Бойко получи благодарствено писмо от състезателите на карате-клуб „Славия-Истър”

http://pik.bg/бойко-получи-благодарствено-писмо-от-състезателите-на-карате-клуб-„славия-истър”-news243161.html

Бойко получи благодарствено писмо от състезателите на карате-клуб „Славия-Истър”

Днес получих благодарствено писмо от спортно-техническото ръководство и състезателите от карате-клуб „Славия-Истър”, град Силистра, написа във фейсбук страницата си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Поздравявам Деян Данаилов за сребърния медал и световната вицешампионска титла, които донесе на България.

Много се радвам, когато виждам, че любимият ми спорт се развива така добре и има младежи като Деян, които ни прославят, каза още Борисов.

 

 

Кристиано Роналдо с трета „Златна топка“, предричат букмейкърите

http://www.cross.bg/kristiano-fifa-spisuk-1437307.html

/КРОСС/ Кристиано Роналдо е с най-големи шансове да спечели за трети път „Златната топка" според водещите букмейкъри, след като ФИФА обяви имената на 23-мата номинирани за приза. Победителят ще стане ясен на 12 януари в Цюрих, а преди това на 1 декември ще научим и кои са тримата финалисти. Те ще бъдат излъчени след гласуване сред селекционерите и капитаните на националните отбори, към които ще бъде добавен и вотът на кореспондентите на авторитетното френско издание „Франс футбол". В списъка на букмейкърите Кристиано, който грабна „Златната топка" и за миналата година, е убедителен лидер с коефициент 1,20. След него се нарежда четирикратният победител Лионел Меси с 8, трети е световният шампион с Германия Томас Мюлер (20), пише PressaDaily. „Байерн" и „Реал" Мадрид са клубовете с най-много представители в разширения списък - по шестима. Петима от състава на баварците. За седма поредна година сред избраните да се борят за най-престижната индивидуална награда няма българин. Скандално е, че в тазгодишния списък няма футболист от настоящия състав на първенеца на Испания и финалист в Шампионската лига „Атлетико" Мадрид. Тимът все пак е представен от треньора си Диего Симеоне в класацията на ФИФА за най-добър наставник за 2014 г. Основен фаворит в нея е селекционерът на Германия Йоги Льов.  

Чочев попадна в списъка на Любо Пенев за евроквалификацията с Малта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393396

Селекционерът на националния отбор на България Любослав Пенев обяви списък с играещите в чужбина футболисти за предстоящата европейска квалификация с Малта на 16 ноември от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски".
Специалистът, който по-рано днес научи, че остава начело на тима, повика халфа на Палермо Ивайло Чочев, Селекционерът на националния отбор на България Любослав Пенев обяви списък с играещите в чужбина футболисти за предстоящата европейска квалификация с Малта на 16 ноември от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски". Специалистът, който по-рано днес научи, че остава начело на тима, повика халфа на Палермо Ивайло Чочев,

Отложиха срещата за спиране на боевете в Донецк

http://europe.actualno.com/Otlojiha-sreshtata-za-spirane-na-boevete-v-Doneck--news_57387.html

Срещата между украинските и руските представители в Съвместния център за контрол и координация на спазването на спирането на огъня в Източна Украйна, посветена на въпроса за примирие в района на ле...

България нависоко в класация за равенство между половете

http://society.actualno.com/Bylgarija-navisoko-v-klasacija-za-ravenstvo-mejdu-polovete--news_57390.html

България се е представила доста добре в класация на Световния икономически форум за равенство между половете, базирана на изготвяния от организацията индекс. Оказва се, че ние заемаме 22-ро място в св...

Димитър Пенев ексклузивно пред "Труд": Само проблеми извън терена могат да спрат ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393171

Треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев даде екслузивно интервю пред "Труд". Стратега не подмина нито една от болезнените теми във футбола - ЦСКА, националния отбор, хулиганството.

Ето какво каза Пенев:

- Само проблеми извън терена могат да спрат ЦСКА.

- Треньорските грешки се помнят винаги.

- Никой не може да отнеме името на Любо Пенев - то Треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев даде екслузивно интервю пред "Труд". Стратега не подмина нито една от болезнените теми във футбола - ЦСКА, националния отбор, хулиганството. Ето какво каза Пенев: - Само проблеми извън терена могат да спрат ЦСКА. - Треньорските грешки се помнят винаги. - Никой не може да отнеме името на Любо Пенев - то

Варненски експерт: Туристическият сезон става все по-къс

http://www.moreto.net/novini.php?n=268825

Туристическият сезон става все по-къс, което е лошо за бизнеса. Това алармира пред вестник „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Експертът допълни, че голяма част от хотелите край града ни са затворили.

Шаренкова: Има известен страх в ГЕРБ и Борисов

http://www.cross.bg/sharenkova-georgiev-zhyrnalistut-1437306.html

/КРОСС/ "Безсмислено е да се създава кабинет на малцинството. Това би било кауза пердута и щеше да зависи преди всичко от ДПС, което не е приемливо и за Реформаторския блок, и за ГЕРБ." Това заяви журналистът Петко Георгиев в ефира на ТВ7. "Принципните аргументи на Местан срещу Патриотичния фронт не му пречеха преди 6 месеца да е в коалиция с "Атака". Затова сега те заявяват подкрепата си за каквото и да било правителство, просто за тях излизането от властта ще е много тежък удар. Основното е, че те не са приемлив партньор за нито една от формулите на управление", смята журналистът. "Кога сме виждали политици да застанат един до друг и да обсъждат своите различия? Това е началото на една нова политическа култура, което е достойно за приветстване", допълни още Георгиев. Според журналиста Светлана Шаренкова, има известен страх в най-голямата политическа сила и конкретно от страна на лидера й Бойко Борисов. "Мисля, че последните две седмици се загубихме във формули и самите преговарящи малко се объркаха. Правителство обаче трябва да има и ще има. В крайна сметка, трябва да се върви към политиката на възможното, а това е дясна коалиция", категорична е Шаренкова. "Лошото е, че последните години сложиха клеймо на понятието коалиционно управление и затова политиците се боят от този "горещ картоф", допълни още журналистката.  

Полицията задържа 34 нелегални имигранти и 6-ма българи – каналджии и грабители

http://www.mediapool.bg/politsiyata-zadarzha-34-nelegalni-imigranti-i-6-ma-balgari-kanaldzhii-i-grabiteli-news226529.html

Гранични полицаи задържаха 34 нелегални имигранти от Сирия и Ирак и шестима българи - трима каналджии и други трима души, ограбили нелегалните имигранти, съобщиха от пресцентъра на МВР. В нощта срещу вторник гранични полицаи са задържали в землището на село Момина Църква, община Средец, 34 нарушители на границата (30 мъже и 4 жени) и един каналджия. Нелегалните имигранти били без документи. 12 от тях заявили, че са от Сирия, 22 - от Ирак. Установено е, че групата е преминала по-рано границата в района на 159 гранична пирамида и е поета от 19-годишен каналджия от региона. Той укрил хората в землището на с. Момина Църква. По-късно се върнал с трима свои авери на 21, 25 и 37 години. Тримата обрали нелегалните имигранти. Взели им всичко по-ценно – пари, телефони, часовници. Инсценирали обир и на 19-годишния каналджия и се прибрали. Граничните полицаи задържали нелегалните имигранти в момента, когато недоволството им от каналджията било на път да прерасне в саморазправа. По-късно близо до мястото са открити и задържани и други двама каналджии, на 29 и 39 години, които всъщност организирали и координирали прехвърлянето на групата през границата. На сутринта са задържани и тримата грабители. В домовете им са открити доказателства, които сочат съпричастност към извършеното престъпление. Нелегалните имигранти са задържани в ГПУ-Болярово. Там са задържани и шестимата българи, всичките от община Средец. Срещу трима от тях е образувано досъдебно производство за каналджийство, а срещу другите трима - за грабеж. Бежанската вълна към България през последните седмици отново се засили, а правителството и неправителствените организации очакват миграционният натиск да се засили още повече заради кризите в Сирия и Ирак.

Стойчо Младенов: Аз съм мъж на честта, няма да представя медицинското

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408599_stoicho_mladenov_az_sum_muj_na_chestta_niama_da/?ref=rss


Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов заяви, че за него случаят с инцидента от дербито с "Левски" (3:0) е приключен.

"Като човек, отдаден на футбола, винаги съм приемал съперничеството с "Левски" само и единствено на терена. Далеч съм от мисълта да съм причината подобен инцидент да влияе върху становища на комисии и съответните компетентни органи. Аз съм мъж на честта и за мен случаят е приключил", заяви Младенов пред сайта на ЦСКА.

Треньорът на червените обяви, че няма да...

Очаква се 5-процентен ръст на зимните туристи у нас

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-5-protsenten-rast-na-zimnite-turisti-u-nas-news226528.html

Ръст от около 4.5-5 на сто на зимните туристи у нас през предстоящия ски сезон, прогнозира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който във вторник представи проект за реклама на страната си като туристическа дестинация в Германия, Русия, Румъния, Полша, Швеция и Украйна със 7.282 млн. лева от еврофондовете. По думите му е възможно ръстът да е и по-голям, след като миналата година при мрачни прогнози за спад от 15 до 30 на сто, всъщност зимните ни курорти отчетоха с 4.1 процента повече посещения. Ботев посочи, че зимният туризъм има голям потенциал за растеж и заради това, че скиорите харчат 4.5 пъти повече пари отколкото морските летовници. Не е за пренебрегване и ролята на изгражданите магистрали, посочи зам.-министърът. Според него стигането на автомагистрала "Марица" до граничния пункт "Кулата", ще увеличи интереса на турските туристи, тъй като пътуването от Истанбул до най-близкия курорт Пампорово ще трае около четири часа, а Истанбул е генериращ пазар от близо 22 млн. души. Магистралата може да привлече и уикенд-туристите на Истанбул в балнео и СПА курортите в района., смята зам.-министърът. По думите му през миналата година турските туристи в зимните ни курорти са се увеличили с 61 процента. Затова държавата да започне да мисли изпреварващо как да се популяризират тези дестинации, защото само след 6 до 12 месеца "Марица" ще бъде пусната в експлоатация. Ботев изнесе и данни за ръст от 4.1% на приходите от чуждестранен туризъм от януари до август 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според данните на БНБ постъпленията са 2.325 млрд. евро, изхарчени от 6.245 млн. чужденци, които са с 5.6 на сто повече спрямо година по-рано. Според Бранимир Ботев около 17.5 млн. евро или 35 млн. лева е необходимата сума, която трябва годишно да се отделя за национална реклама на България като туристическа дестинация. Разчетите са базирани на съотношението – 2.5 евро на чуждестранен турист. Според Ботев, дори и при подобни средства, бюджетът за такава цел ще бъде в пъти по-малък спрямо този на съседните на страната ни държави. След като тази индустрия генерира близо 14 на сто от БВП на страната и по данни на Световната организация по туризъм е вкарала в икономиката на страната за миналата година 5.5 млрд. евро, от които 3,2 млрд. евро е директният принос, очевидно е, че тя се нуждае от много по-сериозна подкрепа, в сравнение с недостатъчните средства, които бюджетът отделя, посочи зам.-министърът. Той приветства намерението на ГЕРБ за създаване на отделно министерство на туризма.

Мръсните гащи на Реформаторите не трябва да се размахват

http://offnews.bg/news/n_1/n_409768.html

Мръсните гащи и мръсното бельо - което сме си говорили много между лидерите в Реформаторския блок, не бива да излиза по никакъв начин от стаята на парламентарната група, заяви пред bTV лидерът на СДС Божидар Лукарски. Коментарът му е по повод на изказването на депутата Гроздан Караджов, че Меглена Кунева изнудва Реформаторския блок и под заплаха от разцепление прокарва всяко свое решение. Изказването на лично мнение и несъгласие от страна на един от членовете на групата е по-скоро симптом за разцепване на групата, отколкото това, че всички останали са подкрепили едно решение, категоричен е Лукарски. Всички сме единни - не искаме правителство на малцинството, не искаме плаващо мнозинство, каза лидерът на СДС. В момента текат неформални разговори между представители на Реформаторския блок и на ГЕРБ, съобщи той. Имаме идея да се срещнем трите парламентарни групи заедно - на ГЕРБ, РБ и ПФ, и да изясним можем ли да съставим правителство, добави Лукарски. Ние сме говорили с господин Борисов за правителство ГЕРБ – Реформаторски блок, подкрепено експертно от наша страна. Ако ние предварително разпишем програма, обединена около общите приоритети, тогава после мога да приема съставянето на правителство с този, онзи и т.н. Не виждам защо господин Лукарски се съмнява, че сме безотговорни, заяви по телефона Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

1,3 милиона лева са необходими за неотложни дейности след бедствието в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393380

Милион и триста хиляди лева са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието в Община Бургас. Това е констатацията на общинския кризисен щаб, който бе свикан тази вечер от кмета Димитър Николов.
Спешните мерки касаят почистването на наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, Милион и триста хиляди лева са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието в Община Бургас. Това е констатацията на общинския кризисен щаб, който бе свикан тази вечер от кмета Димитър Николов. Спешните мерки касаят почистването на наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси,

34 бежанци скочиха да бият каналджии

http://www.bnews.bg/article-120246

Нелегалните имигранти са били без документи. 12 от тях са заявили, че са от Сирия, 22 - от Ирак.

Над 90% от сградите в София вече са с парно

http://www.cross.bg/kompaniyata-otoplenieto-sgradite-1437305.html

/КРОСС/ 90% от общо 17 300 абонатни станции в София вече са включени и отопляват жилищата на столичани, съобщават от Топлофикация-София. Без отопление остават все още сградите, които с решение на етажната собственост поради някакви причини са поискали включване на по-късен етап, както и блоковете, в които техниците на компанията са установили, че вътрешната инсталация е празна, което е признак за продължаващи ремонти и има опасност от наводняване в жилищата. Парно има във всички детски градини, в здравните заведения и в почти всички училища, тъй като в някои учебни заведения директорите са поискали отлагане на включването. Общото включване на отоплението в София започна в неделя, 26 октомври, тъй като в същия ден бяха изпълнени задължителните според нормативната уредба две комулативни условия - три последователни дни със средноденонощна температура под +12 градуса и дългосрочна прогноза за трайно застудяване през следващите 7-10 дни. Също така е необходимо да поясним, че включването на отоплението не става изведнъж и за всички едновременно. Техниците на компанията обхождат сграда след сграда и влизат в близо 17 300 абонатни станции, където ръчно стартират системата за отопление. Предвид форсмажорните обстоятелства и в резултат на създадената стриктна организация техническите служби на компанията включиха парното на столичани в рамките на 3 дни, а не както обикновено за една седмица

Хр. Иванов: Да се подготвим за негативен доклад от ЕК

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/hr.-ivanov-da-se-podgotvim-za-negativen-doklad-ot-ek-6026025

Нашата цел трябва да бъде да бъдем наясно с проблемите и да покажем, че има ясна посока за излизане от тях, без да си поставяме цели за два месеца и за шест месеца, смята служебният министър на правосъдието

Асланов: Безпринципна коалиция е по-лошо от нови избори

http://www.cross.bg/koalitziya-izbori-aslanov-1437304.html

/КРОСС/ "Формирането на безпринципна коалиция би било по- лошо от нови избори. Логична естествена и обяснима е коалиция ГЕРБ - РБ. Независимо, че ще бъде правителство на малцинството, то вероятно ще намери подкрепа." Това каза за предаването „Нещо повече" по „Хоризонт" социологът Юрий Асланов. "Не бих могъл да коментирам условието на РБ: „Ще участваме ако и еди кои си са..". Това е лишено от смисъл. Това е особена претенция, която подсказва някакъв подтекст, който не е много ясен. Когато претенциите взимат връх и никой не желае да направи компромиси в една ситуация, в която компромис е задължителен, най-честното решение са нови избори", коментира още той. Според Асланов е важно да има моноидеологично правителство. "Широка коалиция като в Германия трудно би могла да бъде представена на обществото", каза той.  

Смърт на студент подпали бунтове във Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393333

Бурни протести срещу полицейското насилие в различни френски градове заради смъртта на студент доведоха до сблъсъци и материални щети в понеделник вечер, предаде АФП.
Президентът Франсоа Оланд призова за спокойствие и обеща да бъде разкрита пълната истина за гибелта на 21-годишния Реми Фрес.
Той бе намерен мъртъв в неделя сутринта на мястото край Бурни протести срещу полицейското насилие в различни френски градове заради смъртта на студент доведоха до сблъсъци и материални щети в понеделник вечер, предаде АФП. Президентът Франсоа Оланд призова за спокойствие и обеща да бъде разкрита пълната истина за гибелта на 21-годишния Реми Фрес. Той бе намерен мъртъв в неделя сутринта на мястото край

Пречистващата сила на изборите в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393392

Сънародниците му смятат, че филмът на Паоло Сорентино е за политическите трилъри това, което е “Кръстникът” за криминалната драма. В Италия са наясно, че Марлон Брандо и Ал Пачино не пресъздават реални фигури. Всеки ученик обаче знае за връзките на седемкратния премиер Андреоти с мафията и за чудодейното му оцеляване в бурните времена. Сънародниците му смятат, че филмът на Паоло Сорентино е за политическите трилъри това, което е “Кръстникът” за криминалната драма. В Италия са наясно, че Марлон Брандо и Ал Пачино не пресъздават реални фигури. Всеки ученик обаче знае за връзките на седемкратния премиер Андреоти с мафията и за чудодейното му оцеляване в бурните времена.

Приходите от туризъм са се увеличили до 2,32 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Приходите-от-туризъм-са-се-увеличили-до-2-32-млрд-евро_l.a_i.588823_at.1.html

4.1% е ръстът на приходите от чуждестранен туризъм до края на август в сравнение със същия период на миналата година. Това по данни на БНБ са...

Поток от лава доближава село в Хавай

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/potok-ot-lava-doblizhava-selo-v-havaj-6026024

Жителите, чиито домове се намират на пътя на лавата, са инструктирани да се готвят за евакуация

Пиявиците изпиват много болести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393055

В слюнката им има 180 полезни вещества
Пиявицата е жива фармацевтична фабрика. Тя впръсква чрез слюнката си в тялото на болния цяла гама биологично активни вещества и ферменти. Освен че отстраняват конкретния проблем, водните червеи имат общ оздравителен и подмладяващ ефект.
Известни са около 400 вида пиявици, В слюнката им има 180 полезни вещества Пиявицата е жива фармацевтична фабрика. Тя впръсква чрез слюнката си в тялото на болния цяла гама биологично активни вещества и ферменти. Освен че отстраняват конкретния проблем, водните червеи имат общ оздравителен и подмладяващ ефект. Известни са около 400 вида пиявици,

Сами трябва да решите за „Южен поток”, съветва британският посланик

http://www.moreto.net/novini.php?n=268849

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън коментира проекта „Южен поток", като по думите му, той няма особен икономически смисъл. „За мен това е политически проект, движещ се от идеята да се заобиколи Украйна", посочи Алън, по време на V-та регионална енергийна конференция на тема „Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност", проведена в София.

Гранични полицаи задържаха 34 нелегални имигранти и трима каналджии

http://www.cross.bg/imigranti-zadurzhani-granitzata-1437303.html

/КРОСС/ На 28.10.2014 г. в 02.30 ч. служители от РДГП Елхово са задържали в землището на с. Момина Църква, общ.Средец, 34 нарушители на границата / 30 мъже и 4 жени / и един каналджия. Нелегалните имигранти са били без документи. 12 от тях са заявили, че са от Сирия, 22 - от Ирак. Установено е, че групата е преминала по-рано границата в района на 159 гранична пирамида и е поета от 19-годишен каналджия от региона. Той укрил хората в землището на с. Момина Църква. По-късно се върнал с трима свои авери на 21, 25 и 37 години. Тримата обрали нелегалните имигранти. Взели им всичко по-ценно - пари, телефони, часовници. Инсценирали обир и на 19-годишния каналджия и се прибрали. Граничните полицаи задържали нелегалните имигранти в момента, когато недоволството им от каналджията било на път да прерасне в саморазправа. След проведени оперативно-издирвателни мероприятия близо до мястото са открити и задържани и двамата организатори на 29 и 39 години, координирали прехвърлянето на групата през границата. На сутринта са задържани и тримата грабители. В домовете им са открити доказателства, които сочат съпричастност към извършеното престъпление. Нелегалните имигранти са задържани в ГПУ-Болярово. Там са задържани и шестимата българи, всичките от община Средец. Срещу трима от тях е образувано досъдебно производство по чл. 280 от НК за каналджийство, а срещу другите трима - по чл. 198 за грабеж

Шефът на КНСБ: Чрез КТБ ще пострадат директно 100 000 български служители и работници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393342

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира апокалипсис в общините с блокирани милиони в Корпоративна търговска банка в предаването „Лице в лице” по bTV „Трябва много сериозно да мисли банката какво ще прави. Още повече, че към момента има двама много сериозни инвеститори”, каза той.
През КТБ и чрез КТБ близо 100 хил. Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира апокалипсис в общините с блокирани милиони в Корпоративна търговска банка в предаването „Лице в лице” по bTV „Трябва много сериозно да мисли банката какво ще прави. Още повече, че към момента има двама много сериозни инвеститори”, каза той. През КТБ и чрез КТБ близо 100 хил.

Емисиите на парникови газове в ЕС спаднали с близо 2% през 2013 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_409807.html

Емисиите на парникови газове в Европейския съюз са намалели с близо 2% между 2012 и 2013 г. Това сочи анализ на Европейската агенция за околна среда, подготвен за Европейската комисия. Парниковите емисии в ЕС са намалели с около 19% спрямо равнищата през 1990 г., показва докладът на Агенцията. Според тези данни ЕС вече се намира близо до поставената цел, според която до 2020 г. нивата на парниковите газове трябва да намалеят с 20% спрямо равнищата от 1990 г. Анализът дори предвижда, че тази цел ще бъде надмината. В същото време докладът сочи, че Германия, Люксембург и Полша рискуват да не постигнат индивидуално зададените цели за 2013 г. по решението за споделяне на усилията. Шест държави членки пък няма да изпълнят целите си за 2020 г. - Австрия, Белгия, Финландия, Ирландия, Люксембург и Испания. Миналата седмица на среща на върха представителите на държавите членки се разбраха за нова цел за 2030 г. - намаляване на нивата на парниковите газове с поне 40% в сравнение с равнището през 1990 г. и увеличаване на възобновяемата енергия най-малко с 27% от крайното потребление на енергия и минимум намаление с 27% на консумацията на енергия.

Закопчаха телефонен измамник

http://pik.bg/закопчаха-телефонен-измамник-news243151.html

Закопчаха телефонен измамник

Полицаи от Варна задържаха 37-годишен мъж за опит за телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.

Вчера, служителите на реда действали по информация за възрастна жена, въведена в заблуждение. 80-годишната жителка на Аксаково получила телефонно обаждане от непознат, който й обяснил, че за нея има колет от чужбина. За да получи пратката, трябвало да предаде определена сума, която уж ще си върне след като вземе колета „с ценности и неколкократно повече пари от поисканите”.

Незабавно били предприети оперативно-издирвателни дейности и в момент на получаване на 3000 лева е задържан И.А. на 37 години от село Житница. Криминално проявеният и осъждан мъж е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс.

Пламен Димитров: Ако КТБ фалира, ще настъпи апокалипсис

http://pik.bg/пламен-димитров-ако-ктб-фалира-ще-настъпи-апокалипсис-news243148.html

Пламен Димитров: Ако КТБ фалира, ще настъпи апокалипсис

Много е важно за какво ще се харчат парите, които ще се емитират от новия държавен дълг. Дали ще са за нови инвестиции и откриване на нови работни места или за спасяване на КТБ.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. През КТБ или чрез КТБ, близо 100 000 българи, работници, а не вложители, ще загубят своите работни места. Ако КТБ фалира, ще се стигне до апокалипсис. БНБ трябва да внимава много как ще подходи към този проблем. Аз все още допускам, че банката може да бъде спасена. Има чуждестранни инвеститори, които проявяват интерес. Не може да се вземат 2 млрд. лева от нашите джобове.

Трябва най-накрая политиците да направят нещо. Първото, за което се разбраха Бойко Борисов и Михаил МиковМихаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на ... към профила , е да се смени ръководството на централната банка. Второто, което е по-важно, да се раздели плащането на влоговете от фалита, каза още Димитров. При фалит на КТБ ще има вълна на допълнителни и неподозирани протести. Хората ще излязат на улицата и няма да гледат как фалират предприятията им и те остават без работа. говоря за болници, училища, военнопромишления комплекс. Стотици българи ще загубят работата и хляба си.

В момента се извършва реприватизация и да се усвоят едни огромни капитали. Това са определени икономически групировки и банкери. Не трябва да се харчат парите на хората и данъкоплатците, за да се спасява банката, категоричен беше синдикалистът.

Пуснаха парното в 90% от абонатните станции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393336

90% от общо 17 300 абонатни станции в София вече са включени и отопляват жилищата на столичани. Без отопление остават все още сградите, които с решение на етажната собственост поради някакви причини са поискали включване на по-късен етап, както и блоковете, в които техниците на компанията са установили, че вътрешната инсталация е празна, 90% от общо 17 300 абонатни станции в София вече са включени и отопляват жилищата на столичани. Без отопление остават все още сградите, които с решение на етажната собственост поради някакви причини са поискали включване на по-късен етап, както и блоковете, в които техниците на компанията са установили, че вътрешната инсталация е празна,

Пуснаха парното в 90% от абонатните станции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393349

90% от общо 17 300 абонатни станции в София вече са включени и отопляват жилищата на столичани. Без отопление остават все още сградите, които с решение на етажната собственост поради някакви причини са поискали включване на по-късен етап, както и блоковете, в които техниците на компанията са установили, че вътрешната инсталация е празна, 90% от общо 17 300 абонатни станции в София вече са включени и отопляват жилищата на столичани. Без отопление остават все още сградите, които с решение на етажната собственост поради някакви причини са поискали включване на по-късен етап, както и блоковете, в които техниците на компанията са установили, че вътрешната инсталация е празна,

Бедственото положение в Севлиево остава

http://pik.bg/бедственото-положение-в-севлиево-остава-news243150.html

Бедственото положение в Севлиево остава

Бедственото положение в община Севлиево остава в сила. Десет села и отделни абонати в града все още са без ток, а вода няма в четири села. Това съобщи Мирела Ганчева от общината, цитирана от БТА.

Пътищата са проходими при зими условия. Транспортните средства от общинската, областната и националната схема се движат по разписание. Учебните занятия днес бяха възстановени частично, а от утре всички ученици в града и в селата ще са на училище.

Съдят Ердоган за смъртта на дете

http://balkani.actualno.com/Sydjat-Erdogan-za-smyrtta-na-dete--news_57386.html

Родителите на 14-годишно момче, загинало при полицейския терор над протестиращите на площад "Таксим" в Истанбул, са завели дело срещу турския президент Реджеп Ердоган. Това съобщават турски ...

Ракът на простатата убива все повече у нас

http://www.bnews.bg/article-120225

Коварната болест се среща сред 9,2 на сто от българите и е на второ място по честота сред новодиагностицираните злокачествени заболявания.

След днешните преговори: между "подводната скала" ДПС и пропуснатите възможности на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408581_sled_dneshnite_pregovori_mejdu_podvodnata_skala_dps_i/?ref=rss


В разговорите за съставяне на правителство, продължили и днес, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че като единствен вариант вижда създаването на коалиционен кабинет с участието на Реформаторския блок. След двучасова среща с всички парламентарни партии без "Атака" Борисов посочи, че ще разчита на коалиционно споразумение и програма, която да бъде одобрена и от другите формации. Реформаторите обаче настояха на стабилно мнозинство и кабинет и с участието на Патриотичния фронт.

Пред...

Вижте скандалния закон за КТБ „Цонев - Пеевски”

http://frognews.bg/news_79116/

Скандалният закон за КТБ „Цонев-Пеевски” вече е внесен в парламента. До този момент нито една партия не иска да се ангажира със становище дали ще го подкрепи. По ирония на съдбата при старта на правителството на „Орешарски”, първият законопроект, който внесоха депутатите от ДПС, беше за закриване на ГДБОП и сливането му с ДАНС.

Пламен Димитров: Ако КТБ фалира, ще настъпи апокалипсис

http://www.cross.bg/dimitrov-bankata-vuzmozhno-1437302.html

/КРОСС/ „Експертният съвет, който беше създаден, не можа да убеди г-н Искров със своите предложения. Виждаме как КТБ отива към своя естествен край. Ако КТБ фалира, ще се стигне до апокалипсис. Централната банка трябва да внимава какво мисли да направи. Имаше и все още има експертни решения, така че допускам, че е възможно банката да бъде оздравена от акционерите, може би без Цветан Василев, но в края на краищата да бъде възможно предприятията и общините да не изпаднат в колапс. Това, което могат да направят политиците е да сменят целият управителен съвет", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Лице в лице" по bTV. „Новата методология, по която е извършена одитната проверка не е публикувана", заяви Димитров, намеквайки, че има усещане, че умишлено банката се тласка към фалит. „Някой се опитва да направи втора реприватизация в България за сметка на КТБ. Затова ние сме на твърдата позиция, че не трябва да се използват парите на хората за спасяване на банката. Актуализацията на бюджета ще помогне да се закърпят някои дупки. Този близо половин милиард, който се предвижда за извънредни разходи, трябва да се разшири. Ние нямаме против да има актуализация на бюджета, ние протестираме срещу парите, които искат да дадат за спасяването КТБ", заяви Димитров в ефира на bTV. "Трябва най-накрая политиците да направят нещо

Президентът на КНСБ прогнозира апокалипсис в общините с милиони в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393332

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира апокалипсис в общините с блокирани милиони в Корпоративна търговска банка в предаването „Лице в лице” по bTV „Трябва много сериозно да мисли банката какво ще прави. Още повече, че към момента има двама много сериозни инвеститори”, каза той.
През КТБ и чрез КТБ близо 100 хил. Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира апокалипсис в общините с блокирани милиони в Корпоративна търговска банка в предаването „Лице в лице” по bTV „Трябва много сериозно да мисли банката какво ще прави. Още повече, че към момента има двама много сериозни инвеститори”, каза той. През КТБ и чрез КТБ близо 100 хил.

Учени: Поп звездите умират млади

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ucheni-pop-zvezdite-umirat-mladi-6026023

"Съществуват доказателства, че не всичко върви по ноти в света на поп музиката", твърдят австралийски специалисти

Апелативният съд във Варна потвърди арестите на двама мъже за различни престъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=268823

Състав на Варненския апелативен съд днес потвърди определение на Окръжния съд в Добрич от 17 октомври тази година, с което на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Полша е поискано първоначалното задържане на Имдат Юсуф от Добрич.

Конституционният съд отказа да образува дело срещу изборите

http://www.mediapool.bg/konstitutsionniyat-sad-otkaza-da-obrazuva-delo-sreshtu-izborite-news226527.html

Конституционният съд (КС) отказа да образува дело за законността на парламентарните избори, защото е бил сезиран неправилно от Върховния административен съд (ВАС). Председателят на КС Димитър Токушев върна на ВАС всички механично препратени жалби с аргумента, че върховните съдии са били длъжни първо да ги проверят. Преди по-малко от седмица пленумът на ВАС реши да препрати в КС жалбите на пет партии срещу вота. Сега се оказа, че върховният съд е нямал собствена мотивация за сезиране на Конституционния съд, а само е прехвърлил папките с партийните жалби. Токушев напомни, че законът не позволява подобен начин на действие. Председателят на КС обяснява, че всяко сезиране на институцията трябва да бъде надлежно мотивирано. Законът за Конституционния съд не позволява изключение дори в случаи, в които жалбите са подадени от двете върховни съдилища. "Върховният административен съд е длъжен да извърши самостоятелна проверка на твърденията (на политическите формации-бел.ред.) и да изготви самостоятелно искане, като изложи в него своите съображения", пише Токушев. В искането на ВАС обаче няма мотиви защо има нужда да се сезира КС. Този въпрос въобще не е обсъждан от пленума на Върховния административен съд, което е видно от приложените протоколи. Конституционният съд напомня на ВАС, че преди да се прехвърлят жалби, върховните съдии е трябвало да им направят проверка. Само така ВАС би могъл да открие дали исканията са основателни, да добие собствени мотиви и едва тогава да се прехвърли въпроса към конституционните съдии. Сред предадените в КС жалби бе и тази на Патриотичния фронт, с която се настояваше за касиране на парламентарния вот в Турция заради множество допуснати нарушения. От националистическата коалиция, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в южната ни съседка е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя". В жалбата на "патриотите" е даден за пример турския град Чорлу, където нямало гаранции, че избирателите са дали вота си само веднъж. Твърди се, че в Турция е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ. Националистите са посочили и секции, в които са отчетени гласовете на нереалистично голям брой избиратели – над 936. Друга жалба, която ВАС беше пратил на конституционалистите, е на общо петима кандидат-депутати от 10-и МИР в Кюстендил. Те настояват за касиране на резултатите от изборите в избирателния район заради Александър Методиев - Бат' Сали. Заради разпределението на мандатите по метода на Хеър-Ниймайер Бат' Сали стана депутат, въпреки че за него в Кюстендил бяха гласували само 864 души. Това предизвика масови протести в Кюстендил, Дупница и в София. ВАС ще си получи обратно и общата жалба на партиите "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев, "Обединена България" на Илиана Раева и "Нова България" на Ивайло Симеонов. Те посочват допуснати редица нарушения на Изборния кодекс, вследствие на които настояват за касиране на вота в общо 25 избирателни района.

Крадци задигнаха сребърни накити за над 9 000 лева в Шумен

http://www.cross.bg/nakiti-shymen-kradtzi-1437301.html

/КРОСС/ Крадци задигнаха сребърни накити за над 9 000 лева от бижутерия в центъра на Шумен. Кражбата е станала през уикенда. Престъпниците са разбили задната стена на магазина. Той се намира на пешеходния булевард в града, но кражбата останала незабелязана чак до понеделник. Обектът, в който освен сребро, се продават и златни накити, е под охрана със СОТ. Апашите обаче успели да заглушат алармената системата и необезпокоявано откраднали сребърните бижута, предава бТВ.  

“Черно море” дръпна на “Славия” с 2:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393294

Отборът на “Черно море” взе добра преднина от два чисти гола, след като победи “Славия” с 2:0 в първи 1/8-финал за Купата на България. Снощи бе първото действие и в пловдивския сблъсък между “Ботев” и “Локо”. Всички реванши са в началото на декември.

За около месец “Черно море” спечели два пъти срещу “белите”. Първо ги би с 3:1 в шампионатен дву Отборът на “Черно море” взе добра преднина от два чисти гола, след като победи “Славия” с 2:0 в първи 1/8-финал за Купата на България. Снощи бе първото действие и в пловдивския сблъсък между “Ботев” и “Локо”. Всички реванши са в началото на декември. За около месец “Черно море” спечели два пъти срещу “белите”. Първо ги би с 3:1 в шампионатен дву

Загубите на руските банки в Украйна ще бъдат $25 млрд.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/28/2408583_zagubite_na_ruskite_banki_v_ukraina_shte_budat_25_mlrd/?ref=rss


Близо година след избухването на протестите на Майдана в Киев руските банки оценяват потенциалните си загуби от последвалата криза на 25 милиарда долара. Тази сума е била обсъждана на закрито заседание при премиера Дмитрий Медведев в понеделник, твърди деловото издание РБК.

Ако тя отразява реалността, то загубите от украинските дъщерни дружества може да намалят капитала на банките-майки и да им създадат проблеми с покриването на правилата в Русия.

На заседанието при...

Лукарски към Караджов: Мръсното бельо не бива да излиза от стаята ни

http://www.cross.bg/lykarski-pravitelstvo-karadzhov-1437300.html

/КРОСС/ „Днес с колегите стигнахме до извода, че все още има възможност за създаване на правителство на мнозинството", заяви Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице" по bTV. „Не съм получил оферта от г-н Лукарски или от когото и да било. Ако ме поканят на среща бих отишъл. Днес г-н Борисов каза това, което сме се споразумели. Ставаше въпрос за правителство на ГЕРБ с Реформаторския блок и ако има нужда ние можем да подкрепим с експерти, но всичко беше с голяма условност. За нас най-важна е програмата, която ще изпълнява това правителство", заяви съпредседателят на „Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО" Валери Симеонов с включването си по телефона. „Вече сме по-обнадеждени след изказването на г-н Симеонов", заяви Лукарски. По повод обвиненията на депутата от блока Гроздан Караджов, че Меглена Кунева изнудвала Реформаторския блок и под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение, Лукарски заяви: "Мръсните гащи и мръсното бельо не бива да излиза от стаята на парламентарната ни група. Г-жа Кунева не може да бъде обвинявана за каквото и да било, защото решенията ни се взимат колективно. Едно подобно лично мнение дава поводи да се спекулира за разцепване на групата. Абсолютно безпочвени са обвиненията на г-н Караджов за разпределяне на постове. Всички от блока заставаме зад взетите решения, увери Лукарски.  

Актуализацията на бюджета е внесена в Народното събрание

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/28/2408577_aktualizaciiata_na_bjudjeta_e_vnesena_v_narodnoto/?ref=rss


Държавна гаранция от 2 млрд. лв. в полза на Фонда за гарантиране на влоговете предвижда проектът за актуализация на бюджета за тази година, внесен от служебното правителство в Народното събрание. 

Това е една от възможностите за покриването на недостига във фонда, който най-вероятно в близко бъдеще ще трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Виктория".

Вариантът с държавната...

Славия клекна на Черно море, падна с малко

http://www.bnews.bg/article-120244

Славия загуби с 0:2 при гостуването си на Черно море в турнира за Купата на България.

Загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” достигнат 30 млн. лв.

http://frognews.bg/news_79115/

До края на годината загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на централата от студен резерв, разполагаема мощност, както и от допълнителни услуги на електро-енергийната система. От началото на годината до 30 септември 2014 г. общото намаление на приходите на централата възлизат на близо 89 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Ефективността на лекарствата е свързана с биологичния ни часовник

http://www.moreto.net/novini.php?n=268862

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. "Дейли телеграф". Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани.

БОК чества 90 години с книга и фотоизложба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393252

Българският олимпийски комитет (БОК) посреща 90-годишнината си с уникална книга и фотоизложба. Доц. Лозан Митев от НСА е автор на луксозното двуезично издание “Олимпийската слава на България”, събрало много документи и снимки от историята на олимпизма у нас.

 “Това издание е безценно, защото запечатва и съхранява за следващите поколения най-знач Българският олимпийски комитет (БОК) посреща 90-годишнината си с уникална книга и фотоизложба. Доц. Лозан Митев от НСА е автор на луксозното двуезично издание “Олимпийската слава на България”, събрало много документи и снимки от историята на олимпизма у нас. “Това издание е безценно, защото запечатва и съхранява за следващите поколения най-знач

Президентът на КНСБ: Банкери искат реприватизация за сметка на КТБ

http://frognews.bg/news_79114/

Икономически субекти и банкери искат репреватизация в страната за сметка на КТБ. За този чудовищен замисъл заяви в "Лице в лице" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него част от банката или цялата банка може да бъде оздравена.

Гроздан Караджов: Кунева иска да концесионира Реформаторския блок

http://www.cross.bg/blok-kyneva-kontzesionira-1437299.html

/КРОСС/ Поредни тежки обвинения към лидера на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева отправи депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов. По думите му Кунева извива ръце, за да се извлече колкото може повече полза от участието във властта, "да се концесионира по-голяма територия в рамките" на Блока. Според него целите й са лични и това пречи на единството на политическото обединение. "Според мен и не само според мен, а според доста хора, това се прави, за да се извлече колкото може повече полза от участието във властта да се концесионира по-голяма територия в рамките на Реформаторския блок", коментира той в интервю за бТВ. На въпрос дали целите й са лични Караджов отвърна, че те конкретно са насочени към това да спечели нейната партия повече. "Политическото изнудване заплашването с това, че има разцепление, за да се приемат едни или други решения под натиск, всъщност води до едно продължаващо разцепление на Блока в продължение на една година. В продължение на една година не можем да постигнем единство, към което много от нас се стремят и тъй като имаше тенденция това да се крие в кухнята, да се пази тази омерта на мълчанието, виждаме, че това не дава резултат. Нека се отвори тази кутия на Пандора и да стане ясно за какво става дума и хората сами ще преценят кого да подкрепят", на мнение е депутатът

Пускат "Лъвов мост" в четвъртък

http://frognews.bg/news_79113/

В четвъртък приключва ремонтът на площад "Лъвов мост".

Пламен Димитров: Загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” ще достигнат 30 милиона лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393260

До края на годината загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на централата от студен резерв, разполагаема мощност, както и от допълнителни услуги на електро-енергийната система. От началото на годината до 30 септември 2014 г. До края на годината загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на централата от студен резерв, разполагаема мощност, както и от допълнителни услуги на електро-енергийната система. От началото на годината до 30 септември 2014 г.

В сряда ще бъде облачно, превалявания ще има в Източна и Централна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393245

През следващото денонощие над страната ще бъде облачно. Превалявания ще има на места главно в Източна и Централна България. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места във високите полета и котловините видимостта ще е намалена от мъгла. Минималните температури сутринта ще са между 0° и 5°, През следващото денонощие над страната ще бъде облачно. Превалявания ще има на места главно в Източна и Централна България. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места във високите полета и котловините видимостта ще е намалена от мъгла. Минималните температури сутринта ще са между 0° и 5°,

Изобретатели се похвалиха с двигател, задвижван от гравитацията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izobretateli-se-pohvaliha-s-dvigatel-zadvijvan-ot-gravitaciiata-182728/

Разработката е отнела 20 години, но благодарение на нея беше задвижен трактор с енергия колкото за една крушка

САЩ са ползвали бивши нацисти като шпиони в студената война, сочат документи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/28/2408567_sasht_sa_polzvali_bivshi_nacisti_kato_shpioni_v/?ref=rss


Разсекретени документи на американското разузнава предоставят доказателства, че правителството на САЩ е ползвало стотици нацисти като шпиони и информатори след Втората световна война, съобщава Би Би Си.

ЦРУ е ползвало бившите агенти на Третия райх в борбата си срещу Съветския съюз. Според публикуваните документи, броят на бившите нацисти, взети на работа от службите, е над 1000.

Някои от тях били от висшите кръгове на националсоциалистическата партия, а след войната са...

Доклад на ЕК: Емисиите парникови газове в ЕС са спаднали с почти 2% през 2013 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/28/2408375_doklad_na_ek_emisiite_parnikovi_gazove_v_es_sa/?ref=rss


В периода между 2012 г. и 2013 г. емисиите парникови газове на Европейския съюз са спаднали с почти 2% (1,8%), което се доближава и до поставената цел на съюза до 2020 г. Този спад на емисиите през 2013 г. спрямо 2012 г. означава, че емисиите на ЕС са намалели общо с около 19 % спрямо равнищата през 1990 г.

Това показват резултатите от нов анализ на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикуван във вторник (28 октомври 2014 г.) и подготвен за Европейската комисия. Данните...

Край на романса между Джей Лоу и Крис Мартин

http://showbusiness.actualno.com/Kraj-na-romansa-mejdu-Djej-Lou-i-Kris-Martin-news_57385.html

Популярната холивудска актриса Дженифър Лоурънс, която западните медии шеговито наричат Джей Лоу (заигравка с прякора на Дженифър Лопес) се е разделила с вокалиста на Coldplay Крис Мартин. Двамата бях...

Добромир Ганев: Близо 3% ръст на пазара на недвижими имоти се отчита във Варна за третото тримесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=268846

Пазарът на недвижими имоти показва стабилност, особено в големите градове, които са притегателни за хората, които търсят работа и по-високи доходи. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Добромир Ганев, заместник-председател на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Пуснаха тока на по-големите населени места в Родопите

http://pik.bg/пуснаха-тока-на-по-големите-населени-места-в-родопите-news243139.html

Пуснаха тока на по-големите населени места в Родопите

Екипи на EVN България възстановиха електрозахранването на всички по-големи населени места в Родопите. Ток вече имат 20 селища, съобщават от дружеството. С проблеми остават 28 малки населени места и махали в планинските части, 24 от които в общините Лъки и Чепеларе. Ситуацията в района на Девин е нормализирана.

На много места в област Смолян има паднали електропроводи и стълбове на труднодостъпни места. В родопската част на област Пазарджик аварията по 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), днес също беше възстановена и електрозахранването за гр. Сърница вече е нормализирано.

Свлачище събори къщата на шестчленно семейство

http://frognews.bg/news_79111/

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им, съобщи Нова телевизия.

Облачно време ни очаква в сряда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393226

През следващото денонощие над страната ще бъде облачно. Превалявания ще има на места главно в Източна и Централна България. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места във високите полета и котловините видимостта ще е намалена от мъгла. Минималните температури сутринта ще са между 0° и 5°, През следващото денонощие над страната ще бъде облачно. Превалявания ще има на места главно в Източна и Централна България. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места във високите полета и котловините видимостта ще е намалена от мъгла. Минималните температури сутринта ще са между 0° и 5°,

Страх от ебола спира медици да лекуват бежанците

http://www.bnews.bg/article-120243

Няколко са причините, които спират медиците. Едната е езиковата бариера. На второ място обаче се нарежда етническата и религиозната разлика, тъй като не всички жени желаят мъж да ги преглежда.

Загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” щели да достигнат 30 милиона лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393235

До края на годината загубите на До края на годината загубите на "ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на централата от студен резерв, разполагаема мощност, както и от допълнителни услуги на електро-енергийната система. От началото на годината до 30 септември 2014 г.

Домусчиев: Черните овци трябва да бъдат изкарани

http://www.cross.bg/domyschiev-levski-klybovete-1437298.html

/КРОСС/ Собственикът на Лудогорец и член на Изпълкома към Футболния съюз Кирил Домусчиев, коментира ексцесиите по време на Вечното дерби. Босът на „орлите" обясни, че всеки отбор има крайни фенове, но добави, че черните овци трябва да бъдат изкарани. Домусчиев сподели още, че не може винаги клубовете да страдат заради хулиганството и допълни, че и органите на Изпълнителната и Съдебната власт трябва да свършат своята работа, предава Гонг. „Тема на Изпълкома бяха общо взето процедурни неща. Наредби, правилници, такива неща. Говорихме и за представянето на националния тим, но всеки си има право на мнение и не е редно да го коментираме", започна Домусчиев. Колкото до ексцесиите по време на Вечното дерби между Левски и ЦСКА, разградският бос заяви: „Не е редно да прехвърляме само върху един клуб всички вини, затова не бих говорил само за Левски. По принцип трябва да се вземат мерки срещу всички хулигани. Навсякъде има черни овци, които трябва да бъдат изведени от стадионите. Левски няма представител в Изпълкома, но не виждам да са ощетени. Ще настоявам за по-сурови мерки, но това няма да се касае само до Левски, а до всички клубове с привърженици, които създават проблеми. Тези, които искат да трошат, ще трошат навсякъде. В Разград не могат да трошат". На въпрос дали трябва да се отнемат точки в подобни случаи, Домусчиев коментира: „Вижте, защо трябва да наказваме постоянно клубовете

Щетите по инфраструктурата на Асеновград стигнаха 1 милион лева

http://pik.bg/щетите-по-инфраструктурата-на-асеновград-стигнаха-1-милион-лева-news243136.html

Щетите по инфраструктурата на Асеновград стигнаха 1 милион лева

Щетите по инфраструктурата на Асеновград стигнаха 1 милион лева, съобщиха от общината, информира "Дарик".

Около 200 хил. лв. ще са нужни за ремонтирането на пораженията от срутените подпорни стени и активизираните свлачища през последните дни. Заради обилните валежи от дъжд и сняг поддадоха няколко укрепителни съоръжения в Асеновград и по 4-токласни трасета, а паднали земни маси затрудниха движението по пътищата за Бачково, Лясково и комплекс „40-те извора“.

На близо 800 хил. лв. се изчисляват щетите от наводненията през лятото. Тогава бяха разрушени настилките на много улици, а подпорна стена на река Чая в рамките на Асеновград и пътища бяха силно повредени от прекомерните валежи. Четири проекта за отстраняване на пораженията са изпратени до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но до момента няма отговор, уточниха от общината.

Б. Лукарски: Не искаме правителство на малцинството

http://frognews.bg/news_79110/

Не искаме правителство на малцинството, а дясно - центристко правителство на мнозинството. Не знам дали Местан и Миков бабуват, но ние сме за правителство на мнозинството, не искаме то да е подкрепено от плаващо мнозинство и златни пръсти в парламента. Товя заяви лидерът на СДС и РБ Божидар Лукарски в "Лице в лице" по bTV.

Наско Сираков: Смяна на Любослав Пенев не е обсъждана (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408555_nasko_sirakov_smiana_na_ljuboslav_penev_ne_e_obsujdana/?ref=rss


Освобождаване на Любослав Пенев като селекционер на българския национален отбор по футбол не е било обсъждано като вариант, заяви членът на изпълнителния комитет на БФС Наско Сираков след днешното заседание.

"Имаше всякакви изказани мнения, но по принцип не е била обсъждана смяната. След 20 дни ни предстои мач с Малта, не може сега да мислим за смяна на треньора. Няма да има и никакви промени в щаба. Това също въобще не е обсъждано", заяви Сираков.

Бившият спортен...

ФИФА пренебрегна “Златната обувка” Суарес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393228

Да вкараш 31 гола в Английската лига, където те избират безапелационно за Футболист №1 на годината, явно не е достатъчно за номинация за “Златната топка”. ФИФА игнорира Луис Суарес очевидно заради ухапването на Джорджо Киелини по време на световното и не го включи в списъка с 23 имена за приза.

Там има 6 настоящи играчи на “Байерн” плюс Тони Кро Да вкараш 31 гола в Английската лига, където те избират безапелационно за Футболист №1 на годината, явно не е достатъчно за номинация за “Златната топка”. ФИФА игнорира Луис Суарес очевидно заради ухапването на Джорджо Киелини по време на световното и не го включи в списъка с 23 имена за приза. Там има 6 настоящи играчи на “Байерн” плюс Тони Кро

Според ЕЦБ рискът от дефлация и рецесия остава ограничен

http://www.mediapool.bg/spored-etsb-riskat-ot-deflatsiya-i-retsesiya-ostava-ogranichen-news226526.html

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) рискът от дефлация и рецесия в еврозоната е ограничен, но институцията остава бдителна предвид забавянето на растежа на цените през последните месеци, заяви във вторник главният икономист Петер Прат. "Рискът от дефлация е ограничен. Според мен е много трудно да се приеме силната вероятност от дефлация (30 процента), публикувана от Международния валутен фонд (МВФ) за еврозоната", казва Прат в интервю за медиите, публикувано на сайта на ЕЦБ. "Нашите модели представят много по-ниски цифри. Трябва обаче да останем бдителни. Не сме доволни от сегашното минимално равнище на инфлацията и следим отблизо това развитие", допълва белгиецът. Той уточнява, че управителният съвет е единодушно готов да вземе нетрадиционни мерки. "Ако се наложи, няма да се колебаем. Нищо не е изключено", допълва икономистът. През септември инфлацията в еврозоната се забави до 0,3 на сто - най-ниското равнище от октомври 2009 година и доста под средносрочния целеви праг на ЕЦБ от малко под 2 процента, припомня АФП.

Актуална информация за електрозахранването в Родопите

http://www.cross.bg/mesta-elektrozahranvaneto-oblast-1437297.html

/КРОСС/ Към 17:00 ч. на 28.10.2014 г. екипите на EVN България продължават да работят по възстановяването на населените места, които бяха засегнати от тежките метеорологични условия през последните дни. Към този момент няма голямо населено място (град или голямо село) без захранване. С проблеми остават 28 малки населени места и махали в планинските части, 24 от които на територията на област Смолян - предимно в общини Лъки и Чепеларе. Ситуацията в района на Девин е нормализирана. На редица места в област Смолян има паднали електропроводи и стълбове на труднодостъпни места. В родопската част на област Пазарджик аварията по 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) днес също беше възстановена и електрозахранването за гр. Сърница вече е нормализирано. Общо 37 аварийни екипи на EVN България, с допълнен състав, работят по нормализиране на захранването. Дружеството успя днес да възстанови електрозахранването за 20 населени места. Специалисти на дружеството по места са в контакт с местните власти и „Гражданска защита". В дружеството продължава да действа Кризисен щаб с цел координиране на действията по възстановяване на електрозахранването.  

Трима пропели срещу Вандала за убийството на Шмид

http://frognews.bg/news_79109/

Трима свидетели са натопили Михаил Туцов-Вандала за убийството на Шмид. Красимир Гочев беше застрелян с автомат „Калашников” на 20 май в Своге.

Трите лъвчета от разградския зоопарк отиват на търг, решиха общинарите

http://pik.bg/трите-лъвчета-от-разградския-зоопарк-отиват-на-търг-решиха-общинарите-news243135.html

Трите лъвчета от разградския зоопарк отиват на търг, решиха общинарите

Публичен търг с тайно наддаване за продажба на трите лъвчета от разградския зоокът ще проведе Община Разград. Решението бе взето на днешното заседание на Общинския съвет, поради проявения интерес от цирк "Балкански" за закупуването на наскоро родените от лъвицата Рая мъничета. За продажбата гласуваха 22 общински съветници, като само един бе против, предаде БТА.

Изготвена е пазарна оценка на лъвчетата от лицензиран оценител, въз основа на която началната тръжна цена ще бъде 1 800 лв. Трите лъвчета са от мъжки пол и са на възраст два месеца и половина, теглото на всяко едно от тях между 12 и 15 кг към момента на оценката. Височината им е по около 30-35 см. Те са със златист цвят, като две от тях имат и лек оттенък на пепел, с еднакво разположени черни точки по главата и в поясната част на гръбначния стълб, черни петна по ушите, черно петно в края на опашката.

Тръжната процедура ще бъде проведена при спазване на изискванията на чл.21 от Закона за защита на животните, който забранява внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на полумаймуни и маймуни от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове. Това допълнение бе одобрено по предложение на общинската съветничка Милена Орешкова.

То обаче не изключва лъвчетата да бъдат продадени на цирк "Балкански", тъй като Законът за ветеринарно медицинската дейност позволява отглеждането им там, заяви зам.-кметът Ценка Таракчиева. Общинският съвет възложи на кмета на Община Разград да издаде заповед и да сключи договор със спечелилия търга за продажба на  трите лъвчета.

2,6 млн. деца под прага на бедността в богатите страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=268850

Поне 2,6 млн. деца са под прага на бедността в най-богатите страни на света след като икономическата криза се разрази през 2008 г. Това обявява в свое проучване УНИЦЕФ, отбелязва агенция „Франс прес". Проучването, озаглавено „Децата на рецесията", показва, че броят на малолетните, живеещи в бедност в 41 страни, е набъбнал до 76,5 милиона души в най-тежката криза от Голямата депресия (1929-1933) насам.

Уникално! Снимката на Деси с полицая във филм на Мерил Стрийп (видео)

http://pik.bg/уникално-снимката-на-деси-с-полицая-във-филм-на-мерил-стрийп-видео-news243134.html

Уникално! Снимката на Деси с полицая във филм на Мерил Стрийп (видео)

Обиколилата целия свят снимка от миналогодишните протести на плачещата 16-годишна Деси Николова с полицая стигна до Холивуд във филма The Giver с участието на актрисата Мерил Стрийп. 

За това потвърди самата Деси Николова пред OFFNews. Тя  разбрала, че е част от филм на Мерил Стрийп, Джеф Бриджис и Кейти Холмс, преди няколко месеца. 

Филмът The Giver ("Пазителят") излезе на големия екран през август тази година. Лентата разказва историята на Джонас (Брентън Туейтс) - младеж, който живее в на пръв поглед идеалния, макар и безцветен, свят на съгласие и доволство.

Единственият пазител на обществената памет е "Пазителят" (Джеф Бриджис), с когото Джонас започва да прекарва повече време и бързо навлиза в тъмните и смъртоносни истини за тайното минало на своето общество.

The Giver е адаптация по едноименния бестеслър на Лоис Лаури. 

Лукарски: Не на плаващите мнозинства и златните пръсти в парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393216

Твърдо да сме за дясноцентристко правителство, а не да се основава на плаващи мнозинства или златни пръсти, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски. В момента текат неформални разговори на представители на Реформаторския блок и на ГЕРБ, съобщи той.
„Имаме идея да се срещнем трите парламентарни групи заедно с Патриотичния фронт и да изясним можем ли Твърдо да сме за дясноцентристко правителство, а не да се основава на плаващи мнозинства или златни пръсти, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски. В момента текат неформални разговори на представители на Реформаторския блок и на ГЕРБ, съобщи той. „Имаме идея да се срещнем трите парламентарни групи заедно с Патриотичния фронт и да изясним можем ли

Първата биография на Бионсе излиза през 2015 година

http://www.cross.bg/purvata-biografiya-na-bionse-izliza-prez-godina-1437296.html

/КРОСС/ Издателство Grand Central Books обяви, че през 2015 година ще издаде първата подробна биографична книга за певицата Бионсе, пише Vulture. Самата Бионсе Ноулс обаче не участва в създаването на книгата. Автор е Ранди Тараборели, който се слави с биографиите на Майкъл Джексън, Мадона и семейства Хилтън. Книгата все още няма заглавие. "Бионсе има невероятен, вдъхновяващ живот. Знам, че на читателите ще се хареса нейният път на развитие", споделя биографът. По време на работата си Тараборели ще ползва интервюта с близки и колеги на изпълнителката.  

Отварят "Лъвов мост" в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393209

В четвъртък приключва ремонтът на площад "Лъвов мост", съобщава Нова тв.
Той е наистина мащабен и вече завършен с едно изключение. Последната част от асфалтовата настилка на северния тунел ще бъде поставена в четвъртък и петък, заради лошото време в последните дни.
Проектът струва 21 милиона лева и ще облекчи значително изключително натоварения В четвъртък приключва ремонтът на площад "Лъвов мост", съобщава Нова тв. Той е наистина мащабен и вече завършен с едно изключение. Последната част от асфалтовата настилка на северния тунел ще бъде поставена в четвъртък и петък, заради лошото време в последните дни. Проектът струва 21 милиона лева и ще облекчи значително изключително натоварения

Домусчиев: Трябва да изведем черните овци от стадионите (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408556_domuschiev_triabva_da_izvedem_chernite_ovci_ot/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев заяви, че е необходимо да се вземат строги мерки срещу онези привърженици, които нарушават реда по стадионите.

"Трябва да се вземат много сериозни мерки срещу хулиганите и престъпниците по стадионите. Навсякъде има черни овци, които трябва да се изведат от стадото", заяви Домусчиев след заседанието на изпълнителния комитет на БФС.

Той уточни, че не визира конкретен клуб, тъй като е важно подобно решение да се вземе и да важи за...

Лукарски: Не искаме плаващи мнозинства и златни пръсти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393202

"Твърдо да сме за дясноцентристко правителство, а не да се основава на плаващи мнозинства или златни пръсти", заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски пред bTV. "В момента текат неформални разговори на представители на Реформаторския блок и на ГЕРБ", съобщи той. „Имаме идея да се срещнем трите парламентарни групи заедно с Патриотичния фронт и да

Hiclub.bg с нова визия и тройно повече новини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393203

Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време. 
Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си. Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време.  Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си.

10 загинаха, над 31 са ранени при катастрофа на ученически автобус в Бразилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393192

Най-малко 10 души бяха убити, а 31 бяха ранени при автобусна катастрофа на ученически автобус в Бразилия.Инцидентът е станал по време на ученическа екскурзия, предаде БГНЕС.
Властите съобщиха, че 16 от ранените са в тежко състояние. Автобусът е пътувал късно вечерта от Сао Пауло до Борборема, когато се блъснал в насрещно идващ товарен камион. Най-малко 10 души бяха убити, а 31 бяха ранени при автобусна катастрофа на ученически автобус в Бразилия.Инцидентът е станал по време на ученическа екскурзия, предаде БГНЕС. Властите съобщиха, че 16 от ранените са в тежко състояние. Автобусът е пътувал късно вечерта от Сао Пауло до Борборема, когато се блъснал в насрещно идващ товарен камион.

"КонтурГлобъл" придоби ВЕИ-мощности в Австрия, Словакия и Чехия

http://www.mediapool.bg/konturglobal-pridobi-vei-moshtnosti-v-avstriya-slovakiya-i-chehiya-news226525.html

Американската компания "КонтурГлобъл" (ContourGlobal) придоби от филиали на "Райфайзен" възобновяеми енергийни мощности за 201 МВ в Австрия, Чехия и Словакия, съобщиха от дружеството, което отваря свой европейски централен офис в Австрия. Стойността на сделките не се съобщава. Придобитите активи включват осем действащи вятърни парка в Австрия с обща мощност 161 МВ и действащи слънчеви електроцентрали в Чешката република и Словакия с обща мощност 40 МВт. Отделно е финализирана и сделка за други 103 МВ, които са на RENERGIE (филиал на базирания във Виена "Райфайзен Холдинг") и парафиран договор за още 98 МВ с REE (филиал на "Райфайзен Лизинг"), която се очаква да бъде приключена до края на годината. Това "КонтрулГлобъл" увеличава възобновяемите си мощности в Южна Америка, Европа и Африка до 1.4 ГВ. "Австрия притежава много добре развит и структуриран пазар, който осигурява предвидими и честни правила за развитие на конкуренцията и ние с нетърпение очакваме по-нататъшния растеж на компанията ни тук", коментира Джоузеф С. Бранд, президент и главен изпълнителен директор на "КонтурГлобъл". Придобиването увеличава нарастващото присъствие на компанията в Източна Европа, където притежава електроцентрали в България ( 63 на сто от ТЕЦ "Марица Изток 3" - бел. ред), Украйна, Румъния, Словакия, Чешката република и Полша.

УНИЦЕФ: С 2,6 млн. повече деца живеят в бедност

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/unicef-s-26-mln.-poveche-deca-zhiveiat-v-bednost-6026022

В над 41 страни от ЕС и ОИСР бедността сред децата е нараснала в последните години заради световната икономическа криза

10 загинаха при катастрофа на ученически автобус в Бразилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393167

Най-малко 10 души бяха убити, а 31 бяха ранени при автобусна катастрофа на ученически автобус в Бразилия.Инцидентът е станал по време на ученическа екскурзия, предаде БГНЕС.
Властите съобщиха, че 16 от ранените са в тежко състояние. Автобусът е пътувал късно вечерта от Сао Пауло до Борборема, когато се блъснал в насрещно идващ товарен камион. Най-малко 10 души бяха убити, а 31 бяха ранени при автобусна катастрофа на ученически автобус в Бразилия.Инцидентът е станал по време на ученическа екскурзия, предаде БГНЕС. Властите съобщиха, че 16 от ранените са в тежко състояние. Автобусът е пътувал късно вечерта от Сао Пауло до Борборема, когато се блъснал в насрещно идващ товарен камион.

Автоцензура, зависимости и неясна собственост – основни проблеми на медиите

http://www.mediapool.bg/avtotsenzura-zavisimosti-i-neyasna-sobstvenost-osnovni-problemi-na-mediite-news226524.html

Чести прояви на автоцензура, икономически зависимости и корпоративни интереси провокиращи натиск върху журналисти, както и липса на достатъчно прозрачна собственост.   Това са основните проблеми пред българските медии, посочени в изследването на фондациите "Медийна демокрация" и "Фридрих Еберт" – "Балкански медиен барометър". Проучването, представено във вторник, е част от серия такива проекти, свързани с медийната среда в Босна и Херцеговина, Македония, Албания и България.   Изработено е на базата на оценки, които журналисти, специалисти и активни граждани дават в различни области, свързани с основната тема. Подобни медийни барометри се провеждат в повече от 30 държави в Европа, Азия и Африка от 2004-та година насам.   "Един от ключовите проблеми остава автоцензурата, като тя се подхранва с различни средства, сред които външен натиск под формата на телефонни обаждания, на заплашителни писма от корпорации и рекламодатели, визиращи конкретни публикации в медиите, критика от страна на редакторите. Изследването констатира, че медийните собственици продължават често, доста брутално да се намесват в редакционното съдържание", коментира изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов.   Сред основните заключения той посочи и "дефицита на медийна свобода, свързан с политически и икономически зависимости на медиите, продължаваме да имаме проблема с липсата на достатъчно прозрачност в медийната собственост, с недостига на качествено медийно съдържание, блокираната саморегулация".   По думите му особено безпокойство предизвикват случаите на полицейско насилие над репортери по време на масовите антиправителствени протести в София през лятото на миналата година.   Спасов все пак отбеляза, че изследването е обърнало внимание и на положителните тенденции в българското медийно пространство. Като пример за такава, той посочи все по-увеличаващите се алтернативни източници на информация в интернет. Отбеляза и приноса на БНТ и БНР за медийния плурализъм.   "Отчита се позитивно фактът, че през последните години нараства значението на блоговете, на независимите информационни сайтове, отчита се значението на Фейсбук като важен информационен канал, като всичко това води до по-голяма роля на тези източници при формиране на общественото мнение в страната", обясни Орлин Спасов.

Стойчо: БФС да решава без мен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393189

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов отказа да участва в решенията за наказанията на “Левски”. БФС пожела медицинското свидетелство, което наставникът си извади, след като бе улучен в главата със снежна топка по време на вечното дерби. Случаят бе описан от много медии по света.

“Случаят е приключил за мен - отсече Младенов. - Като човек, отдаден на Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов отказа да участва в решенията за наказанията на “Левски”. БФС пожела медицинското свидетелство, което наставникът си извади, след като бе улучен в главата със снежна топка по време на вечното дерби. Случаят бе описан от много медии по света. “Случаят е приключил за мен - отсече Младенов. - Като човек, отдаден на

Потребителското доверие в САЩ със седемгодишен връх през октомври

http://www.investor.bg/novini/130/a/potrebitelskoto-doverie-v-sasht-sys-sedemgodishen-vryh-prez-oktomvri-182717/

Индексът на потребителското доверие на The Conference Board се покачва до 94,5 пункта от ревизирани нагоре 89,0 пункта месец по-рано

Парламентът спешно променя закон, за да не фалира КТБ

http://www.mediapool.bg/parlamentat-speshno-promenya-zakon-za-da-ne-falira-ktb-news226523.html

До края на тази седмица партиите в Народното събрание ще одобрят промени в Закона за кредитните институции, за да предотвратят фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и да дадат още месец, в който да се договори евентуалното й спасяване. Това стана ясно във вторник от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обясни пред журналисти, че на лидерската среща в парламента формациите са се договорили за одобряването на подобен проект. "Не съм чел доклада на БНБ, но тук става дума за законова промяна, защото в противен случай банката може да фалира", каза той и добави, че тепърва ще бъдат формирани временни парламентарни комисии, които да обсъдят и предложат поправки за гласуване. Симеонов не уточни кой закон трябва да бъде променен и какво трябва да включва поправката. Той каза само, че става дума за "едно членче", необходимо, тъй като лидерите на парламентарните сили се разбрали, че проблемът с КТБ е най-спешната задача на новото Народно събрание. Окончателно решение за КТБ трябва да бъде взето между 1 и 20 ноември, съобщи БНБ в средата на септември. До 31 октомври, петък, е срокът, в който одиторите трябва да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции. От тях се очаква да се установи, че банката е с отрицателен капитал. БНБ има 5 дни, след като се осчетоводят загубите на КТБ, за да й отнеме лиценза. Това означава, че няма технологично време за спасяването й, а няма и кой да осигури необходимите за това 5 млрд. лева за това. Според информация на Mediapool седемте парламентарни сили (без "Атака", която не участва в срещата) са се обединили около идеята, че този срок трябва да бъде удължен на 30 дни, за да може през това време БНБ да преговаря с потенциални инвеститори. Едва ако месец след констатирането на отрицателен капитал в дадена банка не бъдат намерени инвеститори, то БНБ ще отнема лиценза. Според икономисти, след като одиторите представят на квесторите в БНБ своите данни, има процедура от около седмица по въвеждането им в счетоводството на КТБ. Веднага след това започва да тече петдневния законов срок, в който Централната банка трябва да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка. Реалистичният срок за това, по сега действащия закон, е средата на ноември. Ако решение за удължаване на срока бъде прокарано бързо в парламента, за каквото разбирателство между партиите съобщи Валери Симеонов, инвеститори ще могат да спасят КТБ до началото на месец декември, в противен случай банката ще бъде обявена във фалит. В понеделник, първия работен ден на 43-тото Народно събрание, БНБ внесе доклад, от който става ясно, че се очаква отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка. В документа е записано, че се очаква КТБ да отчете отрицателен собствен капитал, което ще доведе до законовото задължение да бъде отнет лиценза й в 5-дневен срок. До 20 дни след решението Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро. Единствено законодателни промени могат да осигурят преструктуриране и оздравяване на КТБ и дъщерната ѝ "Виктория", подчертават от БНБ.

Заковаха минимална цена на таксиджиите и в Бургас

http://www.bnews.bg/article-120236

Минималната цена на километър през деня на такситата в Бургас вече е 75 стотинки. Срещу 85 ст. ще возят жълтите коли в морския град през нощта.

Пускат "Лъвов мост" в четвъртък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393185

В четвъртък приключва ремонтът на площад В четвъртък приключва ремонтът на площад "Лъвов мост", съобщава Нова тв. Той е наистина мащабен и вече завършен с едно изключение. Последната част от асфалтовата настилка на северния тунел ще бъде поставена в четвъртък и петък, заради лошото време в последните дни. Проектът струва 21 милиона лева и ще облекчи значително изключително натоварения

Наши алпинисти ще изкачват върхове с български имена на о. Ливингстън

http://www.vesti.bg/bulgaria/nashi-alpinisti-shte-izkachvat-vyrhove-s-bylgarski-imena-na-o.-livingstyn-6026020

Участниците в 23-тата българска научна експедиция на Антарктида получиха от президента Росен Плевнелиев българското знаме

Документален филм на варненска школа с награда на Международен кино фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=268845

Документалният филм "Писмо в бутилка" на Школа Дедал - Варна е сред победителите в 6-тия Международен детски телевизионен фестивал „Дитятко“, който се проведе в Харков, Украйна. Филмът, който беше реализиран от целия творчески екип на школата, беше селектиран заедно с още 301 продукции от 46 държави и спечели престижната награда за най-добра операторска работа.

Политолог: Все още има вариант за правителство вдясно от центъра

http://pik.bg/политолог-все-още-има-вариант-за-правителство-вдясно-от-центъра-news243131.html

Политолог: Все още има вариант за правителство вдясно от центъра

Не ми се струва, че противоречията, артикулирани от лидерите, са непреодолима пречка за създаването на коалиционно управление. Това, което имаме със сигурност до тук е, че правителството ще бъде около ГЕРБ и РБ.

Това каза в интервю за БНР политологът Даниел Смилов, който предложи алтернатива, за да е ясно, че правителството може да разчита на подкрепата на ПФ, които не искат да се ангажират с представителство в изпълнителната власт. Доколкото аз разбирам, проблемът е по какъв начин ще бъде дадена подкрепа от страна на Патриотичния фронт. И тук ми се струва, че има различни формули, които могат да бъдат обсъждани.

Една формула например е да има коалиционно споразумение между ГЕРБ и реформаторите, което е подписано от ПФ само в частта, която е програмна, като има една специална клауза, която казва, че всъщност разпределението на министрите ще е отговорност само на две от трите партии, коментира политологът. Според Смилов все още има вариант за правителство вдясно от центъра. Евентуален отказ от такова не би легитимирал други форми на управление, смята той.

В този парламент има две големи мнозинства – проевропейско и не толкова голямото – десноцентристко. Около тези възможности трябва да се мисли за управленски формат, каза още политическият анализатор.

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом заради свлачище

http://pik.bg/на-прага-на-зимата-шестчленно-семейство-остана-без-дом-заради-свлачище-news243130.html

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом заради свлачище

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им, съобщава Нова телевизия.

Тонове пръст се свлекли, докато фамилия Цаневи още спели. Свлачището помита стена, както и цялата покъщнина в хола. Хората са останали дори без дрехите си.

Като във филм на ужасите младото семейство заедно със седемгодишния си син, успели да се промъкнат и спасят през малък прозорец на хола.

Кой върза възела

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393106

Продължават да са под въпрос формулата на следващия кабинет и колко време ще управлява. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта три варианта. В новия парламент, който започна работа вчера, се чуха много пожелателни думи за по-добро бъдеще. Но кой може да каже, че ще се сбъднат, след като в него са 8 политически сили, в които се с Продължават да са под въпрос формулата на следващия кабинет и колко време ще управлява. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта три варианта. В новия парламент, който започна работа вчера, се чуха много пожелателни думи за по-добро бъдеще. Но кой може да каже, че ще се сбъднат, след като в него са 8 политически сили, в които се с

Сюлейман Гьокче: Принципите на Ататюрк са още валидни

http://frognews.bg/news_79108/

Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината щяха да бъдат в България, заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред БНР.

Любо Пенев остава треньор на националния отбор по футбол

http://offnews.bg/news/n_1/n_409752.html

Любослав Пенев остава треньор на националния футболен отбор. Това реши Изпълкомът на БФС днес. "Любо Пенев остава треньор на националния отбор. Програма минимум е трето място ( в квалификационната група за Евро 2016).С оглед на точките, които имаме, смятаме, че третото място е осъществимо. Моментът не е подходящ за смяната. Даваме му втори шанс да продължи с отбора", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов. "Той е трета година национален селекционер. Когато не се постигат резултати, някой трябва да носи отговорност. Не мога само аз да нося отговорност, защото всичко, което зависи от мен, съм го направил", допълни Михайлов. Играчите на тима ни вече обявиха, че подкрепят Пенев и искат той да продължи да ги тренира. Българският национален отбор стартира с победа срещу Азербайджан в Баку участието си в европейските квалификации, но после претърпя домакинско поражение от Хърватия с 0:1 и загуба от Норвегия с 2:1 в Осло. На 16 ноември националите ни посрещат Малта. 48-годишният Пенев застана на кормилото на България на 23 октомври 2011 г., след като напусна Литекс. Общо под негово ръководство тимът ни записа 9 победи, 6 равенства и 8 загуби.

Wall Street e на зелено в началото на сесията*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-e-na-zeleno-v-nachaloto-na-sesiiata-182719/

Капитализацията на Twitter се свива с над 11% след по-слабия от прогнозираното тримесечен отчет

Депутатите се захващат с казуса КТБ още тази седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408561_deputatite_se_zahvashtat_s_kazusa_ktb_oshte_tazi/?ref=rss


Още през първата седмица от работата на новото Народно събрание депутатите ще се занимават с казуса с Корпоративна търговска банка. В петък се предвижда парламентът да обсъди доклада на КТБ, внесен вчера в деловодството на Народното събрание.

В него Управителният съвет на БНБ призова народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по...

Няма вход към четвърта камера в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Nyama_vhod_km_chetvrta_kamera_v_Amfipoli/16313

Археолозите откриха части от крилете на сфинксовете, както и парче от шията на втория от тях. Открити са също части от липсващото пространство от мозайката на тема „Отвличането на Персефона от Плутон”.

прочети повече

Италианският президент свидетелства на процес, свързан с мафията

http://www.mediapool.bg/italianskiyat-prezident-svidetelstva-na-protses-svarzan-s-mafiyata-news226522.html

Италианският президент Джорджо Наполитано предприе безпрецедентна стъпка - свидетелства на голям съдебен процес, който обвинява държавата в тайни преговори с мафията през 90-те години, предаде Ройтерс.   Прокурори от Палермо, опитващи се да хвърлят светлина върху един мрачен период, когато мафията атакуваше държавата с политически убийства и бомбени атентати, разпитват действащ държавен глава на процес срещу мафията за първи път в историята на страната, отбелязва агенцията.   Сред десетте обвиняеми са Никола Манчино, който е бил министър на вътрешните работи по онова време, и Салваторе Риина, някога най-могъщият бос на мафията.   89-годишният Наполитано не е обвинен в никакво престъпление и беше призован като свидетел, който би могъл да има информация, полезна за съда, но изслушването може да хвърли сянка върху имиджа му на президент, направил много, за да преведе Италия през политическия и икономически хаос през последните години, посочва Ройтерс.   Прокурорите твърдят, че висши политици и полицаи, надяващи се да пресекат нарастващото насилие, са преговаряли с мафиотски босове след като съдията антимафиот Джовани Фалконе, съпругата и трима телохранители бяха убити през 1992 г. с бомба, заложена от мафията. Според прокурорите готовността на държавата да започне преговори след убийството на Фалконе всъщност е насърчила мафията да извърши още бомбени атентати, включително този срещу друг магистрат антимафиот - Паоло Борселино, два месеца по-късно.   По онова време Наполитано беше председател на Камарата на депутатите, долната камара на парламента. Той стана президент през 2006 г. Прокуратурата иска да разпита държавния глава за писмо от 2012 година от неговия юридически съветник Лорис Д'Амброзио, което намеква, че президентът е знаел за преговорите.   Медиите не бяха допуснати да отразят процедурата, което предизвика протести от италианските журналисти, а на присъстващите на изслушването при закрити врата не беше позволено да записват. Около 40 души, прокурори, съдии и адвокати от защитата, присъстваха на заседанието в голяма зала в Палацо Куиринале (резиденцията на италианските президенти в Рим - бел. ред.).   Адвокатът на Риина беше казал, че иска да разпита президента, но не е ясно дали съдът ще позволи. Риина излежава доживотна присъда за поръчването на многобройни убийства, сред които тези на Фалконе и Борселино.   Наполитано преди е давал писмени показания, но отказа да говори пред съда, когато прокурорите отправиха първата молба през октомври миналата година. Той даде съгласието си миналия месец след съдебно решение.   Манчино е подсъдим за лъжесвидетелстване, а други девет обвиняеми, сред които трима висши карабинери, са обвинени, че са изнудвали държавата. Всички отричат вина.   Наполитано беше свързан с делото, когато прокурорите подслушаха телефона на Манчино и записаха четири негови повиквания до президента. В откъси от тези записи, публикувани от вестниците, Манчино се оплаква от прокурорите и изглежда като че ли иска помощ от президента.   Италианските медии съобщиха миналата година, че записите са унищожени, както е наредил конституционният съд, но прокурорите заявиха, че искат да разпитат президента за разговорите на Манчино с Д'Амброзио, който вече е покойник, и за собствените разговори на президента с бившия министър.

Почина поръчителят на атентата в Сарафово

http://frognews.bg/news_79107/

Починал е предполаемият организатор на атентата на бургаското летище. Военният командир на шиитското движение Хизбула Мустафа Шехадех е издъхнал след дълго боледуване. Той е умрял в неделя, а погребението му е било вчера в Южен Ливан, съобщава израелският сайт Арутц Шева.

Наводненията в Бургас ще струват над милион

http://society.actualno.com/Navodnenijata-v-Burgas-shte-struvat-nad-milion--news_57384.html

Значителни средства ще са нужни на Бургас и околността за справяне с последствията от наводненията. Става дума за 1,3 млн.лв., съобщи кметът на морския град Димитър Николов, цитиран от "Фокус&quo...

Турският посланик: В България щеше да има милион бежанци, ако лесно се преминаваше границата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393156

„Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината от тези бежанци щяха да бъдат в България. Не всички от бежанците в България са дошли от Турция”, това заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред БНР. „Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината от тези бежанци щяха да бъдат в България. Не всички от бежанците в България са дошли от Турция”, това заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред БНР.

Зеленогорски: Абсолютно невярно е твърдението на Караджов за Кунева

http://www.cross.bg/zelenogorski-blok-politicheska-1437295.html

/КРОСС/ "Патриотичният фронт би бил приемлив партньор в едно дясноцентристко мнозинство. Силно се надяваме, че е възможно много скоро да се направи тристранна среща между ГЕРБ, РБ и ПФ, за да обсъдим какво ни събира и какво ни разделя и доколко част от идеите, които има една от формациите, но са неприемливи за останалите, е възможно да бъдат смекчени." Това каза за предаването „Нещо повече" по „Хоризонт" депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който припомни твърдата позиция на Блока, че няма да участва в правителство, подкрепяно от ДПС. "Това е новината от днес. Ние препотвърждаваме решението си, че няма да участваме в правителство на малцинството", подчерта той. "Подкрепяме идеята, че политическите проекти, които се ангажират да са част от едно управляващо мнозинство с дясноцентристка насоченост, трябва да участват в правителството със силни политически фигури. Доколкото знам ПФ беше на мнение, че няма да издигат силни политически фигури, а биха предложили експерти. От тук насетне е много тънка границата доколко няма политическа конотация в издигането на един експерт, предложен от политическа сила", каза още той. Зеленогорски определи като абсолютно невярно твърдението на Гроздан Караджов, че Кунева прокарва всичките си желания в Реформаторския блок, заплашвайки го с разпад.  

Екатерина Захариева призова за създаване на енергиен съюз в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=268848

„Всички държави от ЕС трябва да работят заедно за диверсификация на енергийните доставки и за създаването на енергиен съюз. Европа е доказала, че, обединена, успява да се справи по-успешно с всяка криза“. Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриването на Петата регионална енергийна конференция „Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност“.

Държавата очаква с до 5% повече зимни туристи

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/10/28/2408538_durjavata_ochakva_s_do_5_poveche_zimni_turisti/?ref=rss


Зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев очаква, че този зимен сезон ще бъде по-силен, а увеличението на чуждите туристи в ски курортите ще е с 4.5 - 5 на сто.  През миналата безснежна зима, когато имаше много мрачни прогнози от спад между 15 и 30 процента, имахме ръст от 4.1 процента, отбеляза той, цитиран от БТА.

По думите му "зимният" турист харчи 4.5 пъти повече пари на ден от "летния", а  се увеличава и броят на хората, които през зимата искат да бъдат в...

Антони Здравков е новият селекционер на младежкия национален отбор

http://www.cross.bg/zdravkov-fytbolen-suyuz-1437294.html

/КРОСС/ Бившият треньор на "Левски" Антони Здравков е новият селекционер на младежкия национален отбор до 21 години. Решението беше взето по време на днешното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС). Pрезидентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов обаче не разкри подробности около това назначение, нито сподели какви са параметрите на контракта на Тони Здравков. 50-годишният специалист заменя на поста Павел Панов, който временно беше начело на тима за последните два мача от европейските квалификации след освобождаването на Михаил Мадански през август. Асистент на Здравков ще бъде Петър Михтарски.  

Турският посланик: Милион бежанци щяха да са в България, ако лесно се преминаваше границата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393142

„Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината от тези бежанци щяха да бъдат в България. Не всички от бежанците в България са дошли от Турция”, това заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред БНР. „Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината от тези бежанци щяха да бъдат в България. Не всички от бежанците в България са дошли от Турция”, това заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред БНР.

Военните откриха осма мина в района на „Миджур“

http://www.bnews.bg/article-120241

Военнослужещи от Сухопътните войски откриха осма мина в района на завод „Миджур“, съобщиха от Министерството на отбраната.

България и Румъния подписаха меморандум за двата нови моста над Дунав

http://www.mediapool.bg/bulgaria-i-rumaniya-podpisaha-memorandum-za-dvata-novi-mosta-nad-dunav-news226521.html

Меморандум за разбирателство за извършване на проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав, по които работата трябва да почне в най-кратки срокове, подписаха във вторник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Николина Ангелкова и заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Ливиу Драгнеа в Букурещ. Това става сред години на обяснения и разговори на различни нива за необходимостта от още два нови моста над Дунав след Русе-Гюргево и Видин-Калафат. За съоръжението между Николоп и Турну Мъгуреле започна да се говори още през 2001 г., а за връзката Силистра-Кълъраш – преди около седем години. Междувременно в дневния ред на двете държави беше лансиран и пети мост над Дунав – при Оряхово и Бекет, но засега той остава извън намеренията на София и Букурещ. До края на следващата седмица ще бъде определен съставът на смесената българо-румънска работна група, която трябва да започне работа по подготовката на двата проекта за мостовете Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш, съобщиха от българското транспортно министерство. "Основна задача на работната група е да определи конкретни стъпки и срокове за подготовка на проектите – от първата фаза до индикативна дата за започване на строителни дейности“, каза министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра си. Тя отново посочи като аргумент за реализацията на двете съоръжения подобряването на транспортните връзки между Северна България и Южна Румъния и привличането на инвестиции в региона. Вицепремиерът Ливиу Драгнеа допълни, че тези инфраструктурни обекти ще дадат повече възможности за бизнес и предприемачество. "Имаме подкрепата на местната власт от българска и румънска страна, а присъствието на премиера Виктор Понта на днешната церемония е ясен знак за задълбочаване на сътрудничеството между България и Румъния, не само за реализацията на тези мостове, но и за всички останали проекти, по които работим съвместно“, допълни българският министър. Предварителната подготовка включва предпроектните проучвания, доклад за оценка за въздействие върху околната среда на двете съоръжения, както и анализ на потенциалните ползи от изграждането на всяко от тях. Предвижда се финансирането на тези дейности да се осигури от програмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) – България-Румъния, 2014-2020 г. След финализиране на подготовката ще бъдат търсени източници на финансиране за същинското строителство, но на този етап е най-вероятно обектите да се реализират чрез публично-частно партньорство, посочиха от транспортното министерство. В рамките на еднодневното си посещение Ангелкова се е срещнала и с Йоан Рус, министър на транспорта на Румъния. Двамата се обединили около мнението, че двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество и координация при подготовката на инфраструктурни транспортни проекти по Механизма за свързана Европа (Connecting Europe Facility). По-късно министър Ангелкова е обсъдила с румънския министър по еврофондовете Еуджен Теодорович сътрудничеството при подготовката и реализацията на проекти с европейско финансиране на територията на двете страни.

Спечелихме 2 млрд. евро от чуждестранните туристи

http://frognews.bg/news_79105/

4.1% е ръстът на приходите от чуждестранен туризъм по текущата сметка на платежния баланс от януари до август 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според данните на БНБ приходите възлизат на 2.325 млрд. евро.

100-годишна баба не знае какво е хапче или инжекция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393129



Работа и пак работа е неписаната рецепта за дълголетие на Димитра Първулова от белоградчишкото село Раяновци, която преди дни отбеляза своя 100-годишен юбилей.
Рожденият ден на столетницата бе почетен от голямото й семейство, близки и съселяни. За да я поздрави и изненада с подаръци в дома й дойде и зам. Работа и пак работа е неписаната рецепта за дълголетие на Димитра Първулова от белоградчишкото село Раяновци, която преди дни отбеляза своя 100-годишен юбилей. Рожденият ден на столетницата бе почетен от голямото й семейство, близки и съселяни. За да я поздрави и изненада с подаръци в дома й дойде и зам.

Всички питат: Защо Реформаторите пожелаха днес да са в тройка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393112

Радан Кънев пак се извъртя и хвърли в смут парламентарните сили, искайки националистите. Наблюдатели подозират сценарий срещу Борисов
Реформаторите пожелаха изненадващо днес по обед да управляват в тройка с ГЕРБ и Патриотичния фронт.
Това се случи малко след като Бойко Борисов обяви след лидерската среща единствено възможен формат - правителство Радан Кънев пак се извъртя и хвърли в смут парламентарните сили, искайки националистите. Наблюдатели подозират сценарий срещу Борисов Реформаторите пожелаха изненадващо днес по обед да управляват в тройка с ГЕРБ и Патриотичния фронт. Това се случи малко след като Бойко Борисов обяви след лидерската среща единствено възможен формат - правителство

Родна снимка от миналогодишните протести стигна до Холивуд

http://www.cross.bg/giver-minalogodishnite-snimka-1437293.html

/КРОСС/ Обиколилата целия свят снимка от миналогодишните протести на плачещата 16-годишна Деси Николова с полицая стигна до Холивуд във филма The Giver с участието на актрисата Мерил Стрийп, пише OFFNews, позовавайки се на самата Деси Николова. Тя разбрала, че е част от филм на Мерил Стрийп, Джеф Бриджис и Кейти Холмс, преди няколко месеца. Филмът The Giver ("Пазителят") излезе на големия екран през август тази година. Лентата разказва историята на Джонас (Брентън Туейтс) - младеж, който живее в на пръв поглед идеалния, макар и безцветен, свят на съгласие и доволство. Единственият пазител на обществената памет е "Пазителят" (Джеф Бриджис), с когото Джонас започва да прекарва повече време и бързо навлиза в тъмните и смъртоносни истини за тайното минало на своето общество. The Giver е адаптация по едноименния бестеслър на Лоис Лаури.  

Партията на Яценюк продължава да води на украинските парламентарни избори

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-yatsenyuk-prodalzhava-da-vodi-na-ukrainskite-parlamentarni-izbori-news226520.html

Партията на украинския премиер Арсений Яценюк "Народен фронт" продължава да води в украинските парламентарни избори след преброяване на 90,29 процента от бюлетините, предадоха осведомителните агенции от Киев.   За партията на Яценюк са гласували 22,16 процента от избирателите. На второ място е "Блокът на Петро Порошенко" с 21,78 процента.   При другите влезли в парламента партии резултатите са: "Самопомич" (Самопомощ) на кмета на Лвов Андрий Садовий с 10,96 процента, "Опозиционният блок", в който влизат бивши членове на Партията на регионите, с 9,34 процента, "Радикалната партия" на Олег Ляшко със 7,46 процента и "Баткившчина" (Отечество) на експремиера Юлия Тимошенко с 5,70 процента.   Избирателната активност на вота в неделя е била 52,42 процента. За сравнение, на предишните парламентарни избори в Украйна през 2012 г. тя е била 57,98 процента.   Лидерът на украинската партия "Десен сектор" Дмитро Ярош влиза в парламента, след като във вторник стана ясно, че е спечелил изборите за парламент в едномандатния окръг в Днепропетровска област. Според Централната избирателна комисия Ярош е получил подкрепата на 29,7 на сто от гласувалите. На второ място с 13,50 на сто остава независимата кандидатка Мария Пустовой. Резултатите са при 100 процента обработени бюлетини.   Ярош бе кандидат за президент през май 2014 г. Тогава получи 0,7 процента.

SABIC: Поевтиняването на петрола е временно

http://www.investor.bg/surovini/365/a/sabic-poevtiniavaneto-na-petrola-e-vremenno--182643/

Нарастването на населението ще увеличи потреблението и ще поддържа цените в дългосрочен план, смята Мохамед ал-Мади от саудитския производител на нефт

The Economist: Дилма Русеф е изборът на бедните бразилци

http://offnews.bg/news/n_1/n_409165.html

Дилма Русеф е изборът на бедните бразилци. Богатите предпочетоха съперника й - бизнесменът, политик и президент на Бразилската социалдемократическа партия Аесио Невес. Констатацията е на сп. "The Economist", което изчисли резултата от президентските избори в Бразилия на база Брутен вътрешен продукт във всеки от 26-те щата и Федералния окръг. Ако на 26 октомври пред урните се явяваха не избирателите, а реалите (реал - бразилската парична единица, бел. ред.), резултатът щеше да е не 51.6% за Русеф и 48.4% за Невес, а 53% за Невес срещу 47% за президента втори мандат с габровски корени Дилма Русеф , констатира "The Economist".  Русеф достигна до победата, благодарение на бедните северни и североизточни райони. Тя бе подкрепена от по-малоимотните бразилци заради популярните социални програми, изпълнявани от 2003 г. от нейната Партия на работниците, пише още "The Economist". Повечето жители на по-богатите централен и южен региони обаче дадоха гласа си за бизнесмена и политик Невес. Например в Сао Пауло - дом на 1/5 от всички бразилци и третият щат за икономиката на страната - Невес печели 64% от гласовете срещу 36% за Русеф. В най-благоденстващия югоизточен регион Невес губи само в Рио де Жанейро и Минас Жерайс, бразилският втори щат, където той беше управител в два успешни мандата (2003-2010 г.) - загуба, която може би му коства президентството, отбелязва "The Economist". Как гласуваха щатите в Бразилия на президентските избори Русеф ще продължи да управлява разделена страна, заключава сп. The Economist на база резултатите от анализа на "вота на реалите".

Безплатна психологическа помощ за жени с репродуктивни проблеми осигуряват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268844

Група за безплатна професионална психологическа и емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми все още има незапълнени места. За това информираха от фондация „Искам бебе“, която реализира идеята. Желаещите могат да потърсят контакт с психолога на групата Яна Пачолова чрез страницата на фондацията, където могат да бъдат открити координати за връзка.

Пернишкият съд прави анкетно проучване за доверието сред хората

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkiyat-sud-pravi-anketno-prouchvane-za-doverieto-sred-horata_35200/

Пернишкият окръжен съд пусна анкета за проучване на доверието сред гражданите относно съдебната власт. В нея могат да участват както граждани,така и юристи,вещи лица, експерти.

Целта на допитването е да се създаде комуникационна стратегия на съдебната власт и да се подобри работата на съда, като тази стратегия ще се обляга на изводите от анкетата.

Първият и най-важен въпрос в анкетата е свързан с доверието в съдебната система. Съдебните експерти питат гражданите и кои според...

Продължава

Рейтингът на Путин пада с 8 на сто през септември

http://www.mediapool.bg/reitingat-na-putin-pada-s-8-na-sto-prez-septemvri-news226519.html

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал с осем процента, показва изследване на социологическия институт Левада-Център.   Ако през август за Путин са били готови за гласуват 57 на сто от анкетираните, то през септември те са били 49 процента. Допитването е извършено между 26 и 29 септември сред 1630 души в 134 населени места, предаде ТАСС.   Говорителят на Путин заяви, че известните колебания на рейтинга на президента са естествени и в Кремъл на това не придават особено значение. Рейтингът на Путин е достатъчно висок и се колебае на това високо равнище, каза Дмитрий Песков.

Правосъдното министертво публикува пътна карта за електронно управление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393124

Министерство на правосъдието публикува Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Република България за периода 2014 г.– 2020 г., соъбщиха от пресцентъра на държавното ведомство.
В общо пет стратегически цели, документът обективира необходимите мерки и дейности за поетапното Министерство на правосъдието публикува Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Република България за периода 2014 г.– 2020 г., соъбщиха от пресцентъра на държавното ведомство. В общо пет стратегически цели, документът обективира необходимите мерки и дейности за поетапното

10 потенциално опасни язовира в Силистренско разкри проверка

http://www.cross.bg/opasni-diga-proverkata-1437292.html

/КРОСС/ Десет язовира в Силистренска област са потенциално опасни. Това показва проверка на експертна комисия, назначена от областния управител. Констатирани са и проблемни участъци по дунавската дига. Само един от опасните водоеми е държавен. Това е язовирът в Тутраканското село Антимово. Останалите девет се стопанисват от концесионери. Сред тревожните констатации от проверката са непочистени язовирни диги и обрасли с растителност райони около водоемите. На концесионерите са връчени предписания за отстраняване на нередностите. При проверката е установено, че язовирите в с. Ламбриново и местността Орехова гора край Силистра преливат през преливниците, предава БНР. Специалистите са препоръчали водоемите да бъдат източени до ниво 1 метър под преливния ръб. Проблеми има и в два участъка от дунавската дига - при селата Татарица и Гарван. Дигите се стопанисват от дружеството "Напоителни системи".  

Свлачище събори къщата на шестчленно семейство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393110

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им, съобщи Нова телевизия.
Тонове пръст се свлекли, докато фамилия Цаневи още спели. Свлачището помита стена, както и цялата покъщнина в хола. Хората са останали дори без дрехите си. На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им, съобщи Нова телевизия. Тонове пръст се свлекли, докато фамилия Цаневи още спели. Свлачището помита стена, както и цялата покъщнина в хола. Хората са останали дори без дрехите си.

Шестчленно семейство остана без дом за зимата след свлачище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393120

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им, съобщи Нова телевизия.
Тонове пръст се свлекли, докато фамилия Цаневи още спели. Свлачището помита стена, както и цялата покъщнина в хола. Хората са останали дори без дрехите си. На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им, съобщи Нова телевизия. Тонове пръст се свлекли, докато фамилия Цаневи още спели. Свлачището помита стена, както и цялата покъщнина в хола. Хората са останали дори без дрехите си.

10 ученици загинаха, а 31 са ранени при катастрофа в Бразилия

http://www.vesti.bg/novini/10-uchenici-zaginaha-a-31-sa-raneni-pri-katastrofa-v-braziliia-6026021

Най-малко 10 души бяха убити, а 31 бяха ранени при автобусна катастрофа на ученически автобус в Бразилия.Инцидентът станал по време на ученическа екскурзия.

Мицеларната вода почиства грим, но оставя кожата хидратирана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388145

Красивата кожа и чистото лице са нещо като визитна картичка за нежната половина на човечеството. Да, ясно е, че и двете са резултат на генетичното наследство, но дори най-благословената в това отношение жена трябва да полага грижа за себе си. Най-мощното помощно средство е хубавата козметика.Все по-голяма популярност напоследък набира мицеларната Красивата кожа и чистото лице са нещо като визитна картичка за нежната половина на човечеството. Да, ясно е, че и двете са резултат на генетичното наследство, но дори най-благословената в това отношение жена трябва да полага грижа за себе си. Най-мощното помощно средство е хубавата козметика.Все по-голяма популярност напоследък набира мицеларната

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване