25 катастрофи са станали във Варна и областта през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=268491

25 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При две от катастрофите са пострадали общо двама човека, те са с контузии и са без опасност за живота.

България ще се бори за втория по значимост трофей на световното за бездомни

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/25/2406602_bulgariia_shte_se_bori_za_vtoriia_po_znachimost_trofei/?ref=rss


Българският национален отбор завърши на четвърто място в група "А" от втората фаза на световното първенство по футбол за бездомни хора.

"Отборът на надеждата" не успя да се изпълни целта си да се класира за финалната осмица на турнира, който се провежда в Чили. 

Българските футболисти все пак заеха място в топ 16 и ще се борят за втория по значимост трофей - Купата на чилийската армия. 

В четвъртфиналите те ще се изправят срещу състава на Ирландия, който завърши...

Всички сегашни партии са обречени на провал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246197_+%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%

 Епигони – това е най-точното определение за политиците ни в момента. В още по-голяма степен то важи за част от водещите на предаванията по основните български ТВ. Сега, когато в НС попадат цели 8 партии, те непрекъснато обсъждат възможната конфигурация на управление и клишето "германски модел" е най-честата им словесна патерица.

Коалиционното споразумение в Германия е размахвано от тези хора и сочено като образец за подражание, независимо дали го разбират по същество или не. Основната версия на тълкованието му у нас е, че в Германия се били обединили десни и леви в името на доброто управление на държавата. Затова и нямало нищо лошо, ако и тук леви и десни се вземат.

Проблемът с нашите бъбривци е, че не четат и не се информират в дълбочина за реалната ситуация.

Споразумението в Германия между християндемократи и социалдемократи е подписано на 27.11.2013 г. и преди да е навършило година, вече поражда сериозни проблеми, които освен фундаментални за демокрацията са и опасни за стабилността в ЕС. Коалиционни споразумения в Германия е имало, но между така наречените леви и десни е само за трети път. Първият беше през периода 1966-1969 при канцлера Курт Кизингер, а вторият – при първия мандат на Ангела Меркел 2005-2009 г.

Какъв е проблемът при т.нар. "големи коалиции"? Основното е, че няма пълноценна опозиция и няма реални дебати в парламента. А когато липсват дебати, за каква демокрация говорим? Не се чува гласът и на другите партии, които представляват немалка част от избирателите. Демокрацията не е елементарна диктатура на мнозинството над малцинството, а необходимост да се вслушаш в нуждите на другите, на различно мислещите и да не злоупотребяваш с паравана на закона, а да следваш моралните вътрешни норми. Когато "големите" се разбират и завземат цялото пространство, това не е демокрация.

Колкото и добре да звучи споразумението между християндемократите и социалдемократите в Германия, на книга от 185 страници (текст, който ще бъде прочетен от изключително тесен кръг хора, а и при четенето едва ли ще бъде разбран добре, защото е написан на сложен юридически и политически език - бел.ред.), 90% от текста са общи приказки и декларации. От големия словесен талаш след голямо ровене могат да се извадят само няколко конкретни предложения, като приемането на минимална почасова работна ставка в размер на 8,5 евро от 01.01.2015. Това споразумение е гласувано окончателно, но отзвукът му в обществото не е еднозначен, нещо повече, като че ли е по-скоро негативен. Нискоквалифицираните и трайно безработните хора нямат необходимата производителност на труда, за да покрият тази ставка. Което означава, че за да бъдат удовлетворени исканията на най-неподготвените и неквалифицираните прослойки от наемните работници на бизнеса се нанася значителна щета.

За да се постигнат целите на "голямото" германско коалиционно споразумение, е необходимо от програмите на двата основни партньора в него да се селектират предложенията, които ще предизвикат в електоратите им позитивни нагласи. При това действие обаче е неминуемо да бъдат замъглени проблемите на финансирането. Един пример: социалистите искат пенсионната възраст да остане 63 г., демократите добавят – при условие, че пенсиониращият се има плащани пенсионни осигуровки за 45 години и последната година е работил. Звучи добре, но пари в осигурителните институти не са предвидени и това няма как да стане. Следователно е чист популизъм.

Друг пример: търсенето на адекватно заплащане за ползването на магистралите и рефинансирането на ремонтите им. В споразумението е приет принципът, че "който ползва, той би трябвало да плаща", което изглежда правилно, но поражда големи проблеми за бизнеса. Това води до повече разходи на предприемачите, ограничава ги и ще рефлектира негативно върху другите данъчни приходи, като намалява парите за социални програми.

Като цяло бизнесът в Германия има дългогодишна традиция да не е обвързан механично с политиката, но в днешната ситуация е трудно да се предвиди какво отражение коалиционното споразумение ще има върху активността му. Като резултат вече са на лице първите негативни прогнози за нулев растеж и сериозно недоволство в бизнеса.

Коалиционните споразумения не могат да отговорят на съвременните изисквания на обществото поради простата причина, че поетите обещания пред избирателите няма как да бъдат изпълнени. Коалиционните партньори са обещавали различни, често пъти напълно противоположни неща и така или едните, или другите ще излъжат гласоподавателя. Или ще влязат в неясни договорености, подчинявайки се на принципа на интереса, от което пострадалият отново ще бъде обикновеният човек.

За доброто функциониране на демократичните правила би било добре коалициите да престанат да съществуват и да се дава възможност на управляващите дори в малцинство да извършват обещаните от тях промени, заради които са били избрани. В случай на провал, те ще носят отговорност с политическата си съдба. Не би било лошо и да се погледне към някои практики в други страни, целящи по-лесното постигане на еднопартийно управление. Така например в Гърция, спечелилата най-много гласове на парламентарните избори партия автоматично получава бонус от 50 мандата, така че ако й липсват няколко процента, да може да управлява самостоятелно, без да влиза в безпринципни договорености с други партии.

Проблемът на партиите в демократичния свят обаче е далеч по-дълбок. И той е в това, че традиционното "ляво" и "дясно" умряха след ІІ св. война, когато десните приеха левите идеи за социална държава с произтичащите от това здравеопазване, образование, 40-часова работна седмица, фондове за безработица, пенсионни системи, равни права на мъже и жени, задължително образование до 16-годишна възраст и т.н. Левите пък приеха десните идеи за свобода на бизнеса и пазарна икономика, либерална демокрация, свободи на медии и права на индивида, и т.н. И се образува хибридът "социална държава в условията на либерална демокрация". Оттогава насетне всички, които идваха на власт, трябваше да се грижат за социалните придобивки, към които народите привикнаха и не си ги дават, но също и за развитието на бизнеса, защото без данъците, които му налагат, няма как да вземат пари за социалните дейности. Затова и нерядко сме свидетели на необясними подскоци вляво от десни партии и обратно – залитания надясно от левицата.

Крайно време е обществото в лицето на политици, журналисти, политолози, историци и философи да започне да се пита що е "ляво" и "дясно" в началото на ХХІ в., и да се опита да формулира достатъчно разумни и точни определения. Ако това изобщо е възможно. Защото моето разбиране за партиите в съвременния свят не е като "леви" и "десни", а като прогресивни, консервативни и ретроградни.

Намирам ГЕРБ за олицетворение на ретроградността и прогнозирам, че тази партия ще се стопи на политическия небосклон. Смятам,че БСП е партия на статуквото и застоя с почти незабележими проблясъци на прогресивност и чести рецидиви на ретроградност. ДПС изобщо не я слагам в никаква класация, защото е почти криминална организация за етническо и религиозно капсулиране на малцинствата и изсмукване соковете на обществото. Вярвах преди две десетилетия, че СДС е прогресивна партия, но това се оказа невярно и е очевидно, че от новата сбирщина, наречена РБ, няма да излезе нищо. За останалите има ли смисъл да говорим?

Всички сегашни партии са обречени на провал в тази вече неработеща система на представителна демокрация, особено в българския й вариант. Ако политическите сили в новия парламент направят правителство с широка коалиция, няма как да не се срутят за година, максимум- две. Ако пък не направят правителство и има нови избори, нещата ще стават все по-зле поради импотентността на системата. Тези "политически динозаври" трябва да си отидат, давайки път на новото, което идва неизбежно. Защото вече никой не вярва, че хората, които са влезли в 43-тото НС, ще имат познанието и смелостта да извършат необходимите реформи.

Главният проблем на нашето общество (а и не само на нашето – на всички в т.нар. демократичен свят-бел.а.) е, че то всъщност е компрадорски тоталитаризъм под формата на фасадна представителна демокрация. Очевидно е, че основните държатели на властта в България са сили извън страната и че контролират положението чрез своите посолства и подставените си хора и структури. Разбира се, формалната власт се дава в ръцете на едни или други политически партии. Възможността за промяна тук е единствено в това прогресивна партия по някакъв начин да получи шанса да управлява и без да се съобразява с менторите (независимо къде са те – на запад, на изток или отвъд океана-бел.а.), да провежда реални народополезни реформи и решения. За което, обаче, лидерите й могат да бъдат сполетени от немалко неприятности.

С други думи, основният проблем е в политическата ни система. Според мен, тя може да се реформира само в една посока – повече демокрация. За което вече има модел за преминаване от представителна към пряка демокрация. Анализирал съм го не само аз в книги и статии и съм категорично убеден,че друга посока на развитие засега няма. И рано или късно ще се случи. 

Румен Овчаров: Банковата ни система е заплашена от фалит, идва ред и на енергетиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387593

Банковата система на България е заплашена от фалит. Веднага след това идвал редът на енергетиката. Мрачната прогноза направи пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.
Той смята, че времето, в което КТБ е имала шанс за спасение, е отминало. "Всички, които говорят по казуса, да казват имат ли някакъв интерес - техен или на роднини, Банковата система на България е заплашена от фалит. Веднага след това идвал редът на енергетиката. Мрачната прогноза направи пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той смята, че времето, в което КТБ е имала шанс за спасение, е отминало. "Всички, които говорят по казуса, да казват имат ли някакъв интерес - техен или на роднини,

Столичани с парно от неделя

http://www.bnews.bg/article-119935

Общото пускане на отоплението ще започне на 26 октомври, когато се очаква да бъдат изпълнени двете комулативни изисквания на Наредбата за топлоснабдяването - наличие в три последователни дни на средноденонощна температура под плюс 12 градуса и дългосрочна прогноза за трайно застудяване.

Обвинената в тормоз полицайка поиска и студентката да мине през детектор на лъжата

http://www.mediapool.bg/obvinenata-v-tormoz-politsaika-poiska-i-studentkata-da-mine-prez-detektor-na-lazhata-news226421.html

Обвинената в извършването на унизителен обиск от 20-годишната студентка Борислава Латинова полицайка отрече всички нейни твърдения и я призова да се яви на детектор на лъжата. Полицайката от IV-то управление в столицата Нели Върбанова каза, че е извършила единствено рутинна проверка в района на Семинарията в София. Полицията е правила засилени проверки заради убийството на 38-годишен компютърен специалист във въпросната нощ. Борислава  Латинова пътувала с трима мъже в колата, когато били спрени за проверка. По данни на МВР двама от тях имат криминални регистрации. "Борислава съдействаше изцяло, беше спокойна. Нямам обяснение за нейните твърдения или мотиви", коментира Върбанова. Тя каза, че Борислава е била спокойна и адекватна по време на проверката, съдействала е и не е имало никакви проблеми. Полицайката добави, че е преминала успешно детектор на лъжата. " Минах на полиграф по собствено желание. Това е най-бързият начин да докажа, че казвам истината… За себе си знам, че е достатъчно достоверен", заяви полицайката. Тя обясни, че чак сега проговаря, тъй като случаят й е донесъл много негативни емоции и напрежение и не била готова за такъв тип известност. Заедно с адвоката й ще мислят дали да заведат дело за клевета срещу студентнката. Случаят е записан и от видеокамера в района, който е обект на проверка от прокуратурата. Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала проверка по случая с Борислава Латинова, която миналата събота се оплака, че е била опипвана и разсъбличана на столичния бул. "Св. Наум" по време на полицейски обиск. Младата жена и баща й Христо Латинов твърдят, че тя е станала жертва на сексуален тормоз. "Ауди"-то, в което Борислава пътувала заедно с четирима свои приятели било спряно за полицейска проверка. Тъй като някои от спътниците й се оказали с криминални регистрации, те били отведени в 4-то РПУ, а по-късно освободени.  "Не мога да се прибера вкъщи от срам. Не мога да погледна родителите си в очите. Обаждат ми се хора, които са ме снимали гола на Семинарията, да ми искат пари", разказа Борислава, която по думите й, била накарана да вдигне блузата си над главата, въпреки че отдолу била гола.

Първа жертва на ебола, в Мали има извънредна ситуация

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ebola/pyrva-zhertva-na-ebola-v-mali-ima-izvynredna-situaciia-6025762

Починалото двегодишно момиченце, заразено с болестта, е можело да я предаде на много хора по време на пътуването си през страната, защото е кървяло от носа. Сега над 40 души са под наблюдение

Две Българии, има място само за една

http://pik.bg/две-българии-има-място-само-за-една-news241824.html

Две Българии, има място само за една

Американска фирма за софтуер купува аналогична българска компания за 262,5 милиона долара. Според мене това е новината на седмицата, а може би и на годината. За почти толкова пари страната ни продаде едно от най-големите си държавни предприятия – Българската телекомуникационна компания – преди повече от десет години.

Паметта на народа изглежда къса. На медиите – също. Центърът на вниманието им днес е върху неща, за които никой отвъд Калотина не би дал пукнат грош.

Сделката, в която американската Progress Software придоби българската Telerik е поредната илюстрация за съжителството на две Българии.

Българията, която създава и Българията, която разпределя и яде. И краде. Българията на know how и Българията на don’t know и на don’t care. Българията която решава проблеми и Българията, която ги създава.

Такива части има не само у нас. Проспериращите страни пазят и поощряват първата. Защото без нея животът на втората става все по-труден и все по-лош.

България обаче не е просперираща страна. Тя е хронично ощетена и целият свят й е виновен. Той непрекъснато крои заговори, защото ни завижда. Че сме най-красиви, най-умни и живеем на най-хубавото място.

Тази България обаче упорито не забелязва другата, която всъщност реално потвърждава поне част от нейните мегаломански претенции. Невежият обикновено мрази това, което не разбира. Защото от него разбира, че е невеж. И това го обижда. Той си отмъщава като използва демократичното си право да избира – дава властта на себеподобни. Така е социално справедливо. Не може едни и същи хем да могат, хем да знаят, хем да управляват. Хем да получават всичко, без да дават на нас – с гайдите.

Случаят Telerik илюстрира класическо предреволюционно противоречие – производителни сили, развиващи се в задушаващо ги политическо статукво. Няма място и за двете. Или силите загиват, или статуквото се променя.

Не зова никого на оръжие. Просто напомням, че живеем при глобализация и на производителните сили е много по-лесно отколкото през ХIХ век да избягат от задушаващото ги статукво, вместо да го разрушават.

Когато то остане само, в чист вид, без никакви нетипични елементи, се получава това, което наричат провалена държава.

От svobodata.com

Най-антиамериканската реч на Путин от 15 години насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246196_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%87+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+15+%D0%B3%D

 Речта на руския президент Владимир Путин пред форума "Валдай" е най-антиамериканската от 15 години, според в. "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва как пред международния дискусионен клуб в Сочи най-могъщият политик на Русия е заявил, че Съединените щати дестабилизират следвоенния световен ред, като се опитват да наложат волята си.

Публикацията се спира и на предупреждението на Путин, че светът ще бъде изправен пред нова война, ако Вашингтон не уважава интересите на другите страни.

Цитирано е и изказването му по повод твърденията, че анексирането на Крим е опит за възстановяване на съветската империя, които той определя като "неоснователни".

"Файненшъл таймс" определя изказването на Путин като "най-важното външнополитическо изявление, откакто той изненада Запада в Мюнхен през 2007 година, обвинявайки САЩ, че прекрачват границите си по всякакъв начин и че създават нови разделителни линии в Европа.

Британският вестник се позовава на коментатори, според които речта отразява гнева на Москва, след като неотдавна американският президент Барак Обама постави Русия наравно с Ислямска държава в Ирак и Левант и вируса ебола като световни заплахи.

Изданието изтъква, че тонът му е изненадал дори поддръжниците му и американските слушатели.

Бивша служителка в Белия дом от времето на президента Бил Клинтън например посочва, че не е могла да разпознае собствената си страна в описанието на Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви пред дискусионния форум "Валдай", че като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от собствената си политика.

"Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това", каза Путин.

Путин разкритикува "едностранния диктат" на САЩ в световните дела и заяви, че "така наречените" победители от Студената война искат нов световен ред, който да устройва единствено тях.

В яростно критичната си към САЩ реч Путин каза пред участниците в неофициалния политически дискусионен клуб, че системата на регионалната и глобалната сигурност е отслабена.

В хода на дискусията Путин каза, че не възприема САЩ като заплаха за Русия, въпреки че критикува политиката на управляващите във Вашингтон.

Според него Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и затова няма да се моли на САЩ и ЕС заради наложените санкции. Същевременно той декларира, че Русия не претендира за световно господство и за "специално място под слънцето". "Готови сме да уважаваме интересите на нашите партньори, но разчитаме на същото уважително отношение към нашите интереси".

Снегът затвори пътя през Владая тази сутрин

http://www.zapernik.com/obshtestvo/snegut-zatvori-putya-prez-vladaya-tazi-sutrin_35132/

Пътят Перник - София беше блокиран от падналата близо 12 см снежна покривка, която затвори прохода Владая и до 10 ч. полицията отклоняваше движението през автомагистрала "Люлин".

Огромни километрични колони от автомобили и тирове се образуваха в посока София - Перник.

"Пътят беше затворен заради почистване на снега", поясниха пред ПИК от пресцентъра на МВР.

Перник осъмна с 10-сантиметрова снежна покривка. Градският транспорт беше затруднен, въпреки че снегорините...

Продължава

Сестрата на Борисов: Дано отново не забият нож в гърба на брат ми

http://www.cross.bg/brat-chovek-borisov-1436771.html

Д-р Красимира Иванова е сестра на лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов. Родена е в София. Завършва медицина. В момента е началник на неонатологичното отделение на Първа специализирана АГ болница „Св. София" в столицата.   Д-р Иванова, вашият брат Бойко Борисов се разкъсва от дилемата дали да направи правителство на малцинството, или коалиция. В първия случай ще си спази принципите. Дали обаче има шанс да оцелее правителство, подкрепено само от 84 депутати, или веднага ще трябва да се намеси политически неонатолог (специалист, който се грижи за недоносени бебета - б.р.)? - Свързвате въпроси с моята професия. За радост политиката и неонатологията са на доста крайни полюси и слава богу. Силно казано е, че брат ми се разкъсва от такава дилема. По-скоро мисли, разсъждава, преценява. Когато ние комуникираме, никога не говорим за работата си. Но в повечето европейски държави управляват коалиции. Може би това не е нещо лошо. Ако правителството е съставено на базата на принципи и няма безпринципни договорки и разпределяне на власт, то би оцеляло и може да съществува дълго. За мен е по-добре да има принципно правителство, отколкото да се върви към нови предсрочни избори. На нас, обикновените хора, това ни омръзна. - Но как да състави Борисов принципно правителство? В момента най-големият проблем за ГЕРБ е моралният - страхът дали реформаторите няма да ги предадат. - Дали ще има предателство, или не, никой не може да каже

Цветанов: Ще има правителство, с Реформаторския блок сме силни

http://pik.bg/цветанов-ще-има-правителство-с-реформаторския-блок-сме-силни-news241820.html

Цветанов: Ще има правителство, с Реформаторския блок сме силни

"Отговорността този път е изключително голяма. С Реформаторския блок правим едно силно дясно-центристко ядро. И Патриотите трябва да бъдат натоварени с политически ангажимент", каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "На светло" по Нова телевизия.

Правителство ще има, според Цветанов. "Доки като се качвах в асансьора към вашето студио, охранителят ми каза "Направете по-бързо кабчинет", уточни той.

Утре БСП и ГЕРБ ще се срещнат за повторни консултации. "Не бива да забравяме, че социалистическата партия принадлежи към една от най-големите европейски сили, каквато е ПЕС", каза Цветанов.

Трябва драстична промяна на всяко едно равнище в БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246195_%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%8

 „В БСП сме решени да започнем строежа на партията по най-адекватния начин, който да отговаря на желанията и очакванията на българските граждани. Твърде много е разочарованието в очите на нашите членове и симпатизанти и трябва драстична промяна на всяко едно равнище”, коментира по Нова ТВ Атанас Мерджанов, говорител на Изпълнителното бюро БСП.

Има системни промени в партията, но те могат да бъдат непременно решени с отстраняването на един, двама или трима души, заяви Мерджанов.

„Още на първото заседание след изборите председателят на Националния съвет на партията заяви, че ще направи промени в Изпълнителното бюро и вероятно в цялата структура на „Позитано” № 20”, напомни Мерджанов и съобщи:

„Тези промени започнаха и са в ход, но конкретните промени в Изпълнителното бюро ще са факт, когато завършат заседанията на общинските и областните съвети. Очаква се това да стане до края на месеца и вероятно в първите 10 дни от ноември ще бъдат представени промените”.

Мерджанов обясни, че на утрешното заседание на пленума на БСП се очаква да бъде излъчен кандидатът на партията за заместник-председател на Народното събрание.

Според него едва ли до 15 ноември ще имаме правителство.

„Аз не виждам реални стъпки в посока съставяне на правителство”, заяви Мерджанов.

Той призна, че в БСП се чуват гласове за коалиция с ГЕРБ, но мнозинството в партията смята, че изборният резултат на БСП не дава основание партията отново да споделя отговорността от управлението.

Мерджанов смята, че трябваше да се избърза със свикването на Народното събрание, бавим се изключително много.

"Нови предсрочни избори ще бъдат много лош вариант за страната. Това го казваме всички, само че не всички го съзнаваме и губим време", заяви той.

Бойчев: Преговорите на ГЕРБ са театър

http://www.cross.bg/gerb-boiichev-pravitelstvo-1436770.html

/КРОСС/ Няма как БСП да бъде поставена под контрол и да участва в този миш-маш от партии. Преговорите, които се водят от ГЕРБ са добра театрална постановка. Мисля, че никой не може да се ориентира от тях. Това заяви пред TV7 депутатът от БСП Жельо Бойчев.Създадена е конструкция на правителство, в момента г-н Борисов просто си съставя кабинет, напасват се позиции. Желаещи да подкрепят едно правителство има колкото искаш. Даже самата партия на г-н Борисов ще е изненадана от толкова много поддръжници, допълни още социалистът.В БСП няма нагласа за широка коалиция ГЕРБ - БСП, това ще бъде безпринципна коалиция. Нашите избиратели ни отредиха ролята на опозиция, а ако всички влезем в управлението, къде ще остане народът, заяви представителят на левицата.Според Бойчев, едни избори ще поставят страната в още по-тежко положение, затова по-добрият вариант е да бъде съставено правителство.Относно ситуацията в БСП, той допълни, че радикални промени в ръководството са наложителни, но по-важно е да бъде променена партийната политика отвътре.Бойчев коментира и темата с казуса КТБ. Действията на БНБ са разочароващи. Четири месеца се даваха противоречиви сигнали. Мисля, че вече имаме едно сериозно задължение към българското общество - истината за КТБ да излезе.Трябва да се знае кой допусна да се създаде тази банка, да се разрасне като паразитна структура на гърба на държавата, да се финансират партии и медии, и в крайна сметка, да се стигне до тази ситуация, заяви Бойчев.

Цветанов: ГЕРБ и БСП се срещат в неделя

http://politics.actualno.com/Cvetanov-GERB-i-BSP-se-sreshtat-v-nedelja-news_56782.html

Представителите на ГЕРБ и БСП се срещат в неделя, за да търсят допирни точки в програмите си за реформи в сектор "Сигурност", "Съдебна власт" и т. н. "БСП принадлежи на най-го...

Есенна буря предизвика хаос в Атина

http://www.grreporter.info/Esenna_burya_predizvika_haos_v_Atina/16299

Проливните дъждове доведоха наводниха улици и подземия, доведоха до прекъсване на електричеството в някои райони и до спиране на фериботните линии в Аргосароническия залив

прочети повече

Честит първи сняг! Бъдете внимателни по пътищата!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246194_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3%21+%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D

 Тази нощ в западната и северната част на страната се натрупа първата снежна покривка.

Температурите рано тази сутрин са между 0° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават и в следобедните часове ще са между -1° и 4°, по морския бряг до 9-10°. 

На територията на Столична община обстановката е нормална при зимни условия.

Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Рано сутринта, около 5:00 ч., започна обработка на част от мрежата за масовия градски транспорт в районите „Банкя”, „Овча купел”, район „Витоша”, Околовръстен път, бул. „България”.

В момента 134 машини са на терен, като в действие са 46 от тях, а останалите са дежурни, тъй като се предполага, че може да има заледявания в по-късната част на деня”, каза Йорданка Фандъкова.

Тя обясни още, че има проблем на пътя Бистрица – Железница.

„Там съм благодарна на колегите от пътна полиция. Те съдействат по спиране на движението, за да може да се работи по-лесно”, обясни тя.

По думите ѝ проблеми има в участъка на Агенция „Пътна инфраструктура”(АПИ) към Владая.

„Опитваме се да съдействаме там, за да може да се почисти по-бързо. Столична община има отговорност до Александров мост, а след него вече почиства АПИ. Надяваме се, че в скоро време ще се реши и този въпрос”, каза още кметът на Столична община.

Препоръчително е шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Снеговалежът, макар и слаб засега, вече създаде затруднения с придвижването по републиканската пътна мрежа. Тази сутрин временно е ограничено движението на товарни автомобили в проход "Петрохан" заради почистване на пътя.

Товарните автомобили са ограничени и през Троянския проход. Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите "Превала", "Рожен", "Пампорово", по пътя Пещера-Батак-Доспат.

Заради почистване камиони не се допускат и в участъка Мало Бучино-Драгичево на автомагистрала "Люлин". На пътя ІІ-62 Дупница-Клисура в Клисурско дефиле /местност "Дървена"/ са паднали сняг и дървета.

Движението на моторни превозни средства по път ІІІ-8632 Баните-Стоянов мост, област Смолян, се осъществява двупосочно в едната лента заради свлачище.

От АПИ заявиха тази сутрин, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

По данни и прогнози на НИМХ, в седемнадесет области е обявен оранжев код. За областитеЛовеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян той е за вятър и сняг.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е за вятър. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала.

За област Бургас е за вятър и дъжд. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В областта ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е за дъжд и вятър. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра е обявен жълт код за вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 м/сек. Жълт код за сняг е обявен в пет области – Област София, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек.

Оранжевият код означава, че времето е опасно.

Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Шест жертви на катастрофа край Рим

http://www.vesti.bg/novini/shest-zhertvi-na-katastrofa-kraj-rim-6025763

Шест души са загинали и още трима са ранени тази сутрин при катастрофа на магистрала недалеч от италианската столица Рим, предава агенция АНСА, като уточнява, че жертвите са китайци по националност.

В Мизия се страхуват от зимата

http://www.cross.bg/miziya-grada-horata-1436769.html

/КРОСС/ Зимата дойде с пълна сила, а за хората в Мизия това вещае много проблеми. И без това за тях е трудно да се справят след наводнението в града, в които десетки хора изгубиха домовете си, цялата си покъщнина и всичко, което са имали. Къщите в града са потънали във влага, а хората са притеснени от лошото време.„Не виждам как ще има нормален живот скоро за хората в Мизия. Разбиха ни се семействата, разбиха ни се сънищата, нервите. Моля се всеки ден на Господ да сме живи и здрави и да го преодолеем. Надявам се новото правителство да обърне внимание. Не знам как собствениците на язовири спят спокойно", разказа пред Нова една от потърпевшите - Антоанета.Жителите на Мизия получиха по 120 лв. помощ от дарителската сметка, а някои получиха и повече от работодатели и близки. Това обаче далеч не е достатъчно да възстанови щетите от тежкото наводнение. Едно от семействата е похарчило за ремонти около 10 000 лв.Тежко остава положението за около 120 семейства, които са на ръба на отчаянието, както бяха на 3-ти август. 16 фургона ще пристигнат в града в понеделник и ще бъдат разположени в т.нар. „Гаров площад". Те са с големина 3 на 9 метра, което оставя на живущите там по около 6 квадратни метра - колкото по закон се полага на малко животно.    

1200 розови балона в небето над София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246193_1200+%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 1200 розови балона с хелий бяха пуснати вчера в небето над София. Събитието бе част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Св. София” в столицата, СБАЛО - София и УМБАЛ „Св. Марина” във Варна.

 

„Балоните са точно толкова, защото според последната статистика, с която разполагаме, 1200 българските жени умират на година от рак на гърдата. Тези балони са в тяхна памет”, обясни телевизионната водеща Нана, която е създател на Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8”.

 

Според нея за проблема трябва да се говори открито, тъй като това повишава вниманието на дамите.„Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий”, допълни Жени Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

 

Междувременно Върховният административен съд отмени разпоредбата на Министерството на здравеопазването, с което медикаменти за онкоболни, включени в позитивния лекарствен списък, могат да им се предоставят чак от 2015 г., а не веднага. ВАС осъди МЗ да разплати разходите по делото, което заведе Федерация Български пациентски форум и Националната пациентска организация.

Полицаят, прегазил бебе: Бях пил половин литър вино

http://offnews.bg/news/n_1/n_408464.html

"Преди инцидента бях на смяна 14 часа, а предната вечер бях на юбилей. Там бях пил около половин литър вино. Спрях да пия в около 1 часа. Като тръгнах дори не съм бил със съзнанието, че съм под въздействие на алкохол” Това разказа пред Нова телевизия граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази 11-месечно бебе в село Крушевец на 11 септември тази година. Стоянов обясни, че е съсипан психически след трагедията, защото "няма нормален човек, който да спи нормално, след като е отнел човешки живот".  „Много са изводите, но никой не е застрахован. Трябва да бъдем достатъчно внимателни. И аз си мислех, че съм достатъчно внимателен”, признава граничният полицай. Той отрече негови колеги да са му носили кисело мляко  след инцидента, за да може да изтрезнее по-бързо, преди да му бъде взета проба с дрегер. „Категорично никой не ми е носил мляко. Колегите бяха там, защото имаше реална заплаха за живота ми. Веднага след удара се опитах се да извадя детето, но нямаше как – беше притиснато до оградата. С двама или трима души преместихме колата, извадихме го и започнах да му правя сърдечен масаж. През цялото време бях ударен 3 или 4 пъти”, обяснява граничният полицай. Адвокатът на полицая смята, че не е спазен нито един текст от наредбата за вземане на алкохолна проба. „Нарушенията са много. Не е взета кръвта от лекар, а от медицинска сестра. Не е дезинфекцирано място, от което е взета кръвта. Не е вписано кога е взета кръвта. След това има и редица нарушения в анализа. Поискахме повторен анализ, но това ни беше отказано. Не е доказано по безспорен начин, че е управлявал автомобила с над 0,5 промила алкохол в кръвта. Не става въпрос за убийство, то е умишлено деяние. Това е ПТП. Затова за момента не е повдигнато обвинение”, допълни той. За престъплението, извършено от Стоянов, законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. Първоначално повдигнатото обвинение за шофиране в нетрезво състояние е отпаднало, тъй като резултатите от кръвната проба за алкохол са по-ниски от първоначално взетите чрез дрегер.

Как услугата Passage ще замести паролите ни в Интернет

http://www.cross.bg/passage-paroli-saiit-1436768.html

/КРОСС/ Всеки един от нас трябва да се погрижи да защити максимално своите акаунти в интернет с по-сложни пароли, които включват малки и големи букви, комбинирани и с цифри. Само така можем да си гарантираме сигурността на личните данни съхранявани в тях, тъй като хакерите постоянно подобряват възможностите на инструментите, които използват, за да ги компрометират. Компанията Passage стартира нов проект със същото име, който има за цел да добави още едно ниво на сигурност към акаунтите ни.Идеята им е да заместят изцяло класическите пароли с изображения, които потребителите показват директно на камерата на своите устройства. Passage е комбинация от две английски думи: „Password" и „Image", и позволява да посетите даден уеб сайт, като въведете своя имейл адрес. Вместо да въведете кода си за достъп, обаче вие ще можете сами да изберете снимка от своята колекция и да я поставите пред камерата.Предвидена е и опция да добавите и второ изображение в случай, че първия кадър не е достъпен или не носите файла със себе си. По този начин също, както може да използвате различни пароли за всеки един уеб сайт, Passage е разработен, за да гарантира по много по-ефективен начин сигурността на информацията ви. Услугата в момента работи само с уеб сайтове, но скоро се очаква да бъдат представени и мобилни приложения за Android OS и iOS, пише digital.bg.

Първо в ПИК! Зимен ад! Снегът блокира пътя Перник - София

http://pik.bg/първо-в-пик-зимен-ад-снегът-блокира-пътя-перник---софия-news241813.html

Първо в ПИК! Зимен ад! Снегът блокира пътя Перник - София

Зимен ад предизвика днешният сняг. Пътят Перник - София беше блокиран. Падналата близо 12 см снежна покривка затвори прохода Владая и до 10 ч. полицията отклоняваше движението през автомагистрала "Люлин".

Огромни километрични колони от автомобили и тирове се образуваха в посока София - Перник. 

"Пътят беше затворен заради почистване на снега", поясниха пред ПИК от пресцентъра на МВР. 

Перник осъмна с 10-сантиметрова снежна покривка. Градският транспорт беше затруднен, въпреки че снегорините бяха изчистили още през нощта пътищата. Автобусите закъсняваха. Колите се движеха едва-едва. 

Психолог: Периодът на адаптация след местенето на часовника е строго индивидуален

http://www.moreto.net/novini.php?n=268481

Преминаването от лятно към зимно часово време в последната неделя на октомври (тази година на 26.10), освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според специалисти обаче смяната на времето води до нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник.

ФТ: Най-антиамериканската реч на Путин от 15 г. насам

http://www.vesti.bg/sviat/ft-naj-antiamerikanskata-rech-na-putin-ot-15-g.-nasam-6025761

"Файненшъл таймс" определя изказването на Путин като "най-важното външнополитическо изявление, откакто той изненада Запада в Мюнхен през 2007 година, обвинявайки САЩ, че прекрачват границите си по всякакъв начин и че създават нови разделителни линии в Европа

Колко дядовци има пианото?

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/25/2406123_kolko_diadovci_ima_pianoto/?ref=rss


Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за историята на музиката, на която е посветена поредната среща на децата с музиката.

Днес Венета Нейнска (музикант и организатор на проекта, който беше първият с подобна насоченост и продължителност у нас) разказва удивителната история на клавесина.

Клавесин, спинет, чембало, виржинал... - това са различни имена на един и същ инструмент, срещан из цяла Европа още от Средновековието....

ATS пусна кола за нормалните пътища

http://www.cross.bg/sport-skorost-kola-1436767.html

/КРОСС/ Спортната компания Automobili Turismo Sport (ATS) представи новия си модел Sport 490 Stradale, който може да се движи и по обикновени пътища. Базиран е на състезателния прототип Sport 490 и има модифицирано окачване, диференциал с ограничено приплъзване и нова трансмисия със задна скорост. Естествено са добавени фарове, ръчна спирачка, а интериорът е по-рафиниран.Двигателят е 1,4 с 237 к.с., но благодарение на масата от едва 500 кг колата се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 3,0 сек. Максималната скорост е 230 км/ч., пише autobild.bg. "Очевидно тази версия е направена за употреба по писта по време на свободни тестове и позволява на собственика да отиде директно от гаража си. Така имаме възможност да увеличим пазарния дял на ATS с по-непрофесионални шофьори, но все пак предлагайки истинската страст от екстремна спортна кола", коментира Джанлука Грегис, шеф на ATS.

Пипа разкри тайните на сексапила си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246192_%D0%9F%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B8

 Пипа Мидълтън, по-малката сестра на херцогинята на Кембридж Катрин, разкри тайната на сексапилната си анатомия, която кара повечето британки да й завиждат, пише в. „Дейли мейл”.

 

Как Пипа поддържа стегнати своите седалищни части, породили не един коментар в булевардната преса? Балдъзата на принц Уилям довери, че извайва перфектната форма на тази част от анатомията си с 30-минутни всекидневни упражнения.

 

Те са четири групи. Първата включва бягане на място, като се повдига колкото се може повече коляното и противоположната му ръка. Упражнението трябва да се прави най-малко две минути. Втората физзарядка, която прави Пипа за стегната си Б-страна, включва прави преси срещу стената - между 8 и 12.. Третият вид упражнения са 8-12 клякания с разкрачени крайници. И накрая тренировката приключва с лицеви опори на земята в продължение на 45-60 секунди.

 

„Тези групи упражнения тонизират тялото ми навсякъде”, довери г-ца Мидълтън. Тя препоръчва този фитнес режим да се поддържа три пъти в седмицата.

Честит първи сняг и приятен зимен уикенд, перничани!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chestit-purvi-snyag-i-priyaten-zimen-uikend-pernichani_35131/

Честит първи сняг, перничани!

Зимата тази сутрин дойде бързо, но не и неочаквано за синоптиците. В момента навън е 2 градуса и вали пухкав сняг. Някои малчугани не се боят, а само това и чакат, за да излязат навън да играят, както се вижа от снимката. Други ще останат у дома, тъй като случаите на настинка и грип са се увеличили през последните дни.

За днес е обявен жълт код за валежи в Област Перник.

В Трън вече падна първия сняг още преди два дни. И този път,...

Продължава

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387578

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

RogerVoice Phone е приложение, което позволява на хора с увреден слух да използват телефон

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/25/2404855_rogervoice_phone_e_prilojenie_koeto_pozvoliava_na_hora/?ref=rss


Програмистът Оливър Жаниел от Франция разработва приложение, което може да позволи на хора с увреден слух да провеждат телефонни разговори. Приложението се казва RogerVoice Phone и в момента набира финансиране в Kickstarter.

RogerVoice замества стандартното приложение за набиране на номера в телефона. То ще "слуша" отсрещната страна и ще превръща говора в текст в реално време. За момента се поддържат английски, испански, португалски, френски, италиански, германски, гръцки и японски...

Ад в Бургас! Гигантски вълни отнесоха плажа, заливат и алеите

http://pik.bg/ад-в-бургас-гигантски-вълни-отнесоха-плажа-заливат-и-алеите-news241816.html

Ад в Бургас! Гигантски вълни отнесоха плажа, заливат и алеите

Огромни вълни заляха плажа в Бургас, буквално го изядоха. Цялият бряг е отнесен, вълните са страшни, вече я няма  8 метра от ивицата. Заведенията са подгизнали, всичко е мармалад. Водата залива и алеите до плажа, съобщи за Флагман.Бг концесионерът на Северния плаж Атанас Атанасов. 

„Знаете колко усилия полагах да поддържам ивицата и да правя защитни диги, а непрекъснато бях критикуван. Тези, които ме критикуваха, сега да дойдат и да кажат как да спасим плажа”, каза Атанасов.
Освен обилен дъжд, метеоролозите прогнозират през уикенда силен вятър и вълнение на морето 5 бала. Община Бургас призова в съобщение своите жители и гости да избягват разходките по плажа през следващите дни, а рибарите да приберат и обезопасят лодките си на сигурно място. По нашия бряг се очаква повишение на морското ниво с 65 сантиметра, предупредиха от Община Бургас. 
Освен обилен дъжд, метеоролозите прогнозират през уикенда силен вятър и вълнение на морето 5 бала. Община Бургас призова в съобщение своите жители и гости да избягват разходките по плажа през следващите дни, а рибарите да приберат и обезопасят лодките си на сигурно място.

През целия ден ще е облачно с валежи от дъжд. По-значителни количества се очакват над южните райони - около и над 50 л./кв.м. Вятър от север-североизток умерен до силен, над източните райони силен до бурен. Минимални температури 0/5 градуса, над източните райони 6/11. Максимални температури 2/7, по крайбрежието 8/13. Очаква се повишение на морското ниво: Варна +0.55 м., Иракли +0.65 м., Бургас +0.65 м., Ахтопол +0.7 м. Вълнението на морето ще е около 5 бала.

Ислямист кла с брадва ченгета в Ню Йорк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246191_%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BA%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9D%D1%8E+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA

 Мъж с брадва превърна ню-йоркско кръстовище в кървава сцена. Той почти сряза врата на полицай с брадвата си, а на друг накълца ръката преди други двама униформени да го застрелят на място, съобщава „Дейли телеграф”. Екшънът се разиграл на ъгъла на „Джамайка авеню” и 160-а улица в Ню Йорк.

 

25-годишният полицай Кенет Хийли имал само няколко месеца служба, когато психясалият Зейл Томпсън – на 32 години от квартал „Куинс”, му

 

счупил черепа  с малка синя

 

брадва. Той обаче оцелял и е приет в болница.

 

29-годишна жена, преминаваща наблизо, е ранена случайно от полицейските куршуми. Тя е в болница в стабилно състояние, съобщиха от полицията. Оттам разследват дали ислямистка групировка има пръст в нападението, което на пръв поглед изглежда като изолиран случай.

 

Зейл Томпсън е описан като „начетен”, но „странен” човек, който наскоро приел исляма. „На този етап нямаме нищо, което да ни покаже, че имаме случай на ислямистки тероризъм”, заяви полицейският комисар Уилям Братън.

 

Вторият ранен полицай, чието име не се споменава, е в съзнание и контактен.

 

„Ченгетата крещяха „Пусни я”, разказва свидетел, минавал точно в момента, когато Томпсън размахвал брадвата. „Той си вдигна ръката високо и я стовари право в главата на ченгето. То падна на земята, с лице надолу... Ченгето просто си лежеше, а кръвта се изливаше върху лицето му. Не мърдаше”, каза той.

 

Друга свидетелка си спомни, че е чула седем изстрела преди Томпсън да бъде свален. Тя също видяла ужасната рана на главата на младия полицай. „Изглеждаше сякаш не може да мръдне. Кръвта бликаше от главата му. Тя се стече по цялото му лице”, разказа тя.

 

Томпсън, чиято стена във Фейсбук е пълна с постове на арабски и има само една стара черно-бяла снимка на загърнат в черен шал боец, е описан като „много образован” привърженик на „черната сила”. Той се е дипломирал в колежа „Ню Рошел” в Харлем, разказва негова бивша съученичка. „Винаги е говорил много положително. Бих го нарекла учен и интелектуалец”, разказва анонимната бивша студентка, която обаче не е наясно с последните му залитания в исляма.

 

Американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE съобщи, че нападателят, идентифициран в медиите като Зейл Томпсън, имал “ислямистки уклони”, ако се съди по негови публикации в ЮТюб и Фейсбук, пише Франс прес.

Полицаят-убиец на бебето се оплака, че искали да го колят

http://www.bnews.bg/article-119936

След удара се опитах да извадя детето, но сам не можех да преместя колата. Когато все пак успяхме да го направим, започнах да му правя изкуствено дишане и сърдечен масаж, спомни си полицаят Костадин Стоянов. Именно тогава бил ударен в гърба и той се отдръпнал настрани. Обадил се на 112.

Първият пациент с ебола в Мали почина, над 40 души са под наблюдение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387574

В Мали е регистрирана първата жертва на вируса ебола, съобщи телевизия CNN. Това е двугодишно момиченце, пристигнала с баба си от Гвинея – една от трите страни, най-силно засегната от епидемията на вируса. Тя бе диагностицирана с ебола във вторник.   В момента специалисти от Световната здравна организация проверяват за симптоми на заболяването В Мали е регистрирана първата жертва на вируса ебола, съобщи телевизия CNN. Това е двугодишно момиченце, пристигнала с баба си от Гвинея – една от трите страни, най-силно засегната от епидемията на вируса. Тя бе диагностицирана с ебола във вторник. В момента специалисти от Световната здравна организация проверяват за симптоми на заболяването

Катастрофа на жълтите павета в София

http://pik.bg/катастрофа-на-жълтите-павета-в-софия-news241817.html

Катастрофа на жълтите павета в София

Бял "Мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета в центъра на София, на метри от сградата на президентството, предаде БГНЕС.

При катастрофата, станала около 8 часа тази сутрин на булевард "Цар Освободител" няма пострадали. Нанесени са обаче значителни материални щети по двата леки автомобила.

Бронята на мерцедеса е изпаднала на платното, нагънат е и целият преден капак. Фордът с добричка регистрация също е със смачкан преден капак. Причините за катастрофата се изясняват.

Столицата днес осъмна със снежна покривка. Пътните настилки са мокри.

Строителният бранш не изключва спад в заетостта през 2015 г.

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stroitelniiat-branshne-izkliuchva-spad-vzaetostta-prez-2015-g-182541/

В България отново ще има остър недостиг на заварчици, кофражисти, арматуристи, коментира Иван Бойков

Пускат парното в София в неделя

http://econ.bg/Новини/Пускат-парното-в-София-в-неделя_l.a_i.585255_at.1.html

Общото пускане на отоплението в столицата започва в неделя. През почивните дни клиентите на „Топлофикация – София“ ще бъдат обслужвани от дежурни...

Час - напред, час -назад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246190_%D0%A7%D0%B0%D1%81+-+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%2C+%D1%87%D0%B0%D1%81+-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4

 В 4,00 ч. сутринта на 26 октомври преместете часовниците си час назад. От 1997 година към лятно часово време се преминава в последната неделя на месец март всяка година в 3,00 часа и тогава времето на часовниците се премества 1 час напред. Към зимно часово време се минава в последната неделя на месец октомври, когато в 4,00 часа часовниците се преместват с 1 час назад.

 

Зимното часово време “измества” ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 след обяд. За по-бързо адаптивните са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други ­ от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното часово време е

 

по-късното ставане от сън

 

Като цяло обаче приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта. По-къс ден, по-нисък тонус, сезонни депресии, отключвани от липсата на светлина, съпътстват приспособяването към зимния сезон. За да се преодолеят трудностите е добре да се увеличи физическото натоварване. Това осигурявало по-лесно заспиване. В този период е важно пълноценното хранене. Не трябва да се злоупотребява с алкохола и напитките с кофеин.

 

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и

 

страни, които не го правят

 

Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

 

Въпросителните около това дали ползите или вредите са повече остават.

 

Например смяната на времето носи неудобства, свързани с организацията и графиците за различните услуги и транспорта. Железниците и самолетите, както и публичният транспорт трябва да спазват точен план за нощта, в която преместваме стрелките с час напред, или ги връщаме с час назад. Затова ЕС е въвел единна организация за всички страни-членки – от 1996 г. те едновременно преместват стрелките. Така се избягват голяма част от неуредиците.

 

Смисълът на преместването на стрелките на часовниците е икономически. Първоначално смяната на времето е въведена у нас през 1979 г. (на 1 април),

 

за да се пести енергия

 

заради енергийната криза от 1979-1980 г. Много бързо обаче става ясно, че тази схема не работи. “Въпреки че през лятото вечер хората палят лампите по-рядко, все пак те също ползват повече електричество сутрин през пролетта и есента – така ефектът практически е обратен”, гласи становището на Германската служба по околната среда. Следователно това прави причините за въвеждането на смяната на времето безсмислени. Предположението, че по този начин дори се консумира повече енергия обаче също не е потвърдено от германското министерство на икономиката и енергетиката.

 

Значителни промени в потреблението на електричество не са регистрирани

 

За сметка на това според хронобиолозите Тил Рьонеберг и Томас Кантерман от университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен смяната на часовото време обърква вътрешния часовник на човека. Защото ритъмът във всекидневието ни се определя не от часовника, а от дневната светлина. Заедно с двама холандски изследователи те са провели най-голямото досега изследване за последиците от преместването на стрелките. Чрез специален въпросник те са

 

изследвали моделите на сън на 55 000 души

 

в Централна Европа. Според учените “вътрешният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на слънцето. Изгревът регулира естествения ритъм на сън и бодърстване и през летните месеци. Резултатите показват, че преместването на часовника в лятното часово време пречи на естествената настройка на вътрешния часовник. Бяхме изненадани, но се оказа, че последиците са сериозни.

 

Смяната от лятно на зимно часово време

 

и обратно влияе върху естествените ритми в организма, въпреки че човек обикновено успява в рамките на няколко дни да се пригоди към промените.” Учените твърдят също, че местенето на часовника с час напред нито отразява определена биологична потребност, нито е съобразено с природата.

 

Пак според данните на посоченото изследване участниците е трябвало да дадат информация за навиците си на сън както в работните, така и в почивните дни. В резултат учените установили, че в почивните дни, в които не трябва да стават в точно определен час, хората настройват съня си в съответствие със сумрака на границата между деня и нощта.

 

В друг експеримент учените наблюдавали в продължение на четири седмици преди и четири седмици след преместването на стрелките индивидуалните навици за сън и активност на 50 души. Резултатите, както и при първото изследване, били обобщени въз основа на попълнени въпросници. Освен това обаче специален измервателен уред на ръката отчитал двигателната активност. И този експеримент показал, че в почивните дни

 

дневният и нощният ритъм на хората не се адаптира

 

към смяната на часово време. Обществените ангажименти обаче трябвало да бъдат изпълнявани в съответствие с избързващото с един час лятно часово време и съответно обратното.

 

Учените допускат също така, че местенето на часовника е не само безполезно, но и може да бъде вредно за здравето в дългосрочен план “Все още е рано да се каже със сигурност, че лятното часово време нанася дългосрочни вреди на здравето. Резултатите обаче показват, че тази вероятност е много голяма и трябва да се направят специализирани изследвания в тази насока.”

 

Интересно е да се знае също така, че смяната на времето оказва влияние и на

 

някои животни, които преживяват стрес

 

За това алармираха от Асоциацията на земеделците в Германия. Става въпрос, че например кравите се нуждаят от известно време, за да свикнат с промяната във времето си за доене. При други животни не е забелязан подобен проблем.

 

Запитани дали биха забранили местенето на часовниците,

 

84% от читателите на германското издание FOCUS-Online

 

са категорично против смяната на времето. Основният им довод е, че промяната носи само негативи и не пести енергията на хората, а тъкмо обратното. Смяната на времето вреди на съня и концентрацията, води до повече пътнотранспортни произшествия и разваля вътрешния ритъм на организма. От друга страна работещите имат повече възможности за занимания след работно време и това дори насърчава общуването, подобрявайки качеството на живот – например чрез повече срещи вечер. Дискусията за смисъла от смяната на часовото време два пъти годишно преминава под наслов “същата процедура всяка година”, а хората са все така разделени в позициите си.

Почина първият пациент с ебола в Мали, повече от 40 души са под наблюдение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387570

В Мали е регистрирана първата жертва на вируса ебола, съобщи телевизия CNN. Това е двугодишно момиченце, пристигнала с баба си от Гвинея – една от трите страни, най-силно засегната от епидемията на вируса. Тя бе диагностицирана с ебола във вторник.   В момента специалисти от Световната здравна организация проверяват за симптоми на заболяването В Мали е регистрирана първата жертва на вируса ебола, съобщи телевизия CNN. Това е двугодишно момиченце, пристигнала с баба си от Гвинея – една от трите страни, най-силно засегната от епидемията на вируса. Тя бе диагностицирана с ебола във вторник. В момента специалисти от Световната здравна организация проверяват за симптоми на заболяването

Патриотични игри - фейлетон от Лола Монтескьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387027

ДОЙДЕ денят, в който да започна текста си с въжделенното: “Аз казах ли ви, а?” Та аз казах ли ви още миналата седмица, че умението да танцуваш и да правиш шпагат има пряка връзка с възхода в кариерата? Споменах и че аз лично мога кълбо на успоредка, но все още не съм получила предложения за кариерата си. 
Ето, седем дни по-късно идват на власт ДОЙДЕ денят, в който да започна текста си с въжделенното: “Аз казах ли ви, а?” Та аз казах ли ви още миналата седмица, че умението да танцуваш и да правиш шпагат има пряка връзка с възхода в кариерата? Споменах и че аз лично мога кълбо на успоредка, но все още не съм получила предложения за кариерата си. Ето, седем дни по-късно идват на власт

Финансов експерт: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система

http://pik.bg/финансов-експерт-реформа-в-образованието-ще-спаси-пенсионната-система-news241815.html

Финансов експерт: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система

„Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на дефицита. Но ако ние продължим да изстискваме последните капки пот и кръв от хората, няма да направим кой знае какво”, каза пред Нова тв финансовият експерт Мика Зайкова.

„Когато говорим за пенсионна реформа не става въпрос само за възраст, стаж и осигуровки, говорим и за заместващ доход от пенсии. В решенията на политиците има само една цел – да се намали дефицита в пенсионния фонд. Ако целта беше друга, тогава щеше да трябва да гледаме нещата в широк план”, категорична бе тя.

„Навсякъде в Европа моделът от 60-те, в който се обещават много неща на хората, не издържа макроикономически. Така ще има много възрастни и малко хора и всичко ще имплодира. Хората ще работят повече”, категоричен бе анализаторът Лъчезар Богданов. Според Зайкова обаче, хората в Европа наистина работят повече, но при пенсиониране получават между 70 и 90% заместващ доход.

Според Богданов половината от новоотпуснатите пенсии през изминалата година са за хора, които не са навършили 65 години. „Очевидно имаме проблем, че едни се пенсионират много рано, ако там не се промени нещо, ще трябва останалите да се пенсионират много късно”, коментира той.

„Чрез корупционни практики се увеличиха много пенсионерите, които са инвалиди. Те трябва да получават по-високи пенсии, но там трябва да се въведе ред и порядък и да се изчистят пробойните от системата”, каза Зайкова.

„Пенсионната система не може да се гледа извън контекста на цялата икономическа картина. Отново сме в свръхдефицит. От една страна министерствата казват, че няма пари, а от друга – икономиката е стагнираща. Трябва освен да мислим в дългосрочен план какво ще стане с пенсионерите, през следващите години да видим как икономиката няма да се затрие”, заяви Богданов.

„Има опасност младите хора да не се пенсионират на 65, защото има безработица и отделно се броят стажа и възрастта. Ако си бил безработен известно време, ще трябва да се пенсионираш по-късно, за да получиш пълна пенсия”, добави Зайкова.

Граничарят, прегазил 11-месечното бебе: Съсипан съм психически, не мога да спя

http://pik.bg/граничарят-прегазил-11-месечното-бебе-съсипан-съм-психически-не-мога-да-спя-news241814.html

Граничарят, прегазил 11-месечното бебе: Съсипан съм психически, не мога да спя

Граничният полицай, който прегази 11-месечно бебе, проговори.

Костадин Стоянов обяви пред Нова тв, че е съсипан психически. Той добави, че не може да спи нормално заради спомена от кошмарния инцидент, пише "24 часа".

Семейството ми го приема много тежко, синът ми ходи на психолог. Не съм се свързал със семейството - няма думи които да утешат такава мъка, не знам какво да им кажа", коментира Стоянов.

Никой не може да определя наказания, съдът ще определи какво наказание заслужавам, отговори на въпроса какво наказание заслужава.

Не е доказано, че е употребил алкохол, не става въпрос за убийство, това е пътно транспортно произшествие. Няма обвинение, че инцидентът е станал под управление на алкохол, каза адвокатът му.

"Аз мисля, че бях достатъчно внимателен, не знам как стана, не знам как се случи", каза последно граничният полицай, прегазил 11-месечната Красимира.

Овчаров: Ще наблюдаваме фалит и в енергетиката

http://www.cross.bg/ovcharov-obraz-falit-1436766.html

София /КРОСС/ Не гледам сериозно на тези престрелки и разправии, това не са истинските дискусии, които да се водят в БСП. Това каза пред bTV Румен Овчаров от БСП. По думите му трябва да се случат промени. Доста време съм в политиката, имам надежда, че Михаил Миков може да промени партията, той има друг подход към промяна. БСП е изправена пред пропаст, което я разделя от доверието на избирателите. По-нисък резултат на избори никога не сме получавали. Може би моята гледна точка не е правилна, а тази на Михаил Миков. По отношение на консултациите, които инициираха от ГЕРБ, Овчаров заяви, че Борисов показва, че е усетил, че досегашният образ, който е създавал, вече не му върши работа, че има нужда от нов образ - обединител, олицетворяващ интересите на всички. Пусна трите дами, които да създадат друг образ, да се създаде друга визия за партия. Той се опитва да ни изиграе сценката, че е друг. Не вярвам на Бойко Борисов. Според него, единственият губещ, ако не се състави правителство, ще бъде ГЕРБ. Наблюдаваме фалит в банковата система, ще наблюдаваме фалит и в енергетиката, прогнозира той. Според Овчаров времето, в което КТБ е имала шанс за спасение, "включително одържавена", е отминало.

Великобритания отказва да внася повече пари в общия бюджет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246189_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+

 Великобритания обяви, че премиерът Дейвид Камерън е против искането на ЕС страната му да внесе в европейската хазна допълнителни 2,1 милиарда евро (2,65 милиарда долара), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това се случва в момент, когато вътре в страната се засилва натискът Великобритания да напусне съюза, отбелязва агенцията.

 

Британски представител, пожелал анонимност, потвърди вчера информация във в. "Файненшъл таймс", че от страната му е било поискано да увеличи вноската си с около 20 процента, тъй като икономиката й се подобрява. Той допълни, че и към Холандия е била отправена такава молба.

 

Британски говорител на срещата на върха на ЕС в Брюксел днес съобщи, че Камерън е обсъдил въпроса с холандския си колега Марк Рюте, информира Ройтерс. "Това са пари, които Европейската комисия не очакваше и не се нуждае от тях, и ние ще работим с други страни, за да направим всичко възможно да оспорим това", заяви говорителят.

 

На пресконференция на срещата на върха ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че не знае нищо по въпроса.

Най-подходящият автомобил за семейни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4386263

Сърцето ги тегли към Porsche, умът – към Passat, джобът – към старо Polo. Бащите трябва да избират автомобил за семейството според портфейла си. И по това колко място има в купето и колко куфара побира багажникът. А не по броя на ауспуховите тръби, надничащи под задната броня. Идеалната кола за хората с деца трябва да бъде просторна, Сърцето ги тегли към Porsche, умът – към Passat, джобът – към старо Polo. Бащите трябва да избират автомобил за семейството според портфейла си. И по това колко място има в купето и колко куфара побира багажникът. А не по броя на ауспуховите тръби, надничащи под задната броня. Идеалната кола за хората с деца трябва да бъде просторна,

Бял "Мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387565

Бял "мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета в центъра на София, на метри от сградата на президентството, предаде БГНЕС.
При катастрофата, станала около 8 часа тази сутрин на булевард "Цар Освободител" няма пострадали. Нанесени са обаче значителни материални щети по двата леки автомобила.
Бронята на мерцедеса е изпаднала на платното, Бял "мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета в центъра на София, на метри от сградата на президентството, предаде БГНЕС. При катастрофата, станала около 8 часа тази сутрин на булевард "Цар Освободител" няма пострадали. Нанесени са обаче значителни материални щети по двата леки автомобила. Бронята на мерцедеса е изпаднала на платното,

Хората в Мизия са ужасени от зимата

http://pik.bg/хората-в-мизия-са-ужасени-от-зимата-news241811.html

Хората в Мизия са ужасени от зимата

Зимата дойде с пълна сила, а за хората в Мизия това вещае много проблеми. И без това за тях е трудно да се справят след наводнението в града, в които десетки хора изгубиха домовете си, цялата си покъщнина и всичко, което са имали. Къщите в града са потънали във влага, а хората са притеснени от лошото време, предаде Нова тв, пише "24 часа".

"Не виждам как ще има нормален живот скоро за хората в Мизия. Разбиха ни се семействата, разбиха ни се сънищата, нервите. Моля се всеки ден на Господ да сме живи и здрави и да го преодолеем. Надявам се новото правителство да обърне внимание. Не знам как собствениците на язовири спят спокойно, защото ние изгубихме съня си", разказа една от потърпевшите - Антоанета. Нейната майка е получила ваучер за едва 130 лева. Жената разкрива, че дрехите им са по чували, разпилени по роднини и приятели. "Дори дрехите не можем да си намерим", плачат пострадалите от наводнеинето.

Жителите на Мизия получиха и по 120 лв. помощ от дарителската сметка, а някои взеха и малко повече от работодатели и близки. Това обаче далеч не е достатъчно да възстанови щетите от тежкото наводнение. Едно от семействата е похарчило за ремонти около 10 000 лв.

Тежко остава положението за около 120 семейства, които са на ръба на отчаянието, както бяха на 3-ти август. 16 фургона ще пристигнат в града в понеделник и ще бъдат разположени в т.нар. "Гаров площад". Те са с големина 3 на 9 метра, което оставя на живущите там по около 6 квадратни метра - колкото по закон се полага на малко животно.

Баровци на опашка за сушен свински бут по 150 лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246188_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D1%83%D1%82+%D0%BF%D0%

 Между 120 и 150 лева излиза сушен свински бут, приготвен по традиционна рецепта в Елена. Поради големия интерес към местните гозби и деликатеси през тази година по време на празника на еленския бут ще бъде разширена търговската част на площад „Иларион Макариополски”, научи „Монитор”. Празникът започва днес в балканското градче. Организаторите от община Елена, местен съвет по туризъм и Ротари клуб са подготвили още по-интересна програма за празника.

 

Очаква се много семейства и приятелски компании от цялата страна да изкарат един прекрасен уикенд сред красотите на Еленския Балкан.

 

На тяхно разположение са десетки къщи за гости

 

и семейни хотели в Елена и селата. За организирани компании се предлагат къщи под наем. Цените са различни – от 100 до 180 лв. на денонощие. В тях гражданите ще могат да почувстват тръпката на селския живот и да си нацепят сами дърва за печката. Нещо, което много от тях никога не са правили през живота си. За онези, които искат само да си почиват и да не правят нищо, пък са хотелчетата. Срещу 20-25 лв. на денонощие за тях домакините ще се погрижат по царски. Гостите ще могат да опитат истински екологично чисти храни, да закусят с прясно мляко, сирене, кашкавал и ароматен балкански мед, а вечерта да наблегнат на свински бут и филе, прокарани с люта сливовица и тежко червено вино. Двудневен пакет за престой в хотелски комплекс с две закуски и празнична вечеря излиза 55 лева. Повечето от хотелиерите предлагат и различни забавления за гостите си.

 

На празника мераклиите ще могат да покажат силата си и да се включат в състезанието „Най-як балканджия”. Атракция за гостите ще е и разходката с файтон по старите калдъръмени улици на възрожденското градче. За децата ще има специален кът в лятното кино до пазара, където те ще се забавляват по интереси и ще ядат торта. За доброто настроение на жителите и гостите на Елена ще се погрижат фолклорните ансамбли „Капанска китка” и „Сливен” и певицата Нелина. Празникът ще завърши със заря.

 

Домашно прасе, заклано и пърлено на трап със слама

 

ще бъде главната атракция на тазгодишния празник на свинския бут.

 

Технологията на пърленето е на повече от 150-200 години и се е практикувала столетия преди да бъдат измислени газовата бутилка и бензиновите горелки. Закланото животно се поставя върху дървени пръти над изкопан в земята недълбок трап, пълен със слама, която се запалва. Колачите зорко следят кожата на прасето да се пърли равномерно и да не се запали или нацепи от прегряване. Пърленето по този начин е доста трудоемко и продължава 3-4 часа. Опърлената козина се изстъргва от кожата отначало грубо, с мотика 1-2 пъти, а след това още толкова пъти фино – с остър нож. А докато колачите таманят прасето, на метри от тях ще цвърти скара с апетитни мръвки.

 

Освен основната атракция организаторите на празника на свинския бут са се постарали гостите да не скучаят. Кулинарят Иван Звездев ще приготвя на открито свински джолан с боб, а кметът на Елена Дилян Млъзев ще има изненада за всички, която обаче пази в дълбока тайна. Кметове гости от други градове пък ще трябва да разпознават със завързани очи от няколко парчета месо това, което е от свински бут. Публиката също няма да скучае. Предвидени са състезания по смъкване на свинска кожа, а победителят ще си тръгне с цял бут.

Димитър Димитров: Летния сезон по Северното Черноморието не беше толкова лош

http://www.moreto.net/novini.php?n=268400

Летния сезон по Северното Черноморието не беше толкова лош, но и не толкова приятен. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Димитър Димитров, председател на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация – Североизточен регион. Той заяви, че причина за това са лошото време, кризата в Украйна и Русия, фалита на руските фирми, а не на последно място сриването на рублата и гривнята.

Катастрофа на жълтите павета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387561

Бял Бял "мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета в центъра на София, на метри от сградата на президентството, предаде БГНЕС. При катастрофата, станала около 8 часа тази сутрин на булевард "Цар Освободител" няма пострадали. Нанесени са обаче значителни материални щети по двата леки автомобила. Бронята на мерцедеса е изпаднала на платното,

Зайкова: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система

http://frognews.bg/news_78905/

„Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на дефицита. Но ако ние продължим да изстискваме последните капки пот и кръв от хората, няма да направим кой знае какво”, каза в студиото на „Събуди се” финансовият експерт Мика Зайкова.

Първи смъртен случай от ебола в Мали, извънредна опасност от епидемия

http://www.mediapool.bg/parvi-smarten-sluchai-ot-ebola-v-mali-izvanredna-opasnost-ot-epidemiya-news226420.html

Властите в Мали потвърдиха смъртта на първия пациент в страната с ебола. Двегодишното момиченце е починало след посещение с родителите си в съседна Гвинея, съобщиха информационните агенции. Властите поставиха под карантина над 40 души, които са били в контакт с болната. Световната здравна организация (СЗО) оцени риска от ебола в Мали като "извънредна ситуация". "Има много възможности хората да са били изложени на контакт с вируса, докато детето е показвало очевидни симптоми", се казва в изявлението на СЗО. След посещение в съседна Гвинея за погребение, момиченцето е имало температура от 39 градуса, кашлица, кръвотечение от носа и след ходене до тоалетна. При предварителното разследване са открити 43 души, които са влезли в контакт с детето, включително 10 медицински работници. Всички те са изолирани. В Мали вече има експертен екип на СЗО по контрола над инфекциите и логистиката. Организацията изпраща спешно допълнителен екип от експерти. След като този случай бъде потвърден официално от СЗО, Мали ще стане шестата страна от Западна Африка, в която са открити случаи на хеморагичната треска. Най-много са жертвите в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. В Нигерия и Сенегал епидемията е обявена за приключила. Случаи бяха отбелязани и в Испания и САЩ. Американските щати Ню Йорк и Ню Джърси въведоха задължителна 3-седмична карантина за всички лекари и други лица, контактували със заразени в Западна Африка. Досега е потвърдена смъртта на близо 4 900 души, почти всички от Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

Празникът - страшно вкусен с Лидл!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387560

Дали заради поверието с Джак, или заради дълбаенето на стотици тикви за фенери в нощта на Хелоуин, на масата на празника задължително присъстват ястия с тиква - разнообразни сладкиши като например тиквено руло с извара или печена тиква със сушени плодове, мед и орехи, пълнена тиква или торта. Всички рецепти задължително изглеждат зловещо, но, Дали заради поверието с Джак, или заради дълбаенето на стотици тикви за фенери в нощта на Хелоуин, на масата на празника задължително присъстват ястия с тиква - разнообразни сладкиши като например тиквено руло с извара или печена тиква със сушени плодове, мед и орехи, пълнена тиква или торта. Всички рецепти задължително изглеждат зловещо, но,

Убиецът на 11-месечното бебе: Бях пил половин литър вино

http://www.cross.bg/kruvta-granichniyat-alkohol-1436764.html

/КРОСС/ Съсипан съм психически след трагедията. Няма нормален човек, който да спи нормално, след като е отнел човешки живот. Преди инцидента бях на смяна 14 часа, а предната вечер бях на юбилей. Там бях пил около половин литър вино. Спрях да пия в около 1 часа. Като тръгнах дори не съм бил със съзнанието, че съм под въздействие на алкохол, каза пред Нова телевизия граничният полицай Костадин Стоянов, прегазил 11-месечното бебе, който уби с колата си на тротоар 11-месечното бебе Красимира. Той проговори за първи път след трагедията пред камерата на Нова.На 11 септември около 9 часа в созополското село Крушевец Стоянов помете на тротоара бебешка количка. На място загина 11 месечната Красимира. Свидетели на катастрофата недоволстваха, че униформени са носили кисело мляко на водача, за да променят показателите на дрегера.„Категорично никой не ми е носил мляко. Колегите бяха там, защото имаше реална заплаха за живота ми. Веднага след удара се опитах се да извадя детето, но нямаше как - беше притиснато до оградата. С двама или трима души преместихме колата, извадихме го и започнах да му правя сърдечен масаж. През цялото време бях ударен 3 или 4 пъти", споделя граничният полицай. „Искрено съжалявам и поднасям съболезнованията си, но не мога да върна времето назад.", каза Костадин.Според адвоката му не е спазен нито един текст от наредбата за вземане на алкохолна проба. „Нарушенията са много. Не е взета кръвта от лекар, а от медицинска сестра

Европейските лидери решиха да намалят парниковите газове с 40%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246187_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BF

 Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40% в сравнение с нивото от 1990 г. Това заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес

 

Споразумението, постигнато на заседание в Брюксел, има за цел да съдейства за борбата с промените в климата и да даде пример на останалия свят преди важните международни преговори за климата догодина.

 

Лидерите също така се договориха до 2030 г. в ЕС да се увеличи използването на възобновяема енергия до 27% от общото потребление и да се повиши енергийната ефективност (свиване на енергийното потребление) също до 27 на сто. Някои европейски страни като Швеция са настоявали за по-амбициозни цели, например намаляване на въглеродните емисии с 50 на сто.

 

Обсъждано е било намаляване на потреблението на енергия с 30%, но против са се обявили източноевропейски страни.

 

Много от тях все още са зависими от енергийни източници, замърсяващи околната среда като въглищата и се опасяват, че новите цели ще доведат до оскъпяване на електроенергията и ще засегнат икономиките им, коментира по-рано ДПА, цитирана от БТА. Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Румъния и България заявиха в изявление от 30 септември, че не е желателно да бъдат въвеждани нови юридически задължителни цели на ЕС за възобновяемата енергия и енергийната ефективност.

 

Налице са били допълнителни опасения, че ЕС може да застраши конкурентоспособността си, ако примерът му не бъде последван от големите замърсители като САЩ и Китай. Лидерите на съюза обаче са изтъкнали по-различни причини, включително желанието на Брюксел да намали енергийната си зависимост от Русия.

Световен ден на пастата

http://www.cross.bg/pastata-pasta-makaroneni-1436760.html

/КРОСС/ Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври като идеята за това бе предизвикана на Световния паста конгрес през 1995 г. На този ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия. Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста

Масово продават хотели в Родопите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246186_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Макар и с няколко години закъснение, вълната от продажби на морски хотели застигна и планинските луксозни сгради за настаняване. Справка само в сайтовете на агенциите за имоти сочи, че “на тезгяха” в момента са сложени както действащи, така и недовършени хотели. Най-голяма част от предложенията са концентрирани в Родопите около хижа „Здравец”, и в съседство с Асеновград и Бачковския манастир, следвани от Хисаря и близките до Пловдив села. Срещат се атрактивни оферти за продажба дори по изходите на града, по магистрала „Тракия”, съобщи marica.bg.

 

Повечето от действащите хотели имат интернет връзка, локално парно отопление, луксозни апартаменти и стаи със самостоятелни санитарни възли, басейни, конферентни зали и ресторанти.

 

Обосновано най-голям интерес според посещенията в обявите предизвиква продажбата на хотел до хижа „Здравец”, разположен в смесена гора, в съседство с няколко ски писти и влекове. Той е с РЗП над 5000 кв. м и се продава за 255 000 евро. Следва го действащ хотел-ресторант в с. Бачково, с неголяма хотелска част, но затова пък с огромен ресторант и разкошна лятна градина за още 180 места. Предлага се за 600 000 евро. На същата цена, но на 8 км от хижа „Здравец” се продава и друг действащ хотел с РЗП 5 500 кв. м и над 4000 кв. м горски площи.

 

Най-атрактивна от всички оферти е за комплекс, разположен в 3600 кв. м парк, разполагащ със собствен минерален извор, непосредствено до магистрала „Тракия”, който се предлага за 1 700 000 евро. Сградата е с РЗП 2300 кв. м, СПА център със сауна, парна баня, ледена стая, джакузи, стая за масаж и фитнес.

 

Четири са офертите за продажба на хотели във и около Асеновград. Единият от тях се намира в центъра на града, има 5-етажна хотелска част и ресторант (на акт 15) и напълно завършена дискотека на две нива. Цената му е малко над половин милион евро.

 

Хисаря се включва в надпреварата за продажба също с четири хотела, но затова пък два от тях водят убедително ценовата класация. Единият е за действащ хотел с РЗП 2200 кв. м. Обявената цена е 2 млн. евро. Също в града на минералните извори, но доста над тази стойност ­ за 2,7 млн. евро, се предлага триетажен СПА хотел с РЗП 3500 кв. м.

Проверих само чантата и якето на Борислава, твърди полицайката от 4-о РУП

http://news.ibox.bg/news/id_634343046

Обиск дори не е имало и момичето дори не е докосвано, твърди Нели Върбанова. Студентката Борислава също е регистрирана в МВР за кражба. Момичето дори съдействало по време на проверката на служителите на реда.

10 села се веселят на Фестивал на кестена

http://goodnews.actualno.com/10-sela-se-veseljat-na-Festival-na-kestena-news_56783.html

Хиляди жители на осемте села в Подгорието ще празнуват Фестивал на кестена днес в петричкото село Коларово. За трета поредна година събитието се организира от дирекцията на Природен парк „Бе...

Сбербанк иска от съда на ЕС отмяна на санкциите срещу нея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246185_%D0%A1%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0

 Руската банка Сбербанк се е обърнала към Съда на Европейския съюз с искова молба за отмяна на решението на Съвета на ЕС да се прилагат срещу банката санкции, засягащи Русия. Това съобщи пресслужбата на кредитната институция, цитирана от ТАСС.

 

"Тъй като делото подлежи на разглеждане от Съда на Европейския съюз и в съответствие с обичайната практика за такъв вид въпроси, банката няма да коментира исковата си молба до момента на окончателно решаване на въпроса от съда", се отбелязва в съобщението.

 

На 1 август 2014 година ЕС въведе секторни санкции срещу руския финансов сектор, припомня ТАСС. Под ограниченията попаднаха пет руски банки - Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ (Внешекономбанк) и Росселхозбанк. Санкциите действат една година с възможност за преразглеждане през три месеца. Забранено е да се предоставя средно- и дългосрочно финансиране на тези банки.

 

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция Moody's заяви, че не изключва възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия или засилване на сегашните.

Гонзо чества 17 години от първия си гол срещу ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387167

Треньорът на “Левски” Георги Иванов се изправя днес срещу ЦСКА 17 години и 1 ден след първия си гол във вечното дерби. 

През юни 1997-а Гонзо премина от “Локомотив” (Пд) при “сините”, а дебютира срещу “червените” на 24 октомври. “Левски” спечели с 1:0. Гонзо вкара победно в 84-тата минута.

Георги има 15 гола от 22 вечни дербита, с което е рек Треньорът на “Левски” Георги Иванов се изправя днес срещу ЦСКА 17 години и 1 ден след първия си гол във вечното дерби. През юни 1997-а Гонзо премина от “Локомотив” (Пд) при “сините”, а дебютира срещу “червените” на 24 октомври. “Левски” спечели с 1:0. Гонзо вкара победно в 84-тата минута. Георги има 15 гола от 22 вечни дербита, с което е рек

Финансов експерт: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387548

„Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на „Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на

5.1 по Рихтер разтресе Северна Гърция

http://www.cross.bg/rihter-severna-gurtziya-1436763.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер е регистрирано в Северна Гърция рано днес, сочи справка със Световния сеизмологичен център. Трусът е станал в 3.16 часа, като епицентърът му е бил на 20 км от северния град Арта и на 249 км североизточно от столицата Атина.Няма данни за пострадали.

Русия и Западът живеят в паралелни светове

http://e-vestnik.bg/21545/rusiya-i-zapadat-zhiveyat-v-paralelni-svetove/

Стивън Фидлър. Снимка: от тв екрана

Не става дума само за различия в мненията, но и по отношение на фактите

* * *

Когато директорът на компанията “Тотал” Кристоф дьо Маржори загина тази седмица, след като частният му самолет се удари в снегорин при излитане от московско летище, изглеждаше като залополука.

На телевизионните зрители в Русия бе представена различна версия. Водещ руски телевизионен канал обяви, че не може да се изключи заговор на ЦРУ. Дьо Маржори все пак бе виден противник на санкциите на САЩ и на Европейския съюз срещу Москва и Вашингтон искал той да замлъкне. Тази история не беше съобщена от някой националистически настроен коментатор, а от говорител на новините.

Това съобщение илюстрира тенденция, която става все по-очевидна - руснаците и представителите на Запада се разминават в това, което говорят. Те не само имат различни мнения за едно и също събитие - те вярват в различни факти.

Те са като “двама души в тъмна стая”, каза американски участник на дискусионния форум “Валдай” в Сочи, на който се събраха руски политици и учени заедно със западни експерти.

Най-отчетливо това се вижда по отношение на събитията в Украйна. За огромното мнозинство от руснаците отстраняването от власт на бившия президент Виктор Янукович през февруари е било преврат с пряката подкрепа на европейски политици и подстрекателството на западни разузнавателни служби. За хората на Запад Янукович избяга под натиска на народно движение, искащо по-тесни отношения със Запада.

Историите, които руснаците слушат от медиите, попадащи под все по-голям държавен контрол, подхранват популярността на президента Владимир Путин, който днес също се изказа на дискусионния форум. Подкрепата за него е над 80 процента дори и в Москва, която преди беше скептична към него.

Култът към личността на Путин изглежда се засилва. Първият заместник-ръководител на президентската администрация Вячеслав Володин каза в сряда на форума, че западните “атаки срещу Путин са атаки срещу Русия”.

Руският народ трябва да разбере, “че ако няма Путин, няма Русия”, предупреди той.

Володин направи тези изказвания неофициално, но думите му изтекоха в руските медии, както изглежда с помощта на доволни съветници.

Казаното от заместник-ръководителя на президентската администрация подтикна политическия наблюдател и критик на Путин Станислав Белковски да направи следния коментар по радио “Ехото на Москва”: “Започналото след разпадането на СССР търсене на нова национална кауза на Русия най-накрая приключи. Вече е очевидно, че националната кауза на Русия е Владимир Владимирович Путин като отделна личност”.

Трудно е да си представим как в САЩ или Западна Европа може да се отъждествят държава и управник в частен разговор или публично. Това е още един нагледен пример за различното мислене на руските управници и западните им колеги.

* * *

“Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси”, Игор Иванов, бивш министър на външните работи на Русия.

* * *

Руската теория на конспирациите не е нищо ново. Николай Патрушев, високопоставено длъжностно лице от сферата на сигурността в Русия, повтори няколко исторически теории в неотдавнашно интервю пред държавни медии - че САЩ са подмамили СССР в катастрофалното за него нашествие в Афганистан и че Вашингтон е манипулирал срива в цените на петрола през 80-те години, за да унищожи Съветския съюз. По същия начин новите санкции срещу Русия се смятат за американски опит да бъде сменен режимът в Москва.

Някои от историите, които руснаците си разказват, произтичат от уникалната им култура. Един от участниците например каза, че за нееднократно проявявалата се в историята способност на Русия да се издига от състояние на катастрофа до състояние на величие, какъвто впрочем според него е и случаят в момента, може да има само “ирационални” и “мистични” обяснения.

Ръководителят на българския мозъчен тръст Център за либерални ...

Шеф в "Гугъл" счупи рекорда на Феликс Баумгертнер

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shef-v-gugyl-schupi-rekorda-na-feliks-baumgertner-6025760

Скоростта му при скока достига невероятните 1287 км/час. На височина 5500 км Юстас отваря парашута си и след 15 минути се приземява

Шеф на "Гугъл" счупи рекорда на Феликс Баумгертнер

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shef-na-gugyl-schupi-rekorda-na-feliks-baumgertner-6025760

Скоростта му при скока достига невероятните 1287 км/час. На височина 5500 км Юстас отваря парашута си и след 15 минути се приземява

Тайна среща на чужди топмениджъри в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246184_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%B

 Западът се опитва вече месеци наред да принуди Русия с тежки икономически санкции да промени курса си по отношение на кризата в Украйна. Въпреки това голям брой топмениджъри от чужди компании, сред които доста шефове на германски фирми, продължават да поддържат тесни връзки с Москва, пише германският вестник "Билд", цитиран от БТА. Изданието научило, че в началото на тази седмица се е състояла среща на върха на Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции към руския премиер Дмитрий Медведев.

 

На поверителната среща в резиденцията

 

на министър-председателя на "Горки" 9 в московското предградие "Рубльовка" участвали и шефовете на четири водещи германски концерна, сред които Олаф Кох - Metro, Марейн Декерс от Bayer, Курт Бок от BASF и Йоханес Тайсен от E.ON, посочва "Билд".

 

Техните компании са част от 51 световни концерна, чиито съвети са особено ценени от Кремъл и които от 1994 г. руското ръководство кани редовно. В този тесен кръг влизат още шефове на големи гиганти като BP, Coca-Cola, Ford, Nestle, отбелязва "Билд". На срещите се допускат само директори на компании. Не се позволява участието на помощници и най-вече на пресата.

 

Според вестника водещата тема на срещата тази седмица е била

 

как могат чуждестранните компании да инвестират

 

и да правят бизнес в Русия и в бъдеще въпреки съществуващите санкции. Всички участници са отказали коментар пред вестника.

 

Говорител на BASF заявил, че компанията "членува в Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции с цел подобряване на инвестиционния климат в Русия". Междувременно федералното правителство размишлява върху облекчаване на санкциите срещу Русия, посочва "Билд". Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заявява пред "Цайт", че "макар и още да не е дошъл моментът за отмяна, трябва да помислим как ще продължава всичко занапред".

БСП: Може и да няма кабинет до 15 ноември

http://pik.bg/бсп-може-и-да-няма-кабинет-до-15-ноември-news241810.html

БСП: Може и да няма кабинет до 15 ноември

До 15 ноември България надали ще има правителство, каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов по Нова ТВ. Според социалиста в създаването на нов кабинет се бави.

"Трябваше Народното събрание да бъде свикано по-рано. Ние три седмици след изборите на 5 октомври се бавим", допълни той. Мерджанов каза още, че не вижда конкретни стъпки в преговорите за кабинет и че партията му участва във всички консултации. Относно евентуален съюз с ГЕРБ гостът в студиото заяви: Ние имаме непреодолими различия. Мерджанов допълни, че досега не е чул предложенията на Бойко Борисов. Относно утрешния пленум Мерджанов посочи: Форумът е натоварен със свръхочакване, пленумът е процедурен и ще излъчим нашата кандидатура за заместник-председател на НС. Мерджанов отрече това да бъде Янаки Стоилов.

Снежната покривка в Пампорово достигна 25 см

http://pik.bg/снежната-покривка-в-пампорово-достигна-25-см-news241809.html

Снежната покривка в Пампорово достигна 25 см

25 см е снежната покривка в Пампорово, съобщиха пред „Фокус”  от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта.

Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти с туристи.

Новата на Мартин Мартинов е фризьорка

http://www.bnews.bg/article-119869

Новото гадже на мистър България Мартин Мартинов, който бе изгонен от "ВИП брадър", е фризьорка в столичен салон! Напук на слуховете, че Мартин се е събрал с дългогодишната си приятелка Теди Бургазлиева, мачото върти любов с нова изгора.

Финансов експерт: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387546

„Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на „Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на

Полицайката, обвинена от Борислава: Не беше обиск, а проверка

http://www.cross.bg/proverka-obisk-borislava-1436762.html

София /КРОСС/ Това не беше обиск, а проверка. Това заяви по време на брифинг пред IV-то РУП полицайката Нели Върбанова, обвинена от студентката Борислава Латинова в груб обиск. Борислава твърди, че полицайката я е унизила по време на обиска - пребъркала бельото на момичето и я е съблякла гола при рутинна проверка в района на Семинарията в София. Борислава беше спокойна по време на проверката. На въпросите също отговаряше спокойно. Това не е обиск, а проверка, обясни още служителката на СДВР и категорично отрече да я е събличала. Същата вечер бях нощна смяна, беше се случило тежко криминално престъпление. Видях този автомобил, спряхме го и пристъпихме към рутинните изпълнение на службата. Помолих жената да слезе в колата, попитах дали има нещо забранено в нея - тя каза че няма, но аз бях длъжна да проверя, разказа полицайката.Помолих я да си отвори чантата, видях, че няма нищо опасно и забранено от закона. Проверих и якето, което вече беше свалила, каза още Нели Върбанова.На въпросите дали ще заведе дело за клевета срещу студентката, Нели Върбанова препрати питанията към адвоката й.   Снимки: Булфото, всички права запазени  

Полицайката, обвинена от Борислава: Не беше обиск, а проверка

http://www.cross.bg/proverka-borislava-obisk-1436762.html

София /КРОСС/ Това не беше обиск, а проверка. Това заяви по време на брифинг пред IV-то РУП полицайката Нели Върбанова, обвинена от студентката Борислава Латинова в груб обиск. Борислава твърди, че полицайката я е унизила по време на обиска - пребъркала бельото на момичето и я е съблякла гола при рутинна проверка в района на Семинарията в София. Борислава беше спокойна по време на проверката. На въпросите също отговаряше спокойно. Това не е обиск, а проверка, обясни още служителката на СДВР и категорично отрече да я е събличала. Същата вечер бях нощна смяна, беше се случило тежко криминално престъпление. Видях този автомобил, спряхме го и пристъпихме към рутинните изпълнение на службата. Помолих жената да слезе в колата, попитах дали има нещо забранено в нея - тя каза че няма, но аз бях длъжна да проверя, разказа полицайката.Помолих я да си отвори чантата, видях, че няма нищо опасно и забранено от закона. Проверих и якето, което вече беше свалила, каза още Нели Върбанова.На въпросите дали ще заведе дело за клевета срещу студентката, Нели Върбанова препрати питанията към адвоката й.    

Бедствено положение в Бургаско, наводнени къщи в Хасковско

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-burgasko-navodneni-kashti-v-haskovsko-news226419.html

Традиционно първият сняг затвори пътища, предизвика задръствания, а падналите валежи доведоха до поредна кризисна ситуация в страната. Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в част от общината. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона "Черница" край града. Наводнени къщи има в село Ясна Поляна и Ново Паничарево в община Приморско. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка. Наводнен е и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник". Кметът Димитър Николов съобщи, че три язовира преливат – един в с. Маринка и два в с. Извор. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Бедствено положение е обявено и в община Баните, Смолянско, заради пораженията от поройните дъждове. Много свлачища, затрупани автомобили и гаражи, 19 населени места без електричество и липса на водоснабдяване в цялата община Баните са част от последиците. Река Малка Арда е преляла в един участък. Свлачище е активизирано в с. Оряховец. Заради обилните валежи река Хасковска излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в хасковските села Въгларово, Конуш и Гарваново и заля голяма част от улиците в центъра на Хасково. Наводнение са и два квартала в Димитровград. В МВР е сформиран оперативен щаб, който има за цел да организира и координира действията на министерството и местната власт. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262. Червен код е обявен в пет области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщиха от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска. Проблеми по пътищата Движението по автомагистрала ”Тракия“ беше спряно в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг в събота сутринта, но по-късно бе пуснато. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков. В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев. Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област. В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът ”Петрохан“ е отворен само за леки автомобили. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията. Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20. В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици - Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност. Ограничено е движението на градския транспорт между Бистрица и Железница. Хиляди останаха без ток Падналият първи сняг събори много дървета върху съоръжения на ЧЕЗ и остави клиенти на компанията без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, съобщиха от ЧЕЗ. В община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, аварийни екипи работят по отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 000 абонати. В община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7 100 абоната. В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 000 абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел. Затрудния в движението на влаковете Заради обилните валежи е прекъснато движението в няколко участъка от жп мрежата, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/. Преустановено е движението на влакове в междугарието Димитровград-север - Меричлери, както и в междугарието Димитровград - Хасково. Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура. Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец - Плачковци. Там вследствие на падналия мокър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на НКЖИ са на мястото и разчистват клони и дървета. Проблемен остава и жп участъкът Цветино - Велинград, където има паднали дървета върху железния път. Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Бедствено положение в Бургаско, наводнени къщи в Хасковско и Смолянско

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-burgasko-navodneni-kashti-v-haskovsko-i-smolyansko-news226419.html

Традиционно първият сняг затвори пътища, предизвика задръствания, а падналите валежи доведоха до поредна кризисна ситуация в страната. Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в част от общината. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона "Черница" край града. Наводнени къщи има в село Ясна Поляна и Ново Паничарево в община Приморско. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка. Наводнен е и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник". Кметът Димитър Николов съобщи, че три язовира преливат – един в с. Маринка и два в с. Извор. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Бедствено положение е обявено и в община Баните, Смолянско, заради пораженията от поройните дъждове. Много свлачища, затрупани автомобили и гаражи, 19 населени места без електричество и липса на водоснабдяване в цялата община Баните са част от последиците. Река Малка Арда е преляла в един участък. Свлачище е активизирано в с. Оряховец. Заради обилните валежи река Хасковска излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в хасковските села Въгларово, Конуш и Гарваново и заля голяма част от улиците в центъра на Хасково. Наводнение са и два квартала в Димитровград. В МВР е сформиран оперативен щаб, който има за цел да организира и координира действията на министерството и местната власт. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262. Червен код е обявен в пет области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщиха от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска. Проблеми по пътищата Движението по автомагистрала ”Тракия“ беше спряно в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг в събота сутринта, но по-късно бе пуснато. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков. В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев. Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област. В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът ”Петрохан“ е отворен само за леки автомобили. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията. Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20. В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици - Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност. Ограничено е движението на градския транспорт между Бистрица и Железница. Хиляди останаха без ток Падналият първи сняг събори много дървета върху съоръжения на ЧЕЗ и остави клиенти на компанията без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, съобщиха от ЧЕЗ. В община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, аварийни екипи работят по отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 000 абонати. В община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7 100 абоната. В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 000 абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел. Затрудния в движението на влаковете Заради обилните валежи е прекъснато движението в няколко участъка от жп мрежата, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/. Преустановено е движението на влакове в междугарието Димитровград-север - Меричлери, както и в междугарието Димитровград - Хасково. Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура. Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец - Плачковци. Там вследствие на падналия мокър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на НКЖИ са на мястото и разчистват клони и дървета. Проблемен остава и жп участъкът Цветино - Велинград, където има паднали дървета върху железния път. Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Преляла река заля улици и къщи в Хасковско, бедствено положение в Бургас

http://www.mediapool.bg/prelyala-reka-zalya-ulitsi-i-kashti-v-haskovsko-bedstveno-polozhenie-v-burgas-news226419.html

Традиционно първият сняг затвори пътища, предизвика задръствания, а падналите валежи доведоха до поредна кризисна ситуация – този път в Хасковско, където придошла река заля къщи и дворове. Заради обилните валежи река Хасковска излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в хасковските села Въгларово, Конуш и Гарваново и заля голяма част от улиците в центъра на града.  Кризисният щаб към общината ще решава къде да бъдат настанени бедстващите жители. На пътя Хасково-Пловдив при с. Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното. Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в част от общината. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона "Черница" край Бургас. Бедствено положение е обявено и в община Баните заради пораженията от поройните дъждове. Много свлачища, затрупани автомобили и гаражи, 19 населени места без електричество и липса на водоснабдяване в цялата община Баните са част от последиците. Река Малка Арда е преляла в един участък. Свлачище е активизирано в с. Оряховец. В МВР е сформиран оперативен щаб, който има за цел да организира и координира действията на министерството и местната власт. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262. Червен код е обявен в пет области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщиха от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска. Проблеми по пътищата Движението по автомагистрала ”Тракия“ беше спряно в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг в събота сутринта, но по-късно бе пуснато. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков. В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев. Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област. В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът ”Петрохан“ е отворен само за леки автомобили. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията. Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20. В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици - Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност. Ограничено е движението на градския транспорт между Бистрица и Железница. Хиляди останаха без ток Падналият първи сняг събори много дървета върху съоръжения на ЧЕЗ и остави клиенти на компанията без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, съобщиха от ЧЕЗ. В община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, аварийни екипи работят по отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 000 абонати. В община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7 100 абоната. В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 000 абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел. Затрудния в движението на влаковете Заради обилните валежи е прекъснато движението в няколко участъка от жп мрежата, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/. Преустановено е движението на влакове в междугарието Димитровград-север - Меричлери, както и в междугарието Димитровград - Хасково. Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура. Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец - Плачковци. Там вследствие на падналия мокър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на НКЖИ са на мястото и разчистват клони и дървета. Проблемен остава и жп участъкът Цветино - Велинград, където има паднали дървета върху железния път. Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Първият сняг дойде със затворени пътища и наводнения

http://www.mediapool.bg/parviyat-snyag-doide-sas-zatvoreni-patishta-i-navodneniya-news226419.html

Традиционно първият сняг затвори пътища, предизвика задръствания, а падналите валежи доведоха до поредна кризисна ситуация – този път в Хасковско, където придошла река заля къщи и дворове. Заради обилните валежи нивото на река Хасковска е повишено и в селата западно от Хасково има залети дворове на къщи и екипи на гражданска защита евакуират хора. Голяма част от улиците в центъра на Хасково също са наводнени. Кризисният щаб към общината ще решава къде да бъдат настанени бедстващите жители. На пътя Хасково-Пловдив при с. Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното. Движението по автомагистрала ”Тракия“ беше спряно в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг в събота сутринта. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков. В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев. Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област. В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът ”Петрохан“ е отворен само за леки автомобили. В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици - Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност. Ограничено е движението на градския транспорт между Бистрица и Железница. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията. Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20. От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията са неподходящи за туризъм. Навсякъде вали сняг и е мъгливо. По високите части на планините вятъра е много силен, а на връх Ботев е ураганен. Оранжев код е обявен в 17 области на Централна, Южна и Източна България заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ. В 15 области оранжевият код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска. Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания. В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър. Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Първи сняг в Западна България

http://www.mediapool.bg/parvi-snyag-v-zapadna-bulgaria-news226419.html

Първият сняг заваля в столицата и в почти цялата западна част на страната в нощта срещу събота. В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици - Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията. Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20. За да бъде почистен снегът, временно се ограничава движението на товарни автомобили в Троянски проход, в прохода "Петрохан" и в участъка Мало Бучино-Драгичево на автомагистрала "Люлин". Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите "Превала", "Рожен", "Пампорово" и по пътя Пещера-Батак-Доспат. Временно е ограничено движението по път тт-62 Дупница-Клисура в Клисурско дефиле, местност "Дървена". Мярката се налага с цел почистване от паднали дървета и сняг. От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията са неподходящи за туризъм. Навсякъде вали сняг и е мъгливо. По високите части на планините вятъра е много силен, а на връх Ботев е ураганен. Оранжев код е обявен в 17 области на Централна, Южна и Източна България заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ. В 15 области оранжевият код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска. Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания. В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър. Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.  

Страх обзема хората в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387540

Зимата дойде с пълна сила, а за хората в Мизия това вещае много проблеми. И без това за тях е трудно да се справят след наводнението в града, в които десетки хора изгубиха домовете си, цялата си покъщнина и всичко, което са имали. Къщите в града са потънали във влага, а хората са притеснени от лошото време, предаде Нова тв. Зимата дойде с пълна сила, а за хората в Мизия това вещае много проблеми. И без това за тях е трудно да се справят след наводнението в града, в които десетки хора изгубиха домовете си, цялата си покъщнина и всичко, което са имали. Къщите в града са потънали във влага, а хората са притеснени от лошото време, предаде Нова тв.

Путин обвини САЩ за нарушаване баланса в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=268480

В рязка и остра като политически тон реч, напомняща времената на Студената война, руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че с едноличния си диктат са нарушили всички баланси на световната политическа сцена. Същевременно Путин отхвърли критиките, че се стреми да възроди имперските амбиции на Руската федерация.

Хората от Мизия са ужасени от зимата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387530

Зимата дойде с пълна сила, а за хората в Мизия това вещае много проблеми. И без това за тях е трудно да се справят след наводнението в града, в които десетки хора изгубиха домовете си, цялата си покъщнина и всичко, което са имали. Къщите в града са потънали във влага, а хората са притеснени от лошото време, предаде Нова тв. Зимата дойде с пълна сила, а за хората в Мизия това вещае много проблеми. И без това за тях е трудно да се справят след наводнението в града, в които десетки хора изгубиха домовете си, цялата си покъщнина и всичко, което са имали. Къщите в града са потънали във влага, а хората са притеснени от лошото време, предаде Нова тв.

Полицайката, обвинена в гавра: Обиск не е имало, проверих само якето й, което вече беше съблечено

http://pik.bg/полицайката-обвинена-в-гавра-обиск-не-е-имало-проверих-само-якето-й-което-вече-беше-съблеч-news241807.html

Полицайката, обвинена в гавра: Обиск не е имало, проверих само якето й, което вече беше съблечено

Същата вечер бях нощна смяна, беше се случило тежко криминално престъпление. Това което направих е видях този автомобил, спряхме го и пристъпихме към рутинните изпълнение на службата.

Помолих жената да слезе в колата, попитах дали има нещо забранено в нея, тя каза че няма - но аз бях длъжна да проверя, разказа полицайката, обвинена в скандален обиск на студентка, на пресконференция тази сутрин.

Помолих я да си отвори чантата, видях че няма нищо опасно и забранено от закона. Проверих и якето, което вече беше свалила.

Обиск не е имало, това е проверка за осигуряване на безопасност. Нямам обяснение за нейните твърдения и мотив. В нейните дрехи нямаше нищо смущаващо, под дрехи имам предвид якето което аз проверих.

Борислава беше спокойна, докато извършвах тази проверка, не се е бунтувала, съдействаше ми.

Тя разказа още, че до сега не е говорила, тъй като е била силно смутена от обвиненията и не е била подготвена за медийния интерес, който ще събуди.

Полицайката: Нямаше обиск и не съм събличала Борислава!

http://www.bnews.bg/article-119933

Това не беше обиск, а проверка. Това заяви по време на брифинг пред 4-то РУП полицайката Нели Върбанова, за която студентката Борислава твърди, че я е унизила, докато я обискирала. Служителката на СДВР категорично отрече да я е събличала.

Полицайката от "срамния обиск": Направих само проверка, не съм събличала момичето

http://offnews.bg/news/n_1/n_408454.html

"Подчертавам, че обиск не е имало. Това беше проверка за осигуряване на личната безопасност, както моята, така и нейната". Това обясни пред журналисти полицай Нели Върбанова от 4-то РПУ в София, която бе обвинена, че е бъркала с пръсти, без ръкавица, "отпред и отзад" под бельото на студентката Борислава Латинова по време на "срамен обиск". Върбанова обясни, че проверката е продължила не повече от 5-6 минути и твърдо не е събличала дрехите на студентката. Полицайката се е явила на детектор на лъжата , за да докаже, че не е обискирала студентката: "Минах на полиграф по собствено желание. Това е най-бързият начин да докажа, че казвам истината". Върбанова обясни, че не е проговорила по-рано, защото цялата тази медийна вълна й дошла изневиделица и не е била подготвена за подобна негативна известност. Полицайката каза още, че няма представа какви са мотивите на студентката за твърденията й. "Борислава съдействаше изцяло, беше спокойна докато течеше проверката. Не изказа протести относно проверката. Говореше съвсем спокойно и адекватно. Беше придружена до районното от колега, за да даде писмени сведения да хората, с които е била", обясни полицайката. На въпрос дали смята да заведе дело за клевета срещу младата студентка, полицайката отговори: "С тези въпроси се обръщайте към моя адвокат". Ето каква е историята на полицай Нели Върбанова за случилото се: "Това беше една обикновена проверка, рутинна, която се прави в определени ситуации. Същата вечер бяха нощна смяна, изпълнявахме задачи, зададени от инструктаж. Беше се случило тежко криминално престъпление същата вечер, имахме засилени мерки за сигурност- проверки на автомобили. Видяхме този автомобил, спряхме го и се пристъпи към рутинните изпълнения,  които ние си знаем и ги правим при такива ситуации. Извършихме проверка на пътниците, те бяха 4 на брой. Имаше и една жена. Помолих жената учтиво да слезе от колата. Тя слезе, съдействаше ми, попитах я дали има нещо забранено в нея. Тя каза, че няма, но аз съм длъжна да проверя, все пак става въпрос за моята лична сигурност и нейната също. Помолих я да си отвори чантата, тя го направи. Показа ми какво има в нея, след като се уверих, че няма нищо опасно и забранено, преминах към проверка на якето, която тя вече беше свалила. В якето също нямаше нищо опасно и я помолих да влезе обратно в автомобила и това беше."

Полицайката, обвинена в гавра: Проверих само чантата и якето й, което вече беше съблечено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387526

Обиск не е имало, това е проверка за осигуряване на безопасност. Нямам обяснение за нейните твърдения и мотив. В нейните дрехи нямаше нищо смущаващо, под дрехи имам предвид якето, което аз проверих, заяви пред журналисти полицайката, обвинена в гавра със студентка повреме на обиск.  Същата вечер бях нощна смяна, Обиск не е имало, това е проверка за осигуряване на безопасност. Нямам обяснение за нейните твърдения и мотив. В нейните дрехи нямаше нищо смущаващо, под дрехи имам предвид якето, което аз проверих, заяви пред журналисти полицайката, обвинена в гавра със студентка повреме на обиск. Същата вечер бях нощна смяна,

Зловещо! Българският парламент бил построен върху римско гробище

http://pik.bg/зловещо-българският-парламент-бил-построен-върху-римско-гробище-news241798.html

Зловещо! Българският парламент бил построен върху римско гробище

Негативна енергия, тайни коридори и тунели крие зад стените си българският парламент. Или поне така твърдят витаещите легенди около сградата на властта. Всъщност Народното събрание наистина е построено върху гробища. Депутатите трябва да знаят, че заседават на място, където преди хиляди години римляните са полагали мъртвите, пише в. "Монитор".
Освен бродници в тоги, духове на турски престъпници също се носят из кулоарите. Под северната част на Народното събрание е било известното от времето на Османската империя „Позорно гробище”.

Негативната енергия

в сградата е пословична. За нея с особено оживление говорят служители и депутати. Не един и двама народни избраници споделят, че дори час престой в парламента ги уморява и им докарва тежко главоболие и негативни мисли. Тъмната прокоба се изтъква като една от причините избирателите да недолюбват депутатите, както и за постоянните кавги между политиците. На старите гробища се вменява и вина за честите боледувания на депутатите. Легендите за негативната енергия изплуват всеки път след нечия кончина. Факт е, че още древните прабългарски предания предупреждават: върху последния дом на мъртвите не бива да се строи, защото духовете им винаги витаят.

Друг особено оборотен мит

за парламента са тайните му коридори. Според архивите от Татово време е имало идея да се построи подземен коридор от НС до Софийския университет. Каква е била причината да се иска подобна свръзка, никой не знае. Факт е обаче, че сред народните избраници винаги върви приказка за тунел, свързващ бившия Партиен дом и сградата на жълтите павета. Старите служители на НС нито потвърждават, нито отричат този факт. Тайните тунели не са просто мит – част от тези около президентството са отворени в момента и за посещения.

Преди домът на законодателите да изникне, там е имало цигански катун

За това свидетелства самият Иван Вазов. „Мястото, дето днес горделиво се красува зданието на Народното събрание, тогава беше купище извън града. Няколко цигански колиби бяха разпънати там”, разказва класикът. Вазов пише още, че най-първо депутатите са се събирали в барака, служила за изнасяне на представление на амбулантна трупа. Въпросната барака се намирала на мястото на Народния театър.

Орнаментиката в Партийния дом показва връзката земя-човек-партия

Орнаментиката в бившата сграда на Партийния дом, която сега служи за нуждите на НС, показва връзката земя-човек-партия. Запознати с архитектурата и символиката на сградата разказват, че на първия етаж са аранжирани предимно земни символи, като слънчогледови пити. Нагоре обаче архитектите са поставили петолъчки, сърпове и чукове и други символи на някогашната БКП.

Тези украси почти не са запазени до днес, защото след падането на социализма е наредено те да бъдат премахнати. Петолъчките на втория етаж обаче остават – архитекти обясняват, че премахването ще промени цялата визия и ефектът няма да бъде особено добър. Партийният дом се различава коренно като архитектура от сградата на парламента. троежът му продължава шест години, завършен е през 1954 г. Простира се на около 40 000 кв. м застроена площ. Сградата е изпълнена в стил неокласицизъм, с подчертано триумфално-тържествен и монументален характер.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387581

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Мерджанов: Голяма промяна на всяко едно равнище в БСП

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/merdzhanov-goliama-promiana-na-vsiako-edno-ravnishte-v-bsp-6025758

"Твърде много е разочарованието в очите на нашите членове и симпатизанти и трябва драстична промяна на всяко едно равнище”, коментира Атанас Мерджанов, говорител на Изпълнителното бюро БСП

Прогресивно застаряваме! Вече няма област, където децата да са повече от хората над 65 г.

http://pik.bg/прогресивно-застаряваме-вече-няма-област-където-децата-да-са-повече-от-хората-над-65-г-news241806.html

Прогресивно застаряваме! Вече няма област, където децата да са повече от хората над 65 г.

От 2013 г. в България вече няма нито една област, в която децата да са повече от хората над 65 г., пише "24 часа".

Последната такава беше Сливен - до 2012 г. Това пише в доклад на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие".


Вече девет са областите, в които на всеки трима души в активна възраст се пада поне един човек над 65 години. Враца и Ямбол са областите, които от 2013 г. са се присъединили към тази група.

Бургас и София-град са единствените области, в които през миналата година има увеличение на населението. В София увеличението спрямо 2012 г. е с 6826 души, а в Бургас - със 109 души.

В класацията по преки чуждестранни инвестиции Бургас се е изкачил на трета позиция в периода 2009-2012 г., става ясно още от доклада на ИПИ.

Мерджанов: Едва ли до 15 ноември ще имаме кабинет

http://www.cross.bg/merdzhanov-partiyata-promeni-1436759.html

София /КРОСС/ В БСП сме решени да започнем строежа на партията по най-адекватния начин, който да отговаря на желанията и очакванията на българските граждани. Твърде много е разочарованието в очите на нашите членове и симпатизанти и трябва драстична промяна на всяко едно равнище, коментира пред Нова телевизия говорителят на Изпълнителното бюро БСП Атанас Мерджанов. Има системни промени в партията, но те могат да бъдат непременно решени с отстраняването на един, двама или трима души, заяви Мерджанов. „Още на първото заседание след изборите председателят на Националния съвет на партията заяви, че ще направи промени в Изпълнителното бюро и вероятно в цялата структура на „Позитано" № 20", напомни Мерджанов и съобщи: „Тези промени започнаха и са в ход, но конкретните промени в Изпълнителното бюро ще са факт, когато завършат заседанията на общинските и областните съвети. Очаква се това да стане до края на месеца и вероятно в първите 10 дни от ноември ще бъдат представени промените". Мерджанов обясни, че на утрешното заседание на пленума на БСП се очаква да бъде излъчен кандидатът на партията за заместник-председател на Народното събрание. Според него едва ли до 15 ноември ще имаме правителство. „Аз не виждам реални стъпки в посока съставяне на правителство", заяви Мерджанов

Затворено е пристанище Варна заради силен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=268485

Пристанище Варна е затворено заради силен вятър, съобщиха ДП "Пристанищна инфраструктура". Причината за това силният североизточен вятър с пориви 19 м/сек. и скорост 15.2 м/сек. Вълнението в района на пристанището е слабо и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията.

Полицаят убиец на Красимира: Не мога да спя, задето я прегазих

http://frognews.bg/news_78904/

Съсипан съм психически. Кой нормален човек може да спи при положение, че е отнел човешки живот, разкайва се граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази на 11 септември 11-месечната Красимира от село Крушевец.

Аутсайдерите на вота олекват с 40 бона

http://www.cross.bg/vota-sredstvata-dava-1436758.html

София /КРОСС/ Партиите, които на парламентарния вот на 5 октомври получиха символична подкрепа от народа, ще олекнат с близо 40 000 лв. Това са средствата, налети общо от касичките им като депозити за участие в изборите.Законът задължава всяка формация да даде предварително по 2500 лева като гаранция, че ще се яви на вота, а за независимите кандидат-депутати изискването е по 100 лв. След това обаче средствата се възстановяват само на участниците, които са успели да изкарат поне 1% от гласовете, докато партиите аутсайдери горят.Така след проведените в началото на месеца избори 15 от 25 формации ще загубят заложените от тях средства, става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта й. С него изборната администрация дава указание на БНБ, където се пазеха партийните депозити, да преведе средствата на малките партии направо по сметката на „Фонда за лечение на деца", каквито са изискванията на закона. Там ще отидат парите и на тримата независими кандидат-депутати, които се явиха на вота, но също се наредиха в дъното по резултати. Така в крайна сметка изборите ще донесат допълнителни средства за лечение на болни хлапета в чужбина, за които няма адекватна помощ у нас.Сред партиите, които в резултат на изборите само губят пари, са Българска социалдемокрация на Александър Томов-Лупи, която е получила едва 0,29%, Обединена България на Илиана Раева с 0,33% подкрепа, БНС-НД на Боян Расате, която е получила само 0,17% от гласовете. В тази група попада вече и НДСВ

Световен ден на пастата

http://curious.actualno.com/Svetoven-den-na-pastata--news_56767.html

Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври като идеята за това идва на Световния паста конгрес през 1995 г. На този ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, ...

Червен код за опасен дъжд, сняг и вятър в Южна България

http://society.actualno.com/Cherven-kod-za-opasen-dyjd-snjag-i-vjatyr-v-Ujna-Bylgarija--news_56779.html

Червен код е обявен в 5 области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и...

МВР сформира щаб заради усложнената обстановка

http://society.actualno.com/MVR-sformira-shtab-zaradi-uslojnenata-obstanovka-news_56780.html

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб. Т...

ЧЕЗ в ступор от снега, 33 000 са без ток

http://society.actualno.com/ChEZ-v-stupor-ot-snega-33-000-sa-bez-tok-news_56781.html

Падналият първи сняг остави десетки хиляди абонати на ЧЕЗ без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, предаде БГНЕС. В Община Троян са прек...

Полицайката, обвинена в гавра: Проверих само чантата и якето й, което вече беше съблечено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387522

Обиск не е имало, това е проверка за осигуряване на безопасност. Нямам обяснение за нейните твърдения и мотив. В нейните дрехи нямаше нищо смущаващо, под дрехи имам предвид якето, което аз проверих, заяви пред журналисти полицайката Нели Върбанова, обвинена в гавра със студентка повреме на обиск.  Същата вечер бях нощна смяна, Обиск не е имало, това е проверка за осигуряване на безопасност. Нямам обяснение за нейните твърдения и мотив. В нейните дрехи нямаше нищо смущаващо, под дрехи имам предвид якето, което аз проверих, заяви пред журналисти полицайката Нели Върбанова, обвинена в гавра със студентка повреме на обиск. Същата вечер бях нощна смяна,

Граничарят, прегазил 11-месечното бебе: Гузен е меко казано - съсипан съм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387520

Граничният полицай, който прегази 11-месечно бебе, проговори.   Костадин Стоянов обяви пред Нова тв, че е съсипан психически. Той добави, че не може да спи нормално заради спомена от кошмарния инцидент.  Семейството ми го приема много тежко, синът ми ходи на психолог. Не съм се свързал със семейството - няма думи които да утешат такава мъка, Граничният полицай, който прегази 11-месечно бебе, проговори. Костадин Стоянов обяви пред Нова тв, че е съсипан психически. Той добави, че не може да спи нормално заради спомена от кошмарния инцидент. Семейството ми го приема много тежко, синът ми ходи на психолог. Не съм се свързал със семейството - няма думи които да утешат такава мъка,

Местим стрелките с час назад

http://www.cross.bg/vreme-chasovo-lyatno-1436757.html

София /КРОСС/ Тази неделя (26.10.2014) точно в 4:00 часа сутринта ще преместим стрелките на часовниците си с час назад и ще преминем към зимното часово време. Така вече ще спим с един час повече.Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.От 1999г

Над 15 хиляди нелегални имигранти са спрени на границата за 9 месеца

http://pik.bg/над-15-хиляди-нелегални-имигранти-са-спрени-на-границата-за-9-месеца-news241805.html

Над 15 хиляди нелегални имигранти са спрени на границата за 9 месеца

15 126 нелегални имигранти са били спрени на границата и не им е било позволено да влязат в България за първите 9 месеца на годината. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Над 3800 души са успели да влязат и да кандидатстват за бежански статут. Тази година са били задържани и над 400 души, които се занимават с каналджийство и незаконен трафик на имигранти. Преди два дни правителството даде знак, че очаква още по-голям наплив заради разрастването на кризата в Близкия изток и в Африка.

Лазаров хвърли светлина върху методите на полицията, които са остро критикувани от правозащитните организации. Единият възпиращ фактор е построената на границата с Турция 30-километрова ограда. В останалата част постовете на граничните полицаи са през километър. Те подавали сигнали до турската страна, когато видели идващи групи през браздата. Над 4400 души са задържани от турските власти по сигнал на българските граничари. В други случаи полицаите гонели имигрантите през браздата. За съжаление, имало и случаи, когато влизащите у нас успявали да се скрият. "Когато има гонене, има и бягане", обобщи Лазаров.

МВР посочи и доказателства, че е затегнало режима спрямо нелегално пребиваващите чужденци. От пресцентъра му обявиха, че съвместно с прокуратурата в цялата страна в петък е започнала масирана 14-часова акция в хостели и хотели с ниска категория. Проверени са над 1554 обекта и 4141 души. Задържани са над 210 души, като най-голямата част от арестите са в София. На 18 управители и собственици на хотели, хостели, заведения и търговски обекти са връчени призовки за налагане на административно наказание.

По думите на вътрешния министър Йордан Бакалов София е междинната цел на имигрантите по пътя им към Европа. Затова се повишава броят на заловените на северната ни граница при опит да преминат в Румъния. Преди десетина дни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев поиска да се обособят специални арести за нелегални имигранти, защото използваните в момента помещения са твърде малки и не могат да поемат повишения поток хора. Този проблем е бил обсъждан на среща между МВР и прокуратурата в сряда, обясни Бакалов. Взето е решение да се обособи такъв арест в сграда, която вероятно ще бъде предоставена от областната управа.

Според Бакалов обаче такъв проблем има не само Русе. Подобна била ситуацията в Добрич и Силистра. От думите на Лазаров пък стана ясно, че проблем с настаняването може да възникне и в София. Той уточни, че от проверени 1052 души в столицата 206 са арестувани, което означава, че почти всеки пети е с нередовни документи. Преди няколко седмици само за един уикенд полицията залови над 160 чужденци без документи в София. "Възниква въпросът къде ще ги настаним", заяви Лазаров. Но добави, че МВР щяло да овладее ситуацията.

Въпреки популистките хвалби на вътрешното ведомство, че отклонява бежанския поток, политиката му за недопускане на хора през границата донесе доста критики. Преди месец правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа остро разкритикуваха България заради няколко случая на насилие по границата и изхвърляне през браздата на бременни жени и деца. В свой доклад "Хюман Райтс Уоч" представи три случая, когато чужденци са били бити от полицаи на българската граница с палки и ритници. Един от потърпевшите разказваше, че бил довлечен до границата с Турция и прогонен.

В доклада си Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа пък разкритикува страната ни заради построяването на 30-километровата стена по границата. В документа се посочваше, че трябва да се премахнат всякакви погранични огради, които създават физически бариери за бежанците, търсещи международна защита. В същия тон бе и по-ранната критика на "Амнести интернешънъл". През юли организацията обвини България, Гърция и Турция, че нееднократно са блокирали достъпа на бежанци. "В своята решителност да обезопасят границите си ЕС и неговите страни членки излагат на риск живота и правата на бежанците и имигрантите", се казваше пък в доклад на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Снегът заваля, а хората от Мизия се страхуват от зимата

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/snegyt-zavalia-a-horata-ot-miziia-se-strahuvat-ot-zimata-6025756

"Моля се всеки ден на Господ да сме живи и здрави и да го преодолеем. Надявам се новото правителство да обърне внимание. Не знам как собствениците на язовири спят спокойно”, разказа една от жителките на Мизия

Св. мъченици Маркиан и Мартирий

http://www.cross.bg/martiriii-markian-pavel-1436756.html

Житие на св. мъченици Маркиан и Мартирий В началото на четвъртия век лъжеучението на АрийРечник се разпространило нашироко. То отхвърляло истината за божеското достойнство на Спасителя. Арианството било осъдено на Първия вселенски съборРечник, станал в Никея в 325 година. По-късно обаче то се усилило наново при царуването на император Констанций (337-361 г.). Тогава се наченало гонение против православните. Мнозина претърпели изтезания, умрели мъченически за светата вяра. Цариградският архиепископ Павел бил свален и изгонен. Мястото му заел арианин. Арианите възтържествували и ревностно се стараели да разпространяват своето лъжеучение. Привържениците на Павел били жестоко преследвани. Между гонените за светата вяра в Богочовека Господа Иисуса Христа, Сина Божи, особено се славели четецът Маркиан и иподяконът Мартирий, и двамата жители на Цариград. Двамата твърдо държали за божествените догми на светата Църква. Чрез проповед и наставления те се стараели да предпазят християните от опасните заблуждения. Господ ги надарил с мъдрост и красноречие, с които силно действали на християните. Като видели колко е силно влиянието на Маркиан и Мартирий, властващите ариани започнали да употребяват всички средства, за да ги привлекат на своя страна. Те им предлагали пари. Обещавали им ходатайство за милост пред императора. Но благочестивите християни твърдо и решително отхвърляли всичко. За тях светата истина била по-скъпа от всички земни блага

Попълваме по-лесни данъчни декларации

http://pik.bg/попълваме-по-лесни-данъчни-декларации-news241804.html

Попълваме по-лесни данъчни декларации

По-опростени ще са новите данъчни декларации за физическите лица и за фирмите. Това заяви да "Стандарт" Бойко Костов, шеф на Института на дипломираните експерт - счетоводители в България (ИДЕС).

По думите му в данъчната декларация за доходите на физическите лица приложенията ще са значително подобрени, а тази за облагане на фирмите ще е с доста по-малък обем и по-кратка. "При данъчната декларация по ЗКПО е отпаднало приложението за преобразуване на финансовия резултат, преобразуванията са в много по-малък брой точки, а в една точка се обобщават всички останали, които не са посочени отделно", обясни Костов.

По думите му ще има отделна декларация за лицата, които ще ползват облекчението за доходи, които не превишават минималната работна заплата. Те ще попълват само една опростена декларация за доходите си от 2 страници, за да им върне хазната платените през годината налози. "От НАП ни предоставиха новите формуляри на данъчни декларации, за да ги погледнем от гледна точка на данъкоплатците. Предоставихме им нашите предложения за подобряване на отделни места, които в голямата си част бяха приети за разумни. Така дадохме своя принос в подобряването на данъчното облагане у нас, и то без финансов интерес, давайки погледа на хората, които реално попълват декларациите", коментира Костов.

Той подчертава, че все още става дума за проект на декларациите, а не за крайни резултати.

Два трупа след стрелбата в US училище, още 7 ранени

http://www.bnews.bg/article-119929

Убиецът играел американски футбол и наскоро е бил избран в представляваща ученическата общност група. Освен стрелеца, който се самоуби, е загинало едно момиче, а общо 7 души са ранени. От тях 4 са в болница, а 3 от тях в критично състояние. Нападателят откри стрелба в петък в столовата на училище в Мерисвил, щата Вашингтон.

25 октомври в историята

http://www.cross.bg/kral-prezidentut-voiina-1436755.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1147 г. португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е единствения успех на Втория кръстоносен поход.През 1415 г. битка при Азенкур от Стогодишната война. Решителна английска победа.През 1671 г. италианският астроном Джовани Доменико Касини открива третия по големина естествен спътник на Сатурн - Япет.През 1760 г. Джордж III се възкача на престола като крал на Великобритания и крал на Ирландия.През 1859 г. в Цариград княз Никола Богориди поставя основния камък на нов български храм "Св. Троица".През 1861 г. е създадена фондовата борса в Торонто.През 1878 г. в Сливен е учредено първото в България дружество на Червения кръст (националната организация е създадена през 1885 г.).През 1918 г. край Аляска потъва канадският кораб Принцеса София, загиват 398 души.През 1927 г. край бреговете на Бразилия потъва италианският кораб Принцеса Мафалда, загиват 314 души.През 1930 г. се състои венчаването на Борис III с принцеса Джованна Савойска.През 1932 г. официално е открит първият участък от Автомагистрала А4 в Италия.През 1936 г. Адолф Хитлер и Бенито Мусолини създават Римо-Берлинската ос.През 1944 г. - Втората световна война: Япония използва за пръв път камикадзе.През 1945 г. Република Китай поема управлението на Тайван.През 1948 г. инструкция на ЦК на БРП (к) за прочистване на партийните организации от "чужди и кариеристични елементи"

Потоп удави Атина, улиците се превърнаха в реки

http://www.moreto.net/novini.php?n=268478

Поройни дъждове превърнаха улиците на Атина в реки, свирепа буря изкорени дървета и наводни жилищни сгради и магазини. Хаосът в транспорта също бе пълен. Метеоролозите прогнозират нови валежи през уикенда. Силна есенна буря предизвика хаос в гръцката столица Атина, изкорени дървета, преобърна коли и наводни мазета, сутерени в жилищни сгради, улици и тротоари.

Граничарят, прегазил 11-месечното бебе: Предната вечер бях изпил половин литър вино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387517

„Съсипан съм психически след трагедията. Няма нормален човек, който да спи нормално, след като е отнел човешки живот. Преди инцидента бях на смяна 14 часа, а предната вечер бях на юбилей. Там бях пил около половин литър вино. Спрях да пия в около 1 часа. Като тръгнах дори не съм бил със съзнанието, че съм под въздействие на алкохол”, „Съсипан съм психически след трагедията. Няма нормален човек, който да спи нормално, след като е отнел човешки живот. Преди инцидента бях на смяна 14 часа, а предната вечер бях на юбилей. Там бях пил около половин литър вино. Спрях да пия в около 1 часа. Като тръгнах дори не съм бил със съзнанието, че съм под въздействие на алкохол”,

Гришо пак не успя срещу Федерер

http://www.cross.bg/federer-sreshta-tyrnira-1436761.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби С 0:2 сета от Рождър Федерер в ¼-финална среща на турнира в Базел. 33-годишният Федерер се наложи срещу 23-годишния Димитров със 7:6 (4), 6:2 и се класира за полуфиналите на турнира от категория "АТП 500". Това беше втори мач между двамата, след като в първата среща отново в Базел през 2013 година, швейцарецът спечели с 2:0 сета.

Зайкова: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система

http://www.cross.bg/sistema-pensii-horata-1436754.html

София /КРОСС/ Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на дефицита. Но ако ние продължим да изстискваме последните капки пот и кръв от хората, няма да направим кой знае какво, каза в студиото на Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова.„Когато говорим за пенсионна реформа не става въпрос само за възраст, стаж и осигуровки, говорим и за заместващ доход от пенсии. В решенията на политиците има само една цел - да се намали дефицита в пенсионния фонд. Ако целта беше друга, тогава щеше да трябва да гледаме нещата в широк план", категорична бе тя. „Навсякъде в Европа моделът от 60-те, в който се обещават много неща на хората, не издържа макроикономически. Така ще има много възрастни и малко хора и всичко ще имплодира. Хората ще работят повече", категоричен бе анализаторът Лъчезар Богданов. Според Зайкова обаче, хората в Европа наистина работят повече, но при пенсиониране получават между 70 и 90% заместващ доход.Според Богданов половината от новоотпуснатите пенсии през изминалата година са за хора, които не са навършили 65 години

КСБ връчва строителните „Оскари“

http://www.cross.bg/sofiya-kompanii-klasatziya-1436753.html

София /КРОСС/ Годишните отличия за най-добрите компании в строителния сектор ще бъдат връчени на 26 октомври от 19.00 часа в зала „Роял" на „София Хотел Балкан". Това ще стане на традиционния бал по повод Деня на строителя, чиито домакини са служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева и председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов. Сред официалните гости се очакват и служебният вицепремиер по управление на средства от ЕС Илияна Цанова, зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм" Бранимир Ботев, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, и нейните заместници Ирина Савина, д-р Тодор Чобанов и Любомир Христов, изп. директор на „Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев, изп.директорна АПИ инж.Лазар Лазаров, експерти от държавни ведомства и народни представители.В класацията участват само строители, вписани в Централния професионален регистър на строителя и изпълнили процедурата по чл. 20, ал. 2 от ЗКС за 2013 г. към 30. 09. 2014 г. В тазгодишната класация се състезават 3268 компании. От всички тях 12 ще получат златни отличия. Победителите ще бъдат определени от тричленна комисия на основание декларираната информация от годишните отчети за 2013 г. в електронната система на ЦПРС и по определените показатели за оценка, съгласно чл. 3, ал. 2 от Правилника за годишната класация

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия

http://www.cross.bg/firmi-snyag-mrezha-1436752.html

София /КРОСС/ Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Оранжав код за силен вятър, обилни дъждове и сняг днес е обявен в 17 области на страната.Над 50 машини работят за почистването на пътната мрежа в областите Перник, София, Ловеч и Плевен, в които има интензивен снеговалеж. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Пътните управления и пътноподдържащите фирми работят за обработката на републиканските пътища и са осигурени необходимите снегорини, техника за разпръскване на пясък, суровини и т. н. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.    

Наводнения в Гърция

http://www.vesti.bg/novini/navodneniia-v-gyrciia-6025759

Премествайки се от Западна Европа към Гърция, ураганът Гонсало донесе големи наводнения в страната, предава АФП.

Силно земетресение усетено в Гърция

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-useteno-v-gartsiya-news226418.html

Земетресение разтърси западното гръцко крайбрежие, съобщиха информационните агенции. По данни на Европейския сеизмологичен център, цитиран от ТАСС, земетресението в 2:43 ч. местно време е било с магнитуд 5.8 по Рихтер. АФП цитира сеизмологичната служба в Атина, която съобщава за магнитуд 5,2 в 3:16 ч. (6:16 по Гринуич). Няма данни за жертви или материални щети. Земетресенията не са рядкост в Гърция, през януари земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер остави без подслон хиляди души в Кефалония.

Бял "Мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета

http://www.vesti.bg/novini/bial-mercedes-i-ford-se-udariha-na-zhyltite-paveta-6025757

Бял "мерцедес" и "Форд" се удариха на жълтите павета в центъра на София, на метри от сградата на президентството, предаде репортер на БГНЕС.

25 см е снежната покривка в Пампорово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387508

25 см е снежната покривка в Пампорово, съобщиха пред „Фокус”  от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта.   Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти 25 см е снежната покривка в Пампорово, съобщиха пред „Фокус”  от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта. Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти

10 храни за силен имунитет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387504

Ние сме това, което ядем, гласи древната сентенция. И да, винаги е било ясно, че организмът е като двигател – мощността му зависи от това с какво гориво се подхранва. Но едва в последните години се обръща повече внимание на менюто като източник на здраве. Все повече се говори за “имунно хранене” особено през междинните сезони. Ние сме това, което ядем, гласи древната сентенция. И да, винаги е било ясно, че организмът е като двигател – мощността му зависи от това с какво гориво се подхранва. Но едва в последните години се обръща повече внимание на менюто като източник на здраве. Все повече се говори за “имунно хранене” особено през междинните сезони.

История за два танка, или доказателствата за руската инвазия в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/25/2406240_istoriia_za_dva_tanka_ili_dokazatelstvata_za_ruskata/?ref=rss


Изпепелените останки на десетина танка и бронетранспортьори в полето край Хорбатенко, Източна Украйна са единственото, останало след сражението между проруските сепаратисти и правителствените войски край селото на югоизток от Донецк, провело се дни преди сключването на примирието между двете страни.

Сред останките репортери на "Ройтерс" откриват овъглените скелети на два руски танка на руската армия, което подкрепя тезата на Киев, че в Източна Украйна се бие руска войска.
...

Предстоящи събития в страната за днес, 25 октомври

http://www.cross.bg/kross-aytizum-provede-1436751.html

***София /КРОСС/ Български Червен Кръст отбелязва 136 години от създаването си, съобщиха от пресцентъра на организацията. ***София /КРОСС/ В 9.30 ч. пред сградата на столичното Четвърто РУ ще има кратки изявления във връзка придобилия широк медиен отзвук случай на територията на районното управление. ***София /КРОСС/ От 10 ч. в Южния парк, от основната алея при Паметника с гълъбите започва маратонът в подкрепа на деца с аутизъм, организиран от "Running Academy 5kmrun". Целта на благотворителната акция е събиране на дарения в помощ на хората с аутизъм в България под мотото „Сам, но не самотен". ***София /КРОСС/ От 12 ч. в зала 3 на НДК ще се проведе официалната церемония по дипломиране на випуск 2014 на Международно висше бизнес училище. ***Ловеч /КРОСС/ От 8 ч. ще започне освещаването на приземния храм на новостроящата се катедрала на града „Св. Кирил и Методий". От 09 ч. ще бъде отслужена първата Светата Литургия в новоосветения храм. В богослужбата на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил ще съслужат Старозагорският митрополит Галактион, Варнеският и Великопреславски митрополит Гавриил и Неврокопският митрополит Серафим, Велишкият епископ Сионий, Браницкият епископ Григорий и свещенство. ***Пловдив /КРОСС/ От 9 ч. пред трибуните на Гребната база ще започне маратонът в подкрепа на деца с аутизъм, организиран от Running Academy 5kmrun

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/vlyazat-surtze-spreni-1436750.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "Труд"Два часа депутати от 8-те формации, които в понеделник влизат в Народното събрание, се караха кой къде да седне в пленарната зала и коя парламентарна група коя стая да обитава.ГЕРБ отстъпват няколко стола в посока центъра на залата, за да освободят най-„десните" места за Реформаторския блок. От другата страна на хората на Бойко Борисов ще са ДПС, а най-вляво по традиция - БСП.С това разпределение нямало проблем, но „Атака", „България без цензура", АБВ и Патриотичният фронт имали претенции кой да им е „съсед". в. "Дума"Над 15 000 чужденци спрени да влязат в България15 126 бежанци, напиращи да влязат в България, са били спрени на южната граница от началото на годината, съобщи МВР. Главният секретар Светлозар Лазаров уточни, че до 30 септември в страната са задържани 3855 лица, а 4431 души са задържани от турските власти по сигнал от България.Ръководството на МВР призна вчера, че в последните месеци освен на южната, засилен миграционен натиск има и на северната, и на западната граница. Той е свързан с бежанци, които опитват нелегално да минат границата и да продължат към Западна Европа. в. "Стандарт"Три дни мъгла убиецМъгла убиец ще покрие страната ни утре ве чер. Очаква се в нощта срещу неделя у нас да влезе леденият циклон отСърбия. Той ще се задържи поне до сряда

Извънредно положение в Египет след смъртоносен атентат

http://www.mediapool.bg/izvanredno-polozhenie-v-egipet-sled-smartonosen-atentat-news226417.html

Египет обяви тримесечно извънредно положение в северната и централната част на Синайския полуостров след самоубийствен атентат с кола-бомба, при който загинаха 30 войници, съобщи Франс прес. Мярката влиза в сила в събота за срок от три месеца, се казва в изявление на президентството. Това е едно от най-кръвопролитните нападения срещу силите за сигурност, откакто през юли 2013 г. военните свалиха президента ислямист Мохамед Морси. Джихадистки групировки твърдят, че извършват подобни атаки в отговор на кървавите репресии срещу подкрепящото Морси движение "Мюсюлмански братя".

Мирчо Спасов застрелял най-талантливия агент на Гешев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387496

Никола Милев, най-влиятелният агент на Гешев в ръководството на комунистическата партия, е убит от Мирчо Спасов на 15 септември 1944 г. Предполага се, че това е станало, за да не издаде връзките на бъдещия лагерен генерал с агентурата на царския суперполицай. За Милев дълго се смяташе, че се е самоубил в Никола Милев, най-влиятелният агент на Гешев в ръководството на комунистическата партия, е убит от Мирчо Спасов на 15 септември 1944 г. Предполага се, че това е станало, за да не издаде връзките на бъдещия лагерен генерал с агентурата на царския суперполицай. За Милев дълго се смяташе, че се е самоубил в "Княжево" веднага след деветосептемврийския

Кр. Георгиева: Eлектронното правителство ще улесни достъпа до евросредства

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kr-georgieva-elektronnoto-pravitelstvo-shte-ulesni-dostypa-do-evrosredstva-182539/

Крайно време е някое правителство да запретне ръкави и да свали бюрократичната преграда, посочи българският еврокомисар

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1436749.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Димитър Барбуков, бизнесмен, строителен предприемач Здравко Василев, скулптор Иван Борисов, художник Нона Йотова, актриса и певица Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ в 43-тото НС  

Снежната покривка в Пампорово достигна 25 см

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387490

25 см е снежната покривка в Пампорово, съобщиха пред „Фокус”  от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта.   Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти 25 см е снежната покривка в Пампорово, съобщиха пред „Фокус”  от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта. Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти

Губим време, защото Борисов не иска да даде власт на всички!

http://www.bnews.bg/article-119932

Атанас Мерджанов коментира и че след като дадена партия иска предсрочни избори, трябва да е готова за всякакъв развой на събитията, в това число и за правителство на малцинството, в това число и за широка коалиция. "Само че на теб не ти се иска да поемеш тази отговорност и не искаш да разделиш властта на всички", категоричен бе социалистът.

Откриват Международна лицензирана изложба на котки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268399

Днес от 11:00 часа в зала „Младост” в Дворец на Културата и Спорта – гр. Варна се открива "Международна лицензирана изложба на котки” . Изложението ще продължи до 26 октомври, съобщиха организаторите за Moreto.net. Регистрираните котки в момента са 100, като част от тях идват от чужбина – Русия, Украйна, Турция.

Пороен дъжд блокира движението по пътищата в Пловдив

http://pik.bg/пороен-дъжд-блокира-движението-по-пътищата-в-пловдив-news241801.html

Пороен дъжд блокира движението по пътищата в Пловдив

Интензивен е трафикът в Пловдив, предаде „Фокус”.

Пътните настилки са мокри и хлъзгави. Движението е затруднено от интензивните валежи в града. Задръствания се образуват по булевардите "Цар Борис Трети Обединител", "Руски", "България" и "Източен". Задръствания има и в участъците, където се извършват ремонтни дейности. Продължават ремонтите по редица пътни участъци в Пловдив.

Затворено до 30 октомври остава северното платно на бул. ''Пещерско шосе'' в участъка от ул."Царевец" до ул."Явор". До 26 октомври е затворено южното платно на бул."Христо Ботев", в отсечката между ул."Любен Каравелов" и кръстовището с Централна гара. До 3 ноември продължава ремонтът на бул. "Македония", в участъка от ул. "Даме Груев" до бул. "Никола Вапцаров".

В областта, временно ограничение на движението за товарни превозни средства има по пътя Троян-Кърнаре поради обилен снеговалеж, съобщи дежурен в ОПУ. Ограничение на движението има и по пътя Пловдив-Лилково, след Плочник към разклона за Ситово, заради нападали по пътното платно дървета. Движението е затруднено и от обилни снеговалежи.

Ученик уби един човек и рани други в стрелба в американско училище (Снимки и видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387412

 Ученик откри стрелба в училище в САЩ, убивайки най-малко един човек и ранявайки няколко други преди да се самоубие. Трима ученици са откарани в болница в критично състояние след поредния случай на стрелба в училище в Съединените щати, информира Daily Mail.   „За момента потвърждаваме, че има двама починали.  Ученик откри стрелба в училище в САЩ, убивайки най-малко един човек и ранявайки няколко други преди да се самоубие. Трима ученици са откарани в болница в критично състояние след поредния случай на стрелба в училище в Съединените щати, информира Daily Mail.  „За момента потвърждаваме, че има двама починали.

АПИ: Шофьорите да подготвят автомобилите си за зимни условия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4387484

Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

АПИ: Aвтомобилите трябва да бъдат подготвени за зимни условия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387482

Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

1,20 лв. струва преразказ на "Една българка" в нета

http://pik.bg/120-лв-струва-преразказ-на-една-българка-в-нета-news241799.html

1,20 лв. струва преразказ на "Една българка" в нета

Срещу есемес на цена 1,20 лв. всеки ученик може да си купи готов преразказ от интернет. И ако допреди няколко години търговията с готови учебни материали беше предимно за студентите и по-големите ученици, то в момента писмени разработки и пищови се предлагат за продан в интернет дори и за децата от прогимназията, показа проверка на „Монитор”.


Така например в сайта prepishi.com могат да се намерят готови преразкази на произведения и откъси от тях, които се изучават в седми клас, като „Една българка”, откъса „Бай Ганьо у Иречека”, отделни глави от повестта „Немили-недраги” и др. Така учениците могат да се сдобият за нула време с готов „Преразказ на 6-а част на творбата „Една българка” в сегашно историческо време” или пък „Преразказ на I глава от повестта „Немили-недраги”. В интернет могат да се намерят още много подобни сайтове като pomagalo.com, referati. com и др.

„За да може да се противопостави на вредното влияние на този т.нар. образователен пазар, един учител трябва добре да го познава. Знаейки какви теми се предлагат в интернет, аз давам различни формулировки, така че учениците да не могат просто да направят копи-пейст коментира директорката на столичното 31-во СУЧЕМ и учителка по български език и литература Надежда Николчева. Тя обясни, че не липсват случаи, в които засича, че учениците са предавали еднакви материали, взети от интернет. „В такива случаи очертавам с червен химикал преписания материал и посочвам мястото, откъдето е използван”, обясни още Николчева. Тя допълни, че подобно плагиатство намалява крайната оценка.

Според нея сайтовете, от които учениците преписват, са се превърнали в бизнес, който се поддържа от определена група хора, които наемат писачи на разработките. По-евтините разработки се заплащат с есемес. Според инструкциите в сайта материалите могат да се изтеглят, като се изпрати есемес с текст prepishi на номер 1851 на цена 1,20 лв. След като изпратят съобщението, т.нар. клиенти получават код, с който да свалят „поръчката”. Всеки есемес пък носи кредити. Колкото по-скъп е, толкова повече кредити получава „купувачът”. Освен да свалят материали, учениците могат и да качват свои. В замяна на това получават два кредита, които се равняват на есемес на стойност 2,40 лв., с който пък могат да свалят необходим за тях материал.

В сайтовете за търговия с писмени разработки се предлага пълна гама от готови материали - от съчинение разсъждение и есета до реферати, казуси, курсови и дипломни работи за малки и големи ученици и студенти.

Ученици търсят кой да им напише домашното онлайн
В някои от сайтовете за готови материали учениците директно търсят кой да им помогне в решаване на конкретни задачи и тестове по различни предмети. Така например в „ pomagalo.com” тийнейджъри масово искат някой да им се притече на помощ за текущи домашни задачи по математика, физика, български език и др. В сайта могат да се намерят публикации от типа „Спешно ми трябва! Благодаря! Докажете тъждеството: x(x-2)(x+2)-(x-1)цялото на 3=1+x(3x-7)”. Друг затруднен ученик пък моли за помощ за отговори на въпроси след стихотворението на Николай Лилиев „Тихият пролетен дъжд”. Въпросите в учебника са: „Кой говори?” и „Това има ли значение за постигане на художественото въздействие?” Други ученици пък търсят помощ от приятел за преводи от английски на български, за решаване на задачи по биология, дори и за писане на есе на благодатната тема „Моят най-добър приятел”.

Програма за смартфон решава задачи
Решаването на задачи и контролни по математика скоро ще бъде само на една снимка разстояние. В началото на новата година ще излезе приложението за смартфони „Фотомат”, което за секунди ще реши трудните математически уравнения. За целта ученикът трябва само да снима определената задача, която го затруднява, след което за нула време тя бива сканирана и решена. Приложението има и функцията да покаже на ученика как стъпка по стъпка да реши уравнението. „Фотомат” може да решава задачи с изваждане, събиране, умножение, деление, обикновени и десетични дроби, корен квадратен и линейни уравнения, като в момента се разработват и още възможности. Приложението ще бъде завършено в началото на 2015 г.

Влажна епоха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4387048

Пак проливни дъждове, пак поражения по инфраструктурата... Проливният дъжд събори подпорна стена на пътя за Банско. 10 м от едната лента на пътя към Предела също паднаха в речното корито. Изобщо време е да си дадем сметка, че трябва да се подготвяме за сценария, при който климатът у нас се променя, валежите се засилват, случват се я Пак проливни дъждове, пак поражения по инфраструктурата... Проливният дъжд събори подпорна стена на пътя за Банско. 10 м от едната лента на пътя към Предела също паднаха в речното корито. Изобщо време е да си дадем сметка, че трябва да се подготвяме за сценария, при който климатът у нас се променя, валежите се засилват, случват се я

Първи сняг, затворени пътища и 33 хил. абонати без ток

http://www.vesti.bg/bulgaria/pyrvi-sniag-zatvoreni-pytishta-i-33-hil.-abonati-bez-tok-6025755

За днес е обявен оранжев код за дъжд и сняг за 17 области в страната. Затворени са основни пътни артерии в страната, спрени са влаковете, а хиляди абонати на ЧЕЗ са без ток

Първи сняг, затворени пътища и 33 хил. абоната без ток

http://www.vesti.bg/bulgaria/pyrvi-sniag-zatvoreni-pytishta-i-33-hil.-abonata-bez-tok-6025755

За днес е обявен оранжев код за дъжд и сняг за 17 области в страната. Препоръчително е шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание

Първи сняг, затворени пътища и усложнения из страната

http://www.vesti.bg/bulgaria/pyrvi-sniag-zatvoreni-pytishta-i-uslozhneniia-iz-stranata-6025755

За днес е обявен оранжев код за дъжд и сняг за 17 области в страната. Препоръчително е шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание

Фестивал на кестена ще има в село Коларово тази събота

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/25/2404835_festival_na_kestena_shte_ima_v_selo_kolarovo_tazi/?ref=rss


Фестивал на кестена ще се проведе за трета поредна година тази събота (25 октомври 2014 г.) на площада пред читалище "Яне Сандански" в село Коларово.

Гостите на фестивала ще могат да видят традиционни фолклорни изпълнения на ансамбли от осемте населени места от Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене, както и да опитат характерни за региона ястия като различни видове баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлябове и много...

Фестивал на кестена ще има в село Карлово тази събота

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/25/2404835_festival_na_kestena_shte_ima_v_selo_karlovo_tazi_subota/?ref=rss


Фестивал на кестена ще се проведе за трета поредна година тази събота (25 октомври 2014 г.) на площада пред читалище "Яне Сандански" в село Коларово.

Гостите на фестивала ще могат да видят традиционни фолклорни изпълнения на ансамбли от осемте населени места от Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене, както и да опитат характерни за региона ястия като различни видове баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлябове и много...

Нова сянка надвисва над икономиката на Европа

http://www.investor.bg/analizi/91/a/nova-sianka-nadvisva-nad-ikonomikata-na-evropa-182527/

Моделът на социална пазарна икономика е пред фалит без връщането към фискална стабилност, смята Явор Алексиев от ИПИ

Честит първи сняг! Бъдете внимателни по пътищата!

http://www.vesti.bg/bulgaria/chestit-pyrvi-sniag-bydete-vnimatelni-po-pytishtata-6025755

За днес е обявен оранжев код за дъжд и сняг за 17 области в страната. Препоръчително е шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване