Електроуреди масово изгоряха в кв. "Гео Милев" заради кражба от трафопост

http://www.vesti.bg/novini/elektrouredi-masovo-izgoriaha-v-kv.-geo-milev-zaradi-krazhba-ot-trafopost-6025597

Вандали откраднаха меден проводник от трафопост в столичния квартал "Гео Милев", което предизвика авария и доведе до масово изгаряне на електроуреди и електромери на домакинства.

Нищожно лятно поевтиняване на жилищата, но ръст спрямо година по-рано

http://www.mediapool.bg/nishtozhno-lyatno-poevtinyavane-na-zhilishtata-no-rast-spryamo-godina-po-rano-news226340.html

Средните пазарни цени на жилищата у нас през лятото бележат нищожен спад от 0.1 на сто спрямо второто тримесечие на 2014 г., но в сравнение с година по-рано стойностите са се повишили леко с 0.4 процента. Това сочат данните на Националния статистически институт, обявени в четвъртък. Според тях индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие на 2014 г. е 99.9%, а спрямо същия период на 2013 г. е 100.4%. Статистиката отчита, че през юли, август и септември са намалели цените в 19 от областните градове и в област София, като намалението е по-значително в Кюстендил - с 2.5%, в Перник - с 2.4%, и в Разград - с 1.9%. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените. Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868.77 лв./кв. метър (фиг. 1). Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 485.67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 378.33 лв./кв. м, и Бургас - 1 145.33 лв./кв. метър. Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Готов ли е Перник за зимата?

http://www.zapernik.com/politika/gotov-li-e-pernik-za-zimata_35101/

В Перник вече вали сняг на парцали. Готов ли е града за зимата? ZaPernik.com набра за своите читатели отговора на зам.кмета Владимир Босев, даден пред ТВ Кракра, в предаването "Нещата от живота". Смеем да отбележим, че Босев говори като един чиновник за "договор", не за хората, не за града като проблеми. За него е важно черно на бяло да са си опекли нещата. В интервюто ще видите как зрител се обажда и задава правилни въпроси, но водещата измисля нелепо и невярно...

Продължава

Йордан Минев: Като няма какво да правя с топката я бия и тя влиза

http://offnews.bg/news/n_1/n_407449.html

Големият герой за "Лудогорец" Йордан Минев, който в самия край на мача с Базел отбеляза попадението, донесло първа историческа победа и изобщо първи точки на български тим в Шампионската лига, едва намираше думи от радост след последния съдийски сигнал. „Още не мога да повярвам. Това ми е първият гол за "Лудогорец", от три години в отбора, и наистина важен,“ каза Минев за bTV. „Важното е, че успяхме да зарадваме хората.“ На въпроса как е решил да бие по този начин Минев отговори: „Като няма какво да я правя, бия и тя влиза!“. "Бях толкова изморен, че видях просто малко пространство и реших да бия", допълни Минев, който беше придружаван от сина си на терена.  "Явно ни е писано да вкарваме в последните минути голове", добави футболистът на "Лудогорец". По думите му разградчани отиват в Базел за 3 точки.

Зрителите номинират за първи път в Big Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383938

За пореден път през този сезон VIP Brother изненадва зрители и участници, а феновете на най-горещото шоу в ефира получават специални правомощия. Ексклузивно в историята на формата зрителите номинират, а тази седмица те ще помогнат на Съквартирантите, като лично определят и кой е последният номиниран за изгонване от Къщата. За пореден път през този сезон VIP Brother изненадва зрители и участници, а феновете на най-горещото шоу в ефира получават специални правомощия. Ексклузивно в историята на формата зрителите номинират, а тази седмица те ще помогнат на Съквартирантите, като лично определят и кой е последният номиниран за изгонване от Къщата.

Онлайн джихадистка платформа показа лицето на стрелеца от Отава

http://www.cross.bg/parlamenta-politziyata-pronikne-1436462.html

/КРОСС/Снимката на стрелеца от Отава, 32-годишния Майкъл Зехаф-Бибо, се появи в онлайн джихадистка платформа за обмяна на съобщения, малко след като името му беше обявено от полицията вчера, отбелязва ITV. Канадски медии съобщиха, че според полицията снимката е истинска и на нея е заснет терористът. Зехаф-Бибо, който наскоро е приел исляма, е бил известен на канадската полицията като дребен престъпник и е бил заподозрян във въоръжен грабеж през 2011 г. Паспортът му е бил наскоро конфискуван заради опасения, че може да планира присъединяване към „Ислямска държава" в Сирия и Ирак. В понеделник той удари с колата си двама войници в град Сен Жан сюр Ришельо в провинция Квебек. По-късно един от ранените от него войници почина в болницата. За Рульо се знае, че също изповядва радикален ислям. Междувременно в пресата вече усилено се обсъжда въпроса как въоръженият престъпник е успял с лекота да проникне в парламента и да устрои там стрелба. Като една от причините помощник комисарят на националната полиция Жил Мишо изтъква динамичността на ситуацията, както и това, че охраната на парламента не е била предупредена веднага за стрелбата на 50 м. от сградата. Първоначално стрелецът открил огън срещу почетния караул пред военния мемориал. Стоящият на пост войник Натан Серило стана жертва на атаката. Той бе прострелян и по-късно почина от раните си в болницата. След това нападателят успял да проникне и в сградата на парламента, където започнал да стреля.  

Шумахер ще се възстанови напълно до 3 години

http://www.cross.bg/shymaher-glavata-lekar-1436458.html

/КРОСС/ Френски лекар предвижда пълно възстановяване на Михаел Шумахер в следващите три години. Жан-Франсоа Пайен, специалист в болницата в Гренобъл, където Шумахер беше поставен в изкуствена кома и се лекуваше почти шест месеца, след като удари тежко главата си при ски инцидент пред декември 2013 г., съобщи, че е посетил дома на седемкратния световен шампион във Формула 1 в Швейцария, за да проследи процеса по възстановяването на пациента си, пише Gong. „Знаете, че съм обвързан с лекарска тайна. Мога само да потвърдя, че той вече е излязъл от комата. Сега е нужно търпение. Възстановяването след толкова тежка травма на главата преминава през няколко етапа. Очаквам то да завърши след една до три години. При него има всички благоприятни условия и се надяваме той да се оправи възможно най-скоро", коментира френският лекар на радио RTL. Михаел Шумахер получи тежката травма във френските Алпи, когато при падане от ски той удря главата си в камък, който разбива каската му.  

Видео: Герои от Средната земя представят мерките за безопасност в Air New Zealand

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/23/2405429_video_geroi_ot_srednata_zemia_predstaviat_merkite_za/?ref=rss


Авиокомпаниите от известно време правят разнообразни опити, за да направят гледането на инструкциите за безопасност по време на полета по-интересно за пасажерите, така че вместо да извръщат поглед с досада, всъщност да предизвикат интерес.

Такъв е случаят и с най-новото видео на компанията Air New Zealand, която се възползва от възможността да рекламира и държавата като "Средната земя", или страната на героите на Толкин от "Хобит" и "Властелинът на пръстените".

Видеото е...

Изгоряха електроуреди след поредна кражба на кабел

http://frognews.bg/news_78781/

Вандали откраднаха меден проводник от трафопост в столичния квартал „Гео Милев“, което предизвика авария и доведе до масово изгаряне на електроуреди и електромери на домакинства. Без ток останаха клиенти на ЧЕЗ на ул. „Калина Малина“ и „Проф. Георги Павлов“ в столицата, както и живеещите в блокове № 23 и № 21 на ул. „Шипченски проход“. Кражбата е станала около 7 часа тази сутрин. В момента се извършва възстановяване на електрозахранването и обход на засегнатите потребители за описване на нанесените щети.

Треньорът на "Монако": Изглежда контузията на Бербатов не е лека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383946

В лагера на "Монако" са притеснени, че травмата на Димитър Бербатов може да се окаже сериозна. Българинът беше заменен принудително срещу "Бенфика" още през първото полувреме на двубоя от груповата фаза на Шампионската лига.
33-годишният нападател се завърна на терена след триседмично лечение на контузия на глезена, В лагера на "Монако" са притеснени, че травмата на Димитър Бербатов може да се окаже сериозна. Българинът беше заменен принудително срещу "Бенфика" още през първото полувреме на двубоя от груповата фаза на Шампионската лига. 33-годишният нападател се завърна на терена след триседмично лечение на контузия на глезена,

Дъждовете оставиха без ток Пампорово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383943

Курортът Пампорово и девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от електроразпределителното дружество пред Фокус.
Без електрическо захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват, Курортът Пампорово и девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от електроразпределителното дружество пред Фокус. Без електрическо захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват,

Съпругата на Цветан Василев не успя да дойде за разпит в София

http://www.cross.bg/vasilev-sofiya-obrazyvano-1436456.html

/КРОСС/ Съпругата на банкера Цветан Василев Антоанета ще бъде разпитана утре в столичното следствие. Тя беше призована за днес, но, според източници от следствието, не е успяла да се придвижи от Сърбия до София, пише bTV. Антоанета Василева трябва да даде показания по досъдебното производство за пране на пари, образувано срещу нея и семейството й беше образувано този месец. Засега от прокуратурата отказват да съобщят за каква сума става въпрос, както и чрез какво престъпление Василев е "изпрал" парите.  

Съпругата на Цветан Василев се прибира, за да бъде обвинена в пране на пари

http://www.mediapool.bg/saprugata-na-tsvetan-vasilev-se-pribira-za-da-bade-obvinena-v-prane-na-pari-news226339.html

Антоанета Василева, съпруга на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, ще се прибере в България, за да получи обвинение в пране на пари, съобщава в. "Труд".   Тя е била призована в 10.00 часа в четвъртък, но не е успяла да се яви. Както е известно, прокуратурата образува ново разследване срещу Василев и жена му, след като получи материали от колегите си в Лихтенщайн, където също се води такова дело.   Засега от държавното обвинение отказват да съобщят за каква сума става въпрос, както и чрез какво престъпление Василев е "изпрал" парите. Срещу Василев се води и разследване за длъжностно присвояване за 206 млн. лв. от КТБ.   Василев е в Белград, където очаква съдът да реши дали да го върне в България. Наскоро съпругата му Антоанета даде интервю, от което ставаше ясно, че тя се намира заедно с него на сръбска територия.

Диего Коща е приет в болница заради мистериозното си заболяване

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405461_diego_koshta_e_priet_v_bolnica_zaradi_misterioznoto_si/?ref=rss


Нападателят на "Челси" Диего Коща е приет в болница заради мистериозното влошаване на състоянието му, съобщиха английските медии.

Футболистът има контузия в слабините след участието си с националния отбор на Испания и пропусна победите над "Кристъл палас" и "Марибор".

Коща се бори и със заболяване, което е наложило престоя му в болница. От "Челси" не уточняват от какво страда 26-годишният играч и дали е възстановен, но според английският вестник "Телеграф" той има тежки...

Швеция ще възстановява социалния си модел с 2,7 млрд. евро през 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shveciia-shte-vyzstanoviava-socialniia-si-model-s-27-mlrd-evro-prez-2015-g-182418/

Средствата ще бъдат използвани за създаване на работни места, инфраструктура и подобряване на равенството между половете

България падна с 13 места в ранглистата на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405458_bulgariia_padna_s_13_mesta_v_ranglistata_na_fifa/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол падна с 13 места в ранглистата на ФИФА. Съставът вече заема 59-ата позиция с 532 точки.

В основата на спада в класацията са слабите резултати на националния отбор. България допусна две поражения в квалификациите за Евро 2016.

Най-напред беше домакинската загуба с 0:1 срещу Хърватия, а след това дойде и тази с 1:2 срещу Норвегия в Осло.

Те бяха последвани от критики към селекционера Любослав Пенев. Очаква се в близките дни...

Диего Коща е приет в болница заради мистериозната си болест

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405461_diego_koshta_e_priet_v_bolnica_zaradi_misterioznata_si/?ref=rss


Нападателят на "Челси" Диего Коща е приет в болница заради мистериозното влошаване на състоянието му, съобщиха английските медии.

Футболистът има контузия в слабините след участието си с националния отбор на Испания и пропусна победите над "Кристъл палас" и "Марибор".

Коща се бори и със заболяване, което е наложило престоя му в болница. От "Челси" не уточняват от какво страда 26-годишният играч и дали е възстановен, но според английският вестник "Телеграф" той има тежки...

Шумахер ще се възстанови напълно до 3 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=268275

Френски лекар предвижда пълно възстановяване Михаел Шумахер в следващите три години. Жан-Франсоа Пайен, специалист в болницата в Гренобъл, където Шумахер беше поставен в изкуствена кома и се лекуваше почти шест месеца, след като удари тежко главата си при ски инцидент пред декември 2013 г.

Тъжна статистика: Наркозависимите у нас са близо 300 000

http://pik.bg/тъжна-статистика-наркозависимите-у-нас-са-близо-300-000-news241075.html

Тъжна статистика: Наркозависимите у нас са близо 300 000

Около 300 000 са регистрираните наркозависими у нас. Това съобщи Стефан Бакалов от Агенция „Митници“, който ръководи отдела за борба с наркотрафика на Летище „София“, цитиран от БНР.

Само за миналата година са заловени 130 кг дрога, като от няколко години насам се наблюдава сериозен ръст на заловените количества синтетична дрога. Миналата седмица митничарите са заловили изцяло нов вид синтетичен наркотик, произведен в Китай. Всяка година ръстът на заловените количества синтетичен наркотик е около 30 на сто, обясни Стефан Бакалов.

"Най-употребяваните наркотици у нас са марихуаната и хероинът. Все повече хора стават богати и започват да използват кокаин. За съжаление все повече амфетамини се използват", каза още той.
Все по-често се използва интернет за продажба на наркотици.

"Всеки може по интернет да си поръча пратка наркотици, която в рамките на 24 часа да се достави. Те ги пакетират, трафикът се извършва в големи пликове и се укриват по един или друг начин. Това, с което печелят е, че използват интернет и другото е, че не ти трябва верига от дилъри, които да ти доставят", разкри Бакалов.

Агенция „Митници“ съвместно с американските служби за борба с наркотрафика организираха обучение за деца за вредите от дрогата и демонстрираха как се залавя наркотрафикант.



Апелативният съд потвърди: 3,5 години затвор за Октай!

http://www.bnews.bg/article-119804

Софийският апелативен съд потвърди присъдата на първоинстанционният съд и реши, че Октай Енимехмедов ще лежи в затвора 3,5 г. за закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Пампорово остана без ток заради дъждовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383933

Курортът Пампорово и девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от електроразпределителното дружество пред Фокус.
Без електрическо захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват, Курортът Пампорово и девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от електроразпределителното дружество пред Фокус. Без електрическо захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват,

Сандвич за 700 евро = билет за Ел Класико

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382332

Купуваш химикалка и получаваш... мечтан билет за Ел Класико. Да, обаче писалката струва 650 евро...
До подобни тарикатски номера прибегнаха черноборсаджиите в Испания за съботния дуел "Реал" (Мадрид) - "Барселона". От 84 хил. места за "бели" на "Бернабеу" 65 000 отидоха в абонатите. Останалите 19 000 се продадоха за 20 минути миналата седмица на ц Купуваш химикалка и получаваш... мечтан билет за Ел Класико. Да, обаче писалката струва 650 евро... До подобни тарикатски номера прибегнаха черноборсаджиите в Испания за съботния дуел "Реал" (Мадрид) - "Барселона". От 84 хил. места за "бели" на "Бернабеу" 65 000 отидоха в абонатите. Останалите 19 000 се продадоха за 20 минути миналата седмица на ц

Жителите на Донецка област се опитват да възстановят къщите си

http://www.cross.bg/stepanovka-mestnite-seloto-1436464.html

/КРОСС/ Руският телевизионен канал «Россия 24» излъчи репортаж, който отразява условията, в които живеят сега жителите на селата в Донецка област. Хората се опитват да възстановят къщите си в навечерието на зимата. След тежките сражения преди повече от месец в Степановка, селото още дълго няма да може да си върне предишния начин на живот и вид. Но дори и към такива условия местните жители са започнали да се връщат, за да се подготвят за посрещане на зимата сред развалините. Предвижването по територията на Степановка е крайно опасно: земята буквално е обсипана с невзривени снаряди. Освен това, по време на отстъпление, украинската армия е оставила след себе си много минирани участъци. Отрядите на опълченците са разминирали пътищата, но в полетата все още не е безопасно. Само няколко дни селото се намирало под контрола на Националната гвардия на Украйна, но престъпленията, извършени от бойците й за този кратък период местните няма да забравят никога. Нацгвардейците насила са извеждали хора от къщите им, карали ги да копаят окопи, използвали са ги и за жив щит пред танковете си, за да не стрелят по тях опълченците. «Те говориха, че с нас трябва да постъпват по същия начин, както с хората в Одеса - да ни съберат всички в един голям обор и да ни подпалят живи», разказва един от местните жители на Степановка Сергей Вариштаненко. «Обстрелваха къщата на съседите. Първо я обстреляха, а след това направо я запалиха

Евролибералите заклеймяват коалиция с участието на Патриотичния фронт

http://offnews.bg/news/n_1/n_407423.html

Групата на Алианса на Либералите и Демократите (АЛДЕ) в Европарламента осъжда възможността за бъдещо коалиционно правителство, формирано с участието на крайнодесни - популистки партии, съобщават от пресцентъра на ДПС. Председателят на групата на АЛДЕ  Ги Верхофщадт призовава Бойко Борисов "да сформира стабилно правителство, изградено върху основни европейски ценности, като зачитането на правовата държава и основните човешки права." "Едно бъдещо коалиционно правителство трябва да е основано на демократична база и да обединява нацията, а не да я разделя. В най - лошия случай, изходът от коалиционните преговори би бил правителство, включващо крайно националистически формации, като популистките партии "Патриотичен фронт" и "Атака". Групата на АЛДЕ се опасява, че такава коалиция допълнително би забавила реалната европейска интеграция на България.", коментира Ги Верхофщадт.

Американец предупреждава Обама да не закача приятелката му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383924

Комична сцена на ревност, в която беше замесен Барак Обама се разигра в Чикаго, по време на предварителното гласуване за представители в Конгреса. Млад американец помоли президента да не закача приятелката му.  Докато попълваше бюлетината, Обама се оказа до млада жена на име Айя Купър. Нейният приятел Майк Джоунс внезапно се провикна: "Господин Комична сцена на ревност, в която беше замесен Барак Обама се разигра в Чикаго, по време на предварителното гласуване за представители в Конгреса. Млад американец помоли президента да не закача приятелката му. Докато попълваше бюлетината, Обама се оказа до млада жена на име Айя Купър. Нейният приятел Майк Джоунс внезапно се провикна: "Господин

До края на месеца става ясен минималният праг за таксиметровата услуга

http://www.cross.bg/stotinki-prag-taksimetrovite-1436455.html

/КРОСС/ До края на месеца ще стане ясен новият праг на тарифите на таксиметровите услуги в различните райони страната. Изискването е заложено в Закона за автомобилните превози. В няколко големи града вече има споразумение от каква цена започва тарифите. Бургас е един от първите, които ще въведе единен праг, предава Нова телевизия. В морския град се предвижда услугите да бъдат съответно 75 стотинки за дневна и 85 стотинки за нощна тарифа.Това на практика означава, че цените покрай морето може да поевтинеят, тъй като в момента жълтите коли возят съответно на 79 и 89 стотинки. Част от малките таксиметрови компании са притеснени, тъй като за тях означава поскъпване и то драстично. Те в момента возят на 59 стотинки дневна и 69 - нощна тарифа. За тях означава скок в цената със 16 стотинки на километър. Минималният праг на таксиметровите услуги предварително е обсъждан със браншовите структури на таксиметровите превозвачи, така че не се очаква масово недоволство. Дали обаче това ще се случи предстои да видим.  

Виолина Маринова: КТБ е раздавала кредити срещу нищожно обезпечение

http://offnews.bg/news/n_1/n_407439.html

Едва ли ще се намери кой да плати 4,2 млрд. лева, колкото е  дупката в КТБ според доклада на одиторите. В банката очевидно има сериозен проблем и не съм допускала, че размерът на необслужваните кредити е толкова голям.  Това заяви днес пред БНТ шефката на Банка ДСК Виолина Маринова, която е и зам.-председател на банковата асоциация. Маринова подчерта, че дори не е и чувала за такива практики, при които се отпускат огромни заеми с нищожно обезпечение. А според одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи именно на раздадени 82 кредита с коефициент на покритие едва 13 на сто. Връщането на парите наистина може да се търси по съдебен ред, но това ще е доста бавна процедура, предупреди тя. Вероятно след този случай ще се наложат законови промени, посочи Маринова, но не се ангажира какви да бъдат те. Тя обаче изтъкна, че не може да си представи как подобна ситуация като тази с КТБ може да се случи в друга банка. В сравнение с банковата криза от средата на 90-те, сега ситуацията е напълно различна и освен това има ново законодателство, което включва и Фонда за гарантиране на влоговете, който тогава не го е имало. Ако се поиска от банките да увеличат вноските си в този фонд заради недостига сега на цялата сума за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, Маринова прогнозира, че може да се стигне по повишаване на лихвите по кредитите. Тя обаче отхвърли възможността това да се случи само заради несъстоятелност на КТБ. В момента банките плащат годишна такса от 0.5 на сто върху сумата от депозитите. Така акумулираните средства във Фонда за гарантиране на влоговете са около 2.1 млрд. лв. Около 3.5 млрд. лв. обаче са нужни за изплащане на гарантираните влогове само в КТБ. И според Маринова най-реалистичният сценарий за допълване на липсващата сума е като фондът емитира дълг. Междувременно, позавайки се също на БНТ, агенция БЛИЦ съобщи, че съпругата на Цветан Василев Антоанета Василева не се е явила на разпит в Столичната следствена служба, защото е в чужбина. Тя действително е била призована, потвърдиха от прокуратурата. От обвинението не уточниха защо са искали да разпитват Василева. Преди дни обаче стана ясно, че срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му е образувано досъдебно производство за пране на пари.

Санкциите срещу руския нефт ще закрият европейски рафинерии

http://www.vesti.bg/novini/sankciite-sreshtu-ruskiia-neft-shte-zakriiat-evropejski-rafinerii-6025596

Въвеждането на санкции срещу руския нефт може да влоши икономическото състояние на европейските рафинерии и да доведе до тяхното закриване.

Маскирани пребили и ограбили 77-годишна жена

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/maskirani-prebili-i-ograbili-77-godishna-zhena-6025591

Тримата маскирани мъже разбили входната врата, съборили възрастната жена на земята, започнали да я ритат и бият, за да им каже къде са парите ѝ

Държавна помощ за КТБ - само след анализ възможно ли е оздравяването й

http://www.mediapool.bg/darzhavna-pomosht-za-ktb---samo-sled-analiz-vazmozhno-li-e-ozdravyavaneto-y-news226338.html

Държавата може да подпомогне финансово спасяването на "Корпоративна търговска банка", но само след пълен анализ, доказващ възможността за нейното възстановяване. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в четвъртък. Ден по-рано стана ясно, че финансовата дупка в затворената банка е над 4.2 млрд. лв. и без законови поправки банката върви пред фалит. В същото време още няма оферта за оздравяване на КТБ от единствения засега кандидат да я спаси – Оманския държавен фонд, който държи втория по-големина дял в КТБ след "Бромак" на Цветан Василев и който поиска държавна помощ за финансиране на недостатъчната ликвидност на банката. Трябва да се чуе предложението на инвеститорите - колко и в какъв срок имат намерение те да инвестират, и едва тогава трябва да се направи анализ колко ще струва и откъде трябва да дойде държавната помощ, коментира Захариева. На въпрос в какъв размер би била поносимата държавна помощ за банката, Захариева каза, че трябва да се види първо предложението на инвеститорите. Виждате, че "дупката" никак не е малка, тя е много голяма, над очакванията, заяви тя пред журналисти. В същото време експерти и анализатори са единодушни, че КТБ едва ли може да бъде спасена при дупка в капитала над 4 млрд. лева, обявена от одиторите. "Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка", коментира директорът на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките Левон Хампрацумян в четвъртък пред бТВ. Резултатът от одита предизвика изненада не само поради размера на финансовите загуби, който се оказа по-голям от прогнозираното, но и заради фрапантните злоупотреби, които са ги причинили. "Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката”, каза банкерът и напомни, че Оманският фонд (миноритарен акционер в КТБ, който заяви интерес към спасяване на банката – бел.ред.) се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Хампарцумян определи случая като "криминален”. Според одиторите очертаващите се обезценки са за 4.2 млрд лева, като загубите са натрупани предимно заради кредити със съмнителни и липсващи обезпечения. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си. Фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с банката, допълни той. Прокуратурата трябва да каже дали КТБ е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби, коментира той и определи като "парадоксални” твърденията на Цветан Василев, че прокуратурата, Делян Пеевски и Иво Прокопиев са замесени в опит да бъде открадната финансовата институция. Освен ръководството на КТБ, вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата, каза директорът на "Уникредът Булбанк", който се изказа далеч по-сдържано за вината на БНБ. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период. Централната банка съобщи, че мениджмънтът на КТБ е отпускал необезпечени заеми на кухи фирми, използвали са "необичайни за банковата система порочни бизнес практики чрез сложни операции, прикриващи сделки и трансакции". БНБ се оправдава, че е проспала "порочните практики", защото от КТБ са подавали недостоверни и подвеждащи отчети пред "Банков надзор". Левон Хампарцумян е убеден, че случилото се с КТБ не означава, че има проблем за цялата банкова система в България. "Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален”, картинно описа той ситуацията. "Парадоксално е, че това, че банката е кредитирала един тесен кръг свързани лица, ограничава ефекта (от колапса на КТБ върху банковата система – бел.ред.)”, допълни той. По повод няколкото отличия, които Цветан Василев и банката му са получавали през годините, Левон Хампарцумян заяви, че те са базирани на данните, че финансовата институция се е развивала много бързо. "Парадоксално е от днешна перспектива, но тогава репутацията на г-н Цветан Василев беше различна”, посочи той. В отговор на въпрос Хампарцумян каза, че рядко е имал контакти с Цветан Василев и по негово мнение той е един "самонадеян човек". Според икономиста Любомир Дацов не е правилно да се говори за "дупка" в КТБ, защото в момента липсват 4.2 милиарда от финансовите отчети. "Но тези средства липсват, защото са дадени и са инвестирани в определени фирми и предприятия. Одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката. Като че ли нещата са предизвестени вече", коментира бившият зам.-финансов министър пред БНР. "Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване на банката. При такава сума – 4.2 милиарда, мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката ще бъде оздравена. Мисля, че ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона", коментира Дацов. Според него ще има съществен проблем в изплащането на влоговете, ако КТБ бъде ликвидирана, но уточни, че няма съмнение, че гарантираните влогове до 100 000 евро ще бъдат изплатени. За Христо Михайловски от Агенция за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13 процента. "Даже за една група са около 2 процента. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат не при анализ за възможност за генериране на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150 процента. Тук са 13 процента. Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2 процента. При този анализ на одиторите те са около 80 процента. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не мога да потвърдя тези числа, но това е фрапираща разлика. Истината е тази, че положението на банката не може да се влоши до такава степен за три, четири или осем месеца", коментира финансистът пред БНР. Левон Хампарцумян заяви, че когато средствата в КТБ станат разполагаеми, вероятно дребните вложители ще имат достъп до тях не само в клоновете на тази банка, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, "за да няма стрес и напрежение в системата”. Шефът на Банка ДСК Виолина Маринова, която преди дни подаде оставка от управата на Българската стопанска камара заради несъгласието си с исканата от организацията оставка на управителя на БНБ Иван Искров, коментира пък, че кризата в КТБ ще се отрази върху лихвите по кредитите и те ще нараснат. Според нея, предвид изнесените резултати от одитите за КТБ, не знае дали ще се намери такъв инвеститор в КТБ, който да направи такава голяма инвестиция - и капиталова, и ликвидна. Другият вариант е обявяване на несъстоятелност и изплащане на гарантираните депозити. "Високият доход означава висок риск и всеки трябва да си прави сметка къде инвестира своите средства", коментира банкерката пред БНТ. Тя заяви, че желае банката да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната, тъй като, когато е напрегнато, и фирмите, и гражданите се страхуват да предприемат каквито и да е инвестиционни намерения". Маринова допусна, че недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влогове за покриване на депозитите до 100 хил. евро в КТБ ще се покрие с облигационна емисия, коята после фондът ще изплати с изплащаните от банките във Фонда вноски от 0.5 насто от депозитната маса на годишна база в съответната банка. Какво ще се случи със депозити, които са над прага на гарантираните, ще решат правителството и парламентът, допълни шефката на ДСК. Тя обясни, че в закона за Фонда за гарантиране на влоговете има няколко форми за по-ускорено набиране на средства, да се увеличат вноските и това означава, че ще се вдигнат и лихвените проценти по кредитите.

Държавна помощ за КТБ само след анализ възможно ли е оздравяването й

http://www.mediapool.bg/darzhavna-pomosht-za-ktb-samo-sled-analiz-vazmozhno-li-e-ozdravyavaneto-y-news226338.html

Държавата може да подпомогне финансово спасяването на "Корпоративна търговска банка", но само след пълен анализ, доказващ възможността за нейното възстановяване. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в четвъртък. Ден по-рано стана ясно, че финансовата дупка в затворената банка е над 4.2 млрд. лв. и без законови поправки банката върви пред фалит. В същото време още няма оферта за оздравяване на КТБ от единствения засега кандидат да я спаси – Оманския държавен фонд, който държи втория по-големина дял в КТБ след "Бромак" на Цветан Василев и който поиска държавна помощ за финансиране на недостатъчната ликвидност на банката. Трябва да се чуе предложението на инвеститорите - колко и в какъв срок имат намерение те да инвестират, и едва тогава трябва да се направи анализ колко ще струва и откъде трябва да дойде държавната помощ, коментира Захариева. На въпрос в какъв размер би била поносимата държавна помощ за банката, Захариева каза, че трябва да се види първо предложението на инвеститорите. Виждате, че "дупката" никак не е малка, тя е много голяма, над очакванията, заяви тя пред журналисти. В същото време експерти и анализатори са единодушни, че КТБ едва ли може да бъде спасена при дупка в капитала над 4 млрд. лева, обявена от одиторите. "Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка", коментира директорът на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките Левон Хампрацумян в четвъртък пред бТВ. Резултатът от одита предизвика изненада не само поради размера на финансовите загуби, който се оказа по-голям от прогнозираното, но и заради фрапантните злоупотреби, които са ги причинили. "Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката”, каза банкерът и напомни, че Оманският фонд (миноритарен акционер в КТБ, който заяви интерес към спасяване на банката – бел.ред.) се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Хампарцумян определи случая като "криминален”. Според одиторите очертаващите се обезценки са за 4.2 млрд лева, като загубите са натрупани предимно заради кредити със съмнителни и липсващи обезпечения. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си. Фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с банката, допълни той. Прокуратурата трябва да каже дали КТБ е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби, коментира той и определи като "парадоксални” твърденията на Цветан Василев, че прокуратурата, Делян Пеевски и Иво Прокопиев са замесени в опит да бъде открадната финансовата институция. Освен ръководството на КТБ, вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата, каза директорът на "Уникредът Булбанк", който се изказа далеч по-сдържано за вината на БНБ. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период. Централната банка съобщи, че мениджмънтът на КТБ е отпускал необезпечени заеми на кухи фирми, използвали са "необичайни за банковата система порочни бизнес практики чрез сложни операции, прикриващи сделки и трансакции". БНБ се оправдава, че е проспала "порочните практики", защото от КТБ са подавали недостоверни и подвеждащи отчети пред "Банков надзор". Левон Хампарцумян е убеден, че случилото се с КТБ не означава, че има проблем за цялата банкова система в България. "Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален”, картинно описа той ситуацията. "Парадоксално е, че това, че банката е кредитирала един тесен кръг свързани лица, ограничава ефекта (от колапса на КТБ върху банковата система – бел.ред.)”, допълни той. По повод няколкото отличия, които Цветан Василев и банката му са получавали през годините, Левон Хампарцумян заяви, че те са базирани на данните, че финансовата институция се е развивала много бързо. "Парадоксално е от днешна перспектива, но тогава репутацията на г-н Цветан Василев беше различна”, посочи той. В отговор на въпрос Хампарцумян каза, че рядко е имал контакти с Цветан Василев и по негово мнение той е един "самонадеян човек". Според икономиста Любомир Дацов не е правилно да се говори за "дупка" в КТБ, защото в момента липсват 4.2 милиарда от финансовите отчети. "Но тези средства липсват, защото са дадени и са инвестирани в определени фирми и предприятия. Одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката. Като че ли нещата са предизвестени вече", коментира бившият зам.-финансов министър пред БНР. "Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване на банката. При такава сума – 4.2 милиарда, мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката ще бъде оздравена. Мисля, че ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона", коментира Дацов. Според него ще има съществен проблем в изплащането на влоговете, ако КТБ бъде ликвидирана, но уточни, че няма съмнение, че гарантираните влогове до 100 000 евро ще бъдат изплатени. За Христо Михайловски от Агенция за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13 процента. "Даже за една група са около 2 процента. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат не при анализ за възможност за генериране на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150 процента. Тук са 13 процента. Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2 процента. При този анализ на одиторите те са около 80 процента. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не мога да потвърдя тези числа, но това е фрапираща разлика. Истината е тази, че положението на банката не може да се влоши до такава степен за три, четири или осем месеца", коментира финансистът пред БНР. Левон Хампарцумян заяви, че когато средствата в КТБ станат разполагаеми, вероятно дребните вложители ще имат достъп до тях не само в клоновете на тази банка, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, "за да няма стрес и напрежение в системата”. Шефът на Банка ДСК Виолина Маринова, която преди дни подаде оставка от управата на Българската стопанска камара заради несъгласието си с исканата от организацията оставка на управителя на БНБ Иван Искров, коментира пък, че кризата в КТБ ще се отрази върху лихвите по кредитите и те ще нараснат. Според нея, предвид изнесените резултати от одитите за КТБ, не знае дали ще се намери такъв инвеститор в КТБ, който да направи такава голяма инвестиция - и капиталова, и ликвидна. Другият вариант е обявяване на несъстоятелност и изплащане на гарантираните депозити. "Високият доход означава висок риск и всеки трябва да си прави сметка къде инвестира своите средства", коментира банкерката пред БНТ. Тя заяви, че желае банката да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната, тъй като, когато е напрегнато, и фирмите, и гражданите се страхуват да предприемат каквито и да е инвестиционни намерения". Маринова допусна, че недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влогове за покриване на депозитите до 100 хил. евро в КТБ ще се покрие с облигационна емисия, коята после фондът ще изплати с изплащаните от банките във Фонда вноски от 0.5 насто от депозитната маса на годишна база в съответната банка. Какво ще се случи със депозити, които са над прага на гарантираните, ще решат правителството и парламентът, допълни шефката на ДСК. Тя обясни, че в закона за Фонда за гарантиране на влоговете има няколко форми за по-ускорено набиране на средства, да се увеличат вноските и това означава, че ще се вдигнат и лихвените проценти по кредитите.

Хампарцумян: Спасяването на КТБ е като да се пълни каца без дъно

http://www.mediapool.bg/hampartsumyan-spasyavaneto-na-ktb-e-kato-da-se-palni-katsa-bez-dano-news226338.html

Експерти и анализатори са единодушни, че Корпоративна търговска банка (КТБ) едва ли може да бъде спасена при дупка в капитала над 4 млрд. лева, каквито данни изнесе БНБ след одиторските проверки. "Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка", коментира директорът на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките Левон Хампрацумян в четвъртък пред бТВ. Резултатът от одита предизвика изненада не само поради размера на финансовите загуби, който се оказа по-голям от прогнозираното, но и заради фрапантните злоупотреби, които са ги причинили. "Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката”, каза банкерът и напомни, че Оманският фонд (миноритарен акционер в КТБ, който заяви интерес към спасяване на банката – бел.ред.) се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Хампарцумян определи случая като "криминален”. Според одиторите очертаващите се обезценки са за 4.2 млрд лева, като загубите са натрупани предимно заради кредити със съмнителни и липсващи обезпечения. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си. Фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с банката, допълни той. Прокуратурата трябва да каже дали КТБ е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби, коментира той и определи като "парадоксални” твърденията на Цветан Василев, че прокуратурата, Делян Пеевски и Иво Прокопиев са замесени в опит да бъде открадната финансовата институция. Освен ръководството на КТБ, вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата, каза директорът на "Уникредът Булбанк", който се изказа далеч по-сдържано за вината на БНБ. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период. Централната банка съобщи, че мениджмънтът на КТБ е отпускал необезпечени заеми на кухи фирми, използвали са "необичайни за банковата система порочни бизнес практики чрез сложни операции, прикриващи сделки и трансакции". БНБ се оправдава, че е проспала "порочните практики", защото от КТБ са подавали недостоверни и подвеждащи отчети пред "Банков надзор". Левон Хампарцумян е убеден, че случилото се с КТБ не означава, че има проблем за цялата банкова система в България. "Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален”, картинно описа той ситуацията. "Парадоксално е, че това, че банката е кредитирала един тесен кръг свързани лица, ограничава ефекта (от колапса на КТБ върху банковата система – бел.ред.)”, допълни той. По повод няколкото отличия, които Цветан Василев и банката му са получавали през годините, Левон Хампарцумян заяви, че те са базирани на данните, че финансовата институция се е развивала много бързо. "Парадоксално е от днешна перспектива, но тогава репутацията на г-н Цветан Василев беше различна”, посочи той. В отговор на въпрос Хампарцумян каза, че рядко е имал контакти с Цветан Василев и по негово мнение той е един "самонадеян човек". Според икономиста Любомир Дацов не е правилно да се говори за "дупка" в КТБ, защото в момента липсват 4.2 милиарда от финансовите отчети. "Но тези средства липсват, защото са дадени и са инвестирани в определени фирми и предприятия. Одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката. Като че ли нещата са предизвестени вече", коментира бившият зам.-финансов министър пред БНР. "Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване на банката. При такава сума – 4.2 милиарда, мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката ще бъде оздравена. Мисля, че ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона", коментира Дацов. Според него ще има съществен проблем в изплащането на влоговете, ако КТБ бъде ликвидирана, но уточни, че няма съмнение, че гарантираните влогове до 100 000 евро ще бъдат изплатени. За Христо Михайловски от Агенция за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13 процента. "Даже за една група са около 2 процента. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат не при анализ за възможност за генериране на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150 процента. Тук са 13 процента. Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2 процента. При този анализ на одиторите те са около 80 процента. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не мога да потвърдя тези числа, но това е фрапираща разлика. Истината е тази, че положението на банката не може да се влоши до такава степен за три, четири или осем месеца", коментира финансистът пред БНР. Левон Хампарцумян заяви, че когато средствата в КТБ станат разполагаеми, вероятно дребните вложители ще имат достъп до тях не само в клоновете на тази банка, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, "за да няма стрес и напрежение в системата”.

Ревнивец предупреждава Обама да не докосва гаджето му (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383902

Комична сцена на ревност, в която беше замесен Барак Обама се разигра в Чикаго, по време на предварителното гласуване за представители в Конгреса. Млад американец помоли президента да не закача приятелката му.  Докато попълваше бюлетината, Обама се оказа до млада жена на име Айя Купър. Нейният приятел Майк Джоунс внезапно се провикна: Комична сцена на ревност, в която беше замесен Барак Обама се разигра в Чикаго, по време на предварителното гласуване за представители в Конгреса. Млад американец помоли президента да не закача приятелката му. Докато попълваше бюлетината, Обама се оказа до млада жена на име Айя Купър. Нейният приятел Майк Джоунс внезапно се провикна: "Господин

10 истински кратки истории, които ще ви усмихнат

http://curious.actualno.com/10-istinski-kratki-istorii-koito-shte-vi-usmihnat-news_56457.html

В този мрачен есенен ден са ни нужни повече усмивки, които да ни накарат да забравим за дъжда навън. Тези кратки десет истории за любовта имат силата да ви накарат да се замислите за важните неща от ж...

Племенникът на Плевнелиев нарушил десетки пъти Закона за движение по пътищата?

http://crime.actualno.com/Plemennikyt-na-Plevneliev-narushil-desetki-pyti-Zakona-za-dvijenie-po-pytishtata-news_56459.html

Над десет акта и фишове за превишена скорост има племенникът на Росен Плевнелиев - Станислав, твърди вестник "Труд". Според информацията на ежедневника в актовете не влизат последните два, ...

Още 60 жени паднаха жертва на "Боко Харам"

http://africa.actualno.com/Oshte-60-jeni-padnaha-jertva-na-Boko-Haram--news_56462.html

Нигерийските ислямисти от радикалната групировка "Боко Харам" отвлякоха още 60 жени и млади момичета. Отвличането е станало в северо-източния щат Адамава, съобщават местни медии, цитирани то...

Вече факт - глоба за хората, които не поддържат гробищата на близките си

http://sofia.actualno.com/Veche-fakt---globa-za-horata-koito-ne-poddyrjat-grobishtata-na-blizkite-si-news_56465.html

От 100 до 250 лева глоба заплашва родните на починал и погребан в София човек, които не поддържат гроба му. Това предвижда приета вече поправка на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредна...

ГЕРБ и Патриотичният фронт се разбраха - нямат принципни различия

http://politics.actualno.com/GERB-i-Patriotichnijat-front-se-razbraha---njamat-principni-razlichija-news_56467.html

Изключително продуктивна беше срещата ни с ПФ. При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция "Патриотичен фронт" и мисля, че бе...

Европейската комисия установи 177 млрд. евро несъбрани приходи от ДДС в ЕС за 2012 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d5Up8KIbgcc/

През 2012 г. са били изгубени приходи от ДДС в размер на около 177 млрд. евро поради неспазване на правилата или несъбиране, показва най-новото проучване за несъответствието в приходите от ДДС, публикувано днес от Европейската комисия.

Проучването съдържа подробни данни за разликите в размера на дължимия и действително събрания ДДС в 26 държави от ЕС (без Кипър) през 2012 г.

Представени са и основните тенденции във връзка с несъответствията по отношение на ДДС, както и анализ на ефекта от икономическите условия и политическите решения върху приходите от този данък.

Повече информация можете да намерите в прикачения файл.

Треньорът на "Монако" притеснен от новата контузия на Бербатов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383918

В лагера на В лагера на "Монако" са притеснени, че травмата на Димитър Бербатов може да се окаже сериозна. Българинът беше заменен принудително срещу "Бенфика" още през първото полувреме на двубоя от груповата фаза на Шампионската лига. 33-годишният нападател се завърна на терена след триседмично лечение на контузия на глезена,

Задържани са банкова служителка и общински чиновници в Брезово

http://www.mediapool.bg/zadarzhani-sa-bankova-sluzhitelka-i-obshtinski-chinovnitsi-v-brezovo-news226337.html

По подозрение за документни престъпления са задържани от ДАНС няколко общински чиновници в Брезово, както и шефът на местния клон на ДСК, съобщи в четвъртък кметът на Брезово Радньо Манолов, цитиран от агенция "Фокус". Акцията се е провела във вторник вечерта. Задържани са зам.-кметът Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и служителката на ДСК Стоянка Стоянова. Тримата се разследват по сигнал за фалшифициране на декларации и злоупотреба с лични данни на хората за осигуряване на различни пенсионни фондове.

ЕС отпуска 24,4 млн. евро за изследвания на ебола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7_i4rVauWJY/

Днес Европейската комисия обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола.

Финансирането ще бъде отпуснато за пет проекта, които включват мащабно клинично изпитание на ваксина срещу вируса, тестове на съществуващи и нови лекарства срещу болестта. Средствата ще бъдат отпуснати по линия на Хоризонт 2020 — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации.

В рамките на Инициативата за иновативни лекарства Комисията работи и с фармацевтичната промишленост за разработването на ваксини, лекарства и методи за диагностициране на ебола и други хеморагични заболявания.

Повече информация можете да намерите в прикачения файл.

Британец 2 години имитира кома

http://offnews.bg/news/n_1/n_407422.html

Уелсец от гр. Суонси имитирал кома в продължение на 2 години, за да избегне наказание за извършено престъпление. Алън Найт ограбил чрез измама близо 40 хил. паунда от свой съсед, страдащ от Алцхаймер. При арестуването му преди 2 г. Найт се свлякъл на земята и изпаднал в "кома". По думите на жена му състоянието му било вследствие от това, че малко преди това гаражната врата паднала върху главата му. Измамникът възнамерявал да остане в „кома“, но полицията разкрила, че с кредитната му карта са били извършени две плащания в супермаркет. Охранителните камери в магазина заснели как британецът, уж в кома, се разхожда свободно и пазарува. На 21 октомври Найт се явил в съда в инвалидна количка и с ортопедична яка на врата. Уелсецът се признал за виновен по всички 19 пункта от предявените му обвинения, в това число измама и кражба и очаква присъдата си на 7 ноември.

Пътуващият салон на образованието 2014 ще премине и през Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268272

Пътуващият салон на образованието 2014 се организира от Френския институт в България. Единствения град в България, който ще посети салонът е Варна на 2 ноември от 10 до 18 часа във Франкофонски център/Алианс франсез, научи Moreto.

Заемите за енергийна ефективност нараснали с 88% за година и половина

http://www.mediapool.bg/zaemite-za-energiyna-efektivnost-narasnali-s-88-za-godina-i-polovina-news226336.html

Дали осъзнавайки ползите от намаляването на потреблението на енергия и сметките за ток и газ или заради изискванията на Европейския съюз, но в последната годината и половина в България има рязък скок от 88 на сто при отпуснатите кредити за енергийна ефективност на предприятията. Това сочи обявен в четвъртък от ПроКредит Банк анализ, според който в бъдеще все повече ще растат инвестициите в мерки за спестяване на енергия. Само през последната година българските компании са инвестирали 200 милиона лева в енергийно ефективни технологии по Оперативна програма ", а за осем години от ПроКредит банк са отпуснали на бизнеса кредити за мерки за спестяване на енергия за 73 млн. лв. Въпреки това България остава на опашката по енергийна ефективност в Европа Според банката обаче предстои допълнително засилване на интереса към кредитите за енергийна ефективност основно заради повишените цени на енергията, които в перспектива ще растат още, и заради осъзнатата нужда на българския бизнес да повиши ефективността и конкурентоспособността си. Според анализа, у нас водещият сектор с най-много инвестиции в енергийна ефективност е металообработването, следван от производството на резервни части. Производството на пластмасови изделия (включително рециклиране), дървообработка, машиностроене и приборостроене са също сред секторите с най-много раздадени кредити за оптимизиране на енергийните разходи. Секторите с най-високо енергийно потребление в страната ни са индустрията и транспорта, следвани от услугите и домакинствата. Секторите транспорт и селско стопанство имат най-голям потенциал за повишаване на енергийната си ефективност, който не се използва в момента, смятат експертите на банката.  Според тях, най-голям принос за оптимизацията в производствения сектор имат машините с цифрово програмно управление и подобренията в сградите. Автоматизираните и компютъризирани производствени линии, новите вентилационни и аспирационни системи, както и управляемите електрозадвижвания също имат голям ефект за повишаване на ефективността. Според енергийната стратегия на България до 2020 г. целта е потреблението на енергия за производство на единица брутен вътрешен продукт да спадне с 25% спрямо разхода от 2005-та.

В Ямбол задържаха двама мъже за разпространение на наркотици

http://www.cross.bg/muzhe-izzeti-metaamfetamin-1436453.html

/КРОСС/ Двама мъже на 19 и 46 години са задържани за разпространение на наркотици в Ямбол, информират от полицията. При акция, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Ямбол и органите на реда, в автомобил, ползван от арестуваните мъже, са иззети 28 дози метаамфетамин (пико). При последвалото претърсване в дома им в ямболския комплекс „Златен рог" са открити и иззети още 70 гр метаамфетамин, 30 гр канабис и заготовки за пакетиране. В РУП-Ямбол е образувано досадебно производство. 46-годишният мъж е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия производството прокурор. Работата по случая продължава.  

Седем чудесни курорта за ски през зимата

http://www.cross.bg/kyrorta-kyrort-pisti-1436422.html

/КРОСС/Зимата наближава с бързи темпове и съвсем скоро ще падне първият сняг. А когато дойде този сезон, много хора се насочват към планината, за да практикуват любимия си спорт - карането на ски. Тези, които имат възможност, се насочват извън страната - към световноизвестните курорти по света, където има великолепни условия за практикуването на този спорт. В Европа има редица чудесни места, превърнали се в световноизвестна дестинация за скиорите - професионалисти и лаици. Някои от най-добрите от тях представя туристическата мрежа idi.bg: 1. Сен Мориц, Швейцария Наричат швейцарския курорт Сен Мориц "бутиковият курорт на швейцарските Алпи". Той е един от най-известните и престижни ски курорти в света, особено след като става домакин на Зимните олимпийски игри през 1928 г. и 1948 г. (само три града в света са били домакини на игрите повече от веднъж). Днес името му е синоним на изисканост и елегантност, а в града имат имоти редица знаменитости. Курортът се споменава в редица книги, както и в известната филмова поредица за Джймс Бонд. Сен Мориц се намира в долината Енгадин в Граубюнден и е повлиян основно от две култури: тази на германо-говорящото мнозинство и на тези, които говорят романски езици (основно близко намиращите се италианци). Първоначално градът става важен център, благодарение на своите лечебни минерални извори, които са известни от над 3 хилядолетия

Кола изскочи от пътя, след като поднесе по разсипан асфалт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383735

Автомобил Автомобил "Рено" изкочи от пътя след като поднесе заради разсипан асфалт край кърджалийското село Железник. Леката кола се движела зад самосвал "МАН", управляван от 29-годишният Л. Т. Внезапно задният капак на камиона се отворил и от каросерията му започнал да се сипе асфалт. "Рено"-то поднесло и водачът му не успял да го овладее. Автомобилът изкоч

Японски министър харчил дарения в бар за садомазохисти

http://www.mediapool.bg/yaponski-ministar-harchil-dareniya-v-bar-za-sadomazohisti-news226335.html

Току-що назначен, новият японски министър на икономиката вече е на път да напусне поста. Той призна, че средства от политически дарения са били харчени в бар за садомазохисти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Новият скандал не е никак добре дошъл за премиера Шиндзо Абе - тази седмица вече подадоха оставка две министърки от кабинета му, посочва агенцията.   Според медиите хора, управлявали финансите на Йоичи Миядзава - сенатор от Хирошима, който пое във вторник министерството на икономиката, търговията и промишлеността, са похарчили на 6 септември 2010 г. 18 230 йени (135 евро) в заведение, където клиентите връзват момичета с въжета.   "Научих го от печата и е точно така", призна Миядзава пред телевизионните камери. "Вярно е също, че лично аз не съм бил там", добави той.   На 20 октомври японската министърка на правосъдието Мидори Мацушима подаде оставка часове след министърката на промишлеността Юко Обучи.   Мацушима се оттегли от поста заради подозрения за нарушаване на изборния кодекс - тя раздавала в своя окръг ветрилца с портрета си и своето име. Обучи също подаде оставка заради подозрения за нередности при използване на дарения за политически цели.   Тази черна серия напомня събитията по време на първия мандат на Шиндзо Абе начело на страната през 2006-2007 г. Той бе принуден да се справи с напускането на редица министри заради скандали, един от тях дори се самоуби. Самият Абе също бе принуден да се оттегли от поста си след година.

Около 226 хил. украинци поискаха статус на бежанци или временно убежище в Русия

http://www.cross.bg/vremenno-rysiya-grazhdani-1436452.html

/КРОСС/ 226 хил. украински граждани поискаха статус на бежанци или временно убежище в Русия, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на руската Федерална миграционна служба. „Към днешна дата за статус на бежанци и с молба за временно убежище се обърнаха около 226 хил. граждани на Югоизточна Украйна, принудени да напуснат страната”, съобщиха от ведомството. „От началото на конфликта в югоизточната част на Украйна над 105 хил. граждани на страната се обърнаха с молба за получаване на разрешение за временно пребиваване, повече от 35 хил. украинци подадоха заявления за участие в държавната програма за преселване на сънародници”, заявиха още от Федералната миграционна служба на Русия. По-рано ведомството съобщи, че около 200 хил. украински граждани вече са получили временно убежище или статус на бежанци в Русия. По данни на руския министър на труда и социалната защита Максим Топилин, над 109 хил. граждани, принудени да напуснат Украйна, вече са трудоустроени в Русия.

Брожение заради Люба от X Factor

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383882


Брожение срещу изгонването на Люба Илиева от X Factor се появи в социалните мрежи. Вчера по обяд във фейсбук имаше формирани 14 групи на тема “Върнете Люба в X Factor” - част от тях с повече от 1000 участници, други - с по 400-500, и дори две групи отцепници с по няколко харесвания.
Няколко сайта намекват, че изгонването и? е било несправедливо, Брожение срещу изгонването на Люба Илиева от X Factor се появи в социалните мрежи. Вчера по обяд във фейсбук имаше формирани 14 групи на тема “Върнете Люба в X Factor” - част от тях с повече от 1000 участници, други - с по 400-500, и дори две групи отцепници с по няколко харесвания. Няколко сайта намекват, че изгонването и? е било несправедливо,

Бяла лястовица се появи в Бургас

http://www.cross.bg/poyavi-ptitza-byalata-1436451.html

/КРОСС/ Бяла лястовица се появи в бургаския квартал "Горно Езерово", съобщиха от общината. От там изпратиха до медиите снимки на бялата птица. Те са направени от местния жител Ивайло Рунев. Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че появата на бялата птица се приема като добър знак в навечерието на градския празник Никулден. В бургаския квартал Горно Езерово се наблюдават бели лястовици за трета поредна година. Явно генът им е устойчив и продължава да се предава от поколение на поколение.  

Продължава набирането на средства за реставрация на паметника на Петрова нива

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Gui60yWqSNE/

За стартиране на спасителния ремонт са нужни още 30 000 лв.

 

Продължава набирането на средства, с които да бъде възстановен рушащоят се паметик на Илинденско- Преображенското въстание в местността Петрова нива край Малко Търново.  От необходимите 70 хиляди лева с помощта на родолюбиви българи вече са събрани 40, а организаторите на благотворителната кампания се надяват за следващата година Илинденско- Преображенското въстание да бъде отбелязано пред напълно реновирания монумент.

Инициативата на историческия музей в града „Проф. Александър Фол“ и общинската администрация на Малко Търново ще продължи до събирането на пълната сума, необходима за ремонта. За да е напълно прозрачно набирането на средства и за максимален контрол на постъпленията, дарения се приемат по банкова сметка и чрез открития наскоро DMS номер. Така по всяко време може да се даде информация какви пари са постъпили за инициативата.

Паметникът на Илинденско- Преображенското въстание е определен от Министерството на културата за недвижима културна ценност с категория „национално значение“, но до момента институцията се е ангажирала единствено с осигуряване на финансова подкрепа за изработването на инвестиционния проект.

Желаещите да помогнат в спасяването на историческия паметник могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Умерени понижения на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/umereni-ponijeniia-na-bfb-182416/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 7/9, а при 3 позиции няма промяна

Цените на жилищата в големите градове тръгнаха нагоре

http://econ.bg/Новини/Цените-на-жилищата-в-големите-градове-тръгнаха-нагоре_l.a_i.583063_at.1.html

Цените на жилищата в по-големите градове в България тръгнаха леко нагоре. Така през второто тримесечие на 2014 г. средната цена за нов дом...

Само два процента от българите си поставят противогрипна ваксина

http://www.cross.bg/postavyat-hilyadi-gripni-1436450.html

/КРОСС/ Едва два процента от българите си поставят противогрипна ваксина, отчитат експертите от Центъра по заразни и паразитни болести. Заедно с Лекарския съюз, те започват кампания за нуждата от ваксиниране на медицинските специалисти у нас, предава БНР. У нас няма данни колко медицински специалисти си поставят противогрипни ваксини. В САЩ над 70 на сто от лекарите и медицинските служители се ваксинират. У нас задължително ваксинират целите си екипи ВМА, Инфекциозна болница и още няколко болници в страната. "Целта на кампанията е за профилактика на грипа сред медиците и за да се повишат знанията, че грипът е най-сериозен сред острите респираторни заболявания с опасността от тежки усложнения", каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. У нас всяка година се разболяват около 5 до 20 на сто от населението от остри респираторни заболявания. От тях 10 хиляди постъпват в болница с грипни усложнения и около 2 хиляди умират от пневмония. Тази година не се очакват нови типове грипни вируси.  

Измамиха дядо по телефона с 4350 лв.

http://frognews.bg/news_78780/

84-годишен дядо от Пазарджик е измамен с до болка познатата телефонна схема със сумата от 4350 лв.

Зукърбърг говори на китайски пред студенти в Пекин

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/zukyrbyrg-govori-na-kitajski-pred-studenti-v-pekin-6025590

През 2012 г. шефът на „Фейсбук“ се ожени за американката от китайски произход Присила Чан и каза, че учи китайски

Видео: Фармацевтични фирми ускоряват работата по ваксина за ебола

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/23/2405433_video_farmacevtichni_firmi_uskoriavat_rabotata_po/?ref=rss




Докато Световната здравна организация (СЗО) започва третата си извънредна среща по повод вируса ебола, Johnson & Johnson обяви, че е ускорила работата върху експериментална ваксина срещу заболяването, което ще принуди основните й конкуренти GSK и NewLink Genetics също да положат по-големи усилия.

Във Фрийтаун, Сиера Леоне, доброволци и медици посещават гъстонаселени жилищни райони в опит да информират населението за епидемията от ебола. Обикалянето от врата на врата е...

Нов подем за Европа?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/23/2405428_nov_podem_za_evropa/?ref=rss


 
Новата еврокомисия може да започне работа. Председателят й Юнкер е изпълнен с амбициозни идеи как да задвижи икономиката и конюнктурата на Европа. Не бива обаче да очакваме чудеса, предупреждава Бернд Ригерт в коментар за "Дойче веле".


Жан-Клод Юнкер е сред най-контактните политици в Европа. Всички го познават, а и той познава всички. През изминалите 20 години Юнкер е работил заедно с повечето политически актьори на европейската сцена и често е постигал добри компромиси....

Роналдо: Изиграхме фантастично полувреме срещу "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405431_ronaldo_izigrahme_fantastichno_poluvreme_sreshtu/?ref=rss


Голмайсторът на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо е сигурен, че ще подобри рекорда на Раул за голове в Шампионската лига. Португалецът се разписа при успеха с 3:0 срещу "Ливърпул" в Англия и вече има 70 гола в надпреварата, като изостава с един от постижението на бившия нападател на белите.

"Не се притеснявам за рекорда, знам, че ще го подобря рано или късно. Лео Меси също е много близо (има 69 гола). Най-хубавото след тази вечер е, че отборът има девет точки", каза Роналдо.
...

Четирима души са арестувани за катастрофата на летище "Внуково" в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=268257

Престъпна небрежност, а не случайност е довела до катастрофата на московското летище "Внуково". Това е заключението на следователите, разследващи инцидента с частния самолет на президента на френската петролна компания "Тотал", при която загинаха всички четирима души на борда.

Очакват ръст на инвестициите в енергийна ефективност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383862

200 милиона лева са инвестирали български компании в енергийна ефективност само през последната година по ОП „Конкурентоспособност“. Търсенето на достъп до средства за намаляване на енергийния разход на предприятията ще се засилва според експертите. Причините са основно в повишените цени на енергията, 200 милиона лева са инвестирали български компании в енергийна ефективност само през последната година по ОП „Конкурентоспособност“. Търсенето на достъп до средства за намаляване на енергийния разход на предприятията ще се засилва според експертите. Причините са основно в повишените цени на енергията,

Инспектор Хитами посети Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9MuXMwotnNo/

Представители на „Сдружение SOS-ПТП“, Фондация „Безопасни улици от Валя“ и Инспектор Хитами бяха на гости на ЦДГ „Веселушко“ в град Поморие. Целта на визитата бе обучението за пътна безопасност и превантивни мерки, с които нашите деца да бъдат предпазени от пътни инциденти. Над тридесет деца се впуснаха в това приключение, като през цялото време взимаха дейно участие в обучението.

Освен основните правила за движение по пътищата, децата бяха запознати с това как да се държим като сме на пътя и как да се предпазваме от пътни инциденти. За радост на малчуганите, всички до един преминаха успешно този курс, за което получиха специални дипломи от Инспектор Хитами.

От на ЦДГ „Веселушко“ в град Поморие са категорични, че това обучение ще се повтори и през пролетните месеци.

Обиколките на Инспектор Хитами и представителите на „Сдружение SOS-ПТП“ и Фондация „Безопасни улици от Валя“ по детските градини в Бургас и региона ще продължат и през следващите месеци.

Цените на жилищата са най-високи в София, Варна и Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383856

Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие на 2014 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%, съобщиха от НСИ.
Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 100.4%, т.е. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие на 2014 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%, съобщиха от НСИ. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 100.4%, т.е.

Пак ли кроежи зад паравана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383752

Тъкмо похвалихме ГЕРБ, че общува с всички партии открито, и тя взе, че се издъни. Неясно защо консултациите за правителство се омъглиха. Във вторник изневиделица стана ясно, че ГЕРБ преговаря с Реформаторския блок. В сряда БСП цял ден беше в режим на повикване. После се чу, че Патриотичният фронт ще я изпревари... И машината за слухове се задейс

Жилищата са най-скъпи в София, Варна и Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383845

Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие на 2014 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%, съобщиха от НСИ.
Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 100.4%, т.е. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие на 2014 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%, съобщиха от НСИ. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 100.4%, т.е.

Майката на изхвърленото бебе е в болница със силен стрес

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/majkata-na-izhvyrlenoto-bebe-e-v-bolnica-sys-silen-stres-6025587

В понеделник новороденото момченце, което социалните работници кръстиха Димитър, ще бъде изписано от болницата

Успехи и признание за спортните таланти на „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/priznanie-talanti-desi-1436448.html

/КРОСС/ Успех за Елизабет Кирилова и признание за Десислава Георгиева - това са новините около Спортните таланти на „Еврофутбол" от последните дни. Вчера на езерото Панчарево Елизабет (с русата коса в средата на снимката) пребори още шест участнички в дисциплината скиф на 500 м и грабна първото място на градското състезание по академично гребане - София 2014 г. Деси пък, спечели заслужено почетен чек и признание лично от министъра на младежта и спорта - олимпийската ни медалистка Евгения Раданова. Събитието се състоя днес в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски" в столицата, където г-жа Раданова, която е и част от Групата на съветниците на „Еврофутбол" по програма „Спортни таланти", връчи почетни чекове на медалистите и призьорите от Младежките олимпийски игри в Нанджин и от световните и европейски първенства, провели се в нейния мандат. Напомняме, че Деси се класира на пето място в дисциплината скиф в Китай, на 20.08.2014 г. Тя финишира на 8,29 сек. от победителката Кристсина Стараселетс от Беларус.  

Жилищата леко са поевтинели през лятото

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/10/23/2405426_jilishtata_leko_sa_poevtineli_prez_liatoto/?ref=rss


Цените на жилищата през периода юли-септември са спаднали средно с 0.1 на сто в сравнение с второто тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт.

Това се дължи на спада в пазарните цени в 19 областни градове като най-значително е в Кюстендил - с 2.5%, в Перник - с 2.4%, и в Разград - с 1.9%. В останалите осем областни центъра жилищата са поскъпнали през периода.

Конкретно в София-град жилищата поскъпват с 0.8 на сто спрямо второто...

Честит първи сняг, трънчани!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chestit-purvi-snyag-trunchani_35100/

Сняг покри трънския край тази сутрин.

На фона на слънчевото и топло време през последните два дни, това е новина, но не и за трънчани, които са свикнали със студените амплитуди.

 

В Трън е измерена най-ниската зимна температура в страната, -38,5 градуса.

Не се очаква обаче снегът да се задържи за дълго.

 

Хърватия спира турските сериали

http://balkani.actualno.com/Hyrvatija-spira-turskite-seriali-news_56454.html

Турските сериали спират да се излъчват в Хърватия. Местната телевизия "Нова" спира епизодите на два популярни турски сериала заради изключително нисък рейтинг. Досега са излъчени по 15 ...

„Няма Путин – няма Русия!”

http://www.cross.bg/rysiya-volodin-sergeii-1436447.html

/КРОСС/ Докато „има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия”. Тази ключова теза, отразяваща с най-голяма точност състоянието на Русия, представи първият заместник ръководител на администрацията на руския президент Вячеслав Володин по време на закрито заседание на дискусионния клуб „Валдай”, който се превежда тези дни в Сочи. Срещата започна с въпрос относно това, какви вътрешнополитически последствия могат да предизвикат западните санкции за Русия. Володин отвърна, че тези, които са разчитали, че санкциите ще разделят и деморализират страната, дълбоко са сгрешили. „Западните политици не разбират същността на Русия, нейните принципи и основи, за разлика от руските граждани, които днес възприемат атаките срещу президента, като атаки срещу своята страна и лично срещу самите тях”, заяви Володин. Според него западните санкции са изиграли положителна роля за Русия, като са сплотили обществото около лидера на страната. Като доказателство за това той даде пример: последното мащабно проучване на общественото мнение показва 84 % подкрепа на политиката на президента, като над  65 % от анкетираните не си представят друг кандидат за президентските избори. Освен Володин, в дискусионния клуб „Валдай” тези дни ще участват ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов, външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу

Разкриха извършителят на две домови кражби във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268259

Разкрит е извършителят на две домови кражби, извършени в периода 19.09. – 15.10., съобщиха от полицията за Moreto.net. След проникване с взлом в частни домове, извършителят е откраднал телевизор, електрически инструменти, хранителни продукти и 20 л.

Шумахер ще се нуждае от години за възстановяването си

http://web.barometar.net/65509/

Френският лекар, който се грижи за бившия шампион от Формула 1 Михаел Шумахер, заяви, че германският легендарен пилот отбелязва напредък, но ще се нуждае от години за възстановяване, съобщава агенция „Франс прес“. Жан-Франсоа Пайен също така похвали съпругата на Шумахер Корина за предаността, която е показала към мъжа си след ужасяващия ски инцидент през декември, [...]

Очаква се ръст на инвестициите в енергийна ефективност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383841

200 милиона лева са инвестирали български компании в енергийна ефективност само през последната година по ОП „Конкурентоспособност“. Търсенето на достъп до средства за намаляване на енергийния разход на предприятията ще се засилва според експертите. Причините са основно в повишените цени на енергията, 200 милиона лева са инвестирали български компании в енергийна ефективност само през последната година по ОП „Конкурентоспособност“. Търсенето на достъп до средства за намаляване на енергийния разход на предприятията ще се засилва според експертите. Причините са основно в повишените цени на енергията,

Словашка фирма праща мутри на наши тираджии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382782

Словашка транспортна фирма пратила в Белгия и Англия бандити, за да отвлекат трима шофьори от Димитровград. Това разказа единият от тях - 25-годишният Йордан Чилингиров. Опитът за похищението станал, след като той и други негови колеги настояли да получат заплатите си. 
Чилингиров работел в словашкото представителство на NTG Frigo заедно с... Словашка транспортна фирма пратила в Белгия и Англия бандити, за да отвлекат трима шофьори от Димитровград. Това разказа единият от тях - 25-годишният Йордан Чилингиров. Опитът за похищението станал, след като той и други негови колеги настояли да получат заплатите си. Чилингиров работел в словашкото представителство на NTG Frigo заедно с...

Показаха динозавър, който прилича на щраус с гърбица

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/pokazaha-dinozavyr-kojto-prilicha-na-shtraus-s-gyrbica-6025588

Огромен динозавър, който прилича на щраус с гърбица, с ръце дълги 2,4 метра и с остри като бръснач нокти, е бил моделиран въз основа на вкаменелости, открити в Монголия

Кога само хирургията спира атака на рака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382606

Органите в малкия таз са  един до друг, затова туморът бързо се разраства


Дали битката с напредналия рак ще бъде успешна зависи от болния, близките, хирурга, лекуващия екип и здравната система.
Това каза пред “Труд” д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната Пета градска болница. Всяка година той и екипът му извъ Органите в малкия таз са един до друг, затова туморът бързо се разраства Дали битката с напредналия рак ще бъде успешна зависи от болния, близките, хирурга, лекуващия екип и здравната система. Това каза пред “Труд” д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната Пета градска болница. Всяка година той и екипът му извъ

Audi пусна на трасето безпилотен автомобил

http://www.cross.bg/kolata-aydi-pistata-1436449.html

/КРОСС/Автономният Audi A8, за който се спекулира от началото на годината, бе потвърден лично от Щефан Мозер, ръководител на отдела за нови продукти и телекомуникации в Audi. Пред изданието Motoring той заяви, че компанията му има за цел да пусне на пазара първата напълно автономна кола, като това ще бъде следващото поколение на флагмана А8. Броени минути преди старта на германското състезание за туристически автомобили (DTM) на пистата "Хокенхайм" в Германия "Ауди" тества на трасето състезателния автомобил без пилот. Историческото събитие се излъчи на живо по медийния канал на марката. Големият интерес обаче блокира сайта. Голямото петместно купе е в значителна степен идентично със серийния модел, но неговото електромеханично сервоуправление, спирачките, дроселовата клапа и осемстепенната автоматична трансмисия се контролират напълно автоматично. Колата се ориентира по пистата чрез координирани GPS сигнали, предавани до него чрез WLAN мрежа. В случай на загуба на връзка автономното RS 7 може да продължи да се движи само, като триизмерни изображения от камера се сравняват в реално време с графична информация, запаметена предварително в системата. Последната търси сред огромния брой отделни изображения за няколкостотин известни параметъра като контури на сгради зад пистата, които след това използва като допълнителна информация за позициониране

Дарения за японски министър харчени в бар за садомазохисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383835

Току-що назначен, новият японски министър на икономиката вече е на път да напусне поста. Той призна, че средства от политически дарения са били харчени в бар за садомазохисти, съобщи АФП.
Хора, управлявали финансите на Йоичи Миядзава - сенатор от Хирошима, който пое във вторник министерството на икономиката, търговията и промишлеността, Току-що назначен, новият японски министър на икономиката вече е на път да напусне поста. Той призна, че средства от политически дарения са били харчени в бар за садомазохисти, съобщи АФП. Хора, управлявали финансите на Йоичи Миядзава - сенатор от Хирошима, който пое във вторник министерството на икономиката, търговията и промишлеността,

ГЕРБ доволни от разговора с АБВ, продължават с патриотите

http://frognews.bg/news_78779/

Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните и болни теми в момента - финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства и тяхното използване. Обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството трябва да проведе и по някои от тях получихме съгласие за конструктивни позиции от страна на АБВ.

Иван Иванов трябва да гласува сам за себе си, за да стане кмет

http://www.zapernik.com/politika/ivan-ivanov-tryabva-da-glasuva-sam-za-sebe-si-za_35099/

Соченият за следващ кмет на Перник Иван Иванов трябва да гласува сам за себе си, за да стане кмет на града, проучи zaPernik.com. Служебният кмет на Перник ще бъде назначен, заради това, че Росица Янакиева стана предсрочно депутат. Следващият кмет на Перник ще бъде избран от общинския съвет на Перник. За да успее му трябват 21 гласа.

ГЕРБ имат 15 гласа в Съвета, но единия съветник е болен. Гласовете стават 14. От Демократи за Перник гласовете са три. Стават 17. От "Патриотично...

Продължава

Плишкова и Свитолина ще бъдат резервите в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383823

Две млади тенисистки, които правят най-добрия си сезон, ще бъдат резервите на турнира на шампионките, който започва в София на 28 октомври. Това са Каролина Плишкова от Чехия и Елина Свитолина от Украйна.
Каролина Плишкова е единствената, която пристига в България с две титли от турнири от категория „Интернешънъл” през тази година. Две млади тенисистки, които правят най-добрия си сезон, ще бъдат резервите на турнира на шампионките, който започва в София на 28 октомври. Това са Каролина Плишкова от Чехия и Елина Свитолина от Украйна. Каролина Плишкова е единствената, която пристига в България с две титли от турнири от категория „Интернешънъл” през тази година.

Неков: Авторите ще спечелят от облекчаване на правилата за превод на книги в ЕС

http://www.cross.bg/nekov-avtor-knigi-1436446.html

/КРОСС/ Всеки книгоиздател, който е преценил, че една книга от европейски автор си заслужава отпечатване и разпространение, трябва да получи директно финансиране от ЕС за превода по опростена процедура. За това призова в изказване в Европейския парламент евродепутатът от БСП Момчил Неков в Страсбург днес. "Така ще дадем шанс на талантливата творба да пробие. Като автор на две книги знам, че верният критерий е преценката на издателя и читателя", каза той. На преценката на книгоиздателя не бива да влияе проблемът, че един превод би го затруднил допълнително. Това според Неков би гарантирало равнопоставеност и би прекратило неравноправното третиране на който и да е литературен творец на цялата европейска територия, особено по отношение на "малките езици". Момчил Неков, който е член на парламентарната комисия за култура и образование, е убеден, че облекчаването на правилата ще позволи да се премахне съществуващата сега дискриминация на по-малките езици в ЕС. Сега в "европейските книжарници почти няма да видите книга на български, румънски, полски, унгарски автор", добави той от парламентарната трибуна.Социалистът настоя и за създаване на възможност за финансиране на индивидуални преводи, а не както е в момета - чрез проекти от по 15-20 книги. Когато бъде финансиран преводът, авторът получава равнопоставеност в мултиезиковата европейска територия, заяви българският представител.

"Фолксваген" преподписа с пилотите си във WRC за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405418_folksvagen_prepodpisa_s_pilotite_si_vuv_wrc_za_2015_g/?ref=rss


"Фолксваген" преподписа договорите със своите пилоти в Световния рали шампионат (WRC) и ще разчита на тях и през 2015 г., обяви заводският отбор.

Носителят на титлата Себастиен Ожие и неговите съотборници Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен заемат първите три места в временното класиране два кръга преди края на сезона.

"Разполагаме с тримата най-добри пилоти в света. Приемствеността е сериозен фактор за успеха в моторните спортове и за нас е удоволствие, че ще продължим...

"Фолксваген" остава с Ожие, Латвала и Микелсен във WRC

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405418_folksvagen_ostava_s_ojie_latvala_i_mikelsen_vuv_wrc/?ref=rss

"Фолксваген" преподписа договорите със своите пилоти в Световния рали шампионат (WRC) и ще разчита на тях и през 2015 г., обяви заводският отбор.

Носителят на титлата Себастиен Ожие и неговите съотборници Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен заемат първите три места в временното класиране два кръга преди края на сезона.

"Разполагаме с тримата най-добри пилоти в света. Приемствеността е сериозен фактор за успеха в моторните спортове и за нас е удоволствие, че ще продължим...

Започнаха вторите консултации между ГЕРБ и Патриотичния фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383809

Започнаха разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт в рамките на втория кръг консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии за съставяне на правителство.
В централата на ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.
След първия кръг ГЕРБ обяви, Започнаха разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт в рамките на втория кръг консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии за съставяне на правителство. В централата на ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. След първия кръг ГЕРБ обяви,

Липсват медицински екипи за трансплантации

http://www.moreto.net/novini.php?n=268268

Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза пред Дарик координаторът на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров.

Слушането на Джъстин Бийбър в офиса спомага за кариерното развитие

http://www.cross.bg/myzika-slyzhitelite-myzikata-1436444.html

/КРОСС/ Слушането на Джъстин Бийбър в офиса помага на служителите в кариерното им развитие, тъй като поп музиката ги прави по-производителни, установи проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Според данни от изследването 88% от служителите стават по-прецизни и акуратни в дейността си, когато слушат поп музика. Същевременно 80 на сто пък могли да ускорят производствения процес, слушайки музика. Изводите от изследването сочи, че слушането на класическа музика увеличава математическите способности, докато поп музиката влияе най-положително на онези, които вкарват някаква информация в компютър. Електронната музика от своя страна способства за ускоряването на редактирането на текстове с 20 процента, което е особено полезно за журналистите.  

Кв. "Гео Милев" без ток заради кражба на меден проводник

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kv.-geo-milev-bez-tok-zaradi-krazhba-na-meden-provodnik-6025586

Заради кражба от трафопост в столичния квартал "Гео Милев" масово са изгорели електроуреди и електромери на домакинства

Жандармерия пази Розино, 200 на погребението на Рогача

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383765

Жандармерия охранява от снощи карловското село Розино, където на 14 септември т. г група роми жестоко пребиха собственика на местната газ станция Георги Рогачев - Рогача.   Мерките са заради паника сред ромите, че листите на Рогачев, който издъхна в понеделник, ще тръгнат да отмъщават. Междувременно 200 души се събраха в село Черноземен, Жандармерия охранява от снощи карловското село Розино, където на 14 септември т. г група роми жестоко пребиха собственика на местната газ станция Георги Рогачев - Рогача. Мерките са заради паника сред ромите, че листите на Рогачев, който издъхна в понеделник, ще тръгнат да отмъщават. Междувременно 200 души се събраха в село Черноземен,

Дарения за японски министър похарчени в бар за садисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383803

Току-що назначен, новият японски министър на икономиката вече е на път да напусне поста. Той призна, че средства от политически дарения са били харчени в бар за садомазохисти, съобщи АФП.
Хора, управлявали финансите на Йоичи Миядзава - сенатор от Хирошима, който пое във вторник министерството на икономиката, търговията и промишлеността, Току-що назначен, новият японски министър на икономиката вече е на път да напусне поста. Той призна, че средства от политически дарения са били харчени в бар за садомазохисти, съобщи АФП. Хора, управлявали финансите на Йоичи Миядзава - сенатор от Хирошима, който пое във вторник министерството на икономиката, търговията и промишлеността,

Няма достатъчно медицински екипи за трансплантации

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383801

Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза пред "Дарик" координаторът на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров. 
По думите му основният проблем в последните години е липсата на достатъчен персонал и умората на наличния, Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза пред "Дарик" координаторът на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров.  По думите му основният проблем в последните години е липсата на достатъчен персонал и умората на наличния,

ГЕРБ и Патриотите провеждат втори консултации за съставяне на правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383799

Започнаха разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт в рамките на втория кръг консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии за съставяне на правителство.
В централата на ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.
След първия кръг ГЕРБ обяви, Започнаха разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт в рамките на втория кръг консултации, които ГЕРБ провежда с останалите парламентарно представени партии за съставяне на правителство. В централата на ГЕРБ пристигнаха съпредседателите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. След първия кръг ГЕРБ обяви,

Русия изпрати 40 тона хуманитарна помощ в Ирак

http://www.cross.bg/rysiya-samolet-irak-1436445.html

/КРОСС/ Министерството по извънредните ситуации (МИС) на Русия изпратило в Ирак самолет с хуманитарна помощ за пострадалите в резултат от въоръжения конфликт с бойци от групировката „Ислямска държава", предава Гласът на Русия. Както съобщиха от министерството, днес от краймосковското летище в Раменское за Ербоил излетял самолет Ил-62. На борда му има хранителни продукти, 2 подвижни електроцентрали, 2,5 хиляди одеала и 100 10-местни палатки. Общото тегло на хуманитарната помощ е 40 тона. На 21 октомври самолет на МИС достави в Багдад 37 тона аналогични хуманитарни товари. Помощта за населението на Ирак се оказва в изпълнение на поръченията на президента и правителството на Русия.  

Пет жалби за касиране на изборите влизат в КС

http://frognews.bg/news_78778/

В пет жалби от различни партии се иска касиране на резултатите от изборите. Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) ще изпрати в Конституционния съд (КС) жалбите, като се очаква официална информация от съда днес.

Жандармерията пази от снощи Розино, стотици погребват Рогача

http://pik.bg/жандармерията-пази-от-снощи-розино-стотици-погребват-рогача-news241040.html

Жандармерията пази от снощи Розино, стотици погребват Рогача

Жандармерия охранява от снощи карловското село Розино, където на 14 септември т. г група роми жестоко пребиха собственика на месната газ станция Георги Рогачев - Рогача, пише "24 часа".

Мерките са заради паника сред циганите, че листите на Рогачев, който издъхна в понеделник, ще тръгнат да отмъщават. Междувременно 200 души се събраха в село Черноземен, за да се простят с починалия. 

"Всичко е било организирано предварително, не може за толкова кратко време циганите да са се въоражили с лопати, камъни и мотики, за да пребият девера ми", каза пред "24 часа" Цвета Вълкова, снаха на починалия бизнесмен.

Словакия иска увеличение на доставките на газ през зимата с 50%

http://econ.bg/Новини/Словакия-иска-увеличение-на-доставките-на-газ-през-зимата-с-50-_l.a_i.583037_at.1.html

Словакия е поискала от Русия да увеличи доставките на природен газ през зимата с петдесет процента над сегашното равнище. Това заяви руският енергиен...

Безумия! Нашенци масово карат коли с олио

http://pik.bg/безумия-нашенци-масово-карат-коли-с-олио-news241038.html

Безумия! Нашенци масово карат коли с олио

Дизелът отива в миналото.

Снимка: Архив

Стотици нашенци са намерили цаката сами да си произвеждат горивото и да не дават по 2,50 лева за всеки литър. Отпадно олио от фритюрници и тигани е новата мания за водачите. Биогоривото се получава изключително лесно, с помощта на малко химични познания и търпение.

Най-често от микса между олио, метанол и натриева основа се възползват шофьори от ресторантьорския бранш. Готвачите са на първо място по оползотворяването на мазнината от тигана в храна за колата. Процесът е много прост, обясниха запознати за „Всеки ден“.

Трите съставки се събират в подходящ съд и се загряват до 53 градуса. Трябва обаче много да се внимава температурата да се държи постоянна, за да не прегрее метанолът. Точката му на кипене е само 65 градуса, което прави сместа лесна да пламне.

Цената на литър от горивото е около 1,50 лева. Ако резервоарът е 50 литра, той се пълни едва със 75 лева до горе. Шофьори на олио обаче признават, че има и рискове за автомобила. Често при колите, произведени преди 1999 г., няма специални уплътнения и те се късат. „Тогава започват течове отвсякъде и се разваля двигателят“, обясни водач на биодизел от години.

Другият недостатък на олиото е, че колата винаги мирише или на пържени картофи, или на понички. Освен това има и засечки, в случай че течността не е била достатъчно добре подгрята. Тогава се стига до придърпване, което шофьорите усещат както във волана, така и при нулевата реакция на педала за газта.

Верижна катастрофа в центъра на Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/verizhna-katastrofa-v-centyra-na-plovdiv-6025589

Верижна катастрофа в центъра на Пловдив усложни трафика в града, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Няма достатъчно медицински екипи за трансплантации

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383759

Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза пред Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза пред "Дарик" координаторът на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров.  По думите му основният проблем в последните години е липсата на достатъчен персонал и умората на наличния,

Ангелкова: Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4383771

"Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата и по тях Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ провеждат ежедневни срещи с Европейската инвестиционна банка и Световна банка, за да може тези проекти да бъдат включени за финансиране. Тези проекти не се захвърлят, напротив,

Ангелкова: Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383786

"Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата и по тях Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ провеждат ежедневни срещи с Европейската инвестиционна банка и Световна банка, за да може тези проекти да бъдат включени за финансиране. Тези проекти не се захвърлят, напротив, "Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата и по тях Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ провеждат ежедневни срещи с Европейската инвестиционна банка и Световна банка, за да може тези проекти да бъдат включени за финансиране. Тези проекти не се захвърлят, напротив,

905 хил. долара за „Епъл I“

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/905-hil.-dolara-za-epyl-i-6025584

Продадоха на търг един от първите компютри на компанията, основана от Стив Джобс и Стив Возняк

Трима лектори с майсторски класове в академията за кинопрофесионалисти и любители SO Academy

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/23/2405395_trima_lektori_s_maistorski_klasove_v_akademiiata_za/?ref=rss


За пета поредна година фестивалът за независимо американско кино SO Independent в партньорство с НАТФИЗ "Кр. Сарафов" представят образователната програма, насочена към студенти, професионалисти и кинолюбители, SO Academy.

В тазгодишното си издание SO Academy ще представи трима лектори с богат опит във филмопроизводството, които ще проведат майсторски класове за българската публика. Срещата ще се проведе на 27 октомври, понеделник, от 11 до 19 часа в театралната зала на НАТФИЗ....

СОС лавира по отношение на паркирането в София

http://sofia.actualno.com/SOS-lavira-po-otnoshenie-na-parkiraneto-v-Sofija-news_56451.html

Жълтата зона в София няма да бъде платена. Това увери столичният общински съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е част от транспортната комисия към СОС. Днес СОС гласува Доклад вх. № СО-9300-303/21.08...

Как пътуват хобитите из Средната земя (видео)

http://curious.actualno.com/Kak-pytuvat-hobitite-iz-Srednata-zemja-video-news_56452.html

Сещате ли се за скучните клипчета с правила за безопасност, които пускат в самолетите? Е, новозеландският превозвач Air New Zealand надмина всички с най-епичното такова видео, правено някога. Цялата ...

Определиха Сватбата за съдия на вечното дерби "Левски" - ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4383795

Дербито между "Левски" - ЦСКА ще бъде ръководено от съдията Ивайло Стоянов, определиха от БФС. Двубоят е от 13 кръг на "А" група и е в събота (25 октомври) от 16:00 часа на Националния стадион "Васил Левски". Помощници на Стоянов ще бъдат Иван Вълчев и Крум Стоилов, а допълнителни съдии са Никола Попов и Мартин Александров. Дербито между "Левски" - ЦСКА ще бъде ръководено от съдията Ивайло Стоянов, определиха от БФС. Двубоят е от 13 кръг на "А" група и е в събота (25 октомври) от 16:00 часа на Националния стадион "Васил Левски". Помощници на Стоянов ще бъдат Иван Вълчев и Крум Стоилов, а допълнителни съдии са Никола Попов и Мартин Александров.

Квитова спечели убедително срещу Шарапова в Сингапур

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/23/2405408_kvitova_specheli_ubeditelno_sreshtu_sharapova_v/?ref=rss


Чехкинята Петра Квитова постигна убедителна победа с 6:3, 6:2 срещу Мария Шарапова за 76 минути в мач от втория кръг в груповата фаза на финалите на WTA в Сингапур.

След поражението си рускинята остава последна в бялата група с две загуби и е без спечелени точки. Квитова и Агниешка Радванска са с по една, а начело е Каролин Вознячки. Датската тенисистка се наложи със 7:5, 6:3 срещу Радванска.

Шарапова се представи неубедително на начален удар. Тя допусна шест двойни...

Виолина Маринова: Едва ли ще се намери кой да плати 4 млрд. лв. за КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/23/2405399_violina_marinova_edva_li_shte_se_nameri_koi_da_plati_4/?ref=rss


Едва ли ще се намери кой да плати сумата, нужна за запълване на дупката в КТБ, която според доклада на одиторите възлиза на 4.2 млрд. лв. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Виолина Маринова, изпълнителен директор на "Банка ДСК", която е и заместник-председател на банковата асоциация.

Тя посочи, че след случилото се от началото на лятото е дало да се разбере, че в КТБ очевидно има проблем, но самата тя не е допускала, че размерът на необслужваните заеми е толкова голям.
...

С Европейска заповед за арест задържаха германец във Варна, осъден за контрабанда на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=268262

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в град Аахен ФР Германия, днес Варненският окръжен съд задържа първоначално под стража немския гражданин Максим Шмидт. 37 годишният чужденец е издирван от властите в Германия, за да изтърпи влязла в сила присъда за контрабанда на хероин, наложена от Районен съд Аахен.

"Сладки пороци и спомени" нахлуват в Етъра

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/23/2404124_sladki_poroci_i_spomeni_nahluvat_v_etura/?ref=rss


"Сладки пороци & спомени" ще владеят Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово от утре - 24 октомври, до края на януари 2015 г.

Това е обединеното наименование на две експозиции, които ще представят историята на захарта и сладкарството в Горна Оряховица, подбрани от Историческия музей в града и "Захарни заводи", които наскоро отбелязаха 100-годишнината си. 



Посетителите ще могат да разгледат десетките експонати, свързани с производството,...

Леко намаление в цените на жилищата, отчитат от НСИ

http://www.cross.bg/trimesechie-zhilishtata-tzeni-1436443.html

/КРОСС/ Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие на 2014 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2014 г. спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 100.4%, т.е. средното увеличение на пазарните цени на жилищата е 0.4%, сочат данни на НСИ. През третото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 19 от областните градове и в област София, като намалението е по-значително в Кюстендил - с 2.5%, в Перник - с 2.4%, и в Разград - с 1.9%. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените. Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868.77 лв./кв. метър (фиг. 1). Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 485.67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 378.33 лв./кв. м, и Бургас - 1 145.33 лв./кв. метър.    

Доц. Коста Костов: София е първа в европейската класация "най-мръсен град за дишане"

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/23/2404995_doc_kosta_kostov_sofiia_e_purva_v_evropeiskata/?ref=rss


Доц. Коста Костов е пулмолог, началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА и член на УС на Българското дружество по белодробни болести, на което е и бивш председател. От 2010 г. той е сред най-активните организатори на Деня на спирометрията (измерване на дихателния обем на човека със специален апарат - бел. ред.) в България – 23 октомври. Разговаряхме с него по повод Световния ден на спирометрията, посветен на борбата с хроничната обструктивна белодробна болест, по-известна със...

Доц. Коста Костов: София е първа в европейската класация "най-мръсен град за дишане"

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/10/23/2404995_doc_kosta_kostov_sofiia_e_purva_v_evropeiskata/?ref=rss


Доц. Коста Костов е пулмолог, началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА и член на УС на Българското дружество по белодробни болести, на което е и бивш председате. От 2010 г. той е сред най-активните организатори на Деня на спирометрията (измерване на дихателния обем на човека със специален апарат - бел. ред.) в България – 23 октомври. Разговаряхме с него по повод Световния ден на спирометрията, посветен на борбата с хроничната обструктивна белодробна болест, по-известна със...

Държавите превръщат технологичните концерни в съюзници срещу тероризма

http://www.investor.bg/analizi/262/a/dyrjavite-prevryshtat-tehnologichnite-koncerni-v-syiuznici-sreshtu-terorizma-182408/

Деликатен въпрос е какво да се прави с екстремистки материали, които обаче не нарушават антитерористичните закони

22 БЛОК В РАДОМИР ПРЕД РАЗРУХА

http://www.zapernik.com/obshtestvo/22-blok-v-radomir-pred-razruha_35098/

ПИСНА НИ ОТ КМЕТСКИ ОБЕЩАНИЯ

Г-Н КМЕТЕ ДО КОГА ЩЕ НИ ЛЪЖЕТЕ НАС ЖИТЕЛИТЕ НА БЛОК 22 КВ ГЪРЛЯНИЦА В РАДОМИР ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕТЕ ДА ВИДИТЕ В КАКВО СЪСТОЯНИЕ Е БЛОКА КОГАТО ДОИДОХМЕ ПРИ ВАС ВИЕ НИ КАЗАХТЕ ЧЕ БЛОКА Е НА ЖИЛИЩНО ИЗГРАЖДАНЕ СОФИЯ И НИЩО НЕМОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ КАТО Е НА СОФИЯ ЗАЩО НАСТАНЯВАХТЕ ХОРА В НЕГО ЗНАЧИ ТОВА ИМАТЕ ПРАВО А...

Продължава

Фандъкова обяви, че екологията е приоритет на София

http://pik.bg/фандъкова-обяви-че-екологията-е-приоритет-на-софия-news241035.html

Фандъкова обяви, че екологията е приоритет на София

Екологията е приоритет в работата на Столичната община. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на шестата международна среща на партньорите по проект „Региони за рециклиране”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Привеждането на всички дейности на града към практиките и европейското законодателство в сферата на околната среда са сред основните цели на общинското ръководство, допълни Фандъкова. Тя припомни, че Столична община изпълнява проект за интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци, който е най-големият проект в областта на отпадъците, изпълняван на територията на България до момента. От началото на годината работи първата фаза – компостиращите инсталации за зелени и биоотпадъци. Преработени са над 8430 тона зелени отпадъци. От тях се прави компост, който се използва в зелената система на града, както и електричество, каза кметът, предаде "24 часа".

От 2013 година е започнала реализацията на пилотен проект за разделно събиране на отпадъци в районите „Овча Купел” и „Кремиковци”. Открити са и 10 площадки на територията на Столичната община за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци. Количествата на събраните и предадени за оползотворяване отпадъци от дейности са над 12 тона за първото шестмесечие на тази година.

В срещата взеха участие и Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България и заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване