Кипърският президент е приет в брюкселска болница

http://www.cross.bg/anastasiadis-prezident-kipurskiyat-1436501.html

/КРОСС/ Кипърският президент Никос Анастасиадис бе приет в болница в Брюксел заради кръвотечение от носа в резултат на високо кръвно налягане. Вероятно той ще пропусне започващата днес двудневна среща на ЕС, заради която пристигна в белгийската столица. Анастасиадис възнамеряваше да постави на форума въпроса за нарушенията от страна на Турция на ексклузивната морска икономическа зона на Кипър, където се предполага, че има големи залежи на газ. Наскоро Никозия реши да наложи вето на преговорите на Анкара за членство в ЕС. Кипърският президент съобщил в телефонев разговор с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой, че ще изложи възгледите си в писмен вид и те ще бъдат разпространени на срещата. Иначе на самия форум Анастасиадис ще бъде представен от гръцкия премиер Андонис Самарас. Лекарите в Брюксел оказали първа помощ на кипърския държавен глава, но от опасения кръвотечението да не се повтори му препоръчали да остане на легло в продължение на два дни. В момента Никос Анастасиадис е в добро състояние.  

От днес Географска информационна система ще управлява пристанищната инфраструктура

http://www.moreto.net/novini.php?n=268302

От днес Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) въвежда нова електронна услуга за достъп до данните на Географската информационна система на пристанищната инфраструктура. Системата поддържа актуални данни за състоянието на инфраструктура, площи, сгради, съоръжения, пътни и железопътни терминали, складове, прилежаща акватория и други обекти на територията на пристанищата за обществен транспорт с национално значение на Република България.

ДАНС задържа и кмета на Брезово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384341

Кметът на Брезово Радньо Манолов също бе задържан за 24 часа в рамките на специализираната акция на ДАНС в града, научи Кметът на Брезово Радньо Манолов също бе задържан за 24 часа в рамките на специализираната акция на ДАНС в града, научи "24 часа".  По-рано самият той съобщи на медиите, че са арестувани общински служители и банкерка. Акцията се е провела във вторник вечерта. Задържани са още зам.-кметът Димитър Томов,

Албания си върна контрола върху компания на изгонената ЧЕЗ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/23/2405635_albaniia_si_vurna_kontrola_vurhu_kompaniia_na/?ref=rss


Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76 процента от която през 2009 г. бяха продадени на чешката компания ЧЕЗ, предаде агенция МИА.

Албанското министерство на енергетиката и промишлеността съобщи, че така албанското правителство, което сега притежава 100 процента от електрическата компания, приключва процеса на спорове между двете страни. Това ще даде възможност за смяна на управлението на компанията и инвестиции в подобряване на...

Симеонов: Пред подписване сме на програма за стабилно управление

http://www.cross.bg/simeonov-programa-otstupki-1436500.html

София /КРОСС/ Пред евентуално подписване сме на програма за стабилно управление. Това заяви на брифинг след края на втория кръг от преговори между ГЕРБ и Патриотичен фронт лидерът на Патриотите Валери Симеонов. Той добави, че при обсъжданията по програмата на ПФ от 94 точки са постигнати около 90% съвпадения. Той каза още, че от политическия съвет на Патриотичния фронт са решили те да не участват в управлението. Така показваме правилния модел на политическо отговорно поведение. И двете страни демонстрираха доброжелателство и отстъпки. И двете страни направиха отстъпки. Иначе нямаше как да говорим за обща политическа програма, каза още Симеонов.

Петролът поскъпна с над 1% въпреки покачването на запасите в САЩ

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypna-s-nad-1-vypreki-pokachvaneto-na-zapasite-v-sasht-182428/

По-добрите данни от Германия показаха някакъв оптимизъм за еврозоната и това подкрепи цените, коментира експерт

Наднормено запрашаване на въздуха има в десет града в страната

http://econ.bg/Новини/Наднормено-запрашаване-на-въздуха-има-в-десет-града-в-страната_l.a_i.583228_at.1.html

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в сряда в десет града у нас, съобщиха от Изпълнителната агенция по околната среда. Завишение на фините...

Химикал в касовите бележки увеличава риска от рак и диабет

http://www.vesti.bg/novini/himikal-v-kasovite-belezhki-uvelichava-riska-ot-rak-i-diabet-6025617

Химически вещества, използвани за касови бележки, увеличават риска от развитие на тежки заболявания като диабет, затлъстяване и дори рак, установиха учени.

Муравей Радев: От този доклад стана ясно, че КТБ не е банка

http://offnews.bg/news/n_1/n_407560.html

"От този доклад стана ясно, че КТБ не е банка и ние не трябва да говорим за нея като банка. Това всъщност е била една каса с много пари, за домашно обслужване и един финансов инструмент за политическа корупция". Това каза финансовият министър в правителството на Иван Костов Муравей Радев пред БНР по повод доклада на одиторите на КТБ. Радев посочи, че сега е ред на прокуратурата да "разплете този корупционен политически пъзел на групировката КТБ", за да покаже на хората истината за случилото се. "Вече говорим за групировка КТБ. Българското общество трябва да знае какво се случва и главните действащи лица в тази афера. Аз бих подкрепил едно извънредно законодателство, ако е необходимо, което да разкрие точно тези механизми, дори ако трябва да свалят банковата тайна", каза още бившият финансов министър. Той добави, че дупката в КТБ се е оказала четворно по-голяма от очакванията му, а докладът на одторите би могъл да е огромен удар върху икономиката на страната ни. "Бях много изненадан от тази колосална дупка, която се очертава, но вече е факт докладът на одиторите и ако му вярваме 100% трябва да кажем, че този доклад представлява един огромен удар върху България като цяло, върху името и икономиката на страната ни, защото кой инвеститор може да си помисли да инвестира в такава страна", посочва той. Бившият финансов министър каза още, че написаното в доклада за КТБ го е накарало да се замили дали мястото на страната ние е в Европейския съюз и който погледне написаното от одиторите "може да му настръхне косата". Радев е на мнение, че от сценариите за бъдещето на банката са два- спасяване на банката или отнемане на лиценза й: "Единият вариант е вероятно най-близкият до това, което ще се случи, отнемане на лиценза и да се започне изплащането на влоговете, на около 3,6 млрд. лева депозити, който са защитени по закон. Това е тежък удар върху стабилността на цялата банкова система. Вторият възможен изход, вече силно ограничен при тези данни, е спасяването на КТБ, което намалява като шанс, защото вероятно чуждестранните индвеститори ще се оттеглят след този доклад".

След близо три часа и половина приключиха консултациите между ГЕРБ и Патриотите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384330

След близо три часа и половина приключиха консултациите от втория кръг между ГЕРБ и След близо три часа и половина приключиха консултациите от втория кръг между ГЕРБ и "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО". Срещата между двете политически формации започна в 12:00 часа. В централата на ПП ГЕРБ от Патриотичния фронт пристигнаха съпредседателите на формацията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

130 свидетели заковават зам.-кмета на Брезово

http://www.bnews.bg/article-119817

Окръжна прокуратура – Пловдив обвини за измама зам.-кмета на община Брезово – Димитър Томов (извършител), Стойна Малешкова - секретар на Община Брезово (извършител) и Стоянка Стоянова, банков служител (подбудител и помагач).

България осъди терористичната атака в Отава

http://www.mediapool.bg/bulgaria-osadi-teroristichnata-ataka-v-otava-news226352.html

България осъжда остро атаките, извършени срещу канадски военнослужещи в Квебек и в Отава, и стрелбата в канадския парламент на 22 октомври. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, разпространено от пресцентъра на Министерството на външните работи.   "Ние изпитваме дълбоко състрадание към болката на канадския народ и споделяме неговото възмущение от варварския акт на тероризъм.България е солидарна и подкрепя напълно правителството на Канада, което е наш близък съюзник, в този тежък момент", заявява той.   "Изразяваме най-искрените си съболезнования на семействата, близките и приятелите на загиналите канадски войници", се посочва още в изявлението на българския първи дипломат.

ИМП: 2-ма от 3-ма не искат държавата да плаща за КТБ

http://www.bnews.bg/article-119818

Над 60% от хората са на мнение, че трябва да се платят само гарантираните депозити от КТБ, сочи проучване на ИМП.

Нетаняху към Борисов: Очаквам с нетърпение да работим отново заедно

http://www.cross.bg/netanyahy-premiera-izrael-1436499.html

София /КРОСС/ Днес получих поздравителен адрес от моя голям приятел премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Донесе ми го лично посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. В писмото си Нетаняху ме поздравява за изборната победа, похвали се на профила си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.„Желая ви успех при съставянето на правителството. Убеден съм, че ще водите България към още по-голям напредък и просперитет. При предишния Ви премиерски мандат нашите страни успяха да изковат силно партньорство и истинско приятелство. За мен бе удоволствие да Ви посрещна в Йерусалим миналата година и очаквам с нетърпение да работим отново заедно за задълбочаване на сътрудничеството между нашите държави", пише още в писмото на премиера Нетаняху.

Преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт завършиха след 3 часа и 30 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384284

Три часа и половина ГЕРБ и Патриотичният фронт преговаряха за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.
Преговорите са част от втория кръг на политически консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии. За срещата в централата на ПП ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на "Патриотичен фронт - НФСБ и Три часа и половина ГЕРБ и Патриотичният фронт преговаряха за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Преговорите са част от втория кръг на политически консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии. За срещата в централата на ПП ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на "Патриотичен фронт - НФСБ и

Палестинец заби колата си в чакащи на спирка в Йерусалим

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/palestinec-zabi-kolata-si-v-chakashti-na-spirka-v-jerusalim-6025613

Палестинец се блъсна с колата си в трамвайна спирка и беше застрелян от израелски полицай, загина 3-месечно бебе

Лекари с личен пример за пациентите масово си слагат противогрипни ваксини

http://www.moreto.net/novini.php?n=268288

В България интересът към ваксините е слаб - само 2 % от българите са предприели тази мярка миналата година. За сравнение в Холандия 70 % от населението се ваксинира. Това стана ясно по време на пресконференция на Националния център по заразни и паразитни болести.

ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

http://www.mediapool.bg/es-otpuska-244-mln-evro-za-izsledvaniya-na-ebola-news226351.html

Европейската комисия дава 24.4 млн. евро за изследвания на болестта ебола. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта - от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола, съобщи Европейската комисия. Средствата са по линия на програма "Хоризонт 2020", която е за научни изследвания и иновации. Парите се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-скоро. Най-голяма част от средствата - над 15 милиона евро, ще получи белгийският клон на една от най-големите фармацевтични компании в света, която работи върху ваксина срещу ебола. Останалите пари се разпределят между изследователски институти от Белгия, Франция и Германия. Европейският съюз работи активно от началото на кризата с болестта. Досега Европейската комисия е обещала 180 млн. евро помощ на засегнатите от епидемията страни. Това се прави като се предоставят здравни услуги на засегнатите общности и се помага за овладяване на разпространението на епидемията.

Големите страни износителки не спазват ангажимента да не плащат подкупи

http://www.mediapool.bg/golemite-strani-iznositelki-ne-spazvat-angazhimenta-da-ne-plashtat-podkupi-news226350.html

Големите страни износителки нарушават ангажимента си да се борят с корупцията в световната търговия. Над половината от 41 държави, подписали антикорупционна конвенция, не я прилагат. Това сочи публикуван в четвъртък доклад на "Трансперънси интернешънъл", озаглавен "Да изнасяш корупция" Базираната в Берлин антикорупционна организация посочва Япония, Холандия, Гърция, Русия и Бразилия сред най-големите нарушители, предаде Ройтерс. В доклада се посочва, че 22 страни, на които се падат 27 процента от износа в света, не полагат почти никакви усилия за спазване на правилата, забраняващи на мултинационалните компании да плащат подкупи в чужбина. Само САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария "активно" прилагат правилата, започвайки много разследвания, водещи до съд. Корупцията в търговията подкопава глобалното развитие, тъй като договорите не отиват при най-добрите доставчици, цените биват надувани, за да се покрива плащането на подкупи, екологичните изисквания не се спазват и не се събират данъци, отбелязва "Трансперънси интернешънъл". За да се справи с проблема, през 1997 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прие Конвенция за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международните търговски сделки, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. Само две държави са постигнали подобрение в сравнение с миналата година - Канада и Нова Зеландия, а при други две има влошаване - България и Дания са изпаднали от категорията "Ограничено прилагане" в "Малко или никакво прилагане", се отбелязва в доклада на сайта на "Трансперънси интернешънъл". При останалите държави няма промяна спрямо миналогодишния доклад.

Европейският съюз предоставя 24,4 млн. евро за изследвания на болестта ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384316

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от комисията.
Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола. Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от комисията. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола.

БОРКОР търси корупция в 110 проекта по регионалната програма „Орешарски”

http://frognews.bg/news_78792/

Сериозна проверка започва на одобрените проекти по Публично инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, към Министерски съвет обръща внимание и се захваща с търсене на злоупотреби и корупция при спечелените обществени поръчки по финансираните от държавата проекти.

10 хотела достойни да се мерят с музеи на изкуството (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/10-хотела-достойни-да-се-мерят-с-музеи-на-изкуството-СНИМКИ-_l.a_i.583213_at.1.html

Има си причина поради, която туристите решават, че искат да посещават музеи по време на ваканция. В забързания живот е много трудно да отделим време...

Делът на лошите и преструктурирани кредити с ръст за втори месец

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/delyt-na-loshite-i-prestrukturirani-krediti-s-ryst-za-vtori-mesec-182427/

След пет месеца на понижения този дял се връща на февруарското ниво от 22,8%, като влошаването се дължи изцяло на фирмените заеми

Асансьорът-убиец в "Гео Милев" е монтиран незаконно

http://sofia.actualno.com/Asansioryt-ubiec-v-Geo-Milev-e-montiran-nezakonno-news_56498.html

Приключи техническата и документалната проверка за асансьора, в чиято шахта на 18 октомври загина човек. ДАМТН установи, че асансьорът е в техническа изправност, но е монтиран незаконно. При щателнат...

Племенникът на Плевнелиев системно нарушава закона, има над 10 акта и фиша

http://pik.bg/племенникът-на-плевнелиев-системно-нарушава-закона-има-над-10-акта-и-фиша-news241136.html

Племенникът на Плевнелиев системно нарушава закона, има над 10 акта и фиша

Племенникът на президента Росен Плевнелиев - Станислав се оказва, че е системен нарушител на закона за движение по пътищата. Макар и само на 22 години, зад гърба си младежът има над 10 акта и фиша.

В това число не влизат последните два, които му съставиха полицаите от Благоевград и станаха повод за скандал около случая. Наказанията са налагани от различни краища на страната и са за най-разнообразни нарушения от превишена скорост до недаване предимство на пешеходец на пешеходна пътека, пише "Труд".


Надзиратели изтезавали и убили затворник в Гърция

http://www.bnews.bg/article-119776

13 надзиратели от затвора в Нигрита ще се изправят пред съда като обвиняеми по случая с убийството на рецидивиста от албански произход Илиа Карели през април тази година.

Забраниха на студентите в Зимбабве да се целуват в университета

http://www.cross.bg/yniversiteta-stydentskiya-suvet-1436498.html

/КРОСС/ Ръководството на университета в Зимбабве забрани на студентите да се целуват или да правят секс на територията на учебното заведение. В случай, че възпитаниците нарушат правилата, ще бъдат наказани. От Студентския съвет разкритикува забраните, наложени от ръководството, съобщава The Strait Times. "Ние сме против подобни правила. Смятаме ги за крайно архаични, репресивни и неприятни," заяви председателят на Студентския съвет Гилбърт Мутубуки. По думите на младия мъж подобни забрани снизяват университета до ниво на училище. "Време е да напомним на ръководството, че нашият университет е образователна институция за възрастни, зрели хора".

Хосе Луис Тапиа: Правната несигурност гони чуждите инвеститори от България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hose-luis-tapia-pravnata-nesigurnost-goni-chujdite-investitori-ot-bylgariia-182424/

Испанският посланик у нас препоръча един от приоритетите на новото правителство да бъде създаването на прозрачна и предвидима правна рамка

Нов опит на евролидерите за сделка по въпросите на климата

http://www.mediapool.bg/nov-opit-na-evroliderite-za-sdelka-po-vaprosite-na-klimata-news226349.html

Европейските лидери се събират в четвъртък на двудневна среща на върха в Брюксел в опити да се постигне дълго търсено споразумение по въпросите за намаляването на парниковите емисии до 2030 г., но остри различия относно споделянето на разходите прави трудно постижима сделката, предаде Ройтерс. В близост до сградата, където ще се проведе срещата, екоактивисти изнесоха представление, в което, облечени като бизнесмени и бизнесдами, демонстрираха как компании за добив и търговия със замърсяващите околната среда изкопаеми горива са патили през последната година 44 млн. евро, за да си осигурят лоби в ЕС за блокиране на общите действия срещу промяната на климата. Европейската комисия определи три цели за 2030 година: намаляване на емисиите на парникови газове с 40 процента спрямо нивата от 1990 година, увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 27 процента от потреблението и подобряване на енергийната ефективност до 30 процента. Тези цели трябва да заменят предишните "20:20:20" които предвиждаха свиване на трите показателя с тези проценти до 2020 г. Новите цели се налагат и заради конфликта между Украйна и Русия, която е най-големият вносител на горива в ЕС. Това допълнително фокусира ЕС върху усилията да намали вноса на изкопаеми горива чрез увеличаване на дела на възобновяемата енергия и използването на местните ресурси по-мъдро. Споровете относно помощите за по-бедните държави и предпочитанията на ядрената енергетика през слънчевата и вятърната може да проточат до посред нощ, допускат дипломати, според които обаче бъдещата сделка е постижима. "Аз се надявам, че ще сме способни да постигнем финална сделка тази вечер. Това е изключително важно споразумение поради много причини – заради световния климат, заради здравето на европейските граждани, заради водещата роля на Европа в международните разговори по въпросите на климата", каза президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Ако се стигне до договореност, включително за по-амбициозно намаляване на емисиите на парникови газове, то ЕС ще бъде първото голямо обединение на държави, което ще определи цел за нивото на емисиите за 2030 година и ще зададе тона преди преговорите на ООН идната година за глобално споразумение за борба с климатичните промени. Редица страни - от Полша до Португалия, обаче заплашват да блокират постигането на споразумение. Полша, чиято икономика зависи от силно замърсяващите околната среда въглища, винаги е била сред най-отявлените противници, посочва Ройтерс. Португалия обаче също посочва, че ще се противопостави на проектоспоразумението, което засега се предлага. Подготвителната среща бе "голям театър, който показа огромните различия между страните", каза европейски дипломат, пожелал анонимност. Полша не е основният проблем или поне не единственият проблем, тъй като няколко държави заявиха, че ще отстояват позициите си до смърт. Това, пред което сме изправени сега, е девалвация на борбата до смърт. Крайно време е да се успокоим и да приемем по-отстъпчив подход, отбелязва източникът. Португалия е сред страните, които настояваха за по-амбициозни цели за борба с климатичните промени, но държи също така на твърд ангажимент за изграждане на нова тръбопроводна и електропреносна инфраструктура през европейските граници. Според европейски източници Испания има сходна позиция, тъй като (също като Португалия) има излишък от енергия, която не може да изнася към останалата част на Европа, тъй като няма начин да я транспортира през Пиринеите и след това през Франция. Европейски представители прогнозират, че в крайна сметка ще има споразумение, но подробностите ще бъдат оставени за по-късно. Ако новите цели бъдат одобрени тази седмица, то следващата Европейска комисия ще трябва официално да предложи законодателство, което ще бъде обсъждано продължително с участието на страните членки и Европейския парламент.

Ето как паркира поредният наглец във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268299

За поредния случай на неправилно и нагло паркиране сигнализира читател на Moreto.net. От снимката, която ни е изпратил, се вижда как лъскаво возило е спряно най-спокойно върху пешеходна пътека пред ОУ „Г. С. Раковски“. Фотосът е от днешните обедни часове, когато родители прибират от занятия децата си.

Вакарелско овчарче написало химна на Харвард

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384118

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език. Става автор на бакалавърския химн на най-престижния американски университет, който се изпълнява и до днес. Постижението му е още по-учудващо, В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език. Става автор на бакалавърския химн на най-престижния американски университет, който се изпълнява и до днес. Постижението му е още по-учудващо,

Десислава: Израснах сред скандали и насилие

http://www.bnews.bg/article-119797

Менторът в "Гласът на България" - Десислава, споделя кои са били най-трудните моменти в живота й.

Аларма спаси баба и дядо от бандит, влязъл в дома им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384269

Три години лишаване от свобода постанови врачанският окръжен съд за опасен рецидивист, влязъл да краде в дома на пенсионери от областния град, научи „Конкурент“. Престъпникът, който има зад гърба си и други присъди, сключи споразумение и призна вината си. Пред магистратите той призна, че влязъл в дома на 80-годишния Богомил Иванов и 75-годишната Три години лишаване от свобода постанови врачанският окръжен съд за опасен рецидивист, влязъл да краде в дома на пенсионери от областния град, научи „Конкурент“. Престъпникът, който има зад гърба си и други присъди, сключи споразумение и призна вината си. Пред магистратите той призна, че влязъл в дома на 80-годишния Богомил Иванов и 75-годишната

ЕС отпуска 24,4 млн. евро за изследвания на ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384309

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от комисията.
Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола. Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от комисията. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола.

Аларма спаси баба и дядо от влязъл в дома им престъпник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384308

Три години лишаване от свобода постанови врачанският окръжен съд за опасен рецидивист, влязъл да краде в дома на пенсионери от областния град, научи „Конкурент“. Престъпникът, който има зад гърба си и други присъди, сключи споразумение и призна вината си. Пред магистратите той призна, че влязъл в дома на 80-годишния Богомил Иванов и 75-годишната Три години лишаване от свобода постанови врачанският окръжен съд за опасен рецидивист, влязъл да краде в дома на пенсионери от областния град, научи „Конкурент“. Престъпникът, който има зад гърба си и други присъди, сключи споразумение и призна вината си. Пред магистратите той призна, че влязъл в дома на 80-годишния Богомил Иванов и 75-годишната

ЕК отпуска 24.4 млн. евро за борба с ебола

http://www.mediapool.bg/ek-otpuska-244-mln-evro-za-borba-s-ebola-news226348.html

Европейската комисия обяви, че ще предостави 24.4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от пресцентъра на комисията.   Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола. Средствата по линия на Хоризонт 2020 — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации — се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-бързо.   Комисията също така работи с представители на промишлеността по по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.   "В случая с ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план. Затова с удоволствие съобщавам, че ще предоставим допълнително финансиране в размер на 24.4 млн. евро, с което ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.   Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от целия ЕС и страни извън него направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група.

Повдигнаха обвинения на длъжностни лица от Община Брезово

http://www.cross.bg/brezovo-obshtina-litza-1436497.html

/КРОСС/ Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми зам.-кмета на община Брезово - Димитър Томов (извършител), Стойна Малешкова - секретар на Община Брезово (извършител) и Стоянка Стоянова, банков служител (подбудител и помагач). Тримата са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа. За срок от 24 часа по ЗДАНС е задържан и кметът на Община Брезово Радньо Манолев.Обвиненията са за това, че от м. август 2013 г. до края на м. май 2014 г. обвиняемите са склонили други лица и са подпомогнали прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг. Това е станало чрез фалшифициране на нотариално заверени декларации, които са удостоверили невярното обстоятелство, че подписите на заявителите са положени в присъствието на обвиняемите лица.До момента са разпитани над 130 свидетели.Процесуално-следствените действия продължават.Всички действия по разследването са предварително одобрени от ОС - Пловдив. Прокуратурата ще поиска отстраняване от длъжност на обвиняемите лица.

Общинарите отложиха приемането на новата наредба за паркирането в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/23/2405582_obshtinarite_otlojiha_priemaneto_na_novata_naredba_za/?ref=rss


Столичните общинари отложиха приемането на новата наредба за паркирането в центъра на София. Официалната причина е, че документът трябва да бъде приет заедно с промените в някои от цените, включително за винетките за преференциално паркиране за живеещите в рамките на синята и зелената зона.

Най-вероятно наредбата ще бъде гласувана на следващата сесия на общинските съветници.

Сред основните промени са увеличение на обхвата на платените зони за паркиране, десетминутно гратис...

Шофьорът на снегорина от „Внуково“ бил с 0,6 промила

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shofioryt-na-snegorina-ot-vnukovo-bil-s-06-promila-6025609

По думите му за наличие на алкохол в кръвта се проверяват и другите арестувани по случая

Муравей Радев: Докладът за КТБ е огромен удар върху България

http://www.cross.bg/bulgariya-doklad-myraveii-1436496.html

София /КРОСС/ Докладът на одиторите за КТБ вече е факт и ако му вярваме 100%, трябва да кажем, че този доклад представлява един огромен удар върху България като цяло, върху името на България, върху икономиката, защото кой инвеститор може да си помисли да инвестира в страна като България, каза финансовият министър в правителството на Иван Костов Муравей Радев в интервю за БНР.От този доклад стана ясно, че това не е банка и ние не трябва да говорим за нея като банка. Това всъщност е била една каса с много пари, за домашно обслужване и един финансов инструмент за политическа корупция. Това четем в този доклад и тук е мястото на правосъдието, на прокуратурата да разплетат този корупционен политически пъзел на групировката КТБ. Вече говорим за групировка КТБ. Българското общество трябва да знае какво се случва и главните действащи лица в тази афера. Аз бих подкрепил едно извънредно законодателство, ако е необходимо, което да разкрие точно тези механизми, дори ако трябва да свалят банковата тайна, каза още Радев.Според него от тук нататък има само два пътя: Единият е вероятно най-близкият до това, което ще се случи, отнемане на лиценза. Вторият възможен изход, вече силно ограничен при тези данни, е спасяването на КТБ.

Сечин: Европейският съвет нарушава договорното право

http://www.vesti.bg/novini/sechin-evropejskiiat-syvet-narushava-dogovornoto-pravo-6025611

Постановленията на Европейски съвет за секторалните санкции спрямо Русия фактически забраняват отстояването на договорните права.

Бритни Спиърс печели $1 млн на седмица

http://www.cross.bg/dolara-britni-kontzerta-1436457.html

/КРОСС/Певицата започна двегодишните си концерти в "Планет Холивуд" в Лас Вегас през декември 2013 г. Оказва се, че продажбите на билети са много успешни и след първите 50 концерта нейни представители предоговорили възнаграждението й от 310 000 долара на вечер на 475 000 долара, включително дела й от мърчандайзинга. Според новия договор, който означава, че Бритни печели само с 1000 долара по-малко от най-печелившата певица в града Селин Дион, 32-годишната изпълнителка ще изнесе 140 концерта в града вместо предвидените първоначално 92 концерта, съобщава сайтът TMZ.com. Тлъстият чек от концертите, плюс приходите от рекордните продажби и други начинания означават, че Бритни прибира около един милион долара всяка седмица. Но е добре, че певицата печели толкова, тъй като неотдавна беше разкрито, че тя харчи над 30 000 долара на година само за кучетата си. Спиърс похарчи над 13 000 долара за две четириноги през 2013 г. - бяла малтийска болонка през януари и йоркширски териер през юли. Тя плаща 5205 долара за гледане на домашните й любимци, когато не си е у дома.  

Кадиев към управляващите социалисти: Вашето време отмина

http://frognews.bg/news_78791/

Нищо лично, но вашето време отмина и не защото го казвам аз. Показват го резултатите от изборите.

Трудна победа на Григор на старта в Базел

http://www.moreto.net/novini.php?n=268292

Григор Димитров постигна много трудна победа с 2-1 сета срещу 17-годишния руснак с германски паспорт Александър Зверев на турнира в Базел. В отделните части - 2-6, 6-4, 6-2 след час и 45 минути игра. Мачът почна много лошо за българина, който имаше проблеми с глезена на десния крак и след два пробива Зверев поведе.

Адриан Георгиев, ЕК: За работа в институциите на ЕС няма значение от коя страна идваш

http://www.dnevnik.bg/evropa/glavniqt_redaktor_si_ti/2014/10/23/2404838_adrian_georgiev_ek_za_rabota_v_instituciite_na_es/?ref=rss


Интервюто с Адриан Георгиев е част от поредица интервюта с българи, работещи в европейски институции. Поредицата беше поискана от клуб "Европеистика" към Русенския университет. В ролята си на студентски главен редактор на Европа.Дневник, клубът определи 5 теми, които според тях трябва да бъдат отразени.

Адриан Георгиев работи като администратор в Генерална дирекция "Вътрешни работи", отдел "Международни отношения" в Европейската Комисия (ЕК), в Брюксел. Работата му се състои в...

Гюрер Айкал дирижира радиосимфониците

http://www.cross.bg/orkestur-aiikal-gyurer-1436495.html

/КРОСС/ Гюрер Айкал - едно от големите имена в класическата музика в Турция, ще дирижира Симфоничният оркестър на БНР на 24 октомври от 19 ч. в зала „България". Маестро Айкал учи дирижиране в Консерваторията в Анкара, а след това в Гилдхол Скул и в Кралската музикална академия в Лондон. Специализирал е в Италия при проф. Франко Ферара. Посещава лекциите на проф. Бертолучи във Ватикана, изследва грегорианската музика и ренесансовата полифония. Гюрер Айкал е бил главен диригент на Президентския симфоничен оркестър на Турция, директор на Държавната опера и балет. Основава Камерния оркестър на Анкара и филхармония „Борусан" - Истанбул, а от 1999 г. е главен диригент на състава. Дирижирал е редица водещите оркестри в Европа, като реализира записи със световни престижни състави, сред които и Лондонската филхармония. Повече от десет години е бил музикален директор на Симфоничния оркестър на Ел Пасо (Тексас, САЩ). Гюрер Айкал преподава дирижиране в много американски университети, а днес е професор в Университета Билкент (Анкара, Турция). Солист на оркестъра ще е Ясен Теодосиев - водач на валдхорните на радиооркестъра. Той е завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на проф. Владислав Григоров, а по-късно става и негов асистент. Гостувал е като водач на група на Симфоничния оркестър на Лятната академия Киджана в Сиена и на Софийския симфоничен оркестър

Адриан Георгиев: За работа в институциите на ЕС няма значение от коя страна идваш

http://www.dnevnik.bg/evropa/glavniqt_redaktor_si_ti/2014/10/23/2404838_adrian_georgiev_za_rabota_v_instituciite_na_es_niama/?ref=rss


Интервюто с Адриан Георгиев е част от поредица интервюта с българи, работещи в европейски институции. Поредицата беше поискана от клуб "Европеистика" към Русенския университет. В ролята си на студентски главен редактор на Европа.Дневник, клубът определи 5 теми, които според тях трябва да бъдат отразени.

Адриан Георгиев работи като администратор в Генерална дирекция "Вътрешни работи", отдел "Международни отношения" в Европейската Комисия (ЕК), в Брюксел. Работата му се състои в...

Българи с уникално изобретение: Трактор харчи по-малко ток от крушка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382690

Изобретатели от Велико Търново задвижиха трактор с електродвигател, който харчи ток по-малко от електрическа крушка. Петко Ганчев и Марин Млеченков направиха демонстрация на машината в гараж в горнооряховското с. Поликраище, където са я създали.
"Започваме процедури за патент за устройството. Сблъскваме се обаче с мощни лобита и интереси, защото Изобретатели от Велико Търново задвижиха трактор с електродвигател, който харчи ток по-малко от електрическа крушка. Петко Ганчев и Марин Млеченков направиха демонстрация на машината в гараж в горнооряховското с. Поликраище, където са я създали. "Започваме процедури за патент за устройството. Сблъскваме се обаче с мощни лобита и интереси, защото

Трети час преговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384066

Три часа ГЕРБ и Патриотичният фронт преговарят за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.
Преговорите са част от втория кръг на политически консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии. За срещата в централата на ПП ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на Три часа ГЕРБ и Патриотичният фронт преговарят за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Преговорите са част от втория кръг на политически консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии. За срещата в централата на ПП ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО"

Еврозоната започва с тласък четвъртото тримесечие

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/evrozonata-zapochva-s-tlasyk-chetvyrtoto-trimesechie-182422/

Лекото увеличение през октомври се очаква да намали опасенията, че еврозоната е на ръба на нова рецесия

Социалисти пред Фрог: Димитър Дъбов срами БСП

http://frognews.bg/news_78790/

Председателите на общински организации па БСП в област Габрово, председатели на обединението на жените социалистки в областта, председатели на МО в БСП, членове на БСП - Габрово, изразяваме несъгласието си с даденото oт другаря Дъбов интервю във вестник „Преса", което съдържа скандални коментари както за партията ни, така и за отделни другари. Това се казва в декларация на БСП-Габрово, получена във Фрог нюз.

Американци купиха българската софтуерна компания Telerik за 262 млн. долара

http://offnews.bg/news/n_1/n_407541.html

Американците от компанията Progress Software са сключили сделка с българската софтуерна компания Telerik за сливане на стойност 262,5 млн. долара, съобщиха от родната фирма. Progress Software съществува от 1981 г. и се занимава със създаване, поддръжка и интеграция на редица бизнес апликации, използвани от над 140 000 организации в над 180 страни по света. Ставайки част от Progress, Telerik ще получи подкрепата и ресурса, за да продължи изпълнението на своите големи амбиции да промени начина, по който хората създават апликации в съвременния свят, като ще запазим идентичността и името си, пише на страницата на компанията съоснователят й Васил Терзиев. Основателите на българската софтуерна компания обещават, че сливането няма да промени нищо в начина на работа на Telerik, като начините за връзка и служителите остават едни и същи. 1, 4 милиона разработчици и 130 000 компании разчитат на Telerik всеки ден да си свършат работата, колкото се може по-ефективно, затова се отнасяме с вашите инвестиции и доверие много сериозно, пишат още от фирмата. Придобиването се очаква да бъде завършено в началото на декември и подлежи на одобрение на всички регулатори и удовлетворяване на всички условия за приключване на сделката. След завършването на сделката основателите на Telerik и представители на управленския екип на компанията ще се присъединят към Progress. Telerik е създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. Постепенно се разраства и в момента има над 650 служители в България и офиси в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия.

Хампарцумян: 2 хил. лв. на работещ заради КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/hamparcumian-2-hil.-lv.-na-rabotesht-zaradi-ktb-6025607

Според Виолина Маринова от ДСК КТБ трябва да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната.

Седем са пострадалите при катастрофата край Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384263

Седем души са пострадалите при катастрофата край Благоевград, сред тях и 6-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Благоевград, цитирани от "Фокус".
Състоянието на ранените е стабилно, раните им се обработват. С по-сериозни травми е възрастна жена, която в момента се изследва с рентген. Двама от ранените са македонски граждани. Седем души са пострадалите при катастрофата край Благоевград, сред тях и 6-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Благоевград, цитирани от "Фокус". Състоянието на ранените е стабилно, раните им се обработват. С по-сериозни травми е възрастна жена, която в момента се изследва с рентген. Двама от ранените са македонски граждани.

Хампарцумян: 2 хил. лв на работещ заради КТБ

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/hamparcumian-2-hil.-lv-na-rabotesht-zaradi-ktb-6025607

Според Виолина Маринова от ДСК подчерта, че иска КТБ да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната.

Жалби ще забавят строежа на третия лъч на софийското метро

http://offnews.bg/news/n_1/n_407561.html

Възможно е жалбите по решението на Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) да забавят строежа на третия лъч на софийското метро. Това заяви главният архитект на София Петър Диков, цитиран от „Фокус“. Проектът за третия лъч на метрото е проучен подробно и е подложен на обществени обсъждания. Има обаче две жалби, които са плод на неразбиране, а не на реално притеснение за екологичността на третия лъч на метрото. Дано да не са с цел умишлено да се бави изграждането му, коментира Диков. В жалбите се посочва, че изграждането на третия лъч на метрото ще наруши естествения поток на подпочвените води, на минерални извори и др., посочи архитектът. Това е несериозно. Не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира. За проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания. Освен това вече има два лъча на метрото, които са изградени и функционират, а при третия лъч няма нищо по-различно от работата по тях, допълни Петър Диков. Тези жалби могат да забавят изграждането на метрото, но разчитам на разума на жалбоподателите, каза той. По думите му с тях ще бъдат уговорени срещи. Ще разговаряме с тях, ще си кажат аргументите, ние ще кажем нашите. Делото е насочено за края на април. Ако тръгне процедура по съдебен спор, няма да се разреши на първо заседание, подчерта Диков.

Седем са пострадалите при катастрофата край Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384245

Седем души са пострадалите при катастрофата край Благоевград, сред тях и 6-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Благоевград, цитирани от Седем души са пострадалите при катастрофата край Благоевград, сред тях и 6-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Благоевград, цитирани от "Фокус". Състоянието на ранените е стабилно, раните им се обработват. С по-сериозни травми е възрастна жена, която в момента се изследва с рентген. Двама от ранените са македонски граждани.

Турските сериали залязват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384256

Както винаги в България сме назад. Докато у нас на най-висок рейтинг неизменно се радват турските сериали, то в самата Турция положението е иначе.   До неотдавна южната ни съседка бе в плен на магията на телевизионните сериали - в някои вечер по три или четири сериала оглавяваха рейтинга в праймтайма... Както винаги в България сме назад. Докато у нас на най-висок рейтинг неизменно се радват турските сериали, то в самата Турция положението е иначе.  До неотдавна южната ни съседка бе в плен на магията на телевизионните сериали - в някои вечер по три или четири сериала оглавяваха рейтинга в праймтайма...

Турските сериали залязват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384212

Както винаги в България сме назад. Докато у нас на най-висок рейтинг неизменно се радват турските сериали, то в самата Турция положението е иначе.   До неотдавна южната ни съседка бе в плен на магията на телевизионните сериали - в някои вечер по три или четири сериала оглавяваха рейтинга в праймтайма. Както винаги в България сме назад. Докато у нас на най-висок рейтинг неизменно се радват турските сериали, то в самата Турция положението е иначе.  До неотдавна южната ни съседка бе в плен на магията на телевизионните сериали - в някои вечер по три или четири сериала оглавяваха рейтинга в праймтайма.

ЕС отпуска 24,4 млн. евро за изследвания на ебола

http://www.cross.bg/izsledvaniya-lekarstva-bolestta-1436494.html

/КРОСС/ Европейската комисия обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола.Финансирането ще бъде отпуснато за пет проекта, които включват мащабно клинично изпитание на ваксина срещу вируса, тестове на съществуващи и нови лекарства срещу болестта. Средствата ще бъдат отпуснати по линия на Хоризонт 2020 - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации.В рамките на Инициативата за иновативни лекарства Комисията работи и с фармацевтичната промишленост за разработването на ваксини, лекарства и методи за диагностициране на ебола и други хеморагични заболявания.

Поскъпват такситата в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-119806

От днес минималната тарифа на километър през деня на такситата в Пловдив става 65 ст., а през нощта - 75 ст.

Информационният център на МТСП консултира над 7000 човека месечно

http://www.cross.bg/sotzialnata-konsyltatzii-informatzionniyat-1436493.html

София /КРОСС/ Информационният център на МТСП консултира над 7000 човека средномесечно през 2014 г. Oт юли 2012 г. до момента служителите са отговорили на близо 112 000 въпроса по телефона, като над половината от тях са постъпили през настоящата година. Това стана ясно днес на конференция по проект „Подобряване качеството на услугите в системата на Министерство на труда и социалната политика". Проектът е на стойност 1 923 426 лв. и се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. Той стартира през 2011 г. и трябваше да завърши през октомври тази година. „Кол центърът със сигурност ще продължи да действа до октомври 2015 г. заради добрата работа на екипа. Ще направим усилия да осигурим финансиране за него и през следващия програмен период до 2020 г.", каза заместник-министърът на труда и социалната политика Петя Евтимова.На телефон 0800 88 001 за цялата страна гражданите получават консултации от четирима координатори и 20 оператори. Най-многобройни са въпросите, свързани със социалната защита и подпомагане - 75% от всички обаждания през тази година. Другите теми, по които са давани най-много консултации от 2012 г. до сега, са трудови правоотношения, програми за заетост и обезщетения.Най-често гражданите се обаждат за консултация, по-рядко за подаването на оплакване или сигнал. Най-активни потребители на услугата са хората между 30 и 39 години

Трима от Свиленград и Хасково са задържани за купуване на гласове

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/23/2405583_trima_ot_svilengrad_i_haskovo_sa_zadurjani_za_kupuvane/?ref=rss


Трима души от Свиленград и Хасково са задържани за 24 часа заради подозрение, че са търгували с гласове на отминалите избори, съобщиха от прокуратурата. Това са Васко Василев и Иван Иванов от  Свиленград и Красимир Мочуков от Хасково.

При извършените процесуално-следствени действия са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листа, на...

ЕК отпуска 24,4 млн. долара за намиране на ваксина за Ебола

http://www.vesti.bg/novini/ek-otpuska-244-mln.-dolara-za-namirane-na-vaksina-za-ebola-6025610

ЕС отпуска 24,4 милиона евро за намиране на ваксина срещу Ебола, която да предотврати смъртните случаи в най-засегнатите страни.

Google представи новата email услуга Inbox

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HFknrzHs1CM/

Google представиха новата си email услуга Inbox, която цели да организира по-добре мейлите, като освен това предоставя и информация за срещи, полети, доставки и всичко останало, считано за необходимо.

Inbox в момента се предоставя заедно с Gmail. Ще е достъпна в уеб версия и с мобилни приложения за Android и iOS.

Inbox е предназначена за всички, които работят с големи обеми пощенски съобщения. Услугата включва четири основни компонента: Групи (Bundlers), Акценти (Highlights), Напомняния (Reminders) и Отлагане (Snooze).

Групите автоматично сортират съобщенията, като за разлика от Gmail, са налични повече папки. Запазена е възможността потребителят да създава собствени папки за автоматично сортиране.

Акцентите са заимствани от Google Now и показват допълнителна информация от интернет, която може да бъде полезна за потребителя. Информацията е видима директно в списъка със съобщения, така че не е необходимо потребителят да отваря писмото, за да я прочете.

Напомнянията се създават вътре в приложенията и се показват най-отгоре в списъка. Inbox автоматично добавя съпътстваща информация към тях, например телефон и адрес на ресторант.

Отлагането съдържа писма, които са насрочени за прочитане на по-късен етап – днес, утре, следващата седмица и т.н. Подобна възможност отдавна присъства в някои мобилни приложения, вкл. Mailbox и Acompli.

На този етап услугата е достъпна само с покана. От Google са изпратили покани на редица потребители, но ако не сте от тях, можете да си поискате покана като изпратите мейл на inbox@google.com. Приложенията Inbox за Android и Inbox за iOS вече са достъпни в официалните онлайн магазини на двете платформи и могат да се свалят и инсталират, но услугата е достъпна само след заявка, пише КРОСС.

Видео на услугата вижте тук.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/inbox-google-dostupna-1436482.html#ixzz3GypwXwae

Киев се опасява, че Русия може да се опита да повлияе на изборите

http://www.mediapool.bg/kiev-se-opasyava-che-rusiya-mozhe-da-se-opita-da-povliyae-na-izborite-news226347.html

Украинският премиер Арсений Яценюк предупреди за възможни опити на Русия да дестабилизира парламентарните избори в Украйна в неделя и нареди да се засилят мерките за сигурност с цел предотвратяване на "терористични актове", съобщи Ройтерс.   "Ясно е, че опитите за дестабилизиране на обстановката ще продължат и се предизвикват от руската страна. Те не постигнаха успех на президентските избори (през май), но плановете им останаха в сила", каза Яценюк на среща с висши шефове по сигурността и наблюдатели на предстоящите избори.   "Необходима ни е пълна мобилизация на цялата правоохранителна система, за да се предотврати нарушаване на изборния процес и на всякакви опити за терористични актове на изборите".

По 100 души на час преминават през спирометрите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268293

Днес в България се провежда Ден на спирометрията – част от световна здравна инициатива, която се реализира у нас от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и преминава под мотото „Как дишаш? Провери сега!“. В София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик от 10 ч.

Катастрофа с две коли рани шестима, сред тях майка с дете

http://www.cross.bg/maiika-dete-katastrofa-1436492.html

/КРОСС/ Катастрофа с два леки автомобила рани шестима, сред тях майка и дете. Инцидентът стана малко преди 14 часа днес на разклона на кочериновското село Бараково. Всички пострадали се транспортират към спешно отделение на благоевградската болница. Сред ранените има и 2-ма македонци, пише struma.bg. Снимки: Булфото, всички права запазени

Хванаха трима емигранти от Афганистан в гората до град Трън

http://www.zapernik.com/krimi/hvanaha-trima-emigranti-ot-afganistan-v-gorata-do-grad_35108/

Трън. Служители от РУП Трън установиха трима емигранти от Афганистан .

Вчера, около 13,30 ч в дежурната част на РУП Трън е подаден сигнал , че в района на село Бохова са забелязани трима ''нелегални емигранти''. Трънските служители на реда провели незабавни оперативно - издирвателни мероприятия. В горски масив, в близост до границата с република Сърбия те установили и задържали трима мъже от Афганистан. Същите са предадени незабавно на ГПУ Трън. Работата по случая...

Продължава

Американска компания купува "Телерик" за $262 млн.

http://www.vesti.bg/pari/biznes/amerikanska-kompaniia-kupuva-telerik-za-262-mln-6025606

Очаква се придобиването да приключи в началото на декември, след като получи регулаторно одобрениe

Катастрофа с две коли рани шестима, сред тях майка с дете

http://www.cross.bg/dete-katastrofa-maiika-1436492.html

/КРОСС/ Катастрофа с два леки автомобила рани шестима, сред тях майка и дете. Инцидентът стана малко преди 14 часа днес на разклона на кочериновското село Бараково. Всички пострадали се транспортират към спешно отделение на благоевградската болница. Сред ранените има и 2-ма македонци, пише struma.bg.

Седем ранени при катастрофа на Е-79

http://frognews.bg/news_78789/

Седем души, сред които и едно дете, са ранени при катастрофа на път Е-79, в района на Антените. Инцидентът е станал около 13,30 часа.

Турски проектозакон предвижда затвор за призиви в социалните мрежи

http://asia.actualno.com/Turski-proektozakon-predvijda-zatvor-za-prizivi-v-socialnite-mreji-news_56490.html

"Пакетът за вътрешна сигурност", който правителството се очаква да внесе в парламента в следващите няколко дни, може да наложи безпрецедентни нови мерки върху социалните медии, включителн...

Любимото сопрано на Хауърд Шор и Енио Мориконе ще пее в LORD OF THE RINGS IN CONCERT

http://showbusiness.actualno.com/Lubimoto-soprano-na-Hauyrd-Shor-i-Enio-Morikone-shte-pee-v-LORD-OF-THE-RINGS-IN-CONCERT--news_56497.html

Любимото сопрано на Хауърд Шор и Енио Мориконе ще стане част от филмовото зрелище LORD OF THE RINGS IN CONCERT на 5 декември в София. Кейтлин Луск пее от 15 годишна в спектаклите, посветени на трилоги...

Апелативният съд потвърди присъдата на Октай Енимехмедов

http://politics.actualno.com/Apelativnijat-syd-potvyrdi-prisydata-na-Oktaj-Enimehmedov-news_56493.html

Софийският апелативен съд потвърди днес присъдата от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за Октай Енимехмедов, който на 19 януари 2013 г. заплаши с пистолет Ахмед Доган по време на конференция на ...

АКЦИЯ! Пернишката полиция провери 46 автомобила вчера с цел подобряване безопасността на движението в малките слабонаселени и отдалечени места

http://www.zapernik.com/krimi/akciya-pernishkata-policiya-proveri-46-avtomobila-vchera-s-cel-podobryavane_35107/

Вчера на територията на ОДМВР Перник е проведена специализирана полицейска операция с цел подобряване безопасността на движението в малките слабонаселени и отдалечени места .

В хода на операцията са проверени 46 бр. МПС и 54 лица. За констатираните нарушения по ЗДвП са съставени са 8 бр. АУАН и са наложени 7 бр. глоби с фиш .

Лидерите от ЕС обсъждат борбата с ебола и климатичните промени

http://www.bnews.bg/article-119763

Европейските лидери се събират в Брюксел, където ще обсъждат стратегия за ограничаване разпространението на ебола, както и да вземат решение как държавите ще се справят с климатичните промени и какво ще правят по въпроса до 2030 година

Студентите отделят по 250 лева за 8-ми декември

http://pik.bg/студентите-отделят-по-250-лева-за-8-ми-декември-news241124.html

Студентите отделят по 250 лева за 8-ми декември

Поне 250 лева ще трябва да отделят студентите за празника си тази година. Резервациите в зимните и спа курортите вече започнаха, а в най-предпочитаните хотели и заведения места вече няма, информира Нова телевизия.

„Ще празнуваме в Банско. Купонът ще струва 100 лева. Включва две нощувки с вечеря, хотел – четиризвезден с джакузи. Надявам се да си изкараме добре, както винаги е било”, споделя Ивайло, който е студент, 1-ви курс.

Резервации в хотелите в планинския град се приемат още от началото на учебната година, а свободни места в по-евтините хотели вече трудно могат да се намерят.

„Търсене към Банско има, съответно на по-ниска цена, в по-евтините хотели, но се надяваме през предстоящите 2 месеца да има още по-голямо търсене”, обяснява Айше Хадживезулова - управител на 4-звезден хотел в Банско.

Резервации вече има и в местните дискотеки и кръчми. Кувертите в заведенията струват между 25 и 60 лева, а за вход в дискотека студентите ще трябва да подготвят между 10 и 20 лева. А механите ще заложат на месна храна и автентична музика.

„Ще можем да предоставим не само програмата, ами после песни и танци до зори под ръководството на нашите добри диджеи”, твърди Даниела Димитрова, управител на механа.

Интерес вече има и към другите големи зимни курорти – Боровец и Пампорово. Тази година много студенти ще празнуват и в спа дестинациите като Хисаря и Велинград, пише bulgariautre.bg.

„Това, което е различно от годините назад е, че студентите все по-често търсят екстри и лукс в своите празнични дни. Предпочитат 4 и 5-звездни хотели със спа центрове. Хитови са хотелите покрай минерални извори”, обяснява Свидна Динева – управител на туристическа фирма.

Повечето пакети са за две нощувки, а цените се движат между 90 и 120 лева. Една допълнителна нощ веселие може да струва на студентите още 30-40 лева. Заедно с разходите за път, нощен живот и храна – празникът ще излезе поне 250 лева.

Софиянски се усъмни в компетентността на преговорите за кабинет

http://frognews.bg/news_78788/

Разговорите за създаване на правителство са несериозни и не дават визия за това какво ще прави правителството. Говори се за приоритети от хора, които не са компетентни в областта, в която говорят.

Руски шпионски самолет навлезе във въздушното пространство на НАТО, прихванаха го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384238

Руски военен самолет навлезе без предупреждение във въздушното пространство на НАТО. За кратко руският самолет ИЛ-20, който е специализиран в събиране на разузнавателни данни, е навлязъл в естонското въздушно пространство в околностите на остров Сарема за по-малко от минута, което означава на около 600 метра навътре във въздушното пространство на Руски военен самолет навлезе без предупреждение във въздушното пространство на НАТО. За кратко руският самолет ИЛ-20, който е специализиран в събиране на разузнавателни данни, е навлязъл в естонското въздушно пространство в околностите на остров Сарема за по-малко от минута, което означава на около 600 метра навътре във въздушното пространство на

Обраха медния казан на къща в кв. Стара чешма в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/obraha-medniya-kazan-na-kushta-v-kv-stara-cheshma-v_35106/

Пернишки криминалисти от 01 РУП Перник разкриха кражба на меден казан от къща в кв. ''Стара чешма''.

На 20.10 във 01 РУП Перник бил подаден сигнал за извършена кражба на меден казан и серпентина от къща в кв. ''Стара чешма''. Полицаите започнали незабавно разследване. В хода на работата били проведени множество процесуално - следствени действия, които отвели криминалистите до извършителя на престъпното деяние - Й. Д. на 28 – години от град Перник.

Лицето не е криминално...

Продължава

Въвеждат електронна услуга за достъп до данни за пристанищата

http://www.cross.bg/infrastryktyra-danni-pristanishtnata-1436491.html

/КРОСС/ Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" въвежда нова електронна услуга за достъп до данните на Географската информационна система на пристанищната инфраструктура. Системата поддържа актуални данни за състоянието на инфраструктура, площи, сгради, съоръжения, пътни и железопътни терминали, складове, прилежаща акватория и други обекти на територията на пристанищата за обществен транспорт с национално значение за България.Държавното предприятие въведе в експлоатация системата в края на август тази година. Географската информационна система на пристанищната инфраструктура е изградена в рамките на проект, финансиран от Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г., на стойност над 4,5 млн. лева.ГИС технологията дава възможност натрупаните данни и информация да бъдат използвани за специфични изследвания, управление на ресурси, регионално и териториално планиране, както и за икономическо моделиране на процеси. Предвижда се след създаването на Националния портал за пространствени данни, ГИС-системата на пристанищната инфраструктура да поддържа обмен на данни с геопортала на инфраструктурата за пространствена информация в ЕС (INSPIRE).Ползването на електронната услуга е безплатно и достъпът се предоставя чрез подаване на заявление - декларация, което може да бъде изтеглено от сайта на ДП „Пристанищна инфраструктура"(www.bgports.bg)

Третият лъч на метрото може да се забави

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/23/2405519_tretiiat_luch_na_metroto_moje_da_se_zabavi/?ref=rss


Строителството на третия лъч на метрото в София може и да се забави, обяви главният архитект на София Петър Диков пред журналисти след днешното заседание на Столичния общински съвет. Причината е, че са подадени две жалби на екологични организации срещу заповедта на Министерството за околната среда и водите за издадената оценка на въздействието върху околната среда.

Без да уточни кои са организациите, той посочи, че сред опасенията им са нарушаване на естествения поток на подпочвени...

6-ма ранени при катастрофа на Е-79 край Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/6-ma-raneni-pri-katastrofa-na-e-79-kraj-blagoevgrad-6025608

Шестима, сред тях 6-годишно дете, пострадаха при катастрофа на ГП Е-79 край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

След 9 септември синовете на Райна Княгиня са обявени за врагове на народа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/23/2405563_sled_9_septemvri_sinovete_na_raina_kniaginia_sa/?ref=rss


Публикуваме текста на Искра Ценкова от вестник "Преса", озаглавен "След 9-ти септември синовете на Райна Княгиня – врагове на народа". Акцентите са на "Дневник".

"Всичките синове на Райна Княгиня са офицери от Българската армия, сражавали са се по бойните полета, награждавани са с ордени за храброст. Останала вдовица, прабаба ми е била принудена да изучи синовете си на държавна издръжка", разказва инж. Здравчо Здравчев, наследник на двата панагюрски рода, записали имената си в...

До края на месеца стават ясни новите тарифи на такситата

http://pik.bg/до-края-на-месеца-стават-ясни-новите-тарифи-на-такситата-news241106.html

До края на месеца стават ясни новите тарифи на такситата

До края на месеца ще стане ясен новият праг на тарифите на таксиметровите услуги в различните райони в страната, информира "standartnews.com".

Изискването е заложено в Закона за автомобилните превози. В няколко големи града вече има споразумение от каква цена започва тарифите. Бургас е един от първите, който ще въведе единен праг.

В морския град се предвижда услугите да бъдат съответно 75 стотинки за дневна и 85 стотинки за нощна тарифа.Това на практика означава, че цените покрай морето може да поевтинеят, тъй като в момента жълтите коли возят съответно на 79 и 89 стотинки.

Част от малките таксиметрови компании са притеснени, тъй като за тях означава поскъпване и то драстично. Те в момента возят на 59 стотинки дневна и 69 - нощна тарифа. За тях означава скок в цената със 16 стотинки на километър.

„Понеже ние имаме определена максимална тарифа от 1,30 лева, който иска, може от 75-85 стотинки до 1,30 лева да си калкулира каквато иска цена на пробега на километър", обясни общинският съветник Димитринка Буланова.

 

Видео: Спортното министерство раздаде близо 850 хил. лева премии

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405567_video_sportnoto_ministerstvo_razdade_blizo_850_hil/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Евгения Раданова раздаде премии за 846 525 лева.

Тя награди медалистите и призьорите от младежките олимпийски игри в Нанджин и от световните и европейски първенства, провели се в рамките на нейния мандат. Бонуси имаше и за треньорите и щабовете на състезателите.

Сред най-значимите постижения от последните месеци беше триумфът на ансамбъла по художествена гимнастика на световното първенство.

На младежките...

200 млн. лева са инвестирали фирмите в подобряване на енергийната ефективност

http://econ.bg/Новини/200-млн-лева-са-инвестирали-фирмите-в-подобряване-на-енергийната-ефективност_l.a_i.583191_at.1.html

Близо 200 милиона лева са инвестирали български компании в енергийна ефективност само през последната година по ОП „Конкурентоспособност“. Търсенето...

До 250 лв. глоба за неподдържано гробно място

http://www.cross.bg/predpriyatie-obshtinskoto-mesta-1436490.html

София /КРОСС/ Столичният общински съвет прие нови правила за поддръжка на гробните места в София. Те предвиждат глоба от 100 до 250 лв. ще бъде налагана на роднините на погребаните, които не поддържат гробните си места. При установяване на повторно нарушение, глобата е в размер от 250 до 500 лв. „Това е с цел да се въведе ред по отношение на изискването гробищата да се поддържат в подходящ вид - гробът да бъде добре почистен, засаден с цветя и ниски храсти или по друг начин, но да е благоустроен. Основната отговорност носи общинското предприятие парк, в която правоимащият ще заявява как ще поддържа гробното място - сам, чрез свои близки или ще упълномощи общинското предприятие, като при последния вариант се заплаща годишната такса от 48 лева за поддръжка на гробове", каза Мита Георгиева от СОС. „Във връзка с опазването на вътрешния ред и сигурност на територията на „Гробищни паркове" се предвижда изграждане на видео наблюдение, както и постоянна охрана на общинското предприятие", стана ясно още от думите на Георгиева. „В двегодишен срок от приемане на новата наредба, ОП „Гробищни паркове" трябва да създаде електронен регистър на гробните места. Ще бъде издаден и електронен регистър към общинското предприятие, в който ще се съдържат имената на фирмите, които работят на територията на парковете

Радомир Метал Индъстри е фирмата дала подкупа на арестувания шеф на РИОСВ в Перник

http://www.zapernik.com/politika/radomir-metal-industri-e-firmata-dala-podkupa-na-arestuvaniya-shef_35105/

Хванатият с подкуп шеф на пернишкото РИОСВ Отнян Борисов е още в полицията - задържан за 72 часа, но скоро може да бъде пуснат, научи zaPernik.com. Другият - инспектор Шопски е пуснат и май ще бъде в ролята на свидетел.

Фирмата, която е белязала парите за подкупа е Радомир Метал Индъстри, научи zaPernik.com. Сумата, с която е бил хванат Борисов е част от подкупа - 2000 лева. Иначе са искани много повече пари, говори се за 10 000 лева.

Както вече писахме Огнян Борисов бе...

Продължава

5 икономически проблема, които стоят в миманса

http://offnews.bg/news/n_1/n_407522.html

Покрай политическите драми около съставянето на кабинета забравихме, че - както казват в популярния сериал Игра на тронове - „Зимата идва“ (“Winter is coming”). А с нея и няколко критични за икономиката проблеми, които продължават да бъдат маргинализирани и да стоят в миманса. И за да не се изненадаме за пореден път, когато ни гръмнат в лицето, ще опитам да изредя и опиша няколко, без да претендирам за изчерпателност. Някои от тях са по-големи и касаят цели системи, други са по-малки, но също належащи. Първият проблем е в топлофикационния сектор. Последното решение на ДКЕВР практически поставя всички топлофикации в България пред опасност от фалит още пролетта на 2015 година (или поне критично декапитализиране, след което надали ще оцелеят дълго време). Въпреки че насоката на ДКЕВР през последната година е правилна, тоест, увеличаване на цената на парното и намаляване на цената, на която НЕК изкупува електричество от когенерациите, „дозировката“ е много грешна, а жизненоважните за успех на политиката съпътстващи реформи – липсващи. Нека опиша с две думи как функционира секторът сега. За да се задържа по политически причини цената на парното ниска, НЕК субсидира топлофикациите като изкупува електроенергията, произвеждана от техните когенерации, на по-висока цена (нещо като с ВЕИ-то). И така, топлофикациите продават топлоенергия евтино и често на загуба, но компенсират чрез продажбата на електричество на НЕК. Вече не е тайна, че НЕК също е в много лошо финансово състояние, а при пълното прилагане на третия либерализационен пакет от 2015-2016, самото му съществуване ще бъде поставено под въпрос, освен ако не бъде оздравено чрез продажба на активи и увеличение на цената на тока. Опитвайки се да спасят НЕК, политиците започнаха да пренасочват всякакви финансови потоци към него и съответно намаляваха цените на които той изкупува електроенергия. Четири поредни решения бяха в тази насока, но същевременно увеличението на цената на парното не компенсираше загубите на приходи към топлофикациите (по разбираеми политически причини). Още повече, България остава единствената държава в ЕС без съществени европейски пари за топлофикациите, а целевата енергийна подкрепа за най-бедните е недостатъчна. В резултат на последните решения на ДКЕВР за топлофикационния сектор ще се намалят с под половин процент от дълговете на НЕК, но затова пък ще се увеличи сериозно рискът от фалит за повечето топлофикации още след този отоплителен сезон. Необходимо е колкото си може по-скоро ДКЕВР да отмени последното си решение, за да може топлофикациите да оцелеят финансово тази зима и да се започне реална и ефективна реформа през следващата. Вторият голям проблем е НЗОК. Предният кабинет временно запуши дупката в касата, но имам сериозни подозрения, че през декември ще се окажем пак с недостиг на средства. Открай време си говорим, че докато НЗОК е държавен монопол, колкото и пари да се изливат в него, те не стигат. Абсурден е парадоксът, че парите за здравеопазване са се увеличили с пъти през последните години, но хоспитализациите също се увеличават. Тоест, колкото повече пари даваме за лечение, толкова повече лежим в болница? НЗОК се източва по много и различни начини и единственият ефективен ход е да бъде демонополизиран час по-скоро и отделните частни каси да получат естествен стимул в конкурентна среда реално да контролират какви разходи се правят в сключилите с тях договори лечебни заведения. Въпреки че почти всяка партия и шеф на НЗОК разписват намерения за демонополизация, никоя и никой не предприема стъпки в тази посока (дори текущата шефка го заяви по време на конкурса си). Вече съществува реалната опасност политиците да се подлъжат по популизъм и да вдигнат здравните осигуровки от следващата година, в опит да запълнят дупките в държавния монопол НЗОК. Това, освен че няма да има нужния положителен ефект върху НЗОК, ще доведе до допълнително дестимулиране на работодателите да разкриват работни места и ще отнеме средства от самите служители, които биха отишли за потребление. Третият проблем е в стопанисването на горите. Той не е толкова належащ, но в момента този сектор е буквално феодализиран – държавата е разпределена регионално на няколко държавни горски предприятия, чиито директори се разпореждат като своеобразни санджакбейове с горския фонд. Корупционните практики са умопомрачителни и пълнят не само частни джобове, но и определени партийни каси. Крайно време е повече българи да разберат, че докато българската държава продължава да бъде най-големият собственик на гори (като процент) в Европейския съюз, нещата в този сектор ще продължат от зле към по-зле. Централизираното и корупционно управление нарушава пазарната икономическа логика и въпреки сериозния дърводобив в България, повече от вероятно е, че дървеният материал не достига до клиентите, които имат най-голяма нужда от него в определен момент. Да не говорим, че директорите на държавните предприятия нямат никакъв стимул да развиват устойчив дърводобив, за разлика от частните собственици на гори (които, ако не искат да останат без бизнес, ще залесяват, както е по цял свят). Четвъртият проблем е по-належащ, тъй като касае човешки животи. Безсъмнено е въпрос на време поредният спор около лифтовете на Витоша да избухне пак с пълна сила. Без да бъда специалист по право и екология, просто като страстен планинар и сноубордист за мен е абсолютно недопустимо да се продължи рисковото опериране на лифтове, произвеждани преди над половин век. Съоръженията на Витоша трябва да бъдат изцяло подменени. За съжаление, призивите на няколко псевдоеколози объркаха много добронамерени хора, че тази подмяна ще доведе до масово изсичане на гори и лифтовете трябва да бъдат просто ремонтирани. През последните години имахме няколко случая на аварирал лифт и паднали хора, като се сещам за поне две деца. За щастие, фатални случаи все още няма. Да продължим да дърпаме дявола за опашката е безумно. От една страна, псевдоеколозите е време да млъкнат, защото накрая ще умре човек заради техния популизъм. От друга страна, собственикът на лифтовете трябва да обяви план за корпоративна социална отговорност и залесяване на сега пустеещи или обезлесени площи (всъщност, такива има много в самия парк Витоша, поради безстопанственост и нехайство на неговите директори и разхождащите се в парка хора ги виждат всеки път), което многократно да компенсира дърветата, които е нужно да се отсекат при монтирането на новите модерни съоръжения. Абсурдно е да говорим в каква европейска столица на зимния спорт може да се превърне София, ако падат хора от аварирали допотопни лифтове, за които няма резервни части. Петият проблем е промените в закона за потребителския кредит, за които аз и доста други икономисти и юристи бием камбаната вече няколко месеца, откакто бяха предложени от Георги Кадиев и гласувани от парламента. Настойчиво посочвахме на българските депутати, че огромното оскъпяване в проблемните казуси идва от некоректни компании, залагащи несъразмерни такси при просрочие (например, закъсняваш с една вноска и дължиш по 100 лева дневна наказателна такса), а не от ГПР-то и лихвите по кредитите. Тъй като това са малки суми за кратък период, ГПР-то винаги е високо и то не е адекватен показател. Например, само една такса от 20 лева за разглеждане на документи изстрелва ГПР-то на кредит от 300 лева за два месеца на почти 100%. Но пък за много потребители е приемливо да получат 300 лева и да върнат с лихви и такси 400 лева за два месеца, стига да ги получат веднага и без обезпечение. Конституционно мнозинство депутати не послушаха специалистите, не се допитаха до потребителите и самите компании, ограничиха ГПР-то и създадоха пълен хаос. Няколко месеца по-късно вече е ясно, че това е напълно грешна регулация, над 1.5 милиона потребители трябва да преминават през нови заплетени процедури, за да получат необезпечен кредит, а неетичните компании дори завземат по-голям пазарен дял, тъй като някои етични се оттеглят. Всичко това се случва в особено лош за потребителите момент, тъй като много хора са с блокирани средства в КТБ или със забавени заплати, поради проблеми на компании, работещи с КТБ, икономиката продължава да стагнира и все повече хора биха се нуждаели от краткосрочен заем, за да покрият по-високите сметки през зимните месеци. Това е отличен пример за неадекватен закон, приет от депутати на инат срещу мненията на специалисти, потребители и предприемачи, и то в особено неподходящ момент. Новият парламент трябва да остави ограничението на ГПР само за кредитите над 12 месеца и да погледне към истинския проблем, а именно практиката да се залагат с дребен шрифт несъразмерни наказателни такси при просрочия.

България слиза надолу и в класация за борба с корупцията в чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/23/2405570_bulgariia_sliza_nadolu_i_v_klasaciia_za_borba_s/?ref=rss


България и Дания са двете страни, които през изминалата година са отстъпили в борбата с корупцията, извършвана от техни бизнесмени в чужбина. Това отчита базираната в Берлин организация "Трансперънси интернешънъл" в годишния си доклад за спазване Конвенцията на ОССЕ за борба с подкупването на чуждестранни публични служители при транзакции на международния бизнес. Тя е одобрена през 1997г. и влиза в сила през 1999г.

България е слязла в най-ниската категория, в която практически не се...

ГЕРБ и Патриотичният фронт преговарят втори час

http://www.moreto.net/novini.php?n=268297

Два часа ГЕРБ и Патриотичният фронт преговарят за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Преговорите са част от втория кръг на политически консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии.

Руски шпионски самолет летя над територията на НАТО, прихванаха го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384209

Руски военен самолет навлезе без предупреждение във въздушното пространство на НАТО. За кратко руският самолет ИЛ-20, който е специализиран в събиране на разузнавателни данни, е навлязъл в естонското въздушно пространство в околностите на остров Сарема за по-малко от минута, което означава на около 600 метра навътре във въздушното пространство на Руски военен самолет навлезе без предупреждение във въздушното пространство на НАТО. За кратко руският самолет ИЛ-20, който е специализиран в събиране на разузнавателни данни, е навлязъл в естонското въздушно пространство в околностите на остров Сарема за по-малко от минута, което означава на около 600 метра навътре във въздушното пространство на

Македонска кола отвя наша край Кюстендил, 4 души пострадаха

http://www.bnews.bg/article-119814

Четирима души, между които и дете са пострадали при катастрофа между македонски и български автомобил на главен път Е-79 в района на Антените, Благоевградско.

Космосът в твоите уши с помощта на аудиоархива на НАСА

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/23/2405518_kosmosut_v_tvoite_ushi_s_pomoshtta_na_audioarhiva_na/?ref=rss


Космосът може да бъде чут. Част от него е събрана в SoundCloud, където щатската космическа агенция НАСА е създала свой профил.

Освен добре известните аудизаписи на реплики като "Хюстън, имаме проблем" и "Орелът кацна", има още много, много интересни неща, които да чуете.

Сред тях са звук от излитането на космическа ракета, шумоленето на сателити и друга техника, мълния на Юпитер, междузвездни плазмени и радио емисии. И за да не е всичко твърде американско, има и звук от...

Космосът в твоите уши, или къде да открием част от аудиоархива на НАСА

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/23/2405518_kosmosut_v_tvoite_ushi_ili_kude_da_otkriem_chast_ot/?ref=rss


Космосът може да бъде чут. Част от него е събрана в SoundCloud, където щатската космическа агенция НАСА е създала свой профил.

Освен добре известните аудизаписи на реплики като "Хюстън, имаме проблем" и "Орелът кацна", има още много, много интересни неща, които да чуете.

Сред тях са звук от излитането на космическа ракета, шумоленето на сателити и друга техника, мълния на Юпитер, междузвездни плазмени и радио емисии. И за да не е всичко твърде американско, има и звук от...

Кадиев: Нищо лично, но вашето време отмина

http://www.cross.bg/vreme-kadiev-otmina-1436489.html

/КРОСС/Нищо лично, но вашето време отмина. С тези думи Георги Кадиев от БСП се обръща към тесния кръг, който последните двайсетина години управлява леницата. Тяхното време отмина, и не защото го казвам аз. А го показват резултатите от изборите, пише от Фейсбук профила си Кадиев.  Той за сетен път призова за радикална и скоростна реформа в столетницата - идейна, структурна, кадрова, финансова. И не на последно място - за промяна в мисленето в БСП. Ето какво пише Кадиев:  Тъй като виждам все по-силна медийна атака към "богатите младоци" чрез различни интервюта в медиите, казвам моята позиция: БСП се нуждае от безкрайна, радикална и скоростна реформа- идейна, структурна, кадрова, финансова. Много хора са отдали години от живота си за нея, но сега е време за друг тип политика и друг тип поведение. Нищо лично и нищо обидно към поколението, което последните двайсетина години управлява БСП. Не говоря за обикновените членове на Националния съвет и Изпълнителното бюро, а за този тесен кръг, който истински управляваше. Тяхното време отмина, и не защото го казвам аз. А го показват резултатите от изборите, организационното състояние, липсващите или демотивирани млади. Кой нормален млад човек би дошъл при нас при риска утре да го заклеймят като "богат младок"? Понеже "в бизнеса е практичен, ама политиката не му е сила", както се изрази за мен Димитър Дъбов. Ръководството на една партия трябва всеки ден и постоянно да дава личен пример

НАСА засече рядкото космическо явление "звездотресение"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384191

Американски астрономи са изследвали получени с помощта на космическия гама телескоп "Ферми" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) мощно изригване на рентгенови лъчи от магнетара SGR J1550-5418, който се намира на разстояние от около 15 000 светлинни години от Земята. Така те са регистрирали много рядко космическо явление - "звездотресение" (starquakе) Американски астрономи са изследвали получени с помощта на космическия гама телескоп "Ферми" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) мощно изригване на рентгенови лъчи от магнетара SGR J1550-5418, който се намира на разстояние от около 15 000 светлинни години от Земята. Така те са регистрирали много рядко космическо явление - "звездотресение" (starquakе)

Финансовото министерство сви прогнозата си за ръста на икономиката

http://www.mediapool.bg/finansovoto-ministerstvo-svi-prognozata-si-za-rasta-na-ikonomikata-news226346.html

Няма да се случат заложените в бюджет' 2014 очаквания за ръст на икономиката от 1.8%, които дори бяха повишени през пролетта до 2.1%. Министерство на финансите ревизира прогнозите си и намали растежа на 1.5% до 81.4 млрд. лв. брутен вътрешен продукт (БВП). За следващата година очакванията са дори още по-ниски – 1.2% ръст. Едва през 2016 и 2017 г. те ще живне съответно с 2% и 2.5% от БВП. Това е посочено в есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Основната причина за ревизията на прогнозите надолу е дефлацията от 1.1 %, която се дължи на свитото потребление и намалението на цените при някои стоки и услуги. През септември страната ни беше първа в Европейския съюз с най-голямо понижение на цените на живота. Негативна роля за намаляване на растежа играе и по-слабият износ спрямо очаквания. При заложен ръст на износа на стоки и услуги от 6.9%, три месеца преди края на годината перспективите се оценяват на едва 2.5%. Експертите на министерството са построили очакванията си върху цена на петрола от 107.2 долара за барел, като в момента тя е между 80 и 85 долара за барел на международните пазари, което също оказва влияние на икономиката. Есенният преглед на финансовото министерство за макроикономическите показатели е положителен само относно намаляването на безработицата. Очаква се тя да бъде около 11.8% през тази година, което е с един процентен пункт по-добре от пролетната прогноза. Плановете са през следващите три години броят на хората без работа постепенно да намалява, като достигне 10.2% през 2017 г. Редица международни институции също ревизираха в посока надолу очакванията си за българската икономика. Международният валутен фонд промени прогнозата си за растежа от 1.6% на 1.4% за 2014 г., Световната банка очаква 1.7% ръст на българската икономика. Най-оптимистична е прогнозата на "Стандарт енд Пуърс" за увеличение от 1.9%.

Шофьор с черепно-мозъчна травма, удари го бус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384193

С десетки пътни инциденти бе съпроводен днешният ден на валежи в Хасковско.
При най-тежкия 67-годишният Иван Ангелов бе откаран в болница с черепно-мозъчна травма, след като Фиестата му бе ударена отзад от бус на международния път Е-80 до разклона за хасковското село С десетки пътни инциденти бе съпроводен днешният ден на валежи в Хасковско. При най-тежкия 67-годишният Иван Ангелов бе откаран в болница с черепно-мозъчна травма, след като Фиестата му бе ударена отзад от бус на международния път Е-80 до разклона за хасковското село

След 40 надвисва опасност от влошаване на сетивата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384188

Достигането на 40-ата годишнина и надвисналата криза на средната възраст тревожат мнозина. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват също, че след прехвърляне на 40-те хората започват да забелязват и влошаване на сетивата, пише в. "Дейли експрес".
Допитването сред 1500 души, направено по поръчка на производителите на слухови Достигането на 40-ата годишнина и надвисналата криза на средната възраст тревожат мнозина. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват също, че след прехвърляне на 40-те хората започват да забелязват и влошаване на сетивата, пише в. "Дейли експрес". Допитването сред 1500 души, направено по поръчка на производителите на слухови

Жалби забавят третия лъч на метрото?

http://www.cross.bg/metroto-dikov-tretiya-1436488.html

София /КРОСС/ Възможно е жалбите по решението на Оценка на въздействието върху околната среда да забавят изграждането на третия лъч на метрото. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той посочи, че до момента са подадени две жалби до Министерство на околната среда и водите, които са свързани с Оценката на въздействието върху околната среда. Те са свързани по-скоро с неразбиране на документа, отколкото с реални притеснения с екологичността на третия лъч на метрото. „Дано не е с цел умишлено да се бави строежът му. Допълнителният ефект от метрото е, че намалява трафика, изгорелите газове, шумовото замърсяване и други негативни ефекти, които причиняват автомобилите", казва още Петър Диков. Във въпросните жалби основният мотив е, че построяването на третия лъч на метрото ще наруши естествения поток на подпочвени води и минерални извори. Според експерта това звучи несериозно. „Не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира. Към проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания - всичко, което е необходимо, освен това вече имаме два лъча на метрото, които са изградени и функциониращи", посочи Диков. Той добави, че ще се проведе среща с подателите на жалбите.„Ще инициираме среща с тях, в която ще разговаряме и ще си кажем аргументите

Двама танцуващи свещеници станаха сензация в интернет

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dvama-tancuvashti-sveshtenici-stanaha-senzaciia-v-internet-6025605

Успехът на двамата свещеници може да бъде сравнен с този на сестра Кристина Скуча, която през юни спечели италианската версия на телевизионния конкурс "Гласът" с поредица свои изпълнения на поп песни

Google представи новата email услуга Inbox

http://www.cross.bg/inbox-google-dostupna-1436482.html

/КРОСС/ Google представиха новата си email услуга Inbox, която цели да организира по-добре мейлите, като освен това предоставя и информация за срещи, полети, доставки и всичко останало, считано за необходимо. Inbox в момента се предоставя заедно с Gmail. Ще е достъпна в уеб версия и с мобилни приложения за Android и iOS. Inbox е предназначена за всички, които работят с големи обеми пощенски съобщения. Услугата включва четири основни компонента: Групи (Bundlers), Акценти (Highlights), Напомняния (Reminders) и Отлагане (Snooze). Групите автоматично сортират съобщенията, като за разлика от Gmail, са налични повече папки. Запазена е възможността потребителят да създава собствени папки за автоматично сортиране. Акцентите са заимствани от Google Now и показват допълнителна информация от интернет, която може да бъде полезна за потребителя. Информацията е видима директно в списъка със съобщения, така че не е необходимо потребителят да отваря писмото, за да я прочете. Напомнянията се създават вътре в приложенията и се показват най-отгоре в списъка. Inbox автоматично добавя съпътстваща информация към тях, например телефон и адрес на ресторант. Отлагането съдържа писма, които са насрочени за прочитане на по-късен етап - днес, утре, следващата седмица и т.н. Подобна възможност отдавна присъства в някои мобилни приложения, вкл. Mailbox и Acompli. На този етап услугата е достъпна само с покана

Миков поздрави параолимпиеца Михаил Христов за призива му към политиците

http://www.cross.bg/mihail-hristov-mikov-1436486.html

/КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Миков и двукратният световен шампион по скок на дължина за хора с увреждания Михаил Христов обсъдиха важните теми от обществените събития след изборите. Основните разисквани въпроси бяха в социалната сфера, спорта, образованието.Срещата поиска лидерът на социалистите по повод видео обръщението на Христов в социалните мрежи. В него той призовава всички народни представители и лидери на партии да работят за подобряване на живота в България и решаване на належащите проблеми в страната. „Поздравявам Ви за активната гражданска позиция и за това, че приехте моята покана", заяви в началото на срещата Михаил Миков. От своя страна авторът на клипа Михаил Христов каза, че видеообръщението му е гледано от над 250 000 потребители на социалните мрежи и отзивите към посланията в него са изцяло позитивни.

Община Варна иска да стопанисва безвъзмездно 132 държавни имота в местност „Салтанат“

http://www.moreto.net/novini.php?n=268294

Искане за предоставяне на недвижими имоти частна и публична държавна собственост в местност „Салтанат“ за безвъзмездно управление в полза на Община Варна, предложено от кмета на града Иван Портних, одобриха членовете на комисията по собственост и стопанство на днешното си заседание.

НАСА регистрира рядкото космическо явление "звездотресение"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384177

Американски астрономи са изследвали получени с помощта на космическия гама телескоп Американски астрономи са изследвали получени с помощта на космическия гама телескоп "Ферми" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) мощно изригване на рентгенови лъчи от магнетара SGR J1550-5418, който се намира на разстояние от около 15 000 светлинни години от Земята. Така те са регистрирали много рядко космическо явление - "звездотресение" (starquakе)

Сетивата отслабват след 40-годишна възраст

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384157

Достигането на 40-ата годишнина и надвисналата криза на средната възраст тревожат мнозина. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват също, че след прехвърляне на 40-те хората започват да забелязват и влошаване на сетивата, пише в. Достигането на 40-ата годишнина и надвисналата криза на средната възраст тревожат мнозина. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват също, че след прехвърляне на 40-те хората започват да забелязват и влошаване на сетивата, пише в. "Дейли експрес". Допитването сред 1500 души, направено по поръчка на производителите на слухови

Станишев към Андриукатис: Достъпът до здравеопазване е ключ към социалното равноправие в Европа

http://www.cross.bg/zdraveopazvane-andriykatis-stanishev-1436485.html

/КРОСС/ По време на пленарната сесия в Страсбург, лидерът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с Витенис Андриукатис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните.Портфолиото на Андриукатис е от особено значение за социалистическото семейство, тъй като здравеопазването в Европа се основава на солидарни принципи. Станишев отбеляза, че като здравен министър в Литва, Андриукатис е направил много в посока равните права и достъп до здравеопазване на гражданите. Лидерът на ПЕС изрази убедеността си, че комисарят ще продължи да работи за усъвършенстване на солидарната здравна система и на европейско ниво. Станишев отбеляза, че по настояване на Групата на социалистите и демократите, фармацевтичната индустрия ще бъде част от портфолиото на Андриукатис и подчерта: "Това е важен знак за нашето семейство и Вие ще бъдете гаранция за въвеждането на прозрачност в сектора". По време на срещата Станишев повдигна въпроса за електронното здравеопазване България. "Министър Таня Андреева разработи проект за електронно здравеопазване по модела на Естония, който в момента е замразен и няма развитие. Ще разчитам на Вашето съдействие Комисията да настоява за скорошното въвеждане на електронното здравеопазване в България. Това е от особено значение за постигането на повече прозрачност при разходването на публичните средства за здраве", каза Станишев

Таня Борисова отново избяга от дома си

http://www.bnews.bg/article-119810

Столичната полиция отново издирва 16-годишната Таня Борисова, която само преди седмица бе обявена за издирване, открита и върната на родителите й.

Безцеремонен! Шефът на пристанището в Созопол поруга трикольора, ползва го за покривка и яде пасти отгоре (снимки)

http://pik.bg/безцеремонен-шефът-на-пристанището-в-созопол-поруга-трикольора-ползва-го-за-покривка-и-яде-news241118.html

Безцеремонен! Шефът на пристанището в Созопол поруга трикольора, ползва го за покривка и яде пасти отгоре (снимки)

Шефът Пристанището в Созопол Евгени Начев поруга националния трикольор, използва го за покривка и най-безцеремонно си похапва пастички върху знамето, сигнализира читател на Флагман.бг..

Не е ясно точно кога са направени фотосите, но от тях се вижда, че Начев е използвал трибагреника за малка масичка на частния паркинг до пристанището, очевидно, за да не си изцапа телефона и портфейла, които са поставени върху знамето.На снимките се забелязват сухи пасти и пълен с фасове пепелник.

Начев като представител на държавата в „Рибни ресурси” ЕООД, прави показното пред стотици потресени туристи в разгара на сезона в Созопол.

Само преди месец той бе назначен начело в държавното „Рибни ресурси” ЕООД. Начев бе едно от кадровите предложения на служебното правителство.

Поругаването на национални символи е криминализирано в Наказателния кодекс - Чл. 108. (2) гласи: Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.




Софиянски: Преговорите между партиите са несериозни

http://www.cross.bg/pravitelstvo-sofiyanski-premier-1436483.html

/КРОСС/ "Разговорите за създаване на правителство са несериозни и не дават някаква визия за това не кой ще участва в правителството, а какво ще прави. Говори се за приоритети от хора, които не са компетентни в тази област, в която говорят", каза бившият служебен премиер Стефан Софиянски в интервю за предаването „12+3". "Правителство ще бъде направено, но дали ще бъде авторитетно и сериозно - това е проблемът. Всички тези преговори не дават добър старт на това правителство. Конфигурацията, която се очертава се противопоставяше категорично в рамките на предизборната кампания. В тези преговори не се вижда логиката на отстъпването на Реформаторския блок и на „България без цензура" и не се вижда общото, което може да накара едно правителство да работи добре и най-вече, което ме притеснява е, че във форматите, които се очертават, това ще бъде правителство на половината на половината. Половината българи са гласували, а в рамките на парламента 50% ще са в опозиция, а 50% ще са в управлението. Аз съм за програмно-експертно правителство", коментира още той. Според Софиянски премиер не трябва да е политическо лице, а експерт.  

Български проект ще се бори за голяма награда в състезанието THE VENTURE на CHIVAS REGAL

http://business.actualno.com/Bylgarski-proekt-shte-se-bori-za-goljama-nagrada-v-systezanieto-THE-VENTURE-na-CHIVAS-REGAL-news_56489.html

Днес легендарният уиски бранд CHIVAS REGAL поставя началото на мащабната инициатива “THE VENTURE” в търсене на най-добрите бизнес проекти със социална значимост от 14 страни, които...

Симеонов: Против сме Корман Исмаилов да е във властта

http://politics.actualno.com/Simeonov-Protiv-sme-Korman-Ismailov-da-e-vyv-vlastta-news_56487.html

За Корман Исмаилов и Народна партия „Свобода и достойнство” продължаваме да сме на същата позиция – ние сме категорично против допускането на техен представител във власт...

Македонската афера „Арсенал“ стигна до България

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/makedonskata-afera-arsenal-stigna-do-bylgariia-6025604

Милиони долари за ремонт на хеликоптери в Македония са изчезнали в тайни сметки в Кипър и България, пише скопският вестник „Дневник“

Невиждано! Пияни ченгета от Смолян „превземат” с бой районното в Елхово, плашат с главсека на МВР

http://frognews.bg/news_78787/

Пияни до козирката ченгета от Смолян, командировани да пазят границата ни на Елхово, спретнали невиждана атака. Първо се сбили в местната дискотека и направили голям въргал. След като охраната извикала на помощ полицията, те избягали и отишли напук да „превземат” със сила елховското районно управление, разкриха пред Фрог нюз ченгета, станали свидетели на безпрецедентния резил.

Националите паднаха с 15 места в класацията на ФИФА

http://www.cross.bg/fifa-tochki-germaniya-1436484.html

/КРОСС/ Българският национален отбор по футбол падна с 13 места в ранглистата на ФИФА за октомври. Влияние на класирането оказват двете поредни загуби, които претърпяха момчетата на Любослав Пенев евроквалификациите - с 0:1 от Хърватия в София и с 1:2 от Норвегия в Осло. Тези резултати ни смъкнаха от 46-о на 59-о място с 532 точки.И през месец октомври начело на класацията е Германия с 1169 точки, следвана от Аржентина с 1565 и Колумбия с 1420 точки. Ето и челната десетка на ФИФА от 23-и октомври: 1. (1) Германия 1669 точки 2. (2) Aржентина 1565 3. (3) Колумбия 1420 4. (5) Белгия 1388 5. (4) Холандия 1375 6. (6) Бразилия 1307 7. (9) Франция 1191 8. (7) Уругвай 1184 9. (11) Португалия 1175 10.(8) Испания 1119    

Детска класика на Киномания 2014

http://www.cross.bg/film-kino-kinomaniya-1436487.html

/КРОСС/Емил от Льонеберя, Пинокио и хитовият Петсън и Финдъс и други вечни детски класики ще зарадват зрителите на тазгодишната Киномания от 13-ти и ще продължи до 30-ти ноември в НДК. Най-малките фенове и техните родители ще могат да видят три анимационни и четири игрални филма. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език. Поучителните и интересни истории включват рисуваните „Емил от Льонеберя" по любимата детска книжка на Астрид Линдгрен, „Мумините на ривиерата", вдъхновено от произведението на талантливата финландска авторка Туве Янсон, по повод 100-годишнината от рождението й, както и вечната история за оживялото дървено човече Пинокио и неговите невероятни приключения. Лудориите на друг невръстен пакостник можем да видим в „Ноно, криволичещото дете" на режисьора Винцент Бал, с участието на Изабела Роселини. Ноно иска да прилича на баща си - най-добрият полицейски инспектор на света, но се забърква с опитния мошеник Феликс и става съучастник в приключенията му. Филмът спечели приза за най-добър детски филм на Европейските филмови награди, както и отличие за най-добър игрален филм на Детския фестивал в Монреал 2013. Старецът Петсън и котаракът Финдъс, нашумели от хитовата поредица на автора Свен Норквист, ще гледаме като игрален филм на Киномания 2014

Минев вече е в Топ 20 по евроучастия, но вкара първия си гол в турнирите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384164

Левият бранител Йордан Минев вкара срещу „Базел“ първия си гол в Европа в своето 35-о участие в мач от континенталните надпревари, сочи статистиката. Снощи той стана и първият футболист на „Лудогорец“, който влезе в Топ 20 по участия в евротурнирите с екипите на български клубове. 13 от мачовете му са за ЦСКА (всички в Лига Европа), Левият бранител Йордан Минев вкара срещу „Базел“ първия си гол в Европа в своето 35-о участие в мач от континенталните надпревари, сочи статистиката. Снощи той стана и първият футболист на „Лудогорец“, който влезе в Топ 20 по участия в евротурнирите с екипите на български клубове. 13 от мачовете му са за ЦСКА (всички в Лига Европа),

Катастрофа прати шестима в болница, сред тях майка с дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384167

Катастрофа между две коли рани 6-има, сред тях майка и дете, съобщава struma.bg.
Инцидентът е станал малко преди 14:00 часа днес на разклона на кочериновското село Бараково.
Всички пострадали се транспортират към спешно отделение на благоевградската болница. Сред ранените има и 2-ма Катастрофа между две коли рани 6-има, сред тях майка и дете, съобщава struma.bg. Инцидентът е станал малко преди 14:00 часа днес на разклона на кочериновското село Бараково. Всички пострадали се транспортират към спешно отделение на благоевградската болница. Сред ранените има и 2-ма

Кевин Викърс стана герой на Канада

http://www.cross.bg/parlamenta-kevin-vikurs-1436481.html

/КРОСС/ За няколко часа този човек се превърна в национален герой на Канада. 58-годишният офицер Кевин Викърс, началник на охраната на парламента в Отава, уби в сряда нападателя, който проникна в сградата и откри стрелба. Кевин Викърс е започнал кариерата си в Кралската жандармерия на Канада, където служи в продължение на 29 години, изкачвайки едно по едно стъпалата на йерархията. От 2006 г. той заема поста началник на охраната на парламента. Задачата му е да обезпечи сигурността на парламента и на неговите членове, като постът му е наследство от британската монархия, уточнява сайтътM6info. Традиционно началникът на охраната на парламента е облечен в черен костюм, носи двурога шапка и сабя. По време на парламентарните сесии, той върви начело на кортежа, който съпровожда председателя на парламента.В Тwitter министри, депутати и журналисти поздравиха Кевин Викърс за вчерашното му смело поведение при нападението в парламента.

Французите са шампиони по изпито вино, българите - на 21 място

http://www.moreto.net/novini.php?n=268291

България се нарежда на 21-во място в класация за консумацията на вино. Според френския сайт Bonial.fr у нас се пият малко над 20 литра средно на човек за година. Франция оглавява класацията с рекордните 44,2 литра на човек. Виното остава най-предпочитаният алкохол във Франция, въпреки че консумацията му намалява, сочат данните цитирани от вестник "Лез еко".

ДАНС е купила 84 автомобила с нагласен търг

http://www.mediapool.bg/dans-e-kupila-84-avtomobila-s-naglasen-targ-news226345.html

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е закупила 84 автомобила за над 3.6 милиона лева при скандална обществена поръчка, осъществена в последните дни на кабинета "Орешарски". Това съобщи в четвъртък бТВ, позовавайки се на свое разследване. Разследването по темата за купените от ДАНС автомобили обаче е публикувано първо от вестник "Банкерь" на 26 септември, но е останало незабелязано за повечето медии. Парите за колите са дадени малко преди правителството на БСП и ДПС да напусне властта.Предложението е било извън дневния ред, но кабинетът е предоставил 7.6 милиона лева – 3.6 милиона от тях са били за новите автомобили за ДАНС. Спецагенцията е обявила обществената поръчка на 30 юни - последния ден преди да влязат в сила поредните промени в Закона за обществените поръчки. Търгът е за 84 нови автомобила, четири от които трябва да бъдат луксозни. БТВ се въздържа да посочи коя е избраната фирма, нито какви са колите. "Банкерь" обаче съобщава, че договорът на ДАНС е с "Мото-Пфое" и е подписан на 23 септември. В надпреварата е била подадена само още една оферта. Въпреки разпоредбите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност при харченето на държавните средства, името на конкурента не е ясно. За странните задания на обществената поръчка много медии, включително Mediapool, съобщиха още на 3 юли тази година, но това не спря ДАНС да си проведе търга. Любопитна подробност е, че ценовата оферта на победителя е само с 4440 лв. под максимално допустимата стойност на поръчката. Това на фона на високите единични цени на автомобилите и големия им брой говори за предварително направени сметки. "Кучето" в тази поръчка е заровено в твърде точните спецификации на автомобилите, които ДАНС изисква. Например за луксозната лимузина, която ще ползва председателят на агенцията Владимир Писанчев, изрично е посочено, че трябва да е оборудвана с трилитров бензинов двигател, с мощност поне 300 конски сили и задвижване на колелата 4x4. Наред с това са отбелязани минималната вместимост на резервоара от 70 л, максималните стойности на СО2 емисии от 235 г/км, както и точните граници за нейната ширина и дължина. Всичко това на цена до 108 хил. лева. На тези характеристики отговаря една от модификациите на топмодела на "Ягуар" - XJ. Други близо 290 000 лв. ще бъдат дадени за три автомобила с висока проходимост (клас SUV), информира "Банкерь". Изискванията към тях са подобни на тези за лимузината, като в случая прави впечатление изключително стесненият диапазон на допустимата дължина на возилата - от 4600 до 4650 милиметра. Това означава, че ДАНС прави въпрос за едни 5 сантиметра. Условията са допълнени с 3-литров бензинов двигател и мощност от поне 300 конски сили., който отделя по-малко от 250 г/км въглеродни емисии. В списъка с покупките са включени и 10 по-малки джипа. За тях бюджетът е 550 000 лв., като изискванията са доста по-занижени. Поръчката насочва към "Форд Куга " с 1.6-литров EcoBoost бензинов двигател и мощност 182 конски сили, информира "Банкерь". Повече от половината пари - над 2 милиона лева - са заделени за 50 леки коли с нормална проходимост. Изискването за модела е да има работен обем на двигателя от 1600 куб. и 160 к.с., а цената да не е повече 40 000 лв. за бройка. Ограниченото в рамките на 2850-2900 мм междуосие насочва само към новия "Форд Мондео". Тук пак става дума за 5 сантиметра. Останалите 610 000 лв. ще бъдат похарчени за 20 по-малки автомобила (клас C). Те ще са "Форд Фокус" с 1.0-литров EcoBoost бензинов двигател и мощност 100 конски сили. Условията на търга са така поставени, че да елиминира всички други възможни доставчици. От ДАНС коментират пред бТВ напълно невнятно, че условията на поръчката са такива, та спецагенцията да получи коли, които да обезпечат нейното функциониране. Явно Писанчев без "Ягуар" не може да функционира нормално, а агентите разбиват корупцията най-добре с "Форд Мондео". Изпълнителният директор на асоциацията на автомобилните производители Стефан Хаджиниколов разказва, че има тенденция държавните ведомства да правят подобни предрешени търгове. "Това са изключително формални методи, с които се дискриминират останалите участници в един такъв свободен конкурс. Тоест отпадат всички останали и остава само избраният предварително”, казва той. Цялата ирония в ситуацията е, че именно ДАНС е призвана да разследва корупцията при обществените поръчки. "В тези особени политически времена, институцията, която трябва да се занимава точно с разследване на такива злоупотреби, си позволява да направи, бих казал, странен търг”, коментира пред бТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Проверката на бТВ стига до откритието, че и НАП са направили подобна поръчка за доставка на автомобили по същото време. Макар посочените спецификации да са малко по-широки, на търга се явява също един участник. Накрая договорът е сключен на цена, която е само 13 лева по максимално допустимата. Това също води до много съмнения. Общата стойност на поръчката е за 1.9 милиона лева, с които са купени 68 автомобила. Телевизията не съобщава от коя фирма за купени колите.

Радан Кънев: Няма да бъда министър, оставам депутат

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radan-kynev-niama-da-byda-ministyr-ostavam-deputat-6025598

Единственото условие на РБ е реформаторска програма за преодоляване на срастването между икономическа, политическа, съдебна и медийна власт, категоричен е Кънев

Тройна или четворна коалиция ще е като буре с барут

http://www.bnews.bg/article-119812

Като буре с барут определи една евентуална тройна или четворна коалиция Николай Бареков.

Минерални извори забавят третия лъч на метрото

http://frognews.bg/news_78786/

Възможно е жалбите по решението на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да забавят изграждането на третия лъч на метрото, заяви главният архитект София Петър Диков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване