Дженифър Лорънс отново остана сама

http://www.cross.bg/martin-dzhenifur-kris-1437259.html

/КРОСС/ Младата холивудска звезда Дженифър Лорънс е сложила точна на любовната си връзка с фронтмена на Coldplay Крис Мартин, пише E! News. Актрисата и бившият съпруг на колежката й Гуинет Полтроу започнаха аферата си в края на юни, след като красавицата се раздели с нейния дългогодишен приятел Никълъс Холт. Малко преди това Крис Мартин пък обяви раздялата си с Гуинет, след цяло десетилетие семеен живот. Новината за раздялата на звездната двойка е неочаквана на фона на слуховете как двамата са лудо влюбени един в друг. В свое предишно интервю звездата от "Игрите на глада" сподели, че идеалният мъж за нея трябва да има възможност да й отдели нужното време да я потопи в уютна атмосфера, като например гледане на телевизия от дивана в хола, пише News7.  

Десетте велики боя на Краля на бокса Мохамед Али

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392783

В началото на седмицата 72-годишният Мохамед Али по здравословни причини не успя да присъства на снимките на новия биографичен филм за него “Аз съм Али”. Изказването на брат му Рахман (71 г.), че Али “не може да говори много добре”, засили слуховете, че легендарният боксьор преживява тежки мигове. Дойде обаче снимката на усмихнатия Али, публикувана В началото на седмицата 72-годишният Мохамед Али по здравословни причини не успя да присъства на снимките на новия биографичен филм за него “Аз съм Али”. Изказването на брат му Рахман (71 г.), че Али “не може да говори много добре”, засили слуховете, че легендарният боксьор преживява тежки мигове. Дойде обаче снимката на усмихнатия Али, публикувана

Ракът на простатата е втората най-честа причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете

http://www.cross.bg/zabolyavaneto-prostatata-muzhete-1437261.html

/КРОСС/ Днес стартира информационната кампания за рака на простатата „Открито за мъжете". Кампанията се организира за втора поредна година от Sanofi България, като нейната цел е да повиши информираността на обществото по проблема и да повиши ранната диагностика на заболяването. Затова и слоганът на кампанията е „Проверката е висша форма на мъжественост".  „У нас ракът на простатата е втори по честота сред новодиагностицираните злокачествени заболявания при мъжете и втората най-честа причина за смърт сред тях. Едновременно с това, обаче съществува висок процент на недиагностицираност на заболяването. Тревожен е фактът, че по данни на Световната здравна организация, се наблюдава тенденция за увеличаването на процентът на смъртността от заболяването в България и Румъния". - сподели проф. д-р Александър Хинев, Секретар на Българското урологично дружество и Национален консултант по урология. „Затова изключително важна е ранната диагностика и правилното лечение. Препоръчително е всеки мъж, навършил 45 години, един път в годината да посети уролог и да си направи профилактичен преглед. Българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии за лечение за рак на простатата, като за цялостната грижа и правилното проследяване на заболяването много важен екипния подход между лекуващия уролог и онколог на пациента." - допълни проф. д-р Асен Дудов, Председател на Българското онкологично дружество

Възстановено е захранването в област Ловеч

http://pik.bg/възстановено-е-захранването-в-област-ловеч-news243054.html

Възстановено е захранването в област Ловеч

Електрозахранването е възстановено във всички населени места в Ловешка област след 48-часово прекъсване. Освен тока вече е възстановено и водоподаването към селата, чиито резервоари останаха празни заради спрелите помпи. Възстановени са и телекомуникационните връзки, предаде БНР.

Продължава разчистването на стотиците дървета и клони, които бяха повалени от обилния и мокър сняг. Част от тях затрудниха движението по пътищата, а други повредиха автомобили и сгради.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев съобщи, че Общината започва изготвяне на регистър на всички дървета в региона:

Да се направи оглед от експерти на кои дървета, по какъв начин трябва да им бъдат променени короните, защото в целия Европейски съюз няма такива дървета, каквито има в нашите общини. Навсякъде позволяваме тези дървета да бъдат оставени да растат безконтролно нагоре.

Минчо Казанджиев добави, че Община Ловеч няма да иска финансова помощ от държавата за възстановяване на разходите.

От сряда се възстановяват и учебните занятия в училищата в селата в община Троян, където ситуацията беше най-тежка.

Източник: standartnews.com

Петер Прает: Еврозоната няма да изпадне в рецесия

http://www.investor.bg/novini/130/a/peter-praet-evrozonata-niama-da-izpadne-v-recesiia-182695/

Рисковете от дефлация в рамките на валутния блок остават ограничени, коментира членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

Григор Димитров започва срещу уругваец на мастърса в Париж

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408353_grigor_dimitrov_zapochva_sreshtu_urugvaec_na_mastursa/?ref=rss


Уругваецът Пабло Куевас ще бъде първият съперник на Григор Димитров в турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Двамата ще се изправят в двубой от втория кръг в сряда.

28-годишният Куевас, който заема 34-ото място в световната ранглиста, преодоля днес първия кръг, след като при резултат 7:6 (7), 1:0 в негова полза съперникът му Леонардо Майер се отказа заради контузия.

23-годишният Димитров почива на старта като поставен под номер 9 в основната схема.

До момента...

Правителството внесе в парламента проекта за актуализация на бюджета

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-vnese-v-parlamenta-proekta-za-aktualizatsiya-na-byudzheta-news226506.html

Правителството внесе във вторник в деловодството на парламента проектите за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).   Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1061, 8 млн. лв. /1,3 на сто от прогнозния БВП/, което е разчетено в изготвения проект за промени в бюджета за 2014 г.   Проектът предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 1 510,3 млн. лв. /1,9 на сто от прогнозния БВП/ спрямо разчетите по Закона за бюджета за 2014 г., с което дефицитът по държавния бюджет за 2014 г. става в размер на 2 846,5 млн. лв. /3,6 на сто от прогнозния БВП/.   Предвижда се и влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа по Консолидираната фискална програма /КФП/ до 4 на сто от прогнозния БВП /3 152,3 млн. лв./, се казва в проектодокумента.   Влошаване на бюджетното салдо спрямо заложените параметри с разчетите към бюджета за 2014 г. се очаква главно по сметките за средствата от Европейския съюз на Националния фонд и бюджета на НЗОК.   Предвижда се увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22, 5 млрд. лв. (28,4 на сто от прогнозния БВП), както и на максималния размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв. във връзка с предвидената възможност за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банки.   Проектът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. осигурява допълнително 100 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ. Според проекта средствата ще бъдат покрити с наличността в началото на 2014 г. по бюджетната сметка на НЗОК в размер на 100 248 хил. лв.

Натрових се с алкохол и оттогава не пия

http://www.bnews.bg/article-120216

Джаз певицата Камелия Тодорова разкри истината за алкохола. Певицата често е атакувана, че е зависима от чашката.

Давутоглу: Имаме трима врагове на границата със Сирия

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/davutoglu-imame-trima-vragove-na-granicata-sys-siriia-6025999

Това са сирийският режим, групировката "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК)

Давутоглу: Турция има трима врагове на границата си

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/davutoglu-turciia-ima-trima-vragove-na-granicata-si-6025999

Това са сирийският режим, групировката "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК)

Съществува риск от спиране на доставките на природен газ

http://econ.bg/Новини/Съществува-риск-от-спиране-на-доставките-на-природен-газ_l.a_i.588606_at.1.html

България е заплашена от спиране на доставките на природен газ. Това обяви вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина...

Лекарствата действат различно в зависимост от това кога се приемат

http://www.cross.bg/vreme-priemat-deiistvat-1437258.html

/КРОСС/ Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. "Дейли телеграф". Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани. Изследването им показа неочаквано големи вариации, които могат да се отразят на ефикасността на лекарствата, насочени към тези части на тялото. За черния дроб и бъбреците активността е най-голяма след 18 ч. Пиковото време за белите дробове е по обяд, а сърцето е най-активно сутринта. Учените са убедени, че лекарствата насочени към тези органи действат различно в зависимост от това по кое време се приемат, пише NovaNews. Тестове с мишки показали, че почти половината от 250-те най-продавани лекарства са с различен ефект през деня и нощта. Много от тях не остават дълго в тялото, затова е важно да се приемат, когато са най-ефикасни. Ниските дози аспирин за сваляне на кръвното налягане, например, са най-ефикасни преди лягане.  

ЕК смъмри Унгария заради таксата за интернет

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ek-smymri-ungariia-zaradi-taksata-za-internet-6025997

Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, подчерта говорителят на еврокомисар Нели Крус

На 99,75% е приключила жътвата на слънчогледа в във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=268716

На 99,75% е приключила жътвата на слънчогледа в област Варна, все още се прибира в община Ветрино. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. Засетите площи със слънчоглед общо за областта са 416 669 декара.

Служители на СДВР задържаха трима мъже за изнудване

http://press.mvr.bg/NEWS/news141028_04.htm

Операцията е проведена със съдействието на Софийска районна прокуратура

Биткойнът вече има свой дом и в България

http://www.investor.bg/novini/130/a/bitkoinyt-veche-ima-svoi-dom-i-v-bylgariia-182628/

Криптовалутата е най-съвършеното средство за размяна от всичко, познато досега, коментира Стамен Горчев

ФБР разкри "втори Сноудън", изкарал списък със заподозрени за тероризъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_409629.html

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) е открило сред служителите си "втора къртица", която е изнасяла информация от спецслужбите, съобщава Yahoo News. Американецът, чиято самоличност все още не се разкрива, вероятно е предал на близкия до Едуард Сноудън журналист Глен Грийнуолд много секретен списък на службите за сигурност, в който били записани имената на лица, заподозрени в терористична дейност или във връзка с екстремистки групи. Въпросните документи разкриват множество подробности за ефективността на работата на американските власти за установяване на връзки с терористични групировки, а съдържанието им е било публикувано в онлайн изданието The Intercept. ФБР е претърсило дома на "къртицата", а федералният прокурор в Северна Вирджиния е започнал криминално разследване по случая, твърди журналистът Майкъл Айзинкоф, позовавайки се на свои източници от разузнаването на САЩ. Засега обаче няма повдигнати официални обвинения, нито се споменава името на заподозрения, знае се единствено, че той е бил служител във фирма, работеща за ФБР. Говорителят на американското министерството на правосъдието Марк Раймонди посочи единствено, че следователите ще свидят къде ще ги доведат уликите и след това ще предприемат съответните действия. Министерство на правосъдието на САЩ и ФБР отказват да коментират пред медиите подробности по случая. През 2013 г. Едуард Сноудън извади наяве „мръсни тайни“ от кухнята на американските тайни служби, с помощта на британски журналист. От данните на Сноудън стана ясно, че САЩ са подслушвали телефоните на милиони обикновени хора и на 35 държавни лидери.

Условието на ДПС остава - без Патриотичния фронт в управлението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408320_uslovieto_na_dps_ostava_-_bez_patriotichniia_front_v/?ref=rss


Лидерът на ДПС Лютви Местан даде знак, че партията му може да подкрепи двупартийно коалиционно управление на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок.

След лидерската среща между председателите на парламентарните групи без "Атака", Местан посочи, че очаква конкретизиране на предложението на Борисов за коалиционно правителство на малцинството в едно с управленска програма.

На въпрос на "Дневник" дали партията му ще бъде опозиция или ще подкрепя подобно правителство,...

РБ се заинати: иска тройна коалиция

http://frognews.bg/news_79093/

Реформаторският блок се обяви за тройна коалиция, а не за правителство на малцинството, заяви Радан Кънев.

Патриотите искат да подпишат обща управленска програма

http://frognews.bg/news_79092/

До петък трябва да има спешно решаване на въпроса с КТБ чрез законова промяна, са единодушни всички партии взели участие в лидерската среща в парламента, свикана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

ДПС: Прави чест на Борисов, че поема отговорност

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dps-pravi-chest-na-borisov-che-poema-otgovornost-6025996

"Едно е сигурно - няма да видите ДПС в съюз с националпопулизма", каза председателят на ДПС

Италианският президент Наполитано свидетелства в дело срещу мафията

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/28/2408332_italianskiiat_prezident_napolitano_svidetelstva_v_delo/?ref=rss


Италианският президент Джорджо Наполитано свидетелства по дело по обвинение срещу висши държавни служители за водене на тайни преговори със сицилианската мафия през 90-те години, съобщи "Ройтерс".

Прокуратурата в Палермо разследва период, в който мафията системно напада държавата с убийства и бомбени атаки. За пръв път в историята на страната действащ държавен глава застава на свидетелското място.

Сред обвиняемите са Никола Манчино, заемал поста министър на вътрешните...

Google почете създателя на ваксината срещу полиомиелит

http://www.cross.bg/solk-google-vaksinata-1437256.html

/КРОСС/ Google отбеляза с иновативен Doodle 100 години от рождението на американския имунолог Джонас Солк. Излседователят първи успява успешно да разбработи полио ваксина, с което остава в историята. Търсачката Google почете деня с поредната си илюстрация ("дудъл"), отвеждаща директно към резултатите за живота и работата на признатия американски имунолог, създал първата успешна инактивирана ваксина срещу детски паралич. Илюстрацията, която можете да видите на началната страница на търсачката, изобразява две деца, държащи плакат с надпис „Благодарим Ви, д-р Солк". Джонас Солк е роден на 28 октомври 1914 г. в Ню Йорк, в семейство на руски имигранти с еврейски произход. В Медицинския университет в Ню Йорк той показва страст към научната дейност и в последствие избира кариерата на изследовател пред практиката като лекар. През 1957 г. ваксината на Солк влиза в масова употреба, след около 10 години разработване и мащабно тестване. До този момент полиомиелитът е считан за един от най-страшните проблеми на САЩ след войната с постоянно нарастващия брой на заразените. През 1952 г. е пикът на епидемията с 58 хиляди нови случая, от които над 3000 умират, а 21 хиляди имат тежки увреждания и парализа. Мнозинството са деца. С ваксината на Солк статистиката се променя само за пет години - през 1962 г. новите случаи на детски паралич в САЩ са сведени до под 1000

Местан: Не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа

http://www.cross.bg/platforma-sobstvenata-mestan-1437257.html

/КРОСС/Съставянето на правителство е воля на мандатоносителя. ДПС не могат да бъдат опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност - ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа, това няма да бъде подкрепа за един и ли друг политически субект, а ще подкрепим договорът, който сме сключили с нашите избиратели. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след проведената лидерска среща. Той заяви още, че "днес за първи път чухме изчистено предложение за съставяне на правителство на коалиционното малцинство". „В този смисъл ние очакваме конкретизиране на това предложение в едно с управленска програма. Какво споразумение ще правят помежду си относно ,механизмите за взимане на решение,това е тяхно суверенно право, това е тяхна територия, в което ние нямаме място", добави Местан.  

Фонд ще помага финансово на пенсионирани артисти

http://www.bnews.bg/article-120209

Съюзът на артистите в България и Първа инвестиционна банка дадоха днес старт на социален проект, който ще подпомага пенсионирани артисти.

Има деца, които не познават четката за зъби

http://healthy.actualno.com/Ima-deca-koito-ne-poznavat-chetkata-za-zybi-news_57342.html

„Има деца, които дори не познават четката за зъби. За съжаление, има родители, които не я ползват и е съвсем естествено, когато родителите имат лошо отношение към четката за зъби”,...

Времето се затопля в началото на ноември

http://society.actualno.com/Vremeto-se-zatoplja-v-nachaloto-na-noemvri-news_57344.html

В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все...

Асеновград има достатъчно материали за зимна поддръжка на пътищата

http://asenovgrad.actualno.com/Asenovgrad-ima-dostatychno-materiali-za-zimna-poddryjka-na-pytishtata-news_57345.html

Община Асеновград има достатъчно на склад сол, пясък, както и средства за зимната поддръжка на улиците в населените места и общинската пътна мрежа. Информацията съобщи кметът на общината Емил Караиван...

Секциото - фактор за развитие на аутизъм?

http://interest.actualno.com/Sekcioto---faktor-za-razvitie-na-autizym-news_57346.html

Оперативното родоразрешение – или т.нар. секцио повишава риска от развитието на аутизъм при детето. През последните години цезаревото сечение се прилага все по-често, което предизвиква загри...

Служителите в завод "Миджур" са получили парите си за септември

http://society.actualno.com/Slujitelite-v-zavod-Midjur-sa-poluchili-parite-si-za-septemvri-news_57348.html

Изплатени са заплатите за месец септември на служителите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Информацията съобщи служителят във взривилата се в началото на месец фабрика Емил Борисов, койте е бил съкр...

28 октомври: Цветя в муниции и килим от чадъри

http://society.actualno.com/28-oktomvri-Cvetja-v-municii-i-kilim-ot-chadyri-news_57339.html

Муниции, променили предназначението си в саксии за цветя. Снимката е направена през 2012 г. в Афганистан от британския фотожурналист Джон Кантли за Gettyimages, който от 2 години е в плен на бойците о...

Едномесечни протести в Хонконг

http://asia.actualno.com/Ednomesechni-protesti-v-Honkong-news_57349.html

Месец след началото на масовите демонстрации в Хонконг продемократичното движение се опитва да запази динамиката си. Тези, които все още окупират улиците обаче, казват, че лицето на бившата британск...

Реформаторите се запънаха: Искат тройна коалиция, а не правителство на малцинството!

http://www.bnews.bg/article-120217

Реформаторите смятат, че днешната среща между седем партии може да има само консултативен характер и съгласие за мнозинство между три партии не може да има.

КНСБ: При решението за КТБ да се сведе до минимум ударът върху данъкоплатците

http://www.moreto.net/novini.php?n=268817

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че КТБ трябва да бъде спасена от гледна точка на реалния живот. По думите му, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, ще фалират редица институции, сред които болници и училища.

Русия ще признае изборите в Новорусия

http://www.cross.bg/rysiya-izbori-izborite-1437255.html

/КРОСС/ Русия няма причина за това, да не признае изборите в Донбас, заяви прессекретрят на руския президент Дмитрий Песков. „Провеждането на изборите – това е решение, прието от ръководството на тези републики. Тези избори ще се състоят”, допълни още прессекретарят. Коментирайки обръщението на украинския външен министър към Русия с молба да откаже властите в ДНР и ЛНР от провеждане на избори в началото на ноември, Песков заяви, че не бива да се преувеличава влиянието на руското правителство. „Влиянието на Русия не е безгранично и не бива да се преувеличава. В дадения случай основен фактор е не влиянието на Русия, а решението, което ще приеме ръководството на тези републики и техния народ”, отбеляза още Песков. Той подчерта също, че както и при изборите в Украйна, Русия ще следи хода на гласуването в Луганска и Донецка народна република. На 9 октомври външният министър на Украйна Павел Климкин се обърна към руските власти с молба да откажат ръководството на ЛНР и ДНР от провеждането на собствени избори в началото на ноември. Климкин призна, че Киев няма да може да попречи на самопровъзгласилите се републики да проведат гласуването, но призова Русия да не подкрепя тази инициатива и да не признава резултатите от вота. Вместо това украинският министър предложи за одобрение предложението на Киев за засилване на автономията на тези региони. На 2 ноември в самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР ще се проведат парламентарни избори.

Изпратиха две съобщения за запор на община Перник

http://pik.bg/изпратиха-две-съобщения-за-запор-на-община-перник-news243049.html

Изпратиха две съобщения за запор на община Перник

Изпратени са запорни съобщения на община Перник, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет Илинка Никифорова, цитирана от БТА.

Две фирми претендират за неиздължени към тях вземания.

Предприели сме стъпки за подписване на споразумения и разсрочване на задълженията, заяви Никифорова. Едно от исканията, което е на сметопочистващата фирма "Лиел констракшън", ще бъде оспорено и в съда, каза още Никифорова.

По думите й независимо от запорните съобщения общината извършва най-наложителните плащания и дейността й не е блокирана.

Според неофициална информация община Перник има неплатени задължения в размер на 13 млн. лв.

Анимацията "Българ" тръгва като 3D филм по кината от 28 ноември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/28/2408023_animaciiata_bulgar_trugva_kato_3d_film_po_kinata_ot_28/?ref=rss


Известната в социалните мрежи анимационна поредица "Българ" ще се появи под формата на пълнометражен анимационен филм и в 3D формат по кината в цялата страна от 28 ноември. Това обяви пред "Дневник" неговият създател Неделчо Богданов.

Сюжетът все още се пази в тайна, но като цяло историята ще проследи как през уикенда главните герои попадат в едно зловещо имение, където ги очакват поредица от мистериозни изненади. Почитатели на сериала "Българ", за който "Дневник" разказа през януари...

Спорът между ЕЦБ и Бундесбанк еволюира в лична война между Драги и Вайдман

http://www.investor.bg/novini/130/a/sporyt-mejdu-ecb-i-bundesbank-evoliuira-v-lichna-voina-mejdu-dragi-i-vaidman-182691/

Обтегнатите отношенията между двамата централни банкери застрашават Европа и нейната все по-отслабваща икономика, пише Ройтерс

Реформаторите засега отказват на Борисов коалиция на малцинството

http://offnews.bg/news/n_1/n_409656.html

Реформаторският блок (РБ) ще продължава да настоява за дясноцентристка коалиция на управление, но в която да влизат три формации - ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт (ПФ). Това обявиха след консултации на парламентарната група на Блока двамата съпредседатели Радан Кънев и Меглена Кунева . РБ се събра на консултации след лидерската среща сутринта между председателите на всички партии в парламента ("Атака" отказа да участва), след която лидерът на ГЕРБ обяви, че се върви към коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ. Лидерската среща беше само консултативна, нужна е трипартийна среща между ГЕРБ, РБ и ПФ, комантира Радан Кънев. Той не присъства на консултациите между лидерите, там беше само Кунева. На въпрос ще откажат ли категорично коалиция на малцинството между ГЕРБ и Блока, Кунева обяви: "Реформаторският блок няма да е онзи политически субект, който ще спъне дясноцентристки кабинет.

Паралелни светове обясняват квантовите явления

http://www.cross.bg/svetove-svyat-yavleniya-1437253.html

/КРОСС/ Повече от век на учените е известно, че всички явления във физиката не могат да бъдат обяснени с една теория. В света на масивните обекти царуват класическата механика и теорията на относителността на Айнщайн, докато микроскопичните обекти - като елементарните частици, се подчиняват на законите на квантовата механика. Този разкол на науката отдавна вълнува физиците, които постоянно предприемат опити да формулират така наречената теория на всичко, за да отворят вратите към света на новата физика. Сега учените теоретици са формулирали необичайна хипотеза, която би могла да обясни хармонията на класическата и квантовата физика - множествени паралелни светове, всеки от които работи по законите на обикновената механика, периодично се докосват и тук възникват квантови явления. Така например може елегантно да се обясни странното квантово явление, наречено суперпозиция, при което частицата може да приема две или дори няколко състояния едновременно, докато не се намеси наблюдател и не измери системата. „Нашата хипотеза представлява фундаментален скок напред от предишните интерпретации на явленията от квантовия свят", казва водещият автор на изследването Хауърд Вайсман от университета Грифит в Бризбейн, Австралия. Предишните опити да се примирят класическата и квантовата механика се заключават в създаването на различни математически структури

Реформаторите не искат коалиция на малцинството, а трипартийно управление

http://www.cross.bg/blok-gerb-mnozinstvo-1437254.html

/КРОСС/Реформаторският блок настоява за трипартийно управление. Това стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на блока след среща на парламетарната им група, която проведоха непосредствено след лидерската среща днес, от която Борисов излезе с новината за правителство на малцинството ГЕРБ - РБ.  Реформаторският блок се стреми към дясноцентристко мнозинство, а то не е постигнато, стана ясно още от техните изявления. "Затова ние се обединихме около няколко тези. Реформаторският блок не е и няма да бъде пречка за съставяне на дясно-центристко правителство", заяви Меглена Кунева. "Поддържаме усилието за сформиране на правителство и мнозинство в три партиен формат - ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. За постигане на такова мнозинство са необходими срещи както с ГЕРБ така и с патриотите", каза Радан Кънев и допълни, че е уместно бързото провеждане на трипартийната среща. Това ,което казаха лидерите на всички партии, включително и г-н Миков е, че волята на българските избиратели е да се даде възможност на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок, коментира Меглена Кунева. „Целите, с които Реформаторския блок участва в този дясноцентристки блок няма да бъдат изместени", допълни тя. По думите й, в опитите на Бойко Борисов да осигури по-широка подкрепа са се натъкнали на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност на формираната подкрепа за правителство

Реформаторите не искат коалиция на малцинството, а трипартийно управление

http://www.cross.bg/blok-pravitelstvo-gerb-1437254.html

/КРОСС/Реформаторският блок настоява за трипартийно управление. Това стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на блока след среща на парламетарната им група, която проведоха непосредствено след лидерската среща днес, от която Борисов излезе с новината за правителство на малцинството ГЕРБ - РБ.  Реформаторският блок се стреми към дясноцентристко мнозинство, а то не е постигнато, стана ясно още от техните изявления. "Затова ние се обединихме около няколко тези. Реформаторският блок не е и няма да бъде пречка за съставяне на дясно-центристко правителство", заяви Меглена Кунева. "Поддържаме усилието за сформиране на правителство и мнозинство в три партиен формат - ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. За постигане на такова мнозинство са необходими срещи както с ГЕРБ така и с патриотите", каза Радан Кънев и допълни, че е уместно бързото провеждане на трипартийната среща. Това ,което казаха лидерите на всички партии, включително и г-н Миков е, че волята на българските избиратели е да се даде възможност на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок, коментира Меглена Кунева. „Целите, с които Реформаторския блок участва в този дясноцентристки блок няма да бъдат изместени", допълни тя. По думите й, в опитите на Бойко Борисов да осигури по-широка подкрепа са се натъкнали на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност на формираната подкрепа за правителство

Николета не била с турски олигарх, а с арабски шейх

http://www.bnews.bg/article-120212

Николета Лозанова имала извънбрачна връзка с турски олигарх. Той задоволявал всичките капризи и редовно купувал нови тоалети. Двамата се виждали в чужбина, за да не бият на очи, а съпругът на плеймейтката - футболистът Валери Божинов, не подозирал нищо за изневерите на жена си.

Реформаторите отказаха офертата на Борисов за правителство на малцинството (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408326_reformatorite_otkazaha_ofertata_na_borisov_za/?ref=rss


Реформаторският блок не е съгласен следващият кабинет да не е подкрепян от мнозинство в парламента.

След заседание на парламентарната група съпредседателите на групата Радан Кънев и Меглена Кунева потвърдиха позицията от предходните консултации, че не са склонни на правителство на малцинството. 

Решението им дойде около два часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще върви към подписване на коалиционно споразумение с Реформаторите и съставяне на кабинет на...

Захариева: Заплашени сме от спиране на газа през зимата

http://pik.bg/захариева-заплашени-сме-от-спиране-на-газа-през-зимата-news243046.html

Захариева: Заплашени сме от спиране на газа през зимата

Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева, съобщи Фокус.

„Енергетиката е важна за всеки един отрасъл на всяка икономика по света. Ще посоча 4 приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. На първо място е доброто управление в сектор енергетика. Добро управление в държавните дружества, но и стратегическа визия в дългосрочната политика. Това е нещо, което липсва през последните години. На второ място е енергийната дезирфикация. Създадохме енергийния борд като място за конструктивен дебат за необходимите промени в сектор енергетика“, обясни Захариева. По думите й, този форум е тръгнал добре и там е постоянното място, на което да се предлагат от страна на експертите дългосрочните управленски решения.

„Надявам се енергийният борд да продължи да работи и да бъде подкрепени от всички участници в него. Енергийният борд не е панацеята и държавата не бива да се крие зад него. През годините се показа, че когато решенията се взимат набързо и на тъмно без да се обсъждат с експертите, видяхме, че това не е добрият начин. България малко е направила по отношение на газовите доставки“, допълни Захариева. По думите й, и тази зима сме заплашени от спиране на доставките.

„Успяваме все още да получаваме редовно доставки, но все пак съществува риск. Това, което България трябва да работи е свързаността й с другите държави. Енергийната ефективност е изключително важна тема и моя професионална страст. Трудно тръгва програмата в жилищния сектор, но за следващия програмен период са предвидени 300 милиона лева само за този сектор“, посочи Екатерина Захариева.

Реформаторите искат трипартийно управление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392751

Реформаторският блок настоява за трипартийно управление. Това стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на блока след среща на парламетарната им група, предаде БГНЕС.
Реформаторският блок се стреми към дясноцентристко мнозинство, а то не е постигнато, стана ясно още от техните изявления.
"Затова ние се обединихме около няколко тези. Реформаторският блок настоява за трипартийно управление. Това стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на блока след среща на парламетарната им група, предаде БГНЕС. Реформаторският блок се стреми към дясноцентристко мнозинство, а то не е постигнато, стана ясно още от техните изявления. "Затова ние се обединихме около няколко тези.

Калфин: ГЕРБ и РБ най-вероятно ще сформират ясно дефинирана коалиция

http://pik.bg/калфин-герб-и-рб-най-вероятно-ще-сформират-ясно-дефинирана-коалиция-news243045.html

Калфин: ГЕРБ и РБ най-вероятно ще сформират ясно дефинирана коалиция

Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.

По думите на Калфин търсенето на съгласие от всички политически сили по какъв начин да започне управлението е бил правилният начин. „Логиката беше, че е лош вариант да отидем на нови избори – на практика политиците не харесват резултата от изборите и пращат на поправителен избирателите, абсурдно е това нещо, както и не е редно да се направи правителство, което е с някакъв хоризонт било няколко месеца или една година – това значи веднага да започне предизборната кампания”, обясни Калфин.

„Уточнихме се ,че най-голяма стабилност има една конструкция, на която в основата са ГЕРБ и Реформаторския блок , те най-вероятно ще се насочат към коалиционно споразумение и ще сформират коалиция, която е ясно дефинирана.

Тази коалиция няма мнозинство в следващия парламент”, допълни той и каза още , че преди да предложат правителство те ще предложат на всички политически групи основните елементи от програмата му, където ще могат да е дадат мнения и предложения. „Тогава ще се изясни кой би могъл да подкрепи правителството и по кои теми”, коментира Калфин.

По думите му според АБВ решението за стабилна коалиция е между ГЕРБ и БСП и обясни, че АБВ също биха се ангажирали с това, но за съжаление БСП са отказали участие в такава коалиция. Трудно може да се събере коалиция , която да е ясно дефинирана, да събере мнозинство в парламента, оттук нататък е въпрос на диалогичност ГЕРБ и РБ да търсят съгласие по основните теми”, обясни Калфин.

Реформаторите настояват за трипартийно управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392737

На срещата на лидерите на седем от представените групи в парламента тази сутрин стана ясно, че това, към което се стреми Реформаторският блок - дясноцентристко мнозинство - не е постигнато.
Реформаторският блок няма да е пречка за съставянето на дясно-центристко правителство, но също така смята, че това дясноцентристко правителство и мнозинство На срещата на лидерите на седем от представените групи в парламента тази сутрин стана ясно, че това, към което се стреми Реформаторският блок - дясноцентристко мнозинство - не е постигнато. Реформаторският блок няма да е пречка за съставянето на дясно-центристко правителство, но също така смята, че това дясноцентристко правителство и мнозинство

Калфин: ГЕРБ и РБ най-вероятно ще сформират ясно дефинирана коалиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392746

Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло

Trion Nemesis е новият конкурент сред супер автомобилите

http://www.cross.bg/trion-nemesis-kmch-1437251.html

/КРОСС/ Преди половин година американската компания Trion SuperCars показа пред обществеността рисунки от своя бъдещ автомобил. Втората вълна изображения вече е много по-близо към потенциален концепт - Trion Nemesis. Паралелно с дизайнерския поглед към аеродинамиката върви работата по всички съпътстващи направления. Твърди се, че под капака на Trion Nemesis ще има 2000 к.с.! Това ще позволява ускоряване от място от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди с максимална скорост 450 км/ч., пише AutoClub. Очаква се цената на супер автомобила Trion Nemesis да не превишава $800 000.    

Я. Стоилов обеща конструктивен тон, а не безметежно съгласие в НС

http://frognews.bg/news_79091/

Не трябва да пребиваваме в безметежно съгласие, нито самоцелно да се търси конфронтация в НС. БСП ще отстоява позиции в конструктивен тон.

40% от участвалите в субсидирани програми не намират работа в реалния сектор

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/40-ot-uchastvalite-v-subsidirani-programi-ne-namirat-rabota-v-realniia-sektor-182697/

Кризата е създала висока конкуренция на пазара на труда, при която няма място за нискоквалифицирани във фирмите, отчита проучване

Ново издание на „Нощем с белите коне“ отбелязва 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

http://www.cross.bg/vezhinov-pavel-belite-1437252.html

/КРОСС/„Ентусиаст" публикува отново романа „Нощем с белите коне". Новото издание на класиката е посветено на 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов и трябва до дни да бъде в книжарниците. С премиерата на книгата ще бъде открита и изложба, достъпна за посетителите на Столична библиотека през целия месец. Тя ще бъде под надслов „Киното е двуостро оръжие" и ще представя романа „Нощем с белите коне", повестта „Бариерата" и филмовите им адаптации. Официалното откриване ще се състои на 13 ноември от 19 ч. За първи път на едно място ще бъдат събрани всички оригинални издания на романа през годините, както на български, така и на чужди езици. Акцент ще бъдат лични вещи на писателя, които ще напуснат за първи път семейния архив, както и оригинални негови портрети. Чрез изображения и текстове посетителите ще могат да научат любопитни факти и отзиви за романа „Нощем с белите коне" и повестта „Бариерата", както и за филмовите им продукции. Събитието е част от културната програма, организирана от Столична библиотека, съвместно с много институции и партньори в месеца на Павел Вежинов. Изложбата е опит за нов съвременен прочит на творчеството на Павел Вежинов, с който то да бъде представено на младите читатели

Руската рубла продължава да се срива

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/ruskata-rubla-prodylzhava-da-se-sriva-6025995

Руската централна банка харчи милиарди долари за намеси на пазара в подкрепа на рублата

Варненци са №1 в страната по ММА

http://www.moreto.net/novini.php?n=268813

Столичната зала „Триадица” прие най-мащабното ММА състезание за аматьори за тази година. В турнира се включиха над 80 бойци, които бяха разделени в 3 категории според опитът им в подобни турнир до този момент. Варненският клуб ММА се завърна с 5 златни и 1 бронзово отличие.

Твърдения за корупция в мисията на ЕС в Косово

http://www.cross.bg/eyleks-kosovo-koryptziya-1437250.html

/КРОСС/ Мисията на ЕС в Косово - ЕУЛЕКС, която трябва да съдейства за прилагането на правосъдието и опазването на сигурността в страната, разследва твърдения срещу някои от нейните висшестоящи представители, според които те са свалили криминални обвинения срещу обвиняеми от Косово срещу пари. Информацията е на водещия косовски вестник Koha Ditore, цитиран от Reuters. В писмен отговор до агенцията ЕУЛЕКС заявява, че няма да коментира никакви текущи разследвания или изтекли документи, претендиращи да са свързани с разследвания, като добавя че твърденията са последвани от небходимите действия. ЕУЛЕКС е най-голямата и скъпа мисия на ЕС, която се занимава с чувствителни въпроси в Косово, като организирана престъпност, корупция, военни престъпления, за които се смята, че са твърде големи, за да бъдат оставени на местните съдии и прокурори. Мисията подпомага местните власти в създаването на независима съдебна система. Твърденията за корумпирани представители на ЕУЛЕКС се позововат на изтекли документи, според които потулените случаи са свързани с убийство и корупция сред висши държавници в Косово. Според източник на Reuters от европейската мисия, ЕУЛЕКС вече знаело за тези обвинения, а източникът на изтеклите документи е прокурор, който след е бил освободен от длъжност заради разкриването на документите

Кин Стоянов и Емил Янев искат оставки в БНР и реформа в СЕМ

http://offnews.bg/news/n_1/n_409615.html

Профанизация, футболизация, всяване на тотален страх с цел оцеляване. Това се случва в момента в Българското национално радио (БНР), заявиха двама от дългогодишните радиогласове Кин Стоянов и Емил Янев на дискусия за обществените медии. Дебатът бе провокиран от спрените преди няколко месеца пет авторски предавания на Стоянов и Янев по Радио София - столичната програма на националното радио, която се цели в младежката аудитория. По думите на двамата журналисти новото ръководство на радиото в лицето на генералния директор Радослав Янкулов и на шефа на Радио София Митко Димитров драстично нарушава професионалните и човешки права на журналистите и "профанизира" програмата. Съществувала неформална директива да се пуска основно музика. По думите им по идея на Митко Димитров по радиото даже звучал призивът "Музика, музика и щастливите кокошки все повече снасят". След разговор за намеса в предаванията им с председателя на СЕМ и след като се подписали в защита на Петър Волгин, продукциите им били спрени. "Решихме да не бъдем щастливи кокошки в този курник и затова напуснахме", заявиха Стоянов и Янев, доскоро автори на "Инфохолици". Към дискусията се присъединиха и други дългогодишни кадри на радиото, между които бившият генерален директор Валерий Тодоров. Те изразиха недоволство не само от случващото се в БНР, а и от ролята на медийния регулатор - СЕМ (Съветът за електронни медии е органът, който избира генералните директори на БНТ и БНР - б.а.) "Силно разтревожен съм от компетентността на самия регулатор. Бих оспорил неговата обществена роля, защото се назначава от политически квоти. В СЕМ има хора, които през живота си не са управлявали петима души", коментира Валерий Тодоров, който два мандата бе начело на радиото. "Разтревожило" го и спадането на рейтинга на програма "Хоризонт" наполовина през последната година, откакто БНР е с ново ръководство.  Тримата се обединиха около мнението, че СЕМ има нужда от обществена квота, а радиото - от по-компетентно управление и от Обществен съвет, който обаче не се назначава както сега от ръководството. Стоянов и Янев се заканиха да уведомят за случващото се медийната комисия в парламента, омбудсмана, както и международни журналистически организации и европейски институции. Те предложиха на СЕМ да одитира дейността на Янкулов и припомниха, че при 2 административни нарушения мандатът му може да бъде рпекратен. В ефира на БНР и с отворено писмо до медиите двамата директори Радослав Янкулов и Валерий Тодоров вече изразиха позицията си по темата. В своето предаване "60 минути на директора" Янкулов заяви, че предаванията на Кин Стоянов и Емил Янев са с високи качества, но предвид младежкия профил на Радио София е одобрил нова програмна схема. Митко Димитров на свой ред посочва: "Петте предавания, реализирани от Емил и Кин, отпаднаха. От ръководството на радиото многократно ги молихме и им предлагахме да реализират други предавания. Едно от предложенията беше те да бъдат автори на най-важната рубрика, свързана с 80-годишнината на БНР – представяне на всички легендарни моменти от историята на медията. Те се провалиха. Емил Янев и Кин Стоянов постоянно демонстрираха високомерие, недоволство и нежелание да работят. Няма човек в БНР или в друга медия, който да води 5 предавания и да монополизира и обсебва по този начин дадена програма." Oт месеци напрежението в радиото расте. Къде формално, къде - не, журналисти споделят, че са притеснени от програмните решения на ръководството и най-вече от непрозрачните мотиви зад тях. В края на септември, след серия поводи, между които и предаването "Деконструкция" на Петър Волгин, СЕМ покани ръководството на медията на разговор в опит да модерира конфликта. В края на лятото в ефира на БНР зазвуча Let It Be - символ на протестите в обществените медии още от 90-те и знак, че журналистите имат повод за недоволство.

Осиновяването - мисия възможна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391228

Лесни или трудни са осиновяванията в България, доколко е рационална и адекватна нормативната уредба, ефективна ли е административната процедура по осиновяване - това са любими медийни теми. За съжаление, може би заради любовта на публиката към драматични сюжети, на преден план винаги излизат клишетата за трудното почти невъзможно осиновяване ... Лесни или трудни са осиновяванията в България, доколко е рационална и адекватна нормативната уредба, ефективна ли е административната процедура по осиновяване - това са любими медийни теми. За съжаление, може би заради любовта на публиката към драматични сюжети, на преден план винаги излизат клишетата за трудното почти невъзможно осиновяване ...

Ивайло Калфин: ГЕРБ и РБ най-вероятно ще сформират ясно дефинирана коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392736

Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло

С бой и безсъние ДС кара католици да признаят, че са шпиони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392730

В края на 80-те години стар и корав партиен деятел започва да чете усилено Библията. Близките му и съседите на бул. В края на 80-те години стар и корав партиен деятел започва да чете усилено Библията. Близките му и съседите на бул. "Скобелев" в София, са меко казано, изумени и потресени. До този момент те са живели в страх от него. Самият той е заемал редица висши постове, бил е посланик, член на редакционната колегия на партиен официоз,

От 2015 г. ни чака засилен внос на мляко от Унгария, Чехия и Словакия

http://www.investor.bg/analizi/85/a/ot-2015-g-ni-chaka-zasilen-vnos-na-mliako-ot-ungariia-chehiia-i-slovakiia-182650/

Засилената конкуренция ще ускори процеса на преструктуриране в българското млечно говедовъдство, се казва в анализ на Николай Вълканов от ИПИ

Вицепремиерът Захариева: Заплашени сме от спиране на газа през зимата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392720

Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство

Ако има предвидимост, ще има и стабилно управление

http://www.bnews.bg/article-120210

Очаквам едно стабилно и предвидимо правителство във възможно максимално дългия, позволен от конституцията срок. Това заяви след лидерската среща в Народното събрание Светлин Танчев, председател на "Български демократичен център".

Дедето, което падна от прозореца на дома в Берковица, е в кома

http://www.cross.bg/berkovitza-koma-padna-1437249.html

/КРОСС/В дълбока кома е 10-годишното момиче, което падна от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица. Към момента състоянието на детето продължава да е много тежко. Инцидентът стана в края на миналата седмица.   Детето е настанено в реанимацията на монтанската болница, където е под непрекъснато лекарско наблюдение и на апаратна вентилация. Медиците продължават да правят всичко възможно, за да спасят живота му.   

РБ иска трипартийна среща за правителство

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rb-iska-tripartijna-sreshta-za-pravitelstvo-6025994

Най-добрата формула за управление на България според Реформаторския блок е правителство, на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт

Изложба за 95-годишнината от рождението на Хайтов

http://www.cross.bg/hristov-haiitov-kyltyrata-1437248.html

/КРОСС/Община Пловдив и фондация „ПАМЕТ", съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев организират ретроспективна фото изложба по повод 95 годишнината от рождението на академик Николай Хайтов. Откриването е на 31ви октомври от 18 часа във фоайето на Дом на културата „Борис Христов". Изложбата представлява един автентичен разказ в черно бели фотографии от личния архив на писателя, който ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите „Диви разкази". Именно реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите. Акцент в изложбата ще бъде и черно белият разказ от фондовете на киното, който ни отвежда в правенето на седем филма по сценарии Николай Хайтов. Представени са работните моменти с незабравимите актьори и актриси на българското кино - Невена Коканова, Катя Паскалева, Марияна Димитрова, Григор Вачков, Антон Горчев, Велко Кънев...Редом с тях са и режисьорите и операторите Методи Андонов, Григор Чернев, Георги Дюлгеров, Димо Коларов, все творци, създали едни от най-значимите филми в българското кино, пише kapana.bg. Редом с изложбата и излъчването на филмите, във фоайето на Дом Борис Христов, Фондация „Памет", ще представи конкурсните проекти на днешните млади творци от художествената гимназия в София, за илюстрация на корица на „Диви разкази"

Най-голямата ни ТЕЦ – пред колапс

http://pik.bg/най-голямата-ни-тец-–-пред-колапс-news243038.html

Най-голямата ни ТЕЦ – пред колапс

Най-голямата българска топлоцентрала – „Марица-изток-2", е в тежка ситуация, до 30 септември е натрупала близо 17 млн. лв загуба, нещо незапомнено от години. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров преди поредната регионална среща на синдикалния актив от Старозагорско, Хасковсо и Кърджалийско във вторник в Стара Загора.

До края на годината загубите можели да надхвърлят 30 млн. лв и тогава ТЕЦ-ът щял да спре да плаща на мините за използваните въглища и на други доставчици, както и обслужва държавно-гарантирания заем към японска банка за неотдавнашанта модернизация. „Неблагополучията в сектор енерегетика стигнаха и до „златната кокошка", както всички наричат ТЕЦ-2, защото и отнеха всчко, с което се хранеше", описа образно ситуацията синдикалният шеф. Той припомни, че от 1 юли топлоцентралата е била извадена от регулирания пазар и работела само за износ с уверението, че това ще бъде финансово изгодно. Освен това студеният резерв, работещи мощности, които ТЕЦ-а държи в готовносн за екстрени ситуации, е бил намален от 600 на 400 мегавата. Само от това приходите са намалели с над 71 млн. лв в сравнение със същия период на миналата година. За капак от ЕСО са поставили таван на цената на разполагемите мощности 10 лв/мвтч при реална себестойност на произвеждания ток 23,14 лв/ и това допълнително свило пирходите. В момента заради тежкото финансово състояние според синдикалния шеф на КНСБ в дружеството Христо Дяков топлоцентрлата имала в складовете въглища в резерв едва за 15-ина дни.

Преди 10-ина дни от ръководството на топлоцентралата са описали тежката ситуация в официално писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и са поискали спешни мерки за стабилизиране на най-голямата ни ТЕЦ.

Стана ясно още, че в същото тежко състояние е и другото държавно дружество в енергетиката –Мини „Марица-изток", което е първо в редичката и събира всички негативи на взаимните задължения в сектора. Въгледобивното дружество имало да взема вече 200 млн. лв за произведени, но неплатени въглища. Общата задлъжнялост в енергетиката е 3,2 млрд .лв", припомни шефът на КНСБ Пламен Димитров. Според него, ако трябва да се емитира нов държаван дълг, той трябвало да бъде не за КТБ, а за стабилизиране на енергетиката. И синдикатите щели да отправят това свое предложение към новия кабинет. Според тях той можел да бъде стабилен, само ако е подкрепен от максимално широка коалиция./standartnews

 

В дълбока кома е малката Александра, която падна от прозорец

http://pik.bg/в-дълбока-кома-е-малката-александра-която-падна-от-прозорец-news243040.html

В дълбока кома е малката Александра, която падна от прозорец

В дълбока кома е 10-годишното момиче, което падна от втория етаж на дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи  пред Фокус д-р Пламен Захариев, заместник-директор на Многопрофилната болница за активно лечение - Монтана.

Инцидентът стана в края на миналата седмицаКъм момента състоянието на детето продължава да е много тежко. „Няма промяна в състоянието му. Продължава да е с опасност за живота”, каза още д-р Захариев.

Според него, няма признаци състоянието на момичето да се подобри. Детето е настанено в реанимацията на монтанската болница, където е под непрекъснато лекарско наблюдение и на апаратна вентилация. „Медиците продължават да правят всичко възможно, за да спасят живота на детето”, допълни д-р Захариев.

В дълбока кома и с опасност за живота е малката Александра, която падна от прозорец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392698

В дълбока кома е 10-годишното момиче, което падна от втория етаж на дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи  пред Фокус д-р Пламен Захариев, заместник-директор на Многопрофилната болница за активно лечение - Монтана.
Инцидентът стана в края на миналата седмицаКъм момента състоянието на детето продължава да е много тежко. В дълбока кома е 10-годишното момиче, което падна от втория етаж на дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи  пред Фокус д-р Пламен Захариев, заместник-директор на Многопрофилната болница за активно лечение - Монтана. Инцидентът стана в края на миналата седмицаКъм момента състоянието на детето продължава да е много тежко.

Разузнаването продължава да разиграва Комисията по досиетата

http://www.mediapool.bg/razuznavaneto-prodalzhava-da-razigrava-komisiyata-po-dosietata-news226505.html

Военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви на Комисията по досиетата, съобщи председателят й Евтим Костадинов. Основният проблем е с документите на служба "Военна информация", от която Комисията очаква около 30 000 архивни единици. Служебният военен министър Велизар Шаламанов е разпоредил документите да бъдат предадени, но службата не е стигнала отново до съгласие с комисията, съобщиха за Меdiapool от министерството. "Говорихме с Шаламанов, но службата отново отказва да предостави документите с аргумента, че в тях има и имена на чужди граждани. Ние обаче не може да приемем това обяснения, тъй не отговаря на закона... Очевидно изчакват и новото правителство, за да видят какво ще стане", обясни Костадинов. Според неофициална информация Шаламанов имаше намерение да предложи смяна на шефа на службата Веселин Иванов, но рокадата срещна остра съпротива, включително и от вероятния нов премиер Бойко Борисов. Въпреки ясната оценка и на сегашното политическо ръководство, службата твърди на сайта си, че вече е изпълнила Закона за досиетата. Според съобщението това е станало още в края на 2013 година. Аналогичен проблем съществува и по отношение на цивилното разузнаване – Националната разузнавателна служба (НРС). Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира службата, която е под негова "шапка", да изпълни закона, но Евтим Костадинов обясни, че това не е станало. Проблемът се отнася до далеч по-малък обем материали - още архивни единици за т.нар. фонд "нелегалите". "Не става въпрос за много архивни единици, но този фонд е значителен като съдържание. Не искат да го предават", коментира Костадинов пред Меdiapool. Двете служби все още не са изпълнили и задълженията си по чл. 3 т. 16 от закона, според който трябва да предоставят списъци за проверка с имената на директорите, заместник-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори в тях. Традиционният мотив на службите да не предоставят всички документи е запазването и сигурността на агентурата им. Така обаче излиза, че въпреки декларираната публично политическа воля да бъде изпълнен Законът за досиетата, професионалното ръководство на службите намира начин да се движи извън него. Комисията води кореспонденция с двете служби още от 2009 година, но досега няма резултат. Те са единствените, които все още не са предали всичките изисквани от закона документи на Комисията по досиетата, след като Министерството на правосъдието наскоро най-накрая предаде досиетата на агентурата в затворите.

Миков: Въпросът за кабинет на малцинството зависи от преценката на народа

http://www.moreto.net/novini.php?n=268812

Лидерът на социалистите Михаил Миков беше лаконичен в коментарите си за варианта за правителство на малцинството. "Нищо не е ясно, докато не се случи", отговори соцлидерът на журналистите. По думите му много ще зависи каква политика се прави за хората и дали народът ще подкрепи мерките и действията на такова правителство.

Историятана един от най-успешните футболисти в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392701

Роналдо Луиш Назарио Де Лима е роден на 18-ти септември 1976 година в Рио Де Жанейро, Бразилия. Още от ранна детска възраст бразилецът е разпознат като уникален футболен талант. Той участва във всички футболни мачове, организирани в неговия квартал. Роналдо получава пълната подкрепа на приятели и съседи и бързо си създава име на добър и много Роналдо Луиш Назарио Де Лима е роден на 18-ти септември 1976 година в Рио Де Жанейро, Бразилия. Още от ранна детска възраст бразилецът е разпознат като уникален футболен талант. Той участва във всички футболни мачове, организирани в неговия квартал. Роналдо получава пълната подкрепа на приятели и съседи и бързо си създава име на добър и много

Турчинов: Ще обявим война на Русия и ще си върнем Крим

http://www.cross.bg/krim-ykraiina-tyrchinov-1437246.html

/КРОСС/ Войната на Украйна с Русия е неизбежна и след като възвърне силите си, Украйна ще си върне Крим, заяви говорителят на Върховната рада Александър Турчинов в интервю за киевското издание Сenzor.net. Турчинов призна, че е било невъзможно Украйна да не изгуби Крим, тъй като „руснаците събраха до 40 хиляди от своите елитни войски, подкрепяни от болшинството местни жители, и около границата бе концентрирана две хилядна армия с неограничени резерви”. В Киев са убедени, че Украйна може да си върне Крим с широкомащабна война с термоядрена държава. „За разлика от февруари-март, ние вече имаме армия, Националната гвардия, батальоните на МВР. Всички те имат реален боен опит. Но никой в момента не иска незабавно да бъде изпратена войска в Крим. Защо? Защото, въпреки кардиналното увеличаване на военния ни потенциал, в сравнение с началото на годината, ние още не сме готови да прогоним руските войски от Крим. За решаването на тази задача трябва да станем още по-силни. За това е необходимо време и концентриране на усилията. Но това задължително ще се случи!”, каза Турчинов. По-рано съветникът на украинския президент Юрий Луценко поясни, че Киев се е съгласил на споразуменията в Минск и примирието в Новорусия само за да си поеме дъх и да проведе превъоръжаване на армията, след което да продължи войната

Турчинов се кълне: Ще обявим война на Русия и ще си върнем Крим

http://www.cross.bg/krim-tyrchinov-rysiya-1437246.html

/КРОСС/ Говорителят на Върховната рада Александър Турчинов заяви, че войната на Украйна с Русия е неизбежна и украинската страна ще си върне Крим, след като възвърне силите си. Това съобщи той  в интервю пред киевското издание cenzor.net. Турчинов призна, че е било невъзможно Украйна да не изгуби Крим, тъй като „руснаците събраха до 40 хил. от своите елитни войски, подкрепяни от болшинството местни жители, и около границата бе концентрирана две хилядна армия с неограничени резерви”. В Киев са убедени, че Украйна може да си върне Крим с широкомащабна война с термоядрена държава. „За разлика от февруари-март, ние вече имаме армия, Националната гвардия, батальоните на МВР. Всички те имат реален боен опит. Но никой в момента не иска незабавно да бъде изпратена войска в Крим. Защо? Защото, въпреки кардиналното увеличаване на военния ни потенциал, в сравнение с началото на годината, ние още не сме готови да прогоним руските войски от Крим. За решаването на тази задача ние трябва да станем още по-силни. За това е необходимо време и концентриране на усилията. Но това задължително ще се случи!”, каза Турчинов. По-рано съветникът на украинския президент Юрий Луценко поясни, че Киев се е съгласил на споразуменията в Минск и примирието в Новорусия, само за да си поеме дъх и да проведе превъоръжаване на армията, след което да продължи войната

Децата стават зависими от смартфоните

http://www.cross.bg/smartfonite-detzata-problemi-1437247.html

/КРОСС/Учениците са склонни към зависимост от смартфоните и някои деца могат да прекарат часове с модерен телефон в ръката. Това заяви пред Дарик психологът Радка Цонкова. По думите й, трябва да има доза нормалност при ползването на тези технологии. Засилената мобилна комуникация в социалните мрежи е сигнал за проблеми в личния живот на учениците. Причини за това могат да бъдат повишената тревожност на децата и прекаленото обгрижване от родителите. Подражанието е един от мотивите децата да искат да имат смартфон или таблет, тъй като повечето от връстниците им имат. От друга страна това е начин да се откъснат от реалния свят и да бъдат в един друг, който е измислен, и там могат да изглеждат, както искат, и да общуват без ограничения, каза Цонкова. Според детския психолог ролята на забраните и ограниченията за ползване на тези средства за комуникация са по-приложими в училищна среда. Родителите обаче трябва да предразположат децата си, ако искат те сами да им споделят с кого си пишат в интернет и да не се налага да ги следят. Учениците са сред рисковите групи, подложени на вредното въздействие на смартфоните и таблетите, заяви пред Дарик доцент Емил Алтимирски от Техническия университет в София. По думите му, колкото повече такива апарати има на едно място, толкова по-силно става тяхното излъчване, което при натрупване може да доведе до здравословни проблеми

"Гугъл" посвети днешния "дудъл" на създателя на ваксината срещу полиомиелит

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/28/2408317_gugul_posveti_dneshniia_dudul_na_suzdatelia_na/?ref=rss


На днешната дата преди точно сто години се е родил Джонас Солк - създателят на първата успешна инактивирана ваксина срещу полиомиелит (детски паралич). Търсачката Google почете деня с поредната си илюстрация ("дудъл"), отвеждаща директно към резултатите за живота и работата на признатия американски имунолог. 

Джонас Солк е роден на 28 октомври 1914 г. в Ню Йорк, в семейство на руски имигранти с еврейски произход. В Медицинския университет в Ню Йорк той показва страст към научната...

Захариева: Заплашени сме от спиране на газа през зимата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392700

Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство

Авария на НЕК спря тока в Благоевградско

http://frognews.bg/news_79090/

Поради авария в подстанция на НЕК на 28.10 e изключено електрозахранването в населени места в Община Ботевград, информират от ЧЕЗ. Очакван час за възстановяване 14.10 часа.

В дълбока кома е малката Александра, която падна от прозорец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392684

В дълбока кома е 10-годишното момиче, което падна от втория етаж на дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи  пред Фокус д-р Пламен Захариев, заместник-директор на Многопрофилната болница за активно лечение - Монтана.
Инцидентът стана в края на миналата седмицаКъм момента състоянието на детето продължава да е много тежко. В дълбока кома е 10-годишното момиче, което падна от втория етаж на дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи  пред Фокус д-р Пламен Захариев, заместник-директор на Многопрофилната болница за активно лечение - Монтана. Инцидентът стана в края на миналата седмицаКъм момента състоянието на детето продължава да е много тежко.

Леонид Йовчев в ролята на принцеса в „Пиеса за теб”

http://scene.actualno.com/Leonid-Jovchev-v-roljata-na-princesa-v-Piesa-za-teb-news_57336.html

Един изключителен спектакъл за онзи момент, в който бъдещето се превръща в минало, очакваното – в спомен, а детството – в порастване. Формира се изцяло нов свят, в който космосът т...

Никос Ксеталис пред Actualno.com: София Ринг Мол е търговски център от ново поколение

http://interview.actualno.com/Nikos-Ksetalis-pred-Actualnocom-Sofija-Ring-Mol-e-tyrgovski-centyr-ot-novo-pokolenie-news_57284.html

Никос Ксеталис завършва Техническия университет в Крит със специалност инженерен мениджмънт през 1989 г. Той има сертификат и от Бизнес колежа на ИКЕА през 2005 г., както и от колежа ECE Master в Герм...

Виж кой спечели първите три награди от Играй и спечели с Actualno.com и „Кутийковците"

http://cinema.actualno.com/Vij-koj-specheli-pyrvite-tri-nagradi-ot-Igraj-i-specheli-s-Actualnocom-i-Kutijkovcite-news_57340.html

Първата седмица от страхотната ни игра заедно с колегите ни от „Форум Филм България” приключи! Благодарим на всички, които участваха и им пожелаваме успех и в следващите етапи на и...

Снимка от протестите у нас - в нов холивудски блокбъстър

http://goodnews.actualno.com/Snimka-ot-protestite-u-nas---v-nov-holivudski-blokbystyr-news_57341.html

През 2013 година фотографът Стефан Стефанов е хванал с фотоапарата си символичен момент от антиправителствените демонстрации в София. Разпространявана в социалните мрежи, днес снимката му намира място...

Лъч надежда в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_409645.html

Най-сетне добри новини от Украйна! Изборите миналата неделя излъчиха парламент, в който огромен превес имат проевропейските сили. Най-голям дял във Върховната рада ще имат Народния фронт на премиера Арсений Яценюк, блокът, оглавен от президента Петро Порошенко, всяка с малко над 21% от вота. Следва партията Самопомощ, начело с кмета на Лвов Андрий Садовий (11%). Резултатите не са добри за поддържниците на сближението с Москва. Опозиционният блок, наследник на Партията на регионите на Виктор Янукович, има под 10%. Комунистите са под бариерата, както и десните радикали от Свобода и “Десен сектор” (лидерът Дмитро Ярош обаче става депутат от едномандатен район). Популистът Олех Ляшко, който очакваше да спечели второто място, също претърпя разочарование – неговата Радикална партия има едва 7%. Изборите показват недвусмислено, че в изстрадалата от корупция, икономическа криза, политическа криза и военен конфликт Украйна е налице съгласие в полза на Европейския съюз (ЕС). При това не можем вече да говорим за ясно разделение между западните области от една страна и изтока и юга от друга. Партиите на Яценюк и Порошенко имат електорално надмощие в много повече рускоезични региони в сравнение с последните парламентарни избори, проведени 2012 г. ( инфографика ) Анексията на Крим и войната в Донбас е променила отношението на много украински граждани, които до този момент са давали глас за Янукович. Разделението обаче не е изчезнало съвсем – в изтока и юга избирателната активност е сравнително ниска (средно около 40%; в Донецка и Луганска област – 30%) и отношението към победителите в Киев е белязано от апатия. Като цяло активността на национално ниво е слаба: 52.4%, най-ниският процент от независимостта на Украйна до ден днешен. Резултатите поставят официална Москва в особено положение. Нейният разказ за Майдана като фашистки преврат вече не изглежда достоверен след неуспеха на крайната десница. Силите, които могат да се разглеждат като пета колона на Кремъл в украинската политика, са в отстъпление. Разбира се това не значи, че Русия няма лостове за влияние – в един коалиционен кабинет винаги могат да се намерят пробойни. Особено ако в Украйна се повтори сценарият след Оранжевата революция от 2004 г., когато враждата между някогашните съюзници Юлия Тимошенко и Виктор Юшченко блокира управлението. Основният въпрос пред Украйна е дали новият кабинет ще успее да покаже воля за реформи. Икономиката на страната е в тежко състояние, а конфликтът добавя още един огромен проблем. Войната е нанесла огромен удар против украинската енергетика, зависима от въгледобива в Донбас, националната валута (хривня) продължава да се обезценява, Световната банка предвижда свиване на БВП от над 5% за тази година. Бъдещото правителство ще трябва да осигури стабилност и в същото време да предприеме дълго отлагани реформи в администрацията, съдебната власт, икономиката. Едва ли ще му е лесно – търпението на избирателите няма да е безкрайно, олигархичните интереси ще продължават да имат решаващо значение, а военните действия ще изразходват ценна политическа и управленска енергия. Ако Украйна има късмет, в момента тя изживява нещо като българската 1997 г. Ако не, чака я ново разочарование както през годините след Оранжевата революция. Нека все пак се надяваме за още добри новини от Киев!

TNT се срина в зоната на загубите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tnt-se-srina-v-zonata-na-zagubite-182698/

Слабо търсене, ценова война в Европа и антикартелно разследване натоварват резултатите на холандската компания

Миков: Народът гласува за правителство дясно-център

http://frognews.bg/news_79089/

"Продължава диалогът. Очевидно е, че трябва в рамките на 43-ото НС да се формира мнозинство. Мнозинството, както е решено от избирателите, се очертава дясно - център".

Спипаха две мулета с половин кило дрога

http://www.bnews.bg/article-120208

Благоевградската полиция спипа двама души, погълнали половин килограм наркотици.

Джордж Сорос връчи награда "Отворено общество" на Кристалина Георгиева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392681

Известният американски инвеститор Джордж Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. За това съобщи самата тя на страницата си във фейсбук.
Още през юни стана ясно, че тазгодишната награда „Отворено общество“, която се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, Известният американски инвеститор Джордж Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. За това съобщи самата тя на страницата си във фейсбук. Още през юни стана ясно, че тазгодишната награда „Отворено общество“, която се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща,

Държавна опера Варна ще представи „Аида” на 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268776

На 29 октомври от 19 часа Държавна опера Варна ще представи „Аида” - eдно от своите емблематични заглавия с дълголетен живот, научи Moreto.net. Яркото диригентско майсторство на маестро Борислав Иванов, проникновената режисура на Кузман Попов, впечатляващата сценография и костюми на Лора Маринова, заедно с интересната и стилна хореография на Калина Богоева, превръщат всеки път този спектакъл във вълнуващо събитие.

Ван Гог, Мане и Моне на есенен арт маратон

http://www.cross.bg/dolara-mane-mone-1437244.html

/КРОСС/Есенният маратон на „Кристис" и „Сотбис" - наддаванията, които по традиция донасят големите рекорди на пазара на изкуството, започва на 4 ноември, а аукционните къщи вече обявиха топ предложенията, с които се надяват да ги постигнат. Първите търгове са посветени на импресионистични и модернистични творби, а в средата на месеца ще се разиграват и съвременни произведения. И въпреки че големите пазарни очаквания са най-вече при новото изкуство, селекцията на аукционните къщи при по-ранните художници е изключително примамлива - с рядко появяващи се на наддаванията творби, собственост на прочути колекционери, излагани в представителни изложби на най-добрите музеи, пише "Преса". При „Кристис" програмата е богата на гръмки (и скъпи) имена. Безспорни хитове са две емблематични платна - „Пролет" на Едуар Мане и „Строители с дърво" на Фернан Леже. Картината на Мане се предлага за първи път на наддаване, след като повече от 100 години е била в частна колекция. Произведението е собственост на американски фонд, специализиран в областта на здравеопазването, а сумата от продажбата (оценката е 25-35 млн. долара) ще отиде за благотворителност. През последните две десетилетия платното е било изложено в Националната галерия във Вашингтон, която е плащала наем за него. Ако достигне 35 млн

Времето остава облачно и студено

http://www.vesti.bg/bulgaria/vremeto-ostava-oblachno-i-studeno-6025991

Минималните температури сутринта ще са между 0 и 5 градуса, максималните - между 4 и 9 градуса, по Черноморието и югозападните райони до 10-12, в София около 7 градуса

Затвориха много училища и детски градини заради бедственото положение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392673

Много училища не отвориха врати днес заради лошото време и непроходимите пътища,  съобщи Министерството на образованието и науката.
31 училища в област Габрово, 6 училища в област Ловеч, 2 училища и 9 детски градини в област Разград останаха затворени заради лоши метеорологични условия и влошена пътна обстановка, Много училища не отвориха врати днес заради лошото време и непроходимите пътища,  съобщи Министерството на образованието и науката. 31 училища в област Габрово, 6 училища в област Ловеч, 2 училища и 9 детски градини в област Разград останаха затворени заради лоши метеорологични условия и влошена пътна обстановка,

Много училища и детски градини останаха затворени заради бедственото положение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392626

Много училища не отвориха врати днес заради лошото време и непроходимите пътища,  съобщи Министерството на образованието и науката.
31 училища в област Габрово, 6 училища в област Ловеч, 2 училища и 9 детски градини в област Разград останаха затворени заради лоши метеорологични условия и влошена пътна обстановка, Много училища не отвориха врати днес заради лошото време и непроходимите пътища,  съобщи Министерството на образованието и науката. 31 училища в област Габрово, 6 училища в област Ловеч, 2 училища и 9 детски градини в област Разград останаха затворени заради лоши метеорологични условия и влошена пътна обстановка,

Кметът на Севлиево: Бедственото положение в общината остава

http://pik.bg/кметът-на-севлиево-бедственото-положение-в-общината-остава-news243036.html

Кметът на Севлиево: Бедственото положение в общината остава

Към момента бедственото положение в община Севлиево остава. Това каза пред Фокус Иван Иванов, кмет на община Севлиево. „Осем села продължават да са без електричество”, обясни кметът.

Той допълни, че има села, които са с частични нарушения на електрозахранването, като при тях е възстановено високото средно напрежение, но при по-ниското напрежение има много аварии. „ В тези 8 села има липса и на телекомуникации, като допълнително работят още шест екипа. Има екипи от Горна Оряховица, от Варна, допълнително 16 човека, които днес работят на терен и се надяваме до края на деня във всички населени места да има електричество. Дори и в град Севлиево продължава да има все още къщи без ток”, обясни Иванов.

„Днес, само едно училище и две детски градини не работят на територията на общината, като всички други провеждат нормално учебните си занятия. Вследствие на валежите от четвъртък има нанесени много материални щети по водохващанията, които са на река Росица и много по пътната инфраструктура в посока село Стоките и местността „Лъгът” . Нанесени са поражения по мостове, пътни съоръжения, дворни стени. Вследствие на мокрия сняг от събота и неделя има поражения в града по автомобили, огради, сгради. Екипите, които разчистват нанесените щети, работят още от събота, като тогава бяха 14 екипа, в момента 8 са на терен”, допълни Иван Иванов.

„Всички пътища вече са проходими, но така или иначе има нужда от още доста разчистване. Във високата планинска част продължават да падат дървета, което не означава, че са разчистени, защото екипите вървят и режат, а след тях падат други дървета. Там вероятно още няколко дни положението ще е по-критично. В момента няма затворени пътища. Вчера отворихме пътя към Община Априлци, като маршрута Столът - Боазът –Априлци е проходим. Пътищата Стоките – Лъгът и Стоките –Купен са отворени. Във високата част пътищата са проходими при зимни условия”, посочи още той.

Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Томислав Дончев подготвят споразумението с Реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392665

На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
До това се стигна след проведените днес консултации по покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с останалите лидери на парламентарно представените партии. На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. До това се стигна след проведените днес консултации по покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с останалите лидери на парламентарно представените партии.

Путин призова Украйна да се противопостави на фашизма

http://www.cross.bg/ykraiina-pytin-voiina-1437245.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поздрави ветераните от Великата Отечествена война и народа на Украйна по случай 70-ата годишнина от освобождението на територията й от хитлеристките окупатори. В писмото си руският лидер подчертава, че народите на двете страни трябва да пазят традициите на братската дружба, а също да се противопоставят на възраждането на фашистката идеология в Украйна, предаде ТАСС. „Нашите бащи и деди заедно, рамо до рамо се сражаваха храбро и всеотдайно за свободата и независимостта на Родината. Ние трябва да ценим нашите прекрасни традиции, завещани ни от братската дружба и взаимност. Крайно важно е да се възпитават поколенията с патриотични ценности и активно да се противопоставя на всякакви опити за възраждане на фашистката идеология, на разпалването на етническа омраза и фалшифициране на общата ни история", цитира поздравителното писмо на Путин пресслужбата на Кремъл. Руският президент пожела на целия братски украински народ - мир и благоденствие: „В онези години, в тежки и кръвопролитни сражения в Украйна се е проявявала силата на духа и сплотеност на нашия многонационален народ, смелостта и силата на освободителите, партизаните и на всички онези, които се сражаваха и трудиха в името на Победата над фашизма. От цялата си душа пожелавам на украинските ветерани от Великата Отечествена война - добро здраве, благополучие и бодрост на духа, а на целия братски украински народ - мир и просперитет"

Местан след лидерската среща: ДПС няма да бъде опозиция на собствената си платформа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392654

Съставянето на правителство е воля на мандатоносителя. ДПС не могат да бъдат опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност- ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа ,няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа, Съставянето на правителство е воля на мандатоносителя. ДПС не могат да бъдат опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност- ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа ,няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа,

Ченгета чакат "мулета" да изхвърлят глътнат наркотик

http://www.cross.bg/narkotik-hiryrgiya-blagoevgrad-1437243.html

/КРОСС/Двама мъже - "мулета" вече 12-и час седят върху тоалетни гърнета в отделението по хирургия на МБАЛ Благоевград, след като са погълнали по 0.5 кг наркотик. Към 1 часа тази нощ двама около 50-годишни мъже - единият от Сандански, другият от Благоевград, са приети в хирургията след предварителен сигнал, че са погълнали по 50 капсули всяка от тях по 10 гр. наркотик. По неофициална информация наркотикът е хероин или кокаин. Още веднага след приемането на двамата гълтачи, които поради напредналата им възраст са играли вабанк, е дадено очистителтно, за да изхвърлят погълнатия наркотик по естествен път. На този етап обаче това не е станало, а с всеки изминат час рискът за двамата гълтачи става много голям, тъй като капсулите, които са увити със специално фолио, ще се стопят. В момента отделението хирургия е блокирано от цивилни ченгета. На този етап полицията отказва всякаква информация по случая.  

Сорос връчи награда "Отворено общество" на Кристалина Георгиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392651

Известният американски инвеститор Джордж Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. За това съобщи самата тя на страницата си във фейсбук.
Още през юни стана ясно, че тазгодишната награда „Отворено общество“, която се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, Известният американски инвеститор Джордж Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. За това съобщи самата тя на страницата си във фейсбук. Още през юни стана ясно, че тазгодишната награда „Отворено общество“, която се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща,

Стоянова, Бъчварова и Дончев подготвят споразумението с РБ за правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392657

На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
До това се стигна след проведените днес консултации по покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с останалите лидери на парламентарно представените партии. На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. До това се стигна след проведените днес консултации по покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с останалите лидери на парламентарно представените партии.

Местан: Не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392640

Съставянето на правителство е воля на мандатоносителя. ДПС не могат да бъдат опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност- ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа ,няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа, Съставянето на правителство е воля на мандатоносителя. ДПС не могат да бъдат опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност- ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа ,няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа,

Твърдения за корупция в мисията на ЕС в Косово се появиха в изтекли документи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/28/2408315_tvurdeniia_za_korupciia_v_misiiata_na_es_v_kosovo_se/?ref=rss


Мисията на ЕС, ЕУЛЕКС в Косово, чиято цел е да съдейства за прилагането на правосъдието и опазването на сигурността в страната, разследва твърдения срещу някои от нейните висшестоящи представители, според които те са свалили криминални обвинения срещу обвиняеми от Косово срещу пари. Информацията е на водещия косовски вестник "Koha Ditore", цитиран от Ройтерс.

В писмен отговор до Ройтерс ЕУЛЕКС, заявява, че няма да коментира "никакви текущи разследвания или изтекли документи",...

Защо малките отбори не могат да си позволят Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408297_zashto_malkite_otbori_ne_mogat_da_si_pozvoliat_formula/?ref=rss


Изпадането на един отбор по финансови причини може да се смята за изолиран случай, но наличието на два отбора в процедура по несъстоятелност само в рамките на няколко дни вече е признак за криза.

Още в началото на сезона имаше предупреждения, че разходите на отборите във Формула 1 ще излязат от контрол. Притесненията се засилиха, след като президентът на ФИА Жан Тод се отказа от въвеждането на таван на заплатите заради нежеланието на големите отбори. 

Разходите за малките...

България е последна по грижа за психично болните

http://www.cross.bg/psihichno-ivon-bolnite-1437242.html

/КРОСС/България отново е на дъното на класация. Този път страната ни е на последно място в Европа по грижа за психично болните. Това сочи доклад на сп. "Икономист", който обхваща 30 държави.  Въпреки всички пречки, които срещат в борбата си с болестта обаче, някои от заболелите успяват да намерят изход и да бъдат полезни на тези, които предстои да извървят същия път. Ивон се разболява преди 17 години, когато е и хоспитализирана за първи път. Във времето диагнозата й е променяна четири пъти. Днес страданията за нея са само спомен, а тя вече помага на хора с проблеми, подобни на нейния. Ивон разбира нежеланието на хората с ментални проблеми да се лекуват. Според нея в България заради стреса е лесно да се отключи психично разстройство. С болка говори за най-голямата трудност, пред която болестта й я поставя - загубата на много приятели. Последното място на страната ни по грижи за психично болните не изненадва експертите. Според тях е нужно да бъде направена първата стъпка. За Ивон част от лечението е да пише стихове. Чрез римите тя успява да изрази себе си и да помага на други душевно болни. Стига самите те да признаят проблема си и да искат да го преодолеят.

Селфита разпространяват въшки, твърдят в Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392642

Една от основните причини за разпространяване на въшките сред децата и младежите е увлечението им да си правят автопортрети с фотоапарати и смартфони, предупреди поделението на руската служба за защита на потребителите в Курска област.
В съобщението от 23 октомври "Педикулоза. Профилактични мерки" на сайта на Роспотребнадзор се казва: "Причина за Една от основните причини за разпространяване на въшките сред децата и младежите е увлечението им да си правят автопортрети с фотоапарати и смартфони, предупреди поделението на руската служба за защита на потребителите в Курска област. В съобщението от 23 октомври "Педикулоза. Профилактични мерки" на сайта на Роспотребнадзор се казва: "Причина за

Папата призна съществуването на еволюцията и Големия взрив

http://offnews.bg/news/n_1/n_409636.html

Теориите за еволюцията и за Големия взрив са истина и Бог не е магьосник с магическа пръчка. Това заяви папа Франциск пред Папската академия на науките, цитиран от „Independent”. И двете теории не са несъвместими със съществуването на Бог-творец. Напротив – те го изискват, каза папата. Когато четем за създаването на света в Битие, рискуваме да останем с впечатлението, че Бог е магьосник с магическа пръчка, която е способна на всичко. Но това не е така. Той е създал човеци и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е дал на всеки, за да достигнат върха на своя потенциал, подчерта папа Франциск. Големият взрив, за който в днешно време ни казват, че е поставил началото на света, не противоречи на съществуването на божествен създател. Напротив, той го изисква, каза папата. По думите му еволюцията в природата не е в противоречие с идеята за Сътворението, защото еволюцията изисква създаването на същества, които да се развиват. Католическата църква от столетия има репутацията на неприемаща науката. Най-известният пример за това е изправянето на Галилей пред инквизицията заради теорията му, че Земята се върти около Слънцето. Коментарът на папа Франциск обаче се доближава до мнението на папа Пий XII, който открехва вратата за приемането на еволюцията и активно защитата теорията за Големия взрив. През 1996 г. папа Йоан Павел II посочи, че еволюцията е повече от хипотеза и я нарече „ефективно доказан факт“. Папа Бенедикт XVI обаче подкрепи идеята за това, че еволюцията и естественият подбор не са достатъчни, за да обяснят сложността на устройството на света. Според редица учени позицията на папа Франциск е голяма стъпка напред за Църквата. Според други обаче причината за това изявление е в опита на папата да намали емоцията при спорове по темата.

Акция „24 часа контрол на скоростта“ ще се проведе на 29 и 30 октомври на територията на страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=268760

На 29 и 30 октомври на територията на цялата страната ще се проведе полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“. В рамките на денонощие ще се извършва тотален и постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата.

И в Севлиево остава бедственото положение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408308_i_v_sevlievo_ostava_bedstvenoto_polojenie/?ref=rss


Към момента бедственото положение в община Севлиево остава, каза Иван Иванов, кмет на община Севлиево, цитиран от агенция "Фокус".

Осем села продължават да са без електричество. Той допълни, че има села, които са с частични нарушения на електрозахранването, като при тях е възстановено високото средно напрежение, но при по-ниското напрежение има много аварии.

В тези 8 села има липса и на телекомуникации, като допълнително работят още шест екипа. Има екипи от Горна...

Сидеров: Този театър и демонстрацията на любезност са е много вредни. Няма да подкрепям Борисов за премиер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392638

„Лидерската среща е продължение на театъра, на който станахме свидетели през последните две седмици по време на така наречените преговори с партиите". Това се посочва в позиция на лидера на "Атака" Волен Сидеров по повод провелата се лидерска среща.
"Каква лидерска среща? За какво ще си говорим на нея? „Лидерската среща е продължение на театъра, на който станахме свидетели през последните две седмици по време на така наречените преговори с партиите". Това се посочва в позиция на лидера на "Атака" Волен Сидеров по повод провелата се лидерска среща. "Каква лидерска среща? За какво ще си говорим на нея?

Близнашки внесе актуализацията на бюджета

http://www.bnews.bg/article-120207

Служебното правителство внесе в парламента законопроект за изменение за Закона за държавния бюджет за 2014 г.

Кметът на Севлиево: Бедственото положение остава, но няма затворени пътища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392636

Към момента бедственото положение в община Севлиево остава. Това каза пред Фокус Иван Иванов, кмет на община Севлиево. „Осем села продължават да са без електричество”, обясни кметът.
Той допълни, че има села, които са с частични нарушения на електрозахранването, като при тях е възстановено високото средно напрежение, Към момента бедственото положение в община Севлиево остава. Това каза пред Фокус Иван Иванов, кмет на община Севлиево. „Осем села продължават да са без електричество”, обясни кметът. Той допълни, че има села, които са с частични нарушения на електрозахранването, като при тях е възстановено високото средно напрежение,

Кметът на Севлиево: Бедственото положение в общината остава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392623

Към момента бедственото положение в община Севлиево остава. Това каза пред Фокус Иван Иванов, кмет на община Севлиево. „Осем села продължават да са без електричество”, обясни кметът.
Той допълни, че има села, които са с частични нарушения на електрозахранването, като при тях е възстановено високото средно напрежение, Към момента бедственото положение в община Севлиево остава. Това каза пред Фокус Иван Иванов, кмет на община Севлиево. „Осем села продължават да са без електричество”, обясни кметът. Той допълни, че има села, които са с частични нарушения на електрозахранването, като при тях е възстановено високото средно напрежение,

Роби Уилямс пее и танцува, докато жена му ражда (видео)

http://www.bnews.bg/article-120183

Съпругата на Роби Уилямс, Айда Фийлд роди момченце в Лос Анджелис. Певецът, който споделяше клипове от родилната зала в акаунта си в социалната мрежа, написа, че съпругата му е удивителна.

Миков: Мнозинството в парламента ще е дясно - център

http://www.cross.bg/mikov-mihail-dyasno-1437241.html

/КРОСС/"Продължава диалогът. Очевидно е, че трябва в рамките на 43-тото НС да се формира мнозинство. Мнозинството, както е решено от избирателите, се очертава дясно - център". Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти. Той препотвърди позицията на левицата да бъде опозиция.  Запитан дали правителството ще е стабилно, Миков заяви, че нищо не е ясно, докато не се случи. „Много зависи каква политика прави за хората - дали народа подкрепя мерките и действията на такова правителство", допълни Михаил Миков.  

60% от безработните, включени в програми за обучение и заетост, намират работа след това

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392620

Близо 60 процента от безработните хора, които са били включени в обучение или заетост по националните програми и мерки, са успели да си намерят работа след това, а 90 процента от тях работят на постоянен трудов договор и пълен работен ден - това показва проучване на социалното министерство за активните политики на трудовия пазар у нас, Близо 60 процента от безработните хора, които са били включени в обучение или заетост по националните програми и мерки, са успели да си намерят работа след това, а 90 процента от тях работят на постоянен трудов договор и пълен работен ден - това показва проучване на социалното министерство за активните политики на трудовия пазар у нас,

Назначиха временен директор на ОДМВР – Смолян

http://smolyan.actualno.com/Naznachiha-vremenen-direktor-na-ODMVR--Smoljan--news_57334.html

Със заповед на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, считано от днес, 28.10.2014 г., временно е преназначен на длъжността директор на ОД МВР – Смолян Николай Митков Димов. Той бе пр...

10 книги, перфектни за студен есенен ден

http://curious.actualno.com/10-knigi-perfektni-za-studen-esenen-den-news_57327.html

Студеното време е идеалното време, в което да се отдадем на любимите си занимание у дома на топло. Четенето е едно от тези неща, които са най-приятни, когато навън вали и е толкова студено, че не ни с...

Ще палим паркета през зимата - "Марица Изток 2" закъса страшно

http://business.actualno.com/Shte-palim-parketa-prez-zimata---Marica-Iztok-2-zakysa-strashno-news_57318.html

Само за девет месеца от началото на годината „Марица Изток 2” има 17 млн. лева загуба. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Според оценката на синдикатите до края на ...

Сидеров: Каква лидерска среща? Отсега казвам, че няма да подкрепям Борисов за премиер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392624

„Лидерската среща е продължение на театъра, на който станахме свидетели през последните две седмици по време на така наречените преговори с партиите „Лидерската среща е продължение на театъра, на който станахме свидетели през последните две седмици по време на така наречените преговори с партиите". Това се посочва в позиция на лидера на "Атака" Волен Сидеров по повод провелата се лидерска среща. "Каква лидерска среща? За какво ще си говорим на нея?

60% от безработните българи, минали през програми за заетост, си намират работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392616

Близо 60 процента от безработните хора, които са били включени в обучение или заетост по националните програми и мерки, са успели да си намерят работа след това, а 90 процента от тях работят на постоянен трудов договор и пълен работен ден - това показва проучване на социалното министерство за активните политики на трудовия пазар у нас, Близо 60 процента от безработните хора, които са били включени в обучение или заетост по националните програми и мерки, са успели да си намерят работа след това, а 90 процента от тях работят на постоянен трудов договор и пълен работен ден - това показва проучване на социалното министерство за активните политики на трудовия пазар у нас,

ContourGlobal разширява присъствието си във ВЕИ-сектора на Централна Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/contourglobal-razshiriava-prisystvieto-si-vyv-vei-sektora-na-centralna-evropa-182694/

Американската компания вече е собственик на осем вятърни парка в Австрия, както и на соларни централи в Чехия и Словакия

Служебното правителство внесе в парламента актуализацията на държавния бюджет и на НЗОК

http://www.cross.bg/mlrd-razmer-predvizhda-1437240.html

/КРОСС/Ден след клетвата на депутатите от 43-тото Народно събрание служебното правителство внесе в парламента промени в два бюджетни закона - за държавния бюджет и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. В първия проект се предвижда намаляване на планираните приходи в хазната с 1.06 млрд. лв. и допускане на допълнителни разходи в размер на 448.5 млн. лв. С минуса при еврофондовете и НЗОК дефицитът по държавния бюджет стига 4%, при първоначално планиран 1.8%. Извънредният дефицит ще се покрие с нов дълг в размер на 1.6 млрд. лв., допълнителен нов дълг от 2.9 млрд. лв. е предвиден и заради възможност за оказване на ликвидна подкрепа на КТБ (2 млрд. лв.) и ПИБ (900 млн. лв). В случай че КТБ няма да се спасява, проектът предвижда възможност за отпускане на държавни гаранции в размер на до 2 млрд. лв. в полза на фонда за гарантиране на влоговете в банките, който да емитира от свое име книжа на вътрешния пазар, за да попълни недостига за изплащане на гарантираните депозити от около 1.6 млрд. лв. Актуализацията на бюджета на здравната каса предвижда отпускането на допълнителни 100 млн. лв. Половината от тази сума ще бъде преведена на болниците. За лекарства за домашно лечение и диетични храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лв. За медицински изделия, прилагани в болничната помощ, са предвидени 10 млн. лв. Други 15 млн. лв. ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени заболявания. Към 31 декември т.г

Селища остават без ток трето денонощие

http://offnews.bg/news/n_1/n_409628.html

Четвърти ден град Сърница остава без тощ заради аварирал 110-киловолтов електропровод. Без електрозахранване са и селата Медени поляни и Побит камък, а също районите на държавните горски стопанства Селище и Чехльово. Екипи работят за отстраняване на авариите.  Няколко дни без ток останаха и няколко населени места в община Лъки. Пред „Фокус” кметът на общината инж. Валентин Симеонов най-сериозно е положението по високите части, където има големи аварии, предизвикани от съборени стълбове, много паднали дървета и скъсани електропроводи.  Тежко продължава да бъде положението и в бедстващите общини Габрово и Севлиево, където общо 100 села също продължават са на тъмно и студено.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване