха за втори път в рамките на четири дни. След като дълго време бензинът и дизелът се продаваха по 2,50 и 2,55 лв. за литър, търговците започнаха да смъкват ценита. Така веригите вече продават литър бензин за 2,41 лв.

Венецуелският президент: Фракингът е зверски метод и разрушава Земята

http://www.cross.bg/metod-stranata-venetzyelskiyat-1436372.html

/КРОСС/ Венецуелският президент Николас Мадуро за пореден път разкритикува САЩ. Този път повод за критиката му бе фракингът, метод, използван за добив на нефт и газ, предаде Noticias24. Според държавния глава това е зверски метод и разрушава планетата Земя и страната му се противопоставя на подобно варварство, пише News.bg. Той засегна и продажбата на петрол като заяви, че страните ОПЕК свикват спешна среща, за да регулират пазара, който е "наводнен" от Вашингтон. Принудени сме да действаме заедно отново, за да защитим стратегическите и икономически интереси на страните ни. Трябва да защитим природните си богатства"", каза той. Мадуро заяви, че венецуелците трябва да бъдат информирани по отношение на петрола, продукцията и цените й, тъй като това е важен отрасъл за страната.  

НАСЛЕДСТВОТО НА АДА! Между 25 и 28 милиона лева са дълговете на Янакиева в Община Перник!

http://www.zapernik.com/politika/nasledstvoto-na-ada-mejdu-25-i-28-miliona-leva-sa_35090/

Между 25 и 28 милиона лева са дълговете на клетата ни Община Перник, след "успешното" управление на кметицата Росица Янакиева. Сумата бе крита години наред от самата кметица, която не искаше да я съобщи дори на Общинския съвет на Перник.

Писали сме 15 милиона, писали сме 20 милиона, но май дупката на бюджета ще се окаже много по-голяма. Това са харчени пари, които ги няма. Росица Янакиева е подписвала разходи, без да има приходи. Парите ще връща следващия кмет. Този огромен дълг...

Продължава

Проф. Кантарджиев: Грипът не идва в точен час и ден

http://www.vesti.bg/novini/prof.-kantardzhiev-gripyt-ne-idva-v-tochen-chas-i-den-6025555

Днес започва национална информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти в България. Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, обясни, че час и ден, когато ще дойде заболяването не може да се каже.

Пътищата още не са готови за зимата

http://www.bnews.bg/article-119761

Пътищата в страната все още не са подготвени за зимата, заради липса на средства.

Ревизоро за КТБ: Парите обичали тишината... Но и крадците я обичат

http://www.cross.bg/revizoro-dimitrov-gerb-1436373.html

/КРОСС/Няма правила за водене на преговори. В момента се пишат правилата. Затова аз настоявах на срещата с ГЕРБ да отидат двамата лидери. И днес така ще бъде. Това каза в студиото на Нота телевизия Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт. Той изрази надежда и днес разговорът между двете политически формации да е конструктивен, без извиване на ръце. В крайна сметка решението ще е на ГЕРБ, каза бившият данъчен номер едно и добави: Властта не ни е самоцел. Днес се очаква двата преговорни екипа да изчистят останалите от първата среща 4 точки на ГЕРБ по финансовата част и да разговарят и по програмата на ПФ. Димитров е категоричен, че независимо как ще се нарече, трябва да има разписани отговорности на политическите формации, които ще участват или ще подкрепят кабинета. Това, което представиха ГЕРБ е повече пожелателно. Експерти трябва да седнат на масата и да се разберат какво може да се направи и какво не може, каза той. Ревизоро бе категоричен, че Патриотичният фронт не е разединен. Бившият данъчен коментира и идеята за сливане на НАП и Агенция „Митници". На въпрос трябва ли да бъдат обединени двете структури той отговори „И да, и не" и посочи различни примери от други страни. Без да навлиза в детайли Емил Димитров посочи: „Аз лично не съм много убеден, че трябва да стане това нещо, защото по-скоро ще ликвидират структурата". Ние имаме успешен началник там

Ревизоро за КТБ: Парите обичали тишината... Но и крадците я обичат

http://www.cross.bg/revizoro-gerb-dimitrov-1436373.html

/КРОСС/Няма правила за водене на преговори. В момента се пишат правилата. Затова аз настоявах на срещата с ГЕРБ да отидат двамата лидери. И днес така ще бъде. Това каза в студиото на Нота телевизия Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт. Той изрази надежда и днес разговорът между двете политически формации да е конструктивен, без извиване на ръце. В крайна сметка решението ще е на ГЕРБ, каза бившият данъчен номер едно и добави: Властта не ни е самоцел. Днес се очаква двата преговорни екипа да изчистят останалите от първата среща 4 точки на ГЕРБ по финансовата част и да разговарят и по програмата на ПФ. Димитров е категоричен, че независимо как ще се нарече, трябва да има разписани отговорности на политическите формации, които ще участват или ще подкрепят кабинета. Това, което представиха ГЕРБ е повече пожелателно. Експерти трябва да седнат на масата и да се разберат какво може да се направи и какво не може, каза той. Ревизоро бе категоричен, че Патриотичният фронт не е разединен. Бившият данъчен коментира и идеята за сливане на НАП и Агенция „Митници". На въпрос трябва ли да бъдат обединени двете структури той отговори „И да, и не" и посочи различни примери от други страни. Без да навлиза в детайли Емил Димитров посочи: „Аз лично не съм много убеден, че трябва да стане това нещо, защото по-скоро ще ликвидират структурата"

Европейският съвет започва разговори по рамката за политиките на климата и енергетиката до 2030 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/23/2405029_evropeiskiiat_suvet_zapochva_razgovori_po_ramkata_za/?ref=rss


Днес започва двудневната срещата (23-24 октомври 2014 г.) на Европейския съвет, на която лидерите трябва да договорят политиките на Съюза, свързани с климата и енергетиката за следващите петнайсет години – т.нар. Рамка за политиките в областта "климат-енергетика" до 2030г.

Основните теми на разговорите на високо равнище ще са енергийната независимост и сигурност, намаляването на емисиите въглероден двуокис, мерките за овладяване и адаптация към климатичните промени.

Една...

Мъж прескочи отново оградата на Белия дом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383326

Неизвестен мъж е успял да прескочи оградата на Белия дом, след което е бил заловен от силите за сигурност на президента, съобщава Ройтерс.
Преди да бъде задържан, мъжът е бил открит от куче на американската тайна служба. 23-годишният Доминик Адесания е жител на щата Мериленд. Той е нарекъл себе си "американски роб". Неизвестен мъж е успял да прескочи оградата на Белия дом, след което е бил заловен от силите за сигурност на президента, съобщава Ройтерс. Преди да бъде задържан, мъжът е бил открит от куче на американската тайна служба. 23-годишният Доминик Адесания е жител на щата Мериленд. Той е нарекъл себе си "американски роб".

Зеленогорски: Важно е при съставянето на кабинет да няма игрички на дребно

http://www.cross.bg/partii-koalitziya-blok-1436371.html

/КРОСС/ "Различията между хората, които ще съставят новия кабинет са много големи и е очевидно, че коалиции няма да се правят на принципна основа. Въпросът е обаче кои неща и точки ще успеят да ги обединят." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Любен Дилов-син, избран за депутат от коалиция „България без цензура". Според него новата управленска коалиция ще се състави на базата на възможните компромиси и отстъпки на различните партии, и възможността им да направят компромис с някои свои виждания. Любен Дилов-син отбеляза, че преговорите между парламентарно представените партии от последната седмица и половина са един положителен знак. "За мен не е толкова важно какво се случва сега по време на преговорите за коалиция и съставяне на ново правителство, а какво е състоянието на публичните финанси на държавата, което с последните информации за голямата дупка в КТБ е доста тревожно." Това каза от своя страна Найден Зеленогорски, избран за депутат от Реформаторския блок. "Естествено отговорността за съставянето на кабинет е на партията спечелила изборите и тяхно е правото да потърсят с кои партии ще могат да образуват коалиция. Желанието на нас от Реформаторския блок е по възможност новото правителство да е дясноцентристко", добави Зеленогорски

Мъж прескочи отново оградата на Белия дом (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383323

Неизвестен мъж е успял да прескочи оградата на Белия дом, след което е бил заловен от силите за сигурност на президента, съобщава Ройтерс.
Преди да бъде задържан, мъжът е бил открит от куче на американската тайна служба. 23-годишният Доминик Адесания е жител на щата Мериленд. Той е нарекъл себе си Неизвестен мъж е успял да прескочи оградата на Белия дом, след което е бил заловен от силите за сигурност на президента, съобщава Ройтерс. Преди да бъде задържан, мъжът е бил открит от куче на американската тайна служба. 23-годишният Доминик Адесания е жител на щата Мериленд. Той е нарекъл себе си "американски роб".

Тези меки стъпки ни обричат на ниски пенсии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382772

Експертите от съвета за оптимизиране на осигурителната система към служебния социален министър предлагат за обсъждане няколко варианта за пенсионна реформа.
Като начало може да се каже, че циреят е спукан. И оттук нататък би трябвало да започне оздравяването, защото вече никой няма илюзията, че може без реформа по отношение на пенсионния модел Експертите от съвета за оптимизиране на осигурителната система към служебния социален министър предлагат за обсъждане няколко варианта за пенсионна реформа. Като начало може да се каже, че циреят е спукан. И оттук нататък би трябвало да започне оздравяването, защото вече никой няма илюзията, че може без реформа по отношение на пенсионния модел

Дъжд, сняг и студ ни сковават днес! Севернякът свали температурите с 20 градуса нощес

http://pik.bg/дъжд-сняг-и-студ-ни-сковават-днес-севернякът-свали-температурите-с-20-градуса-нощес-news240907.html

Дъжд, сняг и студ ни сковават днес! Севернякът свали температурите с 20 градуса нощес

Дъжд, сняг и студ сковават днес цялата страна. От 27 градуса днес температурите ще паднат с повече от 20 градуса. Рано сутринта в София темературите бяха 3 градуса. Максималните ще достигнат 8 градуса. 

Оранжев код в 7 области и жълт - за всички останали области в страната, обявиха от НИМХ за днес.

Код „оранжево" за обилни валежи е в сила за областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово и Велико Търново, като в Кърджали и Търново освен обилни валежи се очаква и силен вятър.

През нощта в западните и в южните райони на страната заваля дъжд и валежите ще обхванат цялата страна със сумарни количества между 15-30 литра на квадратен метър. В Западна и Централна България дъждът ще достигне и до 50-60 литра на квадратен метър. Припомняме ви, че заради валежите е обявен червен код за река Върбица при Златоград. Днес се очаква отток 258 кубични метра в секунда. Очаква се повишение на речните нива в страната, като по-съществено ще е то при реките от Западна и Централна България. Оперативното звено към МОСВ е активирано, допълват оттам.



Енергийният борд ще заседава

http://econ.bg/Новини/Енергийният-борд-ще-заседава_l.a_i.582794_at.1.html

Енергийният борд към правителството ще заседава от 15.00 часа в „Гранитна зала“ в Министерския съвет. Под председателството на вицепремиера Екатерина...

Министрите ще се разписват за над 3 бона заплата

http://pik.bg/министрите-ще-се-разписват-за-над-3-бона-заплата-news240921.html

Министрите ще се разписват за над 3 бона заплата

Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв. За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130% от възнаграждението на депутатите, пише в. "Монитор".

След старта на 43-тото НС идната седмица на законотворците ще се полагат по 2586 лв. месечно. Според парламентарния устав основното им възнаграждение се равнява на три средни заплати за обществения сектор и се преизчислява на всяко тримесечие, като за база се вземат данните за последния месец от предходното тримесечие.

Най-актуалната информация на НСИ сочи, че през юни средната заплата в обществения сектор е била 862 лв., а данните за септември ще станат ясни едва следващия месец. Впоследствие депутатските заплати може да набъбнат, но и да се стопят, тъй като решение за замразяването им, каквото имаше в мандата на 41-вото НС, вероятно няма да се приеме отново, установи допитване на „Монитор” сред новите народни избраници. Темата не е обсъждана все още нито в ГЕРБ, нито в БСП, но според депутатите ще се запази дългогодишната традиция, която беше подновена от предходното 42-ро НС, след като в началото на тази година възнагражденията бяха развързани. Обратното се възприемало като популизъм. Така бъдещите министри ще стартират работа с далеч по-високи заплати от предшествениците си от предишните два редовни кабинета. В джоба им ще влизат 507 лв. повече, тъй като заради закованите на 2196 лв. (на нивото им от декември 2009 година) в продължение на близо 4 години (2010 - 2013 година) депутатски заплати членовете на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски се подписваха под 2854,8 лв.

В началото на тази година обаче, след като НС не прегласува отново решението за замразяване на депутатските заплати, чиято давност изтече на 1 януари, възнагражденията в кабинета „Орешарски” достигнаха рекордните 3584,1 лв. Ексминистрите все пак вземаха тази сума едва три месеца, тъй като през март заплатите в обществения сектор и съответно в НС се стопиха с близо 200 лв. Към основното си възнаграждение депутатите ще получават и добавки. Зам.-шефовете на НС ще вземат 45% отгоре, председателите на групите и комисиите – с 35%, а техните заместници – с 25%. Редовите членове на комисии пък ще вземат 15% над заплата си. Участвайки в две комисии обаче, те ще могат да удвоят добавката си. Така дори да не заемат ръководни постове в НС, ще си докарват поне министерска надница. От 10 до 15% над заплатата си ще получават и притежателите на научни степени „доктор” и „доктор на науките”. На шефа на НС, както и на бъдещия премиер пък се полагат 155% от депутатската заплата (4008,3 лв.), а на президента - две такива (5172 лв.).


Калфин: Банковият сектор да осигури средства за дупката в КТБ

http://www.cross.bg/kalfin-koalitziya-gerb-1436370.html

/КРОСС/ „Имаме съвпадения по някои теми, но и значителни разлики по основни проблеми. Аз очаквам ГЕРБ да кажат накъде ще се върви - дали ще правят дясно-центристка коалиция или по-широко управление с втората политическа сила." Това заяви в сутрешния блок на БНТ Ивайло Калфин от АБВ. Той изрази мнение, че вторият кръг на консултациите не трябва да продължава по подобие на първия, а трябва да се търсят разговори с ръководството на партиите, а не просто с експертите. „България има много тежки въпроси да решава и партийните битки няма да й помогнат. Въпрос на отговорност е ГЕРБ и БСП да се опитат да ги разрешат. Трябва да се търси национално съгласие, а не конфронтация. Ние ще продължим да настояваме за подобна коалиция", коментира той решение на АБВ да подкрепи правителство на ГЕРБ и БСП. „Ще даваме подкрепа по всички разумни теми. Темата за актуализацията на бюджета например е много важна за нас. Също искаме да видим и социалните компенсации за цените на тока", каза още Калфин. „Участие в правителството означава участие в коалиция, а ние сме далеч от такова решение", добави бившият евродепутат. „Изненада ме дупката в КТБ, защото това означава абсолютен разпад в системата, контролираща тези процеси. Същевременно тук се поставя въпросът за стабилността на всички останали банки. Нека обаче не спекулираме с числата - те не означават, че това са кредити, които няма да бъдат върнати

Зелените: БНБ е виновна за КТБ, Станишев, Борисов и Орешарски са в кюпа

http://business.actualno.com/Zelenite-BNB-e-vinovna-za-KTB-Stanishev-Borisov-i-Oresharski-sa-v-kupa-news_56374.html

Лошият надзор на БНБ е основната причина за кредитната дупка от 4,22 млрд. лева в КТБ. Това е категоричната позиция на "Зелените" по казуса, който отново разтърсва България. Считаме, че сле...

Смолян ще бъде домакин на турнир по вдигане на тежести за младежи

http://smolyan.actualno.com/Smoljan-shte-byde-domakin-na-turnir-po-vdigane-na-tejesti-za-mladeji-news_56375.html

Смолян ще бъде домакин на турнир по вдигане на тежести за деца. Надпреварите ще се проведат в събота от 15:00 ч., в Спортната зала на града. В тях ще вземат участие състезатели от Хасково, Пазарджик, ...

Вечни детски класики ще радват малчуганите в НДК

http://cinema.actualno.com/Vechni-detski-klasiki-shte-radvat-malchuganite-v-NDK-news_56376.html

Тазгодишната Киномания ще зарадва най-малките си фенове и техните родители с 3 анимационни и 4 игрални филма. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език. Поучителните и интересни истории...

България e втората най-предпочитана дестинация от руснаци

http://society.actualno.com/Bylgarija-e-vtorata-naj-predpochitana-destinacija-ot-rusnaci--news_56379.html

България остава една от най-популярните туристически дестинации за руснаците в Европа. Класацията, съставена от "ТUI Россия", нарежда България на второ място по предпочитание, като ни изпр...

Кучето на американската сестра, болна от ебола, е здраво

http://america.actualno.com/Kucheto-na-amerikanskata-sestra-bolna-ot-ebola-e-zdravo-news_56381.html

Резултатите от тестовете на кучето Бентли, чийто стопанин е американската медицинска сестра Нина Фам, заразена с вируса на ебола, са отрицателни, съобщи Los Angeles Times. Домашният любимец бе поставе...

Безплатни прегледи за щитовидни заболявания ще се проведат днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268239

Във Варна ще се проведат безплатни прегледи за щитовидни заболявания, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ „Света Марина“ за Moreto.net. Скринингът ще бъде извършен на днес и утре в Клиника по ендокринология /кабинет 1202, 12-ти етаж/ и в Клиника по детска ендокринология /кабинет 561, 5-ти етаж/ от 10.

5 бона на черно струва инспекторското място в РИОСВ

http://www.zapernik.com/politika/5-bona-na-cherno-struva-inspektorskoto-myasto-v-riosv_35089/

5 000 лева трбява да брои човек, за да може да стане инспектор в пернишкото РИОСВ, научи zaPernik.com. Сумата се дава авансово, после инспектора си я избива. РИОСВ е превърнато в борческа организация на мутри, митничари и подкупни инспектори и държавата трябва да се намеси и на по-ниско ниво от директор, смятат запознати.

Както "За Перник" първи писа шефът на РИОСВ Огнян Борисов бе заловен с подкуп от полицията. Доколкото знаем парите са били белязани, Огнянов е пътувал в автомобил,...

Продължава

Найден Зеленогорски: Не ме вдъхновяват нови избори, важното е да няма политически игрички

http://pik.bg/найден-зеленогорски-не-ме-вдъхновяват-нови-избори-важното-е-да-няма-политически-игрички-news240923.html

Найден Зеленогорски: Не ме вдъхновяват нови избори, важното е да няма политически игрички

Не става въпрос за постове в министерствата, а най-важното е да няма политически игрички. Мандатоносителят ГЕРБ ще реши какво да е правителството, ние искаме да е дясноцентристко. Това заяви в ефира на Би Ти Ви Найден Зеленогорски от Реформаторския блок по повод преговорите за съставяне на правителство, провеждани от ГЕРБ.

Не ме вдъхновява идеята за нови избори, защото до Нова година трябва да се случат много важни неща като актуализацията на бюджета, решаване на казуса с КТБ и други, каза още той и добава, че е нужно да се прояви политическа отговорност.

Български милионер заряза Америка заради виното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382629

Български милионер сбъдна американската си мечта, но заряза Щатите и си дойде да прави бизнес с вино в Русенско. 75-годишният Любен Рабчев изобщо не приема завръщането си като авантюра и инвестира с мерак в създадения винарски комплекс "Седем поколения" между селата Мечка и Стълпище край река Дунав. След 4 г. съпругата му Джо вече е влюбена в Български милионер сбъдна американската си мечта, но заряза Щатите и си дойде да прави бизнес с вино в Русенско. 75-годишният Любен Рабчев изобщо не приема завръщането си като авантюра и инвестира с мерак в създадения винарски комплекс "Седем поколения" между селата Мечка и Стълпище край река Дунав. След 4 г. съпругата му Джо вече е влюбена в

Синоптиците предупреждават за порои и силен вятър днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_407326.html

Валежите в цялата страна носят зимни температури, най-интензивни те ще бъдат в Западна и Централна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Оранжев код е обявен в седем области на Централна и Южна България заради интензивни валежи и бурен вятър. Във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи. Вечерта от югозапад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са от 7-8° в западните райони до 22-23° в крайните югоизточни райони. В София около 6°. Над Черноморието ще преобладава облачно време, главно в следобедните часове с валежи от дъжд. Ще духа силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 21° и 23°. Температурата на морската вода е 16°-17°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. В планините ще бъде облачно, ветровито, ще вали дъжд, в масивите от Западна България над около 1500 метра – сняг. Вятърът ще е силен от запад, в масивите от Централна и Източна България от юг-югозапад. Температурите през деня ще се понижат. Максимална температура сутринта на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра 2-3°. По-топло ще е в Родопите и Източна Стара планина. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и през деня ще започне да се повишава.

Близо 20 български фирми строят в Катар

http://econ.bg/Новини/Близо-20-български-фирми-строят-в-Катар_l.a_i.582787_at.1.html

Приблизително 20 български фирми от строителния бранш участват с изграждането на инфраструктурата за Световното първенство по футбол през 2022 година...

Подозирали стрелеца от Отава, че готви атентат

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/podozirali-streleca-ot-otava-che-gotvi-atentat-6025554

Нападението, определено от канадското правителство като терористичен акт, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383486

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Днес ГЕРБ ще говори отново с АБВ и Патриотичния фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383312

Днес в 9 часа ще започнат разговорите между ГЕРБ и представители на АБВ в централата на партията на Борисов. Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство. Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП, предаде Нова телевизия. Днес в 9 часа ще започнат разговорите между ГЕРБ и представители на АБВ в централата на партията на Борисов. Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство. Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП, предаде Нова телевизия.

Димитър Димитров: ДПС винаги не е искала да се променя законът за район "Чужбина"

http://www.cross.bg/raiion-dimitur-mandati-1436369.html

/КРОСС/ „Още от 2009 година настоявам за район „Чужбина". От там се получават достатъчно гласове и мандати. ДПС винаги е желаело да не се променя тази част от закона." Това коментира в сутрешния блок на БНТ експертът по изборно законодателство Димитър Димитров по повод случаят с избирането на Бат Сали като депутат в новото НС с актив от 800 гласа. „Създаването на такъв район ще намали несправедливите случаи. Голямата несправедливост идва от получаването на мандати, които не са получени от определен район,а целият масив на гласовете", каза още той. Той бе категоричен, че гласовете от чужбина приблизително отговарят на около 10 мандата в парламента.  

Нови лекари нищят смъртта на Деяна, майка й търси помощ от Цацаров!

http://www.bnews.bg/article-119724

3 години след смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева делото все още не е в съда. Отскоро е назначен нов прокурор, който пък поискал нова екпертиза. Това автоматично отлага написването на обвинителния акт и старта на процеса, разказа пред BNews.bg разтревожено майката на Деяна - Людмила.

Лудогорец с историческа победа в Шампионска лига

http://www.moreto.net/novini.php?n=268233

Лудогорец продължава да пише историята на българския клубен футбол. Разградчани се превърнаха в първия български отбор записал победа в груповата фаза на Шампионската лига. Лудогорец тотално надигра Базел, който игра повече от 70 минути с човек по-малко и заслужено спечели с минималното 1:0.

Днес ГЕРБ преговаря отново с АБВ и Патриотичния фронт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383292

Днес в 9 часа ще започнат разговорите между ГЕРБ и представители на АБВ в централата на партията на Борисов. Начело на преговорния екип на АБВ ще бъде Ивайло Калфин. Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство. Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП, Днес в 9 часа ще започнат разговорите между ГЕРБ и представители на АБВ в централата на партията на Борисов. Начело на преговорния екип на АБВ ще бъде Ивайло Калфин. Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство. Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП,

Пускат парното в София днес

http://pik.bg/пускат-парното-в-софия-днес-news240919.html

Пускат парното в София днес

От днес ще бъде включено парното в детските, учебните и здравните заведения на столицата, предаде БГНЕС.

От "Топлофикация София" съобщават, че във връзка с предстоящото понижение на температурите има пълна готовност да започне поетапното пускане на отоплението в столицата. Всички жилищни сгради, които искат отопление веднага, могат да подадат индивидуални заявления с решения на Общото събрание на етажната собственост в обслужващия ги топлорайон. Пускането ще бъде извършено в рамките на 24 часа.

Поетапно ще бъдат пуснати първо клиентите в жилищните сгради във всички райони и накрая ще бъдат включени администртивните сгради и стопанските потребители. За да обезпечи обслужването както на индивидуалните заявки, така и общото пускане на парното през уикенда "Топлофикация София" ще създаде необходимата организация с дежурни екипи.

От дружеството напомнят, че е важно преди пускането на отоплението клиенти да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна инсталация и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.

"Топлофикация" напомня на своите клиенти да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.

Патриотите с условие към ГЕРБ - замразяване на цената на тока

http://frognews.bg/news_78762/

Замразяване на цената на тока - това условие за влизането си в управленска коалиция ще поставят пред Бойко Борисов от Патриотичния фронт (ПФ) на консултациите. Фронтът настоява и за ревизия в енергетиката и преразглеждане на цената на електричеството, която след това според експертите му може дори да се понижи.

Нов пробив в сигурността на Белия дом

http://www.cross.bg/beliya-adesaniya-preskochi-1436368.html

/КРОСС/ Неизвестен мъж е успял да прескочи оградата на Белия дом, след което е бил заловен от силите за сигурност на президента, съобщава Ройтерс. Преди да бъде задържан, мъжът е бил открит от куче на американската тайна служба. 23-годишният Доминик Адесания е жител на щата Мериленд. Той е нарекъл себе си "американски роб".Това е записано в профила му в социалните мрежи в графа "работа". Баща му споделя, че младият мъж е искал да разговаря с американския президент Барак Обама. Адесания е бил обсебен от известната фамилия Ротшилд. Това е седмото за тази година неразрешено проникване на територията на Белия дом. Инцидентът идва по-малко от месец след като нападател, въоръжен с нож, прескочи 2-метровата ограда и успя да влезе през главния вход в Белия дом. Заради пропуските в сигурността, директорката на тайните служби подаде оставка.  

Българските медии в чужбина искат секция към СБЖ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382849



Една от големите причини да сме на стотно място в световната класация за свобода на словото, е, че ние, представителите на българските медии, няма къде да направим големия дебат за тях и се отказахме от него.
С тази тъжна констатация генералният директор на БТА Максим Минчев закри десетата световна среща на българските медии. Една от големите причини да сме на стотно място в световната класация за свобода на словото, е, че ние, представителите на българските медии, няма къде да направим големия дебат за тях и се отказахме от него. С тази тъжна констатация генералният директор на БТА Максим Минчев закри десетата световна среща на българските медии.

Преглед на печата - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268228

"Стандарт": Совалки през час за коалиция "Меркел" Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков ще имат среща до дни. Това потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от двете партии. Срещата на Миков с Генерала вероятно ще се състои в Народното събрание, където от ГЕРБ стартираха преговорите с парламентарно представените политически сили.

Жълта зона обхваща София, паркирането около Националния стадион става платено

http://pik.bg/жълта-зона-обхваща-софия-паркирането-около-националния-стадион-става-платено-news240917.html

Жълта зона обхваща София, паркирането около Националния стадион става платено

Жълта  зона за паркиране ще обхване цялата столица.  Спирането на колите обаче засега остава безплатно.

 Разширява се зелената зона с включването на Националния стадион “Васил Левски”, където паркирането вече ще е платено. Това предвижда новата наредба за организация на движението в столицата. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Столичния общински съвет днес.Дава се и възможност за разширяване на платеното паркиране по предложения на районните кметове, общински съветници, граждани и фирми. За неправилно спиране на колите глоби ще могат да налагат освен МВР, и Общинска полиция, съобщава "Монитор".

Наредбата беше изготвена след множество оспорвания в съда заради въвеждането на платено паркиране за живеещите в центъра на София чрез така наречените синя и зелена зони.

Въпреки че наредбата все още не е одобрена, неправителствената организация “Софийски обществен съвет” обяви, че готви жалба до съда. Това съобщи Гергана Владкова по време на публичното обсъждане на документа.

Честит рожден ден на Диляна Ценова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382872

Рожден ден днес празнува Диляна Ценова.
Коментаторът на “24 часа” е в състояние да напише увлекателен текст дори от най-скучната тема. Диляна е в стихията си, когато анализира политическите процеси. Ако не пише, отделя всяка минута за прекрасния си син. Пожелаваме  да е здрава и все така талантлива! Рожден ден днес празнува Диляна Ценова. Коментаторът на “24 часа” е в състояние да напише увлекателен текст дори от най-скучната тема. Диляна е в стихията си, когато анализира политическите процеси. Ако не пише, отделя всяка минута за прекрасния си син. Пожелаваме да е здрава и все така талантлива!

Поевтинява нафтата за отопление

http://www.grreporter.info/Poevtinyava_naftata_za_otoplenie/16286

През последните три седмици цените на дребно на бензина, дизела и нафтата за отопление падат постепенно и вече са достигнали стойностите преди началото на кризата.

прочети повече

Стрелецът от Отава - приел исляма канадец с отнет паспорт

http://www.cross.bg/kanada-ysiliya-zihaf-bibo-1436367.html

/КРОСС/ 32-годишният канадец Майкъл Зехаф-Бибо е извършителят на нападението срещу канадския парламент в Отава. Според световните медии мъжът променил по-рано името си и е приел исляма. По данни на канадски медии, Зихаф-Бибо е бил включен в „списъка на пасажерите представляващи заплаха", с пояснението, че той, попадайки зад граница, може да стане участник в престъпления. Във връзка с това му е отнет паспортът. Няма потвърдена връзка на Мишел Зихаф-Бибо с терористична организация. Той беше застрелян от охраната в сградата на парламента малко след като откри огън и уби войник пред военен мемориал на жертвите от Първата световна война. По думите на канадският премиер Стивън Харпър обаче Канада не е изплашена от инцидента със стрелбата, но е готова да удвои своите усилия по противодействие на тероризма. „ННие няма да бъдем сплашени. Всъщност, това нападение ще доведе до това, че ние ще укрепим своята решителност и ще удвоим своите усилия, за да бъдат предприети всички необходими стъпки по разкриване о противодействие на заплахите и запазването на сигурността в Канада", заяви Харпър. От своя страна министърът на отбраната на страната Робърт Никълсън бе категоричен, че Канада ще продължи разгръщането на сили в Близкия изток с цел борба срещи групировката „Ислямска държава", въпреки атентатите.  

Кънев: Не съм и няма да бъда кандидат за министър

http://politics.actualno.com/Kynev-Ne-sym-i-njama-da-byda-kandidat-za-ministyr-news_56371.html

"Единственото условие на РБ е реформаторска програма за преодоляване на срастването между икономическа, политическа, съдебна и медийна власт." Това написа лидерът на ДСБ Радан Кънев в своя Ф...

Свети Киприянови молитви срещу зли сили ще бъдат отслужени в храма "Св. Неделя" в столицата

http://pik.bg/свети-киприянови-молитви-срещу-зли-сили-ще-бъдат-отслужени-в-храма-св-неделя-в-столицата-news240914.html

Свети Киприянови молитви срещу зли сили ще бъдат отслужени в храма "Св. Неделя" в столицата

Свети Kиприянови молитви ще бъдат отслужени след Светата литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя” в София, съобщи "Фокус".

Молитвите на Св. Киприян се четат срещу влиянието на всички зли сили. Ще бъде извършен и водосвет. Началото е от 10.00 часа. 

Светата Църква почита чудотворната икона на Света Богородица "Всех скорбящих радост" на 24 октомври. Майката Божия като дивна застъпница и утеха на страдащите. Тя е Радост на всички скърбящи. По този повод в пловдивския храм "Свето Възнесение" ще се отслужи празнична Архиерейска света литургия. Началото е от 09.00 часа. 

Пускат парното в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383284

От днес, 23 октомври, ще бъде включено парното в детските, учебните и здравните заведения на столицата, предаде БГНЕС.
От "Топлофикация София" съобщават, че във връзка с предстоящото понижение на температурите има пълна готовност да започне поетапното пускане на отоплението в столицата. Всички жилищни сгради, които искат отопление веднага, От днес, 23 октомври, ще бъде включено парното в детските, учебните и здравните заведения на столицата, предаде БГНЕС. От "Топлофикация София" съобщават, че във връзка с предстоящото понижение на температурите има пълна готовност да започне поетапното пускане на отоплението в столицата. Всички жилищни сгради, които искат отопление веднага,

Индийски бизнесмен е Човекът мартеница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381901

Един ексцентрик в повече в многолика Индия не може да впечатли никого. Манията на бизнесмена Севънрадж обаче надхвърли границите на родината му. С пристрастието си към червено-бялото той би могъл да бъде обявен за фен номер едно на Баба Марта. Всичко по него - бельото, пастите и четките за зъби, обзавеждането на дома, дори уебсайтът му са в червено Един ексцентрик в повече в многолика Индия не може да впечатли никого. Манията на бизнесмена Севънрадж обаче надхвърли границите на родината му. С пристрастието си към червено-бялото той би могъл да бъде обявен за фен номер едно на Баба Марта. Всичко по него - бельото, пастите и четките за зъби, обзавеждането на дома, дори уебсайтът му са в червено

Днес пускат парното в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383281

От днес, 23 октомври, ще бъде включено парното в детските, учебните и здравните заведения на столицата, предаде БГНЕС.
От От днес, 23 октомври, ще бъде включено парното в детските, учебните и здравните заведения на столицата, предаде БГНЕС. От "Топлофикация София" съобщават, че във връзка с предстоящото понижение на температурите има пълна готовност да започне поетапното пускане на отоплението в столицата. Всички жилищни сгради, които искат отопление веднага,

Зелена, синя и жълта зона в цяла София

http://frognews.bg/news_78761/

Цяла София става жълта зона за паркиране, но спирането на колите засега остава безплатно. Разширява се зелената зона с включването на Националния стадион “Васил Левски”, където паркирането вече ще е платено.

Албания изгони ЧЕЗ и възстанови електроразпределението си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383276

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ, предаде БГНЕС.
Албания вече притежава 100 от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение.
През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ, предаде БГНЕС. Албания вече притежава 100 от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение. През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите

Продават военни имоти за над 1,6 млн. лева

http://pik.bg/продават-военни-имоти-за-над-16-млн-лева-news240915.html

Продават военни имоти за над 1,6 млн. лева

Четири военни имоти в Пазарджик ще бъдат продадени на търг, реши служебното правителство. Те бяха преобразувани от публична в частна държавна собственост. Четирите терена и 25-те сгради, построени в тях, се намират на ул. „Царица Йоанна”. Данъчната им оценка е над 1,6 млн. лева.

Имотите ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост. Първоначалната цена ще бъде определена, като данъчните оценки на предлаганите имоти се завишат с 10 на сто.

Правителството реши да бъдат продадени и шест апартамента в Калофер, собственост на „Интендантско обслужване” ЕАД. Пет от жилищата ще бъдат продадени на наемателите им – дългогодишни работници и служители на държавното дружество, на цени, определени от лицензиран оценител, а шестото ще бъде предложено на търг.

 

САЩ вдигнати в бойна готовност заради стрелбата в Отава

http://offnews.bg/news/n_1/n_407314.html

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване и ВВС са вдигнати в бойна готовност, съобщава NBC, като се позовава на високопоставени военни. Причината е стрелбата в центъра на канадската столица Отава, която парализира за часове града, който беше блокиран от полицията. Властите установиха стрелеца - 32-годишният канадски гражданин  Мишел Зихаф-Бибо,  който наскоро е променил името си и е приел исляма.  Структурата за защита на САЩ и Канада НОРАД е обявила високо ниво на опасност, тъй като има подозрения, че заподозреният за стрелбата в парламента, военния мемориал и търговски център в столицата Отава, е действал в част от план за терористично нападение.  За момента бойни изтребители не са вдигани във въздуха. Светът осъди покушението, при което загинаха нападателят и един войник. Според появилата се информация убитият от полицията Зихаф-Бибо е имал проблеми с властите, докато е живеел в Квебек и многократно е бил изправян пред съда. По данни на канадски медии той е бил включен в „списъка на пасажерите представляващи заплаха”, с пояснението, че той, попадайки зад граница, може да стане участник в престъпления. Според британския вестник „Guardian” точно преди да отекнат изстрелите в Отава, премиерът Стивън Харпър на Канада и неговият екип са обсъждали как най-добре да се противодейства на опасността от „домашен” тероризъм. Обсъждането е било предизвикано от нападенията срещу канадски военен персонал в понеделник и спешните доклади на канадското разузнаване, че опасността от израснали в Канада терористи е съвсем истинска.  Само ден преди атаката властите повишиха с една степен терористичната заплаха в Канада По данни на представителя на базата на канадските въоръжени сили „Валкартие” Мари Франс Пулин, препоръка към канадските военнослужещи в Квебек да не носят униформите си по време на служба е издадена във връзка със стрелбата в Отава. Тя не уточни дали препоръката е издадена само за провинция Квебек или важи за цялата територия на Канада. Повечето административни сгради в канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор са отворени, въпреки стрелбата в Отава, която се намира в провинция Онтарио. Летището и военната база в Хепи Вали Гуус Бей нямат промени в дневния си режим и остават отворени. Представител на международното летище „Сейнт Джон” в провинция Нюфаундленд и Лабрадор заяви, че няма предприети извънредни мерки за сигурност. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че американските власти не разполагат с информация за мотивите на стрелеца, както и за негова връзка с терористични групи. Обама подчерта, че е потресен от трагичния инцидент, който по неговите думи още веднъж показва необходимостта от бдителност. По данни на медиите, съучастници на престъпника може все още да се намират на свобода, но тази информация не е потвърдена. 

Албания изгони ЧЕЗ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383274

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ, предаде БГНЕС.
Албания вече притежава 100 от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение.
През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ, предаде БГНЕС. Албания вече притежава 100 от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение. През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите

Пускат парното от днес

http://frognews.bg/news_78760/

Отоплителният сезон в София започва от днес. Първо ще се затоплят радиаторите в детските градини, училищата и болниците. Масовото пускане на топлото в блоковете обаче се очаква да започне в неделя.

Новите министри с над 3 бона заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=268235

Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв. За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130% от възнаграждението на депутатите.

Британец 2 години имитира кома

http://www.vesti.bg/novini/britanec-2-godini-imitira-koma-6025553

Уелсец от гр. Суонси имитирал кома в продължение на 2 години, за да избегне наказание за извършено престъпление.

ГЕРБ продължава разговорите за нов кабинет

http://www.bnews.bg/article-119756

ГЕРБ продължава разговорите за съставяне на правителство и парламентарна подкрепа за новия кабинет.Очаква се преговарящите от името на партията ще се срещнат с представители на Патриотичния фронт и на АБВ.

Най-важното от Варна във вчерашния 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268184

Реконструкция на рамо извършиха в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна Сложна операция на раменна става на 45-годишен пациент, страдащ от множествена склероза, бе извършена в понеделник, 20 октомври, в Отделението по ортопедия и травматология на Университетската болница „Св.

24.10.1989 г.: Петър Младенов атакува Живков с гневно писмо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382654

Човекът, който оглави вътрешнопартийната борба срещу Тодор Живков, е Петър Младенов. Той е 18 външен министър и 12 - член на Политбюро на ЦК на БКП. Ползва се с авторитет сред колегите си амбасадори и дипломати по света, както и сред другарите си в партията.
На 24 октомври 1989 г. той пише писмо до ЦК и Политбюро. Не е Човекът, който оглави вътрешнопартийната борба срещу Тодор Живков, е Петър Младенов. Той е 18 външен министър и 12 - член на Политбюро на ЦК на БКП. Ползва се с авторитет сред колегите си амбасадори и дипломати по света, както и сред другарите си в партията. На 24 октомври 1989 г. той пише писмо до ЦК и Политбюро. Не е "кърваво", но всяка дума в

Бербатов се контузи след 3-седмична пауза

http://www.cross.bg/travma-terena-napadatelyat-1436366.html

/КРОСС/ Димитър Бербатов се контузи при завръщането си на терена след пауза от 3 седмици. Нападателят на "Монако", който се възстанови от травма в глезена, започна титуляр при домакинството на "Бенфика" в Шампионската лига, завършило при резултат 0:0. Родният футболист остана на терена до 33-ата мин., когато получи разтежение при страничен удар на топката от въздух. Нападателят поиска веднага смяна, а травмата изглежда притеснителна. Предполага се, че става въпрос за травма в областта на бедрото и адукторите отдясно. В другия мач от група С "Байер" победи с 2:0 "Зенит" в Леверкузен и оглави класирането.  

Пробив в лечението на рак и Алцхаймер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383268

За първи път лекари са успели да отворят и затворят защитата на мозъка – мозъчно-кръвната бариера. Научният пробив ще позволи лекарства да достигат до болни области на мозъка, които иначе остават недостъпни. По-лесно ще могат да се третират заболявания като Алцхаймер и рак на мозъка, пише New Scientist. За първи път лекари са успели да отворят и затворят защитата на мозъка – мозъчно-кръвната бариера. Научният пробив ще позволи лекарства да достигат до болни области на мозъка, които иначе остават недостъпни. По-лесно ще могат да се третират заболявания като Алцхаймер и рак на мозъка, пише New Scientist.

Учени направиха пробив в лечението на рак и Алцхаймер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383248

За първи път лекари са успели да отворят и затворят защитата на мозъка – мозъчно-кръвната бариера. Научният пробив ще позволи лекарства да достигат до болни области на мозъка, които иначе остават недостъпни. По-лесно ще могат да се третират заболявания като Алцхаймер и рак на мозъка, пише New Scientist. За първи път лекари са успели да отворят и затворят защитата на мозъка – мозъчно-кръвната бариера. Научният пробив ще позволи лекарства да достигат до болни области на мозъка, които иначе остават недостъпни. По-лесно ще могат да се третират заболявания като Алцхаймер и рак на мозъка, пише New Scientist.

"Лудогорец" с историческа победа в Шампионска лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_407308.html

Отборът на "Лудогорец" записа историческа победа за България, след като победи швейцарския "Базел" с 1:0 пред близо 35 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" в третия си мач от груповата фаза на Шампионска лига . Единствения гол вкара в 90-та минута левият защитник Йордан Минев с удар от границата на наказателното поле. Националът получи топката на фланга, навлезе към наказателното поле и вкара с много премерен удар с десния крак. Гостите от "Базел", които играха без контузените си звезди Марко Щрелер, Валтер Самуел и Матиас Делгадо, понесоха нов удар още в 19-та минута - директен червен картон получи Дие, съобщана БНР. В 18-та минута "Лудогорец" бе близо до попадение - Фабио Ешпиньо центрира, Марселиньо засече с плонж с глава, но вратарят на швейцарците спаси. Буквално секунди по-късно Дие бе изгонен за грубо влизане в краката на Козмин Моци. Гостите, които играха повече от 70 минути с човек по-малко, отговориха с удар на Емболо, но Владислав Стоянов спаси. До края на първата част шампионите ни упражниха териториален натиск, но до нещо по-сериозно пред вратата на Васлик не се стигна. Съвсем логично с човек повече "Лудогорец" натисна своя противник през втората част и само отличните изяви на вратаря на швейцарците Васлик не доведоха до гол. Стражът на "Базел" отрази удари на Даниел Абало, Ешпиньо, Марселиньо и Михаил Александров. Трите най.чисти положения в края на двубоя пропуснаха появилите се като резерви Юнес Хамза, Върджил Мисиджан и Вандерсон. Все пак логиката възтържествува и Йордан Минев матира Васлик с прецизния си удар в последните секунди на мача. Статистиката показва, че това е първи гол на Минев за "Лудогорец" след трансфера му в тима от Разград преди 3 години. Така ситуацията в групата на "Лудогорец" става изключително заплетена и е в полза на българския шампион, който може да се бори дори за второто място. Лидер с 9 точки е фаворитът "Реал" Мадрид, който тази вечер победи като гост "Ливърпул" с 3:0. На втора позиция е българският "Лудогорец" с 3, колкото имат още "Ливърпул" и "Базел", но нашите шампиони са с по-добра голова разлика.

Най-важните промени в платеното паркиране в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/23/2404070_nai-vajnite_promeni_v_platenoto_parkirane_v_sofiia/?ref=rss


Увеличение на обхвата на платените зони за паркиране, десетминутно гратис паркиране и възможност и живеещите по настоящ адрес да си купят винетка на преференциална цена. Това са част от основните промени в изцяло нова наредба за паркирането в центъра на София, която ще бъде гласувана в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет. Запазват се цените - 2 лева на час за синя и 1 лев на час за зелена зона.

1. Десет минути безплатно паркиране е сред новостите, с които...

Енергийният борд ще обсъди проблемите на електроенергетиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/23/2405049_energiiniiat_bord_shte_obsudi_problemite_na/?ref=rss


Енергийният борд към правителството ще обсъди днес резултатите от дейността на работната група "Електроенергетика". 

Очаква се да бъдат дискутирани също така възможният обхват на работа на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие за оказване на помощ за стабилизиране на сектор "Електроенергетика".

В дневния ред е и обсъждане на предложените промени в Закона за енергетиката, които предвиждат разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно...

От днес пускат парното в училищата и градините

http://www.cross.bg/pyskane-sgradi-otoplenieto-1436365.html

/КРОСС/ Във връзка с предстоящото понижение на външните температури през следващите дни „Топлофикация София" има пълна готовност да започне поетапното пускане на отоплението в столицата. От днес ще бъде включено парното в детските, учебните и здравните заведения на столицата. Всички жилищни сгради, които искат отопление веднага, могат да подадат индивидуални заявления с решения на Общото събрание на етажната собственост в обслужващия ги топлорайон. Пускането ще бъде извършено в рамките на 24 часа. Заявлението е в свободен текст, а протоколът от общото събрание трябва да е със съответните подписи. Общото пускане за всички столичани ще започне през уикенда, когато се очаква да бъдат изпълнени двете комулативни изисквания на Наредба за топлоснабдяване - наличието в три последователни дни на средноденонощна температура на външния въздух под плюс 12 градуса и дългосрочна прогноза за трайно застудяване. Поетапно ще бъдат пуснати първо клиентите в жилищните сгради във всички райони и накрая ще бъдат включени администртивните сгради и стопанските потребители. За да обезпечи обслужването както на индивидуалните заявки, така и общото пускане на парното през уикенда Топлофикация София ще създаде необходимата организация с дежурни екипи. Важно е преди пускането на отоплението клиенти да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна инсталация и да запълнят източените инсталации

Студът идва с дъжд и вятър

http://www.vesti.bg/bulgaria/studyt-idva-s-dyzhd-i-viatyr-6025552

Оранжев код е обявен в седем области на Централна и Южна България заради интензивни валежи и бурен вятър.

Дъжд в цялата страна, на места е възможно да прехвърчи сняг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383255

Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат на места в Западна и Централна България. Във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи. Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат на места в Западна и Централна България. Във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи.

Каракачанов: Замразяването на цената на тока е условието ни за коалиция с ГЕРБ

http://pik.bg/каракачанов-замразяването-на-цената-на-тока-е-условието-ни-за-коалиция-с-герб-news240909.html

Каракачанов: Замразяването на цената на тока е условието ни за коалиция с ГЕРБ

Замразяване на цената на тока - това условие за влизането си в управленска коалиция ще поставят пред Бойко Борисов от Патриотичния фронт (ПФ) на консултациите. Това съобщи съпредседателят на коалицията - лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, информира "24 часа".

Фронтът отива дори по-далеч - настоява за ревизия в енергетиката и преразглеждане на цената на електричеството, която след това според експертите му може дори да се понижи. "Защо продаваме евтиния ток от "Козлодуй" и "Марица Изток 2" навън, а ние ги купуваме скъпи "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3"? Нека да го обърнем и нормата на печалба за последните да е по-ниска", хвърли предизвикателство Каракачанов.

Той е категоричен, че договорите за т.нар. "американски марици" не пречат на държавата да защити стратегическия си интерес. Точка 2, по която от ПФ няма да отстъпят, е масирано полицейско присъствие на полицията в районите с цигански набези.

"Да се вземат категорични мерки - слагането на камери в цяла община, не само в едно населено място, струва 50-60 000 лв. А не една седмица да пратиш жандармерията, тя да стои една седмица, след което да си отива, а набезите да започват пак", непреклонен е Каракачанов. И изригна: "Недопустимо е българският пенсионер, който е работил 45 г. и си е плащал сметките и осигуровките, да го оставиш братята роми да го обират." По отношение на очакванията, че Националната партия за свобода и достойнство на Корман Исмаилов може да препъне коалиция с участието и на Реформаторския блок, част от който е тя, и на Патриотичния фронт, който храни сериозни резерви към нея, Каракачанов предупреди: "Ако тази партия си мисли, че влизайки в управлението, ще прокарва интересите на съседна Турция, няма да стане." В тази посока били нужни гаранции, макар и не задължително включени като част от коалиционното управление. "Ако набележим някои неща и си дадем твърдо дума, не е нужно да ги разписваме всичките. Но на първия кръг консултации с ГЕРБ постигнахме съгласие, че повдигне ли се казусът "членство на Турция в ЕС" в рамките на евентуалния ни общ мандат, ще поставим темата на референдим", разказа Каракачанов. В Турция да се забрани участието в български избори в секции извън посолството и консулствата - това ще е също изискване на патриотите към ГЕРБ.

Замразяване на цената на тока - това условие за влизането си в управленска коалиция ще поставят пред Бойко Борисов от Патриотичния фронт (ПФ) на консултациите. Това съобщи ексклузивно пред "24 часа" съпредседателят на коалицията - лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Фронтът отива дори по-далеч - настоява за ревизия в енергетиката и преразглеждане на цената на електричеството, която след това според експертите му може дори да се понижи. "Защо продаваме евтиния ток от "Козлодуй" и "Марица Изток 2" навън, а ние ги купуваме скъпи "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3"? Нека да го обърнем и нормата на печалба за последните да е по-ниска", хвърли предизвикателство Каракачанов. Той е категоричен, че договорите за т.нар. "американски марици" не пречат на държавата да защити стратегическия си интерес. Точка 2, по която от ПФ няма да отстъпят, е масирано полицейско присъствие на полицията в районите с цигански набези. "Да се вземат категорични мерки - слагането на камери в цяла община, не само в едно населено място, струва 50-60 000 лв. А не една седмица да пратиш жандармерията, тя да стои една седмица, след което да си отива, а набезите да започват пак", непреклонен е Каракачанов. И изригна: "Недопустимо е българският пенсионер, който е работил 45 г. и си е плащал сметките и осигуровките, да го оставиш братята роми да го обират." По отношение на очакванията, че Националната партия за свобода и достойнство на Корман Исмаилов може да препъне коалиция с участието и на Реформаторския блок, част от който е тя, и на Патриотичния фронт, който храни сериозни резерви към нея, Каракачанов предупреди: "Ако тази партия си мисли, че влизайки в управлението, ще прокарва интересите на съседна Турция, няма да стане." В тази посока били нужни гаранции, макар и не задължително включени като част от коалиционното управление. "Ако набележим някои неща и си дадем твърдо дума, не е нужно да ги разписваме всичките. Но на първия кръг консултации с ГЕРБ постигнахме съгласие, че повдигне ли се казусът "членство на Турция в ЕС" в рамките на евентуалния ни общ мандат, ще поставим темата на референдим", разказа Каракачанов. В Турция да се забрани участието в български избори в секции извън посолството и консулствата - това ще е също изискване на патриотите към ГЕРБ.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/245471-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2.html

ГЕРБ преговаря с АБВ и Патриотичния фронт

http://www.cross.bg/gerb-front-konsyltatziite-1436364.html

/КРОСС/ Втората среща между АБВ и ГЕРБ от поредния кръг консултации за правителство ще започне тази сутрин. В 9.00 ч. в централата на ГЕРБ се очаква да пристигне преговорният екип на АБВ, начело с Ивайло Калфин. Не е сигурно дали за консултациите ще пристигне председателят на АБВ Георги Първанов. Не е ясно дали в консултациите участие ще вземе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. До края на деня се очаква от ГЕРБ да се срещнат и с лидерите на Патриотичния фронт.  

Пътна обстановка в страната - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268222

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Няма ремонтни дейности. АМ „Хемус”: Област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Без цигари и с обичана работа пазите белия дроб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382706

Доц. Ваня Юрукова, зам.-директор на столичната болница по белодробни заболявания:

- Днес е Световният ден на спирометрията. Доц. Юрукова, бихте ли описали как се извършва изследването и кои заболявания се откриват с негова помощ?
- Спирометрията е скринингов тест за ранна диагностика при отклонения във функционалните показатели на дишането. Ста Доц. Ваня Юрукова, зам.-директор на столичната болница по белодробни заболявания: - Днес е Световният ден на спирометрията. Доц. Юрукова, бихте ли описали как се извършва изследването и кои заболявания се откриват с негова помощ? - Спирометрията е скринингов тест за ранна диагностика при отклонения във функционалните показатели на дишането. Ста

Енергийният борд към правителството ще заседавa днес

http://www.cross.bg/energiiiniyat-bord-elektroenergetika-1436363.html

/КРОСС/ Енергийният борд към правителството ще заседава днес от 15.00 ч. в Министерския съвет. Под председателството на служебния вицепремиер Екатерина Захариева Енергийният борд ще обсъди резултатите от дейността на работната група „Електроенергетика" по поставените задачи. Очаква се да бъдат дискутирани също така възможният обхват на работа на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие за оказване на помощ за стабилизиране на сектор „Електроенергетика", както и предложените промени в Закона за енергетиката.  

Затягат контрола по пътищата в Смолянско

http://society.actualno.com/Zatjagat-kontrola-po-pytishtata-v-Smoljansko-news_56370.html

От ОД МВР – Смолян съобщават, че се завишава контрола на движението на моторни превозни средства с висока скорост от 29-ти до 30-ти октомври 2014 г. в областта, както и в цялата страна. Ще б...

Trion Nemesis ще е по-бърз от Koenigsegg One:1

http://cars.actualno.com/Trion-Nemesis-shte-e-po-byrz-ot-Koenigsegg-One1-news_56364.html

Американският производител Trion SuperCars разпространи допълнителна информация за своето първо творение - Nemesis. Производството му е планирано да започне през януари 2016 г., а първите прототипи ще...

Деца учат анатомия по скелета на свой учител

http://curious.actualno.com/Deca-uchat-anatomija-po-skeleta-na-svoj-uchitel-news_56367.html

Румънски ученици от началното училище в Пучени изучават анатомия  с помощта на скелета на учителя-ветеран Александру Попеску, пише в. "Метро". Училището е разположено в областта Пр...

Мадуро: САЩ унищожават Земята чрез фракинга

http://america.actualno.com/Maduro-SASht-unishtojavat-Zemjata-chrez-frakinga-news_56365.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини САЩ, че унищожават планетата чрез нефтодобив по метода на фракинга. "Това е зверски метод, той разрушава планетата Земя", заяви Мадуро в хода ...

Симеонов: Докато не съгласуваме програмите си с ГЕРБ, няма коалиция

http://politics.actualno.com/Simeonov-Dokato-ne-syglasuvame-programite-si-s-GERB-njama-koalicija-news_56368.html

Докато не се съгласуват програмите на ГЕРБ и Патриотичния фронт, не може да се говори за коалиция и за участие в управлението. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По дум...

Велик Лудогорец пренаписа българската футболна история

http://www.cross.bg/minev-otbor-pobeda-1436362.html

/КРОСС/ Лудогорец и Йордан Минев пренаписаха футболната история на България. Български отбор вече може да се похвали с победа в групите на Шампионска лига. Същевременно разградчани се превърнаха в първия български отбор, записал победа в Шампионската лига. Лудогорец тотално надигра Базел, който игра повече от 70 минути с човек по-малко, и заслужено спечели с минималното 1:0. Българският шампион изстрада своята победа с гол на Йордан Минев във втората минута на добавеното време на срещата. Български тим не остави отбор, който е редовен участник в турнира на богатите да си поеме въздух. ЛУДОГОРЕЦ - БАЗЕЛ 1:0 1:0 Минев 90 ЛУДОГОРЕЦ: 21. Стоянов, 80. Кайсара, 55. Терзиев, 27. Моци, 25. Минев, 18. Дяков, 8. Ешпиньо, 7. М. Александров (81-Вандерсон), 84. Марселиньо, 17. Абало (77-Мисиджан), 9. Безяк (67-Хамза) БАЗЕЛ: 1. Ваcлик, 16. Шер, 17. Сухи, 27. Алижи, 8. Дие, 20. Фрей, 33. Елнени, 34. Джака, 39. Кала (83-Хамоуди), 25. Гонзалес, 36. Емболо Жълти картони: Джака, Гонзалес, Емболо, Фрей (Базел) Червен картон: Дие (Базел)    

Днес ще бъде дъждовно, на места е възможно да превали и сняг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383249

Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат на места в Западна и Централна България. Във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи. Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат на места в Западна и Централна България. Във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи.

На 23 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382853

Белин Моллов, архитект

Доц. Добрин Канев, преподавател в НБУ, съветник на президента Първанов

Димитър Липовански, режисьор и медиен експерт

Илиана Балийска, актриса

Кадир Исов, бивш областен управител на Хасково

Проф. Камен Плочев, началник Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА

Николай Иванов, кмет Белин Моллов, архитект Доц. Добрин Канев, преподавател в НБУ, съветник на президента Първанов Димитър Липовански, режисьор и медиен експерт Илиана Балийска, актриса Кадир Исов, бивш областен управител на Хасково Проф. Камен Плочев, началник Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА Николай Иванов, кмет

Мозъкът е мускул, който може да помести света

http://www.cross.bg/sveta-mozukut-pomesti-1436361.html

/КРОСС/ Стивън Едуин Кинг, американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век: "Мозъкът е мускул, който може да помести света".

Преглед на печата

http://www.cross.bg/mlrd-standart-krediti-1436360.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Дупка от 4 милиарда лева в банката на Цветан Василевв. 24 часа - Откриха още €80 млн. от КТБ невърнатив. Стандарт - 82 фирми изяли влоговете в КТБв. Новинар - 6 месеца условно за колекция от яйцав. Дума - Искат обезценка на активите на КТБ с 4,2 милиарда левав. Сега - БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБв. Земя - Бунт на животновъдитев. Всеки ден - Тайният любовник на Николета Лозановав. България днес - Взеха къщите на Галя от Каризмав. Капитал - 4 222 000 000 левав. Преса - КТБ стремглаво лети към фалит Водещи заглавия на вътрешните страници ДПС не се отказа от депутатското място на Бат'Сали - в. Дума - стр. 2Миков обеща на ветераните, че левицата ще отстоява правата им - в. Дума - стр. 3Кредитна центрофуга помела КТБ - в. Стандарт - стр. 2, 3Кредитите поскъпват - в. Стандарт - стр. 3Совалки през час за коалиция „Меркел" - в. Стандарт - стр. 4МЕСТАН: Порокът е в Изборния кодекс, не в Бат Сали - в. Стандарт - стр. 54 млрд. лоши кредити дала КТБ - в. 24 часа - стр. 2, 3ДПС няма да изтегли от Кюстендил Бат'Сали - в. 24 часа - стр. 4ГЕРБ и реформаторите канят Патриотичния фронт за тройна коалиция - в. Сега - стр. 2Върховният съд благослови анонимното правораздаване - в. Сега - стр. 3Борд ще управлява военните проекти - в. Сега - стр. 4Хора с увреждания получават шанс за собствен бизнес - в. Сега - стр. 5Как е източена банката - в. Труд - стр

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-zala-1436359.html

/КРОСС/ Брюксел.Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение за участие в заседанието на Европейския съвет. София.Вицепрезидентът Маргарита Попова ще се срещне с регионалния представител на Върховния комисар на ООН за бежанците за Централна Европа Монсерат Фейшас Вие. София.От 9.30 часа Висшият съдебен съвет ще проведе заседание. София.От 10.00 часа ще проведе заседание на Столичния общински съвет. София.От 9.30 часа 35 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Михаил Маджунов, Юлиан Рангачев, Иван Табаков, Иглика Станчева, обвинени по чл. 123 на Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост. София.От 15.00 часа в „Гранитна зала" в Министерския съвет ще заседава Енергийният борд към служебното правителство. София.От 9.00 часа в София Хотел Балкан (Шератон), зала Средец, ще бъде проведена конференция на тема „Интелигентна трансформация на градовете". София.От 09.00 часа в конферентната зала на хотел „Шипка" ще бъде открит семинар на тема „Технология и инструменти за ефективни продажби". София.От 9.30 часа в Висше транспортно училище „Тодор Каблешков" ще се проведе научно-практическа конференция на тема "Транспортът в променящия се свят -предизвикателства и решения". Конференцията ще бъде открита от министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Участие ще вземат и ректорът на УНСС проф. д.ик.н

Такситата в Пловдив с нови цени

http://pik.bg/такситата-в-пловдив-с-нови-цени-news240908.html

Такситата в Пловдив с нови цени

Новите тарифи за таксиметровите услуги в Пловдив ще бъдат гласувани на днешната сесия на общинския съвет.

Един лев и 30 стотинки на километър е максимумът, на който такситата в града ще имат право да возят и то само през нощта. Максималната дневна тарифа става 1.10 лв.

Ако предложението бъде прието, таксиметровите компании в Пловдив няма да имат право да возят за по-малко от 65 стотинки през деня и 75 стотинки нощно време.

Запазва се първоначалната такса от 90 стотинки и 20 стотинки за минута престой.

Предложението, което се внася в местния парламент от ресорния зам.-кмет Александър Държиков,  е подкрепено от Асоциацията на таксиметровите шофьори с подписка от над 700 човека.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1436358.html

/КРОСС/ Георги Колев, председател на Върховния административен съд Велин Моллов, архитект, бивш зам.-министър на регионалното развитие Професор Надежда Тихова, театрален историк Димитър Липовански, режисьор Доц. Добрин Канев, политолог, преподавател в НБУ Доц. Розалина Нацева, икономист Илиана Балийска, актриса Светла Петкова, член на Висшия съдебен съвет Светла Иванова, певица

23 октомври в историята

http://www.cross.bg/zagivat-voiina-vustanie-1436356.html

/КРОСС/ 1776 г. - 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините.1873 г. - Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.1893 г. - В Солун се създава Българо-македонският комитет - бъдещата Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).1911 г. - Първо използване на авиация за военни цели: италиански пилот излита от Либия за разузнаване на турските позиции през Италианско-турската война.1915 г. - В хода на Нишката операция, Девета плевенска пехотна дивизия на Първа армия освобождава Ниш.1939 г. - Съставено е 56 Правителство на България с министър-председател Георги Кьосеиванов, което подава оставка през февруари 1940 г.1942 г. - Втората световна война: Начало на втората битката при Ел Аламейн. Британските войски начело с генерал Монтгомъри настъпват срещу германската армия на генерал Ервин Ромел в Египет.1943 г. - Втората световна война: В концентрационния лагер Освиенцим избухва женско въстание, което е потушено и са разстреляни всички участнички.1946 г. - Общото събрание на ООН е свикано за първи път в Ню Йорк.1954 г. - Страните от НАТО възстановяват суверенитета на Федерална република Германия и я присъединяват към пакта.1955 г. - Южен Виетнам е провъзгласен за самостоятелна република.1956 г. - В Будапеща студентски митинг прераства в революционен бунт срещу съветската окупация, продължил до 4 ноември. Унгарско въстание (1956)1982 г

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/algafari-nidal-madlen-1436357.html

/КРОСС/ БНТ, "Денят започва" Какво се промени след като Българската патриаршия получи собствеността върху катедралния храм Свети Александър Невски. Епископ Тихон - гост на предаването На живо: Успокоиха ли се страстите около кандидатурата на Александър Методиев за депутат в 43-то Народно събрание след срещата на лидера на ДПС с кметовете на Кюстендил и Дупница? Каква политика ще подкрепи АБВ? Възможна ли коалиция с БСП лява България? Ивайло Калфин - в студиото на "Денят започва". Има ли варианти за спасяване на КТБ след одиторските доклади за състоянието на банката? Трябва ли да има спешни промени в Закона за кредитните институции? Коментар на Виолина Маринова Подрежда ли се политическият пъзел? Какво показват преговорите досега? Д-р Николай Михайлов и проф. Ивайло Дичев bTV, "Тази сутрин" Тема: Великото преселение на политиците: Кой с кого в новия парламент?Гост: Любен Дилов-син, ББЦ, Найден Зеленогорски, РБТема: Недоволни родители набиха училищен портиер заради сина сиТема: Как да избием комплексите си - една семейна терапия на Мадлен и Нидал АлгафариГост: Мадлен Алгафари, писателка, Нидал Алгафари, политически пиар експертТема: Сделка за милиони! Как се пишат обществени поръчки, за да спечели една конкретна фирма?Тема: 3 месеца велинградско село стои без вода. Защо един ремонт превърна живота на хората в кошмар?Тема: 4 млрд. лв

Един район във Варна остава без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=268221

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че днес, 23 октомври, поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , без ток ще останат абонатите в района на кв. "Чайка" бл. 62, 67.

Св. апостол Яков, брат Господен

http://www.cross.bg/yakov-horata-hora-1436355.html

/КРОСС/ Св. Яков беше син на праведния Иосиф - обручника на Пресвета Дева Мария. Още в младостта си той избра за себе си подвижническия живот в Господа. Никога не ядеше разнообразни храни, масло и елей, но само хляб. Не пиеше вино, нито някакво друго упойващо питие, но единствено вода. Той дори не влизаше в баня, но отхвърли от себе си всяко упокояване и всяко угаждане на плътта, а на тялото си носеше груба и остра власеница. По цели нощи прекарваше в молитва и съвсем малко време отделяше за сън: скоро от честите коленопреклонения кожата на коленете му загрубя и стана твърда и дебела. Св. Яков дори до своята кончина живееше в девствена чистота. А защо той бе наречен "брат Господен"? Ето какво се разказва. Когато св. Иосиф Обручник разделяше своята земя на децата си, които имаше от първата си жена, пожела да отдели и част за Господа Иисуса Христа, Който се роди от сгодената за него Пресвета Дева Мария и по това време все още беше малко Момче. Останалите му синове, обаче, не се съгласиха на това; единствен Яков Го прие и раздели с Него своята част - затова и бе именуван "брат Божий". Но имаше и друга причина да бъде наречен така: скоро след раждането на Богомладенеца Христос, Пречистата Дева Богородица трябваше да бяга заедно с Него в Египет. Тогава с Тях отиде и св. Яков - да съпътства Божията Майка и своя баща - праведния Иосиф

Екатерина Захариева: Строим “Хемус”, иначе зачеркваме Северна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382675


Абсурд е слагането на още един контакт в жилището
да е нарушение на проекта, затова променяме ЗУТ

С вицепремиера Екатерина Захариева разговаря Марияна Бойкова
- Г-жо Захариева, може би 10 дни остават на служебния кабинет? Дали, докато сте на “Дондуков” 1, ще дойдат пари от Брюксел по спрените оперативни програми? Абсурд е слагането на още един контакт в жилището да е нарушение на проекта, затова променяме ЗУТ С вицепремиера Екатерина Захариева разговаря Марияна Бойкова - Г-жо Захариева, може би 10 дни остават на служебния кабинет? Дали, докато сте на “Дондуков” 1, ще дойдат пари от Брюксел по спрените оперативни програми?

Илияна Йотова: Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382959

- В момента, в който разговаряме (вчера в 17,30 ч), още няма яснота ще има ли разговори между ГЕРБ и БСП. Във вторник вечерта социалистите получили покана от най-голямата партия, но без уточнението кога, къде и в какъв формат. Как трябва да се държи БСП в тази рамка, зададена от други, г-жо Йотова?
- БСП се държи най-коректно от всички поканени - В момента, в който разговаряме (вчера в 17,30 ч), още няма яснота ще има ли разговори между ГЕРБ и БСП. Във вторник вечерта социалистите получили покана от най-голямата партия, но без уточнението кога, къде и в какъв формат. Как трябва да се държи БСП в тази рамка, зададена от други, г-жо Йотова? - БСП се държи най-коректно от всички поканени

Плевнелиев заминава на заседание на ЕС в Брюксел, където ще се обсъжда и заплахата от ебола

http://pik.bg/плевнелиев-заминава-на-заседание-на-ес-в-брюксел-където-ще-се-обсъжда-и-заплахата-от-ебола-news240903.html

Плевнелиев заминава на заседание на ЕС в Брюксел, където ще се обсъжда и заплахата от ебола

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на двудневно работно посещение в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

По време на срещата на високо равнище се предвижда да бъде обсъдена политиката на Европейския съюз в областта на климата и енергетиката за периода 2020 -2030 г. Държавните и правителствените ръководители ще проведат и среща, посветена на външните отношения на ЕС, сред акцентите на която ще бъдат мерките срещу разпространението на епидемията от Ебола в Западна Африка.

Нови технологии разшифроват ума на зрителите

http://www.bnews.bg/article-119637

Инвестирането във филми и телевизионни продукти винаги има хазартен момент. Вече обаче има технология, която може да прочете желанията на потребителите и да увеличи шансовете за създаване на хит, посочва Колин Барас.

Всеки втори тийнейджър е слабограмотен

http://education.actualno.com/Vseki-vtori-tijnejdjyr-e-slabogramoten-news_56354.html

Почти всеки втори тийнейджър у нас е неграмотен и знанията му са под долната за Европа граница. Това е един от най-важните изводи в Стратегията за развитие на грамотността, която Министерският кабинет...

Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен кандидатства за европейските награди "Жива"

http://art.actualno.com/Hudojestvenata-galerija-Dimityr-Dobrovich-v-Sliven-kandidatstva-za-evropejskite-nagradi-Jiva-news_56363.html

Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен кандидатства за европейските награди "Жива", съобщи пред репортер на БТА директорът на културната институция Даниела Ненчева. Дне...

Банкови шегички

http://viewpoint.actualno.com/Bankovi-shegichki-news_56292.html

Смях в залата – най-чаканият официален документ в България т.е. одитният доклад за КТБ вече видя бял свят. Цифрите са факт, а въпросите скачат ли скачат – като бълха на кучешки зад...

Спасяването на КТБ ще струва по 2 хил. лв. на работещ

http://business.actualno.com/Spasjavaneto-na-KTB-shte-struva-po-2-hil-lv-na-rabotesht-news_56360.html

2 хил. лв. тук и сега ще трябва да плати всеки работещ, ако се премине към спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) с публични пари. Това заяви в ефира на bTV председателят на УС на Асоциация...

Трайков: Тройната коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ е достатъчна

http://politics.actualno.com/Trajkov-Trojnata-koalicija-mejdu-GERB-RB-i-PF-e-dostatychna-news_56362.html

"Тройната коалиция - между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт - е достатъчна и не следва да се търси допълнително разкрасяване. Патриотичният фронт е по-добрият участник", комент...

Маргарита Попова се среща на върховния комисар на ООН за бежанците

http://pik.bg/маргарита-попова-се-среща-на-върховния-комисар-на-оон-за-бежанците-news240902.html

Маргарита Попова се среща на върховния комисар на ООН за бежанците

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще се срещне днес от 11.00 ч. на "Дондуков" 2 с регионалния представител на Регионалното представителство на Върховния комисар на ООН за бежанците за Централна Европа Монсерат Фейшас Вие. Тя е на работно посещение в България.

Екатерина Захариева събира енергийния борд на заседание

http://pik.bg/екатерина-захариева-събира-енергийния-борд-на-заседание-news240901.html

Екатерина Захариева събира енергийния борд на заседание

Енергийният борд към правителството ще заседава днес от 15.00 ч. в "Гранитна зала" в Министерския съвет.

Под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева бордът ще обсъди резултатите от дейността на работната група "Електроенергетика", възможностите Световната банка и  Европейската банка за възстановяване и развитие да помогнат за стабилизиране на енергийния сектор, както и предложените промени в Закона за енергетиката.

23 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=268220

Събития 1776 г. — 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините. 1873 г. — Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.

Любим виц на Део

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382838

Любим виц на Део
Какво си мисли блондинка, като види салата айсберг? - Как е възможно това да потопи Любим виц на Део Какво си мисли блондинка, като види салата айсберг? - Как е възможно това да потопи

Днес ГЕРБ се среща с АБВ за повторни консултации

http://pik.bg/днес-герб-се-среща-с-абв-за-повторни-консултации-news240900.html

Днес ГЕРБ се среща с АБВ за повторни консултации

Днес ГЕРБ ще се срещне с АБВ за повторни консултации за управлението на страната. Това ще стане в 9.00 ч. в централата на партията на Борисов.

На първата си среща двете страни обявиха, че имат доста допирни точки. Но по четири от основните принципи не са се споразумели. 

Очаква се застудяване в Западна България и опасност от обилен дъжд в страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405027_ochakva_se_zastudiavane_v_zapadna_bulgariia_i_opasnost/?ref=rss


От днес започва рязко застудяване в Западна България, като синоптиците очакват спад на температурите с над 10 градуса, силни валежи от дъжд и вероятност за сняг във високите полета. По тази причина някои от топлофикациите ще започнат пускането на парното, а фирмите за снегопочистването обявиха готовност за почистване на улиците. В останалата част на страната, особено в Родопите, се очакват обилни валежи от дъжд и малко по-високи температури.

Времето

Обявен е оранжев код -...

Откриват проект за проверка на злоупотребите със средства по обществени поръчки

http://pik.bg/откриват-проект-за-проверка-на-злоупотребите-със-средства-по-обществени-поръчки-news240899.html

Откриват проект за проверка на злоупотребите със средства по обществени поръчки

В сградата на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност днес от 10.30 ч. ще се състои открита процедура за избор на проекти за обществени поръчки, съобщи БТА.

Това става по проект на Центъра - "Проверка на законосъобразността, причините и условията за злоупотреби при разходване на средствата, разпределени чрез Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". 

Откриха храм на богинята Диана край с. Арчар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382734

Храм на богинята Диана е съществувал в античния римски град Рациария край видинското село Арчар. Доказателство за това са разкритите при разкопки две мраморни плочи, посветени на богинята, съобщи ръководителят на археологическия екип доц. Здравко Димитров.
Единият надпис датира от 151 г. и е поставен от провинциалния управител на Горна Мизия по Храм на богинята Диана е съществувал в античния римски град Рациария край видинското село Арчар. Доказателство за това са разкритите при разкопки две мраморни плочи, посветени на богинята, съобщи ръководителят на археологическия екип доц. Здравко Димитров. Единият надпис датира от 151 г. и е поставен от провинциалния управител на Горна Мизия по

Прогноза за времето - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268219

Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат в Родопите и централните райони на страната. На места във високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи.

Реал прекърши Ливърпул на "Анфийлд" (видео)

http://www.bnews.bg/article-119753

Европейският клубен шампион Реал Мадрид почти сигурно си гарантира участие в следващата фаза на Шампионска лига, след като „кралския клуб“ разкова за едно полувреме Ливърпул и стигна до паметна победа с 0:3 на „Анфийлд“.

Неприятни истини за исляма

http://asia.actualno.com/Neprijatni-istini-za-isljama-news_56361.html

Ислямът не е религия на мира. Нещо повече дори: бруталните убийци от "Ислямска държава" следват буквално напътствията на пророка Мохамед. Тези провокативни тези са на холандския писател Ле...

ГЕРБ продължава втория кръг консултации със срещи днес с АБВ и Патриотичния фронт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405025_gerb_produljava_vtoriia_krug_konsultacii_sus_sreshti/?ref=rss


ГЕРБ продължава втория кръг консултации за сформиране на правителство със срещи днес с представители на АБВ и Патриотичния фронт. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще приеме в партийната централа в 9 часа сутринта представителите на АБВ, а в 12 часа - съпредседателите на Фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Там бяха разговорите и с лидерите на Реформаторския блок във вторник вечерта, след която беше обявено, че ГЕРБ и реформаторите са сближили позициите си.

Симеонов...

Законопроект вади на светло сенките в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246144_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9A%D0%A

 Избраните за депутати от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски ще поискат със закон да се осветлят всички политици и офшорки, които имат кредити и депозити в КТБ. Това обяви пред БНТ Йордан Цонев, който е заместник-председател на ДПС. Законопроектът ще бъде внесен от двамата депутати още в първите дни на новото Народно събрание.  С него ще се осветят всички сенки в КТБ, посочи Цонев. Той уточни, че законопроектът е бил поръчан от лидера на ДПС Лютви Местан.

 

Не предлагаме решение на казуса „КТБ”, а да се покажат всички кредити и депозити на лицата, заемащи висши държавни длъжности – политици, министри, кметове и т.н., каза Цонев.

 

Ще се даде публичност и на сметките на фирми, в които участват такива лица, включително такива на членовете на техните семейства. Предвижда се също така да се оповестят всички собственици на офшорни компании, които имат кредити или депозити в КТБ. В законопроекта е заложено БНБ да сключи договор с фирма с международен опит в проследяване на финансови потоци. Тя трябва да извади наяве и да направи достояние на цялата общественост какви сделки са се сключвали с парите на вложителите. Нашата цел е всички кредити да бъдат върнати до лев, поясни Цонев, като отбеляза, че законопроектът не предопределя фалит на КТБ. Той допълни, че още през август, в последните дни на предишния парламент,  ДПС е внесло законопроект със същите предложения но той бил отхвърлен. ГЕРБ и „Атака” не бяха в залата, а БСП отхвърли предложенията по процедурни съображения, каза Цонев. Законопроектът тогава предвиждал също така изплащането на гарантираните влогове да започва 60 дни след поставяне на банка под спецнадзор. Това означава, че ако той беше приет, изплащането на сумите щеше да започне още на 21 август. Ако го бяха гласували, казусът „КТБ” щеше да бъде приключен, посочи Цонев.

 

ДПС се обръща към останалите парламентарни групи за започване на честен разговор за задкулисието в българската политика, но с реални факти, а не с митологеми, допълни още той. Не на хора от ДПС излизат сведения и договори за наемни отношения с КТБ, нито техни роднини имат консултантски договори за 30 000 евро, каза Цонев. Той допълни, че тези, които не подкрепят законопроекта, трябва да кажат от какви сенки в КТБ се страхуват. Според него на база позициите на представители на ГЕРБ (Менда Стоянова), БСП (Румен Гечев) и Реформаторския блок (Гроздан Караджов), изразени в предаването "Референдум" на БНТ, от тези партии може да дойде подкрепа за проектозакона. Цонев твърди, че и тримата са се обявили за това да се разкрият сметките и връзките на политиците с банката.

Пускат грешно оръжие на джихадистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246143_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Ислямска държава „получи” оръжие от САЩ, след като едната пратка беше пусната на грешно място. Говорителят на американското военно министерство Джон Кирби съобщи, че повечето боеприпаси все пак са достигнали целта си – защитниците на сирийския град Кобани.

 

Той отбеляза, че специалистите все още изследват видеозаписа от 21 октомври, на който бойци от ИД показват сандъци с оръжие, хвърлени от САЩ за кюрдските бойци, но попаднали при ислямистите.

 

По-рано от Пентагона заявиха, че американски самолети са доставили на кюрдските войски 28 партиди с оръжие и хуманитарни стоки, но една от тях е паднала на територия, контролирана от ИД. По-късно от ведомството съобщиха, че авиацията е открила огън и е унищожила погрешно пуснатите сандъци.

 

Ислямистите държат Кобани под обсада от началото на октомври. Той има стратегическо значение за ИД, тъй като ако го завладеят, в ръцете на ислямистите ще попадне голяма част от сирийско-турската граница.

 

Междувременно стана известно, че кюрдските власти и лекари смятат, че бойците на групировката Ислямска държава са използвали отровен газ в източната част на Кобани. Представителят на кюрдските власти Айса Абдала съобщи, че газовата атака е била извършена във вторник вечерта. По думите й много от местните жители показали характерни симптоми като световъртеж и сълзене на очите. Абдала казва още, че лекарите в града нямат оборудване, с което да определят какъв газ е бил използван.

 

Едновременно с това главорезите от ИД пуснаха поредното си кърваво видео, на което се вижда как млада жена е пребита с камъни до смърт, съобщи в. „Дейли мейл”. Във варварската екзекуция дейно участва и бащата на жертвата. Шокиращият клип най-вероятно е сниман в град Хама и показва брадат мъж, обвиняващ жената в прелюбодейство, докато тя се моли за живота си. После тя се обръща към баща си и иска прошка, но той хладно я отрязва.

Барак Обама в любовен триъгълник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246142_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Американският президент Барак Обама за няколко мига стана участник в любовен триъгълник, съобщиха медиите в САЩ. Забавната случка се разиграла по време на гласуването за членове на Конгреса в Чикаго. Обама случайно се озовал край млада цветнокожа дама и докато пускал вота си, край него минал приятелят на момичето и небрежно му подметнал: „Господин президент, не пипайте гаджето ми!”Момичето, на име Ая Купър, изпаднало в състояние на

 

същинско притеснение

 

и взело да се извинява – все пак в ситуацията се оказал замесен не кой да е, а държавният глава. Обама обаче изобщо не се объркал, а спокойно отвърнал - „Изобщо не съм планирал подобно нещо!”и добавил, че Джоунс е пример за братле, което иска да те постави в неудобно положение без причина. Президентът не се задоволил с това и в класически гимназистки стил, без много да му мисли, прегърнал и целунал Ая по бузата. „Сега вече има причина да ревнува”, прошепнал той на ухото на обърканото момиче.

 

Според президента за момичето ще остане забавната история, която да разказва на близките си. Той предположи, че думите й ще бъдат: “Майк е такъв глупак! Но за щастие президентът беше мил, така че всичко е наред.”

 

По-късно пък Ая се оправдаваше пред телевизионните камери. „По бузата, беше само по бузата”, настояваше тя и призова първата дама Мишел Обама да не й се ядосва.

 

В понеделник беше първият ден от

 

ранното гласуване

 

на изборите за членове на Конгреса и президентът даде вота си публично, за да стимулира избирателите на Демократическата партия.

 

Междувременно Мишел Обама демонстрира в Айова, че все пак е запомнила местния демократ Брус Брейли, чието име преди около седмица обърка не повече, не по-малко, а цели седем пъти. След като правилно изрече името на кандидата, мисис Обама предизвика смях в залата, като обясни, че често й се случва да бърка имена и дори понякога, когато иска да извика съпруга си Барак, вика кучето Бо.

Зимата идва! Студ и вятър в цялата страна

http://www.bnews.bg/article-119752

Код „оранжево" за обилни валежи е в сила за областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово и Велико Търново, като в Кърджали и Търново освен обилни валежи се очаква и силен вятър.

Религиозен календар за 23 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382218

Св. ап. Яков, брат Господен 
Св. ап. Яков е наречен брат Господен, защото бил син на Йосиф - обручника на св. Дева Мария. Наричан още Малки, защото принадлежал към 70-те апостоли.
Яков бил пръв епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Написал първото от посланията в Новия завет и първата света литургия, която се извършва и досега над гроб Св. ап. Яков, брат Господен Св. ап. Яков е наречен брат Господен, защото бил син на Йосиф - обручника на св. Дева Мария. Наричан още Малки, защото принадлежал към 70-те апостоли. Яков бил пръв епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Написал първото от посланията в Новия завет и първата света литургия, която се извършва и досега над гроб

Преподават бунга-бунга за третокласници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246141_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%

 Учителка на третокласници им обяснявала що е то „бунга-бунга”, давайки да се разбере, че това било радост за богати хора, като известния на цяла Италия експремиер Силвио Берлускони. Нещото, което обаче изкарало от релси родителите на децата от училището в намиращото се недалеч от Торино градче Иврея, била темата за съчинение

 

„Кой би

 

искал да умре

 

първи ­

 

майка ти или баща ти?”. Задали им я, без да им мигне окото, двете даскалици, които водели часовете по италиански език и литература. Абсурдната тема въобще не била първата, по която покрусените малчугани трябвало да умуват през сълзи.

 

Съответно на родителите им писнало и се оплакали на директорката на школото. Тя обаче се нахвърлила върху децата, наричайки ги мързели и глезльовци. Тогава двама татковци се обърнали за помощ към полицията. Прокуратурата разпоредила проверка и ченгетата инсталирали в класната стая скрити камери и микрофони, които скоро събрали очите и ушите на магистратите. Така например двете учителки подлагали малчуганите не само на душевен тормоз, но и на физически – карали ги по време на час по ред на номерата да им масажират вратовете. Що се отнася до психическите мъки, те били предизвикани и от честите изцепки на даскалиците

 

на сексуална

 

тема

 

Така например едната педагожка дала на питомците си следното обяснение за секс: „Секс има тогава, когато вашите бащи се спират на улицата с цветнокожи проститутки или когато вашите майки правят любов с други мъже!”

 

В крайна сметка двете учителки били отстранени от работа, но прокуратурата още събира доказателства, за да им повдигне обвинения.

Майк Тайсън стана руски писател

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246140_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA+%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB

 Американският боксьор Майк Тайсън ще става член на Съюза на руските писатели, съобщи пред ТАСС неговият промоутър в Русия Владимир Хрюнов.

 

„Майк ще получи задочно членска книжка за съюза”, съобщи Хрюнов. Боксьорът ще бъде приет в организацията на 27 октомври – деня, в който в Москва ще бъде представена автобиографията му „Тайсън. Неоспоримата истина”.

 

Самият Тайсън ще посети Москва през ноември.

 

Мемоарите на боксьора бяха пуснати в продажба в САЩ през ноември 2013 г. В книгата Тайсън освен всичко друго разказва, че за пръв път пробвал кокаин, когато бил на 11 години, а по време на боксьорската си кариера най-редовно се друсал.

Постигнаха най-ниската температура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246139_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0

 Един кубичен метър мед две седмици беше най-студеният обект във Вселената, оповести Италианският институт по ядрена физика. Лаборатория в института доведе този кубичен метър мед до температура от 6 миликелвина - минус 273,144 градуса Целзий, която е близка до абсолютната нула по скалата на Келвин - минус 273,15 градуса Целзий. Става въпрос за световен рекорд за подобна маса и за материя с подобно тегло, увериха от института. Експериментът e продължил 15 дни. От лабораторията уточниха, че той e позволил да се изследват свойствата на неутроните при подобни температури. Експериментът е извършен в рамките на изследователския проект CUORE (Cryogenic underground observatory for rare events - Подземна криогенна лаборатория за редки събития), се казва в комюнике на института. Въпросният кубичен метър мед бил поставен в криостат - контейнер от кристали телурид, в който температурата може да стигне до много ниски стойности.

Най-младата нобелистка взе „Медал на свободата”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246138_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%E2%80%9E%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D

 Пакистанката Малала Юсафзаи, най-младият лауреат на Нобелова награда за мир, отново отправи призив за мир и за право на образование за всички. Вчера 17-годишната Малала получи още една награда - „Медала на свободата”, който се присъжда всяка година във Филаделфия от американския Национален център на конституцията, предаде Ройтерс.

 

“Нито едно момиче, нито едно дете, където и да било по света, не бива да бъде лишено от правото на образование”, каза пакистанката, получавайки отличието, което се дава за принос в защита на свободата. Паричното изражение на наградата е 100 000 долара, които Малала Юсафзаи каза, че ще дари за подпомагане на образованието и за хуманитарни цели в родния си Пакистан.

Комисията “Юнкер” одобрена от ЕП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246137_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%E2%80%9C%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%E2%80%9D+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%9F

 Новата Европейска комисия с председател люксембургецът Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена вчера от Европейския парламент, предадоха агенциите.

 

Екипът на Юнкер получи 423 гласа от консерваторите от ЕНП, социалистите и либералите, които сформираха голяма коалиция в рамките на парламента. 209 евродепутати гласуваха против, а 67 се въздържаха.

 

Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора. Копие от писмото ще бъде изпратено на Европейския съвет.

 

Европейският съвет се очаква днес или утре да назначи новата ЕК, считано от 1 ноември. Дотогава Юнкер и неговият екип остават със статута на новоизбрана, но не и на действаща комисия, уточнява АФП.

 

В речта си пред Европейския парламент преди гласуването Юнкер обеща да представи

 

голям пакет от инвестиции за растеж

 

на стойност 300 милиарда евро до Коледа, но също така заяви, че ще приложи бюджетните правила. “Ако ни дадете подкрепата си днес, ще представим пакета за заетост, растеж и инвестиции до Коледа”, заяви Юнкер. “За тези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, трябва да се откажете от тези идеи”, призова той.

 

Сред своите приоритети Юнкер посочи и приемането на нови директиви за

 

създаване на

 

единен пазар

 

за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в “номер едно в света” в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки.

 

Юнкер каза още, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия и вълната от имигранти от Средиземно море.

 

“Реагирахме едва когато проблемът с ебола дойде до границите на ЕС. Трябваше да действаме много по-рано”, заяви Юнкер. Той обаче не спомена кризата в Украйна, която увеличи напрежението с Русия.

 

Новоизбраният председател на ЕК открои приоритетите пред своя екип, като отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение. На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение, заяви Юнкер.

 

Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той.

 

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени. Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна, посочи той. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, посочи Юнкер.

 

Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните.

 

Младите трябва да получат

 

възможности

 

иначе ще се провалим. Обещахме на европейските избиратели ЕС да се занимава с големите проблеми, заяви новоизбраният председател.

 

Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл, посочи Юнкер.

 

Той съобщи, че унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване